Widok

Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *22

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Majowe:
01.05 - pomelo - córeczka Agatka lub Paulinka
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka Aurelia
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka- Córeczka Milenka
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - Córeczka
10.07 - kate88 -wojewódzki
12.07 - nilkaa
12.07 - Joann4
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00
22.07 - iwonka_ika
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta

link do poprzedniego :
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-21-t315596,1,16.html

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
limit wypowiedzi się wyczerpał?:P
image

image
Azura,
ja tak jak by Ci pozazdrościłam,
chcę mięc już wózek i mebalki i inne gażety.
już teraz i koniec !!!!!
i już chce mieć urządzony pokoik dla małej i już ogólnie chcę czerwiec :)

w cubusie sa resztki wyprzedaży, kupiłam pajaca (bez stopek) za 15 zł i spodenki za 10.

dzewczyny, które sa już mamusiami, ile mam mieć czapeczek i skarpetek i nie drapek?
image
heheh Mikulka :)

No ja wychodzę z założenia, że do maja chcę mieć już wszystko załatwione :) mogę kupić jakieś drobne pierdoły, ale nie będę latać za meblami ;]
w maju to spacerki i dużo odpoczynku :)

Z pokoju to muszę się tylko pozbyć już prawie pustego biurka i mogę powoli szykować miejsce dla Synka. Na meble już jestem zdecydowana.

U mnie syndrom wicia gniazda działa na całego :)
Hej Dziewczynki...

Troszkę się zmartwiłam,bo odebrałam dziś wyniki glukozy 75g i tak:

Glukoza na czczo 79 ---> norma 74-106
po 1 godz. 156
po 2 godz. 145

Czy to są złe wyniki,bo nie mam podanej normy po 1 i 2 h ???A coś Mi się wydaje,że powinno być mniej-pomóżcie ;-(((
dziewczynki dzisiaj byłam na usg prywatnie, można powiedzieć, że połówkowym, dr dokładnie wszystko zmierzyl, zbadania i wszystko jest ok, a przy okazji dowiedzielismy sie, że będziemy mieli synusia, także dopiszcie przy mnie na liscie:)szpitala jeszcze nie wybrałam.
Mikulka czapeczkę ja miałam bodajże jedną albo dwie, ale było tak gorąco że i tak nie zakładałam, w gondoli mały był wystarczająco osłonięty. Niedrapki miałam dwie pary i w zupełności wystarczyły bo ja ich też sporadycznie używałam, to są chyba akurat rzeczy jedne z nie wielu które maluch nie brudzi :)

pyszotka norma jest bodajże do 140, na moim wyniku przynajmniej.

bożenka podaj termin porodu szpital płeć i co tam znasz to dopiszemy do listy

Czytałam dzisiaj artykuł w Będę Mamą, że kobity mają pod koniec ciąży syndrom wicia gniazda:) No i chyba mi sie włączyło:) dzisiaj wszystkie ciuszki wsadziłam uprane i wyprasowane do komody i co najlepsze nasz mały bąbel na pierwsze 3 msc życia ma więcej ciuchów niż mama:)
Dziewczyny myślę sobie, że czasem Ci lekarze nie powinni wogle mieć pozwolenia na bycie lekarzami. Naprawdę w Polsce to trzeba mieć zdrowie aby chorować... I ja też rozumiem, że każdy może mieć zły dzień ale to co piszecie o tych lekarzach to naprawdę ociera się o pozwy sądowe. Szkoda gadać...miejmy tylko nadzieję, że z naszymi maluszkami będzie wszystko w porządku i będziemy szczęśliwymi Mamusiami:)
image
Termin: 10 czerwiec 2012, na 80% dziewczynka - Amelia, szpital... jak się uda to w Pucku, jak nie to ten co najbliżej Rumi ;-)
image

image
Witam dziewczyny!
Musiałam nadrabiać pół wieczoru :) W pracy nie mam już tyle czasu bo muszę pilnować pani która będzie mnie zastępować, a ona siedzi na moim kompie :( Normalnie tak się przyzwyczaiłam to gawędzenia z wami że strasznie mi tego dzisiaj brakowało :)

Azura gratuluję i zazdroszczę wyboru wózka. My nadal nie do końca zdecydowani a zakup planujemy dopiero na koniec kwietnia początek maja. Na razie dzisiaj zamówiliśmy okno i podłogi- wymiana za jakieś 3 tyg :)

Co do lekarzy- ja również trafiłam na takiego bez serca- przy mojej pierwszej ciąży którą ostatecznie poroniłam. Poszłam do niego jak się dowiedziałam ok 5 tyg ciesząc się że jestem w ciąży i nie myśląc o niczym złym a ten z kamienną twarzą wręczył mi kwitek ze skierowaniem do szpitala na czyszczenie bo jak stwierdził i tak z tego nic nie będzie. Poszukałam wtedy innego lekarza który walczył o tę ciążę i maluszka do końca. Byłam mu wdzięczna za serce i zaangażowanie.

A co do wielkości maluszka to Masia możemy sobie rękę podać, mój mały ważył w 23 tyg równe 630g :) Także też mam klopsika :) Ale tak jak dziewczyny piszą każde dziecko już teraz rośnie we własnym tempie, zresztą tak jak i my jedna nie przytyła wcale inna 10kg ma na plusie więc reguły nie ma. Ważne że nasze maluchy rosną i są zdrowe :)
image
I ja sie melduje w nowym watku :) musze stary odkopac, co by doczytać ;)

Szafa stoi :D jest sliczna i była wieeeelka, dopóki sie nie zaczelismy przenosic i powoli brakuje juz półek ;)
Ale pokoj Olci coraz bardziej pusty :D ja juz chce najbliższy wtorek,bo wtedy jedziemy zamówić wózek :D i kupimy tez stojak i wanienke :D a potem byle do czwartku i jedziemy do Poznania oglądnąć mebelki :D Przyszły tydzien bedzie boski :D

Pyszotka, wg mojej normy ( mam tą samą co Madziuśka ) 140, ale ze studiów pamietam, ze do 160 nie ma sie co stresować.... moze dr kaze Ci powtórzyc, albo po prostu ograniczyc pewne pokarmy...
image

Melduję się w nowym wątku,
syrenka83 - gratulacje synka
Azura - gratulacje zakupu wózka w super cenie
My też już wybraliśmy wózek ale zamówimy go dopiero na początku kwietnia, pewnie wtedy też zamówimy łóżeczko - zdecydowaliśmy się jednak na drewniane z serii KLUPŚ Safari z szufladą. Na razie co tydzień kupuję coś z wyprawki dla małego (trochę już tego uzbierał) :)
W brzuchu mam obecnie 88 cm, ale na wadzę trochę przybrałam.
Jutro kolejna wizyta u gina, już się nie mogę doczekać bo może zobaczę naszego maluszka. A tak na marginesie nasz synek niezłą imprezę zrobił wczoraj w moim brzuchu,momentami wyglądałam jak bym taniec brzucha uprawiała :) i ogólnie co 2 godziny jak w zegarku zaczynał kopanie i tak przez ok. 20 min :)
image
image
syrenka83 Gratuluję Synka :)

no widzę że się rozkręcacie z zakupami, to dobrze bo już myślałam że tylko ja tak wybiegłam przed szereg ;]
Ja dzis zakupiłam pierwsze pieluszki :D Huggiesy i z Belli, obie jedynki, z wycięciem na pępuszek :) I miękką książeczke z Kubusiem puchatkiem do kąpieli z piszczałką ;) masakra ! :P

A co do lekarzy... trzeba miec oczy i uszy szeroko otwarte i wg mnie nie można ufać lekarzowi w 100%... za duzo na studiach sie nasłuchałam opowieści na takie tematy... i jestem za ostrożna... na szczescie jestem zadowolona z mojej gin ale i tak na wszelki wypadek zawsze spr wszystkie leki zanim wezme, czy można w ciąży itp itd...

Azura, ja juz mialam 2 ćwiczenia a jeszcze nie mialam piłek :P chyba ze wczoraj były, ale mnie nie bylo... ciekawe co jutro bedzie ciekawego :)
image

ja to na razie mam tylko kilka kaftaników i śpiochów:P
ale za 2 tyg kupuję wózek i łóżeczko:-)
image

image
o ile dobrze pamiętam - norma przy obciążeniu po 2h glukozą 75g jest 120, przy teście 50g po godzinie powinno być mniej niż 140 ...
Mikulka czepeczki może miałam 2, a niedrapki hmm kilka sztuk a i tak nie korzystałam bo młoda miała tak chude rączki ze spadały i używałam skarpetek ;) fajne sa też spioszkie itp gdzie w rękawach można wywinąć niedrapki nie wiem jak to inaczej opisac ;)

Z wyprawki na chwilę obecną mam tylko to co mam po córeczce ale i tak sporo trzeba dokupic, ale jeszcze jest czas ;)

mówicie że pełnia i wasze maluszki szaleją a u mnie ciszaaaaaaa, aż dziwnie
image
image
Bianka & Vincent ;)
jednak po dwóch godzinach też 140:
http://porady-poloznej.pl/cukrzyca-ciezarnych/

Tu jest fajnie rozpisane
witam, ojejku, ojejku za Wami nadążyć z czytaniem to już się kosmos robi :D

Syrenka83, gratuluje synusia :) imię już wybrane??
Azura- jejku jak ja Ci zazdroszczę że masz już wózek... heh, u mnie jak tak dalej pójdzie to będziemy młodego na rękach nosić bo na nic się nie zdecyduje :P

Nie wiem co jest grane ale dzieciaczek daje mi już popalić od paru dni... Tzn zaczyna swoje wariacje ok 23 i kończy ok 2... masakra, i to autentycznie 4 dzień z rzędu.
A jak przeczytałam gdzieś w internecie, że warto się przyglądać kiedy są ruchy i jeśli regularnie się powtarzają to niby można się przygotować na taki tryb po narodzinach- od 23 do 2? No to się nieźle zapowiada...

Też zaczynam już kompletować wyprawkę :D Co do ubranek to stwierdziłam, zę część nowych z promocji, a część z allegro :) Już zamówiłam dziś pierwszą paczusię :D
W akpolu kupiliśmy prześcieradełka, kocyki, rożek, pierwsze buteleczki, nożyczki, termometr do wody, fluidę i parę ubranek, mieliśmy przy tym niesamowitą zabawę :D
Od znajomej dostałam też dziś laktator ręczny, podgrzewacz do butelek i stylizator , ale jakiś taki do mikrofali... Ciekawe jak to będzie działać :)
Także ogólnie, jak nie miałam praktycznie nic, to teraz siedzę i oglądam jak głupia i banan od ucha do ucha :D

Byliśmy też w Mama i ja :D Opowiedziałam panu moje dylematy i powiedziałam jaki chce wózek, to stwierdził, ze niestety jeszcze takiego nie wymyślili.... :)
Ale tatusiek zaczął mnie w końcu wspierać z wózkiem, bo stwierdził, ze kupimy duży i na wahaczach, a jak będzie nam ciężko się pakować do samochodu to wtedy dokupimy coś mniejszego-podróżnego :) I w sumie to mnie, na dzień dzisiejszy, zadawala taka opcja :D

Ogólnie mega pozytywny dzień dzisiaj :) Heh, śmiejemy się , że mały musiał tatę najpierw porządnie kopnąć aby zmobilizować go do zakupów:D
image
Hej brzucholki,

do dziewczyny, która badała glukozę. Jestem na bieżąco, bo wyszła mi za wysoka. Jeżeli chodzi o badanie po podaniu 50 g glukozy- to wynik powinien wyjść nie więcej niż 140, najlepiej gdyby wyszedł do 120. Mi wyszła 166 czyli nietolerancja glukozy (nie mylić z cukrzycą). Mam stosować dietę niskoglikemiczną (dieta Montignaca taka jest), nie mam się dziwić, gdybym schudła (zdziwiłam się bardzo). Muszę badać też cukier glukometrem po różnych posiłkach w ciągu dnia i na podstawie wyników wybierać odpowiednie menu:) (dieta jest bardzo fajna). Rezygnuje po prostu z produktów o wysokim indeksie glikemicznym- mąka, cukier tj.słodycze, różnego typu panierki, smażone mięsko. Muszę to kontrolować by dużo nie przytyć i by móc spokojnie urodzić siłami natury (gdybym nie kontrolowała to dzidzia mogłaby urodzić się duża).

Wczoraj zapisałam się nareszcie do SR:) nie wiem, czy mam na wykłady chodzić z mężem. Pani, która będzie prowadziła zajęcia powiedziała, że nie muszę- jedynie na kilku ćwiczeniach będzie obowiązkowa obecność męża.

Ja nie mam ani wózka wybranego, ani mebelek- mam nadzieję, że w ten weekend mąż zrobi sypialnię w mniejszym pokoju (malowanie, tapetowanie) a później zaczniemy działać z pokojem Antosia.
image
cześć Dziewczyny! A ja mam dobre wiadomości z okazji Dnia Kobiet: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Znieczulenie-podczas-porodu-wreszcie-za-darmo,wid,14314446,wiadomosc.html?ticaid=1e0d8#opinie

może się załapiemy :D

Dodatkowo w TVN 24 mówili, że znieczulenie ma być dostępne dla każdej kobiety na życzenie i będą musieli zatrudnić sporo anestezjologów. Jupi!!!!!!!!
witam was serdecznie w dzień kobiet,
moja Młoda chyba czuje, że dzisaj jakieś święto bo obudziła mnie kopniakami o 7!?! rano.
masakra :)

tak szybko jeszcze nie wstawała,
a;e po śniadanku i harbatce poszła sobie w kimkę a jak się chyba wezmę za jakąś robotę i pójdę na spacerek bo przepiękna pogoda.

na razie miłego dnia Wam wszystkim życzę :)
image
Wszystkiego naj z okazji dnia kobiet laseczki :))) !!!!

Moja mała fika od 5:50 jak tatus złożył jej życzenia i wycałował z okazji dnia kobiet ;) wiec do 8 tylko drzemałam...

Słuchajcie, jak sie czuje te skurcze przepowiadajace? One są w dole brzucha? Bo ja dzis od 1:30 do 3 mialam takie dziwne bole, 2-3sekundowe i odpuszczały i po chwili znowu... tylko bardziej po prawej stronie i zastanawiam sie, czy to mała, czy jakies ala skurcze... młoda wtedy spala, wiec raczej to nie ona...
image

Wszytskiego najlepszego kobitki te starsze i te najmnłodsze :)

Ja dziś jestem ostatni dzien w pracy przed zwolnieniem i są kwaitki, prezenty i ciacho- wiedziałam co robię,że jeszcze dziś przychodzę hihihi.

Nulka ja mam skórcze ale u mnie robi się tak,że brzuch twardnieje i po chwili zaczyna jakby pulsować przez jakies ok. 3 sekundy i odpuszcza. Nie boli o tylko takie inne uczucie. Dziś mam wizytę u swojego gin i chcę go zapytać czy mam się martwić czy to normalne.
image
Hej Babeczki! Milego kobiecego dzionka zycze! Ja pewnie z wieczora jak maz z pracy wroci dostane gozdziki i rajstopy :-) To takie coroczne odjazdy mego meza :-)
image
image
15 sierpnia 2009
no ja się wczoraj zmiezyłam i mam wow - 106 cm w brzuchu
no ale pocieszam się tym że przy drugim dziecku podobno bardziej wybija na poczatku a potem już jakoś się nie zwiększa oby
bo będę musiała się toczyć ;))

masia zazdroszcze końca pracy, ja nie wiem czy nie zobowiązałam się do za długiego siedzenia w pracy ...

jak czytam wasze zakupowe wpisy ...ehhh ja rusze w kwietniu
Hi, hi, goździki i rajstopy, podoba mi się:)))

Mysmy wczoraj dostaly po bukieciku tulipanow od mojego Taty - Maja byla mega zadowolona i tak dlugo biegala z bukietem w garsci po mieszkaniu, ze niewiele niestety z niego zostalo;)

Wszystkiego najlepszego Babeczki!:)
imageimage
Meldujemy się i my. Najlepszego!!!
Mój malutki też dzisiaj w nocy brykał, nie wiem co jest ale ostatnio mocno się rozkręcił, w tej chwili też daje czadu.
Nie idę na SR dzisiaj, gardło i głowa boli, nie ma sensu, muszę się wykurować do powrotu męża- mam nadzieję, że będzie jutro.

Orientujecie się czy mogę z lekko bolącym gardłem i ogólnym takim niewyraźnym samopoczuciem iść na morfologię?
imageimage
makuszka,
ale powiedz, że teraz rajty to chcesz ciążowe :)
image
miejmy nadzieję że bezuciskowe makuszka:-)

ja mam dzisiaj fajny dzionek bo mój mąż wziął sobie wolne na dzisiaj i jutro i zabiera mnie do fryzjera i kosmetyczki:-) no i na upragnionego krwistego steka!!!!!:-D

dla was dziewczynki wszystkiego naj..... dużo całusów dla brzuszków:-****
No powiem Wam,że szkoda troche było mi iść na zwolenienie, bo nie wiem co miałabym robić w domu na taaaaak długim urlopie, ale po wtorkowej wizycie przeszło mi jak lekarz powiedział mi, ze przez siedzącą pracę mam mało płynu owodniowego. Zobaczymy czy się poprawi.
image
Mikulka, racja, musze mezowi smsem podpowiedziec ze rajstopy 2 rozmary wieksze i z klinem dla ciezarnych :-))))
image
image
15 sierpnia 2009
uśmiałam się z rajtków i z córeczki banki jak biegała z bukiecikiem :)

My narazie z Franusiem bukiet tulipanów od taty przyjeliśmy i dresy ciązowe :)
image
Masia, to chyba jednak mała gdzies uciskała łokciem... ;)

Co do znieczulenia, na dzien dzisiejszy nawet nie mysle o znieczuleniu.. przeraza mnie mysl igły w kregosłupie.. a jeszcze nie daj Boże zespół popunkcyjny... podziękuje ;)
Bede z ukrycia paracetamol łykać :P albo moze ten gaz ogłupiający bedzie dostepny :P
image

Masia nie martw się, na pewno znajdziesz sobie zajęcie :) Też tak myślałam, że sfiksuję w domu, na dodatek sama z kotem, a nie jest tak źle. To tutaj sobie pójdę, odwiedzę tą i tamtą, nigdzie się nie spieszę, codziennie wyprawa po jakieś drobne zakupy, porządki w domu i inne.
imageimage
No właśnie mam zamiar zapisać się na te zajęcia dla tirówek (jak to mówi mój mąż;) ) w Medisonie tylko dziś musze lekarza podpytać czy nie widzi zadnych przeciwwskazań.

Co do pokoju i wyprawki Franusia to my nasze zakupy zaczniemy na przełomie kwietnia i maja jak skonczymy mieszkanie i juz się do niego wprowadzimy, bo mamie nie am co dokładać kolejnych gratów chociaż rączki świeżbią :)))
image
Dziękuję dziewczynki, natomiast z imieniem będzie problem, bo żadne imię nie podoba mi się w 100%, tatuś chciałby imię Dorian od jednego strongmana;)ale kompletnie mi się nie widzi...i będzie walka;) a w ogóle to trochę się zmartwiłam, ponieważ dr powiedział, że skoro ja urodziłam się ponad 4kg i w mojej rodzinie to normalne, to przy mojej malej posturze mogą być wskazania do cesarki:( mam nadzieję, że to się nie spełni...teraz zabieram się za wyprawkę, w końcu mogę kupować ciuszki dla chłopca.Miłego dzionka.Ps.. dzisiaj wygrywam 30mln w lotto;)
Majowe:
01.05 - jantarka
07.05 - czarnula
25.05 - atta9
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW

Czerwcowe:
01.06 - banka - Synek
07.06 - stokrotka84
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - marzena-rumia

Lipcowe:
07.07 - oooll - Córeczka
12.07 - nilkaa
12.07 - Joann4
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83-Synuś Redłowo/Kliniczna
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia
22.07 - KLAUDIA00
22.07 - iwonka_ika
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta
OoO.. dobrze, ze przypomniałaś o totolotku... maz mi kazał kupic, bo powiedział, ze moze we 2 z Olką mamy podwójne szczescie ;)

Masia, bedzie cieplej, zaraz sie zaczna spacerki wiec czas bedzie leciał ;) Kilka jest z nas z okolic Ujesciska, Oruni, to bedzie z kim maszerowac ;)
image

Hejka wy już takie zakupy, a my daleko w polu :) Ja nastawiam sie na kupowanie dopiero kwiecień/maj ale wtedy to sobie poszaleję :) Na razie mam jedną półkę ciuszków :)

Masia zazdroszczę ostatniego dnia w pracy, ja jeszcze 2 tygodnie :) Już się doczekać nie mogę aż sobie spokojnie rano wstanę, zjem śniadanko przed tv i pójdę na spacer. A tymczasem w pracy dostaliśmy tulipanki i czekoladkie także jest milutko :)

No i dzisiaj pierwszy raz w SR ciekawa jestem jakie będą wrażenia bo dzisiaj w planie zwiedzanie porodówki :)
image
Witam i siebie w nowym wątku :D
Wczoraj wieczorem byliśmy z mężem na USG połówkowym i najprawdopodobniej mamy córe :D:D:D:D:D:D
Gin kazał sie jeszcze wstrzymać z kupowaniem różowych ciuszków, no ale mam nadzieje że nic tam naszej małej nie wyrośnie nagle między nóżkami ;P
Co do obwodu "pasa" to u mnie jest 88 cm.

