Widok

Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *25

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Majowe:
01.05 - pomelo - córeczka Agatka/Redłowo
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka Aurelia
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia - Marta
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka83- Córeczka Amelia
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - EMMA
10.07 - kate88 -wojewódzki
12.07 - nilkaa -synek Redłowo
12.07 - Joann4
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83-Synuś Redłowo/Kliniczna
20.07 - anavaw - Córeczka Jagódka
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia- synek Kamil, Szpital Zaspa/Kliniczna
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00 - Synek Adaś, Wojewódzki ??/Zaspa
22.07 - iwonka_ika - córeczka JULIANNA / Zaspa
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
26.07 - Irongirl88- synek Dominik, Zaspa
27.07 - Niuta- synek Kacperek, Szpital Kliniczna/Wojewódzki

Lista rzeczy do zabrania na Zaspę:
DOKUMENTY:
karta ciąży, RMUA, grupa krwi (dokument potwierdzajacy) ,dowód osobisty, ostatnie bądź też ważne USG, ostatnie wyniki lub te,które nie są wpisane w karte ciązy.
DLA MAMY (do porodu) :
koszulka (może być od męża, ale musi zakrywać pośladki), ręcznik, skarpetki,woda niegazowana,jedzenie suche typu biszkopty, ew. drożdżówka, czekolada (słodkie nie dla cukrzyków) nie kanapki ,kapcie, szlafrok, coś do czytania lub słuchania ( przyda się przy długim porodzie)
DLA MAMY (pobyt) :
2x koszula do karmienia rozpinane z przodu ,sztućce,kubek,talerzyk, codzienne kosmetyki, majtki z siateczki lub bawełniane ( na sali leży sie bez, majtki są tylko jak sie idzie do pokoju odwiedzin ;) ) paper i ręcznik papierowy ( w szpitalu najtańszy śmierdzący - położna nie poleca ), podkłady można dowieźć, bo w pierwszej dobie szpital daje swoje jałowe, laktator, wkładki laktacyjne.
DLA DZIECKA :
pieluszki 10-15szt, śpioszki x1(można wiecej), mokre chusteczki,skarpetki,niedrpaki plus ewentualnie kocyk,ale oni mają.
I w domu zostawić przygotwane ciuszki dla malucha na wyjscie,bo mąż ma je zabrac na wypisie :)

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=321352&c=1&k=16

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kolejna znajoma rodziła w wojewódzkim i poleca. Wcześniej z nią rozmawiałam, że ten szpital ma kiepskie opinie. Fiuuu coraz bardziej się przekonuję, że nie będzie tam tak strasznie ;)

Magda potrafi dać popalić a pump it up (zajęcia ze sztangami) to dopiero hardcore u niej- polecam to po ciąży i karmieniu, świetnie robi na górne partie ;)
imageimage
melduję się w nowym wątku :)

Ja też mam zmienne nastroje- zwłaszcza jak mały się nie rusza to mam wtedy czarne myśli i potrafię sobie popłakać. Tak właściwie to już bym chciała urodzić bo psychicznie czuję się coraz gorzej :( No ale jeszcze jakieś 12 tyg...

Ja też jestem na jednym zdjęciu z Kampanii :) No a teraz lecę robić obiadek by potem wyciągnąć gdzieś męża na spacerek :)
image
Ja w sobotę byłam zwiedzać Wojewódzki...nie jest źle...jak na szpital...
witam się w nowym:)
Mi również najbardziej brakuje spania na brzuchu...:) i figury nieciążowej:)
image

image
https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
Zjadałam dziś gołąbka i mam masakryczną ZGAGĘ, chyba się przekręcę zaraz...ble
image

image
Kobritta na zgagę cudem jest mleko:) nie mam zgagi w ciąży chyba, że zdarzy mi się zjeść pizze, to potem umieram:)i mleko to wybawienie:)
Jeżeli chodzi o to czego mi brakuje sprzed ciąży to:spanie na brzuchu, mobilność, "ćwiczenia cielesne"-jak to nazywam, tzn zajęcia z Magdą też są OK, ale ja to uwielbiam się wyskakać i wypocić wtedy od razu smutnki odpływają:)i sera pleśniowego i powiem szczerze, że przed ciążą byłam wielkim piwoszem-winoszem, ale w trakcie ciąży wogle nie mam ochoty:)ale ale w sobotę byliśmy u znajomych i ktoś przyniósł wino bezalkoholowe (o piwe słyszałam, ale o winie nie) i powiem szczerze, że w smaku lepsze jest wino bezalkoholowe niż piwowe siuśki:)
a ponadto brakuje mi stóp, które widziałam:)Przed ciążą byłam niezłym świrem,a teraz mam wrażenie, że 3 razy się zastanowię nim coś zrobię. Te mały bąbel w brzuchu sprawił, że najpierw myślę o niej a potem o sobie. A ponadto zaczynam czuć się powoli jak wieloryb:)i chyba zaczynam rozumieć babeczki, które marzą w ostatnich tygodiach i dniach o tym aby urodzić:)
image
No tak, jeszcze spanie na brzuchu, sprawnosc fizyczna i rownowaga:)

Kobritta, patrzac na suwaczek Twoja cora obchodzi urodziny 2 dni przed moja:) Jakos zaplanowaliscie juz swietowanie?
imageimage
no u nas jak co roku, zwykła rodzinna impreza urodzinowa...raptem ok. 15 osób (sami najbliżsi) :) obiad+tort/ciasto i kawka:)
image

image
mleko już piłam no i d*u*p*a
image

image
kobritta mi też nic nie pomaga na zgage a ostatnio mam dosc często, w ciaży z Bianka też mialam ale pomagały mi cukierki miętowe ;)
image
image
Bianka & Vincent ;)
Melduje sie w nowym wątku :D

Zgaga, nigdy nie mialam i nie wiem co to jest... tzn raz czy dwa mnie tak lekko piekło w gardle, ale popiłam wodą i przeszło.. wiec nie wiem czy to to czy nie :)

Porodówka na Zaspie... hmm zalezy kto jakie ma oczekiwania... jak dla mnie ok :) spodziewałam sie czegos gorszego :) Widok w czasie ostatniej fazy porodu na kościół :D Akurat jakies dwie dziewczyny rodziły, bo bylo słychać krzyki i jęki :P

Dla mnie minusem jest to, ze sala adaptacyjna (2 godziny sie tam spedza z mężem i dzieckiem po porodzie SN ) może byc jedno rodzinna, a mogą byc tam rownoczescie 3 rodziny :/
No i to ze jak nie masz siły to nie ma odwiedzin... bo nie dojdziesz do pokoju odwiedzin...nikt, nawet mąż nie moze wejsc na sale... odwiedziny od 14-20
No i widziałam 3 sliczne malusie bobasy :D :D :D i tym bardziej sie nie moge doczekać Olki :D
image

I jeszcze plusem są nawiewy ( cos ala klima :P ) nad łóżkiem rodzącej :D podobno niedawno zamontowali :D i gaz, ale niestety nie zawsze jest... teraz podobno nie ma, ale niedługo ma być :P
image

Witam w nowym wątku:-)
image

image
Ja też rodziłam na zaspie i wspominam to dobrze, gorzej wspominam pobyt tam po poronieniu i puźniejsze przeboje z niemiłymi Paniami na ginekologi, ale nie ważne było mineło. Najprawdopodobnej znów tam będę rodzić.
Ja mam ostatnio wielkiego smaka na Martini i MOHITO, ale ostatnio trochę mogłam zaspokoić pragnienie, bo gdy byłam z koleżankami w SPINXIE mieli właśnie MOHITO bezalkoholowe i było pycha...
Mi też brakuje spania na brzuchu i wogóle bardzo mi się ostatnio źle śpi. A c o do jedzenia mnie jakoś nie niczego nie brakuje, nie mam też żadnych zachcianek. Muszę przyznać że brakuje mi przyjemności z sexu, bo teraz moje libido jest bliskie "0" jest to raczej z poczucia "obowiązku" :-) bo znaleść wygodną i przyjemną pozycję graniczy z cudem. Takie to smutne realia a do końca jeszcze trochę czasu jest :-)
no my w tym roku na urodzinki bedziemy tez musieli sprosic troche innych dzieci i znajomych, bo przez ostatni rok duzo bylismy zapraszani na urodziny innych - takze musze to jeszcze jakos przemyslec logistycznie;)) na pewno urzadzamy w domu:)
imageimage
ale klops dziewczyny;-/

mój mąż odstawił autko służbowe na przegląd i wracał do domku skm-ką, wysiadając poślizgnął się i coś mu strzyknęło w karku...
do domu jakoś doczłapał, ale właśnie pogotowie go zabrało:-(
image

image
Bozenka przykro mi, daj znaka jak już będziesz wiedziała co u męża:/ Mi brakuje spania na brzuszku, wieczornej lampki wina, wyjścia z koleżanką na piwko... no, ale już w czerwcu maleństwo mi to wynagrodzi:)
image
Melduję się w nowym wątku

kobritta mi na zgagę lekarka poleciła jeść migdały ale jeszcze nie zdążyłam przetestować
image
image
I ja sie melduje w nowym. Dlugo sie nie odzywalam ale bylam pochlonieta zakupami dzieciowymi. Kupilismy juz lozeczko, materac z klinem i ochraniaczem, przescieradla, beciki i inne pitolki.
A dzis mialam wizyte u lekarza i moje dziecie nadal jest dziewczynka i jest niezla kluseczka bo wazy juz 2.100 kg.... :-))))) Nereczki sie prawie wyrownaly, reszta jest bardzo w porzadku wiec jestem przeszczesliwa :-))))
image
image
15 sierpnia 2009
Witam w nowym wątku i po dłuższej ciszy :D

Cóż mi brakuje tego chyba co wszystkim :P od spania na brzuchu (jedyna pozycja w jakiej spałam...), po wygodną pozycję na bara-bara, gry w siatkę, rowerku, i tego że jak się po coś na ziemię schylałam to bez problemu, a teraz...

Byliśmy wczoraj na całodziennym wypadzie ze znajomymi na Żuławce, rewelacja, choć momentami zimno było :) Tatusiek pobiegł, postrzelał na paintballu, poćwiczył na samoobronie a ja za fotografa robiłam :D
Potem ognicho i strzelaliśmy z wiatrówki :)
Heh póki co wszyscy znajomi się deklarują, że będą pomagać:) Że przyjdą i zostaną jakbyśmy chcieli gdzieś wyjść czy coś, jestem ciekawa czy wiedzą na co się piszą :P
Ogólnie cały dzień na świeżym powietrzu i spałam dziś do 11... nie pamiętam kiedy ostatnio junior pozwolił mi się tak wyspać :) Widocznie też się wymęczył :D

Bożenka83 coś wiadomo u męża?
Mam nadzieję, że nic poważnego...
Daj znać
image
jeszcze nie wrócił:-(

napisał mi smska, że pod kroplówką leży i czeka na prześwietlenie, zobaczymy czy go wypuszczą dzisiaj. Najgorsze, że ja nie dość że bez auta zostałam to jeszcze z 7-latką i nawet nie mam jak być przy nim, a jak wiadomo jak facet chory to żałoba w domu:-P
image

image
Dziękuję Wam Dziewczyny za opinie o Zaspie... Nawet nie wiedziałam,że trojmiasto.pl ma takie forum gdyby nie to, że koleżanka wczoraj mi powiedziała pewnie bym sama na to nie wpadła :)

Jestem ciekawa co z tą Kliniczną, że tak dużo z Was tam chce rodzic??

Mam takie jeszcze pytanie kupiłam jakiś czas temu wózek ACTIVE BABY JET i teraz tak z tyłu ma koła pompowane a z przodu skrętne piankowe, chciałabym gdzieś dokupić i wymienic na pompowane z przodu tylko jak i gdzie mam to zrobić bardzo prosze o jakieś sugestie z góry b.dziekuje! :)
Witam z wieczorka. Dusia ja też mam ten sam wózek- ale mam wszystkie koła pompowane. Może wejdź na stronkę babyactive i zadzwoń do punktu w którym mieli te wózki- z tego co zdążyłam się zorientować to w tej chwili nigdzie nie mają tych wózków na stanie, ale może są w stanie zamówić koła.

My za to kupiliśmy dzisiaj fotelik Maxi Cosi CabrioFix + bazę EasyFix (Isofix)- kupiliśmy zielony z pomarańczowym obrzeżem. No i chyba na ten miesiąc wydatków nam starczy :) Wózek jest, fotelik jest a po świętach będziemy rozglądać się za łóżeczkiem :)
image
Bożenka :/ daj znac jak bedziesz coś wiedziała ! Mam nadzieje, ze to nic poważnego !!

Makuszka, faktycznie Twój maluszek to pulpecik :D Chociaz moja za wiele nie odstaje w tyle :P
A jaki kupiliscie materacyk ??

U mnie sie zaczał syndrom wicia gniazda ;) wszystkie mebelki pomyte... pierwszy raz pewnie z kilku, bo i kurz sie zdąży nagromadzic no i drewno musi sie porzadnie wywietrzyć...
No i lampki dziś zamówiłam, 6-8dni roboczych i powinny przyjsc... a jutro chyba zamówie materac, pościel i termometr- wszystko z jednej strony wiec oszczedność na przesyłce ;)
No i po świetach zaczynam pranie i prasowanie malusińskich ciuszków :D
image

nulka - materac gryka pianka kokos Fiki Miki. W zestawie z materacem sprzedawali ochraniacz i twardy klin.
image
image
15 sierpnia 2009
O no właśnie tez chce ten kupić :) http://www.patiimaks.pl/Product.aspx?cat_name=materace-do-lozeczek&ProductID=1205&producer=fiki-miki ??

Pewnie gdzies w Gdyni kupowałaś ??
image

ja tylko się melduję
i spadam spać

miłych snów ;)
kupilismy w Tygrysku w Rumi. Do zakupow babka nam wrzucila smoczek. Kapnelam sie w domu. Maly gadzet ale mily :-)
image
image
15 sierpnia 2009
witam z rana :)
ja właśńie po badaniach, co jak co ale robię je coraz wcześniej bo jestem głodna i mogłabym nie dotrwać.
dzisaj niestety muszę się zabrać za napisanie pracy :( no ale jak mus to mus, dzisaj napiszę, jutro poprawię w czwartek lekarz i będę miała spokojną głowę :)

Miłego dnia dziewczyny :)
image
Hej dziewczyny! Powiedzcie mi jak to jest z tą płcią maluszka?
Patrząc na powyższą liste praktycznie 95% wiec co ma...
Ostatnio na USG połówkowym lekarz pół godziny badał i mierzył dziecko ale przez niekorzystne ułożenie nie mógł jednoznacznie stwierdzić chłopiec czy dziewczynka. Dlatego tez dla "świętego spokoju" powiedział że skoro nic nie widać to prawdopodobnie jest to dziewczynka, ale żeby jeszcze nie szaleć z kupowaniem różowych ciuchów ;p
Wczoraj kolejna wizyta. Zaczął sie 25 tydzień - gin robi USG i znów to samo. Dziecko wywaliło pupe i nic więcej nie widać.
Nie można ani dobrze go zmierzyć, a tym bardziej poznać płci.
Byłam nawet w innej klinice na USG 3D i nic to nie dało!
Wszędzie pełno pępowiny, nogi zaciśnięte, a na buźce dwie łapki. Nawet noska nie można zmierzyć :(
Czytałam ze dużo zależy od sprzętu na jakim gin pracuje. Ale ja chodzę do Swissmedu i wg.mnie mają tam dobry sprzęt bo pamiętam usg z 3 miesiąca jak doskonale wszystko było widac a teraz NIC.
Czy wasze maluchy też były takie TAJEMNICZE???????
image
tez byłam wczoraj w swissmedzie na kolejnym usg i moja dzidzia bez problemu za każdym razem pokazjue co ma między nóżkami, tylko buźkę zakrywa. Wszelkie pmiary tez są bez problemu robione, więc to chyba zalezy od dziecka.
curly5, no niestety tak jest czasami,
moja koleżanka rodzi za 20 dni i nadal nie ma potwierdzonego tak na 100% płci bo dziecko leży z wypiętą d*pką i za nic nie chce pokazać co tam ma :) ale lekarz też założył, że ptaszka było by widać więc zakłada raczej dzewczynkę. a chodzi do gościa, który ma bardzo dobry sprzęt i próbowała też u innego lekarza z podobno jednym z najlepszych sprzętów i to samo, pośledki do przodu i nic nie widać.

u mnie nie ma takiego problemu bo moja mała się rozkracza ja na fotelu ginekologicznym przy każdym badaniu więc w 16, 20 i 24 potwierdził panienkę :)

może kupuj poprostu takie bardziej neutrealne ciuszki, biała, żółte, jasno zielone, niebieskie...
:)
a jak urodzisz to i tak będą mega wyprzedaże więc wtedy dokupisz sobie tych typowo do płci :), zresztą podobno letnie wyprzedaże na ciuszki dla dzieci są mega i kupuje się za grosze, ja mam zamiar młodej nakupować na następny rok :) zresztą na zimowych kupiłam jej już kombinezon..... hehe
image
Curly moja kumpelka dowiedziala sie w 8 miesiacu ze bedzie cora, bo nue dawala sie podgladnac :)
Moj maluszek tez nie jest chetny do wspolpracy. Moj gin (p. Birkholz) do tej pory nie moze potwierdzic ze to synek,bo caly czas widac pepowine. Dowiedzialam sie w Invicie.
My nie mozemy skorzystac z USG 3D bo na nim ogladamy syrki maluszka. Mam lozysko na przedniej scianie + ulozenie naszego skrzata :)
image
Cześć Dziewczyny wczoraj pisałam pod nickiem Dusia dziś sie zarejjestrowałam na forum jako Dusia-82 ale nie mogę znaleźć opcji? tzn gdzie mogę dodać suwaczek? :)

Ja materacyk kupiłam gryka-pianka-kokos w Mama i ja, ale muszę powiedzieć,żę po otwarciu a mija już tydzień, nadal strasznie śmierdzi po stronie kokosa??? też wasze brzydko pachną?
image

image
moj materac wogole nie smierdzi, kupilam w sobote i dopiero rozpakowalam z worka bo piore ochraniacz i poszewke klina.
image
image
15 sierpnia 2009
kurcze sama nie wiem co mam robić :( bo koleżanek też materacyki nie śmierdzą.. wyrzuciłam gdzies paragon :( poczekam az będzie slońce i wystawie go na balkon..
image

image
Cześć dziewczyny. Dusia dlatego ja właśnie postanowiłam, że nie będę materaca wypakowywać. Mała będzie spała po prostu na materacu w folii i prześcieradle. Co do suwaczków, to musisz klikąć na jakiś suwaczek kogoś innego, przechodzisz na stronę i tam Cię już prowadzi, potem wklejasz link i masz:)
Nasza mała na USG w 22 tygodniu też wypięła się d*pką, ale lekarka stwierdziła, że na 90% jest dziewuszka. A na ostatnim USG to podobno pełen rozkrok:)I nawet pokazywała mi co gdzie i jak, ale ja to nic nie widze na tym USG, dla mnie to szara plama, więc wierzę lekarce na słowo:)
image
Mikulka, ja tez korzystałam z wyprzedazy i mam bluzy, sweterki do rozm 80 ;) i kurteczke jesienno-zimową... zalezy czy młoda sie wciśnie zimą czy nie ;)
I tez w lipcu zamierzam buszować ;)

curly, niektóre dzieci są bardziej 'wstydliwe'... moja na szczescie na kazdym USG pokazuje co ma, wiec kilku lekarzy potwierdziło dziewuszke :)
Jak raz nie chciała pokazać, to lekarz kazał mi polezec na boku z 5 min i wtedy faktycznie mloda zmienila lekko pozycje i bylo wszystko widać :) A rączki przy buźce, to chyba wiekszosc maluchów w brzuchu trzyma...

Zaraz spadam prasować, bo wczorajsze dwie pralki plus koszule męża czekają ;)
image

Witam w nowym wątku :)
u mnie podobnie jak u Mikulki, młody za każdym razem rozkłada nogi na całego, także Curly macie tam skromnisia, albo widocznie pępowina tam się zawinęła ( może być różnej długości ) i nie idzie zobaczyć.

Mój Synuś wczoraj się tak wyciągał, że w końcu poczułam jego stópkę :D tak ją wystawił że aż mnie skóra zabolała ale jak zaczęłam masować prosząc aby mamy jeszcze nie rozrywał, schował nóżkę ;)
Dzięki :) chyba udało mi się z tym suwaczkiem:)

Ja słyszałam,że po kupnie materacyk powinien po rozpakowaniu sie wietrzyć (oddychać w pokoju:) z 3 tyg zanim maleństwo się pojawi, dlatego tak zrobiłam, ale nie wiedziałam,że aż tak będzie wyczuwalny :)
image

image
moje maleństwo wypięlo tak pięknie d*ke że było wszystko widac hehehe

nawet na filmiku 3D mam strzałeczką przez lekarke zaznaczone gdzie brak siusiaka- czyli ze jest młoda dama hahahah

jejusiu jak czytam was, 30-tygodniowki ze juz sie szykujecie to az milo sie robi ;)))
ja na razie w myślach przemeblowywuje nasza sypialnie zeby bylo gdzie ustawić łóżeczko i komode ;)) i jakies może nad łóżeczkiem obrazeczki ;)

a w ogole to mi sie nie chce tak pracowac ze uuuuuuuuuuu - byle do 5 kwietnia- wtedy mam wizyte u ginki i wezme juz zwolnienie sobie jakieś - chociaż tygodniowe żeby odpoczać trochę :))
image

image
Witam z rana :)
Pogoda dzisiaj piękna więc zaraz po śniadanku wybywam na spacerek. Ale powiem wam że wczoraj miałam pierwszy kryzys- normalnie wszystko mnie bolało, nie mogłam się ruszać i czułam się dosłownie jak słoń :( Aż mi się płakać chciało- a mąż nie mógł się powstrzymać od śmiechu. Kurcze robi się coraz ciężej (dosłownie) i nie wyobrażam sobie jak to będzie za 2 miesiące...

