Widok

Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *36

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
ROZPAKOWANE:
Kwiecień:

25.04 (10.05) Akamara -córeczka Aurelia 2920 g, 49 cm, Kliniczna SN
27.04 (11.05) - Kasia i Tomuś - Synek Arek 3550 g, 56 cm, Zaspa CC

Maj:

05.05 (01.05) - pomelo - córeczka Agatka 3460 g, 53 cm, Redłowo SN
15.05 (26.07) - Irongirl88- córeczka Amelia 1200 g, 43 cm - Zaspa CC

2 w 1
Majowe:
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
23.05 - makuszka - Córcia - Marta
25.05 - atta9 - Synek - Kliniczna
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
28.05 - Sylwia (sylpiw) - Lena - Wojewódzki (cc)
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
04.06 - bastrzel - Córeczka - Zaspa
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka83- Córeczka Amelia
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
11.06 - aneczka27- córeczka Lenka
13.06 - Alicja11 - Synek Alex
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka Julka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka Julka - Redłowo
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
18.06 - sylwiaagnieszka - Synek Maciej- wojewódzki (cc)
20.06 - agusia85 - Synek Kacperek Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
24.06 - jeremka - Synek Jeremi
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
07.07 - oooll - Córka Eliza
10.07 - kate88 -wojewódzki, Kacperek
12.07 - nilkaa - synek - Redłowo
12.07 - Joann4
13.07 - Dori30
14.07 - Nieska - Synek - Wojewódzki
14.07 - monika848 - Synek - Redłowo
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83-Synuś Redłowo/Kliniczna
20.07 - anavaw - Córeczka Jagódka
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia- synek Kamil, Szpital Zaspa/Kliniczna
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00 - Synek Adaś, Wojewódzki ??/Zaspa
22.07 - iwonka_ika - córeczka JULIANNA / Zaspa
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta- synek Kacperek, Szpital Kliniczna/Wojewódzki
27.07 - arletka1991 - córeczka Lena - Redłowo

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-35-t381958,1,16.html

Lista rzeczy do zabrania na Zaspę:
DOKUMENTY:
karta ciąży, RMUA, grupa krwi (dokument potwierdzajacy) ,dowód osobisty, ostatnie bądź też ważne USG, ostatnie wyniki lub te,które nie są wpisane w karte ciązy.
DLA MAMY (do porodu) :
koszulka (może być od męża, ale musi zakrywać pośladki), ręcznik, skarpetki,woda niegazowana,jedzenie suche typu biszkopty, ew. drożdżówka, czekolada (słodkie nie dla cukrzyków) nie kanapki ,kapcie, szlafrok, coś do czytania lub słuchania ( przyda się przy długim porodzie)
DLA MAMY (pobyt) :
2x koszula do karmienia rozpinane z przodu ,sztućce,kubek,talerzyk, codzienne kosmetyki, majtki z siateczki lub bawełniane ( na sali leży sie bez, majtki są tylko jak sie idzie do pokoju odwiedzin ;) ) paper i ręcznik papierowy ( w szpitalu najtańszy śmierdzący - położna nie poleca ), podkłady można dowieźć, bo w pierwszej dobie szpital daje swoje jałowe, laktator, wkładki laktacyjne.
DLA DZIECKA :
pieluszki 10-15szt, śpioszki x1(można wiecej), mokre chusteczki,skarpetki,niedrpaki plus ewentualnie kocyk,ale oni mają.
I w domu zostawić przygotwane ciuszki dla malucha na wyjscie,bo mąż ma je zabrac na wypisie :)

Lista rzeczy do Wojewódzkiego:
http://imageshack.us/photo/my-images/840/skanowanie0001xn.jpg/

Lista rzeczy na Kliniczną:
DOKUMENTY:
Karta ciąży, dowód osobisty, rumua, grupa krwi, p/ciała i ostatnie usg i wszelkie wazne konsultacje nie tylko ginekologiczne,
DLA MAMY:
Rzeczy osobiste typu: szlafrok, 2 koszule, kapcie + klapki pod prysznic, recznik, skarpetki, termometr, wkładki poporodowe, papier toaletowy, maszynka jednorazowa, enema (jeżeli ktos chce mieć wykonaną), wkładki laktacyjne, laktator, biustonosz do karmienia, majtki jednorazowe, cos do jedzenia, woda najlepiej z dziubkiem, kosmetyki, sztucce, kubek, talerzyk.
DLA DZIECKA :
Ciuszki, niedrapki, czapeczka, rozek, kock (do zawiniecia zaraz po porodzie) co kto woli, generalnie szpital ma swoje i można z nich skorzystac, pieluszki jednorazowe ( z tego co pamiętam to 7 szt na dobe szpital zapewnia), mokre chusteczki, pieluszki tetrowe, szczoteczka do włosków,
DLA OSOBY TOWARZYSZĄCEJ:
Najlepiej wcześniej zakupic w automacie szpitalnym byty jednorazowe i okrycie wierzchnie.
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Akamara, mam nadzieje, ze z małą wszystko ok ! Ciekawe od czego to bylo... daj znać !

Azura, nic tak nie poprawia humoru jak słodkie :D

Mikulka, dobrze, ze wróciłaś do formy :)

Ciekawe jak Bożenka... ma ktoś jakies niusy ;) ?
image

nulka, a skoro już zwiedzałaś outlet to moją coś fajnego?
image
Witam Dziewczyny :)
Nasz wątek jest chyba najbardziej odwiedzany :)) Sporo już naprodukowałyśmy, chyba ktoś dobrą książkie by napisał z naszych wypocin :)))

Ja własnie zjadłam obiadek i zaczynam lenuchować od rana cały czas coś robie :) chyba mi się sprzatańsko włączyło :)

Tak sobie myślę , że ja to jedna z ostanich do rozpakowania, Wy to już bedziecie pisać o kupach itp. a ja się denerwować tak jak dziewczyny teraz. Trzymam kciuki za mamuśki :)
image
image
mikulka, ja bylam towarzysko z mężem ;) w cross'ie byla promocja drugie dzinsy za 50% i z niej skorzystalismy - w sumie moj mąż... ja to narazie sie nie skupiam na sklepach, bo ostatnio mi wpadły w oko spodnie i tylko zła byłam, ze nie moge przymierzyć...

Ja tez po obiedzie, samorobna pizza to coś o czym myslalam juz kilka dni ;) i ide sie walnąć do wyrka....
Jakis taki dzień mam, ze juz spałam 2 razy... nie wiem czy to przez ten wiatr czy cisnienie kiepskie czy po prostu tak dzis mam...
image

to ja sie melduje po wizycie w wojewódzkim ;)
anastezjolog - zaliczony - odczucia bardzo pozytywne
z nieska probowalysmy sie wbic na porodówke ale kocioł był i położna zaprosiła nas na popołudniu ... więc innym razem ;)
była jeszcze kate88 - i tak sie nam zagadało że przeszłysmy przystanki tramwajowe hehehehhe

ja przy okazji załatwiłam jeszcze wniosek o dowód i kolonie matyski wiec super aktywny dzien hehehe jak na ciężarówke hehehe

iwonka- koło łeby masz dużo atrakcji dla dzieciaków - pytanie w jakim są wieku i czy chłopiec czy dziewczynka? kawałek dalej koło koszalina jest czadowe miasteczko właściwie to kowbojskie ale np. są tam wielbłady na których można jeżdzić hehehehh nie wiem czy kowboje jeździli na wielbłądach ale dla dzieciaków dzika frajda ;))
a co do miejsc wypoczynkowych to zalezy co chcesz agro czy spa czy pensjonat ;)
ja napisałam kilka przewodników turystycznych po kaszubach i namiarów mam sporo tylko bardziej konkretnie czego szukasz ;)))

nulka- świnka czad ;))
image

image
A gdzie dziewczyny siedziałyście na spotkaniu?
Dziewczyny na szczęście wymioty sie nie powtórzyły, ale i tak chodze koło niej jak głupia-cały czas mam stracha, obserwuje ją, mierze temperature i wypatruje jakis symptomów odbiegających od normy-mówie wam schiza:( Lekarz na pogotowiu mówił, ze to moze byc od karmienia, ze cos jej zaszkodziło, albo złapała jakiegos wirusa na spacerze lub w przychodni, bo we wtorek mielismy pierwszą wizyte.
image
Biedna małą Aurelka, ale chyba jeszcze biedniejsi Rodzice...oby już objawy się nie powtórzyły!!!!
pg - ja siedzialam jako 3 od lekarza - w czerwonej bluzce takiej batikowej ;))

akamara - zdrówka dla malutkiej ... oby to był tylko jednorazowy wypadek !
image

image
Świnka bekowa :)

W tesco są lody grycana 1,1 litra w promocji za 9,99zł, nie wiem czy to dobra promocja ale ja się skusiłam i nie żałuję, kupiłam waniliowe, na to kiwi, banan, bita śmietana, czekolada i rodzynki. Co tam i tak już mam tyle kg + :P
Ja też dzisiaj humor kiepski miałam, pojechałam na ryneczek podlukać czy mają ładne surfinie, coś tam było ale kompletnie nie miałam już chęci. Siostra jeszcze zadzwoniła i dostałam OPR, że się szwędam po mieście zamiast leżeć, bo tylko to powinnam robić w moim stanie wg niej- ona nie ma dzieci...

Teraz humorek już lepiej, ale opryszczka pojawiła się na ustach :/ szybko zaplasterkowałam. Wykrakałam sobie.

Oooll Ty prawdziwa kopalnia wiedzy dot.rozrywek:) Super, na pewno się przyda.

Porodówka zawalona bo powoli zaczyna się sezon, może i dobrze, że nie weszłyście na jakąś konkretną akcję.

Akamara pewnie pilnuje malutkiej, pierwsze kłopoty zdrowotne dzieciątka to duży stres dla młodych rodziców.
imageimage
do ooool- napisałaś, że znasz fajne miejsca na kasuzbach, więc może nam tez pomożesz, szukamy czegoś na wakacje - z atrakcjami dla 4 latka i
żeby było w miarę spokojnie (bo będzie z nami 2-miesięczny niemowlak), najlepiej nad samym jeziorem, z placami zabaw, fajnie jeśłi w razie niepogody też byłoby co robić (np, sala zabaw w środku, basen). Poza tym czysto, z wyżywieniem i przestronne pokoje/domki, studia 2-pomieszczeniowe żebyśmy się w czwórkę zmieścili, z góry dzięki za pomoc
aaaa, widziała w wątku o białym jeleniu, więc ja jako jego absolutna fanka polecam :)
mydło w płynie bo jest super,
płun do prani dla mnie bajka
płyn do mycia naczyń uwielbiam i w końcu nie mam suchych łapek a myje super
od niedawna testuje też żel do twarzy i dla mnie jest boski, nie trzeba nawet smarować po nim buzi bo nie wysusza
no i szampon, jak wam napiszę że genialny to się będę powatarzać.... ale tak naprawdę jest ;0

no,, jak bym była marketingowcem w pollenie :)
image
A ja wymeczona nicnierobieniem postanowilam wydziergac na drutach kocyk dla naszej Dziewczynki :) Nic sobie z tego nie robie, ze mamy juz trzy kocyki i zaraz biore sie za czwarty :)
Wiktoria ja polecam w Chmielnie Wichrowe Wzgórza. Masz trzy pensjonaty nad samym jeziorem i o ile się nie myle z placem zabaw. Ja tam byłam na weselu i byłam zachwycona...z tym placem zabaw to nie jestem pewna bo wtedy jeszcze mnie to za bardzo nie interesowało:):):)
Akamara trzymaj się dzielnie:)na pewno będzie dobrze:)nie zazdroszcze takich atrakcji...taki mały jeszcze maluszek. Trzymamy kciuki, żeby było wszystko OK.
My dzisiaj byliśmy w galerii malucha się zważyć, bo dzwoniłam do p. Iwonki i powiedziała, że jak dziecko przybiera na wadze to mam nie budzić jej w nocy i dać spać (dzisiaj spała od 12 do 7-z małą przerwą na 3 ciumki o 4 bo ją obudziłam).Od wczoraj od ok 21 karmię ją z piersi i na razie jest OK. Także mam nadzieję, że z laktacją będzie ok:)miłego wieczorka:)
image
ale to jest wszystko z serii bialego jelenia? ja uzywam mydla w plynie do higieny int. i jestem bardzo zadowolona.
image
image
wszystko z białego jelenia, dla mnie bajka :)
http://www.bialyjelen.pl/index.htm
to co próbowałam super się sprawdza i Młoda też od września bęzie na białym jeleniu :)
image
Gdzie Mikulka kupujesz białe jelenie? Widziałam, że w Akpolu są. Tak zachwalasz, że aż głupio czegoś nie spróbować:)
imageimage
no mydła są w hipermarketach i rossmannie, płyny do prania też, a reszta to akpol albo net niestety :)
spróbuj mydło :)
image
Witajcie kobietki, cieplutko witam nowe forumowiczki :)

Akakamara zdrówka dla Amelki dużo...
Ciekawe co u Bożenki i Iron.
Pomelo super, że z laktacją się poprawia :)
Świnka jest zarąbista, ostatnio sama ją oglądałam na prezent dla koleżanki synka.
Co do wyjazdu, ja ze swojej strony mogę polecić Pałac Hanza w Rulewie k.Warlubia, na miejscu park linowy dla małych i dużych, małe zoo i plac zabaw. Po drodze możesz odwiedzić park dinozaurów w Malborku. Mieliśmy spędzić tam majówkę ale Alex chciał by rodzice zostali w domku.

My dziś byliśmy u ginekoloszki nareszcie(to były najdłuższe 3 tyg:D) kolejna wizyta w dzień dziecka :) niestety nie wiem ile bąbel waży bo się zepsuł aparat USG :( słyszałam jedynie bicie serduszka. Przybrałam na wadze ok.700g więc mały mogę jedynie przypuszczać, że waży teraz z 2700. Już mam rozwarcie niewielkie ale zawsze.. no i oczywiście odstawiliśmy dziś tabletki.. Ciekawe ile nasz synek bez nich wytrzyma jeszcze.

Do szpitala kupiłam również białego jelenia :)
Kiedyś mydło szare z tej serii uchroniło naszego psiaczka przed zabiegiem, wbił mu się kłoś, weterynarz kazał robić okłady z gazy namoczonej w białym jeleniu. Zadziałało, kłos wychylił się sam, ja pomogłam mu wyjść i łapka naszego kudłatego syneczka zagoiła się w ciągu kilku dni :)
image
ja dziś też byłam na wizycie - wszystko na razie w porządku :)

Akamara - współczuję, oby to tylko przypadkowe wymioty były ... zdrówka dla malutkiej

pomelo - super że już lepiej z laktacją, fajnie że się skontaktowałaś z Guciową
witajcie w nowym wątku :-)

Mikulka to prawdziwy fan białego jelenia :-) także jak będę w akpolu to się wyposaże :-) teraz kupiłam sobie mini produkty do szpitala :-)
Hej Dziewczyny,
coraz wiecej wpisow i coraz trudniej nadazyc ze wszystkim!:)

Odnosnie wyjazdow, to moi znajomi juz trzykrotnie byli w Lapinie i bardzo polecaja: http://www.hotelvenus.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=19&Itemid=62
Oooll, ale fajnie, ze Ty taka skarbnica wiedzy o Kaszubach - bedzie wiadomo, kogo zasypywac pytaniami;))

Ja mam chuste kolo i tkana... Slyszalam jednak, ze na poczatek najlepsza jest elastyczna, a ta tkana, to dopiero jak dziecko pewniej trzyma glowke - choc pani na Modzie na Brzuszek mowila inaczej... Co do kola to ja sie szybko z Maja poddalam, ale mysle, ze brakowalo mi umiejetnosci i cierpliwosci natomiast kolezanka, ktorej ja pozyczylam sobie ja bardzo, bardzo chwalila - podobno na kolki dziala super. Teraz zamierzam znow zmierzyc sie z tematem:)

Irongirl, Mala jest przesliczna!
Bozenka, trzymam kciuki!
Akamara, miejmy nadzieje, ze to byl tylko taki jednorazowy problem - jak juz przez caly dzien byl spokoj, to raczej tak..!

Ja tez przez ta wysypke zrobilam sie fanka Bialego Jelenia - moze zalozymy jakis fanclub..?:)))
imageimage
Odkopywałam nas z 5 strony ! Szok :)

3 drzemki w ciągu dnia zaliczone... nie wiem co mnie tak wymęczyło... ale zaraz z wielką chęcią znowu uciekam do wyrka ;)

Alicja, mam takiego samego psiaka jak Ty, tylko sunie :))
image

A wiec wrocilam z wycieczki objazdowej :P Mam takiego nerwa ze az ciezko w to uwierzyc!!
Zjezdzilam całą Rumie i Gdynie za papierkami lakmusowymi i nigdzie nie dostalam. Jeszcze jutro jade do centrum rano to zobacze w sklepie laboratoryjnym. Ale to nie to nie tak wyprowadzilo z rownowagi... Ostatnim punktem jaki mialam sprawdzic to byla apteka dyzurna na Placu Kaszubskim w Gdyni. Jedna z forumek napisala ze tam moge dostac... Jesli ktoras z was jezdzi do tej apteki to wie jakie tam sa kolejki... No ale przejde do sednum sprawy...Stalam w kolejce ok 30 minut, nikt mnie nie przepuscil procz jednego Pana ktory stal tylko przede mna. Podziekowalam. Kiedy przyszlo do mojej obslugi do apteki wpadl mlody chlopak, wyzelowany, smierdzial papierosami na kilometr i stoi kolo mnie. Pomyslalam ze bedzie chcial o cos zapytac to podejdzie ze mna... Az tu nagle mowi ze chce tylko odebrac lek bo mial przyjsc bez kolejki i chce przy okazji kupic krem. Stałam zamurowana az nie wiedzialam co powiedziec!! Ludzie stojący za mna to samo... a nie ukrywam ze moj brzuch nie jest tak maly zeby nie bylo go widac! Slyszalam tylko jak ludzie stojacy za mna obgadywali go i na tym sie skonczylo. Kiedy wychodzilam on dalej kupowal a bylo duzo starszych ludzi. Dopiero kiedy wsiadlam do auta i odjechalam- ochlonelam. Jestem tak wsciekla na tego palanta za jego zachowanie ze przezyc tego nie moge! Mam nadzieje ze myszy to go zywcem zjedza!!

Co do bialego jelenia to mi ciezko go dostac, w tesco, auchan i innych wiekszych sklepach nie moge nigdzie dostac. Ostatnio dostalam szoku bo znalazlam w Realu :)
image
image
nulka jakbyś miała ochotę zostać psią babcią to mój maluch chętnie zostanie tatą :) oczywiście tylko za samą przyjemność :) hihi

martuchowata doskonale to rozumiem, w poniedziałek byłam w przychodni, zapytałam kto jest ostatni do laboratorium po czym poinformowałam, że za sekundkę wracam tylko pójdę opłacić badanie. Gdy wróciłam po mnie doszło kilka osób, gdy ruszyłam w momencie mojej zarezerwowanej kolejki zrobiła się ogromna dyskusja(moja sąsiadka mi ją opisała bo czekała na mnie). Ehhh Ci ludzie :) a co do Gelboya to oby mu włosy odpadły, szkoda myszek by jadły takie....
image
no myslalam ze padne tam ze zlosci! co za ludzie...
image
image
hej wszystkim
Ja dzisiaj nie mam czasu na nic :-/
przeprowadzka pełną parą :-)
ale zrobiliśmy już tak mniej-więcej pokoik dla dzieci i odrazu jakoś się przytulniej zrobiło :-)
Jutro rano jade do ginki i dalej wracam robić w domku porządki i układać bo sporo tego niestety ale mamusia obiecała że mi pomoże :-)
mam nadzieje jak najszybciej to skończyc i spokojnie czekać na rozwiązanie :-)
już dzisiaj usiadłam sobie w ogródku na huśtawce i żałowałam jednego-że nie mogę tam całego dnia przesiedzieć

Do niedzieli intensywnie będziemy jeszcze działali bo stare mieszkanie trzeba zdać

pozdrowionka i spokojnej nocki
image[/url]
image
No to witam sąsiadkę! I oby się dobrze mieszkało.
image

image

[url=http://slub-wesele.pl/]image[
Hej mamuśki...
Zapewne wszystkie śpicie, obyście miały dobre sny :)

Kurcze dziś ewidentnie za dużo wrażeń i od razu spać nie mogę ;/ Fakt faktem po południu zaliczyłam drzemkę 2h, ale nie sądziłam że potem będę miała problem z zaśnięciem :|

Muszę się Wam wyżalić.. :( Byłam dziś na usg i wydaje mi się że są zbyt duże rozbieżności w wymiarach ;/ A babsztyl który robiła badanie stwierdziła tylko "jest w miarę dobrze", zołza jedna;/ Jakby nic więcej nie mogła powiedzieć. Eh, ale idę z wynikami w pon do swojej to może coś więcej się dowiem.
Bynajmniej wygląda to tak:
* BPD 84 mm co odp.34w0d (wymiar dwuciemnieniowy główki)
* HC 306 mm co odp 34w0d (obwód główki)
* AC 278 mm co odp 31w5d (obwód brzuszka)
* FL 59 mm co odp.30w5d (gł kości udowej)
* EFW 1863 g (przybliżona waga)
A ogólnie jestem w 32t3d.
Gnębi mnie to cały dzień :/ w sensie takie duuże rozbieżności... i od razu człowiek zaczyna schizować...

Mało tego jadąc na spotkanie z anestezjologiem mieliśmy małą "stłuczkę", właściwie to otarcie wielkości 4 cm na zderzaku, niby nic wielkiego, ale i stres i czas bo trzeba było oświadczenie spisać, eh...

Generalnie jakiś dzień do d*py ;/

Ktoś ma kontakt z Bozenka? Wiecie co u niej??
Po spotkaniu z anestezjologiem w głowie mi zostało, ze najlepiej rodzić od pon do pt przed południem, jeśli się chce znieczulenie.

Pomelo aż Ci zazdroszczę :) Masz maluszka przy sobie, laktacja się rozkręca i bije od Ciebie taki fantastyczny optymizm, co Ty kobieto bierzesz że dajesz radę ?!? heh :)
image
No tak, napisałam wymiary i wszystko... ale zapomniałam się zapytać jak wasze dzieciaczki w tym tc się "Wymiarowały"?
image
Hej Dziewczyny,
Kate, aż z ciekawości spojrzałam na moje USG i widzę, że raczej nie ma rozbieżności. Ale przypomniało mi się, że moja kumpela miała taką samą sytuację, lekarze (bo była u kilku) ją uspokajali, że dzieciaczki tak mają - czasem najpierw rośnie im intensywnie jedna część ciała a w następnym tygodniu nadrabia reszta. Poza tym USG to urządzenie, któremu nie wierzy się na 100%, zawsze może być błąd pomiarów, i błąd mierzącego...myślę, że nie ma powodów do paniki. A do kogo chodzisz na USG? Może dla świętego spokoju idź sobie w przyszłym tygodniu kontrolnie do kogoś innego.
Wszystko będzie dobrze!

