Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI LIPCOWO- SIERPNIOWO- WRZEŚNIOWE 2010 CZ.21 (60)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
MAMUŚKI Z DZIECIACZKAMI

25.04 (termin 17.07) - atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) - dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) - yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) - Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) - Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) - gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) - Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) - fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) - gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
15.07 (termin 15.07) - malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15.07 (termin 17.07) - Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
15.07 (termin 24.07) - mama Wiktora - synek Wiktor, 2950, 55cm, Wojewódzki
16.07 (termin 11.07) – kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) - stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) - mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) - gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) - karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
21.07 (termin16.07) - Annia - synek Filip, 4060g, 56cm, SN, szpital Kliniczna
23.07 (termin 23.07) - ajcia - córeczka Matylda, 3190, 54 cm, CC szpital Kliniczna
28.07 (termin 3.08) - aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07) - nyzosia - córeczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) - ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) - aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) - Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
29.07 (termin 09.08) - Zośkaa - córeczka Aleksandra, 3230g, 49cm, Nordfjord sjukehus
31.07 (termin 20.08) - majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 ( termin 27.07 ) - Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna
03.08 (termin 21.07) - sylwiir - córeczka, 3820 i 56 cm, Szpital Wejherowo
03.08 (termin 2.08) - basiula - córeczka Zuzia, Zaspa
04.08 (termin 05.09) - agusia1394 - synek Krzyś, 3250 gram, 56cm,Szpital Wejherowo, poród SN
5.08 (termin 2.08) - Akacja 126 - syn Hubert 4315 i 62 cm, poród sn, Swissmed
06.08 (termin 1.08) Kasiaka - córeczka Dorotka 3000 i 53 cm
07.08 (termin 05.08) - Asiek1 - synek Mateusz, 3630, 57 cm
09.08 (termin 30.07) - weronika-co-ma-bzika - córeczka Iga 4200 57cm, szpital Kartuzy
17.08 (termin 9.08) - przyszłamama -córeczka Liwia, 3105 g i 51 cm, szpital Kliniczna
17.08 (termin 16.08) - Weronikka - synek Patryk, 3450g i 57 cm, szpital w Kartuzach
18.08 (termin 7.08) - Alycja - córeczka Kaja, 3550g, 54cm, szpital w Redłowie
19.08 - (termin 20.08) - 88malutka88 - córeczka Antonina, 3250g i 56cm, Wejherowo
21.08 (termin 18.08) - Morela - synek Mateuszek, 3540g, 57cm, Szpital na Klinicznej
25.08 (termin 22.08) –caril córka Antonina, 3500g, 54 cm
25.08 (termin 13.08) - Panna z mokrą głową - synek, 3700g, 56cm, szpital w Redłowie
26.08 (termin 12.08) - Manka - córeczka Maja, 3800g, 55cm, szpital na Zaspie
01.09 (termin 27.08) - Yasmine87, synek Oliwierek, 3940g, 59 cm, Wejherowo
01.09 (termin 03.09) - Monika81 - córeczka Martynka, 3710 g i 57 cm, Szpital Zaspa
01.09 (termin 24.08) - Anita25323 - córka Lena, szpital na Zaspie
04.09 (termin 28.08) karolkaw- synek Jerzy, 3550 g i 55 cm, Szpital w Redłowie
06.09 (termin 09.09) Ostola - corka Tara, 3900g, Cork University maternity Hospital
08.09 (termin 06.09) Madziulka - córeczka Patrycja, 3540g, 57cm, szpital na Zaspie
17.09 (termin 10.09) Aniaa - córeczka, 4040g, 57cm, cc, szpital na Zaspie
17.09 (termin 20.09) AlexGDY - córeczka Marysia, 3650g, 58 cm, szpital w Wejherowie
19.09 (termin 12.09) Nilkaa - córeczka Eliza, 3350g, 55 cm, Redłowo
19.09 (termin 23.09) Sylwa - córeczka Laura, 3080g, 52 cm, Szpital Wojewódzki
24.09 (termin 23.09) Zuzko - córa Antosia, 3090g, 53 cm, Szpital na Klinicznej
25.09 (termin 16.09) Sylwia781122 - chłopczyk Szymon, 3050g, 54 cm, Wejherowo
7.10 (termin 29.09) piggy - synek Jaś, 3550g
7.10 (termin 27.09 ) Anettkaboss - córcia Amelka, 3680g, 56 cm, szpital na Zaspie

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-I-DZIECIACZKI-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-CZ-20-59-t212543,1,16.html
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ale mamy produkcję!!!

Mjakmama ponosimy i porównamy:)

Aniaa widzialaś linka do schematu?
http://www.klubmamgdynia.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=67:schemat-ywienia-niemowlt-karmionych-piersi&catid=904:poradnik&Itemid=60
imageimage
:)) ja zmykam grzać łóżko bo jutro rano mam pobudkę - dziś dzień zaczęłam o 5:30 Emilka zadecydowałą, że koniec spania :)
a co do schematu żywienia Nyzosia czemu nie ma dla dzieci karmionych mm :P :)) pamietasz kiedys go napisalam w ktoryms watku
image
image
rany julek 5.30 to przeciez noc!!
image
image
Madziulka masz rację!!! już szukam i wklejam!!!
imageimage
a ja na 6.30 narzekam:)
image
a ja na 8 :))
image
image
no to ja nie narzekam:P bo u nas w granicach 7.00-8.30
image
image
Melduję się tu. Napisałam ostatni post na poprzednim wątku a teraz cholibka nie mogę go skopiować :-((( A bu!
[image
pewie mialaś powtorzoną wypowiedz
------------------
To post Zuzko
Ach...chciałam się poskarżyć :-((

Dziś dałam Antosi odrobinę marchewki. Po godzinie - masakryczna kolka - 1h wrzasku :-(( Kupki coraz gęstsze, dalej zgniłozielone... zaczynam sie coraz bardziej martwić :-((

Kolejne podejście do warzyw zrobię po 5 miesiącu. Teraz odstawiam kaszki na mleku i przechodzę na kaszki na wodzie lub na moim mleku lub na bebilonie pepti plus owoce i dicoflor... Zobaczymy co z tego wyjdzie. Macie jakies porady dla nas? Maluch chyba w ogóle nie toleruje warzyw i obawiam się, że ma kłopot z laktozą - jak karmiłam tylko piersią to ja więcej nabiału zjadłam to zaraz miała śluz w kupce. Czy po tej odrobinie zwykłego mm co jest w kaszkach mogą być zielone kupy?

Oczywiście od pediatry nic się nie dowiedziałam. Mam obserwować. Jeśli w ciągy 2 tyg nie będzie poprawy - mam jej zrobić badanie moczu. Ech... Poza kolkami, zaparciami i kolorem kupek jest ok - żadnych zmian skórnych....

Jesteśmy po 3 szczepieniu. Antosia waży 7150 :-)
image
image
Zuzko może to faktycznie nietolerancja laktozzy, a robilas jej badania pod tym kątem?? A na warzywka dziwnie zareagowała, choć pamiętam że na poczatku po marchewce też mieliśmy kolki, ale teraz już jest ok. Może poczekaj jeszcze troszkę i sprobuj za jakiś czas - może brzuszke nie jest gotowy - sama nei wiem
image
image
Dziękuję Madziulka! :-)))

Co do spotkania jutro - jeszcze nie wiem, czy będziemy... Antosia woli kameralne spotkania ech...
[image
Madziluka - nie robiłam badań, bo nic więcej poza tym śluzem co jakiś czas jej nie doskwierało ale teraz to już nie wiem... reakcja na warzywka dziwna, mało kto w necie pisze o takim przypadku.
[image
Madziulka
http://www.klubmamgdynia.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=88:schemat-mm&catid=904:poradnik&Itemid=60

Zuzko hmmm rozumiem że nie za bardzo chcesz czekać z wprowadzaniem nowych pokarmów ze względu na powrót do pracy bo ja na Twoim miejscu bym olała warzywa na jakiś czas skoro małej nie służą.
imageimage
z tego co kojarzę to można zrobić test czy jest nietolerancja laktozy - poproś pediatrę o skierowanie

A z marchewką zaczekaj, bez przesady, kiedyś dzieci piersiowe pierwsze jedzonko dostawały dopiero po skończeniu 6 miesiąca i było dobrze ... Może po prostu jeszcze układ pokarmowy nie jest gotowy na warzywka..

Przeczytałam post yecath - hehe, to by było jakby znów wróciła do gron mam spodziewających się :P
Zuzko - na forum ostatnio podobnie miała kwiatek2010 - kojarzę że pisała :) - ta sama reakcja na marchewkę i też nietolerancja laktozy
im lekarka kazała przerwać rozszerzanie diety - ale tam było znacznie gorzej ( dodatkowo wynisczone jelitka po antybiotyku i gronkowcu)
wlasnie chcialam sie zapytac czy przeczytaliscie to co ona napisala:P Wariatka hehe:) ------ ale jej dzieci to anioki moj to istmy diabel:)
image
image
Ale kto? Bo nie kumam? :-D W tym artykule o klubie?

Dzięki dziewczyny - odstawiam marchewkę i zobaczymy jak będzie bez tej laktozy hym.
[image
a co do postu yecath to po pracy chodza plotki że my już sie staramy o drugie!!! nieźle się uśmiałam :)) a swoją drogą jak mnie to wk.....!!!! ja z jedym ledwo daje rrade i nawet przez mysl by mi to nie przeszlo - no ale życzliwi zawsze wiedzą lepiej :/

Zuzko no wlasnie tego tez sie boje jak Patrycja zareaguje na tłum :/ bo chyba duzo osob bedzie??
image
image
Yecath a nie mówiłam że te co mówią że zamknęły fabrykę to jeszcze coś wykombinują:)
imageimage
Nyzosia tak widzialam, wkoncu jakis schemat porzadny! Ale sie zdziwilam ze brokuly dopiero w 6 miesiacu mozna podawac bo ja juz chcialam w weekend dac:D no ale dam narazie ziemniaka i dynie, brokuly poczekaja;)
I rzeczywiscie pisza ze juz po tygodniu mozna dawac pol sloiczka a po dwoch nawet caly, a ja Ami od dwoch tygodni karmie 1/3 nic dziwnego ze sie dziewczyna wkurza!:P
Madziulka najwyżej będziecie uciekać:)

Swoją drogą to dzieci reagują bardzo różnie...moja kolkowa od poczatku na spotkaniach ok, po spotkaniach też, Kostek zawsze pełen luz, Filip też, Marcel niby taki niegrzeczny a na spotkaniach anioł:)) A niektóre dzieci jak widzą inne ciocie to płaczą ale zaraz im przechodzi. tak więc wszystko spokojnie.

Zuzko a kiedy startujecie ze żłobkiem bo jak Antosia woli kameralne spotkania to do żłobka pewnie będzie musiała się przyzwyczaić.

Yecath w sumie to nie wiem do końca jak to jest z tymi pasami i nosidłami. teraz dopiero sobie uświadomiłam że ta babka szyje z różnych tkanin:) ja jej napisałam jakie chce kolory i może ona mi coś zaproponuje. ale te co mi się podobały i które dałam jej na wzór kolorów były sztruksowe:)
A zamawiam od tej babki: http://pathi.pl/glowna/galeria
imageimage
Teraz z ciekawości przyjrzałam się pasom i zawsze są sztruksowe niezależnie od reszty materiałów.
imageimage
A jeszcze z ciekawostek... :) Sprzedałam moją chustę elastyczną na allegro. Kupiłam ją ponad 2 lata temu za 85 zł (używaną, po 1 maluszku), nosilam w niej Tosię, potem pożyczyłam koleżance, potem wynosiłam w niej Wojtka. Tak na próbę wystawiłam ją na allegro na licytację od 80 zł i poszła wczoraj za 117 zł, nieźle, co? Opłaciło mi się chustonoszenie hihi :D
image

image
Oj yecath, yecath :-) Czuję, że u was na dwójce to się na pewno nie skończy :-) Jak sobie pomyślę, że teraz miałabym zająć w ciążę, to chyba bym padła na wznak i nie ruszyła się do rozwiązania :-)

Hubercik cały wieczór jest strasznie niespokojny. Zasnął o 20:30 i już się raz obudził. Ciekawe czy to te zębole.

A propo jedzenia. Hubert zaczął tak dziwnie jeść. Nie tylko gada po każdej łyżeczce - co wygląda bardzo śmiesznie, jakby komentował każdą porcję, ale też tak jakby puszcza bańki ze śliny. Normalnie po kazdym łyku bańka. No dziwne to jakoś.
image
Tak mi się przypomniało a propo chust na allegro - Nilkaa a Ty nosisz małą w chuście??
imageimage
No a w tym schemacie co podala Nyzosia tez jest ze miesko juz w 6 miesiacu:)
Nyzosiu - do pracy wracam 6 kwietnia. Od połowy marca mała będzie się adaptować do żłobka. No ale ja myślę, że ona taki okres przechodzi teraz, że woli jak jest spokojniej, bo wcześniej jej to nie robiło. Liczę, że to minie i że jest to etap rozwoju tylko. Ostatnio na spotkaniu było ok, ale mała nie umiała zasnąć tam a była już zmęczona. No ale tu mamy blisko do domku i wracamy spacerkiem. Z Gdyni gorzej... tym bardziej, że chcemy za tydzień się pojawić na tej prezentacji :-))
[image
O własnie, też muszę swoją chustę sprzedać :-)) Na razie próbuję sprzedać leżaczek FP, bo Antosia jakoś nie przepadała za nim :-)
[image
A wiecie co się działo dzisiaj u mnie? wrócił mój mąż z pracy wziął małą na ręce a ta tylko szukała mnie wzrokiem. jak stanął z nią tak że ona mnie nie widziała to rzucała się jak ryba bez wody i kręciła głową żeby mnie szukać!!! słabo!
w piątek po południu mąż z nią zostaje sam a ja jade do kosmetyczki! coś czuję że będzie jazda!

Laski mam pytanie za 200 punktów! jakie używacie szczotki do mycia butelek??? bo ja lubię takie z gąbką na końcu ale ciągle mi się takie psują - najbardziej się wkurzyłam jak taka za 20 zł ukręciła się po 2 tygodniach! kiedyś raz dorwałam takie z gąbką z canpola chyba za 5 zł ale tylko raz je widziałam i teraz ich nie ma:(((
imageimage
Nyzosia ja mam taka bez gabki, ale z jednej strony jest duza szczota a z drugiej taka mniejsza do mycia smoczkow i ja nia laktator tez myje
ja też mam takiego jeża dwustronnego, ale tej końcówki do smoczków w ogóle nie używam, tylko myję tą dużą częścią. a używacie pynu do mycia naczyń do mycia butelek?
image
No ja własnie tych jeży nie lubię:) mam porównanie jak wyglądają butle umyte szczotką z gąbka i bez i te po gąbce są czyściusieńkie.

Używam zwykłego płynu do naczyń - Ludwika - też przetestowałam że najlepiej myje ale tylko ten zwykły aloesowy:)
imageimage
A ja tą kiedyś miałam i była super:
http://allegro.pl/dwie-szczotki-do-butelek-i-smoczkow-nowosc-i1442666759.html
Tzn też rozpadła się po 2 tygodniach ale za 5 zł to jestem w stanie to znieść:) Tylko że teraz jej nie ma w Akpolu:(
imageimage
Filmik fajowy, dzieciaczki super sie prezentuja i mamy tez :)

Mam szczotke taka jak wkleila Nyzosia, ale i tak zawsze myje zwykla gabka, bo wciaz uzywamy butelki do 150ml, wiecej Mati nie wciagnie ;)
image
co do szczotek to my mamy taka http://www.swistak.pl/a11687184,Tommee-Tippee-SZCZOTECZKA-DO-MYCIA-BUTELEK.html jak nizej zjedziesz to jest pokazane na opakowaniu ze jak w polowie sie wyciagnie to druga czesc jest gumowa do smoczka, dla mnie ok.

Moj dzis idzie do pracy dopiero na 13 i chcielismy sobie pospac a tu tesciowa wparowala do pokoju czy nie wstaje bo pozno juz jest yyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
image
image
ależ jestem zła!!! ta moja mała jakieś cyrki sobie urządziła w nocy!!!! od 3-5.30 się z nią użerałam- dałam jej jeśc - myśle napcha sie to padnie ;p ale nic z tego, "jadła" jakieś 20min ja patrze na butelke a tam nic nie ubylo :/ a ja myslalam ze je, no wiec darla sie w lozeczku jak opetana - zabawy jej sie zachcialo!! o 5.30 powiedzialam do meza ze mam dosc i zrobilam szybka ewakuacja do drugiego pokoju- on wstal do niej a ona od razu zasnela!! co za łobuz mały!!! obudziła się po 7 z pelna energia ;/ a ja myslalam ze pospimy
Skąd dzieci mają taką energie? moze w tym mleku jakiś red bul jeszcze czy co!!!!
no wiec pewnie pomarudzi - bo za jakis czas jej bateryjki w tylku padna i bedzie marudek aaaaaa

My mamy szczotke ta co Nyzosia wkleila - i jest tzn byłasuper - ale u nas wytrzymala jakies 4 miesiace!! potem kupilam jakas inna w realu za 15zl i jest sztywna strasznie, Nyzosia moze zamowimy na allegro ? :) przesylka pojdzie na pol a na jakims spotkaniu sie wymienimy
image
image
a ja dzien zaczelam 5:27 brrrrr zaprowadzilam chloapkow do przedszkola czyli pierwszy spacer Emilki zaliczony o 7 a teraz zbieram sie do zrobienia prania bo przynajmniej 2 pralki musze wstawic

mam szotke jak nyzosia ale myje gabka bo wygodniej szczotka butelki takie lekko tluste mi sie wydaja
yecath ty jetses pewna tego negatywnego testu??? :)
mjakmama, przestań :P

Lepiej bym się czuła, jakbym już okres dostała.

Ja używam szczotki do butelek, ale potem i tak często poprawiam zwykłą gąbką.
image

image
yecath :) wiesz zycze ci tego czego sobie sama zyczysz :) poza tym wiesz ze dzieci z mniejsza roznica wieku lepiej sie rozwijaja ucza sie duzo od rodzenstwa ;)
Hehe Yecath niezle:) Mialabys taka trojeczke a miedzy pierwszym a trzecim dzieckiem tylko 2 lata roznicy:D to jest wynik!:)
Hej

dziewczyny gratuluje reportażu, naprawdę super, a te niektóre komentarze...szkoda słów, mam tylko pyt bo sie pogubiłam, ten drugi klub czy jakoś tak w artykule to kto ?

Zuzko poproś o badanie kał + posiew, jeżeli to nietolerancja to przez dwa miesiące możesz zrobić malej krzywdę podając te produkty/mleka co nie wolno ;/ nie wiem skąd takie podejście lekarki ;/ a może za wcześnie zaczęłaś wprowadzać nowości ?

Yecath jesteś pewna negatywnego wyniku ;)?

za tydz spotkanie jest w gdańsku ?

moja zauważyłam wstaje coraz wcześniej jak zaczyna robić się jasno...porażka ;/
image
A mnie od wieczora nie ma na forum, a tu już jakieś nowe plotki, muszę poszukać tego wątku Yecath, bo od razu wchodzę na nasz i nie zaglądam na główny..

