Widok

MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.4

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
zapraszam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kopiuję ostatnią listę:

*LIPIEC*
01.07. Agata
04.07. asski
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
08.07. pillotka
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK
16.07. eni_a
17.07. Dumelek
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
21.07. Basieniak / CÓRECZKA
21.07 asienkaj
23.07. Yevele
23.07. Aknah
23.07. Kamyczek1234

*SIERPIEŃ*
01.08. Gosia
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
11.08. Madzik
17.08 Sensimilia
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986

Maruszka
Mangolia

wszystkie dzieciaczki wpisane? tak mało do tej pory się ujawniło?
witam kochane, ja wczoraj byłam u swojej ginekolog i od razu dała mi skierowanie na USG i przeróżne badania, których nie zrobiłam przed ciążą.
USG miałam robione dopochwowo, i Pan robiący powiedział mi, że to bd najprawdopodobniej chłopak. Poczekam do następnego USG i zobaczymy co wyjdzie. Mój mąż jak sięf dowiedział, ze ma być chłopak to zasmucił się troszkę bo wiedział, ze ja i on pragniemy dziewczynki :)
Cześć Dziewczyny,

Mogę się przyłączyć? Termin mam na 01.07.2013 :-), to moja druga ciąża. Mamy córeczkę prawie 5 letnią, teraz będzie prawdopodobnie synek. Ciąża jak na razie przebiega bez nieprzyjemnych niespodzianek choć tak mogę ją nazwać trudną. Od dwóch mam zdiagnozowaną celiakie i od dwóch lat jestem na diecie. Ciężko żyć z czym takim, szczególnie teraz kiedy hormony szaleją, zachcianki mam a niewiele mogę. I na 90% ciąża zakończona będzie cesarką, tak jak poprzednia z powodu wady wrodzonej bioder.
Pozdrawiam wszystkie brzuszki :-)
Panno - no to do roboty,żeby ciężko nie było :) bądź przykładem, może mentorka się jednak zmotywuje :D
i mówisz, że efekty widziałaś? hmm.. ale ona chodziła właśnie na awf? i tak super :) no ja też mam nadzieję widzieć jakieś efekty :) a nawet jak nie będzie, to i tak żałować tych ćwiczeń nie będę :) mam nadzieję, że spaliłam dziś na tych zajęciach wczorajsze pączki :D
Na ten awf są jakieś specjalne zapisy? Dajcie mi jakaś stronę może albo spis zajęć i namiary jak tam się zapisać. Jutro idę na fitness u mnie na
osiedlu zobaczyć jak wyglądają zajęcia dla ciężarnych. Dostałam wczoraj pozwolenie od lekarza i odstawil mi leki mam tylko brać witaminy więc mogę wziąć się za siebie.
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
http://www.awf.gda.pl/index.php?id=734
ale masz pozwolenie pisemne? :)
ja się jeszcze zastanawiam nad zajęciami w gymnasionie też są dla ciężarnych i na późniejszą godz niż na awfie
Tak, chodziła na te konkretne.
Jak tylko się uporam z chorobami w domu, to na pewno zacznę chodzić - starszy ma zapalenie oskrzeli i zmiany na lewym płucu, co oznacza jednostronne zapalenie płuc.. Najbliższy tydzień na pewno kiblujemy w domu.
Ja sobie załatwiłam pozwolenie pisemne już ponad miesiąc temu, ale wtedy się u nas zaczęła zła passa - dwa tygodnie w domu, bo pęknięty obojczyk, tydzień przerwy i to zapalenie płuc.. Niech już nadejdzie wiosna..

No i w poniedziałek w końcu idę na USG, zacznę 18 tydzień :) Brzuch już mam spory, ale jeszcze nie wszyscy zauważają, że jestem w ciąży.
Pillotka - możesz edytować post i dodać link do poprzedniego wątku? http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-3-t441224,1,160.html
Panno - a chodziła 3 razy w tygodniu? czy rzadziej? :)
znów masz USG?!?
my w czwartek :P
kuruj Młodego.. biedaczek, się męczy.. :/

z tym pozwoleniem na awf to można przyjść bez i ćwiczyć na własną odpowiedzialność podpisuje się kwitek, a pozwolenie można donieść..

niestety, edyt postów jest chyba do 2 minut po opublikowaniu :/
aha, w przyszłym tygodniu na awfie trochę inaczej są zajęcia:
w poniedziałek jest sala X zamiast XII
w środę zajęcia na 9:30 zamiast na 9:00
w piątek jest sala XII zamiast X

nie wiem, czy ta zmiana jest tylko na tydzień czy na dwa (sesja?), ale to jeśli nic się nie zmieni z moimi planami, to się dowiem w przyszłym tygodniu :)

..mi się chyba uda w najbliższym tygodniu być jeszcze w poniedziałek (oprócz piątku) :)
ktoś się wybiera?!?
jak Wasze sobotnie nastroje :)) pogoda pięęękna, niestety mąż w pracy ale chyba potem wybiorę się na spacer.... w poniedziałek wracam do pracy muszę oswoić się z powietrzem po tym moim choróbsku.

Mnie coś tak kłuje i ciągnie brzuch w dole od wczoraj.... mam nadzieje, że to jedynie objaw tego, że rośnie ;)
Dziewczynki możecie jeszcze raz wkleić link poduszki -rogala który już został wypróbowany przez jedną z Was.
Z góry dziękuję.
ja mam taką, musisz poszukać gdzie jest najtaniej. Ja akurat kupowałam u mnie w mieście w hurtowni z artykułami dla dzieci
http://allegro.pl/poduszka-kojec-do-karmienia-spania-motherhood-i2996664372.html
Dziękuję.
Faktycznie przepatrzę na ofery moze nawet przez CENEO.
A w jakiej hurtowni dziecięcej kupowalaś tę poduchę?
Smykuś w Bydgoszczy :) ale przypuszczam, że w Akpolu w Gdańsku też jest:) tylko nie wiem jak ceny. Ja dałam 149 zł, pewnie dałoby się kupić taniej przez internet ale mnie już mocno bolał kręgosłup i nie chciałam czekać:))
Przepraszam, że wczoraj nie zajrzałam, ale byłam PADNIĘTA, tyle emocji wywołało u mnie wczorajsze USG :)

A więc u nas bedzie SYNUŚ :)
Ma się świetnie, wszystko OK, następne USG połówkowe mam 23-go lutego :)
Aktualizuje listę :)

*LIPIEC*
01.07. Agata
04.07. asski /SYNEK
08.07. pillotka
10.07. Antoza
10.07. emimar
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK
16.07. eni_a
17.07. Dumelek
21.07 asienkaj
23.07. Yevele
23.07. Aknah
23.07. Kamyczek1234

*SIERPIEŃ*
01.08. Gosia
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
11.08. Madzik
17.08 Sensimilia
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986

Maruszka
Mangolia
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
Widzę że coraz więcej z Was używa rogali, ja będę miała nieco inny od Kuzynki, odbieram na początku marca, ale nie potrzebuję jeszcze, bo mój brzucho...hmmm cóż...nie rośnie....jest tylko bardziej napięty niż był przed ciążą...ale przed miałam parę kilo do zgubienia, więc nie martwię sie tym, że na razie nie tyję ;)
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
A czy gdzieś w Gdyni są zajęcia dla cieżarnych - ale inne niż joga?? Wiecie coś??
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
asski super, że wszystko ok i gratuluję synka:)))
Byłam w piątek u ginekologa i powiedział że na 70% będzie dziewczynka. Dzidzia tak wachlowala nogami że ciężko było zobaczyć. Na razie się nie nastawiam.
W środę idę jeszcze na jedno USG do innego lekarza żeby powiedział mi konkretnie bo rodzina nie daje mi spokoju.
To byłaby pierwsza dziewczyna od strony mojego męża od 31 lat. Wszystkie kuzynki i kuzyni mają synów.
Poza tym w piątek lecę na ferie do Anglii i chcę porobić zakupy w Primarku a wiecie jakie tam są śliczne rzeczy i za bardzo małe pieniążki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
No to antoza trzymam kciuki za Córeczkę ;)
Byłoby wydarzenie w Rodzinie ;)

Mój Mąż w swoim pokoleniu pierwszy będzie miał parkę :) Bo albo mają samych chłopaków, albo same dziewczyny ;)
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Antoza to ja również trzymam kciuki za dziewczynkę:)))

no i zazdroszczę Ci tego primarku słyszałam, że są tam śliczne ciuszki za grosze:)
Gratuluje udanych usg. Powiększyło się grono chłopców,więc dobrze by było,żeby jakaś dziewczynka się "pojawiła";)))
miłej niedzieli dziewczyny!
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
hehh moja przyjaciółka - przyszła mama chrzestna mojej dzidzi też za 2 tyg wybiera się do Anglii na zakupy, no i był plan na zakupy w primarku dla maluszka, ale niestety kurcze no wstydzioch się nie ujawnił :)
może jeszcze zdążysz usg zrobić ;)
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
niestety - kolejne dopiero 6 marca ;)
http://forum.trojmiasto.pl/Oddam-materacyk-do-lozeczka-za-paczke-pieluch-t446238,1,130.html

Może wiecie czy ktoś potrzebuje,albo może któraś z Was jest chętna! Materacyk w bdb stanie zalega mi teraz razem z drugim w domu,a szkoda,żeby tylko stał i się kurzył.
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
Cześć Dziewczyny,

Mogę się przyłączyć? Termin mam na 01.07.2013 :-), to moja druga ciąża. Mamy córeczkę prawie 5 letnią, teraz będzie prawdopodobnie synek. Ciąża jak na razie przebiega bez nieprzyjemnych niespodzianek choć tak mogę ją nazwać trudną. Od dwóch mam zdiagnozowaną celiakie i od dwóch lat jestem na diecie. Ciężko żyć z czym takim, szczególnie teraz kiedy hormony szaleją, zachcianki mam a niewiele mogę. I na 90% ciąża zakończona będzie cesarką, tak jak poprzednia z powodu wady wrodzonej bioder.
Witam w niedzielne popołudnie :)
Jak u Was zdrówko i samopoczucie??
U mnie wczoraj rozpoczął sie remont, a mnie jak na złość cały dzień bolał brzuch, tak jakbym miała dostać okres :( Ale na szczęście żadnych innych objawów nie było dzisiaj juz tochę lepiej, ale nadal nie czuję się do końca dobrze, na szczęście jutro idziemy do lekarza, więc mam nadzieję, że potwerdzi, że z maluchem wszystko ok :)
Przez to wszystko zalegałam cały weekend w domu bo nawet nie miałam ani sił ani chęci na ruszenie się z domu :(
Mam nadzieję, że u Was lepiej :)
Miłego wieczoru
:)
[url=http://www.suwaczki.com/]
image[/url]
Bezglutek - witamy :)
*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek
04.07. asski /SYNEK
08.07. pillotka
10.07. Antoza
10.07. emimar
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK
16.07. eni_a
17.07. Dumelek
21.07 asienkaj
23.07. Yevele
23.07. Aknah
23.07. Kamyczek1234

*SIERPIEŃ*
01.08. Gosia
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
11.08. Madzik
17.08 Sensimilia
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986

Maruszka
Mangolia
image[/url]
Gratuluję kolejnych udanych usg (czyli zdrowych dzieciaczków i poznanych płci) i witam bezglutka :)
Nie wiem, czy w Gdyni są ćwiczenia dla ciężarnych oprócz sobotnich ćwiczeń u Iwony Guć (w fitnesie w Kwiatkowskim). Ale tamte są fajne :)

Byłam w UK w grudniu, ale to był chyba 10 tydzień, więc duuużo za wcześnie na zakupy. Ale potwierdzam - bodziaki, pajace za grosze. Z jakością różnie - można dostać w Primarku fajne ciuszki, ale niektóre to po prostu szmatki, które się rozciągają po pierwszym praniu.

Ja miałam pracowity weekend, dużo czasu spędziłam w samochodzie i teraz odpoczywam. Nie wiem, jak będę pracować w czerwcu czy lipcu..
OOO Guć ma w Kwiatkowskim???
To muszę się dowiedzieć co i jak :)
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
Polecam ćwiczenia darmowe na YOU TUBE
http://www.youtube.com/watch?v=O_lq1ttGxwE

jest tam kilka fajnych zestawów ćwiczen dla ciężarnych.
Uwielbiam je i wykonuje co drugi trzeci dzień.
a tutaj sa inne zestawy ćwiczeń
http://www.youtube.com/user/KobietaAktywnaPL/videos
Antoza - dzięki za fajny link :) Ja to muszę mieć bat, żeby ćwiczyć, ale takie domowe ćwiczenia to świetne uzupełnienie innych zajęć :)
Czesc Dziewczyny
Nie było mnie kilka dni, a tu juz nawet nowy watek :)))
Zrobiłam sobie Wasze linkowe tetsy na płeć dziecka i z jednego wychodzi chłopiec, a z drugiego dziewczynka, więc już sama nie wiem :) W środę mam USG więc może Kruszyna się w końcu ujawni :)

Antoza - ja poduszke kupiłam w merlin.pl, zapłaciłam chyba 120 zł plus przesyłka i to była najtańsza opcja jaką znalazłam.

Z Dumelkiem byłyśmy w czwartek na jodze dla ciężarnych. Ogólnie pozytywnie. Było 12 babeczek w różnych etapach ciążowych. Joga, jak to joga - było raczej spokojnie, ale i tak zakwasy miałam :) Ćwiczyłyśmy oddechy i obroty. Babeczka bardzo miła. Ja na pewno będę chodzić we wtorki.
Na zajęcia musze chodzic, bo inaczej zwariuję. Za bardzo aktywna byłam przed ciążą :)
cześć Wszystkim...

Miałam pracowity weekend, a ten tydzień zapowiada się nie lepiej...
Ponieważ wiem już że będę miała Synka, czas zrobić porządki w ciuszkach po Córeczce....i wszystko co wybitnie dziewczęce muszę sprzedać...
No więc wiecie....może któraś się skusi na zakupy u mnie ;)
Tylko na razie mało u nas dziewczynek hehe...
Ale jak któraś chętna to mówcie :)
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
heloł wszystkim, także bezglutka :D
wszystkim usg dobrze wychodzi, miło słyszeć :)
u nas niestety będzie obsuwa z usg, zamiast w czwartek do ginki, to idę w poniedziałek do gina :/ nie cieszę się, że do niego, bo raz u niego byłam jeszcze przed ciążą i nieciekawe wrażenie na mnie zrobił.. ale trudno, lekarza się nie wybiera, hehehe :]
no i czeka nas niespodziewany wyjazd na kilka dni, niestety na pogrzeb.. stąd zmiana planów usg.
aha, zdecydowaliśmy, że jednak raczej będziemy chcieli poznać płeć, ze względów logistyczno-zaopatrzeniowych - jak będzie dziewczynka, to chyba trzeba będzie zacząć kupować dziewczęce ciuszki, co by później za jednym zamachem nie wydać zbyt wiele (bo dla chłopca to wszystkie ciuszki mamy po Synku)

Panno - być może jedna lub dwie dziewczyny, które chodzą na zajęcia na awf byłyby chętne na jogę w cisowej. Znaczy się powiedziały, że na pewno chciałyby przyjść i sprawdzić co to :)

jak byłam w kilka sobót u pani Guć na tych ćwiczeniach, to tak słabo mi się podobało.. za dużo dziewczyn, za mało miejsca/piłek/drabinek.. może teraz się coś zmieniło, ale mi dużo bardziej odpowiadają takie zajęcia, jak na awf. No i mam nadzieję, że joga też sprosta moim wyobrażeniom. U pani Guć miałam wrażenie, że tak to było trochę naciągane ćwiczenie..

antoza - obejrzę te filmiki w wolnej chwili, ale mi to lepiej się zorganizować i wyjść z domu na takie zajęcia. Przy Synku ciężko znaleźć tak po prostu czas i samej ćwiczyć, a jak wychodzę, to tak bardziej zobowiązująco jest i dla mnie, i dla osoby, która pod moją nieobecność zajmuje się Synkiem :D

Panno - Ty dziś masz usg?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
asski - ja nie mówię nie :D
Mam ten sam problem :-) Skrupulatnie wszystko po córeczce chowałam a teraz jak wiem że będzie synek zaczęłam wystawiać na allegro. Znalazłam też znajomą, która chce się wymienić ciuszkami. Zobaczymy czy coś z tego wyjdzie.
Pillotka - ja mam dzisiaj USG i już sie nie moge doczekać :) i przykro mi z powodu pogrzebu :(
image[/url]
Bezglutek - możesz wkleić link do swoich aukcji??
image[/url]
dzięki, -mTusia-.

daj znać, co u Twojej córeczki słychać. Mamy prawie ten sam termin, to dzieciaczki powinny być porównywalne :) ciekawa jestem, jak duże jest to moje Maleństwo. Ono najbardziej lubi kopać, jak trzymam laptopa na brzuchu :D
Proszę bardzo :-)
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=3705692
Codziennie coś będe dorzucać, przedział wiekowy do 4 lat, także jak ktoś zainteresowany dla starszych dzieciaczków zapraszam za jakiś czas. Muszę się przedrzeć na razie przez te małe.
Mama nadzieję, że Pani doktor nie zmieni za miesiąc zdania. Była pewna, nawet mojej córce powiedziała, że będzie braciszek.
I chętnie zajrzę do aukcji jeżeli ktoś chce się pozbyć ciuszków po synku :-)
Dlatego właściwie chciałam drugą dziewczynkę hehe - dla wygody ;)
Ale teraz przynajlniej będę miała radochę z kupowania chłopięcych...zamiast się obijać muszę działać ;)
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
ja będę wklejała po trochu - co obrobię to Wam podam, może akurat coś komuś w oko wpadnie :)
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
Ja już po usg. Mój syn waży równo 222 gramy. Pogrzebałam w szafceze słodyczami (u teściowej, bo my w domu nie mamy ;) i wyszło mi, że to dwie tabliczki czekolady. No i płci nie znam, w sensie, na tym nfz-towskim sprzęcie nie było widać. A ja siedziałam cicho, ze już coś wiem ;) W sumie zaraz na połówkowe, zaczęłam 18. tydzień i za trzy tygodnie idę znów na to 3D.

Ale porozmawialam z lekarzem i lekarką ogólną i wymyśliliśmy, że zrobię sobie jednak prywatnie wszelkie badania na tarczycę, łącznie z usg. Tak profilaktycznie. U mojej mamy zdiagnozowano ostatnio Hashimoto, więc wolę wiedzieć, czy mam problem, czy jeszcze nie.

Ja też chodziłam do Iwony Guć na ćwiczenia, ale trzy lata temu. I one były jeszcze w spzitalu. A teraz są na nowej siłowni, prysznice, sprzęty itd więc ciekawa jestem, czy sam program też się zmienił.

My jeszcze kiblujemy z młodym w domu, ale może w piątek uda mi się pojechać na AWF. Jeśli któraś z Was będzie, to się poznamy :)
Panno - to chyba nawet więcej niż dwie taliczki :D ..przynajmniej tabliczka, którą wczoraj zużyłam do ciastek miała 100g.. ;] a jaki długi?!?!?

Panno - pisałam wyżej o zmianach w zajęciach na awf, doczytałaś?
a dziś się dowiedziałam, że w ten pt zajęcia na 9:30, nie na 9:45.
nas niestety nie będzie, przez ten pogrzeb :(
a w środę ma być film o porodzie :) oprócz ćwiczeń.
gratuluję wszystkich udanych usg :)))

ja dzisiaj zaczęłam się rozglądać za mebelkami do pokoju malucha i powiem Wam, że albo nic mi się nie podoba albo ceny są tak kosmiczne że szok... ehh ;/

a ostatnio zaczęłam tyle jeść, że na koniec ciąży to się chyba będę toczyć :D ale nie żałuję sobie, nie wiem czy to dobrze hehe:) przedwczoraj o 1 w nocy miałam zachciankę na McDonalda, oczywiście pojechaliśmy a co śmieszniejsze nie byłam tam jedyną ciężarną :D
Bezglutek, no śliczne te Twoje ciuszki, ajj za szybko wystawiłaś, bo pewnie te najładniejsze szybko zejdą, a ja usg potwierdzające dziewczynkę mam dopiero 20.02 Te sukienki jakie słodziaki :) No brałabym cały komplet
Dziewczyny, ja juz po USG :)
Będzie córka jak nic :) tak się wystawiła, że nawet my z mężem nie mielismy wątpliwości co do płci, zanim lekarz powiedział :)
Ma ok 15,5 cm i waży 295g :) Mózg symetryczny, serduszko bije prawidłowo, dwie komory i dwa przedsionki, zmierzona kośc udowa i brzuszek i wszystko dobrze, zdrowa dziewczynka, szyjka długa i zamknięta, prawidłowa ilość płynu owodniowego i łożysko też ok :)
Więc jestem przeszczęśliwa :)
Wynikami mam się nie przejmować, podobno dopóki hemoglobina nie spadnie poniżej 11 to nie ma się czym martwić :)
Mała miziała się po buzi i machała rączkami i nóżkami :) Widok wzruszający :)
I jak ja wytrzymam 4 tygodnie do następnego usg ? :)
pozdrawiam
image[/url]
Cześć dziewczyny, witam wszystkie nowe Kobitki, które do nas dołączyły i gratuluje tym, które już znają płeć, mam wielką nadzieję że i ja 1 marca też już będę mogła się tym pochwalić :) Najgorsze to czekanie od wizyty do wizyty, też tak macie ? :)

Widzę, że niektóre z Was już szaleją z zakupami dla maluszków, ja jeszcze mam jakieś obawy, nie wiem sama dlaczego, tak naprawdę nawet nie wiem kiedy zacząć ogarniać to wszystko, ale postanowiłam sobie, że dopiero po połówkowym.

Powiedzcie mi kochane, czy orientujecie się jak to jest ze szkołą rodzenia, od którego tygodnia najlepiej, bo jedni mówią, że już od 20 można inni, że dopiero po 25, sama już zgłupiałam, a chciałabym już zacząć orientować się w tej kwestii. A Wy już macie wybrane, gdzie będziecie chodziły ?

Ja dzisiaj w końcu wybrałam się na zajęcia dla ciężarnych, ależ mi brakowało tego, wrrrrrrr :D
Aknahh, a gdzie odbywa się joga typowa dla ciężarnych? bo nigdzie nie mogę znaleźć.

