Widok

MAMUSIE GRUDNIOWE 2010 :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam serdecznie wszystkie mamusie grudniowe 2010 może czas rozpocząć nasz wątek bo nas przybywa :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej ja również bardzo serdecznie zapraszam wszystkie mamusie które urodzą w grudniu do dzielenia się radościami i obawami tego wspaniałego czasu oczekiwania.
Asienkaj a co u ciebie słychać jak się czujesz?
a dziekuje czuje sie dobrze chociaz rano miewam mdlosci pozniej przechodza tylko czasami lapie mnie popoludniu ale nie jest tak zle , bola mnie piersi i wlasciwie to wszystko , były chwile niepokoju bo zaczelam plamic ale dostalam luteine i teraz wszystko juz wrocilo do normy a jak u Ciebie ?
Ja teraz też czuję się całkiem dobrze przed wczoraj było okropnie przeleżałam w łóżku pół dnia miałam mdłości bolała mnie głowa byłam ospała a w poniedziałek pierwszy raz wymiotowałam.Na szczęście wczoraj i dziś jest ok.Jutro mam wizytę u lekarza zobaczę moją dzidzię i usłyszę tętno.Już nie mogę się doczekać.
ja widzialam dzidzie na izbie przyjec a wizyte u swojego lekarza mam dopiero 26 kwietnia ale i tak juz widzialam piekny widok :)
Hej dziewczyny to dołączam do grudniówek:)
image
image

image
Ja byłam u lekarza 13 i wszystko jak najbardziej w porządku :) Trochę martwię się bo za 1,5 tyg. wyjeżdżam na 7 tyg. i nie będę miała możliwości pójścia do lekarza :( No chyba że by się coś działo to szpital.

Zastanawiam się czy przed samym wyjazdem pójść jeszcze raz na usg jak myślicie?
image
image

image
witam:)
Agusia - ja chyba bym poszła - od tak dla świętego spokoju:)
U mnie dolegliwości to piersi, bekanie i generalnie się rozrastam już... czy to trochę nie za szybko na brzuszek?
Dzięki Mar-chew chyba tak zrobię. Swoją drogą poszukam także lekarza na miejscu i tam też się wybiorę bo chyba skicham się ze strachu.
image
image

image
Agusia ja na twoim miejscu to poszłabym jeszcze przed wyjazdem do lekarza.Będziesz spokojniejsza.Ja zastanawiałam się nad wyjazdem z polski na dwa miesiące do niemiec,ale po długim namyśle zrezygnowałam.Chociaż tam miałabym lekarza.Boję się gdziekolwiek ruszać w dłuższą trasę jestem strasznie przewrażliwiona moją ciążą może dlatego że pierwsza i tak długo wyczekiwana.Ale znam inne dziewczyny które będąc w ciąży wszędzie wyjeżdżają i jest wszystko ok. Co ma być to będzie czy jesteś w Polsce czy w innym miejscu.
Na razie dostałam zapas Duphastonu na wyjazd w razie jakichkolwiek krwawień. Niestety w Mieście do którego jadę można zapomnieć o polskim ginekologu niestety. Ale zakładam że będzie wszystko ok, jadę tam przede wszystkim aby odpocząć:)
image
image

image
No to i ja się dołączam ;-)

Mar-chew, ja też mam wrażenie, że nieco mi przybyło. Hmmm. W spodniach mi ciasno. A przecież nie jem więcej, wręcz jem zdrowiej, nie piję alkoholu, nie jem chipsów itd. No i nie wiem...
Ale wyczytałam gdzieś, że już w pierwszym miesiącu kobiety, które nie mają mdłości, mogą czuc ciasność w spodniach, bo już w pierwszym miesiącu zaczyna się poszerzać miednica! Może coś w tym jest?

Mam mega lenia i najchetniej położyłabym się spać...ale do 16 muszę kwitnąć w pracy.
ja narazie nie odczuwam żebym miała wiecej wciałka ale to dobrze bo i tak nie mam go malo , jest mi niedobrze ale nie wymiotuje , spac mi sie chce tak o godzinie 19 - 20 wtedy juz moglabym sie polozyc i spac do rana ,
Jeśli chodzi o lenistwo to mi też od dłuższego czasu nic się nie chce robić.Jestem baaaaaaardzo leniwa.
Nie wiem czy wy tak macie ale nie mogę w nocy spać.Wstaję siusiu może z pięć razy a pózniej nie mogę zasnąć.A w dzień jestem śpiąca.
ja wlasciwie od dwoch nocy spie tak sobie , co chwile sie budze , nie chodze do ubikacji ale budze sie , wczesniej tak nie mialam nie wiem czy to ciaza czy poprostu cisnienie , a to ze chodzisz do ubikacji to czasami tak jest w ciazy ze jak sie rozrasta to naciska na pecherz
Ja też mam mega lenia nic mi się nie chce od kilku dni:( Na razie noc przesypiam całą i częste siusianie mnie nie męczy. Ogólnie czuję się dobrze, i póki co ani zgagi ani nudności nie mam, mam tylko nadzieję że tak już zostanie:)
image
image

image
weszłam z sentymentu - bo tez maiłam być grudniowa mamusia (dokładnie 26.12.2009 ) a ze córeczka postanowila sie z nami przywitac miesiąc wczesniej to została listopadową- ale bede was podczytywać pewnie bo wam zazdroszcze tego brzuszka i wogole ja jakos swoim sie nie nacieszyłam :-)
i widze znajome nicki :-)
Michalowa - podczytywalam watek starajacych sie, gratuluje :-)
pozdrawiam i trzymami kciuki za was i maluszki :-)
co do lenia to taaaak, najchętniej bym nic nie robiła... w pracy jest jeszcze gorzej;P a jak ktoś mi zwróci uwagę, że mam jednak coś zrobić to uuuu, od mojego gniewu się nie opędzi;P
ja za tydzień lecę do Polski i strach jest ogromny - bo nie powinno się latać na początku ciąży... ale nie mam wyjścia;/ od razu sobie gina ustawię na za tydzień to się stresować nie będę aż tyle...
na kiedy wyliczyłyście sobie datę rozwiązania... u mnie powinno być 5 grudnia...
image
image
Spaaaaaaaaać!

Masakra!

Ja wyliczyłam sobie termin na 9 grudnia!
A mi lekarz wyliczył na 4 grudnia.
Witajcie to ja chyba też grudniowa:), ostatnia miesiączka - pierwszy dzień 02.03.2010.Ja ogólnie się dobrze czuję, nawet nie czuję się spiąca, martwi mnie jedynie jakiś ucisk powiązany z odytem jakis skurcze i to zawsze w nocy, biorę nospę na noc. Jutro idę na usg, a w środę do lek.z wynikami. Gdybym tak się czuła jak teraz to byłoby super. mam pytanie czy jakoś specjalnie się odzywiacie, więcj owoców, soków?jakies balsamy do ciała specjalne?
ja się smaruję oliwką - ale w sumie od dawna jej używam... właśnie póki co jakoś za specjalnie nie zmieniłam trybu odżywiania (piję tylko więcej mleka) bo podobno jest bardzo ważne na początku... mi wszyscy mówią, że jestem bardzo blada (w sumie zawsze byłam - taka uroda) ale tak na wszelki wypadek sprawdzę sobie morfologię krwi... no i witam nową mamę:)
image
image
o jak dziwnie..ja ez bylam grudniowa,mała urodzila sie 25 grudnia:),świeta w szpitalu:)
image
Mar-chew a powiedz mi czemu nie wolno latać? Ja latałam całą poprzednią ciążę do 7 miesiąca, teraz lekarz też nie widzi w lataniu samolotem nic złego.
image
image

image
podobno zmiana ciśnienia może spowodować poronienie... wiem, że dużo też kobiet lata w ciąży i nic im się nie dzieje... ale strach jest... tak samo jak nie powinno się podróżować za długo samochodem (a ja już mam za sobą dwie ponad 24 - godzinne podróże) - o ciąży dowiedziałam się praktycznie na chwilę przed wyjazdem...