A co do płci to nasz też już trzy razy się rozwalił jak do zdjęcia pornograficznego i pięknie było widać siusiaka- także wierzę że lekarze się nie mylą :)
image
cześć mamuśki :)
A moja mała na pierwszym usg, nie chciała za bardzo pokazać i doktor powiedział, że jak nic nie widzi to pewnie dziewczynka.
Na połówkowym powiedział , że dziewczynka a ja tam nic nie widzę.
Ostanio snilo mi się , że ja jednak mam chłopca a moja przyjacółka a jest w podobnym terminie jednak dziewczynkę.
Mam już kupione kilka ciuszków różowych, a jak mój sen się sprawdzi :)
image
image
Dziewczyny, a na jaki zdecydowałyście się termometr elektroniczny ? bo juz czytam, szukam i głupieje...który lepszy :/
mam taki
http://img04.allegroimg.pl/photos/oryginal/12/92/99/58/1292995876

i jestem bardzo zadowolona
image
image
Bianka & Vincent ;)
azura- ja moge tylko poradzić na - nie- u nas kompletnie nei sprawdziły się dwa - w smoczku - młoda absolutnie nie tolerowała smoczków żadnych poza tymi z butelki ;))
i nie sprawdził się taki naklejany na czółko

tez od jakiegoś czasu się zastanawiam i dochodze do wniosku ze taki zwykły pomiar w pupce był najpewniejszy - z tego co pamiętam ...
ale wolałabym osobiście jakieś inne łatwiejsze rozwiązanie heheheh więc może któraś z mam dzieciaczków ma jakieś pozytywne doświadczenia ;)))
image

image
Hej kobietki,
uwielbiam oglądać swój brzuszek jak wygina się we wszystkie możliwe strony:) wczoraj leżałam jakoś na lewym boku i tak mnie, gdzieś kopnął, że aż krzyknęłam "ała":) oj a myślałam, że będzie delikatny po mamusi:p
image
powiem wam ze nie wyobrażam sobie żeby wkladac termometr w pupe, nie wiem ale bym sie bała, tak samo jak sa jakies słomki na kolki itp
image
image
Bianka & Vincent ;)
http://www.patiimaks.pl/Product.aspx?cat_name=termometry&ProductID=10763&producer=topcom ja kupuje ten, jest jeszcze troche tańszy 4w1...

3/4rzeczy poprasowałam jednak nogi i kręgosłup mówią dosc wiec musze zrobic sobie mała przerwe i zjem sniadanie...
image

Dusia, ja pamietam, ze mysmy nasz materac dla Mai tez musieli dosc dlugo wietrzyc - zostawialismy nawet w pokoju okno otwarte na noc i zapach wlasnie zniknal tak po 2-3 tygodniach..:)

Ja sie chwalilam, ze mam wiecej energii od trzeciego trymestru, tymczasem od niedzieli mam zupelny spadek formy... caly dzien bym tylko lezala, najchetniej spala i na nic nie mam sily, a juz zupelnie na to, by wyjsc z domu. Mam nadzieje, ze to chwilowe, a nie ze bedzie mnie to trzymac juz do porodu!

ja mam termometr elektroniczny z Tchibo - niemowlakowi wklada sie go do pupki, ale b. szybko mierzy i jest dokladny - tez jestem z niego zadowolona. mam jeszcze kilka termometrow rteciowych - one sa podobno nadal najdokladniejsze - ale z kolei dlugo mierza, wiec ich na maluszku nie uzywam.
imageimage
Ja kupiłam taki termometr za ok 100 zł i to jest do czoła i do ucha, chociaż słyszałam, że do ucha nie powinno wsadzać sie maluszkowi bo można coś przebić. Kupiłam taki po rozmowie w SR i panią z Akpolu. Obecnie go testujemy i jest ok. Przesuwa się od jednej skroni do drugiej pomiar 3-5 s.
Co do spadku formy, to myślę, że każda z nas ma takie dni kiedy by leżała kołami do góry:)ja przez tą puchnącą nogę muszę teraz więcej odpoczywać, bo jak tylko wyjdę na spacer albo ćwiczenia i ie poleżę to mam wielkiego schaboszczaka:) spadam, bo zaraz mam gości:)miłego dnia:)
image
Dziękii Dziewczyny za odzew :) no ja na pewno termosmoczka ani naklejki na czoło nie kupię :D tylko właśnie taki do uszka/czoło...:) ten babyono mi się podoba :)
to i ja sie witam ;) pogoda z aoknem ladna, a ja leze chora i zdycham:p najgorszy kaszel, bo mnie wykancza, no ale miejmy nadzieje antybiotyk pomoze.
ten czas tak szybko leci ze zanim wszystkie sie obejrzymy to bedziemy rodzic;)
ja slyszalam same pozytywne opinie od znajomych ktore rodzily na zaspie;) ja tam cesarke bede miala, ale to kupa czasu jeszcze:D
Amelia Zofia 1225g, 43cm:) jestem mama!

image
hej dziewczynki:-)
mój mężuś już w domku, wrócił bardzo późno, ma ponaciągane jakieś ścięgna i "odprostowaną lordozę??" W każdym razie leży i nie chce mu sie wstawać bo oczywiście dostał L4.

Także u mnie żałoba z powodu męskiej choroby:-P
image

image
Azura, jeśli chodzi o termometr to pan farmaceuta powiedział mi, że nie ma lepszego niż rtęciowy...... i jak mam to używać jego, gorzej się go urzywa ale elektroniczne przekłamują nawet o jeden stopień a to już dużo, więc ja na początek zostaję przy rtęciowym, mam też elektroniczny ale będę go weryfikować....
image
Dziewczyny mam prośbę:) Może ma Któraś z Was numer do SR na Klinicznej? Już ze 3 numery obdzwoniłam które niby są do SR na Klinicznej to jeszcze nikt nie odbiera telefonu:/

Z góry dzięki
a to one są jeszcze w sprzedaży ? przecież zgodnie z UE zostały wycofane. jeżeli chodzi o zwykły termometr to ja mam z alkoholem, ale długo mierzy i zbicie mu temperatury graniczy z cudem ;[
azura, nie ma chyba w aptekach (na allegro są :)), ja mam jeszcze z apteki bo jak się dowiedziałam, że wycofują to zakupiłam :)

Skarbusia - 0 502 156 827
image
Mikulka dzięki wielkie :)
A myśmy wróciły z mamą z Akpolu-kupiłam Franusiowi buteleczki, sobie nakładki laktacyjne, moja mama kupiła wnukowi śliczny komplecik pościeli :) Chciaż wiem,że jeszcze troche czasu do tego zanim z niej skorzysta to leży u mnie łóżku :):):)

A co do termometra to na tych warsztatach Mamo Nadchodzę to pielęgniarka mówiła,że nie poleca termometra w smoczku i do ucha. Reszta wskazana.

A po ile i gdzie kupowałyście Wasze materace?
image
ja zrobilam zamowienie i 8termometrow rteciowych;) te elektryczne bardzo zanizaja neistety... sama sie przekonalam.. mierzyli mi w szpitalu i wyszlo ze 37,2 a zmierzylam normalnym rteciowym i wyszlo 38.7:/ i to nie bylo jednorazowe takie zanizenie, bo mierzylam wielokrotnie po ich mierzeniu i takie duze roznice byly. wiec kompletnie nie wierze elektrycznym.

image
cześć dziewczyny :)
A ja własnie wróciłam ze szpiegowania:)
Polatałam po sklepach co i gdzie w jakich cenach, póki mam jeszcze siły na takie bieganie.
Jestem w szoku , że na nie których drobiazgach może być taka siła.
A proszę o poradę. co myślicie. odkupuję od koleżanki kołyskie taką http://allegro.pl/promocja-kolcraft-kolyska-lozeczko-wibracje-nowa-i2220759432.html
i zastanawiam się czy mam kupować łóżeczko od razu , czy poczekać.
Zastanawiam się, bo mała się może potem nie przyzwyczaić do łóżeczka. co myślicie?
image
image
ja to dziś zakręcona jestem na maksa. miało być różnica a nie siła :)
Zostawiłam dziś klucze w dzwiach i pojechała do miasta myśląc , że dom zamkniety:) tragednia, ale zakręt ze mnie
image
image
Anawaw moja kumpela miala kolyske i lozeczko. Miala taka ktora regulowala bujanie i jej maluszek nie chcial w ogole spac w zwyklym lozku tylko w kolysce. Dzis ogladalam w Akpolu i sa fajne ale mniejsze od lozeczka wiec nie wiem czy na dlugo starcza.
image
mam trochę znajomych z kołyskami, i najdłużej służyła jednej koleżance 5 miesięcy...
image
Bożenka to super, że z mężusiem OK:) męska choroba w domu to ciężka sprawa (najgorszy jest katar:)) ale ciesz się, że masz go już całego i zdrowego w domku:) Nasi znajomi właśnie rodzą na Zaspie o 17 mieli 3 cm, a podobno już 3 raz jechali.... chyba jednak nie tak łatwo wyczuć, że to już:) Ja też mam wrażenie, że te termometry rtęciowe są najlepsze...stare ale jare. I chyba w sumie najlepszym wyjściem jest mieć i taki i taki:) dzisiaj spotkałam qmpla i nie uwierzycie, ale nie zauważył, że jestem w ciąży??!!?? Tezy mogą być różne:1. jest facetem 2. jestem taką chudzinką:) (z 104 cm w pasie:))Skłaniam się ku bramce nr 1, ale wierzę w bramkę nr 2:) trzymajcie się brzuchacze:)
image
pomelo rozbawiłaś mnie hahahahah no ale faceci to są "spostrzegawczy inaczej" - dla mnie szczyt osiągnał kolega który nie zauważył że jego laska z brunetki ( ciemne brazowe włosy) zrobila sie na lnianą blondynke

to trzeba byc facetem ;)))
hehe Pomelo nieźle z tym kolegą :) A co do choroby męża to mój choruje tak regularnie raz na dwa tygodnie i katar albo gorączka to są nasze TOP wśród najcięższych chorób tego świata ;)
image
Hahaha... ja mam w pasie 102 ;) a ostatnio jak bylam u pulmunologa, to zapytał z fochem, gdzie mam RTG..a ja mówie, w ciąży ??? a on ' a pani jest w ciąży???? :o ' wiec tez sobie u mnie przyplusił... ;)

Termometr mam zwykły, rtęciowy czy alkoholowy... nawet nie wiem i jakis za 8zł elektroniczny i zawsze jest rozbieżność :/ dlatego nam zawsze mierze zwykłym...
Jednak takiemu maluchowi bałabym sie... wiec kupie elektryczny, ale lepsiejszy... za 90zł... mam nadzieje, ze bedzie ok.

Materacyk zamawiam przez internet, różnica w cenie ok 30zł a ze jeszcze zamawiam pościel i termometr to na całości zaoszczedze ok 60zł ;)
image

Cześć dziewczyny, ja tylko na chwilę :)
Ostatnio zarejestrowałam się na bebilon.pl i właśnie dostaliśmy białego misia w prezencie może i któraś z Was będzie chciała taki mały upominek dla swojego maleństwa :)
image
image
Minika dzięki za info :)
już czekam na misia :)
image
image
hej dziewczyny, jeśli chodzi o termometr to niedawno kupowałam w aptece właśnie taki zwykły z podziałką i strasznie się zdziwiłam, że nadal jest w sprzedaży na co Pani w aptece odpowiedziała, że zamiast rtęci używają teraz innej nieszkodliwej cieczy w środku:)
image

image
anavaw cudna ta kołyska :)) łóżeczko i tak będziesz musiała kupić, amluch gdzieś około pół roku w takiej kołysce pośpi, my też będziemy mieć małą najpierw w kołysce a później do wyrka, małego też tak mieliśmy i nie było problemu z przeniesieniem.

my małemu też w pupie mierzyliśmy bo to najdokładniejsze, mamy taki do ucha właśnie ale on pokazuje jak mu się podoba, więc jak tylko młody jest cieplejszy to od razu w tyłku mu mierzę nie jest łatwe ale dajemy radę, ale mierzę teraz takim zwykłym elektronicznym co by za długo mu w tej pupie nie gmerać.

witam Was serdecznie,
ja mam oczywiście powera z rana bo już druga pralka chodzi i 2 półki w szafie wysporzątane :)
szkoda, że jak chodziłam do pracy to aktywowałam się dopiero o 11 :)

ja tymczasem idę odwiedzić dzidka w szpitalu a później koniecznie muszę skończyć pracę bo jak do roboty fizycznej nie mam problemu żeby się zabrać to niestety do umysłowej dużo gorzej :)

miłego dnia dziewczynki
image
Hej dziewczynki. Ja dzisiaj mam wizyte u gina. Zobaczymy co nowego się urodziło:) Wczoraj urodziła qmpela na Zaspie, więc jak tylko dojdą do siebie to wezmę ich na spytki, ale chyba to był jakiś ekspres bo o 17 miała 3 palce, a o 19.45 mała była na świecie:) Jest śliczna i jak zobaczyłam małą na zdjęciu to aż mi się łezka w oku zakręciła i najlepszy był tata, który napisał, że nie musi dodawać, że jest najładniejszym dzieckiem w szpitalu:):):)No nic po wizycie jadę odebrać smoczuś i butelkę do akpolu:)trzymajcie się:)
image
Cześć brzucholki ja dla odmiany jadę latać po Urzedach w Gdańsku, ale pierw obejrzę do końca DD TVN :)
Wczoraj moja mama jak dotykała mojego brzucha zwróciła uwagę ze jest bardzo ciepły. Powiedziałam że wydaje się jej, ale dziś sama zwróciłam na to uwagę. Czy tez tak macie?
image
Masia,
mój nie ma szans być ciepły bo się regularnie chłodzę, do tego stopnia, że mój mąż spasował w naszej sypilani i spi w salonie bo mówi, że tam jest lodówka :)

a tak poważnie to pewnie normalne bo teraz jest to najbardziej ukrwione miejsce w twoim organizmie, a co za tym idzie najcieplejsze :)
image
Uff dziękuję Mikulka, ale swoją drogą zapytam za tydzień lekarza jak bd na wizycie :)
image
Witam sie szybciutko,
wczoraj bylam na wizycie-maly wazy 2700 i jest ok tygodnia wiekszy niz wskazuje poczatek 35 tygodnia. Mialam pobrany wymaz i teraz tydzien czekania, czy wychoduja mi jakiegos paciorkowca ;D Jutro robie krew i mocz, a we wtorek po swietach z wszystkimi wynikami jade ustalic termin cc. Wracajac z wizyty zaliczylam male zakupy-kupilam nawet male wody mineralne i paczke sucharow, zeby w ten weekend "na pewno" spakowac juz torbe do szpitala, bo jakos do tej pory sie nie zebralam ;D
Aktualnie w pralce przescieradelka i rozki, i dzis zaczne juz ukladac w komodzie ciuszki dla maluszka-ale ten czas ucieka....za 3 tygodnie moge miec juz malucha "po tej stronie".
Co do termometru my mamy Topcom kupiony przed narodzinami Tomusia i nie moge na niego narzekac-3 w 1 czolo, ucho i temp powietrza w pokoju. Moja sis ma 4 w 1 i moze mierzyc jeszcze temp. cieczy, np. wody w wanience-tez fajna sprawa. Jak mi kiedys pokazal 39 to pielegniarka w przychodni zmierzyla malemu w pupie i potwierdzila pomiar, wiec wierze w to,ze mierzy dobrze. Sama balabym sie zmierzyc w pupie, choc wiem,ze nam mamy tylko tak mierzyly ;D
Milego dnia brzuchatki!
Wow Kasia i Tomus 3 tygodnie a u mnie 3 miesiace jeszcze ;) Fajnie że rośnie duży, ale jeszcze 3 tygodnie to pewnie gdzie 3500 bedzie ważył :)
Ja POWOLI kompeltuję wyprawkę z naciskiem na POWOLI i odchaczam z listy. Teraz najblizsze zakupy po wypłacie czyli ok. 10 kwietnia ;)
image
ja się też witam :)
kasiai tomus - za 3 tygodnie jaaaaaaaaaaaaaaaa tez bym chciala .....zeby juz tylko tyle mi zostalo

od 2 dni zaczely mi lekko puchnac nogi i w ogole - zgodnie z przykazaniem ginki mierze cisnienie i codziennie wage swoja o tej samej porze - i wiecie co raz zwarzyłam się rano (jak zawsze) i wieczorem i roznica w wadze to prawie 3 kg - masakra musze sie jej zapytac skąd takie różnice ....

miłego dnia

ps. a słyszałyście ze w weekend ma padać śnieg ;))
image

image
Olll ale chyba zawsze jest tak że z rana jesteśmy lekkie jak piórko ;) Ja tak miałam jeszcze przed ciążą róznice tak u mnie były do 2kg.

A co do śniegu to słyszłam nieniety :(
image
Ooolll nie pisz takich rzeczy:) to na bank jakaś pomyłka, jest taka piękna pogoda, że aż się nie chce wierzyć:) Ja mam nadzieję, że jednak to się zmieni:) Ja też muszę już spakować torby, bo boje się, że mnie przyciśnie wcześniej i będzie klops:)
image
Kasia i Tomus, 3 tygodnie !! Jak to pięknie brzmi :D Ja bym mogła podwoić Twoj termin i urodzić za 6 tyg :P Ale i tak musze sie powoli zabrac za swoje zakupy, bo mała prawie wszystko ma a ja nic :P No i torbe do szpitala wyprać...

Dziewczyny chodzące na SR na Kliniczną, macie moze liste co zabrac do szpitala ??

Ooolll, prosze Cie :) Zaden śnieg !! :) Ja jutro sie umówiłam na spacer z babcia nad morze, wiec musi byc ciepło :)

Masia, moj brzuch ma normalna temp ciała, jak reszta ale moze faktycznie przez to krążenie masz cieplejszy :)
image

http://www.youtube.com/watch?v=THAaNPIxEek padłam jak to zobaczylam :P
image

Witam,

Masia być może wczoraj gdzieś w Akpolu się minęłyśmy ;)
Zakupiliśmy materacyk FIKI MIKI kokos pianka gryka ale taki grubszy i chrzęszczący od strony gryki, przewijak, 2 prześcieradełka, wałeczki, 1 pajacyka, wkłady poporodowe, wkładki laktacyjne i szczotki do butelek. Ja pirdziu ile kasy na to idzie. My kupiliśmy termometr pistolet termoflash i mierzy raczej dokładnie, za wiele jeszcze go nie testowaliśmy.
Dziewczyny czym będziecie przykrywać swoje dzieciaczki: zwykła pościel, kocyk, śpiworek. Chciałam zakupić śpiworki ale kumpela mówi, ze spokojnie wystarczy kocyk.
We wtorek idziemy do dr Puzio zobaczyć jak nasz maluszek się miewa :)

Dzisiaj mamy akcja mycia okien, mąż je myje z naburmuszoną miną, ja wyprałam firanki sznurki ręcznie bo siatkowe woreczki gdzieś zaginęły (pewnie zostały użyte w innym celu i za jakiś czas o tym się dowiem).

Mam nadzieję, że prognoza pogody ze śniegiem się nie sprawdzi, oby oby oby...
Miłego dzionka:)
imageimage
ja bede owijac malucha w beciki - rozki. Kupilam dwa, jeden usztywniany z opcja wyjecia usztywnienia i drugi miekki. Mam tez kocyk. A posciel to tylko do wozka poki co bo w lozeczku na posciel jest jeszcze czas a wczesniej zanim poloze posciel to kupie spiworek - tak bedzie bezpieczniej - zeby mi sie Mala nie wturlala w koldre i nie udusila.
image
image
15 sierpnia 2009
My mamy śpioworek bawełniany a do wózka kocyk polarowy, ale taki cieniutki.. plus pieluszki flanelowe... zalezy od pogody.
Becik jakos za mną nie przemawia...

Sylwia Agnieszka, to spore zakupy zrobilas :)) Ten materacyk z fiki miki ? Bo my tez chcielismy, ale nie bylo 140x70
image

Tak jest FIKI MIKI. Wymacałam większość materacyków, które mieli i ten wydawał mi się najrozsądniejszy. Na ćwiczeniach w SR pytaliśmy się fizjoterapeutki o materacyk, powiedziała by miękkość dobrać do naszego materaca i żeby gryka nie chrzęściła bo dzieciaczek bo drzemkach u nas nie będzie chciał u siebie spać.
imageimage
witam wszystkie was;) strasznie zasmarkana jestem, znacie jakies sposoby na katar? umieram normalnie tak mi leci, a kicham strasznie:/ antybiotyk chyba nie bardzo pomaga.. no coz...
Wlasnie jade do gastroenterologa i ma zapasc decyzja o sterydach;( trzymajcie kciuki strasznie sie boje sterydow....

image
na poczatku (do pol roku) i tak kladzie sie dziecko po stronie kokosa wiec gryka moze sobie chrzescic. Ale nasz Fiki Miki chrzeszczacy nie jest.

A co do becikow - dziecko jest 9 miesiecy w brzuchu, w ciasnocie i do tego przywyklo. Po urodzeniu bardzo potrzebuje podobnej ciasnoty - dlatego beciki sa zalecane, okutac malucha porzadnie zeby mu bylo ciasno i bezpiecznie jak w brzuchu. Mowiono nam o tym na SR i wyczytalam to w wielu poradnikach.
image
image
15 sierpnia 2009
cześć dziewczyny:)

Irongirl88 powiem Ci co mi pomaga , ja już drugi raz się męcze.

Mam areozol Disne mar. Bez niego cieżko się widzę. A ostanio robiłam inhalacje z herbaty miętowej i rumianku. Mocny zaparzony napar. Zobacz może Ci pomoże.
A próbowałam też wąchać czosnek.

