Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI LIPCOWO- SIERPNIOWO- WRZEŚNIOWE 2010 CZ.21 (61)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
MAMUŚKI Z DZIECIACZKAMI

25.04 (termin 17.07) - atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) - dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) - yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) - Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) - Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) - gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) - Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) - fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) - gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
15.07 (termin 15.07) - malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15.07 (termin 17.07) - Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
15.07 (termin 24.07) - mama Wiktora - synek Wiktor, 2950, 55cm, Wojewódzki
16.07 (termin 11.07) – kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) - stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) - mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) - gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) - karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
21.07 (termin16.07) - Annia - synek Filip, 4060g, 56cm, SN, szpital Kliniczna
23.07 (termin 23.07) - ajcia - córeczka Matylda, 3190, 54 cm, CC szpital Kliniczna
28.07 (termin 3.08) - aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07) - nyzosia - córeczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) - ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) - aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) - Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
29.07 (termin 09.08) - Zośkaa - córeczka Aleksandra, 3230g, 49cm, Nordfjord sjukehus
31.07 (termin 20.08) - majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 ( termin 27.07 ) - Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna
03.08 (termin 21.07) - sylwiir - córeczka, 3820 i 56 cm, Szpital Wejherowo
03.08 (termin 2.08) - basiula - córeczka Zuzia, Zaspa
04.08 (termin 05.09) - agusia1394 - synek Krzyś, 3250 gram, 56cm,Szpital Wejherowo, poród SN
5.08 (termin 2.08) - Akacja 126 - syn Hubert 4315 i 62 cm, poród sn, Swissmed
06.08 (termin 1.08) Kasiaka - córeczka Dorotka 3000 i 53 cm
07.08 (termin 05.08) - Asiek1 - synek Mateusz, 3630, 57 cm
09.08 (termin 30.07) - weronika-co-ma-bzika - córeczka Iga 4200 57cm, szpital Kartuzy
17.08 (termin 9.08) - przyszłamama -córeczka Liwia, 3105 g i 51 cm, szpital Kliniczna
17.08 (termin 16.08) - Weronikka - synek Patryk, 3450g i 57 cm, szpital w Kartuzach
18.08 (termin 7.08) - Alycja - córeczka Kaja, 3550g, 54cm, szpital w Redłowie
19.08 - (termin 20.08) - 88malutka88 - córeczka Antonina, 3250g i 56cm, Wejherowo
21.08 (termin 18.08) - Morela - synek Mateuszek, 3540g, 57cm, Szpital na Klinicznej
25.08 (termin 22.08) –caril córka Antonina, 3500g, 54 cm
25.08 (termin 13.08) - Panna z mokrą głową - synek, 3700g, 56cm, szpital w Redłowie
26.08 (termin 12.08) - Manka - córeczka Maja, 3800g, 55cm, szpital na Zaspie
01.09 (termin 27.08) - Yasmine87, synek Oliwierek, 3940g, 59 cm, Wejherowo
01.09 (termin 03.09) - Monika81 - córeczka Martynka, 3710 g i 57 cm, Szpital Zaspa
01.09 (termin 24.08) - Anita25323 - córka Lena, szpital na Zaspie
04.09 (termin 28.08) karolkaw- synek Jerzy, 3550 g i 55 cm, Szpital w Redłowie
06.09 (termin 09.09) Ostola - corka Tara, 3900g, Cork University maternity Hospital
08.09 (termin 06.09) Madziulka - córeczka Patrycja, 3540g, 57cm, szpital na Zaspie
17.09 (termin 10.09) Aniaa - córeczka, 4040g, 57cm, cc, szpital na Zaspie
17.09 (termin 20.09) AlexGDY - córeczka Marysia, 3650g, 58 cm, szpital w Wejherowie
19.09 (termin 12.09) Nilkaa - córeczka Eliza, 3350g, 55 cm, Redłowo
19.09 (termin 23.09) Sylwa - córeczka Laura, 3080g, 52 cm, Szpital Wojewódzki
24.09 (termin 23.09) Zuzko - córa Antosia, 3090g, 53 cm, Szpital na Klinicznej
25.09 (termin 16.09) Sylwia781122 - chłopczyk Szymon, 3050g, 54 cm, Wejherowo
7.10 (termin 29.09) piggy - synek Jaś, 3550g
7.10 (termin 27.09 ) Anettkaboss - córcia Amelka, 3680g, 56 cm, szpital na Zaspie

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-I-DZIECIACZKI-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-CZ-21-60-t213492,1,16.html
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
teraz moja kolej na nowy watek hehehe :):):) zapraszam mamuski :)

u nas z nowosci tylko tyle, z mlody po 7 miesiacach odkryl smoczek a juz myslalam, ze uda sie bez niego :(
image
panna też jestem smierdzącym leniem ;p chce juz wiosne nooooo. na pogodę to do końca lutego mrozy :(
Karolla no cos Ty, teraz ?Konrad chce smoka????
image
image
miało być patrzyłam na pogodę
image
image
Melduję się i ja.

Eee no pogoda nie jest zła. jak dla mnie może być - byle było słońce!! +10 i deszcz wcale by mnie nie zadowolił:)

Ajcia nieźle z tymi zębami...tyle na raz? kurcze a ja myślałam że jakieś przerwy są:)

Mam pytanie. jakiej konsystencji są kaszki jakie przygotowujecie?? bo moja jak ma za gęstą to się krztusi i dzisiaj zrobiłam jej taką mega wodnistą jak zupa mleczna i było ok.
imageimage
I jeszcze mam pytanie - czy myślicie że te kaszki co są na mm do rozrabiania na wodzie mogę zrobić na moim mleku? czy to już będzie za dużo szczęścia na raz?
imageimage
Ja kupuje tylko kaszki ktore robi sie na mm. Nie wiem czemu ale wtedy wiem ze te mleko on faktycznie ma w tej kaszce, a te na wodzie jakos nie mam do nich przekonania
image
image
A ja sie musze wyzalic, bo bylismy na szczepieniu i jestem troche zdolowana:( Ami dalej malo przybiera, mowilam ze nie bede chodzila jej wazyc i nie chodzilam a przybrala 400g w miesiac a powinna niby 750g... Za tydzien mam przyjsc na kontrole wagi i za tydzien zaczac dawac kaszke ryzowa na wodzie. No a pozatym dzisiaj po raz pierwszy byla zmierzona i mierzy tylko 62cm, to jest 10 centyl:( A jak sie urodzila miala 57 wiec byla w normie a teraz... ja nie wiem czy ona nie rosnie?:(
Melduje sie:)

Ja robie gesta, a nawet bardzo gesta.

Nie moge uwierzyc jakie ja mam grzeczne dziecko.... od wczoraj chyba jakis podmieniony jest:)

Dzis wstal troche szybko bo po 7 ale byl glodny. polezelismy zrobilam kaszke i zjadl potem popij herbatka polozylam sie kolo niego a on w moja strone sie odwrocil zarzucil reke na szyje i zasnal:) a jak wstal to nawet nie wiedzialam kiedy........ znow wypil troche herbatki:) czemu on wczesniej nie chcial pic?????

No zabki ide u was blyskawicznie!!!!!!!

Wogle cyba koncze karmic piersia z jednej strony fajnie ale z drugiej jakos mi dziwnie:(
image
image
I jak Filip sobie radzi z taką gęstą kaszą?? trzyma ją trochę w buzi i połyka? moja normalnie się dusi i to tak że aż musiałam ją wyjąć z krzesełka takiego ataku kaszlu dostała:/

A co do karmienia...to nawet ja sobie nie wyobrażam że miałabym już nie ściągać pokarmu więc Wam się w cale nie dziwie że jakoś Wam dziwnie:)
imageimage
Ssabinka ale ja mam kaszki z mm które się robi na wodzie. Kasza ma mm już w sobie:))) ale mam też taką bez mm do rozrobienia na mleku. no i właśnie robię je na swoim mleku. z tym że nakupowałam też masę kaszek z mm do robienia na wodzi i zastanawiam się czy mogę je zrobić na swoim mleku...
imageimage
Aniaa a wagowo który jest centyl?? Ile waży?? 400 g miesięcznie to chyba nie jest aż tak źle. moja też tak przybierała. teraz już dzieci wolniej przybierają.
Co do długości to nie wiem ile moja miała cała jak była w wieku Ami. Wtedy mierzyliśmy tylko od głowy do tyłka.
imageimage
radzi sobie ok. Moze zacznij od wodnistej az dojdziecie do gestej???

No Fifi dostaje cycka tylko w nocy raz jednego raz drugiego ale wydaje mi sie ze tam jest tylko pare kropel. Chyba nie ma sensu juz pobudzac laktacji skoo je kaszke deserek obiadek i butle?????
image
image
nyzosia nie wiem co ci powiedziec:P ja kupuje tylko te do ktorych sie dodaje mm
image
image
A i jeszcze Fifiego babcia nauczyla stukac dwoma zabawkami i teraz jak dorwie dwie zabawki do raczek to caly czas je obija o siebie, dodatkowo nauczyl sie udawac ni to smiech ni to kaszel i jest zadowolony jak ktos sie z tego smieje ze nie chce przestac :P
image
image
Wazy dokladnie 6950 i ma jutro 5 miesiecy wiec jest dokladnie w 50 centylu. Ale teraz tak patrze na siatki centylowe jak przebiegaja to dziecko w 50 centylu od 4 do 5 miesiaca przybiera 500g... Nie wiem juz co myslec:/ ale kurde ten wzrost mnie najbardziej martwi
Ssabinka chyba tak zrobię.

A jakie kaszki kupujesz? tzn jakiej firmy i jakie smaki?:)

No a co do laktacji to pewnie że możesz już sobie darować. Misja spełniona:)))
imageimage
Wagą nie masz co się przejmować. 50 centyl czyli jest idealna!!

A co do wzrostu to może po prostu będzie mała....Jak będzie Cię dalej to niepokoiło to możesz zrobić badanie na hormony wzrostu tak jak Przyszła mama robiła Liwii.
imageimage
Wiem ze misja spelniona:) hehe nigdy nie myslalam o karmieniu piersia a jak zaczelam myslalam ze szybko skoncze tak to szybko zlecialo ze jeszcze bym mogla, ale nie wiem czy warto skoro i tak on ciumka tylko yyyyyy

Ja kupuje kazda i hippa i bobowity i nestle takie ze zbozami sliwkami "zdrowy brzuszek" z lipa z malinami truskawkami bananami owoce lesne, ja tam wszystkie daje byle na mm. Wczesniej dawalam na wodzie ale zrezygnowalam z nich
image
image
no i jeszcze od paru dni do mleka na noc daje dwie miarki kleiku i wypija w sumie prawie 150mm gdzie jest 5 miarek mm i 2 kleiku
image
image
Przyszla mamo a ile Twoja Liwka ma wzrostu??
A i jakie kaszki ryzowe mozecie polecic, chodzi mi o takie na wodzie?
I czy taka kaszka przejdzie przez smoczek 3 przeplywowy czy trzeba specjalny do kaszek?
Kurcze ale Wy jesteście do przodu z innymi produktami niż mleko.....ja zaczynam mieć wątpliwości czy młoda kiedyś będzie jadła coś innego:)))
Nie dość że ona mało je na raz innych rzeczy to jeszcze przyznaje się bez bicia ja jestem leniwa w tej kwestii i łatwiej mi jest podać jej butle z mlekiem niż walczyć z innym jedzeniem:)))
imageimage
a chcialam sie was spytac jakie smoczki macie do butelek????? Bo Fifi pije nadal z 1. I Herbatka jeszcze potrafi sie zaksztusic mlekiem nie bo daje ten kleik.
image
image
Aniaa kaszka przejdzie przez 3 przepływowy - tylko nie może być taka gęściocha na maksa:))) ja mam kaszki nestle ryżowo mleczne smakowe lub samą ryżową smakową do zrobienia na mleku -mm lub z piersi . ale chyba dla Was jak macie przybrać na wadzę lepszy będzie sinlac. choć ja bym na Twoim olała kaszki. nie ma co pakować w Ami jak ona jest w 50 centylu.
imageimage
Ssabinka my mam 2 i przymierzam się do kupienia 3 ale młoda z butli pije tylko mleko więc to trochę inaczej niż herbata czy woda. może dawaj mu herbatki w niekapku a tylko mleko w butli i wtedy może być większy smoczek.
imageimage
No tak tylko ze ona byla w 90 a spadla do 50 i boje sie ze mi spadnie dalej:/ A przeciez i tak kiedys te kaszki bedzie chyba jadla.. Tylko mi chodzi o takie na wodzie a nie na mm, sa takie?
Aniaa pewnie ze sa i chyba nawet ich wiecej

Nyzosia ale wlasnie on nie chce pic z niekapka tylko go gryzie:( a z butli troche pociagnie,
image
image
Aniaa:
no właśnie - teraz już dziecko tyle nie przybiera na wadze i 400 g jak najbardziej jest w normie ....- moja nawet tyle nie rośnie - w tej chwili ma jakieś 6300 chyba

Gorzej z tym wzrostem - ale może warto te badania zrobić?
No wlasnie mnie tez ten wzrost martwi, a jakie to badania i gdzie mozna zrobic?
Teraz sama spojrzalam na siatke i z tym wzrostem to nie jest 10 centyl tylko 3!!!:(
tak w ogóle to jestem w sozku że kaszki po 4 miesiący mają już mleko następne w sobie :/ my kaszek nie podajemy, coby niepotrzebnie jej nie tuczyc i tak wagę ma słuszną
A do do kaszek które mają w sobie mm, to tak słyszalam że mm jest w nich duzo mniej. Ja bym kupowała takie co na mleku się robi.

Ania nie przejmuj się wzrostem - wiesz jak teraz mierzą dzieci ;/ nasza jak się urodziłą miałą 57 cm a na pierwszym szczepeiniu czyli 6 tyg później miała 56 cm i strasznie długo była malutka malutka ostatnio niby miała 66cm ale jakoś wierzyć mi się nie chce bo jest mała a Helka ma 68cm a jest dużo większa. Ja bmy się cieszyła jakby była w 50 centylu a nasza jak wół 75 - mały grubas :) A jak chcesz mieć pewność że wszystko ok to zrób badania.
image
image
Ja podaje kaszki wszytskie odpowiednie do wieku :) wszytskie na wodzie, mam 1 na mm ktora czasami dosypuje do butelki. Ostatnio NEstle ma kaszke z sokiem http://kraina-dzieci.bazarek.pl/opis/id,1951229/from,nokaut/?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2011-02&utm_content=1951229#nclid=8480a78b78af96e49e095ba93f0c4d27

Smoka mam już 3 i podaje w butelce tylko mleko, wodę i gherbatki dostaje w niekapku.
Aniaa najlepiej jak Przyszła mama powie Ci co i jak. Ona jest oblatana w tym temacie:)

A ja kupie kaszki do robienia na mleku:) w sumie to nawet lepiej bo zużyje moje zapasy:)

Wczoraj dałam młodej kaszkę malinową - jej nie smakowała a ja wsunęłam ją całą aż mi się uszy trzęsły:))) faktycznie smak dzieciństwa:)))
imageimage
Też racja - różnie ten wzrost mierzą - a ile ma od głowy do pupy? To najbardziej wiarygodne badanie - póki nasze małe jeszcze nóżek nie prostują.

A badania to przede wszystkim na hormon wzrostu chyba ...
A lekarka coś mówiła?

I ja bym na Twoim miejscu kaszek nie dawała bo to na wzrost nie wpływa przecież a mała stanie się tylko okrąglejsza i trudniej jej później z tym będzie ...
Moja młoda siedzi ze mną na kanapie i razem jemy jabłecznik:)))) aż się trzęsie jak widzi następną porcję:)) co za dziecko! kaszek nie chce ale szarlotkę wpyla:)))
imageimage
Dokładnie - Nilkaa dobrze pisze:))
imageimage
Co do wzrostu to np. moja rośnie skokowo, bo jak miała niecałe 4 miesiące to mierzyła tylko 59 cm, a już jak miała niecałe 6 miesięcy to miała 67 cm, także w dwa miesiące urosła 8 centymetrów! Aniaa ja bym jeszcze trochę poczekała i zmierzyła ją np. za miesiąc.
A co do wagi, to dzieci już później dużo mniej przybierają, więc nie masz się co martwić.
Co do kaszek, to te które są na wodzie, to chyba już mają w sobie mleko?
image
Ja się pociuchutku pochwalę, że moja wczoraj zjadła cały słoiczek zupki jarzynowej z królikiem (wiem, że jeszcze nie powinnam podawać mięska ale próbowałam już wszystkich smaków i tak jej ta zupka smakuje, że nie mogłam jej odmówić:) Także jest ogromny postęp!! Mam nadzieję, że już będzie tylko lepiej:)
A tak poza tym to zaczęła pełzać do tyłu:) Teraz to nawet na chwilę nie mogę zostawić jej samej.
image
zoskaa Fifi je krolika indyka kurczaka podawalam mu rozke sloiczki i teraz juz mu smakuja jakis czas temu nie chcial mieska
image
image
Zośkaa
Już możesz chyba podawać mięsko ... Z tego co kojarzę to dzieci piersiowe po 6 miesiącu mogą, a karmione mm po 5tym.

Hehe - szarlotka - smakosz Ci Nyzosiu rośnie :)
Nyzosiu - co do kaszek na swoim mleku to zależy jakie jest zalecenie producenta co do temperatury przygotowania. Np. Holle można robić na mleku mamy, ale nie wiem czy nasze można. Bo mleka mamy nie można podgrzewać. Ale wtedy myślę ze spokojnie możesz rozrobić je z wodą trochę, żeby się rozpuściły i dodać swoje mleczko :-)
[image
No to dobrze, bo myślałam, że piersiowym mięsko się wprowadza dopiero po 7 miesiącu. Moja np. lubi słoiczki gerbera, a bobovity nie lubi, ale myślę, że powodem jest to, że bobovita ma bardzo gęste zupki a gerber już nie.
image
Konsystencja kaszek - to zależy - robię taką dość gęstą i patrzę jak mała reaguje. Jak kiepsko dodaję po trochu mleczka, aż zaczyna jej odpowiadać. Zazwyczaj najbardziej jej pasuje jak jest taka półpłynna konsystencja, hym... jak słoiczki hippa mniej więcej, może troszkę rzadsze. Bardziej rzadkie spija z łyżeczki a nie zbiera ustami, więc widzę, że jest za rzadkie.
[image
Nyzosiu - kaszek z mm nie rób na swoim mleku. Będą zbyt ciężkostrawne, bo dostanie zawartość mm jeśli chodzi o składniki odżywcze i tłuszcze itd i zawartość (pełnowartościową) Twojego mleczka :-)
[image
oglądałyście ddtvn - mowili jak karmić dziecko łyżeczką
image
image
Madziulka co za mądrości mówili??
Ja kaszkidaję raczej geste niż płynne i widzę że zupek nie bardzo bo zą właśnie żadkie.
Z tym karmieneim łyżeczką powinno być tak, że dziecko samo ściaga z łyzeczki a nie wycieramy lyzke o podniebienie wg mnei koniec filozofi.
Emilka ostatnio dorwałą się do pączka - szczesliwa była jak dostałą gryza.
my nie ogladamy wogle tv tylko wieczorami bo maly za bardzo sie interesuje.