a dla koleżanek, które męczą mdłości mam taki przepis

Wypróbuj go – w każdym razie mi pomogło, gdy nudności nie opuszczały mnie przez 7 tygodni. Woda imbirowa: obierz dwucentymetrowy kawałek świeżego korzenia imbirowego i drobno pokrój. Do ¾ litra wody dodaj pokrojony imbir, skórkę z 1 cytryny i ew. 1 łyżeczkę anyżu. Gotuj przez10 minut. Przecedź, osłodź miodem. Schłodzony napój popijaj przez cały dzień. z rodzice.pl
image
image
Mnie lekarz mówił o tym,że jeśli jest zagrożona ciąża to fakt latanie jest nie wskazane:)

Fajny ten przepis Mar-chew jeśli wymioty mnie dopadną na pewno wypróbuję:)

Mnie lekarz datę porodu wyliczył z OM na 8.12 a z USG na 5.12 ale to jeszcze się pewnie zmieni w trakcie:)
image
image

image
no właśnie - a moja ciąża jest zagrożona bo poprzednią poroniłam - przyczyna poronienia nie znana... są tylko przypuszczenia...
image
image
Mar-chew w takim razie rozumiem Twoje obawy, ale będzie dobrze lepsze chyba 2 godz. samolotem niż ponad dobę w aucie tak mi się wydaje.
image
image

image
ale mam sentyment hihi,

Mar-chew , Michalowa, grudniowe dzidzie sa supci i pomyslcie swieta BN i babies beda z wami , jak fajnie, choc ja 3 tyg po porodzie wtedy bylMam, i ledwo oczy otwieralam, ale na sylwestra bylo juz oki...

no a torszke podrozowalam i nic u mnie nie stalo sie, ja podchodzilam , ze jak ma sie cos zlego stac, to i tak stanie sie, Marchew uwazaj w pracy, nie przesilaj sie, bo sama musialam pracowac tak dlugo itp, choc ja chcialam akurat...

image

image
o ja mam mdłości to wypróbuje ten przepis może pomoże :)
Cześć dziewczyny. Tak jak Sara weszłam tutaj z sentymentu. Gratuluję Wam :) i zazdroszczę brzusiów :)
Aguś, tym razem oficjalnie GRATULUJĘ !
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
taaak, może się okazać, że i tak nigdzie nie polecę przez tą erupcję wulkanu... swoją drogą tyle CO2 do atmosfery na raz... lata chyba będzie gorące... i może i zima będzie łagodna:)
image
image
tz zima łagodna to mi bardzo odpowiada :) szczegolnie ze akurat wtedy by sie nam przydała zobaczymy , byleby nie byla taka jak w tym roku :)
Zgadzam się, nawet nie chcę sobie wyobrażać że kolejna zima miałaby być tak długa. W tym roku chciałabym aby była wyjątkowo łagodna:)
image
image

image
Hehe, ja też. Bo na spacerki chcę chodzić z wózeczkiem. A przy mocnych mrozach i śniegu jest to niemożliwe. Jak widziałam matki męczące się, żeby z wózkiem po chodniku przejechać, to mi żal ich było. No a teraz może się okazać, że i mnie to czeka brrr!
a tam wkońcu taka zima jak ta przeszła zdarza się raz na jakiś czas więc napewno przyszła będzie ładna , wiadomo nie ma co liczyć na ciepło ale śniegów może nie bedzie , wtedy bedziemy chodziły na spacerki
a mi było lekko niedobrze dzisiaj rano...
image
image
to przynajmniej nie jestem sama :) oczywiście żartuje to jest nieprzyjemne ja tak już mam od kilku dni a najbardziej jak jakis niepasujacy mi zapach poczuje to odrazu jest mi niedobrze
ja właśnie się zastanawiam czy jechać do szpitala - czy w ogóle jest sens... ?
image
image
a co sie stalo ze sie nad tym zastanawiasz ?
Oj u mnie zaczął się etap permanentnego zmęczenia ;-/
I dziś w południe miałam lekkie mdłości. Ale w sumie nie jest źle.

Wczoraj natomiast byłam tam śpiąca, że poszłam spać już o 20 i spałam do 6 rano. Oczywiście z przerwą na wc. I nie powiem żebym była wyspana. Rano ledwo wstałam.
Dobrze, że już weekend to się wyśpię porządnie! ;-)
I wam zaczynają się mdłości hehe:) nie jestem sama.Mi najgorzej rano wstać z łóżka tak ciężko czuję się niewyspana. Byłam dziś u lekarza dzidzia ma się dobrze serduszko bije 133razy na minutę i dzidzia ma 63mm lekarz mówił że płód rozwija się prawidłowo.Jestem spokojniejsza po tej wizycie.Następna za miesiąc.
Sylwia super wiadomość:)
image
image

image
Dzięki a czy wy już wiecie coś o swojej dzidzi ile ma długości ile razy na min serduszko bije?
U mnie jeszcze za wcześnie na serduszko.
image
image

image
miałam plamienia - po dłuższym namyślę pojechałam do szpitala... zobaczyłam swoją dzidzię:) z USG wynika, że to 6 tydzień i 3 dzień... serducho też widziałam... taka mała istotka... prawie się popłakałam...
image
image
Marchew dobrze że wszystko już ok.Widok dzidzi jest bardzo wzruszający to fakt.Najważniejsze to się nie przemęczać i nie stresować się.Ja na szczęście nie miałam plamień i oby tak dalej.Fajnie dziewczyny mamy w sobie dwa serca swoje i dzidzi to takie nieprawdopodobne i niezwykłe.
wczoraj byłam na pierwszym usg, słyszałam serduszko, dziecko ma 7mm:)
A czy myślicie że u mnie też byłoby już widać zarodek i serduszko bo jak byłam 13.04 to było tylko bardzo ładne i duże ciałko żółte. W poprzedniej ciąży serduszka słuchałam dopiero w 9 tyg.
image
image

image
Serduszko już słychać od około 7tyg.ciąży.
Czyli pójdę w przyszłym tygodniu:) Dzięki
image
image

image
ja jak byłam na izbie to widziałam właśnie ładne żołtko tylko ale mam nadzieje że jak pójdę za tydzień do lekarza to już usłysze serduszko i zobaczę może coś więcej :) Juz nie moge sie doczekac .
jaki spokój na tym naszym wątku :) mam nadzieję że później się rozkręci
cześć dziewczynki a mi od wczoraj jakoś tak dziwnie boli brzuch trochę się martwię taki tępy ból i od czasu do czasu coś kuje.Nie wiem czy zadzwonić do lekarza i zapytać co to czy może to normalne byłam w piątek wszystko było ok.Wy też tak macie ?U mnie pierwszy raz taki ból.
warto z takimi rzeczami udać się do lekarza jednak , lepiej dmuchać na zimne
Tak trochę poczytałam na ten temat i wydaje mi się że taki tępy ból i kucie to normalne ponieważ macica się rozrasta.Chciałabym wiedzieć czy wy też tak macie?
czasami mnie coś tam zakłuje zaboli ale to tylko od czasu do czasu
ja miałam takie bóle w 5 tygodniu przez trzy dni... aż czasami usiąść musiałam... nie wiem czy z moją ciążą jest ok? Tutaj mi powiedzieli, że jest wszystko w porządku i, że spokojnie mogę latać - nie ma zagrożenia? sama nie wiem...
image
image
U mnie przez ostatnie 2 dni zgaga:( Na szczęście póki co nie wymiotuje i mam nadzieję że tak już zostanie:) Co do sobotniego wylotu niestety albo i stety pewnie nie wylecę, ale pójdę chociaż na USG i zobaczę może już serduszko:) Także niema tego złego ...
image
image

image
Cześć mamusie :)