A ja dziś mam pierwsze zajęcia w szkole rodzenia, ciekawe jak będzie .
image
image
makuszka, zgodze sie z Tobą, ale uwazam, ze przy 30stopniowym upale w beciku łatwo dziecko przegrzać.. i gdybysmy rodziły jesienią/zimą napewno bym byla za becikiem... ale kazda z nas robi jak uwaza :)

Ja właśnie wróciłam ze spacerku, pomimo, ze wieje strasznie wiatr jest dosc ciepły i fajnie sobie pospacerować :) Małe zakupki zrobione i przy okazji skusiłam sie na loda ;) mniam !
image

a powiedz kiedy Ty masz 30-to stopniowy upal w Polsce zwlaszcza nad morzem? Pojedyncze dni to wyjatki, zreszta tu nikt nie pisze ze bedzie kitwasic dziecko w puchowym beciku na pelnym sloncu. Pytanie raczej brzmialo czym dziecko bedziemy przykrywacc a nie w czym bedzie podczas upalnego spaceru.
image
image
15 sierpnia 2009
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jesli masz pokoj po słonecznej stronie, a przy noworodku tez nie bedziesz wietrzyć niewiadomo ile czy używac wiatraczków to sory, ale w domu jest tak ciepło...
Mówie o spaniu w domu, w łożeczku... spacery to inna bajka ale pewnie tez flanelka spokojnie wystarczy...
image

gratulacje mamusie:
zapisałyście się już na dodatkowe becikowe?

http://www.noweubezpieczenia.pl ???????
Ja już po wizycie u lekarza. Z małą wszystko w porządku i z nogą też-także jestem cała szczęśliwa. Wchodzę w ostatni miesiąc więc kolejna wizyta za 2 tygodnie. Paciorkowiec pobrany:)Butelka i smoczek z TT odebrany, zakupy zrobione:)Mama zadowolona więc mam nadzieję, że maluszek też:) Pogoda rzeczywiście super, też zrobiłam sobie ponad godzinną przechadzkę:)a teraz czeka mnie prasowanie:)ale na razie idę na popołudniową drzemkę i trzymanie nóg do góry brzuchem:)
image
Hej dziewczyny :) Dziś dokonałam pierwszego poważnego zakupu dla malucha, a mianowicie fotelika z bazą maxi cosi. Kupiłam używany jeszcze na gwarancji i wygląda jak nówka ze sklepu. Jestem przeszczęśliwa :)
[url=http://www.suwaczki.com/]image
image
Hej dziewczyny:)
jestem mega zadowolona, bo nie byłam dodatkowo ubezpieczona w mojej firmie- długa historia. Wcześniej byłam, ale zostałam przeniesiona do firmy córki, tam było za mało pracowników zatrudnionych,czy jakoś tak i nie można było ubezpieczać grupowo. No, ale się pozmieniało i wczoraj pod wieczór dostałam informacje, że są przygotowane dla mnie dokumenty, mam do końca miesiąca je podpisać i będę ubezpieczona dodatkowo i za poród też dostanę:) Oczywiście o to się wypytałam przede wszystkim, czy jest jakiś wymagany okres ubezpieczenia, bo bałam się, że mnie to już nie będzie obejmowało. No, ale Pan, który się tym zajmuje powiedział- że miał mnie na myśli, żebym nie została z niczym:) tym sposobem ode mnie będzie + 1000zł.
image
no elfik pierwsze koty za ploty :-) teraz powazne zakupy pojda Ci latwiej :-) do zobaczenia na SR :-)
image
image
15 sierpnia 2009
Spokojnie dziewczyny, w każdym mieszkaniu jest inaczej. W naszym w lato jest gorąco bo mamy je słoneczne znowu u rodziców w domu,stary budynek, jest chłodno, więc obie macie rację:)
Becik na pewno jakiś będzie, kocyk też a co do śpiworka to się zastanowię:)
Pogoda psuje się powoli, zaczyna mocno wiać:/
imageimage
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=324123

wyżej link do dyskusji na temat świadczeń za urodzenie dziecka...
co wy na to? wejść w to? a może to ściema? zawsze trochę grosza się przyda
Sylwiaagnieszka ja bylam wczoran kolo 12-13 i bylam z mama. Jak mijalas kobitke ktora nonstop gada i to glosno to wlasnie moja mama :)
A ja mam cieniutenki kocyk kupiony z polarku ( za 5zl z Ikei ;) i fodatkowo chce becik kupic. Wczoraj ogladalam w Akpolu ale te sztywne byly takie grube dosyc wiec sie wstrzymalam.
image
Masia sprawdz tez czy to usztywnienie mozna wyjac - przydaje sie jak pierzesz becik lub jak sie dziecku usztywnieni mnie podoba lub Tobie jest nie wygodnie. Ja wybieralam beciki nie bardzo "napakowane" tzn. nie za grube. Czuc bylo w dotyku ze maja rozne ilosci wypelnienia. Te grubsze byly tez troche drozsze.
image
image
15 sierpnia 2009
Masia to minęłyśmy się, my byliśmy jakoś 13:30-14:00.
Właśnie przyszło nowe biurko, stare=kolumbrynę też dzisiaj sprzedaliśmy.
Mąż właśnie montuje i będzie można sprzątnąć pokoik, w końcu to jakoś będzie wyglądać:)
imageimage
Teraz jak na Morenie mieszkam to do Akpolu rzut beretem :)
A z tymi becikami widzialam ze maja rozna grubosc, ale nie zwrocilam uwagi na te szczegoly- dziekuje :) najcienszy byl z Motherhooda ale on byl bardzo cieniutenki. Cen juz nie pamietam jak cos ;)
Dzis poraz pierwszy ktos ustapil mi miejsca w tramwaju i stwierdzilam ze musze byc juz gruba ;)
image
Tak dziewczyny, moj Areczek to "kawal chlopa" sie zapowiada ;D
Co do Waszych dylematow, to powiem Wam , jak bylo gdy Tomus sie urodzil: w szpitalu owijali ciasno , wiec ja tez tak robilam-rozek, albo kocyk, albo sama flanelka- byl sierpien, wiec goraco bywalo. Kiedy maly mial 3 tygodnie pojechalismy do ortopedy na USG bioderek-doktor Sieliwonczyk-ma opienie najlepszego specjalisty w 3-miescie i po tej wizycie zmienilam wszystko. Tomus mial tzw. niepelne odwodzenie bioderek, doktor zalecil nam cwiczenia, by zapobiec koniecznosci zakladania malemu szyny i powiedzial,zeby ABSOLUTNIE go nie krepowac. Powiedzial,ze to stare baby w to wierza i ze to nienaturalnie krepuje ruchy. Wiec jak bylo cieplo, to tylko przykrywalam go pieluszka/kocykiem, a pozniej kupilismy spiworek. Moim zdaniem to super wynalazek-dziecko moze kopac do woli, a zawsze bedzie okryte -sa wersje letnie i zimowe, z rekawami i bez, wiec latwo dopasowac do temp.w mieszkaniu. Tomek spal w spiworku poki nie zaczal sam wstawac. Wowczas dostal kolderke ze wzgledow bezpieczenstwa, bo balam sie,ze moglby sie przewrocic, jak wstanie w spiworku.
Po tych doswiadczeniach dla Arka kupilam rozek-na pierwsze dni, drugi mam po Tomku niezniszczony, wiec bedzie na zmiane, bo na poczatku to faktycznie bylo bardzo wygodne-rowniez w wozku. Ale pozniej tez szybko przejde na spiworki...na pewno po wizycie u doktora Sieliwonczyka, gdzie pojedziemy na pewno zanim maluch skonczy miesiac ;D
Takze jak wpadnie Wam w rece "okazja" to kupcie spiworek, na pewno nie bedziecie zalowac.
ale dyskusja rożkowo - śpiworkowo- kocykowa ;)))

ja jutro ide na glukoze i juzmi słabo jak o tym mysle ....
znowu mnei nakłują - robię też próby wątrobowe - robiła któraś z was je ?????

a moje ciśnienie od dłuższego czasu jest tak nędzne że juz nie ma nawet śladu po nadciśnieniu - chyba razem z łzami wypływa ze mnei ciśnienie
teraz mam średnio 100/60 ale to chyba nie jest złe jak jest niskie, no nie??
oolll chodzi Ci o AST i ALAT?
Jeżeli pytałaś o te badania to ja je robiłam :)
image
image
oolli, ciśnienie jest ok, :)
co do dyskusji rożkowo becikowo kocykowo.....
to ja wam napisze tak,
to moje pierwsze dziecko a wszyscy mówią inaczej, jedni że becik super, inni że tylko śpiworek, jeszcze inni, że spiworek nie bo dzieci nie lubią za to kocyk.... ehhhhh i bądz tu mądrym,
no więc ja jestem przygotowana na każdą ewentualność, mam i rożek i kocyk i spiworek i zobaczymy w czym u nas będzie najlepiej :)

kurcze, już mam dość pisania tej pracy....
ale jeszcze troszkę, a jutro idziemy się z młodą ważyć i mierzyć - ciekawę ile nam przybyło, ile mi to jestem w stanie mniej więcej zweryfikować, ale ile młodej to nie wiem :)
image
dyskusja pełną parą ;)

To też się wypowiem a co ;)

Również jak mikulka mam wszystko, choc na początku miałam tylko rożek zwykły sredniej grubości i 4 kocyki, śpiworek zakupiłam jak młoda miała chyba z 6 miesiecy, spała w nim kilka razy bo krępowało to jej szaleństwo po łózku ;)

no i może baby nie mają racji żeby owijać maluszka, ja owijałam i to była jedyna metoda żeby była spokojna ( dziecko ponoć nie wie że ma rączki i nóżki ) i żadnych problemow z bioderkami nie ma.

Uważam że każdy musi podjąc decyzje sam i bedzie widział jak dzidzia reaguje
image
image
Bianka & Vincent ;)
ooolll, ja nie robiłam za to ciśnienie mam zawsze w tej okolicy (zawsze w ciąży ) i jest ok :)

Kazda z nas jest inna, kazde dziecko jest inne wiec wszystko wyjdzie w praniu... plany sobie a zycie sobie dlatego nie warto kogoś namawiać, bo tak bedzie lepiej... bo moze mojemu dziecku bedzie lepiej w/z czyms innym... ale warto argumentować, bo nie wszystkie tez wszystko wiemy i warto czasem kazdego oświecic ;)

Ja tez jutro rano musze wstać i zrobic, morfologie,toxo,glukoze i mocz... oj czuje ze ciężko bedzie sie podnieść...
image

odnośnie rożków, śpiworków ...
Miałam i jedno i drugie i wg mnie oba rozwiązania są przydatne ...

W szpitalu mała była owinięta rożkiem - nie jakoś specjalnie ciasno, ale tak po prostu - tak mi dziecko owijały pielęgniarki więc i ja tak robiłam.
W domu z kolei miałam już przygotowany śpiworek - no i racji że rożek udało się już wybrudzić w szpitalu :), a co - zostało mi tylko włożenie 3 dniowego bąbla do śpiworka...
I jak się okazało - Elizce taki pomysł zdecydowanie się nie spodobał, płakała - myśmy dopiero po jakimś czasie (tj pół godzinie - godzinie) zrozumieli o co chodzi ... Użyliśmy kocyka aby owinąć ją tak samo jak rożkiem, a w tym czasie mąż pojechał szukać drugiego rożka :) aby był na zmianę.
Rożki były potrzebne koło 2-3 tygodni, potem jak najbardziej już pasował śpiworek, ale najwidoczniej te pierwsze kilka dni dziecku lepiej jak ma zawinięte rączki ( bo to bardziej o nie chodziło niż o nóżki - tak mi się zdaje).

Miałam jeden rożek z sztywnym wypełniaczem - ale u nas się to nie sprawdziło, używaliśmy tylko bez niego - na szczęście dawał się on łatwo wyjąć.

Śpiworki sprawdziły się tak do 10 miesiąca - latem było w nich za gorąco i przerzuciliśmy się na kocyk. Do dziś śpi pod kocykiem - pod pościelą jest jej za gorąco. Z kocyka regularnie się wykopuje, ale na to jeszcze sposobu dobrego nie znalazłam :(
ja też jutro na badania krwi jadę :(
Mam akurat test glukozy i boję się że tak jak w poprzedniej ciąży wyjdzie stan przedcukrzycowy i ostatnie trzy miesiące spędzę na diecie, bleee.
nilkaa- też tego sie boje bleeeeee
ja mloda na 8 do szkoly zawoze wiec z wstaniem nie mam wyjscia ... ale tak długobez jedzenia to masakra ....

ja mialam rożek i śpiworek i kocyki i śpiworek sie nie psrawdzil mala dostawala szału jak nie mogla nózek na powietrze wystawiać
przez pewien czas miałam taki kocyk co sie boczki zacepiało o rogi materacyka i dziecko nie bylo wstanie całkowicie skopac i jakis czas to bylo ok
do momentu jak miala tyle sił w nókżkach że to już nie bylo rozwiązanie heheheh
image

image
Witam sie z rana! Zapowiada sie kolejny sloneczny dzien. Ja w kwesti rozkow spiworkow itp sie nie wypowiem bo to moje pierwsze dziecko wiec níe mam doswiadczenia. Poki co mam rozek i kocy. Dokupie jeszcze spiworek i bedziemy kombinowac w czym malemu najwygodniej :)
Hej dziewczyny:) Jak co czwartek z rana wysyłam link do kolejnego szpitala
http://zdrowie.trojmiasto.pl/Jesli-rodzic-to-gdzie-Sprawdzamy-Szpital-Swissmed-n55727.html tym razem swissmed. Miłego dnia i w końcu do zobaczenia na ćwiczeniach:)Właśnie weszłam na stronę gymnasion i widzę, że prawie cały tydzień klub jest zamknięty. Ale o dzisiaj niby nic nie piszą. Czy to znaczy, że w poniedziałek nie było zajęć?
image
i ja się witam z rana,
jak widać pogoda w kratkę :) jak to było w firlmie "czasem słońca czasem deszcz" oczywiście z tym deszczem to trochę ekstremalnie :)

ja niedługo do lekarza lecę i nie ukrywam, że się nie mogę doczekać, no a później na pizze z przyjaciółką - mniam :)

wrócę jeszcze do wczorajsze dyskusji, mi się wydaje, że dzieci się rozkopują bo im normalnie może być za ciepło, jak patrzę po sobie to bym chyba oszalała jak by mnie ktoś tak ciepło ubrał, ciepło okrył i kazał spać w ciepłym pokoju. oczywiście ja mam spaczone poczucie ciepła do tego stopnia, że jak już pisałam mąż mój wyprowadził się do salonu oby nie zamarznąć w sypialni :) ale Młodą chyba będę chłodzić :)

dziewczyny, a wiecei może co wasi lekarze na opalanie w ciąży?
ja swojego jeszcze nie pytałam ale jestem ciekawa czy na takie delikatne opalnie będzie zgoda czy nie....\
no i jeszcze nurtuje mnie temat czy w ciąży można jeść chrzan?

idę trochę ogarnę kuchnię, kąpie się i lecę do doktora,
zamaldujemy się później,
Masia, zapytam o ciepły brzuch :)
image
Witajcie Dziewczyny :)

Mi wczoraj udało się szybko sprzedać biurko i w końcu zdecydowanie więcej miejsca :) zakupiłam też worki próżniowe i pakuje zimową garderobę oraz oraz ciuchy w które w te lato się nie zmieszczę :D ogólnie, to jest większy bałagan niż był...ale jak to się wyniesie to będzie git. Przestawimy meble i będzie miejsce dla Synka :).
W sobotę podjedziemy do Leroya i zakupię farbę, albo duluxa family zone albo śnieżkę disney.
Po świętach to już będzie z górki, odbieramy wózek oraz przyjdą meble :) czas też na konkretne zakupy :)

Co do otulania, ja zakupię na pewno 2 rożki ( na początek łatwiej nawet karmić malucha zawiniętego), kocyki oraz śpiworki i zobaczymy co młodemu będzie bardziej pasować.

Mikulka, ja wsuwam chrzan i nawet się nie zastanawiałam czy wolno :D a sama się zajadasz ćwikła z chrzanem, więc skąd te wątpliwości ? :)
Azura, bo ta głupia dietetyczka z kampani mamo nadchodzę w prezentacji miała, że nie można chrzanu, imbiru (?!?) fety i mozarelli, i powiem uczciwie, że zgupiłam i pytam się z ciekawości. feta i mozarella to jasne, że chodzi o nieprsteryzowane ale na litość boską chrzan który ma akurat super działanie antybakteryjne no i imbir gdzie dużo lasek w pierwszym trymestrze wsuwa na mdłości z zaleceń lekarza....,.
intryguje mnie to więc się muszę dowiedzieć :)

widzę, że u Ciebie porządki pełną parą, ja też powoli się rozkręcam....
w zasadzie pokój młodej czyli nasza sypielnia gotowa,
teraz w planach zrobić dla niej miejsce w łazience przy okazji sprzątając wszystkie pólki oraz zrobić jej miejsce w kuchni i też tak wiosennie kuchnie wysprzątać.
no i nasza duża szafa, zimowe już zasadniczo pochowane, a letnie posciągam jak się zorientuje w co wejdę :)
image
Ta dietetyczka to przyznam się szczerze, że chyba trochę przesadza. Z jej wykładu wynikało, że nic nie można jeść i każda z nas jest złą matką...tak właśnie gadałam z mężem, że trzeba mieć zdrowy rozsądek w sobie i tyle, masz ochotę to trochę możesz zjeść. Ja też chrzan wpitalam:)a Święta bez chrzanu sobie wyobrażacie???:)Biała kiełbacha bez chrzanu:):)
image
dokłądnie, paranoja :) nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez chrzanu :D
pomelo, ja sobie akurat muszę wyobrazić święta bez białej kielbasy bo mi wieprzo mięso ni jak nie wchodzi ale chrzan uwielbiam,
nie mogę się tylko doczytać czemu niby go mam nie jeść, może to chodzi o ostrość czyli o rozszerzanie naczyń krwionośnych.... ale nie wiem, czyli się dowiem bo inaczej wykituję :)
image
Czesc Laseczku :)
Dzieki Mikulka cekkam na info od lekarza zobaczymy co z tym brzuszkiem :)

Mi tez jest ciagle cieplo i tak bylo zawsze. Zreszta kuedys mualam astme oskrzeliwa i gdy jest mi za goraco to mam problemy z oddychaniem.

Co do jedzenia to ja juz zaliczylam chyba wszystko czego nie wolno ciezarowce w ciazy. Eczoraj zjadlam mozarellke z pomidorkami. Ale swoja droga co lekarz czy specjalista to inne zdanie. Na tych warszratach to pamietam ze polozna z SR powiedziala cos tam odnosnie kapieli maluszka a babka ktora prowadzila ostatni wyklad to wykluczyla i badz tu madry :)
Dzis mam dzien dla siebie pedicure, manicure moze jakies ciacho zrobie ze sliwkami ktorych pewnie tez nie wolno ;)
image
Masia,
no akurat śliwki można, są dobre na zaprcia.....
chociaż wedle niektórych szkół owoce pestkowe powodują wzdęcia :) hehehe
image
Hehe no wlasnie ;)
image
Zaczęło się u mnie tzw wicie gniazda. Od rana układam w szafkach, a wczoraj przejrzałam dwie szafy i selekcjonowałam ciuchy do oddania. Zaczyna do mnie docierać, że to już coraz bliżej i że trzeba robić miejsce dla malucha.

Jeżeli chodzi o wózek to chyba się zdecydowałam na Grandera ze względu na jego wagę i ładny kolorek granatowo-błekitny ;) Wczoraj w Tygrysku w Wejherowie oglądałam też spacerówkę Grandera i jest spoko.

Od wczoraj jak kupiłam fotelik mój piesek wącha go i się przygląda :) Ciekawa jestem jak zareaguje jak w tym foteliku pojawi się maluszek :)
image
no ja już się nie mogę doczekać malowania, które odbędzie się zaraz po świętach; poprzestawiamy meble w pokoju dziewczynek a z mieszkania mam zamiar pozbyć się wszystkich zbędnych rzeczy:)
image

image
Witam :)
A mi się dziś jakieś sentymenty włączyły i zapuściłam sobie płytę z wesela kuzynki sprzed 10 lat :)

Co do śpiworków i innych cudów to jestem zdania, że na początek wystarczy Nam kilka kocyków i pieluszek flanelowych. Kocyków mam kilka i to różnej grubości. Jeszcze tylko się zastanawiam nad jakimś rożkiem, bo to podobno jest potrzebne do szpitala. Jak coś to się nie będę rzucać na taki w granicach 50 zł, tylko wypatrzyłam sobie w rodzyneczkach jakiś chyba za niecałe 30 zł :)
image
image
A słuchajcie zawsze w szpitalu zawijają w rożek? Tak się zastanawiam, jak urodzę w lipcu, jest spore prawdopodobieństwo, że będzie gorąco, a okna raczej nie doszczelnią/otworzą, przecież młody będzie się gotował...
Tzn ja przynajmniej kocham zimno :D i nie wyobrażam sobie w upale spać np w pajacyku i zawinięta w rożek
image
kate88 właśnie mam ten sam dylemat :)
Tylko mi się wydaje, że po prostu takiego Malucha lepiej ogarnąć jest właśnie w rożku, bo to przecież taka mała kruszynka i przelewająca się przez ręce ;)
Choć tu może powinny się wypowiedzieć doświadczone Mamusie :)
image
image
Witam się po przerwie :)

U nas było przedwczoraj nerwowo- dostałam jakichś dziwnych skurczy i brzuch się napiął jak balon. Najgorsze że się tak napiął i wogóle nie odpuszczał, był twardy jak głas a ja myślałam że normalnie mi brzuch rozsadzi. No i wylądowaliśmy w szpitalu- na szczęście zostawili mnie tylko na noc, zrobili wszelkie badania, dostałam jakieś zastrzyki rozkurczowe i mi przeszło :)
Na szczęście wszystko jest ok, mały rośnie- ma teraz 1500g, ładnie się rusza, wód owodniowych dosyć, szyjka 36mm, łożysko się nie odkleja. Także powiedzieli że to najprawdopodobniej przez to że mały nagle tyle przybrał na wadze (przez tydzień ok 400g). Mam brać leki rozkurczowe, magnez i się oszczędzać :)

Jutro u nas wymieniają okna- także będzie bałagan, a potem po świętach zaczynamy remont i zaczynamy kupować to czego nie mamy- a dużo tego :) Mam nadzieję tylko że to twardnienie brzucha się nie powtórzy bo mąż będzie musiał zakupy sam robić :)
image
Cześć dziewczyny:)
Muszę się Wam pochwalić , koleżanka podsuneła mi pomysł na sprzedaż rzeczy na allegro. Przejżałam swoją szafę. Nie których rzeczy juz nie włoże, a za nim je włoże to będą już nie modne. To zaczełam je sprzedawać.
Znalazłam sposób na nude i na mały zarobek. Własnie dziś sprzedałam pierwsze rzeczy i cieszę się jak gwidek :)
Mam na małe zakupy dla dzidzi :)
Polecam Wam ten sposób.