Aaaa i jeszcze jedno, czy któraś z Was też miewa problemy ze snem?
Ja od jakiegoś czasu strasznie cierpię na bezsenność, dobija mnie to okrutnie :( zasypiam dopiero ok. 4 rano a później budzę się nieprzytomna :( Macie jakąś dobrą radę na to ?
image
Aniulek_80 - na bezsenność to zostają tylko metody domowe jak ciepłe mleko. Ale pocieszę cię że na razie to lepiej nie będzie :-). Ja w 8 miesiącu o 4 rano telewizja i komputer. Potem w ciągu dnia odsypiałam. Teraz nie mam na razie kłopotów, wręcz przeciwnie :-) Zasypiam szybciej od mojej córki.
Aniulek_80 joga jest w Sopocie na 3go maja. Ja dziś idę z Dumelkiem na 17.30 - moze dołączysz? (tylko n ajpierw tam zadzwon czy sa miejsca, ale raczej nie powinno byc problemu).
Jesli chodzi o niespanie, ja miałam problemy zanim kupiłam poduchę - teraz śpię już całkiem ok, bo mi wygodnie i nawet do toalety chodze ostatnio 1-2 razy tylko a nie 4-5 jak to juz bywalo.
Hej dziewczyny.
Gratuluję pozytywnych USG i poznania płci!
Ja też kiepsko śpię jakoś jak wstanę siku toi potem dwie godziny się męczę,żeby zasnąc i znowu siku;/ chyba muszę zmobilizować się do tej poduszki chociaż w pierwszej ciąży nie używałam,ale chyba nie potrzebowałam po prostu bo nie miałam takich kiepskich nocy.
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
Dzisiaj na jogę nie dam rady, ale dzięki za info i myślę że któregoś dnia dołączę do Was :)
Poduchę będę miała już w sobotę, więc mam wielką nadzieję, że coś pomożę na bezsenność no i z mlekiem też spróbuje :)
Jejku jak Was czytam to jestem przerażona ile Wy razy wstajecie w nocy do toalety, wrrr.... Ja odpukać tylko raz z tym, że ja bardzo późno chodzę spać. Ale póki co na 1 razie się kończy i mam nadzieję, że tak pozostanie :) za to w ciągu dnia nadrabiam :D
image
No ja też wstaję w nocy do toalety ale na szczęście na razie też tylko raz :) Za to po powrocie z toalety nie mogę zasnąć, nie to że mi nie wygodnie czy coś tylko po prostu tak jakby ktoś wyłączył mi funkcję sen :( potem zasypiam i z łózka nie moge się zwlec :(
A co do wizyt u lekarza, to czekam w miarę spokojnie, do czasu gdy zostaje dzień czy dwa przed wizytą, wtedy włączają się złe myśli i koszmary, ale na szczęscie na razie jest ok :) Bałam sie bo odrobiłam dopiero 2 kg ze straconych 3,5 kg a to juz piaty miesiąc, ale na szczęśćce maluch wyprzedza wagowo termin porodu z miesiączki o 3 dni, więc jak to ekarz stwierdził wszystko rozwija się ksiązkowo :) Nawet termin z USG jest ciągle taki sam, chociaż lekarz mówił by teraz już na to nie patrzeć :)
Miłego dnia :)
image[/url]
A ja dziś rano miałam wielki powrót wymiotów.....kurcze myślicie, że to może tak nagle wrócić czy to jednorazowe....eh
no i wróciłam włąsnie z USG i wszystko z maleństwem wporządku jednak płci nie znam jeszcze , kurcze to chyba ten sprzęt NFZ , chyba wybiorę sie na jakieś lepsze USG tylko powiedzcie gdzie warto i żebym majątku nie zostawiła bo akurat mamy trochę wydatków
mTusia gratuluję udanego usg i dziewczynki, mam nadzieję, że u mnie 20.02 też się Wsydzioch ujawni i pępowina miejscówkę zmieni!
Co do wstawania w nocy to u mnie też nieciekawie, po 6 razy chodzę w nocy do toalety.
Kamyczek mi też pawie się jeszcze zdarzają, a to już początek piątego miesiąca. A jak jestem głodna to odruch wymiotny gwarantowany!
Asienkaj ja byłam ostatnio w invicta u dr Puzio. Sprzęt mają bardzo dobry na nim robią 4d Usg kosztuje 120 i zrobił je naprawdę szczegółowe, 30 min byliśmy w gabinecie, gdzie na nfz wizyty u mnie trwają 5-7 min.
a długo się czeka na takie USG u dr Puzio i czy mam szansę jak nie należe do nich
Faktycznie jak ja chodziłam w pierwszej ciąży na NFZ ani razu nie poznałam płci dziecka może coś w tym jest,że słabo widać. Dopiero jak poszłam na 3D akurat wtedy było połówkowe dowiedziałam się,że synuś. Wtedy nie było chyba jeszcze 4D,a to 3D robiłam na Heweliusza jest spółdzielnia lekarska czy jakoś tak na przeciw terranowy koło dworca wchodzi się tak na rogu i płaciłam wtedy 150zł i płytkę z nagraniami dostaliśmy do domu. Nie wiem jak to teraz wygląda bo było to ponad 4 lata temu teraz na połówkowe też wybiorę się gdzieś na sprawdzone USG.
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
ja poznałam płeć przy pierwszym dziecku również na NFZ i się sprawdziło ale teraz już mnie ciekawość zżera
Witam się :)

Ja sie zaliczam do klubu źle śpiących, potem rano zwlec się nie mogę....choc dziś było nieźle...spałam 9 h i pomimo wstawania do toalety poszło sprawnie hehe...
Ale ponieważ wstałam o 10-tej jestem cały dzień do tyłu ze wszystkim, zero organizacji WRRRR....

Gratuluję kolejnych USG :)
No i trzymam kciuki za następne :)
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
u mnie też ze spaniem tragicznie.. co chwilę wstaję do toalety i potem nie mogę zasnąć, albo jakieś inne nieprzyjemności mnie budzą. Za to dziś chyba poczułam ruchy maleństwa =) mówię chyba bo w sumie nie wiem jak to powinno wyglądać, bo to pierwsza ciąża. W nocy za każdym razem jak się ruszyłam to czułam jakieś takie.. nie wiem w sumie za bardzo jak to określić, ale nigdy czegoś takiego nie czułam, więc podejrzewam, że to bobas dawał o sobie znaki =)

Trochę się teraz martwię, bo teściowie dziś się obudzili rano z grypą żołądkową którą złapali w niedzielę od rodzinki mojego szwagra, a my u nich wczoraj spędziliśmy trochę czasu i obawiam się, że jutro ja lub mąż obudzę się z grypą... nie znoszę tej choroby, pewnie jak każdy, a jeszcze w ciąży to przechodzić na pewno nie jest ciekawie.. mam nadzieję, że mnie to jakoś ominie.. chociaż rano czułam się świetnie a teraz już mi coś się słabo robi...

Miłego wieczoru =)
hej dziewczyny, u mnie ze spaniem nie jest źle, śpię aż za dużo chyba;))) ale fakt że wstawać w nocy na siusiu muszę, ale idę na wpół śpiąca ;p

gratuluję kolejnym dziewczynom udanych usg :)) my jeszcze trochę poczekamy bo mamy dopiero 26.02...

a dzisiaj byłam na wizycie u endokrynologa i mam nadzieję, że się waga pomyliła ale w ciąg 2 tygodni od wizyty u gina przytyłam 2 kg ;/ czyli jestem 2,5 kg na plusie. Więc tempo tycia jest chyba szybkie licząc że w pierwszym trymestrze schudłam dobre 2,5 kg...

a czasem fajnie być w widocznej ciąży, do lekarza pielęgniarka wpuściła mnie bez kolejki a jak się ustawiłam w kolejce do rejestracji to chłopak który stał przede mną zrobił raban że teraz "ta pani w ciąży" hehe:)
Walentynki z jogą http://sport.trojmiasto.pl/Walentynki-z-joga-imp347494.html

Myślę, że parę dziewczyn z Was pójdzie na darmową jogę :)
Mentorka - może Ty mi podpowiesz w sprawie tarczycy. Rozmawiałam z lekarką ogólną i uzgodniłyśmy, że skoro moja mama ma Hashimoto niedawno zdiagnozowane, a ja dawno nie robiłam żadnych badań w tym kierunku, powinnam zrobić dla spokoju wszystkie tsh, ft4, przeciwciała i usg tarczycy. I właśnie - to pewnie jak z ciążą, dużo zależy od sprzętu. Znasz jakiś dobry gabinet robiący usg tarczycy?

Pillotka - ja się jednak nie wyrobię z piątkiem, bo mi robota wypadła, więc pewnie w przyszłym tygodniu, w poniedziałek W KOŃCU się wybiorę.

Gratuluję usg! u mnie lekarz na nfz miesiąc później nie widział płci, dużo zależy od sprzętu.

A co do spania to nie mam problemu - ostatnio mam jakoś dużo wyjazdowej pracy, więc zasypiam jak niemowlę. I zdarza mi się ani razu nie wstawać do toalety :) Ale niestety nie zawsze. W pierwszej ciąży pod koniec latałam już dwa razy - to w sumie dobry trening przed nocnym karmieniem :)
Witam i ja :)
Zaraz się zbieram i jadę do Mamy :) Nie chce mi sie w domu siedzieć...
Wczoraj wykopałam tonę ciuszków...zaczęłam segregować prać....ileż przede mną roboty to masakra jakaś...
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
panna z mokra głową - nie pomogę bo nie jestem z trójmiasta ale ta lekarka do której chodzę mówiła że właśnie w poradni przyklinicznej w szpitalu ma słaby sprzęt. Ale w usg i tak ewidentnie było widać że tarczyca chora poza tym wyniki badań były jednoznaczne. Ale masz rację warto się zbadać dla świętego spokoju :)
dziewczyny czy któraś też tak ma wczoraj wieczorem już leżałam i poleciała mi krew z nosa . dzisiaj w pracy znowu , wczoraj byłam u lekarza akurat i nic nie bylo , martwię się chociaz czytałam że to normalne w ciąży i nie ma się co martwić ale wiecie jak to jest
asski-ja już parę dni temu odkopałam tonę ciuszków u kuzynki i od koleżanki też trochę dostałam,która w październiku rodziła więc tak na prawdę na pierwsze 3 miesiące nie muszę na dobrą sprawę nic kupować chociaż i tak kusi,a te ciuszki użyte raz może dwa bo przecież dziecko zaraz wyrasta więc na razie zostawię tyle ile mam i tak dużo wydatków jeszcze nas czeka więc nie ma co szaleć. Prać na razie tego nie będę bo do lipca to jeszcze sporo czasu planuje w maju się dopiero wziąć za pranie.

asienkaj-ja nie miałam tak jeszcze odpukać ani w pierwszej ani teraz,żeby mi krew leciała z nosa
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
Asienkaj - mi krew nie leci, ale za to notorycznie mam skrzepy krwi w nosie, tak jak przy katarze pozasychane, ale krwawe i to zawsze po nocy, w dzień nie, myślę, że nie mamy się czym przejmować :)
Ja prać będe dopiero gdzieś w maju najwcześniej, bo dopiero rozpoczęlismy weekendowy remont i pokoik dziecięcy jest jedną wielką rupieciarnią :)
image[/url]
Witam drogie ciężarówki.

Po pierwsze mi sie tez czasem zdarza krew z nosa, niestety jest to po prozy osłabienie organizmu.

Ja dzis byłam u genetyka z moimi wyńikami przesiewowymi i te prawdopodobieństwa wyszły niskie więc już nie bede sie tym martwić. Mam zmianę terminu porodu na 6 sierpnia także ciut szybciej ;)
Ja nadal nie wiem kto mieszka w brzuchu ale liczę ze dowiem sie 27 lutego bo wtedy mamy kolejne usg. Póki co 15 tydzień zaczęłam od wymiotow ale jest już lepiej. Czekam aż mi przejdzie zupełnie.

Powiem wam ze przez to ze sie oszczędzam i tak raczej dbam i nie szaleje z ruchem to mam teraz straszne problemy, wczoraj poszliśmy potanczyc i dzis sie ruszyć nie mogę tak mnie kręgosłup boli, także na pewno muszę pomyśleć o tych ćwiczeniach dla ciężarnych.

Wiecie po mnie nie bardzo widać ta ciaze, brzuch maleńki, ledwo co widać, trochę jak objedzony i tyle, dzidzi jeszcze nie czuje bo za wcześnie... I tak żyje od usg do usg ;(

Ps a poduche od męża na walentynki dostanę, szczyt romantyzmu po prostu. Miłego dnia wam życzę kochane.

Ps ps w invicta jest bardzo dobry endokrynlog, dr sharma, i sprzęt tez maja super także tam polecam wszystkim tarczycowym.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
asienkaj ja jakieś 3/4 tygodnie temu miałam codziennie krwotoki z nosa!! i to takie że nie mogłam ich zatamować ;/ na szczęście mam laryngologa w rodzinie który od ręki obejrzał mi nos i wypalił wszystkie brzydkie naczynka. Od tego czasu ani razu mi krew z nosa nie leciała:))) za to pękło mi jedno naczynko na policzku no i krew leci z dziąseł podczas mycia zębów a wczoraj nawet podczas jedzenia rzodkiewki ;/

właśnie wróciłam z zajęć fitness dla kobiet w ciąży, szczerze mówiąc mam mieszane uczucia a jutro jeszcze pójdę na jogę i wtedy zdecyduję na co będę chodzić:)
asienkaj mi w czasie ciąży już chyba z 7 razy leciała. Ale i przed ciążą się zdarzało. I mam ciągle przekrwione oczy. Czytałam że to wszystko może się zdarzać bo naczynia krwionośne są teraz przeciążone.

dziewczyny gratuluję i zazdroszczę wizyt i usg, ja mam dopiero 01.03 nie wiem czy jest taka ilość lodów abym dotrwała do tego terminu ;)
Dziewczyny jak u Was z dziwnymi zachciankami? Jak tylko przeszły mdłości to się zaczęło. Na szczęście w większości są raczej "niegroźne". Ostatnio truskawki, te świeże są okropne więc kupuje mrożone i robię z galaretką. I arbuz za mną łaził, nie wytrzymałam. Lody też, ale nie te słodkie, tylko same kwaskowe (tylko Grycan mogę jeść). Jestem w 21 tygodniu ciąży i 4,5 kg jest mnie więcej :-).
Dieta bezglutenowa mnie wykańcza więc chociaż tak sobie dogodzę :-)
Właśnie chlebek piekę :-) pachnie pięknie w domu :-)
Madzik - dzięki za namiar na invictę, chyba faktycznie tam pójdę, bo lepiej zapłacić 30 zł więcej i mieć lepszy sprzęt.

Bezglutek - w pierwszej ciąży zachcianek nie miałam wcale, ale jakoś miesiąc temu miałam jazdę na lody z jednej gdyńskiej lodziarni. Normalnie leciałam tuż przed zamknięciem i wcinałam jakiś wypasiony deser lodowy. Sama, bo mąż z młodym w domu zostawał. Normalnie jak jakiś alkoholik, samotnie przy stoliku i kuflu piwa ;) Ale tylko trzy razy mi się zdarzyło. Poza tym nie mam żadnych zachcianek.
witam my po kolejnej przeprowadzce i chciałam się po prostu przywitać:)
imageimage
hej Basieniak, co tam u Was słychać i jak się czujesz? Lepiej już?
Witam i ja :)

Krew z nosa - normalka, nie przejmujcie się...to wynika z większego ukrwienia naszego org... wcale nie świadczy o osłabieniu ;)
Ja od 2 m-cy mam skrzepy non stop, a czasem i "świeżą" krew ;)

Smaki - od tygodnia CZUJĘ że jestem w ciąży (żywieniowo), jestem wiecznie głodna, ciągle mam na coś ochotę...ale waga jeszcze się nade mną miłuje ;)

Ciuszki na poród będę prała też a maju, ale teraz chcę je odświeżyć, głównie po to zeby sprzedać ;)
Są mocno pogniecione, więc po praniu i prasowaniu będą lepiej pozować do zdjęć lub oględzin na żywo ;)
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
Ja nadal -1,5 kg w porywach do -1,0 kg w stosunku do sprzed ciąży :)
Zachcianek brak, tzn mam czasami na cos ochotę, ale ani nie jestem ciągle głodna, ustaliłam jakoś sobie pory karmienia ;) i staram się tego trzymac i jest ok, maluch się rozwija a waga nie szaleje, głodna nie chodzę :) poza tym ciązowych mieszanek smakowych w ogóle nie mam, a jak mam na coś ochote to raczej tak normalnie jak każdy czasami miewa, poza tym nie są to zachcianki typu musze zjeść lub umrę :) Więc rozsądnym zachciankom sporadycznym np. truskawki czy teraz pomidory :) mówie tak, reszcie nie, mój mąż mówi, ze jestem za leniwa na zachcianki bo nie chcę mi się np. o coś iść do sklepu czy cukierni, a jemu kazałam być twardym i mi za bardzo nie ulegać :) Po tłustym czwartku została mi wielka ochota na pączki, ale twardo mówię nie, za każdym razem jak je widzę jak kupuję chleb :) mam nadzieję, że wyjdzie mi to na dobre, moja głowa i rozsądek jest chyba silniejszy niż zachcianki, ja z resztą raczej nie jem nigdy słodyczy ani fast foodów :)
image[/url]
Czesc Dziewczyny - Walentynkowo hehe
Ja już po USG. Maluchowi za bardzo się ruszac nie chciało, ale już jest pewne że to CHŁOPIEC ;-)) więc chociaż mam pewność, że różowe kolory odpadają :) Wszytsko inne na razie ok :)

mTusia - ja tez skrzepy mam zawsze po nocy, ale to chyba glównie od suchego powietrza jest.

mentorka - a gdzie ten fitness i dlaczego mieszane uczucia? no i napisz jak po jodze :) gdzie chodzisz?

a jeślic hdozi o zachcianki to ja mam jedną i wg mnie dziwną, bo jakoś tak batoniki Milky Way mi ostatnio dobrze wchodzą hehe a ogólnie mało słodyczy jem :)
polecam jeszcze endokrynolog dr Kuziemską
Czesc przyszłe Mamusie :)

jestem tutaj nowa, ale juz wiem że będziemy mieli z mężem CHŁOPCA :) wybraliśmy już imię - będzie Borys :) a termin mamy na 11lipca2013 :)

wszystkie sprawy został na mojej głowie, bo mój mąż jest marynarzem i wróci dopiero pod koniec czerwca...mamy nadzieje, że zdąży :)

pozdrawiamy serdecznie
izabell_ witamy;) Kolejny chłopiec w naszym wątku!;)

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek
04.07. asski /SYNEK
08.07. pillotka
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07.izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK
16.07. eni_a
17.07. Dumelek
21.07 asienkaj
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234

*SIERPIEŃ*
01.08. Gosia
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
11.08. Madzik
17.08 Sensimilia
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986

Maruszka
Mangolia
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
aknahh-gratuluję chłopca! i udanego USG!

Ja zachcianki mam tylko na truskawki czasem,a tak odżywiam się normalnie bez szaleństw ;) a pierwszej ciąży piłam dużooo coli i jadłam pierniki do tego,a teraz w ogóle na cole patrzeć nie mogę z kolei czasem mam taką wielką ochotę na piwo z sokiem malinowym,ale na ochocie oczywiście się kończy;)U początek 20 tygodnia no to półmetek mam za sobą te drugie pół już nie idzie tak szybko chociaż wiosną może będzie inaczej;)

Coś cicho ostatnio w tym naszym wątku.
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
aknah ja jestem z Bydgoszczy:)
a fitness nie podobał mi się bo po pierwsze zajęcia krótkie (ok 45 minut) i jakoś tak nie wiem...
za to jogą jestem zachwycona :D zajecia trwały 1,5 godziny. robi to szkoła rodzenia, klimat i atmosfera jest fantastyczna, oprócz mnie były tylko dwie dziewczyny. Wszyscy bardzo otwarci i życzliwi, oprócz ćwiczeń także rozmowa, co u kogo, jak się czujemy, jakie mamy problemy, ćwiczenia indywidualnie dobrane pod nas i pod nasze problemy (np, łydki czy kręgosłup itd).
Tak więc fitness sobie odpuszczam i będę chodzić na tą jogę, szkoda że jest tylko raz w tygodniu :)) a po nas wchodziły na jogę mamusie z małymi niemowlaczkami więc też super że coś takiego jest:))
Mentorka - nie wiedziałam, że Ty nie z 3miasta :)) Tam gdzie my chodzimy na jogę tez są zajęcia dla mam i dzieciaczków - może kiedyś też pójdę. Super że Ci się podoba. w Sopocie mamy trochę ponad godzinę zajęć: oddechy, trochę pogadanek, ćwiczeń - tez fajnie :)
Ja też by poszła, tylko Sopot lub Gdynia, daleko :(
Aknahh - czekam na Ciebie i na Świętokrzyską :)
image[/url]
Dziewczyny to już pewne stal się cud i będziemy mieć dziewczynkę na 99%.
Od strony męża to jest pierwsza dziewczynka od 31 lat.
Dzisiaj wylot a jutro szaleństwo zakupowe w rytmie czerwonej minnie mouse.!!!
Ale się cieszę!!!!
Antoza- Gratulację! Miłego szaleństwa i wypoczynku;)

Dziewczyny w pierwszej ciąży nospy nie brałam bo nie miałam takiej potrzeby teraz od wczoraj mam bóle brzucha takie jak na okres;/ i nie wiem ile tej nospy mogę wziąć?
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
Antoza - super, bardzo Wam gratuluję, pewnie w rodzinie wielkie wydarzenie :D

agusia-gdansk ja na początku ciąży jak miałam silne skurcze to brałam 3 razy dziennie nospe forte. A takie skurcze jak na okres miałam kilka dni temu może przez 3 dni to tez wzięłam po jednej nospie. Pewnie też zależy jak silne Cię boli
Wzięłam ta nospe jakieś dwie godz temu i nic;/ boli mnie jeszcze bardziej ze z łóżka nie mogę się zwlec;/ chyba jak mi dalej nie przejdzie zadzwonie do mojego lekarza po poradę bo nie wiem co myśleć;/
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
agusia-gdańsk lepiej skonsultuj się z lekarzem. Jeżeli skurcze się nasilają jedź po prostu na pogotowie. Lepiej dmuchać na zimne.
Wszystkiego dobrego
ja uważam tak samo jak Bezglutek, jeżeli aż tak silnie Cię boli to lepiej to sprawdzić. Albo chociaż skonsultować z lekarzem.
ja bym pojechała na izbę przyjęć niech sprawdzą lepiej co się dzieje , lepiej dmuchać na zimne
Agusia - jeśli nospa nie działa, to jedź lepiej na IP, tam sprawdzą co i jak :( Zdrówka życzę :)
Antoza - gratuluję dziewczynki :)
image[/url]
Nie na pogotowie na IP do szpitala od razu, tak, jak mówią dziewczyny. Ja w pierwszej ciąży w 7. miesiącu miałam straszne bóle brzucha i wylądowałam w szpitalu z podejrzeniem przedwczesnego porodu. Okazało się, że to infekcja wewnątrzmaciczna, ale załatwili ją lekami.
Nie chcę nikogo straszyć, ale najprawdopodobniej nabawiłam się jej na basenie, bo w pierwszej ciąży prawie co tydzień chodziłam pływać..
Także lepiej to sprawdzić, jeśli nie pojedziesz do szpitala, zrób sobie koniecznie prywatnie crp, to Ci pokaże, czy organizm zmaga się z jakąś infekcją. Trzymam kciuki!
Mentorka czuję się lepiej, znaczy nie wymiotuję hehehe nawet jestem w stanie robić obiady, sprzatać więc wróciłam do żywych choć jak była moja mama to się rozleniwiłam na maksa:) my kończymy urządzanie mieszkania, na tym weekendzie powinny zniknąć ostatnie kartony i w końcu zaczniemy normalne życie heheheh

jak nospa nie pomaga to od razu lekarz...ja ostatnio miałam jakieś zatrucie, skręty jelit, strasznie zimno mi było TRAGEDIA, a do tego biegunka przez 3 dni, ale w końcu smecta pomogła - w ciąży bezpieczna jak kogoś złapie, ale nie życzę
imageimage
Basieniak to się cieszę już lepiej się czujesz:)))

a mnie naszła ochota na ciasto jogurtowe, akurat miałam wszystkie składniki więc zaczęłam robić, przed chwilą wylądowało w piekarniku więc o 12 w nocy będzie gotowe hehe :) ale chociaż ciepłego kawałek zjem i będzie na śniadanko :))
Dzień dobry;)
Skontaktowałam się z lekarzem swoim kazał mi wziąć 3 nospy i paracetamol i leżeć cały dzień tak więc uczyniłam. Obiecałam sobie,że jak do wieczora nie przejdzie pojadę na IP. Dziś już jest lepiej będę się oszczędzać bo wczoraj chyba przesadziłam z porządkami zawsze muszę sobie znaleźć jakąś pracę;/ W poniedziałek idę robić świeże badania bo już miesiąc minął łącznie z CRP więc będę wiedziała co i jak.