Słonecznego dnia i upojnego wieczoru wszystkim mamusiom życzę :P
image
Dziękuję dziewuszki :*

Właśnie z kolegą z pracy rozmaiwałam i powiedział,że jego żona tez nie chciała iść na zwolenienie i myślala, że w domusfiksuje, a teraz cięzko do pracy wrócić bo w domku tak dobrze... :)
image
Syrenka83 na ostatnim SR przy rozmowie o dużych dzieciach spytałam się właśnie o posturę mam. Powiedziała, że nie ma to większego znaczenia, bardziej chodzi o miednicę, ponoć wiele razy była przy porodzie dużych dzieciaczków gdzie mama była drobna i nie było większych problemów a przy większych mamach były problemy przy dziecku nieco ponad 3 kg. Sama jestem mała i dlatego mnie to zastanowiło, choć ja raczej cc będę miała.
imageimage
mikulka - poszedł mail do ciebie ;)

goździki i rajstopy- heheheh
ja póki co buziaka dostałam - reformy mam dostać wieczorem heheheh
ooooll, odpisałam :)
image
Skopiowane z wp
"Najmłodszą znaną matką na świecie pozostaje Peruwianka Lina Medina, która miała zaledwie pięć lat, gdy urodziła syna w 1939 r. "
Moje dziecko kończyłoby właśnie studia...
imageimage
Najlepszego Kobitki!
Curly5 gratuluję córeczki.
My dziś z okazji Dnia Kobiet idziemy do kina:)
image

image
https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
mnie tez dopiszcie;) 26 lipiec Dominik i szpital zaspa bedzie;)
niezalogowana bylam, ale sie poprawiam;)
Amelia Zofia 1225g, 43cm:) jestem mama!

image
Witam i najlepsze życzenia dla wszystkich :)

Przejrzałam rano torbę z ciuchami po chrześnicach i posegregowałam je rozmiarami i na start mam sporo body i śpiochów 56-62 cm i chyba w tych rozmiarach już nie będę kupować. Skupię się na większych. Oby lato było ciepłe to maluchy w samych body będą śmigać :)

Dziś w biedronce są body po 12 zł gdyby, któraś z was była zainteresowana.

Wczoraj na SR pani opowiadała o drugiej fazie porodu oraz o tym jak "rodzi się tata" co bardzo mi się spodobało, mężowi także bo aż się rozmarzył :D

Zbieram się do pracy, a jutro urlop i czeka mnie nauka na egzamin w sobotę :( A w niedzielę USG 3D :) jupi
[url=http://www.suwaczki.com/]image
image
Majowe:
01.05 - jantarka
07.05 - czarnula
25.05 - atta9
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW

Czerwcowe:
01.06 - banka - Synek
07.06 - stokrotka84
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - marzena-rumia

Lipcowe:
07.07 - oooll - Córeczka
12.07 - nilkaa
12.07 - Joann4
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia
22.07 - KLAUDIA00
22.07 - iwonka_ika
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
26.07 - Irongirl88- synek Dominik, Zaspa
27.07 - Niuta

Dopisana :)
image
a jak to w koncu jest, bo z siostra i mama nie mozemy dojsc do porozumienia, one uwazaja ze w lato nawet w upaly nowordkowi bedzie zimno i trzeba bedzie cieplo go ubierac na dlugie nogawki i rekaw, a mi sie wydaje, ze jak sa upaly to i maluszkowi bedzie goraco. wydaje mi sie ze wtedy body wystarcza i przykrycie pieluszka np.

image
moja mama mi mowi ze w cieple dni nalezy ubrac szkraba w bawelnianego pajacyka z dlugim rekawem i nogawkami i mozna juz nie przykrywac niczym byleby glowka chroniona byla przed sloncem (budka od wozka). Dopiero jak jest mega goraco to body z golymi syrkami i na to pielucha tetrowa. Ja mam sporo kaftanikow wiazanych za szyjka, z takiej bardzo cienkiej bawelny i z dlugim rekawem. moja mama mnie i moja siostre ubierala wlasnie w taki kaftanik i do tego jakies luzne "spodenki ze stopkami" i mowila ze tak bylo OK. Wyjdzie w praniu jak bede ubierac, zielono mi w tym temacie poki co....
image
image
15 sierpnia 2009
ja młodego w samym body woziłam często jak żar lał się z nieba, sama się roztapiałam a co dopiero taki maluch jeszcze osłonięty w gondolce z każdej strony.

ale Wy się rozpisały od samego rana.
My już po wizycie u lekarza, dziś nie podglądaliśmy maluszka tylko badanie i słuchanie serduszka. Ważne że wszystko w porządku.
Mąż się dziś spisał i już dostałam storczyka, a synek chyba składa mamie życzenia od rana bo cały czas kopie.
A i jeszcze...
Z okazji naszego święta, niech każda kobieta pamięta by się spić do upadłego (chodź to nas chyba ominie w tym roku :)) i nie słuchać chłopa swego ;), niech poczuje gad, jaki smutny bez nas świat. ;) Najlepszego.
image
image
Cześć Brzucholki :-))) Wszystkiego Najlepszego w Dniu Kobiet ;-)))

Wczoraj tak się zdenerwowałam tymi wynikami,że już mi się wszystkiego odechciało,a dziś spałam jak nieprzytomna ;-(

Dziękuję za odpowiedzi na temat Moich wyników,czyli wychodzi,że mam o 5 za dużo-bo 145 przy glukozie 75g ;-((( !!!Ale zastanawiam się,czy mogła mieć wpływ na wyższy wynik pomarańcza, którą zjadałam o 21,czyli na noc,bo podobno jest tam dużo cukru,a w nocy tak się nie spala???Co o tym sądzicie???Zapomniałam się i zjadłam dla zdrowia maluszka....
a miałam napisać. Mój gin dziś stwierdził że ja to glukozę wciągnęłam niesamowicie bo na czczo miałam 76 a po 2 godzinach 48 :)
image
image
pyszotka - to raczej żadnego znaczenia nie ma

Po prostu w ciąży masz słabą "przyswajalność glukozy" tzn bardzo długo utrzymuje się ona w Twojej krwi i niestety będziesz musiała uważać na to co jesz, plus warto też sporo się ruszać - bo cukier spada w trakcie spaceru.
Ale właśnie podczas badania nie można się ruszać tylko siedzieć... Nawet pielęgniarka kazała Mi winda pojechać na pobranie,a nie iść po schodach na 4 piętro,bo spale cukier... A przecież o to chodziło, żęby go spalić... Nikt nie siedzi cały czas tylko zawsze mniej czy więcej się rusza... Przeraża mnie to wszystko...
Jolaa,a ten glukometr to dostałaś do mierzenia cukru - jak to wygląda???
pyszotka, a o której robiłaś tą glukozę?
image
Mikulka o 8.20 na czczo/wypiłam glukozę o 8.30/po 1 godz.156 ok. 9.40/po 2 godz. 146 10.30
wiecie co co do ubranek - ja wychodze z założenia ze rozsądek wystarczy
ważne żeby dziecka nie pzregrzać bo potówki dla malucha to tylko niepotrzebny ból
ja się nastawiam na ciepłe lato (podobno ma być bardzo ciepłe odwrotnie niż to ostatnie) i wtedy tylko bodziaki z krotkimi rekawkami i nózki w skarpetkach ;) no le to na upały 30 stopni heheheh
a jak bedziemy ubierac to zalezy od pogody która ciężko przwidzieć heheheh

ja juz sie nei moge doczekać wtorku zeby na 3d iść
no i ciekawi mnie kiedy glukoza dostane bo ja juz jestem w 23 tc - a lekarka nic o glukozie nie mówiła
kiedy trzeba ją zrobić ?>??
pyszotka, no to powiem, że mała szansa żeby od jednego pomarańcza po taki czasie tak się zrobiło,
ale naprawdę nie mart się, taka dietka przy nietolerancji glukozy jest naprawdę spoko, no i pomyśl jaka laseczka będziesz :)
image
olli, glukoze najszybciej w 24 tygodniu, ale przed 28 więc masz trochę czasu.
jak nie tylesz dużo, dziecko jest w normach wagowych to pewnie się nie spiesząna następnej wyzycie ci pewno da :)
image
Pyszotka nie dostałam, musiałam się zorientować w aptece, które paski są refundowane- znalazłam ofertę, że do konkretnych refundowanych pasków dostaję glukometr tej firmy za darmo. Dlatego jutro zakupię. Refundowane paski to koszt około 15 zł za 50 szt. Licz, że po każdym dużym posiłku tj. śniadanie, obiad i kolacja będę musiała sobie mierzyć.
image
no tak w czasie badania nie wolno się ruszać aby wynik był jak najbardziej miarodajny - bo to ma pokazać czy ten problem występuje niezależnie od tego ile się ruszasz

Co innego jak chodzi już o zwykłe, codzienne sytuacje.
mi synek prezent zrobil na dzien kobiet;) w koncu czuje jak sie wierci;) takiego dnia to sie nie zapomnie;) ja tez glukozy nie mam jeszcze, ale jak mowicie ze czas to to czas. kolejna wizyta u gin 5 kwietnia... ciekawe czy usg mi zrobi.. bo odkad chodze do neigo to mi obiecuje i obiecuje i ani jednego mi nie zrobil.

image
Jesli chodzi o ubranka, to na ciepłe lato wystarczy bodziak i skarpetki :) no i wg mnie lepsza parasolka niz budka- gondola, bo nie ma przepływu powietrza... a jeszcze jak widze, jak matki na budke klada pieluche to masakra...

Pyszotka, nie stresuj sie tak glukozą... pomarancza napewno nie miala wpływu, bo bys miala pierwszy wynik podwyzszony, a masz ok... po prostu wolniej trawisz glukoze i juz... mysle, ze na początek wystarczy dieta, ograniczenia weglowodanów i juz :) Nic sie nie martw !

Ok laseczki, uciekam na szkole rodzenia :) Polecam spacer, bo jest super pogoda !
image

Hejka Laseczki :)
Ale dziś wtopa, nie było zajęć w Medisonie :(, a tak rano sobie właśnie myślałam że jak ja lubię na nie chodzić i co to by było jakby odwołali....no i wywołałam wilka ;]

Pojechałam sobie zatem do Galerii, rzucić okiem na wyprzedaże...przy okazji spotkałam Kobritte z córcią Basią :)

W Cubusie, zero szału...nie rozumiem jak można było mieć najpierw 29 zeta za 2 sztuki, a potem przykleić na 39 zeta ;]

W Camaieu zrobili dziś wyjątkową wyprzedaż na 8 marca i przecenili bieżącą kolekcję, także kupiłam sobie super koszulę :)

Wróciłam sobie na piechotę, aby zaliczyć jakąś gimnastykę ;) Jeżeli nie mam fitnessu to chodzę na 30-40 min spacer.

Ja już 13-tego do doktorka, już się nie mogę doczekać jak zobaczę Synusia, ciekawa jestem jak urósł :o)
Azura a czemu dzisiaj nie było zajęć no i czy w poniedziałek bedą normalnie? Ja sie nie za bardzo czułam z rana i dlatego postanowiłam sobie odpuscic, ale wychodzi na to, ze dobrze zrobiłam:)

Wczoraj byłam na tym 3 ważnym usg i z naszym maleństwem wszystko ok, dalej jest dziewczynką do tego wazy 1645gr, az mi sie nie chce wierzyc:)
image
Hejka Akamara, pani w recepcji tylko powiedziała że Magda nie mogła przyjechać :/
myślę że zajęcia w pon. będą normalnie, zawsze można tutaj sprawdzić :
http://www.gymnasion.pl/index.php?option=com_kluby&tast=plan&idcity=1&Itemid=129&idOpisuZajecia=15

Przede wszystkim spóźnione życzenia Urodzinowe :) wow, 1600 gr :D ale urosła, tak się zastanawiam gdzie Ty ją trzymasz ;) Gratuluję :)
a tak sobie jeszcze o Tobie pomyślałam że jednak taki kawałek będziesz jechać, no dobrze że nie przyjechałaś :)
Azura dziękuję:) ja coraz bardziej zaczynam odczuwac, ze mała ma coraz mniej miejsca, bo strasznie sie rozpycha:)
image
nulka, moj wozek ma "klimatyzacje" w budce - odpianany material i zostaje przewiewna bawelna a nawet gdyby to bylo za duzo to moge i to odpiac i zostaje siateczka :-)
image
image
15 sierpnia 2009
Hej dziewszki:)
No ja kurczarki też dzisiaj przyjechałam na zajęcia, także miałam fajną wycieczkę do Gdańska:(-ale podobno Magda zadzwoniłam pół godziny przed zajęciami, więc pewnie coś jej wypadło pilnego.
Także talkosia trza jutro rano dzwoni do Sopotu czy jutro zajęcia będą czy też odwołane.
Masia ja Ci powiem, że jak jestem w domu to jestem chora. Ale powiem Ci, że zwolnienie w ciąży to coś innego...bo możesz się ruszac z domu i wogle wszystko robic. Ja na zwolnieniu nie mam ani chwili czasu wolnego:)Także zwolnienie ciążowe to ciężka orka:)
image
Dziewczyny, gdyby ktoras z Was przed porodem chciala odswiezyc sobie dywany, wykladziny, meble tapicerowane czy nawet tapicerke w samochodzie to moj maz zajmuje sie profesjonalnym praniem - odkurzacz Karcher i srodki piorace oryginalne Karchera. Dojazd gratis. Dla kolezanek z forum specjalne stawki :-) Dajcie tylko znac na priv.
image
image
15 sierpnia 2009
I jeszcze jedna sprawa apropos gazu rozwesalającego.Orientujecie się co i jak??:) Bo w Redłowie podobno też to się stosuje, ale czy to coś pomaga??:) Lekki rauszyk?:)I w związku z małym ruszykiem to sobie ostatio pomyślałam, że jak po karmieniu i okresie ciąży wypiję kieliszek wina to chyba padnę na glebę, to się dopiero nazywa ekonomiczne picie po takiej długiej abstynencji:)
image
hej kobitki :)
Widziałyście artykuł na trójmieście :D
http://zdrowie.trojmiasto.pl/Jesli-rodzic-to-gdzie-Sprawdzamy-Klinike-Poloznicza-UCK-n55305.html
image
to ja czekam za tydzień na Zaspę ;]
Słuchajcie, o co chodzi z tymi salami 2 osobowymi o podwyższonym standardzie i salami 3-4 osobowymi ...rozumiem że to jest loteria gdzie się trafi czy jak ? pytam tak z ciekawości zorientowane Mamusie :)
teoretycznie loteria :)
paraktycznie jak jest miejsce na 3 osobowej i tej o podwyżonnym standardzie to pytają czy kupisz cegiełkę dobrowolną jak kupisz to do podwyższonej jak nie to do 3 osobowej a ta lepsza czega na kogoś z gestem :)

tak w skrócie :)

azura, jak ja Ci zazddroszę tych zakupów :)
ale jeszcze tylko 20 parę dni i też wszystko będę miała...
image
dzewczyny,
czy wy śpicie na lewym boku tylko?
image
hihih...i bardzo dobrze, bo kiedy kupować :)

no to fajna mi loteria....chyba fantowa ;]
za 20 dni będziesz miała już wózek w domu ? :) cool :D
tak, ja śpię wyłącznie na lewym boku, a co ?
byłam dzisiaj z wynikami u gina i jak się okazuje wszystko w normie więc mogę być spokojna o dzidzię:-)

wcześniej byłam u fryzjera na ściąganiu koloru:-) teraz jestem średnia blondzia:P mąż się śmieje że jak się w nocy przebudzi to mnie wywali z łóżka bo zaspany może nie zajarzyć że już czarnula nie jestem:P
image

image
Mikulka ja muszę się zmieniać bo jak tylko na lewym leżę to mnie żebra bolą;-/
ale słyszałam że na lewym lepiej bo coś niby z krążeniem.
image

image
azura, wózek zamówię, odbiorę pewnie pod koniec kwietnia i do rodziców zawiozę, to samo z łóżeczkiem i materacem :)

a tak się pytam o to sponoie bo mi drętwieje bok lewy już:)
image
Ja tez spie tylko na lewym boku chociaz ostatnio bylo.mi srednio wygodnie i polozylam sie na plecach to maly kopal jak do bramki ;) i nawet jak jestem na Usg i klade die na plecach to kopie na poczatku.
Ja we wtorek bede mieć 'wyprawke szpitalną' na Zaspe, wiec napisze co potrzeba a co szpital ma... i z góry o to samo prosze dziewczyny,które chodzą na Kliniczna, zebyscie wpisały na forum jak bedziecie mieć... ;) Ciągle jeszcze nie wiem gdzie bede rodzić ;)

Ja śpie różnie, tzn albo na lewym albo na prawym... leżenie na plecach dluzej jak 10 min mi nie służy :/ A chodzi o to, ze zyła główna jest po prawej stronie i maluch może ją uciskać... ale położna na zaspie powiedziala, ze jak mamy sie nie wyspać na lewym, to lepiej i zdrowiej spać na prawym ;)

Ola dzis dostała pierwszy prezent od dziadka( mojego taty ) Kubusia- soczek do picia i rozyczke ;) - w końcu to jego najmłodsza kobitka ;)
Ja dostałam tulipany ;) hihi
image

Mikulka, Ty to masz dobrze z tym "strychem" u rodziców, ja nie mam serca już zagracać rodziców, ale z drugiej strony i tak tu trzeba zrobić miejsce...wcześniej czy później, także na sobotę mamy zaplanowane kolejne wywalanie "graciarni".

Nulka, to super...my zwiedzanie mamy wstępnie zaplanowane w kwietniu. Szpital takie wycieczki organizuje raz w miesiącu.
A w poniedziałek wybierasz się na wykład ? bo ja na pewno będę sama, także możemy się umówić i usiąść razem :) Jutro piszę do Pinio :)

A ja dostałam dziś piękny bukiet róż :)
Na 99% bede i tez sama takze napewno sie zgadamy :)

Czyli Wam pewnie odpadnie wykład 26ego, bo nasza grupa ma zwiedzanie, i jak lutowe miały zwiedzanie to nam tez wyklad odwołali... ;)

Daj znać co tam z Pinio... a tak poza tym, wylukałam, ze Bellamy tez jest w tych sklepach w Poznaniu co Pinio, wiec mam nadzieje, ze bede miała okazje porównać.. i moze jednak zdecydujemy sie na Bellamy jak jakosc bedzie ok :) jednak tysiak to duza różnica...
A dzis czytałam o materacykach i zdecydowałam sie na kokosowo-gryczany... kokos na pierwsze 6mcy a poźniej gryka.
image

Ja mam śmiesznie ze spaniem. Ogólnie śpię na bokach prawym lub lewym (nie robi mi różnicy jeżeli chodzi o wygodę), ale np wieczorkiem do czytania mogę leżeć na plecach, ale rano po przebudzeniu mam wrażenie jakbym miała na brzuchu worek cementu:)My dzisiaj zwiedzaliśmy szpital w Redłowie:)Ogólnie wygląda to nieźle, są trzy sale do porodu rodzinnego i jedna sala gdzie są dwa miejsca oddzielone ścianką. Czyli w sumie na raz może rodzić 5 lasek. I właśnie jak przyjechaliśmy rodziła koleżanka z SR, która miała na dzisiaj termin-czyli należy do 10% kobiet, które rodzą idealnie w punkt:) Ale za to rodzi od 2.30 więc ok. DOBY!!!!! Biedna, podobno już opada z sił, ale jak zwiedzaliśmy to jechał wózek z narzędziami co podobno znaczy, że zaczyna się II faza. Dżizas tyle emocji w tym szpitalu, że chyba dzisiaj nie zasnę:)
image
nulka, czytanie czytaniem...ale czy miałaś w rękach taki materac ? Jak my z Mikulką byłyśmy w Mama i Ja facet pokazywał nam różne materace i taki kokos gryka jest mega twardy, na prawdę nie chciałabym na takim spać, a co dopiero dziecko, także proponuję jeszcze "wymacać" materac. Wiadomo, materac ma być średnio twardy, ale tamten na pewno nie był :/

Ja jeszcze na etapie materaca nie jestem :)
Dziewczyny jak dobrze pamiętam któraś z was wklejała stronkę do interpretacji wyników morfologi, mogłabym prosić o powtórzenie jej bo odebrałam wyniki i mam leukocyty, neutrofile i monocyty powyżej normy. Niby dziś byłam u lekarza ale nawet nie poruszył tego tematu.
image
image
Witam z rana,
wczoraj wieczorem bylam na konsultacji u gina z Zaspy, no i na pewno nie bede majowa mamusia :(
Nie wywalicie mnie z tego watku, prawda?
Powtorzyl to samo, co dr Leszczynska z Klinicznej, jak bylam u niej na polowkowym, a mianowicie "selektywne cc". Nawet nie pozwola mi doczekac do terminu. Operacja jakos w 38 tygodniu, wiec bedzie to kwiecien. Za 4 tygodnie mam sie zglosic z wynikami wymazu, morfologii itd. i wyznacza mi termin, kiedy mam sie zglosic do szpitala:(
Z jednej strony sie ciesze, bo zapewnil mnie,ze ryzyko powiklan bedzie dzieki temu minimalne, ale z drugiej strony juz raz przeszlam przez ten koszmar i lzy same mi leca, jak o tym pomysle.
A najwieksza niespodzianka wczorajszego badania bylo ulozenie Arka...2 dni temu mial glowke bardzo nisko i dlatego rwa tak mi dokuczala. Wczoraj troche sprzatalam i nawet pochwalilam sie mezowi, ze jakos mniej mnie boli i czuje sie bardziej "sprawna". I co sie okazalo? Maly sie przekrecil i wczoraj na USG byl w polozeniu "miednicowym" ;D Akrobata maly! Dzisiaj chyba tez tak jest, bo moge sie prawie normalnie poruszac i zaraz biore sie za porzadki z nadzieje,ze sie nie przekreci, cobym mogla wykonac swoj plan na dzisiaj.
Milego dnia Brzuchatki!
Minika86-jak ja robie badania to nawet ich nie widze:)Dlatego, że laboratorium samo je przekazuje już do poradni k. Oczywiście te wyniki potem wpisywane są do karty ciąży itd, ale wiele razy widziałam na wynikach wykrzykniki, że czegoś mam za mało a czegoś za dużo. Natomiast normy dla kobiet w ciąży są inne i często się zdarza, że coś jest ponad lub poniżej ale to po prostu takie uroki tego stanu. Tak więc jeżeli lekarz nic o tym nie wspomniał to sie nie denerwuj bo szkodzisz maluszkowi.
Kasia i Tomek-nie martw się, lekarze wiedzą co robią, urodzenie dziecka już nawet w 33-36 tygodniu już jest prawie OK, a 38 tydzień to norma. A ponadto ja mam termin na 1 maja więc też mogę urodzić w kwietniu także to też pogranicze wątków:)miłego dnia dziewuszki:)
image
Hej brzucholki,

ja zaraz się zbieram jadę po receptę i po ten glukometr. Wczoraj nie było zajęć, bo z mamą Pani Magdy coś się dzieje- do szpitala Magda musiała ją zawieść. To nam powiedziała Pani w recepcji.
Jestem już na diecie i jest bardzo fajna, jedynie żal mi słodyczy:( no, ale mogę jeść Jogobellę Light- a ona nawet słodka:) Dużo warzyw, owoc codziennie jakiś (żałuję, bo wcześniej się nimi opychałam). Wszystko grillowane, pieczone- wyjdzie mi na zdrowie:)
image
Jola będzie dobrze, dasz radę:)a figurkę po ciąży będziesz miała jak lasencja z żurnala:) dzwoniłam do colaseum-dzisiaj zajęcia normalnie maja być, także dziewczyny wskakujemy w stroje gimnastyczne i do roboty trzeba spalić te słodycze co je pochłaniamy:)
image
Azura, napewno jeszcze obmacam ;) póki co po róznych opiniach i po tym co czytalam kokos-gryka wydaje mi sie najlepszy :) a wy mamuski co macie dla swoich pociech ?