No Hela wie co dobre:) tez bym sobie zjadla:)

My idziemy na spacerek:) nie piszcie duzo tylko tez zmykajcie sie przewietrzyc:)
image
image
Porządkując temat kaszek (przegryzłam się przez niego trochę z powodu kłopotów małej :-D)

1 - kaszki do robienia na wodzie dzielą się na:
a) kaszki bezmleczne - np. Holle bezmleczne można robić na wodzie i podawać np. do obiadków, zwykła kasza manna
b) kaszki mleczne - zawierają już w sobie mm, więc dodaje się tylko wodę - wszystkie kaszki zawierajace mm
2 - kaszki do robienia na mleku:
a) modyfikowanym - nasze kleiki
b) mleku mamy lub modyfikowanym - kaszki "ekologiczne", które mogą być przyrządzone w temp. ok. 37st. C - tu np. te Holle bezmleczne
[image
u nas spacer trochę później - no właśnie tak jak mjakmama mówi dziecko powinno samo ściągać - u nas z tym różnie :/ i odradzili silikonowe łyżeczki najlepiej takie od kawy na początek
Jak się królewna obudzi to zobaczymy czy coś raczy zjeść
image
image
Mojej na początku dawałam z metalowej łyżeczki, ale nie bardzo jej to szło by za duża była (taka od herbaty). Kupiłam te co polecała Mjakmama, silikonowe z czujnikiem temperatury, i z nich bardzo ładnie je. Jak jej dziobek urośnie to znowu spróbuję z metalową :-D
[image
Aaaaaaaaaaaa!!!!! Moje dziecko miało brudne uszy! No co za wstyd! Dobrze, że środowiskowej nie było, bo bym OPR dostała. Ciekawe, czy dlatego kilała się po uszku czy może je odkrywa po prostu Muszę ochrzanić mojego że córce kiepsko uszy myje

Aaaaaaaaaaaaaa!!!! I jeszcze jedna wpadka dziś! Normalnie bym dziecko swoje uszkodziła - pomyliłam kaszki i zrobiłam jej na śniadanko wielką porcję kaszki orkiszowej! Dobrze, że zorientowałam się w połowie, to nie zjadła dużo więcej niż dawka ekspozycyjna glutenu! Dziś kurde jakiś pechowy dzień. Brrr.
[image
aaa i mówili że 1/3 łyzeczki dawać
image
image
no ja metalowa to szybko nei zamierzam dawac bo jak dawalam jablko wczoraj to tylko slyszalam jak przygryza ja i slychac dzwiek zebow na lyzeczce :)
Hej ;)

ale dziś miałyśmy dzień śpiocha ;) spaliśmy od 22 do 10 ;)))

kaszki podaje robione na mleku na 180 ml 4 łyżki stołowe, jest taka akurat, choć jak nie chce jeść z butli do dodaje jedna łyżkę i je łyżeczką ;) smoczki od tyg ma 3 ale było zdziwienie jak jej łatwo mleko leciało ;) soki i wodę pije z kubeczka, choć próbujemy z niekapkiem ( kupiłam Lovi ) ale ciężko jej idzie ;/

boje sie wprowadzania glutenu ;/ niby to za miesiąc ale przy jej uczuleniu mam obawy ;/ zobaczymy co na to moja lekarka bo na razie to wymysł gastroenterologa...

Aniaa - nie przejmuj sie wzrostem i waga, Liwia 5 tyg temu ważyła 6200 i miała 60 cm a w piątek miała juz 68 cm i 6700 ! dodam tylko ze dokładnie ja zmierzyli dosłownie wyprostowali jej nóżkę, myslalam ze ja złamią ;( i gdybym nie widziała i nie mierzyła jej sama w domu to bym nie uwierzyła ze az taki jest skok i to w ciągu 5 tygodni. dla spokoju zrób badania jak cie to martwi : posiew kał, badanie ogólne kał, posiew mocz, b.ogólne, morfologia ( krew obwodowa ), biochemia - enzymy, białka, hormony - tyreotropowy i podobno ważne kał antygen giardia lamblia

dziś idziemy do psychologa ;) w szkole rodzenia wypełnialiśmy ankietę i wczoraj zadz. zapraszając na rozmowę ;)
image
z tym tuczeniem kaszkami to któraś z was ma rację by nie dawać ich za dużo - wogóle lepiej by dziecko było szczpulejsze niż grubsze bo te komórki tłuszczowe wytworzone za młodu nie znikną więc jak ma nadwagę dziecko za młodu to prócz genetycznych czynników to ze sie go tuczylo ma pozniej wpływ
Dziewczynki, ale to zalezy jakie kaszki! Jeśli te mleczno jakieś tam - to one są w większości z cukrem (chyba tylko jedną bez cukru widziałam) i one rzeczywiście tuczą (a raczej te dodatki). Ta co ja ją daję - kaszka jaglana bezmleczna - zawiera wyłącznie mąkę z prosa z pełnego przemiału. Do tego daję mm. Kasza jaglana ma mnóstwo dobrych składników. Ta kaszka jest bez cukru, ma dużo błonnika itd.

Zmierzam do tego, że to, czy kaszka tuczy czy nie zależy od tego, jaka to kaszka :-)) i jaki ma skład.
[image
o, a tu np. ryż na mleku Hippa na dobranoc (sama kupiłam, teraz zjadam, i jest słodki jak pieron)

Mleko następne* 48% (mleko* chude w proszku, serwatka*, słodka z mleka częściowo odmineralizowana w proszku, oleje roślinne*, maltodekstryna*, witamina C, dwufosforan żelazowy, siarczan cynku, witamina E, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B1, witamina A, witamina B6, witamina B2, jodan potasu, kwas foliowy, siarczan miedzi, siarczan manganu, witamina K, selenian sodu, witamina D, biotyna), grysik ryżowy* 19%, mąka ryżowa z pełnego ziarna* 11%, serwatka *słodka z mleka – w proszku, proszek jabłkowy* 7%, serwatka * słodka z mleka częściowo odmineralizowana w proszku, zagęszczony sok jabłkowy* 3%, zagęszczony sok gruszkowy*, mleko chude w proszku, węglan wapnia, skrobia kukurydziana*, ekstrakt z jabłek, witamina B1, witamina A, witamina D
* z rolnictwa ekologicznego
[image
zalezy tez ile jej bedziesz podawac :p bo ta twoja tez mozna utuczyc ;)
wiekszosc dzieci pultasnych i tak zgubi to co ma w zapasie jak zacznie chodzic :)
przyszła mamo:
a Twoja już bez problemu z doidy pije?

Aniu:
czyli nie ma czym się przejmować :) - tylko poczekać aż i Twoja urośnie ( o ile w ogóle dobrze ją mierzą)

A moja niestety jest na etapie - świat bez mamy jest beznadziejny - wczoraj tylko na chwilę schyliłam się aby coś spod jej łóżka wyciągnąć i ona jakieś 5 sekund mnie nie widziała i już płacz ... Fajnie jest się bawić z tatą ale ja co jakiś czas muszę na nią spojrzeć bo inaczej jest płacz że mama nie patrzy ... Ehhh- rozpieściłam dziecko i mam za swoje :(

Za to powoli poprawa ze spaniem - budzenie o 22 zlikwidowane :) - tydzień dawałam smoka i przestała się budzić. Nie stosowałam żadnych drastycznych metod, więc żadnego płaczu nawet nie było.
A i tak teściowa jak to tydzień temu widziała pytała po co dziecko męczę skoro i tak je później nakarmię :P No ale teraz karmię po raz pierwszy dopiero o 1 w nocy - czyli od 19 śpi bez przerwy 6h. Jeszcze jakiś tydzień dam jej tak spać a później przesuwam dalej to karmienie.
Mjakmama - no, to fakt :-)) Ale na razie zjada max 1,5 łyżki suchej kaszki hehe bo jak nie słodka to jej tak nie wchodzi :-)) Ryżu z jabłkami wsuwała więcej :-)) Antocha to bardzo się na cycku utuczyła, ale odkąd zaczęła broić i sie kulać na brzucho to jej waga zaczęła wolniej przyrastać i mała sie hym... tak ładnie wyszczupliła :-D
[image
No ze spaniem ja małą ustawiam na karmienie ok. 0.00 (zwykle kładę się spać i po 10 min mała chce jeść hehe) i potem ok. 6.00. Docelowo chciałabym, żeby na jedzonko tak ok. 6.30 się budziła, bo na 7.30 będzie do żłobka chodziła, więc byłoby akurat. A potem, jak będzie starsza chcę wyeliminować karmienie o 0.00, ale to będzie się pewnie wiązało z lekkim przesunięciem pory spania tak na 20.30 może... teraz chodzi spać ok. 19.30.
[image
a ja musze się pochwaliś bo EMi gdyby nie to że w nocy zaplątała się w piżamkę to by się nei obudziła - zasnęła o 20 wstała koło 6 bez jedzonka :D
Ooooo... mjakmamo, ja tez tak chcę! :-D
[image
Madziulka sama jestem w szoku, ze mlody chce smoka ale ja przypuszczam, ze to przez swedzace dziaselka i tyle.

moj maly dostawal obiadek o 14;00 a potem kaszke o 18:00 i mleczko na noc o 20:00 ale od dobrego tygodnia nie chce wcale jesc o tej 18:00 jest jeden wielki krzyk, zje pare lyzek (3-4) i koniec.. wiec chyba wcale nie bede mu dawala kaszki tylko jakies owoce o tej o 18:00 bo widocznie nie jest glodny..a nie chce na sile mu wpychac..

mjakmama gratulacje :) najwazniejsze to wytrwac do konca i sie nie poddawac a dzieciatko zacznie przesypiac noce :)

ja dzis jestem uziemiona w domu bo czekam na dostawcow z rtveuroagd na piekarnik :):):) heheh :)

u nas zeboli brak... mlody ma strasznie napuchniete dziaselka ale nic sie nie przebija narazie.. :(
image
a my kazke caly czas bez glutenu podajemy.. za tydzien jade na kontrole to zapytam jak mu ten gluten wprowadzic..
image
dziewczyny uwazajcie moj maly ma infekcje gardla i gornych drog oddechowych;/ jest na antybiotyku jak nie pomoze to zastrzyki...cala noc z glowy bo byl ryk....a oprocz tego w nocy bylismy z nim na pogotowiu i w szpitalu;/;/ bo temp dochodzila39;/ masakra a lekarka powiedziala ze panuje teraz jakis paskudny wirus najgorsza ze mnie tez dopada;/ trzymajcie sie cieplo Kochani;)
image

Zamówienia na kartki i zaproszenia:
http://www.facebook.com/FotoMaxKarolSzczudlinski?ref=bookmarks
www.fm-wedding.pl fmwedding@inte
ehhh -dzeciaczki na mm mają 4misięczną ekspozycję na gluten -ja bym już chyba do 10 miesiąca poczekała i normalnie wprowadziła ...wg starych zasad
nikaa a jakie sa stare zasady?? z glutenem bo z tego co pamietam to tylko 3 lata temu ten kolo 6 miesiecy sie go podawala

czyliten kaszel to cos powaznego bylo - to znaczy ze oliwer ma zapalenie krtani??
tak dokladnie mjakmama....a ja dzis chodze jak zombi i w dodayku nie mam sily bo mnie tez rozklada;/;/
image

nam na zapaelnei krtani babka kazala otworzyc okno opatulic dizecko i jak sie da to by tak wieksozsc dnia spedzalo ze zimne i swieze powietrze dobrze dziala
stare - z lat 70tych :P
Żeby nie było - na medycynie wciąż tak uczą ! - moja siostra dopiero ode mnie dowiedziała się że istnieje coś takiego jak ekspozycja na gluten ...
http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/jadlospis-doskonaly/503-gluten-w-diecie-niemowlecia.html
Yasmine87 wspolczuje, wracajcie szyko do zdrowka.

Alez sie rozpisalyscie, az na raty nadrabialam czytanie.

U nas mrozno, dzis jakies -13 stopni, Mati sie hartuje, bo dziadkowie codziennie go na spacery zabieraja, sami tez wozkiem kursujemy. Ogolnie mazurskie powietrze mu sprzyja bo spi az do 9. Szkoda, ze jutro wracamy...

Aniaa, waga sie nie martw nasz Mati tez wlasnie gdzies w wieku Twojej Ami spadl z 90 centyla na 50. No i mnie to ucieszylo.

A mam pytanie odnosnie glutenu, bo jakies poltoraa miesiaca juz robimy ta ekspozycje, a po niej co? Juz normalnie gluten podawac, czy stopniowo zwiekszac dawki.
image
niby ekspozycja ma trwac jakis czas by sprawdizc jak dizecko reaguje potem juz sie nie bawisz w ekspozycje :)
dobrze ze dzis mam wizyte u lekarza to sie popytam o pare rzeczy
Morela z tego co wyczytałam to możesz już normalnie podawać posiłki glutenowe
Dzieki dziewczyny, juz troche sie uspokoilam i narazie nie bede swirowac, pojde za miesiac ja zmierzyc i zobaczymy. Wg mnie ona rosnie bo widze, przede wszytskich po ubrankach!
Wlasnie sie zastanawiam czy isc na spacer ale nie wiem ile jest stopni u mnie termometr na slopncu pokazuje 5 ale rano jak jechalam z Mala na szczepienie bylo -10 i nie bylo fajnie... A ja z nia wychodze tak do -5 bo jak jest zimniej to jej sie odmrozenia robia na policzkach.
Yasmine, biedny Twoj synek:(
hej hej czytam was regularnie, ale z wypowiedziami to ostatnio troszkę gorzej- wpadłam teraz w wir przygotowań ślubnych mojego brata, bo ostatnio się zaręczył i już w czerwcu ślub, więc trzeba wszystko powymyślać, pozałatwiać itd, a że ja to strasznie lubię to im dużo pomagam- ale czasu troszke na to schodzi...
właśnie tak a propos- może macie do polecenia jakiegoś dobrego i niedrogiego fotografa z wolnym terminem 11.06??

a tak to jakos leci- ja ostatni tydzien w domu i od poniedzialku juz witaj praco :(((

mała w żlobku super - no nie liczac dzisiejszego dnia bo ponoc miala dzien marudy i nawet poplakala troszke- no ale chyba kazdy ma gorszy dzien...

pełazanie idzie jej coraz lepiej, nawet juz czasem dupkę podniesie, ale i bez tego pół mieszkania zejdzie- mowię wam wygląda jak czołgający się mały komados :))
image image
kurcze u mnie od polh mala ryczy na calego, przez kupe chyba, dalam jej czopka przed chwila ale wyszedl juz razem z mala kupka taka plastelinowa. ja nie wiem to znowu ten ziemniakk?:( nie moge jej uspokoic
ehh zasnela wkoncu, ulozylam ja na brzuszku moze jej troche pomoze:( nie wiem czy to po tym szczepieniu czy to ten ziemniak z marchewka ja tak zatwardza:/ chyba musze jej do kazdego sloiczka jablko dodawac bo wtedy jest ok.
Przyszla mamo a Ty robilas te wszytskie badania o ktorych piszesz??
nilkaa Liwia pije ale z kubeczka normalnego a czasami nawet ze szklanki musi być tylko z cienkiego szkła, doidy baaardzo rzadko używamy bo jakoś jej nie pasuje ;/ nie ma raczej problemu z piciem, bardzo mało jej wylatuje bokiem, ale się zdarza ;) tylko ja ja tego uczyłam od chyba 1 miesiąca życia, trochę za sprawa podawania do każdego karmienia syropu z kieliszka i tak jakoś sie przyzwyczaiła, choć rzeczywiście wygodniej by było jakby teraz pila z niekapka bo to ułatwia życie jak gdzieś jedziemy ;/

Aniaa tak miała wszystkie te badania za jednym razem

wiem ze był już ten temat ale nie mogę znaleźć ;/ chodzi mi o czerwone policzki, od jakiegoś czasu zauważyłam ze robią się malej plamy ;/ od czego to i jak się pozbyć ??
image
Ale naskrobałyście!!!

Wieje potwornie!!! na bulwarze 3 osoby na krzyż!!!

Zuzko dzięki za info w sprawie kaszek. co do temperatury to u nas jest sprawa jasna - wszystko jest zimne:)) ja nawet mm robię jej z letniej wody. muszę wtedy bełtać łyżeczką ale daje rade:)) młoda nic ciepłego nie je więc i tak wszytko musiałaby chłodzić:)

Ja właśnie muszę mojej młodej dawać więcej wody do picia bo też rano kupę męczyła.

Yasmine trzymajcie się ciepło:)
imageimage
przez ten wiatr to miałam wrazenie, że z -15stC jest :/
a mała twardo spała :)
image image
my też po spoacerku - zmarzłam okrutnie - mała też po pewnym czasie zaczęła krzyczeć więc pędem do domu :)) moja znowu zimnego nie tknie ;/
image
image
Wiki picie to letnie- wody zimnej nie tknie za nic!
ale deserek je bez podgrzewania aż sie uszy trzesa
image image
Mnie jedna pani zaczepiła na Bulwarze i spytała, czy dzidzia nie zmarzła. Dzidzia nie zmarzła, ale mnie wywiało ;)
Policzki czerwone to może być atopowe zapalenie skóry, Nyzosia ma na to jakieś super rozwiązanie (chyba maść pośladkowa).