Miłego weekendu.
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
Basieniak - super że czujesz się lepiej :)
Agusia - t0 odpoczywaj i się nie przemęczaj :( poproś kogoś o pomoc :)
Dziewczyny, jak tak początek weekenedu, u mnie trochę ponuro, za oknem i w domu bo mąż w pracy :( Dopiero zwlekłam się z łózka, całą noc nie spałam, przewracałam się z boku na bok, śniły mi sie jakies bzdury i dopiero nad ranem zaczęłam przysypiać, aż dziwne bo byłam zmęczona :( Zaraz lecę na zakupy :)
Miłego dnia :)
image[/url]
Witam w weekend =)
Ja ostatnio tez najadlam sie strachu, mialam bardzo duzo stresu zwiazanego zd stanem zdrowia siostry i przez to wszystko mialam silne bole brzucha i delikatne plamienie. Ale skonsultowalismy z lekarzem i nie jest tak zle, dostalam leki, mam sie nie wysilac i nie stresowac (jakby to bylo takie proste).

Antoza gdyby u nas byla dziewczynka to by byla pierwsza w rodzinie Meza od ponad 80 lat, takze to by dopiero byl szok. Mam slodkie zachcianki takze po cichu licze na taki cud, ale nastawiam sie raczej na chlopca. 80 lat to nie wiem czy sa jeszcze jakies szanse =p w sumie to nawet nie wiem czy bym chciala dziewczynke w takiej sytuacji bo wszyscy by zwariowali ma jej punkcie i trudno by było jej nie rozpiescic =p moze poznamy plec za tydziem..

Milego dnia i weekendu =)
o rany, kilka dni mnie nie było, a wątek dwa razy dłuższy i ponad 50 wpisów do przeczytania!! pędzicie :)

Aniulek_80 - ze szkołą rodzenia to chyba jest tak, że to SR ustala od kiedy można chodzić :) tam, gdzie chodziłam w pierwszej ciąży, można było dołączyć około 24. tygodnia ciąży.
a na bezsenność to polecam jakąś aktywność fizyczną na świeżym powietrzu :) o tej porze roku to chyba tylko spacer..

Panno - ja tarczycę robiłam prywatnie w spółdzielni lekarskiej (żeby nie czekać tak długo na badanie ze skierowania) i na nfz w wspl.
w obu są dokładne opisy, aczkolwiek bardzo się różnią (np. wg jednego wielkość jest odpowiednia, a wg drugiego sporo za mała). Lekarz (albo endo albo chirurg) mówił, że to normalne, bo są różne sposoby mierzenia tarczycy, można po wewnątrz, albo po zewnątrz i że nie ma określonych norm, wg których oni powinni mierzyć.. :/

witaj izabell_ :) Borys to rzadkie imię :) a gdzie zamierzasz rodzić? ciekawe, czy mąż zdąży wrócić :D to pierwsza ciąża? pierwsza zwykle jest przenoszona :)

mentorka - wygląda na to, że ta joga rzeczywiście jest fajnym spotkaniem :)

dziewczyny, Wy też polecacie tą w Sopocie? ..może bym chodziła.. pokombinuję :) Panno - wiesz już kiedy rusza joga, o której mówiłaś?

antoza - gratuluję cudu dziewczynki :) no to sobie zaskarbiłaś całą rodzinkę :D

no i byle do poniedziałku. Muszę zrobić badania ft4 i tsh, a trochę po południu wizyta u gina. I jeszcze się zastanawiam, czy iść rano na fitnes na awf :D można iść na fitnes po pobraniu krwi?!?! Zastanawiam się też, czy jak wstanę duuuuużo wcześniej niż zwykle + fitnes, to czy Maleństwo będzie miało siły brykać na usg.. ;]
Pillotka - ta w Gdyni ruszy jak się tylko zbierze grupa (trzy osoby). Bo "joga dla normalnych" ;) jest cały czas, a chodzi o grupę ciężarówek. Jakbyś była chętna to tylko jeszcze jedna nam zostaje i ruszamy w kameralnym gronie :)

Są tu jakieś mamy z Zaspy? Dzisiaj byłam w kawiarni Ale Ciacho (w Hali Lotni, jak się orientujecie, gdzie to jest). Jest tam kącik dla dzieci, wybór herbat i kaw i mnóstwo ciast i ciasteczek. Mama, która prowadzi tę kawiarnię piecze wszystkie słodkości, naprawdę pyszne i czuć, że prawdziwe. A ja jestem bardzo wyczulona na wszelkie sztuczne dodatki. Właśnie wcinam ciastka czekoladowe z chilli.. mniam! Robi też torty na zamówienie, jakby któraś szukała czegoś nie z sieciówek ;) Polecam z czystym sercem i pełnym brzuchem ;)
przeczytajcie, my się z mężem uśmialiśmy :)))

JAK ZACHOWUJE SIĘ MATKA PRZY PIERWSZYM, DRUGIM I TRZECIM DZIECKU?

Twoje ubrania:

Pierwsze dziecko: Zaczynasz nosić ciążowe ciuchy jak tylko ginekolog

potwierdzi ciążę.

Drugie dziecko: Nosisz normalne ciuchy jak najdłużej się da.

Trzecie dziecko: Twoje ciuchy ciążowe STAJĄ się Twoimi normalnymi

ciuchami.

* * *

Przygotowanie do porodu:

Pierwsze dziecko: Z namaszczeniem ćwiczysz oddechy.

Drugie dziecko: Pieprzysz oddechy, bo ostatnim razem nie przyniosły żadnego skutku.

Trzecie dziecko: Prosisz o znieczulenie w 8. miesiącu ciąży.

* * *

Ciuszki dziecięce:

Pierwsze dziecko: Pierzesz nawet nowe ciuszki w Cypisku w 90 stopniach, koordynujesz je kolorystycznie i składasz równiutko w kosteczkę.

Drugie dziecko: Wyrzucasz tylko te najbardziej usyfione i pierzesz ze swoimi ubraniami.

Trzecie dziecko: A niby czemu chłopcy nie mogą nosić różowego?

* * *

Płacz:

Pierwsze dziecko: Wyciągasz dziecko z łóżeczka jak tylko piśnie.

Drugie dziecko: Wyciągasz dziecko tylko wtedy, kiedy istnieje niebezpieczeństwo, że jego wrzask obudzi starsze dziecko.

Trzecie dziecko: Uczysz swoje pierwsze dziecko jak nakręcać grające zabawki w łóżeczku.

* * *

Gdy upadnie smoczek:

Pierwsze dziecko: Wygotowujesz po powrocie do domu.

Drugie dziecko: Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz mu do buzi.

Trzecie dziecko: Wycierasz w swoje spodnie i wsadzasz mu do buzi.

* * *

Przewijanie:

Pierwsze dziecko: Zmieniasz pieluchę co godzinę, niezależnie czy brudna czy czysta.

Drugie dziecko: Zmieniasz pieluchę co 2-3 godziny, w zależności od potrzeby.

Trzecie dziecko: Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie oskarży się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan.

* * *

Zajęcia:

Pierwsze dziecko: Bierzesz dziecko na basen, plac zabaw, spacerek, do zoo,

do teatrzyku itp.

Drugie dziecko: Bierzesz dziecko na spacer.

Trzecie dziecko: Bierzesz dziecko do supermarketu i pralni chemicznej.

* * *

Twoje wyjścia:

Pierwsze dziecko: Zanim wsiądziesz do samochodu, trzy razy dzwonisz do opiekunki.

Drugie dziecko: W drzwiach podajesz opiekunce numer swojej komórki.

Trzecie dziecko: Mówisz opiekunce, że ma dzwonić tylko jeśli pojawi się krew.

* * *

W domu:

Pierwsze dziecko: Godzinami gapisz się na swoje dzieciątko.

Drugie dziecko: Spoglądasz na swoje dziecko, aby upewnić się, że starsze go nie dusi i nie wkłada mu palca do oka.

Trzecie dziecko: Kryjesz się przed własnymi dziećmi.

* * *

Połknięcie monety:

Pierwsze dziecko: Wzywasz pogotowie i domagasz się prześwietlenia.

Drugie dziecko: Czekasz aż w******.

Trzecie dziecko: Odejmujesz mu z kieszonkowego.
Widziałam to już wcześniej, ale wtedy z perspektywy pierwszej ciąży. Wszystko prawda, tyle, że ja pierwsze dziecko traktowałam jak drugie. Więc teraz drugie będzie pewnie jak trzecie :)
dobre, he he he :D
A jednak zdecydowałaś się dołączyć :)
image[/url]
image
hej Dziewczyny !
Czy wy też nie macie dzisiaj energii do niczego??
Nawet ruchy małej jakoś nie poprawiają mi humoru :(
nie wiem czy jest na to rada :(
pozdrawiam
image[/url]
mTusia mam dokładnie ta samo, ledwo się zwlokłam z łóżka ;/ a wczoraj popołudniu, po spacerku też sobie pospałam później wieczorem zasnęłam bez problemu i dzisiaj spałam do 11 ;/ tłumaczę to sobie pogodą ehhh ;)

a nasz synuś kopie już coraz mocniej, czasami to aż podskoczę :) no i czasem udaje mi się go przyłapać i poczuć to ręką :) bo nie wiem czemu ale może kopać raz za razem, a jak przykładam rękę do brzucha to przestaje... ;/ chyba jest jakiś wstydliwy ;)))
Moja też kopie, wczoraj po obiedzie to miałam wrażenie, że jest na karuzeli, razem z moim żołądkiem, nawiasem mówiąc ;/
Ale kopie dosyć mocno i dłoń na brzuchu jej nie przeszkadza, sporadycznie udaje jej się kopnąć na tyle mocno, że czuję to na dłoni :) Nawet mój mąż uberwał już w ucho :)
ja po spacerze, kąpieli i 2 herbatach i drugim śniadaniu i jakoś chyba dochodzę do siebie :) Mnie przygnębia pogoda i do tego brak mi jazdy konnej, to już 3 miesiące, :( i jeszcze z 4,5 :( buuu poskakałabym sobie :(
image[/url]
Ja tez jestem jakaś ospała. Jeszcze gardło mnie boli :-/. Córcia moja też przeziębiona, wymyślamy zabawy i zajęcia. Zaraz za obiad się biorę , nie chce mi się :-/
Zaczyna m dokuczać zgaga, szczególnie wieczorem. Już zaopatrzyłam się w migdały choć w poprzedniej ciąży, szczególnie pod koniec, niewiele pomogły.
Oby do wiosny...
Ja dziś na niskie ciśnienie zrobiłam sobie dzień dla siebie. Młody w przedszkolu a ja hop do kosmetyczki i na zakupy. Kupiłam dziś świetny biustonosz, bo ten, który miałam do tej pory mnie cisnął. W Gdyni na Świętojańskiej jest bardzo fajny sklep z bielizną, gdzie pomagają dobrać odpowiedni rozmiar. Przymierzyłam różne modele, ale najbardziej mi się spodobał taki z funkcją odpinania do karmienia :) Także pierwszy już mam z głowy. http://www.alles.pl/ polska firma, więc kosztował tylko ok. 100 zł. Naprawdę wygodny :)
Poprzednio miałam taki najzwyklejszy z canpola, biały, bawełniany i brzydki. I teraz postanowiłam kupić sobie coś ładnego :))
ja też dziś średnio mam mało energii...ale może to dlatego, że coś mnie w nosie kręci i to strasznie wqrwia...nażarłam się czosnku, w=opiłam miodu, lipy cytryny i się grzeję....mam nadzieję że się nie rozkręci...

panna z mokrą głową - sklep koło empiku??? Mój ulubiony :)

Ja już mam 2 staniki alles, a po porodzie chcę sobie kupić taki top, coby jeszcze brzuch trzymał :)
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
Witajcie;)
Widzę,że każdego już pogoda wykańcza mi też się nie chcę nic i młody mój przeziębiony dodatkowo;/
Moje bóle brzucha po piątku się nie powtórzyły dziś robiłam badania jak co miesiąc i w czwartek wizyta;)
Zgaga w pierwszej ciąży towarzyszyła mi non stop praktycznie,a teraz cały czas jej nie miałam...do wczoraj:( na szczęście szklanka mleka dalej jest niezawodna i przechodzi oczywiście do czasu.

Kto to dziś ma USG? Czekamy na wieści ;)
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
Witam,

Troszkę długo mnie nie było, ostatnie kilka dni nadrabiałam zaległości w czytaniu Waszych wpisów. Oj, troszkę tego jest ;)
Strasznie szybko ten czas leci!

Gratuluję wszystkim, które już wiedzą KOGO noszą w brzuszku :) jestem ciekawa, czy miałyście przeczucie i czy ono się sprawdziło?
Jeszcze kilka tygodni a sama się przekonam, mam nadzieję :)

Ponuro dziś i smutno :( nic się nie chce.

Dziś w lidlu podobno ciuszki dla dzieci - byłyście już może? warto?

Pozdrawiam ciepło!
Asski - dokładnie. Naprawdę fajne babki, przymierzyłam chyba z 15 staników, ale w końcu znalazłam ten najlepszy. Od razu się człowiek lepiej czuje, jak sobie coś kupi :) Ja myślę o takie koszuli: http://sklep.alles.pl/produkt,sugar-01,295.html bo poprzednio też miałam jakąś byle jaką. U mnie zupełnie na odwrót - w pierwszej ciąży się mniej przejmowałam niż teraz ;)

Dziś w przedszkolu pani pytała nasze dzieci, co by kupiły, gdyby miały pieniądze. Mój odpowiedział, że jedzonko :) W domu sprecyzował, że banana :) Inny chłopiec powiedział, że buty dla słonia by kupił ;)
Mi się marzy coś takiego, ale to dopiero jak urodzę, niech pierwsza opuchlizna zejdzie, nawał minie, jak wszysko będzie z karmieniem OK to się wtedy zmierzę i zamówię na allegro (bo taniej)

http://sklep.alles.pl/produkt,mama-dream-top,163.html

Koleżanka poleca, więc się skuszę, podobno ładnie kryje brzuch po porodzie :)
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
piękna ta bielizna która pokazujecie :) a na allegro zawsze taniej http://moda.allegro.pl/koszula-do-karmienia-mama-sugar-r-38-gratis-i3009770944.html

ja się trochę obawiam kupować drogich biustonoszy, na razie miseczka urosła mi z D do E a to pewnie nie koniec i na tym E nie stanie :)) więc się sama zastanawiam jaki rozmiar kupić żeby się nie okazało, że za miesiąc będzie za mały;)
heloł, Dziewczynki

Panno - no ja już dawno Ci pisałam, że jestem chętna na tę jogę.

mentorka - śmieszne to, co wkleiłaś :D
ja w większości przypadków traktowałam Synka, jak drugie dziecko, mało tego! jestem wyjątkowo wyrodną matką: wsadziłam Go zeszłej zimy, jak miał kilka miesięcy, w różowy kombinezon i to kilkukrotnie na spacery :D nie miałam wtedy innego, a ten różowy kupił mój ojciec, gdy jeszcze byłam w ciąży i nie wiadomo było, czy chłopiec czy dziewczynka :D

a poza tym, to jestem chora. Wczoraj przeleżałam cały dzień prawie.. Rano wbiłam się do Mamy na kanapę i pod koc.. wróciłam do domu i położyłam Synka spać. Niestety pospał tylko godzinkę i jakoś musiałam dotrwać do 20tej, wtedy Mąż wrócił wykończony z pracy, ale ja byłam w takim stanie, że od razu poszłam do łóżka.. :( było fatalnie, jakby grypa. wszystko mnie bolało, paracetamol nawet nie pomagał. dziś lepiej, ale też leżę pod kocem, dobrze, że Mąż ma dziś wolne i prawie cały czas jest w domu :)

byłam dziś u gina. Skóra. nie polecam. rozumiem, że nie zrobił połówkowego, mam być w przyszłym tygodniu. Ale nie kumam, czemu mi nie może powiedzieć, co mam brać przy przeziębieniu - wysłał mnie do ogólnego.. tylko ja się nie czuję na tyle, żeby siedzieć w kolejce. chyba powinien wiedzieć, co mogę brać?!? moja gin wciąż na urlopie, jestem pozostawiona na pastwę Skóry :(

a z dobrych wiadomości: wg kalkulatora haczewski dziś jest dokładnie połowa ciąży :D 20 tyg od dnia miesiączki i 20 tyg do porodu :D ..mój Mąż stwierdził z uśmiechem, że teraz już będzie z górki. zabiłam Go wzrokiem ;]
Pillotka - no to się umówmy. Zadzwonię do tej dziewczyny, co prowadzi i spytam się, czy pierwsze zajęcia poprowadzi dla dwójki. Może któraś jeszcze się zgłosi? Ale to na przyszły tydzień, jak jesteś chora.
Uśmiałam się co do gina, bo ja u niego prowadzę. Nie wiem, co by Ci ogólna powiedziała, bo mi, że mam w ciąży nie chorować bo i tak nie ma mi co przepisać ;) Na gardło dostałam islę a na wszelkie bóle paracetamol. Sama mi poradziła wszelkie domowe sposoby - ja polecam imbir i czosnek, zawsze działa.

Pillotak - dlaczego nie chciał zrobić połówkowego? Bo sprzęt z przychodni jest kiepski, chyba służy tylko do słuchania tętna ;)

Tak, na allegro zawsze taniej i koszulę na pewno bym tam kupiła, ale biustonosz muszę przymierzyć. Poza tym wiem, jak było u mnie z biustem w pierwszej ciąży, więc wiem, że nie urośnie mi znacznie. Wszystkie babki mówią, żeby te do karmienia kupować dopiero w 9 miesiącu, ale ja już musiałam jakiś kupić, bo moje przedciążowe robiły się ciasne pod biustem. A akurat ten do karmienia okazał się najwygodniejszy (no i jeszcze taki francuski, ale był 3xdroższy więc właśnie nie ryzykowałam)

Któraś się wybiera na spotkanie brzuszkowe do Gdańska? http://www.mamanigdyniejestsama.pl/spotkania
Ja też muszę pomyśleć już o bieliźnie, piersi mi się już "wylewają" z tych z przed ciąży. I tym razem kupię porządny, bo w poprzedniej ciąży kupowałam szybko i nie do końca były dobrane. I przestrzegam Was dziewczyny przed źle dobraną bielizną do karmienia, może być powodem wielu problemów. Ja miałam zastoje pokarmu przez stanik. Bardzo bolesne i nieprzyjemne.
Taaak, na to niestety tzreba bardzo uważać. Za ciasny biustonosz w obwodzie, za mała miseczka, fiszbiny..
Panno, no to super, powiedz tylko jaki to będzie dzień i godzina, żebym miała z kim Synka zostawić :)

Prowadzisz u niego?!? rety.. i jest ok? kiedyś byłam u niego, przed ciążą, teraz drugi raz.. od początku jakoś nie trafił w mój gust.. będzie miał jeszcze jedną (przymuszoną) szansę w przyszłym tygodniu.. Ty jesteś z niego zadowolona?
czosnkiem się faszeruję i Synka też, niedługo się Mąż wyprowadzi, tak będzie od nas lecieć ;] imbiru nie lubię, ale znalazłam w szafce dwie zapomniane saszetki herbaty imbirowej, to je wypiłam.. z malinową. i z hibiskusem. i z miodem. w tym zestawie dało się wypić :D
nie wiem, czemu nie chciał zrobić usg. Powiedział od razu, że dziś tylko posłuchamy. ten sprzęt się nie nadaje nawet do słuchania - wysiadł.. serio! i musiał i tak usg odpalić ;] pogroziłam mu nawet, że w przyszłym tygodniu nie będę miała z kim zostawić Synka, ale nawet to go nie przekonało ;]

dzięki za namiary na spotkanie :D jutro, o ile będę się lepiej czuć, to poczytam co i jak i zobaczymy. takie spotkanie przydało by mi się bliżej lata :D a Ty idziesz?
ja się wybieram na bezpiecznego malucha do gdańska. http://bezpieczny-maluch.com.pl/?page_id=20
ma być temat pierwszej pomocy :D
Ja jeszcze się mieszczę w swoje staniki, ale ja mam duuuuży biust może dlatego za dużo mi na razie nie urósł, raczej zrobił się bardziej pełny, ja planuję zakup karminika w 8-9 miesiącu i wtedy o miseczke większą niż będe miala, tak radzą doświadczone mamy i brafiterki :)
image[/url]
Pillotka - ja się wybieram na to spotkanie, no chyba, że mi coś wypadnie. joga jest w czwartki albo w środę, ale jeszcze dma znać dokładnie, jak z przyszłym tygodniem - o której i kiedy (jakoś wieczorem, ok. 18).