Mam jeszcze jedno pytanko jutro wybieram się na glukozę. I właśnie czy po między badaniami można pić wodę.?
image
image
Mi po wypiciu glukozy pozwolili popić żeby wypłukać ten smak z ust i kilka łyków wody wzięłam. Potem to już leżałam na kozetce bo prawie zemdlałam więc i tak nie miałam jak pić ;)
Obyś nie miała takich rewolucji w trakcie tego badania.
image
Hej.
Mi między pobraniami pozwolili wypić maź 1 szklankę wody, ale jakoś i tak nie miałam ochoty, więc obyło się bez :)

A mój młody dał mi dzisiaj w nocy tak popalić, że spałam może 3h i od rana już na nogach :/ Mam nadzieję, że nie wejdzie mu to w krew i chociaż do porodu da się jeszcze czasem wyspać mamie :-)

Miało być oczywiście "max 1 szklankę" ;-)

Ja też się cieszę jak głupia, bo moja mama i siostra to fanki lumpeksów i dziś wypuściły się na shopping ;) i kupiły prześliczny śpiworek dla maluszka. Jest prześliczny i to na wagę jeszcze kupiły a nie wyceniony :)
image
Agusia ja też dostaję magnez i leki rozkurczowe i po magnezie mam duuuzo rzadziej skórcze ale wracając do Twojego synka to chyba pobił rekord, bo zaden maluszek w 28 tygodniu tyle nie wazył i nie sadzę zeby tym razem mój dogonił Twojego :)
image
Masia ja też się zdziwiłam gdy babeczka powiedziała w szpitalu ile mały waży- mam nadzieję że teraz trochę przystopuje bo go w życiu nie urodzę :(
image
Masia zazdroszczę :)
Kiedyś też umiałam buszować po lumpkach, ale wyszłam z wprawy i albo nic nie znajduję albo przepłacam :/
image
image
witajcie przyszle mamuski. Jestem mama od 2 miesiecy-posiadam nowy komplet dla coreczki,sliczny,rozowy.sklada sie z bluzeczki,body,polspioszki,sliniaczek.Idealny na wyjscie ze szpitala.Moze jest chetna przyszla mama??http://ogloszenia.trojmiasto.pl/zamienie/zamienie-nowy-zestaw-ubranek-dla-dziewczynki-na-kawe-rozpuszczalna-ogl4852111.html
Białakatarzynko ja też nie umiem szukać w lumpkach, ale one wynajdują cuda. Spiworek już poszedł do prania :)
image
Co do porodu-jak pojawia sie skurcze to nie bedziecie mialy ochoty na czytanie gazety :).Ja rodziłam w wojewodzkim,nie bylo tak zle.Mialam szczescie,ze rodzilam w nocy i to jako jedyna.wezcie wody duzo,bo bedzie chcialo sie pic.co do wojewodzkiego-tam trzeba wziac cala wyprawke dla malucha,ida na łatwizne.Wlasne podklady(zalecam ze 3-4paczki),kubek,sztucce,przede wszystkim kapcie do kapieli i to koniecznie.Dla maluszka -nozyczki do paznokci,recznik do kapieli(maja ohydne,twarde,jak szmaty do podlogi),laktator dadza jesli bedzie potrzeba.No i zycze Wam ślicznych,zdrowych maluchow :)
Tekila dziękujemy za rady :)
image
Z własnego doświadczenia wiem, że można tam znaleźć cudeńka :D
Musiałam sobie odpuścić póki co kupowanie ubranek, bo jestem nimi wręcz zawalona!
A mało tego nie mogę nawet ogarnąć tych ciuszków, bo zepsuła się pralka i od ostatniej soboty toniemy w górach prania!
Już nie mogę na to patrzeć. Serwis zamawiałam w poniedziałek. Mieli przyjechać we wtorek, a byli wczoraj. Żeby nie było za dużo szczęścia na raz to pralka oczywiście jest jeszcze nie czynna. Pan ją wybebeszył i jutro ma z rana przyjechać i poskładać to diabelstwo. Oby :)
Specjalnie na dzieciowe ciuszki kupiłam suszarkę pokojową, nowe linki do ogródka, płyn do prania i płukania (przy wyborze mało mi głowa nie pękła, bo nie wiedziałam który wybrać:)) i do tego jeszcze około 200 sztuk klamerek, i wszystko leży i się kurzy i czeka :)
image
image
Tez przechodzilam to samo co Wy,tyle ze mamusie styczniowo-lutowe :). wiec nie bede Was straszyc niczym, :) ja przezylam to kazda z was tez :). Malenka istota wynagrodzi wam kazdy bol i kazdy szew :)))))))).Co do wojewodzkiego-nie wiem na 100% jak jest na klinicznej-ale tam widzenia sa przez szybe.Moze komus to nie podoba sie,ale ja uwazam,ze to jest super. Lezac na sali masz komfort karmienia dziecka,ze jakis "tatus czy dziadek" odwiedzajacy sasiadke nie gapi sie na Twe cycki :).Moze kogos to krepowac.A poza tym trzeba czasem polezec sobie bez okrycia :).nie wspomne juz o tym,ze i tak nawet "pilnujac" pojawi sie jakas plama na koszuli.Te 3 dni pobytu kazdy tatus wytrzyma.Oby tylko w domu pozniej tak chcieli sie zajmowac dzieckiem :).Ja jestem zadowolona,coreczka jest boska. A co do zakupow-robilam je nie zwazajac na jakies przesady!!Wszystko tyle kosztuje,ze nie sposob kupic wszystkiego w 1 miesiacu.A poza tym,po porodzie nie bedzie sie miec ochoty na zakupy dla dziecka. Powodzonka Wam.
A i nie kupujcie duzo ubranek na poczatki-dziecko tak szybko rosnie,ze hoooo :).
Z trudem się powstrzymuję,żeby nic nie kupić z ubranek dla synka :)

Mam pytanie o ten nieszczęsny rożek :) Czy kupując rożek kupujecie taki,żeby móc na chrzciny maluszka wykorzystać czy będziecie kupowały inny?
image
hej dziewczyny,
więc my już po lekarzu,
Młoda nie jestg już pulpetem, ma 1300 więc jest trochę ponad 60 centyla co mnie cieszy, lekarz też się cieszy bo mówi, że najlepiej jak potomek ma 3,5 kilo - dziecko duże a jeszcze urodzić się da :)
no ale życie zweryfikuje jaka będzie nasza panienka,

co do chrzanu to można jeść (przynajmniej mój lekarz nie słyszał, że nie można
Masia - ciepły brzuch to raczej wrażenie bo może ręce masz chłodne, nie mniej on nie spotkał się z czymś takim, że sam brzuch był faktycznie cieplejszy tylko pacjentki miały takie wrażenie :)

no a ja mam na wadze 2,5 kilo od początku ciąży więc jestem zadowolona :) i z tej okazji zjadłam paczkę chipsów :P
image
melduję się i ja więc dzisiaj
rano zaliczyłam wizyte na żabiance bo odkuppilam od laski ( z allegro znalezioną ) superową sukienkę happy mum - bedzie na święta ;))
a potem to juz była porażka- glukoza w invicie
leżałam bite 2 h na kozetce bo miałam takie mdłości że szok - piguły się śmiały ze szczękościsku dostanę - tak starałam się nie zwymiotować aby drugi raz tego nie przeżywać .... pobrały mi krew na leżąco .... wtsłam ... i poleciałam do wc sobie ulżyć ......

na szczęście takei badanie tylko raz się ma ;)))
co do picia ja mialam cały czas kubek obok siebie z piciem ale nie pilam bo balam sie ze nie wytrzymam po wodzie ..... a tak jakos poszlo

za to powiem wam ze jak leżalam te 2 godziny to mialam przeglad ciężarówek na pobranie krwi byla laska w 24 tc z bliżniakami i to tak szczuplutka ze myslalam ze to jakieś początek totalny - w szoku byłam ;))) jak jej fajnie ;)))
ja to w wieloryba się zamieniam powoli hehehhe

wziełam dziś urlop na rządanie i teraz próbuję dojść do siebie w domku
miłego popoludnia !
melduję się i ja więc dzisiaj
rano zaliczyłam wizyte na żabiance bo odkuppilam od laski ( z allegro znalezioną ) superową sukienkę happy mum - bedzie na święta ;))
a potem to juz była porażka- glukoza w invicie
leżałam bite 2 h na kozetce bo miałam takie mdłości że szok - piguły się śmiały ze szczękościsku dostanę - tak starałam się nie zwymiotować aby drugi raz tego nie przeżywać .... pobrały mi krew na leżąco .... wtsłam ... i poleciałam do wc sobie ulżyć ......

na szczęście takei badanie tylko raz się ma ;)))
co do picia ja mialam cały czas kubek obok siebie z piciem ale nie pilam bo balam sie ze nie wytrzymam po wodzie ..... a tak jakos poszlo

za to powiem wam ze jak leżalam te 2 godziny to mialam przeglad ciężarówek na pobranie krwi byla laska w 24 tc z bliżniakami i to tak szczuplutka ze myslalam ze to jakieś początek totalny - w szoku byłam ;))) jak jej fajnie ;)))
ja to w wieloryba się zamieniam powoli hehehhe

wziełam dziś urlop na rządanie i teraz próbuję dojść do siebie w domku
miłego popoludnia !
dzięki Mikulka tak myślałam ze panikę sieję ;)
Mnie glukoza czeka w przyszłym tygodniu ale tego tak się nie boję jak wejść na wagę. Od początku ciąży przytyłam 5,5kg!! z czego 4 przypadaja na II tym :(
image
~oooll takie pytanko ile płaciłaś za badanie glukozy?

Ja to mam ostatnio taką akcje ze nie moge sie rano obudzic i isc na badania wiec pojade w sobote o normalnej godzinie ( np o 9 )do invicty
image
image
Bianka & Vincent ;)
Heya :)

Mikulka, to bardzo elegancka waga :) Dziś się dowiedziałam od partnera że kumpla żona urodziła dziś córeczkę 4800 gr 58 cm ! oczywiście cesarką, nie zły klocek, co ? :)
Hej Dziewczynki,
a propos lumpeksów to powiem Wam, że wyprałam ciuszki mojej Małej i większość Smykowych czy H&Mowskich wygląda już jak stare sprane...a te z lumpków są jak nowe...więc mogę tylko polecać.

O i mam dwa rożki, śpiworek, kocyki...i nawet kołderkę...w czym Majce będzie najwygodniej...w tym będzie spać.
A jeśli chodzi o przegrzanie i beciki to też miałam takie obawy w związku z planowaną datą urodzin córeczki, ale położna w SR powiedziała, że to wcale tak nie jest, że Maluch ma w brzuszku 36,6 st. i to jest dla niego normalna temperatura poniżej której marznie.
Azura 4800 normalnie szok, klopsik jak nic, z jednej strony fajnie bo takie dziecko pewniej bierze sie na rece, ale z drugiej fajnie mieć taka kruszynke 3-3,5kg ;)
image
image
Bianka & Vincent ;)
Jonka, no jasne, też wolę takie 3,5 kg ;o) weź tu po cesarce zajmuj się 5 kg bobasem :/ masakra
jonka- niestety nie pamiętam dokłądnie bo ja robiłam komplet morfologie mocz glukoze, próby watrobowe i jeszcze jakiś typ białek - nie pamiętam jakie - łącznie 7 różnych rzeczy sprawdzane i zapłaciłam 65 zł za ten komplet więc nie było źle cenowo - obstawiam glukoze na jakieś około 20 zł ;))))
weź cytrynę ze sobą ;)

ja byłam rano tylko dlatego że młoda o 8 już w szkole musiała być .. nie cierpię czwartku i piątku bo zaczyna lekcje o 8 i nie można się spóźniać bleeeeee

waga klocuszka niezła - mi trudno sobie wyobrazić , bo matyśka miała 2900 i było akurat przy porodzie.... oby tak teraz też było ;))
Droge Mamuśki :)
Mam pytanko ile i jakie i czy wogóle kupujecie ciuszki na 56 cm czy odrazu na 62 cm?
Ja dziś coś kupiłam a moja przyjaciółka twierdzi , że lepiej odrazu na 62 co myślicie?
image
image
ja mam głównie 62, ale kurcze one są dosyć duże...więc chyba jeszcze coś dokupię, chociaż do szpitala 2 śpioszki, 2 kaftaniki 56.
Witam sie po przerwie, nie odzywałam sie kilka dni, bo to całe zamieszanie z moimi wynikami mnie wykończyło, ale na szczescie jest ok, druga morfologia zdecydowanie lepsza od ostatniej.

elfik5555 my po wizycie w skelpie z wozkami tez zdecydowalismy sie na grandera prawdopodobnie bedzie do odbioru jutro, albo w sobote-już nie moge sie doczekac:)

Azura 4800? masakra połowa moich ciuszków by pewnie nie pasowała na takiego klopsika, bo ja tez mam kilka na 56 na poczatek:)

agusia85 to Twoj synek faktycznie rosnie jak na drozdzach, bo Nasza mała na ostatnim usg tj. w 34 tyg miała 1800, ale ona raczej z tych "kruszynkowatych":)
image
Ja sie witam po całym dniu :))

Kupiłam sobie na rynku na przymorzu koszule do karmienia, po swietach pani bedzie miala nowe wzory wiec wtedy dokupie drugą :) 25 zł
Klapeczki tez już mam wiec nie jest źle ;)
No i marynarke w reserved, bo jak juz w zeszłym roku sie zdecydowałam na taka z H&M to wycofali kolekcje ;) wiec sie rzuciłam :P
Ostatnie ćw na SR tez zaliczone, jeszcze zostaly mi dwa wyklady i tez juz po wszystkim :))
Ale ten czas leci..

Czy ma któraś z Was liste rzeczy z apteki ? Kurcze, bylam dzis koło Gemini ale kompetnie nie pamietałam co kupić oprocz gazików i w koncu nie weszłam ;)
image

Nulka ja zakupiłam w aptece:
- gaziki jałowe
- octenisept
- sól fizjologiczną
- tantum rosa i eneme

do tego mozesz zakupic: podkłady poporodowe, majtki jednorazowe, masc do brodawek, frida, ja co prawda te rzeczy zakupiłam w rodzyneczkach, ale wiem ze mozna tez w aptece.
image
A ja bym jeszcze poprosiła o listę apteczną i kosmetykową dla mnie i dla maluszka...:)
OOO dzięki Akamara :) Może w poniedzialek podskocze bo bede w okolicy :)

A to tantum rosa, to masz w tych saszetkach do rozrobienia ? Położna nam mówiła, zeby po prysznicu psikac sie takim psikaczem do kwiatów :P

I majtki z siateczki, nie z fizeliny...
image

Dokładnie Tantum rose mam w tych saszetkach do rozrobienia, można psikac, a można po prostu rozpuścić w butelce wody i się tym roztworem podmywac-Jak Ci będzie wygodniej, a majtki zdecydowani z siateczki.
image
A z kosmetyków dla maluszka zakupiłam:
-oliwkę
-mydełko
-płyn do kąpieli z oliwką
-krem przeciw odparzeniom
- 2 paczki pieluch jednorazowych New born
-chusteczki mokre
-patyczki z ogranicznikiem
image
dziewczyny, jeśli walczycie z zaprciami to w lidlu jest teraz sok z suszonych śliwek, nie wiem czy jest pyszny czy nie ale działa :)

Azura, no młoda jest teraz już nie grubaskiem ale to chyba dobrze :)
ja bym tam chciaąłm, żeby miała z 3,5 kilo i by było ok, no ale co mi tam do chcenia.

:)
image
A ja do tych zakupów dorzuciłabym jeszcze:
* szczoteczkę do włosów
* krem do buzi na każdą pogodę
* cążki/obcinacz/nożyczki do paznokci
* spray do noska
image
image
witam po dłuższej przerwie:-)
byłam dzisiaj u gina i na przyszły tydzień mam masę badań, a 11.04 usg:-)

moja Zuzina jutro w przedstawieniu szkolnym zagra czerwonego kapturka:-)

Buziaki brzuchatki:-***
image

image
63,2 kg:/ czyli jakieś 6kg na plusie w 30 tygodniu chyba nie jest najgorzej:-)
image

image
Oto moja lista rzeczy z apteki: octenisept, paracetamol w czopkach dla noworodków, sól fizjologiczna w ampułkach, tantum rosa, witamina K, witamina D, melisa:), nadmanganian potasu (na potówki), biały jeleń, podkłady poporodowe...ale to można i w sklepie kupić. Bożenka to całkiem nieźle z wagą:) Ja mam 11,5 kg na wczoraj więc też jakoś się jeszcze toczę:)Jutro mam wizytę u dentysty więc profilaktycznie tylko przypomnę, żebyście pamiętały, że ostania wizyta powinna być na przełomie 8-9 miesiąca.
image
Podoba mi się ten grander :)
A gdzie zamawiałyście? Inaczej mają te wózki w akpolu lub mama i ja? Orientuje się ktoś?
image
Jeśli chodzi o płatne badania to polecam wykonywać je na klinicznej: punkt pobrań jest czynny bardzo długo, jakoś do 15 czy 16 i ceny wg mnie bardzo atrakcyjne - przynajmniej w porównaniu z kilkoma osiedlowymi przychodniami zdecydowanie niższe, tutaj cennik: http://www.uck.gda.pl/images/cennik2011/CLK.pdf

Nulka - wiesz może jaki będzie temat najbliższych poniedziałkowych wykładów na SR?

lasezki - koniecznie pamiętajcie o kremie z filtrem przeciwsłonecznym bo promieniowanie przenika przez tkaniny cienkie, pieluszki
filtry nie powinny byc chemiczne z tego co pamiętam najlepsze mineraln e- ale jeszcze to do sprawdzenia
w każdym bądż razie letnie maluszki beda potrzebowaly takiej ochrony

a co do rozmiarów ciuszków to cięzko przewidzieć - ja długo uzywałam 56 - no ale kruszyna byla

bozenka- czerwony kapturek u ciebie, a u mnie truskawka ;))) wlasnie prasowalam czerwoną sukienkę na jutro ;))))
a z jakiej okazji macie przedstawienie??? u nas w szkole dzien zdrowia - i pokazówki z okazji dni otwartych w podstawówkach dla 5 i 6 latków ;))) to się starszaki produkują żeby pokazać że jest taaak pięknie ;)) no bo akurat jest hehhehe
ja nie kupowałam zadnych specyfików leczniczych ani witamin na razie bo położna mówiła, ze przy wyjsciu ze szpitala pediatra wskaze dokładnie jakie dawki i w ogole co i jak, takze jak cos to wysle mężą, zreszta z tymi witaminam jest tak ze inaczej je sie podaje jak sie karmi naturalnie, a inaczej jak sztucznie, ale o co dokładnie chodzi to nie wiem.

kate88 ja swojego grandera zamawiałam wtakim małym sklepiku w Pruszczu, bo tu mama najblizej, ale ceny babka ma bardzo konkurencyjne.
image
kate88, ja widziałam ostatnio grandera w akpolu.
Z kosmetyków dla malucha mam tylko płyn do kąpieli Oilatum, czy cos z tych podobnych i Sudocrem na odparzenia... no właśnie krem z filtrem tez chce jakis kupic, ale to jeszcze jest czas... macie cos co polecacie ?

Nieska, w poniedzialek ma byc z położnikiem-ginekologiem, ale dokładnego tematu nie pamietam :/
image

krem:
http://www.mustela.pl/pl/main.html#/gamy-produktow/ochrona-przed-sloncem/ochrona-przed-sloncem/krem-mineralny-dla-skory-podatnej-na-nietolerancje

U mnie glukoza bez problemów - ale wyniki dopiero jutro. Dobrych się nie spodziewam, szczególnie że z samego rana miałam tylko 50 (mierzone na palcu ...)
wybaczcie mi,ze wtrace sie. Co do ubran-tez myslam,ze 62 bo lekarka mi mowila,ze dlugie nozki ma..urodzila sie majac 57cm i jakies 2-3 tyg nosila rozmiar 56.wiec smialo mozna kupowac na 56 bo dziecko podkurcza nozkia w 62 utopi sie.Rozmiar rozmiarowi nie rowny jest.Moja ma 2 mies i jeszcze dzis zakladam jej 62.co do spraw aptecznych-maz spokojnie moze zakupic wszystko co potrzebne.witamine k i d podaje sie dziecku karmionemu tylko piersia,tansze sa 2 w 1. Ok 20 zł,a osobno wychodza po 21zł okolo.Masc na brodawki polecam Alantan Plus bo mozna nia d*pke malenstwu smarowa(ok 8zł)c,jest fajna.Mam nivea na odparzenia i nie podchodzi mi,pozostawia w rowkach dziecka takie "kluski"i ciezko to zmyc w kapieli.Co połozna to inne zalecenia beda dawac.Np nam kazala smarowac parafina,zednej oliwki,zadnej chemi do ciala tzn srodkow do kapieli,ewentualnie oliatum.Mylismy mydelkiem nivea dla dzieci.teraz smarujemy oliwka-nasze mamy tak robily i kazdy zyje :).Pupe po kupie tez zalecala myc czysta woda-nie chusteczkami,bo sa perfumowane.Wiec kazdej z was polozna da swe zalecenia :).
tekila:
nadal smarujecie oliwką? po co ?
Nam w szkole rodzenia mówili że max do jednego miesiąca potem już skóra dziecka nie potrzebuje oliwki i najlepiej pozostawić ją samej sobie (oczywiście jeśli wszystko jest ok, nie ma azs itp.)