Aniaa - będzie wszystko, ok, Ami wygląda zdrowo i o to chodzi. Co do kup - to na pewno warzywka. Podawaj jabłko (niekoniecznie od razu po obiedzie, ale jako deser kilka godzin po jedzeniu). Dopajaj wodą. Podobno dobrze też działają figi, a dokładnie: ugotować figi w wodzi i tą wodą dopajać małą. U nas jabłko pomogło i konsekwentne dopajanie.

Yasmine - życzę powrotu do zdrowia!

Wątek mamy źle ponumerowany - trzeba pamiętać, żeby zmienić w nowym od razu na 23 :)
My dziś spacer odpuściłyśmy, najpierw mała spała od 10 do 11.40, potem harcowała a potem buczała - pewnie po morelce no i nie poszłyśmy. Teraz dostała śliwkę z morelki odrobinką i bawi się na podłodze - znaczy pożera swoje zabawki :-))
[image
kurcze, miałam iść dziś na spotkanie z psychologiem ale widzę ze na klinicznej szaleje wirus grypy AH1N1 ;/ chyba sobie podaruje ;/
image
Nyzosia, Panna nawet nie wiedzialam ze dzieci karmione piersia mozna dopajac. Normalna woda przegotowana? Ile razy dziennie i po ile ml? I z butelki czy jak?
Jak wprowadzasz obiadki, to już można dopajać :) Ja daję ok 30 ml wody przegotowanej, ostudzonej, od razu po obiadku :) Wodę daję z Doidy, ale lepsze efekty są chyba, jak się karmi butelką :) No, ale ja walczę o wyeliminowanie butli, chcę w niej podawać tylko mleko.
Podziwiam, że się dziś wybrałyście na spacer. Ja powiedziłam dziś pas teściowej :-)

My od początku podajemy małemu kaszki bezmleczne i bez cukru, do których dodaję owoce i mm - w naszym wypadku po wielu próbach sprawdził się jedynie enfamil i przy nim zostaliśmy. Po innych mm i kaszkach z mm w składzie mały miał zatwardzenie.

Nilkaa - mam to samo. Nie wiem co sie małemu odwidziało, może to te zęby, ale znowu jest ryk, jak tylko zniknę mu na minutę lub odłożę go na kocyk. Straszny terrorysta się zrobił z mojego Huberta. No ale staram się mu nie dawać. Teraz też po 5! minutach płaczu, wreszcie dał za wygraną i bawi się obok i nawet sobie gaworzy. A ja mogę w spokoju zjeść obiad i popisac na forum. Ale walczył dzielnie, hehe :-)
image
ehh moje dziecko jeszcze nigdy takie marudne nie bylo po szczepieniu, w ogole nigdy takie nie bylo! A dzisiaj na zmiane placz i spanie...
Wieczorem ide z kolezanka na zakupy bo nie wyrobie:)
ehhh- ciężko z taką małą terrorystką :(
U mnie teraz też chwilę bawi się sama - na szczęście - bo ja już wymiękam. Nie mam siły cały czas jej zabawiać. Mam czasami wrażenie że ona nadwornego błazna potrzebuje, tzn już znalazła - mamę :P
moja dzis na powaznie, jak jej spiewm albo sie usmiecham i probuje zabawic to zaczyna plakac a zwykle sie smieje. moze do niej dotarlo ze falszuje?:P
nilka a jak szybko widoczne byłyby efekty działań glutenu, poczytałam trochę i nie wiem czy już się niepokoić czy tylko obserwować?

Dziewczyny a jak u was wprowadzanie glutenu, jakieś odstępstwa od normy?
U nas brak apetytu, ciążko idące kupy, i zupełne załamanie rytmu dnia ;(

image
ojjj- aż taką specjalistką od tego to ja nie jestem :(
Ale z tego co kojarzę to może być od kilku dni do aż kilku tygodni :( To właśnie mnie najbardziej zmartwiło, że dopiero po jakimś czasie może coś się pokazać. Zapytałabym siostry aby się dopytała w szpitalu, ale ona teraz przygotowuje się w domu do LEPu więc nie mam skąd brać dodatkowych informacji.
nie mieliszmy szczepienia bo emilka w styczniu miala ospe szeczepienie mamy w polowie marca

co do glutenu to nam lekarka powiedizala z epo mcu ekspozycji na gluten mozna dawac bulki malsane, chlebek wazne by byl jasny itp nawet z maselkiem

dzieci akrmione mm powinny dostawac wit d ale 2-3 razy w tyg jak bedzie cieplej i slonko bedzie mozna odstawic

Emilka wazy 8600 :)
Piszecie tyle ze nie dajecie szans na nadrobienie ;-)

Dzisiaj po tym reportażu w ddtvn dalam Mai jedzonko na metalowej lyzeczce.Jadla tak samo jak z silikonowej, wyginajacej sie i podobno niedobrej ;-)
Dałam jej tez dzisiaj sloiczek z rybką ,dodalam pol zółtka i po tym wszystkim Maja bardzo duzo ulala.Teraz jestem zla na siebie, bo nie wiem ,czy to od tej ryby czy przez to że sie z tym zoltkiem pospieszylam.
image
zmieszlaas rybe z zoltkiem??
Danie jarzynki z rybka i do tego zoltko.Pewnie zrobilam jakis niewskazany miks???
image
wiesz ja po rybie z zoltkiem tez bym ulala, sprobuj z zoltko dac do jakiejs zupki jelsi robisz daj zmieniaka, marchew, brokul i zoltko plus lyzke oliwy
mjakmama masz racje;-)Teraz zdalam sobie sprawe, ze dalam jej obrzydliwe polaczenie;-)Nastepnym razem dostanie je w zwyklej jarzynowce
image
A jeszcze mam pytanie- jak czesto dajecie waszym dzieciom miesko?
image
na oko co drugi dzien :)
córa mi tak z lewego sierpowego przywaliła że mam całe czerwone oko :( ale boli
nikaa zupa byla za slona?? czy lalki nie chcialas kupic
Nilka do czego to dochodzi:)
czy to mozliwe zeby po szczepieniu dziecko duzo ulewalo?? bo dzisiaj mi caly dzien ulewa i to duzo wiecej niz zwykle. albo moze zeby ida bo tez pcha rece i zabawki do buzi
Chyba po szczepieniu nie może więcej ulewać....tak mi się wydaje.

Ja mam sylikonową łyżeczkę ale bardzo twardą. metalowej na razie nie daje bo młoda ma tendencje do przygryzania łyżki.

U nas dzisiaj sukces. zjadła pół słoiczka marchewki i ziemniaka. i załapała o co chodzi z kubkiem niekapkiem:)) pije z niego:)))

A propo picia to ja daje tylko wodę.
imageimage
Nyzosia może nasze dzieci dopiero teraz dojrzewają do innego jedzonka niż mleczko:)
A jaki masz kubek niekapek? Moja niestety jeszcze nie potrafi z niego pić:( Zresztą ona na razie nie chce niczego pić tylko wystarcza jej moje mleczko.
image
przemoc w rodzinie ...
zupy dziś nie było :P Tylko jabłuszko z dynią - raczej za słone nie było to :P Ale na obiad było pesto z tuńczykiem - więc może mleko słone miałam :)
Ehh- dziś idę na basen - z czerwonym okiem - będą podejrzewać że mąż mnie bije :P
a ja myslałam że tylko ja obrywam, mała mnie zawsze czymś podrapie, nie wiem czym bo paznokcie jej obcinam prawie co drugi dzień.
A i teraz ma tendencję łapanie za i tak wypadające na potęgę włosy.

Co stosujecie na bujne czupryny? Ja zaczełam myć szamponem z rzepy na wzmocnienie a i tak leecccąąąąą :::(

image
A ja mam kłopot, ale z czupryną Antosi :P Normalnie robią jej się z tyłu głowy kołtuny od pocierania łebkiem. Nie wycierają się ale filcują :P Dziś położyłam jej "dorosłą" odżywkę. A może ktoś też ma podobny problem i ma rozwiązanie? :-)
[image
ja czesto czesze i sie nie koltunia :)
Mjakmama - kilkanaście razy dziennie? :P Ja czeszę co chwila, jak ją podnoszę z leżenia zazwyczaj, ale czesanie niewiele pomaga :P Hym... dziewczyny, które widziały Antosię wiedzą, o czym mówię :-(
[image
He he Zuzko nieźle:)) myślę że odżywka może być tylko czy jej nie uczuli.

Zośkaa ja mam lovi taki zwykły. taki: http://www.lovi.pl/produkty,kubek_niekapek.html

Nilkaa basen? ambitnie!

Ja tak dzisiaj przemarzłam że właśnie siedzę z kubkiem malinowej herbaty.
imageimage
Mówiłam, żebyśmy się umówiły na kawę jak ludzie a nie na spacery wypuszczały ;)
my też mamy kołtuny :( i też nie wiem co z tym robić

Czesanie w ogóle nie pomaga
ja czese dosc czesto zwalszcza ze Emi sie wlosy kreca wie cnie chce obcinac koltunow - ale zauwazylam ze teraz coraz mniej sie robia bo juz czesciej glowe ma w powietrzu niz lezaca wiecej siedzi lub lezy na brzuchu ciagle
Ciekawe kiedy ja sie bede zastanawiac co robic z kołtunami ;-)Narazie ciesze sie, ze Maja ma coraz więcej włosków.
image
ja to marze by spinki wpinac :)
Mjakmama - musisz sobie odbić brak takiej możliwości u chłopaków. Twoje dzieciaki mają cudowne włosy :)
ja juz myslalam ze jak dziewcyznka to bedzie miala proste wlosy bo chlopaki to loki maja

moze kotras potrzebuje wkladki laktacyjne mam 80% opakowania do oddania o takie http://www.lovi.pl/produkty,wkladki_laktacyjne.html
Hej dziewczyny,
mam do Was pytanie: czy którejś z Was dzieciaczki też mają cały czas czerwone poliki? u mojego od jakis 2 tygodni się zaczęły robić czerwone i mam wrażenie, że to się pogłebia, skóra na policzkach też zrobiła się szorstka i jakby z krosteczkami:/ nie wiem, może coś z pokarmu mu nie pasuje, ale nic nowego nie wprowadzałam ostatnio do diety poza jajkiem, myslicie, ze to może być przyczyną?

No i mój młody zaczął sam się podnosic do kucania, jeszcze chwila i zacznie stawać na nózkach hehe, w łozeczku non stop na kolanach klęczy i próbuje się wychylać, trzeba było mu opuścić o jeden stopień:) a co najlepsze, że raczkuje, rozrabia, klęczy podnosząc plecy do pionu ale sam stabilnie nie siedzi:/
U mnei nic z tych rzeczy, a wprowadziłam gluten i w sumie wszystkie warzywka (oprócz szpinaku). Ma tak cały czas czy tylko po jedzeniu? Dziewczyny pisały, że może to być też oznaką azs, ale nie chcę Ci nic wkręcać.
a mi sie wydaje ze te policzki to wina suchego powietrza lub zmiany z dworu na suche w domu ja bym nawilżała mega policzki i powietrze
u nas tez czasem tak sie robi ale zazwyczaj jak wrocimy z dworu to po jakims czasie chyba zmiana temp
image
image
Widzę że czerwone poliki dzisiaj na tapecie.
Jak już wcześniej pisałyśmy czerwone, szorstkie poliki mogą się brać od:
- skazy białkowej
- atopowego zapalenia skóry
- uczulenie na jakiś pokarm
- mrozu.
Na wszystkie powyższe - oprócz eliminacji szkodliwych rzeczy z diety - pomaga nawilżanie.
Tak jak pisała wyżej Panna ja stosuję maść pośladkową i moja Hela ma super gładką skórę a miała na prawdę brzydką.
imageimage
nie będzie mnie jutro na spotkaniu :(((((( jestem taka w****iona że nie pytajcie!!!! muszę jechać do skarbówki - bo niby pitu nie złożyłam!!! ale ja pit złozyłam tyle ze w pierwszym US a wzywają mnie do drugiego super z****iście!! teraz jeszcze muszę znaleść ten kwit że złozylam. Co za popiepszone urzędy!!!!!!
image
image
Madziulka a będziesz się gdzieś kręciła w okolicy Karwin??:) chodzi mi o te szczotki:) bo jakby co to ja będę we wtorek na Osowej więc możemy się umówić.
imageimage
ojjjj nie :( a gdzie będziesz dokładnie? i o któej? tak mniej więcej
image
image
Dokładnie na Wodnika:) po południu pewnie gdzieś 16-17.
imageimage
to możemy się umowić :) napisze Ci mój tel na pw
image
image
tak sobie teraz pomyslalam ze moze ja bym posmarowala sie mascia posladkowa:P moze tez bede miala fajna cere :P ?????
image
image
Ssabinka... to jest myśl! To ja też muszę receptę wziąć :D
[image
Ażebyście wiedziały:))) ja jak smaruje młodą to resztką kremuje ręce i są super. Ja jak będę u pediatry to biorę receptę na jeszcze jedno opakowanie dla młodej i dla siebie do rąk:)))
imageimage
ja do pupy dla mlodego mam masc z lozyska babka ze szpitala mi zalatwiala od urodzenia plus parafina zamiast oliwki i o wiele lepsza byla ale on juz taki duzy ze glupio mi prosic:P
image
image
Zawsze możesz powiedzieć że ma odparzony tyłek:)
imageimage
Maść z łożyska???? No nieźle, ale nie wiem, czy bym się odważyła :-)

A moja mała maruda zasnęła dopiero 21:00. Zobaczymy ile pośpi, bo kaszkę zamiast o 20:00 dostał o 18:00, a ja nakarmiłam go piersią dopiero o 20:00 - czyli odwrotnie niż zawsze.

Ciekawe ile będzie jutro mam. Trochę się obawiam tych tłumów.
image
Ja jestem ciekawa jak Pani z Hippa nas ogarnie:)))
imageimage
nas nie będzie - za dużo ostatnio osób było ...

akacja- a Wyście byli?
Nilkaa a Elizie tak służyło spotkanie:)))
imageimage
nas też nie będzie - jutro kolejne podejście do badań krwi i moczu :-))
[image
Nilkaa - byliśmy, byliśmy :-) I ciebie też widziałam - nyzosia, która zna chyba wszystkie mamy pojawiające się na spotkaniach, cię zdradziła ;-)

Szczerze, też się obawiam, jak to jutro z moim maruda będzie. No nic, najwyżej szybciej się ulotnimy.
image
ojj i nie poznałyśmy się :( a zdradź na którym zdjęciu jesteś?
wysłałam ci na prv :-)
image
no właśnie akacja gdzie byłaś?
image
image
My się wybieramy jutro na spotkanie choć może być to męczące. Planuję byc punktualnie z uwagi na parking.
Żywieniowy wykład przyda się, bo ostanio mój maluch prawnie nic nie je, prócz mleka, na wszystko się krzywi. Masz jadłospis to mleko w dużych ilościach, tarte jakbłko, chrupki i kaszka manna i na tym koniec.

Spotkania dobrze na mojego wpływają, potem w domu można nad nim jakoś zapanować, bo jest na tyle zmęczony, że potrafię za nim nadążyć. Ostanio już nie jest z nim łatwo, w wannie robi świderka i leży na brzuchu, jak się go przekłada to wraca na brzuch, wczoraj uderzył sie w głowę o swój grający panel i pierwszy raz płakał jak dziecko, które sobie zbije kolanko. Dziś natomiast nabił sobie guza w łóżeczku o panel karuzeli:)

Nyzosia masz już szczotki?
image
szczoty już są :)

karolkaw u nas ostatnio jadłospis wygląa tak : MLEKO MLEKO MLEKO I JESZCZE RAZ MLEKO!! strasznie żałuje że mnie nie będzie ale napiszecie co babki mówiły co? :) bo wszystkim nam się to przyda
image
image
Karolka mam jutro Ci wezmę:)

He he niebezpieczne zabawy ma ten Twój mały:)))
imageimage
A tego co pamiętam Madziulka, to ty siedziałaś obok Aśku, a ja obok niej ;-)
image
no właśnie nie pamiętałam tego - tyle ludzi tam było!!! teraz juz kojarze, muszę tylko na zdjecia zerknąć :)
image
image
Karokaw - szalonego masz synka, nie ma co :-) ale przynajmniej chłopak się gimnastykuje - tylko sie cieszyć w sumie, że taki sprawny :-) U mnie w tej kwestii nadal minimalizm :-)
image
Madziulka - a ty byłaś pierwszy raz? Nawet nie zdążyłam zapytać, bo mały dawał niezłego czadu.
image
u nas też minimalizn hehe
akacja to Ty: szary sweterek , niebieski szalik/chustka, związane włosy? a na kolanach masz przystojniaka w bluzeczkę w paski? :)))) dobrze zlokalizowałam ?
image
image
Madziulka tak to akacja:)
A ja dopiero sobie przejrzalam fotki z poprzedniego spotkania na ktorym mnie nie bylo i mam pare spostrzezen.
Madziulka Twoja Pati strzela identyczne minki jak moja, chyba nawet sa troche podobne do siebie:)
Helence urosly wlosy mocno odkad ja widzialam ostatnio:)
Nilkaa Twoja Eliza jest dluuuga:)
A Filipek i Marcelek to niezle przystojniaki;)
hehe- no cały czas piszę że długa :P jak ją mierzę to ma z 72 cm około ...- przy tej wadze to chudzinka jest

A właśnie - na spotkaniu była przesympatyczna mama chyba rocznej wcześniaczki- to od nas z forum?
pewni chodzi o MajowąMamę, ma córeczkę Maję
image
z nią już przy pierwszym spotkaniu można o wszystkim porozmawiać:)
image
Kurka czy tylko moje dziecko tak wczesnie wstaje? Bo dzisiaj wstala o 7.30, ostatnio wstaje o 7. Kiedys wstawala o 9, nie wiem czy da sie ja jakos przestawic?:P Teraz chodzi wczesniej spac, ale to i tak 20.30-21.00 niech pospi chociaz do tej 8!
Ja nie wiem czy my dzisiaj bedziemy na spotkaniu bo Ami dalej troche marudna...
Aniaa Fifi tez wstaje po 7 czasem mu sie zdarzy po 8 no ale wtedy zasypia tak po 20 a tak to juz najpozniej chce by o 19.30 spal
image
image
Cos dziewczyny sie dzis wykruszaja..........
image
image
No ja jeszcze zobacze jak sie Ami bedzie zachowywala, jak bedzie ok to wpadne:)
A mam pytanie jeszcze a propo przygotowania samemu deserku bo chce jej dzisiaj zrobic. Jak jej bedzie smakowalo to bede chciala jej to zawekowac a nigdy jeszcze tego nie robilam. Rozumiem ze jak ugotuje marchewke, zmiksuje to musze ja znowu zagotowac? I zastanawiam sie czy jablko tez gotowac najpierw czy dodac surowe starte do tej marchewki i wtedy zagotowac? Czy w tym w ogole zostana jeszcze jakies witaminy?:P Nie wiem czy ja w ogole dobrze to planuje, pomozcie:P
ja się w ogóle nie znam na wekowaniu :( nie pomogę- też mam wrażenie że po podwójnym gotowaniu to tam witamin już nie będzie

Ja jestem leń i dopiero jak przyjdzie czas na mięsko to zacznę sama gotować ...
Ja niestety z wekowaniem także nie pomogę:(
Ja małej codziennie ścieram na tarce ćwiartkę jabłka i takie surowe jej podaję.
image
Ja bym zamroziła, też się nie znam na wekowaniu :/
My będziemy, może nie punktualnie o 11, bo oś młody dziś później wstał niż zwykle (8.10) i mamy półgodzinne przesunięcie -teraz drzemie, może to potrwać jeszcze godzinkę.