A ten bezpieczny maluszek też fajny :) Zapisałam się i postaram wpaść, to się poznamy :)

Co do Skóry to mam mieszane uczucia. Ja generalnie nie narzekam i nie mam jakiś wymagań. Ale faktycznie - spytałam o badania na toksoplazmozę, to mi powiedział, że trochę już późno na nie (ale wcześniej nic nie mówił). No i te witaminy - w sensie - że mam nie brać. Moja gin, która prowadziła poprzednią ciążę jest na półrocznym urlopie, więc nie miałam wyjścia, musiałam zmienić lekarza, a on miał mało pacjentek (ciekawe czemu? :)
Ale tak poza tym - odpowiada na wszystkie pytania, nie mam jakiś większych "ale".
Dziewczyny ja tez idę na bezpiecznego malucha :) może zrobimy jakas zbiórkę przed wejściem ? To sie poznamy wszystkie :)
image[/url]
O, super :) Jestem za! Z czerwoną różą w zębach :)
Panno - mi bardziej czwartki pasują, w środy chodzę na zajęcia z Synkiem, a Męża na 100% nie uda mi się namówić, żeby chodził zamiast mnie :D

zapisałam się na to spotkanie, co pisała o nim Panna - zainteresowało mnie, że to cykl 3 spotkań.. mam nadzieję, że odbędą się także te dla mam dzieci w wieku do roku i to dla mam dzieci do 3 r.ż. te dwa późniejsze bardziej mniej interesują, niż to pierwsze :D

jeśli chodzi o gina, to ja też nie mam jakichś wymagań. Po prostu chciałabym się dobrze czuć w jego towarzystwie, nie musi stawać na głowie, klaskać uszami i kłaniać się do podłogi :D a on nie jest osobą, przy której czuję się komfortowo.. i nie chodzi o to, że jest facetem, bo do tej pory miałam ginów facetów ;] na szczęście ginka jakoś milsza jest wg mnie. Chociaż szczerze mówiąc, to moją ciążę miała prowadzić Wójcik-Lis :D jej doktorat (profesura? nie pamietam na co to urlop) jest mi nie na rękę :D może z trzecim brzuchem do niej się uda :)

-mTusia- no można by o czymś pomyśleć :D niech każda trzyma grzechotkę w lewej dłoni :D

asski - Ty jesteś też Gdynianka - nie chcesz na jogę Panny chodzić?!?
Ja też pierwszą prowadziłam u Wójcik-Lis, bardzo mile ją wspominam :) Przyszła nawet do mnie na poporodową (a wcześniej na patologię) sama z siebie, pytała się jak się czuję itp. Ludzki lekarz. Też mnie zmartwił ten jej staż (chyba właśnie zagraniczny staż).

No to się spotkamy w sobotę :) Ja będę z młodym, bo nie mam co z nim zrobić. Jak weźmiesz swojego, to będą mieli towarzystwo :)

Ale miałam dzisiaj sen... Śniło mi się, że jadłam nieprzytomne porcje jedzenia. A na koniec z 5 porcji tortu :))
hej dziewczyny, mi też się podobają te warsztaty :D no i chętnie bym Was poznała w realu ;)) tylko niestety w ten dzień mam umówioną wizytę u gina ale może uda mi się przełożyć, zobaczymy ;) fajnie by było;)
a gdzie jest napisane, że to cykl 3 spotkań? bo ja widzę tylko datę 07.03
Ja Wójcik-Lis poznałam, jak wylądowałam jakiś czas po porodzie w szpitalu. Spodobało mi się jej podejście, nie tylko do pacjenta, ale i do problemu. Wcześniej już chciałam się do niej zapisać jako do gina, bo mi tu bliżej, ale jakoś przy niemowlaku ciężko było mi się wybrać, a ten incydent ze szpitalem jeszcze bardziej mnie do niej przekonał.

W sobotę będę z Synkiem, o ile Mąż nie wróci z wyjazdu. Jakoś się tak ucieszyłam, że mogłabym wyjść sama :D

5 porcji tortu.. mniaam.. a jakiego?!? ale z prawdziwym kremem..? bo ja przez ostatni miesiąc próbowałam ze trzech tortów, ale wszystkie jakieś piankowe, śmietanowe.. nie usatysfakcjonowały mnie.. ja wolę z kremem. Moja Teściowa robi takie, że hej! jeeej.. niech i mnie się dziś przyśni, że jem 5 porcji tortu Teściowej.. :D
mentorka - 7. jest bezpieczny maluch
a teraz w sobotę to spotkanie, o którym pisała wyżej Panna i to jest cykl 3 spotkań.
na bezpiecznego malucha zarejestrowałam się w swoim mieście :) a macie linka do tego cyklu trzech szkoleń? bo jakoś ślepa jestem i nie widzę;p
http://www.mamanigdyniejestsama.pl/spotkania

:D ale to jest chyba lokalną inicjatywą
pilotka dziękuję:) akurat w sobotę będę w gdańsku u rodziców :D
Ja sie tez zapisałam na Bezpiecznego Malucha wiec koniecznie musimy sie spotkac ;-)))
no to widzę, że się odbędą pierwsze zloty lipcowo-sierpniowe :D fajnie, mam nadzieję, że się poznamy :)
szkoda, że ja nie mogę, ale już się zapisałam do swojego miasta, nie chce przekładać tej wizyty :) mam nadzieję, że jeszcze będzie inna okazja żeby się spotkać;)
No to ja też zapisana :)
na bezpiecznego malucha do gdańska i mama nigdy nie jest sama w sobotę :)
Która z was będzie? piszcie :)
image[/url]
image[/url]
czyli w sobotę będą:
Panna z mokrą głową i z Synkiem
mentorka
dumelek
pillotka

a na bezpiecznym maluszku 7.03.:
Panna
-mTusia-
aknahh
dumelek
pillotka

oraz mentorka u siebie odbędzie spotkanie :)

zgadza się?

Panno - Ty jesteś dobra w organizowaniu - na pewno wymyślisz coś lepszego niż róża w zębach, w końcu walentynki za nami :P
hej dziewuszki, ja też idę 07.03 :)
ja też 7 marca idę, i chyba w sobotę też będę,
jeszcze ciężarną koleżankę chcę wyciągnąć także na pewno się spotkamy

do zobaczenia

PS już 16 tydzień się zaczął a ruchów nie ma... ech trzeba czekać, za tydzień USG to się dowiem może kto jest w środku :) WSZYSCY mi mówią że SYN więc powoli się przyzwyczajam choć marzyłam o dziewuszce.
Dziewczyny, spotkajmy się po prostu 15 minut wcześniej, proponuję już w środku. Ja będę mieć duży, czerwony szalik i latać za niesfornym dwulatkiem, więc mnie zaczepiajcie. Jak będziemy taką grupą, to dobrze być wcześniej, żeby miejsce jakoś w miarę wspólnie zająć :)
Dziewczyny ja też zgłosiłam się na sobotę :)
Czyli 15 min wcześniej :)
super :)
image[/url]
No to Wam już zazdroszczę spotkań :)

Ale teraz odpadam, bo 23-go wyprawiam Mężowi urodziny (o ile nie rozchoruję się bardziej niż jestem :P, ale jestem dobrej myśli), a 2-go wyjeżdżam na tydzień....więc wielka szkoda, że się nie załapię...

A w zw. z powyższym nie zgłaszam się na razie na żadne zajęcia ;)
Jak wrócę (koło 9-go marca) to zobaczymy czy wszystko OK i wtedy bym chciała zacząć chodzić na jakieś zajęcia :)
Więc nie mówię nie, ale najbliższe 3 tyg. odpadają...z braku czasu i zdrowia...
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
Hej dziewczyny.
Fajnie,że się spotkacie w sobotę ja niestety raczej nie dam rady u Nas przeziębienie mega i ja też zaczynam łapać,a tak się cieszyłam,że długo nie chorowałam;/ mam nadzieję,że 7.03mi się uda.

A teraz mam pytanie z innej beczki macie może namiar na dobrego Pulmonologa? Jesteśmy po wizycie u pediatry i mam skierowanie do specjalisty z podejrzeniem astmy;/
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
ja też się wybieram w sobotę ale wszystko zależy jak się będe czuła bo ostatnio jakoś nie bardzo
ciekawe, czy się wszystkie odnajdziemy :D

czyli w sobotę będą:
Panna z mokrą głową i z Synkiem
mentorka
dumelek
pillotka
Madzik
-mTusia-
asienkaj

7 osób, łaadnie :)

a na bezpiecznym maluszku 7.03.:
Panna
-mTusia-
aknahh
dumelek
pillotka
yevele
Madzik
aguia-gdansk

oraz mentorka u siebie odbędzie spotkanie :)

Madzik, spokojnie, w 16. tyg ruchy? to wcześnie :) daj sobie czasu :D

a mnie jakiś tydzień temu przyszło do głowy, że "już niedługo" będzie mi brakowało tych ruchów w brzuchu.. Po pierwszym porodzie jakoś tak dziwnie było nie czuć w sobie Maluszka.. :/ teraz ledwo dobrze zaczęło się kręcić, a ja już myślę o tym, że muszę zdążyć się tym nacieszyć :)

Panno -ja Cię znajdę :D

asski - no to dawaj znać po powrocie :)

agusia-gdansk - no ja w tym temacie nie pomogę :/
a sama szukam ortopedy dziecięcego dla Synka.. może ktoś coś słyszał o dobrym?
Pillotka - A my się może znamy?
Cześć Dziewczyny =)
Ja zapisałam się na te warsztaty w sobotę, ale mam wizytę u ginekologa na 10:30 i nie wiem czy zdążę dojechać do Gdańska na czas, a na pewno nie zdążę być 15 minut wcześniej, ale może Was jakoś odnajdę =)

Na bezpiecznego malucha też się zapisaliśmy z Mężem =)

Pozdrawiam serdecznie =)
Agusia - ja polecam dr Annę Keller, przyjmuje w MSWiA i w Lux Medzie, leczy mojego męża, ale nie wiem czy zajmuje się dziećmi :(
image[/url]
sprawa wygląda tak: obdzwoniłam kilka przychodni i najbliższy termin połowa czerwca;/ tak więc wybrać musimy się prywatnie masakra w tym kraju jak za coś nie zapłacisz to się nie doczekasz ...
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
Panno - no tak jakby trochę poniekąd i owszem. Już Ci kiedyś to sugerowałam :P

Sensimilia, no to super :) co raz więcej nas :)

agusia-gdansk -no to rzeczywiście nieciekawie.. :/ żeby jeszcze nie było obowiązku odprowadzania składek na opiekę zdrowotną i emeryturę, ale tak jak jest, jest bez sensu.. Płacić trzeba, ale wymagać nie ma jak.. Jak mój Mąż dostał kiedyś uczulenie i chciał iść do dermatologa, to też kazali przyjść za pół roku. Dla mnie to niezrozumiałe. Dobrze, że jak się rodzi, to nie trzeba pół roku wcześniej się umawiać na dzień i godzinę ;]
Hejka laseczki :)
Znalazłam dziś info o targach "Brzuszek i Maluszek", które odbywają się 15-16marca pod dachem Hali Widowiskowo-Sportowej AWFiS przy ul. Kazimierza Górskiego 1 http://www.gdansk.pl/kultura?id=10785

Mam nadzieję, że się spotkamy :)
Kasiula a to nie jest link z 2010 roku?;)
Tak mentorka, mas rację :( przepraszam
No dobra, Pillotka, chyba Cię namierzyłam ;) Ale 100 proc. pewności nie mam nadal ;) Kurczę, ja się położyłam i obudziłam z masakrycznym bólem głowy, katarem i kaszlem. Nie wiem, ile to potrwa tym razem, ale mam już serdecznie dość..
ja wstałam, chciałam się wykąpać ( bo na 11:30 do lekarza ) a tu nagle z dwóch stron mi poszło, na szczęście mało i do tego jeszcze od paru dni mnie coś od kręgosłupa boli do połowy talii tak, że jak chce więcej powietrza nabrać to mnie boli jak skurczybyk. Dziś idę do ogólnej - zobaczymy co mi poradzi :)

Idę pod prysznic :)
panno-witaj w klubie u mnie dziś gorzej niż wczoraj... głowa boli,gardło, katar i kaszel masakra;/ idę na 11:15 na kontrole z młodym czy mu inhalacje pomogły i od razu zapytam o coś dla siebie...
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
Panno - poczułam się jak łania pierwszego października na polanie - sezon na polowanie właśnie się zaczął, na tyłku mam czerwony znacznik od celownika i za cholerę nie ma się gdzie schować przed myśliwym, który najwidoczniej idzie moim tropem od dłuższego czasu :D

u mnie chyba pora zdrowieć.. wykończyłam dwie głowy czosnku, kończą się tabletki do ssania, nawet inhalację dziś sobie zrobiłam, co by mieć większe szanse wstania jutro jako zdrowy człowiek :D
..katar mnie męczy, spływa mi.. że tak powiem.. do środka ;] co skutkuje kaszlem.

Kasiula1986 - ale co Ci poszło z dwóch stron?? oczko w rajstopach? ;] katar? krew z nosa?

dziewczyny, kurować się, sobota lada dzień!!
Pillotka, poszło mi z góry i z dołu, heh i ciągłe wymioty żółcią.
Odezwe sie jak wróce od lekarza.

W Sobote wyprawiamy z kumpela urodziny, ja swoje 27l które mam 24.02, a kumpela 30l i ma je 06.03 :)
a do mnie dzisiaj w odwiedziny przyjeżdżają rodzice z babcią więc od rana pichcę :) no i zrobiłam to ciasto czekoladowe z wiśniami wg mTusi ale jeszcze nie miałam chwili żeby spróbować :)

Kasiula to jesteśmy ten sam rocznik ;))
mentorka, baaardzo się cieszę :)

Się kurcze nasiedziałam u lekarza, ale warto było, lekarka dała mi skierowanie na usg jamy brzusznej i do laboratorium na mocz :)
Jeszcze mi przepisała DUOMOX - na infekcje dróg moczowych (pieczenie, swędzenie, kłucie).
Same inwalidki wśród nas. Agusia - mi moja ogólna przy poprzedniej wizycie powiedziała, że mam nie przychodzić, bo ona mi i tak nic nie może dać, więc słabo. Tabletki na gardło laryng up i paracatamol.
Rano prosiłam mojego męża, żeby mnie zastrzelił ;) Dodatkowo właśnie odebrałam młodego z przedszkola, bo miał gorączkę (w domu mu mierzylam i jest ok, ale faktycznie jakiś taki nieobecny jest). Więc nie wiem, co z sobotą, bo chorego dzieciaka nie będę ciągać..

Pillotka - Ty Małpo! :) Jak to poniekąd się znamy?? Już Cię namierzyłam na sto procent, czuj się ustrzelona ;) Fajnie się podroczyć, co? ;)
takie życie panno :) kurujmy sie dziewczyny, bo pogoda i tak jest nijaka, brrr.
A mi lekarka powiedziała,że tantum verde,osciloccocinum czy jak to sie pisze można brać i partacetamol,ale jak poszłam do apteki to pani z apteki dała mi jakieś nowe tabletki na gardło specjalnie dla kobiet w ciąży Prenalen Gardło z tej samej serii jest też syrop okropny ohydny wręcz jak dla mnie ;))) więc jedni mówią,że nic nie można a inni mówią,że coś można na razie zostałam przy syropie,tabl na gardło i paracetamolu,a wieczorem zrobię sobie inhalację z soli może coś da bo łeb mi rozsadza dosłownie dziś, normalnie poza ciążą ibuprom zatoki ratowało mi życie...a teraz będę się męczyć po prostu
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
Oj to ja starsza :( 31 lat w maju i dopiero pierwsze dziecko :)
image[/url]
Jakieś geriatria party się zrobiło ;-) jak mohery w poczekalni u lekarza :-) Pani mi tu strzyka i tu boli :-)). Co będzie z nami za kilkanaście lat dziewczyny?
A m dla odmiany wszystko gra i buczy, chleb mi się znowu nie udał ale mam to gdzieś :-) Jutro będę piekła ciasto, bo mam urodziny :-) 34 wiosna będzie na karku :-)
to Najlepszego Bezglutek :)
to wszystkiego najlepszego wszystkim obchodzącym w tym miesiącu :D

mentorka - upiecz dwa czekoladowe i przynieś to lepsze ;) w sobotę :)

Panno - jak do tego doszłaś? :) ..na szczęście małpy w naszym dziwnym kraju są pod ochroną :P
a mąż z młodym nie może w sobotę być?
..ja się właśnie dowiedziałam, że wyjazd mojego się wydłuży, nie wiem czy na sobotę dojedzie. Jak trzeba będzie, to wezmę Synka pod pachę, ale wolałabym nie.. ;]
Mój mąż niestety w soboty pracuje.. No nic, najwyżej ściemnię mu, że mam robotę ;) Mam nadzieję, że do tego czasu sama się lepiej poczuję. Właśnie zrobiłam sobie okład z imbiru na zatoki, znów mi dziecko powie, że mam śmieszną czapkę ;)

Taaak - starość nie radość ;) Faktycznie jak w poczekalni na oddziale geriatrii ;)

Pillotka - ja nie jestem dobrym detektywem, ale pożaliłam się naszej wspólnej koleżance, która jest w tym dobra i Cię wysypała ;)
Panno - pięknie :D
..nas na studiach uczyli (na niektórych tylko przedmiotach), że "tego nie musicie wiedzieć, ale musicie wiedzieć gdzie i jak tego szukać" :) Ty też wiesz do kogo uderzyć :P
a swoją drogą, to z niej małpa większa niż ze mnie :D

..jak tak dalej pójdzie, to wykaszlę dziecko górą.. :(
ja za to wysmarkam ;) Zauważyłam, że młody się bardziej rusza, kiedy śpiewam starszemu kołysanki. W końcu już słyszy, więc jest szansa, że te same kołysanki będą go uspokajały :))

Ja bardzo liczę, że drugie dziecko będzie grzeczniejsze niż pierwsze, w sensie będzie mniej płakał i nie będzie miał kolek. Nie wiem, jak wytrzymam drugie takie pół roku ;)

Agusia - tantum verde można, ale ono z kolei bardzo wysusza śluzówkę. Mi lekarka powiedziała, że akurat moje gardło powinnam nawilżać a nie wysuszać.
mTusia muszę przyznać, że ciasto wyszło świetnie, wszyscy byli zachwyceni:) trochę przestraszyłam się na początku że takie miękkie i rozpadające ;p ale chyba takie miało być;)
Ono właśnie takie jest, mięciutkie, wilgotne i lekko rozpadające się, ale ja je uwielbiam jak żadne, ja za pierwszym razem bałam się że zakalec mi wyszedł :)
image[/url]
cześć Dziewczyny - widzę, że nie ja jedna zasmarkana...współczuję wszystkim chorym...ja walczę jak mogę...tak bym chciała w piątek być zdrowa NO!!!!
Zaraz idę zrobić kanapkę z czosnkiem, i znów herbatkę z miodem i cytryną :) Bajkowo...

Ale też widzę że nie tylko ja tu po 30-tce ;)
Ja w maju 33 skończę :)

Idę się wygrzewać...
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
Panno - ja w pierwszej ciąży nic nie śpiewałam, bo mi słoń na uszy nadepnął i to dwukrotnie, a jednak Mały od początku tylko jedną kołysankę sobie wybrał. Przy innych płakał :D

ja bym sobie życzyła, żeby drugie dziecko było tak grzeczne, jak pierwsze i tak samo nieproblemowe - będę wtedy w siódmym niebie :)

mentorka, ślinka mi leci.. powiedz, że masz drugie na sobotę..
spróbuję je kiedyś zrobić, skoro zachwalacie :)
a masz foto?!? liznę monitor :D

a mi Mamusia przywiozła krupnik na jutro :D a poza tym imbiru kawałek i zrobiła z niego wywar :) i dwa słoiki soku z malin :) i poiła mnie tu taką mieszanką malinowo-imbirową jakieś 3h, tak, że co 30 minut musiałam wysiusiać nadmiar, hehehe :D kochana Mamusia :) i obiecała jutro chlebek na kolację przywieźć, żebym do sklepu nie musiała iść. Ciekawe, czy będzie pamiętała o czosnku..
że też tak się trafiło, że ja tu taka chora, a Małżonek wyjechany :/

no nic, do soboty trzeba wyzdrowieć :)
pilotka nawet gdybym miała drugie to pewnie do soboty by nie przetrwał ani okruszek ;)) żarłoki z nas a ja w ciąży za słodkie dałabym się pokroić:) a dziwne bo przed ciążą wszystko słodkie było blee ;p

zdrówka życzę wszystkim chorym i przeziębionym :) ja się tak zastanawiam kiedy mnie coś złapie bo moja odporność nigdy ni była zbyt silna ;/

no i w niedzielę minie nam połowa :D a we wtorek wizyta u ginekologa :)) już by chciała podejrzeć tego naszego Julka ;)
Kasiula i mentorka ja też ten sam rocznik ;)
mentorka, Ciebie chyba kojarzę z weselnika ale nie dam głowy
a Kasiula, duomox dostałaś? to chyba niezłą masz infekcję że aż antybiotyk :/
Dziewczyny mi tez sie udało zapisać jeszcze na sobotę wiec będę :) Panie mi potwierdziły :) także dopuszczone mnie do listy :) czerwony płaszczyk i bialy szalik :)
image[/url]
yevele dostałam, ponieważ od czasu do czasu czuję pieczenie.

Moja ogólna od marca przenosi sie do innej Przychodni i to do Gdyni na Redłowo, do Sopotu na Reja było mi wygodnie jeździć.
A teraz muszę jakieś innej Ogólnej poszukać :(
Bezglutek - sto lat :)

Z dzienniczka chorej leczącej się domowymi sposobami - okład z imbiru na zatoki - działa, okład z imbiru na gardło - nie działa. Grzanki czosnkowe to moje ulubione "danie".
Wczoraj też pilam pyszną zimową herbatę - herbata czarna z goździkami, dwoma plasterkami cytryny i pomarańczy, miodem i sokiem malinowym. Pycha. Akurat mam w domu wszystkie składniki, więc cały dzień będę stosowała :)
Ja na razie przed 30, ale to już moje ostatnie podrygi. Z drugim jednak przed urodzinami się na pewno wyrobię :) Kiedyś Cyganka mi wywróżyła, że "nie będę miała dużo dzieci, tylko czworo", więc musiałam trochę szybciej zacząć :) Chociaż ciąży po 40-tce sobie nie wyobrażam..
Cześć dziewczyny,
ale zima się nam zrobiła, ledwo przedzieram się przez te zaspy :)
Jaki w końcu znak rozpoznawczy mamy mieć na tym spotkaniu?