Też na początek przemywałam czystą wodą z mydełkiem nivea (odrobiną) zamiast chusteczek. Tak zaleciła nam ciotka neonatolog.
Ja akurat oglądałam Grandera w Tygrysku w Rumii.
image
Tak,smarujemy troszke oliwka.Raczej to nie zaszkodzi chyba co??Moja mala nie ma ani jednej plamki na ciele,zadnej krostki-nic.Ani tej ciemieniuchy,choc nie do konca wiem co to jest.
dokładnie co położna to inne zdanie, np. nam mówiła ze sudocrem stosuje sie jak już dziecko ma odparzenia, ze to nie jest specyfik przeciw odparzeniom, a co do ochrony przeciwsłonecznej to sama nie wiem, bo te kremy z filtrem,ktore mialam w rekach były od 3 miesiąca.
image
Dzięki nulka, czyli pewnie nic bardzo ważnego/ciekawego, jak temat nie zapadł w pamięci :)

z tego co ja się orientuję to lepiej sobie odpuścić - skoro nie ma potrzeby, skóra się przyzwyczaja do wszystkich chemicznych specyfików ...

A ciemniucha powstaje tylko na skórze głowy - szczególnie chyba jak dziecko ma więcej włosów.
Zapytam sie pediatry wkrotce o ta oliwke.Nasz pediatra to mama 3 dzieci,zobacze co powie.
kate - Granderow stoi sporo w Tygrysku w Rumi. Ale pewnie to dla Ciebie daleko.

Katarzynka chyba pisala o becikach - jesli nie chcesz duzo wydac to w Tygrysku w Rumi sa bardzo przyzwoite i nie takie grube ze 15 zeta a z usztywnieniem za 24. Ja wlasnie takie kupilam, juz wypralam, nic sie nie rozlazlo i nie pofarbowalo - jakosc wiec przyzwoita. W Akpolu sa identyczne, tej samej firmy i mniej wiecej 10 zeta drozsze.

Ja juz mam 16 kilo na plusie. Czuje sie jak slon. Ale co sie dziwic skoro samo dziecie w brzuchu wazy 2.100 kg....
image
image
15 sierpnia 2009
Nieska zamierzasz już chodzić na SR? My dzisiaj mieliśmy o fotelikach do auta, była także pani psycholog dziecięca (śmieszna babeczka, minęła się chyba z powołaniem na zawód komika) oraz o połogu.
Odebraliśmy wózek (komplet gondola,stelaż,spacerówka,fotelik,baza), 3 wielkie kartony + oddzielnie fotelik, cały bagażnik zapchany i część siedzenia z tyłu a auto mamy spore...Nie muszę chyba pisać że cały wieczór zajęty podziwianiem:) Kotka wielce zdziwiona co my znowu przytachaliśmy do chałupy, śmiałam się do męża że jutro zapakuje kota i na spacer wyruszy.
imageimage
wiecie co.. hormony szaleją:|

Dziś trochę wolnego miałam i posiedziałam przed netem czytając to o tym, to o tamtym, jejku kochany, jak niby mam to wszystko wiedzieć/zapamiętać w sensie dzidzi... że oliwka tylko do miesiąca, że krem taki a taki itp... Normalnie zaczynam wariować czy dam sobie radę...
Wiadomo każdy chce jak najlepiej, ale jak się instynkt macierzyński nie obudzi? i jeszcze tyle rzeczy nie mamy, szok... a czas ucieka...
Heh, tak bardzo bym chciała żeby wszystko było już gotowe na tip top, i żeby w ogóle idealnie....
I jeszcze te miliony kilogramów dodatkowo i teksty " ze nie długo to dźwig będzie potrzebny" :(
Dobra wyżaliłam się, idę spać, bo normalnie myślenie mi się włącza mało pozytywne...
image
na ciemieniuche nie maja wplywu włosy, bo znam i łyse dzieci które miały, z dlugimi wlosami jest problem ( wiem bo Bianka to mały kudłacz był i miała ciemieniuche) zaleca sie smarowanie głowy przed kąpielą oliwka i na to czapeczka, u nas to sie nie sprawdzilo bo włosów nie mogłam jej domyć, ale musze polecić szampon co ważne w piance Musteli, pomogło po kilku myciach. ale uważam że na zapas nie ma co kupować
image
image
Bianka & Vincent ;)
Sylwiaagnieszka - Kot się pewnie sam w nocy zapakuje do wózka, jak jej się spodoba Wasz nowy nabytek :-). Co do SR to właśnie powoli planuję zacząć i chyba na Zaspę się zapiszę, tam zajęcia trwają bodajże 8 tygodni, także dopiero w czerwcu bym skończyła, a w mama i ja na razie odpada, bo mój M. nie mógłby ze mną chodzić (nie pasują dni/godziny) a samej tak jakoś nie chciałabym :/

Nieska masz rację, też bym wolała chodzić z mężem, na paru zajęciach byłam sama i tak jakoś przykro mi było bo w większości pary były.
imageimage
Czesc mamasie z rana :)
Wczoraj padlam troche po 22. Kupowanie i urzadzanie mieszkania ox zera jest baardzo ciezkie :(

Nieska ja od kwietnia smigam na Kliniczna, moze Tobie bardziej pasowalyby zajecia zwlaszcza ze one chyba 6 tygodni trwaja.

Moja kumpela ktora urodzila w sierpniu zeszlego roku to mowi ze kupila dla maluszka Baleum ( czy jak sie to pisze ;) ). Kupila w Superpharmie na promocji i dobrze sie sprawdzil, a od drugiego miesiaca uzywala Linusia. Kupuje to w Akpolu i mowi ze nie ma zadnej roznicy poza cena... ;)
image
Hej brzucholki,

ja mam wizytę 04-go i mam nadzieję, że wszystko będzie oki:) Ogólnie mam jakieś stresy dotyczące wagi dziecka, czy dobrze przybiera....wczoraj zjadłam na wieczór chipsy solone i miałam po zbadaniu glukometrem mega wysoki poziom.... dieta konieczna. Ja póki co z wagą stoję w miejscu bynajmniej od zeszłej wizyty (dzięki diecie w sumie).
image
Hejka z rana,

jeżeli chodzi o Balneum, to ja po sobie mogę powiedzieć że nie ma lepszego nawilżającego olejku do kąpieli, nie są to tanie produkty więc szukałam innych i żaden tak nie nawilżał jak Balneum. Po nim niczym nie trzeba się smarować. Jego minus to śliska wanna, którą trzeba myć po każdej kąpieli i bardzo ostrożnie wychodzić ( takich atrakcji w ciązy nie polecam i sama go teraz nie używam ), ale dla Maleństwa na pewno zakupię.
http://www.doz.pl/apteka/p48716-Balneum_Baby_Basic_olejek_do_kapieli_pielegnacyjny_500_ml
hej dziewczyny,
ja własnisnie też zaczynam SR od kwietnia na klinicznej więc Masia na pewno się spotkamy,
we wtorek zadzwonię potwierdzić termin rozpoczęcia ale najpewniej będzie to 11 kawietnia.
ja będę chodzić bez męża bo doszłam do wniosku, że trochę szkoda czasu, żeby dwie osoby przetwarzały te same informacje
ja z kosmetykami się wstrzymam co powie położna i kupię wedle jej zaleceń, ale postaram się ograniczyć do minimum bo kiedyś w zasadzie nic nie było a ludzie mieli o niebo lepszą skórę. poza tym patrzę sama po sobie, bo nie ejstem fanką wklepywania czegokolwiek (rano nie miałam nigdy czasu a w wieczorem siły :)) a skóre mam bardzo dobrą, i teraz też brzucha nie smaruje bo mi się nie chce a nic się nie dzieje....
l
image
Super Mikulka tez w przyszlym tygodniu potwierdze ta SR, ale z tego co kojarze tam panowie sa chyba zapraszani na 3 zajecia m.in na kapiel ;)
Teraz w Superpharmie jest promocja na to Balneum. A ja sie boje ze nasz szkrab bedzie mial problemy ze skora bo moj maz i siostra maja azs, wiec przygotujemy sie na ta ewentualnosc :)
image
dokładnie, superpharmie często są promocje na ich produkty, także też tam zakupie.
Juz wiem na te produkty jest -40% i dotyczy wszystkich produktow tej firmy dostepnych w Superpharm i dla malych i duzych :)
image
Hej Dziewczyny,

z przejeciem czytam o Waszych zakupach wozkowych - super - coraz wiecej rzeczy macie przygotowanych!
ja teraz woze Maje w dostanej od kuzynki spacerowce Roan: http://www.roan.pl/index1.php?p=mar i dochodze do wniosku, ze jest za ciezki..! Mimo, ze wygodny, bo na wahaczach - wszystkie dziury i krawezniki amortyzuje, ale wciagnac go po jakis schodach to tragedia, szczegolnie z duzym brzuchem..! Dlatego staram sie naprawic zlamana raczke od Quinnego, ktory jest w porownaniu mega lekki i zgrabny - w razie czego kupimy nowy stelaz, bo mamy juz do niego wszystkie czesci po Mai:) http://www.quinny.pl/

Mikulka, zazdroszcze takiej elastycznej skory! ja mialam po pierwszej ciazy rozstepy na brzuchu dopiero po porodzie, a teraz mam juz duza czesc brzucha poorana i maniakalnie sie smaruje oliwka 2 razy dziennie i raz Mustella - ciekawe, czy cos pomoze. Ostatnio kolezanka w 4 msc ciazy mi sie skarzyla, ze ma rozstepy na plecach, nad tylkiem, i wrocilam do domu i tez zobaczylam 2 takie male poziome, jasne kreski(!) Juz sie boje siebie ogladac, bo znajde jeszcze cos nowego..! Dobrze, ze po porodzie, to wszystko jasnieje i juz nie jest takie widoczne..! Moze ktos z Was zna jakies dobre zabiegi na rozstepy juz po ciazy?! Z checia skorzystam z czyjegos doswiadczenia;)

Jeszcze sie Wam chcialam poskarzyc, ze moj gin nie mowi mi ile dziecko wazy..! za kazdym razem sie go pytam i za kazdym razem mi odpowiada, ze "dziecko jest w normie", rece opadaja! Nie wiem, czy to nie wynika z tego, ze chodze na NFZ i Mu sie nie chce/nie ma czasu tego wyliczac... Ale przeciez musze wiedziec, na co sie mam nastawic, dlatego zapisalam sie na 5 kwietnia prywatnie na USG..:) Do tego lekarz sprawdzi mi te przeplywy.
imageimage
Nieska, położna polecała.. a mi po prostu temat nie rzucił sie w pamięć ;) Może Azura kojarzy co teraz bedzie...
Jeśli chodzi o męża, na ćw ma byc tylko na 3 zajęciach, na wykładach może byc ale nie musi.. mój był na 3 ćw i na 2 albo 3 wykładach bo na reszcie pracował... poza tym mysle, ze karmienie piersią czy połóg raczej średnio go bedą interesować ;)

w ddtvn mówią o fotelikach !!
image

cześć laseczki
widze ze kosmetyki i ciemieniucha zdominowały temat
wtrące swoje 3 grosze ;)
ciemieniucha może być z dzieckiem długo (moja matylda miała do 3 rż) i walczy się znią różnymi metodami nie tylo oliwką - a nawet powiem oliwką najmniej

co do kosmetyków - jako mama małego atopika - moge polecić super kosmetyki a-dermy - sprawdzają sie bardzo dobrze są tam też kremy przeciwsłoneczne od 1 m-ca zycia
kosmetyki te dobrze myją i natłuszczają a są cenowo przystępniejsze niż

Do 6 miesiąca życia zaleca się stosowanie preparatów zawierających tylko filtry fizyczne (mineralne, głównie tlenek cynku i dwutlenek tytanu).
Są uznawane za najbezpieczniejsze, ale uwaga- przestają działać, jeśli zostaną starte ze skóry. Krem przeciwsłoneczny należy nakładać co najmniej co 2 godziny.

nasza gdańska ziajka ma krem przeciwsłoneczny od 1 dnia zycia np. ;) też ;)

mam nadzieję że nie macie mi za złe mędrkowania ;))
image

image
widziałyście ten fotelik bez pasów, nie zły patent. w niedziele u pani gadżet ma być więcej o fotelikach.

Spoko, dziś jestem na zaspie i spojrzę jeszcze raz na temat wykładu, coś o noworodku, psychofizyczne aspekty...bla bla
ooolll, no właśnie zaja - czyli w wersji dziecieńcej zajka, ja mam zamiar ją zakupić bo cenowo to wygląd rozsądnie, bo ja przeglądałam kremy innych firm to były nawet po 70 zł - litości :)
image
mikulka- ja jestem wielką zwolenniczką ziaji - niestey moje dziecko reaguje na ziajke bardzo źle - jak sobie przypomnę ile ja w aptece na kosmetyki zostawiałam jak ona niemowlęciem była to już mi słabo - i wolałabym nie mieć powtórki z rozrywki

właśnie laseczki drugi raz w ciąży - jak u was jest - ciąża jest podoba czy całkiem inna??
bo ja powiem szczerze jestem w szoku totalnym- wszystko , pomimo moich obaw, jest całkowicie inaczej .... oby z dzidzią też tak było bo pierworodna mnie nie rozpieszczała ..... oj nie ....

wczorajsze wyniki mnie totalnie zdziwiły - wszystko mam totalnie książkowe ;))))
image

image
ooolll, to super, ze wyniki ok :))

ja tez uwielbiam ziaje :) na rozstępy dla siebie tez mam ziaje... i chyba tez kupie dla młodej na słoneczko tej z ziajki...

Chwale sie, ze zamówiłam dzis reszte ważniejszych rzeczy, materac, termometr, posciel- byla tak różowo sliczna ze nie moglam sie powstrzymać :P i pierwszą Olkową zabawke- zawieszke ;)
No i te drewniane literki nad łożeczko... Mam nadzieje, ze wszystko przyjdzie w przeciągu miesiaca... wtedy na spokojnie bede mogła rodzić :P
image

hehe, widzę, że coraz więcej nas ma zakupy ku końcowi, ja w środę jadę z przyjacółką po resztę akpolowej wyprawki i nawet młodej kupię karuzelę nad łóżko, a niech ma panienka, co tam :)
na maj zostawiam sobie tylko apteczne i pieluchowe rzeczy, oraz fototapetę (dzięki pomelo - super stronka :)) ale nie będziemy jej kleić tylko w antyramie jak obrazek zawieszę i wezmę sobie rozmiar 100x70 :)
no i jakoś w tygodniu mam zamiar wybrać się na rynek po koszule do szpitala no i wtedy to już będzie końcówka wyprawki.... :)
image
A ja tylko na sekunde wpadam, czytam i pochwale sie Wam,ze wlasnie spakowalam torbe do szpitala-najwieksza jaka mialam, a i tak nie wszystko wlozylam. Tzn. nie wlozylam laktatora, ale i tak w pierwszej dobie go nie uzyje, wiec maz przewiezie mi nastepnego dnia juz wysterylizowany, no i rzeczy dla mnie na wyjscie-przygotuje w domu kilka opcji i powiem mezowi, co ma przywiesc w zaleznosci od pogody.
Jutro lub w niedziele ostatecznie przygotowujemy sypialnie, tzn.wstawiamy tu lozeczko i przewijak, ktore juz zlozone czekaja w pokoju obok,zeby Tomus i nasz kot mogli sie z tym nowym ukladem oswoic. No i najwazniejsze-we wtorek odstawiam leki i wtedy bede juz tylko plackiem lezec, wiec musze wszystko do tego czasu przygotowac,zeby pozniej mezulka niczym nie stresowac ;D
No to piszac troche sobie odpoczelam, a wlasciwie moje nogi, wiec biore sie za pakowanie komody i prasowanie, poki jeszcze mam troche sil.
Milego dnia brzuchatki!
Aaaa... z kremow na slonce my uzywamy Nivea Baby-Tomek do dzis uzywa ich zeli, kremow itd. i mam nadzieje,ze Arkowi tez beda dobrze sluzyc. Polecam Wam jeszcze kupic SIO -odstrasza owady-mozna spryskac budke wozka-sprawdza sie lepiej niz moskitiera na spacerze.
Banka mi też mój gin nie podaje ile maleństwo waży i tłumaczy to tym że dla niego to na razie nie ma sensu, jak ostatnio spytałam czemu nie mówi mi wagi to mi cały wykład walnął na temat tego że to i tak jest mniej więcej i można łatwo się pomylić itd. Jedyną wagę naszego synka mam właśnie też z prywatnej wizyty u gin.
Dziewczyny jak czytam ile już macie to się załamuję bo my jeszcze nie zaczęliśmy konkretnych zakupów ale mam nadzieję że w poniedziałek trochę nadrobimy bo mamy zamiar zamówić: wózek, fotelik, łóżeczko i gadżety kąpielowe, ogólnie jak coś nam wpadnie w oko dla małego to będziemy kupować.
image
image
Jonka - w invikcie w sobote nie robią glukozy - ja byłam jakies 3 tyg temu w sobote -specjalnie małżonka wyciągnełam zeby ze mną siedział, a tu niespodzianka - pani powiedziala ze glukozy w sob nie robią. Ewentualnie zadzwoń do nich i upewnij się.
Mikulka - zapisałam się do SR na kliniczną, więc się spotkamy :)
cześć Mamuśki:)
Ja już po glukozie, nie było tak żle, na początku troche mdliło.ale dałam radę.
w poniedziałek odbiorę, mam nadzieję, że tym razem nic nie wyjdzie, wystarczy mi ta tarczyca.
Spotkałam koleżankie , która rodziła rok wcześniej własnie była u endykrynologa i mówiła, że mam się cieszyć , że wykryli mi ją w ciąży, bo ona dowiedziała się po porodzie, a teraz ma problemy, nawet moga jej usuwać guzki, szok :(
No mi też sporo brakuję, mam zamówiony wózek, odbieram 1 lipca.
Po świetach chce jechać po meble do ikea i zacząć urządzać pokój, a tak to mam kilka ciuszków, wanienkę, pieluchy falnelowe, jak pomyśle ile mnie jeszcze czeka. Czas zacząć na całego
image
image
Hej :)
A mi praleczka ukochana już działa na całego :D
Mąż w kuchni szykuje coś na obiadek, a ja się obijam ;)
Kupiliśmy dziś becik i przy okazji zajrzeliśmy do jakiegoś lumpka i kupiłam bluzeczke, bluzę z kapturem i spódniczkę za całe 4 zł, a wszystko wygląda jak nowe :) Także może mój lumpkowy instynkt się nie zatracił ;)

Mam do Was jeszcze pytanie. Czy te rodzyneczki z Pruszcza mają jakiś sklep stacjonarny? To co w ręce mogę złapać to zawsze inaczej mi się kupuje niż tak bezdotykowo heh
image
image
rodzyneczki maja tylko punkt odbioru w pruszczu, raczej z ogladaniem i dotykaniem bedzie ciężko, ale zawsze mozesz zadzwonic i dopytac dla pewnosci.
image
Biała_katarzynko na stronie rodzyneczków jest napisane:
Zamówione przedmioty można odebrać od poniedziałku do piątku, w godz. 8-16, w Pruszczu Gdańskim przy ul. Cechowej 15.
więc pewnie będziesz mogła zobaczyć co tam znajdziesz na żywo :)

Z wyprawką też dopiero zaczynamy i to bardzo powolu. Jak się przeprowadzimy na swoje to będę mogła kupić większe gabarytowo rzeczy takie jak łózeko, foteli, wanienke. Teraz mam butelki, smoczki, rożek, pieluszki tetrowe, pościel, kocyk, llaktator i nianie :) i dostaliśmy w prezencie dwa kartoniki ciuszków dla Franusia ale nawet nie wiem co tam jest.
image
Akamara i Masia dziękuję za naprowadzenie mnie :)
Jakoś dziś mam ciężki dzień na myślenie i ciesze się, że chociaż ktoś jest zorientowany a tym temacie.
Do Pruszcza mam praktycznie rzut beretem i bez sensu byłoby mi płacić za przesyłkę :)

Masia masz dwa kartony ciuszków i jeszcze tam nie zaglądałaś? Jak to możliwe? Mi ciekawość nie dałaby spać po nocach ;))
image
image
a ja niestety mam cukrzycę ciążową :( - tak się spodziewałam zresztą - w poprzedniej ciąży też wyniki były słabe :(
Już się zapisałam na przyszły tydzień do diabetologa.
image

Uploaded with ImageShack.us

Lista rzeczy do zabrania do szpitala wojewódzkiego :)
imageimage
W swoich notatkach mam jeszcze:
- zaświadczenie o podaniu immoglobuliny (jeśli była podawana)
- wymaz w kierunku paciorkowca
- woda w butelkach z "dziubkiem"
- min.15 szt. pieluch (wyżej że 10szt., nie mam pojęcia skąd rozbieżność),
- większe waciki do wycierania pupki

Milulka wcześniej pisała o opalaniu się w ciąży, niby się nie powinno bo mogą pojawić się plamy na skórze ale chyba trochę słoneczka nam nie zaszkodzi,co nie? :)
imageimage
Jak się dowiedziałam na ostatnim usg nasz Adaś to niezły klops. W 23tyg 0dni ważył 690gr i podobno mam się liczyć z tym , że do 4kg spokojnie dobije. No ale czego ja mogłam się spodziewać skoro ja ważyłam 4,2kg a mój mąż 4,5kg. A dziewczyny , które jesteście już bardziej zaawansowane ile ważyły wasze maluchy w tym czasie. Bo może ten nasz adaś nie jest znowu taki największy i niepotrzebnie nas nastraszyli.
,image
Dzięki sylwiaagnieszka :)
Ja w zeszłym tyg byłam na zwiedzaniu porodówki w wojewódzkim i dowiedziałam się, że np. męża jeśli będzie towarzyszył podczas porodu warto "ubrać" w jakieś krótkie spodenki i koszulkę, bo i tak dostanie na to szpitalne ubranie - ale jest ono trochę prześwitujące.