A propos specjalnego traktowania ciężarnych...to rozumiem np., że nie chce się komuś ustąpić miejsca w ZKM, ale kurcze wczoraj jak próbowałam wsiąść do autobusu to myślałam, że Ci debilni ludzie mnie stratują...normalnie aż łzy w oczach mi stanęły (wiem, wiem..hormony).

Właśnie zbieram się do mojej "ulubionej" przychodni na badania...więc zapewne wrócę wściekła :-)
Kate88, sie nie denerwuj, bo tak jak Ci napisala pq bywaja rozbieznosci w pomiarach. U nas tez takie byly roznice, ale z czasem zaczelo sie to wyrownywac, wiec Twoja lekarka nie panikowala, bo nie bylo powodu :-)
Widze, ze nie tylko ja mialam noc do pupy. Jeszcze do niedawna spalam jak dziecko po 10-12 godzin, a dzis raptem chyba ze trzy i to w sumie, bo co chwile sie budzilam..
Kate ja wlasnie wyszperalam sobie nasze zdjecia USG i tez jest podobnie. Ja USG robilam w 30tc 1d i roznice sa w sumie bardzo podobne tylko widze ze jest dluzszy. Tak jak laseczki pisza nie ma co sie martwuc bo kazdy maluch rozwija sie swoim tempem :)

Bauaganiarka dziekuje za luteine ale mam dwa opakowania jeszcze i wiecej mam juz nie brac :)

A co do uprzejmosci... W weekend bylusmy na komunii i nikt nie chcial mi miejsca ustapic w kisciele tak wiec 2 godziny siedzialam w samochodzie bo myslalam ze padne :/

Agusia a to ze u Ciebie wszystko pozamykane to jeszcze nic nie znaczy. Z dnia na dzien moze sie to zmienic :) To tak jak z czopem jedne potrafia nastepnego dnia rodzic a kolejne nawet dwa tyg chodzic w dwupaku po odejsciu czopa :)
image
Czesc Dziewczyny! My dalej w dwupaku. Poki co sie nie zanosi na porod. Zadnych boli, skorczow itp. Ciekawe kiedy maly postanowi wyjsc. Moglby nie siedziec az do samego konca bo juz mi ciezko.Czuje sie momentami jak wielka orka:-P
Co do wymiarow dziecka to moj tez mial rozbieznosci ale to normalne.Takie malenstwo nie rosnie rownomiernie a poza tym duzo zalezy od usg i lekarza. Nie ma sie co martwic ;-)
Ciekawe co u Bozenki?:-D
Heja:)

Ja tak na szybciutko, Kate mój młody też miał rozbieżności, później jak wrócę do domu to przepiszę z USG będziesz miała porównanie.
Idę do kosmetyczki na 9:00 na rzęsy i brwi. Przy okazji może oddam madzię do kosmetyczki (chodzi o auto) :) Wczoraj kotu zrobiłam manicure i pedicure, wyczesałam porządnie futerko- 2 garście kłaków! Szykujemy się wszystkie ;)
Zmykam
imageimage
kate ja mam identyczne rozbieżności, w ogóle podobne wyniki i w ogóle się nie przejmuję ...
Po pierwsze obok mam dodatkowo - np że to plus minus 2 tygodnie
Po drugie większość tych parametrów ginekolog zaznacza na obrazie monitora też w przybliżeniu więc to normalne że nie są identyczne.
Hej kobitki:)
Co do Białego Jelenia, Azura wczoraj wspominała, że ma zakupiony i też się skusiłam, chociaż nigdy nie używałam, no ale liczę, że jako kosmetyk hipoalergiczny- sprawdzi się:) Kupowałam w rossmannie.
Kate Ty się nie przejmuj tymi wynikami u mnie też rozbieżności, lekarka mówi, że w normie to jej wierzę:) a właśnie dzisiaj mamy wizytę, ciekawe jak tam Antoni sobie radzi:p
image
Witam wszystkie z rana :)
Co do bialego jelenia to okazalo sie jedynym mydlem po ktorym nic mnie nie swedzi. Czyli u mnie to spory sukces :P

Ja tez dzis uciekam do kosmetyczki :) czasami chwila relaksu sie nalezy :D a co tam! tyle ze ja ide na pedicure :)

Kate nie martw sie tymi wynikami bo co lekarz to bedziesz miala inne wyniki :) a na pewno wszystko jest ok
image
image
Dziewczyny, ja już się totalnie zakręciłam. Ten Jeleń, którego zachwalacie...to mydło, czy jakiś żel do higieny intymnej?
kate, dziewczyny maja racje, raz ze co sprzet to moze wskazywać co innego, dwa ze to lekarz mierzy i tez może mu ręka zjechać na milimetr i juz bedzie coś innego... :)
U mnie zawsze są rozbiezności na USG, szczególnie kość udowa, która jest o 1.5 tyg wieksza... ;) takze ostatnio wszytko było 37-38tc a kość udowa 39 ;)

jantarka, gdzie jestes ??

Bożenka, odezwij sie :))

Ja sie tez w miare wyspałam, na szczescie problemów z zaśnieciem nie mialam :)

Miłego dnia !
image

Nulka korzystaj ze spania ile wlezie. Może to znak od organizmu, że niedługo się skończy laba.
Ja kosmetyczkę zaliczam w sobotę, bo w niedzielę mamy komunie chrześniaka i też coś czuję, że nie spędzę jej w kościele. Pozdrawiam i miłego dnia Dziewczynki:)
image

image
https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
kobritta, a jak tam u Ciebie? unormowało sie? dzwoniłaś do gin ?
image

witam sie i ja, do teoretycznego terminu niewiele brakuje a ja nie mam zadnych objawow. Moze jednak maz wykrakal ze przenosze :-) Spie jak zabita, bole miesiaczkowe ustapily takim bolom po bokach jakby skrety kiszek no i czasem cos mnie kluje - wiecie gdzie. Ale to tez jakby sie poki co nieco wstapilo bo wczoraj smigalam jak przed ciaza. Uwazam ze nawet mniej puchne :-)
trzymajcie sie Dziewczyny, milego dnia zycze.

aha, pytanie do Pomelo i Jantarki - jak minal termin to kto Wam wystawil zwolnienie lekarskie? Bo moj gin powiedzial ze nie wystawi dluzej niz termin porodu. W sumie gadalam z moja ogolna i ona pomoze ale troche sie dziwie takim odpalom mojego gina.
image
image
15 sierpnia 2009
od poniedzialku w Lidl jest oferta dla mam i dzieciaczków :) http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/offerdate.htm?offerdate=27022

w ogole znowu mi mokro :/ kobritta, a ten czop wodnisty to odszedł tak o ? czy jakby sączył Ci sie kilka dni ? wczoraj bylo ok, a dzis znowu :/
image

no to ja też się witam,
plan na dzisaj to obczaić z Kobrittą hurtownię kosmetyków na zaspie i obczaimy od razu czy nie mają białego jelenia :)
plan będzie aktualny o ile kobrita nie rodzi ale chyba nie rodzi bo widzę jej wpis :)

+- 2 tygodnie to norma :)
bywają dzieci, że mają rozbieżność 4 tygodnie, wtedy się obserwuje, a przy 6 tygodniach dopiero się podejrzewa nieprawidłowości :)

zresztą moja miała moment taki, że brzuch miała ponad 2 tyg większy, a reszta mniej więcej w terminie, a teraz brzuch się zrobił chudszy a głowka większa :)
wymary z połówkowego
tydzień według miesiączki 31 i 5
BDP 33 I 5
AC 33 I 3
FL 31 I 6
CER 35 I 1
image
hej Dziewczyny, gdzie kupić dla maluszka body na rozmiar np 62 biało-czerwone na euro?chciałabym zrobić przyjemność przyszłemu tacie i kupić coś takiego dla małego, może ktoś kupował?z góry dzięki
WIKTORIA, ja bym popatrzyła w pepko :)
image
Jeśli Wiktoria nie chcesz dużo wydać to spróbuj w Pepco http://www.pepco.pl/gazetka, bo są za 10zł
widziałam też w Smyku (chyba) i Reserved...i allegro
Wiktoria body będą niedługo w lidlu.
No jeszcze nie rodzę, planuję po komunii. Najlepiej 21, w urodziny męża, bo prezentu jeszcze nie mam to by był jak znalazł.
Jak mi odszedł ten czop, to najpierw tak jak pisałam poleciało mocno a potem ciągle miałam uczucie wilgotności.
U mnie na szczęście się unormowało, więc do gin nie dzwoniłam.
Zmykam bo nie wyrobię się na spotkanie z Mikulką:)
image

image
Kate88, ja też akurat w FL mam od jakiegoś 30tc rozbieżności na (-) 3-4 tygodnie, wszystko inne zgodne z wiekiem ciąży. Przerobiłam wszystko łącznie z dysplazją chondrocytową i innymi mało fajnymi rzeczami. (No tak, u nas każdy prawnikiem, lekarzem, księgową w zależności od potrzeby;)
Naprawdę bardzo się martwiłam, chyba wręcz trochę histerycznie, bo norma to niby do 2 tyg. A jeszcze usłyszałam - no tak, bardzo krótka kość udowa, mogłaby być dłuższa...Bardzo wartościowa ekspertyza lekarska, prawda?

A tak naprawdę nie ma się czym zupełnie martwić ;) Może to być objaw
wad wrodzonych, ale tylko gdy współistnieje z innymi anomaliami!!!!

Bardzo wartościowe jest usg genetyczne, które miałaś około 20tc. z przeziernością karkową, długością noska itd. Jeśli nie było żadnych odstępstw i wszystko rozwija się prawidłowo, a nogi rosną, tylko troszkę wolniej ale proporcjonalnie to jest jak najbardziej luzik. Taką opinię dała nam ciocia mojego męża, która jest neonatologiem i zupełnie już się tym nie przejmuję, co i Tobie radzę :))))

A tak na marginesie, to krótkie FL ponoć charakterystyczne są dla Kaszubów ;)
image image
dzięki Dziewczyny za pomoc!:)
Wróciłam. Kosmetyczka zaliczona, ale mam nadzieję, że przed godziną 0 odwiedzę ją jeszcze raz. Na pedicure zapiszę się jakoś na początku czerwca od razu oddam auto do generalnego czyszczenia bo to może trwać 1-2h, jak mąż wróci akurat będzie miał lśniący samochód.
Właśnie wczoraj tata coś mi mówił o tych dzieciowo ciążowych akcesoriach w lidlu, na pewno wybiorę się.
Kupiłam w końcu kwiatka na taras, zupełnie przypadkiem, jak szłam do kosmetyczki to zobaczyłam że przy kwiaciarni mają przepiekne surfinie i różne kolory, proporcjonalnie rozrośnięte, trochę ciężka doniczka ale już sobie ładnie wisi na tarasie i cieszy moje oko.

Kate wymiary mojego maluszka, wg OM był 32w, 1d.
BPD 8,68cm - 34w,4d
HC 29,64cm - 32w,5d
OFD 10,21 cm
AC 32,84cm - 36w,5d
FL 6,44cm - 33w,2d
EFW 2534g
Dzięki wielkie dziewczyny za dobre słowa :)
Ogólnie miałam wczoraj dzień "czarnowidztwa", chyba hormony dają się mocno we znaki ;/ Cóż praca i cała reszta i się uzbierało. Postanowione że weekend robię sobie totalnie woooolne, Kto wie, może np całą niedzielę będę w piżamie łazić i się odprężać :]
Jeśli chodzi o lekarza, to mam pakiet w medicaverze i chodzę do dr Niedźwieckiej, ale te 3 ważne usg robi się nie u swojego lekarza tylko u innego na jakimś tam niby lepszym usg, np ja robię w Gdyni bo ponoć mają lepszy sprzęt niż w Gdańsku i jest monitorek nad głową pacjentki, zę widzi ładnie dzidzie.
Generalnie tatusiek mnie pocieszał, że raz: babka miała trochę opóźnienie więc zapewne się spieszyła, dwa że mały strasznie się ruszał (sama skomentowała, ze wiercipięta), więc może go nie dokładnie pomierzyła (junior strasznie nie lubi jak leżę na plecach).
Po za tym serduszko, nereczki i itp wszystko ok.
Musiałam się z tym przespać i już mi schizy przeszły. Zobaczę co w pon moja gin powie.
Heh no Kaszubami nie jesteśmy :P Tatusiek z Wielkopolski pochodzi ;] a moje rodzinne korzenie sięgają również tamtych stron.

A jeszcze Wam powiem, że już od dłuuższego czasu śpię tylko na prawym boku, i okazało się że młody ma główkę po lewej stronie i ewidentnie nie odpowiada mu pozycja "na nietoperza" :P I ma pupkę na wysokości pępka, dlatego tak boli jak ją wypina.

Cóż dziewczyny jak już zaczęłyście rodzić, to streszczać się :P bo potem będzie wielkie boom i całe porodówki zapełnicie:D

A tak swoją drogą przeraziła mnie ilość ciężarówek na tym spotkaniu z anestezjologiem w wojewódzkim

Idę jakieś śniadanko wszamać, do usłyszenia :)
image
pq, ten bialy jelen ma cala serie kosmetykow i kazde masz do czego innego, ja np uzywam zwyklego bialego jelenia ktory jest z pompką w płynie jako do hig int. bo po nim jedynym nie mam uczulenia. A tak to wiem ze jest tez typowy bialy jelen do hig int.
image
image
Dzięki za wyjaśnienie, rozumiem że to ta higiena intymna tak dobroczynnie działa po porodzie...
Mnie wczoraj też przeraziła ilość dziewczyn w wojewódzkim, zwłaszcza, że to jest pewnie najmniej popularny szpital w Gdańsku...a wszystkie panny były raczej w przybliżonym wieku ciąży :P
Jedna drobniutka dziewczyna z takim fajnym piłeczkowatym brzuszkiem mówiła, że jest dwa tygodnie po terminie...szybko się wybrała :P:P:P:P aż trudno mi było uwierzyć, że ona taka "zaawansowana"
Wiktoria my dostaliśmy właśnie body na euro kupione było w Realu.
Nulka mi ginekolog wystawiła zwolnienie na 10 dni po terminie. Powiedziała, że dłużej już się nie wystawia. Na 10 dzień miałam mieć wizytę i wtedy już skierowanie do szpitala.
Jeżeli chodzi o poród, to pamiętacie że u mnie też nic się nie działo...wszystko było pozamykane i nagle sru i poszło. Moja ginekolog mówiła, że też tak miała, że jak ona była w obu ciążach to mówili jej, że jeszcze długo nie urodzi a tu sru i wieczorem już było po. Myślę, że to zależy od fizjologii i każdego przypadku. U niektórych się to rozkręca i długo to czujesz, a u niektórych idzie szybko. Wiem tylko jedno, że jak się zaczęło w nocy i zanikło rano to poszłam na spacer... i to chyba jest ten moment kiedy sex, spacer, malinowe herbatki mogą pomóc rozkręcić akcję.
Pytanie czy sobie tego życzymy:) Ja już byłam zmęczona i chciałam być jak najszybciej po więc działałam.
image
Pg-jak ja byłam w szpitalu w Redłowie to wszystkie sale były zajęte...ja wprawdzie rodziłam sama. Ale jak przyjmowali mnie do szpitala to wszytskie sale do porodów rodzinnych byly zajęte. Musiałam czekać...
A co do higieny po porodzie. To powiem tak: dziewczyna ode mnie z sali poleciła, że po porodzie jak boisz się zrobić siku to trza wleźć pod prysznic. Bo i tak po porodzie trzeba po każdym siku się podmywać bo szczypie i boli... i rzeczywiście ja na początku tak robiłam....bo na kibelku usiąść nie mogłam. I powiem jeszcze coś super sprawa w szpitlau to lignina. Dobrze chłonie. I dobrze robi wietrzenie krocza. My na sali chodziłyśmy tylko z ligniną,a majtki tylko na wyjścia się zakładało. Wietrzenie też dużo daje. A np jakiś czas temu zrezygnowałam z tych podkładów bo one nie chłonęły dobrze. Teraz używam normlanie podpasek alwaysa i jest ok. Dobrze chłoną.
A jeszcze pytanie do dziewczyn co już mają dzidzie, jak długo utrzymuje się krwawienie po porodzie? bo u mnie ono się zmniejsza,ale cały czas jest i dlatego pytam...
image
Acha i zapomniałam dodać, że ta lignina była dostępna w szpitalu w salach i na korytarzach i w łazienkach.
image
Dzieńdoberek :)

Kate88, mój też ma większą głowę niż resztę...to normalne, główka to przecież na początku była prawie połową dziecka i teraz resztą cały czas ją goni :) zupełnie się nie przejmuj.
usg też się może pomylić, mały może za bardzo się przytulić do ściany i dobrze go już nie zmierzysz.

super te bodziaki w lidlu :) muszę je zobaczyć ;]

szkoda że niema bluzek dla karmiących mam :)
pomelo, ale jak chodziłyście z ligliną bez majtek ?? :D nie bardzo łapie :P
Dzięki Pomelo.
A właśnie a propos wszelkich pazurków...to dziewczyny, które rodzą w wojewódzkim ( przynajmniej SN) muszą liczyć się z tym, że na IP podczas przyjmowania do szpitala będzie kazała zmyć wszelkie lakiery (makijaże oczywiście też). Podobno chodzi o to, że w czasie poporodownym paznokcie są jednymi z pierwszych wskaźników niedotlnienia. Mam to info od położnej i dziewczyny, która tam rodziła jakiś czas temu.
Pq zgadza się, przy cc też tak jest. Ciekawe tylko jak jest np. ze zwykłym frenchem na stopach?
imageimage
myślę, że dokładnie tak samo. Ważne jest zabarwienie płytki paznokcia i na to zwracają uwagę, a więc nawet zwykły french uniemożliwia dokładną obserwację zmiany koloru płytki.
ooo, dobrze wiedzieć :)
French też odpada niestety...mamy iść czyste jak nas Pan Bóg stworzył....no z wyjątkiem owłosienia:),
A propos to też napiszę, że lepiej ogolić się samodzielnie w domu, ale nie jest to konieczne. I chodzi tylko o odcinek od pochwy do odbytu, bo wtedy łatwiej szyć i lepiej się goi podobno.
A lewatywy do wojewódzkiego nie trzeba kupować, robią tradycyjnie, ale raczej nikt nie proponuje tylko samemu trzeba poprosić.
Te podkłady po przewijania dają.

A takie tam moje złote myśli...może komuś się przydadzą.

ps. na Klinicznej można mieć paznokcie jak Jola Rutowicz i nic Wam nie powiedzą:P
Coraz blizej porodow i coraz powazniejsze tematy :) Mnie intryguje wietrzenie krocza jak co chwile ktos bedzie pewnie przychodzil w odwiedziny.
Ja dzis dzialam od rana bo jutro parapetowka polaczona z finalem ligi mistrzow, tak wiec sprzatanie, sprzatanie i jeszcze raz sprzatanie. Wieczorem zakupy a jutro przy garach ;/
image
No dobra a fundujecie sobie depilacje brazylijska? :)

Na Klinicznej polozna mowila o lewatywie ze nie wolno robic gdy widy idejda i ze gdy same sie boimy zrobic mozna poprosic i polozna wtedy robi.
image
Masia, ja już sobie zafundowałam :D 2 dni bolało, nawet bardzo ;] ale mam spokój, kosmetyczka mówiła że nic tam nie powinno odrosnąć :P
ale dziewczyny, które się zdecydujecie a macie wirusa opryszczki...musicie zrobić to wcześniej, aby go wyleczyć inaczej jeżeli wyskoczy przed samym porodem to macie z głowy SN tylko CC
Azura a zdradz mi prosze gdzue bylas bo moja kosmetyczka to tylko strefy bikini sie pozbywa... ;)
image
Salon Kosmetyczny "KIKA"
Izabela Kowalewska
80-419 Gdańsk Wrzeszcz
ul. Zbyszka z Bogdańca 92
tel. (0 58) 344 59 12

Iza zna się na rzeczy :) jest mega sympatyczna i potrafi rozśmieszyć przy tych torturach :D
azura - mnie tez zdradz - i czy robiłaś woskiem czy pastą różaną - ja się przymierzam do pasty ale nigdy jej nie stosowałam i nie wiem .. podobno mniej boli ... póki co czekam na koniec maja bo za wczesnie tez nie ma co uderzyc ....

no i z tego co mowila mi moja kosmetyczka - odpadaja w ogole akryle żele i nawet hybrydowy - wiec jeżeli któras ma to zdjąc trzeba ehhhhh

pg - a ty gdzie siedziałaś wczoraj????

ja dzisiaj od rana intensywanie dopiero wpadłam do domu ;/
mam wrazenie ze jak od rana ja szaleje to dzidziak siedzi cicho jak trusia i sie potem dodatkowo nakrecam ehhhh
bylam dzis w pracy wypelnic wnioski jakies i sie wkurzylam bo dowiedzialam sie ze po porodzie musze osobiscie sie zglosic i im popodpisywac jakies tam oświadczenia i dostarczyc akt urodzin by kase dostac .... jaaaa ostatnia rzecza po porodzie bedzie dla mnie lecenie do pracy .... a kas by sie wtedy pewnie przydala .... wrrrr
to było woskiem, klasycznie :-) podobno mniej bolesne jest bezpaskowe, to jakaś nowość - nakłada się sam wosk, ale mi też Izę polecono więc już na siłe nie szukałam.
pomelo, mam do Ciebie pytanie :) skoro rodzilas w Redlowie to kojarzysz moze polozna imieniem Halina?
Oooll, ja siedziałam bliżej drzwi, przy tym pierwszym stole, twarzą do drzwi, byłam w koralowym sweterku i zadawałam pytanie o dolargan.
Jestem blondynką (z dużym odrostem- ale to już do tematu fryzjersko-kosmetycznego, bo planuję się jakoś 3 tyg przed porodem "trzasnąć", żeby na dłużej starczyło).
hej hej :) No nie powiem nowy wątek i poważne tematy :)

Co do wymiarów to ja myślę że nie ma się co przejmować, to tylko sprzęt i ręka lekarza- więc mogą być błędy. Nasz mały raz ma mniej niż powinien, raz więcej. Najważniejsze że lekarz mówi że wszystko oki.