No to się przyznam - ja myję butelki płynem i ręką, bo to mi się wydaje najlepsze rozwiązanie (gąbka nasza do naczyń nie bardzo, szczotka do butelek mnie wkurza...) A dizś czytałam opis, jak przygotować kleik: "1. Upewnij się≤ że naczynia, w których podasz jedzenie, są IDEALNIE czyste." ;) Raczej nie u mnie ;) U mnie są jako tako czyste, ale młody jakoś nie choruje, więc coś w tym jest ;)

Co do chust - ja powoli myślę o przerzuceniu się na tkaną. Kostek waży 7400 (niewiele mniej niż miesiąc młodsza Antosia Zuzko....), ale już mi ta elastyczna powoli ciąży. I w związku z tym jutro idę na spotkanie KK, żeby mnie dziewczyny poratowały ;)

Widziałyście ostatni komentarz (Dr House?) W końcu ktoś rozsądny napisał! Jak to któraś z Was, to przyznać się ;)
Przyszla mama - za tydzień znowu spotkanie w Gdyni, a to dlatego, że będzie ktoś z Hippa mówił o rozszerzaniu diety i było duże zainteresowanie wśród naszych mam, więc zmieniłyśmy trochę plany :)

Trendy Mamy - to jakaś inna gałąź klubów mam, chyba będą działać na innej zasadzie i jakoś od maja. W Gdańsku :)
co do mycia butelek to ja od początku myje gąbką do mycia naczyń, płyn ludwik i zalewam wrzątkiem...;)
image
Yecath - a swoją drogą, z*******y ten Twój mąż :) Bez żadnego stresu, imię zaczął wymyślać :) (Polecam z listy http://www.klubmamgdynia.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=84:elvis-i-chanel&catid=38:aktulanoci&Itemid=27)

Naprawdę, jak czytam sobie niektóre wątki o kłopotach z chłopami, to CI nasi to największe skarby :)
po komentarzu "Agnieszki" raczej go nie odwiedzę...

za tydz mój mąż ma pewnie wolne wiec jest szansa ze sie pojawimy, tylko pewnie będzie multum ludzi...;/
image
W Gdyni zawsze jest więcej osób, a jeszcze przez tę atrakcję może być naprawdę tłum..

Dziewczyny, czy myślicie, że stanie się coś bardzo, bardzo złego, jak podam młodemu mm następne? Kończy mi się jedynka i nie opłaca mi się kupować opakowania na dwa tygodnie (pije mm tylko wieczorem i jak mnie nie ma, opakowanie wystarcza nam na 3-4 tygodnie). Kostkowi brakuje 14 dni do 6 miesięcy..
nic sie nei stanie wg mnie tez tak zrobiłam u nas ida 2 puszki na mc :((( żarłoka mam
Ha ha ale się uśmiałam z komentowania komentarzy:)))
Te trendy mamy to pewnie za darmochę działać nie będą:/

Madziulka możemy razem zamówić. Ja wezmę kilka takich szczotek bo jak mi się rozpadają po 2 tyg. wolę mieć zapas:) Będziesz dzisiaj to się umówimy:)

Ja muszę dobrze szorować butelki jakie mam bo one są takie że zaraz na nich widać że są tłuste i niedomyte:)

Dzisiaj na spotkanie zabieram moją sąsiadkę z 2 letnią córeczką z adhd:)))) choć pewnie na spotkaniu będzie aniołek:)
imageimage
Hehe, dzięki Mjakmama - liczyłam na Ciebie :)) Normalnie, mussz się w końcu wybrać na spotkanie Klubu, żebym Ci mogła za te wszystkie mądrości osobiście podziękować. I inne dziewczyny pewnie też ;)

Nyzosia, widziałam, że Ci się udało wstawić filmik na stronę. Super!

Ja tam ze szczotkami odpadam, ale myślałam o takim zbiorowym zamówieniu na Amarantusie...
z tym myciem gąbką to j myje osobną do butelek nie ta samą co naczynia

Panna wybieram się na spotkanie od dłuższego czasu myślałąm że za tydz będzie w gdańsku ale chyba nie :)
kurcze dla mnie klub mam i trendy mama to temat na dwa inne artykuły, Wy bazujecie na spotkaniach a oni będą mieć zajęcia dla mam np naukę języków...dobrze zrozumiałam ?;/ na pewno będą opląty bo maja ofertę
image
Masz rację, moim zdaniem, żeby łączyć te dwa teksty to nietrafiona decyzja, ale cóż... Autorka tekstu nawet nie zadzwoniła do nas, żeby się dowiedzieć czegoś o Klubie.
Taa to są dwie różne bajki ale chyba też trochę o to chodziło w tym artykule żeby pokazać że mamy mogą wybrać różne formy spotkań - bo w trendy mamy też możesz przyjść z maluchem.

Wiesz nasz klub to pogaduchy o kupach a tamten to edukacja i rozwój:)

Każdy wybiera co mu się bardziej odpowiada. dobrze że ma wybór bo to znaczy że mamy demokrację:))))
imageimage
czasami można się uśmiać jak się czyta art pisane przez początkujących nie wiem czy widziałyście art o Kubicy, że starcił, 5,6 l krwi głupki nawet nie wiedzą co piszę - człowiek w całym organiźnie właśnie tyle ma - czyli że stracił całą krew hahahhaha
Mjakmama też to widziałam że tyle krwi stracił. No ale cóż Kubica to superman więc wszystko jest możliwe:))))
imageimage
swoja droga ciekawe jakie tematy będzie miała Agnieszka skoro w klubie mam rozmawia sie o kupach a ich klub to coś więcej...widać ze laska nie ma pojęcia o marketingu i na wstępie robi sobie taka reklamę...

miłego spotkania dziewczynki ;))
image
beda rozmawiac o polityce, efekcie cieplarnianym, nowosciach w telefoni komorkowej itp hahaha
i o głodzie w Afryce... ;)
Wiecie co ja juz mam dosc tych rozmow o kupach, obiadkach i klopotach zywieniowych. Przepisuje sie do klubu Trendy Mam! Zatrudnie nianie i bede chodzila na nauke jezykow, fitness, zabiegi odmladzajace! To jest zycie! :P
bedziemy ale sie sppoznimy, mala dopiero wstala, moze laskawie cos zje i zmykamy, do zobaczenia ;)
image
image
hahahaahha, no nie mogę z Was :D
Super jest to komentowanie komentarzy ;P

A ja bym też chciała z Wami się spotkać :( I pogadać o kupach... :)
image

image
pytanie za 100ptk:)) do kiedy podaje się mleko 2 ...;/?
image
pow 6 mca tak jest z bebilonem
Przyszla mama chyba do roku ale nie jestem pewna. Nas nie bedzie dzisiaj na spotkaniu, mam troche spraw do pozalatwiania i nauke do egzaminu:(
od 6 do 12 mcy :)
dziewczyny czy w akpolu sa woreczki do mrozenia mleka?
ale np NAN 3 wprowadza się już po 9. miesiacu. Po 12. miesiącu można dalej podawać NAN 3 lub przerzucić się na Nestle Junior (mają w ofercie fajne, smakowe mleka- z miodem, waniliowe...- ale są słodzone niestety...).
Tośka dostawała NAN 3 do roczku, potem przez pół roku Nestle Junior, a jak miała 1,5 roku zaczęliśmy jej podawać krowie pasteryzowane mleko, nie było żadnych problemów. Codziennie wypija pół litra mleka + jogurty, twarożki, sery itp.
image

image
niezłe z Was gwiazdeczki tv :):):)

z bebilonem ja robilam tak jak na instrukcji czyli faza przejsciowa z 1 na 2 mieszalam proporcjonalnie miarki mleka..a 2 z tego co wiem to do 12 miesiaca sie podaje.

ja juz mialam zamiar mlodego do spacerowki wsadzic a tu zapowiadaja mrozy i snieg :( poczekam jeszcze, ale mlody jest juz taki dlugi jak gondola dotyka glowa i nogami brzegow gondoli hehehe :P:P:P jak spotkam kogos znajomego i zagladaja do wozka to wymyka im sie
" ło matko! ale duzy! " hehehe

a wczoraj toi myslalam, ze ubije jedno babsko na spacerze!!!
taka starsza PANI co to jej wszystko wolno, mowi do mnie: "a dzien dobry pani karolino, tak patrze czy to pani czy nie pani..ostatni raz to sie widzialysmy jak jeszcze byla pani w ciazy...a teraz ile maly ma? juz ponad pol roku, no tak ale ten czas szybko leci" potem patrzy w wozek i mowi: " ooo rany ale duze dziecko! widac, ze lubi jesc, no ale pani tez niczego sobie wyglada, chyba duzo pani przybrala w ciazy i teraz ciezko zgubic..moja wnuczka to taaaak dba o siebie ( dodam, ze chodzilam z jej wnuczka do podstawowki)..no juz taka szczuplutka jest, a po ciazy to od razu wszystko zgubila... no ale pani to juz nie ma dla kogo sie odchudzac meza pani juz ma i dziecko"....poszlo mi w piety, ze az pod ziemie chcialam sie zapasc!!! myslalam, ze jej cos powiem ale stanelo mi wszystko w gardle i poszlam jak zmyta..! wrrrrrrr.....
image
karolla mi jakies 2 mce temu pani która opekuje sie chlopcem i spotykamy się na placu zabaw zapytała czy spodziewam się 4 dziecka ??!!!! wrrrr
hej dawnos ie nieodzywalam niebylam w stanie juz 2 tygodnie mam grype bylam u lekarza i koszmar jakis niemge z tego wyjsc. Teraz wlazlo mi na zatoki. Podalam malemu zupke gotowa gerbra z mieskiem bo niechcialo mi sie ostatnio gotowac i dostal jakies uczulenie na brzuszku. Wiec miesko odstawialm. Do tej pory podalam mu marchewke szpinak i zupe jarzynowa i bylo ok. Za tydzien konczu 6 miesiecy moze wtdey sprobuje na nowo z jakims innym mieskim jak myslicie??
mjakmama dzis mi juz przeszlo ale wczoraj to mialam depreche jakich malo :) :)

weronikka sprobuj mu jeszcze raz dac, zeby potwierdzic czy to od tego, moze zbieg okolicznosci? Moj to juz taki wrazliwiec jest wystarczy, ze wode mu np. do mleka zmienie i juz ma krostki, albo podam obiadek innej firmy i juz czerwone krostki na wszystko tak reaguje, nasz lekarz mowi, ze narazie mam to ignorowac i podawac dalej skoro dziecko ma apetyt i brzuszek go nie boli..czasem jest tak, ze to tylko reakcja na cos nowego a potem mija.
image
Aniaa w akpolu sa woreczki ja kupowalam frmy tufi
dolozylam do albumu nowe kolczyki zapraszam do ogladania
https://picasaweb.google.com/107985993397241164297?authkey=Gv1sRgCLeZi52WpbGF5wE
hm karola moze masz racje bo dawalam mu caly czasobiadki bobo vita a to bylo z gerbera dam mu oiadek z mieskiem z bobovity i zobacze co zrobi. jak wcnal z bobvity nic sie niedzialo. dzieki za rade siedzi mi traz na kolanie a ja z maska na buzi. bede musiala isc znowu do lekarza buuuuuuu ratunku. mam tak zywe dziecko ze co chwile cos zlapie koncze bo niemoge piac. juz sie szkrab szykuje do raczkowania:). filmik ogladalam dzieciaczki super w szczegolnosci to ktore tak slodko spalo wymeczone zabawa hehe.
O kurde karolla ja to bym jej cos powiedziala do sluchu... Jak mnie takie starsze baby wkurzaja... Ostatnio moja sasiadka powiedziala ze Ami taka sliczniutka, na co moj maz mowi ze chyba raczej po mamie(:P) a ona na to ze "nie no Pan tez taki brzydki nie jest" :P hehe smiesznie to zabrzmialo
weronikka dokladnie tak zrob i zobaczysz co bedzie :)

Aniaa ja to taka bohaterka jestem, ale jak przychodzi co do czego to nie wiem co powiedziec.. hehehe :)
image
My już w domu po spotkaniu! ale nas było!!!! aż mnie głowa boli od tych rozmów o kupach:))))
imageimage
Hmm Nyzosia boli Cie glowa, czyzby rozmowy o kupach byly polaczone z prezentacja?:)))
He he wiesz teraz będzie bardziej profesjonalnie podchodzić do sprawy:)
imageimage
No tak, moze nauczymy sie tez slowa "kupa" w roznych jezykach?:D
He he dobre!!! wtedy będzie że uczymy się języków obcych:) mamy w swoim gronie dziewczyny co znają rosyjski, angielski i duński o ile dobrze pamiętam. Zośkaa pewnie coś mówi po norwesku też by nam powiedziała jak jest kupa u Norwegów:))))
imageimage
Jeszcze chyba niemiecki ktos zna (Morela?). Aaaa zapomnialam o warsztatach fotograficznych "Kupa-wszystkie kolory teczy" :P
my tez w domu, jeszcze bylismy w fashion housie po stroj kapielowy dla mnie, bo sie okazało ze nimam:) młody jakis nie w sosie...od razu poszedł spac...

ja powiem szczerze, ze wole troche mniej ludzi...tak po godzince juz sie troche rozluznia w GM...ale na poczatku...wow...ciezko sie przedrzec:)
image
Noo na początku jest niesamowity harmider. Ale to chyba też kwestia powierzchni. Musimy pomyśleć nad czym większym....
imageimage
juz niespi.....czyscioszek kupe strzelił:p
niech przyjdzie wiosna....zorganizujemy sie na bulwarze:)
image
Dokładnie. albo na kamiennej górze po piknikujemy:)
imageimage
albo na polance redłowskiej:) ja zapraszam na babie doły na działke jak co:) na grilla, yecath tez zapraszała:)
image
O kurcze to będziemy robić wycieczki:))) super! już nie mogę się doczekać!
imageimage
Moze ktoras ma prawo jazdy na autobus?:P Bysmy sie wszytskie zapakowaly z dzieciakami i sruu do Yecath na grilla:P
fajnie było :) tylko ten tłum na początku :p
image
image
no właśnie - dla nas ten tłum na początku to było troszkę za dużo ...
Eliza się wystraszyła :(

No ale po raz pierwszy w swoim życiu wytrzymała 3 godziny bez jedzenia - szok, że ona jednak potrafi :P
Nilkaa to pewnie przez ten szok wytrzymała:)
imageimage
Madziulka - Pati jakoś chyba nie przeszkadzało? Takim aniołkiem była, że hej! Z kolei dziś Kostek dał czadu i w ogóle nie chciał się bawić z innymi dzieciakami :/ A potem jeszcze go wymęczyłam na rehabilitacji. Nie zdążyłam z wszystkimi pogadać, przez mojego złośnika ;)
to mi pewnie nie uwierzycie że jest taka marudna teraz że szok!!!!! chyba to przez to że za malo spała :/ Nie jej to nie przeszkadzało o dziwo :))
image
image
boską masz córcie madziulka:) i tak, masz racje- nie uwierzymy Ci...
moj dalej ma szajbe:)
image
tak mysalam ze mi nie uwierzycie - ufff zasnela ale w jakim strasznym krzyku i płaczu :( może jak wstanie będzie w lepszym nastroju :)

nawet nie dziabnela nic a nic ze sloiczka hmm od wczorajsszej 19 jadla tylko 2 razy - i dobrze trzeba ją odchudzać :P grubas jeden!! :)))

w domu istny diabel a tam cicha spokojna - prawie jak anioł :))) ahh gdyby tak bylo codziennie :D aha i obserwujac Filipka stwierdzam że moje dziecko to drewniana kłoda ;p to tak z moich obserwacji :P
image
image
heheh, a co ja mam powiedziec? Marcel i Filip sa z jednego dnia.....a róznica jakby 2 mce...

moj tez wreszcie padł...i dobrze bo o 17.30 przychodzi jakas babka do nas robic pokaz jakiegos urzadzenia, nie wiem jakiego bo to "tajemnica" ale ma dla nas jakis prezent wiec...czemu nie:p
image
chcialam zgrac zdjecia ale już sie obudzila :/ super!!! zapowiada się marudny wieczór :P lece do krzykacza
image
image
Hej ktoś szukał Pana Metki na stronie bystrzaki.pl jest za 39 zł
Szkoda że nie mogłyśmy dojechać na spotkanie, ale trochę kiepsko się dziś czuję. Chyba wróciła alergia, ale puki nie sprawdzę to wolę trzymać się z daleka.

image
a u nas odwrotnie - na spotkaniu biedna marudziła a teraz super grzeczna :)
Moja mała jest dzisiaj strasznie marudna...normalnie szok.
Wracając do kupy...:) Zastosowałam się do Waszych rad i jest już dużo lepiej:) Także jeszcze raz bardzo dziękuję! Norweski znam jak na razie tylko w stopniu podstawowym, ale z lekarzem często rozmawiałam na temat małej kupy i dlatego też wiem, że po norwesku to bæsj :)
image
słuchajcie, te które wiedza:p, dziewczyna o imieniu Ania z synkiem Maksem jest z forum???
image
hej hej....a ja bylam wprawdzie pozniej no i pierwszy raz ale tez uwazam ze tlumy straszne tylko wlasnie miejsca nie za duzo tam jest no i ogolem fajnie.....no i jeden tatus sie zalapal hehe;p;p
image

Zamówienia na kartki i zaproszenia:
http://www.facebook.com/FotoMaxKarolSzczudlinski?ref=bookmarks
www.fm-wedding.pl fmwedding@inte
Dzięki Zośkaa za krótki kurs norweskiego ;) Fajnie, że w końcu coś małej pomogło :) Następnym razem, jak będziesz w Polsce, to wpadnij na spotkanie Klubu ;)
Było dziś dużo dziewczyn spoza forum, jak z nimi rozmawiałam to mówiły, że nie są z forum , jedna nawet się pytała "a z jakiego forum?bo może jestem z jakiegoś" i tak potem wpadłam na to, że może one nie od nas a ja do nich ciągle na Ty.

Mój mały śpi już z godzinę, nie dałam rady go przetrzymać do kąpieli, bo był już z wszystkim na nie, ale słyszę, że już się budzi, więc jeszcze się trochę pobawimy, zjemy kaszkę i kąpiel.
image
Moje zaproszenie wiecznie aktualne ;) Jak tylko będzie cieplutko- to zapraszam :)

A u nas niespodzianka- dwa nowe zębolki- dwójki u góry się przebiły, a nawet nie wiedziałam, że wychodzą, myślałam, że to marudzenie wojtkowe było jeszcze z powodu jedynek. 6 zębów, to już jest coś, schabowego można dać :D

Teraz maluchy urzędują na podłodze, Tośka Wojtkowi pokazuje wszystkie zabawki, wyjmuje z kosza zabawkowego i kładzie przed nim: "Takie mamy, i o take, i takie, i o take ". Super są :D Chociaż dzisiaj miałam niezły kryzys, zostawiłam dwa wrzaskuny w pokoju i wyszłam na 3 minuty przejść się po działce, chłodny wiatr trochę mnie uspokoił, bo myślałam, że wyjdę z siebie... ;)
image

image
dzięki temu że mój mąż przyszedł to mogłam wreszcie kawę wypić :)
W Polsce będziemy gdzieś dopiero na początku lipca, ale wtedy na 5 tygodni, to jest już trochę czasu, więc mam nadzieję, że się zobaczymy:) Fajnie by było się spotkać i pogadać na żywo.
image
Zosiu ja wybieram się do Norwegii na przełomie kwietnia i maja do siostry, która tam wyemigrowała, Pytam z czystej ciekawości:
Gdzie mieszkasz w Norwegii?

image
Na zachodnim wybrzeżu, w miejscowości Måløy, a gdzie mieszka Twoja siostra?
image
W Egersund niedaleko Stavanger. Siostra przylatuje tu na ostatnie egzaminy pod koniec lutego to zobaczy swoją chrześniaczkę ;)

image
Sprawdziłam sobie na mapie, ale Cię wywiało na północ ;P Ciężką macie zimę? U mojej siostry zamiast śniegu mnóstwo lodu hihi.

image
O Egersund...myśleliśmy, żeby się tam przenieść, ale później jakoś zrezygnowaliśmy. To Twoja siostra też chyba nie za często bywa w Polsce? No tak, ale wydostać się stąd to nie lada wyczyn:)
image
Zima nie jest taka sroga. Maksimum to tak - 10, ale to dzięki temu, że mieszkamy nad samą wodą. Śnieg utrzymuje się zawsze dość krótko, szybko topnieje. Ostatnio mamy tak +5, więc nie jest źle. Ale jak pojedziemy w głąb lądu, to już jest metr śniegu. Tutaj największa zmora to deszcz, ciągle pada, ostatnio mąż się śmiał, że mogliśmy kupić jakiś tańszy wózek, bo i tak mamy założone ciągle taką osłonę przeciwdeszczową (i to szarą), więc i tak nikt nie widzi jaki mamy wózek:)
image
Od marca będą latały tanie linie lotnicze na trasie Gdańsk-Stavanger koszt 39 zł - promocja
Nie tęsknisz do kraju, ten język połamaniec :D Moja siostra z mężem są tam zupełnie sami i dopiero nawiązują przyjaźnie z ludźmi.

image
Aśku Ania z Maksem nie jest z forum. jest ode mnie z dzielni:) a co?