Kasia i Tomus, bo ja chyba czegos nie doczytałam... czemu masz miec wczesniej ? 38 tydzien to już ciąża donoszona, wiec luzik :) wszystko bedzie dobrze, nic sie nie martw.... no i oczywiscie, ze cie nie wyrzucimy z wątku :)

Jolaa, no to dobrze, ze dieta Ci pasuje :) lepiej dla Ciebie i dla maluszka :)

A ja sie dzis w nocy obudzilam z bólu tegoprawego boku :/ taki dziwny, ni to skurcze, ni to ciągnie.. cięzko mi określic :/ ale pojawił sie o podobnej godzinie, trwał około 1.5 z mini przerwami i przeszedł :/
Jak dzis w nocy znowu mnie napadnie, wezme no spe, zobaczymy czy pomoze...
image

pomelo dzięki za słowa otuchy. Ja też nie dostaje wyników z laboratorium od razu, są przekazywane do "poradni k" dopiero lekarz na wizycie daje mi je.
Dziewczyny nie wiem jak to jest ale przed glukozą jadłam coś słodkiego codziennie, taką miałam ochotę, a jakoś po glukozie pomimo tego że wynik z glukozy po obciążeniu 75 po 2 godzinach miałam 48 w ogóle nie mam na nie ochoty :)
image
image
hej lasencje, ja zaraz jadę do lekarza i jak wszystko z szyjką ok to sobie chyba zrobię maraton bo już naprawdę nie mogę, tak mi się chcę łazić bez ograniczeń :)

co do materacy to dla mnie kokos gryka to masakra, no poprostu jak by spać na groszku.

czytałam opinie Zawitkowsiego i on też nie poleca kokosa i gryki, teraz na topie jest pianka termoelastyczna (koszmarnie drogi), lateks (dobry koło 240 zł ale ma jedną zaletę, że się go w zasadzie nie da zasikać) - do mnie jednak latek nie przemawia jakoś, polecają też średniotwarde z pianki politerunowej - i tak są w ikea po 80-300 zł, ja młodej wezmę taki za 129 zł bo wydaje się fajny.

:) to tyle w tej kwestii i chyba już zdania nie zmienię
image
Kasia i Tomek spokojnie ja rodziłţam w 38tyg no nawet kilka dni szybciej i wszystko z młodą jest ok. Nie pamietam czy pisałaś o powodach swojego cc, tyle tu czytania ze sie gubię ;)

Materacyk tylko kokos-gryka taki jest moje zdanie, wygadnie i zdrowo ma być dla maluszka a nie dla nas ;) bo ja to mam mega miekki hehe

Spóznione życzonka z okazji dnia Kobiet , wczoraj nie mialam kiedy napisac

Dzis wieczorkiem lece na usg ;)
image
image
Bianka & Vincent ;)
Właśnie rozmawiam z kolezanką, która rodziła 4 dni temu na Klinicznej :)

Jest bardzo zadowolona, i z opieki na patalogii, bo miala wywoływany, i z porodówki, mówi, ze jest super odnowiona i ze atmosfera w czasie porodu super ;) a potem lezala na sali 3 osobwej i tez ok... podobno za 200zł/dobe można miec sale o podwyższonym standardzie
No i jak na koncówce ciązy mowila, ze juz nie chce dzieci bo ciąża ja wymeczyla to wychodzac ze szpitala mówiła, ze wraca za 3 lata :P

No i ze skurcze są podobne do tych miesiaczkowych tylko mocniejsze... tylko pytanie jaki kto ma prog bolowy i jakie mial @ ;)
Bo ja pamietam, jak czasem wymiotowałam az z bolu :/ tabletki nic nie pomagały, troche termofor... to moze poród pojdzie szybko i gładko za te lata cierpienia :P
image

Hejka znów miała trochę do nadrobienia :)
Chciałam wam napisać jak było na SR w szpitalu w Redłowie ale mnie pomelo ubiegła :) Coś mi się wydaje że byłyśmy w jednej grupie (druga która wchodziła) bo właśnie jak byliśmy w sali porodowej to pani Iwona zwróciła uwagę na odgłos jadącego wózka z narzędziami :)
Może mnie kojarzysz byłam w białym sweterku i białej bluzce, a potem jak byliśmy na tej sali poporodowej to p.Iwona mówiła że średnio w Redłowie rodzi się 6 dzieci a ja zapytałam jak to jest w Wejherowie :)

Ogólnie jak na pierwsze zajęcia to jestem bardzo zadowolona, teraz w sobotę ćwiczenia :) W sumie to się już doczekać nie mogę :)
image
tak ja też byłam wczoraj w drugiej grupie:):)Ja to ta mała:) w sobotę na ćwiczenia przychodzą same babki:)będzie wesoło:) ja dzisiaj rano byłam u fryzjera i od razu mam lepszy humor, a mała dzisiaj tak szaleje że brzuszysko mi się przelewa z jednej strony na drugą:)Ponadto właśnie moja fryzjerka mówiła, że rodziła 2 godziny. A skurcze dla lasek, które miały mocne bóle okresowe to pestka:) I tego się trzymajmy:)no to miłego dzionka dziewczyny, słonko wychodzi:)
image
witam dziewczynki :-)
Ja niestety nadal chora w domku siedze ale już dużo dużo lepiej się czuje i tylko katar mi został a przez katar mam chrypkę i kaszel ale jest już naprawde super :-)
Dzisiaj w nocy miałam jakiś dziwny ból z prawej strony żeber i tak mnie o nawalało że aż sie cała spocona obudziła :-/ Przeszło po jakimś czasie ale rano około 5 znowu mnie to napadło :-/
Może mały jakos dziwnie się ułożył i stąd ten ból ale mam nadzieje że juz nie wróci
Nasz synuś tak ostatnio szaleje że co jakiś czas w nocy się budzę a moje kochanie jak się w nocy przytula i obejmuje brzuszek to dostaje takie kopniaki że też się wybudza :-)
Mały szaleje na całego :-)
image[/url]
image
Dzieńdoberek :D

Dziewczyny zatem trzymajmy się tego, że jak się miało mocne bóle okresowe to skurcze to pikuś.
Ja zawsze 3 dni jadę na mocnych tabletach, a w nocy jak mnie ból wybudził to miałam ochotę sobie wyrwać kręgosłup razem z macicą i jajnikami ;]

Pięknie się robi, oglądałam prognozę i podobno już nie długo 15 st. C w ciągu dnia :D jupi !
tez bede miala cc chyba nawet 36-37, ale moze sie uda do 38. ja sama sie urodzilam w 26 tygodniu w 1988r i wielka baba wyroslam:D wiec spokojnie, wczesniejsza cesarka nie jest niebezpieczna;) a kazda kolejna operacja mniej boli, wiem to z autopsji;) czlowiek szybciej dochodzi do siebie.

image
Mala - a czym leczysz swoje chorobsko? Bo mnie powalilo na lopatki. Gardlo boli, churchot jak u gruzlika. Nie mam goraczki ani kataru. Czuje sie zupelnie bez sil.
Poradzcie Babeczki czym sie wspomoc. Czosnek, mleko z miodem i czosnkiem, wit C, cerutin znam i stosuje. A co wolno jeszcze?
image
image
15 sierpnia 2009
herbatka z cytryną na gorąco i ja jeszcze paracetamol biorę i kupiłam w aptece taki syrop dla ciężarnych
Ogólnie to ciepła piżamka( a nigdy tak nie śpie) i wyleżałam się pod kołderką w łóżku tyle ile mogłam, wygrzałam się i jakoś przechodzi powoli
image[/url]
image
no to wracam do wyrka... :-(
image
image
15 sierpnia 2009
Na ból gardła polecam tabletki do ssania ISLA , polecam imbirowe, nie są może tanie ale można je stosować w ciąży.
image
Irongirl dzieki za pocieszenie-od razu mi troche lepiej. Ja tez mam sie zglosic w 36 tyg, ale dr powiedzial,ze umowimy sie wtedy na 38 i mam nadzieje,ze sie tak uda, bo mimo wszystko im pozniej tym lepiej.
Dziewczyny z przeziebieniem-ja tez pilam Prenalen-taki sobie syropek czosnkowo jakistam i ssalam Faringosept, do tego uderzeniowa dawka witC w postaci swierzo wyciskanych sokow, ale niestety nie zawsze pomaga. Ostatnio mialam angine i musialam wziasc Augmentin :(
Taka pogoda jak teraz jest bardzo zdradliwa, bo niby juz wiosna, a wystarczy za bardzo sie rozpiac i juz wirusy atakuja...
kasia i tomuś - spokojnie - ja miałam wywoływany pierwszy poród - właśnie ze względu na zatrucie ciążowe i białkomocz pierwszego dnia 37 tc - córeczka choć mała nie siedziała nawet w inkubatorze tylko pod kocykiem ogrzewanym leżała dwa dni ;) więc głowa do góry będzie dobrze !!

na przeziębienie polecam efelagran - to paracetamol ale w bardziej przyswajalnej formie - mnie pomógł i na gorączkę i na bóle kregosłupa - sprawdziłam działa hehehe

tak piszecie o tej pogodzie i kurcze cały czas się zastanawiam czy ja dobrze robie że chce pracowac do końca kwietnia .... heh sama juz nie wiem
soraz bardziej ociężała się robie a to dopiero poczatek marca ...

ja przed chwilą jechałam z prezentem powitalnym od koleżeństwa pracowego do naszej koleżanki co urodziła w wojewódzkim na samym poczatku lutego maleństwo
bardzo zadowolona zarówno z tego że ciąża się skończyła heheheh jak i z opieki w szpitalu
byłam w czasie pracy z kierowcą więc za dużo nie gadałyśmy - ale we wtorek się umówiłyśmy co i jak
więc jak się wywiem napisze jak w wojewódzkim świeżo to wygląda ;))
Oooll ja chętnie dowiem się czegoś o opiece w wojewódzkim....więc czekam niecierpliwie na relacje :D
elo dziewczyny,
my po wizycie u lekarza już.
a więc, moja panika to tylko panika bo szyjka 36 mm, twarda, bez jakich kolwiek zmian, no więc co by nie było będę jednak dalej lazikować, powiedzał żebym sobie łaziła gdzie chce bo jak kazał mniej to siedzę w domu i myślę i rezultat tego taki, że się nie potrzebnie stresuję.

no i młoda ma już kilogram,
przez 9 dni doszło jej 250 g, nie wiem sama jak to możliwe, ale jest w 97 centylu.... co tam, wielka będzie i tyle.

dzisaj sobie u mojego lekarza siedzałam dobrą godzinę i wypytałam go o wszystko o co można :)

a teraz czekam na męża i na pizze idziemy :)
image
hej dziewczyny... ja dzisiaj mam katastrofę żołądkową;-/

wczoraj byłam w kfc i zatrułam się skrzydełkami!!! Pół nocy wymiotowałam i miałam dreszcze, jak w końcu usnęłam to po kilku godzinach znów pobudka i powtórka z rozrywki... niewiele brakowało by skończyło się pogotowiem;-(

dzisiaj jest lepiej choć dalej się słabo czuję....

NIGDY WIĘCEJ!!!
image

image
syrop z cebuli polecam;) kanapki z czosnkiem i rutinoscorbin 2x2 mi juz trzy razy tylek uratowalo;)

jak sie zatrulas, polecam kleiki lub tylko chlebek z maslem zbey nie obciazac zoladka zbey nie bylo dalszej powtorki z rozrywki i gorzka herbatke slaba;)

image
Mikulka ta twoja córeczka to kawał baby ;)

Mój młody w 2 tygodnie przybrał 151g, i wszystko u niego ok ;) położenie miedniczkowe oby takie zostało heheh
image
image
Bianka & Vincent ;)
no kawał kawał,
szczególnie, że ona ma gruby brsuszek :)
no ale ja miałam 52 cm i 4 kilo więc też raczej gruba byłam a nie duża :) bo 4 kilowe dzieci to raczej z 58-60 cm mają

a my dzisaj po pizzy i ikea,
mała ma łóżeczko, materacyk, prześcieradełka, podkład pod materac i nawet grzechotkę :)

no więc w kwietniu reszta wyprawki i maj i czerwiec już relaks :)

idę spać bo padam z nóg a jutro o 10.00 jestem umówiona z mężem na długi spacer :)
image
Ja juz sie nie moge doczekac 23 marca, to bedzie 31 tydzien... ciekawe ile moj klops wazy... ale obstawiam około 1.5kg ;)

Wczoraj pół dni z meżem ogarnialismy pokoik malej... zostały 2 kartony do przejrzenia i buty , czesciowo do piwnicy, czesciowo do szafy i pokoik jest pusty :)) wiec zostały tylko listwy, malowanie i czekanie na mebelki,wozki, wanienki i inne ;) No i wtedy tez wypiore i poprasuje ciuszki...
Jakos stwierdziłam, ze na 35 tydzien wszystko musi byc na tip top, zobaczymy jak mi to wyjdzie ;)

Kurcze, cos dzis z pogoda nie tak, a mialam isc z psem nad staw karmic kaczki, bo wczoraj jak bylismy z mezem, to zapomnielismy chlebka....
image

Witam brzuszki:)
Wy to macie tempo pisania. Tatusiek wczoraj wylądował w domu i znowu jesteśmy razem. Trochę przeraził go brzuch i potrzebuje czasu na oswojenie się, ciekawe co powie jak mnie zobaczy po następnym rejsie tj. ok 30 maja :P
Pobiegł już do fryzjera, bo jak zwykle zarośnięty, to mam chwilkę czasu bez ciekawskiej dodatkowej pary oczu. Faktycznie pogoda nie ta, szkodaaaa.
Dzisiaj jestem niewyspana, za każdym razem jak szłam w nocy siusiu to jak wracałam cała kołdra +mój kojec były skitrane przez II połówkę i ciężko było to odzyskać, w końcu się wk... i poszłam na kanapę spać. Dzisiaj już wyciągam drugą kołdrę.
Wy już tyle macie dla swoich dzieciaczków a ja daleko w tyle...

Ciekawa jestem ile mój bąbel waży... hmmm trzeba będzie znowu się umówić do dr Puzio, bo w LM babka spr tylko bicie serca, nie robi USG co wizytę.
Wczoraj byłam na pobraniu krwi w LM i kumajcie, że dziewczyna z pokaźnym brzuszkiem chciała wejść bez kolejki i babka (ok.50 lat, wymalowana, wystrojona) zrobiła straszną aferę. Sama nie korzystam z tego przywileju, chyba że ktoś sam zaproponuje, ale też mi się przykro zrobiło, tak jakbyśmy miały czuć się winne a nie dumne,z tego że jesteśmy w ciąży. Póki co czuję się dobrze i mogę czekać w kolejkach, nie robi mi to żadnego problemu, ale nie wiem jak to będzie później, gdy nogi spuchną, brzuch jeszcze urośnie a tu przyjdzie stać w duchocie.
imageimage
hej dziewczyny. Pogoda tylko wygląda tak źle z okna:) Bo w sumie trochę jest kapuśniaczku i lekkiego wiaterku, ale ogólnie jest całkiem przyjemnie.
Niestety we wtorek przed warsztatami coś mi wypadło więc nie będę mogła z wami iść na lody...czego bardzo żałuję:(
image
tez bym zjadla lody.. ale moi rodzice gadaj ze sie rozchoruje.. traktuja mnie jak dziecko.. eh
pogoda niezbyt zachecajaca niestety.. ale bedzie lepiej;)
ja prywatnie robilam usg... i ani mi nie powiedzial ile dziecko ma cm ani nie powiedzial ile wazy.. jak spytalam ile dziecko juz ma powiedzial z enie moze go zmierzyc bo duzy jest:/

a propo bo tak mi sie przypomnialo, czy krzywda moze stac sie dziecku jesli sie spi sie na tym lewym boku? bo ja ze swoja choroba nie moge spac na boku, sypiam tylko na plecach inaczej nie jestem w stanie.

image
hej dziewczyny :)
my dziś planujemy sypialnię zacząć przemeblowywać, choć do końca jeszcze nie wiemy jednak, czy kupimy kołyskę - mamy łóżeczko turystyczne z podwieszanym poziomem, przewijakiem... i się zastanawiamy, czy warto trzecie łóżeczko kupować... trochę to o miejsce chodzi, bo kołyska miała być ze względu na wymiary właśnie (40x90cm materacyk), ale np przewijaka już nie położę... no zobaczymy, dziś pewnie tylko nasze małżeńskie łóżko zdążymy przekręcić o 180', bo to trochę roboty - trzeba je rozkręcić, bo zajmuje całą szerokość pokoju ;) a moje wymarzone łóżeczko to takie: http://desmond.imageshack.us/Himg846/scaled.php?server=846&filename=40859025383375135597917.jpg&res=medium :D

z tym spaniem na bokach to chyba się czuje, jak jest coś nie tak no i zależy od ułożenia dziecka, niby najbezpieczniej jest na tym lewym boku, ale z kolei lepiej trawi się na prawym ;) no i różnie z oddychaniem, każdy ma inaczej, inną pozycję ulubioną :) niestety często żadną :/ ja już się w lustrze oglądałam, czy nie mam siniaków na bokach, tak mnie boli od leżenia, masakra :P

a mój brzuch ma 100cm :]

no idę za łóżkiem sprzątać, się tam nagromadziło pewnie ;)

miłej soboty!
dziewczyny czy ktoras robiła test obciązenia glukozą 75 w przychodni na ujeścisku gdańsk-południe? nie pamietam ktora z Was pisala ze chodzi do januszewskiej...
musze zrobic badanie - chciałam w poniedziałek, ale zastanawiam sie jak to jest - skoro trzeba czekac 2h, a lab jest czynny 8-9:30? umawiałyście sie jakos specjalnie wczesniej? czy po prostu babka od pobrania czekała, czy jak?
to i ja się melduję w sobotnie popołudnie
my od rana z młoda zaliczyłyśmy warsztaty w muzeum ... ;)
jak wasze dzieciaczki podrosną - bo warsztaty sa dla dzieci w wieku 5-9 lat to polecam - super zabawa i nauka dla młodych a koszty niewielkie (placi sie tylko za rodzica bilet na wystawy) ;))

bauganiarka- a gdzieś te łóżeczka widziałaś w sklepie do kupienia??
ja szukam czegoś właśnie z komódką , szufladkami itd. a ta bellamama jest ok ale bez oglądania to nie kupie w ciemno tak drogiego mebla ...
więc póki co jestem w kropce ;)

aa co do wtorku to dzisiaj mnie olśniło i zajrzałam w papiery o ktorej mam wizyte u brzóski i usg i patrze a tak 15:30 - szok ! wiec na spacerek niesteyt nie dam rady ... obym na same warsztaty zdązyła to co prawda po sąsiedzku bo w medisonie bede ... ale ostatnio mialam spoznienie w wchodzeniu do gabinetu 30 min. a samo usg z nagraniem nie wiem ile trwa ... no i wizyta .. pewnie mi zejdzie troche ....ehhh
jednak w ciazy to juz nie ta pamięc heheheh
ooll a gdzie te warsztaty?
image

image
luxtorpeda, wciskasz sie o 8 rano i czekasz 2 godziny, panie czekają... głównie chodzi o kierowce, który jest około 10:30 .
No i glukoze trzeba mieć swoją, rozrabia ją pani w okienku po pierwszym pobraniu.
image

hej hej,
ja dzisaj padam z nóg,
spacer, szkoła i galeria bałtycka mnie zabiły :)
ale kupiłam laktator, smoczki i skarpetki.

powoli coraz mniejsza lista zostaje :)
image
Kurcze dziewczyny jak tak czytam co macie to ja jestem daleko w tyle, a chyba jestem jedną z kobitek udzielających sie ktora najszybciej bedzie rodzic:) no ale nic w pszyszłym tyg mam nadzieję nadrobic zaległosci, w sumie to zaczynam już od jutra- jedziemy kupic fotel do karmienia:)
image
Hej, a Mikulka jaki kupiłaś laktator?