Ja białego jelenia też kupiłam sobie do szpitala- ale tylko płyn do hig intymnej. Resztę kosmetyków zakupię sobie w rossmannie- te takie małe na wyjazdy :)

Co do bodziaków eurowych my mamy dwa- jeden kupiła mi mama, a drugi sama kupiłam w Textil Market tej firmy Nicola- bardzo fajny gatunkowo. Mam tylko nadzieję że mały się zmobilizuje i zdąży założyć to na euro :)

Wiecie co mnie zdziwiło- mój lekarz powiedział że do 40tyg wszystko po staremu, a jeśli nie urodzę do 20 czerwca to on swoje pacjentki hospitalizuje. Hmm nie za bardzo mi się uśmiecha leżeć na patologii tylko dlatego że minął magiczny 40tydz. No nic takie gdybanie, może Kacperek się zmobilizuje wcześniej.

Wczoraj byłam na tym filmie o Agacie Mróz- i cztery razy się poryczałam...
image
Dzieki Azura ;) Ja planuje oddac sie tym przyjemnosciom tak trzy tygodnie przed porodem.
Agusia co lekarz to inny zwyczaj. Moj na kazdej wizycie stara sie powstrzymywac moje skorcze i zaznacza ze jestem pierworodka a one ZAWSZE rodza po terminie ;)
image
Z tymi paznokciami to prawda, ale głównie u rąk, na stopy mało kto patrzy :) No i jeszcze w razie nagłego CC nie kazdy pulsoksymetr łapie saturacje i tetno przez np czerwony lakier ;) wszystko zalezy od sprzetu :)

Ala, ja chętnie... ale potem z kilkoma szczeniakami nie dam sobie rady a nie wyobrazam sobie oddac/sprzedać w obce ręce takich słodziaków... chyba pół życia bym sie zastanawiała co sie z nimi dzieje...

Bodziaki piłkowe na bank są w akpolu, nawet w ichszej gazetce są, wiec można sobie zobaczyc.

Ja mam 2 zestawy 3w1 z Johnsona do kąpieli/mycia włosów z moda na brzuszek i to biore ze sobą plus tantum rosa. Dziewczyny kiedys któraś wklejała takie buteleczki z psikaczem z allegro... można gdzies coś takiego kupić na miejscu ? w aptece np?

Agusia, ja tez ryczałam... ale film piękny prawda? Zresztą kosze po filmie zamiast byc pełne opakowaniami od coli i popcornu były białe od chusteczek ;)
image

W ogole podziwiam Was za te tortury kosmetyczne ;) Ja bym sie nigdy na to nie odważyła... póki co maszynka i lusterko i daje rade :P

Na pedicure chciałam sie wybrać w tym tygodniu, ale nie bylo miejsc ale może na przyszły sie zapisze... póki co tez musze jeszcze sama dać rade ;)

W ogole nie wiem co sie ze mną dzieje... właśnie wstałam z godzinnej drzemki... szok... jak niemowlak... zjem, chwile coś porobie i do wyrka.. i tak cały dzien...
image

pomelo:
ja cały połóg krwawiłam, choć chyba już od 3 czy 4 tygodnia tylko wkładek potrzebowałam ... bo to było już bardzo leciutkie

W akpolu też widziałam bodziaki na euro ale nie patrzyłam na ceny.

O paznokciach też słyszałam - racja - najważniejsze nasze zdrowie a nie kolor pazurków :)
azura- dzięki !
nulka- ja to podziwiam cię że sama jesteś w stanie .... ja juz ywmiękłam jakiś miesiąc temu z nóżkami ;)
a co do depilacji po ostatniej próbie dostałam takiego ataku kręgosłupa (bo mam wypadający dysk) że juz więcej się nie gimnatykuje nie ma mowy - za bardzo boli potem ....
juz wole isc do kosmetyczki co prawda częstotliwość wizyt mi wzrosła - ale zmieniłam taka "salonową" na osiedlową heheheh i mieszczę się w limicie ;)))

kusi mnie za to żeby jeszzce przed porodem do jakiegoś spa wyskoczyć tylko nie wiem czy w takim zaaawansowanym stanie to wolno ehhhhh
image

image
Ja pedicure mam juz zaliczony a nawet probowalam meza zbalamucic zeby mi zrobil ale stwierdzil ze woli dsc mi na kosmetyczke ;)

Pytanie z innej beczki: chcialabym jakies ladne kwiatki do doniczek na balkon. Marza mi sie jakies duze i zwisajace. Mozecie cos polecic albk gdzies widzialyscie?
image
ooolll... a mozesz polecic kogos konkretnego? i jak to cenowo wychodzi? Bo jak osiedlowo to do Ciebie mam blisko, to moze bym sie skusiła na relaks zamiast gimnastyki :P

Masia, mi maz zabronił w tym roku czegokolwiek na balkon bo powiedział, ze jak młodą bedziemy wystawiać to tylko wiecej owadów bedzie i powiedział stanowcze nie i koniec... takze tu niestety nie pomoge...
image

nulka- no mogę polecić ;)) - u mnie na osiedlu jest według mnie tanio a pani jest bardzo sympatyczna
to jest ul. Bergiela 4 A - kosmetyczka jest na tyłach zakładu fryzjerskiego - że wchodzisz do fryzjera i musisz przejść przez niego ... ( nei wiem czy sensownie wytłumaczyłam heheh)
nr tel do kosmetyczki: 691 - 921 - 776
pani swietłana ;)) ( o ile zapamiętałam dobrze imię bo mam z tym kłopot ;))

pedikir kosztuje coś 40 zł
zwykły manikir 20 zł + malowanie płacisz osobno chyba 8 zł
nie pamiętam cen za bardzo ale wiem że nie są to kwoty jakieś obłędne

masia- ja nie pomogę - ale sylwiaagnieszka coś tam kupowała ;))
ja chce kupić do ogródka niezapominajki i jakos nie moge ehhehe

a ja za chwile bede miala dziecko swe z koleżankami - beda grupowo wyprowadzać królika - już mu qrcze współczuję heheheheh
image

image
ja też chodzę do kosmetyczki po drugiej stronie ulicy, ma bardzo przystępne ceny że bez problemu mogę sobie pozwolić na co miesieczne wizyty. ja na pegi byłam we wtorek a na mani ide w pon. myślę że wpadnę do niej jeszcze na początku czerwca się doszlifować oraz zaliczę fryzjerkę i będę gotowa do porodu :-)
oooll, biedny królik :-)

nulka, to ja podziwiam że dajesz rade z lusterkiem i maszynką :-) jak ja się ostatni raz ogoliłam a potem to zobaczyłam...to nigdy więcej :-)
no ja już po wycieczce, biały jeleń (szampon, płyn do naczyń, do prania i inne są w drogeri błękitna na zaspie - azura to masz rzut beretem

A co do kwiatów to masz słoneczny mega balkon czy przyzwoity?
image
Nulka, dokładnie rozumiem. Dlatego nie chcę nic za dopuszczenie :D bo zarabiać nie mam zamiaru a szczeniaka w życiu bym już nie oddała:)

http://www.akpolbaby.pl/kwiecien-gazetka-gaz.pdf link do akpolowskiej gazetki z bodziakami, ja kupiłam już we wrześniu spodenki czerwono białe a do tego białego bodziaka. Mam zamiar kupić małemu jeszcze na pamiątkę, że będzie się rodził w takim ważnych dla tatusia czasie :D maskotki Slavo i Slawka.

Ja dziś śmigam na pedicure tez do osiedlowej. Idę tam pierwszy raz. Cena nie jest chyba zbyt atrakcyjna(60zł) jak na osiedlowe ale mam najbliżej. Z tego co pamiętam moja bratowa miała paznokcie akrylowe i czepiali się jedynie o długość na Klinicznej.

Dziś od rana wydzwaniałam po Polsce za wózkiem, jak zrezygnowałam bo nigdzie nie było(najszybciej po 10 czerwca) zajrzałam na allegro i był. Jeszcze mają tylko ok. 17 potwierdzić czy na pewno będzie ten kolor co trzeba :D jak nie to wezmę różowy bo jest ładniejszy(mój by mnie z domu razem z wózkiem wywalił bo wybrał niebieski by fura Alexa pasowała do autka mamusi) wiec trzymajcie kciuki by był :)
Miałam zamówiony w Bobo i dostawa miała być po 20, przyszła wczoraj ale dla mnie zabrakło, gdybym nie zadzwoniła to jak głupia czekałabym i później już nigdzie nie znalazła bo dostawy były wysłane po Polsce w tym tygodniu:/ Zawsze zostaje inny ale ten jest idealny :)
image
Dziewczyny ja też z innej beczki od trzech dni bolą mnie plecy... ech jakby ktoś mi na tyłkiem nakopał już sama nie wiem czy to normalnie i obciążenie czy coś się dzieje - macie też tak? wcześniej nie miałam problemów a teraz ledwo wstaje z wyrka...

co do golenia to jakoś sobie też jeszcze radzę..:) mam sposób na leżąco w wannie najpierw jedna noga do góry, potem druga :) i na dotyk jakoś można się ogolić bo na siedząco to już nie da rady :)

co do kwiatków i gotowych kompozycji : http://www.leroymerlin.pl/gazetka-wiosenne-projekty.html - wybieram się niedługo :) to jak coś mogę dać znać jak z kwiatami ale wiem że mają gotowe "skrzynki"
Dziewczyny tak na logikę, jeżeli dzieje się coś nie tak z organizmem to często właśnie widać po paznokciach, czy sinieje pod nimi, czy nie....tj. chyba przy tym jak się ma coś z krążeniem, czy niskim ciśnieniem. Podejrzewam, że dlatego trzeba w szpitalu (poród) być bez lakieru...
image
Co do różnych bóli :) Ja mam tak jak by zakwasy w okolicach krocza czy któraś z was też coś takiego ma bądź miała?

monika848 bóle pleców też odczuwam ale tylko jak za długo siedzę w jednej pozycji.
image
hejka
Ja dzisiaj padnięta jak nie wiem co :-/

Rano byłam u gin ale zbadała tylko małego- mnie nie
U małego wszystko super, przepływy ok i te wszystkie rzeczy też.
Łożysko mam już bardzo dojrzałe -3 stopień więc tylko czekać :-)
Niestety tsh wyszło mi teraz za wysokie i dostałam jakieś tabletki :-/ mam nadzieje że to się po porodzie unormuje-bo mówiła że tak może być że wszystko wróci do normy.

Wiktoria fajne rzeczy są w AKPOLU bo my też tam patrzyliśmy ale ceny są... trochę wysokie bo body kosztują około 25-30zł jeżeli dobrze pamiętam, ale nam sie bardzo podobały i chyba skompletujemy małemu jeden taki komplecik :-)

ok ja spadam bo muszę rozpakować dzieciaczkom ciuszki w pokoiku a moje kochanie szaleje z pędzlem na starym mieszkaniu żeby jak najszybciej to skończyć

pozdrowionka

SYLPIW dzięki za przywitanie :-)
image[/url]
image
Nulka to prawda film bardzo mi się podobał, taki życiowy- ale fakt faktem że bardzo smutny i potem po południu myślałam nad nim i zastanawiałam się co ja bym zrobiła w jej sytuacji.

Ja na razie też sobie sama radzę z goleniem, a w czerwcu chyba będę musiała poprosić męża, aby zrobił to dokładniej :) On pewnie nie będzie miał nic przeciwko, nawet znając jego to potraktuje to jako grę wstępną :) Ale ja jakoś będę się trochę krępować, no ale w sumie to przecież widział mnie tam nie raz i nie dwa :) Damy radę :D

Powiedzcie dziewczyny czy wy kupowałyście nianie elektroniczne lub monitory oddechu?? I czy ma to sens w małym mieszkanku?? Bo my się zastanawiamy nad kupnem, ale nie wiem czy faktycznie jest nam to potrzebne. Spać będziemy razem z dzieckiem w pokoju.
image
Witam w nowym wątku chodź pewnie zaraz będzie następny, bo się tak rozpisujecie :)
U nas nic nowego, chociaż... wczoraj spakowałam torbę do szpitala jak się dowiedziałam że koleżanka która miała termin na początek czerwca już urodziła i brzuch mi zaczął twardnieć.
Właśnie wstawiłam chyba przed ostatnie pranie rzeczy małego, tyle tego dostaliśmy w ostatnim czasie że od 4 dni codziennie mam całą suszarkę prania do prasowania :)
Co do kwiatów na balkon nie pomogę.
Co do depilacji, jeszcze radzę sobie sama.
Miłego dnia
image
image
aaaa i zapomniałam znowu dopisać, że w drogeriach Aster jest promocja Pampersów. Wydaje mi się, że to najatrakcyjniejsza cena jaką póki co widziałam, jak nie to wyprowadźcie mnie z błędu proszę;)

http://www.drogerieaster.pl/images/stories/gazetka_aster/maj_2/aster%2017%20maja.pdf
image
agusia - niani to nie pewno nie ma sensu kupować jeśli będziecie spać w jednym pokoju ...- najwyżej na jakieś wyjazdy ale to i tak nie teraz :)

A co do monitora to ja wciąż się waham - póki co nie kupiłam.
Ja też mam małe mieszkanko i będziemy spać razem z małym w pokoju ale monitor chce kupić razem z nianią, moja kumpela też miała i bardzo sobie chwaliła - po pierwsze nie zawsze będziesz w pokoju jak dziecko będzie spało po drugie spisz spokojnie w nocy wiedząc że ktoś za ciebie czuwa :) moi znajomi jak przyjechali z malym ze szpitala siedzieli dwie noce i patrzeli czy oddycha - taka schiza... więc ja postanowiłam zakupić, później zawsze można sprzedać...poza tym wiem że ten sprzęt jest drogi - razem z nianią ok 500 zł - Angel Care - ale poprosiłam rodzinkę żeby zamiast jakiś niepotrzebnych na razie rzeczy złożyli się i nam kupili
Alicja, ale te pampki to 4 i do tego tylko 20 sztuk....
hmmmm
ja mimo moich wachań nie kupuje nic, położna na SR powiedziałqa, że to bez sensu o ile ne ma zaleceń
image
Agusia ja meza tez dla beki poprosilam zeby mi pomogl z uporzadkowaniem dolnego pokladu (jak to Azura zgrabnie ujela;) ) ale byl przerazony ze mi krzywde zrobi wiec proboje dzialac sama ale to n maxa ciezkie :(

Mikulka j mam balkon od strony zachodniej. Slonko jest od 14-15 az do zachodu.

Ci do nuani to my kupilismy ale bez monitora oddechu. Z monitorem kupuje sie gdy sie rodza wczesniaczki albo sa wyrazne wskazania od lekarza. Nawet polozna na SR mowila. My kupilismy nianie nie tyle co by ja wmieszkaniu wykorzstac ale dlatego ze sporo jezdzimy na weekendy. Nasi znajomi jak mieli male dzueciaczki to kladli je w jednym pokoju a w drugim mysmy siedzieli i byli spokojniejsi bo mieli nianie.
image
Mamy nianie TT i kosztowala 299zl w Akpolu. Ta z monitirem oddechu TT kosztowala 399zl.
image
Mikulka promocja jest na wszystkie rozmiary, a na pewno na rozmiar 2 72 szt.Mam niedaleko do tej drogerii i wczoraj idąc z psem poszłam właśnie zobaczyć czy są tylko te z obrazka czy całość z serii active baby.

Monika również zastanawiałam się nad monitorem razem z nianią, ale mój tata stwierdził właśnie, że śpię spokojniej czyli mniej czujniej a co jak monitor nie zareaguje bo to tylko urządzenie?? Jego teorię potwierdziło kilku specjalistów w programach typu mamo już jestem, mamo to ja, dlatego zrezygnowałam, z tego urządzenia.
image
masia, no to tam możesz mieć wszystko :)
najpopularniejsze są surfinie, podlewasz 2 razy dziennie i rosną jak szalone

ja bardzo lubie begonie, i mają fajne kolory, ładne też są fuksje, zwisają sobie jak surfinie

ja bym kupowała kwiaty w ogrodnictwie albo przy cmenbatarzu,
bo te z hipermarketów często mają porobane korzonki i szybko robią kaput , a ceny są podobne, ty ogrodnictwo masz ja zjeżdzasz z moreny na nadziewiednik to tam już na dole jest ogrodnistwo (nie byłam tam nigdy ale wylukałam oststnio, no i przy cmetarzu mają ładne kwiatki :)
ja na balkonie mam jeszcze małą wierzbę, też bardzo ładnie to wygląda a z nią to nic nie trzeba robić
image
alicja, no to to jest mega tanio :)
image
Ogrodnictwo o którym piszesz prowadzą moi znajomi, mają ogromy wybór kwiatów a co najważniejsze są one bardzo dobrej jakości :) w stosunku do hipermarketowych :)
To dokładny adres:
ul. Ogrodowa 5c
80-282 Gdańsk
58 348 57 12
image
no ja kupuję tylko w takich sklepach bo co z tego jak płaci się trochę taniej a wszystko zdycha (raz się sąsiadka skuiła na tuje w castoramie po 17 zł i zdechły po 3 tygodniach a ja swoja podobnej wielkości z ogrodnictwa po 21 zł mam 3 lata)

alicja a jakie oni mają tam ceny np.w stosunku do okazu?
bo muszę sobie zmaienić lada moment braktki na coś innego więc może tam się wybiorę (swoją drogą bratki to wdzięczne kwiatki na wiosne, moje kupione po 2 zł w okazie właśnie są od kwiatnia i jeszcze jako tako się mają więc do końca maja na pewno pociągną, a tak ładnie i kolorowo :))
image
Co do kwiatków to ja lubię surfinie, wygląda to tak: https://www.google.pl/search?q=surfinia&hl=pl&client=firefox-a&hs=GuN&rls=org.mozilla:pl:official&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=_Ua2T_DtFYTsOZeX2ZEK&ved=0CGYQsAQ&biw=1024&bih=572

Nie są mocno wymagające, za bardzo nie śmiecą, niektórym może nie odpowiadać ich zapach. Bardzo szybko się regenerują np. bo burzy, ulewnym deszczu. Kupiłam dzisiaj w zwykłej kwiaciarni na chełmskim pasażu taką wielgaśną, amarantową za 22zł, była w doniczce gotowej do powieszenia. Do podłużnych doniczek radzę kupić małe sadzonki, szybko się rozrosną. Mi w tym roku pozostała opcja zakupu gotowej bo nie ma kto mi tego nosić, przede wszystkim ziemi.

Moja mama jest fanką begonii https://www.google.pl/search?q=begonie&hl=pl&client=firefox-a&hs=izN&rls=org.mozilla:pl:official&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=T0i2T7eoJYaAOsfWxZIK&ved=0CHAQsAQ&biw=1024&bih=572

U mnie nie rosną one najlepiej: mam słoneczny i wietrzny taras.

Pelargonie miałam raz, ale ze względu na wiatr syfiły całą okolicę- sąsiedzi nie byli zadowoleni.

Fuksja- takie różnokolorowe dzwoneczki, też nie są mocno wymagające, ale codziennie będziesz musiała zbierać zwiędłe kwiatki.

Mój mąż jak mu powiedziałam, że w tym roku bastuję z kwiatami to był mocno zawiedziony, powiedział, że nawet sam może je posadzić, no tak ale potem kto będzie nosił konewy z wodą, bo to jednak jest obowiązek, jak jest upalnie to nawet 2x dziennie trzeba podlewać (najlepiej rano i wieczorem, nie przy pełnym słońcu).

W liroy raczej trudno znaleźć ładne kwiaty, bardziej już na jakiś ryneczkach, osiedlowych kwiaciarniach- tam też najprędzej Ci doradzą. Obi na Matarni ma całkiem ciekawe kwiatki, ale nie wiem jak w tym roku bo nie byłam.

Musisz się zastanowić jaki to ma być rodzaj kwiatów no i przede wszystkim to o co Mikulka się pytała jakie masz warunki.
imageimage
Masia ma dfobrze, bo nie ma słonecznego balkonu, to i podlewać łatwiej, u mnie i u moich rodziców to jest taka parówa że szok, a na takich zachodnich balkonach to sobie wszystko ładnie rośnie :)
z tych wymienianych to chyba begonie są nałatwiejsze do prowadzenia, one w sumie wszędzie ładnie rosną :)
image
Polecam! Renk na Osowej w Gdańsku. Sa targi ogrodnicze i mnóstwo kwiatów do wyboru. Akurat się dziś zaczęły - ceny przyzwoite i mega duży wybór:

http://www.grajmywzielone.pl/
Super dziewczyny dzieki za informacje :) Mam juz doniczki i wlasnie sie glowilam a o tym ogrodnictwie zapomnialam a mam tak blisko :)
image
Ja tu sie produkowałam i 10 postów przybyło. Obiowie kwiatki w zeszłym roku ładnie mi rosły, ale kupowałam jak była świeża dostawa i wybrałam sobie najładniejsze i najmocniejsze.

My mamy nianię i czujnik ruchu, z promocji z Akpolu 399zł. Po I mamy mieszkanie dwupoziomowe, a po II też sporo jeździmy, moi rodzice mają domek i wielgaśny ogród z sadem, niania na pewno się przyda a czujnik to tak przy okazji wyszło, bo znajomi już wcześniej deklarowali się, że nam pożyczą.

Mikulka a co robisz ze swoimi tujami na zimę? W tym roku z 5 iglaków zostały mi 3, a nie wiem czy nie 2. Zawsze owijałam agrowłókniną, stawiałam w jedno najbardziej zaciszne miejsce na styropianie. Niestety ta zima nas pokonała.
imageimage
no moje w zeszłym roku miały zawinete doniczki w folie bąbelkową i stały w kącie a wtym roku tylko w kącie bez foli (niech się hartują :"))
no i przeżyły :)
image
Ja wlasnie wrocilam od kosmetyczki, i teraz tak staram sie nadgonic te wszystkie posty... Szalejecie dziewczyny jak nic :P Najlepsze z tego wszystkiego jest to ze własnie zrobilam sobie pedicure i french hybrydowy.... ale du*pa
image
image
no dobra, a jak ktoś nie wiedzał o tych paznokciach i ma akryl i rodzi to co?
oderwą mu na IP razem z naturalnymi?
image
Hej kobietki;)

Przygotowania pełną parą do porodu hehe kosmetyczka, fryzjer ;)
Ja mam w planie w przyszłym tyg sie wybrać a w niedziele skoczyć jeszcze na ryneczek po koszule i miec torbe z głowy.