Pozwole sobie się wtrącić, odnośnie tych bóli brzucha, mi lekarz na początku mówił, że na takim etapie zarodek jest zamalutki żeby dokuczały bóle, także ja Wam proponuje wszystko skonsultować i brać ewentualnie nospe na skurcze. Zazwyczaj nie oznacza to nic złego, bo wiele dziewczyn takie bóle ma, ale zawsze lepiej chuchać na zimne :) Życzę Wam spokojnych 7-8 miesięcy :)
image
Cześć dziewczyny!
A ja dziś rano byłam na badaniu krwi, a po 16 wizyta ;-).
Ja chodzę częściej z uwagi na długie starania. Mój lekarz jest bardzo ostrożny i nie założy mi karty ciąży dopóki nie skończę 10-12 t.c.. No nic, mam nadzieję, że wie co robi.

Jeśli chodzi o bóle brzucha. Mój lekarz powiedział mi, że bóle po bokach, tak jakby jajników są ok i dziwne by było jakby zupełnie nic nie bolało, bo już się macica powiększa, chociaz baby takie malutkie. Mnie boli bardzo rzadko, ale boli. Tak jakby ciągnie...
Michalowa, to powodzenia, zobaczysz swojego maluszka i jego serduszko na USG:)
A jeśli chodzi o kartę ciąży , to ja tez miałam założoną późno, bo w 13 tygodniu. Widocznie tak to już jest przy wspomaganym zajściu w ciążę.
Chociaż panie z rejestracji już po pierwszej wizycie (kiedy jeszcze nawet nie było widać pęcherzyka płodowego) pytały czy doktor założył kartę ciąży i kazały mi przypilnować go żeby zrobił to następnym razem. A ja chyba jeszcze ze 3 wizyty miałam zanim otrzymałam kartę.
oj przepraszam, coś mi się źle napisało, kartę miałam założoną w 11 tc
Witam nadal mi tak lekko pobolewa właśnie tak jakby w jajnikach to takie uczucie jakbym miała dostać okres wydaje mi się to normalne nie mam żadnych plamień.Jak zacznie mocniej boleć to dla świętego spokoju pójdę jutro do lekarza.Mi lekarz już założył kartę ciąży w piątek.To był7tc. Dziewczyny nie wiem dokładnie jak to jest ale żeby dostać becikowe to przypadkiem nie trzeba mieć karty ciąży założonej do 10t.c.?Bo póżniej chyba nie dają a może wystarczy jakieś zaświadczenie że się wcześniej chodziło do lekarza?Jak to jest?
jeśli chodzi o becikowe, to potrzebne jest zaświadczenie od lekarza, a nie karta ciąży.
I teraz jest zmieniony przepis, nie musi być wizyta do 10 tc, ale przynajmniej jedna udokumentowana wizyta lekarska w czasie trwanie ciąży.
To fajnie że coraz to korzystniejsze przepisy wprowadzają.
Jest dokładnie tak jak pisze piggy :D
dziewczyny a wiecie coś może o krwiaku podkosmówkowym bo wcześniej nie czytałam a teraz weszłam na ten cudowny internet i przeczytałam że to coś poważnego i że może dojść do poronienia a lekarz na izbie powiedział że to nic takiego i nie wiem co myśleć przestraszyłam się
Hello!
Asienkaj - nie pomogę, nic na ten temat nie wiem.

Wczoraj byłam w Gamecie. Słyszałam bicie serduszka małej fasolki, która ma 7 mm ;-). Niesamowite uczucie!
Póki co rośnie ładnie, wyniki badań też ok. Beta mogłaby być wyższa, ale mieści się w normach i rośnie, także dr nie kazał mi się denerowować, bo tak widocznie mam i tyle. Ważne, że rośnie.
No i mam przyjść za 3 tyg. Mam barć cały czas luteinę i dbać o siebie ;-).
eh... ja nigdzie nie poleciałam... lot odwołany...
asienkaj - Ty to już się raczej załapiesz na sobotę... też nic nie wiem na ten temat... ale wiem, że lepiej nie czytać czasem co jest w necie bo można na serce paść... a tak w ogóle do której części UK lecisz?
nie wiem tylko co ja zrobię jak mi się no-spa skończy;/
image
image
ja nigdzie nie lece to jakaś pomyłka :)
Mar-chew, a kiedy wznowią loty? Do i z UK?
Nie możesz troszkę później przylecieć?
Kochana, nospę można kupić bez recepty. Jeśli nie ma kto Ci jej kupić, daj znać, to ja ci kupię i prześlę pocztą.

Mam suwaczek ;-))))
To chyba Agusia miała gdzieś lecieć ;-)
no fakt:)
no-spe forte tylko na receptę... ale od biedy można się zwykłą ratować:)
image
image
a jutro powinnam być na rozprawie w sądzie:/
image
image
Uuuu, cholipka. A jutro nie będą latać samoloty?
W Polsce już zaczynają latać.

Nie wiedziałam, że nospe forte tylko na receptę hmm. Dobrze wiedzieć.
A jak często ją bierzesz?
2x dziennie - jutro jak przylecę to będzie już po rozprawie... chce zmienić na bilet dzisiaj w nocy... ale za cholerę nie mogę się dodzwonić do nich... za chwilę się wkurzę i po prostu kupię ten bilet;P
image
image
właśnie policzyłam, że powinno mi starczyć prawie do końca maja... także bez problemu... powinnam się w końcu ruszyć i zgłosić się do mojego lekarza... aby dostać skierowanie do położnej:)
image
image
Mar-chew, no-spa forte różni się od zwykłej no-spy tylko dawką. Zwykła ma 40 mg drotaweryny a forte 80 mg tej samej substancji. Łatwo więc przyjmować zwykłą w zastępstwie forte. Po prostu łykasz 2 tabletki zamiast jednej.
Cześć dziewczynki widzę Asienkaj założyła wątek o tym nieszczęsnym krwiaku.Trzymam za ciebie kciuki aby wszystko było ok.I idz jak najszybciej do swojego lekarza na konsultacje.On ci doradzi co dalej może faktycznie musisz jak najszybciej brać zwolnienie i leżeć.
asienkaj - a jakie badanie wykryło tego krwiaka? ja też miałam niewielkie plamienie (pomimo, iż biorę Duphaston)... zrobili mi usg (który wykazał żywą ciążę) oraz wymaz z pochwy... i wypuścili do domu jako, iż nie ma żadnego zagrożenia dla ciąży...
image
image
krwiak wyszedł na usg
ok, to u mnie usg nie wykazało żadnych zmian... tylko skąd plamienia? nie podoba mi się to...
image
image
czasami plamienia w ciazy wystepuja i to nie musi byc oznaka czegos zlego takze jak lekarz powiedzial ze jest dobrze to tak jest trzeba sie tego trzymac
Hej Mar-chew bardzo Ci współczuję z tym lotem, i to jeszcze mając ważną sprawę :( Ja mam cały czas nadzieję że w sobotę uda mi się jednak wylecieć. No ale zobaczymy najważniejsze że już jest lepiej chociaż na razie:)
image
image

image
moje mdłości się dzisiaj uzewnętrzniły ;P ale jak od razu lepiej się czuję:)
image
image
Hej hej dziewczynki co u was? U mnie na szczęście mija potrzeba częstego chodzenia do toalety szczególnie w nocy,dziś wstałam tylko 1 raz.Wcześniej bywało że musiałam około5 razy:)
ja wstaję tylko raz ;-)