Kostek nadal zasypia o 23... Za to budzi się tylko koło 2 na szybkie jedzonko i nadal kima :)

Aniaa - jak będziesz to weź proszę tę płytę z wesela :)
ja bym ugotowala i marchew ii jablko i gorace do sloika i czekala az sam sie zassa
Ania Kostek chodzi spać o 23??? Jezu zwariowałabym z młodą do 23:)))
Moja chodzi spać o 20 budzi się - ostatnie 2-3 dni tylko o 2 na mleko - i śpi do 8:))) Więc u na się unormowało.

Ja będę o 11.

A na wekowaniu też się nie znam ale wiem że musi być gorące żeby się zassało.
imageimage
Niestety.. Czasami się tylko da wcześniej położyć, ale kiedy my nie pójdziemy z nim spać (a często oznaczałoby to kładzenie się o 21), to po półgodzinie się wybudza - trze oczy, marudzi, płacze, ale nie da się położyć :/ Często kapitulujemy i wyłączamy światło jak tylko pójdzie spać. ALe wtedy to już w ogóle nie mamy czasu dla siebie..
ja sie ciesze ze nocne karmenia wyeliminowalam bo emilka jest w 70 centylu i chlopaki wolaja na nia paczek
złośliwe małe bestie ;)
He he pewnie jak podrośnie to da im popalić:))))
imageimage
Nas dziś nie będzie. Mały zasnął 15 minut temu i nie wiem ile pospi. A na 13.00 idziemy do lekarza, bo nadal mamy zielone kupy :-(
image
nyzosia ta maść pośladkowa ma jakąś nazwę czy po prostu mam to powiedzieć lekarce a ona będzie wiedziała ? ona jest na receptę ? wczoraj posmarowałam jej emolianem i zeszło jej

myślicie ze mogę dodać vanishu do prania ubrań malej ?
image
Kurcze Panna calkiem zapomnialam o tej plycie a teraz jestem u rodzicow i od nich bede jechala na spotkanie. Podrzuce Ci jakos na dniach ok?
My tez sie troche spoznimy.
Mjakmama ale czy te owoce podczas blendowania nie ostygna za bardzo? I czy sloiczki tez musza byc gorace?
przyszla mamo ja dodaje czasem na trudne plamy vanisha ale wtedy te rzeczy piore 2 razy z podwojnym plukaniem
przyszła mamo
ja bym to później po vanishu jeszcze raz wyprała bo to już ostre jest - mąż ma zawsze zaczerwienione ręce po kontakcie z vanishem
Bodajże jakiś ariel spray jest dobry do plam ...
maść pośladkowa to maść pośladkowa - innej nazwy nie ma - to mieszanka wazeliny, lanoliny, parafiny i czegoś jeszcze - robiona na zamówienie w aptece

mjakmamo:
tak to jest - jedne przejmują się że dzieci za mało ważą a inne cieszą się że w nocy już nie jedzą :)
nikaa nikomu sie nei dogodzi :)
ja piore w vainshu i z persilu lub arielu emilki ciuszki

co do gotowania zupek to ja robilam tak ze gotowalam blendowalam i do sloika i jak ostyglo to do zamrazalnika i wowczas nei musi zassac wekowac trzeba wowczas gdy ma stac poza lodowka
ja próbowałam w innych proszkach to mała dostaje uczulenie i tylko lovella jej służy ;/ macie racje, puszcze jeszcze raz pranie, niby dałam pół nakrętki ale zawsze
image
Mjakmamo tylko ze ja mam bardzo maly zamrazalnik wiec musze zawekowac. Dzis sprobuje;)
Aniaa ja wekowałam jabłka, które dostałam od rodziców.
Gotowy mus wkładałam do słoiczków i je zakrecałam. Ważne żeby słoiczek, ta część, którą się zakręca i nakrętka były czyste. Po włożeniu owoców przecierałam je jeszcze ściereczką i dobrze zakręcałam.
Potem te słoiczki wstawiałam do garnka i wlewałam wodę tak do 1/3 - 1/2 wysokości słoiczków i gotowałam na małym ogniu przez jakieś 15 minut. Potem wyciagałm i odwracałm do góry dnem.
Wszystkie sloiczki mi się zamknęł. Robiłam to gdzieś w październiku, a teraz podaję jabuszka od dziadka Filipowi od jedenia :-).
image
I jak spotkanie dziewczyny? My musieliśmy niestety wyjść wcześniej. Mały był jednak strasznie marudny :-( Zobaczę, jak będzie nastepnym razem, mam nadzieję, że jakoś się przywyczai.

A jak sam wykład? Czego ciekawego się dowiedziałyście? Osobiście miałam wrażenie, że Pani była zaskoczona, że nikt jej w skupieniu nie słucha :-)
image
Anniu - moja mam też tak robi. Dobrze, że mi przypomniałaś :-)
image
Akacja ja odnioslam podobne wrazenie:) W sumie niczego nowego sie nie dowiedzialam:P Ale dostalismy miseczke, sliniaczek i jakies tam ulotki;) Zawsze sie przyda:)

Annia czyli ten mus jablkowy to z surowych jablek czy najpierw gotujesz?
Pani była spoko:) potem się dzieci trochę uspokoiły i grzecznie słuchałyśmy Pani:)

Z ciekawych rzeczy hmmm - Panie się zapierały że Hipp nie dodaje cukru do kaszek, soków i herbatek. że niby ten co jest to tylko fruktoza.
Ale gadżety dostałyśmy fajne. Siatkę eko z próbkami mleka i kremów, śliniak, miseczka, łyżeczka i bardzo fajna książka ze wszystkimi produktami Hippa z opisanym dokładnym składem i ilością witamin itp. książeczka bardzo przydatna.

Wzięłyśmy od Pani namiary i postaramy się zorganizować spotkanie w Gdańsku:)
imageimage
Przyszła mamo wszystkiego naj dla Liwi!!!!!
imageimage
Aniaa i widzę że Ami dzisiaj ma 5 miesięcy!!!:) dla niej też wszystkiego naj!
imageimage
Aniaa ja robiłam mus w thermomixie - najpierw miksowałam jabłka potem je gotowałam jakies 10 - 15 minut a nastepnie do słoiczków, które zamkniete znów gotowałam.
image
Taki wykład byłby dobry dla kobiet w ciąży, bo jednak było dużo o karmieniu mlekiem matki, a potem to raczej reklama hippa, ale ja zawsze lubię takich rzeczy posluchać nawet jakby to była powtórka z rozrywki, no i gadzety bardzo fajne.

Wrócilismy przed 14 i mały spi nadal w foteliku, dzieki temu trochę dom ogarnęłam.
image
No własnie wszystkiego dobrego dla Ami i Liwi!!!!!!!!

Czekamy więc na wykład w Gdańsku... :-)
image
Moja jeszcze śpi po spotkaniu:))) wymęczyła się dziewczyna:)))
imageimage
Uuuu. Liwia i Amelka dziś świętują :) Wszystkiego dobrego.

Ja byłam dość upierdliwa i ciągle zadawałam Pani jakieś pytania, trochę się zdziwiłam, że nie potrafi mi powiedzieć, dlaczego Hipp jest lepszy od Gerbaera I Bobovity... Tylko o Hippie wiedziała.
Dla mnie ważny był ten cukier. Z ciekawostek - Hipp robi wszystko za granicą - Szwajcaria, Niemcy, Austria. Do nas przyjeżdżają gotowe słoiczki. Niby mają ostre formy przy wyborze rolnika, który sam w dolinie to dla nich wszystko wytwarza :) Mają jeszcze ostrzejsze normy niż ustawa przewiduje :)
Ja i tak jakoś Hippa najchętniej stosowałam, więc nikt mnie nie musiał przekonywać :)
O dobrze wiedziec, ja tez mam thermomixa;)
Dziekujemy za zyczenia:)
A wlasnie ta Pani cos wspomniala ze te produkty sa poddawane 280 kontrolom, ale co to tak naprawde znaczy?
Ja wlasnie dalam Ami pierwszy samodzielnie zrobiony deserek z marchewki i jablka, wciela wszytsko;) Reszte zawekowalam, ale w sloiczki od hippa bo tylko takie male mialam i chyba niestety nie zassaly wiec je zamroze a teraz bede zbierac male sloiczki po koncentracie pomidorowym itp;)
Panna mnie się wydaje że Pani nie chciała nic mówić na temat innych firm żeby nie wyszło że tamte są złe a Hipp jest taki super.

Mnie tez Hipp pasuje więc jakoś specjalnie mnie nie musiała namawiać. I chyba jutro pojadę do tesco po obiadki bo są duże za 3 zł chyba.
imageimage
Za 4 zł:
http://promowskaz.pl/okazja/dania-i-zupy-hipp-190g
imageimage
Panna, coś mi sie nie chce wierzyć, że produkty są z upraw zagranicznych,Pani bała się, że zrobisz nalot na tego rolnika w pomorskim.
image
Ha ha ha dobre:))) hehehee
imageimage
Mi sie wydaje ze sa, bo widzialyscie gdzies u nas ekologiczna uprawe?
A tak w ogole to mam od tesciowej marchewke od jakiegos rolnika i jest pyyyyszna, chrupiutka i slodka:)
Może gdzieś w lubelskim? albo podlaskim?
imageimage
dziękujemy za życzenia ;)

dziewczyny idę robić test ciążowy, trzymajcie kciuki by wyszedł negatywny, inaczej nie wiem co zrobię ;((
image
Uuuuuu poważna sprawa!!!!:)
imageimage
ja dostanę warzywka z podlaskiego - jak tylko się wyhodują :P - czyli dopiero latem :P
trzymamy kciuki
Najlepsze, życzenia dla dziewczynek:)

Produkty w sklepach z ekologiczna żywnością są z produkcji ekologiczych choć nie wiem czy można tak nazwać rolnika uprawiającego małe poletko, z takich upraw uzyskuje się bardzo mało warzyw czy owoców, a koncerny dla dzieci produkują na wielką skalę, wiec nie wiem jak oni to robią.

Gerber ma linię Bio i to są produkty pochodzące z ekologiczych upraw (tak jest napisane na słoiczkach) a co z innymi jego produktami nie Bio Gerbera czy nie są ekologiczne?
image
Ja tez ostatnio chcialam juz robic ale dostalam okres takze : ufff:P trzymam kciuki:)

A w ogole to dalam Malej wode do picia z butli zeby tych zaparc nie miala, to ssala a jak sie zorientowala ze to nie mleko to wpadla w wielka radoche i sie zaczela bawic ta butelka i smiac i nic nie wypila:) Moze bede jej dawac herbatke koperkowa bo w sumie ciagle daje jej wode koperkowa bo ma wzdecia wiec moze zamiast tego herbatka?
Skoro inne słoiczki gerbera nie są bio to chyba nie są z ekologicznych upraw...

Aniaa pewnie dawaj jej herbatkę koperkową jak jej smakuje.

Przyszła mama i ja??
imageimage
Karolkaw no ja sie wlasnie tez nad tym zastanawialam bo ta babka tez mowila ze z hippa sa jakies oznaczenia jakiegos listka i ze to tez sa te bio a co z reszta?
Aniaa Hipp ma wszystkie bio.
imageimage
a ja tam nie wierze by jedne sloiczki byly duzo lepsze od drugich wydaje mi ze roznica jest nei wielka ale wiadomo jak dzialaja koncerny wiec ziarnko watpliwosci pani pewnie zasial ahhahahha

dzis odkrylam ze w gondoli mam podnoszone oparcie i nie musze sie stresowac ze emi sie nei miesci bo podnosze oparcie i sobie oglada swiat oslonieta od wiatru :) a jak spi to kalde i jest oki

wszystkiego naj dla solenizantek
ja też nie wierzę aby one się jakoś szczególnie różniły ...
nipp nie ma wszystkiego bio mam risotto z krolikiem i brokułami i nei jest bio produkty hippa sa oznaczone koleczkiem bio

http://www.hipp.pl/?id=40
Hej dziewczyny! :)
kiedy macie następne spotkanie?
chętnie bym Was w końcu poznała ;)
imageimage
Ja tam juz nie wiem co z tymi sloikami, dzisiaj sama ugotowalam i jej smakowalo, wiec jak tak dalej pojdzie to bede jej gotowac;)
przyszla mamo zyjesz?:P
no ja na razie sie psychicznie i logistycznie przymierzam do gotowania zbieram słoiczki do mrożenia i kompletuje przepisy ;)
Nie wierzcie przedstawicielom handlowym :-)))) Ciekawe, jak w produktach hippa jest tylko fruktoza, skoro jak byk na koperkowej jest napisane, że glukoza :-))

Żałuję, że nas nie było... przydałyby sie próbki. Ale w Gdańsku postaramy się być :-))
[image
Zuzko dokłądnie jets jak mowisz z tymi przedstawicielami :)
kurczeee ami od wczoraj po kazdym cycku ulewa duzo chociaz nie karmie jej czesciej, dzisiaj nawet probowalam wydluzyc przrwe miedzy karmieniami ale jest to samo, od czego to moze byc??
No chyba ich pogielo.
a wg mnie prawda jest gdzieś pośrodku - dużo kobiet idzie na zwolnienie na całą ciążę mimo że nic im nie jest ...
Ale z drugiej strony macierzyński powinien być dłuższy.
gdyby macierzynski byl dluzszy to by nikt chorobowego na ciaze nie bral a poza tym zamiast szukac tych co naciagaja prawo to dowala tym co rzeczywiscie sa chorzy
Wszystkiego najlepszego dla solenizantów!!!

No to chyba aż tak dużo nie straciłam :-) Bo do hippa mnie też raczej przekonywać nie trzeba.

Panna, już widzę, jak się biedna przedstawicielka skręcała pod gradem twoich pytań - stara wygo ;-)

W sprawie zupek, to jutro przygotowuję kolejne porcje do mrożenia i ciąglę się zastanawiam, co tym razem zrobić. Może macie jakieś fajne przepisy dla dzieciaczków?

Jak tam u doświadczonych mamuś?

Ja właśnie kombinuję, co tu jutro dodać do kurczaka. Ryż?Marchewkę? No i co jeszcze? Czy mogę też np groszek? Albo cukinię? Buraki?
image
brokul, jajko, seler, kasze manna, kalafior, por, - ja daawalam to co w danym mcu mozna dawac
przepisy mam tu
http://forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=23663
http://babyonline.pl/karmienie.html
http://www.edziecko.pl/jedzenie/0,79376.html
http://www.osesek.pl/ksiazka-kucharska-dziecka.html
witajcie!
nie zaglądałam dłuuugo, więc nie dam rady nadrobić wszystkiego...
widzę śliczne buźki w suwaczkach, to napiszę też coś o Tosiaku.

poza silną skazą białkową, córka jest ideałem, choć przecież każda z nas tak myśli o swoim dziecku ;)
67 cm długości, 7500 g. rośnie w siłę na moim mleku, obiadkach wszelkiej maści oraz kaszce dla alergików - zje wszystko byle na gęsto.
w dzień dwie drzemki, a w nocy 12 godz. bez pobudki - wstajemy ok. 9.
potrafi się już sama bawić, np. przez godzinę/ 1,5 bawić na macie - uwielbia ciumkać stopy i turlać się.
nadal korzystamy z gondoli, bo spacery odbywają się na "śpiocha".

matka nie wróciła do pracy - cieszy się z bycia kurą domową i chwilami z dzieckiem. od września Antonella idzie do żłobka.

pozdrawiamy wszystkie mamy i dzieciaczki!
image
mjakmama super, że wkleilas te przepisy!Wlasnie czegos takiego potrzebowalam ;-)
image
czemu mi drugi suwaczek nie dziala ???? wrrrrrrrr
22 tygodnie macierzyńskiego to zdecydowania za mało, a pomysleć, że jeszcze niedawno było 16 tygodnie podstawowego macierzyńskiego i miało to przeciwdziałać wykluczeniu kobiet z rynku pracy, co za bzdura.
image
Ja też bardzo dziekuję za przepisy :-) Przydadzą się na pewno.
image
Karolkaw, to o której dzisiaj będziesz? ;-)
image
no to smacznego ;)
tu też jest fajna stronka
http://przepisydladzieci.webpark.pl/

u nas oczywiście zupka nieruszona, wiecie co u mnie ta ekspozycja na gluten to w ogóle nie ekspozycja ;/ w ogole glutenu nie je no bo jak skoro nic nie tknie :/ tylko mleko do cholery!! tracę cierpliwość :/ czy mogę jej po prostu nie mieszać tego z zupką tylko na łyżeczce podac ten gluten?
image
image
mozesz wg mnie
a chlebek dawalas?
Madziulka
nie ma co się śpieszyć - myśmy dopiero pod koniec piątego miesiąca ekspozycję rozpoczęły ...