Monitor oddechu mam razem z niania, ale kupiłam go po porodzie, bo juz wszystko mielismy a dostalismy kase i stwierdzialam ze sie przyda. mamy AngelCare fakt droga bo prawie 500zl ale uwazam ze warto, my w pierwszych miesiacach zycia małej mieszkaliśmy w dużym domu i niania to podstawa, nawet do WC jak sie chodziło.

Temat golenia widze też ma wzięcie ;) na depilacje bym sie nie zdecydowała heheh ojj by bolało, nogi goli mi mąż bo sama nie daje rady, a podwozie sama tylko z lustereczkiem heheh.

Jeśli chodzi o ból pleców o mam chyba cały czas, łatwiej mnie zapytać co mnie nie boli ;)

Takie pytanko jak sie ma wirusa opryszczki to jest CC???
image
image
Bianka & Vincent ;)
mikulka- nie wiem co wtedy - mi kosmetyczka od radziła sama właśnie ...
też się zastanawiałam bo przecież tego nie zdejmą tak po porstu - chyba ze mają na IP podręczny zestaw do ściągania akrylu i żelu hehehehhe
image

image
wydaje mi sie ze raczej nie powinni sie przyczepiac jak ktos ma jakis delikatny odcien, moze nawet nie zauwaza :P
image
image
Mikulka to Twoje zieloniaki to terminatory, ale Ty masz osłonięte i też inaczej wtedy.

Jeśli ktoś ma sztuczne pazury to pewnie jakoś inaczej sobie dają radę, chyba że na etacie mają kosmetyczkę :P

Na SR chyba mi się wydaje, że babka mówiła że lakier może być ale bezbarwny lub taki prześwitujący. Pazurów u dłonie i tak nie planowałam malować, ale myślałam o zwykłym frenchu na stopach jak już się wybiorę na pedicure. To też sobie daruję, zawsze PO mogę sobie zrobić jak moje stopy dojdą do normalności, znaczy się odpuchną, bo teraz chyba bym się wstydziła klapki ubrać. Nogi golę sama i jakoś bez większych trudności mi to wychodzi, dolny pokład też daję radę sama w większości na czuja.
Depilacji się boję, po goleniu nóg pozostają mi czerwone kropeczki a co dopiero po wyrywaniu by było no i ten ból.
imageimage
no nam położna mówiła oby do porodu dolnego pokładu nie golić bo łatwo o zakazene,
mówiła oby podciąć, można nawet fantazyjnie :)
image
Nie wiem jak Wasz ale moj dolny poklad wymaga zdecydowanie interewncji kosmetycznej ;)
Pazurki u stop robila mi juz kosmetyczka i mam frencha i mysle ze go powtorze jeszcze przed porodem. Nogi sama jeszcze gole i daje rade.
image
Cześć Wiktoria.
Ja kupiłąm w hurtowni akpol- jest tam pełno modeli do wyboru:)
Hejka,
ja bym jednak przynajmniej na wojewodzki polecala ogolenie podkladu, bo mimo, ze mialam krociutkie, polozna przy porodzie wygolila mnie jak owce - bez wody, zelu, az wyskoczyly wszedzie kropelki krwi - ja tego nie widzialam zza brzucha, ale moj byl zalamany... Do tego po wzgorku, a nie ponizej, jak ktos napisal, ze tylko gola...
No i mi we wszystkim lacznie z pedicure, pomaga teraz maz, i nie powiem - calkiem to mile;)

Nulka, podpisuje sie pod Twoim postem odnosnie drzemek - dzis udalo mi sie spac w ciagu dnia ok. 2,5 godziny.. Organizm zbiera sily:)
imageimage
Ja pazurki u stóp mam zawsze pomalowane, caly rok wiec nie wyobrazam sobie nie mieć... i w wiekszosci jest to krwista czerwień albo taki malinowy kolor... french to tylko u kosmetyczki, mój nigdy mi sie nie podoba ;)
Dzięki ooollll, moze sie wybiore, bo za pedicure 40zł to faktycznie przyzwoicie... bo 8dyszek dać to troche przegięcie...

No i u mnie forma na kucki +lusterko działa najlepiej ;) ale ja mam duzy prysznic wiec sie śmiało mieszcze... nogi tez ogarniam, chociaz ostatni raz goliłam je ze 3 tyg temu i praktycznie nic nie widać... nie wiem czy spadek jakis hormonów czy co, ale w sumie prawie mi nie rosną...

Dwie drzemki i obiad zaliczone wiec mąż wyciąga mnie na spacer...
A nasza Olcia nie chce obchodzić ur i im jednego dnia wiec dzis ma bunt i nie wychodzi ;)
image

Dziewczyny, ja dzisiaj a propos aktywności to funkcjomuję jak mój kot...dwie godziny drzemki, godzinka aktywności...i tak w kółko...i w ogóle dzisiaj jakoś dziwnie się czuję...kurcze przecież to jeszcze ponad miesiąc...
Laski ale to moze byc przez pogode :) Ja spadam po odkurzacz bo trzeba dzialac przed bibka i chyba pojde spac dzis o 20 bo tyle dzis zrobilam ze padam na twarz..
image
hej hej. Ja dopiero teraz mam możliwość na spokojne poczytanie co się w naszym wątku dzieje. A nadrabiam już od godziny :) Mam wrażenie, że to najpopularniejszy wątek :)

pq piszesz, że najmniej popularny szpital w Gdańsku to wojewódzki, nie wiesz czemu? Aaaa i czy jesteś pewna, że makijaż też musi być zmyty?

Słuchajcie. W ten łikend w renk (kolo selgrosa) można sobie pooglądać i zakupić kwiatki. Ponoć to trochę podobne do zeszłotygodniowych targów "ogród" w kolibkach, ale tam wejście było płatne i nie za dużo wystawców. A tu ponoć jest to większe i wejście na bank za darmo.

Mała - nie ma sprawy :) będę cię wypatrywać na osiedlu Tzn. wielkiego brzucha, bo mam nadzieję, że jeszcze nie wózka :) tych ostatnich jest tu duuużo więcej, to bym Cię nie rozpoznała, a w ciąży i to jeszcze tak zaawansowanej, jak nasza, to nie widziałam babeczek :)

agusia - mój mąż też nie ma nic przeciwko temu żeby pomóc przy "podwoziu" i tak jak piszesz wiele razy mnie tam już widział, ale nie wiem jak to jest, że przy goleniu to jakoś tak trochę głupio się wystawić :)
image

image

no ja też podejrzewam pogodę o tą senność, bo mój mąż sie wcisnął do mnie na kanapę i śpi,
ja się trzymam (ale ciężko) bo potem w nocy boję się ze bedzie lipa
aaaa
jadłam dzisiaj czereśnie - pycha :)
image
hymmm ja tam jestem zdania że faceci nie wszystko muszą wiedzieć i mieć świadomość - więc pomimo że znam mnie od każdej strony - nie wyobrażam sobie by mi depilację robił ;))
więc jednak uderzę do kosmetyczki specjalistki hihihihi

jaaaa ale wy o kwiatkach piszecie specjalistki - ja niestety mam uczulenie na pelargonie i po kwiatach u mojej babci z dzieciństwa straszne mam uprzedzenia co do kwiatów na balkonie ...
już w ogródku bardziej do mnie przemawia ....

mikulka- jaaaa czereśnie toż się rozmarzyłam ...

aaaa renk jest ekstra - tam są całe aranżacje ogrodowe do podpatrzenia - cuda na kiju się zdarzają a wybor kwiatów ogromny - z ogrodniczych tojest jeszcze justyna na trakcie wojciecha - ja tam sporo rzeczy kupowałam - typu zioła drzewka i takie tam ;))) no i olbrzymi wybór akcesoriów jest
Oooll a gdzie dokładniej na trakcie? Do renku każdy może sobie wejść? Nigdy tam jeszcze nie byłam.
imageimage
sylawia - tak każdy może wejść - najlepiej pojechac około południa bo popołudniu juz jest przebrany materiał ;))
a na trakcie to daleko od centrum - w kierunku na pruszcz
http://www.ogrodyjustyny.pl/
Aaaaaaa to ta Justyna, moja matka jest jej wielką fanką, ogląda/oglądała jej program w TV. Dodaję stronkę do ulubionych:) Dzięki wielkie.
imageimage
Hej Dziewczynki:) Antoś waży +- 2800:) z dzisiejszego USG termin wyszedł na 14-go czerwca (urodzinki mojego męża- miałby super prezent). Ogólnie z szyjką jest wszystko ok, więc spokojnie jeszcze dwa tygodnie powinnam chodzić 2w1:)
image
Cesarke robia tylko przy opryszcze narzadow rodnych:)

Moja mama tez zawsze kwiatki na balkon kupowala:p ciekawe czy w tym roku beda.. Tata za to ogrod, ogorki, pomidory, fasolka szparagowa, szczaw, szpinak, por, botwinka i cos tam jeszcze:d
Mi to nawet kaktus potrafi uschnac:p

Mloda dochodzi do siebie:) lekarz mowi ze z dnia na dzien coraz lepiej:) i ze z każdym dniem jestesmy blizej domu:) oddycha samodzielnie i po malu pozbywa sie rurek:) staje sie ruchliwa:) a jakie miny robi:d i od wczoraj karmia ja moim pokarmem. Podaja 2cm poki co ale dobrze go toleruje:) mnie chyba jutro chca do domu wyrzucic:) zobaczymy, takie sluchy mnie doszły.
Kurcze nie wiem co jesc zeby mala kolek nie miala:( czy nabial mozna np bo moglabym sam nabial normalnie... Czy pomidory nie uczulaja... Cukier? Ratunku
Iron, położna w SR mówiła, że w zasadzie wszystko można jeść i już odradzają taką dietę eliminującą jakieś pokarmy ( no może poza fast foodami, albo bardzo przetworzonym jedzeniem)...chyba że coś będzie się działo.

a dlaczego wojewódzki mało popularny...bo stary, duży, kilka lat temu różne złe rzeczy tam się działy ( z resztą myslę, że jak wszędzie) i (co dla mnie najgorsze)...podczas pobytu na oddziale Tato nie ma w ogóle kontaktu z dzieckiem, jedynie przez szybkę...
~Irongirl88 dobrze ze u Was wszystko jest na dobrej drodze!!! co do karmienia, to położna nam na klinicznej mówiła dokładnie tak jak pisze pq, ale tez mówiła, zeby takie produkty jak np. owoce, wprpwadzac po mału w sensie zjesc np jednego banana i zobaczyc jak dzieco na to reaguje, pokarm przenika do mleka matki po 6 godz.

U nas w zasadzie tez dobrze, bo wymioty sie nie powtórzyły na szczescie, ale mówiem Wam najadłam sie strachy jak nigdy w życiu. Taki lęk o dziecko to dla mnie zdecydowanie nowosc, nie da sie go porównac do niczego!
image
ja się tylko zastanawiam czy też można jeść wszystko w przypadku takiego wcześniaka, bo w takim przypadku chyba bardzo często jednak dostaje się specjalne mleka (jeśli mm) ...
Więc ja bym jednak nie przesadzała z nabiałem - a nawet na początku zupełnie wykluczyła i bardzo powoli wprowadzała.
Co innego dziecko urodzone w terminie a inaczej może być z takim maluszkiem ....

No ale może popytaj neonatologów w szpitalu?
Szkoda że Atta w szpitalu - tak by to na pewno doradziła jak to u nich było :).
Irongirl spytaj się położnych albo pediatry o dietę. Nie jesteście w standardowej sytuacji, ponieważ Amelka to wcześniaczek a nam na SR mówili o donoszonych dzieciątkach. Kumpela też miała wcześniaczka, miała zaleconą specjalną dietę a ostatecznie dziecko i tak nie mogło jeść jej pokarmu bo coś z jelitami miało. Najlepiej spytaj się kogoś kto się na tym dobrze zna.

No właśnie dla mnie wielki minus wojewódzkiego, że tatuś nie będzie mógł być z nami, jeśli miałoby być to tylko 3 dni to jeszcze jakoś przejdzie, ale różnie jest, czasami po 2 tyg.trzymają w szpitalu. Z drugiej strony kobiety po porodzie mają zapewnioną większą intymność...

Akamara wyobrażam sobie jak wariowaliście w obawie o Aurelkę w końcu to od Was zależy jej życie, mam nadzieję, że takie sytuacje nie będą się powtarzać i mała będzie zdrowa jak ryba.
imageimage
Hej dziewczyny:)

U mnie już po wszystkim. Mała Marta urodziła się 14.05. Została wywołana po trzecim teście oksytocynowym na ten świat, wszystko trwało moment- bóle I okresu porodu 2,5 h i drugi okres 1,5 h.
Malutka ważyła 3400 i mierzyła 56 cm.
Teraz docieramy się w domku:)
image[url=http]
Dziewczyny pomocy jaki domowy sposób na zgagę???????????? Mam tak obrzydliwą że zaraz zwymiotuję... mąż śpi zajechany po pracy, ja mam samochód w naprawie, apteka z rennie zamknięta... co ja mam zrobić nie wytrzymam...
Masz w domu colę, albo chociaż mleko? ewentualnie migdały...
no to gratulacje dla następnej mamusi!!!!
Jantarka! rachu ciachu i po strachu.. szybko się uwinęłaś :) pozazdrościć!
image

image

Jantarka gratulacje!!!! Teraz czekamy na fotki maleństwa:)

ROZPAKOWANE:
Kwiecień:

Maj:

14.05 (01.05) - jantarka - córeczka Marta 3400g, 56cm, SN
15.05 (26.07) - Irongirl88- córeczka Amelia 1200 g, 43 cm - Zaspa CC

2 w 1
Majowe:
07.05 - czarnula
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW

Czerwcowe:
01.06 - banka - Synek
07.06 - stokrotka84
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka83- Córeczka Amelia
10.06 - marzena-rumia

Lipcowe:
12.07 - Joann4
13.07 - Dori30
15.07 - Curly5
20.07 - enigma
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
imageimage
Akamara super ze wymioty nue nawrocily chociaz mam nadzieje ze nie przekonam sie co poczulas w takiej sytuacji.

Iron ja tez wiem ze wolno wszystko jesc ale w rozsadnych ilosciach (zeby nie zjesc kiligrama truskawek). Z nabialu to jogurty wykluczyc, ale to sie tyczy dzieciaczkow urodzonych w terminie. Rozmawialam z przyjaciolka co ona jadla gdy urodzila coreczke 1400 g w 32 tc to mowila ze jadla wszystko i mala nie miala problemow. I ja wyprowadzili ze szpitala chyba po tygodniu a mala jak osiagnela wage 2kg i wszystko bylo dobrze.
image
Monika - mi ostatnio pomaga herbata z mlekiem, ewentualnie te migdały zapijane wspomnianą bawarką

po coli mam gorszą zgagę :(
image

image

Jantarka super gratulacje!! Narazie same szybkie porody i oby tak do samego konca :)))
image
coli i migdałów nie mam :((( a herbata z mlekiem - dużo tego mleka ???
Mikulka, a gdzie dorwałaś czereśnie ? mniaaaammm :)))

Jolaa, to super, ze z małym wszystko ok :) wagowo chyba normalnie, ani mało ani dużo :)

Iron, fajnie ze mała z dnia na dzien w coraz lepszej kondycji... nam połozna mówiła, ze jedno jabłko i jeden banan spokojnie, bo to są owoce mało uczulające... nad resztą ostrożnie... ale Amelka to wcześniak, wiec u niej są jeszcze nie do końca wykształcone jelitka, wiec popytaj na oddziale co mozesz a czego nie...

Akamara, najwazniejsze, ze juz sie nie powtórzyło... tylko ciekawe skad to sie wzieło :/

Jantarka, serdeczne gratulacje ! Poród dość krótki to chyba nie był taki najgorszy ? opowiedz cos wiecej ;)
image

o matko ile czytania :) ja nie wiem skąd wy macie tyle czasu i przede wszystkim siły co by przed kompem siedzieć :)

ja też sama póki co daję radę się golić, troche wyzwanie jest no ale cóż, na depilację bym się nie odważyła, dla mnie katorga to regulacja brwi :P

ja balkonu nie mam a i mieszkanie ciemne i wilgotne więc i kwiatów brak, ale ja nie mam ręki do kwiatów, jak uschły mi dwa kaktusy mąż zabronił mi jakiekolwiek kwiaty do domu przynosić

o tym że paznokcie mają być niepomalowane na Zaspie też mówili, właśnie głównie po tym poznają że coś się dzieje nie tak.

dzisiaj byłam z małym na spacerze i złapały mnie trzy skurcze i już myślałam że będę dodomu wracać, ale przeszło więc jest ok, najgorzej to wytłumaczyć dwulatkowi że ledwo wyszedł a już miałby wracać jak on mało nie frunie na plac zabaw :)

Monika - herbatę tak 3/4 kubka i resztę mleka - tak żeby była ciepła (to może troszkę nawet mniej mleka)

natomiast jak nie mam czasu na herbatę albo jak już się jej opiłam, to przed spaniem prosto z lodówki i kartonika :) zapijam jeszcze parę łyków mleka

Mikulka a te czereśnie to chyba jeszcze jakieś szklarniowe, no nie? :) chociaż i tak narobiłaś mi smaka
image

image

image
hej z wieczorka:)
Jantarka gratulacje :),
tylko dziewczyny nie wyłamywać się wszystkie takie lekkie porody do końca proszę :)

Irongil pytaj się najlepiej w szpitalu, oni wiedzą co małej jest, czy jelita już ok, czy musisz mega uważać. Ale bardzo się cieszę, że u Was coraz lepiej :
Mleko zimne ratuję mi" życie " :) na moją zgagę to działa, własnie zaraz wybieram się do lodówki, bo własnie się zbliża :(
image
image
zrobiłam herbatkę - dzięki zobaczymy czy pomoże bo jak nie to nie wiem jak przetrzymam...
Jantarka, serdeczne gratulacje!!!:))
I mamy wreszcie dzidzie na inna litere niz "A";)

Irongirl, tez nie wiem, jak to jest u wczesniakow, ale uwazalabym na owoce,zeby nie byly sypane, na kawe kofeinowa, cytrusy (znow te owoce) i miod - tez uczula. A, i warzywka, ktore nadymaja, typu fasola, kalafior;) Twoja Mala jest bardzo silna, skoro juz samodzielnie oddycha, zanim sie obejrzysz, a juz Ja wypisza:))
imageimage
Dziewczyny serdecznie Wam gratuluje,a tym które jeszcze czekają życzę szybkiego porodu!!!

jantarka a Tobie szczególnie gratuluję bo urodziłaś tego samo dnia co ja moją córcie tylko że 2 lata temu :P I też przyszła na świat po trzeciej dawce oksytocyny :P
Gratulacje dla kolejnej mamusi:)
image

image
Czesc laski ja tak szybko. Mam chyba atak kolki nerkowej. Dzwonilusmy juz na Kliniczna i nas przyjma. Odezwe sie jak tylkj bd mogla. Milego dnia!!
image
Masia trzymaj się i zdrówka życzę.
image

image

Masia trzymj się dzielnie, oby jak najszybciej przeszło.
Iron, ja bym zdecydowanie konsultowała dietę z lekarzem,
Jantarka, wielkie gratulacje!
a co do czereśni to mi mąż przyniósł z warzywniaka pod domem, ale widiałam też na rynku :) i moe i są szklarniowe ale tak jak w przypadku truskawek to czuć to czereśnie były pycha :)
image
jantarka- gratki i witamy kolejną dzidzie ;)))
masia - dochodz szybko dosiebie ...

ja sie zastanawiam czy nie podjechac na kliniczną - zachowanie dzidzi mi sie nie podoba - a raczej brak tego zachowania ... juz raz dostalam opieprz od ginki za takie zachowanie wiec ... zjem śniadanie i jak nadal nic to podjade ....

miłej soboty
ma być ładna pogoda w weekend wiec trzeba korzystac ;))
ooolll, dzisiaj chyba niskie ciśnienie bo moja też spokojna,
na wyrazną prośbę se ruszyła 2 razy a tak to śpi jak suseł
image
Masia, współczuje :/ trzymaj sie i daj znać ! Mam nadzieje, ze to nie to, bo oprocz leków rozkurczowych i tak nic nie dadzą :/

Moja wczoraj wieczorem miala szał ciał- you can dance jak sie patrzy ;) a dzis chyba wypoczywa albo zbiera sily ;) bo tez dosłownie sie przekreca z boku na bok i tyle...

Za to ja od 2-5 nie mogłam spać... wrrr.. mam nadzieje, ze w dzień odeśpie, chociaz dziś (przynajmniej póki co) nie mam takiej niemocy jak wczoraj czy przedwczoraj....
image

Dzięki dziewczyny:)

Cały pobyt w szpitalu w Redłowie wspominam dobrze. Właściwie nie trafiłam na nikogo, kto by był niemiły. Na patologii położne podtrzymywały na duchu, lekarze też w porządku:) Całą dobę co 3 godziny była kontrola bicia serduszka w tym 3x dziennie KTG. We środę i piątek miałam oksytocynę, która zamiast wywołać skurcze powodowała u mnie takie spanie, że nawet na posiłki nie chciało mi się wstawać:)

W piątek lekarz powiedział, ze da mi dwa dni przerwy i na poniedziałek następne oct. I w poniedziałek było tak spokojnie, że już o 8 rano leżałam pod oct.

Po 2 h testu nie miałam żadnych bólów, ale na KTG pojawiły się regularne skurcze- ja to czułam jakby napinanie brzucha przy robieniu brzuszków. Wynik KTG, rozwarcie na 3 palce i waga małej z USG 2800- sprawiły, że zapadła decyzja o przebiciu pęcherza. I poleciały wody o 12:40- tak ciepłe, że aż się zdziwiłam. Potem podłączyli mi drugą porcję oct, powiedzieli, żeby zawiadomić męża, ale żeby sie nie spieszył, bo pierworódki tak szybko nie rodzą...

O 14:40 przyjechał mąż i z podwójnej sali ścisłego nadzoru przeszliśmy na salę rodzinną- malutką z wielkim łóżkiem i piłką. Cały czas leciała mi kroplówka i musiałam mieć podłączone KTG na okrągło, więc nie miałam za wiele możliwości ruchu. Po niedługim czasie zaczął pojawiać się ból przy skurczach- na początku do zniesienia, ale jak już się rozkręcił, to myślałam, że mnie rozerwie. Świetnie pomogło oddychanie torem brzusznym- wypychanie brzucha przeponą powodowało, że ból zmniejszał się o połowę i skurcze szybciej mijały. Siedziałam na ogromnej podłużnej piłce, za mną mąż na krzesełku i był moim oparciem sensu stricto:)

Bardzo szybko zaczęłam czuć lekkie parcie w brzuchu i zawołaliśmy położną- położyła mnie na łóżku, na boku z nogą w górze i od tej pory pilnowała, jak się mała układa. Skurcze się zmieniły z superbolesnych na uczucie, jakby mi Klitschko walił pięścią w brzuch:) I tak do momentu, aż położna powiedziała, że zmieniamy pozycję, bo malutka już jest ułożona i mam przy skurczach robić tłocznię.