Ale zaczynam się martwić. Kurcze, tak sobie pomyślałam, że mój lekarz robi mi tylko usg, nie badał mnie ginekologicznie. Nie wiem dziewczyny czy wy badałyscie sobie szyjkę macicy. Mnie wczoraj coś podkusiło i sprawdziłam sobie jak to teraz tam jest. No i się przeraziłam bo mam bardzo nisko szyjkę macicy - ok 2 cm. od wejścia do pochwy. No i szukam info na necie i nic nie widzę. Nie wiem teraz czy to normalne, czy jest coś nie tak. Echhh
Michałowa - mi się też wydaje, że mam nisko...
w poniedziałek w końcu idę do lekarza ogólnego co by mnie do położnej skierował...
ja tylko raz musiałam stać w nocy do toalety... ale byłam zła - strasznie tego nie lubię... ;P
image
image
Ja się już przyzwycziłam. Idę z zamkniętymi oczami żeby się przypadkiem nierozbudzić, no i nie zapalam światła ;-).

Może jestem przewrażliwiona? Kurcze, sama nie wiem. Boję się niestety sexu...głupie to.
A ja w nocy na ranie nie wstaje wcale, może dlatego że od tygodnia nic prawie nie jem a i pić też muszę na siłę, wiem że powinnam :( Co do szyjki to ja do swojej dojść nie mogę więc już dalej nie próbuję bo podobno częste gmeranie przy szyjce nie jest wskazane. Ale wiem, że kiedy parę miesięcy temu wpoiłam sobie ciążę szukałam stron na temat wyglądu szyjki i powiem Wam, że znalazłam różne, często sprzeczne ze sobą informacje, także chyba to zależy od kobiety:)
image
image

image
Miało być na razie nie wstaję:)
image
image

image
Michałowa - ja też się boję... także nie jesteś sama...
image
image
I ja bałam się seksu gdy dowiedziałam się o ciąży.A teraz w ogóle nie uprawiam bo nie mam z kim mąż wyjechał wróci w połowie czerwca:(
Cześć dziewczyny czy będziecie robić takie badania jak toksoplazma i cytomegalia? Mi lekarz powiedział że teraz gdy się jest w ciąży to nie ma sensu gdyż nawet jeśli się to ma w ciąży to już nic nie pomoże.Można w jakiś sposób zaleczyć ale się nie wyleczy a płód będzie rozwijał się nieprawidłowo. I takie badania najlepiej zrobić przed planowaną ciążą. Przyznam że 3lata temu toxo było ok a cytomegalii nigdy nie robiłam.A jak wygląda to u was?
ja robiłam w styczniu.
image
image
ja nie robiłam przed ciąża ani tego ani tego zobaczymy co lekarz powie , moze skieruje mnie na jakies badania nie wiem ale jak lekarz mowi ze nie warto to moze tak jest a to ze nawet cos bedzie to nie znaczy ze trzeba sie martwic ze cos jest nie tak z dzieckiem , w zyciu rownie bywa , ja szczerze mowiac juz dawno sie nie badalam przed ciaza wiem ze tak nie powinno byc ale zawsze jakos czasu dla siebie brakuje ale mam nadzieje ze wszystko jest ok i ciaza przebiegnie prawidlowo
ja się badałam ze względu na poronienie i szczerze liczyłam trochę na toxo. Jak się niedawno okazało moje tsh jest za wysokie;/ ale teraz już z tym nic nie zrobię...
image
image
dziewczynki a jak wasza morfologia ja mam za mało mcv i hemoglobina przy dolnych granicach lekarz mówił że za dwa miesiące może być niedokrwistość. Właśnie zauważyłam że przytyłam na brzuchu zrobiło mi się więcej sadełka i twarz bardziej okrągła a to wszystko przez to że mam za mało ruchu po prostu oszczędzam się dużo śpię leżę a mało się ruszam.Jak tak dalej pójdzie to przytyję ponad miarę czego nie chcę. Od dzisiaj postanawiam sobie że będę więcej spacerować. W I trymestrze powinno się przytyć 1-2kg a ja już przytyłam 1,5kg.Czy wy też tyjecie?
ja póki co schudłam 2,5kg. Chociaż też staram się nie przemęczać... Moja morfologia jest ok. A w pasie mi przybyło... wczoraj założyłam spodnie - w sumie się zapięłam - ale już usiąść nie mogłam...
image
image
a ja narazie ani nie schudłam ani nie przytylam trzymam sie tak samo cały czas , nie czuje zeby spodnie tez zrobily sie jakies ciasne , hmm kazdy niby inaczej przechodzi ciaze w poniedzialek po lekarzu zobaczymy czy wszystko jest ok
ja też trzymam się na wadze, a dopadają mnie już jakieś dziwne nastroje, a dziewczyny wy wszystkie chodzicie do pracy?, ja nie daję rady,zasypiam w pracy, 8 godz. to męczarnia, zastanawiam się już nad zwolnieniem.
Witajcie dziewczyny.
Wpraszam się do was..... Z moich obliczeń termin porodu wypadnie na 29 grudnia. Pozdrawiam.
image

image
witam nową grudniową mamusię:)
ja jestem ciekawa kiedy swoją położną zobaczę... bo w sumie to powinnam jakoś w przyszłym tygodniu po raz pierwszy ale, że się jakoś nie kwapiłam to możliwe, że teraz mi przepadnie i dopiero w 3 miesiącu;/
image
image
Trotka witamy ciebie w wątku grudniowych mam czym nas więcej tym lepiej.Zapraszamy do udzielania się.
Anka165 ja nie chodzę do pracy i niestety nie będę miała żadnych pieniążków za zwolnienia i żadnego macierzyńskiego i wychowawczego.Ale za to mogę w domu dużo wypoczywać śpię do 10godz. nie przemęczam się trochę nudno tak mi w tym domu.
Coś mi się zdaje, że jestem najpóźniejszą mamusią grudniową. Dopiero w czwartek 29.04 wybieram się na pierwszą wizytę. Mam nadzieję,że będzie wszystko ok. Pozdrawiam.
image

image
Oj najpóźniejsza to chyba będę ja :)
31.12.2010 r. :):):) ależ sobie termin sprawiłam :)
Witam wszystkie grudnióweczki i dołączam do Was!
image