Ehhh- dziś robiłam porządki w pajacach - wszystkie na 68 już odłożyłam, nawet z jednego 74 mi córa wyrosła ... Najbardziej śmieszą mnie te opisy na ciuszkach - 11kg a Eliza ważąc trochę więcej niż połowę podanej wagi nosi już to ...
A gdzie Wy się dzisiaj umawiacie??:)

Ja będę gotować sama jak dostanę warzywa i owoce od teściowej z ogródka:)

Widzę że kolejna mama bezproblemowego dzieciaczka się odezwała:) wychodzi na to że na forum udzielają się tylko te co mają jakieś problemy:))))
imageimage
A i następne spotkanie Klubu jest w Gdańsku w czwartek 24.02.
Informację o spotkaniach są na naszej stronie: http://www.klubmamgdynia.pl

Ja tak mówiłam że moja chodzi w ubraniach 0-3 teraz 3-6 i że ona taka mała a dzisiaj założyłam jej sukienkę 3-6 która 2 miesiące temu była taka duża a dzisiaj jest lekko ciasna!! no i pajace 68 też idą u nas w odstawkę:)) tak więc jednak Hela goni:))
imageimage
heheheh my już kilka ciuszków 80 zaliczyliśmy :)
czesc dziewczynki:)
ja wlasnie po sauence popijam winko:ppp jestem megaa wypoczeta, jutro juz niestety koniec laby:( ale warto byl
po lebkach posty przelecialam....kurcze co to za testy ciazowe????
Aśku mam dla Ciebie reklamówkę Hippa:))) teraz możesz jeszcze bardziej się zrelaksować:)))
imageimage
No niestety nigdzie jak widać :-( Karokaw mnie olała :-((( Obiecała mi, że przyjedzie dziś w nocy popilnować Huberta - jako że jest nocnym markiem i chodzi spać baaardzo późno, no i co? I nic....

Ech, a tak już się człowiek rozmarzył :-)))

No ale chociaż moja maruda poszła spać o 20:00 bez zbędnych dyskusji. Chociaz tyle :-) Ale o 12 godzinach snu bez przerwy mogę tylko pomarzyć i pisanie takich rzeczy na forum powinno być surowo wzbronione! ;-)

Ja też robiłam dziś przegląd ciuchów, jako że dostałam wór ubranek od przyjaciółki i musiałam zwolnić miejsce w szafie. Mały ma ciuszków na kolejne pół roku. To teraz może ulewać co godzinę :-)
image
asku bociany przylatuja bo cieplo sie robi ;)
Taaak, hehe :-)

Aśku, jesteśmy duchem z tobą!
image
to my Helę gonimy :P - różnica prawie dwumiesięczna przecież jest :)

No ale sukienki to już nawet na 80 Eli nosi - one są jakieś niewymiarowe.
mjakmamo, bociany powiadasz? dzis nasza ostatnia noc....musze zamkanac okno zeby jakis nas nie odwiedzil:ppppp

nyzosia, dzieki ogromne za pamiec:) teraz juz tak nie dramatyzuje na mysl o powrocie do chalupki jak wiem ze ta siatka na nas czeka:)

trzymajcie sier cieplutko...ja juz spadam buzka:*
Cześć Caril! Udzielaj się częściej, może wpadniesz na spotkanie klubu, to się poznamy :)

Przyszla mama - trzymam kciuki.

Hehe, żebyście wiedziały, że jak pytałam o to, gdzie jest najbliższe gospodarstwo, w którym uprawiają rośliny dla HiPPa to chciałam się tam wybrać i zlustrować okolicę :) Ale do Szwajcarii mi się nie bardzo chce jechać...

Muszę przyznać, Akacja, że byłam wyjątkowo upierdliwą słuchaczką ;) Ciągle miałam jakieś "ale" ;)

Zuzko, pani Hipp mówiła, że dosładzają niektóre rzeczy glukozą, ale powiedziała też że to o wiele lepszy, bo prostszy cukier (niż sacharoza).
He he no w przypadku mojej młodej to ona resztę goni bo mała jest:)
imageimage
Caril - mamy dzieci z tego samego dnia, bardzo bym chciała zobaczyć Twoją Tośkę :) Więc pomyśl o przyjściu na spotkanie Klubu, co? :)
Ooo czyli ja jednak na drugim końcu źle usłyszałam i przekręciłam:))))
imageimage
Akacja umawiałyśmy się na 2-3:) Wiesz, ze pani z Hippa powiedziała, że mamy nie mają odpowiednich kwalifikacji i przepisów, zeby robić zupki, więc uważaj, bo te Twoje mogą nie spełniać norm żywieniowych.
image
3 testy negatywne ;)))) boże ja mam chyba obsesje by nie zajść w ciąże ;/ ale coś czułam i wolałam spr ;/ pyt z serii intymnych ;) bierzecie już jakieś tabletki anty ? ja chyba do końca życia będę brała tabsy ( jak w końcu po nie pójdę ;) ) i zabezpieczała sie gumka ;))

fajnie ze spotkanie teraz w gdańsku ;) odwiedzimy na pewno, Liwia uwielbia dzieci ;)

muszę zacząć gotować tez sama, choć pewnie nie będzie moich "pyszności" jadła ;)

dopiero mnie uświadomiłyście ze w słoikach może być gluten !! kurcze, muszę czytać skład by młodej tego nie dawać ;/

Asku ale zazdroszczę ;)) ja tez chce SPA !!:))
image
Trzeba je skontrolować 280 razy:))))
imageimage
karolkaw co Ty piszesz, jakich kwalifikacji ?:)) ale to poważnie zabrzmiało ;)) mamy nie potrafią gotować...hmm...;))
image
Chyba żartujesz karolokaw?!!! :-)
Nie ma to jak zniechęcić mamy do gotowania i zbijać kokosy na sprzedaży jedzenia dla niemowląt. Oj, nieładnie...

A my właśnie znaleźliśmy z mężem przyczynę zachowania Hubercika. Zapytałam męża, pod jakim nickiem wystepuje na forum swojej ukochanej Arki. Okazło się, że pod KC - jak jego inicjały. Zażartowałam, że ma taki komunistyczny nick, a on na to, że to i tak lepiej Hubert - HC. Czyli Hard Core. To by wiele wyjaśniało :-)))
image
No poważnie, był taki slajd "dlaczego warto kupować zupki hippa?" i były argumenty za zupkami hipp i przeciw robinym przez mamy.
image
najlepiej kupować :P - oczywiście Hippa :P

Ja podobnie jak Nyzosia - jak dostanę sprawdzone warzywka to zacznę sama gotować ...Co najwyżej mięsko sama zrobię po tych wszystkich aferach słoiczkowych ...

Nyzosia - pod względem wagi to chyba moja teraz jest najmniejsza ... A tak długo była w 50 centylu ....
Potwierdzam był taki argument:)))

Wrzuciłam zdjęcia na stronę:)

A co do pytania przyszłej mamy o anty to ja odpuściłam temat:) napaliłam się po porodzie na spirale ale na razie mam libido -250 więc mi nie potrzebna:)))
imageimage
Mnie nie zniechecila i tak bede gotowac:] Czasem sloiczki, czasem gotowane i bedzie ok:)
ja się boję tabletek póki karmię ...
Mam opakowanie Cerezette ale raczej nie użyję.
Zdj super:) wlasnie tak czekalam na nie:) Jeszcze moze podesle Justyny mamy Misi chyba ze sama wysle ci. Tak czekalam na nie bo w opisie bylo zachecamy do galerii a tam nic nie bylo:P

Filip po spotkaniu spal 1,5godz pojechaismy z zupka do babci i jak zobaczylam ze Michalinka zjada 190g sloiczki to dzis tez kupilam i ZJADL!!!!!! w szoku bylam chyba byl bardzo glodny po tym dworze:P potem jeszcze deserek z twarozkiem o 18 i o godz.20 jeszcze 180mm plus dwie lyzki kleiku. Ale glodomorek dzis z niego:) super:)
image
image
mi tab nie potrzebne nic nie potrzebne jak nic sie nie dzieje:P
image
image
hmm zero sexu...?:) ciekawe czy karmienie piersią ma jakiś wpływ na to
image
super foto ;) to Filip Helce pod kieckę zagląda ?:)) no prawie...;)
image
nie wiem wlasnie:P chyba wkoncu to minie ale ciezko jak maly spi z nami a za sciana mamy tesciowa:P
image
image
Ja mam wrażenie że przy karmieniu piersią libido spada grubo poniżej zera:)))) Chyba tak to jakoś natura obmyśliła:)
imageimage
Hmm a u mnie libido wzroslo jeszcze bardziej hehe:P Na brak sexu nie moge narzekac, tabletek nie biore bo sie boje hormonow...
To może przez to że u mnie jeszcze ciągle brak @....
imageimage
Moze i tak:) Ja to juz kilka tygodni po porodzie mialam chcice hehe i tak mi zostalo:P
u mnie też brak @ ale na libido nie narzekam, tylko że mimo że dopiero za półtora roku najwcześniej pomyślimy o powiększeniu rodziny, to wizja ciąży mnie nie przeraża. Bardziej boję hormonów w tabletkach.
mnie wizja drugiej ciązy przeraża!!!!! my póki co gumki :/ boje się znów brać hormony :((( mialam naprawdę problem by wyjść na prostą po tabsach :/ u mnie libido ok :) jak bralam tabsy to moje libido siegalo zeru ;p totalna masakra brrrr jakby nie patrzec tabsy anty to prawdziwe tabsy anty ;)))

co do vanisha to ja tez duzo rzeczy mocze w wanishu i potem 2 razy piore bo moja genialna pralka ze sredniowiecza ;p nie ma samego plukania :/

mało jest słoiczków z glutenem - sama takich szukałam by nie musieć tej kaszy podawać.

Co do chlebka to hmmm nie podawałam i w sumie jest problem, bo od kiedy jesteśmy na diecie to typowego chleba nie jadamy :)
image
image
panna hihi a gdzie ja Cię znalazłam :))))
image
image
Mi libido też nie spadło, wręcz przeciwnie :-))) A hormonów się nie boję również :-)) Biore tabsy - już 4 opakowanie idzie Cerazette. Pierwsze i pół drugiego było nieciekawie, ale teraz już się uspokoiło i jest spoczko.
[image
Ja nie chce do tabsów wracać....nigdy nie lubiłam ich brać no ale brałam dlatego teraz po porodzie chciałam założyć spirale i mieć święty spokój ale jakoś nie mogę się zebrać. no i kasa....
imageimage
Spirala tez mnie przeraza brrrr;)
Drugiej ciazy tez jeszcze nie chce, ale tak samo jak nilkaa jakos panicznie sie nie boje:)
mnie tez przeraza spirala - samo zakladanie itp a juz wogole to ze pojawiaja sie ciaze po spirali i sama swiadomosc obcego ciala blleee co do tabletek to boje sie tycia :(((
hej :)

ale sniegu napadalo przez noc...mam pod drzwiami balkonowymi z 30cm :) jutro lecimy do przywidza troszku posmigac :)

ja tabletki biore dalej..najpierw bralam 8lat, zrobilam jedna jednyna przerwe i mamy Konrada w pierwszym cyklu, i teraz tez od razu zaczelam brac Yasmin..a co do "ochoty" to u mnie "ochota" jest ale wieczorem padam z nog, nie mam sily na nic... a co dopiero na "wygibasy" hehehehehe :):):):P:P:P
image
Super fotki na stronie!Stesknilysmy sie z Maja za spotkaniami z wam ii nie mozemy sie doczekac tego czwartkowego w Gdańsku!
image
Rzeczywiście, świetne zdjęcia :-)
Maluszki na podłodze wyglądają super, jakby sie układały w jakieś wzroki (to poleciałam hehe), ale plastycznie wygląda to bardzo ładnie.

Ale dziś zima. Brrr, chyba ruszymy tylko do sklepu po warzywa i koniec przygód na dziś.
image
i po co znowu ten śnieg?? :((
my zaraz zbieramy sie do żlobka- dzis miałyśmy ostatni dzień przytulasków w łóżku, bo od poniedziałku - witaj praco!!! ale dół....
image image
No właśnie Gosiaro dawno Was nie było...

U mnie też śniegu po kolana....a ja zaraz muszę jechać do lekarza i nie wiem czy rodzice mogą z młodą iść na spacer czy nie - w sensie czy się da....
imageimage
musi sie dac bo my musimy na rehabilitacje dojsc chociaz nam a w sumie mi sie nie chce:P
image
image
Madziulka - gdzie mnie znalazłaś? W alkoholowym? Na oddziale wenerycznym? W Smart szopie? ;)))) To na pewno nie byłam ja! Ktoś się pode mnie podszywa!

Ze zdjęć najbardziej mi się podoba to, na którym są wszystkie dzieciaczki, naliczyłam 10 łepetynek :)) No i to zaglądanie pod Helenkową spódnicę jest super :)

Akacja - nie wiem, czy zwróciłaś uwagę na zdjęcie, an którym Jurek jest dj, a nasi panowie się dyskretnie za łapki trzymają ;)
No i super masz zdjęcie, jak trzymasz Huberta - Ty taka uśmiechnięta, a w jego oku ta wielka jak groch łza :)
Panna - no własnie to zdjęcie, na którym sa wszystkie dzieciaczki tak bardzo mi się spodobało :-) Maluszki tak fajnie układają się na podłodze - bardzo malowniczo moim zdaniem - i wszedzie widać właśnie takie łepetynki :-) Super foto.

No a nasi chłopcy, no wiesz - po tradycyjnej wymianie smoczków, to oni już mają swoje sprawy ;-)))) A łezki to zaraz poszukam, mojej kochanej.
image
A domnie przyszedl @ :( no i mam, koncze karmic i odrazu :( a tak fajnie bylo bez. Teraz czekam na bol:P Przed zajsciem w ciaze mialam okropne bole krzyza zobaczymy co dzis nam pokaze, wiec zostajemy w domku boje sie ze na reh mnie chwyci
image
image
ssabinka u mnie @ wyglada zupelnie inaczej niz przed ciaza trwa dluzej i wiecej ale za to nic nie boli :)
szkoda ze wczesniej nie wiedzialam o takich tabletkach dla kobiet ktore urodzily na sile energie itp
image
image
Sabinka - o jakich tabletkach mówisz?
ssabinka ja tez przed ciaza mialam okropne bole krzyza, takie ze wymiotowalam z bolu a teraz nic! Konczy mi sie drugi @ i nic mnie nie bolalo. Dzieki Ci coreczko!:)
panna reklamowali te tabletki na tvn pare razy dzis, po nastepnym porodzie sie w nie zaopatrze:) niby poprawa samopoczucia :)

Aniaa ja tez wlasnie wymiotowalam ale nie zawsze i tylko tabletki i tabletki bralam

Narazie mnie nic nie boli i prawie nic nie ma dziwne
image
image
Ssabinka to sie tylko ciesz:) Ja ciagle na ketonalu jechalam, to podejrzewam ze niedlugo juz by mi zoladek padl.
widzisz, ja nie mam tv, to nic nie wiem :)
panna ty tez bez telewizyjna ??
dziękuję za zaproszenie na spotkania, ale daleko mam do Was :)

Tosiaka mogę pokazać

image

u mnie brak @ póki co, a do tabletek też nie chcę wracać...
cerazette brałam 2 miesiące, ale w moim przypadku to była pomyłka.
image
Mjakmama - tak :) I to nie jest dla mnie specjalne wyrzeczenie :)
Caril - super fotka :) A skąd jesteście?
Piękna dziewuszka!!! no słodziak jak nie wiem!!!

Mówicie że po ciąży mniej boli...oby bo ja też z tych cierpiących...ale że dłużej to mi się już nie podoba. ja przed ciążą miałam 7 dni więc teraz ile będę miała?? 10??!!!! masakra! no zobaczymy..

A ja byłam na rezonansie magnetycznym i dostałam kontrast i teraz przez dobę muszę wylewać pokarm...dobrze że mam zapasy i ze Hela pije mm zmieszane z moim bo byłoby ciężko!
imageimage
u nas dzień zaczął się już od 7 - chyba dlatego ze wczoraj maruda tak nam dala w kość, że położyliśmy ją wcześniej ;p

Nyzosia jakie mm Hela w końcu zaakceptowała?

caril piękne zdjęcie :)
image
image
Mieszam jej zwykły bebilon 2 z moim mlekiem. i wypija 90 ml bebilonu z 60 ml mojego:) teraz jak będę jej przez dobę dawała tak dużo mm to jutro spróbuję dać jej samo mm bez mojego. może zaskoczy:)
imageimage
dziękuję!
w takim razie, jeszcze w "całej okazałości"

image image image

mieszkam w Szczecinie, ale pochodzę z południa Kaszub ;)
sesję ślubną miałam na plaży w Gdyni- Orłowie.
image
o kurcze my niedługo też przechodzimy na 2 - ależ dorosłe mam dziecko :))) ciekawe czy dostaniemy recepte na pepti - pewnie nie :/
image
image
Madziulka - to powiedz, co co chodzi z tym, że mnie znalazłaś? :)

Nyzosia - przez moment pomyślałam, że na rezonansie coś sprawdzali z Twoją laktacją ;) Za dużo Housa się naoglądałam .... ;)
He he taaa kontrast w cycki :)))) nie tym razem:) jest jeszcze lepiej, głowę mi sprawdzali:)

No ze Szczecina to faktycznie daleko:)
imageimage
hmmm od czego tu zaczac? my juz w domku:( było extra!

aniaa, pisałas ze Twoja Ami jest podobna z min do Pati- no strzał w diesiatke:) serio jest w tym coś:)

zdjecia zarabiste! Helcie wkońcu kawalery w kiecce mogli podziwiac:) a ja na zdjeciach znalazłam dziecko, chyba dziewczynke, która zas wyglada jak mój Marcelik:))) czyje to, czyje?:pppp

kurcze zaraz lece na kurs bo mi z niedzieli na dzis przesuneli, chyba zgnije tam...do 21...

aha aniaa, odpowiem Ci tutaj na Twoje pytanie odnośnie wakacji i rozregulowywania sie dziecka:) wiec tak młody miał swoje zabawki, ulubione soczki, deserki, zabawki, swoja pościel, kocyki nawet bujaczek...ale w sumie nie przydał sie...noi rodziców i....był taki sam jak w domu, te same pory drzemek, posiłkow nawet kupa o tej samej porze:) takze my na bank zabieramy go zagramanice- synek zdał egzamin:)
image
Aśku to super!! fajnie że młody się spisał i dał Wam wypocząć.