Ja dziś byłam w Bobowózkach i Mama i Ja i się podłamałam...wiem mniej niż wiedziałam, do tego nikt nie raczył nam w niczym pomóc...eh!
ja dzisiaj byłam w bobowózkach - tłok okropny ...
Szukaliśmy fotelika - ale akurat tego na którym nam zależy - aby przymierzyć go do samochodu nie było ...

A w oko wpadła mi skórzana teutonia - piękny wózek - szkoda że cena mniej piękna :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
pq, ja wziełam aventa ręczny,
mąż chciał wypróbowywać ale się nie dałam,
butle i smoczki też mam aventa :)

a czemu was tak zlali w mama i ja (bo tam raczej dobra obsługa) i co się chciałaś dowiedzieć?
image
nilkaa a która to skórzana bo nie mogę znaleść
image
Witajcie brzuchatki,
dzisiaj zaszalelismy i zrobilismy sobie rodzinne zdjecia. Mam nadzieje,ze link zadziala http://www.facebook.com/FotoMisie#!/media/set/?set=a.367873926580878.91341.197985730236366&type=1
szczerze mówiąc ja tylko tak na niego spojrzałam, bo wózka nie szukam, a teutonia mi się od zawsze najbardziej podobała ...

Nie wiem czy to ten - ale tu np. jest jakaś skórzana chyba:
http://www.piotruspan.com.pl/inf-teutonia_nowo_teutonia_2012_sk_ra_elegance_spacerowy,803
Kasia i Tomuś superaśna rodzinka:)
Akamara a ten fotel jakiś specjalny chcecie, bo też się za czymś rozglądam. Myślałam o taki worze sako ale nie wiem jak się sprawdzi. W sumie to mam fajny duży fotel, który kupiliśmy pierwotnie do karmienia ale muszę się go teraz pozbyć, żeby zrobić miejsce na drugie łóżko:)
image

image
image

Uploaded with ImageShack.us
image

image
Hejka Dziewczyny :)

bauaganiarka - boskie łóżeczka, szczególnie te szare mnie ujęło, ja się jednak decyduje już na Pinio :)

Wiecie co, ja chyba tez się zdecyduje na ręczny laktator TT, bo w piątek w SR było o karmieniu i wychodzi na to, że jeżeli normalnie się karmi to elektrczny może zakłócić laktacje, będzie więcej problemu niż to warte.

pq, słaba obsługa w Mama i Ja ?, no jestem zaskoczona...ja byłam tam już 3 razy i za każdym razem chętni do pomocy.
nilka,

a zobacz ten

http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=1042&

bo mam wrażenie, że wprawdzie nie skórzany ale charakterem podobny :)
image
Hejka z wieczora :-)
Ja dzisiaj już jakaś zmęczona jestem :-/ pogoda chyba dała mi popalić niestety
Ja byłam w czwartek w Pruszczu i oglądałam sobie wózki i wpadł mi fajny w oko ale myślałam że tam ceny będą może troche niższe ale niestety nie :-(
W sklepach to tylko te najnowsze przeważnie są a wtedy wiadomo że cena raczej wyższa niż tych starszych
No ale jeszcze mamy czas więc narazie nie nakręcam się tak mocno na kupowanie wózka

Miłego wieczorku życzę :-)
image[/url]
image
śliczny, nie mój styl, ale lubię oglądać takie wózki :)

Mikulka, a jaki jest Twój wybór ?
no mój ten co zamieściłam linka :)
kolor szary :)
rozłożył mnie na łopatki bo zakochałam się w nim na żywo w akpolu :)
image
odcień 6 czy 4 ? :) super jest :)
Kasia i Tomus fotki świetne:)

kobritta Twoja Niunia cudna,a co do fotela to chcemy raczej taki zwykły, tzw.finke, ten rodzaj fotela po przez swoja specyficzną drewnianą rame troche sie "buja" i do tego pozniej bede mogła z niego narmalnie korzystac mniej wiecej taki: http://www.google.pl/imgres?q=fotel+finka&hl=pl&sa=X&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=CyECrBPfBjIdYM:&imgrefurl=http://allegro.pl/krzeslo-fotel-finski-finka-relaksacyjny-bujany-hit-i1873154225.html&docid=LRucbkD65GMU7M&imgurl=http://www.mawer.pnet.pl/allegro/fb1.jpg&w=488&h=595&ei=SbdbT9qGGYn0sgbb9Nm2DA&zoom=1&iact=rc&dur=522&sig=112509404701786958733&page=3&tbnh=138&tbnw=119&start=51&ndsp=28&ved=1t:429,r:15,s:51&tx=81&ty=53&biw=1280&bih=655 ale pojedziemy na giełdę w pruszczu, bo tam zrobią nam taki jak chcemy.

Ja laktator też mam reczny jeden aventu, drugi tt zobaczy ktory mi sie lepiej sprawdzi.

Mała757 a wózki w pruszczu to ogladałas w takim małym sklepiku w centrum? Maluch chyba, tak?
image
Kasia fotki świetne :)

my wózek mamy, ale kupujemy samą spacerówkę, nawet już wiem jaką, niby 8,5 kg więc mam nadzieję że się nie nadźwigam :)

my dziś szalelismy na placu zabaw w tesco, ale dzieciaków tam tyle że oszaleć można :))

Akamara tak w takim małym sklepiku na osiedlu przy przychodni(niedaleko) Bardzo mi się tam jeden spodobał takiego jak by starszego typu
Zawsze uwielbiałam takie wózki tylko troche się boję że nam do bagażnika nie wejdzie :-/
ale można podjechac tam i przymierzyć do auta więc fajnie
Dla mnie wózek jest dużym dylematem bo nie wie tak do końca jaki wybrać :-/
image[/url]
image
Mikulka, a gdzie i za ile kupiłaś laktator ?

Akamara, ja mam nadzieje pozyczyc od tesciów taki fotel, skórzany, bo maja w komplecie z kanapami.. wiec mam nadzieje, ze chociaz na początek bede mogła z niego korzystać...
Najpierw chciałam coś jak eko pufa http://www.ecopuf.pl/ ale wydaje mi sie, ze z tego sie bedzie za cięzko wstawać... :/

Kasia i tomus, sliczne fotki, kto wam robił ? :)

Kobritta, sliczna niunka ;)
image

Dzieki dziewczyny! Fotki robila nam Sylwia Kanka http://www.foto-misie.pl/ Od dawna ogladalam jej zdjecia w necie i bardzo mi sie podobaly. Ma konkurencyjne ceny, no i sama jest mama 2 latki, ktora na wychowawczym prowadzi taka dzialalnosc. Przyjezdza do domu z lampami i tlem, a do tego z cala torba gadgetow typu czapki itp. My jestesmy bardzo zadowoleni i chyba wykupie u niej sesje w prezencie na chrzest, bo w swieta idziemy, a nie mam zadnego pomyslu dla rodzinki, ktora ma "wszystko".
Musze skomentowac wozek...no po prostu "stylowy" i przypomina troche ten, w ktorym moja mama wozila mnie, brata, i siostre ;D Na pewno bedzie sie wyroznial na ulicy!
Dzień dobry Dziewczyny!
W Mama i Ja byliśmy pierwszy raz...z zamiarem zakupu wózka... no ale wiadomo ile byśmy się nie naczytali w necie to na żywo wszystko wygląda inaczej...i rozumiem, że było sporo klientów, ale nawet nie miałam się kogo zapytać czy dany model to 2w1 czy gondola, bo jak próbowałam...to panowie byli mega zajęci...postaliśmy jak głupki pół godziny przy tych wózkach, próbując kogoś zaczepić i zrezygnowaliśmy...z resztą z tego co widziałam to nie tylko my...
A Bobowózki rozczaroawały mnie same w sobie...też byłam pierwszy raz...ale myślałam, że to jakaś duża hurtownia...a tam może 5 modeli na krzyż...ewentulanie w 5 wersjach...więc jak chcę coś kupić to tylko nowy z najwyższej półki...bo reszty nie jestem w stanie sprawdzić...eh!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czesc laseczki :) My jutro odbieramy mieszkanie, a od wtorku ma wejsc ekipa do wykonczenia wiec latamy po Catoramach i innych sklepach i szukamy wszystkiego na gwalt. Ale wczoraj znalezlismy chwilke zeby pojechac do mama i ja i jak bylismy ok 16-17 to faktycznie panoeie mieli co robic przy tych wozkach.
Ja juz ostatni dzien w pracy mam za soba. Bylo tak milo ze az szkoda mi bylo isc na zwolnienie ;) Dostalam jakies balsany, zele pod prysznic, kwiatki a od mojej kierowniczki, ktora nie ukrywala swojego niezadowolenia pytanie: jak cos bedziemy mogli do Ciebie dzwonic...?
Milej niedzieli mamuski :)
image
nulka laktatator kupiłam w mama i ja za 99 zł. już jest i czeka na wysyp mleka :)
kasia i tomuś - no ja w tym wózku jestem zakochana po uszy, do tegpo cena jest przystępna bo jak z początku oglądałam takie retro to były po 3500 a na taki mnie nie było stać, żeby dla własnej fanaberii kupować :)
pq - urcze, chyba miałaś pecha bo co ja tam jestem to naprwdę mi bardzo wszyscy pomagaja, fakt, że w soboty mają masakrę, no i pełno Rosjan do nich w sobotę przyjeżdza a to są turbo zakupy :) swoją drogą ostatnio jak byłam to była taka para, ona taki obwieszony złotem, bardzo przystojny i taki na bogato, ona z olbrzymim brzuchem i kupowali, kupowali.... leżaczek bujaczek za 1500, ciuszków to ze 100 sztuk, ona wybierala a jak mu mówiła,że drogie to on tylko mówił, że dla pierworodnego nie ma że drogo. myślę, że lekką ręką 15000 tam zostawili. więc nie ma się co dziwić, że oni są obsługiwani w pierwszej kolejjnośći :) hehe

ja czekam na bieg Justynki, a tymczasem nadzruję sprzątanie balkonu :) mąż sprząta a ja siedzę na kanapie... a póżniej lecimy do akpolu, tak mnie naszło kupowanie, że kupię młodej jakiś piękny kocyk i czapeczkę. a resztę rzeczy to już w kwietniu bo zaraz nie będziemy mieli co jeść :)
image
Mikulka, to mam nadzieje, ze sie cena do wtroku nie zmieni i tez zakupie :)

pq, dokladnie, musiałaś mieć pecha, ja tam zawsze bylam w sobote, chyba 3 razy i raz w niedziele i zawsze ktoś sam od siebie zapytał czy w czyms nie pomoc i wszystko szło, szybko, gładko, cierpliwie :)

Kasia i Tomus, ja sie zastanawiam nad sesją brzuszkową, ale jak już, to juz jak pokoik bedzie gotowy na tip top, z misiami, obrazkami,zyrandolem... pod warunkiem, ze mnie rozstępy nie zaskoczą ;) Ale młodą obfotografujemy na 100% ;)

Masia, to gratuluje wolnego :) No i odbioru mieszkanka :) Super !
image

Może faktycznie miałam pecha...z resztą wczoraj był ogólnie słaby dzień...chyba dla wszytskich...co innego dziś pogoda śliczna :)

A dziewczyny lepszy jest Avent czy TT?? czy podobnie? Bo znalazłam fajną oferte na Allegro właśnie na TT i się zastanawiam...

Masia, gratululuję odbioru i życzę powodzonka w urządzaniu, same zmiany w Twoim życiu :) super :)
Ja kupie aventa, bo mam juz butelki wiec nie bede kupować kilku różnych firm...

Chociaz jest fajna oferta w Akpolu, ze do niani z monitorem ruchu laktotor tt jest gratis czyli za obie rzeczy 400zł bodjaze...

Dziewczyny kupujące Jedo, przeszperałam internet i do Jedo podobno jeszcze pasuje fotelik http://www.mamaija.pl/cybex-aton-fotelik-samochodowy-0-13kg,d2522.html nie wiem czy jest w sklepie, na stronie jest wiec we wtorek podpytam... tu podobno nie ma problemu z wkladaniem do wozka...
image

Ja się tylko witam w niedzielny dzionek :-)
image[/url]
image
nulka,
ja nie wiem czy nie lepiej jednak Maci cosi, cena ta sama a są najlepsze jeśli chodzi o bezpieczeństwo :)

400 zł z niania z monitorem oddechu i laktatorem to aż się nie chce wierzyć - super cena !
image
a ja sie musze wam pozalic:( kobieta wystawila ogloszenie ze wozek i ciuszki odda.. umowilam sie z nia i pojechalam.. zalatwilam transport.. znajomy z malborka specjalnie przyjechal zbey ze mna pojechac... no i czekalam jak idiotka bo nikt nic nie wiedzial... a najlepsze ze pojawil sie facet, ktory rowniez po odbior wozka i ciuszkow... jak mozna tak potraktowac kobiete w ciazy? tym bardziej, ze ja pisalam ze moja ciaza jest zagrozona;( nawet nie wiecie jak mi smutno ze ludzie tak oszukuja...:(

image
nulka już wcześniej pisałam że do jedo pasuje fotelik cybex. Sprzedawca nam go polecił bo nie trzeba się męczyć przy montowaniu na stelaż wózka bo ma prowadnice. W sklepie dano mi do włożenia właśnie maxi cosi i cybex dla porównania.
image
image
Irongirl po prostu nie wiem, co Ci napisac. Skad sie biora tacy ludzie? Jak ja bylam w pierwszej ciazy, to mnostwo rzeczy dostalam za jakies symboliczne pieniadze i jedna kobietka sama zalatwila sobie transport,zeby mi to na wioche przywiesc. Bylam wtedy mile zaskoczona, dala mi mnostwo "gratisow", bo mowila,ze jej i tak sie juz nie przyda... teraz jeszcze bardziej ta kobiete doceniam, a nie pamietam nawet jak miala na imie.
Okrutnie sie ktos "zabawil" :(
Ale nie martw sie-tu na forum czesto sa fajne oferty uczciwych dziewczyn i na pewno uda Ci sie jeszcze cos upolowac. Albo sama zaloz watek,ze kompletujesz wyprawke. Napisz czego potrzebujesz, jakie ceny wchodza w gre i popros o oferty na maila. Moze cos sie trafi. Glowa do gory!
Irongirl... niech ją normalnie ktoś w d*psko kopnie :/ strasznie przykre :/

Minika, musiałam jakos nie doczytac, albo bylam za bardzo zapatrzona w maxi cosi ;) A gdzie oglądałaś ?

Mikulka, jak wejdziesz na strone akpolu to tam jest po lewej stronie gazetka i w niej jest... :)
image

A ja właśnie wróciłam ze spaceru z parku oruńskiego- pięęęęęęknie tam jest :)
Czas sie powoli za obiad zabrać :)
image

tez wiele rzeczy dostalam za tak zwana czekolade od ludzi;) jestem im bardzo bardzo wdzieczna, ale tacy ludzie jak ta babka to porazka. juz sobie wozek tez zalatwilam;) jakos to bedzie, juz nie ma innego wyjscia:) mam synka;)

image
Kurcze z ta babka to faktycznie pipka z niej... :/
Z mieszkanka sie cieszymy, ale jestem wymeczona lataniem po tych Castoramach i innych budowlanych.
Mam pytanie czy sa takie dni ze Wasze maluszki sa bardziej leniwe? Przedwczoraj i wczoraj wieczorem wyczuwalam ruchy, ale mniej jak ostatnio i nie wiem czy siac panike czy to normalne...
image
Masia raczej nie powinnaś się martwić, każdy ma bardziej leniwy dzień a jeżeli więcej chodziłaś to dzidzia wtedy więcej śpi bo ją bujasz.
Ja jak jeżdze autem dużo to mały śpi bo widocznie to lubi :-) Gabrysia tez się najeździła autem w brzuszku i teraz uwielbia jeździć i często było i jest tak że robi sobie wtedy dżemkę :-)
image[/url]
image
hej, ja właśnie byłam w akpolu po czapeki i skarpetki :)
no i proszek zakupiłam jeszcze- jelp

a teraz mój mąż na siłowni siedzi a ja oglądam tv - jednym słowem leniwa niedziela :)
image
Masia, to chyba normalne... zresztą Ola tez od 3 dni mniej sie rusza... nie dość, ze tylko rano i wieczorem to jeszcze słabiej i rzadziej...
Wydaje mi sie, ze ja funkcjonuje podobnie, ale moze mała sie robi bardziej leniwa, albo czesciej spi... albo ma coraz mniej miejsca... ?

Mikulka, tez mam Jelp- tylko żel do prania... bedziecie prały ubranka raz czy wiecej ? i czy tylko w pralce czy recznie tez ?? Bo moja mama troche szaleje i każe najpierw w pralce a poźniej jeszcze recznie...
image

moja siostra gada zebym najpierw wygotowala w wodzie z woda utleniona, a pozniej w pralce z proskiem i plynem:p a zamierzacie prasowac wszystkie ubranka?

image
Tak, ja zamierzam prasowac, ale dopiero jak szafa bedzie :)

Kurcze, zastanawiam sie nad tą niania z Akpola z laktatorem gratis http://www.akpolbaby.pl/elektroniczne-nianie/655-cyfrowa-niania-elektroniczna-z-podkladka-z-czujnikiem-ruchu-tommee-tippee-nowosc-5010415410023.html albo ta co chciiałam wcześniej i laktator z aventu http://www.mamaija.pl/angelcare-monitor-oddechu-ruchu-z-cyfrowa-niania-elektroniczna-ac401,d3293.html

Nie dosc, ze niania tańsza, a firmowa to jeszcze laktotor w gratisie...
image

Cześć Brzucholki ;-)

A Ja po wizycie w piątek chcę pokazać i przedstawić Wam Mojego Synka :-) Waży 847g i zdrowo sobie rośnie w brzuszku Mamusi :-))) Tak Bardzo Go Kocham :-)))

image

nulka ja ze względu na to że ostatnio wyprowadziłam się z Trójmiasta bliżej mam do Olsztyna i tam robię zakupy wyprawkowe. Właśnie w Olsztynie w sklepie Bobas porównywałam te dwa foteliki. Też byłam zapatrzona w jedo ale po wizycie w sklepie zmieniłam zdanie i raczej zdecyduję się na Grander Tutek.
image
image
Jeszcze raz :-)))

image

ja Elizce do dziś prawie wszystko prasuję, no poza rajstopkami, śliniakami czy sweterkami ... Ostatnio na szczęście niania pomaga, bo po pracy to ja już padam ...
Więc tym bardziej synkowi wszystko poprasuję, na początku to niektórym dzieciom każde zgniecenie przeszkadza więc niech ma wyprasowane ...
Zresztą to tak fajnie wszystko przygotować, poprać, poprasować - mi się to w ciąży poprzednio bardzo podobało :).
Teraz już mniej - no ale nie lubię jak mała w pogniecionych ubraniach chodzi.
Pyszotka, super synioo :D i jaka łydka :D hihihi

Minika, to ciekawe czy w Mama i Ja tez bede miała możliwosc wyprobowania...
image

nulka, a moja mama mówi, że oszalasłam że ciuchy będe prać i prasować, że to przesada......
i jeszcze w jelpie, hehe
ale będe prać i prasować tylko, a po 2 miesiącu bz jelpa na białego jelenia ją przerzucę :)
image
Heheh...moja Mama też mówi, że jakaś powalona jestem, że nowe rzeczy będę prać...no ale będę i prasować też...ale ja tak kocham te maluszkowate rzeczy, że z przyjemnością to zrobię...jak już Mała będzie to pewnie z prasowaniem będzie gorzej...ale zobaczymy.