image

[URL=http://img848.imageshack.us/i/dsc0014h.jpg/]
BlueBell ale masz fajny termin zazdroszczę ci dlatego że ja 31grudnia2005 miałam ślub i gdyby udało się urodzić w tym samym dniu to byłoby wspaniale .Ale co za różnica najważniejsze aby każda z nas urodziła zdrowego dzidziusia a u mnie też grudzień tyle że 4.
Z tym grudniem u mnie to może być różnie, dzisiaj gdzieś znalazłam taki schemat liczenia terminu porodu i wyszła mi data 4 stycznia 2010 r. Tak więc czekam co powie Pani Doktor.
image

image

no to dzisiaj mam wizyte u lekarza zobaczymy jak tam malenstwo sie czuje :) juz sie nie moge doczekac a to dopiero po 15 . Lekarz mi moze wyliczy konkretny termin porodu wiadomo tego nie da sie ustalic napewno ale taki przykladowy :)

co moze oznaczac metaliczny smak w ustach ? wczoraj tak mialam dzisiaj juz przeszlo ale nie wiem co to bylo
asienkaj - to chyba normalne w trakcie ciąży. Trzymam kciuki:) Koniecznie napisz jak po wizycie. Ja zobaczę położną dopiero 5 maja.
image
image
a ja tez z polozna nie mialam jeszcze do czynienia zobaczymy

a co do smaku czytalam ze to normalne wiec sie nie martwie ale okropne uczucie musze przyznac
Asienkaj jak wrócisz od lekarza daj znać jak tam dzidzia.
z dzidzią wszystko ok i lekarz nawet krwiaka nie widzi , nie wiem może sie wchłonąl jestem szczesliwa , serduszko bilo i maluszek sie poruszal poprostu chwile wzruszenia teraz co chwile ogladam usg
No to fajnie że krwiak się wchłonął teraz będziesz spokojna że wszystko ok.Ja też często spoglądam na zdjęcie usg i myślę o maleństwie w brzuszku to jest wzruszające.
Hej Babeczki, nurtuje mnie jedno pytanie. Niby rąk podnosić nam nie wolno, lekarz też to potwierdził, ale zastanawiam się co z suszeniem i prostowaniem włosów? Nie da się tego zrobić bez unoszenia rąk. A Wy suszycie, prostujecie?
image

image

ja tam normalnie susze włosy przecież bez przesady to chodzi chyba o wysoko podnoszenie rąk typu wieszanie firanej i inne
dokładnie super, że się już wchłonął... ja nie prostuje włosów (bo wyglądam tragicznie)...
ja będę miała do czynienia tylko z położną bo mieszkam w UK i takie tutaj są zasady... ginekologa widziałam, tylko dlatego, że byłam w szpitalu...
image
image
podejrzewam ze tego krwiaka mogłow ogole nie byc , ze ten lekarz zle cos widzial , bo dziwne ze tak szybko sie wchlonal
asienkaj - ważne, że go nie masz... teraz będziesz spokojniejsza...
image
image
tak jestem spokojna i szczęśliwa :)
Hehe, no niestety muszę podnosić ręce - nie da się inaczej. Ja też suszę i podkręcam włoscy, bo proste jak druty mam. Tak samo jak chcę spiąć włosy - też ręce u góry. Ale co zrobić. Jakoś wyglądać w pracy trzeba.
No Asienkaj wiem co czujesz ;-). Fajnie, że wszystko ok.
ostatnio mam tylko przekrwiony nos i nawet krew z nosa mi poleciala dwa razy ale podobno to moze wystepowac w ciazy poniewaz blona jest wlascnie przekrwiona z powodu wiekszej ilosci krwi w organizmie
a jak tam mdłości u Was dziewczyny? Mnie raz mdli innym razem czuje się świetnie.
image
image
ja tez mam roznie ale przewaznie rano a pozniej juz mnie nie mdli
Hej a czy któraś z was wymiotowała?Bo ja już dwa razy.A mdłości mam prawie cały czas.
ja też dwa razy (wczoraj w pracy był mój drugi raz;P)
image
image
U mnie od 3 dni o niebo lepiej:) Mam nadzieje ze zgaga juz nie wroci:)
image
image

image
Witam wszystkie grudniowe mamusie!Mój maluszek w brzuszku ma juz 6 tygodni..Pozrawiam
witam nową grudniową mamę:)
image
image
Witamy kolejną mamusie grudniową :)
Witamy grudniową mamusię ;-)

Ja póki co nie mam mdłości itp. Także super ;-).
Mdłości mdłości i jeszcze raz te nieszczęsne mdłości chyba mnie zamęczą.Czuję się okropnie nie tylko rano cały dzień.
Dziękuję za miłe przyjęcie:-)
A jeśli chodzi o mdłości to mnie męczą tylko czasami na szczęście....ale ponoć to rano przed wstaniem z łóżka trzeba zjeść krakersa lub 2 albo sucharki i jeść cały dzień lekkostrawne posiłki....ponoć pomaga...mi wczoraj pomogły o dziwo lody(takie pyszne o smaku arbuzowym,które przyniósł nam Tatuś)no i 15min.leżenia plackiem...
a Wy macie jakieś sprawdzone sposoby?
Ojeju nie mogłam się powstrzymać, żeby nie napisać, że trzymam za Was kciuki:) Ciąża to cudowny okres. Ja w ciąży mogłabym być cały czas (no może końcówka ciężka). Ja urodziłam 31.12, więc termin jak BlueBell tylko rok wcześniej:)
Powodzenia dziewczyny!
Dziewczyny a czy macie jakieś zachcianki?Ja ciągle myślę o lodach wczoraj musiałam kupić sobie cały litr i tak sobie podjadam po troszku.
mi się wydaje, że nie mam zachcianek...
a na mdłości zauważyłam, że jak coś zjem to mi przechodzi... z resztą nie męczą mnie tak bardzo...
image
image
Wydaję mi się że z nas grudniowych mam to tylko ja tak cierpię.Przed chwilą znowu wymiotowałam.Ale to nic warto tak cierpieć dla dzidzi.Mam nadzieję że niedługo przejdą mi te moje dolegliwości.A pózniej będę mogła cieszyć się moją ciążą,teraz nie jestem w stanie.
Witajcie dziewczyny!:) Jestem z Wami :) Termin porodu mojego maluszka 6 grudnia 2010.
witam:) ale fajnie coraz więcej nas... w następnym wątku trzeba będzie wypunktować grudniowe mamy z przewidywaną datą narodzin:)
image
image
Sylwia80..Jezeli te wymioty trwają cały dzień i nie chcą ustąpić to skontaktuj się z lekarzem,bo o ile same nudności i wymioty sa w sumie normą to jeżeli trwaja długo i powodują utratę masy ciała ciężarnej mogą doprowadzić do odwodnienia i utraty elektrolitów z organizmu.Mówimy wtedy o niepowściągliwych wymiotach ciężarnych i czasem konieczne są kroplówki.....
wiem bo jestem położną....
Witam wszystkie mamusie ;) Dziś byłam pierwszy raz na usg i mój maluszek ma dokładnie 7 tygodni i 5 dni:) przynajmniej tak wyszło z usg. nie wiem tylko gdzie mam wyczytac na tym wydruku jaki ma rozmiar może wy sie orientujecie?
zalezy jaki dostałaś zwykle tygodnie i dni są określane w języku angielskim.Są takie np.6w4d czyli 6 tygodni i 4 dni:-) znalazłaś?
a to znalazlam 7w5d a jakies GS 2.52 cm to wielkosc malenstwa?
GS oznacza wielkość pęcherzyka ciążowego czyli zarodek z otoczką:-)
aha dziekuje za odpowiedź :) jeszcze jakies wazne rzeczy moge znalesc na usg?
justa2684 ja mam taką samą date porodu wyznaczoną :) 6 grudnia
Jeśli chodzi o usg to więcej wyczytasz jak maluch będzie większy.....wtedy to można zmierzyc obwód brzuszka,główki oraz długość kończyn i samego maluszka....ale na to to jeszcze poczekać trzeba.....
dzisiaj był pierwszy dzień w którym nie mdliło mnie rano :) mam nadzieje że to może początek końca mdłości
dziękuje za odpowiedz juz sie nie moge doczekac nastepnego usg :) orientujecie sie moze jezeli ojciec dziecka ma cukrzyce czy to moze wplynac na malenstwo?
Cześć dziewczyny bardzo serdecznie witam nowe grudniowe mamy.Fajnie że jest nas coraz więcej.Ja nie wymiotuję aż tak często tylko trzy razy to było.Najgorsze te mdłości teraz jest trochę lepiej,zobaczymy co będzie pózniej.
Hej dziewczyny!
Mam doła strasznego, zupełnie bez sensu, bo z powodu szybkiego tycia.
Jestem załamana/w szoku? że już tyję. I to w brzuchu. Wiem, że to dużo za wcześnie na takie akcje. Ale ja już spodni nie mogę zapiąć i mam problem co ubrać do pracy. A pracę mam biurową i muszę elegancko wyglądać.
Już tylko jedne spodnie są ok, z wyższym stanem gdzie i tak nie zapinam górnych guzików.
No przecież głupio już kupować spodnie ciążowe? I to gadanie wszystkich, że mam już brzuch itd. Czuję się jak grubas jakiś. No i wszyscy gadają żebym nie kupowała ubrań ciążowych, bo to pech przyniesie, bo za szybko. Ale w czym ja mam chodzić do pracy????