A i warto jeszcze do szpitala zabrać:
-laktato r( nie trzeba wyparzać, w razie czego wyparzą w szpitalu)
-zioła szałwii ( w razie nawału pokarmu)
-zioła zawierające kozieradkę pospolitą lub/i rutwicę lub/i czrnuszkę (na laktację)
Położna mówiła, że te klasyczne herbatki laktacyjne są do d*py:P
O i warto mieć maść na brodawki zawierającą lanolinę.
Odnośnie herbatek nie powinno się ich pić w pierwszych dniach, bo to niepotrzebne, laktacja sama się rozkręca i na początku dziecko nie potrzebuje tyle jedzonka a pijąc cuda na laktację można zrobić sobie krzywdę w postaci "stolika" pod brodą. Tak mówiono w SR:)
imageimage
u mnie pod koniec 24 tygodnia synek miał 580 gramów - córka poprzednio miała podobnie i urodziła się z wagą 3350 ...
No ale lekarka mi powiedziała że w drugiej ciąży dzieci zazwyczaj są większe - szczególnie jeśli są to chłopcy ...
moja mała na koniec 22 tygodnia miała 521 g. doktor powiedział , że to wiecej o jakies 1,5 tygodnia. zobaczymy jak będzie teraz w srodę na wizycie.
Mam nadzieję , że nie będzie klops :)
image
image
Masia, Mikulka - a jak wyglądają zajęcia na SR na klinicznej, tzn. ile razy w tygodniu, czy w inne dni są ćwiczenia, a w inne wykłady no i na którą godzinę?

Biała Katarzynka ja dzisiaj też byłam w lumpku:) Kupiłam dwie pary ogrodniczek dla młodego z jeansu firmy NEXT( ponoć dobra angielska firma). Do tego fajny polarek beżowy w owieczki z kapturkiem, na którym są uszka- słodkie:)a przy rękawkach można odwinąć i zakryć dzidzi rączki, gdyby było chłodno. No i kupiłam taki ala śpiworek, ale to jak będzie starszy. Zakłada się go na ramionka i zapina na suwaczek- w nocy nie będzie miał szansy się odkryć. Zapłaciłam 14 zł za wszystko:) także w przyszłym tygodniu też pójdę poszperać:)
image
kochane póki co nie piorę tego co mam dla synka zakupione, bo nie mam jeszcze mebli (zamówione i będą w przyszłym tygodniu). Nie wiem kiedy zacząć prać, prasować- tak by kurz na nich nie osiadł....
image
to i ja sie dopisze, ze bylam dzis w jednym lumpie, ale tylko sobie tuniczke kupilam, za 2 zl - tez niezle;)

Sylwiaagnieszka, fajnie, ze ta liste z wojewodzkiego dalas!

oooll,to, co piszesz to najlepszy dowod na to, ze nie ma dwoch takich samych ciaz;) moja pierwsza przeszla tak jakos na luzie, a teraz wciaz czuje sie zmeczona... moze ma tu znaczenie fakt, ze w pierwszej pracowalam do 7dmego msc, a teraz pracowalam do 5tego, ale w domu - czlowiek sila rzeczy wiecej marudzi domownikom niz ma odwage ponarzekac obcym w pracy;))
imageimage
a u mnie z kolei jest bardzo podobnie - żadnych znaczących różnic na razie nie widzę ...- tym razem miałam na początku większe mdłości niż poprzednio - ale wszystko w granicach normy :)
Nieska ja moge co nieco powiedziec o SR na Klinicznej bo jestem świerzo po, wiec tak zajecia sa dwa razy w tygodniu najpierw 5 spotkan teoretycznych, ja sie skonczy teoria to sa cwiczenia tez 5 spotkan i tez 2 razy w tygodniu+ 1 spotkanie to zwiedzanie porodówki, kiedy ono sie odbedzie to zalezy od ilosci rodzących:) a co do godzin i dni to zalezy do jakiej grupy trafisz, ja np. teorie miałam w pon i sr o 18:30, a cwiczenia we wtorki i piatki o 18, ale zawsze mozna sie zamienic z jakas inna para gdyby Ci cos nie pasowało.
image
Klaudia, moja mała w 21 tyg wazyla 419g i tez podobno jest sporym dzieckiem :)

Akamara, a masz moze liste rzeczy do szpitala z klinicznej ? mogłabys napisac ?
image

Dzięki Akamara :-)

Nieska nie ma za co:)

Nulka powinnam miec w swoich notatkach co nie co, postaram sie to zebrac w jakas sensowana całosc i wtedy napisze.
image
Sylwiaagnieszka nie otworzylam tych kartonow bo odrazu sie wyprowadzalismy z naszego mieszkanka i czekaja w naszej przechowalni, ale bd napewno od razu otwarte jak juz bedziemy u siebie :))

Klaudio nasz maluszek pod koniec 22tc wazyl 630 i tez mowia ze klopsik bedzie. Ciekawe czy sie sprawdzi ;)
image
Akamara a kojarzysz w jakich godzinach tamta druga grupa miala zajecia?
image
druga grupa miała zajecia teoretyczne i cwiczenia o 17.
image
Super dziekuje :)
image
Hej dziewczyny. Dzisiaj pod wieczór zabieram się za pakowanie torby do szpitala. Na razie tej 1, a potem 2:) W związku z tym dokonałam zakupu landrynek i herbatniki:) W ostatnich dwóch dniach rozmawiałam z paroma osobami i trochę się załamałam. Ponieważ każdy mówi coś innego, nie mówię tylko o przyszłych mamusiach, czy już doświadczonych, ale też o położnych i lekarzach. Co ktoś to inna opinie. I w końcu stwierdziłam, że chętnie wszystkiego wysłucham, a potem sama będę weryfikowała co będzie najlepsze. Gdyby słuchać wszystkich to chyba pod porodówkę musiałabym podjechać ciężarówką:)a dom musiałabym mieć z gumy, żeby te tony rzeczy (pewnie niepotrzebne) trzymać. Natomiast troszkę się załamałam, jak przeczytałam jak jedna z mamuś rodziła w Redłowie i trafiła na beznadziejnego pediatrę i ma pęknięcie kroczą 3 stopnia....(forum marcowo-kwietniowych).No nic pozytywne myślenie to podstawa, więc nie myślę tylko działam i banana wsadzam na twarz, żeby się nie załamać i żeby te cholerne hormony znowu nie doszły do płaczowego głosu:)
image
Sylwia agnieszka opalać się w granicach rozsądku można i trzeba sprawdzać czy nie wyskakuą palmy no i najważniejsze nie przegrzewać się, no ale przegrzewanie w marcu jest mało możliwe. A plamy monitoruję co 15 minut i nie mam. A słoneczko mnie już tak ładnie, delikatnie złapało i nie wyglądam jak córka młynarza 
Klaudiaoo moja mała ważyła w 24 tyg prawie 800 gram, w 25 1000 gram i miała być mega pulpetem, a teraz w 29 tygodniu ma 1300 i jest w normie i wszystko wskazuje że zamiast 4,5 będzie miała 3,5 
Nieska ja nie pamiętałam, ale właśnie akamra pomogła 

Ja padam dzisiaj bo się nałaziłam więc teraz już będę tylko odpoczywać 
image
Dziewczyny tak piszecie już o pakowaniu torby do szpitala i dopiero powoli do mnie zaczyna dochodzić, że już za tydzień-dwa pierwsze dziewczyny z naszego wątku może zaczną rodzić, ale ten czas szybko leci...

No dziewczyny te wasze maluszki to takie spore ;)

Moj młody ma niecałe 900g ;) dzis wyjątkowo nie chciał pokazać co ma miedzy nogami, a szkoda bo tatus chciał zobaczyć, no i co jest dla mnie średnie dzidzia już jest głowką w dół ;/

Racja czas leci ze ho ho do mnie dzis tez dotarło ze musze kupić kilka rzeczy bo to rożnie bywa
image
image
Bianka & Vincent ;)
Dziewczyny,jako juz mama .ktora ma za soba porod moge rzec-nie panikujcie :).Ja tez sluchalam i opinii o szpitalach itd,o porodach .Nie ma co słuchac za duzo.Nie jest tak zle z porodem.Nie my 1 i ostatnie.Ja rodzilam w wojewodzkim,jesli bede miec kolejne dziecko chyba tez tam urodze.Szpital jak szpital.Co do dokumentow-dowod osobisty,ksiazeczka ciazy,wyniki ostatnie moczu,wyniki na paciorkowca i grupa krwi. Na wzw i antyhiv nie robilam i nikt nie wołał.Sa to drogie badania,ok 40 zł za 1. Dla dziecka pampersy i chusteczki mokre.Ogolnie jesli nie masz czegos dadza ci bo maja.Tylko z wygody i dla oszczednosci nie daja.Przed przyjeciem na oddzial robia badanie,usg.Co jak co,na izbie przyjec jak sie trafi-mozna trafic na niemila zmiane-zwłaszcza taka czarna babka mala(mysli,ze jest tam gwiazda,opierdziela rowno np.za telefon glosny).
Ze mna był moj przy porodzie,dla towarzysza nalezy wziac obuwie na zmiane,klapki wygodne(zima bo wiadomo,ze goraca na oddzialach) i to wszystko.Dostanie stroj na zmiane,ala smerf :).Wody mialam butelke 1,5l a moglam wiecej,ale uszlo.Bylam bez kolacji,glodna,ale gdy nadchodzily skurcze czestsze,zapomina sie o glodzie. :)
hey dziewczyny!

poczytuję Was czasami ale, że jestem mamą sierpniową to nie udzielam się w tym wątku ..

mam prośbę, bierzemy z Córą udział w konkursie na facebooku, jutro już koniec ;). Czy mogłybyśmy prosić o małą pomoc i kliknięcie i polubienie zdjęcia?
byłabym bardzo wdzięczna!
z góry dziękuję i pozdrawiam ;)

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=356170704420975&set=o.103534236383731&type=1&ref=notif¬if_t=like&theater
imageimage
image
witam was serdecznie w ten paskudny dzień :)
pada, smutno nawet moje dziecko ospałe i nie dokucza mamie za bardzo :)
właśnie wysłałam mężą po kwiaty, oby mi ładnie na balkonie zrobił, a ja sobie piję kawkę.

kurcze, ale w taki dzień to nic się nie chce, chyba dzisaj oddam się kulinarią i spróbuję zrobić pasztet warzywny :)

miłego dnia
image
Hej dziewuszki sobotnio-śniegowo:( ja na poprawę humoru lecę poćwiczyć do SR a potem czekam na bandę siostrzeńców:) Trzeba się wprawiać:)
dziękujemy tekla za pocieszenie. Po raz kolejny podstawą staje się zdrowy rozsądek:):)bo naprawdę w przeciwnym razie można dostać świra:) jesteśmy optymistkami:) trzymajcie się słonecznie:)
image
Czesc mamusie :)
Faktycznie dzien paskudny :( My dzis mamy w planach pojechac i kupic farbe do pokoju Franusia, ktory pol nocy szalal i teraz tak od pol godzinki godzinki chyba sobie spi :)
Kilka dni temu poczulam poraz pierwszy co to znaczy mocny kopniak az zaczelam panikowac ze cos mi peklo ;)
image
Masia, poczekaj jak ten mocny kopniak trafi prosto w pęcherz, do tego jak będzie w miare pałny, jak jakimś cudem uda ci się nie posiusiać to na pewno ugną się pod tobą nogi.... i to w dosłownym sensie :)
Moja gwiazda załatwiła mnie tak ze 3 razy......
ale z drugiej strony najważniejsze, że się ruszają, meldują i wiemy, że żyją :) nawet za ceną tego pęcherza.
dziewczyny w wyższych ciążach, kiedy w ciąży robi się tak naprawdę cieżko? no, że ciężko wstawać, spać, chodzić? jest szansa, że do końca będzie bezboleśnie?
image
Hej mamuśki:)
oj z rana było zaskoczenie, gdy spojrzałam przez okno- śnieg, deszcz...blehh. Do tego chyba ciśnienie jakieś takie byle jakie, bo boli głowa w skroniach,aż słabo mi się zrobiło...
image
Hej Mikulka, to jest tak indywidualne, ze nie ma regul:) Bardzo mozliwe, ze do konca nie bedziesz miala zadnych trudnosci z motoryka:0
Ja w poprzedniej ciazy pamietam taki tydzien w siodmym miesiacu, ze nie moglam sobie znalezc miejsca ani siedzac, ani lezac, a pozniej bylo juz lekko i nic mi nie dokuczalo..!
Tylko jak sie dziecko obniza pod sam koniec, to czlowiek zaczyna tak troche chodzic jak kaczka z nogami na boki, ale mi to sprawialo zawsze trudnosc przez kilka pierwszych krokow jak wstalam, a pozniej jak sie "rozchodzilo", to juz moglam lazikowac kilometrami.
Aha i tylko ubieranie majtek, skarpetek, rajstop staje sie trudne pod koniec, bo brzuch coraz bardziej zawadza;) Ale to tez pewnie zalezy, jak ktos duzy ma brzuch - niektorzy do konca maja niezbyt wielki:)

Pomelo, tez mysle, ze w kazdym szpitalu zdarzylo sie wiele zarowno dobrego jak i zlego, wiec tak naprawde nie da sie jednoznacznie dobrze wybrac. Chcialoby sie wybrac jak najlepiej, ale nie da sie nigdy przewidziec wszystkich okolicznosci - pozostaje nam tylko myslec pozytywnie:) ja sie waham miedzy Wojewodzkim a Kliniczna, ale o obu uslyszalam ostatnio i dobre i przykre historie - i badz tu czlowieku madry..!
imageimage
A pogoda dzis beznadziejna - az sie nie chce wychodzic z domu! Chcialam dzis podjechac po pracy meza do Bobo raju na zakupy, ale nie wiem, czy nie przelozymy tego na jakas przyjemniejsza pogode;)

Zrobilismy dzis sobie za to rozpuste sniadaniowa - biale buleczki, parowki z musztarda i keczupem (jak obliczylam nie jadlam parowek od ponad 6 lat) i kawke - do tego dzisiejsza Wyborcza i od razu humor lepszy:)
imageimage
Witam sie sobotnio :)

Ja sie obudzilam po 6 i stwierdziłam, ze trzeba spać dalej to wtedy snieg zniknie.. i tak sobie wziełam do serca, ze po 10 sie obudzilam :P Ale śniegu nie bylo, tylko mokro... ;)

Zgadzam sie z Mikulką, mnie młoda raz urządziła z dość pełnym pęcherzem, jak prowadziłam auto i przejezdzałam przez tzw koci łeb... łzy mi popłyneły z obu oczu naraz a oczy mialam jak kot ze Shreka ;)
I tak samo nie za bardzo polecam wbijanie kończyn w żebra :P nie boli , ale jest mało przyjemne ;)

Jeśli chodzi o cięzkość, ja jestem w 32tc i jak sie objem to cięzko mi sie wstaje z łożka ;) ale jeśli normalnie funkcjonuje, to nie jest źle :) Oczywiscie, ze nie wbiegam juz na 4 piętro, tylko powoli spacerkiem wchodze... ale jeszcze bez przerwy wejde :) Takze ja jeszcze daje rade, ale nie wiem czy to kwestia wagi, cm w brzuchu, kondycji czy jeszcze czegos innego :)
Witam w śnieżny dzień ;) Ten śnieg pasowałby na jutro na prima aprilis jako niezły żart :)

Ja póki co ruszam się w miarę sprawnie, mieszkam na 3 piętrze więc codziennie kilka razy muszę pokonać schody. Podobnie jak nulka po jedzeniu ciężko mi się rusza i wtedy najchętniej bym spała.

Dziś jednak coś mnie uciska z prawej strony pleców i chodzę trochę jak pingwin
image
Heeheh dziekuję za takie kopniaki w pęcherz ;) A propo ruchów to dziś się zestresowałam bo mój M mak mijał mnie w pokoju zachaczył d*pką o mój brzuch i dosyć mocno mnie uderzył. W pierwszej chwili coś mnie zabolało, ale jak wymacałam brzuch po uderzeniu maluszek się przesunął. Teraz chcę się położyć spać,żeby mnie pokopał żabym troszkę spokojniejsza była.

A co do tych dużych brzuchów to jakiś czas temu pytałam moja kumpelkę o to. Mówi, że jej dwie ciąże były różne. Z jedną miała wielgaśny brzuch taki że ciążko było jej się ubierać i schylać a przy drugiej mogła malować paznokcie u stóp prawie do końca :) A niby przy drugiej jest zawsze wiekszy brzuch :) Ja narazie nie mam problemów ze schylaniem, ale jak się schylam to synek sie wkurza i kopie jak próbuję np. buty ubrać.
image
to i ja się melduje
jak dziecko przybiegło z okrzykiem mamo śnieg - to myślałam że wejde pod łózko z rozpaczy ;)))

w taki dzień to tylko spać się chce ;))
a tu trzeba porządki jakieś zrobić .... to ide się pokrzątać

aaaa co do motoryki to mamy fajnie bo nasze brzuszki nie musza się ubierać grubo i ciepło - to jest cuuudowne
jeszcze jak bedzie mozna bez rajstop i w sandałkach czy tenisówkach śmiagać będzie cudnie
oby do ciepłej wiosny!
image

image
Masia, dzisaj jest taka pogoda, że wydaje mi się, że dzieci się mogą mało ruszać :)

a to tak dla ciekawości

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)

31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)

36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)

40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

image
siatlka centylkowo mówi tak, że jak twój mały jest przykłodowo w 67 centylu to 67 dzieci w jego wieku jest od niego mniejszych a 33 większych. 50 centyl to dokłasnie połowa, czyli 50 dzieci jest mniejszych a 50 większych :)

niepokojące się wartości ponieżej 3 i powyżej 97 :)
image
Dziewczyny pozwólcie, że się wypowiem w sprawie wagi naszych dzieci. Myślę, że nie ma co porównywać i panikować, że w jakimś tygodniu waży za mało a w jakimś za dużo. Dziecko ma swój harmonogram rośnięcia i myślę, że niepotrzebnie się stresujecie. Póki lekarz nie mówi, że coś jest źle to trza dać na luzik:) Ja właśnie spijam kawkę:):)jest boska:) i zabieram się za sprzątanie:) dzisiaj na ćwiczeniach było kameralnie (chyba dużo osób nie zwlekło się z łóżka w taką beznadzieją pogodę) i uczyłyśmy się parcia i nie parcia:) jak położna wydaje polecenia:)robiłyśmy to na worku i było meeeeeeeeega przyjemnie:)no nic uciekam:)trzymajcie się brzucholki:)
image
pomelo,
ale to nie panika tylko ciekawostka,
ciężko jest mówić o dokładnej wadze przy wachaniach 400 gram przy wadze 1300. poza tym ważne jest, że dziecko rośnie. a jak cośnie tak to lekrza będzie reagował.
siatki centylowe wkleiłam tylko jako ciekawostkę i myślę, że się nikt nie będzie przywiązywał.

hmmmm, mąż sadzi wiosenne kwiaty na balkonie, ale nie wiem czy zaraz nie będzie musiał iść odśnieżać :)
image
hejka brzuchatki :-)
dawno mnie tu nie było ale ostatnio jakoś czasu nie mam :-/
my przygotowujemy się do urodzinek Gabrysi więc pewnie dzisiaj też z wami nie posiedze ale postaram sie nadrobić od poniedziałku :-)
pozdrawiamy serdecznie w ten śnieżny dzień wiosny i miłego dzionka życzymy :-)

a nasz mały strasznie szaleje i jak moje kochanie w nocy się przytula to rano mi opowiada jak szalał :-)
image[/url]
image
Jejjjjj czy Wy też dzisiaj się czujecie jak przejechane przez walec czy tylko ja mam taki dzień? Brzuch mi napompowało, skóra na plecach ciągnie, nogi bolą, palce u rąk jak serdelki, lędźwie rwą ://// W tesco przy kasach o mało co nie kipnęłam na podłogę, a gości na wieczór mamy, w tym jedną przyszłą mamusię z terminem na 4 lipca. Pogody już nawet nie komentuję, w kurtkę zimową po 2 tyg.przerwy się nie dopięłam...
A tu cisza jak nigdy, dawno nie miałam tak mało do nadrabiania.
imageimage
Sylwiaagnieszka ja czuje sie jak wymemlazna, wyzuta i wypluta ;)
pogoda do bani i jakos caly dzien na nie. Bylam na chwile w mama i ja i to co mnie interesowalo drogie jak nie wiem. Pozytywny aspekt dzisiejszego dnia sliczny dresik dla Franusia od mojej siostry i nalesnik w Manekinie dla mamy :)))
image
sylwiaagnieszka chyba taka pogoda;/ tez mam dzień do bani, dosłownie!
Cały czas albo śpię, albo leżę, wszystko normalnie ciągnie i ogólnie kiepsko wszystko wygląda jak taka pogoda za oknem...
image
Witajcie po południu :)

zwiedziliśmy dziś kilka sklepów, aby usłyszeć że farby typowe dla dzieci są tylko w sklepach firmowych a nie marketach ;] także odwiedzę duluxa we Wrzeszczu :)

dziś zamówiłam sobie laktator MAM http://sklep.mambaby.pl/produkty_akcesoria_manual_breast_pump.html
z 20 % rabatem, także całkiem dobra cena tego zestawu kiedy można znaleźć sam laktator w tej cenie.