A w ogóle przyznam Wam się, że ostatnio napadłam na lumpki i tam za na prawdę śmieszne pieniążki można kupić prześliczne, oryginalne, praktycznie nie używane ciuszki... osobiście polecam, ale wiem, że nie wszyscy "lubią".
nulka ale jak zobaczyłam cenę cybexa w mama i ja to mi szczęka opadła bo w tym sklepie co ja będę brała jest o 100 zł taniej (według ceny z allegro jaką mają) i jeszcze powiedzieli że jak będę brać w sklepie dostanę dodatkowy rabat.
image
image
to chyba w szkole rodzenia mi mówili - chyba położna to widziała, że do noworodka jeszcze będącego w szpitalu przyszli goście z prezentem - nowymi ubrankami - matka od razu założyła je dziecku i niestety okazało się że dziecko strasznie się na nie uczuliło i chyba jeszcze z dwa tygodnie w szpitalu zostało ...
Oczywiście to jakiś skrajny przypadek ale przy masowej produkcji ubranek w Chinach do tej pory wszystkie nowe ubranka Elizy piorę zanim je jej założę - bez przesady - duży problem to nie jest, ubranka dziecka mało miejsca zajmują.
nie no ja też jestem za praniem,
ale dla siebie nie piorę nowych :)
image
Ja też stwierdziłam że wypiorę i wyprasuję wszystkie ubranka które mamy dla młodego, a tłumaczę to tym że zanim trafią do sklepów i w sklepach wiele osób może ich dotykać, więc wolę dmuchać na zimne.
image
image
Jeżeli chodzi o nowe rzeczy to ja zawsze piorę bo nie wiadomo gdzie leżały i jak długo ale ani nie prasowałam ani nie koniecznie musiałam mieć proszek JELP chociaż jak mogłam to kupowałam taki żeby dla dziecka był przystosowany.
Prasowałam jak naprawde było pogniecione ale tak to wyciągałam ciuszki i prostowałam je wieszając i było spoko :-)
może to dlatego że nie znoszę prasować :-/
teraz też wszystko wypiore i poukładam w szafkach ale nie będę przesadzała :-)
Za to moja mama wszystko prasowała jak u niej coś zostawało albo ona kupowała i prała :-)
image[/url]
image
Minika, Mama i Ja nie nalezy do najtańszych, ale pracuje tam meza znajomy wiec licze na jakis rabacik ;)

A co do prania/prasowania wyniosłam to z domu, moja mama tez wszystko pierze i prasuje ... ( tzn majtek i skarpetek nie prasuje ale poza tym chyba wszystko ;) ) i ja w sumie tez wiekszosc...

A ze mąż ma problemy ze skóra, to wole u malej nie ryzykowac i stad ten Jelp... pewnie normalnie bym kupiła dzidziusia albo lovele... a tak, to najpierw jelp , poźniej jakis dzieciowy a koło roczku juz nasz proszek :)

Dziewczyny, zadna sie nie orientuje z tymi nianiami elektronicznymi ?? :(
image

dla siebie też nie piorę, ale ja to nigdy na nic uczulona nie byłam ...
Witam na koniec weekendu. Na zajęciach mnie wykończono, tyle pisania :(
Jednak humor utrzymywał się, bo rano byłam na USG 3D :) Tolek nie pokazał za dużo swojej buźki, ponieważ zasłaniał się ręką i nogą !!! Termin wg USG jest teraz 24 czerwca ale mi się bardziej 3 lipca podoba więc niech już tak zostanie na naszej liście :) Tolek waży 870g i co najważniejsze wszystko u niego dobrze :D
image
ja młodemu raz przeprałam i przeprasowałam, później prałam mu w loveli ale już nie prasowałam, teraz też pewnie raz przepiorę w dziecięcym. Dawida dosyć szybko na nasz proszek przerzuciłam jakieś 4 miesiące miał i mam nadzieję że teraz też uda się tak szybko :)
w życiu nie wpadłabym na to żeby ręcznie prać, chociażby z lenistwa :)

nulka ja mam nianie angelcare ale taką najzwyklejszą bez monitora i jestem z niej bardzo zadowolona, wiem tylko że koleżanka ma nianie fisher price i jest tragiczna, nie dość że zasięg słaby to urządzenie musi stać prawie że przy maluchu bo inaczej nic nie słychać i póki małe dziecko się nie wierci to oki ale takie przekręcające się to już problem.

Hej dziewczynki na koniec weekendu ;)

Kurde ale te wasze chłopaki duże heheh moj to jakiś taki drobinek, ale w sumie Bianka też taka była ;)

Ja ciuszki tylko prałam nic nie prasowałam, proszek Lovela i płyn też.

Nianie mam również AngelCare ale z monitorem i jest super, mega duży zasięg a czujke mam no z 2m od łóżeczka i słychać wszystko super

Do mamusiek które ida na warsztaty na ktora sie umawiamy?? ;)
image
image
Bianka & Vincent ;)
ja tam przed warsztatmi jestem za spacerkiem,
więc może 15.00 - bo pogoda się zapowiada ładna :)
image
a może 15.30?:) muszę ogarnąć małego po drzemce i dojść na miejsce? a gdzie się spotykamy? przy locie? koło neptuna czy gdzie?:)

Hej dziewczyny poweekendowo:)
Irongril88 to co opisałaś to po prostu zwykłe draństwo i najlepiej tam gdzie znalazłaś to ogłoszenie obsmaruj tą babę!!! I tak jak tam ktoś radzil poszperaj albo napisz swoje ogłoszenie, bo naprawdę wiele osób chce sie pozbyć ciuszków za małe pieniądze. Jeżeli chodzi o pranie, to ja wszystkie ciuszki wyprałam w dzidziusiu i wyprasowałam i tak będę robiła pewnie do ok 3-4 miesiąca. Potem jak się da to już przerzucę się na zwykły proszek. Ale ogólnie z tego co też słyszałam w SR i od doświadczonych już mam, to dzidziulowi trzeba wyprać w proszku specjalnym i wyprasować aby odkazić. Niby można to teraz zrobić w pralce, bo są programy, ale te wszystkie ciuszki trza prac na 30-40 stopni więc lepiej wyprasować. My dzisiaj jedziemy do siostry po łóżeczko i fotelki do auta. Wczoraj zrobiłam 3/4 zakupów kosmetycznych w rossmanie. Na Witominie otworzyli odnowionego i powiększonego rossmana i są takie fajne promocje, że aż byłam miło zaskoczona. Ostatnio zrobiłam sobie listę co trzeba kupić i porównywałam w 4 sklepach internetowych: akpol, etygrysek, rodzyneczki i boboraj i w naszym rossmanie było taniej więc od razu mi sie poprawił humor, że się zaopatrzyłam:)miłego dnia:)
image
hej,
ja wszystkie ciuszki wypralam w pralce na 40 stopni w proszku Dzidzius, dalam podwojne plukanie i wyprasowalam w maxmalnej temp z podwojna para. Porownywalam opinie o proszkach dla dziec na roznych forachi i miedzy Jelpem, Lovella a Dzidziusiem roznica byla jedynie cena.

Akamaraa nie martw sie ze niewiele masz. Ja jestem niedaleko za Toba w terminie porodu i tez jak patrze to w sumie mam niewiele. Ciuszki owszem sa, kolyska, wanienka, sterylizator i mata edu tez (mata na pozniej a sterylizatora mam nadziej nie bede potrzebowala bo chce karmic piersia). Lozeczka, materaca, poscieli, becikow, wozka, laktatora brak. Sa czesciowo upatrzone ale jakos nam sie nie zebralo zeby pojsc i kupic. Daje sobie czas do konca marca, powinnam sie wyrobic. najbardziej denerwuje mnie brak konkretnego spisu co mam dla dziecka kupic w aptece. Gaziki jalowe, spirytus i sol fizj. tyle wiem. A co z reszta? Gdybym miala konkretny spis to bym poszla i jednorazowo wszystko kupila. A w SR o tym poki co nie bylo i nie wiem czy wogole na te zajecia sie zalapie bo moga byc na koncu a ja wtedy moge sie juz rozpakowywac (1 zajecia na tydzien mamy).
image
image
15 sierpnia 2009
rowniez nie wiem tak do konca co bedzie mi potrzebne... mam troche ubranek, od jednej kobiety dostane wozek od innej lozeczko z materacem;) butelke i smoczek mam:D mam w planie kupic proszek i plyn i zaczac prac i ukladac, ale najpierw komoda jakas by sie przydala, wiecie gdzie mozna tanio kupic komode? bo ceny mnie przerazaja....

a co do ogloszen, dziekuje przegladam codziennie rano;) jeszcze troszke czasu to sie uda i dodatkowych pare ubranek dostac od kogos;) podstawa to sie nie zalamac;)

image
Hej Laski! A propos komody i łóżeczka to my zamówiliśmy z allegro naprawdę tanio, złożyliśmy i jest super allegro.pl/listing.php/search?category=17272&change_view=1&order=d&string=komoda+łóżeczko. TO tego kontakt ze sprzedawcą jest super. Irongirl88 my wzieliśmy zestaw ale może da radę samą komodę...można zadzwonić i podpytać.
Makuszka nam polozna na SR mówiła,ze do pepuszka lepszy od spirytusu będzie octenisept w spray i tak na liście apteczny mam: właśnie ten octenisept i zastanawiam się czy 50ml wystarczy,bo później jest 250ml? Jałowe kompresy,sol fizjologiczne też ponoć najlepsza w ampulkach na początek do tego tamtum rosa i enema. jak o czymś zapomniałam to piszcie dziewczyny co wy będziecie kupować.
image
hymmm
jak czytam te wasze zakupki - ja poza kilkoma ciuszkami nei mam nic ;))
i na stawiam sie na zakupy glownie w maju - jak bede juz na zwolnieniu;))
a teraz prowadzę monitoring allergo hehehe- ostatnio wychaczyłam super wózek za 900 zł - na razie wacham się między 3 firmami- bo chce kupić firmówkę ale używana - u Matyski się sprawdziło u Emmy tez może ;))

a z nowymi wózkami to tak jak z autami moim zdaniem wyjazd z salonu i 30% ceny mniej hehehehheh
ostatnio trafiłam na ofertę stokke za 1500 zł - komplet wypasiony ;) liczę że w maju tez coś upoluje hehehheheh

ja dzis pol nocy nie spalam i mam tak skaszaniony humor ze bym zabijala spojrzeniem wszystko w około wrrrrrr
na pewno wystarczy - my do dzisiaj mamy to malutkie opakowanie ...
Enemy raczej nie użyjesz, tantum rosa - też chyba warto z kimś na spółkę - ja chyba 2 saszetki z 10 użyłam
Hej::)
Tantum rosa można na saszetki kupować.
Co do niani wczoraj orientowaliśmy się na necie i ta z akpolu ma dobre opinie i zastanawiamy się czy jej nie wziąć, bo naprawdę się opłaca. Dzisiaj tam podjedziemy i zobaczymy. Wywnioskowaliśmy, że najbardziej popularne i b.dobre są nianie aventu.
Łóżeczko, w sumie komplet z materacem, przewijakiem, becikiem i czymś tam jeszcze też upatrzyliśmy na allegro- sklep jest w Gdańsku na Szarej 30, podjedziemy zobaczymy.
Termometr = pistolet zamówiony, wybraliśmy THERMOFLASH LX-26 VISIOMED, będzie do odbioru gdzieś na Hallera.
Zerkaliśmy też na łóżeczka turystyczne i b.fajne na allegro ma sprzedawca z Koleczkowa, tylko niestety nie ma opcji odbiór osobisty a chciałabym to najpierw zobaczyć :/ Trudno, może w jakimś sklepie oblukamy.
Dzisiaj po SR może wózek zamówimy:) Sporo tego, ale przynajmniej mamy co robić, bo teraz oboje razem siedzimy w domu.

Miłego dzionka:)
imageimage
a ja leżę z glukozą w brzuchu :]
jest nieźle, za pół h odczyt; w pierwszej ciąży tylko 45min wytrzymałam i haftnęłam, więc teraz się staram, żebym nie musiała powtarzać ;)
Tysię Mąż do swoich zawozi, żebym mogła w spokoju to cholerstwo strawić :P

dziewczyny do laktatora TT pasują też butle Aventu :)
Minika a te wózki Grander to w Olsztynie oglądałaś? Tutaj to tylko w Tygrysku je widziałam i w sumie też mi ten wózek odpowiada chociażby dlatego, że jest lżejszy od Jedo
image
Witam po weekendowo,
ja się w końcu na maksa wyspałam, bo mąż o 6 opuścił łóżko i można było sie porządnie wyciągnąć :)

no apteczne rzeczy to jest zagadka, ale w sumie tym się aż tak nie przejmuję, bo to mało rajcująca część zakupów (przynajmniej dla mnie bo nie ma co wybierać - sól fizjologiczna to sól fizjologiczna, pewnie nawet opakowania się nie różnią :)) więc w razie co to męża wyślę, tak samo jak z kosmetykami i pieluchami :)
ale ogólnie mam zamiar ogarnąć temat w maju, w kwietniu chcę zakończyć temat wyprawki - tz tej interesującej części :)

a co do spacerku przed warsztatami to:
może spotkajmy się pod kinem krewetka bo to zaraz obok tego hotelu a może niektóre będą autami więc sobie zaparkują gdzieś obok,
co do godziny to dajcie znać jak wam pasuje bo ja jestem że tak powiem wolnym człowiekiem :)
image
Witajcie Dziewczyny :D

spokojnie z tymi zakupami, wszystkie zdążymy :) Ja jestem ciekawa co będą mówili na temat pakowania torby w SR, mamy o tym w środę.

Mnie bardziej stopuje brak miejsca :) dlatego ja jeszcze tak nie szaleje, poza tym jeszcze jest czas.

Oczywiście meble chcieliby mi już przywieźć w fabryki 19 marca, zbije ich dziś z tropu na 19, ale kwietnia :P

Ja też dziś kiepsko spałam, obudziłam się o 3 i nie mogłam zasnąć, już zaczynają boleć mnie plecy, a to jeszcze 3 miesiące ....;]
no placy chyba powoli zaczną dokuczać ;)
ale z drugiej strony już bliżej niż dalej więc nie ma się co martwić.

znów mam dzisaj lenia a muszę leceć pozałatwiać sprawy :)
image
Serwus :)
Wysłałam maila z pytaniem na te warsztaty Bezpieczny Maluch, ale nie dostałam jeszcze odpowiedzi, ale może Wy się orientujecie czy można wziąć ze sobą Męża?

Z dolegliwości ciążowych to mi się ostatnio zaczęły nieprzyjemne ciągnięcia w pachwinach :/
Ubieranie spodni zaczyna być dla mnie kłopotliwe hehe
image
image
Też przede mną niedługo badanie glukozy i muszę zrobić 75, tak zalecił lekarz, a odnośnie prania ciuszków to na pewno nie będę prać nowych, nawet jeśli ktoś je dotykał to i tak dziecko nie może być chowane w sterylnych warunkach, używane to oczywiście wszystkie pójdą do bębna:)
jeżeli chodzi o ciuszki, to oczywiście że będę prać i prasować...myślę że bardziej ważne jest zlikwidowanie tego nowego przemysłowego zapachu.

Są osoby, co dwukrotnie piorą całą wyprawkę, ale to już przegięcie :/
A ja mam to szczęście, że mam dwie komody i nie mam problemu ze składowaniem ubranek, bo do dyspozycji jest 9 dużych szuflad :)

Co do prania to czekam aż się zrobi trochę cieplej, bo uwielbiam robić pranie, a suszyć je na słoneczku w ogródku uwielbiam jeszcze bardziej :D
I jak wpadnę w szał prania to będę prała wszystko co mi podleci pod rękę, nowe czy używane EVERYTHING! :D :D :D
image
image
ha - moim rekordem w zakupach aptecznych było kupienie pół litra soli fizjologicznej zamiast ampułek :P - nie wiedziałam że sól musi w ciągu tylko 2h od otwarcia być zużyta - duże opakowanie wydawało mi się po prostu ekonomiczne :P

Mnie też czeka glukoza i nie podoba mi się to, bo prawdopodobnie znów będzie oznaczało dietę :(
Co do jutrzejszych warsztatów, to można wziąć męża go nie rejestrować. Także spokojnie:):)No nic dziewuszki do zoo na ćwiczeniach:)
Nilkaa dlaczego nie użyje? Wydawało mi się,że to nawet praktyczne jest,może mało przyjemne i nie fajne,ale praktyczne:) ją w sumie nie mam doswiadczenia w tej materi, dlatego już sama nie wiem.
image
dziewczyny,
odnośnie glukozy i diety to ja wam powiem, że mimo, że mam glukozę w normie to w zasadzie jestem na diecie cukrzycowej (z drobnym odstępstawami) i czuje się rewelacyjne.
a jak mam dzień, że sie łamię i jem białe pieczywo, słodycze czy tłuste jedzenie to bardzo cierpie.
wtedy albo mam zatwardzenia, albo zgagę albo nie mogę spać :)
więc w sumie nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło,
a zaletą diety cukrzycowej jest też to, że bardzo niweluje tycie :)
image
pomelo, dziękuje za info :)))
image
image
ja chyba też przejdę na tą dietę cukrzycową, bo nadal przybieram prawie kilo na tydzień :/ masakra :(

wiele rzeczy wyeliminowałam i nie mam problemów trawiennych, ale co z tego, jak waga zaczyna przypominać stoper :D
bo jak już są prawdziwe skórcze to już na wszystko brakuje czasu i lepiej do szpitala jechać - tzn lepiej aby tam to już zrobić ...
Ja kupiłam poprzednio i do dzisiaj stoi :)
azura,
bestio wczoraj cię widziałam i dalej jesteś chudzielcem :)
image
irongirl88

to chyba cię zainteresuje
http://ogloszenia.trojmiasto.pl/oddam/oddam-ciuszki-dla-niemowlaka-ogl4778485.html
image
Jeśli chodzi o rzeczy z apteki to mam na liscie Octanisept 50ml, sol fizj 5ml x 20 sztuk i gaziki sterylne i zwykle... można jeszcze dokupić rumianek na zaropiałe oczka, ale na poczatek sól wystarczy...

Bauaganiarka, pocieszyłaś mnie, ze butelki z aventu pasują do laktatora z TT... coraz bardziej przemawia za mną ta promocja niani i laktatora z Akpolu(a) jutro bedziemy częsciowo kompletować wyprawke to o wszystko sie wypytam :)
image

Ja nie mam wagi w domu, a czego oczy nie widzą..... ;)

Azura i jak z tymi mebelkami ? zamówiłaś je juz? jak z rabatem ? Bedziesz dzis na wykladzie ?
image

ja bym rumianku nie kupowała bo chyba też potrafi uczulić ...
U nas na zaropiałe oczka był potrzebny antybiotyk ...
Akamara, ja ten octenisep to kupie 50ml, skoro pepek odpada na 2-6 tydzien to powinna taka ilosc wystarczyc.

Enema droga nie jest, mozna sobie kupic. Skorcze skorczami ale mamy 2 godziny na przyjazd do szpitala wiec mozna zdazyc to uzyc.

Ja komode kupilam w Ikea. Zwykla komode Malm. Radze kupic ciut wczesniej i wywietrzyc bo troche smierdzi w srodku. Moja po 2 dniach byla "bezzapachowa". Tak samo radze sie zastanowic z lozeczkiem z plyty meblowej. Lozeczka Klups Mis i Zyrafka sa czesciow z plyty meblowej. One beda smierdziec, lepiej wiec kupic wczesniej i wietrzyc. Albo zdecydowac sie na sosnowe - te nie maja zapachu.
image
image
15 sierpnia 2009
elfik5555 tak, wózek grander tutek oglądałam w Olsztynie, jest bardzo lekki i tym mnie urzekł.
image
image
nulka dzieki za info o glukozie, musze sie zmobilizowac - mam plan pojsc w czwartek :)
na warsztaty tez sie wybieram, a skoro meza nei trzeba rejestrowac to moze i ego wyciągnę :)

a tak poza tym to dołącze do wątku, do tej pory tylko podczytywałam z ukrycia ;) termin na 21.06.2012 i wygląda na to ze bedzie córka.
Chodzę do dr Januszewskiej - chyba tak jak Nulka, tak?
Widze,ze szal zakupow trwa. Moze kogos zainteresuje http://forum.trojmiasto.pl/Sprzedam-NOWY-Laktator-elektryczny-Tomee-Tippee-t318298,1,16.html znam osobe sprzedajaca i gdyby nie fakt,ze sama juz sobie taki kupilam, wzielabym od niej. Moze ktoras z Was sie skusi.
My bylismy dzisiaj w Akpolu-kupilam kilka rzeczy, jutro zaliczamy Wejherowo i jeszcze pewnie cos tam w tym tygodniu i po weekendzie bede mogla wszystko prac, prasowac i ukladac. Do tego czasu malowanie bedzie skonczone i mam nadzieje odzyskac panowanie nad domem ;D
Pogoda piekna-nie wiem, czy Wam tez tak dziala na psychike, ale ja od razu poczulam sie lepiej :D mimo kilometrow filii maskujacej w calym domu ;D
witaj luxtorpeda :)

nam położna polecała kupić enem'e i kiedy będziemy już pewne że to są skurcze na poród, czyli co najmniej co 10 min wykonać lewatywę. Zastosowanie jej może troszeczkę przyśpieszyć skurcze, dlatego trzeba się upewnić że to to.

Jeżeli chodzi o apteczne zakupy, to zrobię jedno zamówienie w doz.pl i będę miała to z głowy ;]
u mnie od razu się zaczęło co 3 minuty ..- od razu jechałam do szpitala.
Lewatywę miałam normalnie w szpitalu jak chyba większość kobiet.
no teraz nie ma lewatywy w szpitalach, podobno zgodnie z programem Rodzić po Ludzku, tak samo golenie...samemu trzeba o to zadbać.
Ja mam mebelki Klups Zyrafka fakt ze rozpakowałam wszystko szybciej ale nie dlatego żeby wietrzyć a nie mogłam sie doczekac :) i musze powiedziec ze nie smierdziało.