Powiedzcie jak u Was?

To przez to, że ja mdłości nie mam i apetyt mi dopisuje. Na wadze co prawda tylko pół kg na plusie, ale brzuch duży...
ja też niby nie przybrałam na wadze ale brzuszek troche wiekszy i spodnie juz uciskaja i mysle wlasnie czy nie kupic juz ciazowych bo po co mam sciskac brzuszek ,
U mnie też troszkę brzuch wywaliło szczególnie fajnie wygląda na wieczór:) Michałowa nie przejmuj się u mnie też wymioty nie występują a schudłam 2,5kg a brzuszek jest wzdęty, miałam bardzo podobnie w pierwszej ciąży także chyba to norma:)

Co do kupowania odzieży ciążowej nie widzę nic w tym złego a w przesądy nie wierzę bo jak ma się coś stać to się stanie i tak czy kupisz sobie parę spodni czy pięć par. Ja mam parę ciuszków z poprzedniej ciąży i je zakładam bo jest mi po prostu wygodnie i nigdzie mnie nic nie uciska:)
image
image

image
Kurcze, jakoś byłam przekonana, że ciasno może być w spodniach ok 4 m-ca.
No nic, co zrobić? Muszę iść na zakupy i chociaż jedne spodnie sobie kupić.

Dzięki dziewczyny! ;-*
Polecam spodnie z wstawkami materiału z boku tam gdzie kieszenie. Wyglądają jak normalne jeansy:) Spodnie z szerokim pasem to u mnie jeszcze sporo odstają i wygląda to trochę komicznie:)
image
image

image
U mnie też brzuszek już nieco odstaje, coprawda dopinam jeszcze spodnie ale z trudem, dlatego noszę takie z wysokim stanem, co wygląda jeszcze całkiem ok. Na wadze nic nie drgnęło, ale brzusio widać :) Mi to zupełnie nie przeszkadza, a wręcz dumna jestem :)
image

image

Tak się zastanawiam - podczas pierwszej wizyty moja Ginekolog nie robiła mi USG, czy u Was było podobnie? W którym tygodniu ciąży miałyście robione pierwsze USG? I czy założono Wam kartę ciąży?
image

image

Ja miałam pierwsze USG zarówno w pierwszej jak i drugiej ciąży w 5tyg. Lekarz potwierdził prawidłowe zagnieżdżenie i potwierdził obecność ciałka żółtego, więcej nic nie było widać.
image
image

image
Acha karty ciąży jeszcze nie mam, w pierwszej ciąży lekarz założył mi ją w 9 tyg, a teraz kartę dostanę jak wrócę czyli ok 15 tyg dopiero.
image
image

image
Hej, ja też będę grudniową mamusią. Pierwszy raz trafiłam do ginka bo bolał mnie brzuch, był to 5 tydzień z kilkoma dniami, zrobił mi usg ale karty ciąży nie założył, a usg zrobił pewnie tylko dlatego ze strasznie mnie bolał brzuch.
Jeśli chodzi o cukrzycę to owszem może miec wpływ na maleństwo,ale bardziej gdy to matka na nią choruje np.kilka lat.Każda ciężarna ma robione badanie tzw.test obciążenia glukozą między 24 a 28 tygodniem ciąży.Polega on na wypiciu 50g rozpuszczonej glukozy(takiej z apteki)i pomiarze w odpowiednich odstępach czasu pomiaru cukru we krwi.Wszystko to robią w przychodniach.Jeżeli jest podwyższony to zaleca się odpowiedną dietę i powtarza się test ale już z 75g glukozy i wtedy jest decyzja.Jak jest dobry to ok,ale jak powyżej normy to kieruje się taką kobietę do diabetologa,a ten zaleca dietę,albo podaż insuliny.To zależy.Czasem się zdaża,że zdrowe kobiety ujawniają cukrzycę w ciąży,bo jest to zalezne od obciążenia organizmu ciążą.I zwykle wszystko jest ok z dzidziusiem.
ja miałam pierwsze usg wczoraj tzn poczatek 8 tygodnia. karty ciąży mi jeszcze nie założyła nie wiem kirdy to zrobi nic nie mówiłą..
Dziekuję za odpowiedź to mnie pocieszyłaś bo na stronach to sie naczytałam różnych rzeczy i już sama nie wiedziałam :) przy okazji jak pójde na wizytę to sie zapytam :) a wiecie jak to jest z kotami czy to prawda że źle wpływają na ciąże pytam bo mam kota w domu..
Podobno jeśli kot nie wychodzi na dwór to jest ok:) Tak słyszałam.
image
image

image
no mój nie wychodzi tylko jak był malutki zobaczyłam go na dworzu i było mi go żal to go przygarnęłam ale od tamtej pory to siedzi zamknięty ;)
To powinno być w porządku :) A jeszcze słyszałam, że najlepiej przekazać komuś sprzątanie kuwety, niż robić to samej, a jeśli nie ma takiej możliwości to robić to w rękawiczkach i z maseczką na twarzy, by nie wdychać "zapachów"
image
image