Byliśmy też w Akpolu po odbiór butelki i smoczka, ale były tylko butelki. Oczywiście nie byłabym sobą, aby nie kupić ciuszków...także kupiłam jeszcze 2 pary śpioszków, rampersa, niedrapki i małe czapeczki, bo mam takie duże, a nie malutkie :)

Co za pogoda, ja już popakowałam zimowe kurtki, mam nadzieje że się ociepli bo nie mam zamiaru teraz tego rozpakowywać :D
Hej Dziewczyny,ale pogoda brrrr ;-(

Azura,ale już w ogóle nie mają smoczków,czy będą później,bo ja jeszcze nie odebrałam???
Ja dzisiaj walczyłam z moją cukrzycą,bo rano jak zjadłam grahamkę z dżemem brzoskwiniowym i białym serkiem to miałam cukier 178 po 1h,więc już wiem,że to mi nie służy i nie wolno mi tego jeść-pewnie po dżemie mi tak cukier skoczył ;-( Ale po obiadku już 67 po 1h więc obiadek się przyjął ;-) Oj ciężko sobie odmówić małej słodyczy,ale myśl o zdrowiu maleństwa jest najważniejsza... No i to kłucie w palca 4 razy dziennie nie jest wcale przyjemne...

Ja też dzisiaj jestem jakaś niewyraźna,ale postanowiłam przejrzeć ciuszki jakie mam i posegregować-sprawia mi to wielką radość ;-))) A dopiero w maju będę prała i układała w szafce,żeby się teraz nie kurzyły,no i wiem co mam jeszcze dokupić... Bo jeszcze niewiele mamy,a Wy już kończycie wyprawkę... :-)))
smoczki będą, ale nie mówiła kiedy...
masakra tak się kuć, mnie dobija mierzenie ciśnienia 3 razy dziennie... a co dopiero się kuć...współczuje pyszotka, ale czego się nie robi dla Maleństwa
fajny ten sklep mam baby - też chyba tam zrobię zakupy - smoczki i butelki,no i fajny ten 20% rabat :)

A czy teraz gdzieś w trójmieście można kupić produkty MAM? Czy tylko przez net?
czesc laseczki

ja dzisiaj mialam aktywny -goszczacy sie dzien - objadlam sie w tych gosciach masakrycznie
tak ze jak dotarlismy do domu to zaległam i ... zasnęłam ...
podobno do świąt ma być taka pogoda .... oby nie
też mam zimowe ciuchy juz schowane ... i nie chce ich wyciągać ....

widzialam sie dzisiaj ze znajoma co jest lekarka - stwierdzila ze smigam w tej ciąży - ze hoho - i uswiadomilam sobei ze faktycznie prawie 7 m-c a ja caly czas pelne obroty
od kwietnia zwalniam ;))) bo nie chce wcześniaka przecież - nastraszyła mnie troszke heheheh
Witunia z rana :)

nikaa, ja też jestem zachwycona smoczkami, szczególnie tym MAM Perfect z ultra cienkim smoczkiem, który niweluje wady zgryzu.

20 % rabat jest dla fanów MAM na facebooku.

Kuzynka mi pisała, że jest dość spory asortyment w aptece na Zaspie, ale dowiem się dokładnie która.
Dzien dobry Wszystkim:)

Dzis chyba jednak jest szansa na chwile slonka, choc zapowiadali taka kiepska pogode..!
My zaraz szykujemy sie na basen z Maja:)

Mala757, sto lat dla malej Gabrysi!!!
imageimage
dla gabrysi - uśmiechu radości i samych przyjemnosci urodzinkowych ;))

dziś prima aprylis - pamiętacie???

miłego dnia !!
image

image
Wszystkiego Najlepszego z okazji 3 urodzin dla Gabrysi :o)

pamiętamy o prima aprilis :D
mi lekarz potwierdzil dziewuszke:D
hmm bede musiala poszukac jakis ciuszkow dla dziewczynki..

image
No wlasnie najlepsze zyczenia dla Gabrysi :)
Mi znowu brzuch wywalo z dnia na dzien, a w czwartek wazenie...
image
a ile macie kobietki cm w brzuchu? ja mam 92cm od trzech tygodni i nic nei rusza, kolezanka z anglii przyjechala i powiedziala w zyciu bym nie powiedziala ze w ciazy jestes, wygladasz jakby cie wzdelo:D

image
I ode mnie sto lat ! :)

Ja mialam jakis tydzien temu 103cm... ale w 22 tyg tez wyglądlądałam jakby mnie wzdelo a w 24 ciąży bym sie nie wyparła ;)
A dzis mała wypina wszystkie czesci jakie ma i robią mi sie pagórki z kazdej strony brzucha ;)
Mąż dzis na uczelni wiec ja dzis ogarnełam kuchnie, zrobiłam obiadek, deser i czekam az wróci, może jeszcze zdarzymy na jakis spacerek na słoneczku :))
image

hejka, ja długo miałam 91, teraz mam 92 cm, ale brzuszek to mam duży, może wielki nie jest, ale nie wygląda jak wzdęcie :P

PLAN WYKŁADÓW NA ZASPIE NA KWIECIEŃ

http://imageshack.us/photo/my-images/37/img20120330155747.jpg/
Ja zmierzylam wlasnie i jest 88cm ale tez jeszcze niedawno zartowali sobie nasi znajomi: Aga Ty znowu najedzona... ;) bo wygladal jakbym sie najadla :) ale kupuje sobie topy w sieciowkach w rozmiarze m i nawet kiecke mierzylam w reserved w rozm 38 na swieta zeby moc sie w cokolwiek ubrac wiec najgorzej nie jest, chociaz mezowi dramatyzuje ze pojde w jego jakims t-shirtcie ;)
image
Nulka moj maluch tak ma od dwoch tygodni ze sie wypina i to czasami tak bardzo ze to boli. Ale ostatnio jechalam autobusem i na pezeciwko mnie stal jakis pijaczek i jak Franus zaczal sie wypinac to nie mogl wzroku oderwac :)
image
u mnie od dawna widać że to brzuch ciążowy ...- a mam 94 cm
100 LAT DLA GABRYSI:)
image

image
Ode mnie również najlepsze życzenia dla małej Gabrysi !

Azura - dzięki za wrzucenie fotki tematów wykładów! :-)

Cześć dziewczyny chciałabym do Was dołączyć. Termin porodu mam na 13 lipca. no i oczywiście zacząć w końcu się udzielać :)
image
a tak w ogóle to teraz zwróciłam uwagę, że na suwaczku mam 25 tydzień i 3 dzień a wg mojego lekarza jutro zaczynam dopiero 25 tydzień :)
image
Majowe:
01.05 - pomelo - córeczka Agatka/Redłowo
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka Aurelia
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia - Marta
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka83- Córeczka Amelia
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - EMMA
10.07 - kate88 -wojewódzki
12.07 - nilkaa -synek Redłowo
12.07 - Joann4
13.07 - Dori30
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83-Synuś Redłowo/Kliniczna
20.07 - anavaw - Córeczka Jagódka
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia- synek Kamil, Szpital Zaspa/Kliniczna
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00 - Synek Adaś, Wojewódzki ??/Zaspa
22.07 - iwonka_ika - córeczka JULIANNA / Zaspa
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
26.07 - Irongirl88- synek Dominik, Zaspa
27.07 - Niuta- synek Kacperek, Szpital Kliniczna/Wojewódzki

Wszystkiego najlepszego dla Gabrysi!!
I witam nową lipcową mamusię
W brzuchu mam od jakiegoś czasu 95cm.
image
image
Irongirl napisz do mnie na priv to podam Ci namiary na dziewczyne, która do mnie napisała, że ma ciuszki dla dziewczynki od najmniejszych. Ja nie skorzystałam, bo chyba do roczku mam pełne szafy dla małej:) Dziewczyny pogoda dzisiaj ujdzie, ale jakoś słabo się dzisiaj czuje... leżałam pół dnia, trochę mi lepiej ale nie jest to jakaś rewelacja. Dziewczyny jutro zaczynam 37 tydzień. Jak sobie pomyślę, że to ostatni tydzień spokoju a potem to już będę jak tykająca bomba...nie wiem sama czy bardziej się cieszę, że już mała wyjdzie i ją zobaczę, czy bardziej jestem przerażona porodem...no ale nic jakoś damy radę:)miłego dnia:)
image
Hej Dziewczyny! Pogoda dziś okropna, chyba ciśnienie niskie bo jakoś słabo czuje się cały dzień. Mnie wczoraj mąż zmierzył w pasie i mam 97 cm. Masakra:D a miesiąc temu miałam ok 88cm także sporo urosłam. No ale w końcu zostały już tylko 2 m-ce.
Z jednej strony to chciałabym już urodzić bo coraz ciężej mi, zwłaszcza założyć buty a z drugiej to trochę się boję. Ale to chyba normalne przy pierwszym dziecku :)
Lece oglądać Prawo Agaty.
ja dziś poczyniłam zakupy na allegro w końcu i w sumie większość rzeczy mam, mam nadzieje że w 400zł zmieszczę się z całą wyprawką dla siebie i dla małej, no ale przy drugim dziecku to łatwiej jak jest taka mała różnica bo właściwie większość rzeczy mam, co nie zmienia faktu że trochę drobiazgów pokupowałam a już 200zł nie ma :)

dziewczyny ten rynek we Wrzeszczu to jest ten na Miszewskiego co koszule do karmienia kupowałyście??

banka na Chełmie na tym rynku też są do karmienia koszule? bo bym gdzieś podjechała tylko nie chcę na darmo jechać :)

tak, to ten rynek:-)
Madziuska, postaram sie jutro sprawdzic i zobaczyc, bo na ten ryneczek za czesto nie chodze, wiec nie wiem. A kiedy bedziesz na Chelmie - moze umowimy sie na spacer?

Pomelo, ja caly czas o tym mysle, ze juz zaraz maj i zaczniemy sie powoli rozpakowywac..!:) Spokojnej nocki!
imageimage
tyle napisałam a tu d..pa skasowało się:-(
image

image
Witam Was z rana :)
Chyba w końcu będzie pięknie za oknem, oby mnie poranne promyki nie zmyliły... :)

Faktycznie już nie długo część z nas będzie maleństwa trzymała na rękach, ale fajnie :)

w końcu się zdecydowałam na wózek :d tzn już wiem jaki chcę, teraz kwestia trafić na dobra ofertę ;) Emmaljunga Smart duo Combi :) i fotelik też z emmaljunga first class, mam nadzieję, że to nie najgorszy wybór... heh jak wiecie coś na ten temat to chętnie posłucham opinii :)

Obudziłam sie o 7 bo byłam głodna :| zjadłam już kanapeczki, mineło 30 min i znowu głodna ;/ Masakra jakaś:D Tak jeszcze nie miałam!!
A jak się wczoraj mierzyłam to mam 117 w pępku (przy czym nie należę do szczuplutkich), ale to i tak dużo więcej niż się spodziewałam :)

My też na allegro trochę pozamawialiśmy, trochę w akpolu zakupów sie zrobiło, i w sumie to stwierdzam, że jak tydzień temu praktycznie nic nie miałam, to teraz sporo się tego zrobiło :D Tzn brakuje nam tych "dużych" rzeczy typu łóżeczko i wózek, ale to już w kwietni, nom i kosmetyków i aptecznych rzeczy, ale na to jeszcze trochę czasu mam, i oczywiście nic dla mamy nie mam :D Czyli jak zwykle ja na końcu :P
Ale ubranek już sporo, jakieś nożyczeczki, buteleczki, szczoteczki i itp, a radocha taka, że całą sobotę siedziałam i przeglądałam milion razy wszystko, baaa nawet już sobie kolorystycznie pogrupowałam jak prać będę :D Choć do tego do dopiero w maju się przymierzam :P

Sypialnie mamy "odnowioną", czyli pomalowaną, i na ścianie gdzie ma stać łóżeczko namalowałam już delfinka :) Po świętach zamawiamy szafę, więc myślę, że do końca kwietnia powinna być, i na początku maja łóżeczko, i jakieś drobne dekoracja, więc na juniora będziemy chyba "przygotowani" pod koniec maja-początek czerwca, mam nadzieję, że zbyt dużych poślizgów nie będziemy mieć :)

Ochcho.. ależ się rozpisałam... Miłego dzionka!!
image
czesc brzuszki :)
Kate88 to tak jak mi- zostaly duze rzeczy, dla mamy i apteczne :)
z tymi obwodami w brzuszku to tez ciezko powiedziec, bo kazda z nas zaczynala z innym obwodem :) najwazniejsze zeby udalo nam sie kazdy kg zgubic pozniej :)

A co do maluszka to powoli nie moge sie doczelac jak juz bedzie z nami, boje sie bardzo tego czy dam rade ale jednoczesnie chcialabym moc go przytulac ahhh :)

Dzis mam rychly plan kupic sobie cos ladnego na swieta do ubrania a co tam :)
image
hej, ja się właśnie zmierzyłam w brzuchu i mam 102 cm, a całkiem niedawno miałam 106, ale właśńie mi się przypomniało, że to było wieczorem a teraz jest rano :)
więc jeszcze wieczorem zobaczę,
co do rynku to tak jak pisze azura, to właśńie ten, mam zamiar jutro się tam wybrać i sobie zakupić koszulę więc obejrzę dokładnie co i jak mają i dam znać :)

ja mam drobną zmianę palnów i dzisaj popołudniu lecę po resztę wyprawki, całą noc nie spałam z wrażenia :)
image
Masia mnie tez ostatnio dopadły takie mysli : czy sobie poradzimy i w ogole, ale staram sie odganiac takie mysli od siebie i cieszyc sie tym ostatnim miesiącem:)

co do weekendu to oprocz przeziębienia które mnie dopadło moge go zaliczyc za baaaardzo udany, w sobote odebralismy wózek i jestem zachwycona naszym granderem jeszce bardzej niz w sklepie-mam nadzieje, ze bede tak samo zachwycona jak zaczniemy go uzywac:)

Do tego przyszły firanki no i spakowałam torbe-brakuje mi kilku rzeczy, ale to juz mamy pikus:)

Mikula powiedz mi czy w dni kiedy nie ma rynku jest sens tam jechac, beda te koszule?
image
Akamara, czy możesz napisać skąd zamawialiście Tutka Grandera, bo przymierzamy się z mężem do zakupu tego wózka, bo spełnia jeden z najważniejszych warunków jest lekki :), a Ja z 2 pietra będę musiała go znosić... Chcemy w tym tygodniu zobaczyć go na żywo i wtedy zdecydujemy, czy zamawiamy. I ile kosztował Was zakup?
image
Akamara, powiem szczerze, że na 100% nie wiem ale raczej nie bo większość tych ludzi jeździ ze swoim towarem po wszystkich rynkach w dni handlowe, we wrzeszczu rynek jest we wtorek, piątek i niedziele :)
więc wpadaj jak możęsz a ja Ci mogę śmiało potowarzyszyć :)
image
stokrotka_84 my zamawialismy w Pruszczu Gdańskim, bo tu nam najblizej no i ceny są bardzo konkurencyjne, za cały zestaw zapłacilismy 1500zł, bo wybralismy nowy model z edycji limitowanej, a te podstawowe z tego co pamietam kosztowały 1400zł, w skłąd zestawu wchodza tez wszystkie dodatkowe rzeczy typu: folia przeciw deszczowa, moskitiera, kosz na zakupy, torba, fotelki ma budke i pokrowiec. Jak bedziesz miała jescze jakies pytania to śmiało pisz:)
image
ja myślę aby po świętach już przygotować szufladę na ubranka synka - na razie zajmuje ją Elizka - tak się "rozbestwiła" że ma aż 3 wielkie szuflady pełne po brzegi swoich ciuchów, ale trzeba będzie to skompresować ...

Znajomi obiecali pożyczyć ciuszki po swoim synku więc ja poza symbolicznymi ubrankami nic nie kupuję. I tak znając życie będzie tego zdecydowanie za dużo.
Mikulka dzieki bardzo, jutro raczej nie dam rady,bo jestem chora i dzisiaj i jutro nie ruszam sie z domu, ale moze w piatek, bo koszule to jedna z tych rzeczy ktorych mi brakuje do torby:)
image
Akamara, no to dawaj znać :)
ja w piątek raczej nigdzie na wypełzam więc nie powinno być problemu :)
image
Ja tez ostatnio miewam lęki dotyczące porodu ale mąż mnie pociesza, że napewno dam sobie radę.

Chyba szybciej zamówię wózeczek żeby się już nim cieszyć :)

Mam teraz tydzień urlopu i możliwe, że zaszaleję zakupowo :D
image
Dziękuję za info :) Wiem, że Tutek jest dostępny w Bobo Wózki w Gdyni, więc tam podjedziemy obejrzeć, do Pruszcza mamy trochę daleko, bo z Wejherowa :/ No, ale jeśli będzie spora róznica w cenie to warto pojechać. Jeśli to nie jest problem możesz mi podac link do Twojego zakupu i jak dlugo czekaliście na furę dla Małej :)?
image
Mikuka super,bo ja na rynku nie byłam chyba z 7 lat, wiec z moimi zdolnosciami mogłabym sie tam zagubic:)
image
Stokrotka jeżeli jesteś z Wejherowa to tam w Tygrysku albo w Rumii są Grandery więc jeszcze bliżej :)
image
My zamowilismy taki na czarnym stalazu: http://allegro.pl/tutek-wozek-grander-zebra-3w1-gondola-spac-fotelik-i2248500689.html tylko nasz ma troche inna torbe i kosz na zakupy jest zamykany od góry, no i nasz zdecydowanie tanszy niz tez z allegro:)
image
Do Tygryska mam 15 min pieszo, dzięki za info :)
image
kate88, o wózkach emaljunga są tylko dobre opinie, klasyka wśród wóżkó, do tego skandynawska więc nie podlegają dyskusji :)
jak dla mnie jedyna wada to cena.... ale są warte
image
no tak nowe są mega droogie...
Ale mamy na oku używany :) chociaż i tak kosztuje trochę ponad 1000 ;/ ale że tak powiem 3w1 :)

Wybór padł na ten wózek, bo z emmaljungiem miałam już do czynienia i sprawdzał się rewelacyjnie w każdych warunkach, jedyny problem był aby zapakować go do samochodu... ale tym to już tatusiek się będzie martwił :P

Dziewczyny, a może jak pogoda się utrzyma to jutro, albo w środę gdzieś na spacer się wybierzemy? Może tym razem w okolicach parku oruńskiego?
image
to i ja się witam ....
jestem totalnie nie przytomna- pół nocy nie spałam ....
obudziłam się z od nowa- nic tylko rycze
wykańcza mnie to powoli
i moje czarnowidztwo

azurra- a w jakim sklepie w pruszczu??? moze tez podjade tam zobaczyć ;) mam nie tak znowu daleko ;)

takie łądne słonko za oknem ciekawe jak z temperaturą
ja dzisiaj ide do pracy popołudniem i zostaje do wieczora bo nadzoruje sesje zdjęciową któej głównym "aktorem" jest 200 kg motor - stressa mam totalnego czy się wszystko uda .... i jak pomyślę że za kilka tygodni mam zostawić to co lubie to też mi dziwnie ;))

a w sobotniej wyborczej rozpoczęto projekt dziecko - nie wiem czy widziałyście - różne ciekwae ujęcia tematu dziecka wychowania itd.
image

image
Witam! Właśnie się obudziłam i zaraz zabieram się za zapisanie córy do przedszkola (ciekawe czy się dostanie??) Baśka od wczoraj do środy jest z moją mamcią u Babci na wsi, więc mam trochę wolności. Cieszyła się wczoraj jak gwizdek, że jedzie bo uwielbia tam spędzać czas i na pytanie czy będzie tęsknić usłyszeliśmy tylko "Trochę! PaPa Rodzice" i już jej nie było. Dziś czeka na mnie sterta rzeczy do wyprasowania, 3 pralki do wstawienia + dodatkowo dostałam jeszcze wczoraj mega wielką walizę ciuchów od kuzynki z Niemiec po jej dwóch córeczkach, z którą muszę zrobić porządek. Już sama nie wiem gdzie mieścić te wszystkie ciuchy:( Miłego dnia życzę:)
image

image
To ja tez sie witam w nowym tygodniu!
Oby byl lepszy niz poprzedni...w sobote czulam sie kiepsko, wypilam Prenalen, wzielam Faringosept i myslalam,ze jakos to bedzie. Niestety juz w nocy obudzil mnie taki bol gardla,ze nie moglam ani oddychac ani polykac-masakra. W dodatku bolalo mnie ucho (ktore ostatnio bolalo mnie we wczesnej podstawowce), wiec bylam zalamana. No wiec wczoraj wzielam Augmentin :( Dzisiaj ucho juz ok, ale gardlo wciaz bardzo boli. Wczoraj na obiad zjadlam tylko zupe, bo nie moglam dzis przelknac, a dzis udalo mi sie zjesc juz kanapki na sniadanie, choc miska stala tuz obok ;D
Niemniej w sobote udalo nam sie wstawic sprzety dla maluszka do sypialni, wiec nawet jak za tydzien wyladuje w szpitalu, to moj mezus ze wszystkim da rade - zrobilam mu rozne karteczki z podpowiedziami na rozne okazje i przygotowalam apteczke na wszelkie dolegliwosci, ktore moga dotknac moich chlopakow ;D
I jeszcze stolarz zadzwonil,ze jutro przyjedzie z szafami do pokoju Arka, wiec w srode uloze tam wszystkie rzeczy "na pozniej", bo licze na to,ze zdrowa juz bede, a potem to tylko lezenie plackiem, bo jutro moj ostatni dzien na lekach. Na szczescie w srode przyjezdzaja tesciowie, wiec Tomek nie bedzie mna za bardzo zainteresowany, jak bedzie mial dziadkow na wylacznosc.
Milego dnia dziewczyny!
I ja sie witam poniedziałkowo :)

Dzisiejszą noc zaliczam do jedną z najgorszych... nie dosc, ze budzilam sie i nie moglam spac, to juz nad ranem nie mialam siły co by sie z boku na bok przewrócić :/ A tu jeszcze niecale 2 miesiace...