Ta dziewuszka o czarnych oczach podobna do Marcela to Miśka - córka koleżanki Ssabinki:)
imageimage
Zdjęcia są super można z nich zrobić baby love story. A to zdjęcie Akacji z Hubertem to takie w sam raz, żeby w ramkę włożyć.

U mnie akurat @ nie była bezbolesna, ale nie chciałam się za bardzo szprycować czymś silnym, wiec jechałam na paracetamolu, który tak średnio na mnie działa.

Okazało się, że głód jest najlepszym kucharzem, bo mój mały wczoraj nie jadł nic poza moim mlekiem i dziś z rana zjadł ze smakiem (bez krzywienia) kaszkę ryżową i flipsa.
image
Kurczę, Nyzosia - a to coś poważnego?

Witamy, witamy naszą podrożniczkę :-) A jak było ze spaniem?
image
nyzosia, niewiem czy mówimy o tej samej dziewczynce:) w rozowej bluzeczce i jakis takich niebieskich spodenkach, ma tez zdjecie koło Twojej córci:)

akacja, spanie identyko jak w domu...pobudka tez o tej samej porze 3 rano a potem 7 i wstawanko...no mowie identyko, w dzień tez dzemki o stałych porach....wogole super bo tak jak na spotkaniach duzo sie dzieje...to tam tez, basen, pływanie na pontoniku...fajowa winda:pppp wiec on tam miał co robic....było 50 dzieciaczków, z czego pare kilkutygodniowych:p marcel jakby mogł to by je wszystkie zabawił:) dzieki naszym spotkaniom uwielbia dzieci:D
image
He he Aśku ostatnie zdanie nadaje się do reklamy naszego klubu:))) aż tyle dzieci tam było??
Tak o tej samej dziewczynce mówimy. wczoraj były pierwszy raz na spotkaniu.

Akacja na razie nic poważnego - ale z prywatnej opieki zdrowotnej od razu wysłali mnie na rezonans zamiast dumać co to może być. a ja mam pd czasu do czasu takie zawroty głowy nie wiadomo od czego...Pop prostu we łbie mi się przewraca:))))
imageimage
No tak o tym opowiadasz, że chyba kiedys uśmiechnę sie do ciebie po adres tego hotelu. Brzmi super i chyba dużo rodziców tam przyjeżdża?

A mój dla odmiany śpi już od 2h. Fakt, w naszym łóżku - ale jednak. Zrobiłam wszystko co chciałam - ugotowałam nasz obiad, jego obiadki i nawet ogarnęłam dom przed wizitą przyjaciółki. Super!
image
Nyzosiu - trzymaj się ciepło! Mam nadzieję, że to nic poważnego. Moja przyjaciółka po urodzeniu synka kilka razy zemdlała i nic nie znaleźli. U niej to był chyba taki efekt uboczny ciąży i schudnięcia po niej.
image
Akacja dzięki:) u mnie się to już ciągnie jakiś czas - były przed ciążą w czasie ciąży i teraz po ciąży. ale potrafię mieć rok przerwy więc w sumie takie dziwne..
No ale rezonans zawsze warto zrobić. doświadczenie ciekawe:)

Ja dzisiaj i tak wylewam pokarm to może sobie wieczorem drinka strzele:))
imageimage
Ja od ostatniego kaca bez alkoholu jakoś nie podchodzę entuzjastycznie do alkoholu :) Nyzosia - w okresie dojrzewania miałam podobne akcje, też nic nie znaleźli. Może dojrzewasz :) Trzymam kciuki, żeby było ok :)
Chyba przekwitam:))))

Dziewczyny wiecie może które owoce, deserki są słodkie? albo bardziej słodkie od jabłka? dałam dzisiaj młodej jagody z jabłkami i się straszni krzywi. kiedyś dawałam jej samo jabłko i było to samo. a już marchewka z jabłkiem jest ok.
imageimage
banan i brzoskwinia sa slodkie
Oki chyba mam w zapasach. spróbuje. na jagody i jabłko krzywi się jak na cytrynę:)
imageimage
mi jabłka z jagodami na razie najbardziej smakowały :P
chyba gruszka dość słodka też była ....

A ja przegięłam z warzywami - dałam małej 2x brokułka, potem były 2 duże słoiki marchewki, potem 2x ziemniak z dynią i baaardzo powoli to oddaje - dopiero skończyła marchewkę - a dostała ją jakiś tydzień temu :( Muszę na zmianę jej dawać - owoc, warzywko.
Nilkaa ja jednak mieszam z owocami - a raczej staram się - bo marchewka tak jak pisała Aniaa bardzo zatwardza moją małą.

No ale na razie słabo nam idzie z jabłkiem:)
imageimage
Gruszki, morele też są słodkie i brzoskwinie.
hip hip hura wybiła nam się dolna dwójka :)
gratuluję ząbka!

Tosia je dwa posiłki niemleczne - ok. 13/14 obiad i ok. 20, po kąpieli silnac lub humanę z owocami (1/3 małego słoika). były już: gruszki, same jabłka lub z dodatkami (banan, suszona śliwka, brzoskwinie).

rozszerzanie diety idzie gładko. boję się natomiast co będzie, gdy skończy się cycusiowanie...
image
No u nas jak się okazało też - a dokładnie już większa ilość :(
Na razie żadnych czopków nie podawałam - codziennie coś idzie ale z taaakim opóźnieniem :( - teraz czekam aż się ziemniak z dynią skończą, potem gruszka, jabłko z dynią i jabłko z jagodami ... NA razie nie daję żadnych warzywek - aż ona wreszcie to wszystko "odda" :P
Mjakmama gratuluję kolejnego ząbka:)

Zaraz robię listę jakie słoiczki muszę kupić.
imageimage
Dziewczyny, coś dziwnego się dzieje z Kostkiem - rano zjadł pierś, ok. 11 100 ml kleiku na mm i do teraz nie chce nic wypić... Nie będę panikować, ale tak to się jemu jeszcze nigdy nie zdarzyło... :/
Zrobił sobie przerwę. Może zęby?? daj mu wodę do picia. jak zgłodnieje to się upomni.
Moja potrafi takie przerwy 6-7 godzinne też sobie robić. szkoda że nie nocy.....
imageimage
Wdałam się w dyskusję w wątku o samodzielnym spaniu:))))
imageimage
panna- może to zęby??
mjakmama- gratulki na nowy ząbek :)

a u nas chyba powolutku idzie dolna jedynka, jupiiiii :)) narazie widac taka ledwo ledwo tyci plamke i nawet nie stuka jak popukam łyżeczką, ale to chyba jednak będzie to :)))

co do @ to ja ledwo przestałam karmić już się pojawił :/ ale fakt długi, ale za to niebolesny- dobre i to!! i jakies cycki mi sie małe zrobiły, hmmm...

kurcze jak ja nie lubie sniegu :(((
image image
widziałam :P zobaczymy co z tego wyniknie :P

Ja nie wiem czy lepiej spać z dzieckiem czy nie ... Czytałam i jedne i drugie opinie i bardziej skłaniam się do tego że dziecku lepiej z rodzicami ...

A ponieważ nie zdecydowałam się jak dziecko powinno spać Eliza pół nocy spędza w swoim łóżeczku a pół z nami :P Zasypia sama w swoim łóżeczku a rano budzi się raz u siebie a raz u nas - wszystko zależy czy chciało mi się ją odłożyć do jej łóżeczka :P
Nilkaa jak Wam to odpowiada to super. ale mnie to kompletnie nie leży. źle mi się z młodą śpi i nie chce z nią spać. dlatego zastosowałam ta metodę. a czy młodej lepiej ze mną. nie wiem. teraz pięknie śpi u siebie i nie marudzi, nie budzi się z płaczem więc chyba jest ok:)
imageimage
ja mam porownanie jak jest spac z i bez dzieci chlopaki spaly do prawie 3 lat i bylo ciezko bo sie rozpychali itp oza tym ciezko bylo ich odzwyczaic i sie bardziej awanturowali niz emilka przy odzwyczajaniu.
dziecko musi wiedziec ze jest czas na przytulanie, czas na spanie itp
no nyzosia, aż z ciekawości przejrzałam tamten wątek :)
ja też stosowałam metode 3-5-7, choć nie byłam jej zwolenniczą i u nas skończyło się sukcesem przy odsmoczkowaniu- tak naprawdę chwila moment i mała znowu ładnie spała- no, ale ilu zwolnników tylu przeciwników- tylko szkoda, ze ktoś tylko krytykuje nie dając żadnej sensownej alternatywy.
a co do spania z młodą.. ja pierwsze tygodnie po urodzeniu miałam ją u nas w łóżku- źle nam się spi razem- mimo dużego łózka, ja śpie czujna jak ważka, boję się, że mała przygnieciemy albo co
teraz to bierzemy ja rano jak sie wyspimy i wtedy w trojke sobie leniuchujemy :))
image image
Co do spania u nas podobnie jak u NIlki, tez pol nocy u siebie pol u nas bo zwykle zasypiam jak ja karmie wiec juz zostaje. Ale jak skonczy 6 miesiecy to idzie spac do swojego pokoju:) A przynajmniej taki jest plan:P Ja sie nie wysypiam z nia w jednym lozku bo ciagle musze uwazac:)
U lala laski jakbyście to wszystko napisały w tamtym wątku to Agatha by Was zjadła!! wyrodne Wy!!!!
imageimage
Nyzosia a czemu, bo nie jestem w temacie a nie chce mi sie czytac calego watku:P
Kurczę, Kostek ma gorączkę (38,1'C). Nie chce pić ani wody, ani mm, ani piersi... Spróbuję dać mu herbatkę, boję się, żeby się nie odwodnił.. Paracetamol już dostał (to nie jest taka łatwa sprawa...), zobaczymy, czy podziała. Nadal nie chce nic zjeść.
Zęby to raczej nie są - nic nie widać, stukałam łyżeczką - cisza. Myślałam, że od razu polecę z nim do lekarza, ale poczekam przynajmniej do jutra. Ech..
Aniaa Ty byś miała przechlapane bo chcesz młodą weksmitowac od Was z pokoju:)))

Generalnie chodzi o to że te które nie śpią z dziećmi i uczą je samodzielnego spania metodą 3-5-7 strasznie krzywdzą dzieci, narażają na traumatyczne przeżycia i zmiany w mózgu:)) to tak w dużym skrócie:)
imageimage
a czemu tk szybko dajesz na zbicie? pow 38,5 to goraczka ponizej nic sie nie powinno robic dziecko musi troche powalczyc z ewentualna choroba
Panna a nie masz paracetamolu w czopku? wtedy masz problem z otwieraniem dziobała z głowy. zbij gorączkę, zmuś do picia i obserwuj ciemiączko....
imageimage
O no widzisz. Nawet nie trzeba zbijać gorączki. to zmuś do picia...
imageimage
ja lepiej śpię jak mała jest obok bo się nie budzę na karmienie :P

jak była taka mała to nie spała z nami bo też się bałam, że ją zgniotę ...teraz już nie.
ja to juz coraz rzadziej wypowiadam sie na glownym forum- wlasnie przez takie wszystko-najlepiej-wiedzace matki

panna- glowa do gory- obserwuj małego- mierz regularnie temp i jak bedzie powyzej 38,5 to daj coś na zbicie- u nas mała też miala ostatnio dobę temperature i to nawet do 39,5 i w sumie niewiadomo od czego
image image
nilkaa a u nas na odwrót- jak była taka malusieńka to się aż tak mocno nie bałam, bo spała prakr=tycznie nieruchomo, a teraz wędruje po całym łóżku i nogdy niewiadomo gdzie się przemieści
image image
hehheh ja czasem lubie sie wypowiedizec na glownym i posmiac sie z madralinskich :)
moja jest w śpiworku - nie ma szans - albo jeszcze nie odkryła jak wędrować :P

No ale bez kłopotu zasypia u siebie więc ja problemu nie mam. W razie czego będzie spała sama - jeśli tylko rzadziej będzie w nocy się budzić
Spanie z nami to tylko objaw mojego lenistwa i lekki efekt książki Mądrzy rodzice ... Wcześniej czytałam tylko takie książki w których jednak nie zachęcano do spania z dzieckiem.
Myślałam, że już od 38 'C trzeba zbijać - takiej to on jeszcze nie miał. Dostał czopek,nadal marudzi. I herbatki też nie tknie..
Rano miał (sori za szczegóły) sporą, luźną kupkę ze śluzem. Nie dostał nic nowego do jedzenia, wszystko już było (poprzedni dzień: 30 ml kaszki, pół słoiczka brzoskwini z marchewką, pół słoiczka dyni z ziemniakiem i mleczko).

Dzięki za rady!
Wiki też w śpiworku i w żaden sposób nie przeszkadza jej w wędrwkach :))

a tak swoją drogą - mje dziecko śpi już przeszło 1,5 h a za pół godziny pora kąpania, hehhehe ciekawe o której dzis zaśnie na noc??
image image
Panna a moze zabki jednak moze meczy go bol dziaselek i dlatego nie chce jesc......?? kupki i temperaturka by sie zgadzaly...mojemu tez nie bardzo chcialo sie jesc jak mu sie przebijaly dziaselka....

my narazie z kaszlem walczymy;/ i marudzimy;/eh
image

Dawno już nie było żadnej awantury na forum no i proszę. Znowu Pani wojownicza Agata w akcji :-) Jak na taką wrażliwą, symbiotyczną mamusię ta Pani ma zdecydowanie za duży poziom agresji :-))) Hehe

A mój kochany Hubercik z kolei mnie dziś bardzo miło zaskoczył, bo po 2 h drzemce nie zdążyłam mu zblenderować zupki i dostał awaryjny słoiczek. I co? :-) I pluł. Musiałam mu szybko podać moje danie i wciągnął całą miseczkę. Ach, serce mamy rośnie :-)
image
Akacja - od razu widać, że Cię nie było na wykładzie pani HiPP... Gdybyś była, to byś wiedziała, że robienie swojego jedzenia to nie najlepszy pomysł. A, że Hubert zjadł cały obiadek? Cóż - trzeba mu wybaczyć, jeszcze się nie zna ;)

Yasmine - może, żadnych innych objawów nie ma. Jak dla mnie dziąsła też nie napuchnięte.. Na razie śpi (zjadł pół słoiczka gruszki, tylko to udało się w niego wmusić :/
Ja ściągnęłam tyle mleka (nie patrzyłam, ściągając), że zakryło tę membranę w laktatorze ;)
ja ogolem tez tyle mleka dodatkowo sciagam oprocz karmienia malego;p;p

to zaczekaj do jutra...byle bylo dobrze i spokojnej nocy:)
image

Panna oby zeszlo i bylo ok. Fifi jeszcze nie mial goraczki, a od zawsze zbija sie powyzej 38,5???? czy do jakiegos wieku dziecka???? ja nie wiedzialam o tym i pewnie 38,1 tez bym probowala zbic
image
image
mi lekarka mowila by poczekac do 38,5 bo organizm musi powalczyc z choroba a poz atym tak tez sie udoparnia, czasami mi bylo zal chlopakow i dawalam nurofen wczesniej ale zadko
dzięki, zawsze można na Was liczyć :)
a ja dzis chyba z radosci powinnam klaskac uszami bo procz 3 zeba emilka sama wstala w lozeczku lapiac sie za szczebelki - do tej pory wstawala jak podawalam jej swoje rece :))
Powiem tylko: Wow!
teraz dopiero widze ze czas zapitala szybko niedawno taka malutka była a teraz wstaje, siedzi, zebole ma - taka duza małą dziewczynka :)
super :) naprawdę szybko się rozwija :)

Jak patrzę na mojego szkraba to bez szans aby za 2 miesiące wstawał - a przecież różnica dokładnie 2 miesięcy między nimi jest ...
Mjakmama przestań pisać co Emilka umie bo mnie szlag trafia:))) moja jeszcze nie siada, nie pełna do wstawania to jej daleko a jest tylko tydzień młodsza od Twojej!!

Moja dopiero poszła spać bo byłyśmy u sąsiadki na plotach:)
imageimage
dobra to ta juz sie nei chwale odezwe sie jak juz bedzie jesc sama lyzka i czytac ;)
a tak powaznie zauwazylam ze ona duze postepu robi bo jest na podlodze - jak ja cos ciekawi to nie jest ograniczona jak ma byc w lozeczku to dla niej mega kara, no i tym sposobem wczoraj zjadla kawalek kartki z notesu chlopakow :)
hehe - moja też cały czas na podłodze - ale to nie dla jej dobra rozwojowego tylko dla mojej wygody :P Tak mam ją cały czas na oku :)
Kurcze a moja to sie w ogole nie dzwiga jak jej podaje raczki jak lezy na pleckach. Powinna juz?