A moja znowu zjadła 1/3 słoika dyni z ziemniakiem:))))) yeyeyeyeeeeee
imageimage
Pewnie, że tęsknie. My mamy dość dużo znajomych - polaków jak i norwegów, ale wiadomo, że to nie to samo, to "tylko" znajomi. O przyjaźnie tutaj bardzo trudno...a niekiedy wydaje mi się, że to niemożliwe. Wiadomo jak to jest zagranicą...
Myślimy o powrocie do Polski, no zobaczymy, na razie zbieramy pieniążki, aby nie brać kredytu w Polsce na mieszkanie, albo wziąć ale nie za dużo.
image
Dziewczyny jakie niekapki polecacie? może już był ten temat ale nie pamiętam:)
imageimage
Ja mam niekapek Nuby z miękkim sylikonowym ustnikiem. Moja na razie nie potrafi z niego pić, tylko gryzie ten ustnik i wtedy coś jej tam kapnie:)
image
http://www.momma.pl/cat,68_butelki_i_kubki_Kubek_niekapek,product,669_mOmma_Kubek_niekapek_4m
taki mamjak powyzej
nam stomatolog mowil by niekapek byl raczej sztywny
Tam tylko ze względu na socjal warto dzieci rodzić, a na zakupy do
kraju wrócić hihi. Zośka powodzenia i obyście jak najszybciej wrócili od tych wikingów.

image
Na spotkaniu faktycznie tlumyyyyyyy!!!!!! ale bylo ok :)

My po spotkaniu poszlismy sie przejsc po gdyni potem na bulwar zajechalismy na Witomino i pieszo do mamy poczekalismy na meza-tate :) i bylismy w domku dopiero o 18.

A Fifi juz 40min spi i wypil 180mm szok:)

Mowilam ze Filipek ma ADHD:P moze szybciej zgubie pare kilo jak zacznie lazic hehe:P
image
image
Ssabinka nie adhd tylko super się rozwija ruchowo!!
I z czego Ty chcesz te kg gubić co?

Laski - Madziulka i Ssabinka podeślijcie mi później zdjęcia:)

Moja marudna ale wiem czemu....ząbek nam idzie!!! jest już pęknięte dziąsło - zauważyłam dzisiaj na spotkaniu:)))
imageimage
Oby szło bezboleśnie, fajnie wygądają te malutkie pereki.

image
Nyzosia podasz meila? moga byc zmniejszone?
image
image
klubmamgdynia@gmail.com

Mogą być małe mogą być też duże:)
imageimage
ja podesle jutro maly spi nie chce szukac teraz kabla.

Do mojej wymazonej i idealnej wagi troche brakuje kiedys tak mialam i czulam sie super wiec pare sie przyda:P ale jakos nie moge odmowic sobie jedzenia:( dlatego tez mam nadzieje jak moj maly ADHD zacznie lazic to ja zaczne chudnac:)
image
image
poszly - ciutke zmniejszylam :)
image
image
Wygnałam dziś moje dziecie na podłoge - na brzuchu nie uleży za długo :/ walnie ryjkiem w podłoge i ryczy :p dopiero ja ją przetrzymam w płaczu to sama się przekręci - leniwa cwaniara - a ja nie mogę patrzeć i słuchać jak płacze więc się poddaje

Ssabinka ja też mam nadzieje że jak zacznie się przemieszczać to w końcu porządnie schudne :)
image
image
Madziulka ty masz nogi jak patyki:)

Tak sobie pomyslalam, skoro mozna wrzucac filmiki na stronke to moze czasem nakrecimy nasze maluchy????
image
image
Z dzisiejszego spotkania ma jedna dziewczyna podesłać zdjęcia. ale następnym razem może nakręcić tez filmy:)
imageimage
i wielki bebzon ;p
image
image
madziulka, bez przesady z tym bebzonem:DDD

Nyzosia, tak pytam o nia bo mega sympatyczna osóbka, a nie kojarze nikogo z synkiem Maksiem z forum:) swoja droga mieszkasz w fajnej dzielni, jakies nowe osiedle? że tyle mamus z dziecmi tam mieszka...???ja w wiezowcu gdzie same stare ramole sa:p
image
asku dobrze mowi:)

Nie kojarze zadnego maksa yyyy
image
image
bo Ty ssabinka wtedy niemogłas sie przebic do nas jak akurat z nia gadałam, siedziała na kanpie:p
image
hmm nie kojarze żadnego Maksa - Asku po zdjeciach nam powie kto to :) jaka błoga cisza w domu

a ja dostalam @ - jeszcze nigdy sie tak nie cieszyłam ;p nie lubie takich spozniajacych sie :P że też trzeba takie stresy przeżywać :) jak sobie pomysle o drugim dziecku oooo nie :)
image
image
wez nic nie mow o @....ja miałam 2 tygodnie temu jakoś...nie chciałam miec na wyjazd to se pixy wziełam cerazzete i teraz mam never ending story:/ rzucam to świństwo:p moze zdarze sie uregulowac w 4 dni co?:p ojjj cięzko bedzie:)
image
Nyzosia w fajnej dzielnicy mieszka - tak blisko mnie :P

A w moim bloku jest też małe dziecko - młodsze od mojej Elizy i jeszcze ani razu go nie widziałam :) - tylko wózek się przemieszcza :P
Dzielnia to Karwiny:))) Trochę mamuś ale ale ja je wszystkie znam ze spotkań u położnej:) Na te spotkania chodziła Nilkaa, Karolkaw, Ania właśnie i taka dziewczyna co była 2 tygodnie temu co sklep otwiera i taka Karolina co też była 2 tygodnie temu:)))) Panna też chodziła na spotkania:) tyle ludzi się na tych spotkaniach z położną przewijało:)

A u mnie w temacie @ na razie cisza....nawet nie wiecie jak się ciesze!!!! tzn. ciesze się bo wiem że powodem braku jest karmienie a nie ciąża:)))
imageimage
Szkoda, że u mnei karmienie tak nei zadziałało na @
u mnie z tym tez narazie cisza :)
image
image
pozazdroscic tym z cisza:)
image
no ja tez narazie @ nie mam ...eh nie moge sluchac(czytac) tej Waszej checi chudniecia;/;/ oddajcie mi kilka ja naprawde sie uciesze;d;d moj maly po kapieli dal taki koncert az sie zanosil od placzu a teraz juz od godziny lula ciekawe jak dlugo dzis;p
image

Yasmine gdyby to było takie proste......
imageimage
ja to zyje nadzieja ze jak wreszcie przestane karmic tego zarloka malutkiego to choc troszke przytyje...eh kazdy ma swoje"problemy";) dziewczyny i tak jest dobrze;d
image

ja też nie mam @ i patrząc na częstotliwość posiłków młodej jeszcze długo nie będę mieć :P
Ona skutecznie zapobiega pojawieniu się rodzeństwa :)

A właśnie - odnośnie tej niewielkiej różnicy wieku - to wcale tak dobrze nie jest rok po roku ... Drugie dziecko może mieć sporo problemów z ząbkami ( próchnicą) - wczoraj kuzynka stomatolożka mi to uświadomiła.
Więc Yecath uważaj na ząbki Wojtka - aby nie musiał zbyt często dentysty odwiedzać.
prochnica w glownej mierze jest sprawa genetyczna a dopiero w drugiej kolejnosci wynikiem dbania o zeby ale ty pewnei mowisz o tym ze drugie dziecko bedzie meic klopoty z nia z powodu zdrowotnych mamy brak wapnia itp??
to już były badania w jednej rodzinie - więc genetyka odpada ...
Jeśli jest bardzo mała różnica wieku to większe prawdopodobieństwo próchnicy.

Prawdopodobnie przez wapń, ale o to nie pytałam, tak się domyślam.
Fajnie było, fajnie :-) Ale generalnie jestem dziś wykończona.

I Hubert maruda dał nam dzisiaj popalić. Najpierw nocka z pobudkami co 2 h, potem babcia nie mogła go zostawić samego ani na minutę. Z tatusiem nie było lepiej. Teraz też zasnał tez dopiero pół godziny temu. Nie wiem co mu jest, no może te zęby. W każdym bądź razie ani na moment nie można go zostawić samego.

Karolla, mjakmamo - teksty o kilogramach powalające. Wredne babsztyle :-)

ssabinko - ja tez mam nadzieję, że jak mały zacznie sie poruszać to trochę zrzucę. Patrzę na moje przyjaciółki z kilkuletnimi dziećmi - wszystkie chude jak patyk.
image
A propo zębów - od kiedy dzieciom myje się zeby. Czy jak Hubertowi wyjdą teraz jedynki to już mam coś z tym robić?
image
Akacja yhy:) ale chyba najpierw samą wodą co?

Ja mam taki zestaw canpolu: http://www.doz.pl/apteka/p22161-Canpol_zestaw_szczoteczek_do_zebow_3_szt_powyzej_6_miesiaca
I już go używamy:)
imageimage
Ale teraz doczytałam że ta pierwsza szczoteczka jest od 11 miesiąca.....
imageimage
Nawet jeśli dziecko nie ma ząbków, trzeba dokładnie przecierać mu dziąsełka raz dziennie gazikiem zwilżonym w przegotowanej wodzie. A gdy w buzi smyka pojawi się już pierwsza „perełka”, mycie ząbków powinno się stać waszym rytuałem. Przemywaj wtedy ząbki malucha 2 razy dziennie, i koniecznie po kolacji (postaraj się więc, żeby raczej nie zasypiał przy wieczornej butelce mleka). Jeśli dziecko ma 3-4 ząbki, nadszedł czas na szczoteczkę! Kup taką dla dzieci i dziecięcą pastę (np. Nenedent). Po umyciu nią ząbków nie trzeba będzie płukać buzi. A jeśli twój smyk ma już 8-9 miesięcy, można pozwolić mu na samodzielne mycie. (Oczywiście potem sama jeszcze po nim popraw :))
imageimage
Z tym karmieniem to jest jakiś pic na wodę, bo ja karmię dość często albo odciagam i nie uchroniło mnie to przed @. tak jak karmienie nie chroni przed ciążą, tak też nie chroni przed @, niestety:((ja sie nastawiłam,że przy najmniej rok po porodzie nie będę miała, bo karmić od zawsze chciałam długo.

A jeśli chodzi o ząbki, to czytałam jeszcze przed ciążą, że jeszcze zanim się pojawią, należy dziecku przemywać dziąsła ligniną albo pieluchą tetrowa. Chciałam się do tego stosować, ale nie robiłam tego ani razu. Kupiłam już nasadkę na palec i jak pojawi się zębol to będę szorować i może wreszcie zacznę przecierać te dziąsał, zwłaszcza jak dostaje też inne pokarmy.
image
Ech, ja wam nawet do pięt nie sięgam dziewczyny z waszą wiedzą :-)

Dzięki Nyzosiu - nawet nie wiedziałam, że coś takiego można kupić :-)
A ty gdzie kupowałaś swój? I serio samą wodą wystarczy?
image
Ja mam taką, ale jej nie używamy jeszcze, mam zaległości
http://www.doz.pl/apteka/p6315-Canpol_szczoteczka_do_pielegnacji_pierwszych_zebow
image
Ha ha Karolkaw to tak jak ja:))) Iwona na SR mówiła żeby dawać dzieciom mokrą pieluchę do gryzienia ale ja nigdy tego nie robiłam choć miałam ambitny plan że będę:)

No ale teraz jak będą zęby to już będzie trzeba:)
imageimage
Akacja dostałam:) ale na pewno w Akpolu będzie.
imageimage
No to w pewnym sensie mnie pocieszyłyście :-)
image
Opinia została zablokowana przez moderatora
a to jest od 6 miesięcy:
http://www.sklep.qqkids.pl/30-mam-learn-to-brush-set-6.html
więc dla Was lepsze
Nic się nie martw, przecież nam rodzice też nie myli zębów od pierwszego dnia życia.

Ja te wszystkie rzeczy kupuję właśnie w aptece internetowej doz i odbieram w aptece stacjonarnej doz, która mam niedaleko, zawsze zapełniam koszyk i na nastepny dzień zamówienie jest do odbioru w aptece.
image
Kurcze a ja juz od paru dni sie zastanawiam co z moim okresem bo juz jeden mialam, a teraz spoznia mi sie ponad tydzien... Oby nie ciaza:P
czesc z rańca:)
malinowa kaszka bardzo nam smakowała:) teraz młody bedzie jadł rano kaszki na mm a wieczorem sinlaca:) moze dłuzej pospi...

ja mam dzis badanie lekarskie na kursie prawka a potem pifffko z kumpela...ehhh wolny wieczór hurrraaa:)
image
aśku ciesze sie ze kaszka smakowala:) mojemu nie podchodzila za to ta bezsmakowa jest si dzis wszamal cala miseczke:) zmykam szykowac ciasta bo po poludniu gosci mam na moim malym swiecie;) pa milego i spokojnego dnia

nie produkujcie za duzo bo nie nadaze z czytaniem pozniej;d
image

teraz zabki myje sie juz przed ich pojawieniem tzn przeciera sie dziasła, a ząbki pierwsze woda i szczoteczka co do pasty to nasza stomatolog powiedizala ze uzywa sie wowczas kiedy dziecko samo potrafi ja wypluc nawet jesli jest ona bez fluoru.
Z chłopakami bylismy na wizycie jak mieli po 3 zabki - i chodzilmy raz na kwartal z Emilka tez wybiore sie jak górne jedynki wyjdą.
Ja też słyszałam o tym żeby do dentysty zacząć chodzić od pierwszych ząbków. głownie po to żeby dziecko się do dentysty przyzwyczajało.

Mówicie że malinowa kaszka podchodzi dzieciom....może młodej dam bo mam chyba jeszcze z 5:) taki zapas zrobiłam:)))

moja się kręci wszędzie gdzie ją położę i się denerwuje jak jej coś nie wychodzi!!! ....jest coraz lepiej:)
imageimage
co do dentysty to my chodzimy do takiej super pani :) ma zabawki w gabinecie pokazuje dzieciom sprzet zamin w paszcze zajrzy, swieci swiatelkiem itp :)
nyzosia, nie wiem czy kaszka malinowa dzieciom podchodzi, moj jest raczej wszystkozerny, a synkowi Yasmine nie podeszła....szczerze mówiac wyglada obleśnie po zrobieniu...jakas taka sina...ja bym jej nie tkneła...zreszta mi i tak bardziej smakuje sinlac:p

kurcze, Hela sie pieknie rozruszała...moze mój tez wkońcu drgnie?:/
image
He he Aśku Marcel Cię zaskoczy i od razu pójdzie:)))

Madziulka, Karolkaw - napisałam do sprzedawcy na allegro czy jak kupimy 22 szoty to czy będzie taniej:) czekam na odpowiedz:)

Lece do mojej psiapsióły:)
imageimage
Hej dziewczyny, u nas ciężka noc mała ma 2 ząbki ale chyba samo rościęcie jej przeszkadza - boli bo dała w nocy taki koncert ::( ani ona ani my nie spaliśmy do późna. W końcu pomógł paracetamol w czopkach, ale od rana też jeden wielki ryk. Od pediatry słyszałam że z zębami to tak jak u rodziców podobne problemy.
Ja w kwestii zabawek, co wasze pociechy lubią najbardziej? W co warto zainwestować?
Powoli wyrastają z bujaczków, a u nas był lubiany i szukam natchnienia.

image
no racja kaszka malinowa mojemu nie podeszla dobrze ze kupilam jedna....

a co do zabawek u nas na razie fascynacja muzycznym ogrodem zabaw 5w1.......ciekawe jak dlugo...mykm dalej robic..oli ululany....
image

Raz podałam małemu kaszkę nestle malinowa, ale mu nie smakowała za bardzo - resztę zjadłam ja :-) Na sucho łyżką :-) Była bardzo smaczna :-)

Co do zębów - to ciągle mam nadzieję, że mały da nam pożyć. A te szczoteczki to chyba rzeczywiście kupię w tej aptece internetowej. No chyba, że przyjdą moje kurczaki i będę musiała się wybrać na Chylonię, to wtedy zajadę do Akpolu.

No a my dziś wybierzemy się z Hubertem na zakupy szukać prezentu walentynkowego dla męża. Chyba kupię mu nową koszulę. A wy co szykujecie na poniedziałek? Oprócz Asku - bo ta już się będzie grzała na spa w tym czasie :-)
image
heheh i grała w gre dla dwojga:p
image
My nie obchodzimy Walentynek, więc nie muszę robić prezentów ;)

A czy któraś z Was daje dziecku kleik? Bo ja właśnie niedawno kupiłam i dzisiaj mieliśmy drugie podejście do kleiku, poszło bardzo ładnie :) Wyszło mi, że trochę za dużo glutenu podaję, więc wymyśliłam ten kleik :)
Ale dizś cisza.. ;)
Zuzko, znalazłam coś a propos zielonych kup:

"włączając nowy produkt obserwujmy dziecko przez 3-4 dni. Jeśli jest spokojne i nie ma żadnych objawów nieprawidłowego przyswajania pokarmu (typu zmiany skórne, wolny, zielony stolec, stolec ze śluzem, wymioty, nadmierne przelewanie się pokarmu w jelitach), możemy rozszerzać dietę o kolejny produkt spożywczy. Uważna obserwacja pozwoli nam uniknąć lub wcześnie wykryć ewentualną alergię pokarmową"

a tu całość:
http://dziecisawazne.pl/wprowadzanie-posilkow-stalych-do-diety-dziecka/
Powiem Wam, że pierwszy raz jestem zadowolona z norweskiej służby zdrowia. Od jakiegoś czasu martwiłam się, że mała jak leży na pleckach, albo siedzi u mnie na kolanach tak lekko przechyla główkę na lewą stronę (tak jakby zbliżała główkę do lewego barku), więc w środę jak byłam na półrocznej kontroli powiedziałam o tym pediatrze, a on od razu dał mi skierowanie do fizykoterapeuty. Według lekarza wszystko jest ok i mała z tego wyrośnie, ale jak mnie to martwi to możemy to sprawdzić. No i wczoraj zawiozłam to skierowanie do fizykoterapeuty, już dzisiaj do mnie dzwonił i prawdopodobnie jutro przyjdzie do nas do domu, aby poobserwować małą jak się zachowuje. Jestem w szoku, że tak szybko to wszystko poszło!
Szczerze mówiąc ostatnio mała już zaczęła prosto trzymać główkę, tylko czasami ją tak skrzywi, ale jak fizykoterapeuta przyjdzie do nas, to będzie miał trochę czasu aby małą poobserwować i zobaczyć czy wszystko jest ok.
image
Mój mąż też nie obchodzi tego 'amerykańskiego' święta, więc z prezentów nici, twierdzi że mamy piękne własne święto sobutki tyle że wtedy też prezętów nie ma ;(

mała marudzi i gada i prycha i marudzi

Czy u was tylko przebijanie się ząbka boli czy jak już są na wierzchu to sam proces rośnięcia też jest bolesny?

image
Jurek tez nie lubi kaszki malinowej, a ja sobie ostrze juz na nią zęby, bo niedługo już upływa 3 tygodnie od otwarcia. Dla mnie to jest smak kaszki z dzieciństwa.