Ja wczoraj zaczęłam 20 tydzień także witaj połowo :) jak ten czas leci...
Pozdrawiam ciepło!
image[/url]
image[/url]
No ja pojutrze mam połówkowe USG :)

22 tc zaczęłam...strasznie szybko mi leci ta ciąża...10x szybciej niż pierwsza ;)
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
yevele całkiem możliwe, że mnie kojarzysz z weselnika z resztą ja Ciebie też;)

Bezglutek - wszystkiego co najlepsze! :D 100 lat :)

dziewczyny a jak się poznamy w sobotę?:) no i tak jak ustalaliśmy? 15 min wcześniej?
Ja proponuję 15 min wcześniej, w środku, można już zająć miejsca gdzieś w środku :)

Ja cały czas się zastanawiam, czy uda mi się dojechać - dzisiaj miałam mega ciężką noc, prawie nie spałam. Miałam tak zatkany nos, że tylko przez usta mogłam oddychać. A jak zrobiłam sobie masaż "kanaliku kararowego" - nie wiem, czy coś takiego istnieje :) i otworzyła mi się jedna dziurka to zaczęło mnie gardło boleć tak, że nic nie mogłam z tym nic zrobić. Ale teraz jest już lepiej, więc ja się zdeklaruję jutro rano na 100 proc.
to życzę zdrówka panna i trzymam kciuki żebyś dała radę przyjechać:)

dobra to w razie czego jestem blondynka i będę miała szary płaszcz :)))
Witam dziewczyny.
Jestem po USG wszystko jest ok mały waży 430g ładnie rośnie ze mną też wszystko w porządku, moje bóle brzucha po prostu mi towarzyszą,ale nie ma ku temu żadnych niepokojących powodów, zapewne od poszerzania się macicy.
Kiedy ta wiosna do nas przyjdzie?
My jeszcze z młodym siedzimy w domu bo dalej katar mam i gardło mnie boli,a młody na inhalacji przez 2 tyg. jak mu się polepszy to wybierzemy się na spacer niech tylko te słońce przyjdzie w końcu.
Pozdrawiam wszystkie chorowitki i te które się dobrze trzymają;)))
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
tak piszecie o płaszczach w jakich będziecie.. a tymczasem, jak byłam w pierwszej ciąży na takich spotkaniach, to były szatnie i na sali nikt kurtek nie miał :P
skoro jesteśmy takie chore, to może każda niech trzyma w lewej łapce paczkę chusteczek jednorazowych? :D będziemy prawie "chustowe" mamy ;]
pomysł Panny z różą w zębach jest do kitu :P
wymyślcie coś :D

ja wciąż chora, ale mam nadzieję, że przyjadę jutro na to spotkanie. Tylko wciąż nie wiem, czy sama czy z Synkiem.. :/ Mąż jak nie wracał, tak nie wraca i wciąż nie wiadomo, czy dziś dotrze. niby powiedział, że obojętnie o której dojedzie do domu, to i tak jutro z małym zostanie.. ale jakoś słabo to widzę. Ciekawe, czy w ogóle wróci do sobotniego wieczora.. :/

Panno - to Ty taka stara jesteś?!? :P myślałam, że Ty ledwo pełnoletnia :D a wcześnie to byś zaczęła, jakbyś pierwsze miała przed 20tką :P
Ja dziś miałam prawie taką noc, jak Ty, Panno. Nos zapchany, spać nie mogłam.. rano było ciut lepiej, a teraz całkiem dobrze :)
Ty to jesteś niezły medyczny numerek - okłady imbirowe, masaże kanalików katarowych.. :D czekam na opisy następnych pomysłów :D

agusia-gdansk - fajnie być już po usg, co? :)

my idziemy do ginów chyba we wtorek i w środę.. albo w środę i czwartek? nie pamiętam, mam gdzieś zapisane :D

Dziewczyny, jak robicie dzieciakom inhalacje, to z jakimiś kropelkami??
Pillotka - chusteczki to niegłupi pomysł. Ja jestem staruszka, tylko młodo wyglądam. Zdarzało się, że nie chcieli mi sprzedać alkoholu jakiś czas temu :)

Jestem zdeterminowana, żeby dotrzeć, tylko na pewno bez młodego.

Młody mi się już rusza całkiem często :) To takie fajne uczucie..

Inhalacje z soli fizjologicznej, jak jest większa potrzeba to leki - atrovent, a w ciężkich wypadkach pulmicord - to ostatnie to sterydy, więc w ostateczności.
U nas gorzej...tzn ja ciągle smarczę...no i chyba zaraziłam Córcię...właśnie śpi od ponad godziny po półtoragodzinnym marudzeniu...a wcześniej pełnia szczęścia....sieknęło Ją normalnie...oby tylko lekkie przeziębienie...ja już mam dosyć tych chorób...siedzimy w domu cały czas prawie...no i mamy tydzień na całkowite wyzdrowienie...bo w sobotę wyjeżdżamy...więc poprosze o kciuki...
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
Pillotka-tak super,że już jestem po i wiem,że wszystko jest ok na poprzedniej wizycie miałam pobierany wymaz i też jest ok nie ma żadnej zagrażającej bakterii mocz i krew też ok.
Ja inhalacje obecnie robię z berodualu,nebbudu (to samo co pulmicort)+ sól fizjologiczna bo młody mi się mocno załatwił,a jak ma tylko jakieś zaczątki przeważnie katar to samą sól i berodual. A sobie robię z samej soli na katar.

Dziś wieczorową porą dopadł mnie kryzys codzienności nakrzyczałam na męża,że mam dość siedzenia w domu (oczywiście siedzimy bo Ksawier chory,ale musiałam tak powiedziec;)),że wolałabym już jednak pracować tak jak on wrócić do domu mieć posprzątane,wyprane i ciepły obiadek na stole...teraz mi go szkoda,ale trudno zrzucam winę na hormony czasem muszę się wykrzyczeć...
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
No, Panno, z tą staruszką to nie przesadzaj :D
Ty fajnie i o pierwszym i o drugim piszesz 'młody', że chwilkę muszę pomysleć, o którym piszesz, że się dużo rusza, a którego nie zamierzasz brać jutro, hehehehee :D

o te inhalacje to pytam, bo teraz na dniach ja sobie robiłam. Mam taki jakiś olejek inhalol czy coś, z tymiankiem, mentolem i czymśtam jeszcze i za cholerę nie potrafię się tym inhalować.. no i tak pomyślałam, że w tym dziecka by się nie dało inhalować, więc w takim razie czym.. w końcu robiłam inhalacje z.. nie śmiać się proszę.. z olejkiem do kąpieli :D lawendowo, melisowo jakiśtam. nie wiem, jak w tym można brać przyjemną (niby relaksująca, wg etykiety) kąpiel, bo jak dla mnie to śmierdzi ;] ale do inhalacji było ok ;)
a co daje sól w takiej inhalacji?

agusia-gdansk - ale fajnie, rozładowałaś napięcie :D to na pewno hormony, że krzyczałaś, ale dobrze, że się dowiedział :D

mój Mężuś "już" wraca. jakoś w środku nocy powinien dotrzeć, więc chyba jednak będę bez mojego brzdąca :D hurra, hurra, hurra! dostanę przepustkę :D

asski - za tydzień wyjeżdżacie? dacie radę wyzdrowieć :)
Pillotka wlasnie sie zorientowalam, ze z tymi mlodymi to zamieszanie. Biore tylko tego mlodszego, starszy zostaje z tatusiem :-)
Sol fizjologiczna rozrzedza wydzieline w oskrzelach, a berodual to raczej to samo - choc mocniejszy - atrovent niz pulmicord :-)

Bede! Takze czerwony szalik, chusteczka w rece i Pillotka u boku to nasz znak rozpoznawczy :-)
To ja tez bede z chusteczkami, do zobaczenia:)
Wszystkim powiem - fajne było to spotkanie i miło było zobaczyć was w "realu". Ta butelka co wygrałam jest SAMOPODGRZEWAJĄCA, wystarczy wsadzić wkład do środka, także pewnie praktyczna poza domem.
Fajnie coś wygrać normalnie mi się to nie zdarza :)
Mi też się podobało, Panno, ubawiłam się po pachy :D
Miło było Was poznać :) To następnym razem widzimy się na bezpiecznym maluchu :) ..będę grzeczniejsza, bo mnie Mąż będzie pilnował ;] a Wy same się wybieracie, czy też z drugimi połówkami?

Madzik - samopodgrzewająca?!? nieźle :) wygląda naprawdę rewelacyjnie :) widziałam w którejś reklamówce ulotkę, ale jeszcze nie obejrzałam.
no ja właśnie poczytałam, iiamo, duńska firma, wkłady można kupić po 5,50 są jednorazowe. do 37 stopni rozgrzewa w 4 min. podobno wykorzystujemy to w podróży, na spacerze, w gościach... fajne :)

Ja na Malucha z mężem idę - niech się przyzwyczaja, bo jak ja mu mówię to zawsze dzieli przez cztery, a obcych słucha ;)
No nie, ja będę sama. I komu ja będę te czarne żarty opowiadać? :))
Fajnie było, też się czegoś dowiedziałam. Ale generalnie ta laktacja mnie najbardziej przeraża, znowu problemy z pokarmem, karmieniem.. Brr.

Fajnie było, ale chyba jednak za długo. Sprytna ta butelka, faktycznie na takie awarie jak długa jazda samochodem itp.
Na sobotnim spotkaniu było o kąpieli dziecka... http://www.edziecko.pl/rodzice/56,102740,13417952,Mydlo,,2.html tutaj fragment o Reni Jusis. :)
Witam poweekendowo (prawie) - ja dochodze do siebie, Córcia narobiła mi stracha wczoraj i w piątek wieczorem, ale dziś nówka szalała zdrowiuśka :)

Zazdroszczę Wam spotkania, ale my w tym czasie mieliśmy swoje spotkanie z naszym Synkiem :)

Połówkowe za nami, z Szymkiem wszystko SUPER :)
Zdrowy, 100% Chłopak, 453 g waży :)
Mamy full zdjęć...w tym kilka 3D wię warto było iść na to USG :)

Dobranoc Dziewczyny :)
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
Asski - to gratuluję parki! Aaaaale fajnie :)) Przypomnij mi, gdzie w końcu robiłaś usg?

U nas z chorobami chyba w końcu lepiej. I młody i jak chyba na dobre stajemy na nogi. No, ale jeszcze tydzień kiblowania w domu przed nami. Zastrzelę się :)
Pillotka - a jak Twój synek? Co z gorączką?
witam wszystkie w nowym tygodniu :)

Robiłam usg w Evi-Medzie u dr Zabula - naprawdę polecam...wszystko mieliśmy omówione w ciągu całego USG...Pan Dr jest bardzo dociekliwy i mierzy i sprawdza wszystko,bardzo stara się uchwycić nawet to czego Dzieciątko nie chce pokazać...u nas np była to lewa rączka...schował ją Skubaniec i nie było jej widać, ale na sam koniec udało się Lekarzowi ją "dorwać".
Pamiętam z poprzedniej ciąży, że wielu lekarzy często nic nie mówi podczas usg, tylko na koniec...więc jak ktoś nie wie gdzie w Gdyni na połówkowe - to naprawdę POLECAM :)

Dziś czeka mnie dużo pracy...kolejne tony prania, prasowania, segregowania ;)
A moja Mama z Siostrą jak potwierdziłam płeć w sobotę tak pojechały i kupiły Mu siatę rzeczy ;)
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
Hej dziewczyny - ja z małym OT

dostałam w prezencie spodnie ciążowe Bonprixu rozm 42, czarne, długość 7/8 55% len, 45% bawełna, pas ma regulację szerokości po górnym obwodzie,
mi się już nie przydadzą, bo raczej nie przewidują do kwietnia upałów takich aby chodzić w lnianych spodniach, a ja nie planuję kolejnych ciąż... może któraś z Was by chciała za 20 PLN???
takie:
image
image
image
Czesc Dziewczyny po długim czasie :)
Ale Wam zazdroszczę tego sobotniego spotkania! Ale mam nadzieję, że Bezpieczny Maluszek będzie równie fajny.
Ja ostatnie 4 dni spędziłam na południu polski. Śniegu mnóstwo! No i na biegówkach pojeździłam i koncerty były i mnóstwo znajomych :) ehh aż się wracac nie chciało. Chociaż dziś trochę gardło mnie pobolewa, ale w domu popołudniu się poleczę trochę i mam nadzieję, że przejdzie.
Panno - spokojna Twoja rozczochrana :) możesz siedzieć koło mnie i mi je opowiadać, najwyżej po powrocie będę miała karę :D

asski - super, że wszystko z Szymkiem okej :) czyli imię już wybrane :)

Panna - ale co, łudzisz się, że jak pójdziesz na połówkowe tam, gdzie asski, to też wyjdziesz z parką?!? :D :P

Ty bardziej, Panno, jesteś doświadczoną mamą- powiedz mi co to miało być: w sobotę się obudził z gorączką 38,9. dostał dawkę paracetamolu i się zmniejszyła. Potem dostał jakoś około 13tejznów paracetamol i do wieczora miał 37,2 około. o północy gorączka ciut się zwiększyła, do 37,6, ale obudził się mega gorący i z płaczem, więc dostał znów paracetamol. Noc przespał, w niedzielę może jakiś mały stan podgorączkowy był, ale z zachowania zdrów jak ryba, więc nawet nie mierzyłam. Dziś gorączki nie ma i jest wszystko ok. żadnego kataru, kaszlu, nic. Co to niby miało być? Potrafisz powiedzieć? trzydniówkę już przechodził.. coś Mu się chciało wykluć, ale organizm to zwalczył..?

a Twojemu młodemu co tam? Ty Go zaraziłaś czy On Ciebie..?

aknahh - ale na biegówkach to i tu na północy można było pobiegać :) po co tak daleko jeździć? ;]

na "bezpiecznym" wydaje mi się, że będą lepsze warunki, bo to w hotelu jest. Może większa sala i nagłośnienie :)

jutro z rańca mamy usg :) rany julek jak się cieszę :) ..niestety nie mamy z kim zostawić Synka, mam nadzieję, że będzie grzeczny. ciekawe, czy dowiemy się płci :)
No i jak po usg Pillotka??
Co do starszego - panuje wirus, wiele dzieciaków ma podobny "plan przebiegu choroby". To może być np. zapalenie gardła (mój miał), zapalenie oskrzeli (gdyby doszedł kaszel) lub grypa.
U nas też gorączki nie było łatwo się pozbyć i trwało to kilka dni. Poszłabym z nim do lekarza, żeby zobaczył, co w środku.
U nas było tak, że młody najprawdopodobniej zaraził mnie, bo objawy miał szybciej niż ja.

Pillotka - tak, liczę, że jak zapłacę 100 zł więcej to mi przepowie dziewczynkę :))

aknahh - zazdroszczę wyjazdu :) ale jak człowiek chory to i tak chcce się tylko wczołgać do łóżka i umrzeć, więc dużo nie straciłam :) Ale słyszałam, ile na południu jest śniegu... Super.
A jutro... no to nudy do jutra :) Chyba, że któraś ma dziś??
Cześć Dziewczyny =)
U mnie w weekend było całkowite urwanie głowy.. ciągle coś do załatwiania. Intensywnie planujemy remont i już niedługo ruszamy, bardzo mnie to cieszy, ale sporo z tym roboty =)
Byłam też na warsztatach, ale jakoś nie byłam w stanie ogarnąć gdzie jesteście i nie miałam odwagi podchodzić do wszystkich i pytać czy są z forum. Może na bezpiecznym maluchu uda mi się Was poznać =) Warsztaty były ciekawe moim zdaniem, chociaż faktycznie przydałoby się żeby były w większej i wygodniejszej sali. Pod koniec już robiło mi się słabo. No i tematy bardzo ciekawe, ale wolałabym żeby np. tej laktacji poświęcone zostało więcej czasu kosztem jakiegoś innego tematu. Np. chętnie bym się dowiedziała czegoś na temat diety matki karmiącej, bo o tym nie mam zielonego pojęcia i martwię się że sobie z tym nie poradzę.

W sobotę byliśmy też na USG i dowiedzieliśmy się, że nasze maleństwo jest zdrowe, fika jak wariat (jak zawsze) i na 80% jest chłopcem =) Także bardzo się cieszymy =)

Dziś zaczęłam praktyki w szkole. Czy z praktyk będę zadowolona to zobaczymy, zaczęło się od małego zamieszania, bez zamieszania szkoła nie istnieje =) Teraz jestem zadowolona, że dzieci póki co są zdrowe, więc mam nadzieję, że się nie rozłożę po tygodniu...

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego popołudnia =)
Sensimila - to w nauczaniu jest słabe - ciągły kontakt z infekcjami. Zależy też oczywiście, w jakim wieku dzieci - czy 0-3 czy takie maturalne :)
My siedziałyśmy z tyłu, jak słyszałaś komentarz o goleniu pach to my :)
Gratuluję chłopczyka :)
Witam po weekendzie dziewczyny.
Zazdroszczę Wam spotkania,ale nie mogłam przez te choróbsko wyjść na szczęście już jest lepiej.

Ja też chętnie bym poszła na połówkowe gdzie przepowiedzą mi dziewczynkę dam nawet dwie stówy;))))
Na ostatnim usg siurak mojego młodego urósł o 3 mm od poprzedniej wizyty więc nie ma szans cholera raczej:P

Gratuluję udanych USG!

Dziewczyny robicie już jakieś zakupy powoli? Ja chcę się zaopatrywać powoli we wszystko,żeby później nie trzeba było na hurra kupować.
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
Hej dziewczyny
Co do zakupów ja się jeszcze wstrzymuję, ale jak poznamy płeć to się pewnie zacznie. Wiadomo że lepiej być przygotowanym :)
Ja też się raczej wstrzymuję, ale raczej dlatego, że sporo mi ciuszków po starszym zostało, choć mam wrażenie, że i tak tonę oddałam :) Dopóki nie przebiorę tamtych, to nie będę kupować.
Ale gdybym nic nie miała, to skusiłoby mnie już dawno :) Warto kupować rzeczy na wyprzedażach, ta zimowa się już w sumie skończyła, ale jak jeszcze coś doriwecie nawet w większym rozmiarze, to warto odkładać :)
Hehe...ja na razie kupiłam bodziaki w promocji i pieluszki, teraz chce druga paczke kupić w realu, bo są w promocji :)
Potem kupię 2-ki kilka paczek...bo wiem jedno...zużycie pieluszek jest koszmarne na początek :)więc tak jak poprzednio, tak i teraz będę polowała na promocje :)
Na razie nie kupuję, bo najpierw przebiorę do końc to co mam, potem odkupię co nieco od Koleżanki i dopiero wtedy ocenię czy coś jeszcze kupować...a wtedy poczekam do letnich promocji :)
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
Panno, no ale najważniejsze, żeby wreszcie zdrowieć. :)
a jak za stówę Ci przepowie dziewczynkę, a urodzisz chłopca, to jakąś reklamację będziesz wnosić? ;]

nie, no mnie proszę bezpośrednio tak nie łączyć z tą panią od golenia pach i mleku reni jusis ;] wcale tak blisko mnie nie siedziała :D

agusia-gdansk - przelicytowałaś Pannę :D

ja też jeszcze nie robię żadnych zakupów. Jeśli będzie chłopiec to chyba wszystko mam z ubranek. A jeśli będzie dziewczynka.. cóż, wtedy trzeba będzie zrobić przegląd ciuszków, co jest unisex i resztę dokupić :)
jeszcze nawet nie wiemy, jak zmieścić drugie łóżeczko do dziecięcego pokoju.. :/ oprócz tego, że jeszcze łóżeczka nie mamy.

..powinnam mieć swój program kulinarny o zdrowym żywieniu. Dziś na obiad wszamałam (w tej kolejności): miseczkę lodów.. mini batonika.. frytki z piekarnika i gorącą frankfurterkę z keczupem ;]
czy też tak macie, że jak jesteście głodne to koniec i musicie zjeść coś tu i teraz i natychmiast..?
idę zrobić sobie zielonej harbaty chociaż :D
pillotka-nie jesteś sama ja też tak potrafię sobie dogadzać jedzeniem,ale jak byłam na kontroli i się ważyłam to pokazało +1,5 kg od 9 tyg. co mnie strasznie zdziwiło bo spodziewałam się przynajmniej czterech kilo;)

Ciuszki to ja też mam,ale chodzi mi właśnie o robienie zapasów pampersiaków i t p.

A jeśli chodzi o mieszczenie się z łóżeczkiem w pokoju to ja Cię pillotka pocieszę bo my na razie w dwóch pokojach i w sypialni mamy Ksawka łózko,a koniec czerwca początek lipca mamy odbiór nowego większego mieszkania ze względu na powiększenie rodziny,zanim zrobimy remont to nie wiem gdzie się tu pomieścimy zapewne zwiniemy sypialniane łóżko i będziemy spać w dużym pokoju;/ ale jakoś jeszcze nie myślę o tym bo nie wyobrażam sobie wszystko na raz będzie łącznie z porodem ;) czad malina;)
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
hej dziewczyny :)

pilotka - oj tak ja też muszę zjeść jak zgłodnieje bo to ssanie jest nie do wytrzymania :D jak w weekend moja mama zobaczyła ile potrafię zjeść to się za głowę złapała i mi kazała się ogarnąć ;p

co do ubranek to ja się przyznaję bez bicia, że mam już całkiem spory zapasik :)))) trochę sama kupiłam , trochę dostałam od babci czy mamy bo im też się było ciężko powstrzymać :))) ale teraz już nic nie kupuję, na koniec dokupię tylko to co będę uważała, że jeszcze trzeba:) więc mam nadzieję, że jednak pitolek zostanie tam gdzie był ostatnio ;p

teraz u nas na tapecie jest pokoik dla Małego :) a właściwie to mebelki, w sumie mało co mi się podoba a jak już to ceny powalające ;|

no i jutro usg :D już się nie mogę doczekać :)))
Dziewczyny jak to jest z tymi r******i....u mnie teraz 19 tydzień i słabiutko :( czasem czuję, że ktoś puka od środka tak 2 razy dziennie ale to takie b. delikatne kilka puknięć i tyle nic więcej...... myślicie że jest ok?
Kamyczek - na pewno jest ok. Dużo zależy od tego, gdzie dokładnie jest łożysko, jak się maluch układa. W 19-tym tygodniu dziecko jest jeszcze malutkie i ma mnóstwo miejsca :) Rusza się, ale tego nie czujesz, więc masz zakaz zamartwiania się!