Ja swoją koszule do karmienia kupilam na rynku na przymorzu, w dzien nie rynkowy wiec są :) Nie wiem jak we wrzeszczu. Moja babcia mowi, ze najlepsze tureckie, bo sie nie zmechacą i sa z lepszej bawełny ;)
W ogole ile kupujecie koszul ? Ja najpierw myslalam o 2, ale położna kazała nam na porodówke przyjsc w meza koszulce która zasłania pośladki- jestem wysoka i zadna koszulka meza tego nie robi ;) wiec chyba na sam poród kupie jakas babciną ;)

A co do stresu porodowego... ja sie boje, ze moj maz akurat bedzie w pracy... :/ i narazie ta mysl mnie najbardziej przeraza... niby rodzice mieszkaja niedaleko i zawiozą do szpitala, ale jakos co maz to maz ;) Mam nadzieje, ze bedzie mógł tak grafik ulozyc ze koniec maja i początek czerwca bedzie miał duzo wolnego ;)

Jak na FB polubice 5 10 15 to dostajecie bon na 25% do wydania do świat ;)
image

nulka - ja nie rozumiem czemu położne tak się upierają przy tych koszulach męża ...
Nam guciowa z kolei mówiła że najważniejsze abyśmy się swobodnie w nich czuły i najczęściej koszulki męża aż tak długie nie są więc lepiej poszukać czegoś innego.
Ja kupiłam w poprzedniej ciąży za 10 zł jakąś koszulę nocną w biedronce i po prostu po porodzie ją wyrzuciłam.
Teraz też po prostu jakąś starszą wezmę i luz.

Ja się tym razem obawiam jak to będzie z porodem - tzn gdzie będzie mąż. Poprzednio to w ogóle się nie bałam bo miał 5 minut drogi z pracy do domu, ale teraz zmienił pracę i ma ponad pół godziny - a w korkach nawet godzinę. No i trzeba będzie jeszcze ustalić co robimy z Eliziakiem - czy niania przyjedzie czy ją gdzieś odwieziemy itd. Mam wrażenie że w przypadku drugiego dziecka jest gorzej - tym bardziej że to szybciej trzeba jechać.
nillka - też tak mam - dodatkowo mój termin przypada podczas wakacji i w ogole nei wiem co z Matysią - na razie o tym nie myslę - jak scarlet - pomyślę o tym jutro
ja dodatkowo wcale nei wiem czy chce aby moje kochanie było przy mnie - mam duże wątpliwości co do tego ...
image

image
ooolll: a w poprzednim porodzie uczestniczył?

Ja po poprzednim wiem jedno - sama nie rodzę ... Babki które rodziły same - rodziły na sali do której wszyscy wchodzili - w tym np. mój mąż po podkłady - on nie chciał - a położne i tak mu kazały ... Ja dziękuję za coś takiego.
Zupełnie inaczej mnie traktowały - tzn. musiały się liczyć z moim mężem - niż te kobiety które były same.
Może i trafiłam na akurat taką zmianę ale nie mam zamiaru ryzykować.
No przy drugim dziecku to jest masakra, bo co z pierwszym ? A jeszcze jak akcja sie w nocy zacznie to w ogole...

Mój tez ma przy dobrych wiatrach 30 min ale jak trafi na korki to i w godzine moze nie dojechać...
Ale bedzie jeździł autobusem, co by auto stało pod domem w razie co, to sie jakiegos sąsiada poprosi (mamy dwie zaprzyjaźnione pary,które wiedzą ze w razie co maja byc gotowi :P ) Albo rodziców... niby maja swoje auto, ale jakby sie zepsuło to zeby drugie stalo ;)
image

ja jakos na luzie podchodze do swojego cc;) wolalabym naturalnie, ale no niestety nie mozna to nie mozna... w kazdym badz razie nie boje sie;) czlowiek gorsze rzeczy w zyciu przeszedl i gorsze operacje;)
czas leci jak zwiariowany.. zaraz i na mnie przyjdzie pora szykowania wszystkiego...

image
:DDD Ja tez sie martwie, jakby maz mial dojechac, bo w ciagu dnia, to w godzine nie zdazy, a jeszcze od nas do szpitala to tez ponad godzie drogi w korkach. Ale licze na to,ze dotrzymam do terminu, jaki mi wyznacza, a jakby co to tez bede kombinowac z sasiadami. Jak zadzwonilam jakis czas temu do siasiadki, czy ma chwile i moglaby mnie gdzies podrzucic, to od razu zapytala "Rodzisz?" ;D
Witam i ja po weekendzie :)

Czytałam was godzinę aby wszystko nadrobić :) Nawet śniadania jeszcze nie zjadłam :) Ale zaraz nadrabiam ten błąd i pędzę do kuchni :)

My mieliśmy fajny weekend- w piątek wymienili nam okna- także już coś jest zrobione, w sobotę ze względu na pogodę pojeździliśmy tylko po sklepach- ale w zasadzie oprócz jedzonka nic nie kupiliśmy, małemu kupiłam tylko super body na euro, w końcu jak się urodzi to trzeba będzie naszym kibicować :) A wieczorkiem mąż zabrał mnie do teatru muzycznego na Shreka- przedstawienie rewelacyjne- małemu tęż się chyba podobało bo wiercił się przez cały spektakl :)
A wczoraj byliśmy na długim spacerku w Rewie a potem na obiadku u moich rodziców :)

Wy piszecie że prawie wszystko macie a ja nadal w polu :) W zasadzie mamy tylko wózek, fotelik i kilka ubranek dla małego :) No ale bez sensu kupować wszystko przed remontem a potem wszystko czyścić. Także za 10 dni zaczynamy remont a potem wielkie zakupy :)

Miłego dnia brzuchatki!! Ja dzisiaj kiepsko spałam i wstałam zupełnie połamana chyba muszę się jakoś rozruszać- po śniadanku jakiś spacerek z psem a potem trzeba zrobić obiadek.

Dziewczyny ja też ostatnio myślę coraz więcej o porodzie i zaczynam się tego strasznie bać- do tego stopnia że nie mogę wieczorem zasnąć... ehh chciałabym już aby było po wszystkim i mieć małego w domku :)
image
Ja prawde mowiac nie boje sie tego ze moj maz nie zdarzy, bo nie dopuszczam mysli ze nie zdarzy :) U nas on bierze samochod i w razie w jedzie bezposrdnio do szpitala a ja taksowka albo sciagam tescia bo pracuje max 10 min od naszego domu.
A na tych warsztatach babeczka mowila ze najwiecej dzieciaczkow rodzi sie w miesiavach styczen i lipiec a akcje porodowe rozpoczynaja sie najczesciej w nocy, nad ranem albo rano ale mamusie pamietajmy ze wyjatek podkresla regule :)
image
hmm..jeżeli chodziło o Pruszcz, to pewnie pytanie do Akamary, nie do mnie :)

Ja wczoraj miałam pierwszy paskudny skurcz, w miarę szybko minął jak podniosłam nogi do góry, ale fajnie nie było :/

Dziś od rana kiepsko się czuję i mam co chwilę twardy brzuch także też daruję sobie dziś Medisona.

Akamara, ja na rynek idę w piątek do babeczki z która się umawiałam na fajne koszule do karmienia, także zapraszam, może ładnie u niej utargujemy :)
a chodzi któraś z Was na zajęcia Mama w formie w Kolaseum w Sopocie w piątki ? Ile tam kosztują zajęcia?
kurcze, ja jakoś nie mam stosunku emocjonalnego do porodu, jak Męża nie będzie to sobie zamówię taksówke i tyle, a on dojedzie jak zdąrzy i tyle,
no jakoś sobie w końcu dam radę, najwyżej taksówkarza zestresuję, heehe

a poza tym to mam wrażenie, że poród taki długi, że 100 razy ze wszystkim zdąrze - pewnie i do Berlina rodzić bym dojechała jak bym się uparła :)
image
Mikulka to ja mam podobne zdanie, z góry zakładam że będę koło 8 godzin rodzić więc chcąć nie chcąc małżowinka zdąrzy, ale zawsze lepiej jakby był z boku było by na kogo pokrzyczeć ;)

Dzowniłam właśnie do babeczki do SR na Kliniczną i pierwsze spotkanie 16.04 o godzinie 17.00 pokój 14 na I piętrze
image
Dziewczyny, które chodziły do szkoły rodzenia na Kliniczną, czy tam są dwie szkoły? Czy ta szkoła jest bezpłatna? Numer telefonu pod który ja się zapisywałam to 502-156-827.
image
hm, no własnie, czy tam są dwie szkoły? ja tez dwoniłam na ten numer - babeczka kazała jeszcze potwierdzić przed swiętami dokladnie kiedy zaczynają się zajęcia, a wczesniej mówiła ze prawdopodobnie ok 11.04.
Na klinicznej są chyba dwie szkoły rodzenia. Ja chodziłam do tej co Ty Masia. SZkoła jest bezpłatna dla dziewczyn zameldowanych w Gdańsku,tatusiowie płacą 20 zł. Dla dziewczyn z poza GD 150 zł.
Dzięki kabor, bo właśnie zgłupiałam.
Ja miałam dzownić też przed świętami, ale zadzowniłam dzisiaj i zajęcia zaczynają się 16.04. w jednej ze szkół.
image
Hej Dziewczynki :-)

Pogoda niby ładna,ale zdradliwa i wieje i tak ma być do świąt,a potem podobno po 17 stopni ;-)))

Masia,a czemu pytałaś o tą drugą SR???Jak dzwoniłaś na ten nr co podałaś to pytała Cię do której się zapisałaś,że masz wątpliwości???A i czy tego 16.04 na 17 to już jest pierwszy wykład,czy spotkanie organizacyjne? Może podała temat wykładu?

Podobno tą drugą prowadzi laktatorka z Klinicznej super babeczka dr Kiełbratowska,a jej nr to 501-965-533,ale nie mogłam się do dzwonić moja ginka mi ja polecała. Może Wam się uda zdobyć jakąś informację.

Ja tez się boje porodu ;-((( Bardzo.... Czasem płakać mi się chce z tego powodu-na samą myśl o bólu i nieznanym...
Pyszotka pytałam bo koleżanka pojechała do szpitala i dostała ten numer co Ty podałaś i tam zajęcia dziś się zaczynają i dlatego zgłupiałam...

A co do porodu to jedna z mam marcowo-kwietniowych właśnie dodała dłuugi opis z dłuugiego porodu-rodziła w Redłowie (jeżeli to wazne dla którejs z mam) i troszkę się zaczelam bać.
image
Masia, a tamta druga SR jest bezpłatna i tak samo się odbywa-10 spotkań i w tym samym czasie???
Cześć dziewczyny :)
Ja własnie odebrałam wyniki glukozy. Proszę o potwierdzenie , bo większkość z Was bardziej doświadczone, czy dobre mam wyniki nadczo 78,21 po dwóch godz 107,04.
Hormony tarczycy znowu mam do d*py , znowu dostanę wiekszą dawkie. Mam nadzieję ,że maleństwu nic nie będzie :(
image
image
glukoza spoko :)

a jakie masz TSH?
ostanio zwiększył mi dawkię, i znowu mam 11,87
image
image
tylko , że mi już nie mierzą tsh, tylko Ft4
image
image
Kobitki orientuje się któraś z Was kiedy zaczyna się jakiś nowy kurs w Dobry Początek, chodzi mi oczywiście o szkołę rodzenia :P

(nadal jest tak jak na stronie piszą? tzn całość trwa miesiąc, 2x w tyg, 250 zł?)
Bo jeśli faktycznie trwa miesiąc, to chyba bym się dopiero w maju zapisała...
image
Też czytałam opis tego porodu:) Z tego co się orientuję, to ta dziewczyna miała już jakies problemy w ciąży. Ale mimo że poród był trudny to dobrze, że go tak wspomina.
Nikaa ja chodzę do Sopotu, ale nie wiem ile kosztuje karnet to mam kartę multisport. Musisz zadzwonić i się zapytać.
Jeżeli chodzi o sprawy rozpoczęcia porodu, to też jestem zdania, że nawet jak dziecko urodzi się w 3 godziny to i tak mąż zdąży:) Niestety porody nie trwają pół godziny (chociaż wcale bym się nie obraziła:)). Ja do szpitala mam 10 min samochodem więc się nie obawiam. Zgadzam się też z Nikaa, że dobrze kogoś przy sobie mieć. Po pierwsze jak nas będzie naparzało to ktoś musi myśleć za Ciebie, mówić kiedy ziajać, a kiedy co innego robić:)i patrzeć na ręce personelowi. Nie wiem czemu ale do końca im nie wierzę...
Ponadto zaczęłam dostrzegać pozytywny aspekt porodu, o którym kiedyś wspominała p. Iwona, że poród jest o tyle fajny, że te skrucze odpuszczają, że nie boli Cię 24 h pod rząd tylko masz jakąś chwilkę na odpoczynek (o ile można to tak nazwać:)). No i to że się boimy jest naturalne, ale miejmy nadzieję, że będzie OK. Najgorsze jest to, że nie wiesz jak Cię będzie bolało i jak długo. I nie wiesz na co się nastawić:)
Azura kuruj sie i odpoczywaj. Powiem wam tylko, że coś chyba wisi w powietrzu, bo dużo ciężarówek ale też ludzi:) czuje się od soboty jakoś dziwnie. Trzymajcie się brzuchacze:)
image
czołem Dziewczyny, co za pogoda...:/
byłam tylko na małych zakupach...ten wiatr mnie dobija, ja się już przestawiłam na cykl ciepły i doznaje szoku na zewnątrz ;]

wkurza mnie bardzo jak wszedzie mówią, żeby zabrać koszulke męża do porodu, to zwykłych koszul nie ma ...aby to zabrac na poród ?!!?!
Ja jestem wysoka więc nie sądzę że mój facet ma koszulę, co zakryje mój tyłek :D także kupuje sobie zwyczajną bawełnianą , albo nawet 2 aby sie przebrać po porodzie w coś świeżego i koniec, nawet nie chce słyszeć o żadnych T-shirtach.

tak w ogóle to ostatnio zgłupiałam...na ćwiczeniach z pakowania torby położna mówiła aby dla malucha na początek wziąć tylko pampersy, bo oni ręczniki i kocyki mają...że nie ma sensu, no dobra. a ostatnio na zajęciach z porodu rodzinnego położna że zaraz po porodzie najlepiej okryć własnych kocykiem, aby dziecko miało styczność tylko z "naszą flora bakteryjną", już nie wspomnę że to ta sama kobieta...no i o co tu teraz chodzi ;]
od początku chciałam zabrać nasze ciuszki, także teraz to zrobię na pewno.

co do innych porodów, Dziewczyny, nie filmujcie się :) każda z Nas jest inna i będzie miała inny poród, nie da się przewidzieć ile będzie w tym czasie porodów i na jaki zespół traficie...każda z nas urodzi, bo jak mówią...jak weszło to i wyjść musi :D
Hehe swiete slowa Azura ;)
Czy ktoras z Was wybiera sie na warsztaty Moda na brzuszek 26 kwietnia w Gdansku?
image
nilkaa- przy pierwszym dziecku był inny "tata" - i nie wiem czy dobrze było że on był przy mnie własnie - do tego i tak cały czas nie był bo go wywalałam za drzwi jak miałam wszystkiego dość heheheh
teraz chyba wolałabym żeby była ze mną przyjaciółka niż facet .. on sobie może za drzwiami byc ale nie przy mnie ...
ja w ogóle mam wrażenie że poród to najmniejhumanistyczna część życia człowieka
to taki moment kiedy wychodzi nasz zwierzęca część natury ;))

a co do pór porodów - ja do szpitala trafiłam w samo południe, faza druga zaczęła się o 17, a urodziłam o 21 więc nie koniecznie to noc musi być ;)))
i prawda ze każdy poród inny, choć jak gadam z koleżankami drugi przebiega na ogół szybciej .....

Co do porodu wychodzę z założenia co ma być to będzie, nie ja pierwsza nie ostatnia. Mam niby mieć cc ale nie wiem do końca czy tak będzie.

Kate88 SR w Cud Narodzin zaczynają się dzisiaj, tzn.dzisiejsze zajęcia już się skończyły. Na ich stronce są podane maile, pod koniec kwietnia napisz do którejś z tych babeczek kiedy zaczyna się majowy kurs. Ja w marcu płaciłam 250zł + 50zł za pierwszą pomoc---> dla chętnych, z zajęć przyniosłam 3 buteleczki, jakieś witaminki dla mnie i dla młodego, full próbek tj.wkładki laktacyjne, kosmetyki dla malucha itp., książeczek, poradnik Zawitkowskiego na DVD no i oczywiście sporo wiedzy w głowie;)

Masia co to za warsztaty?

U nas zonk, mąż powiedział, że będzie chciał bezpłatny, dłuższy urlop po porodzie i go zwolnili :/ Miał pracować do k.maja, oni usłyszeli URLOP BEZPŁATNY (chociaż mąż powiedział, że jeśli nie znajdzie się dla niego miejsce później to ok) i won.
imageimage
Mam już te warsztaty
http://www.modanabrzuszek.pl/
imageimage
sylwiaagnieszka rozumiem cię DOSKONALE napisz na priv to podpowiem co myśmy zrobili by prawnie ich ujajić:-)

uwierz mi że to nie koniec świata da się wybrnąć:-)
image

image
ooolll tak myslałam, ze to do mnie pytanie:) Sklep z wózkami nazywa sie "maluch" i jest niedaleko biedronki dokładnie na ul.kossaka na miescie tu masz stronę generalnie biedną, ale mapka jak trafic jest: http://www.maluch.org.pl/
image
Bożenka83 dziękuję, ale sprawa nie jest taka prosta, mój mąż był zatrudniony na podstawie kontraktu marynarskiego przez zagraniczną firmę. Poza tym on tam nie chce już wracać i wcale się nie dziwię. Będzie oki, mamy oszczędności.
imageimage
hej dziewczyny,
a więc ja już po zakupach,
młoda ma wszystko poza prześcieradłem do wózka :) ale ma na mnie czekać przy odbiorze wózka, ale tym sposobem mamy wszystko co trzeba, wózek zamówiony będzie pod koniec kwietnia.
na maj zostały pieluch i kosmetyki, jutro tylko sobie kupie jeszcze jakąś koszulę i będzie już wszystko :)

jejku, z jednej strony super, z drugiej trochę smutno, że to koniec zakupów :)
image
ja sobie nie wyobrażam, żeby mógł być ze mną w czasie porodu ktoś inny niż mąż - naprawdę dobrze mi się z nim rodziło :) i po porodzie w żaden sposób nie wpłynęło to na nasz związek w negatywny sposób ...
No i on później wszystkich swoich kolegów namawiał aby też uczestniczyli w porodzie .... Sam sobie nie wyobraża że mogłoby go nie być w tym momencie ze mną.

pomelo: też miałam kartę multisport ale zawiesiłam na czas ciąży - szczególnie ze względu na czas kiedy pracowałam jeszcze - nie dałabym rady w ciąży pracować a na dodatek jeszcze regularnie ćwiczyć. Teraz to co innego, ale po urodzeniu też na pewno z 2 miesiące będę wyłączona z ćwiczeń, czasu zabraknie ...
anavaw:
a gdzie chodzisz do endokrynologa?
Ja leczę tarczycę już chyba z 6 lat i zawsze każą mi robić zarówno TSH jak i FT4 bo te wyniki są zależne od siebie i powinno się je razem interpretować ...
Nikaa, ja mam takie super dofinansowanie z pracy dlatego korzystam:)Biorę dla siebie i męża i wiesz... prócz zajęć dla ciężarówek mam basen na Witominie pod nosem, także póki mogę to korzystam:)Ale już na maj nie wykupię:)bo pewnie ogarnięcie całej sytuacji z miesiąc zejdzie:)Potem będę chodziła na zajęcia dla mam z dzieciaczkami do SR p. Iwony bo ona ma takie zajęcia już od 6 tygodnia po porodzie:)
image
hej dziewczynki :-)
Dziękuje serdecznie za życzonka dla Gabrysi :-)
Urodzinki były fajne i mała dzisiaj odsypiała weekend pełen wrażeń :-)
Pozdrawiam serdecznie i miłego wieczorku :-)
image[/url]
image
u mnie to mąż ma - i jak dla niego to prawie za darmo jest to dla osoby towarzyszącej już dużo drożej wychodzi ...- więc bez sensu mi teraz to brać.
W mojej firmie nawet 10 osób nie było zainteresowanych, więc niestety nie ma :(
banka no właśnie nie wiem kiedy, bo jak są koszule to bym się przejechała może w środę :) bo ten rynek to chyba codziennie jest nie?? no i jeśli chodzi o spacer to tylko jak nie będzie aż tak bo tam na Chełmie to zawsze 3 razy bardziej niż u mnie :P

ja jakoś porodu się mniej boję bo wiem co mnie czeka i wiem że będzie boleć, ale właśnie cała ta organizacja i co z młodym, zawieziemy do dziadka tylko jak w środku nocy to będzie trzeba ściągać, a jak w ciągu dnia to młodego na noc tam trzeba przewieźć, więc niedługo pakuję torbę dla młodego z jego gadżetami, łóżeczko już tam jest w razie co więc tylko torbę weźmiemy młodego pod pachę i już :)

aa zmierzyłam się i mam 100cm :)

Witam wieczorem i zapraszam do nowego wątku, bo ten już dłuugi :-)

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=326137&c=1&k=160

hahaa... ja tez założyłam ;) http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-26-t326136,1,16.html
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (39 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

do góry