My też się wybieramy z pierwszymi zębolkami do dentysty.

Nyzosia, ciekawe co powie ten sprzedawca, pewnie pomyślał, że na handel bierzesz.
image
Zośkaa - super! U nas to aż tak dobrze nie wygląda, choć nie jest też źle ;) Mojemu synkowi pediatra zleciła wizytę diagnostyczną w ośrodku dla takich maluszków i od dwóch miesięcy chodzimy na rehabilitację. No, ale tak błyskawicznie to to się nie potoczyło ;)
W końcu udało mi się zalogować...
Ja jeszcze nic nie podpowiem w kwestii ząbków ;) U nas zero postępów w tej kwestii ;)
image image
a my od dziś rozpoczelismy ekspozycje na gluten - chyba z 5 razy robiłam tę kaszkę az uznałam ze jest dobra :P - dla pół łyżeczki :P - mam nadzieje ze jutro szybciej pójdzie :P
Ja juz daje gluten od jakichs 6 dni, marchewke i jablko a jutro zaczynamy z ziemniakiem:) Narazie wszystko wchodzi jak złoto:)
Zośkaa moja też przechylała głowę w lewo i w ogóle bardziej lubiła patrzeć w lewo i neurolog kazał mi ją stymulować na prawą stronę. nam to wystarczyło i już teraz jest ok:)

Co do zębów to u nas idzie w miarę gładko. dzisiaj widzę że druga jedynka też idzie a młoda spokojna. śpi, je, trochę marudzi ale nie za dużo. ciekawe kiedy wyjdą te jedynki - w jednym miejscu dziąsło jest już pęknięte w drugim na razie mocno napuchnięte.

Byłyśmy i mojej przyjaciółki. młoda szalała na podłodze tak jak Filip na spotkaniach w GM:)))) tak się kręciła że parę razy "spadła" z koca:)
imageimage
normalnie nie nadazam za wami

ostatnio ograniczam sie jedynie do zczytywania tego co naskrobalycie

co do zebow to u nas ani widu ani slychu- niby dziasla podpuchniete, ale to juz od dawna- w takim tempie to do roczku bedzie mnie witac szczerbaty usmiech :)

w kwesti poruszania sie to u nas beka :) mała jeszcze nie raczkuje, ale pelza calkiem dzielnie :) ostatnio zostawiłam ja w pokoju na macie na podlodze, za chwilę przychodze dziecka nie ma- szukam, az slysze posapywania a ona po stolikiem do kawy ukryta :) przepełzała ładnych kilka metrów i od tego czasu w ogóle mogę zapomnieć, ze lezy na macie- jest jej wszędzie pelno, byle nie tam :)

z jedzonkiem nie narzekamy, choc ewidentnie nie zasmakowaly jej jarzynki z rybką (chyba gerbera), zaciskała usta i koniec, nie zjadła prawie nic! a tak cała resztę wcina aż miło- tyle, ze przy tym mega się kręci, bo wszystko ją interesuje, więc czasem jest brudna od czubka ucha do skarpetek (i naprawde nie przesadzam)

ach no i musze sie pochwalic od 3 dni jestem na diecie dukana :) narazie super idzie- wzielam meza do kompletu, zeby mi sie samej nie nudzilo- jestem w szoku jakie fajne rzeczy tam mozna robic- tylko, ze ja narazie nic nie schudałam :( ale mój M. już ponad 3 kg

aaaa i jeszcze żłobek- tez świetnie- wczoraj i dziś mała była już po 2h i naprawdę zero płaczu- jestem w wielkim szoku- nawet wczoraj musiałam się wrócić po jakimś czasie, bo miałam przesyłkę do wys łania i zostawiłam ją w wózku- a przypomniało mi się jak na pocztę doszłam, hahha- więc weszłam do żłobka po cichaczu żeby sprawdzić czy babeczki nic nie ściemniają, ale nie ona bawiła się niewzruszona :))) od razu mi lepiej jak ona tak dzielnie to znosi.
Od poniedziałku zwiększamy liczbę godzin, zobaczymy jak pójdzie?
image image
Nyzosia - moja właśnie zawsze bardziej lubiła prawą stronę, przeważnie jak spała to przekręcała główkę w prawo, jak ją nosiłam to bardziej lubiła patrzeć w prawo itd....teraz dalej preferuje prawą stronę, ale już nie tak bardzo...ale mnie martwi to, że jak ona leży na pleckach albo siedzi mi na kolanach i patrzy na wprost to przekrzywia tą główkę w lewo (lewe uszko bliżej lewego ramienia - nie wiem jak dokładnie to wytłumaczyć). Teraz i tak już jest lepiej, bo jak siedzi to już właściwie prosto trzyma tą główkę, tylko jak leży na pleckach to jeszcze niekiedy przekrzywi tą główkę...eh..sama nie wiem, może po prostu przesadzam...
image
Cześć dziewczyny!!
Dawno mnie nie było., jakoś brakuje mi czasu heheheh

Czytałam, że dużo dzieciaczków ma już pierwsze ząbki:) fajnie, u nas już niby blisko, ale to już słyszalam od doktórki z miesiąc temu....więc obawiam się, że szybko to nie będzie hehehe

Mój młody rosnie jak na drożdzach:) waży 9,5 kilo i ma 74 cm:) zmienia sie każdego dnia:)

Ale muszę się pochwalić, że mały tak już swobodnie przemieszcza się po mieszkaniu że jestem w szoku!!!! potrafi szybciutko za mną pojsc do lazienki czy do kuchni:):) No i musieliśmy już pozakładac blokady na szuflady, szafy it, bo wszystko otwieral i wywalal, czasami zrobi taki balagan, ze nie ma gdzie nogą stanąc hehehe widać rośnie mi mały rozrabiaka:)

Co do jedzenia....to mały jest wszystkożerny hehehe, co mu dam nowego to pochania w mig:) na nic nie grymasi:) dzisiaj podalam mu szpianak a on się zajadal nim ze hoho, ale i tak najbardziej to lubi zupki z rybką:) a do kaszek to wszystkie mu smakują:)

No i mój mały jest już głównie na mm, a piers dostaje tylko w nocy.. i przyznam, że ja się zaczełam od razu lepiej czuć jak mały nie jest uzależnioy od cyca:):) jestem mniej zmeczona i mam weicej energi:) no i psychicznie też jakos lepiej:)
Uff... no to mamy winowajcę zielonych, śmierdzących kupek... nietolerancja laktozy. Odstawiłam te kaszki na mm i podawałam na wodzie i kupka zrobiła się normalna. Teraz jeszcze musimy przyzwyczaić brzuszek do warzywek i będzie ok - po marchewce nie tylko kolka ale i mega zaparcie. No i opowiadam o tym mojemu... no i on radośnie stwierdza, że tak samo miała jego starsza córa i że on miał skazę białkową w dzieciństwie.... załamka... to pytam, czemu mi wcześniej nie powiedział, żebym to najpierw sprawdziła... nie potrafił mi wyjasnić... ech... Ci nasi mężczyźni są cudowni, ale czasem włos się jeży! :-))

(a tak apropos - mi odpowiadają rozmowy o kupach i do tego mi m.in. potrzebny klub mam :-)) wystarczająco mam poważnych tematów w pracy hehe - nie muszę jeszcze na urlopie się gimnastykować, i tak zaraz wracam tam i znowu się zacznie ech... )
[image
A my już po zakupach. Kupiłam meżowi piękną koszulę i nawet się załapałam na promocję. Nie obchodzicie walentynek? No wiecie :-) Moim zdaniem każda okazja do świętowania jest dobra ;-)

Mały tylko jakoś dziwnie sie zachowuje. to chyba jednak te zęby. Hm... najpierw spał do 14:00 - czyli ponad 2 h, potem jakiś marudny był na zakupach, musiałam ratowac się soczkiem i flipsami. Dopiero panie w perfumerii załatwiły sprawę, obskoczyły go z każdej strony, a on siedział jak król z uśmiechem od ucha do ucha. Mam z paniami umowę, że mogę go tam zostawiać przy każdej wizycie :-)

A na końcu padł w samochodzie, a ja wyrodna matka zostawiłam go śpiącego na minutę i skoczyłam wypożyczyć sobie film na wieczór. Nawet się nie obudził na szczęście :-)

Panna - ja dawałam na początku kleik, ale mały miał po nim straszne zatwardzenia, więc odstawiliśmy. Tydzień temu podałam mu deserek, maliny z kleikiem i trzy dni nie było kupy, tak więc to była nasza ostatnia próba.
image
my obchodzimy oczywiście :) - też uważam że każda okazja do święta jest dobra
Po drugie to rocznica naszych zaręczyn - zawsze będziemy pamiętać :)

A prezenty kupujemy z serii niegrzecznych a co :P
Pewnie, że każda okazja dobra do świętowania! Tylko my jakoś oboje mamy wstręt do Walentynek. Grunt to się dobrze dobrać, nie? ;)
image image
My trudno powiedzieć, że obchodzimy... raczej mamy kolejną okazję żeby pobyć ze sobą trochę niecodziennie :-)) Ja planuję przygotować jakąś fajną kolację i może sobie jakiś film obejrzymy... to niecodzienne, bo zwykle nie jadamy kolacji :P :-))

Panna - bardzo dziękuję za artykuł. Tak jak pisałam wyżej - wychodzi na to, że mała nie toleruje laktozy :-). Na szczęście mam na wszelki wypadek bebilonu Pepti.

A co do zamówienia z Amarantusa - jakby udało się bez kosztów przesyłki przy większym zamówieniu to ja chętnie się dopiszę do zamówienia - potrzebuję kaszki bezmleczne :-)) U nas na razie ładnie "wchodzą".
[image
O 15 pisała że ząbki idą bezboleśnie? hmmm cofam to:) jak się obudziła koło 16 to do 18 masakra:) dostała czopek ale normalny paracetamol i teraz jest lepiej. a najlepsze jest to że od 17 siedział z małą mój mąż i z nią walczył a ja byłam u kosmetyczki:)))

My walentynek jakoś specjalnie nie obchodzimy. ewentualnie idziemy sobie na jakąś kolacje. w tym roku nie wiem co robimy:)
imageimage
Gratulację dla Helowego pierwszego ząbka!

Co do Amarantusa - zauważyłam, że mają kaszki Babydream. Widziałyście takie kaszki w Rossmannie? Ciekawa jestem, jak z ceną. W Amarantusie kosztują 12 zł z groszami.
image image
ja jakoś marce babydream nie do końca ufam - nacięłam już się na innych rosmanowskich markach ( isana to chyba była) i wolę na małej nie testować ...
Szczególnie że te kaszki holle są tylko o 1,5 zł droższe.
a ja nie wiem co dzis malemu co godzine jakas drzemka ciagle zmeczony dziwne..... teraz po walce juz spi, ja w sumie tez juz zmeczona chyba tym usypianiem:P sama bym zasnela
image
image
Ssabinka podeślij zdjęcia:)
imageimage
aj zapomnialam yyyyyyyyyy
image
image
zgrywam i zaraz bede wysylac:)

malucha ida jedynki i dwojki a my osemki yyyyyyyyy
image
image
trzymajcie kciuki bo chce dzis zrobic Emilce noc bez mleczka
oooooo jak dacie rade to moze i my wkoncu tez sprobujemy:P Trzymamy:)

Nyzosia jeszcze pare pojdzie, idzie pomalu
image
image
Mjakmama - trzymamy! :-))
[image
Nyzosia i co odpisali Ci coś odnośnie szczot? :) ma ten sprzedawca cos jeszcze fajnego?

Mjakmama trzymamy :) a co ile Ci się Emilka budzi ? ile razy w nocy dajesz jej mleko?

Ja się zastanawiam czy Patrycja w ogóle kiedyś będzie w stanie funkcjonowac bez mleka :] dzis oczywiscie pluła zupką jarzynową - no i ten gluten - jak ja mam go dać skoro ona nie tknie obiadku?????!!! mogę w mleku? ciągle zapominam o tym

Dzis był dzień marudy tylko eee eee yyy dziś pomęczyłam ją na brzuszku ;p niech ruszy ten tyłek w końcu. widzisz Nyzosia Hela już ruszyła, to co tylko Marcel i Pati leżą jak kłody? :))))

No i pada snieg ;/
image
image
normalnie zasypiala kolo 19 i pila butle potem kolo 22-23 butle i kolo 3 butle
i dizs poszla spac o 20, po 17 dostala kasze kolo 20 dostala 280 ml mleka i nie chce jej do 5-6 dawac nic wiecej
wow 280ml!!! to ją naszprycowałaś milkiem :)))) wiesz co jak tyle zjadla i jeszcze ta kaszkę to z głodu to ona napewno się nie zbudzi więc dasz radę.
image
image
tyle ona pije????? moj wypil 100 nie chcial wiecej yyyyyy
image
image
mjakmamo - trzymamy bardzo! Powoli przygotowuję się do tego kroku, ale trochę się boję tych nocnych krzyków i lamentów :-)

Na szczęścia mały odpadł mi dziś na rękach o 20:00. Ups, no i pisząc to musiałam biec do małego. Ech, no to jednak będzie dziś maniana :-(((
image
sorki pomylka 180 mleka
Madziula - zapomniałaś o moim Hubercie :-) Jego jedyny postęp, to przewracanie się z brzucha na plecy. Ale i to tylko dlatego, że nie znosi leżeć na brzuchu. A tak to mamy aktywność na poziomie zero :-)

Tylko kolejne fałdki przybywają mu na udach. W konsekwencji bajeranckie spodnie kupione w Zarze - w rozmiarze 6-9 miesięcy, wchodza mu tylko do połowy ud. Gdyby nie to, że jeszcze będziemy się rozmnażać, pewnie bym je sprzedała. A tak to mi szkoda.
image
Właśnie w ogłoszeniu o spotkaniu Klubu Kangura zauważyła, że jedna z dziewczyn ma suwaczek w trupie czaszki. Hehe, to się nazywa fantazja :-) Fajnie :-)
image
a no tak jeszcze Hubert :) taaa Patrycja też dziś wydusiła przewroty z brzucha na plecy - udawałam że nie słysze jej jęków i żalów :p bo też nie znosi leżec na brzuszku hehe cwaniaki małe :)
image
image
nyzosia dokoncze jutro wysylanie bo cos mi sie wiesza i ja juz odpadam:P
image
image
heh zapomniałyscie o moim grzmocie nieruchawym?:p

kurcze ja byłam na tym badaniu lekarskim, a potem na piffkju...wychodze a tu taaaka zadyma ze hej, az szkoda to komentowac...ledwo na oslep do chałupy trafiłam:)
image
straszą że ma zima z powrotem przyjść

a ja siedzę na allegro i szukam jakis kiecek fajnych, bo bracki ma śłub w czerwcu, a ja swiadkuje i szukam inspiracji, ale nic kompletnie mi się nie podoba :/ słabo to widzę :/
image image
Mjakmama trzymamy kciuki!! daj znać jutro rano jak poszło:)
Jak przeczytałam te 280 ml to tez gały wybałuszyłam:) no ale 180 to jeszcze w normie:)

Madziulka napisał że nie zejdą z ceny ale dorzucą jakiś gratis...to nas nie urządza bo jesteśmy 3. no chyba że 3 gratisy dadzą:) popytam jeszcze innych ale nikt nie ma wystawionej takiej ilości jak nam potrzeba:)

Madziulka gluten możesz dawać w mleku tylko taka kasza to chyba przez zwykły smoczek Ci nie przejdzie...

Zadyma niezła. Ja byłam w tesco i w 45 min jak byłam w środku tak mi auto zasypało ze musiałam je odśnieżać!!
imageimage
noooo 280 ml bylo dobre :)
Wiki przed snem to czasem 210 ml potrafi wypić, ale za 280 ml byłby szacun, hehhe :) kciuki oczywiście trzymam
image image
chyba nawet takich butelek 280ml nie ma :)))

Nyzosia to działaj z tymi szczotami :)))

asku jak to zapomnialam??!! toć napisałam że Marcel i Pati, tylko o Hubercie zapomniałam :) może nasze kłoody, nie będą pełzać raczkować, siadać tylko od razu będą chodzić :)))
image
image
My juz na Mazurach. Jakos mi sie udalo nadrobic, ale juz padam i ja i bateria, wiec zmykam spac.

Dobranoc :)
image
my po badaniach, wyniki ma super, hormony wzrostu tez ok wiec taka jej uroda :) nietolerancja jest i nie maleje mimo diety ;/ mamy już podawać stopniowo mleko 2 a za mieisac wprowadzać gluten... Liwia wazy 6700 i ma 68 cm ;) strasznie wydaje mi się długa a chuda ;) ma chyba dobra przemianę materii bo je dużo, ostatnio 180 kaszki raz dziennie, ponad pól słoiczka owoców i 5*dziennie mleko ok 150/180ml

my walentynek nie obchodzimy...

ale zamieć ;/ a już myslalam ze będzie wiosna ;/
image
Rzeczywiście gratis mniej nas urządza niż obniżka, ale zniżka też pewnie nie byłaby duża. A jeśli chodzi o gratisy to na allegro są to zazwyczaj skarpetki, śliniak lub myjka frotowa, więc też nie ma czego żałować, że nie podzieli się na trzy:)
image
Przyszla mama to super że wszystko dobrze:)) 68 cm to tyle co moja:))))
imageimage
Kupiłam szczotki:))) znalazłam 20 sztuk co prawda ale po 4,99 zł:))))) ja mogę wziąć 8 sztuk i będzie ok:)
imageimage
My po pierwszej próbie nocy bez jedzonka.
Emilka obudziła sięo 23:30 i jak okazało się że mleka nie ma to byla syrena prze 30 min przytulanie i glaskanie z poczatku nei dalo rady potem juz sen przzwyciezyl marude. Kolejna pobudke miala o 3:3 na drugie mleko ktorego tez nei dostała marudziłą troche mniej ale jak juz sie obudzila o 5 to mleko dostala bo w sumie wstala tylko godz wczesniej niz potrafi w ciagu tyg
mjakmama super!!! dzisiejsza nocka będzie napewno dużo lepsza. Nasza dziś w ogóle w nocy nie jadła, zjadła dopiero przed 8 wiec w sumie prawie 13h przerwy. Ja jakoś w grudniu ją odzwyczajałam od nocengo jedzenia - smoczkiem :) i okazało się że wcale w nocy głodna nie jest. Teraz prędzej niż 5 rano jej nie daje.