Ja mało jem. Zwłaszcza tera, jak byłam chora to bardzo mało jadłam. A od mięsa mnie trochę odrzuca. Tzn. jak mam wybór to jem niemięso :)

A gdzie teraz promocja na pieluchy? Dwójki bym kupiła, bo tych pierwszych to mi zeszła tylko jedna paczka zdaje się. I teraz zastanawiam się - pampersy czy od razu inne? Starszy leciał na pampkach do drugiego roku życia, aż stwierdziłam, że koniec drogich pieluch. Jak chce robić w pieluchę, to już mu się luksusy skończyły i dopóki się nie nauczy robić na nocnik, będzie latał w biedronkowych :) Na szczęście mamy to już za sobą, ufff, jaka ulga!
hej,
ja tez nie moglam nikogo odnalezc na tych warsztatach a glupio bylo wstawac i krzyczec kto z forum. Komentarz o pachach byl bezbledny, idealne porownanie :) Ogolnie spotkanie oceniam bardzo pozytywnie :)

Gratuluje wszystkim dziewczynom udanych usg :) i czekamy na nastepne, ja w piatek mam polowkowe :) juz nie moge sie doczekac.
Kamyczek ja tez czuje takie babelki wiec mysle ze to wlasnie to! :)

Piszecie o kupowaniu, ja narazie rozgladalam sie za wozkami i lozeczkami.
z tym pierwszym jest kompletne urwanie glowy, moze cos poradzicie?
chcialam taki wozek do 1500 mniej wiecej. Myslalam o Jedo albo Navington ze wzgledu na wieksze gondole.

Co do pieluch to radzicie kupowac duzo tych 1 (newborn) czy jakos w niedlugim czasie te 2, ja w ogole nie mam pojecia :) pomocy!
image[/url]
image[/url]
ja na bank na początek pampki...2 paczki jedynek - jedne do szpitala drugie do domu...w tydzień ich nie będzie...

No a na 2-ki jeszcze nie patrzyłam na promo...
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
panno-mój starszy też chodził ciąglę w papmersa pieluszkach do czasu kiedy już uczył się na nocnik to zaczęłam kupowac mu Dadę biedronkową i powiem szczerze,że ja z nich zadowolona byłam. Teraz na początek będę kupować też pampersiaki jedynki to max dwie paczki,a później już dwójki,ale może szybciej się przeżucie na Dady na prawdę nie są złe,a cenowo wychodzą bardzo dobrze. W końcu to drugie dziecko,więc nie ma co się za bardzo "litować" jak to było w tym porównaniu pierwsze,drugie,trzecie dziecko haha;)))
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
pillotka - no tutaj też można, ale czasami tak niesie dalej ;-))
No i daj znać jak po USG?! Ja się juz kolejnego nie mogę doczekać!

Sensimilia - o tej diecie dla karmiących też bym chętnie gdzieś się czegoś dowiedziała wiecej, bo koleżanki starszą, że prawie nic nie można jeść ;/

A tymczasem byłam wczoraj w Pepco - i są śliczne ciuszki w promocyjnych cenach! Najpierw chciałam kupić chyba z 10 ale w końcu stanęło na 2 body i koszulce My 1st Christmas :D Moja mama jak się dowiedziała, że wnuk bedzie to już też polowania zaczęła i dzowni co chwilę, ze cos kupiła ;-)

Co do reszty czuję się jak Dumelek - pomocy! Pierwsze dziecko i zamieszanie mam w głowie :) Na razie rozglądamy się za wózkiem, ale w sumie mamy upatrzony model X-Lander, X-Run ;-) Z resztą nie mam pojecia! No i pytanie gdzie my to wszytsko pomieścimy!!!!?
Agusia - ja też byłam z tych dada zadowolona i myślę, że dwójki już będę kupowała z biedronki. No jest różnica w cenie - 60 a 30 zł.. Wiadomo, że zawsze można celować w promocje z pampersami, ale tak naprawdę dopiero trójki i czwórki mogłam kupować w ciemno i z zapasami - z dwójek mi szybko młody wyrósł.

Co do tego ile kupić - dużo zależy od dziecka, jakie się urodzi (2400 czy 4200), mój miał 3900 i użył tylko jedną paczkę jedynek (miałam happy, z wycięciem na pępek) a potem się już przerzuciliśmy na dwójki i naprawdę niedługo potem trójki. Także na promocjach można kupować trójki, bo się na pewno przydadzą, a dwójki i jedynki po jednej paczce, najwyżej się dokupi. Dzięki temu nie miałam sytuacji, że zostawały mi za małe pieluchy :)
aknahh - odradzam trójkołowce, są zupełnie niefunkcjonalne. Bajerancko wyglądają i to wszystko. Nadają się tylko do biegania, jak sama nazwa wskazuje. Pomyślałaś jak będziesz podjeżdżać na wjazdach na schodach? Ja mam x-lander xa, sprawdził się w 100%, jedyną wadę jaką znalazłam to brak możliwość przełożenia rączki tak aby widzieć dziecko w spacerówce.

Z ta dietą w czasie laktacji to prawda. Na początku nie można prawie nic jeść. Zaczynałam od ryżu, piersi z kurczaka i gotowanej marchewki.Chleb biały, bo razowy powoduje wzdęcia u dziecka, o produktach mlecznych na początku trzeba zapomnieć. Z owoców banan i pieczone jabłko. I co tydzień wprowadzasz coś nowego i obserwujesz dziecko. Jeżeli wszystko gra to następny produkt. Tydzień to taki bezpieczny okres aby zauważyć ewentualne zmiany.

Także dziewczyny teraz jest czas aby najeść się wszystkiego czego później nie będzie można :-)
jeżeli chodzi o pieluchy to ja też planuję na początek rozmiar 1 pampersy a potem biedronkowe bo już od wielu osób słyszałam, że są super i nie ma sensu przepłacać :)

a dietką matki karmiącej też jestem zainteresowana :) no i mam nadzieję, że dzięki karmieniu zgubię te wszystkie kilogramy od batoników którymi sobie teraz dogadzam :D
Bezglutek - ja mam trójkołowy i bardzo sobie chwalę :) Na schody wjeżdżałam tyłem :) Ale to naprawdę zależy od tego, gdzie i jak będziesz wózka używała. Jak mieszkasz na wsi, gdzie nie ma chodników, to duże koła pompowane jak najbardziej. W mieście mi się nie przydały (mam koła piankowe). Za to te piankowe lżejsze.

W ogóle polecam taką opcję, jaką mi poleciła doświadczona mama. Osobno kupić gondolę, fotelik i spacerówkę-parasolkę.
1. wychodzi taniej
2. jest wygodniej

U nas największym problemem był mały bagażnik, więc jak tylko młody przestał jeździć w gondoli (chyba 7 miesięcy), to go przerzuciłam do parasolki, takiej solidniejszej, rozkładanej na płasko. I dzięki temu mieściłam się w końcu w samochodzie.

Fotelik wcale nie musi pasować do stelaża, bo wtedy przynajmniej nie ma pokusy, żeby wozić dziecko na spacery w foteliku (niezdrowe dla kręgosłupa).
No i parasolkę się kupuje rok po gondoli, więc zawsze te wydatki się rozłożą. U mnie się sprawdziło, polecam tym z małymi autami :)
Panna - to prawda, zależy gdzie użytkuje się wózek. Ja akurat w mieście i tam trójkołowiec się nie sprawdza. I drugi wózek - parasolkę też mam, kupiona już tak powyżej roku. I oba są unisexy, więc dla drugiego też będą :-)

Ciuszki już mam, wymieniłam się z mamusią, która ma synka i teraz spodziewa się córeczki :-)

Z pieluchami jeszcze poczekam. I wanienkę muszę kupić bo połamała się :-)

Butelki mam (tylko smoczki muszę), sterylizator mam, laktator też. Jestem przygotowana :-))))
czuję się pocieszona, że nie ja jedna mam takie napady głodu.
one są takie nieznośne chyba tylko wtedy, jak nie jem co 3h. Jak się pilnuję, żeby jest regularnie, to jest ok :)

mentorka - jak USG?!?!?

Kamyczek1234 - nic się nie martw, jeszcze wcześnie na ruchy :) poza tym czujesz przecież te puknięcia, więc czym się martwisz..? Maleństwo na razie jest zbyt małe, żebyś czuła coś więcej. Spokojnie, jeszcze da Ci popalić :D

Panno - mnie odrzuca od ryb na ciepło. Sałatkę z tuńczykiem zjem (wiem, tuńczyk niezdrowy, raz na razie w ciąży jadłam), w lodówce leżą zabłąkane śledzie, trzeba będzie je skonsumować, ale to też na zimno.. ale zapach gorącej ryby.. ble.. jak widzę na zdjęciu, czy czytam przepis, to miałabym ochotę, ale jak już jest zrobione, to nawet nie tknę :D

dumelek - ja mam navingtona, będę go chwalić po wsze czasy :)

jeśli chodzi o pieluchy, to też uważam, że jedynek max 2 paczki trzeba. Dzieciaczek w pierwszych tygodniach mega szybko wyrasta ze wszystkiego, czy to pieluchy, czy ubranka :)

o diecie karmiącej akurat fajnie było u nas na szkole rodzenia. Mój Synuś nie jest uczuleniowcem i ja bardzo szybko miałam dietę baaardzo urozmaiconą :) Ale na początku byłam bardzo ostrożna. Po kilku tygodniach przestałam wprowadzać po jednym składniku co trzy dni, zaczęłam co trzy dni wprowadzać 3-4 składniki :D

a przede wszystkim jestem po usg. To było takie usg ze skierowania, co już Wam kiedyś pisałam, że dodatkowe badania krwi miałam. No i się okazało, że usg też mam w tym zestawie i to było to. Niestety, nie widziałam Maluszka, bo p. doktor nie obróciła monitora. Nie chciała także wpuścić Synka, którego pilnował Mąż, więc mało brakowało, a i Mąż nic by nie zobaczył.. na szczęście dała się jednak uprosić i Mąż z Synkiem na rękach stanął za nią i widział Maleństwo.
Powiedziała, że synek będzie i to na 200% ;] jutro mam normalne połówkowe usg w mojej przychodni, więc ciekawe, czy lekarz potwierdzi :D
Waży 370g. Z wymiarów jest wszystko w normie, ale jest drobnej budowy, starszy też tak miał :) także wielkie prawdopodobieństwo, że znów urodzę po terminie :)
aha, i dostałam na wszelki wypadek skierowanie na echo serca płodu, żeby już było kompleksowo, bo p. doktor powiedziała, że może takie skierowanie dać, ale nie mam się niczym martwić, bo serduszko jest dobrze zbudowane :)

ja nie mogę, drugi syn!! trzeba się będzie żwawo zabrać za dziewczynkę :D zbyt duża ilość testosteronu w domu jest bardzo niezdrowa :D
Pillotka - no to nie sama siedzę w tym testorenowym bagnie! Wczoraj się "skarżyłam" znajomej na to, że tylu facetów będzie w domu, a ona mnie pocieszała, że: "No i jaki potencjał na kontakty międzykulturowe, w wielu miejscach na świecie miejsce kobiety w hierarchii społecznej podnosi fakt urodzenia synów."
Także, jak się kiedyś znajdziemy w Amazonii, czy na innym Borneo to może nas nie zjedzą w związku z tym, że synów mamy ;)

Przede wszystkim - super, że drugi zdrowy. Nie wiem, jak u Was, ale u nas się od tego momentu zaczęły spory o imię. Bo podobało nam się tylko jedno dla chłopca, a ono jest już zajęte ;)

Co do navingtona - też słyszałam dobre opinie :)
nie, no owszem, ja rozumiem, w Indiach bodajże rodzina panny młodej (to tak przyszłościowo) jeszcze sporo płaci rodzicom pana młodego, za to, że on ją bierze za żonę. Mogłybyśmy się tam nieźle wzbogacić. Na pewno o jakieś 3 krowy na każdego syna :D

..ciężko będzie z imieniem, bo nam też tylko to jedno się podobało, więc je daliśmy starszemu. Czy młodszy może mieć tak samo na imię?!? :D
Drugiemu możecie dać na imię Hiacynt :)
Cześć Dziewczyny :)

Jak Was czytam to się cieszę, że pierwszą mam Córcię...marzyłam zawsze o dziewczynce...i nawet powiedziałam że jak pierwszy byłby syn - to bym się chyba na drugie nie zdecydowała...bo jakbym miała mieć w domu 3 CHŁOPÓW....to bym się załamała...bez kitu...
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
pilotka - gratuluje zdrowego synka :) trzech mężczyzn w domu to faktycznie masa testosteronu, ale będziesz zawsze czuła się jak królowa :D Napisz mi jeszcze proszę jaki masz dokładnie model tego navingtona, bo ja myślałam o cadecie, ale to jeden z tańszych chyba modeli tej firmy

Z imieniem dla chłopca też mam problem ;/ dla córki jakoś tak byłoby łatwiej :P

Pozdrawiam!
image[/url]
image[/url]
No to panno w końcu nie jesteśmy same z taką dawką testosteronu dołącza do nas pillotka;))

pillotka-to co idziesz z nami na to USG przepowiadające dziewczynkę?;)))
Cieszę się,że maluszek zdrowy i wszystko ok.
Napisz mi jaki masz model Navigatona bo ja nie mam wózka po młodym moim,a miałam niby fajny z tym,że gondola mała i nie starczy do zimy Ksawier jeździł tylko 5 miesięcy w gondoli,a chciałabym zimę przejeździć więc muszę przynajmniej półroczne dziecko zmieścić oczywiście nie wiem jaki się urodzi,ale jak już wspominałam to drugie dziecko więc co ja się przejmować będę haha;)

To jakie macie te imiona?
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
hej hej :D my już po usg, wszystko super :) Mały rośnie zdrowo i waży już 445 gram :)) ginekolog powiedział, że nie ma szans aby nasz Julek zamienił się w Julkę ;p chłopiec na tysiąc procent:))

a mi się marzy dwóch chłopców w małej różnicy wieku a jak trochę podrosną to wtedy córeczka :))) ahh marzenia :) pewnie po jednym będę miała dość :D
witam nie jestem w stanie przeczytać wszystkich wpisów, bo nie nadąrzam hehehe. U nas wszystko dobrze, jedynie krzyż boli makabrycznie i będę miała w maju spotkanie z anestezjologogiem czy w ogóle epidural będą mogli mi podać...pierwsze rodziłam bez znieczulenia, ale przy drugim fajnie by było mieć możliwość tego znieczulenia hahaha
no i ruchy już czuję od dwóch tygodni, najczęściej po zimnej wodzie :D
imageimage
Hiacenta nie kumam.. weź mi wytłumacz, Panno, bo ja jeszcze się z chorobą zmagam.. jakby było tego mało, to Synek dziś kaszle, gdy moja Mama usłyszała jak, to kazała natychmiast (była 18:30) do pediatry lecieć, skoro przyjmuje do 19tej. Na razie przeziębienie, mam nadzieję, że się nic nie wykluje. Był dziś po południu bardziej marudny, niż w sobotę, jak miał gorączkę.. :/

dumelek - ja mam corvet. Cadeta nie widzę na ich stronce - wycofują..? W stosunku do corvet i pozostałych, to cadet chyba ma mniejszą gondolę, która jest na niższej wysokości (a my oboje wysocy) i spacerówka też ma mniejsze siedzisko. Z tego, co pamiętam.

agusia-gdansk - no co Ty!! ja się cieszę, że chłopak, szczerze mówiąc. Dziewczynki mnie trochę przerażają, w znaczeniu, wychowanie ich :D (trochę się też boję, że dziewczynkę będą wszyscy -włączając w to i mnie- rozpieszczać.. w przeciwieństwie do Synka, który nie ma taryfy ulgowej :]) powiedziałam dziś Mężowi, że dziewczynkę zrobimy sobie w następnej kolejności, "na deser", będzie jak wisienka na torcie. A On na to: a jak się nie uda? No to powiedziałam, że wtedy jeszcze raz spróbujemy z tą wisienką, a jak za czwartym razem nie wyjdzie, to damy sobie spokój :D On chyba też zadowolony, w końcu już dawno powiedział, że "dwóch chłopców i dziewczynka to też fajnie" :D

mentorka - 445g? łaaaadnie :D na bogato :)
pilotka ja się nie znam, to dużo???? nie strasz bo 2 tygodnie temu kuzynka urodziła synka 4450 gram ;/
Mentorka - gratuluję udanych pomiarów :) Teraz wagą nie ma co się jeszcze za bardzo przejmować - to ostatnie tygodnie zdecydują, czy dziecko będzie średnie czy duże :)

Pillotka - Hiacynt to inaczej Jacek :)

Agusia - silna grupa męska, może stworzymy jakąś drużynę piłkarską w przyszłości? ;)

Witaj Basieniak! Już wiesz, czy Twoja starsza córka będzie miała braciszka czy siostrzyczkę? Dopisz się do listy :)
Witam z rana,
Też się nie znam ale podejrzałam w necie to 21 tydz to ok 300 g, ale przecież nie można traktować tego dosłownie!

Ja wam zazdroszczę że już płeć znacie :)

Dziewczyny a jak wasze brzuszki? Rosną? Macie pępki już wypchnięte? Mój jakoś się zatrzymał na dole ...
Hej dziewczyny, też jestem mamusią sierpniową, ale 2012 :) Pozdrawiam wszystkie i życzę Wam fantastycznej ciąży!
Pomyślałam, że może któraś byłaby zainteresowana, mam sporo ubrań ciążowych rozmiar 40-42 dobrych na czas wiosenno -letni. jakby co zapraszam na priv oladudek@gmail.com
panna - uuuufff ;) bo ja się strasznie boję porodu, więc wizja wielkiego dziecka mnie przeraża :D:D wiem wiem, że to głupie.. ;))
Tak dziewczyny myślę,że drużyna piłkarska to będzie dobry pomysł;))

pillotka-ja też się zastanawiałam co to będzie jak będzie dziewczynka,że na pewno będzie rozpieszczana a Ksawier nie miał wcale jakoś super fajnie w sensie żadnej taryfu ulgowej. Od początku czułam,że będę drugi syn więc miałam czasami tylko małe nadzieje na dziewuszkę,ale jak to powiedział mój mąż spróbujemy następnym razem,ale ja już chyba nie zaryzykuje u mojego męża w rodzinie same chłopy,chociaż jak widać w naszym wątku są wyjątki po wieluu latach;)

mój też waży ponad 400 g dokładnie 430g ,ale to nie ma co się teraz przejmować wagą bo dziecko najwięcej przybiera na koniec ciąży i wtedy wiadomo jakie mniej więcej będzie;) Ksawier urodził się 3460g więc mam nadzieję,że teraz będzie podobnie;)

Tak jak z tymi imionami?;)))
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
witam ja jestem już od dawna dopisana do listy i na 90 % będzie córeczka:) nie odzywam się za często, bo nie mam na to czasu

nie zawsze tak jest, że dziewczynka jest bardziej rozpieszczana...mój młodszy brat jest dużo bardziej rozpieszczony i był rozpieszczany niż ja...nie ma na to reguły, że dziewczynka musi być bardziej:D

no i jak ktoś już ma chłopca to raczej mówi, że woli drugiego chłopca i z dziewczynkami jest tak samo - ja się w sumie cieszę, że jest dziewczynka, bo raczej wiem czego się spodziewać - choć każda dzidzia inna jest heh
imageimage
mentorka - spokojnie, tak tylko mówię. Masz termin tydzień po mnie, badanie miałyśmy obie wczoraj i mój tylko 370, a
Twój 445 :D Więc nawet jakbyśmy miały taki sam termin, to i tak masz sporo większego malucha :) zdrowo rośnie chłopak, a mój to chucherko :)

Panno - no nieźle, na to nie wpadłam :D a jakieś inne kwiaty też oznaczają imiona..?

yevele - oblukasz sobie nasze brzuszki na bezpiecznym maluchu :D

Basieniak - no jasne, że tak zawsze nie jest, ale boję się, że u nas właśnie tak by było :D
ta druga teoria też się nie zawsze sprawdza, nie szukając daleko: Panna ma synka i chciała teraz córę, nasza koleżanka, co też była w sobotę na spotkaniu - ma córkę i chciała synka :D

no to idę do gina, ciao!
Cześć Dziewczyny :) dawno mnie nie było :( jakas taka zabiegają jestem :) na warsztatach byłam, mi sie bardzo podobało tylko te niewygodne krzesła to była masakra :) Mam nadzieje ze na Bezpiecznym Maluchu bedzie wygodniej :) to moja corcia bedzie kibicować waszej drużynie piłkarskiej :) jakoś mało dziewczynek jak na razie na forum :( jesteśmy w mniejszości :)
U mnie tez mój młodszy brat był mega rozpuszczony, ja podobno mniej a byłam jedynaczka przez 7 lat :)
U nas wszystko dobrze, mała kopie ale nie za mocno, na razie jest to przyjemne a nie bolesne :) a na USG dopiero 11 marca ale za to 12 marca idę na 4D do dr Brzoski dodatkowo wiec będę miała wiecej oglądania :) Ja w koncu odrobilam moje stracone 3,5 kg i teraz mam nadzieje ze powoli będę przebierać :) bo sie martwię czy mała dobrze rośnie ale wiecej jeść nie moge bo mi nie dobrze potem :( w ogóle to nadal bym tylko owoce jadła :) a brzuszek rośnie, rano jest jeszcze malutki ale wieczorem ma juz całkiem spore rozmiary :)
image[/url]
pillotka wiadomo, że nie zawsze się sprawdza, ale często...mi za to wmawiają, że teraz chciałam mieć chłopca, bo dziewczynkę już mam - nie wiem skąd ludzie to biorą, dla mnie to bez znaczenia, mężowi zależało na chłopcu, no ale jeszcze 10% szans ma:D
imageimage
mTusia nie przybywające kg są najważniejsze, ale Twoje dobre wyniki i przyrost wagi bąbelka - a im mniej przybierzesz tym mniej będziesz miała do zrzucenia:)))
imageimage
a co do pępka to mój w poprzedniej ciąży siedział schowany i mam nadzieję, że teraz znów tak będzie:D:D:D a brzuszek coraz większy się robi, a wieczorami to już masakra;)
imageimage
Ja też mam pępek wklęsły, w poprzedniej ciąży ledwo dno się pokazało pod sam koniec :)

Ja też byłam od początku psychicznie nastawiona na chłopaka, czułam, że zero szans na dziewczynę (tak, jak z pierwszym). I po co mi w ogóle usg?? :)

Pillotka - pomyślę. Już wszystkie dziwne imiona męskie mam upatrzone - Cyncynat, Sierosław i Napoleon :)
Mój w poprzedniej ciąży w ogóle nie wyszedł więc i zapewne teraz tak będzie.