Zmienili mi pozycję na siedzącą, z nogami na podwyższeniu i jak przyszedł skurcz zrobiłam wdech, podciągnęłam nogi na maxa, następny wdech i chlup! Mała wystrzeliła jak z armaty:)

Położna położyła mi malutką na brzuchu, Tato przeciął pępowinę tępymi nożyczkami- nie chciała się dać... Tato poszedł z położna na ważenie i mierzenie dzidzi,a mnie wtedy lekarz załatał.

Tato wrócił z Martą do mnie i mięliśmy 3 godzinki dla rodzinki.
Potem jazda na położnictwo, 3 dni badań, badań, badań i do domku:)
image[url=http]
Jejku Jantarka wzruszyłam się :) Szczególnie w momencie, gdy przeczytałam " następny wdech i chlup! Mała wystrzeliła jak z armaty:)

Położna położyła mi malutką na brzuchu, Tato przeciął pępowinę tępymi nożyczkami- nie chciała się dać.." Super, że macie malutką ze sobą już!!

Nasz synek, tak sie rozpycha, chciałabym juz też mieć go przy sobie!!!
Jantarka to super, że tak łatwo Ci poszło:)
Moja rusza się regularnie, ale mam jeszcze trochę plamienia- na moje oko to odszedł mi czop (tak mi się wydaje po konsystencji).
image

image
Jantarka serdeczne gratulacje:):):):)widzę, że z tym chlupnięciem mialaś tak jak ja:) fajnie, że masz już ją przy sobie:)teraz trzeba się dotrzeć:)

Białakatarzynko-nie poznałam położnej Haliny, albo może i gdzieś była ale nie zwróciłam uwagi na plakietkę.

Azura-z tą ligniną to powiem Ci, że będziesz miała taki pośladkościsk, że nie bój nic nic Ci nie wypadnie. Tzn ja mówię jak my robiłyśmy być może komuś będzie niewygodnie i wtedy majtki jak najbardziej. A ktoś napisał ale nie pamiętam kto (sorry),że odwiedziny. Powiem tak....u mnie wyglądało to tak, że odwiedziny były raczej krótkie bo po porodzie ciężko się stoi i siedzi...a ponadto ktoś np powie że będzie o 14 i przyjeżdza a dziecko chce jeść...także z tymi odwiedzinami to też bez przesady...:)
Kurczaki Nikaa to trochę słabo z tym krawieniem...całe 6 tygodni to chyba nadrobienie braku okresu w czasie ciąży:):)
Dobra dziewczyny lecę karmić małą i jedziemy na spacer na lody:)pierwszy raz od porodu:):)miłego dnia:)
image
Jantarka gratuluje !! :)

Tez bede rodzic w tamtym szpitalu i cieszy mnie fakt, ze mowisz, ze nie jest az tak zle ;) heh moze przestane sie w koncu bac ;P

image
Jantarka, gratulacje!!!!

Fajnie, że jesteście już razem zdrowe. Takie opisy baaaardzo dodają mi odwagi i myślę, że nie tylko mi ;)))
image image
Cześć Dziewczęta!

Po pierwsze Jantarka gratuluje! Super relacja.
A ja wczoraj miałam pierwszy fałszywy alarm, pojawiły się skurcze w pewnym momencie co 3 minuty...powiem Wam, że torbę do szpitala da się spakować właśnie w takim czasie...:P
Na szczęście po pół godziny przeszło...ale torba już gotowa...
Masia oby to nie było ic poważnego!
Patrząc na Wasze suwaczki, można by pomyśleć, że następna w kolejce będę ja z Emilką.....Choć u mnie całkowita cisza:( Zero skurczy przepowiadających, zero wód, czopów itd....Czuję się świetnie: krzątać po domu i ćwiczyć mogę cały dzień, ale kurcze jak przejdę paręnaście kroków cały brzuch mi sztywnieje. Jak usiądę - wszystko mija...Tak ładnie za oknem a mi został tylko balkon. Nie mogę się doczekać aż wystartuję z wózkiem ;))
image image
Jantarka, gratulacje!! Jak milo sie czyta jak ktos tak opisuje porod :) Tym bardziej ze opieka byla ok. Ja tez bede rodzic w Redlowie wiec dodalo mi to odwagi :P Ja ogolnie nie boje sieporodule to chyba kazda z nas ma chwile wątpliwosci :)

Musze jakos nadrobic wasze posty bo wczoraj system mi padl i mam sporo do nadrobienia... Poki co maz naprawi mi wieczorem kompa wiec bedzie czas. Pogoda piekna, choc mi nie sprzyja... Umowilam sie z mama na zakupy, poszlam z Leszczynek do Chyloni na pieszo i mialam problem z powrotem, zawroty glowy, nagle slabo i trzeba bylo dzwonic po meza.
A tym czasem lece na grilla :) posiedze troche na powietrzu i bedzie ok :) Milego dzionka laseczki!
image
image
hej Dziewuchy :)
Jantarka mega gratulacje!! Jeszcze poprosimy zdjęcie małej Martusi :)
Ale to pięknie brzmi, raz, dwa i jest :D Życzę wszystkim, i sobie też, aby własnie tak było :)

Masia a co u Ciebie?? Przeszło??

Byliśmy wczoraj na kręglach, z rodzicami ;] Oczywiście grałam razem z tatuśkiem na zmianę, bo powiem Wam że męczyłam się trochę :P No ale jak już rzucałam to normalnie 8 na 10 rzutów to strike :D Stwierdzili, ze potrójną siłą rzucamy i to niesprawiedliwe :D
A dziś noc muzeum także chyba się gdzieś wybierzemy.
Więc odstresowywania ciąg dalszy :]
Trzymajcie się, buziaki!!
image
Jantarka, piękna relacja :)) jeszcze raz gratulacje !!
Ja juz tez chce mieć małą przy sobieee.... :(

Moja wczorajsza i przedwczorajsza niemoc poszłaaa wiec dzis pracowicie zaczełam dzien, okna umyte, odkurzone, poprasowane i pranie zrobione... teraz powoli robie pedicure i reszte dnia sie zamierzam obijać :)
image

no to ja się zbieram na spacerek :)
tak więc miłej soboty :)
image
Mamuski gratulacje:)

a my mamy dzisiaj bardzo pracowity dzionek od rana mąż sie uwija w kuchni, do tego sprzatanie i opieka nam mała, bo urządzamy grila dla znajomych tak zeby mogli poznac nasza kruszynkę-na szczscie jest ładna pogoda!

Z tego co pamietam to na klinicznej nie było ligniny tylko takie duze podpaski wygladały dokładnie tak jak te podkłady poporodowe z belli i dawali je tylko na porodówce pozniej korzystałam ze swoich. Ja osobiscie nie wyobrazam sobie pobytu bez tych jednorazowych majtek, ale moze dlatego,ze ja bardzo dobrze sie czułam i duzo sie ruszałam od samego poczatku.
image
Jantarka, bylas bardzo bardzo dzielna!:) I z Twojego opisu wynika, ze porod nie dal Ci tak bardzo w kosc, choc miedzy slowami zrozumialam, ze bolalo i ze mialas szycie. Podziwiam taki spokojny opis:))

My tez wreszcie postanowilismy wywlec sie z domu na spacer, wiec zycze wszystkim slonecznej soboty!
imageimage
Melduję się!
Dopadł mnie dzisiaj zły nastrój, siedzę sama w domu. Chciałam iść na spacer, nawet kawałek uszłam ale się wróciłam, mój brzuch ma gorszy dzień:( Zamiast leżeć to ja oczywiście wzięłam się za porządki, ale już się stuknęłam w czoło, zjem obiad i się kładę.
Masia współczuję bólu, mam nadzieję, że przejdzie i nie będą chcieli Cię trzymać w szpitalu.
To mała Aurelka dzisiaj debiutantka, grill fajny pomysł:)
imageimage
hej wszystkim
JANTARKA gratulacje córeczki :-)

Ja niestety nie mam czasu na razie wszystko dokładnie nadrobić ale jeszcze trochę i mam nadzieje że znajdę chwilkę :-)

Mi mały czasami ciśnie się w dół ale już nie tak mocno jak wtedy więc spoko :-)
Może jednak poczeka do terminu :-)

Sylpiw a jaki numer bloku masz to sie tam przejdę i może akurat mnie wypatrzysz :-)
wczoraj spaliśmy pierwszy raz w mieszkanku i było bardzo przytulnie :-)

Już bym chciała mieć spokój i spokojnie kawkę w ogródku pić :-)

pozdrowionka na weekendzik
image[/url]
image
Gratulacje:)

A ja polecam na brodawki masc maltan:) uratowala mi Ĺźycie:d

Wiec mogd jesc wszystko poza ciezkimi rzeczami i tymi co moga uczulac:) i ograniczyc nabial. W poniedzialek do domu:d chcialam dzisiaj isc, ale lekarz powiedzial ze takich przypadkow jak ja nie puszcza sie w weekend:d ze jestem mega dzielna i ze mnie podziwiaja i boja sie o mnie:)
Ja chwilowo w domu
na klinicznej dostalam opieprz ze tyle czekalam
zrobili mi ktg potem usg
w miedzy czasie musialam pic cole

Niby wszystko ok ale dzidziak sie nie rusza
Za to lezy w poprzek
gin sie dziwil ze nawet w czasie usg byla spokojna

Puscili mnie do domu z nakazem picia coli jedzenia czekolady
jak sie do wieczora nie rozrusza mam wrocic do ni

Na razie cisza ...... jestem cala w nerwach na to uparte kozlatko ......
Jak ja moge mala jeszcze rozruszac jakis pomysl ?.?.ch
banka- miałam szycie, poprosiłam lekarza, żeby szył tak, żeby mąż był zadowolony;) Położna, która przyszła do mnie po szyciu powiedziała, że pięknie wyszło i nic nie będzie widać. W poniedziałek idę na zdjęcie, ale w niczym mi nie przeszkadzają, tylko czuję dyskomfort.

Tak wyglądała Marta drugiego dnia życia:

Uploaded with ImageShack.us
image[url=http]

Uploaded with ImageShack.us
image[url=http]
melduje się rozpakowana:-)
niedawno wróciłyśmy z małą do domku.
data 17.05 godzina 4:40
długość 51cm, waga 2470
Gratulację Bozenka, witam po stronie rozpakowanych:)
image[url=http]
powiem wam jedno:
warto pocierpieć:-)
Gratuluję kolejnej mamusi:) Prosze, nawet malutka trochę poczekała żeby tatuś ochłonął po podróży. Szybko Waś puścili z tego szpitala, widocznie wszystko super się udało:)

ROZPAKOWANE:
Kwiecień:

Maj:

14.05 (01.05) - jantarka - córeczka Marta 3400g, 56cm, Redłowo SN
15.05 (26.07) - Irongirl88- córeczka Amelia 1200 g, 43 cm, Zaspa CC
17.05 (10.06) - Bożenka83- Córeczka Amelia 2470 g, 51cm, Wejherowo SN

2 w 1
Majowe:
07.05 - czarnula
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW

Czerwcowe:
01.06 - banka - Synek
07.06 - stokrotka84
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - marzena-rumia

Lipcowe:
12.07 - Joann4
13.07 - Dori30
15.07 - Curly5
20.07 - enigma
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
imageimage
gratulacje Bożenka!
oj wysypały nam się dzieciaczki!

jantarka - coś z foto jest nie halo, bo się nie pokazuje :(
image

image

Jantarka nie przekopiowałaś całego linka.
Ooll ja swojego malucha mobilizuję do ruchu ręką, całą dłoń kładę tam gdzie najcześciej uderza nóżkami i trochę mocniej (ale delikatnie) dociskam, chwilka i mam odpowiedź:) Może mała ma bardziej leniwy dzień, nie martw sie na zapas.
imageimage
pq hahaha coś o tych 3 minutach na pakowanie wiem... jak po długim łikendzie źle się poczułam i mieliśmy jechac do szpitala, to też mi tyle zajęło pakowanie, a tyyyle gadania było wcześniej że mam się przygotowywać, no i proszę - wystarczyła chwila :))))

Mała757 - mój numero to 37 :) będę wypatrywać z balkonu :)
ale kawusi w ogródku to Ci zazdroszczę, chociaż dziś to trochę piź*dzi, jak na wypoczynek na łonie natury :)
image

image

Gratulację dziewczyny :))
Dalej idzie bez problemów, super tak trzymać do końca :) !!!!

A ja dziś ,mega dotleniona , polecam park dendrologiczny Wirty koło starogardu gd. PIĘKNE MIEJSCE:)
Piknik , oglądanie, dodtlenienie i jeziorko :)
image
image
jantarka, normalnie tryska od Ciebie optymizm :) fajnie ! A jak z karmieniem ? jak nie mozesz wrzucic fotki, wyslij którejs z nas na maila :)

Bożenka, gratulacje ! Czekamy na dokladniejszą relacje :) no i koniecznie fotke !!

A ja wyciągam meża na spacer i lody :) a potem ide śmignąć na kolanach podłoge w kuchni i łazience ;)
image

oolll... kurcze, nie wiem jak Ci podpowiedzieć... moze poskacz, poturlaj sie co by mała pozycje zmieniła ;) albo zjedz coś co lubi albo czego nie lubi...
moja sie rusza po kiełbasce z grila np ;) słodycze na nią nie działają....

Nie martw sie, bedzie dobrze !
image

Oooll, a ja jak poloze sie na plecach, to zawsze tak irytuje tym malucha, ze zaczyna sie ruszac...

Bozenka, gratulacje!!!:)
imageimage
Witam się sobotnio i uciekam:)
Jantarka gratulacje, czekamy na fotki:)
image
Ale fajnie :) kolejna rozpakowana!! Gratulace Bozenka!
Na moje dziecko zawsze dziala jak zjem slodkie i poloze na lewym boku :)
image
image
Bożenka gratuluje:):):)rośnie lista rozpakowanych a jak patrzę na suwaczki to zaraz będą kolejne się rozpakowywać:) My dzisiaj testowaliśmy samochód z fotelikiem i wózkiem:) No i zaliczyłam dzisiaj małego lodzika na skwerze (to mój kawałek krowy na dzisiaj-wg poleceń p. Iwony:)) no i zobaczymy jak mała zareaguje. Mój mężuś się śmieje z naszej małej, jak widać że się meczy i rusza rączkami i nóżkami, przystawiam ją do piersi i nagle idzie bąk i błoga mina i idzie w kime:)Agatka bardzo lubuje się w robieniu kupy podczas jedzenia, ciekawe po kim to ma:)dobrej nocki:)
image
Bożenka, Jantarka gratulację!!

Jak na razie w maju to dziewczynki szaleją :) i nie tylko na A :)
Teraz lista się układa zgodnie z długością nicków mam :)

Wczoraj byłam na pedicure, kurcze strasznie ciężka praca tak siedzieć i trzymać zgięte w kolanach nogi :) w poniedziałek idę znowu do fryzjera, poprawka z rozrywki bo jestem ruda a nie miałam być!!

Mój maluch się ostatnio też słabo rusza, czasem się poprzekręca ale nie wiem czy to nie za mało albo się wypina to znowu nie wiem czy to twardniej mi brzuch czy to on. Momentami to już sobie wkręcam, że mi wody odeszły a ja nic na ten temat nie wiem.. eh straszna panikara ze mnie :( i mam ten sam problem z rozruszaniem go.. oooll oby się w końcu rozbujały nasze dzieciaczki :) daj znać czy u Ciebie się poprawiło, 3mam kciuki.
image
pomelo:
też tak mieliśmy z kupą i jedzeniem ... śmiałam się zawsze że po prostu zwalnia miejsce na mleko :P

oool -napisz czy już jest poprawa ...
Ja tylko o czekoladzie wcześniej słyszałam, nie wiedziałam nawet że cola też działa pobudzająco na dziecko.

Gratulacje dla rozpakowanych ....

A u mnie w domu remont - jeszcze tyle roboty przed nami że wolę nie myśleć o tym.
A ja od paru dni żyje tak intensywnie rozrywkowo, że poprostu padam na twarz :-) W środe zalicdzyliśmy znajomych i granie w karty do puźnej nocy. W czwartek poszłam z mężem na randkę - byliśmy na filmie "Nad życie" Fajny film tylko głupio się ogląda jak się zna zakończenie, no i oczywiście po nim miałam strasznego doła. A wczoraj wybraliśmy się do Gdańska ze znajomymi. Poszliśmy na dobrą kolację, puźniej siedzieliśmy na dworze na drinkach - ja oczywiście bezalkocholowych :-). Brakowało mi tego i naprawdę chociaż to było intensywne spędzanie czasu to się naprawdę zrelaksowałam. A dziś pojechaliśmy na grilla i po naszą córcie. Muszę powiedzieć że gdy wróciłą do domu to tak jakby do naszego mieszkania wróciło życie. Ta jej nie zamykająca się buzia, wygłupy i śmiechy. Po takiej rozłonce łatwiej się dostrzega jaki sens naszemu życiu nadają dzieci. Już się nie mogę doczekać tej drugiej dziewuszki :-)
A i córcia zachwycona rozłożonym łóżeczkiem, ciągle kładła na przwijak swoje lale je przebierała, wkładała do łóżeczka i włączałą karuzele. Mała pomocnica mi rośnie :-)
Ale się rozpisałam :-) a i gratuluję nowym mamuśką :-)
image
image
oolll, i co tam z Elizką, dała się przekonać do ruchów?
ja już coli nie pije w ciązy bo jak oststnio wypiłam pół litra to sie bałam że rodzę,'daj znać co tam u was

Bożenka, gratuluję :)

Kurcze ciekawe co tam u Masi, jak się biedna czuje

ja dzisaj od 13.30 na spacerze i właśnie wróciłam, na oniec już byłam tak zmęczona z jechałam na rowarze - podobno nie wolno ale argumentacja, że można spaść do mnie nie przemawia :)
image
ja nadal mam problem z logowaniem:-(

co do relacji to jak tylko ogarnę całe swoje nowe życie:P
dziewczynki serdeczne gratulacje dzidziusiów :-)

Sylpiw niestety dzisiaj szans na spacer nie miałam ani na kawusie w ogródku bo dopiero po godzinie 20 przywieźliśmy resztę rzeczy i skończyliśmy sprzątać stare mieszkanie a później pojechaliśmy moją mamę odwieźć do domku i dopiero nie dawno wróciliśmy
Ale mam nadzieje że znajdę jeszcze chwile wolną dla siebie zanim się rozpakuje :-)

pozdrowionka i spokojnej nocki
image[/url]
image
W poniedzialek ide do domu i tak mnie sie zastanawiam... Czy o becikowe moge starac sie juz czy muszę czekac az mloda wyjdzie ze szpitala? Bo nie mam pojecia zielonego...
Hejka z rana
Irongirl o becikowe z tego co wiem możesz już się starać, potrzebujesz tylko zaświadczenia od lekarza prowadzącego i jakiś wniosek. Nawet pewnie łatwiej będzie Ci to wszystko poogarniać (jakieś tam pesele i inne) jak Amelka jest pod dobrą opieką.

A kolejnej rozpakowanej Mamusi gratuluję i zazdroszczę :) Wczoraj byłam na malutkim spacerku a tak popuchłam jak purchawka, łydki mnie całą noc bolały i puchły...czuję się koszmarnie...nie myślałam, że kiedykolwiek w życiu to powiem, ale ja chcę żeby było zimno!!!!!!!!!!!
Hej iron. Na mój gust becikowe jest za urodzenie a nie za pobyt w konkretnym miejscu. Więc raczej starać się możesz. Jak ja będę w szpitalu to mój mąż będzie się starał o wszystkie świadczenia. Nawet wczoraj ściągałam sobie wniosek ze strony mopsa do wydrukowania.
image

image

Witajcie Dziewczynki :-) :-) :-)
jeden dzień mnie niema i 2 rozpakowane :-) :-)
jantarka i Bożenka - wielkie gratulacje ode mnie :-)
wyczekuje fotek Waszych dziewczynek - widzę że jak narazie panny w maju rządzą :-)

masia, współczuje kolki nerkowej i mam nadzieje że sytuacja opanowana.
oooll, jak tam Twoja śpiąca królewna ?:-)
ja smaruje brodawki maltanem od ponad 2 tyg, tak przeczytałam na ulotce że można je tak przygotowywać do karmienia.
my od wczoraj w Helu :-) Pozdrowionka :-)
Irongirl do becikowego musisz mieć zaświadczenie od lekarza, wniosek, ale we wniosku musisz mieć pesel, na który czeka się ok miesiąca. Także proponuje iść najpierw odebrac akt urodzenia, weź sobie wniosek i weź numer telefonu aby dowiadywać się na bieżąco czy jest już pesel. W trakcie możesz sobie też zaświadczenie od lekarza załatwić.
Azura ale Ci zazdroszcze...my z mężem co roku jeździliśmy na weekend na Hel....w tym roku na razie musimy sobie darować, ale jak mała podrośnie to mam nadzieję, że gdzieś pojedziemy. Dzisiaj ma być pięknie więc korzystajcie z pogody:)
image
no to i ja się witam,
po wczorajszym maratonie spałam do 9.30,
no ale teraz szybka kawka i trzeba się gdzieś wybrać bo pogoda ładna, oby nie za ciepło było :)
image
Heja!

Oj coś się nie odzywają Masia i Oooll :/
Ja dzisiaj aktywnie od rana, jak zwykle od 5 spać nie mogłam, ale to nic straconego, byłam przepalić DPF w madzi bo ostatnio jeżdżę tylko po mieście a nie chcę by się zapchał ten filtr. Zajechałam sobie do tesco w drodze powrotnej, odkryłam super czekoladę- goplany gorzka malinowa, jak dla mnie pycha!!!
Idę na taras troszkę słońca złapać jeszcze przed południowym upałem.
Rowerem Mikulka jechałaś, niezła jesteś!
Jak dzieciaczek nie ma PESELu to np. w przychodni wpisują go tylko po imieniu i nazwisku? Jak wygląda sprawa ubezpieczenia?