Przyszała mamo - A widzisz super że badania ok, nie masz się co martwić, taka jej uroda. Nasza je mało - 5 razy po 120ml a czasem nawet 4 razy a waży tyle co sloń :P żadnych kaszek, zupek też nie tknie - więc skąd ta waga do cholery??!! no nic lepszy zdrowy grubas niż chudy niejadek :)

Mąz śpi z mała - padli oboje bo intensywnej zabawie :))
image
image
Madziulka pani od której kupiłam szczotki na allegro dzwoniła do mnie żeby potwierdzić zamówienie czy aby na pewno 20 sztuk biorę:) no i wysyłka kurierem więc na początku tygodnia będziemy miały szczoty:) pewnie w czwartek na spotkaniu się spotkamy to Wam je dam:)

Mjakmama super!! moja postanowiła ostatnio budzić się 2 razy w nocy na jedzenie. o 1 i o 6:( no ale na razie jeszcze jej daje póki nie je nic innego. jak zacznie jeść normalne ilości obiadków kaszek itp to będę ją odzwyczajała.
Moja smoczkiem nie da się oszukać. jak jest głodna to smoczek nie pomaga. jest ryk i koniec.
imageimage
no jak jest głodna to też smoczkiem nie oszukam, też ryk na całego. Ale ja po prostu widziałam że ona budzi się bo lubi hehe a nie z głodu. No właśnie kiedyy skończą się te pobudki bez powodu??!! ja się tak budzilam do roczku - mam nadzieje że Patrycji szybciej się odmieni :)

Nuzosia twoja to chudzinka więc nie ma co jej odzwyczajać
Fajnie że będą szczoty - rozliczymy się na spotkaniu czy Ci kaskę przelać?

Macie jakieś zabawki do wanienki? moja task szaleje w wanie, -rzydałoby się coś do zabawy. Wczoraj mąz nalał wiecej wody, daliśmy ją na brzuszek a ta zaczeła nurkować!!! i bardzo jej się podoba picie wody ;p od wiosny idziemy na basen :)
image
image
Madziulka na spotkaniu. walczę jeszcze o koszty przesyłki:)

My mamy gumowe kaczuchy i taką kaczkę FP w kuli ale młoda na razie leży na plecach nieruchomo:))) tzn macha tylko nogami ale rękami nic nie rusza tylko czek jak królowa aż ją umyją:))) ale jak będzie siedziała to wtedy damy jej te zabawki.
imageimage
Nyzosia - 6 rano to już nie noc :-) Ale pewnie jak sobie spicie cwaniary do 9:00 to dla was to pewnie środek nocy ;-)

Przyszła mamo super, że wszystko ok. Będziesz miała taką filigranową dziewuszkę jak Zuzko :-)

Gratulacje mjjakmamo - bardzo ci zazdroszczę. Myslę, że łatwiej mi będzie zrezygnowac z nocnego karmienia jak już przestanę karmić piersią. Teraz to ja zawsze myślę, że on glodny :-)

A u nas nocka koszmar. Pobudka co godzinę :-( mały była strasznie niespokojny. w końcu o 4:00 wzięłam go do łóżka, bo mi się nie chciało wstawać. I tak spaliśmy razem do 8:00 z pobudką o 6:00 na cyca. Śmiesznie to wyglądało - bo ja spimy razem mały musi dotykać mnie ręką. Tak na wszelki wypadek, żebym mu nie uciekła chyba :-)

Ale dziś pogoda - brrr. Jedziemy dziś za Wejherowo do znajomych na obiad. Ciekawe, czy dojedziemy :-)
image
No co Akacja pogoda cudna!!! słonko świeci lekki mrozek!

My już niestety do 9 nie śpimy:( odkąd młoda śpi u siebie w w łóżeczku budzi się o 8. ale 6 to dla mnie noc tym bardziej że ja o 6 przysypiam po ściąganiu pokarmu o 4:(((( choć mogłaby sobie to jedzenie o 1 darować:)
imageimage
akacja pogoda super - fakt nieptrzenie ten biały puch leży ale jest super słoneczko - przynajmniej u mnie :)) niech już wstaną bo mi sę nudzi no!!! wcisnę w nią marchewkę z jabłkiem może coś raczy zjeść i pędzimy na spaceros, a potem do dziadków na urodziny - tyle smakołyków będzie :)) możę dziś zrobię sobie dyspensę i zjem coś słodkiego ;p
image
image
Zachęcona przez was tak patrzę, patrzę przez okno i u mnie to wygląda raczej okropnie :-) Szaro, buro i wieje straszny wiatr. Więc jak się wybieracie np na bulwar, to chyba nie polecam :-)))
image
my dziś do Redy jedziemy - Elizka jeszcze nie widziała swojego drugiego domu :) - a tam na nią nawet łóżko czeka :)
A my dziś do teściów. Szwagierka mnie wyciąga na babski wieczór - plotki i wino :) Tata zostanie z młodym (ale, żeby nie było mu za ciężko będzie miał mamusię do pomocy ;) a ja na domówkę! :) Aaa. Tyle, że z wina zrezygnuję - nie chce mi się ściągać pokarmu :P Leń śmierdzący ze mnie..
A tak swoją drogą:
http://www.winabezalkoholowe.pl/ :) Ciekawe, jak to smakuje...

Miłego weekendu :)
My dzisiaj tez imprezowo - sąsiedzi przychodzą wieczorem (ta Asia która byłam na spotkaniu z mężem). I ja mam zamiar ściągnąć i wylać mleko:))))
imageimage
No, Nyzosia, ale u Ciebie to normalka. A jak ja sobie pomyślę o odpalaniu laktatora... Straaaasznie mi się nie chce ;) Od razu mi się przypomina tydzień, kiedy młody był obrażony na pierś..

Ostatnio młody mnie wkurza, bo przy ssaniu strasznie odciąga głowę do tyłu i ciągnie mi pierś :/ Próbuje sobie zrobić z moich piersi szlauch do mleka. Jak go przyciskam to wielki protest, ale się nie przejmuję, bo nie mam zamiaru mieć :naleśniczków" jak napisała jedna z dziewczyn ;)
to byłam ja, niezalogowana Panna
Też bym chętnie poszła na jakąś imprezkę... Ale akurat dzisiaj mamy wolny wieczór i nic się nie szykuje. Za to za tydzień będzie sporo imprez- w sobotę idziemy na podwójne urodziny do znajomych, w niedzielę 2 latka Tośki (robię imprezkę na 20 osób), a pod koniec lutego mąż będzie świadkiem na bierzmowaniu syna naszych znajomych.

Macie jakiś pomysł, co mąż może kupić na bierzmowanie? Chłopak lubi rowery, biwaki... Raczej nie myślimy o religijnych prezentach, tylko o jakimś bajerze, gadżecie... Błagam, podpowiedzcie :)
image

image
a Wy jakeiś szczotkowe interesy robicie :D Nieźle ;) O jakich szczotkach mówicie? Bo ja w sumie nie znalazłam jeszcze idealnej ;)

Akacja, za Wejherowo jedziecie ;)? Dokąd?

Ale z Wojtka jest marud ostatnio, te ząbki trochę jednak się dają we znaki...
image

image
Akacja - eee... Antosia moja filigranowa?? ona już prawie 7200 waży :-)))) Tak jakoś jej się urosło...

Panna - Antośka też tak robiła, to miałam przygotowany palec w pogotowiu przy buźce i jak tylko chciała szarpnąć to wsuwałam palec w kącik jej ust i odsysała się :-)) Nie musiałam jej przyciskać, a potem już się nauczyła, ze jak ma szarpnąć się do tyłu to ma otworzyć dziobek i wypuścić sutek :-))
[image
Yecath - plecak turystyczny, sakwy na rower, torba na wodę rowerowa, śpiwór dobrej jakości, maty samopompujące do spania, kuchenka turystyczna typu campingaz, odzież termoaktywna, w tym bielizna :-))
[image
Acha - i latarka czołówka na diody LED (takie malutkie, które mają bardzo wysoką wydajność)

http://www.e-horyzont.pl/
[image
Czołówka to niezły pomysł. Mój mąż taką ma i ją uwielbia:) rano jak się szykuje do pracy to w niej chodzi i szuka ubrań:))))

Yecath szczotki takie:
http://allegro.pl/szczotka-do-mycia-butelek-i-smoczkow-canpol-56-130-i1444361579.html
Kupiłam całe 20 sztuk:)
imageimage
A może dobry kask na rower??? tak teraz pomyślałam:)
imageimage
czesc!
ja po 5 godzinach teorii- super nie moge sie doczekac jazd...naprawde mega super fajny człowiek prowadzi zajecia, ciekawe czy instruktor tez mi do gustu przypadnie...

własnie zaczynam pakowanie, jutro wyjazd a my od 8.30 na basenie, a ja potem na kursie, wiec dzis musimy juz wszystko przygotowac...grrrr z dzieckiem tyle tego trzeba zabrac ze normalnie nie wiem od czego zaczac...;/
image
wiecie co?? mojej małej wokół oczu wyskoczyły takie drobne czerwone krostki i tak się zastanawiam od czego to może być??
jak wygląda uczulenie??
image image
Aśku zazdroszczę!!!! wyjazdu oczywiście:)))

Modern_lady nie mam bladego pojęcia:(((
imageimage
My po wizycie fizykoterapeutki. Mała na szczęście rozwija się bardzo dobrze. Ma jeszcze słabe mięśnie i dlatego niekiedy trzyma źle główkę. Mamy jak najwięcej bawić się z nią na podłodze, no i robić masaże (pokazała nam jak). A za miesiąc Pani przyjdzie do nas jeszcze raz, aby zobaczyć jakie są postępy.
image
A my po basenie :-) Dziś byłyśmy same. Postanowiłam bardziej lajtowo podejść do tematu i nie robić wszystkich ćwiczeń co inne dzieci (które chodzą od października, a my od stycznia). Nie nurkowaliśmy, małą powoli oswajałam z hałasami innych maluchów... i... było super. Poza 2 podkówkami ale bez płaczków było ok, mała się nawet trochę śmiała i gadała. Podobało jej się pływanie na macie i na makaronie. Od przyszłego tygodnia będziemy chodziły na zajęcia dla początkujacych bo utworzyła się grupa, także jestem dobrej myśli. Po basenie jedzonko i marudzenie... czyli utuliłam i dziecko padło zmęczone i śpi już pół godziny :-D Służy jej ten basen :-D
[image
hej syszalam o takim winie ponoc smkuje jak normalne ciekawe. yecath moze ksiazke na ten temat o rowerach biwakach sposobach przetrwania na lonie natury moze go to zainteresuje.
Antosia naprawdę szczupło wygląda - do tego ma taką malutką główkę że też odniosłam wrażenie że rośnie filigranowa dziewuszka :).

A u nas duży słoik marchewki poszedł w dwa dni ... Ja z kolei mam chudego żarłoka :). Je i je i nigdy nie ma dość.

Teraz jak Liwia waży 6700 to moja jest chyba najlżejsza - bo ma 6300 chyba ...
Ale Liwia ostatnio naprawdę ładnie przytyła :) i się wyciągnęła - już chyba więcej nie musicie się o jej wagę bać.
Tak się zastanawiam, czy nie pora odsmoczkować Antosię... Zaczyna interesować się smoczkiem i sama sobie wkłada go do buźki, więc potem może być trudno... hym...
[image
dziewczyny rannnnyyy jullek ! ale mnie dzis wszystko boli po wczorajszej imprezie 18-tkowej u mojego szwagra...wytanczylam sie i wyszalalam za wszystkie czasy.. nog dzis nie czuje i chodze jak kaczka :P ahhh ta dzisiejsza mlodziez...z moimi 27 wiosenkami to stara babcia bylam heheh...ale impreza byla na calego, prawie 100 osob sie uzbieralo :):) wrocilam do domku i zanim zasnelam mlody juz sie budzil na mleczko, i dzis wyjatkowo postanowil zamiast o 9:00 obudzil sie o 7:00 gotowy do zabawy :(:)

dzis byla impreza urodzinowa ale dla rodzinki w domu i mlody jak zobaczyl ciotki, dzieciaki i kazdy sruciu ciuciu to wpadl taki szal, ze po godzinie wrocilismy do domu..pierwszy raz w zyciu cos takiego przezylam :)
No a dzisiaj z kolei moj brat ma 18stke:) I moj maz poszedl a ja siedze w domu:P Ale w sumie sie ciesze bo mam wieczor dla siebie(o ile Ami nie bedzie marudzic). Wlasnie wlaczam sobie film;)
No to weekend ciekawie nam upływa dziewczyny :-)

Panna - ja też zwróciłam uwagę na ten watek o piersiowych naleśnikach. Mam nadzieję, że mnie to szczęśliwie ominie :-)

Karolla - zazdroszczę ci tych tańców. Strasznie mnie ciągnie na parkiet. No okropnie po prostu :-)

Yecath - byliśmy w Gościcinie u mojej przyjaciółki. Ale to chyba jeszcze kawałek do ciebie?

A my już w domu. Oj, śmiesznie było okropnie. Szaleństwo na całego. Łącznie z płonąca serwetką na stole oraz rozbitymi talerzami. Czułam się jak w jakiejś włoskiej rodzinie :-) No i fajnie się nawet zlożyło, bo były trzy rodziny - moja przyjaciółka w ciąży z meżem, my z półrocznym Hubercikiem oraz moja druga przyjaciółka z meżem i ich 2 letnim synkiem. Tak więc trzy etapy rodzicielstwa zaliczone :-)

No ale coś za coś, bo mały tak to przeżył, szczególnie brykanie Olusia, że zasnął dopiero 10 min temu :-( Walczył ponad godzinę. Zobaczymy, co będzie dalej...
image
Karolla ja też zazdroszczę tańców:))) tylko czekam aż młoda podrośnie żeby wysłać ją do babci na noc - hmmm razem z mężem :) - i ruszyć w miasto nocą z przyjaciółkami:))) ale to pewnie gdzieś za rok:)

My właśnie pożegnaliśmy się z sąsiadami...sympatycznie było ale bez tańców:)))
imageimage
trzymajcie sie dziewczynki,
udanych walentynek- tym co obchodza:)
nie piszcie za duzo watków bo was po tygodniu nie odnajde...
klubowiczkom udanego spotkania p.s. pamietajcie o mnie jakby było wiecej gratisów:pppp

buziaki a ja juz zaczynam szalony dzień:))))
image
Asku milego wypoczynku!:)
Moj maz mial wrocic na noc z imprezy a wrocil o 6.30:] Musialo byc dobrze:P Ale teraz spi, ciekawe kiedy uda mi sie go zbudzic
Aśku - udanych walentynek :)

A moja bąkami obudziła w nocy męża :P - i biedak już zasnąć później nie mógł.
A mojej Ami wyskoczylo pare krostek, ale wyglada to tak jakby od smoczka bo idealnie pod zewnetrzna krawedzia smoczka. Tylko czy tak moze byc od smoka? Bo wczoraj dostala pierwszy raz ziemniaka wiec nie wiem czy nie od tego, ale to pewnie byloby wiecej tych krostek?
Ja też ledwo żywa poszłam spać o 3 a o 5:30 młoda już znowu głodna była!! a od 7 gadała i spać mi nie dała! masakra!!

Zaraz zbieramy się na basen. po basenie pewnie padniemy spać:)

Aśku baw się dobrze!!!! na pewno nie uda Ci się nadrobić całego tygodnia:)))

Aniaa to uczulenie może być od smoka...może za mocno się do niego przyssała.
imageimage
No wlasnie teraz tez doczytalam ze ziemniak rzadko uczula. Wczoraj miala problemy z kupa, meczyla sie i prezyla i w ciagu calego dnia zrobila az 4, ale mam wrazenie ze to jakas kumulacja byla:P Jak myslicie dawac jej dzisiaj tego ziemniaka znowu czy lepiej odczekac?
ja bym dawała, malo niby uczula marchew i jablko a znam dizdzie ktora po marchewce tracila na wadze i lekarze nie wiedzieli od czego to i okazalo sie ze to po marchwi i majac rok wazyla tyle co pol roczne dziecko
Mjakmama niezłe jaja!!
A jak Wasza noc?
imageimage
ostatnio czytałam, że gluten może dawać objawy nawet po 2, 3 tygodniach więc warto cały czas obserwować co się dzieje, ehhh - niełatwo jest wprowadzać coś nowego do diety ....
lepiej niz wczoraj budizla sie ale nei plakala tak zalosnie i dalo sie uspac glaskajac i dajac do raczki pieluszke :)
No niestety, ciagle trzeba sie domyslac co temu dziecku moze byc i obserwowac. Ja gluten wprowadzac juz od jakiegos poltora tygodnia. Tylko ona ma tylko kilka malutkich krostek wiec mysle ze to nie od jedzenia...
Odnalazłam nas dopiero na 5 stronie!

No to poszalałaś Nyzosiu. Ale nie było widać na basenie tej zarwanej nocy :-) Trening czyni mistrza ;-)

Aśku - wspaniałej zabawy!

A my już po basenie. Mały był pierwszy raz z tatą w wodzie, bo ja coś się dzisiaj czuję niewyraźnie. Mężowi bardzo się podobało, więc chyba będziemy się wymieniać.

A u nas noc masakryczna :-( Pobudka co godzinę. Co się stało z moim synkiem :-((((

No nic, zobaczymy. Teraz na szczęście śpi po basenie, ale spokoju to on dzisiaj raczej mieć nie będzie, bo zaraz idziemy na obiad ze znajomymi i ich synkiem. No ale trudno. Zresztą czy siedzimy w domu czy nie i tak od czwartu nie śpi, więc przynajmniej będziemy mieli trochę rozrywki :-)

Panna, a jak babska imprezka?
image
Dziewczyny, obudziłam się i miałam mega kaca... W nocy mnie suszyło, rano bolała główka, miałam ściśnięty żołądek i byłam strasznie głodna. Normalnie kac. A uwaga: NIC nie wypiłam. Zero. Ani kropelki! Wyszłyśmy koło 23.00, grzeczniutko. Ja nie wiem, o co chodzi? Jakiś efekt placebo czy coś?? Mam jedną, jedyna teorię, że to dlatego, że cały wieczór piłam soki i fantę, a od ponad roku piję prawie wyłącznie wodę i to w dużych ilościach. Może mi ten cukier z soków uderzył do głowy ? ;) Normalnie pytanie za milion - skąd objawy kaca po niepiciu ;)

Yecath - pomysły Zuzko są super, też bym uderzyła w sprzęt wycieczkowy :)
image image
Panna mogą być soki:))) albo późniejsze niż zwykle pójście spać. ja też wczoraj wypiłam jednego drinka i to mega lajtowego a rano czułam się jak po pół litra:)

My też po basenie. dzisiaj było super!!! byłyśmy same, pan instruktor był w wodzie i pokazywał nam masę ćwiczeń. Hela w super nastroju na pływanie ani razu się nie skrzywiła, nurkowała, pływała i nawet ze zjeżdżalni zjeżdżała!!!!
imageimage
a ja mialam pierwsza noc bez stanika uffffff
ooo mjakmama ale Ci zazdroszcze;)
Właśnie miałam się Was pytać czy jeszcze śpicie w stanikach...Ale widzę że tak. Ja też i już nie pamiętam jak to jest jak się śpi bez:)
imageimage
ja chyba od 3 miesięcy śpię już bez :P - już zapomniałam, że kiedyś na noc nosiłam stanik :)

Mjakmama - który - ten czy ten?
http://momma.pl/cat,68_butelki_i_kubki_Kubek_niekapek,product,748_mOmma_ikubek_niekapek_4m
czy z bajerami:
http://momma.pl/cat,68_butelki_i_kubki_Kubek_niekapek,product,669_mOmma_Kubek_niekapek_4m
a tak w ogóle jak przeczytałam post mjakmamy to pomyślałam, że chodziło jej że bez karmienia - w ogóle przez myśl mi nie przeszło że można jeszcze w staniku spać ...
ja mam ten z okraglym dnem ale totylko bajer bo z niego i tak nie leci :) nie kupuj tego http://www.momma.pl/cat,80__mOmma_Vogue jak dla mnie raczej nie trzyma temp tak jak kubek uwazam za super tak termoopakowanie raczej nie ten zamek nie przylega do butelki tylko si emarszczy
nikaa ja mial noc bez karmienia piersia bi juz zakonczylam i bez stanika bo juz nie musze miec wkladek
aaa- o to chodzi

Ja w swojej karierze zużyłam jedną wkładkę aby zobaczyć jak się je nakleja :)
może to kupić?
http://momma.pl/cat,82_zestaw_do_napojĂłw,product,713_mOmma_Rozwojowy_zestaw_do_napojĂłw_4m

ma i słomkę i uchwyty - na później
nikaa super pomysl :)
Antosia zaczęła więcej ulewać. Do 3 miesiąca jej się nie zdarzało. Potem sporadycznie, a dziś kilka razy i to tak brzydko.... zastanawiam się, czy to nie po tym bebilonie pepti - u Was też tak się zdarzało?
[image
moja ulewa po ziemniaczkach z dynią - nie mam pojęcia czemu akurat po tym ...ma gęstszą konsystencję więc może o to chodzi? Dziś dwa razy -poprzednio 2 tygodnie temu jak też dostała ziemniaczka z dynią, tak to w ogóle.
moja nadal ulewa - od samego początku :/ ale jak bylismy na nanie to mialam wrazenie że mniej a na pepti dużo bardziej - tak jakby rzadsze to mleko bylo czy co, ale też to zuzko zauważyłam.