panno-super te imiona haha:D to u mnie wszyscy się krzywili na Ksawiera,a teraz się krzywią na Kajetana;)

pillotka daj znać jak po USG czy dalej masz tam chłopa czy przepowiedzieli Ci dziewczynkę:)
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
u nas w rodzinie wszyscy się krzywią (delikatnie powiedziane) na Julianka :)) ale nam się Julek podoba i nie zmienimy zdania :))) mam nadzieję, że się przyzwyczają ;p

a jeżeli chodzi o pępek to nawet nie wiedziałam, że tak wychodzi na wierzch ;p musiałam sprawdzić grafikę w google bo nie wiedziałam o czym piszecie :))
pilotka, hehe tak poznacie mnie po tym że wam w brzuchy się będę patrzeć całe warsztaty :D
Też mam nadzieję że będą wygodne krzesła!!

czyli z tym pępkiem to różnie, nawet nie wiedziałam :) dobrze mieć już doświadczone mamusie :)
Kajtek bardzo fajnie, mi się też to imię podoba, ale mąż coś kręci nosem. Podobało mi się też Kaj, w sensie sam Kaj, tak - jest takie imię :)
Mojemu mężowi podoba się Hieronim - Hirek, ale powiedziałam, że po moim trupie :) Niech sobie sam rodzi jak taki mądry jest :)
Julek też fajne imię - znam i małego Juliana i Juliusza :)
Dzień dobry paniom,
No i ja dołączam do matek synów, dzis nasze dziecie rozstawilo nogi i pokazało co tam ukrywa. Śmiesznie bo mój mąż niekoniecznie coś tam widzi na usg a to wypatrzył bezbłędnie... A tak marzyłam o małej Uli. Dla chlopaka nawet nie mam imienia. Może jeszcze pójdziemy do tego doktora co przepowiada dziewczynki, bo nasz lekarz w 100 procentach przekonany nie był więc nadzieja jeszcze jest ;)
Muszę na tego syna sie mocniej ponastawiac. Nie mam doświadczenia z małymi chłopakami to mam obawy czy podołam :)
Madzik - dasz radę. Po pierwsze gratuluję :)
Ale oprócz tego to Ci powiem, że chłopcy są modelami dla mniej zaawansowanych. Podcierać toto możesz w górę i w dół i nie boisz się, że nabawi się zapalenia pęcherza :) Ubrać też możesz w cokolwiek ;)
Ja też się bałam i nie wyobrażałam sobie małego chłopca, ale okazało się, że jest dużo łatwiej niż z pannami. Prostsze te chłopaki po prostu są :)
Madzik ja też początkowo chciałam dziewczynkę, jakoś sobie nie wyobrażałam, że będę latać po domu ze strzelbą czy bawić się z dzieckiem samochodzikami :D ale od początku ciąży czułam że będzie chłopak a teraz sobie nie wyobrażam inaczej :D damy radę :D
no i przy dziewczynce to bym chyba zbankrutowała bo ubranka i w ogóle wszytko dla dziewczynek takie słodkie jest, że ciężej byłoby mi się powstrzymywać przed zakupami;)))
mentorka, i tak się nie wypłacimy
Ty wiesz ile taki chłopak je? mój mąż je mnóstwo, teść też więc zakładam że potomek też będzie miał przerób na pół lodówki na raz...
no ale chłopakiem mąż się może bardziej będzie zajmował, rybki, rowery... będę miała czas dla siebie :)

chłopaki są fajne !!!
Hej dziewczyny =) ale dziś miałyśmy ładną pogodę =)

Ja też myślę, że z dziewczynkami trudniej, chociaż osobistego dziecka jeszcze nie mam (poza tym w brzuchu) więc nie mam porównania. Mnie z kolei by przerażały humory dziewczynki-nastolatki. Chłopcy pewnie też mają swoje bunty, ale jednak jak się dwie humorzaste baby spotkają to może być ciężko, nie wiem czy bym podołała. Chociaż chciałabym kiedyś mieć dziewczynkę =)

A co do imion, szczególnie tych dziwnych, to mój Mąż siedział i szukał i z coraz to gorszymi pomysłami przychodził. Znalazł między innymi żydowskie imię Srul... dziwnie to wygląda przez 'u', ale takie jest... Biedni ci, którzy mają takie imię =P Ostatecznie zdecydowaliśmy się na Feliksa, myślę, że to się już nie zmieni. Chociaż męża wkurza, że rodzina teraz mówi 'Felek kartofelek' =P
Madzik, popatrz o tym nie pomyślałam :D faktycznie, mój mąż je za trzech ... :)))) a ile narobić się będzie trzeba w tej kuchni :D no i faktycznie, z chłopakiem będzie miał więcej możliwości zabawy i spędzania czasu :))
heh a mi się wydaje, że z dziewczynkami łatwiej :D:D:D ja chyba nie wiedziałabym jak się siusiakiem zajmować hahahaha
imageimage
Ja na razie myślę jak Basieniak, że z dziewczynkami łatwiej. Zycie zweryfikuje moje poglądy... :-)

W poniedziałek wizyta u lekarza i USG :-). Nie mogę się doczekać.

Dziewczyny czy któraś z Was ma doświadczenia związane z porodem na Zaspie. Rodziłam już tam ale teraz trochę się u mnie zmieniło. Jestem na diecie bezglutenowej i nie wiem czy liczyć na szpital czy raczej przygotować sobie wałówkę do szpitala? Jak myślicie? Nie wiem czy można tam wnosić jedzenie...
panno-Hieronim... cóż za powalające imię;) Może uda Ci się samej iść do urzędu zarejstrować malucha to nazwiesz tak jak chcesz;) Ja mam taki plan:D

a ja się nigdy nie zastanawiałam czy łatwiej chłopcem czy dziewczynką,bo moje przeczucia do synów jakoś się sprawdzały więc nie brałam sobie dziewczynki bardzo do głowy,ale moja mama ma nas trzy i brat najmłodszy jest i jak tak sobie przypomnę ile z nami było przebojów (z moimi siostrami to jeszcze są bo to nastolatki JESZCZE;)) to sobię myślę,że z facetami łatwiej,ale też mi przez głowę przeszło jak za parę lat stoje przy garach i gotuje kilogramy obiadów i smażę kupe schabowych haha:D

bezglutek-ja rodziłam 4 lata temu prawie i teraz idę tam ponownie,ale nie mam pojęcia jak jest z tą dietą mi mąż przynosił "coś pysznego" jak miałam ochotę i jadłam w pokoju odwiedzin za tydzień mam wizytę i jak nie zapomnę zapytam mojego lekarza bo on tam pracuje
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
agusia a u jakiego lekarza prowadzisz ciąże?
Witam mnie tez tu dawno nie było ale czytam na bieżąco - u mnie teraz 24 tydzień i z chłopaka na 100% zamiana na dziewczynkę na 100% ;) byłam na usg 4d wiec podobno małe szanse pomyłki ale juz sama nie wiem jestem w lekkim szoku ;) mam nadzieje ze to juz sie nie zmieni bo cieżko tak sie przestawiać ;) w razie jakby ktoś miał ochotę na takie usg to polecam panią dr.malgorzata tomczyk- małyjasiak w Gdyni koszt 190 zł a sa i zdjecia i filmik i naprawdę fajna sprawa widać dziecko w czasie rzeczywistym czyli w tej chwili ;)
hej dziewczęta.

Ponieważ tak dużo piszecie, że nie jestem w stanie ogarnąć czasem wszystkich wypowiedzi podsyłam link o warsztatach dot. laktacji http://www.szpital.gda.pl/ogloszenia/warsztaty_laktacja.php Zapewne już o tym pisałyście, ale co tam.

U nas maleństwo rośnie, ale jest wstydliwe i nie chce zdradzić swojej płci, no ale może przy najbliższym badaniu :-)
image[/url]
image
mi w pierwszej ciąży pępek też nie wylazł ;] co najwyżej zrównał się z resztą brzucha :) teraz też jest już trochę płytszy :)

Panna - Ty tak serio z tymi imionami?!? nie wkręcaj.. będzie Napoleon?!?!? jeszcze takie rzadkie mi przychodzą do głowy: Sylwiusz, Salwiusz, Sergiusz :D

my jeszcze nie zaczęliśmy tematu imienia..
w ogóle, słuchajcie, jaka porażka..
we wtorek , byłam na tym usg u dr małysiak i powiedziała, że chłopak na 200%. A wczoraj, u skóry.. na dzień dobry mówi (nie przyznałam się, że już coś wiem), że na 80%.. DZIEWCZYNKA!! :O o-o.. ale do końca wizyty prawdopodobieństwo zamiast wzrosnąć, to spadło i ostatecznie wyszłam z werdyktem: 50 na 50. czyli że nie wie. I co tero?!??!?!?

ja też uważam, że chłopcy to dla mniej zaawansowanych :D tak, jak pisze Panna, ubierasz w cokolwiek, zawsze spodnie - jakie to uproszczenie.. pupkę wycierasz, jak Ci wygodnie, żadnych intymnych zakamarków do umycia.. jak chodzi brudny, to nikt się nie dziwi, jak łobuzuje, to wszyscy przytakują głową i mówią: w końcu to chłopak.. czesać nie trzeba, przynajmniej mojego :D żadnych kitek, warkoczyków, splotów.. jak jestem z Nim na basenie, to mamy dziewczynek na głos wyrażają swoją zazdrość, że nie muszę Mu jeszcze do tego wszystkiego rozczesywać i suszyć włosów :D z prezentami - żaden problem, każde auto jest super :D
apetyt, i owszem, całkiem spory, ale za to Mąż je słabo, to jeszcze nie przesądzone, czy pół lodówki za jednym razm będzie wymiatał :)

eni_a, ale tam jest napisane, że to warsztaty "dla pracowników ochrony zdrowia"
Napoleon to tak roboczo. Bo dziwniejszego nie znalazłam :) Ale wszyscy mi mówią, żebym uważała, bo już tak zostanie. No nie.... Napoleona z polsko brzmiącym nazwiskiem nie zniosłabym. Nikole Kapusta :)

Pillotka - to nieźle z tą płcią. Ja bym się Skórą nie sugerowała, widziałaś to usg, prawda? Wygląda jak pierwsze polskie modele telewizora z lat '60 :) Ja idę do Augustyniaka w środę podglądać młodego :) A co, przynajmniej ze zniżki skorzystam :)
Cześć Dziewczyny, chciałabym dołączyć do wątku. Mam termin na 27.08. Na ostatnim USG ginekolog stwierdziła, że "coś tam chyba ostaje", więc raczej będzie chłopek i dołączymy do forumowej drużyny piłkarskiej. Widzę, że z niektórymi z Was mogłam się spotkać, bo też wygniotłam pupę na "Mama nigdy nie jest sama" :) Również jestem zapisana na "Bezpiecznego malucha". Następne USG dopiero 28.03, już się nie mogę doczekać.
image
A ja się wtrącę:P Natknęłam się właśnie na następne spotkanie brzuszkowe:) może znajdą się chętne... aby znów trochę poszydzić:)))

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=518800334838223&set=a.154553587929568.42249.136674393050821&type=1&theater

10.03.2013 w Sopocie:) Ja się zapisałam

Jak coś to, to nie jest reklama!

PS. Panna ja też jestem na środę do Augustyniaka zapisana:P
image

image
Jotenka - pewnie przede mną, przetestujesz promocję :) Ja idę na 18.20

Ooo, następne spotkanie :) Może, może.. :)

I gratulujemy kolejnego chłopaka - pszczola, trzeba było się do nas przyznać :)
haha właśnie, że to ie ja będę królikiem doświadczalnym:) mam na 18.40
a tak w temacie to myślałam, że dłużej trwa to USG niż 20 minut jak kasują 300pln! Na pewno się spotkamy a potem w czwartek też:D
image

image
Ha ha pillotka to nieźle Ci te usg wyszło ;))

Ja chce iść na 4d na dniach ale nie wiem gdzie w Gdańsku mam się wybrać z pierwszym byłam na 3d na heweliusza koło kina krewetki ale to było
ponad 4lata temu i teraz nie wiem gdzie iść może któraś ma
sprawdzone?

Bezglutek-ja chodzę do doktora Branickiego.
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
Panno - to może nasz będzie Napoleon..? Wprawdzie nazwisko polskie, ale jak byliśmy w podróży poślubnej we Francji, to Francuzi wymiawiali je jak swoje francuskie, zapewne przez to "ch" w środku :D

fakt, że jego usg słabiutkie :D

ja chyba się skłaniam ku większej oszczędności, niż Ty, czyli jakieś 300zeta do przodu będę :D w sensie, że nie idę prywatnie ;] jakoś nie jestem przekonana o konieczności, a potrzeby jakoś nie mam :)

witaj, pszczoola :D

Jotenka - Ty wiesz, że my lubimy takie imprezy, także dawaj znać, jak coś jeszcze znajdziesz :) Pamiętaj, że przunajmniej Panna i ja zwiększamy Twoje szanse na wygrane fanty :D

i nie śmiać mi się tu więcej z moich USG :P
*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek
04.07. asski /SYNEK
08.07. pillotka /raczej Synek
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a
17.07. Dumelek
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK Napoleon
21.07 asienkaj
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234

*SIERPIEŃ*
01.08. Gosia
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /Synek
17.08 Sensimilia
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986
27.08 pszczoola /raczej Synek

Maruszka
Mangolia

nikogo nie pominęłam..?
Ja, a raczej moje dziecko zostało pominięte =P =) dopiszę że chłopiec, chociaż lekarz ostatnio powiedział, że na 80% i jak tu o takich zmianach czytam w Waszych USG to przestaję być taka pewna jak byłam dotąd =P Mi było obojętnie czy chłopiec czy dziewczynka, ale jak już się nastawiłam to wolałabym żeby się nie zmieniło. Następne USG 9.03 (niestety albo stety muszę je mieć często) to mam nadzieję, że doktor potwierdzi =P

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek
04.07. asski /SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
16.07. eni_a
17.07. Dumelek
21.07 asienkaj
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234

*SIERPIEŃ*
01.08. Gosia
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /Synek
17.08 Sensimilia / Synek
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986

Maruszka
Mangolia
Dziewczyny ale ja napisałam na tego maila do poradni laktacyjnej na Zaspie, pomimo tego, że niby jest napisane że dla pracowników itd i Pani napisała, że zaprasza :)
Więc ja również zapraszam, ja się wybieram :)
Sopot odpuszczę, niestety nie moge w kwązdy weekend się gdzieś szlajać, gdy remont weekendowy trwa :)
Panno, ale czy twój Napoleon znajdzie swoją Józefinę ?
Na mnie nie licz :D Moja będzie Milena :)
Mój pępek niestey utracił zacznie swoją wklęsłość, i zbliża się do bycia wystającym w zastraszającym tempie, może się zatrzyma, może to dlatego, że tłuszczu nie było wcale na brzuchu przed ciążą ?? Nie wiem :)
U mnie usg dopiero 11 marca i bardzo bardzo Wam zazdroszczę, też już bym chciała :)
image[/url]
Sensimilia :D przepraszam :)

ja mam wizytę za miesiąc i bez żadnych badań. Myślałam, że będzie pora na glukozę.. czy będzie z usg to nie wiem, jakbym znów była u skóry, to powiedział, że jak Mu się przypomnę, to zajrzy tylko sprawdzić płeć. Ale jestem zapisana do mojej ginki, bo będzie po urlopie, więc nie wiem..

w sumie to trochę jestem rozdarta. Na tej ostatniej wizycie gin był okej, co więcej - dał się namówić na skierowanie na toxo!! Jestem w podwójnym szoku, bo na dodatek wypisał na IgM i IgG :O a moja za nic do tej pory nie chciała się zgodzić.. sama nie wiem, czy zostać u niej, czy nie.. Na razie zostanę, zobaczymy co powie, jak zobaczy skierowanie na toxo :P
Cześć dziewczyny, widzę że chłopaki górą, hehe :) Jak wszystko dobrze pójdę to może jutro dołączę do listy z płcią :) Już nie mogę się doczekać. A powiedzcie kochane, kiedy zaczęłyście czuć pierwsze takie konkretniejsze ruchy ? Aaa i jeszcze jedno o ile to dla Was nie problem, dużo tyjecie ? :P Bo mi idzie w tyłek i uda już nie wspomnę o rozstępach :( ale na to tak naprawdę nie ma chyba idealnej rady :/
image
Witamy pszczoola :))

pilotka dzięki za dopisanie Julka :))

Aniulek ja ruchy czułam bardzo szybko 15/16 tydzień:) a przytyłam 5 kg :( rozstępów jeszcze nie mam ale jak tak dalej pójdzie to raczej mnie nie ominą ;/
mTusia ja bym chętnie poszła na te warsztaty z karmienia, po tych opowieściach na ostatnim spotkaniu trochę się przeraziłam :D szczególnie tą krwią na brodzie ... :D

a skierowanie na glukozę dostałam teraz na wizycie, ale jakoś sobie nie wyobrażam siedzieć 2 godziny w poczekalni... macie na to jakiś sposób ?:D no i rzeczywiście tak ciężko to przełknąć? :)
Mi ostatnio pielęgniarka podpowiedziała, żeby zabrać ze sobą cytrynę i wcisnąć do tego świństwa. A na nudę to książka :-)
Dziewczyny, dopisuję i ja SyNA :) chyba że jutro okaże się że nastąpiła cudowna przemiana hehe. Mamy niezłą bryadę.
*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek
04.07. asski /SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
16.07. eni_a
17.07. Dumelek / SYNEK
21.07 asienkaj
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234

*SIERPIEŃ*
01.08. Gosia
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /Synek
17.08 Sensimilia / Synek
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986

Maruszka
Mangolia

Idzie któraś z Was jeszcze na tą Lady Mamę ?
image[/url]
image[/url]
panna z mokrą głową - dopiero dzisiaj tu trafiłam więc na niesamejmamie nic o Was nie wiedziałam :)

dumelek - ja będę
image
Witam dziewczyny zapowiada się kolejny piękny słoneczny dzień;) a końcu aż chcę się z łóżka wstawać;))

witaj pszczoola;) Brygada nam się robi nie zła z tymi chłopami tylko dwie dziewuszki dopiero;)

anulek_80-ja przytyłam na razie 1,5 kg,rozstępów nowych nie mam póki co,ale niestety w pierwszej ciąży mnie nie ominęły i mam je do dziś mam tylko nadzieję,że nowe nie przybędą a tu jeszcze tyle tycia przed nami;/

mentorka_każdy ma swoją odporność na smaki,ale ja przy badaniu na glukozę ledwo wypiłam to świństwo coś okropnego to było jak dla mnie,oczywiście nie chcę Cię straszyć bo każdy ma swoje smaki:)))

słonecznego dnia życzę dziewczynki ja idę dziś na spacer z Ksawciem zobaczyć jak budowa naszego mieszkania postępuje;))
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
Ja nie jestem zalogowana wiec nie mogę sie dopisać -agata 1 pozycja - DZIEWCZYNKA ;))))))
Cześć Dziewczyny :)
Mało mam czasu, bo szykuję się do wyjazdu, więc tylko wpadłam Wam życzyć miłego weekendu...pewnie wpadnę w trakcie tygodnia, ale nie wiem jak tam będzie z zasięgiem, więc 100% nie daję ;)

Gratuluje wszystkich USG, badajcie się i oby wszystko u wszystkich było OK :)

Pozdrawiamy!!!!

Mam nadzieję że po 10-tym też coś jeszcze będzie - mówię o spotkaniach- to wtedy postaram się dołączyć, zapisać :)
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
Hej
z opieką nad dziewczynką nie jest aż tak źle i ciężko:) przynajmniej z moją nie ma za dużo roboty hehehe, a łobuz większy pewnie od niejednego chłopaka:D

my płeć na 100% potwierdzamy 15 marca, ale raczej w chłopca się nie zmieni nasza dziewczynka choć mąż wierzy wciąż bardzo mocno:)

mi tylko brzuch rośnie, a reszta chudnie, wszystko mi z tyłka spada...a ruchy coraz mocniejsze i już jak puknę w brzuch to mi odpowie kopnięciem, fajna zabawa:)))

mnie najbardziej męczy zgaga nocami a czasami refluks, tragedia - nic nie mogę jeść przed spaniem, ale jakoś nie mam zbyt dużego apetytu, choć wczoraj musiałam zjeść dużo czekolady:D
imageimage
Z tyłkiem trzeba uważać - bo często w ciąży rośnie, a przy karmieniu, kiedy dziecko wyciąga wszytsko, wyciąga też tłuszcz i wodę z pupy. Warto ćwiczyć pośladki (napinać), żeby potem nie mieć płaskiego tyłka. Wiele takich tyłków widziałam i mi się nie podobają :)

Zapisałam się na lady mamę :)

Napoleon będzie miał faktycznie problem ze znalezieniem Józefiny, choć moja kuzynka ma syna Józefa, więc blisko ;) A moja ciocia miała na imię Józefina :P Więc pasowałoby w sumie :)

Piękna pogoda. W końcu nie muszę się zmuszać do pracy :) Jak to miło..
cześć Mamusie:) Pozwólcie, że dołączę do Waszego grona. Widziałam zresztą, że na 19 lipca żadna z Was nie ma terminu, więc będę to ja:)
Jestem już po usg połówkowym, ale oprócz wagi czyli 306gram oraz stwierdzenia doktora "jest w porządku" więcej nic się nie dowiedziałam. Postaram się przeczytać Wasze posty i może znajdę jakiegoś lekarza, który mówi podczas USG hehe chyba, że ktoś może takiego w gdańsku polecić? Bo leżenie w ciszy przez 15 minut i na końcu stwierdzenie: jest dobrze, no nie końca odpowiada mojej dozie ciekawości;) No i nie znamy płci a już chciałabym po imieniu do mojego brzucha mówić:) To moja pierwsza ciąża i w gdańsku mieszkam dopiero od października, więc generalnie słabiutko sie w tutejszej infrastrukturze dla mamuś odnajduję. Mam nadzieję, że jak Was dłużej poczytam to mnie trochę oświeci:)
Aha to będzie pierwsze dzieciątko u nas:) No i nie mamy slubu-jakos tak wszystko poszło, że nie mieliśmy czasu o nim pomyśleć, więc pewnie tez będę Was kiedyś dopytywać jakie w tym trudności w tym widzicie i czy nie lepiej na łeb na szyje jakiegoś ślubu nie skombinować;) Pozdrawiam wszystkie serdecznie i przystepuję do lektury:)
Witamy połaniecka :)) dopisuję Cię do listy :))

lekarza w Gdańsku nie polecę bo się nie znam. A co do ślubu to ja bym zaczekała aż się dzidzia urodzi. Maluszek trochę podrośnie, ty dojdziesz do siebie:) Wtedy wszystko na spokojnie, po co na łeb na szyję:)

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek
04.07. asski /SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
16.07. eni_a
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka
21.07 asienkaj
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234

*SIERPIEŃ*
01.08. Gosia
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /Synek
17.08 Sensimilia / Synek
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986
Witam polaniecka :)
Widzę że lipcówki nadal są w większości :) sporo nas :)
Jak Wam mija słoneczny wietrzny weekend ? Mi wczoraj remontowo, a dzisiaj leniwie, jakoś tak ciężko mi się ruszać, chociaż kg na plusie chyba z 1 :)
Miłej niedzieli :)
image[/url]
mTusia - zazdroszczę! u mnie 5 kg na plusie a może już nawet z 6 :((( ale mam od czego tyć, nigdy nie jadłam słodyczy a w ciąży się nimi zajadam, w ogóle mam duuużo większy apetyt :(
Polaniecka - witaj. Ja też z Gdyni i nie orientuje się w lekarzach w Gdańsku oprócz jednego, bo on też w Gdyni przyjmuje :) Dr Śliwiński, moja przyjaciółka prowadziła u niego ciąże, jej przyjaciółki też. Podobno to jest taki spokojny lekarz, co to na każde pytanie odpowie cierpliwie i dogłębnie, ale też trzeba pytać :) Bo jak się nie pyta przy ciąży a potem przy dziecku to ludziom, którzy się na tym znają (lekarze, położne) się wydaje, że co będą mówić, na pewno wszystko wiesz :) Także do lekarza warto zawsze pójść z kartką pytań, bo czasami w gabinecie człowiek ma zaćmienie i wszystko zapomina ;) Śliwiński przyjmuje w Invikcie albo gamecie, musiałabyś sprawdzić gdzie. I robi też te usg 4D jakby co.