My chyba jutro pojdziemy do brussa zrobic badania, znajoma lekarka zalecila zrobic morfologie i hormony tarczycy, tak na wszelki wypadek, w zwiazku z tym niskim wzrostem. I ja juz jestem cala zestresowana ze Malej beda krew pobierac, szkoda mi jej strasznie, pewnie bedzie histeria:(
ja slyszalam ze nie powinno sie tak podnosic dziecka z pleckow ciagnac za raczki
ja już od 3 tygodni idę z małą i dojść na te badania krwi nie mogę :( tak nie lubię jak ktoś ją kłuje a to będzie jeszcze gorsze prawdopodobnie :(
wspolczucia :((( ja zawsze mam lzy w oczach jak kluja ja
No co Wy....Ja to chyba jakaś bez serca jestem bo jakoś strasznie jest mi jej żal..wiem że tak trzeba i tyle.
imageimage
mjakmamo:
nie powinno się - ale tak lekarze sprawdzają jak się dziecko rozwija :P

Moja z zupełnie płaskiego nie próbuje - ale wystarczy że ma troszkę wyżej główkę to już próbuje - jak tylko coś dorwie to się podnosi. Ale siedzieć sama to jeszcze nie umie.
dziewczyny jestem złamana ;(((( byliśmy u lekarza i wszystkie badania super, jednak dziś odebraliśmy spóźnione tzn posiew kał i Mała ma gronkowca !!;(((((( cały czas ryczę jak głupia :( objawy były takie oczywiste ale nikt się nie domyślał ;((( nie wiem gdzie ona sie zaraziła tym gównem nie miała tego 2 miesiące temu, dla mnie to jak wyrok ;( gdyby nie była leczona w porę mogłaby się rozwinąć nawet sepsa

dla informacji:
luźne, zielone kupy ze śluzem, krwią
zmieniony apetyt
wysypka, plamy krosty - to podstawowe "zapowiedzi" mogące świadczyć o gronkowcu ;((
image
heehe, aghata mówicie? ja z nia miałam starcie apropos nauczania w szkole:) widac pani zna sie na wszystkim najlepiej:ppp

mjakmamo, o kurtka Emi faktycznie chyba zaraz sama zacznie czytac i to pewnie od razu "ogniem i mieczem" czy cos w ten desen:p zdolna masz ta ćórcie:)
image
przyszła mamo
współczuję :(
Jak będzie leczona?
Dostanie antybiotyk? Czy uda się bez?
antybiotyk przez 7 dni pi 9 powtórzyć badania czy wyleczona jest jak nie to nie wiem co zrobię ;(((
image
bactrim? czy jakiś inny?
amoksiklav podobno dość silny ale ma niska odporność i to już 3 stopień
image
to słabo :(

Tylko uważajcie czy po antybiotyku nie będzie jeszcze gorzej - tzn gronkowiec zniknie a jelitka się wykończą :(

Ostatnio dziewczyna z forum właśnie z gronkowcem walczyła - bactrimem i naprawdę kiepsko było :(

Biedne te maluszki tyle cierpieć muszą :(
przyszła mamo współczuje, ale na pewno bedzie dobrze

a my byłyśmy dzisiaj z Majką na pobraniu krwi, mała płakała dosyć mocno, ale już po chwili śmiała się do pielęgniarek :p

ciekawe jak tam jej tarczyca, w poniedziałek mamy wizyte u endo no i w ośrodku w związku z tym napięciem, ciekawe co tam się dowiemy.
imageimage
o kurcze przyszla mamo....napewno bedzie dobrze! mnie tylko zastanawia skad ten syf sie przyplatał!???
image
Ale się posypały posty chorobowe teraz!!! dużo zdrówka dla Waszych maluchów!!!!
imageimage
Przyszla mamo wsolczuje, duzo zdrowka dla Liwki!
Nyzosia a Ty bylas z Hela na pobraniu? Mi sie w sumie wydaje ze chyba po pobraniu krwi nie powinno byc tak zle jak po szczepieniu bo w sumie nic nowego sie do organizmu nie dostaje... Tyle ze pewnie w trakcie bedzie placz...
wiecie to dużo zależy od pielęgniarki, moja mala miała już 4 czy 5 razy pobieraną krew i dwa razy kiedy pobierała taka młoda babeczka maja nawet nie pisnęła a jak pobiera jej inna babeczka to jest płacz podczas pobierania, a po chwili już uśmiechy
imageimage
Aniaa nie byłam na pobraniu byłam tylko na szczepieniach. ale jakieś tragedii u nas nie było. teraz będę już chciała wziąć skierowanie na badanie krwi.

Mjakmama ile Emilka waży?? bo na tym zdjęciu na facebooku na prawdę wygląda jak pączek:))))

Kurcze a my łóżeczko jeszcze na najwyższym poziomie mamy:)))
imageimage
Nyzosia - o ile dobrze pamiętam to 8600 - wczoraj mjakmama pisała :)
No ja skierowana nie mam ale juz chce isc zrobic te badania zeby miec spokoj...
Aha dziewczyny mam jeszcze takie pytanie, bo jutro chce isc na te badania do brussa w Gdyni a tam zawsze sporo ludzi i zastanawiam sie czy z takim maluchem wpuszczaja tam bez kolejki? Bo nie wyobrazam sobie dluzszego czekania tam z nia...
To ja za to się pochwalę :-))

Melduję, że Antosi wyłazi ząbek!!! Już jest widoczny i wyczuwalny w dotyku :-)))
[image
Przyszła mamo - strasznie współczuję! A którego gronkowca ma maluch?
[image
Zuzko no to nieźle! szybciorem:)))

Mjakmama jak 8600 to tylko kg więcej od mojej a wygląda dużo poważniej:))))

Aniaa z Brusem nie mam pojęcia....
imageimage
a moja dziś o 7 super radosna się obudziła :( próby uświadomienia jej że to wciąż noc zawiodły :(

No i już wiem czemu - w pieluszce kupa czekała :)

Tylko że ona już nie zasnęła :( i ja już na nogach :(
nikaa to i tak macie fajnie bo my wstajemy najpozniej o 6:30;p
image

Nilka moja dzisiaj wstala o 6, a normalnie wstaje o 7 i nie daje sie jej przeciagnac...
Kurcze faktycznie wczoraj choroby sie posypaly. Zyczymy Zdrowka!!!!!!!

My wstalismy przed 8..... co tu dzis porabiac???????? Ja mam ochote na zakupy spozywcze i ubraniowe i pyszne kfc no i jeszcze spacer ciekawe co na to chlopaki:P

U wszystkich ida zeby a Fifi zaraz 7 miesiecy i nic nie mamy a wszystko gryzie i gryzie jakby wscieklizne mial:P
image
image
ale to sobota :( powinna dać dłużej pospać ....
A co do @ nic mnie wczoraj nie bolalo:) zobaczymy jak bedzie w nastepnym bo ten pierwszy czasami 2 dzien to zawsze byl koszmar, ale mama miala racje bo miala tak samo jak ja i jak mnie urodzila to jej przeszlo mowila ze tez tak bede miala ale jej nie wierzylam:P siostra tez tak ma ale chyba nie powiem jej ze najlepsza tabletka na bol @ jest urodzenie dziecka hehe :)
image
image
Ssabinka a jak wogóle Fifi dalej wieczorami tak sie cycka domaga czy juz nie bo jakos nie doszukalam sie a wiem ze go "oduczaliscie"
image

nie juz nie chce cycka. Bylo pare dni ciezko ale szybko sie przyzwyczail w dzien tez nie dostaje. Teraz sie juz cieszy na widok butli :) Jak chodzi spac to przebudza sie miedzy 21 a 24 to wtedy daje mu cycka raz czy dwa a miedzy 2 a 5 wypila raz butle 150mm widac ze glodny
image
image
kurcze bo u nas z cyckiem coraz gorzej;/;/ jak na poczatku bul przyzwyczajony do zasypiania u siebie ze smokiem tak potem go przyzwyczailam do spania z cyckiem...;/ a co gorsza spal cala moc potem mial jedna pobudke na cycka a teraz budzi sie co 3h chwile posusa i spi ale jak mu zabiore to sie budzi...raz stwierdzilam dobra koniec nie dajemy cycka to ryczal od 19-23 i usnal a teraz problem bo on nie toleruje smoczka,.....;/maz mowi wczesniej da mu cycka bo zabkuje jak nie bedzie to go oduczymy.....teraz daj mu bo jest chry;/ a ja za tydzien do pracy ide;/;/a maly zostaje z tesciowa;/;/az sie boje jakie beda cyrki....no ale narazie najwazniejsze zeby wyzdrowial bo mi sie zdaje ze kaszel coraz gorszy a w dodatku ciezko mu lekarstwa podac na wszystko zamyka buzie i odwraca na bok jak cos mu wcisne to wyplowa zaraz;/;/ w kaszce staram sie podawac;/masakra po prostu
image

nyzosia emilka wazy 8600 ale rzeczywiscie wyglada jak paczek :))
nmy obnizylismy lozeczko mc temu jak zaczela siadac - ja mamwypilowane 2 szczebelk wiec musialam ochraniacz zalozyc :)
Kurczę, a u nas noc z cyklu masakra. Od dwoch dni próbujemy przestawić małego definitywnie na jedno karmienie w nocy. stwierdzilismy, że 7 miesięcy tuż tuż, plus mały jest coraz bardziej okrągły - więc spokojnie możemy coś zmienić. no i jest ciężko :-(

Wczoraj wieczorem dostał najpierw obie piersi, potem całą miskę kaszki, następnie obie piersi o 23:00 i czekamy. Hubcio obudził się o 3:00 i do 5:00 nie spał. Nawet nie płakał, tylko go trzeba było ciągle nosić. Jak tylko odkładałam go do łóżeczka to ryk. Współczuję moim sąsiadom. O 5:00 dostał planowo pierś, pociumkał z minutę i od razu zasnął ... w naszym łóżku niestety i spał tak do 8:30. I nawet nas nie obudził rano tylko grzecznie sobie leżał.

Już się boję co bedzie dzisiaj, bo jestem sama w nocy, a nie chcę małego deziorentować ciągłymi zmianami. Więc będzie noszenie...

Ech, nyzosia - czuję, że spotkamy się dziś w nocy na forum :-)

A my wybieramy się dziś do mojej mamy, ale tylko we dwójkę, bo mąż szaleje z okazji otwarcia stadionu.
image
He he Akacja zapraszam o 4 na pogawędkę:)))

Moja się przestawia i je znowu tylko raz w nocy. ale chyba męczą ją te zęby bo budzi się często. a jak jej posmarowałam wczoraj wieczorem maścią dziąsełka to spała 4 godziny w ciągu...

Ja chcę dzisiaj zrobić nalot na tesco i pokupować słoiczki i bebilon w promocji.
Aaa bo Hela w końcu wypiła samo mm:)))
imageimage
u nas dzis była noc bez mleczka :))) okazało się że Patrycja potrafi wytrzymać 13h bez żarła :) a rano jakoś specjalnie nie rzucała się na butle
ale to byla noc z serii przytul mnie mamo, wiec o 4 wylądowała u nas w łóżku :/ nie miałam już siły i się poddałam ehhh aha ja też z tych wyrodnych matek, które nie chcą spać z dzieckiem :P

U nas od 3 dni problem z kupskiem, widac mała ma zaparcie, małe bobki wychodza :( czyli oprocz plucia coś jednak je :P wczoraj po jabłuszku mał bobek więc po drzemce jak wstanie dam jej śliwkę- może to pomoże.
image
image
ululalam Oliwierka bez cycka i smoczka;d;d noszac na rekach;/;/ nie do konca tak jak chcialam ale bylo tylko 5 minut placzu a jak lezy to kilka godzin....:) moze nie bedzie tak zle:) a jak przyszla mamo podawanie antybiotyku moj Oli tez dostal najpierw amoksiklav ale wymiotowal po nim strasznie i ulewal i zmienili mu teraz jest lepiej tylko nadal nie chce polykac go podaje w kaszce jedyny sposob to ponad polowe zjada;/
image

Mjakmamo wszystkiego dobrego dla Emilki! 7 to szczesliwa liczba:)
Dziękuję nyzosiu za zaproszenie - czuję, że skorzystam ;-)

Madziulka - ja też, ja też z tych wyrodnych hehe :-) Mało tego uważam, że łóżko rodziców jest właśnie dla rodziców, a nie dla dzieci. No ale jak widać, ja też się czasem łamie ;-)

Miłego dnia dziewczyny!
image
Aaaa i wszystkiego najlepszego dla Emilki!
image
Sto lat dla Emilki ;)

Mała ma gronkowca złocistego, najważniejsza była doba po podaniu antybiotyku i póki co jest ok, mam nadzieje ze szybko wyleczy się ;/ cały czas zastanawiam się skąd go ma, najprawdopodobniej od osoby która jest już chora i albo nie wie o tym albo nic nie powiedziała...teraz dopiero będę przewrażliwiona na punkcie osób chorych...myślę tez ze mogla go szwagierka mieć bo pracuje w szpitalu a miała kontakt z małą ;/ jak rozmawiam z lekarzami to nie jest tak źle jak wygląda, najgorzej ze będzie to go...mila do końca życia i będzie trzeba uważać na zarazki ;/ dobrze ze nie chodzi do żłobka bo pewnie bym nie pracowała ;(
image
przyszla mamo to dobra wiadomosc teraz bedzie tylko lepiej.....
a jak udaje Ci sie antybiotyk podawac? w miare spokojnie czy napotykasz spore opory u Małej?
image

daje ze strzykawki na początku zdziwienie ale nic nie wypluwa, małą dawkę dostaje ;)
ale strasznie sie boje bo czytam różne fora i mówią ze nie podawać antybiotyku :(( i teraz komu ufać/wierzyć...;( lekarka długo ze mną rozmawiała i mówiła ze antybiotyk będzie najlepszy przy jej niskiej odporności, z początku rozważała same probiotyki, ale mam jej dawać antybiotyk, probiotyk, cebion przez 7 dni jak tylko coś mnie zaniepokoi to wrócić do niej
image
Po raz pierwszy coś maluchowi ugotowałam - zrobiłam kompot z jabłka i gruszki, kompot odlałam do buteleczki a resztę zmiksowałam i ma mus jabłkowo - gruszkowy. Musu jeszcze nie próbowała, ale kompocik... jestem w szoku - po kaszce rano wciągnęła ok 60ml kompociku, a zwykle pije po 20-30ml i chce cycka Znaczy kompocik smakował! Zaznaczę, że zrobiłam kompocik bez dodatku cukru! Także jestem bardzo zadowolona i zamierzam częściej jej gotować. Taki kompocik na 2-3 dni jej wystarczy
[image
no przyszla mamo ja tez mialam obawy przed podawaniem antybiotyku ale lekarka mi mowila ze musze mu dawac bo moze sie cos gorszego wykluc....tyle ze my na infekcje gardla....;/no nic jak mus to mus wazne by dzieciaczki wyzdrowialy

a moj wyplowa buziolka zamyka i obraca ;/eh cyrki cyrki...

a tak poza tematem -nowe zestawy:)zapraszam

https://picasaweb.google.com/102408102819336563954/Bizuteria2#
image

Panna a jak Kostek sie ma??
moze tez ma gardelko chore jak nie chce jesc i ma temp??;/;/
image

O wlasnie, takie kompociki tez mozna zawekowac nie?
Wszystkiego najlepszego dla Emilki!!! jaaaa 7 miesięcy!!! poważny wiek!!

No właśnie Panna jak Kostek?
imageimage
Nyzosia Twoja Helka tez niedlugo bedzie miala 7 miesiecy;) My rano bylismy na pobraniu krwi, nie bylo tak zle, teraz myslimy zeby gdzies wyjsc bo juz nie chce mi sie w domu siedziec:P
No jeszcze 9 dni do 7 miesięcy!! szok!!

Ja byłam na spacerze w tesco. kupiłam słoiczki i kaszki. po mleku bebilon 2 w promocji ani śladu!!!
imageimage
Najlepsze życzenia dla Emilki!

U nas w nocy nastąpił przełom - zaczął sam pić. Tak się bałam, że się odwodni, że dawałam mu picie na siłę - dosłownie doiłam smoczek i po kropelce leciało do pyszczka. Wypił 30 ml wody i jeszcze 10 ml mleczka. No, ale w nocy sam wziął pierś. Pobudki co dwie godziny (nie za każdym razem jadł), ale rano już jakby lepiej. No i co najważneijsze - apetyt mu wrócił. Nie wiem, co to było, raczej nie pójdziemy do lekarza, chyba, że się pogorszy, odpukać.

Przyszla mama - kurczę, gronkowcem można się zarazić w takim zwykłym kontakcie?? Jak przeczytałam objawy, które napisałaś, już zaczęłam sobie wkręcać, że my tez mamy. Ale taka kupa ze śluzem zdarzyłam nam się wczoraj tylko raz. No i plam nie miał (tylko od płaczu).
Trzymam kciuki za Liwkę!
image image
panna wyslaam pw :) chyba coś z suwaczekiem masz - miesac wiecej ma kostek :P dobrze ze juz ok
image
image
najlepszego dla emilki :)

Panna a czy przypadkiem nie odmłodziłaś Kostka o miesiąc ;p
Kostek jest o dzień starszy od mojej, a na suwaczku masz ze ma 4 mc
imageimage
Ja wlasnie zrobilam Ami mus jablkowy i tak sobie mysle ze to chyba nie szkodzi ze jablka sciemnialy?
Jesteście czujniejsze ode mnie :) źle miesiąc zaznaczyłam, faktycznie trochę młodego odmłodziłam ;) a za 6 dni będzie miał pół roku! Nie wiem, kiedy to zleciało... Zaszalałam i zrobiłam sobie nowy suwaczek na tę okazję:)
image image
na tym zdjęciu Kostek wygląda jak Jurek:))
image
Ci nasi chłopcy są trochę podobni :)
image image
Aniaa nic jabłkom nie będzie jak ściemniały:)

Panna piękny suwaczek!!

A ja mam deser- wafle ryżowe z nutella:)))) mniam!!!!
imageimage
Właśnie powiedziałam Filipowi, żeby mi kupił nutellę! Nyzosia, nie podburzaj mnie ;) Ostatnio mam jakąś fazę zachciankową. Co ciekawe - w ciąży tak nie miałam :)
image image
Hehe ja za to wyslalam mojego po tajska salatke:P O dziwo polecial od razu;)
Wszystkiego najlepszego dla Elizy i Emillki :)

Ja to ostatnio ograniczam sie tylko do nadrabiania zaleglosci. Jakos nie moge sie zorganizowac po tym urlopie.

Z nowosci, to dzis na basenie zaliczylismy nurkowanie :) Prowadzacy powiedzial, ze Mateuszowi wychodzi to najlepiej z calej grupy, a ja cala oczywiscie uroslam, hehe...
image
Aniaa - spokojnie kompocik można wekować :-)) No i jabłuszka tak mają, że ciemnieją. Nie zawsze jednak.
[image
dziekujemy za zyczenia :)
Ja też się do życzeń dla Emilki dołącze, 7 mcy to już poważna panienka, jeszcze trochę i nasze dziewczyny będą na randki biegały hihi
my dziś po baseniku i półroczkowym przyjęciu, Antosia skończyła 6 mcy :) Dorosła pannica z dwoma zębami na przedzie hihi
Dziewczyny wam ten czas też tak szybko zleciał?
Gdzie jest to ostatnie pół roku?

Chyba zdjęcie zmienie bo ten maluszek to już mojej Antosi nie przypomina ;P
image
A my też już w domu. Mały trochę mniej marudny - chyba mój brat to wymęczył go dziś na dobre.

Fajny pomysł z tym kompocikiem. W eko sklepie widziałam ostatnio jabłka. Może też coś takiego ugotuję i zrobię mus do słoiczków.