My po imprezkach - mała bardzo grzeczna :) nic tylko z nią wychodzić :)) chyba w domu jej się nudzi ;p

Dzis zjadła troszkę marchewki z jabłkiem, jak zrobilam jej mus jabłkowy to nie raczyła wziął tylko jakies odruchy wymiotne powodowala, zrobiłam jej dynie z ziemniaczkami - jesli i tego nie tknie to się poddaje!!!! i będzie jeśc słoiczki - trudno!! Dziś dostala flipsa - średnio zadowolona była
image
image
Madziulka poczekaj aż Pato będą szły zęby. wtedy będzie z flipsów zadowolona:)

Ja za to odkryłam że moja jednak woli jedzenie które ma rzadszą konsystencje. tzn jak jej zrobię gęsto kaszę to się nią dusi bo ona wszystko połyka jak indor. więc super jej wchodziła dzisiaj marchewka z jabłkiem bobovity bo jest taka pół płynna.
imageimage
u nas z kolei liczy się tylko szybkość podawania kolejnej porcji :P tata nie nadąża :) a co do konsystencji to nie zauważyłam aby miała jakieś wymagania :)
dziewczyny ma moze któras fotki ze spotkania kmg gdzie ja albo maz sie zalapalismy??mozecie mi podeslac na mail :)baardzo prosze bo na stronce ni ma;p
image

No ja wczoraj zrobilam dzien bez jedzonka, a dzisiaj znowu sprobuje marchewke z ziemniakiem i zobaczymy.
Dzisiaj z okazji walentynek dostalam @;)
no to słabo :(

mój mąż coś baardzo wcześnie do pracy pojechał, więc chyba się szykuje jakaś wieczorna niespodzianka :)
Witamy z rana:)

Wkoncu udalo mi sie dodzwonic do przychodni i dzis na 16 idziemy na spoznione szczepienie:P

weekend spedzilismy na spacerach itp

Nyzosia nie widac kolejnych stron ze zdjeciami dlatego Yasmine87 nie widac was:P
image
image
nilka to super ze maz robi niespodzianki, moj jest raczej z tych malo romantycznych ale za to czesto przynosi kwiaki bez okazji takze nie narzekam;)
acha... br ale dzis zima powrocila snieg u nas sypie na calego....maz mi sie rozlozyl grype zalapal a ja musze dzis malego z nim zostawic;/;/boje sie ze go zarazi eh;/
image

Już naprawiam zdjęcia. Zaraz będzie widać wszystkie więc Was Yasmine też:)

Eeee mój mąż też z tych mało romantycznych. ale ja jakoś strasznie romantyczna też nie jestem więc luz:)
imageimage
Witam zimowo, brrrr

No właśnie też miałam pytać o te zdjęcia :-)

Nilkaa - mój też coś tam dzisiaj szykuje :-) Nawet Hubert dał mamie dzisiaj piękny prezent, bo obudził się tylko o 24:00 i 4:00, a potem pospał do 8:00, więc jestem nareszcie wyspana. Oby to nie był jednorazowy wyskok.
image
Hej ;)

nie dałam rady wszystkiego nadrobić ;/

a my dzis w domku siedzimy z okazji walentynek...jakos nie che mi sie ich obchodzic ;/

nawet nie wiecie jak się bardzo ciesze ze Liwia jest zdrowa ;)) tylko ubolewam ze będzie chudziutka ;/ je naprawdę dużo a mało przybiera ;/

Manka Twoja mała już chodzi ??! widziałam foto na nk i jestem w szoku ze moja taka opóźniona znowu ;/

Nyzosia, Panna a nie dałoby się tez takiego spotkania o żywieniu zorganizować w gdańsku ?;/ jestem ciekawa tego bo nie mam zielonego pojęcia o żywieniu a pewnie będzie masa ludu w Gdyni ;/ pytałam się lekarza jak żywić takie małe dziecko a on " ma pani internet albo możliwość wizyty prywatnej i dietetyka"...szkoda słów...
image
przyszla mama ja podejrzewam ze z tym zywieniem to bedize tak ze pani bedize reklmaowac produkty hippa ;) moj tez z tych malo romantycznych - dlatego sama sobie prezent zrobilam hahahhaha
mjakmama ja właśnie kazałam mężowi przelać kasę na konto i jadę na zakupy...dla siebie ;)) a co będę sobie żałować ;)
image
:) no i superrrr
A ja się pozbyłam "kaca" dopiero po nocy ;) Chyba nigdy już nie tknę alkoholu, skoro nawet bez picia tak ciężko to przeżywam... ;)

Przyszla mama - postaramy się coś wymyślić :)
image image
Ale tu dzisiaj cisza-spadlysmy na 5 strone! Czyzbyscie wziely sobie do serca prosbe Asku zeby za duzo nie pisac jak jej nie bedzie?:)
Kurcze u nas poszla wlasnie bardzo wodnista kupa, to mozliwe ze to od soczku jablkowego? Podalam jej troche zeby sie nie meczyla z kupa, a teraz wyszla bardzo rzadka.
Emilka wyczuła u kogo ma fory - jak podraczkuje do taty i weźmie łapki w górę to tata wniebowzięty i bierze ją na opka :)
Jak jej się poda rączki to sama podciąga się do wstawania - obniżyłam łóżeczko :)
Ehh moja nie siada ani nie staje...w ogóle nie kuma że może to zrobić! na razie cały czas sprężynuje:)

Przyszła mama może coś się uda wymyślić. to spotkanie akurat organizuje Galeria Malucha. i pewnie będzie tak jak mówi mjakmama babka będzie reklamować głowie produkty Hippa. Zobaczymy jak to będzie wyglądało.

zimno dzisiaj strasznie...i jakaś totalnie nie w nastroju:(
imageimage
piękna dziś pogoda - my zaliczyłysmy dośc długi spacerek - jakoś nie odczuwałam tego prawie - 10st :)
moja marudna dziś jak nie wiem co, gdziekolwiek ją odłoże i odejde to ryk!!!
Właśnie padła na drzemkę!!! ufffff
image
image
hejka, chwilę nas nie było, ciągle coś i jakoś nie było czasu nic pisać, wczoraj byliśmy na chrzcinach męża chrześniaczki malutkiej Lenki i Maja dała czadu, szczególnie jak szłam kościoła do restauracji na obiad, nie wiem co jej było ale darła się wniebogłosy :( a jak tylko wyjęłam ją z wózka przy restauracji to już uśmiech od ucha do ucha - mam małą terrorystkę w domu :(
a co do chodzenia jak pytała przyszła mama, jak tylko maja poczuje grunt pod nóżkami to od razu nimi przebiera :P
ale to i tak więcej w powietrzu niż na ziemi :)
imageimage
Co tu taka cisza?????????????????????????

My dzis zaliczylismy spacerki odwiedziny u babci byla i pra babcia potem szczepienie.

Fifi jest szczuplutki wazy 8180g i ma 70,5cm wzrost w 75centylu waga w 50 no i wszystko ok :)
image
image
Moze ktoras z Was jednak wie czy po tym soku jablkowym moze byc taka kupa bardzo rzadka?:)
Moja Ami ma chyba faze na mamusie bo sie drze jak ktos inny ja trzyma, tzn u meza nie placze ale czasem jak jest u niego to tez patrzy na mnie;)
Aniaa ja nie wiem bo Fifi nic prawie nie pije
image
image
Ja dopajam tylko wodą, ale wydaje mi się, że sok jabłkowy może tak działać.
image image
Aniaa pewnie że może być po soku jabłkowym.
Będziesz w czwartek na spotkaniu z babką od Hippa?? Hipp ma taką super książeczkę jak dany produkt działa na kupę dziecka:) może ta babka będzie miała na spotkaniu. ja mam więc jakby co mogę Ci pożyczyć - byś sobie skserowała albo co. na prawdę jest fajna.

Cisza bo pewnie dziewczyny walą tynki:)))
imageimage
Dziewczyny jak któraś ma fioła na punkcie bezpieczeństwa dziecka w aucie - ja mam:) - to dzisiaj wypatrzyliśmy super fotelik z ulepszonym isofixem:
http://bezpiecznyfotelik.com/fotelik-samochodowy-romer-safefix-plus-tt-isofix
My bierzemy ten w krowy:))))
imageimage
Pamiętajcie, że dziecko w następnym foteliku powinno się znaleźć od 9-10 miesiąca ze względu na to, że układ kostny, aby się prawidłowo rozwinął, potrzebuje czasu!
image image
My jeszcze nie kupujemy tylko na razie wybieramy:) choć 9 miesiąc to już niedługo...za 2 miesiące:)
No ale nasza Hela to jeszcze wagę musi osiągnąć a z tym może być gorzej!
imageimage
ale to nie waga jest wyznacznikiem tylko jak głowka wystaje chyba???
image
image
Napisałam, bo mnie na to bardzo uczulił facet, który się zna :) A że o tym nie wiedziałam (co więcej: jedna babka mnie namawiała na następny fotelik, jak Kostek miał 4 miesiące....) to chcę Was ustrzec przed pomyłką :)
Ten w krowy jest czadowy!

Nie mogę, Helka za dwa miesiące będzie miała 9 miesięcy. No kiedy to minęło?
image image
Nyzosia ja mam taka ksiazeczke i jest napisane ze moze rozluznic stolec, ale nie wiedzialam ze az tak bardzo hehe;)
A co do fotelika to super ale strasznie drogo... Do jakiego wieku taki fotelik starcza??
My dzisiaj nocujemy u moich rodzicow, oni wyjechali a my przyjechalismy do brata. Rodzice ostatnio zaszaleli i kupili sobie jacuzzi i chcialam isc a tu okres...:(
Poki co Ami ladnie zasnela w nowym miejscu, zobaczymy jak nocka:)
I waga i to że dziecko siedzi i to że już się w nosidełku nie mieści. wszystko razem. wtedy można się przesiąść do większego fotelika.

Chciała wsadzić do fotelika 4 miesięcznego Kostka??? hmmm gratuluje jej pomysłowości:)

Aniaa 18 kg to jakieś 4-5 lat. więc na trochę starczy.

W bobowózkach ten fotelik jest za 1350 z bazą. Trochę kasy kosztuję ale to jest coś na co mi nie żal pieniędzy. wolę zaoszczędzić na czym innym ale musi być porządny a niestety te porządne kosztują koło 1000 zł.
imageimage
* zjadłam słowo"fotelik" w ostatnim zdaniu:) fotelik musi być porządny.
imageimage
mój chrześniak ma 2 lata i waży 16 kg więc ja nie wiem czy to na 4-5 lat :)) fajoski ten fotelik w krowy :)) to co na necie jest droższy??
image
image
Nyzosia a co w tym foteliku sprawia ze jest taki super? Bo ja sie na tym nie znam a chcialabym znac jakies konkrety:)
To była baba z komisu, chciała mi opchnąć używany fotelik :/ Dobrze, że na swojej drodze życiowej spotkałam Mądrego Pana z Mama i ja. Naprawdę polecam każdej z Was wizytę w sklepie i rozmowę z jakimś fachowcem (ten mój prowadzi kursy z zakresu bezpieczeństwa dziecka) i potem dopiero przejrzenie ofert w necie. Podpowiedział mi wiele rzeczy odnośnie fotelików.
image image
podzielcie się swoimi wiadomościami proszę :)
u nas trochę lipa nowe auto czyli męża ma isofixa - i taki chcielibysmy fotelik , za to mój nie ma :/ kupić drugi do mojego auta czy jak?? czy taki z isofixem można montowac bez isofixa moim aucie ?? trochę zamotałam :))
image
image
Madziulka niektóre z isofixem można montować w autach bez- wtedy nie dajesz bazy i zapinasz fotelik na pasy.
A na pewno nie masz isofixa u siebie? u mojego męża w aucie trzeba było dokupić elementy i wyciąć samemu tapicerkę bo isofix był ukryty:)

Aniaa ja patrzyłam przede wszystkim na bezpieczeństwo i na wyniki fotelika w testach. co mnie zdziwiło recaro wcale nie mają takich dobrych wyników. ten roemer ma lepsze. no i oprócz takich oczywistych rzeczy jak zdejmowana tapicerka która można wyprać itp. ja chciałam żeby fotelik można było dać do pozycji leżącej - pewnie nie zupełnie na płasko ale jakoś się go obniża jak dziecko zaśnie:)

Panna a co jeszcze pan Ci powiedział w mama i ja?
imageimage
My myśleliśmy o takim:
http://www.autofoteliki.pl/romer-duo-plus-2011-isofix,2,61,14.html
ale kurcze chyba nie mam isofixa w aucie :-(

A co do używanych fotelików - to czytałam na necie, żeby nie kupować, gdyż fotelik powypadkowy nie jest już bezpieczny dla dziecka, a czy jest czy nie powypadkowy cięzko stwierdzić bez ekspertyzy. Hym.
[image
Zuzko to chyba jest straszy model tego co ja wybrałam:)) widzę że krowa też jest:))) tylko jak nie macie isofixa to one chyba akurat nie pasują:(

Fotelik samochodowy DUO PLUS 2011 (CLASSICLINE, TRENDLINE, HIGHLINE) firmy ROMER przeznaczony jest dla dzieci 9-18 kg lub w wieku od 9 miesięcy do 4 lat.

Czyli sami piszą że od 9 miesięcy:)
imageimage
Witam kpuiłam ostatnio foteli dla mojej małej właśnie Duo PLUS ( krówkę) i Marysia bardzo lubi w nim jeżdzić, Według producenta fotelik jest od 9 mc moja ma prawie 5 mc. Ale jak go kupowałam to z Marysią i koleżanki ( akurat pracowały w tym sklepie) powiedziłay mi że mała może go mieć. Tu nie chodzi o wiek dziecka ale o wielkość. To jak mam gondolkę i ona jest do 13 kg to znaczy że jak moja waży 8 i już się w nią nie mieści ( nogi wystają) to mam ją w tym nosić, to chyba coś nie tak. Więc my mamy krowę i mała jeżdzi w pozycji pół leżącej ( poza tym mała już siedzi i nie dlatego że ja chce tylko ona - pediatra powiedziłam mi że nic na to nie poradzę i jak ona sama chce siedizec to nie mam jej hamowac. Widocznie już jest na tyle silna że może na to sobie pozwolić.) Jestem bardzo zadowolona z fotelika - ma bardzo fajny montaz nigdzie się z takim nie spotkałam.
image
image
Panna ale dzisiaj szalejesz na forum! co nie otworzę posta widzę Twój wpis:)))) )
imageimage
AlexGDy no nie wiem....ja bym jednak tak małego dziecka w normalny foteliku nie woziła. Ponad 10 kg dzieci też się w nosidełkach jeszcze mieszczą.
No ale każdy robi jak uważa.
imageimage
Madziulka, Zuzko mój mąż wyczytał że w tym Romerze z isofixem można go też montować na pasy więc spoko:)
imageimage
ja bym też nie dawała w normalny fotelik dziecka któe nie skończyło nawet 5 miesięcy :/ moja ledwo się mieści w kombinezonie i krzyczy strasznie póki auto nie ruszy ;p czekam aż będzie można zdjąc kombinezon i będzie jej wygodniej mam nadzieje że to wkrótce nastąpi!!!

A jak moge sprawdzić czy mam isofixa, bo na oko to ja go tam nie widze :/
image
image
Też miałam wątpliwości ale jak mała zapinałam w nosidełko to jej nogi wystawały i było jej niewygodnie bo opierała o kanapę w samochodzie i strasznie się denerwowała. Wiec nie miałam innego wyjścia jak kupić inny fotelik.
image
image
Madziulka w necie:))))

AlexGDY moja waży 7,5 kg ma 6,5 miesiąca i też dotyka nogami o oparcia kanapy ale co zrobić? ważne żeby głowa nie wystawała. a że jej nie wygodnie? moja też marudzi bo pewnie jej ciasno. no cóż ma być bezpiecznie a nie wygodnie. ale tak jak mówię każdy robi jak uważa.
imageimage
Tak teraz czytam Wasze opinie może dalej będe ją woźić w nosidełku zawsze mogę jej zgiąc trochę nóżki. Fotelik niech poczeka jeszcze trochę.
image
image
Nyzosiu - jednak w mojej Fabii jest isofix :-)) Tak więc luuuuz.

A co do tego co pisze Alex - ja się zgadzam z tym - dzieci też są różne gabarytowo i rozwojowo, jedne szybciej siedzą, inne później itd. Antośka ma 4,5 miesiąca a Pani doktor stwierdziła, że wygląda jak 6 miesięczne dziecko (na usg też), ma już ponad 7 kg i ok. 70 cm długości, a inne maluszki półroczniaki są dużo mniejsze. Mojej kuzynki córa ważyła 9kg jak skończyła rok :-)) Więc jeśli Antosia wyrośnie z fotelika pierwszego to kupimy kolejny. Oczywiście zgodnie z zasadą, zeby wozić w pierwszym jak najdłużej się da :-)) Przyjdzie wiosna, mniej ciuszków, to może jeszcze ją wcisnę do starego :-))
[image
AlexGDA nie obraź się ale chyba tak będzie rozsądniej:)))
imageimage
A tu można sobie sprawdzić, czy autko ma isofix:

http://cybex-online.com/site/pl/carseats/solutionx-fix/lista-modeli-samochodow.html?no_cache=1
[image
Zuzko wszystko się zgadza ale następny foteli na pewno jest od 9 kg i na pewno dziecko musi samo siedzieć. Więc jakby nie było ani Twoja mała ani mała AlexyGDA nie spełnia jeszcze tych dwóch kryteriów.