image
to zadanie już należy do mojej teściowej ;) przynajmniej sprytnie sie z tego wywinełam :)
A mi lekarz już założył kartę ciąży w 7 tyg. i w tym też czasie pierwszy raz usłyszałam serduszko.A jeśli chodzi o tycie to też trochę się przeraziłam że to już tak szybko się zaczyna.Pomimo moich wymiotów i mdłości przytyłam na pewno ze dwa kilo a co będzie dalej? Założyłam sobie że nie przytyję w ciąży więcej niż 15kg ale co będzie czas pokaże.
Z tymi kotami to tez przesada.Owszem cięzarna nie powinna mieć kontaktu z kocimi odchodami,ale w razie czego rękawiczki wystarczą.No i trzeba porządnie umyć ręce.Pierwotniak toxoplazma gondi czyli ten co powoduje Toxoplazmozę bytuje w odchodach,ale trzeba się naprawdę postarać ,żeby trafić na chorego kota.A poza tym taki domowy jak wskoczy na kolana to nic się nie stanie.Uważałabym na obce koty,takie podwórkowe....
no tez mi sie tak wydawalo niestety u moich rodzicow sa dwa podworkowe koty oni mieszkaja w domku jednorodzinnym wiec koty po dworzu biegaja;/
Ja pierwsze usg miałam w szóstym tygodniu ciąży i wtedy lekarz założył mi już kartę ciąży. Jutro następne usg, juz nie moge się doczekać :) Ach!I spodni też nie dopinam...a to dopiero 9 tydzień..
pozdorionka
Ja byłam dzisiaj na pierwszej wizycie. Wszystko ok, to 6 tydzień. Wzięłam już zaświadczenie do pracy. Za jakiś czas oddam w kadrach... Pozdrawiam.
image

image
ja brzuszek mam już od jakiegoś czasu. Ale nie wiem czy wygląda jak ciążowy - raczej jakbym za dużo piwa piła;P W ogóle Wasze rodziny już wiedzą o ciąży? Bo u mnie jeszcze nikt.
image
image
U mnie od początku właściwie. Wszyscy wiedzieli jak się staramy itd. Także nie było problemu. W pracy też wszyscy u mnie wiedzą.
Słyszałam teksty w stylu "już mówisz? nie boisz się?" ale mam to gdzieś. Wolałam powiedzieć, bo różnie bywa, zwolnienie czy coś...
A pierwsze usg mialam szybko - 5 tydzień. Potem w 6 i w 7. Teraz bede miała w 10 t.c. Ja mam tak często, bo długo się starałam i leczyłam się na niepłodność - także ciąża zwiększonego ryzyka.
Karty ciąży jeszcze nie mam. Może teraz mi założy, a może dopiero jak skończy się pierwszy trymestr, bo mój lekarz jest baardzo ostrożny.

A zaświadczenie o ciąży zanosi się do kadr?
Cześć mamusie moja rodzina dowiedziała się o mojej ciąży dość szybko w tym samym dniu co ja to był5tydz.Niestety musieliśmy powiedzieć ponieważ miałam zamiar wyjechać do Niemiec za dwa dni, w zaistniałej sytuacji mąż sam wyjechał a ja zostałam w Polsce.
U mnie też prawie wszyscy wiedzą, niektórzy dowiedzieli się pocztą pantoflową nawet nie wiem od kogo:)))
image
image

image
Hej niestety musiałam dzisiaj odwiedzić mojego gina zaatakowała mnie grzybica,dostałam gyno-femidazol i dostałam też antybiotyk Augmentin. No i jestem zmuszona to brać,lekarz stwierdził że lepiej brać niż nie brać i że dzidzia już wykształciła najważniejsze narządy i że te leki są bezpieczne.Boję się ale muszę.Przy okazji zrobił mi usg moja dzidzia ma2,20cm.To już 9tydz ciąży.
Sylwia80 jeżeli masz grzybicę pochwy to weź te tabletki dopochwowe Gyno-femidazol ale bez sensu jest branie równocześnie Augmentinu!Bo to jest antybiotyk,który zabija bakterie nawet te dobre w pochwie.A jak nie ma tych dobrych bakteri w pochwie to do głosu doichodzi grzybica,której elementy naturalnie bytuja w pochwie ale w minimalnych ilościach.Więc moim zdaniem augmentin tylko przeszkodzi w leczeniu.Twój wybór.moim zdaniem powinno się wziąść ten gyno-femidazol,a po skończeniu opakowania kup sobie Lactovaginal takie globułki dopochwowe.Zawierają kwas mlekowy i odbudowują prawidłową florę bakteryjną pochwy.
hej dziewczyny sorki że Wam się w wątek wtrące ale dopiero go zauważyłam pamietam was z watku starajacych sie, ale dużo Was tutaj już jest superrr. Aby Wam szybko minęły te najgorsze miesiace a potem tylko cieszyć się z tego blogoslawionego stanu :)) pozdrowionka :)
image
image
Misica gyno femidazol na grzybicę a ten nieszczęsny antybiotyk na inne bakterie które też mam na klebsiella pneumonia(mam w układzie moczowym) i na gronkowca ujemnego(jest w pochwie).Już wcześniej wiedziałam o tych bakteriach robiłam posiewy ale wcześniej lekarz nie chciał dać antybiotyku mówił żeby czekać,aż rozwiną się najważniejsze narządy.Czy wy też robiłyście posiewy?Niektóre bakterie są bezobjawowe i niebezpieczne i trzeba leczyć by nie zaszkodziły dzidzi.
To zmienia postać rzeczy!Bo jeżeli miałabyś problem z samą grzybicą to Augmentin mija się z celem,ale jesli są też inne bakterie to nie masz wyjścia niestety....musisz wyleczyć te infekcje!Niestety z tybi bakteriami to jest tak,że niby bytują w naszym organizmie i nam nie szkodzą,ale mogą negatywnie wpływać na rozwój płodu,więc trzeba z nimi walczyć...Życzę powodzenia...
Dzięki misica trzeba wierzyć że będzie ok.
wiecie co ja to się coraz bladsza robię... zawsze miałam jasną cerę ale teraz... dzisiaj to nawet usta rano miałam sine... ciekaw czy mi się uda ich tutaj namówić aby mi morfologię krwi zrobili... bo zaczynam się martwić...
image
image
Marchew musisz zrobić morfologię możesz mieć początki niedokrwistości ja robiłam krew i z moich wyników wyszły normy przy dolnych granicach,lekarz stwierdził że za dwa miesiące może być niedokrwistość.Jedz dużo czerwonego mięsa i pij sok z buraków.
Marchew...jeżeli źle się czujesz to pojedx na izbę przyjęć najbliższego szpitala tam gdzie mają ginekologę....bo jest wolny weekend a tam zbada cię lekarz....
czuje się dobrze:) z resztą widzę się w środę z położną - to sobie z nią porozmawiam:)
image
image
Marchew-, a masz juz zielona ksiazke z ciaza itp, i na pewno zrobia ci test krwi plus test Pappa, czy cos podobnego...
image

image
U mnie niestety prośby o badanie krwi nic nie dały, wszelkie potrzebne badania robiono tylko z moczu:( Porządne badania robiłam dopiero w Polsce.
image
image

image
dziewczyny, sama w grudniu rodzilam w UK, i mialam badania krwi przy pierwszej wizycie u poloznej, bylo to w 9tc, pozniej w 12, pozniej testy na glukoze w 16tc, pozniej w 26, a pozniej w 30, i w 34 i w 36, cisnienie za kazdym razem itp....
ja wymusilabym extra usg po 36tc, aby okreslic wielkosc dziecka, bo ja mialam za duze aby rodzic naturalnie...

ps. jak masz juz ksiazke ciazowa, tam jest caly przebieg opisany ciazy , co kiedy itp.aha jakikolwiek problem do swojego GP, ktory mogl zwolnienie wypisac, choc ja nie korzystalam...