Do pępuszka nic nie bede kupować tylko spirytus tak jak z Bianka i po tygodniu pępuszek odpadł.

A na spotkać możemy sie o 15;30 pod krewetka mi to odpowiada ;)

A jeśli chodzi o lewaty
image
image
Bianka & Vincent ;)
Jesłi chodzi o lewatywe to nie była konieczna, mój organizm sam sie oczyścil w czasie porodu ale owszem w szpitalu nikt mi tego nie proponowal ), i podczas partych nie mialam niespodzianki
image
image
Bianka & Vincent ;)
Dziewczyny nie przesadzajcie z tą wagę, myślę, że każdy ma swoje tempo do tycia w ciąży i raczej ciężko nie przytyć:)To taki czas:) I jak masz przytyć trochę to czy będziesz na diecie czy nie to i tak co pisane, to będzie:)A poza tym Azura wyglądasz jak patyk więc nie przesadzaj:)zaintrygowałyście mnie tą lewatywą, bo myślałam, że w tym programie rodzić po ludzku piszą, że nie muszą robić Ci lewatywy, ale jeżeli jest czas i się zgodzisz to możesz....chociaż nam też w SR mówili, że organizm sam się oczyszcza przed porodem i że zazwyczaj dzień przed ma się biegunkę albo wymioty, bo to naturalna sprawa...
image
Może coś wam wpadnie w oko ;) Dla córeczki

https://picasaweb.google.com/114669266394513075151/Ciuszki03
image
image
Bianka & Vincent ;)
mówi, że nie zlalało strony :(
image
http://picasaweb.google.com/114669266394513075151/Ciuszki03

Może teraz sie udało ;)
image
image
Bianka & Vincent ;)
Hej Dziewczyny,
mi tez 15.30 jutro przed Krewetka odpowiada:) Do tej pory nie wiedzialam, czy uda mi sie komus sprzedac na ten czas Maje, ale tesciowka sie zglosila na ochotnika;)
Jonka, fajne te bodziaki w kropy (zdjecie 19) - to jest 56 czy 62? Kolor chyba na chlopca tez moze byc..? Jak 62 i kolory uniwersalne, to z checia jednego bym wziela, bo sliczne:0
laski,
no to 15.30 pod kienem krewetka,
tylko ustalmy ile nas bedzie oby się pozbierać do kupy.
znak rozpoznawczy to brzuchy :)
image
tego z sobą nie zapomnę:)

Moj brzuch wygląda juz na dziewiaty miesiac...
imageimage
banka no jak na moje to bardziej 62, a dla chłopca no jak kto lubi ;) bo kilka kropek jasno różowych jest ;)

Dopisywać sie
Lista kto idzie na warsztaty :

Jonka6
image
image
Bianka & Vincent ;)
Na klinicznej jest tak ze jak przyniesiesz swoj zestaw do lewatywy i poprosisz to Ci zrobią.

Ja też bede jutro, chociaz bede musiała sie wczesniej urwac z wrsztatów, bo na 18 mam SR:(

Jonka6
Akamara
image
hej dziewczynki :-)
mnie dzisiaj strasznie kaszel męczy i niestety będę musiała się do lekarza wybrać :-/
Ja lewatywy nie miałam i nie chciałam ale podczas porodu nie miałam żadnej niespodzianki :-)
Jeżeli chodzi o tantum rose to ja używałam bo w domu robiłam sobie okłady na krocze i było super a do pępuszka używałam spirytusu i bardzo ładnie i szybko się goiło
pozdrowionka
image[/url]
image
Jonka6
Akamara
Kobritta
image

image
na warsztatch bede ale bede leciała z usg 3d z mediosna wiec na spotkanko przed nie dam rady ..

Jonka6
Akamara
oooll

co do lewatywy to nie mialam przed porodem bo nie bylo takiej potzreby
za to mi sie bardzo emla przydała po porodzie juz w domu ... oj baaaardzo
i czopki glicerynowe

miłego wieczorku!
Jonka6
Akamara
Kobritta
Mikulka
image
makuszka ja mam zapisane co w aptece i tak:

- bella mama podkłady
- octanisept (czy jak to się tam pisze:P)
- gaziki leko
- sól fizjologiczna (taka w ampułkach)
- patyczki do uszu z ogranicznikami
- sudocrem
- majtki poporodowe
- tantum rosa
- sprey do noska (ja miałam sterimar ale wg mnie za mocno psika, teraz wezmę coś delikatniejszego)
- gaziki jałowe
- podkłady seni (to jak ktoś nie używa przewijaka)

u nas octanisept bardzo się sprawdzał i dosyć szybko skończył, często dezynfekowałam nim jak np mocz do badania braliśmy to młodego nim psikałam, sama też używałam :)

ja też nie miałam lewatywy,ale że ponad 10h tam byłam zdążyłam sama się oczyścić.

Mi jak najbardziej 15.30 też pasuje :) ja będe z Dawidem pewnie na rowerku (on oczywiście nie ja:D)

Jonka6
Akamara
banka
Madziuska2

Jonka6
Akamara
Kobritta
banka
Madziuska2
oooll
Mikulka

Jonka,
jakby nie byl to dla Ciebie za duzy problem to wez jednego bodziaka w paski i jednego w grochy i zobacze "na zywo" ten rozowy;))

Ja mialam lewatywe, no i chyba potrzebnie, bo skurcze mialam wywolywane i wcale nie lazilam sama z siebie do toalety, jak to obiecywali na SR... Natomiast panie w wojewodzkim sie grzecznie spytaly, czy chce czy nie chce... Za to golenie zrobily mi bez pytania, choc mialam b. b. krotkie i moj maz powiedzial, ze byl zalamany - zadnej wody, mydla, czegokolwiek, tylko na sucho maszynka, az poleciala krew... Wiec chyba lepiej sobie zadbac o to w domku, jeszcze w trakcie skurczy lub jak wody odejda (jak u mnie)

Do zobaczonka jutro!
imageimage
Madziuska - dzieki Ci dobra kobieto za spis.

Ja na warsztaty nie ide - rozwala mnie przeziebienie, szkoda....
image
image
15 sierpnia 2009
Hej dziewczyny,
co myślicie o wózkach HITREEC? Znalazłam 3w1 w okazyjnej cenie i zastanawiam się czy ktoś może mi coś powiedzieć na ten temat...?
image

image
Lista na warsztaty :)
Jonka6
Akamara
Kobritta
banka
Madziuska2
oooll
Mikulka
nulka (+mąż)

Na spacer sie niestety nie pisze, bo do 17 bede na SR, wiec na warsztaty sie niestety spoźnie.. takze spoźnialska z wysokim mężem to ja ;)
image

Jonka6
Akamara
Kobritta
banka
Madziuska2
oooll
Mikulka
nulka (+mąż)
pomelo
Ale mnie niestety na wcześniejszym spacerze(i lodach) nie będzie, ale możecie mi przynieść pod językiem trochę pyszniutkich lodów:)
Bardzo spodobal mi się tekst znak rozpoznawczy brzuchy:):):)nie da sie ukryć:)
image
A właśnie można wziąć męża na te warsztaty, czy trzeba bylo dla niego wypisać osobne zgłoszenie, bo nigdzie nie doczytałam.
image
Z tego co wiem, to nie trzeba bylo osobno... bo ja tez chciałam mame, ale jej cos wypadło :/ wiec bede z mezem...
image

hehe,

więc dzisaj mi przypada zaszczyt przywiatania was po raz pierwszy w ten piękny dzień :)

tak więc witam serdecznie i słonecznie bo za oknem pięknie :)
image
Hejka :)

właśnie w DDTVN pokazują jak ratować dzieci
I ja sie witam, mega niewyspana... wczoraj spałam ciągiem prawie 8 godzin a dzis co 40 min pobudka plus 4 razy łazienka... :/

Ale świeże pieczywko kupilam, zaraz robie sniadanko dla męża i siebie i wyruszamy w całodniową podróż ;) hihi

do zobaczenia na warsztatach :))
ja dziś spałam w sumie dobrze tylko te sny porąbane....najpierw atakował mnie czarny kot a potem śniły mi się guana...ble
image

image
guaniaki:)
image

image
coś mi zmienia wyraz K-U-P-A miało być
image

image
a ja mam dziś wizytę u lekarki i mam nadzieję że już dostanę zwolnienie ... już wykończona jestem pracą :(
Zresztą i tak wszyscy mnie poganiają kiedy wreszcie pójdę na zwolnienie.
ja też się witam z rana, będę również na warsztatach.Proszę o dopisanie do listy:)tylko Dziewcyzny, z tego co czytałam to większość kobiet będzie tam z brzuszkami:) także może być problem z rozpoznanniem kto forumowy a kto nie:)
A ja dziś też kiepsko spałam, bo czuję, że mnie jakieś choróbsko bierze :/
Czuje, że mi w żyłach krąży jakiś brzydki wirus :/

Co do dziwnych snów to łączę się z większością Was :)
Dziś mi się śniło, że za przyzwoleniem Męża podrywałam Naszego znajomego ehhehe
Nie wiem jak się to by rozwinęło, bo obudził mnie budzik na poranną tabletkę :D
image
image
Jonka6
Akamara
Kobritta
banka
Madziuska2
oooll
Mikulka
nulka (+mąż)
pomelo
luxtorpeda(+mąż)

Na warsztaty sie wybieram, na spacer wczesniej niestety nie ...Nulka, moj em tez wysoki :)

Dziewczyny - czy ktoraś widziała w Mama i ja albo w innym sklepie nowego X-Landera? tj x-move? na razie to moj faworyt, ale jeszcze na zywo nie widziałam, a nie wiem czy juz się ruszać do sklepu czy jeszcze nie mają, miały byc dostępne w marcu.
no ja właśnie byłam po zakupy i prawie zemdlałam w mięsnym,
niesamowite uczucie szczególnie, że to mój pierwszy raz w życiu.

a teraz powoli się biorę za obiadek :)
image
A mnie dziś na warsztatach niestety nie będzie :(
Mam wrażenie, że się zaraz rozłożę na cztery łopatki :( Wole to przeleżeć niż iść i jeszcze kogoś zarazić.

Mikulka, Ty weź uważaj na siebie!
Nie wiem czy Wy też tak macie, ale ja nie mogę stać w miejscu, bo czuję, że jeszcze chwila i właśnie zemdleje.
Najgorzej jest właśnie w kolejce do kasy.
image
image
Mikulka czyżby to sklep moich teściów tak na Ciebie działał???
image

image
witam was :) Nie było mnie cały weekend i wczoraj i czytania prawie na 2 h :)

Ja miałam pracować jeszcze 2 tyg ale też zmogło mnie choróbsko :( Od wczoraj jestem na zwolnieniu i coś czuję że chyba już do pracy nie wrócę. Ale z drugiej strony się cieszę- teraz tyle wolnego i w końcu czas tylko dla siebie. A w domu naprawdę jest co robić :) Mam tylko nadzieję że do weekendu wyzdrowieję bo ponoć ma być koło 20 stopni :) ehh nareszcie wiosna :)

Co do zakupów to my prócz kilku ubranek nie mamy nic... ale przed nami remont także bez sensu by wszystko się kurzyło. Wczoraj przyjechała szafa, dzisiaj przychodzi pan mierzyć okna no i wtedy czekamy do świąt i zacznie się remont... a potem wielkie buszowanie po sklepach :)
image
biała_katarzyna, ja tak miałam pierwszy raz w życiu, i bardziej mnie to zaintrygowało niż przestraszyło, szczególnie, że to był zaprzyjazniony sklep więc byłam spokojna bo oni wiedzą, że jestem w ciąży a więc w razie czego by powiedzieli pogotowi albo coś :)

kobritta, dokładnie tak, więc się mną zaopiekowali :)

zastawnawiam się tylko czemu tak się stało, hmmm
po śniadaniu byłam, ciśnienie miałam dobre bo mierzyłam jak wróciłam,
no nic :)
image
tez sie wybieram na warsztaty, ale chyba z mama. zobaczymy czy jelita nie zaczna mnie bolec. trzymajcie kciuki. zapisalam sie do sr ide 3kwietnia;)
a swoja droga u mnie brzucha prawie nie widac jeszcze;)

image
Hejka :)

No no Mikulka musisz uważać, ale to rzeczywiście dziwne :/ skoro po śniadaniu i nie był to jakiś maraton...

Mnie też stanie w kolejce wykańcza, na lokomocję nie mogę narzekać...za każdym razem zostaje mi zwolnione miejsce, w sklepie już gorzej...każdy się mega śpieszy ze swoją toną żarcia.

No ja żałuje, ale pewnie się nie wyrobimy na te warsztaty, w razie czego Mikulka będę się z Tobą kontaktować czy jest jeszcze sens jechać koło 18-18.30

Ja cały czas odgracam chałupę, nie mam wyjścia, jeżeli chcę coś wstawić, to muszę się pozbyć ;]
Jonka6
Akamara
Kobritta
banka
Madziuska2
oooll
Mikulka
nulka (+mąż)
pomelo
luxtorpeda(+mąż)
Wiktoria 29
irongirl88

Wiktoria29, my sie umawiamy na znak rozpoznawczy brzuchy na spacerek przed warsztatami - 15.30 pod kinem Krewetka, niedaleko Scandicu - moze ktoras jeszcze z Was reflektuje?:) Bo na warsztatach, to juz moze byc rzeczywiscie ciezko sie rozpoznac;)
imageimage
Mikulka to miałaś szczęście w nieszczęściu, że byłaś wśród znajomych osób, bo mi to się pierwszy raz zrobiło w Biedronce i Pani za kasą nawet powieką nie mrugnęła jak zaczęłam się robić zielona na twarzy :)

ingrid88 a mi mój brzuchol rośnie falami :D
Nie rośnie, nie rośnie, aż tu nagle BOOM i z dnia na dzień mnie wywala :)
Dwa dni na dwór nie wychodziłam, a jak po tych dwóch dniach zakładałam płaszcz to ledwo co guziki w dziurki wsadziłam.
I do tego wczoraj właśnie czułam jak robi mi się rozstęp!
Miałam wrażenie, że mnie Karola od środka rozgrzanym żelazem okłada.
A najlepsza była reakcja mojego Męża: "głupia, nie przejmuj się, bo ja Cie kocham jeszcze mocniej, bo urodzisz Naszą córeczkę" :D
image
image
dziewczyny musicie mieć jakieś hasło :)
np "która z pań sprzedaje różowe słonie?" :D

miłego dnia!
Tysia z Tatą u lekarza, mam nadzieję, że to (znowu...) tylko przeziębienie
irongirl88 oooj przepraszam za przekręcenie nicka :)
image
image
Dla mnie najgorsze jest siedzenie zbyt długie i stanie bez ruchu. Ogólnie najlepiej mi się leży albo chodzi:) A kolejki w sklepach to już jest masakra... wcale się nie dziwie że teraz tyle akcji kobieta w ciąży i kasy pierwszeństwa itd. Mi się namiętnie robi słabo, ale na szczęście nie mam tak że od razu mdleję, tylko na początku robi mi się gorąco, słabo i wszystkie głosy są takie dziwne i wtedy już wiem że trzeba siadać i nogi do góry:)dziewczyny jest piękny dzionek:)troche wieje, ale na spacer idealny:)
image
no ja na specaerku o 15.30 będę na pewno,
azura pisz śmiało, dam znać :)
image
nie gniewam sie;) poki co ja roznicy w swoim plaszczu nie widze:p ale tez moze byc tak, ze synek ma wiecej miejsca w brzuchu bo nie mam poltora metrow flakow:p wiec tam wiecej miejsca to tak nie widac, bo nie musi tyle jelit i w ogole sie uciskac;) a moze i mnie w koncu wywali z dnia na dzien;p

image
Ja też bede o 15;30 ;) może mi któraś wysłać nr tel na PW?
image
image
Bianka & Vincent ;)
Irongirl88 na pewno brzuszek wyjdzie, mniejszy lub większy ale będzie :)
Ja w swoje stare kurtki, płaszcze już się nie dopinam. W ciuchach dorwałam fajną kurtkę cieplejszą, w Cubusie kupiłam płaszczyk mocno regulowany w pasie więc na PO też się przyda.

Pozbyliśmy się wersali z pokoju małego, pusto się zrobiło, kotka w wielkim szoku co jest, ale w końcu można zwozić dzieciowe graty:)

Wczoraj na SR była babka od krwi pępowinowej i zamiast zachęcić to bardziej nas zniechęciła. W Polsce od 10 lat krew pępowinowa była użyta 10 razy, nie chciała mówić o tym czy z powodzeniem czy nie. Zarejestrowanych w PBKM jest 26 tys.os. Sami jeszcze nie wiemy :/
Wczoraj też tatusiowie kąpali lalki hehehe. Znowu dostaliśmy parę gratisiaków i takim sposobem mam już np. 4 butelki.

Aaaaa zamówiliśmy wózek Maxi cosi Mura 4 kolor walnut brown :D

Za chwilę jadę do dr Szymuli, ciekawe co powie na moje dolegliwości hormonalne i cytomegalie
imageimage
sylwiaagnieszka, ale ty masz cytomegali czy chodzi o kontkt z koleżanką?
image
hej laski,
ja też na pewno będę na warsztatach tylko że z mężem i córką bo daleko mamy z Rumi i nie ma z kim zostawić starszej;/ ale dzisiaj pani przez tel powiedziała że wykorzystają moją Zuzinę do ćwiczeń:-P
Ciekawe czy nie walnie wstydziocha:P
image

image
hej Bozenka83, to bedziemy trzymac kciuki za core:)

Jonka6, podeslalam Ci moj nr na priva.
imageimage
Hej dziewczyny.
Ja również będę na warsztatach i o 15:30 pod krewetką też się pojawię :-)
Także do zobaczenia!

hej dziewczyny :)
Też z chęcią bym się wybrała z Wami na ten spacer i potem na warsztaty :) Samej nie lubię chodzić, a poznać inne ciężarówki to super frajda :P
Mogłabym również poprosić o nr? Nie wiem po prostu czy czasowo się wyrobie na 15.30, wiec jak coś to dołączyłabym do Was, o ile oczywiście mogę :)
Heh, ktoś pisał, ze nie ma brzucha... zazdrościć..
image
Dziewczyny, mi się niestety nie uda dzisiaj dotrzeć na warsztaty. Sprawa wyższa...:( dajcie znać wieczorkiem jak tam było i czego ciekawego sie dowiedziałyście.
image
Hej! Ja będę o 15.30 na pewno więc czekajcie na mnie w razie co:) No i udało mi się sprzedać córę mamie więc trochę odsapnę.
image

image
irongirl88 mi się brzuch pojawił dopiero miesiąc temu:P
przytyłam zaledwie 5kg od początku ciąży więc nie przejmuj się:-)
z pierwszą córą przytyłam 18kg i od początku puchłam więc reguły nie ma. Druga ciąża i tylko brzuch, dla mnie bomba!!!

A ty dziewczyno się ciesz bo będziesz miała mniej do zrzucania po porodzie!!!
image

image
buuu :( żadna nie odpisała, ale mam nadzieję, że to nie dlatego, że mnie nie chcecie :P
Cóż wychodzę, mam nadzieję, że Was nie przeoczę :D
image
ehh zazdroszczę wam też bym się wybrała na te warsztaty, ale cóż muszę zwalczać wirusy :/ Dajcie znać wieczorkiem co było i na co warto zwracać uwagę.

Dokładnie ja w sumie też nie mam dużego brzucha, ale wstawanie z łóżka czy wiązanie butów zaczyna robić się uciążliwe :) Co to będzie za 3 miesiące- chyba trzeba będzie dźwig zamówić :)
image
agusia85 no ja też się czuję jakbym pęknąć miała:-) całe szczęście nie przeziębiam się przynajmniej na razie;/
image

image
Czesc laseczki. Przez to mieszkanko nawet nie mam czasu, zeby z Wami pisac, ale ctm a biezaco w telefonie :)
Z tym brzuchem to z moim jest podobnie ze rosnie falami. Nic, nic i nagle boim pilka o rozmiar wieksza. Mam 5kg na plusie ale wszystko poszlo w brzuch.
Z problemow ciazowych ti chyba dopadly mnie zylaki na tylku ;(
image
Masia, jak żylaki na tyłku ? masz na myśli hemoroidy , czy co ?

Ja już siedzę jak na szpilach, bo zaraz na wizytę :D
mnie jednak nie bedzie;( mialam nadzieje, ze sie uda, ale jelita mnie strasznie bola.. ledwo chodze w ogole.. pewnie czeka mnie szpital bo "domowe" sposoby przestaly skutkowac, nawet nospa niewiele juz pomaga... oby tylko synek byl silny;)
jak dla mnie dobrze, ze nie mam jeszcze duzego brzucha, po pierwsze jest mi latwiej i wygodniej hehe, zobaczymy co bedzie pozniej, od poczatku ciazy tylko 2kg przytylam.
dajcie znac jak na warsztatach

image
Azura chyba tak :( sama nie bardzo wiem co to jest ale boli...
image
Mikulka to moja kumpela ma cytomegalię, Szymula kazał zrobić cytomegalię IgG i na razie trzymać się z dala od psiapsiółki. Jutro potwierdzę to jeszcze u mojej gin.
imageimage
a ja nie dotarłam na wasrsztaty bo od ginki ojechałam załatwiać ciśnieniomierz ...
z dzidzią wszystko ok - mamy ładny plastusiowy pamiętnik
mi niestety ciśnienie zaczyna rosnąc i to dośc sporo- mam założyć zeszycik i 3 razy dziennie mierzyć do tego węglowodany wykluczyć i przede wszystkim słodycze buuuuuuuuuuuuuuuu
dostałam też skierownaie na próby wątrobowe- nie pamiętam juz coto jest i do czego służy - ale coś z ciśnieniem i zatruciem ciążowym ....
czyli powtórka z rozrywki tak czuje ;/

widzialam sie tez dzisiaj z koleżanką co w lutym rodziła w wojewódzkim - same pozytywne wieści ;)

ciekawe jak tam laski na warstztach ....
Hejka Dziewczyny:)

Jak było na warsztatach ?