Akamara jesteś ubezpieczona w PZU, wysyłałaś już wniosek o kaskę?

Też tak wczoraj myślałam, że nasze chłopaki coś w tyle, prawie same dziewczynki na razie.
imageimage
a no jechałam na rowerzy i było super tylko się ludzie dziwnie patrzyli, ale żeby nie było do jechałam sobie scieżką rowerową we wrzeszczu i z górki :)
więc w zasadzie siedziałam :)
image
oolll, Masia... cały wieczór o Was myslalam... dajcie znać co i jak !

Mikulka, nie powiem, odważnie ;) d*pka Cie nie boli ? ;)

Azura,zazdroszcze urlopowania na Helu... :)

My dalej 2w1, czuje, ze czeka mnie poród bez małza :( bo dzis raczej nic sie nie rozwinie...
Zaraz uciekamy na spacer i po jakies małe zakupy na obiad bo popołudniu mają być burze... chociaz póki co nie wygląda jakby miało padać ;)
Miłej niedzieli !
image

nulka, co tu dużo kryć,
d*pka niech się hartuje :)
image
dziewczyny do becikowego nie trzeba peselu (przynajmniej w naszym mopsie), na wniosku w miejscu peselu można podac date urodzenia, my wniosek składalismy na poczatku maja, jak tylko odebralismy akt urodzenia i zaswiadczenie od lekarza.

sylwiaagnieszka pieniadze z pzu dostalismy ekspresowo, wszystko załatwione przez strone internetową-takze bardzo fajnie.
image
hejka, ale senna pogoda:( Nie mialam odwagi ruszac gdzies dzis na fajny spacerek z uwagi na ta moja wysypke (na razie jest pod kontrola i widac tylko strupy po drapaniu), wiec po basenie Mai spalam dzis kolejne dwie godziny;))
Mikulka, ale musialas super na bajku wygladac!:) i pewno brzuch byl taki lekki z gorki:)
Sylwiaagnieszka, przez pierwszy msc w przychodni Maje przyjmowano na moja ksiazeczke, czyli wizyty ida na ubezpieczenie rodzica.
a od Oooll i Masi cisza... oby wszystko ok!
Azura - tez zazdraszczam urlopu:)) relaksuj sie na maksa!
imageimage
no ja już też się o Masie i Ooll denerwuje, jak do jutro nie dadzą znać to będe ich szukać na klinicznej przed szkołą rodzenia bo z tego co wiem i jedna i druga się właśnie tam udały
ja dzisaj miałam nie latać a właśnie z 2h spacerku wrociliśmy :)
image
My tez właśnie wrócilismy... jednak uwazam, ze prawie 2 godziny łazenia bez mozliwoscia usiądnięcia, zakupu picia i bez małego wiaterku to zdecydowanie przegięcie...

Pierwszą rzeczą jaka zrobilam to był zimny prysznic :D teraz jem lody i czuje, ze nic wiecej dzis nie zjem... no chyba, ze kolejną porcje ;) i mam jeszcze kiwi i pomarańcze, to moze w ramach kolacji sobie zaserwuje :P

Oolll, Masia, weźcie sie odezwijcie.... dziewczyny, zadna nie ma do zadnej nr telefonu? :(
image

Witam dziewczyny

Dopiero odkryam to forum, mam termin na 19 lipca ale prawdopodobnie czeka mnie CC w czerwcu na klinicznej! Zaraz sprawdze jak tu sie trzeba zarejestrowac i trochę spóźniona ale do Was dołączę :D
No właśnie ni ma nr tel.do żadnej, Masia pisała kiedyś z telefonu na forum, a teraz cisza :/ nie świadczy to dobrze.

Akamara ale fajnie, chociaż jedna sprawa będzie bez biegania po urzędach:)
Wydaje mi się, tak na chłopski rozum, że PESEL nie powinien być niezbędny do becikowego, bo to aż miesiąc czekać, ale ok wszystkiego się dowiemy tzn. tatusiek się dowie bo to on będzie załatwiał to wszystko.
imageimage
napisałam do oolll smsa, jak odpisze dam znać, a do masi nie mam kontaktu :(
image
ooollll odpisała iż Mała nadal się za dużo nie wierci ale są w domu a nic nie pisze bo trojmiasto się jej wiesza,
więc wiadomo, że u jednej jest w miarę ok :)
image
Gratuluje nowym mamusiom :)

Ja jestem po ciężkim weekendzie na uczelni i zajęciach terenowych w lesie i do tego wpadłam jedną nogą do jeziora ;)

Przez resztę dnia odpoczywam i leniuchuję.
w końcu udało mi się wejść na drugim lapku - nie wiem czemu od wczoraj wieczora póżnego otwieral mi sie nasz wątek do jednego postu i nie chcial sie wgrać do końca ... wiec nic napisac nei moglam

wczoraj wlasciwie jeszcze o 20 byla cisza, dopiero okolo 21 - jak juz chcialam jednak wrocic na kliniczną - mala dala znac ze ok
a tak dzisiaj znowu mam śpiącą królewnę - nie powiem nerwy mam w strzepach ......
i jak tu sie ma mama wyluzowac jak dziecko takie uparte koźlątko .... i nic na nią nie dziala
wczoraj juz czulam sie jak idotka- bo koleżanka połozna powiedziala mi ze mam mocno rozchuśtac brzuch - tak wiecie wziąć go w objęcia w dwa ramiona i rozbujać - podobno to pomaga - no troche pomoglo - ale uczucie takiego bujania dziwne .... ehhh
nawet nie wiedzialam ze tak mi zabraknie tych kuksancow od środka i rozpychania ehhhhh

bozenka- gratki wielkie !!!
akamara - o dobrze wiedziec z tym pzu bo ja tez tam ubezpieczona ;)
mikulka- moja friend jeżdziła do 9 m-ca na rowerze hehehhe i mowila ze superr .... super??? tak na dłuższą mete???
sylwiagnieszka- a gdzie ty mieszkasz , ciagle zapominam zapytac a mam jakies wrazenie ze nie daleko ....
ja od jutra biore sie za pranie dzidziaka rzeczy - dzisiaj wyprałam i na ogrodku wyschło mi w ciagu godziny an wiór wszystko ;))))

miłego dnia!!

aaaa ja nie wiem jak masia wyglada - jak siedzialam te 3 h na klinicznej w roznych miejscach to byly 2 inne laski co tez czekaly na izbie ale nie wiem czy to ktoras z nich ....
aaa jeden plus ze sobie zwiedzilam kliniczna - bo bylam na izbie przyjec, na patologi i na polożnictwie hehehehhe
Masia z samego rana wybierała się na IP.
Mieszkam na Zamiejskiej, blisko skrzyżowania z Małomiejską,Raduńską,Podmiejską.
Ja dzisiaj leniuchuję, plecy znowu zaczęły boleć i ciężkoooooo, czuję się jak słoń. Zazdroszczę niektórym Wam werwy.

Akamara a trzeba było dodawać akt urodzenia w PZU?
imageimage
oolll, no to dobrze, ze młoda sie jednak troche poruszyła... teraz napewno bedzie sie troche mniej ruszać, z braku miejsca... no to teraz bedziesz bujać brzuch;)

Ja troche sie przespałam i ciągle trzymam sie zdania, ze dla mnie jest dzis zdecydowanie za ciepło... czekam na wieczór....

A jutro na 7:20 na KTG ! Nie mam pojęcia jak podniose tyłek po 6, bo nawet do lab jeździłam koło 9 :P
image

no to chyba okolica w pobliżu ;) bo to chyba orunia górna??

nulka- a ja te temp uwielbiam tylko wychodzi na to ze młoda nie bardzo ... a z brakiem miejsca rozumie ... ale bez przesady jakas łaczność mogłaby być zachowana z rodzicielką ;))

nulka- a jak twoj krolas znosi upały - bo tulisiasty mniej je i jakiś taki mało r******y jest ... i sie zastanawiam czy mu nie za cieplo

aaaa irion- super ze juz wychodzisz !!! dzielna jesteś bardzo i młoda po mamusi to ma wiec pewnie niedlugo bedziecie juz razem ;)) wielkie usciski dla ciebie !
Moja ciągle pije, ciągle sika a ja ciągle sprzatam :P Z apetytem nigdy nie ma/nie miała problemu :P
Ale puszczam ją dopiero wieczorem jak zamkne balkon, bo boje sie ze nie wyhamuje ;)
image

nulka- no ja mam drzwi na ogródek tylko uchylone do góry (nie wiem jak to opisac) bo bym juz go nie zobaczyla - a tak to podchodzi sobie popatrzeć przez okno na trawe - ale takie słońce jest ze nie chce go ciagac na ten skwar ...
sylwiaagnieszka trzeba było załączyc zeskanowany akt urodzenia, dowód osobisty i podac nr konta, ja składałam wniosek w czwartek ok 21, a w poniedziałek pieniądze mielismy juz na koncie.
image
Dziewczyny apropo zwierzat.. Moze macie jakis pomysl na to, aby kota odzwyczaic do wskakiwania do lozeczka ??? Jeszcze synka z Nami nie ma, lozeczko stoi skrecone od jakiegos czasu i moja kotka notorycznie tam spi.... Musze przewijak klasc i inne pitolki, co by jej utrudnic mozliwosc lezakowania... ;/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
male sprostowanie mojej wypowiedzi: nie pitolki a pitolki hehe...
pitolki* chyba mam cos z klawiatura
sylwiaagnieszka masz jakieś sprawdzone sposoby na bolące plecy, bo ja już dzisiaj nie wytrzymuje z bólu. Żadna pozycja nie jest dobra :(.
,image
Wow to PZU ładnie podchodzi do sprawy, dzięki za info:)
Sprawdzonego sposobu na ból pleców nie mam, ale najlepiej się czuję jak leżę w moim kojcu.
Też mam kotkę,która myślała, że łóżeczko jest dla niej, tak samo leżaczek, wózek, wanienka itp. Musiałam parę razy ją pogonić, głośno klaskałam i głośniej do niej mówiłam- znaczy się wrzasnęłam:P Trzeba robić to za każdym razem jak wskakuje i po czasie skuma o co chodzi. Obecnie nie wskakuje do łóżeczka, przynajmniej ja tego nie widzę a pokoik malucha stoi otwarty.
Oooll ja bliżej Traktu mieszkam i mój budynek terytorialnie przynależy do dolnej Orunii.
Moja kotka też dzisiaj niemrawa, podobnie jaj jej pani, cały dzień śpi, do miseczek podchodziła tylko się napić.
imageimage
Hej dziewczyny, jak wytrzymujecie ten upał? Ja dzis z mezem i synkiem pojechalam do Krzesznej do mojej mamy na działke. Co chwile szukalam kawałek cienia bo wytrzymac sie nie dało, cala mokra! A jeszcze ubralam sobie letnie spodnie sprzed ciazy to mialam caly tylek mokry :P Teraz wieczor i az milo sie oddycha :)
image
image
Mój kot też wskakiwał do łóżeczka...póki co włożyliśmy do niego wanienkę, fotelik i inne pierdoły i dał sobie spokój. Chyba nie czai, że to nie dla niego...bo w końcu łóżeczko jest małe i on jest jedyny mały w tym domu :) A nie ma opcji żeby nie wchodził do pokoju, bo to nasza przy okazji sypialnia...mam nadzieję, że Malutka zadziała na niego odstraszająco...a jeśli nie to koleżanka sprzedała mi sposób z olejkiem cytrynowym, którym trzeba lekko spryskać łóżeczko...zobaczymy jak wyjdzie...totalna izolacja Małej i Kota na pewno nie wchodzą w grę...
Pq sprzedaj dalej sposób z olejkiem cytrynowym :) Może się przyda.
Kiedyś kupiłam płyn Akyszek, który niby miał odstraszać koty, mojej w ogóle nie przeszkadzał, no może samo psiukanie jej się nie podobało.
imageimage
ładnie czytam, przecież napisałaś co trzeba zrobić z tym olejkiem, ale gafa ;/
imageimage
A tak z ciekawosci, dziewczyny ile macie na plusie ??? Ja 20 słodkich kg :)

Trzeba bedzie sprobowac z olejkiem cytrynowym na kotecka :D

martuchowata: ja np w dniu dzisiejszym bylam na plazy i moczylam stopki w lodowatej wodzie, jaka ulga
hej mamuśki:-)
ja z takim pytaniem bo mam straszne bóle poporodowe odkąd macica zaczeła się kurczyć, macie jakies sposoby, oprócz paracetamolu?
bo jak karmię to prawie płaczę tak to boli... ale podobno tylko wieloródki tak to odczuwają...jak tam u was?
heheh sylwiaagnieskza- to moj krol jak twoja kotka dzisiaj mial, za to teraz wzielam go na ogrodek to normalnie szal ciał ze szczescia - takie młynki i skoki robil ze wszyscy sie gapili jak brzuchacz lata za krolem z wyciagnietą łapką - musze mu kupić taką smyczke automatyczną jak psiaki mają, bo ta dla krolikow zdecydowanie za krotka ...

bozenka- moze efelargan?? to tez paracetamol ale mocniejszy i w lepszej do przyswojenia postaci

akamara - fajnie ze juz ktos przeszedł drogi bedzie łatwiej załatwiac jak dojdzie co do czego heheh
a becikowe sie zalatwia w mopsie - jakos dzielnicami czy gdzieś centralnie???
majlazz20a - na nasze koty (mamy dwa) nie działały żadne olejki ani inne specjały, ale wymyśliliśmy inny sposób. Łóżeczko małej stoi u nas w sypialni, gdzie poza kotami uwielbiał spędzać też czas pies, więc na dodatek mieliśmy strasznie dużo sierści na podłodze. Teraz zainstalowaliśmy taką drewnianą bramkę przed drzwiami (jak bramka oddzielająca schody w domu, żeby dziecko nie spadło), a do bramki przypięliśmy firankę na płasko. Więc teraz do pokoju wchodzić nie mogą, a pokój jest otwarty, na dodatek sierść nie fruwa, bo firaneczka zatrzymuje. Dodam że moje koty też są strasznie ciekawskie i wchodzą gdzie tylko mogą, a ich ulubionym miejscem jest np koszyk pod wózkiem - tam śpią w ciągu dnia na zmianę :)
image

image

oooll spoko jakby co to służe pomocą, a co do mopsów to nie wiem, bo w pruszczu mamy tylko jeden oddział.
image
Akamara - a mops, to tam gdzie się rodzi dzidzia, czy gdzie są zameldowani rodzice?
image

image

Chyba tutaj można spr gdzie należymy http://www.mops.gda.pl/index.php?id=112 tylko nie wiem czy w takim centrum składa się wnioski o becikowe.

Tu jest wniosek, przedostani
http://www.mops.gda.pl/index.php?id=84
imageimage
Ja kota to nie mam ale za to krolika i chomika. Ktos mi powiedzial ze powinnam sie ich pozbyc dopoki jeszcze malej nie ma. Krolik nie wychodzi z klatki bo odkad sciagnelam dywany i mam tylko panele to ten zbuntowal sie i stwierdzil z slizgac sie nie bedzie, choc klatke ma otwara 24h na dobe :P no chybaze w cieply dzien wywale go na balkon bo tam mam polozony dywanik i wtedy sbie biega. Chomik tez w klatce, czasami wezme go na rece zeby pogłaskac... Wiec czy takie malenstwa moga byc niebezpieczne dla dziecka? Serce sie kraja jak mysle ze mam oddac krolika ktory ma juz 4 lata a chomik 2,5...
image
image
Martuchowata ta os. która tak Ci powiedziała, widocznie nigdy nie miała kochanego zwierzaczka! Ja rozumiem gdybyś miała niewychowanego bullteriera, który rzucałby się na ludzi ale króliczek i chomik...
W zeszłym roku, z racji tego że miałam katar który mi chciał mi przejść, poszłam do alergologa, ten od razu bez jakichkolwiek badań kazał pozbyć się kota, już w jego gabinecie miałam łzy w oczach a jak wyszłam to rozryczałam się na dobre. Michał się przeraził, że jestem poważnie chora. Oczywiście okazało się, że to nie przez kota, w sumie to nadal nie wiadomo skąd ten katar.
imageimage
Martuchowata - a myśmy byli u alergologa z naszym siedmiolatkiem - ma na okrągło problemy z krtanią. Podejrzewaliśmy alergie m.in. na koty czy inne zwierzęta. Okazało się że nie ma, ale przy okazji dowiedzieliśmy się, że nawet jakby miał, to pozbycie się zwierząt nie da od razu żadnych rezultatów, gdyż alergeny z sierści "siedzą" w mieszkaniu jeszcze parę lat od bytności zwierzęcia.
image

image

Mops tam gdzie osoba starająca sie jest zameldowana, wiec jezeli mama jest zameldowana w innym miescie niz tata i to on bedzie składał wniosek to dodatkowo bedzie potrzebne zaswiadczenie z mopsu z miasta mamy o tym, ze ona sie nie ubiegała o becikowe- mozna samemu wziac, albo mops sam sobie to spardzi, ale wtedy wypłata trwa troche dłużej.
image
dzięki bardzo Akamara, bo szykowaliśmy się na poszukiwania mopsa w gdańsku
image

image

Wlasnie tez dziwilo mnie to stwierdzenie ze powinnam pozbyc sie zwierzat... Do tej pory moj 6 letni syn nie mial zadnych problemow ze zdrowiem ani zadnej alergii wiec mysle ze jak mala sie urodzi to tez nic nie bedzie.
image
image
Cześć Mamuśki
kolejny tydzień do przodu:-) Dwie moje koleżanki już się wysypały i mają dzieciaczki przy sobie - kurcze jak im fajnie.

A my mieliśmy fajny weekend m.in. byliśmy na kabaretonie w Hali Olivia - super było, tylko tyłek mnie bolał na maxa bo tam takie twarde drewniane siedzenia mają, a całość trwałe ze 4 godziny:-)

Co do zwierząt to mamy dwa koty i nie wyobrażam sobie abym miała się ich tak po prostu pozbyć bo będzie dziecko... rozumiem, w przypadku alergii albo agresywnych zachowań, ale to wychodzi po czasie a nie teraz.
Moje też zawłaszczyły sobie wózek i fotelik, przeganiam je ale to niestety mało skuteczne, cóż mam nadzieję, że im przejdzie jak zobaczą prawdziwego "lokatora" tych sprzętów;-)))

Gratulacje dla rozpakowanych:-)
image

Hej dziewczyny :) zapowida nam sie kolejny cieply dzien... U mniej uz na balkonie termometr pokazuje 19 st. Zaprowadzilam Pawelka do przedszkola i szybko do domu... Oby nie za dlugo w cieplym. Nie wiem jak was ale mnie teraz taka pogoda meczy. Milego dnia zycze :)
image
image
Cześć
Ja też muszę się zaraz zbierać, żeby zrobić zakupy bo później to ciepło może mnie wykończyć.
A przez te upały jestem jeszcze bardziej wielorybia niż zwykle...
Hej!
Mam prośbę sylpiw: podeślesz linka do becikowego formularza z mopsu? Z góry dziękuję.
Pozdrowionka na ten piękny dzień!!!
no to i ja się witam,
wczorajsza końcówka dnia upłynęła pod znakiem bóli brzucha - jaka przyczyna nie wiem, brzuch był twardy, Mała szalała ale przeszło i dzisaj jest normalnie. w zasadzie w 9 miesiącu ciąży to chyba się nie ma co dziwić, że brzuch boli, ale dzisaj oststecznie torba do szpitala zostanie zamknięta na ostatni guzik :)
no i nie poszłam do lab zrobić badania bo przez ten brzuch nie spałam i wstałam za póżno, zrobię jutro i będę miała nadzieję, że wrzucą mi wyniki na stronę do 13.40 :) czyli do wizyty u lekarza.
no dzisaj niestety ciepło i chyba tak do końca tygodnia będzie a ja mam jeszcze 2 razy szkołę rodzenia. mam nadzieję, że dam radę.

Kurcze, ze strony Masi dale cisza.....
image
I ja się witam w ten już okropnie gorący dzień! Wczoraj byłam na wystawie ogrodniczej w renku. Warto było! Troszkę zakupiłam i teraz mam piękny zielony balkonik, bo do późna wieczór wszystko to sadziłam w doniczki :) I dałam radę mimo ciepła, a dziś - tragedia. Już nie ma czym oddychać. Zaciemniłam pokój i leżę i dyszę :)))

Hanulek:
* http://www.mops.gda.pl/index.php?id=109#VI
* punkt VI to opis nas dotyczący, ale przed punktami jest punkt "wnioski, oświadczenia, zaświadczenia" http://www.mops.gda.pl/index.php?id=84
* i tam przedostatni punkt w świadczeniach "wniosek o ustalenie prawa do jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka"

Życzę wszystkim brzuchatkom miłego dnia i lekkiego!
image

image

hej dziewczynki
My wczoraj postanowiliśmy trochę odpocząć po ostatnich dniach szaleństwa przeprowadzkowego
Trochę ogarnęliśmy- po tym jak się wyspaliśmy w końcu :-) pszliśmy zdać stare mieszkanie i na spacer nad zbiornik żeby skorzystać ze świerzego powietrza :-)
było super ale tak mnie wieczorem nogi bolały że szok
Pozdrowionka na ten śliczny dzień :-)
image[/url]
image
Mała:
ja podziwiam za przeprowadzkę w ostatni tydzień ciąży ...
My tylko robimy przemeblowanie, wstawiamy nową szafę a roboty jest tyle że wolę w ogóle nie myśleć co by się działo jakbyśmy mieli mieszkanie zmienić ...
A ja przecież mam jeszcze tyle czasu do porodu a padam wieczorem ze zmęczenia.
no właśnie też myślałam dzisiaj co z Masią ....
może na sr się mikulko spotkacie??

martuchowata - a co krolik i chomik mogą dzidzi zrobić??? bo trudno mi sobie to wymyślić ....
sama mam króla - wielkości kota ;) - który łazi sobie swobodnie po mieszkaniu - tylko śpi w klatce, no i załatwia się do kuwety też w klatce ...
nie wiem jak wysile wyobraźnię to nie kumam ...

ja juz sama nei wiem czy ja sie nakrecam czy co - bo rano znowu bylam bliska spakowania sie i jechania na kliniczna - w sumie dzidziak ma mniej miejsca teraz zeby sie ruszać - czy też wasze dzieciaczki sie mniej ruszają??

no nic ubieram sie i smigne po sniadanie do sklepu
i biore sie za pranie ciuszkow maluszkowych hihiih
image

image
Mam do was pytanie,
chodzi mi o cc. Ja osobiscie nie chcialabym miec i chcialabym rodzic naturalnie. Ale... w zeszlym roku stwierdzono u mnie padaczke i tętniaka na mozgu wielkosci 4mm. Mialam isc do szpitala i pojechalam na Zaspe bo powiedziano mi ze tam najlepiej jesli chodzi o neurologie. 28 wrzesnia pojechalam ze wszystkimi badaniami, spakowana torba... Pani ktora mnie przyjmowala powedziala mi ze nie polozy mnie wsrod starszych osob ktore sa jedna noga na tamtym swiecie i ze za 2-3 tyg zwolni sie miejsce. No wiec czekalam... czekalam.... i czekalam. Kazdy telefon doprowadzal mnie do palpitacji serca ze strachu ze to juz bee musiala jechac tam. Pozniej okazalo sie ze jestem w ciazy wiec wiedzialam ze jak zadzwonią to nie pojade. Prawda jest taka ze do dzis nie zadzwonili. Pewnie zadna z was nie miala takiego przypadku ale moze cos slyszalyscie w podobnym temacie. Czy jesli stwierdzono u mnie to co stwierdzono to czy jest wieksze prawdopodobienstwo na cc? Moj lekarz prowadzacy wie o wszystkich badaniach i powiedzial ze mam sie tym zajac po porodzie. Nie mam typowych napadow padaczkowych bo ta choroba ma tyle odmian ze ho ho... U mnie polega na tym ze podczas rozmowy potrafie sie wyłączyc i nic do mnie przez chwile nie dociera. Tabletek tez zadnych nie zaczelam brac.
image
image
martuchowata wydaje mi się że powinnaś gina zapytać czy są w tym wypadku zalecenia na CC- on powinien najlepiej wiedzieć takie rzeczy
Mi się wydaje że to może być wskazanie do CC ale to tylko moje odczucie.