A ze ślubem bym poczekała - na wsi nie mieszkacie, nikt na Was nie będzie krzywo patrzył, a w Gdańsku jest problem ze żłobkami i przedszkolami, więc samotne mamy mają pierwszeństwo. Ale jeśli macie taką potrzebę, to bierzcie :) Kumpela brała ślub w siódmym miesiącu (skromna uroczystość), a druga, jak dzieciak miał miesiąc (razem z chrzcinami, wielkie weselisko) i obie zadowolone :) Także będzie dobrze czy tak, czy tak :)
Ło matko u mnie na plusie 6 klosów :-) tak dobrze bo na bezglutenowym wikcie myślałam że w ogóle nie będę tyła. Mam mały wybór, słodycze to jedynie kilka sztuk mi zostaje, głównie czekolady jednej marki. Ciastko to jedynie jak sobie sama upiekę :-). Ale głównie na kwaśne mam ochotę :-).

Mam nadzieję, że dziecko nie odziedziczy. Z Pierwszym jak na razie się udało.

Kurcze zdradliwa ta pogoda jak na razie. Ładne słonko świeci ale zimno przez ten wiatr. Już tęskne za ciepełkiem.... Będzie można te ciężkie kurtki i płaszcze do szafy wrzucić :-)
połaniecka, witamy :)
u mnie po nadrobieniu też 1 kg na plusie ale chyba szybko się zmieni bo ostatnio codziennie wcinam lody i ciasteczka, no cóż zachcianki górą :)
No u nie ten 1 kg to poodrobieniu :)
Bo najpierw było -3,5 kg i w sumie to nie wiem jak powinnam potem liczyć kg na plus :)
image[/url]
no, a ja dziś ide do mojej ginekolog na 10:00, jestem ciekawa czy da mi skierowanie na USG :)
Jak coś bd wiedziała to wejde i napisze . Miłego poranka życzę :)
Bezglutek - a jak jest z tapioką? Chyba bezglutenowa? Tapioka gotowana na mleku kokosowym plus kandyzowana skórka z limonki i cytryny - pyyyyycha :) Jest wiele rzeczy bezglutenowych, które lubię - sajgonki albo spring rollsy np. :)

Moja kumpela jest na diecie bezglutenowej i ma świetne pomysły na jedzenie, możesz sobie zerknąć na http://www.matkaodkuchni.pl
Podziwiam ją, bo u niej to nie jest kwestia nietolerancji tylko diety ze względu na tarczycę. Mogłaby brać leki, a tak świetnie sobie reguluje gospodarkę hormonalna samą dietą :)
Witam po weekendzie;))

Słońce tak pięknie świeci od kilku dni,że aż chce się żyć;) Jeszcze niech temperatury podskoczą to będzie super,żeby zrzucić te kilogramy kurtek i dodatkowych okryć;)

-Połaniecka witaj. Ja mogę Ci polecić mojego lekarza z czystym sumieniem wspaniały, konkretny, facet,odpowie Ci na każde pytanie i na każdej wizycie robi USG maluszka i mierzy go dokładnie oczywiście opowiada przy tym czy wszystko ok,ale on przyjmuje tylko prywatnie i tylko w czwartki no i plusem jest to,że pracuje w szpitalu na Zaspie jeśli może wybierasz się tam rodzić;) A jeśli chodzi o ślub to ja pierwszego synka urodziłam też bez ślubu i jak miał 7 miesięcy braliśmy ślub więc nie masz się czym przejmować,ślub w tych czasach nie jest najważniejszy,może lepiej załatw to po porodzie,żeby się w ciąży nie stresować przygotowaniami.

Miłego słonecznego dnia ciężarówką wszystkim;)
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
no już jestem po wszystkich badaniach, USG dzisiaj nie miałam, ale za to moja gin przepisała mi Gynalgin oraz Furaginum + witamina C.

Wyniki mam dobre ;-)

Pozdrawiam
Mnie też pani z poradni laktacyjnej zaprosiła na te warsztaty, choć przyznaję jakoś ta informacja, że są to zajęcia dla pracowników ochrony zdrowia jakoś mi umknęła.

mTusia ja też 11 mam wizytę u lekarza :-) może wtedy moje maleństwo zdradzi swoją płeć :-)

co do zgagi to farmaceutka poleciła mi gaviscon - w informacji medycznej jest podane, że kobiety w ciąży i karmiące mogą go zażywać. dostępny jest w tabletkach do gryzienia i żucia oraz w zawiesinie. ja wzięłam tabletki i póki co działają.
image[/url]
image
mi niestety na zgagę nic nie pomaga z tych leków bez recepty, a gaviscon dla mnie to chyba najgorsze swiństwo:D mi ginka przepisuje na receptę i jak reką odjął:)
imageimage
eni_a to ja idę zaraz po was bo 12 i też mam nadzieję że dziecię się ujawni :)
Ja mam 11 i 12 :) Napatrzę się na Malutką :)
Dziewczyny ja zgagi nie mam, mam inny problem, zaparcia, zawsze miałam, ale teraz to jakaś maskara :( nic nie pomaga, jem owoce, warzywa, płatki owsiane, piję mnóstwo płynów i nic :( Macie jakieś sprawdzone metody ?
image[/url]
Czasem pomaga zjedzenie kawałka czekolady lub innego batona, ale zasadniczo skutek powinien być odwrotny. No i kawa, ja teraz piję zbożową, ale czasem na mieście skuszę się na bezkofeinową. Teoretycznie suszone śliwki regulują pracę jelit, ale ja osobiście nie mogę już na nie patrzeć ;-)
image[/url]
image
hej dziewczyny:))

ja dzisiaj trochę przeziębiona, cieknie mi z nosa no i 37 stopni, mam nadzieję że nic więcej się z tego nie wykluje ...;/

a mam pytanie do Was bo przez ostatnie tygodnie ciąży okropnie mi się pogorszyła cera... :( Zamówiłam sobie z ziaji med żel do mycia twarzy i krem na trądzik ale dopiero jak przyszło przeczytałam ulotkę że w składzie jest kwas salicylowy, kwasy AHA itd ..;/ no i w takim razie chyba nie powinnam tego używać...? ehhh dobrze, że te kosmetyki po kilka złotych kosztowały:)
Czekolady nie lubię, w śliwkę to nie długo się chyba zamienię a kawy nigdy nie piłam i nie pije :( Załamać się idzie :(
image[/url]
mTusia z moich sprawdzonych sposobów mogę Ci polecić suszone morele,mają właściwości przeczyszczające.
Ja kawy też nigdy nie piłam i nie piję,sam zapach mnie drażni,a gdzie to jeszcze pić.
imageimage
A ile tych moreli trzeba zjeść dziennie ?? :( Bo morele jadłam, tak 3-5 dziennie i nie było lepiej, śliwki też jem i jadłam :(
A zapach zaparzonej kawy lub świeżo mielonej uwielbiam, tylko pić nie mogę bo mi nie smakuje :)
image[/url]
mTusia ja na początku ciąży miałam taki problem i mi pomogły tabletki (bezpieczne dla kobiet w ciąży) Sollievo LioFibra (wyciąg z malwy). Mi wystarczyła jedna tabletka na noc (trzeba popić zawsze min 2 szklankami wody) natomiast koleżanka brała chyba dwa razy dziennie :))) a na opakowaniu jest napisane że można nawet 3 tabletki 2 razy dziennie:)
Dziękuję Mentorka :)
Muszę spróbować, a brałyście to na własną rekę czy pytałyście może lekarza o to?
image[/url]
pytałam farmaceutę:) http://www.pharmagea.pl/show/37,Sollievo-Liofibra
Cześć dziewczyny,

Jestem po wizycie u lekarza. U maluszka bardzo dobrze, na 100% będzie SYNEK!!!!. Córeczka wybrała imię: Mateusz. Tylko leżeć muszę i teraz przez jakiś czas co tydzień do lekarza. Szyjka mi się skraca. Dostała nospe, magnez i wit. b6.

Mam nadzieję, że będzie dobrze.

Panno zerknę na tę stronę, dzięki. Tapioki jeszcze nie próbowałam :-)
O to fajnie, będziesz miała parkę :) Odpoczywaj dużo, wiadomo, że przy starszym dziecku trudno, ale nie daj się zajechać :)
Kurcze a ja jeszcze nie wiem , kto tam siedzi w środku :( Tak liczyłam na ostatnią wizytę, a moja p.doktor nie robiła mi USG :/ Ale teraz odliczam do połówkowego, za 2 tygodnie. Co do tycia to jest mnie już niecałe 3 kg więcej :/ A jeśli chodzi o problemy gastryczne mi pomaga kawa z mlekiem. Dziewczyny, czy Wy też macie takiego lenia ? Podobno w II trymestrze powinno się to zmienić, a ja swojego jeszcze nie pogoniłam i nie mam nawet na niego sposobu, dlatego obawiam się że pozostanie ze mną do końca, ech :/
image
hej dziewczyny, trochę Was podczytuję :)) mam pytanie do bezgluetk dot. skracającej się szyjki, czy lekarz dostrzegł to na usg(normalnym czy dopochwowym ?), czy badaniu manualnym? Z góry dziękuję za info i zycze wszystkiego dobrego:))))
matko literówka:/ Do Bezglutek :)))
mTusia na zaparcia pomagają czopki glicerynowe - zalecone przez lekarza...a np na moją młodą działają jagody, ale przetworzone czyli takie ze słoiczka dla dzieci - po godzinie już nie ma zaparcia - nie wiem jak działa to na dorosłych, ale chyba można spróbować
imageimage
poziomkowa - Lekarka od razu przy badaniu zauważyła, potem tylko na USG mierzyła jak długa jest szyjka. Teraz co tydzień mam przychodzić i będziemy sprawdzać czy dalej się nie skraca.

Córcia chodzi do przedszkola, więc mogę sobie spokojnie odpoczywać. Problem polega na tym, że nie potrafię :-) Dwa dni i już mnie nosi :-) Jestem typem człowieka, który musi coś robić :-) Przez pierwsze dwa miesiące musiałam leżeć, to była katorga. Już nie miałam co oglądać, wszystkie seriale nadrobiłam, od czytania już oczy mnie bolały.
dziewczyny i ja się odzywam
nareszcie mogę funkcjonować , w zeszłym tygodniu dopadło mnie takie choróbsko że nawet ręką nie chciało mi się ruszyć , gorączka , kaszel , katar , zatoki, nie obyło się bez antybiotyku niestety , ale już jest lepiej już kaszel mniejszy gorączki nie ma , katar jeszcze trochę ,
byłam u rodziców bo mąż do pracy chodził a Hanią trzeba się zająć a ja naprawdę nie miałam siły , potem jeszcze rozchorowała się Hania i mąż wziął zwolnienie ale dzisiaj już w pracy , wracamy do zdrowia powoli ,

co do zaparć też mam ale zaczęłam pić activie do antybiotyku i pomogło więc dłużej się zaprzyjaźnię :)

na USG idę dopiero 12 marca , już nie mogę się doczekać , mam nadzieję że wkońcu będzie widać co tam siedzi w brzuszku a ostatnio się tak dobija do mnie :)
Strasznie dawno Was nie czytałam i teraz miałam tyle zaległości, że strach pomyśleć :p

Jotenka ja się tez zapisałam na spotkanie 10 marca  a co tam  Dziewczyny dostałyście jakieś potwierdzenie tego uczestnictwa?

mTusia ja mam też problemy z zaparciami. Ogólnie zawsze miałam, ale teraz jest gorzej. Ostatnio staram się jeść więcej jogurtów i dużo wody pić i jest trochę lepiej.

U mnie już wiosennie  II trymestr przyniósł więcej energii. W końcu jest pogoda na spacery a tego mi brakowało strasznie!
heloł :)
leń mnie wziął na pisanie, więc nie pisałam :P ale Was czytałam :)
korzystamy z pogody, a spacery tak nas wykańczają, że zarówno Synek, jak i ja, ucinamy sobie drzemki w ciągu dnia :D

widziałyście, że są zdjęcia z mamanigdynieestsama?!?

napisałam kilka dni temu @ w sprawie tych wykładów z karmienia, ale póki co nie dostałam odpowiedzi.. :/

nie przypominam sobie, żeby w pierwszej ciąży glukoza była taka niesmaczna ;] ale ja to lubię słodkie :D najdziwniejsze było to, mi po niej było słabo, myślałam, że zemdleję.. :/

Basieniak - ja Ci zazdroszczę, bo u mnie jest odwrotnie - brzuch prawie nie rośnie, a wszystkie kilogramy włażą głównie w uda i tyłek ;]

apropos tyłka - Panno, co to za wspaniałe ćwiczenia polecasz??

na ladymamę też się zapisałam, będę z moim pierworodnym, a co tam ;]

siema połaniecka :D a ślub tak czy siak miał się odbyć..? Ja jestem zdania, że ślubować dlatego, że się pojawia na świecie dziecko, to pomyłka. a jak i tak planowaliście małżeństwo, to też bym wszystko organizowała po rozwiązaniu - wiadomo, każda chce cudnie wyglądać z sukni ślubnej, a ten teges brzuch, jakby nie było, trochę ten wygląd komplikuje :D
ostatnio się dowiedziałam właśnie, że rozeszło się znajome małżeństwo. Pobrali się, bo zaszli w ciążę..

mentorka - nic się nie martw, z kilogramami Cię przebijam niechlubnie - 7kg na plusie.. :] a najgorsze jest to, że naprawdę się staram kontrolować i wydaje mi się, że dobrze mi idzie, do momentu, gdy staję na wadze.. buuu.. :]

co do diety glutenowej - ja bym jadła i glutenowe i bezglutenowe, jakby mi ktoś pichcił ;]

o matko, o śliwkach mówicie.. Otworzyłam paczkę śliwek suszonych, bo do czegoś potrzebowałam. No to resztę trzeba zjeść. W dwa dni (nie jeden zaraz po drugim) zjadłam po około 7 śliwek i w oba dni na wieczór tak się źle czułam, że prawie z bólu brzucha płakałam.. oczywiście prawie się odwodniłam :P nigdy tak nie reagowałam na śliwki suszone.. wiem, że tak działają, ale sorry, nie siedem sztuk.. myślałam, że pojadę do szpitala, bez kitu.. było tragicznie.

Aniulek_80 - zmieni Ci się nastrój. U mnie jest o niebo lepiej, niż w pierwszym trymestrze. Z tym, że przypływ energii był u mnie bliżej połowy ciąży, a nie zaraz na początku drugiego trymestru :) Ale teraz na prawdę jest super, a jak pomyślę, jak było na początku.. wtedy nawet raz mi przyszło do głowy, że trzecie dziecko, owczem, ale czy na pewno dam radę z trzecią ciążą.. więc wiedz, że było ciężko, ale to, jak się teraz czuję, napawa mnie mega optymizmem i wiem, że w trzeciej też dam radę :)

aknahh - ja dostałam potwierdzenie.

mentorka - jak zdrówko..? lepiej? asienkaj już lepiej, a reszta??

pięęęęknie się rozpisałam :D

a tymczasem już za dwa dni widzimy się na bezpiecznym maluchu :)
No właśnie u mnie też zawsze ten problem występował, ale nigdy aż tak :/
Dziękuję za wszystkie rady, woda i jogurty nie pomagają, a piję i jem ich dużo, tak samo jak suszone owoce i świeże, jestem przypadkiem beznadziejnym, ale u mnie to rodzinne :/ próbowałam surowych jednodniowych soków też nie bardzo, zakupiłam tabletki o których pisała mentorka i mam zamiar wypróbować :)
a jagody też wypróbuję, zawsze bardzo lubiłam i lubię, więc jest wymówka by kupić sobie słoiczki dla maluchów i połasuchować :)
Pogoda jest super, a u mnie spacerek z rana obowiązkowy był i jest, bez względu na pogodę :)
image[/url]
Ja Wam dziewczyny mogę polecić dobrą dietę na zaparcia. Jeszcze długo przed ciążą znajomy dietetyk ułożył mi dietę odchudzającą i zdrową. Po miesięcznym stosowaniu tej diety nie tylko schudłam ale także pozbyłam się na zawsze problemów z zaparciami, teraz też nie mam problemów. Jak macie problem to polecam przerzucić się na pieczywo razowe, a do tego jeść od czasu do czasu chudy twaróg (nie ten 0% tylko chudy) z łyżeczką dżemu albo z pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym. Mi zwłaszcza to pomaga, gdy coś się dzieje. Też jem dużo jabłek z jogurtem naturalnym i otrębami i płatkami owsianymi (górskie, nie błyskawiczne).
image
http://zdrowie.trojmiasto.pl/Jesli-rodzic-to-gdzie-sprawdzamy-porodowki-n66814.html
Ksawciu-31.03.2009
Milan-09.07.2013
image
Ja wczoraj wieczorem pierwszy raz poczułam, jak maluch ma czkawkę :) Zapomniałam już jakie to śmieszne uczucie :) My dziś wieczorem na połówkowe, mam nadzieję, że wszystko z nim ok :)

Pogoda wspaniała, obudziłam się o 6.30 i aż chce się pracować.
Dzień dobry dziewczyny tego pięknego poranka :-)

Tak pięknie słońce świeci że aż gęba sama się uśmiecha. :-) Poszła by na spacer ale leżeć musi :-( Pozdrówcie słonko ode mnie :-)
Pogoda coraz piękniejsza, aż się chce żyć :)
Dziewczyny które były u Augustyniaka, napiszcie jak tam wrażenia po tym USG 3D u niego?

Ja byłam na usg 3d w ostatni piątek i dzidzia nie chciała twarzy pokazać więc w zasadzie niewiele z tego skorzystałam, ale ogólnie wszystko w porządku :) więc to najważniejsze.
Patrze tylko jak piszecie o tych wagach dziecka i trochę mnie to przeraża bo moje ma już ok 460g, taki klocek z niego :P
Ale żeby nie było :P podobno wcale nie mam dużego brzucha :D
image[/url]
image[/url]
Dumelek nie patrz już na wagę dziecka, bo teraz każda gwiazdeczka będzie rosła w indywidualny sposób. Moje maleństwo wg danych statystycznych też jest klocuszkiem, przez co mam już dosyć duży brzuszek. Dla mnie najważniejsze podczas wizyty u lekarza są słowa, że u nas wszystko dobrze. Także głowa do góry :-)
Mój waży już 611 g :-) termin mam na 01.07
no jak są lepsi ode mnie to już się wcale nie martwie :)
w zasadzie to i tak jest tylko szacunkowa waga :)
oby były zdrowe nasze pociechy, niczego innego nie trzeba! :)
image[/url]
image[/url]
hej:) Dziewczyny dziękuję Wam za mile powitanie! Na ten warsztat o bezpiecznym maluchu też się zapisałam, więc gdzies tam będę sobie wśród Was siedzieć:) Z tym ślubem to raczej chodzi mi o zalatwianie spraw urzędowych - nadanie imienia np - wiem, ze będziemy się musieli ruszyć razem i że sam tatuś dziecka zarejestrować nie może. A jakieś tam światopoglądowe to nas nie interesują;) teraz musimy kupić samochód, dokończyć remont i pakowanie się jeszcze w jakies imprezy slubne nie dla nas. Cieszy mnie wiec, że ogólnie nie ma to znaczenia od strony urzędowej:) To słońce ostatnio daje rzeczywiście dużego kpa, co nie znaczy, że ja jakoś nadmiernie energią kipię;) Spać mi się chce bardzo wczesnie bo o 21 to już nieprzytomna jestem, a w ciągu dnia po spacerkach to samo. No i w końcu doczekałam się regularnych ruchów dzieciątka. Ostatnio czytam jej/jemu bajki, ale nie zauważyłam, żeby jakoś reagowało;) na wizytę idę dopiero 20 marca... może wtedy dzieciątko rozłoży nóżki? :) Pozdrawiam! ps. ja nie mam problemów z zaparciami - wręcz odwrotnie - często mam biegunki - z moich obserwacji wynika, że po wszystkim. No i bolą mnie plecy na wysokości łopatek - wiem, biust mi urósł, ale bóle to rozmarów piersi chyba jednak nie są adekwatne.
Zdrówka dziewczyny i miłego dnia! bardzo dobrze się Was czyta:)
Witam Was w ten kolejny piękny słoneczny dzień :)
Niestety podobno w przyszłym tygodniu ma być małe załamanie pogody :(
Ło matko, dziewczyny z tymi klocuszkami to mnie przerażacie, moja mała w 19 tygodniu ważyła 295 g i podobno była 3 dni rozwojowo do przodu, teraz ide w pn na wizytę i zobaczymy ile urosła, ale brzuszek mały. Dzisiaj zaczynam 23 tydzień, 6 miesiąc i jak mówię o tym ludziom i patrzą na mój brzuch to patrzą na mnie jak na wariatkę, jakbym miała ciąże urojoną :/
Na bezpiecznego malucha jutro idę, może jakoś uda mi się was znaleść, szukajcie proszę Blondynki szczupłej z włosami za ramiona z niewidocznym brzuchem, pllliiiisssss, będzie mi weselej niż jakbym miała siedzieć sama :(
Ja ostatnio mam juz regularne kopniaki, ale ciągle jeszcze przyjemne, mój mąż również już je czuje, a czkawka rzeczywiście jest śmieszna :)
Może nowy wątek ?
image[/url]
no to nowy :)

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=452117&c=1&k=160
zapraszam :)
image[/url]

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

krzywe ząbki (23 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

do góry