Ja znam malucha który miał ponad rok i jeździł w nosidle bo nie ważył 10 kg. a z drugiej strony mały Aani waży ponad 10 i dalej jeździ w nosidle - jakoś się mieści.
imageimage
No wiem, że nie spełnia - Antocha jeszcze co najmniej do kwietnia w starym pojeździ. Ale, ale.... siedzi już prawie sama hehe :-))) Tak jak napisałam na końcu - jak najpóźniej się da przesiądzie się na nowy fotelik :-))
[image
Nasza też ale mąż się napalił na ta krowę i mam iść jutro ją zamówić:) będzie leżeć na strychu i się kurzyć:))
imageimage
moje chlopaki dobijaja wlascnie do 18 kg a maja 3,5 roku
Emilka dała mi pierwszego buizola - na glonojada - mokro bylo ;)
no i wstala tylko raz w nocy i pospala do 6:30 superrrr
Nunosia nie mam na co się obrażać każda informacja jest cenna. Tylko moja ma już głowę na wysokości zagłówka więc wielkościowao jest ok. Ale chyba jeszcze ją będę wożić w nosidle. Tylko moje nosidło jest dosyć cięzkie + mała to mi ręka odpada:) ale czego się nie robi dla dziecka. Jeżeli chodzi o fotelik "krowa" to jak gdzieś jedziemy to robi furorę i starsze dziecie też taki chcą.
image
image
a moja młoda waży 8.600 a długości ma tak ok. 72 cm i dalej jeździ w pierwszym foteliku, fakt wkurza się nie miłosiernie jak ją w kombinezonie tam ładuje, rączkami zbytnio ruszać też nie może no ale cóż, główka jeszcze jej nie wystaje wiec jeszcze trochę pojeździ w tym foteliku.

a u nas nocka trochę kiepska, majka budziła się co dwie godziny :( niby tylko na niecałe 5 minut, ale ja nie umiem się wyspać jak majka tak często się budzi
imageimage
AlexGdy - producenci piszą o drugim foteliku, e jest od 9 miesięcy, bo wtedy układ kostny "kostnieje" czyli przy uderzeniu, jak dziecko jedzie przodem do kierunku jazdy i trzymają go tylko pasy na obojczyku, ramionach i biodrach, to sobie teraz wyobraźcie, co się dzieje z kościami, które jeszcze nie stwardniały dobrze... W pierwszym foteliku impakt uderzenia wciska dziecko w fotelik i to jest o wiele bezpieczniejsze. Wyjątkowo chciałam Was nastraszyć, wybaczcie :)

Co do innych rzeczy - teraz modne (inaczej: dobrze sprzedające się) foteliki to taka nowość ze sztywną poduchą (nie wiem, jak to inaczej nazwać) przed dzieckiem (która ma dodatkowo przytrzymać dziecko przy uderzeniu). Mądry Pan twierdzi, że jak dziecko kuma trochę więcej niż mniej to nie bardzo chce jeździć w takim foteliku, bo ta poducha mu blokuje możliwość zabawy, łapania za zabawki itp.

I radził kupować fotelik w jak najmniejszym zakresie wagowym (wiekowym) - 9-13 jest lepsze niż 9-25, bo po pierwsze jest lepiej dopasowane,a po drugie, foteliki tak szybko są usprawniane, że może się okazać, że jak nasze dziecko będzie np. w tych 14 kg to na rynek wejdzie jakaś zupełnie nowa jakość.

Jak tam Walentynki u tych, które obchodziły? :)
hmmm wynika że mam isofixa - tylko gdzie :P dzięki Zuzko za stronkę :) teraz trzebaby go znaleśc ihih w tym nowym to jak wół na siedzeniach napisane ze isofix jest hehe

manka u nas takie nocki to standard a to smok a to zeby sie przytulic - ja twierdze ze ona sie budzi bo lubi :P

ten fotelik w krowy z****iscie mi sie podoba :))) czyli Nyzosiu mówisz że w bobowózkach taniej?
image
image
moja daje mi buzi na zasadzie przysysa się so ust :P- jestem wtedy cała od śliny 0 ostatnio się tego nauczyła

A jak czytam dyskusję o fotelikach to aż nie wierzę - my mamy cabrio maxi cosi i mam wrażenie że jeszcze z rok go będziemy mieli - cały czas jeszcze mamy wkładkę dla noworodka i dopiero ostatnio mąż o jakiś poziom coś tam przesunął. No ale on chyba jest do 13 kg albo ja już coś źle pamiętam ...
Zuzko, dzięki za link! U mnie też niby jest, tylko mam ten problem, co Madziulka :) Muszę jakieś śledztwo przeprowadzić, żeby go znaleźć ;)
Ostatnio nie mam czasu aby pisać, na szczęście udaje mi się chociaż podczytywać co tu piszecie. Jestem strasznie zalatana w związku z remontem, chcę jak najwiecej pozałatwiać przed powrotem do pracy.
Co do fotelików, nam będą potrzebne dwa foteliki, bo rano mąż będzie zawoził Filipa do babci a ja po pracy będę go odbierać. Jeden fotelik już kupiliśmy Romer King Plus do mojego autka - nie mam isofixa - identyczny ma moja siostrzenica i sprawuje się rewelacyjnie. A drugi fotelik wysłała nam ciocia ze Stanów - chciała Filipowi zrobić prezent i kupiła fotelik, waunek był jeden zeby miał isofix, reszta to ma być niespodzianka, więc zobaczyny jak paczka do nas dojdzie... :-)
Najwyżej się go sprzeda i kupi inny :-)

Tak jak pisała Nyzosia mój Filip waży 10,4kg ma 77cm i cały czas wozimy go w nosidle. Nogi ma mocno podkurczone i go to denerwuje, glowa odrobine wystaje (ale tu chodzi o to zeby cała glowa nie wystawała), jest mu ciasno, ale musimy się jeszcze trochę przemęczyć bo tak jest bezpieczniej. Nie wiem czy damy radę jeszcze dwa miesiące ale miesiąc napewno. Na szczęście Mały prawie zawsze zasypia w samochodzie, ale jak go wkładamy i musi podkurczyć nóżki to jest dramacik :-(.

Co do nocek, to nie mogę się w sobie zebrać zeby zacząć go odzwyczajać od nocnych pobódek i karmienia, ale zostały mi dwa tygodnie do powrotu do pracy i jesli teraz tego nie zrobię to potem bedzie ciężko.
image
Cześć :) Nie dałam rady doczytać wszystkiego :(

Panna, nieźle z tym kacem :D Ja też tak czasami mam ;P Teraz coś mnie wzięło na kawę i wypiłam 3 kubki (ale ja w sumie piję pseudo kawę- 0,5 łyż. Nescafe i pół na pół z mlekiem). Ciekawe, czy mnie po tym sieknie ;)

Ja też jestem zdania, że najlepiej jak najdłużej w pierwszym foteliku wozić. No i najbezpieczniejsze są foteliki montowane tyłem do kierunku jazdy. Nyzosia, a nie myślałaś o takim? Jak byś chciała, to mogę dać namiary na moją koleżankę, jakiś czas temu założyła firmę i sprowadza właśnie takie foteliki ze Stanów (9-18 kg montowane tyłem do kierunku jazdy).

Wczoraj Wojtek mi zrobił "niespodziankę"... Spieszyłam się, bo zaraz miała przyjść teściowa do maluchów, ja w piżamie, nieprzygotowana na wyjście na uczelnię, a on zrobił kupę. Przewijałam go na łóżeczku Tosi i tak się wiercił, że wszystko wysmarował :( Musiałam go wymyć, siebie, pościel Tośki zdjąć... Bleeee. A na uczelni poszłam po wpis z jednego egzaminu, a potem do toalety i indeks wpadł mi do ubikacji! Masakra :P Ale na szczęście udało się go uratować! No i wpadł do czystej ubikacji, bez zawartości :P Jakiś taki "kibelkowy" dzień był.

Niech ta zima już sobie pójdzie :(
image

image
No to dobrze, że ten kibelkowy, żeby nie powiedzieć, że gówniany dzień się skończył ;)

My za jakiś czas na spacerek idziemy :) Muszę się mocno w sobie zebrać, żeby chociaż Bulwar zaliczyć. Nie możemy się pozbyć katarku od trzech tygodni - to nie jest taki prawdziwy katar tylko lekko zawalony nosek po nocy. Nie wiem, może jeszcze więcej nawilżać mieszkanie...
Hahaha Yecath dobre z tym indeksem!!!! a oceny się nie porozrywały??

Myśleliśmy o foteliku z hameryki ale stwierdziliśmy że nie będziemy aż tak szaleć:) Aania farciaro:)

Madziulka: http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=1660&
Idę tam dzisiaj dowiedzieć się co i jak.
Mąż mi mówił żebym nic Wam nie pisała bo będziecie chciały też mieć w krowy:))))) a on chciał być taki oryginalny. tak więc jak go kiedyś spotkacie to nie mówię że też macie krowy:)))) żartuje oczywiście:)

Panna zgadzam się z Panem w 100% że lepsze są te co mają mniejszy przedział wagowy.
Niestety te foteliki trochę kosztują ale nie ma co oszczędzać na bezpieczeństwie dziecka.

Pogoda dzisiaj cudna...zbiorę się i lecę na spacer!
imageimage
My chyba jescze troche pojezdzimy w naszym foteliku. Nie wiem jak to zmienic ale Filip robi zawsze kupke jak mu zmieniam pieluszke i trzymam nozki u gory tk jakos patrze czy cos nie idzie no i codziennie to samo. Kupke w pielisce widzialam bardzo dawno temu.

Myslicie ze jest to mozliwe ze maly nauczyl sie robic tylko po sciagnieciu pieluchy z nozkami u gory? moze kupic nocnik i nauczyc kupki tam? nie mm pojecia bo on sam kupy nie zrobi
image
image
Ssabinka zawsze możesz spróbować z tym że z nocnikiem jest taki sam problem jak z fotelikiem:) dziecko musi siedzieć:)))
imageimage
ssabinka w sumie masz wygodnie z kupolami zawsze narobi w juz zasikaną pieluche a nie świeżą :) - na nocnik sadza się jak dziecko siedzi :) ja odczekam jeszcze z mc i kupię małej kibelek - dziewczynki niby szybciej się uczą robić na nocnik i zauważyłam, że jak moja zrobi coś grubszego to od razu daje znać że ją uwiera ;)
no ja wiem ze jak dziecko samo siedzi ale to przeciez chwila a na kolanach tak samo maluchy trzymamy:P
image
image
u nas zazwyczaj kupsko po rannym żarelku, więc sprawa ułatwiona hihi . Kiedyś mała lubiła siedzieć na świeżo zwalonej kupie a teraz krzyczy żebym się ruszyla i ją przebrała :))
image
image
Ssabinka - może mu łatwiej, jak ma podkurczone nóżki. Ostatnio próbowałam się wczuć w rolę dziecka robiącego kupę. No nie jest łatwo tak na płasko ;) Jak widzę, że młody zaczyna stękać, to mu pomagam czasami - biorę go na ręce, żeby grawitacja była po jego stronie ;)
Yecath - a w jakiej cenie te foteliki tyłem do kierunku jazdy? Zapodaj jakiegoś linka :)
a tak wogle to o jakich nocnikach myslicie? zwyklych? czy z bajerami:P?
image
image
Ja jeszcze nie myślę, ale podobno te z muzyczką lepiej motywują dzieciaki do korzystania z nich. Niech się wypowie mjakmama :)

Zapomniałam jeszcze napisać na posta Nyzosi o moich szaleństwach na forum - trochę się rozpędziłam, bo nie wychodziłam nigdzie na randkę :)
A wiecie - forum nigdy Cię nie zdradzi. :))
my tez w domu ale maz przybiegl z kwiatkiem i balonikiem serduszkiem do przychodni:)
image
image
zdecydowanie zwykłych
miałam z pozytywką i ją rozbroili, poza tym rozpraszała
http://allegro.pl/zapachowe-nocniki-kolorowe-obrazki-disney-nocnik-i1460599721.html mam takie tylko nie zapachowe i sa super wyprofilowane te z ikei http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60131569 sa wysokie i dupka sie odciska na kantach
wg mnie nocnik ma byc do sikania a nie do zabawy wiec bajery typy granie, klapki itp odpada
też tak słyszałam - że nocnik lepiej zwyklejszy :)

A wieczór wczorajszy cudny :) - na obiad mąż przygotował tortillee a na deser było fondue czekoladowe :).
I dostałam kartkę walentynkową z pierwszym podpisem córy :) - bodajże podobało jej się pisanie :).
Nyzosia - bardzo fajne te foteliki. Już jakis czas temu chciałam się zainteresowac kupnem nowego, ale jakoś nie chciało mi się zgłębiać tematu. No ale jeśli mówisz, że te sa najbezpieczniejsze, a dodatkowo mają obniżane plecki, to chyba może też coś z nich wybiorę.
Ale nie krowę :-))) hehe

U nas noc taka sobie - pobudki o 24:00, 3:00, 4:00 i 6:00, ale to dlatego, że mały został wczoraj z moją mamą i pewnie to odreagował. Boże, jak super mieć wychodne bez małego, a do tego wyjść gdzieś we dwoje, a nie pojedynczo. Ostatni raz udało nam się to chyba 3 miesiące temu. Może dlatego oboje byliśmy w znakomitych humorach i cieszyliśmy się ze wszystkiego jak dzieci :-)

Poszliśmy do greckiej restauracji i w sumie jestem zaskoczona, bo jedzenie było super i dużo nowości w karcie, więc chyba mają nowego kucharza. No a potem standardowo kino ;-). Ostatni raz byłam w dniu porodu małego - zapamiętam to do dziś, więc delektowałam się cały wieczór :-)

Poza tym mąż stanął na wysokości zadania i dostałam kupon na SPA. Strasznie się cieszę, bo przyda mi się mały remont po tej ciąży :-)
image
Dziewczyny a moze wiecie jaka odmiana jablek najlepsza dla Malucha? Bo chce jej zawekowac z marchewka
Z robieniem kupy to prawda, ciężko na leżąco. Hubert to wyczaił bardzo szybko i robi kupę ZAWSZE podczas obiadku :-))) Czyli w pozycji siedzącej.
image
akacja no to wieczor widze ze wam sie udal:) moj maz na koncu by dodal hotel hehe jakos nie ciagnie mnie do tych spraw nie wiem czemu pozatym nie ma u nas jak:P
image
image
Jeżeli chodzi o nocnik to też polecam zwykły. Moja pierwsza córka miała z melodyjką i jak zaczynało grać to się przestraszyła i później był problem aby siadała na inny. Ale jakoś się udało ale teraz już wiem że przy Marysi będzie zwykły nocnik.
image
image
Aaaaa u nas wlasnie nastapila pierwsza samodzielna przewrotka z pleckow na brzuszek:) Teraz jak juz fika w obie strony to sie pewnie zacznie hehe
Widzę że Twoja córeczka jest z tego samego dnia co moja Marysia:)
image
image
Moja już dawno się przewraca i teraz już nie ma lekko( kiedyś mogłam ją zostawić na łóżku teraz mogę o tym sobie zapomnieć) ostatnio to mój mąż łapał ją w locie.
image
image
No czyli sprawę nocnika mamy załatwioną! zwykły:)))

Akacja pewnie te foteliki tyłem do kierunku jazdy są bezpieczniejsze ale w Polsce mały wybór a amerykańskiego ciągnąć nie będę. ten co ja wkleiłam ma jakiś ulepszony isofix więc i tak już dużo lepiej:)

Aniaa ja nie wiem jakie jabłka ale pewnie jakieś miękkie i słodkie.
imageimage
Aaa Akacja a w której greckiej byliście?
imageimage
No moja juz od dawna przewracala sie z brzuszka na plecki ale w druga strone jakos sie nie rwala, a od paru dni zaczela jakies akrobacje i dzisiaj sie udalo:)
Nyzosia jesli chodzi o grecka knajpe to polecamk el greco przy bulwarze, dla mnie duzo smaczniej niz w santorini
To teraz jak się już przewracają to nie będzie lekko:) Pewnie koleżnaki które mają starsze dzieci powiedzą o innych aktrakcjach wykonywanych przez ich dzieci i na co możemy "liczyć" w przyszłości.
image
image
Aniaa najpierw zobacz czy będzie to jeść bo zrobisz kilka porcji a się okaże że ona tego nie tknie

Moja właśnie zjadła 1/4 słoiczka a mojego nie tknie :/
image
image
Panna, nie wnikam, jak próbowałaś się wczuc w rolę dziecka robiącego kupę tak na płasko... :P

Na nocnik nasze dzieci są jeszcze stanowczo za małe, nocnikowa świadomość rozwija się w wieku ok. 1,5-2 latek (u pampersowych dzieci, lepiej mają dzieciaki w pieluchach wielo albo w tetrze). My tez polecamy nocnik bez bajerów. Nasz miał melodyjkę, ale po pewnych sikach zaczęła grać non stop i grała tak cichutko przez prawie 2 dni, aż nie wytrzymałam, wyszłam z domu i rzuciłam nocnikiem o ścianę i na szczęście przestało grać. Ale nocnik wytrzymał i dzielnie służy :)

A propos fotelików 9-18-
W Polsce są już dostępne foteliki 9-18 montowane tyłem do kierunku jazdy. Serwis fotelik.info ma za sobą udany lobbing zakończony wprowadzeniem nowych fotelików 9-18 RWF (ang. Rearward Facing) na rynek polski u kilku różnych producentów.

Lada chwila wejdą na rynek polski m.in. foteliki:
- Britax (Roemer) Multi-tech (montaż z użyciem 3-punktowego pasa i dodatkowych pasków),
- Maxi-Cosi Mobi (montaż z użyciem 2 lub 3-punktowego pasa i dodatkowych pasków),
- Graco Duologic (montaż z użyciem ISOFIX),
- Besafe Combi X1 ISOFIX (montaż z użyciem ISOFIX).

Są już dostępne w sprzedaży foteliki:
- Fair Bimbo G0/1 (montaż z użyciem ISOFIX,
- Recaro Polaric (montaż z użyciem ISOFIX),
- BeSafe iZi Combi X2 (montaż z użyciem 3-punktowego pasa i dodatkowych pasków),
- BeSafe izi kid X1 ISOFIX (montaż z użyciem ISOFIX).