No ja się śmieje że teraz po tych wysiłkach przeprowadzkowych to mój poród powinien być ekspresowy :-) ale zobaczymy jak mały zdecyduje :-)
najważniejsze że już mamy pokoik gotowy dla dzieci a nasze graty w końcu powoli się też porozkłada :-)
image[/url]
image
Mój maluch też trochę mniej się rusza, ale za to jak już się rusza to bardzo boleśnie dla mamy. Mam nadzieję, że próbuje się tam przekręcić głową w dół i dlatego tak mnie to boli.
[url=http://www.suwaczki.com/]image
image
O kurdę! Martuchowata brzmi bardzo poważnie to co napisałaś. Nie znam takiego przypadku ale na pewno poszłabym na konsultację do innego lekarza, aby mieć inną opinię. Przecież poród naturalny to ogromny wysiłek, a to że mieli się odezwać z Zaspy to hmmm ...pozostawię to bez komentarza tylko- NFZ.

Królik może np. zjeść smoczek maluszkowi i co wtedy? Buahahaha...
Moim zdaniem, jeśli nie ma przeciwskazań medycznych, to nawet dobrze jest aby dziecko wychowywało się z jakimś zwierzątkiem, łatwiej będzie go nauczyć szacunku do zwierząt i odpowiedzialności.

Pogoda fatalna!!! Stopy już mam 3x większe. Skoczę tylko na pocztę wysłać kartki na dzień matki, kupię jakieś jedzonko i do domu czekać wieczora jak się ochłodzi. Kot już padł w łazience na terakocie.

W Renku byłam jedynie myślami, jak Michał wróci to zaciągnę go do ogrodów Justyny pooglądać i uzupełnić iglaki na taras.
imageimage
Dziewczyny, Masia miała mieć parapetówkę w sobotę z tego co pamiętam...może zabalowała i teraz odpoczywa! Oby! Kurcze, bo to naprawdę niepokojące, że się tak długo nie odzywa.
Martuchowata, myślę, że Twój gin będzie wiedział co robić - tak na logikę to wydaje mi się tak jak Małej, że to jest wskazanie do CC...zwłaszcza ten tętniak...przy takim wysiłku może pęknąć...ale ja nie jestem lekarzem.
Mała jesteś moim niedoścignionym mistrzem...ja przejdę kawałek na spacerku i już dyszę jak pies....a Ty się przeprowadziłaś...wow.
Jeszcze jeśli chodzi o ruchy dzieciątka to u nas są mocniejsze, na pewno bardziej widoczne dla kogoś zewnątrz. Młody ma jeszcze tyle miejsca,że raz jest główką w dół a raz główką w prawym boku. Ostatnio leżałam już w łóżku, oglądałam TV przed snem i Bunia wskoczyła mi na brzuch na 4 wyprostowanych łapkach, młody wtedy szalał i kotka postanowiła na niego zapolować, byłam przykryta cieniutką kołdrą, kot myślał że się z nim bawię- to nie było przyjemne.

Mała Twój maluszek może się zniechęcić, zobaczył jak dużo trzeba pracować na zewnątrz i powie sobie: nie ma mowy ja tu zostaję :P
imageimage
ej dziewczyny, padaczka padaczką, nie mam pojęcia czy jest wskazaniem do CC, ale tętniak jest BEZWZGLĘDNYM!!!!
właśnie rozmawiałam z kumplem neurologiem i aż się za głowę złapał, koniecznie musisz iść do neurologo właśnie.
Co do Masi to obawiam się, że może jej nie być na SR,
kurcze no, ciekawe co tam z nią, oby dobrze,

pogoda troszkę odpuszcza mam wrażenie, a no i odkryłam tajemnice nóg - u mnie to jednak te 2 spuchnięcia tpo była końska jak na moje warunki dawka soli (paczka słonych orzeszków i paczka czipsów), jak nie jest takich słonych rzeczy tpo ewentualnie pod koniec dniia mam taką nieznacznie większą nogę, bo po tych 2 epizodach z solą to miałam nogę shreka
image
martuchowata:
ja bym zapytała co najmniej dwóch albo i 3 ginekologów i to naprawdę dobrych bo temat nie jest prosty ...
I to jeszcze skonsultowała z neurologiem.

Moja siostra jest neurologiem, ale nie wiem czy w takim przypadku, bez dokładnego sprawdzenia by nawet chciała mi jakiejś diagnozy, rady udzielić ...Bo bez badania to bardziej by taką radą mogła zaszkodzić niż pomóc. A ona jest jeszcze młodym lekarzem, więc tym bardziej lepiej iść do kogoś z dużym doświadczeniem.
martuchowata - hymmmja tezbym skonsultowala to z ginem a przede wszystkim z jakimś neurologiem - ja mam namiar na b. dobrą panią doktor neurolohg ale troche trudno do niej sie dostac pomimo ze prywatnie bo mam dziwny system przyjmowania pacjentow - ale jest genialna - jakbys chcial moge ci przesłac oc i jak ...

sylwiaagnieszka- no ale wtedy ten smoczek musialby sie znajdowac w zasięgu królika - który jednak jest zwierzęciem podłogowym .... bo jakoś nie wyobrażam sobie go skaczącego na komode lub do łóżeczka które ma szczebelki ...
u nas wszystkie szkody ktore krol zrobil wynikały z bałaganiarstwa albo mojego albo matyśki - fakt poobgryzał jej pony kopyta ale dlatego ze leżały rzucone pod biurkiem te co były w koszu na zabawki są całe ;))
tak więc królik to u nas ważne "narzędzie" wychowawcze hehehehehh

ide po to śniadanie bo umre tu z głodu - tyle czasu zajęło mi wymyślenie w co się ubrac przy takim upale żeby było mi nie za gorąco a żeby nie straszyć wielorybem w negliżu na osiedlu hehehehehhe

oby to bylo "odsypianie" imprezy u Masi ;))
image

image
czesc,
ja mimo ze wygladam jak szynka to mi sie ta pogoda bardzo podoba :-) nareszcie cieplo, mozna se smigac w golych upasionych girkach :-) wieczorem maz zabiera mnie na obowiazkowy spacer po ktorym spie jak zabita.
Ja juz po ostatnich badaniach, dzis wizyta u gina :-) Oznak porodowych brak, Mala sie wierci, wyciaga nozki i lokcie, ale nic mnie to nie boli, jest bardzo przyjemne.

Jantarka - gratulacje no i jakie piekne imie dla corci wybraliscie :-)))))
image
image
15 sierpnia 2009
Hej kochane,
pogoda dzisiaj mi nie służy, duszno do tego jakieś chore sny.....oj dzięki Bogu, nie będziemy musiały z brzuszkami przez całe wakacje paradować:) Pogoda taka burzowa, duszno. Wyniosłam kwiatki na balkon, zrosiłam je, podlałam i teraz odpoczywają w zacienionym miejscu. Chwilę sama poleżałam, chciałam przeczytać jeden artykuł. Poleżałam 10 minut i uciekłam- strasznie.... Teraz siedzę w salonie, żaluzje zasłonięte i ratuję się schłodzoną wodą z cytryną i limonką:)
image
Wy dziewczyny narzekacie na pogode (w sumie sie nie dziwie sie), ale ja dziekuję za nią-na spacerki nam pasuje idealnie:)
image
pq powiem ci że myślałam czasami że padne przy tej przeprowadzce ale ogólnie było spoko tylko najbardziej wykańczała mnie godzina o której szłam spać bo raczej było to po północy a jednak jak przez cały dzień się coś robiło to taka godzina do pójścia spać to było dla mnie już troche późno
Ale dzięki temu przez ostatni tydzień schudłam kilogram czyli mam tylko 8kg na plusie :-)
image[/url]
image
Ooolll bardzo prosze o namary na Pania neurolog. Juz prawie o tym zapomnialam ale wczoraj kladlam sie z bolem glowy a dzis rano obudzil mnie jeszcze silniejszy bol. Tabletek nie chce juz brac (bralam paracetamol jesli juz b mocno mnie bolalo) wiec posmarowalam skronie mascia na bol glowy i odpuscilo. Mam 2 lekarzy prowadzacych, jeden to wogole sie tym nie przejal i powiedzial ze jest ok. a drugi do ktorego chodze prywatnie powiedzial ze powinnam zajac sie tym jak najszybciej po porodzie. I taki mam wlasnie zamiar, ale wlasnie zapomnialam go zapytac czy w tym przypadku bede musiala miec cc? Teraz to pewnie juz sie z nim spotkam w szpitalu. Na poczatku ciazy złapała mnie rwa kulszowa i powiedzialam o problemach neurologicznych jak trafilam na pogotowie a Pani ktora mnie przyjmowala pwiedziala ze powinnam brac tabletki. Tylko skoro przed ciaza nie zaczelam jeszcze nic brac to w jej trakcie tez nie chcialam truc dziecka bo nie ma co ukrywac... sa to cholernie silne tabletki na padaczke. A tak jak juz mowilam nie mam jakis mega objawow. Chyba podczas ciazy nawet nie mialam ani jednego ataku.

Co do krolika, moj tez nie jest maly bo to rasa lew. Ale jest z Toba juz tyle czasu, jak rozloze mu koc od klatki do lozka to przychodzi do mnie zebym go po nosie smyrala i wez go teraz oddaj?! nieee poza tym to byl prezent urodzinowy ode mnie dla meza bo nie chcial kupic psa wiec postanowilam zastapic go innym pupilem, byl szczesliwy i do dzis jest glupi na jego punkcie :P
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Schudnięcia oczywiście zazdraszczam :P (no i tylko +8kg), ale weź sobie kobitko teraz odpocznij, bo to już tuz tuż u Ciebie :)
No i wlasnie zamowilam wozek z allegro! Od razu jakas taka szczeliwsza jestem :)
image
image
Witajcie :)

martuchowata, nie chcę robić za echo, ale ewidentnie potrzebujesz konsultacji neurologa, tętniak w takim miejscu to nie przelewki, w ogóle wszelaki jest wrażliwy na jakikolwiek ucisk i duży wysiłek.

Ja też ledwo żyje, wczoraj w drodze powrotnej to myślałam że brzuch wystawie za okno, tak mi te dziurawe drogi dały do wiwatu, że już zapowiedziałam że na żadną długą wycieczkę się nie piszę, chyba się bardziej zmęczyłam niż odpoczęłam, ale fajnie było.

Ja też podziwniam Małą, że dała radę się przeprowadzić, ja po głupim malowaniu i przestawieniu mebli nie jestem w stanie tego ogarnąć...więc dla mnie to jakiś kosmos co ona robi :)

Jeżeli chodzi o Masię, hmm miała atak kolki nerkowej, widocznie ma z nerkami jakieś problemy, bo od razu wiedziała o co chodzi. Moja teściówka miała w ciąży kamienice nerkową i większość czasu spędziła w szpitalu. Może postanowili Masię poobserwować :/

Ja walizkę do szpitala mam prawie spakowaną, został mi laktator do wysterylizowania, suchy prowiant i chyba jednak wezmę rożek, będzie mi się pewniej małego trzymać.
Ja mam jeszcze brzuch zupełnie wysoko, wizyta u gina za tydzień, także nie biorę pod uwagę że coś się w tym tygodniu wydarzy :)

Pogoda zapowiada się na burzową :)
mi w pierwszej ciąży każdy mówił że mam się do naszego kota zbliżać bo one TOXO przenoszą i w ogóle ale skoro mam kota od 12 lat to jak ja mam go teraz unikać?
po za tym jak słysze że mam oddac jakiegos zwierzaka bo jestem w ciąży to mnie krew zalewa- chyba że faktycznie jest to jakiś wielki pies który jest agresywny i może zrobić jakąś krzywdę ale jeżeli jest to królik czy świnka czy kot to aż mnie krew zalewa
nasze zwierzaki(królik i świnka morska) czekają na pierwsze wyjście do ogródka :-)
image[/url]
image
dziewczyny, ja bym zasadniczo chciqała urodzić 4 czerwca bo to nasza rocznica słubu :) ale że jestem taką optymistką i na razie tak się dobrze czuje to pewnie urodzę 3 lipca (w moje urodziny) a tego bardzo nie chcę i te 2 tygodnie przenoszone ciąży będę mega upalne a ja spuchnę jak słoń :)
a co, chciałam to mam :P
ja zaraz muszę wyciągać odkurzacz a coś mam laniuszka
image
no właśnie odnośnie zwierząt, to może faktycznie jakeś bardzo agresywne psy czy koty (bo takie też bywają) pewnie bym oddała, ale królik - litości, przecież mu nie włożycie niemowlaka do klatki żeby mógł po nim poskakać i przy okazji podrapać niechcąco.
masakra jakaś
image
Hej Dziewczyny,
ja sie wpisuje do grupy, ktorej ten upal totalnie nie lezy... Obudzilam sie przed 5ta i tak mi bylo duszno, ze nie moglam juz spac. Czuje sie taka napuchnieta, ze szok.
Co prawda nie mam zadnego zwierzatka, ale rozwalaja mnie rady ludzi co do ich oddawania - jesli nie ma jakis wyraznych wskazan medycznych, to to przeciez okrucienstwo! Przeciez taki zwierzak, to czlonek rodziny:)
Martuchowata, jak bedziesz sie umawiac do neurologa, to koniecznie mow, ze jestes juz w zaawansowanej ciazy - powinni Cie wtedy przyjac! Ja mam sprawdzona pod tym wzgledem pozytywnie Akademie Medyczna, gdzie mam wrazenie, ze lekarze traktuja ciezarne jak swiete krowy i przyjmuja z marszu, choc z reguly sa dluugie kolejki oczekujacych. Z reszta fajnie, ze tak robia, bo ciaza czasami nasila, albo wywoluje pewne dolegliwosci, ktore przed ciaza nie dawaly sie we znaki. Co do tetniaka, to moja daleka kolezanka z samym podejrzeniem tetniaka - bo objawow dostala w ciazy, wiec nie mogla zrobic przeswietlen - miala zrobione CC na Klinicznej, a decyzja o cesarce zostala podjeta przez lekarzy ginekologow na dyzurze.
imageimage
Witam kobietki ;)
Zgadzam sie z wami jesli chodzi o zwierzaki, Jak wróciłam z Bianka po porodzie w domu były 2 wielkie owczarki niemieckie ;)
Mąż przed naszym powrotem do domu zabrał ze szpitala spioszki małej żeby pieski mogły obniuchać ;) i jak wrocilismy to pieski byly na ogrodzie zeby to mała byla pierwsza i żadnego problemu nie bylo, no chyba ze licząc fakt ze wykradły pieluszke z kupa ;)

Również spedziłam mily weekend bo pierwszy od dluzszego czasu z meżem 2 dni ;) ajjj super pierwszy dzień w domu bo slabo sie czułam ale wczoraj na plazy bylismy, i zakupach (koszula i szlafroczek z rynku) i objadłam sie truskawek ajjj pycha.

Najlepszy był komunikat przez wejsciem na plaze "uwaga Foki" a z drugiej strony "uwaga Morświn" i smialam się zeby mąż po nich dzwonił heheheh bo ja taka wielka jestem, a o tym ze puchnie mi wszystko juz nie wspomne.

Pisałyscie ze wase maluszki sie mnie ruszaja, moj to jakies ADHD, no i caly czas ten nacisk na krocze ;/ ja siedziec nie moge to jest straszne.

Jak obstawiacie ktora teraz bedzie rodzic?
image
image
Bianka & Vincent ;)
makuszka i Mała powinny zacząć się powoli szykować :)

atta pewnie już synka ma przy sobie :)

potem z końcówki maja też jest sporo dziewczyn :)
Azura, ty już też jesteś w terminie :)
image
Ja obstawiam Małą.

Wróciłam i nie jest tak źle jak myślałam że będzie. Dobrze, że słońce jest przygaszone chmurami.
imageimage
Gdyby to ode mnie zależało to chętnie wepchnęłabym się przed którąś, bo już mi naprawdę ciężko i smutno bez dzidziusia
aaa widze azura do kalendarza się dorwała ;))))

ja zakupiłam pierwszych w tym roku truskawek krajowych i zaraz je myje
martuchowata - to odszukam jeszcze dzisiaj namiar na tą panią - ona jest - jak pisze banka profesorem GUM - u - ale ja mam namiar na jej gabinet prywatny - moze zwyczajnie przez przychodnie tez Cie umowią ... musisz sprobowac ...

a jeszcze dziś poczekam a jak jutro bedzie tez tak malo si eruszac maluch to podjade jednak do lekarza pogadac ... bo ja juz sama nie wiem .. czy ja sie nakrecam czy to moze byc normalne .... ehhhhhhhh
Dziewczyny, może Masie zostawili na obserwacji.. jak bylam w styczniu z bólami w okolicy nerek, podejrzeniem kamieni nerkowych, zostałam 3 dni, na szczescie nic nie wyszło chociaz mam zrobic rtg jak urodze, bo w usg nic nie wyszło... Mam nadzieje, ze u niej tez sie tak skończy...

Mała, ja rez podziwiam za te przeprowadzki... :)

Ja tez mam królika i nie woybrazam sobie co mogłaby zrobic maluchowi... jedynie jak oolll napisala, jak jest bałagan to obgryza jak leci wszystko ;) po prostu trzeba mieć porządek i piloty na stole a nie na kanapie ;)
Co do psa, moj pies, który na szczescie mieszka u moich rodziców nie lubi dzieci... takich małych biegających do nawet 8-9r.z. jednak mam nadzieje, ze Olke bedzie chociaz tolerować ;)

Podziwiam ludzi ( a raczej ich głupote) ze biorą zwierzaki a potem je oddają... a nie daj Boże krzywdzą, zostawiajac przy drzewie, wyrzucajac gdzies na polu... itp... normalnie nie powiem co mnie strzela...

Nie pamietam co jeszcze chciałam napisać.... ale pogoda mnie tez wykańcza... pomimo, ze nie puchne.. ale lody mogłabym jesc non stop ;)
image

na nas prosze nie liczyc - ja sie z Marta nigdzie nie wybieram :-PPP
image
image
15 sierpnia 2009
no bajecznie,
odkurxyłam, wstawiłam uda na obiad, jedno pranie i zmywarkę i pomalowałam paznokcie u nóg i muszę teraz odpoczywać.
coraz gorzej z kondycją.
aczkolwiek najbardziej dobiły mnie paznokcie.
oolll, do lekarza zawsze warto iść ale moja też tak miewała, że na parę dni przestawała wariować,
czasem z łaski sie poruszyła i tyle, a czasem ma kilka dni takich, że jest szał.
image
A no właśnie, Martuchowata... nie wiem jak padaczka, bo jak piszesz jest mnóstwo odmian i stanów zaawansowania ale wg mnie torbiel, guz , tetniak to jest zagrozenie życia szczególnie przy takim wysiłku jakim jest poród.
Koniecznie z kimś to skonsultuj !

Ja bylam dzis u gin, rozwarcie 4-5cm, szyjki brak a dr smyrała Olcie po główce :))
Dodatkowo na KTG wyszły skurcze, a ja ich w ogole nie czułam wiec jak cos bedzie mnie bolec, to mam nie czekać na mocne skurcze, tylko na w miare regularne bo moge nie dojechać ;)
Na koniec dr powiedziala, ze daje mi 2 dni, max do końca tygodnia...

juz sie nie moge doczekać aż coś sie zacznie dziać !! :)
image

Nulka, ale to wynika, że tay połowę porodu masz za sobą,
jaeszcze trochę a do szpitala pojedziesz sobie tylko 15 minut poprzeć i poleżeć i popachnieć :)
image
hehe, czyli nulka wychodzi na prowadzenie :D:D:D

ja co chwilę przysiaduję na przerwę przy sprzątaniu łazienki ;]

Mikulka, gdzie tam ja ;] brzuch zdecydowanie wysoko, my na pewno będziemy czerwcowi , ale do 10 Synuś czekać nie musi, może pełnia 4 zrobi swoje :)

Mój maluch też się tak nie wierci jak wcześniej, potrafi mnie mocno kopnąć jak za długo leżę na prawym boku, zdecydowanie woli lewy :)))), rano mamy rytuał masowania nóżek, które wystawia no i jego czkaweczki , meldują się regularnie :)
Mikulka, obys była dla mnie dobrą wróżką i zeby sie sprawdziło to co mówisz ;)
Azura, ja tez mam brzuch wysoko... zresztą Akamara mówila, ze jej nic nie opadło a Aurelka ma juz 3 tyg ;)

Moja mogłaby sie urodzić pojutrze, 23 tak jak wszystkie kobitki z mojej rodziny ( w sumie tylko ja sie wybiłam i urodziłam sie 21 :P ale na dzis to juz raczej nie ma szansy )

A ja wstawiłam pranie, co by mąż miał w czym chodzić w razie co i ide sie położyć i korzystać z ostatnich chwil samotności :P
image

dzewczyny, a robi się wam w ciąży więcej siniaków?
image
Mikulka ja tak mam, siniaki, przebarwienia, skóra taka byle jaka....
image
witam wszystkich po weekendzie

Na początek gratulacje dla kolejnych dwóch rozpakowanych. A tym które są w kolejce życzę powodzenia, ja sama również wepchnęłabym się poz kolejnością bo szczerze mówiąc strasznie mi źle.