acha Mar-chew, bierz epidural od razu, uwazama, ze to powinno byc w standardzie opieki itp...choc u ciebie to daleka droga

ps.w tej ksiazce masz opisy, co badaja ci itp...np.w krwi
image

image
Izulucha - jeszcze nie mam... moja pierwsza wizyta będzie w tą środę... już nie mogę się doczekać:) a słuchałaś serduszka w 9 tygodniu?
image
image
nie nie slyszalam, dopiero w 12tc, choc u mnie bylo strasznie trudno to uslyszec, na polowkowym juz nie mogli zznalezc, ale brali wtedy z pepowiny, nawet nie wiedzialam , ze task mozna hihi

choc moze Tobie zrobia nawet usg, bo opowiesz swoja cala historie medyczna itp i pytaja o wczesniejsze ciaze , starania...a jak nie to zaznacz to itp...

a idziesz z mezem?ja bylam sama, ale byly inne babki same i bylo milo hihi
image

image
idę sama bo małżon do Polski poleciał... z resztą chyba zawsze sama będę chodzić, bo położna przyjmuje w środy a on pracuje:(
image
image
Hej dziewczyny ja za to strasnzie sie czuje ciagle bym spala wczoraj dopiero z lozka wstalam o 21 cos zjesc... dzisiaj za to jak z rana wstalam zobaczylam na wkladce krew.. i tak przez caly dzien po troszeczku lecialo.. teraz nadodatek zaczal mnei bolec brzuch tak jakby skurcz zoladka.. myslicie ze to cos powaznego czy raczej nie?? jestem pierwszy raz w ciazy i troche sie obawiam bo mialam problem z zajsciem a nie mam kogo sie zapytac:(
Radziłabym jak najszybciej do szpitala może to tylko plamienie a może coś poważnego.
wizyte mam teraz w srode.. no nie wiem nie mam z kim jechac do szpitala:(na internecie rozne rzeeczy pisza.. szczerze boje sie:(
atgus878, jedź koniecznie do szpitala to sprawdzić! Nie ma na co czekać
image
dzieki dziewczyny sprobuje kogos poprosic zeby mnie zawiozl dam znac...
a krew jakiego koloru? jeśli ciemnobrązowa to lepiej... co nie znaczy, że należy bagatelizować... migiem do szpitala!
image
image
trzymam kciuki aby wszystko było dobrze...
image
image
agus878 czym prędzej jedź do szpitala bo tam ci pomogą a niestety nie masz co liczyć na to,że w domu samo przejdzie.......lepiej dmuchać na zimne.....Bo jest to objaw zagrazający ciąży.....trzymam mocno kciuki...
wrocilam.. zbadal mnie i zrobil usg dopochwowe.. dzidzia jest naszczescie cala ma 22mm i jest juz 9 tydzien serduszko bilo.. ale powiedzial ze nie wie dlaczego plamilam.. przepisal mi nospe i luteine.. wrocilam do domku i znowu zaczelam plamic i brzuch mnie dalej napierdziela :(:( nadodatek jutro do pracy :(
lepiej do pracy nie idź a jeśli naprawdę musisz to umów się jak najszybciej do swojego gin. i weź zwolnienie....bo musisz teraz duuużo leżeć!
Cześć!
Ja też myślę, że mogłabyś wiziąć urlop na żądanie i w środę niech zbada Cię jeszcze gin. Może będziesz musiała iść na zwolnienie. Bo takie częste plamienie może być niebezpieczne.

Ja dziś pierwszy raz miała ciężki poranek. Mocno mdliło, badal mam lekkie. Ale broniłam się przed bliskim spotkaniem z wc i się jakoś udało. Może by to pomogło, ale nienawidzę ;-).
nie poszlam do pracy zadzwonilam ze nie przyjde bo musze lezec... mam umowe o dzielo wiec nei ma z tym problemow.. mysliscie zeby zadzwonic dzisiaj do mojej gin czy poczekac juz do jutra?
zapomnialam dodac ze dzis tez mnie pobolewa tak jakbym miala okres... ehh moze inny szpital?
lepiej zadzwoń już dzisiaj się z nią spotkaj...tymbardziej,że masz pobolewania dołem brzycha!!!!Nie ma na co czekać...idż najpierw do doktor a ona cię skieruje do szpitala jak będzie trzeba....
agus jeśli możesz to lepiej dziś umówić się na wizytę czym prędzej pójdziesz to będziesz spokojniejsza.
ej, a może wczoraj dostałabyś okres (gdyby nie ciąża) - stąd te plamienia? Ja w dniu okresu (w drugim miesiącu) miałam wrażenie, że za chwile okres dostane - tak mnie ćmiło w brzuchu jak na okres...
image
image
dodzwonilam sie wkoncu do mojego lekarza.. powiedziala ze mam lezec i jak najmniej chodzic ... wszystkie jutrzejsze badania z krwi i wizyte przelozyla na za tydzien bo teraz musze tylko lezec i brac ta luteine.. a za 2 tygodnie zrobi mi usg....
Pytalam o to czy to moze byc ze w dniu okresu dostalam te plamenia... zapytal czy mialam w tamtym miesiacu tez bo jak nie to niemozliwe.. a nie mialam moj ostatni okres byl 4 marca.. wiec niemozliwe.. :(
agus, leż i wstawaj tylko do toalety! Niech się sytuacja unormuje. Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze!
A nawet jeśli chodziłoby o to, że przypada termin @, to i tak nic uspokajającego. W wielu źródłach jest info, że do poronienia dochodzi często właśnie w tym okresie w pierwszych 3 miesiącach, ja specjalnie liczyłam kiedy będą te dni i obserwowałam wszystkie niepokojące symptomy, a jak mijały to oddychałam z ulgą.
image
leze leze.. teraz zostal mi tylko laptop bo tv nie mam nawet w pokoju gdzie spie... ehh mojego meza tez nie ma bo pracuje w transporcie i jezdzi po europie moze wroci w weekend.. naszczescie zawsze moge liczyc na rodzicow:)

z tym okresem sie zapytalam bo wlasnie na poczatku miesiaca powinnam dostac... no ale w tamtym nie mialam ani malutkiej plamki... mam nadzieje ze to jak najszybciej przejdzie nie chce calej ciazy lezec :(
dziewczyny, chyba czas na nowy wątek...
image
image
no tez jest juz troche dlugi ;)
założyłam nowy - zapraszam:)
image
image
no widzisz agus!czasem tak jest że trzeba na siebie bardziej uważać!Leż spokojnie,ale tez bez przesady usiąść np.do obiadku możesz!Wiem co czujesz bo ja już w 6 tygodniu miałam plamienie i pobolewania więc w te pędy do lekarza po poradę!dostałam luteinę dopochwowo i nakaz bezwzględnego leżenia!Po trzech dniach takiego leżakowania myślałam,że oszaleję z nudów!Ale czego nie robi się dla maleństwa!Dziś już jest 9 tydzień(wg @)i dolegliwości naszczęście minęły.Owszem często poleguję,ale chodzę też na zakupy,spacerki i jeżdżę autem....oszczędzam się bardzo ale cieszę się,że mogę być choć tak aktywna.No i oczywiście nie dzwigam!Zakupy zostawiam w samochodzie i mój mąż je wnosi!życzę wytrwałości
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

Irmina Wróblewska-Jankowska dermatolog - zna ktoś? Jakie opinie? (14 odpowiedzi)

Irmina Wróblewska-Jankowska przyjmuje na Jelelniogórskiej. Był ktoß może na wizycie i może...

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...

do góry