My wyszliśmy od lekarza o 19 ! masakryczna obsuwa :/

Jeżeli chodzi o wizytę, to mój młody ma już 1200 gr :) i jest do przodu o 10 dni, także termin mi wyskakuje 31 maj, ale lekarz go nie zmienia, bo to będzie duży chłop i tyle ;]
Z wszystkich wyników jest bardzo zadowolony, poza ...uwaga WAGĄ :) bo w przeciągu miesiąca przybrałam prawie 5 kg !
Więc laski, nie wiem z której strony jestem patykiem, bo nie mieszczę się już w swoje spodnie ;(
Hejka z wieczora :-)
właśnie wróciłam od lekarza i mam zapalenie gardła-krtani ale na szczęście nic poważnego i bez antybiotyku jestem :-)
tylko syropek i tableteczki typu rutinoscorbin i paracetamol i będę żyła :-)
niestety kaszel może się trochę utrzymywać ale to normalne przy krtani.
I mam jak najmniej mówic i nie krzyczeć :-/ to będzie ciężkie :-/ :-)
image[/url]
image
azura - to twój klopsik waży dwa razy tyle co moja kluska ;)))
a co do wagi - lekarka mi powiedziała ze na tym etapie ciazy 1 kg na tydzien to jest bardzo dobrze hehehhe więc nie jest tak źle z twoją waga ;))
Dzięki oooll za pocieszenie :-) Masz fajną lekarkę :-) a z ciśnieniem to nie ma żartów, mi dzięki lekom bardzo się ustabilizowało, także notuj i pilnuj.... u mnie to skończyło sie tabletami.
jestem po warsztatach i powiem tak:
1. połowa brzuchatek poszła z mężem, chłopakiem, kolegą i każde z nich miało po 2 losy więc trochę niesprawiedliwe szczególnie że na 80 osób było 13 nagród i większą połowę wylosowali faceci!!!

Co do samych warsztatów to na pewno ciekawe szczególnie pierwsza pomoc dla noworodka:-)

no i pan z adhd od fotelików ze swoimi crush testami:-)

generalnie nie było źle tylko żebra bolały od siedzenia bo jednak 3h!!!

No i zdecydowanie zabrakło chociażby wody do picia bo niestety nie każda pomyślała o mini butelce kryminalnej:-)
image

image
oooll, ale Twoja mała ma jeszcze czas:-) jest o miesiąc młodsza :-)
azura - tak tak, waży jak na swoj czas slicznie hehhe
a co do leków to ja mam na razie brać magnez i mam 2 tygodnie się obeserwować a w międzyczasie zrobić próby watrobowe ...

bozenka - fajnie brzmi ;)

szkoda ze mnie nie bylo na tych warsztatach ;((
hej hej,
my już po warsztatach i się formu -drużyna spacerowa obłowiła, najbardziej nieska bo kurs I pomocy oraz nagroda główa, więc gratulujemy !!!

z warsztaów mi się podobało żywienie niemowlaka no i pierwsza pomoc :)

a teraz chyba idę spać bo pada a młoda tak kopie, że masakra.

Azura, widzę, że młody pięknie rośnie :)
image
a ja byłam święcie przekonana że to byłaś ty Mikulka co wygrała kurs i fotelik hehe :D

warsztaty ogólnie bardzo fajne tylko zdecydowanie za długo no i ten brak wody :)

pierwsza pomoc super, te karmienie piersią to trochę takie naciągane jak dla mnie tzn nie sama idea ale to jak mówiła ze nosić nosić i nosić i karmić i karmić, i co z tego że się przyzwyczai, jak dla mnie to z tego że to nie ta położna będzie później walczyć i odzwyczajać malucha, no i jak to wszystko jeszcze ogarnąć mając drugiego szkraba w domu :)

ogólnie to spadam bo ledwo zipie :)
fajnie było Was poznać babki chociaż imion nie bardzo pamiętam a przypiąć je do nicków to już w ogóle :D

zgadzam sie z Madziuska2 jesli chodzi o karmienie, dla mnie ta kobieta to jakas "fanatyczka" Bo są czasem kobiety ktore nie maja pokarmu z wielu powodów a rodzina ja ciśnie np tak jak ta baba i znam takie laski osobiscie nic dobrego z tego nie wychodzilo.

Nosic nosic nosic?? sory ja teraz w drugiej ciązy córka waży 10kg i co mam ją nosic , nosic nosic? Bzdura...

A do tego kolki, przez takie baby i niedouczonych lekarzy ja też szukałam winy u siebie ze moje dziecko nie przybiera na wadze itp, a doprowadziłam do tego że dziecko miało niedowage 600g, tzw żabi brzuszek, i jeszcze inne rzeczy bo "Dziecko do 3tygodnia nie może mieć kolki" A od samego poczatku dziecko miało nietolerancję laktozy i mleka krowiego .Debile tylko tyle w tym temacie.

Najlepsza tematyka to pierwsza pomoc.

I faktycznie dziewczyny z naszego wątku zebrały najwiecej nagrod ;) Gratulacje ;)
image
image
Bianka & Vincent ;)
Hej Mamuśki :)
Dziś zdecydowanie jako pierwsza się witam:D Ale to zasługa Juniora, który drugi dzień z rzędu zaczyna sobie zabawę od 4.30... Eh...
Mi się tam na warsztatach podobało :) całkiem niezła pierwsza pomoc, o fotelikach i nawet to żywienie :D Wiem, że koloryzują i ogólnie jak któraś nie może karmić piersią to nic tylko dół, ale generalnie chyba większość chciałabym piersią karmić...
Nom i zdobyłam nagrodę:D Niebieskiego-króliko-przytulaka :) (chociaż może to kangur...)

A od dziś popołudnia zaczynamy małe odświeżanie, także będzie się działo :)

Dziewczyny, naprawdę fajnie było Was poznać osobiście, super laski jesteście :) Oby do zobaczenia nie długo :)
Udanego dzionka życzę :)
image
witam wszystkie przyszłe mamy:-)
chyba pierwszy raz od kilku miesięcy nie kładę się po wyprawieniu mojej Zuziny do szkoły:/

z reguły jak ona wychodzi to ja się kładę i śpię do 13:-D

trzeba się wyspać za wczasu bo pamiętam do dziś jak mi starsza od rana buszowała jako bąbel...

dziś jest dzień dbania o siebie!!!! Mąż dostał premię:P
image

image
Bozenka83, korzystaj, korzystaj:)) A czy bylas wczoraj ze swoja Zuzia? Wypatrywalam dziewczynki w Jej wieku, ale z dzieci, to widzialam tylko jedna pania z wozeczkiem z malym dzieckiem...

Ja jestem najbardziej zadowolona ze spotkanka wczoraj z Wami, a po drugie to z zajec z pierwszej pomocy maluchowi i o fotelikach samochodowych - czuje, ze dowiedzialam sie sporo przydatnych rzeczy. Ale juz ostatnia godzina mnie dobila - warsztaty byly po prostu za dlugie - i wrocilam do domu zupelnie padnieta...
A nasza grupa dzielnie sobie dawala rade na losowaniu - gratki!!!:)
imageimage
właśnie znalazłam coś ciekawego na facebooku:

http://ladymama.pl/event/16

czy któraś się wybiera może??

W relacji z zeszłego roku pojawiły sie wykłady lekarzy i położnych!

swoją drogą fajnie że organizują takie spotkania:-)
image

image
no to super że wszystkie w miarę zadowolone z warsztatów :) No i gratuluję wygranych :) Na pewno bardzo się ucieszyłyście :)

A mi niestety coraz gorzej- chyba dziś cały dzionek przeleżę w łóżku :( Ale przynajmniej mały dokazuje wczoraj i dzisiaj od rana- także chyba jemu spodobało się że mamusia w końcu wybrała się na zwolnienie :)

No i za tydzień kolejna wizyta- już się doczekać nie mogę :) Bo wasze maluchy takie już duże- mój miał 3 tyg temu 630g i jestem ciekawa jak sytuacja ma się teraz :)

Pozdrawiam
image
banka - sprzedałam córę i męża do krewetki na ten czas, mała sie nie nudziła bo tata zapewnił jej sklep zabawkowy i niespodziankę jak będzie grzeczna, oczywiście zjedli też lody.... i to beze mnie!

Byłam sama i troszkę głupio bylo wrzasnąć "kto z forum i gdzie" - by sie przykleić;-/

ale dokleiłam się do jednej dziewczyny która też była bez męża:-)

swoją drogą ona też 27 tydz a brzuch miała jak ja w 20 tyg... czułam się jakbym połknęła balonik:P
image

image
ale się uśmiałam:-D

http://thegirlsstuff.com/laughing-quadruplets/

ciąża wieloraczków to jakaś masakra!!!
image

image
hej :)
Z chęcią bym się wybrała na te lady mama :)
Ale znowu sama muszę iść ;/ bo mężczyzna remont zaczyna ;]
Któraś się wybiera??
image
Cześć mamuśki gratuluje wygranych :)

Ja bym w końcu się wybrała,ale przez to ze teraz szybko urządzamy mieszkanie na wszytsko brakuje czasu. Za tydzień napewno będę ale w drugi dzień 25.03 na Mamo Nadchodzę :)
image
Witunia z rana :)
no laseczki, gratuluję wygranych :) a co ciekawego mówili o fotelikach ?

Ja bym się do tego Sopotu wybrała, któraś reflektuje ? :)
Kate88, to już jesteśmy we dwie :)
Hej laseczki :)

Azura, super, ze mlody tak rośnie :)))

Ja sie spoźniłam na warsztaty, nie wiem czy któraś z Was była jako na pierwszym warsztacie z żywienia , ale ja po tym wyszłam kompletnie wypluta... poźiej foto, zabawki,krew pępowinowa... troche lepiej ale tez jakos mnie nic nie powalilo... za to PP i Foteliki- rewelacja ! Typowe warsztaty dotyczące bezpieczeństwa !
Mama poćwiczyła odkrztuszaie niemowlaka, maz dopytał o fotelikach wszystko co chciał :)) Ale niestety nagród nie przywiozłam do domu :( :P

No i tak jak mielismy w planie, zamówilismy wczoraj naszego Jedo w Mama i Ja, kolor z tego roku dostalismy w cenie z zeszłego,wiec koło 200zł mniej... plus zamówiłam jeszcze parasolke tez z Jedo, bo byla kilka złotych drożdza a bedzie ładniej ( folie maja uniwersalna na miejscu, wiec dokupie przy odbiorze ) No i czarny fotelik Cybex Aton :) Odbiór za ok 3-4tygodnie :)))
A nianie chyba weźmiemy ta z prmocji w Akpolu z laktatorem, bo tam jest jeszcze butelka ze smoczkiem w zestawie, wiec bede mogła w razie co spr butelki który młodej bardziej pasuje, czy avent czy TT... no i cena konkurencyjna...
Teraz tylko został dylemat nad termometrem, bo jedi chwala strzelajace, drudzy te czoło-ucho i nie mam pojecia :/
image

oh dziewczyny przepraszam ale doczytałam dopiero teraz że niestety juz brak miejsc na lady mama:-(

ale ja co weekend praktycznie jestem w Gdyni na tym placu zabaw przymorzu z córą i mężem także jak któraś reflektuje z rodzinką to chętnie się spotkamy.

Oczywiście pod warunkiem ładnej pogody:-)
image

image
Azura a w jakiej dzielnicy gdańska (o ile Gdańska :D) mieszkasz??
image
buuu brak miejsc... szkoda...
W Panu Dinku (na Oruni) jest też coś w tą sobotę (chyba :P), ogólnie nie miałam zamiaru iść, ale jakby ktoś szedł jednak... :D Razem zawsze raźniej :)
image
Witam serdecznie :)

ja z tych sopotowych warsztatów rezygnuję bo to sobota iestety i chyba wolę sobie z mężem pospacerować :)

ja dzisaj jadę laski z pracy odwiedzić a justro lecę do akpolu odebrać moją butelkę z promocji :)
image
Witam się:) Również uważam, że warsztaty za długie, odczuły to niestety moje 4 litery. Wszystkim dziewczynom z wątku gratuluję wygranych.

Chyba sobie wczoraj wyśniłam tę K-U-P-Ę, bo Baśka od samego rana z biegunką, sama przy okazji puściłam już 2 spawy...ble:(
image

image
ja się już zapisałam na lady mame ;) mam nadzieję że dojadę ;)) bo bede sama - mężczyzna jedzie w piątek na narty - ja jednak odpuściłam ...

nulka- a byłas wczoraj popoludniu w mamo i ja??
my pojechaliśmy po lekarzu - w drodze po ciśnieniomierz - i trafił nam się pan z obsługi pracujący 4 dzień - kompletna masakra po 4 pytaniu na ktore nie potrafil odpowiedzieć - zrezygnowaliśmy i odpuściliśmy panu

za to przybiła mnie cena komódki z voxa kolorowej - 2500 zł - pożegnałam tym samym w/w komode hehehe to sobie kupie w ikei i sama pomaluje w paski heheheheh a różnice w cenie wypłacę sobie heheheheh

miłego dnia kobietki!
No szkoda, że brak miejsc :/

To widzę że warsztaty na konkretnym wypasie, tylko wymęczyli Was na maksa bez kropli wody, tu wielki minus dla organizatora, z tego jak podczytywałam marcowe, to one liczyły na catering :D
oolll, bylam w Mama i ja jakos koło 14:30-15:30 bo potem pędzilismy a SR :)
Wiem chyba nawet który pan, bo biegał ciągle do naszego sie pytać o różne rzeczy :)) Obsługiwał jakas blondyne, to Ty ;) ?

A no i mam liste rzeczy na Zaspe, ewentualnie Azura po dzisiejszych ćwiczeniach dopisze jesli ja coś ominę, ale ogolnie bardzo mało rzeczy jest potrzebnych- zastanawia mnie skad kobiety biorą 2 wielkie torby :P

Na SR z mężem ćwiczylismy wczoraj poród rodzinny, oddychanie, masowanie itp i jak wyszlismy to powiedział, ze juz jest pewny, ze chce byc i pomoc jak tylko bedzie mógł- kochany :))
image

faceci różnie reagują na poród, najgorzej kiedy chcą bardzo być i widzieć co i jak, a potem brzydzą sie dotknąć żony w łóżku!

Nic dziwnego bo pękający pęcherz płodowy, rozszerzająca się i pękająca szparka zalana krwią i płynem owodniowym z śluzem to średni widok:-)

Ja tam wolę kiedy facet w drugiej części porodu jest z daleka ode mnie... Poza tym podczas pierwszego porodu kiedy parte się zaczęły to jakiś student zemdlał po kilku godzinach:-P

nic dziwnego kiedy rodziło sie 7h w partych i z zatrzymaniem akcji porodowej... w sumie 27h porodu... katastrofa...
a zakończyło się i tak cesarką;-/

zanim zdecydowałam się na drugie minęło prawie 7 lat!!!
image

image
nulka, to mieliście wczoraj pakowanie torby oraz poród rodzinny, czyli my to mamy dziś :)
Marcowa mama właśnie opisuje swój pobyt na Zaspie i jest bardzo zadowolona :)
Nulka, z tego, co piszesz to super sa te zajecia z SR! Jesli chodzi o warsztaty, to nasza grupa zaczynala z drugiego konca - najpierw PP, potem foteliki, sala z produktami i na koncu zywienie;)

kate88, ja tez sie zastanawiam nad tym panem Dinkiem w sobote:
http://www.pandinek.com.pl/warsztaty-dla-rodzicow.html
Tylko na ich stronie nie pisza nic o tej sobocie - Madziuska, podeslalabys jeszcze raz namiar na babke, u ktorej mozna sie zapisac, plis?:)
imageimage
Nam, w sumie bardziej facetom położna mówiła, ze panowie stoją przy głowie żony, tam jest tez taborecik, mozna usiasc, nigdzie nie zagladac, ani w nogi do zony ani do sąsiadki obok ;) trzymac za reke, wycierac pot, dawać wody itp
Bo podobno panowie maja rozne reakcje i czesto są bardzo ciekawii ;) hihi

Ide poszukac tej listy na Zaspe, zaraz przepisze...
image

nulka ja byłam w tej grupie - siedziałam na końcu sali po prawej stronie, mąz w gajerku był bo prosto z pracy. A to Wy dostawialiście krzesła? 3 os?
taaa, to my chodzilismy na kazdy wyklad ze swoimi krzesłami :P hihih luxtorpeda, to mialas taki granatowy sweterek i kitke i Twoj mąż ratował niemowlaka :P ??

A to lista rzeczy do szpitala na Zaspę ( proponuje, zeby listy dołączać do naszych list na początku kazdego wątku ) z kazdego szpitala :)

Lista rzeczy do zabrania na Zaspę:
DOKUMENTY:
karta ciąży, RMUA, grupa krwi (dokument potwierdzajacy) ,dowód osobisty, pierwsze USG, ostatnie wyniki lub te,które nie są wpisane w karte ciązy.
DLA MAMY (do porodu) :
koszulka (może być od męża, ale musi zakrywać pośladki) skarpetki,woda niegazowana,kanapka,kapcie, szlafrok
DLA MAMY (pobyt) :
2x koszula do karmienia,sztućce,kubek,codzienne kosmetyki, majtki z siateczki lub bawełniane ( na sali lezy sie bez, majtki są tylko jak sie idzie do pokoju odwiedzin ;) )
DLA DZIECKA :
pieluszki 10-15szt, śpioszki x1(można wiecej), mokre chusteczki,skarpetki,niedrpaki plus ewentualnie kocyk,ale oni mają.
I w domu zostawić przygotwane ciuszki dla malucha na wyjscie,bo mąż ma je zabrac na wypis :)
image

pan dinek:
07.01
04.02
03.03
14.04
więc marcowe przepadło a kwietniowe dopiero będzie
image

image
Rusza cykl spotkań: Rodzic Blisko Natury

Jak wprowadzać pokarmy stałe do diety dziecka? Czym jest Metoda Ruchu Rozwijającego Weroniki Sherborne? W jaki sposób dbać o prawidłową dietę i wagę naszej pociechy? Jak bezpiecznie nosić dziecko w chustach? Na te i wiele innych pytań odpowiedzą specjaliści, którzy poprowadzą szkolenia z cyklu: Bakuś zaprasza: Rodzic blisko natury.

Od marca do maja w 8 miastach Polski odbędą się szkolenia dla rodziców i opiekunów dzieci w wieku 0-6 lat: Bakuś zaprasza: Rodzic Blisko Natury. Poprowadzą je certyfikowani trenerzy, specjaliści z zakresu BLW, edukacji dziecka, chustonoszenia oraz technolodzy żywienia.

Celem spotkań jest pogłębienie wiedzy rodzica o rozwoju i wychowaniu dziecka, zbudowanie między rodzicem a jego dzieckiem jeszcze większej więzi, która zaowocuje w przyszłości, a także nauka rozwijania zmysłów dziecka poprzez zabawę.

Szkolenia będą podzielone na 2 części, każda po 1,5 godz.: pierwsza przeznaczona jest dla rodziców dzieci w wieku od 0 do 3 lat. Uczestnicy dowiedzą się tu, jakie korzyści może przynieść noszenie w chuście swojej pociechy oraz jak wprowadzać stałe pokarmy do diety dziecka. Druga część poświęcona będzie diecie dziecka od 3 do 6 roku roku życia oraz ogólnorozwojowym zajęciom, które uczą, jak zaangażować dziecko do zabawy zwykłymi przedmiotami użytku domowego, aby rozwijać jego zdolności kreatywne i inteligencję.

Na spotkania rodzice mogą przychodzić z dziećmi.

Wszystkie szkolenia poprowadzą:
Chustonosznie, zabawy z dziećmi: Agnieszka Janiszewska, certyfikowany doradca noszenia ClauWi® lub Hanna Przastek, pedagog Akademii Szkraba
BLW oraz dieta dziecka od 3 do 6 lat: Izabela Stańczyk, dietetyk Centrum Edukacji Żywieniowej lub Katarzyna Sieńko Hans, technolog żywienia

Liczba miejsc na spotkania jest ograniczona. Chętnych prosimy o zapisy telefoniczne:
Agnieszka Janiszewska, 792 443 052

Pomysłodawcami szkoleń są Bakuś, Akademia Szkraba oraz BoboEko.