A u nas z jedzeniowych nowości mały dostał dziś pierwszy raz jogurt. Kupiłam mu Nestle gruszkowy. Oczywiście wciągnął cały. Zobaczymy jak na niego zareaguje. Jedno tylko mnie ciekawi - dlaczego tych dziecięcych jogurtów nie trzeba trzymać w lodówce? No i terminy też mają długie. A smakują normalnie.

Panna - super że z Kostkiem lepiej :-) Suwaczek bardzo ładny :-)
image
Wszystkiego najlepszego dla Antosi!!!
image
Wszystkiego najlepszego dla Antosi i Elizy!!!!

Dziewczyny których dzieciaki mają zęby - czy te zęby szły prosto czy jakoś pod kątem? Bo mojej Helce ząbek nie idzie równo tylko tak właśnie pod kątem i się zastawiam czy się jej wyprostuje....

Zrobiłam porządek w Heli ciuchach i powiem Wam że 68 zaczynamy wrzucać na strych:))) jakoś strasznie mi urosła ostatnio...
imageimage
Antosiu sto lat.

Ząbki nie idą zawsze prosto ale jak wyjda wszystkie lepiej to wyglada :) ja u chlopakow tez sie przestraszylam ze jakos dziwnie ida ale dentystka mowila ze dziasla s amiekkie to to sie ulozy :)))
Bardzo dziękujemy, Antosia już śpi - i niech tak zastanie do rana - a mama z tatą świętują przy lampce wina ;)

image
naj naj naj dla solenizantów- niech zdrowo rosną, grzecznie śpią i mają same kolorowe dni :)
image image
Jako, że jest sobota, Kostkiem się trochę więcej zajmuje Filip. Ja sobie siedzę w pokoju i tylko wydaję mu polecenia, co ma zrobić małemu do picia. W butelce było 120 ml wody do zrobienia mm, ale stwierdziłam, że może jednak na noc powinien dostać kaszkę. F. z młodym w kuchni, ja mu daję instrukcje - nalej 100 ml wody i dosyp jedną łyżkę kaszki ze szklanego pojemnika. On z kuchni coś mówi, że mało wyszło, ale ja sobie myślę, że pewnie, 100 ml to mało o się nie przejmuję. Po chwili wraca z młodym i butelką a tam... 110 ml. No to ja się pytam, o co chodzi. A on, że nic, dał kaszkę przecież. Więc zrobił kaszkę na mm w proporcjach 1 łyżka stołowa na 10 ml.... No nic. jakoś nie pomyślałam, że może być jeszcze gorzej. Powiedziałam mu, że miał zrobić 100 a nie 10 ml i że w takim razie, niech zrobi kleik na tej wodzie + mm. I powiedziałam, żeby wylał do zlewu tyle, żeby zostało 100 ml mleka i do tego niech dosypie diwe łyżki kleiku. Po chwili do mnie przychodzi i mówi, że wyszło jakieś gęste. Na szczęście spojrzałam, zanim nakarmił młodego. Nie uwierzycie, ale zrobił dwie łyżki kleiki na 10 ml mm. Znowu na 10 zamiast na 100... Kazałam mu to naprawić, więc on oczywiście dolał 90 ml mm to tych wcześniejszych grud i nic z tego nei wyszło... Nie poddawałam się, stwierdziłam, że będzie to robił tak długo, aż się nauczy. Kazałam mu wywalić ten kleik i zrobić tym razem połowę porcji, czyli 50 ml mm + 1 łyżka kleiku. No i on z kuchni, że tym razem jakieś rzadkie wyszło. Przynosi mi swoje "dzieło". A tam zamiast kleiku, kaszka...
Nie mogę..
Moim zdaniem Filip przebił tą akcją męża Yecath, który nakarmił Wojtusia naleśnikiem ;)

Ci faceci!
image image
Ode mnie też serdeczne życzenia dla Antosi i Elizy :-))

My po basenie - dziś bylo ok, z mini-nurkowaniem, po którym było trochę kwękania, ale nie wielka rozpacz, jak 2 tyg temu :-)) Maluchowi się podobało, ale tak mocno wierzga /pływa/ nogami, że pod koniec juz okropnie wymęczona była i troszkę nie w sosie.. pomogło puszczenie kilku bąków, cyckowanie w domku i... 1h spanka :-D Maluch dalej marudzi od ząbka, ale póki co dentinox pomaga.

Ja też zaszalałam - byłam na szopingu przed południem i kupiłam sobie sukienkę Taranko na chrzciny, które mamy w przyszłą niedzielę i nie oparłam sie i dobrałam jeszcze bluzeczkę :-D
[image
no mi chyba się sukienka za ząbek należy :))) o ile to faktycznie ząbek wychodzi, bo naazie jakiś taki niewyraźny :))

a tak w ogóle to nie mogę sie do moich piersi przyzwyczaić, jakoś tak zmalały i takie miętkie czy co...hmmm...dziwne... :D
image image
Dziękujemy za życzenia :)

My dziś cały dzień w Redzie :).

No, no - Helenka pięknie rośnie :) - już czas 68 schować - mi się wydawała dużo większa od mojej więc już nie powinna się w 68 mieścić :). U nas tylko pajace i sukienki pochowałam - bodziaki jeszcze w sam raz są. W ogóle bodziaki na 74 takie duże mi się wciąż wydają.
No i gratulujemy wypicia samego mleczka mm :)

Jutro do nas goście przychodzą - więc pożyczę wszystkie mniejsze ubranka - będzie więcej miejsca w domu :)

Gratuluję pierwszego ząbka :)
panna:
ja się zupełnie pogubiłam w tym opisie kaszek :P
I rozumiem Twojego męża - ja po 3, 4 razy robiłam pół łyżeczki kaszy mannej - aż udało mi się zrobić dobrą konsystencję.
He he właśnie chciałam napisać że się wcale Filipowi nie dziwię że się pogubił bo ja też bym zgłupiała:))))
imageimage
STO LAT dla Emilki, Antosi i Elizy!
Ja byłam dzisiaj na zakupach w Cubusie i znowu małą obkupiłam:) Wyszłam z trzema siatkami:) Nie mogłam się powstrzymać jak widziałam bluzeczki, spodnie po 10 zł, nawet kupiłam kombinezon, rozmiar 86, może być za duży na przyszły rok, ale był przeceniony na niecałe 25 zł (ze 150)! Szok!
image
Hehe ja tez nie wiem o co chodzi z tymi kaszkami, probowalam czytac ze 3 razy a nic nie rozumiem:P
Akacja!!Gdzie jesteś???:)))

Kurcze młoda mi się budzi co godzinę!! masakra!!! nie wiem o co jej chodzi. czy brzuch czy zęby....mogłaby już gadać żeby powiedzieć o co kaman!
imageimage
Oj, zębole idą u Helenki :-)

Współczuję ci bardzo. Znam ten ból.

Hubert też dał mi popalić, chociaż w innych godzinach :-)
Zasnał w minutę o 20:00. Więc ja herbatka, ciasto, film na dvd i cała szcześliwa zaczynam się odprężać. No i gdzie tam. Pobudka o 22:00 i do 24:00 zero spania. Próbowałam wszystkiego i nic. Dopiero jak planowo o 24:00 dałam cyca, mały poszedł spać. O 3:00 przebudził sie na minutę, ale dałam smoka i pospał do 6:00 z pobudką na śniadanie, a potem do 8:30 na drugie śniadanie :-)

Więc w sumie ok, bo przespał bez jedzenie 6 godzin, ale wieczór miałam kompletnie do niczego.
image
No to dobrze że chociaż po 24 dobrze spał:)

Ale zima co?? mieliśmy dzisiaj iść na spacer ze znajomymi na 2 wózki ale chyba jest to niewykonalne:))
imageimage
Kurcze a u nas Ami sie budzi o 7... Spi od 21 do 7, nie moglaby troche dluzej?!
He he a ile razy w nocy się budzi???

Moja zasypia koło 20 i dzisiaj spała do 9 ale co z tego jak co godzinę jest wielki krzyk!!!
imageimage
moja dziś pierwszy raz obudziła się po drugiej .... - wracają stare piękne czasy - mam już dość tych częstych pobudek !
Spacer mówisz :-) Podziwiam za takie pomysły.

My już lecimy na basen. Ciekawe czy Asku udało się dojechać na tą 8:30.
image
a pefka, ze sie udało dotrzec...my tez mielismy nurkowanie dzis:)
ja wczoraj mialam imprezke urodzinowa brata...sama gownazeria:ppp ale było całkiem fajnie, a teraz mam kaca i jestem nieprzytomna...bo jak wrocilismy o 1 do domu...to młody do 2 szalał w wyrze a potem o 3, 5 noi 7 szykowanie na basen...wiec padam:/ a popołudniu znowu urodziny brata al tym razem rodzinna imprezka juz z M.....

dziewczyny, jak mój dziadek dzi znowu bedzie chciał młodego na rece to bede z nim spiepzac....poki co pamietam histerycna noc po 50-tce mojego taty wiec...wnioski, wnioski...ciekawe jak to w praniu wyjdzie:)

miłego dnia!
image
Wielkie dzięki za tę solidarność kobiecą! ;)
Nilkaa - nie chodziło o dobrą konsystencję tylko w w miarę dobre proporcję. I żeby kaszki, która ma już w sobie mm nie robić na mm tylko na wodzie ;)

U nas masakryczny wieczór - takk do 23 (od 18-19) płacz... Nigdy tak młody nie miał, nie wiem, czy winić za to zęby, bo nic a nic nie widzę :/ Kupiliśmy dziś Dentinox, zobaczymy, czy podziała..
image image
He he Panna namieszałaś z kaszką i kleikiem - my nie wiemy o co chodzi a co dopiero Twój Filip:) no więc umiemy się wczuć w jego skórę:)

My po basenie. było super. dzisiaj było 3 dzieciaczków ale Hela najdzielniejsza:) nic nie płakała, machała tylko nóżkami i rączkami w pełnym skupieniu:)))

Po basenie myślałam że padnie i pośpi ze 2 godziny a ta po 30 min wyspana!!

No i dzisiaj ma dzień niejadka. ani mleka nie chce ani marchewki:((((

Zaraz się zbieramy i idziemy jednak do znajomych na kawę nie na spacer:)
imageimage
dziewczyny pytanie za 100 punktow!! czy jak juz stuka zabek to czy dluga droga jeszcze przed nami?? tzn przed Wiki?? ktory etap wyrzynania jest najbardziej bolesny??
Bo ja w sumie od prawie 3 m-cy kazde stekniecie zwalam na zeby :) a teraz kiedy idzie to wyglada na to, ze calkiem bezobjawowo i zastanawim sie czy nie ciesze sie przedwczesnie :))
image image
U nas w sumie tragedii nie ma ale Hela ma takie napady płaczu więc pewnie wtedy ją boli. No ale i nas już ząb widać...
imageimage
W nocy budzi sie conajmniej 2 razy... A spi tylko 10 godzin, jak patrze ze Wasze dzieci spia po 12-14 to mnie krew zalewa;)
dziewczyny, wlazłam na stronę sklepu interntowego Hippa (dodomku.pl) i kurczę, to chyba jest rozsądna opcja - dostawa powyżej 100 zł na terenie Trójmiasta jest za darmo (albo odbiór osobisty w Gdyni) i mają tam też pieluchy i w sumie wszystko. A poprawcie mnie, ale słoiczki chyba mają w dobrych cenach?
Nyzosia - Ty byłaś na promocji w tesco, jak to wygląda z cenami?
W tym sklepie:
dwupak gruszki 2x125g za 4,83 (czyli 2,46 za jedną), tak samo morele i gruszki ale to w promocji
Poza promocją: pierwsza marchewka 125 g za 3,12 zł, marchew+ziemniaki i szpinak+ziemniaki to samo...

Dajcie znać, jak to się ma do cen w sklepach?
image image
Modern najgorszy jest etap pekania dziaselka.....przynajmniej u nas potem wylazi zabek i jest si:)
image

jakieś obiadki hippa teraz w promocji w tesco były za 3,99 ale to chyba te większe słoiczki. A tak to deserek chyba ok 3 z hakiem kosztuje

My wczoraj byliśmy na imprezie w kolibie :) tym razem nie piłam i bawiłam się super :)) ale jak mnie dzis głowa boli i czuje się fatalnie - jalk na kacu serio!!!! panna Ty tez tak mialas? jak to mozliwe? choc pewnie dlatego ze polozylam sie po 4 wiec malo co spałam. Za to mąż przegiął i nie odzywam się do niego!!

Gratulki dla zębolków, spóźnione dla solenizantów
dla Amelki, LIwki, Emilki, Elizy - nie wiem czy kogoś pominęłam

Ide dziś spać razem z Pati :P bo padam na pysk!!
image
image
hmmm no dobra, ale jak slychac juz stukanie, jak popukm lyzeczka to znaczy, ze dziaslo juz peklo?? moze i glupie pytanie, ale po prostu tego nie wiem :))
i ile mniej wiecej potrzeba czasu zanim wyjdzie caly piekny malutki bielutki pierwszy zabek :) juz nie moge sie doczekac, hehe głupol ze mnie!!
image image
Madziulka - miałam dokładnie tak samo ;) Dlatego boję się pójśc na imprezę z alkoholem :)
image image
modern jak peknie dziaslo to mniej boli od pekniecia to prawdziwego calego zeba moze nawet 2 tyg minac
no u nas dziaselko peklo 01 lutego a na wierzchu jakies 3/5 ząbka;p a za to drugi wyszedl 08 lutego i juz dogania pierwszego....jak stuka to jeszcze niekoniecznie dziasaelko peklo...u nas stukalo kilka sni przed peknieciem;p a jak peknie to uwierz ze zobaczysz:)tego sie nie da nie zauwazyc....no i u nas z koszmarnie marudnym dniem sie wiazalo....

a tak wogole Modern Lady to powodzenia jutro i milego pierwszego dnia w pracy....mnie to czeka za tydzien;/;/
image

Antosi wyłazi drugi ząbek już częściowo pękło dziąsełko. Pierwszy już jest ostry, czyli całkiem przebił się przez dziąsełko... mam nadzieję, że jak się przebiją to potem maluszka nie boli jak rosną...
[image
Modern jak pęknie dziąsło to to zobaczysz. Ja zobaczyłam że Hela ma pęknięte dziąsełko tydzień temu w czwartek a dzisiaj ma już ładnie widoczny przebity ząbek - widać już całe falbanki. Tak więc jak stuka a jeszcze nie jest pęknięte dziąsło to dopiero będzie pękać.

Panna cholera wywaliłam paragon z tesco a miałam tam pełno słoiczków. te duże obiadowe Hippa kosztują normalnie 5 zł z kawałkiem teraz były za 3,99. owoce i deserki powiem szczerze że nie pamiętam ile kosztują na pewno bobovity kupowałam teraz w promocji za 2,50. ale Hippa chyba kosztują 3 z kawałkiem.

My byliśmy u znajomych którzy mają córkę 1,5 miesiąca starszą od Heli i ta ich mała to już taka dziewczynka a nasza to takie bobo:(
imageimage
no u nas widać taką dziurkę (bardziej szpareczkę) w miejscu gdzie bedzie ząbek- jejku jakie to wszystko zakręcone :) nawet na zębach człowiek musi się znać :))

yasmine- nie dziękuję- ja dziś cała w nerwach :) a od wczoraj już spakowana- wiecie kubek, sztućce, zdjęcia małej i takie tam, budzik nastawiony- czuję się jakbym pierwszy raz do pracy szła :)
image image
Modern jak bedziesz caly czas zajeta w pracy to nie bedzie czasu na myslenie ;)
Witam wieczornie:)

My wczoraj poszalelismy na zakupach a dzis ciag dalszy byl rano na allegro przez mlodego bo po herbatce jablko z mielisa spal ponad godzine jak nigdy, gdyby sie wczesniej obidzil jak zwykle pewnie bysmy tylu rzeczy nie kupili:P

Ale jestem zadowolona bo zakupilismy zelazko, opiekacz garnki patelnie wok czajnik bezprzewodowy i ekspress no i jestesmy splukani:P

Jeszcze dzis dla mlodego smoczki mate do wanny i mnostwo sloiczkow, juz je prawie cale 190g zaopatrzylismy sie dzis w Akpolu bo tam jest 2 50% tanszy. Dzis bylo mycie w duzej wannie super sie bawil:)

Zazdroszcze wam zabkow tez bysmy chcieli!!!!!!!!!!!!!

jak macie kogos kto szuka sukni slubnej to zapraszam http://forum.trojmiasto.pl/Suknia-Slubna-Agnes-t216445,1,130.html
image
image
No to ja tak mam, jak patrzę na Wasze siedmiomiesięczniaki :) Zawsze mi się wydaja takie dorosłe w porównaniu z Kostkiem.
image image
Ja to sie zastanawiam jak moje dziecko troche przestawic, chcemy ja klasc spac o 21 zeby wstawala o 7, bo spi rowno 10 godzin i ostatnio zasnela o 20 a obudzila sie o 6 a tego to ja nie zniose!
moja tak wstaje kladzie sie o 20 a wstaje o 6 razem ze mna i mi to pasi :) po 20 jest moj czas :))))
nasza zasypia przed 20 i wstaje o 8 - mi to pasi :) Aniaa jeśli Twoja Ami ma 10h sen to chyba nic nie zmieni :/ chociaż pamiętam że w Sylwka polozylismy ją o 23 z myślą że wstanie pozniej i co równo 8 była pobudka :/ takze u nas przesuniecie godziny nic nie daje
image
image
Zapraszam do nowego wątku bo ten już długaśny!

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=216460&c=1&k=160
imageimage
witam i ja wieczornie :)

wszystkiego dobrego dla dziewczyn, juz takie dorosle sa hehehe :)

ssabinka chcesz sprzedac swoja sukienke slubna? ja juz sprzedaje ponad rok i nikt nie chce :( a zjechalam juz z ceny na maxa..i dalej cisza ,trzymam kciuki, zeby Tobie sie udalo :):)

Panna Twoj suwaczek jest booski :) zazdroszcze :):):)

u nas narazie spokoj z zebami...mlody jak zlapal smoka tak go nie puszcza..caly dzien z nim chodzi, na szczescie w nocy spi bez niego ale dzien nalezy do smoka :D nie chcialam, zeby sie nauczyl smoka ciagnac ale jak widze jaki spokojniejszy sie zrobil i jak go zeby nie mecza to jestem cala szczesliwa :) a potem jakos sie da..

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

do góry