W sobotę dostałam jakiegoś takiego doła że masakra, łyz lały się strumieniami, a ja tylko wkółko powtarzałam że wyglądam jak wieloryb, że nie mam już co na siebie włożyć, że nie dam rady urodzić, że będzie bolało jak nie wiem co, że nie dam sobie rady z maleństwem itd. Mąż patrzył na mnie i już nic nie mówił. Nie wiem czemu tak miałam, chyba hormony dają o sobie znać.
Za to wczoraj byliśmy w Sopocie na spacerku i trochę mi lepiej, niestety w taką pogodę puchnę okrutnie, a wejście na 3 piętro to normalnie wyprawa na Mount Everest :D

Ale damy radę- musimy jakoś to przejść.

Co do zwirzaków- ja mam króla 3 letniego i rocznego psiaka i nie wyobrażam sobie życia bez nich. Zwłaszcza psiaka, jest taka kochana że ostatnio jak miała kleszcza i leżała w kojcu ledwo żywa to ja siedziałam przy niej na podłodze, głaskałam i ryczałam jak bóbr tak mi jej szkoda było. Zresztą dostałam Deby w zeszłym roku jak poroniłam, więc całą miłość która zrodziła się do tamtego dziecka została przelana na pieska.

Odebrałam też wyniki na paciorkowca- NIE WYCHODOWANO ;D

Miłego dnia!!
image
Mikulka, mi to ciężko stwierdzić, bo zawsze łatwo mi się siniaki robiły, ale na chłopski rozum skoro teraz jesteśmy zdecydowanie bardziej ukrwione to i siniaki mogą łatwiej wyskakują.

Jaka ze mnie jest łamaga, leci mi wszystko z rąk...bosshee

Ja też chce mieć już mojego małego Synusia przy sobie :)
też trzymam kciuki za Masię oby wszystko dobrze było.

jeny my po spacerze ukrop straszny, nawet młodemu dał w kość bo jak wracał to jęczał strasznie :)

moja też się rusza cały czas, nie ma mniejszej aktywności ale to mnie cieszy mimo że boli bo przynajmniej się nie martwię :)

ooo no to nulka może będzie następna :)

ja wczoraj miałam skurcze, ale po prysznicu i nospie przeszły więc to pewnie jeszcze nie to :)

mikulka, azura - no to mnie pocieszyłyście z deka z tymi r******i

staram sie nie panikowac ... ale wszyscy w około nzyczą że do szpitala do szpita mnie szpitala ... a co mi szpital da ... jak ktg i usg jest dobre a ona i tak ma to w nosie .... ehhh

nulka- nooo obyś dojechała ;)) chociaż do wojewódzkiego ;))) fajnie ze juz jesteś jedną nogą w trakcie....

ja tez tak chce !!!! heheheh

ja poprałam ciuszki maluszka - część 1 - i teraz schnie na ogródku ;))

przez to pranie zaczelam w koncu czuc ze to juz tuz tuz ... eh jak sie ciesze ;)))

agusia- takei spadki formy to normalne , każda z nas ma gorsze dni ... jeszcze troche i bedziesz tulić malucha i będzie to najpiekniejsze w świecie ;)))
Dziewczyny, jak mi lekarz jutro pobierze wymaz na paciorki, to muszę go zanieść od razu następnego dnia?
Nulka - to wszystkiego najlepszego z okazji urodzin. A z życzen na czasie - to chyba najbardziej - łatwego, szybkiego i lekkiego porodu. No i żeby po też wszystko takie było :)
Polecam torta truskawkowego. Ostatnio sobie takiego fundnęłam. Po porodzie będę zrzucać te moje +20, a teraz korzystam, bo już gorzej być nie może hahhaha!
image

image

pq mi lekarz powiedział że na zaniesienie do laboratorium mam trzy dni, także jest spokojnie czas.

Ja mam 14 kg na plusie, ale czuję się jak bym miała 30 :)

A spadek formy i tej fizycznej i psychicznej to mam nadzieję że się nie będzie często powtarzał... Bo samemu ze sobą ciężko wytrzymać :)

Nulka super, właściwie połowę porodu masz za sobą :) Szczęściara!! Już niedługo będziesz tulić swoje maleństwo :)
image
ooo, z sylpiw nie jest tak źle, skoro jako jedyna wydedukowała że Nulka ma dziś urodziny :)))

Nulka, Wszystkiego Najlepszego z okazji Urodzin, obyś szybko i bezboleśnie tuliła swoją Oleńkę na tym świecie :o)

sylpiw, ja też mam do zrzucenia 20 słodkich kilogramów, zobaczymy jak to będzie szło :D
"bezboleśnie tuliła swoją Oleńkę" ...buuuhahah, co ja pitole....idę dalej sprzątać :D
a ja mam nadal 19 kilo na plusie, przez ostatni miesiac o dziwo nic mi nie przybylo.
Piszecie o spadku formy, u mnie wrecz przeciwnie - w sobote 3 godziny chodzilam po Renku na wystawie ogrodniczej, potem na zakupy do Reala, a od 19 maszerowalam po fortach w ramach nocy muzeum. W niedziele bylam pol martwa i obolala ale od godz 12 znow nie usiedzialam na miejscu :-) Brzuch mam nadal wysoko, jest wielki i wszyscy sie gapia jak na wieloryba. No i juz :-P
image
image
15 sierpnia 2009
nulka- stoooooo lat stoooo lat :))))
STO LAT NULKA!
przed chwilą lody uratowały mi życie, myślałam, że umrę z przegrzania :(
Azura, makuszka - a po porodzie założymy wątek walczących z kilosami i wspierających się w tym trudnym okresie :)
image

image

Nulka dużo zdrówka szczęścia i przede wszystkim szybkiego porodu :)

Ja dziś wracałam od fryzjera to się zmachałam nieźle :D a to było jeszcze przed południem. i chyba zaczynam wierzyć, że kobietom w ciąży kolor nie wychodzi :( tydzień temu zamiast jasnego brązu wyszedł rudy, dziś ciemny brąz(załamana)

Wieczorkiem dla rozrywki pojadę na mecz z moją połówką. Już się nie mogę doczekać aż będę patrzała jak tatuś z synkiem będą grali. A teraz idę przygotować kuchnię na przemeblowanie :)

Co do zwierząt to paranoją jest dla mnie traktowanie ich jak przedmioty, ja ze swoim kudłatym synkiem cały czas rozmawiam, że się nie wiele zmieni jak się urodzi maluch, a jak będę go zaniedbywała ma mnie mocno gryźć:D
image
alicja- przebij piątkę - ja ostatnio zamast blond z truskawkowymi refleksami ( czyli lekko rudawy ale zdecydowanie blond - już taki mialam kiedyś) wyszedł mi myszowaty ciemniejszy niż mój naturalny wrrrrrrrrrr

szok w tym słońcu pranie mi wyschło już
teraz prać drugą turę już dziś czy nie - o to jest pytanie
;D
image

image
heheh...mój jasny blond przypomina żółtko jaja kurzego :)
A ja spr na facebooku i tam jest napisane, że Nulka urodziła się w czerwcu :P

Jej nie straszcie mnie tymi kolorami włosów, w czw.idę na cięcie i kolor, do tej pory sama robiłam kolor ale jakoś słabo ta farba brała i były jedynie trochę ciemniejsze.

Wg mojej wagi mam 19kg+, wg lekarzowej 20kg+, przy wzroscie 160cm. Jak jest chłodniej- czyt.mniej spuchnięta, nie boli mnie brzuch i plecy to mogę łazić cały dzień. Niestety dawno już takiego dnia nie miałam.
imageimage
Tzn. włosy wychodziły ciemniejsze niż miały wyjść ;)
imageimage
Witam się i ja 2w1. Wczoraj nie zaglądałam bo byliśmy na komunii i znowu musiałam nadrabiać.

Mi na szczęście pogoda w ogóle nie przeszkadza, może dlatego że dzięki Bogu nie puchnę (z Basią już miesiąc przed porodem nie miałam kostek). Dziś zaliczyłyśmy już spacer a teraz odpoczywamy na balkonie, Basia w misce z wodą:)

Nulka najlepszego życzę, tak przy okazji to ja chciałam dziś rodzić bo mój mężuś też ma urodzinki. Puki co nic się nie dzieje, więc raczej się nie ziści.
image

image
U mnie +9, oby szybko zleciało PO:)
image

image
a ile średno traci się przy porodzie? :)
jak wróciłam do domu po porodzie, to ważyłam prawie 10 kg mniej :D
ale to tak przy okazji tylko chciałam dodać.
bo właściwie weszłam na Wasz wątek, żeby prosić o informacje. Planujemy z mężem drugą ciążę. Nie chcę mieć tego samego gina, bo byłam niezadowolona z prowadzenia ciąży. Czy któraś z Was chodzi na nfz do gina w Gdyni? i mogłaby polecić? ..proszę.. :)
pq, podobno można nawet 12 kg stracić :) zobaczymy :P

no też widze u nulki zupełnie inną datę :D to już nic nie rozumiem ;]

jeżeli chodzi o wagę to w moim przypadku, organizm nadrobił sobie to co schudłam w zeszłym roku 8 kg ( komórki tłuszczowe pozostają, nawet jak schudniemy i tylko czekają na pożywkę :P ) plus 12 kg ciążowego.

także zobaczę, jak Synek wyciągnie mi te kilogramy, to spoko, jak nie...mam rewelacyjną dietę, bardzo mi służy i rewelacyjnie się na niej chudnie, białkowa, ale nie zwariowany dukan. ale jak pisała sylpiw, możemy potem założyć wątek zrzucania kilogramów po ciąży :D
cytuję: " z sylpiw nie jest tak źle, skoro jako jedyna wydedukowała że Nulka ma dziś urodziny "
no widzisz Azura! jednak jest ze mną baaardzo źle skoro takie wnioski dedukcyjne wyciągam hahahah

musisz podać koniecznie tą dietę, bo ja już powoli zaczynam myśleć z przerażeniem o swoim wyglądzie
image

image

No ja mam juz 18 kg na plusie. No, ale porod to taki wysilek, ze poprzednio jak sie zwazylam nazajutrz po porodzie to mialam juz 9 kg mniej. Z drugiej strony calosc dopiero zrzucilam, jak przestalam karmic piersia - przez caly ten okres bylam napuchnieta i mialam 5 kg wiecej niz normalnie. Ale wiekszosc babek ma odwrotnie - ze chudnie juz przy karmieniu, a nie dopiero po, wiec tego Wam zycze:))

Nulka, zazdraszczam - lada dzien i wycalujesz Olcie, a do tego juz polowa pracy za Toba, wiec nie powinno juz byc tak ciezko!:))
imageimage
wróciłam od fryzjera- mi kolor wyszedł :) Jestem w trakcie rozjaśniania - z czarnego mam zamiar dojść do blondu :P Ale daję sobie na to jeszcze kilka miesięcy.
Wynik na paciorkowca przy okazji sprawdziłam na necie- na szczęście wszystko ok, wyhodowano tylko jakieś lactabacilus spacies ale jak wyczytałam na necie to one powinny być więc luz ...

A ja dalej wszystko przenoszę między szafami i sprzątam :(
Dobrze że niania pomogła z prasowaniem bo ja na to już w ogóle sił nie mam - za gorąco jak na mnie.
Ja jako fryzjerka musze powiedziec ze ciąza nie ma jakiegokolwiek wplywu na farbowanie wlosow. Co innego gdybycie robily trwala :P ale wiem ze chetnych nie ma :) Ja nie raz farbowalam wlosy ciezarnym kobietom i jest to kwestia dobrania odpowiednich srodkow. Jesli wam cos nie wyszlo= zadajcie poprawki bo macie do tego pelne prawo! Dla fryzjerki ktorej nie wyszlo to co mialo byc, ciaza jest tylko dobrym pretekstem. Ciaza moze wplynac jedynie na ilosc wlosow oraz strukture ale nigdy na kolor farbowany
image
image
u mnie właśnie były koleżanki, jedna z 2 miesięczną córeczką,
słodkie dziecko :)
i już ma 6 kilo :)
no a ja zaraz mykam na szkołę rodzenia.

a co do nulki to napisała tylko, że ma 21 urodziny - w jakim miesiącu się nie chwaliła......
image
ja mam +19 ale sie nie stresuje to i tak 10 kg mniej niż w poprzedniej ciązy .... ja na schudnięcie mam jedną dobrą metodę - wysiłek fizyczny i regularne ćwiczenia - bez żadnych cud diet schudłam 4 lata temu przeszło 25 kg w ciągu pół roku ;)) i nie miałam efektu jojo ;))) aż teraz w ciąży sobie powróciłam do tej wagi.... ale liczę że taki mój bury urok ... tyle przytyć w tym stanie ....

eee a nulce te zyczenia lekkich porodów to i tak się przydadzą ;)))czekam aż moje dziecie wroci ze szkoly i na basen śmigniemy w taką pogodę to aż jej zazdroszczę ;)))
image

image
sylpiw musimy się na jakieś LODY umówić puki jeszcze możemy :-)
ja byłam u koleżanki sprawy załatwić i jak wracałam to Gabrysia mi padła w aucie i jeszcze śpi-chyba ten gorąc też jej nie pasuje
Mi jest gorąco jak cholipka ale idę właśnie materacyk do łóżeczka dla małego przygotować i będę mogła je całkiem już przygotować dla małego :-)

Mój mały dzisiaj jakiś spokojny jest- czyżby to zwiastun zbliżającego się porodu?
no zobaczymy jak długo jeszcze będę się toczyła :-)
image[/url]
image
no Mała, na Ciebe to już też pora, poczekaj tylko oby do wieczora aż się schłodzi troszkę :)
image
Nie doczytuje, bo tylko na sekundke wpadlam bo jestem u mamy na lodach ;)

ja mam urodziny 21, ale czerwca ;) hihih ale juz dziekuje za życzenia, szczególnie te o latwym i szybkim porodzie ;)
Mikulka no może i czas ale ja planuje urodzić w termin czyli w sobotę :-)
a najlepiej jak bym w piątek późnym wieczorem pojechała a urodziła nawet o 0:01 żeby była to już sobota :-)
to tatuś akurat miał by czas w weekend żeby ogarnąć wszystko :-)
ale ja to sobie mogę mówić- zobaczymy jak mały zadecyduje
image[/url]
image
no dobra, no to niech się Młody rodzi w sobotę, zbieram się powoli to jeszcze na lodzika zajdę :)
image
smacznego i oby się sprawdziło z tą sobotą :-)
image[/url]
image
u mnie na plusie 6,5 kg:) lekarka powiedziała, że przy porodzie stracę około 7 może 8 kg.....
image
hej :)
Ledwo żyje, mąż ma dziś wolne do południa wyciągnął mnie po komisach samochowych po godzinie miałam dość i stwierdził , że ja to się już nie nadaje na takie spacery :) HE HE

Teraz mątuję rolety w pokoju małej i woła mnie aby mu tam coś przytrzymać, a ja mam dość ....

nulka, ale masz fajnie, ale to dobrze podtrzymujesz tradycje wątku dobrych porodów :)
image
image
oooll, ja też tam nie wierzę w żadną dietę cud, ta też wymaga czegoś więcej niż tylko spożywania określonych produktów. Po niej przez prawie rok jadłam w miarę normalnie ( pewne zdrowe nawyki mi pozostały - brak słodzenia) i nie przytyłam ani kilograma, dopiero w ciąży zaczęłam sobie zdrowo dogadzać i to było jeszcze zimą :) więc już w ogóle :)

ja na razie stawiam na karmienie oraz dużo spacerów z wózkiem, potem się zobaczy jakie są efekty i będę działać, póki co laktacja jest ważniejsza, ale niema opcji żebym wcześniej czy później nie wróciła do figury sprzed ciąży :D

nulka, to masz już życzenia na zapas :D
hejka!
Dziewczyny a co jesli wymaz na paciorkowca jest pozytywny? w necie wyczytalam ze wtedy przy porodzie podaja antybiotyk a przed nie trzeba sie leczyc?
Mała - lody jak najbardziej
no i ja Ci mówię - Ty się wstrzymaj do poniedziałku to mi raźniej będzie ;)
image

image

sylpiw zobaczymy co młody sobie wymyśli :-)
ale te lody to jednak kusząca propozycja :-)
tylko ja niestety chyba dopiero w czwartek znajdę czas na spacer z lodami :-)
image[/url]
image
czwartek może być, w środę mam jeszcze ginkę z rana, a jutro ma być podobny ukrop jak dziś!

Przy fashion house jest sowa - oni mają dobre lody, możemy np. podjechać kele południa
image

image

..nie podpowiecie w sprawie prowadzenia ciąży na nfz w Gdyni..? :(
Wróciłam z lodów od mamy, niby daleko nie mam ale spociłam sie jak szczur... masakra !
także chłodny prysznic juz za mną i w sumie czekam do wieczora,bo wentylator ciężko bedzie przemycic na porodówke... ;)
image

pillotka, ja chodze na NFZ i mogę polecic moją dr ale w Gdańsku...
image

Nulka trzymamy kciuki :*
imageimage
pillotka, z tego co widzę to wypowiadają się teraz dziewczyny z Gdańska, widzę że Martuchowata chce rodzić w Redłowie to może kogoś Tobie poleci, a pytałaś w wątku marcowo kwietniowym ? bo tam mam wrażenie jest więcej dziewczyn z Gdyni :)
pillotka ja też mogę polecić ale z Gdańska

Sylpiw to się jeszcze zgadamy jak coś :-)
Ja jutro mam mamusie do pomocy przy układaniu rzeczy a w środę KTG i odwiedziny u mojej babci więc czwartek wstępnie jest najbliższym terminem :-)
TEN UKROP JEST STRASZNY
image[/url]
image
dzięki sylwiaagnieszka ;) chociaz póki co nic mnie nie boli, niby jakies lekkie twardnienia mam ale to chyba kiepski objaw ;)

w razie co dam znać sms małej albo azurze ;)
image

pillotka polecam dr Chwastek na Witominie i cudowną panią Małgosię jako położną. Chcialam napisać więcej ale młoda się obudziła, więc następnym razem:)
Nulka pogadaj z dzidzią, żeby wyszła w rocznice:)Nasza się posłuchała:)
image
pilotka, ja niestety Ci tu niepomoge pomimo tegoze jestem z Gdyni, ja chodze do 2 lekarzy jeden na NFZ ale nie polece Ci go bo to istna paroia lekarza, nawet mozez o nim poczytac dr Utkiewicz. Chodze tam tylko po zwolnienia i skierowania na badania zeby nie placic.
A drugi lekarz do ktorego chodze ktorego moge polecic ale to chodze prywatnie to dr Adam Żółtowski lekarz z powołania. Tylko Ty szukasz na NFZ a ja u niego place 100 zl za wizyte, choc powiem Ci ze to malo bo masz w tym usg. No i jesli bedziesz rodzila w Redlowie to on tam pracuje.
image
image
Nulka, koniecznie daj znać :))))

no ja wysprzątałam łazienkę, usmażyłam naleśniki, a zaraz lecę na manicure bo już ledwo chodzę...mały relaksik :)

potem odwiedzimy moją Mamuśkę, bo dziś ma urodziny :D

miłego wieczorku Dziewczęta !!! :)
nulka jak coś to pisz będę czekała :-)
ja spadam do sklepu więc jak coś to później zajrzę do was :-)
image[/url]
image
hej dziewczyny:-)
mam pytanie do was o rozmiar ciuszków... czy nie wiecie gdzie dostanę rozmiar 44 dla malucha?? moje cudo w 50 tonie;/...
jest cudownym dzieckiem spokojna i taka kochana:-)
zakochałam się, a martwilam się czy znajdzie się miejsce w moim sercu dla drugiego dziecka... a tu bach!!!
JUST LIKE THAT:P
a tak z innej beczki...na temat laktacji...
nie wiem dlaczego akurat mnie to spotyka ale znów mam nawal tak jak przy pierwszej córce mimo tego iż nie piłam żadnych wspomagaczy lakta!
odciągam laktatorem pokarm bo mała nie daje rady z 1 cyca 80ml!!!
normalnie krowa dojna!!!
najgorsze jest to że tyle ściągam co 4godz... a to i tak nie jest do końca!!
dzisiaj miałam położną w domu i smiala się ze mnie podsunęla jednak pomysł co robić z taką ilością: MROZIĆ W ZAMRAŻALCE!!!!
a więc od dzisiaj zamiast kurczaka będzie mleko:P
a dzisiaj jak mała nie wstała o 6 tylko 8 to obudziłam sie na mokrej poduszce zalana mlekiem po pępek mimo wkładek stanika i piżamy:P
Bożenka a długo takie mleczko może być zamrożone?
image

image

No to Nulka masz urodzinki w moje imieninki ;)

Martuchowata, mój fryzjer mi poprawił a i tak wyszły inne niż powinny, uwielbiam go za ścięcia, a z koloru nie jestem zadowolona i to pierwszy raz( może dlatego, że zawsze robił co chciał) wyglądam jak starsza Pani :(ehh... hehe może przed ślubem się do Ciebie umówię :) bo jak jemu nie wyjdzie to się zapłaczę a chcę nadal mieć jasny brąz

ooolll gdzie jeździsz na basen z dzieckiem?? do Wrzeszcza może?? pytam bo mój chrześniak tam jeździ i czasami bywam razem z nim :)
image
Alicja nie ma sprawy zapraszam :)
image
image
sylpiw nawet pół roku:)
w lodówce może stać 48h, a w temp pokojowej 12h
Bożenka te mnijesze rozmairy poza akpolem są na pewno w C&A w normalnych cenach i chyba H&M też

dobra dziewczyny
Masia odnaleziona na patologi ciąży na Klinicznej,
faktycznie ma to z nerką, ale przez te problemy z nerkami ma też skurcze więc na razie raczej ją zostawiają,
wygląda dobrze i była uśmiechnięta ale długo nie mogłam z nią gadać.
nie mniej jestcała i odnaleziona :)
image
No to Masia nie miała parapetówki :/ Dobrze, że jej nic nie jest, choć biedna pewnie męczy się tam, zwłaszcza w takie upały.

Zapraszam do nast. wątku
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=383451&c=1&k=160
imageimage

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

Dobry ortodonta (32 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

do góry