Spotkania odbędą się w 8 miastach Polski, według poniższego harmonogramu:

17.03.2012 Gdańsk
PanDinek
ul. Wawelska 10A/1
80-034 Gdańsk
I grupa: godz. 14.00
II grupa: godz. 16.00

ja idę na drugą grupę ze względu na młodego i jego drzemkę:) ale bardziej mnie interesuje chusto noszenie a że to koleżanka moja będzie więc mam nadzieję poopowiada o tym trochę :)

Hej dziewczynki,

długo się nie odzywałam dlatego chciałam się chociaż przywitać:)
image
nulka kitek sie zgadza ale sweter juz nie - chyba ze chodziło Ci o jasnoniebieską(turkusową) koszulkę z czarnymi rekawami :) ale moj em nie ratował niemowlaka, wiec chyba to nie my...
Cześć dziewczyny, witam się i ja :-)

O warsztatach mam podobne zdanie: PP super, foteliki też ok, reszta już trochę się dłużyła no i wody brak :-)

Gratuluję dziewczynom, którym udało się wylosować nagrody :)
Miło było Was poznać, czekam na kolejne spacerki :)

Witam sie i ja, dzisiaj zakupy, spacerek już zaliczonu i za chwile zabieram sie za obiadek.

Ja wczoraj za duzo nie skorzystałam z warsztatów, bo musiałam uciekac na SR, ale sie opłacało, bo kąpalismy laleczki:) ale smoczek tt i kupony do akpolu zgarnełam:)

Bozenka83 ja brzuszków juz staram sie nie porownywac, bo po wczorajszym spotkaniu widac jak kazdy brzuszek jest inny:)
image
Akamara no muszę przyznać, że rozwaliłaś wczoraj wszystkie na łopatki swoim brzucholem:)
image

image
o widzicie - a ja się wczoraj zapisałam na ladymame i wczoraj wieczorem jeszzcze dopstałam info że są miejsca- więc dziwne z tym brakiem miejsc ...

nulka- no ja byłam o 17 - ale sytuacja identyczna- obsługiwał nas gościu który ciągle latał do innego faceta z parką wybierającą wózek heheheh
a blondynką jestem tak poza tym ;)))

a pogoda tak cudna ma być w weekend że mam nadzieję że połączę
ladymame ze spacerkiem po plazy ;))
no Akamara ządzi, że tak powiem,

no ale to już chyba kwestia szczęścia i dobrych genów....

ehhh, nawet o tym nie pisze bo mnie zazdrość bierze.
image
Witam się i ja w ten słoneczny dzionek. Do mnie wczoraj wpadła mama więc wybrałyśmy się na wiosenne zakupy, kupiłam sobie kilka fajnych bluzeczek modnych wiosennych kolorkach, kupiłam też śliczną sukienkę na imprezę rodzinną w kwietniu także wróciłam mega zadowolona i z pustym porfelem ;-) I co najlepsze wszystko w normalnych sklepach, bo ciuchy pseudo ciążowe jak dla mnie są zawyżone cenowo i wogóle jakieś smętne. Jeszcze mam do kupienia butki jakieś na wiosne, ale to planuje na przyszły tydzień jak będę miała wolne od córeczki bo jedzie do babci. Ja będę szaleć: fryzjer, kosmetyczka, zakupy kino z koleżankami już się nie mogę doczekać.
Dziś idę na połówkowe do dr Puzio, nie mogę się doczekać. Dziewczyny w invikcie można płacić kartą, i czy wpuszczą nas z córeczką bo nie mamy z kim jej zostawić.
WOgóle martwi mnie jeszcze u mnie że coś mi prawa noga siada tzn jakbym miała jakiś ucisk na biodro i jak więcej pochodzę to zaczynam kuleć a takie pieczenie promieniuje przez całe udo,.
Cześć dziewczyny,
fajnie że wczorajsze warsztaty wam się udały i gratuluję wszystkim które coś wygrały.
Nulka widzę że zdecydowałaś się na fotelik cybex my raczej też.
Ja już od rana zaliczyłam długi spacer ale w pewnym momencie się przestraszyłam bo dopadły mnie jakieś zawroty głowy, niby byłam wczoraj z tym u ogólnego ale stwierdziła że to przez moje skoki ciśnienia (wczoraj u lekarza miałam 90/70), więc dziś stwierdziłam że to pewnie znowu ciśnienie.
image
image
iwonka_ika napewno można płacić karta, zawsze tak płace, a co do dziecko to chyba nie powinno być problemu.

Dziś super pogoda a ja bym spała cały dzień , nie wiem o co chodzi...
image
image
Bianka & Vincent ;)
heh, ja również potwierdzam że Akamara to laseczka jak trza :D

cudna pogoda, umówiłam się z kumpelą na spacerek, a potem SR :)

pozdrowionka :)
luxtorpeda, to w takim razie nie wiem która to Ty ;) ale może pan Łukasz Tokarski wrzuci fotki, to moze siebie pooglądamy ;)

Minika, cybex zdecydowanie gładko sie wsuwa i wyciąga w adaptery.. a miejscu maja tylko kolor turkusowy, reszta na zamowienie, ale czas oczekiwania podobny do wózka.
No i jeszcze Pan z recaro na warsztatach go polecał, powiedział, ze jest szeroki, wiec spokojnie nasza mała wejdzie do niego w kombinezonie czy kurtce zima... jedyną rzeczą nad którą sie zastanawiam, to czy kupić baze czy zapinać na pasy... bo zeby faktycznie fotelik miał te 4*, to musi byc naprawde dobrze zapięty, pasy scisniete... jednak baza ułatwia zycie...
image

Hej dziewczynki:) cieszę się, że warsztaty się podobały, ale tyle godzin nawet bez wody to trochę przeginka:( Gratuluje wygranych:)Dostałam potwierdzenie na MAMO NADCHODZĘ i jest już cały dokładny spis na ich stronie. Co do porodów to chyba większość mam i położnych zwraca uwagę, aby tatuś siedział przy głowie. Żałuję strasznie, że wczoraj ominął mnie spacerek z Wami, ale może któregoś razu po ćwiczeniach się przewietrzymy i zjemy lody:):):) (lody za mną chodzą cały czas:)).

Powiem Wam, że mam ostatnio jakieś wahania nastrojów... miałam tak w I trymestrze, że cały czas chciało mi się ryczeć i teraz czuję się podobnie...wiem, że to te cholerne hormony... ale nie jest mi z tym dobrze. Ja wczoraj weszłam na forum marcowo-kwietniowych i czytałam jak opisują porody. I wiecie myślę sobie, że co komu pisane to pisane, szpital i inne sprawy nie mają na to wpływu. Aaa i jeszcze wracając do hormonów to jakoś strach przed porodem mnie powoli ogarnia...Jak nie urok to s****zka... no nic, miłego dnia dziewczynki:)
image
Dziewczyny jak ja się zdecyduję na wózek to będzie święto. Dziś byłam w Akpolu w Gdyni i spodobał mi się kolejny model, a mianowicie Tako Laret. Zaczynam wariować z tego powodu. Tym dziewczynom, które mają już wózek lub są w 100% zdecydowane naprawdę zazdroszczę.

Dziś trochę pospacerowałam po Gdyni w słoneczku i z każdej strony atakowały mnie wózki z dziećmi :) Wszystkie mamy korzystają z pogody :)
image
ja dostalam wozek tako od znajomej, bardzo mi sie podoba i na pewno sie sprawdzi;) najwazniejsze zeby byl, a reszta sama sie ulozy, a wozkow jest tyle, ze to skoda czasu chodzic i szukac;) najlepiej jak sie kupuje to wejsc i brac pierwszy ktory sie spodoba.

fajnie ze warsztaty sie udaly i bardzo zaluje, ze mi sie nie udalo na nic byc,

zapisalam sie do SR na morenie w przychodni, ktoras z was moze tam chodzi?

image
wózek pierwszy lepszy? nie nie ;)

Lepiej chyba zrobić listę co jest dla ciebie ważne.
Dla mnie np. koła pompowane, duży kosz na zakupy, wieksza gondola, i możliwość spacerówki w obie strony to takie najwazniejsze no i cena ;)
image
image
Bianka & Vincent ;)
jak sie nie ma to sie cieszy z tego co sie ma. ten co dostalam tez ma pompowane kola. a moja siostra miala piankowe kola i sobie bardzo chwalila. najpierw miala pompowane, a pozniej piankowe i powiedziala ze w zyciu pompowanych by juz nie wziela;) wiec to tez zaley. ja mowie ze pierwszy lepszy, ale tylko ten ktory wam sie spodoba;)

image
Tak cena też jest ważna. Wszystkie wózki, które mi odpowiadają a jest ich 5 spełniają moje wymagania. Różnica jest w wadze i cenie. To będą główne kryteria wyboru. A potem kolory :)
image
Ja ze względu na moje 2 piętro bez windy zdecydowałam się na Tutek Grander... ale jakbym dostała jakikolwiek za free to na pewno bym nie wybrzydzała...kupa kasy leci na tę wyprawkę :(:(
noo ja niestety rowniez drugie pietro i bez windy.... nie wyobrazam sobie tego poki co...

image
~pq a jaki kolor Tutka Grandera wybralas? I czy juz zakuoilam wozek? Tez nad nim sie zastanawiamy...

Po wczorajszych warsztatach, ktore odbyly sie w Scandicu i prezentacji przedstawiciela firmy Recaro, zdecydujemy sie chyba na osobne kupno fotelika ...

Moze maxi cosi?
podobało mi się wiele kolorów, ale ostatecznie wybór padł na G10 tj fioletowo-srebrny...i tak...zamówiłam go dzisiaj...i jestem przeszczęsliwa :):):):):) Mam nadzieję, że przyjdzie do piątku...
Pożalę Wam się dziewczyny...miałam w tym momencie być na pierwszych zajęciach szkoły rodzenia...ale mój mąż wylądował z 40-sto stopniową gorączką i jelitówką ...a najgorsze jest to, że czuję, że mnie też zaczyna brać...masakra! A tak się cieszyłam na te zajęcia :(:(
Tak was czytam i się zastanawiam jak to będzie gdy my w końcu wybierzemy się na zakupy dla malucha :)
Ja ogólnie jestem bardzo niezdecydowana i zawsze dzwonię do mamy i pytam ją o zdanie :) A mój mąż się wścieka że bez mamusi nie mogę podjąć decyzji :)
Ja chyba też się jednak zdecyduję na wózek 2w1 a fotelik osobno, bo jakoś te 3w1 wydają mi się mało bezpieczne.

Zazdroszczę spacerków- ja leżę cały dzionek w domu pod kołdrą i mam wrażenie jak by mi się odleżyny zrobiły :D Wszystkie gnaty mnie bolą :( Męża nie ma i jakoś tak smutno nie wiem czym się zająć i na nic nie mam siły :( Ehh ciężkie życie...
image
Cześć dziewczyny:) czytam Was od jakis 2 tygodni , chciałabym się do Was dołączyć. Mam rodzić 20 lipca. dziś się dowiedziałam , że to ma być dziewczynka prawdopodbnie będzie mieć na imię Jogódka :) Proszę o dopisanie. pozdrawiam
image
image
Witam nową Mamę.

Ja kupiłam wózek 3 w 1, ponieważ wychodzę z założenia, że ten pierwszy fotelik to i tak na rok...i podejrzewam, że przez ten czas nie będziemy się z Majką w jakieś dalekie podróże wybierać...lekarz, może Starówka, Babcie...i też pewnie rzadko... co innego następny fotelik...tutaj na pewno nie będziemy oszczędzać i kupimy coś porządnego.

majlazz25a... a Ty nad jakim kolorem Tutka się zastanawiasz??

Majowe:
01.05 - jantarka
07.05 - czarnula
25.05 - atta9
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW

Czerwcowe:
01.06 - banka - Synek
07.06 - stokrotka84
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - marzena-rumia

Lipcowe:
07.07 - oooll - Córeczka
12.07 - nilkaa
12.07 - Joann4
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
20.07 - anavaw - Córeczka Jagódka
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia
22.07 - KLAUDIA00
22.07 - iwonka_ika
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
26.07 - Irongirl88- synek Dominik, Zaspa
27.07 - Niuta
pq, trzymajcie sie tam, oby tylko Ciebie taka gorączka nie siekła:-\

fotelik maxi cosi cabrio to jak narazie najbezpieczniejszy fotelik, my pod uwagę bierzemy
tylko ten:-) ja mam dylemat jaki kolor, bo jasny to może za jasny, z drugiej strony po co dziecko gotować w tym foteliku podczas podróży w ciemnym, facet mówił ze ten pierwszy nie jest tak brudzący wiec chyba zaszaleje z jasnym:-)
Dziewczyny po tych omplementach to na pewno mi pojdzie w boczki:)

co do wózków to dla mnie narazie najtrudniejsza decyzja i niestety cały czas niepodjeta:(
image
Dzięki Azura,
powiem Wam, że w ciąży czuję jakiś przypływ przeciwciał...:) nawet jak mnie coś bierze to szybko zwalczam...no i oczywiście bez antybiotyków...a wcześniej to bywało róznie.

Mam nadzieję, że teraz też przejdzie rykoszetem.

Eh! Trudno był "pielęgniarką" męża, jak ma się duży brzuszek...
dziewczyny , czytam na temat wózków co piszecie. Mi się podoba wózek Impastu, Bolder Sd. zna go ktoś,. macie jakieś opinie. Będę wdzieczna za opinie. bardzo mi się podoba ten wózek.
A moja mała to mały klopsik już waży już 520 gram, to chyba po mamusi :))
image
image
Moja kolezanka dzis kupiła/odebrała http://www.sklepydlarodzicow.pl/wozek-baby-active-elipso-p-361.html ... ale nie wiem co z fotelikiem, bo nawet nie ma o nim na fotelik.info ... wiec dla mnie to dziwne :/

Dziewczyny, czy wiecie cos o tych targach brzuszek i maluszek ? Bo w ergo arenie są odwołane, ale tzn, ze w ogole są odwołane czy tylko miejsce zmienione... ? http://www.portaldzieciecy.com.pl/wydarzenia,20/Brzuszek_i_Maluszek_w_Gdansku.htm
image

Witajcie brzuchatki!
Mialam 65 wpisow do przeczytania ;D Zazdroszcze Wam tych warsztatow, a jak piszecie o SR, to przypomina mi sie, jak ja bylam zawsze podekscytowana, kiedy jezdzilismy na zajecia przed narodzinami Tomka.
U nas remont na calego. Kuchnia i pokoj dziecka juz sa gotowe, jutro nasza sypialnia i jak dobrze pojdzie, to w sobote skoncza. Syf niemilosierny, no ale zeby bylo dobrze, najpierw musi byc zle. No i zamiast na spacerki, maz zabiera mnie do Castoramy i roznych innych sklepow, bo zawsze trzeba jeszcze cos... Na szczescie dzisiaj mamy juz prawie wszystko. Ostatnie sprawunki jutro maz zalatwi sam, wiec bede mogla troche odsapnac przed piatkiem, kidy to z kolei mamy wizyte u neurologa na Zaspie. W sumie to Tomus ma i maz stwierdzil,ze sam z nim pojedzie i nagra mi wszystko,zebym slyszala kazde slowo pani doktor, ale wole z nimi pojechac i jeszcze "dopytac" ;D Te z Was, ktore maja juz dzieci, na pewno to rozumieja :D a reszta juz niedlugo zrozumie!
Pozdrawionka!
dziewczyny chciałam spytać, czy któraś z Was powtarzała badanie na toxo w połowie ciąży, nawet jeśli na początku wynik był ujemny? dzisiaj byłam u lekarza i nie dostałam badanie na toxo iGg bo powiedziała, że nie trzeba. W ogóle to masakra, tyje 1 kg na tydzień, załamałam się:(
syrenka, to witaj w klubie tyjących 1kg/tydzień ;]
co do toxo są różne zalecenia,
u nas po razie w każdym trymestrze, w krajach zachodnich co miesiąc.....

tylko jak miałaś ujemny winik to bez sensu igg, same igm trzeba robić :)
ja robię co 8 tygodnia ale na własny koszt
image
Syrenka- ja w połowie ciąży sama upomniałam się o toxo, przypomniałam, że na wcześniejszym badaniu nie miałam przeciwciał i dostałam skierowanie. Innego lekarza się pytałam, czy należy powtarzać badanie, to stwierdził, że lepiej tak. Gdybym nie dostała skierowania to i tak dla własnego spokoju poszłabym na własną rękę zrobić to badanie.:)

anavaw, ja przekopałam troche neta odnośnie wózków Implastu, bo na pierwszy rzut oka wyglądają super, ale niestety wedle oceny osób są słabo wykonane, niedokładnie i wciąż powtarzające się narzekania o spadających oponach z kół mnie totalnie zniechęciły :-\
Ja tez powtarzam toxo w kazdym trymestrze... w 3 jeszcze nie robilam, wiec lada dzien musze sie wybrać :)

A póki co uciekam spać bo jutro z mężem wybieramy sie na mała wycieczke wiec musze byc wypoczeta, bo rano pobudka ;)
image

mi nikt nie wspomnial w ogole o badanich na toxo.. zreszta lekarz zadnych badan mi nie zleca.. od ogolnej co miesiac tylko morfologie robie z powodu silnej anemii ktora lecze siedem lat... co powinnam miec zrobione?

image
to które w końcu toxo się powtarza bo nie rozróżniam, igg czy igm, pierwsze które robiłam na samym początku to było chyba igm i teraz znowu powinnam igm?
http://zdrowie.trojmiasto.pl/Jesli-rodzic-to-gdzie-Sprawdzamy-Szpital-sw-Wojciecha-na-Zaspie-n55023.html

Kolejny szpital opisany dla zainteresowanych
image
Czesc mamuski z rana :)
My tez mieszkamy na drugim pietrze bez windy a wozek wazy ponad 10kg z trgo co pamietam + maluszek + ewentualne zakupy...ale musimy dac rade :)

Musze przyznzc ze udalo nam sie z tymi opiniami o szpitalach, bo skoncza cykl i zaczna sie nasze porody :)))

Z ta waga to mam dokladnie 5,5 kg na plusie z czego 1 kg byl w I trymestrze, a pozostale 4,5 w II. Narazie chodze codziennie na spacerki po 2-3 godzinki dziennie i zobaczymy jak bedzie z tym plynem owodniowym.
image
irongirl88 - napiszę Ci co zleca mi mój , ale zleca dużo. zawsze morfologia i ogólne badanie moczu (i to na pewno jest konieczne), cytomegalia, toksoplazmoa i różyczka na początku ciąży, te na które nie mam odporności czyli toxo i cyto co trymestr (ja toxo robie co 8 tyg bo to można leczyć), HIV, żółtaczka, chlamydia w celu wykluczenia.
terczyca oraz krzepliwość krwi (tarczyca profilaktycznie, krzepliwość krwi po wywiadzie gdzie przez 10 lat brałam tabletki anty i paliłam papierosy), no i glukoza.

syrenka - powinnaś mieć na początek igg i igm - w skrócie, igg to przeciwciała, ich podwyższona ilość świadczy o tym, że kiedyś przechodziłaś toxo i jesteś odporna na tą chorobę więc jak by temat ten nie dotyczy Cię już, IGM to przeciwciała które pojawiają się w trakcie choroby (najpóżniej 2-3 tyg po zakażeniu), dlatego na początku robisz też je, żeby być pewną, że w danym momencie nie przechodzisz choroby bo z IGG to nie wynika (pojawiają się po dość długim czasie od zakażenia). jeżeli oba wyniki są ujemne powtarzasz tylko IGM bo jest wiarygodny jeśli chodzi o świeże zakażenie :) to samo dotyczy cytomegali
prywatnie IGM kosztuje 30 złoty mniej więcej.

ja zaraz lecę na spacer bo pięknie :)
image
dzięki mikulka
Elfik - Tako Laret jest the best :-))) My juz na 200% ten model kupimy :-)) Masz dzis zakwasy po SR? Bo ja mam nawet na stopach :-))))
image
image
15 sierpnia 2009
Dziewczeta, zalozylam nowy watek:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-23-t319866,1,160.html

Zapraszam
image
image
15 sierpnia 2009
witam się z rana ;)
iriongirl- to ja dorzucę - określenie grupy krwi - potrzebujesz to tez do szpitala do porodu ... jezeli ojciec dziecka nie zna swojej tez dobrze zrobic - w 3 trymestrze robi sie jeszcze czesto próby watrobowe- ale to według decyzji lekarza

miłego dnia!!
nie mialam zadnych z tych badan... krzepliwosci nie maja mi co robic poneiwaz mam zakrzepice i biore leki przeciwzakrzepowe.. ale mowie poza morfologia nic innego nie robie.. a skierowanie na badania biore sama od ogolnej:/

image
a grupy ojca krwii nie mam jak zrobic.. ojca nie ma.. a nie wiem jaka mial grupe. ja mam swoja stara zrobiona powiedzieli ze na upartego moze byc.

image
irongirl88, ale ty powiedziałaś lekarzowi, że masz zakrzepicę?
bo w razie co leki trzeba odstawić przed porodem chyba.... zresztą nie wiem ale powiedz mu że się leczysz.....

a co do grupy krwi ojca to ja nic takiego nie miałam, to się robi przeciwciała na konflikt i do tego ojca nie trzeba :)

głowa do góry i pamiętaj, żeby często robić mocz :)
image
Dziewczyny makuszka założyła nowy wątek, podaje link
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-23-t319866,1,160.html
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

wierszyk na dzień babci i dziadka (24 odpowiedzi)

potrzebuję ładnego wierszyka na DZIEŃ BABCI, DZIADKA może Wasze dzieci uczą się czegoś fajnego...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

Od 1go do 1go... czy Wam udaje się cokolwiek oszczedzić? (226 odpowiedzi)

Cześć, mam takie nocne przemyślenia na temat szeroko rozumianych finansów domowych... Oboje mamy...

do góry