Oczywiście należy bezwzględnie przymierzyć je przed zakupem we własnym samochodzie.

http://fotelik.info/pl/art/od_kiedy_fotelik_przodem_do_kierunku_ruchu,12.html

A sklep znajomej:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=20067128

Ale fotelików chyba nie ma teraz w sprzedaży...
image

image
ja ostatnio rozmawialam z dziewczyna ktorej coreczka ma rok i zalatwia sie juz tylko na nocnik, pampers tylko na noc, a zaczela ja sadzac jak miala pol roku
Hej

waśnie chciałam Wam nap odnośnie fotelików ze my wybraliśmy raczej ten http://bezpiecznyfotelik.com/fotelik-samochodowy-tylem-rwf-besafe-izi-combi-x3-isofix ze względów bezpieczeństwa ale yecath mnie wyprzedziła ze już takie są ;) z jednej strony bezpieczeństwo ale z drugiej dla mnie jest to trochę uciążliwe jak dziecko jeździ tyłem ;/ w ogóle jej nie widzę, a druga sprawa ze Liwia juz zaczyna sie wyginać by spojrzeć za siebie i wkurza ja chyba [patrzenie na kanapę ;/ ale cóż, bezpieczeństwo najważniejsze, my z reszta pojeździmy w obecnym foteliku baaardzo długo przy moim maleństwie ;) a i polecam isofix albo bazę, my teraz mamy bazę i nie wyobrażam sobie życia bez niej ;)

Madziulka Isofix spr wkładając głęboko rękę miedzy siedzenie a oparcie, powinny być dwie dziurki ;) podobno w nowych samochodach murza być już isofixy

co do nocnika to mnie uczyli ze najlepiej od maluszka uczyć siadania na toaletę a nie nocnik, a jeżeli już nocnik to tak jak piszą dziewczyny, najprostszy bez żadnych bajerów

super fotki macie ze spotkania ;) ale ile ludzi !:)
image
Yecath - wczuwałam się teoretycznie ;)
Ja daję Kostkowi jabłka, które sama lubię - nie miał wyjścia, polubił je też. Ligol się chyba nazywają. I są raczej twarde i nie za słodkie ;)

Mi też jakoś to El Greco bardziej podchodzi, ale to chyba dlatego, że mają tam jedną przystawkę, która spełnia WSZYSTKIE moje wymagania odnośnie jedzenia - jest tam humus, grillowany boczek i kozi ser ;) Mniam!
z tym 1,5 roku -2 latka to wg mnie troche sciema nakrecili wg mnie to producenci pampersow ktorzy uwazaja ze wczesneij dziecko nie umie zasygnalizowac o co kaman i w ciskaja papmki
jak sie obserwuje wlasne dziecko to mozna zobaczyc kiedy bedzie robic kupke itp
Przyszla mama - ale oczywiście na taką nakładkę?
Panna a jak dajesz te jablka? Surowe mozna czy gotowane? Ja w El greco uwielbiam czipsy balkazanowe:)
Aniaa mozna dawac surowe :) moja jabłek nie lubi ale przymierzam sie z bananem
ssabinka - hehe, jak moja mama zapytała, o której wracamy, mąż powiedział takim poważnym głosem - hm, no doba hotelowa kończy się o 12:00, więc będziemy o 12:30. Tacy są faceci :-)

nyzosiu - no właśnie byliśmy w Santorini i bardzo się zdziwiłam na plus. Zamówiłam bakłazana nadziewanego mięsem mielonym z grillowanymi warzywami i był cudowny. A mąż zamówił takie mielone kotleciki z feta, tez grillowana i była pyszne. Więc coś tam się chyba zmieniło na plus.
image
jakby na nakładkę to mógłby być nocnik ;) właśnie nie, chodzi o przyzwyczajenie dziecka do muszli sedesowej, w brew pozorom w późniejszym wieku dzieci maja opory do załatwiania się na muszli i tu zaczyna się kolejny problem odzwyczajania z nocnika/nakładek, poza tym chodzi o cały rozwój itp ;)

kurcze chyba się wymądrzam ;/ a nie chce by tak to brzmiało ;/ tych wszystkich moich "mądrości" nauczyłam sie przez praktykę i teraz ciężko i zaakceptować "nowości" ;/
image
hmmmmm troche dziwne to co piszesz ale jakos nie wyobrazams oebie 1,5 roczniaka na nakładce :) poza tym nie spotkałam się z czyms takim jak opór przed dużym kibelkiem to poprostu kolejny etap ale moze mi sie tylko tak wydaje ;) to kwestia wytłuamczenia że teraz dziecko jest już duże i sika do kibelka a nie na nocnik - moje były tym zachwycone, ze moga jak tata i mama :)
a ja nie wyobrażam sobie np 8 miesieczniaka - taki mam plan ;p sikana na kibelek ;) mój chrzesniak mowi na kibelek - "ciocia ale tu duza dziura - wpadne " :D

no wlasnie macalam i nie wymacalam isofixa :))) ale niby powyzej 2002 chyba wszystkie auta maja wiec musi byc
image
image
Rozumiem, że dziecko trzeba podtrzymywać w trakcie wysadzania na sedes, inaczej sobie tego nie wyobrażam :)

Aniaa - surowe, tarte :)
Madziulka miałam Ci nap ze obok netto znów są mleka po 6.99, wczoraj zrobiłam zapasy już 2 ;)
image
Ale naskrobałyście.

Wróciłam ze spaceru i własnie przyszły szczotki:))) wezmę je w czwartek na spotkanie:)

Ja też bardzo lubię El Greco ale czytałam w innym wątku że dziewczynom nie podchodzi i że wolą Santorini dlatego byłam ciekawa w której knajpie była Akacja:)

Co do takiej szybkie nauki sikania na nocnik to dla mnie jest to trochę tak jak z nauką czytania rocznych dzieci - jakieś ambicje rodziców żeby dziecko było najlepsze...

Byłam w bobowózkach zamówiłam krowę:) za krowę jest dopłat 71 zł i w sumie wychodzi 1419 zł za ten fotelik.

Zapomniałam Wam rano napisać jak u mojej Helenki wygląda ekspozycja na gluten: chleb maczany w kaszy:))) bo oczywiście sama kasza jest bleee
imageimage
nyzosia ja z pieluchami bym sie nei zgodzila ze szybka nauka odpieluchowania to ambicje rodzicow - ja uwazam ze jest etap kiedy mozna dziecko uczyc sikania na nocnik :) nie sadze by dla dziecka bylo przyjemne lazenie w pieluszce z kupa :) u nas w przedszkolu byly 3 latki ktore lazily z pampkiem a dla mnie to przegiecie i lenistwo rodzicow poza tym czasami jest tak ze dziecka uczy sie szybciej od innych pewnych rzeczy nie dlatego ze rodzice maja ambicje tylko ze jest ciekawe swiata - nasze literki szybko poznaly ale tylko dlatego ze czesto czytalam im ksiazki i same pytaly jakie to literki, same pytaly o marki aut itp
Mjakmama o tak, Twoje chlopaki super rozpoznaja marki samochodow!:)
Ja mysle ze sprobuje odpieluchowania jak bedzie miala kolo roczku, jak nie bedzie lapa to trudno, sprobujemy po paru miesiacach znowu
Mjakmama pewnie że jak dziecko samo chce się uczyć to nie ma co mu tego ograniczać. ale siadanie z roczynym czy dwu letnim dzieckiem i robienie lekcji czytania to dla mnie jest przeginka.

A co do nauki korzystania z nocnika to chodziło mi o wypowiedz Ani że jej znajomej dziecko korzysta z nocnika odkąd ma pół roku.

Ja też uważam że na wszystko jest czas i każde dziecko rozwija się w swoim tempie. ale powiem szczerze że jakoś nie chce mi się wierzyć że taka moja Hela kumałaby już o co chodzi z nocnikiem jak ona nawet jeść łyżeczką nie potrafi:))))
imageimage
Aniaa ja tak samo. będzie lato pozwolę młodej latać bez pieluchy, będę namawiała na korzystanie z nocnika..jak nie będzie chciała to trudno. spróbuje za jakiś czas.
imageimage
Nynosia na te foteliki w Akpolu na kartę rabatową jest upust 10% więc jak ktoś ma to fotelik wychodzi za 1300zł.
image
image
A jak można dostać kartę rabatową??
imageimage
nyzosia kiedyś dawali za free albo zakupy za 500 zl
image
ja taka karte do akpolu moge pozyczyc i do mama i ja te zmoge pozyczyc :)
wg mnie przerywanie nauki nocnika to wydluza czas przynajmniej u nas tak bylo i uwazam to za swoja porazke bo sikali na noicnik jak mieli po 1,5 roku potem pojechalismy do egiptu mielismy nocniki ale troche mniej ich pytalam i siku i pilnowallam i tym sposobem czesto zdarzaly sie wpadki
No co Ty za 500 zł!!!! ja kupiłam u nich murę za 3000 i nic nie dostałam.
imageimage
tylko z ta znizka do akpolu jest tak ze im wiecej kupujesz tym wieksza znizka z karty czyli jelsi do tej pory zrobilas zakupy za np 1000 to masz 3 % jak za 2000 to 5 % itd ale nie wiem jak te widełki ceneowe i znizkowe wygladaja

poza tymw mama i ja jest tak ze czesto jak powiesz im ze w innym sklepie jest nizsza cena i to prawda to oni znizaja ci do ceny tego sklepu
ja dostałam kartę za free w grudniu i teraz mam zawsze rabat 10 %
image
Akpolu kartę mam. do mama i ja mi nie po drodze:) a bobowózki mam na dzielni więc na piechotę idę. ale muszę iść się wykłócić o rabat:)
imageimage
ja w bobowozkach kupowalam blizniaczy i mam nadzieje ze facet od serwisu sie zmienil bo prawie 2 tyg nei moglam sie dogadac gdzie wyslac wozek
W Akpolu bez znaczenie za ile kupiłaś towaru jeżeli chodzi o ten fotelik to na kartę jest 10% a za inne towary 5%. Ale warto przy kupnie powiedzić że w innym sklepie można kupić taniej.
image
image
nas czeka jutro szczepienie po 7 mcu jestem ciekawa ile na mase wziela Emi :)
My tez jutro mamy szczepienie, tez jestem ciekawa czy juz dobrze przybiera..
Od niedzieli zaczęłam Małemu podawać kaszkę na śniadanko a wczoraj (1x) i dziś (2x) zrobił zielona i rzadką kupę. Może to byc uczulenie na kaszkę, jakaś nietolerancja?
image
moj maly ma kaszel a do lekarki sie nie dostalismy na dzis;/;/ macie jakies rady??dziwny ten kaszel jest....tylko czasem jakby sie slina krztusil. mial temperature ale paracetamol ja zbil.....eh nie wiem co to a chcialabym mu pomoc jakos
image

suchy kaszel sinecod, nawilzaj powietrze, inhaluj sola fizjologiczna
drosetux homoopatyczny

http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/zdrowie-dziecka/jak-pokonac-kaszel_34636.html jak domowym sposobem kaszel nie ustaje po 3 dniach to do lekarza
ostatnio mielismy u chlopakow zapalenie krtani to ten kaszel byl mega dudniacy czasami powietrza nie mogli zlapac ale oni biora inne syropy niz niemowlaki
dzieki mjakmama to musze po cos do apteki...ale mi go zal chyba od meza zalapal bo maz chory a i tak ostrozni bylismy zeby maly bie zlapal;/;/ juz slysze ze ma chrypke maly;/
image

tak sie jeszcze zastanawiam bo twoj nie ma magicznych 6 mcy wiec pewnei w aptece nei za wiele wam dadza bo wiekszosc syropow pow 6 mca jest ale ten homopatyczny moze
Moja mała jak miała zielone kupki to była ozanaka skazy białkowej ale nie wiem czy karmisz piersią czy sztucznym. Bo jak kaszka ma mleko sztuczne to może ale nie musi być skaza,
image
image
Annia mi się też wydaje że to może być od mm który jest w kaszkach.
imageimage
nyziosia czy mi sie wydaje czy macie 2 zeby ostatnio byl jeden?? czy nie jestem na czasie
Nooo był jeden a teraz idą dwa:)))) Ale na razie widać tylko kuli:))
imageimage
Nam tez dwie dolne jedynki wychodzą. Ida i idą i wyjść nie mogą. Od tytgodnia mały jest z tego powodu strasznie marudny. Ciągle wkłada rękę do buzi, strzela językiem, cmoka.

I tak się zastanawiam, ile to może trwać?
image
Maluch juz spi:) Jakis dzis grzeczniutki jest:)

On najpierw nie chcial butli to z niekapka dawalam pic ale tez nie chcial a butle w sumie juz polubil wieczorem do snu i raz w nocy, wiec zrobilam mu herbatke godzinke temu zeby sprobowac z butli jeszcze raz bo marudzil cos i wypil 90ml!!!!!!!!!!! bylam w szoku a dziecko odrazu szczesliwe:)
image
image
Dłuuugo nam górne już z 3 tyg wychodzą ale widzę że finiszuja bo slina leci jak z kranu ale o dziwo marudna nie jest
czy ktoś wie jakie są objawy nietolerancji glutenu? mała mi się dziwnie zachowuje i oczywiście ma jakieś dziwnie podejżane kupki
moja koleżanka sprawiła sobie i mężowi prezent i urodziła córeczkę na Walentynki, fajnie ;)

image
a ja nie wiem kiedy nam wyjda . mjakmama a co macie za szcepienie? czy moze by cos nie tak? My jeszcze nie mamy 7msc a kazala nam przyjsc dopiero jak maly bedzie mial roczek
image
image
ssabinka wzw B
Zastanawiam się co teraz zrobić? Przestac podawac mu kaszkę, czy podawać dalej i obserwowoać? Czy iśc z lekarza? Za 2 tygodnie wracam do pracy i mały musi jeść coś innego na śnaidanko niz cyca...
image
Annia - u nas zielone kupki pojawiły się 2-3 dni po wprowadzeniu kaszek. Metodą eliminacyjną okazuje się, że to od mm które jest w kaszkach. Przestawiliśmy małą na kaszki bezmleczne robione na bebilonie pepti i kupy się zrobiły "normalne". Swoją drogą w kaszkach pow. 4 miesiąca jest mm następne :-/ a powinno być moim zdaniem początkowe, skoro następne jest po 6 mies. A przecież nie można dawać dziecku mleka "wyższego" przed ukończeniem odpowiedniego wieku bo jest zbyt ciężko strawne. Nie kumam tego więc, czemu wpisują tam od 4 miesiąca....
[image
Annia - możesz zrobić tak jak mi lekarz zalecił - podawać kaszki bezmleczne na mleku bebilon pepti. Tylko moja zaczęła ulewać po bebilonie - ponoć brzuszek musi się przyzwyczaić, więc mam nadal podawać.
[image
ssabinka jeśli wzieliście szczepienie 6w1 to nie macie tego szczepienia w 7 miesiącu. A my dziś chata pełna gości ale fajnie było - mój chrześniak kąpał Pati hiih zabawa na całego :)))
image
image
Acha - a przejściowo podawałam małej kaszki na wodzie robione - firmy Holle można przyrządzać na wodzie. Dodawałam owocki, bo one są takie jałowe w smaku :-)) ale też czasem je same, bez owoców.
[image
nie bralam 6w1 musze spr ksiazeczke bo sie pogubilam:P
image
image
Dzieki Zuzko :-) To zarejestrujemy się do lekarza po recepte na bebilon, bo z tego co kojarze pepti jst na recepte. A gdzie można kupić te kaszki holle?
image
wychodzi na to ze za wczesnie nas zaszczepili
image
image
ja miałam 1-2 tyg obsuwy ze szczepieniem bo była chora więc może dlatego
http://demotywatory.pl/2716832/NIE-BEDE-JUZ-WIECEJ
juz sie przestraszylam ze za wczesnie zaszczepili no to teraz wyhodzi ze w 13 miesiacu nastepne. I do tego czasu zadnej kontroli????????
image
image
Co do zębów to u nas codziennie więcej widać więc idą, idą:)))
imageimage
88malutka88
Co to jest celiakia i alergia na gluten?
Są dzieci, które nie mogą jeść niczego, co zawiera gluten, ponieważ ich organizmy nie tolerują tego składnika. Mechanizm ten nie jest do końca poznany, ale najprawdopodobniej z powodu defektu genetycznego pod wpływem glutenu organizm zaczyna produkować przeciwciała, które uszkadzają kosmki jelitowe i powodują chorobę jelit - celiakię.

Gdy malec chory na celiakię dostaje do jedzenia produkty zawierające gluten, zaczyna mieć rozmaite dolegliwości: nie ma apetytu, mało waży, wolno rośnie, zdarzają się przewlekłe biegunki, wzdęcia, masy ciała, bóle brzucha, zaburzenia w rozwoju. Niektóre chore dzieci mają niedokrwistość lub są nadpobudliwe. Może też przebiegać bez objawów albo ujawnia się w późnym dzieciństwie, czy w młodości.

Alergia na gluten objawia się u maluszków w sposób mniej nasilony i nieco inaczej. Uczulone dziecko może mieć kolki, wzdęcia, biegunkę, czasem dołączają się dolegliwości ze strony układu oddechowego.

Celiakia i uczulenie na gluten to inne choroby, choć dolegliwości są podobne. W obu przypadkach leczenie sprowadza się do eliminacji glutenu. Jednak z alergii na gluten dzieci zazwyczaj z wiekiem wyrastają. Celiakia to choroba na całe życie, wymagająca stosowania diety.
Ssabinka zawsze możesz iść od tak do lekarza. ja tak poszłam bo chciałam ją zważyć:)
imageimage
Mjakmama a ten chłopiec z demotywatorów to jak ten Kubuluek z wątku konkursowego:)))
imageimage
ja zauwazylam ze jak chodze z blahymi sprawami do lekarza to zaraz po nich cos si eprzypaleta - i lekarka mowi ze to tak jest bo w poczekali siedza chore dzieci itp wiec jak nie mam nic powaznego to mam dzwonic
Annia = holle można kupić w zdrowej zywności w Galerii Bałtyckiej (ale są tam dośc drogie - na próbę tam kupiłam), można kupić w http://www.kozlek.pl (mają sklep na Zaspie, ale też nie tanio) i najlepszą ofertę widziałam w http://www.amarantus.pl :-)
[image
Jeżeli chodzi o kaszki to ja też robię na Bebilonie Pepti kaszki ryżowe ( bezmleczne). Brbilon Pepti jest na receptę ceny różne od 6,99-11,50 zależy wszystko od apteki.
image
image
nyzosia dokladnie o tym samym pomyslalam :)
Jeżeli chodzi o kaszki to jeszcze kupuje Sinlac z Nestle robione jest na wodzie
image
image
u nas w przychodni jest osobne wejscie na dzieci zdrowe i chore, ale nie wiem w sumie czy sie wybiore:P no chyba zeby go zwazyc:P moze tak w 9 miesiacu?:P
image
image
Ssabinka u nas jest tak samo więc ja pewnie też po szczepieniu za miesiąc (2 dawka pneumo) pójdę gdzieś w 9 miesiącu:)))
imageimage
u nas niby tez ale wiesz jak to jest ;) poza tym ja z tych co do lekarza jak juz mega super sie cos dzieje :)
nyzosia jak u Ciebie ze szczepieniami na pneumo? kiedy zaczełaś i masz 2 dawki tak? i jaki koszt?
image
image
my tylko na szczepienia

A małą ważę w domu sama - nie chciałoby mi się nawet po to jechać ...
Mam 2 dawki teraz. Niby po 2 r.ż. zaleca się robić jeszcze jedną ale tylko zalecają. Póki co mieliśmy jedną dawkę w 7 miesiącu (2 tyg temu) i 2 dawkę mamy po 3 marca.
Płaciłam 250 zł.
imageimage
nilka bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Dopiero zaczęłam z glutenem a zauważyłam pewne zmiany, więc muszę dalej poobserwować by nabrać pewności bo wiadomo że przy niemowlętach nie ma nic pewnego.

image
ja od przeczytania czym się może alergia i celiakia objawiać rozpoczęłam zabawę z glutenem ...

Bo to akurat jest znacznie groźniejsze niż takie standardowe rozszerzanie diety o marchewkę czy ziemniaczka.
Szczególnie, że tak szybko się teraz ten gluten wprowadza.
Hej Dziewczynki!
U nas już wyszły 4 ząbki,no i idą górne 2-ki i dolna 3-ka :D Niezły wysyp, co? ;)))
Mati ostatnio olewa spanie w dzień. W nocy juz całkiem ładnie spi, ale usypianie w dzień to jakaś katastrofa jest! Nie wiem co się stało.. już nam tak ładnie szło.. ale może to te ząbki??
Odkryłam ostatnio nowe obiadki bobowity z łososiem! Podawałyście już może? :)
Kurcze, chciałabym przyjechać na spotkanko w czwartek, ale ciężko mi się wybrać z tego mojego zadupia gdziekolwiek.. :/ Strasznie skapciała jestem!!
Pozdrawiam! :)
Nilkaa, ale Ty chyba jeszcze glutenu nie podajesz Elizie, prawda?

Ajcia - gratuluję ząbków! No, ładnie, to już prawie cały komplet zaraz będzie! (przynajmniej te z przodu, do zdjęć ;)

Niestety znowu jest dzisiaj ładna pogoda i znowu trzeba iść na spacer.. ;) Czy jest tu jeszcze taka mama jak ja - nie przepadająca za zimowymi spacerami? Czy tylko ja taki śmierdzący leniuch jestem? :)
podaję już, podaję ... i tak zwlekałam prawie do końca tego miesiąca ...
zapraszam do nowego :)
image
a linka do nowego? :-(
Wklejam, bo karolla się rozpędziła i zapomniała :-D

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-I-DZIECIACZKI-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-CZ-21-61-t215202,1,16.html

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jak nauczyć pić ze słomki i kiedy? (15 odpowiedzi)

drogie mamy, mój synek ma roczek, chciałaby nauczyć go pić ze słomki, ponieważ on nie lubi pić z...

Jaki piasek do piaskownicy? (39 odpowiedzi)

Kupujecie specjalny, atestowany? Czy zwykły, budowlany? Gdzie kupujecie?

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

do góry