Widok

Menu rocznego dziecka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wiem,że nie jeden taki wątek był,ale nie mogę znaleść.Napiszcie jak wygląda u Was menu,ile razy mleko podajecie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hoopka
dwa razy dziennie
rano i wieczorem
image
image
u mnie to wygląda tak:
-rano mleko
-w południe mleko lub jakieś 2-ge śniadanko (kaszka lub delikatne kanapeczki z maselem)
-po południu obiad
-wieczorem mleko

w międzyczasie np między pierwszym a drugim posilkiem lub inaczej owoc (pół jabłka lub banan albo słoiczek z deserkiem)

No i wiadomo że w czasie niekontrolowanym jakiś chrupek lub biszkopt :)
rano i wieczorrem ok 260ml na raz
Mleka wcale.
Jedynie w postaci kaszek- na noc.
image

image

mleko:
wieczorem 240ml
w dzien o 13 tej przed drzemką 180-200ml
w nocy raz max 150ml.

miedzy 8 a 11 miesiacem prawie wogole nie pila mleka.potem jej wrocilo:)
kaszek nie jada zadnych bo niecierpi.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dzięki dziewczyny ale mam na myśli całe menu,co na śniadanko i ile,obiadki,jakie,ile?Wiem,że każde dziecko je inaczej,ale chociaż będę wiedziała czy mam niejadka co mało je,a może się mylę?
na sniadnie-raczej nic.od 9 do 13 tej podjada tylko rozne rzeczy:jakis owoc(banan,jabłko),paluszki,wafelki czasem itp.
13-mleko
kolo 16tej obiadek.czasem nie ma ochoty to jej nie zmuszam.
potem do spania nocnego podjada wlasciwie non stop rozne rzeczy:owoce,ciasteczka,paluszki,chlebek.....itak dalej.
21 mleko.

nigdy nie sugerowalam sie ile jedzą inne dzieci.Sara miala rozne etapy:taki,ze jadla strasznie duzo,taki ze jadla malutko,a teraz taki normalny.raz je mniej,raz wiecej.
Wazy normalnie 12 kg.
image
Mikołaj ma 19 miesięcy:
8.00 - śniadanie: chlebek z szynką lub serem (jedna kromka lub pół bułki) plus serek wiejski ze szczypiorkiem i rzodkiewką albo jajeczko na miękko, albo jajecznica na parze z pomidorkiem, czasami kaszka.
12.00 - II śniadanie: owoce albo jogurt albo danonek.
15.00 - obiad: zupa (rosół z makaronem, krupnik, botwinka z jajeczkiem, kalafiorowa, brokułowa, z cukinii, pomidorowa z ryżem, łososiowa, pieczarkowa), kwaśnych niestety nie lubi :( II danie kotlet z piersi z kurczaka, rybka (najczęściej pieczona), pulpety z cielęciny, potrawka z kurczaka lub królika, gulasz wołowy lub wieprzowy z ziemniakiem lub ryżem, lub makaronem, czasami placki ziemniaczane, do tego gotowana marchewka na krótko albo kalafior, albo brokuły, fasolka szparagowa, buraczki; surowych warzyw niestety nie lubi :(
18.00 deserek: owoc lub jogurt, soczek, chlebek z masełkiem.
20.00 kaszka 210 ml.
Czasami uda mi się wcisnąć mu w nocy (około 5.00) trochę mleka, ale jak wypije 30ml to się cieszę.
Tośka
ok 6 rano piers,
potem 8-9 kasza śliwkowa nestle + owocki albo twarożek z owocami, ok 11 pierś,
14 obiadek,
16 pierś,
19 poł słoiczka owoców ( to co zostało ze sniadania) i na noc pierś,
w nocy 2-3 razy pierś. Nie daję jej soczków, pije głównie mleko + wodę ale się nie domaga. Waży ok 11 kilo, urodzeniowa 3970.

ahalia - smaka mi narobilas obiadkami Mikołaja. Kurcze, pyszności, menu jak w dobrej restauracji. Botwinkę z jajkiem poprosze i może... pulpeciki z ziemniakami. Ja lubię surowe warzywa, więc zjem co dasz.
:-)))
image
---
Hehe w takim razie zapraszam na obiad ;) Dzisiaj w menu zupa krem szparagowy a na drugie łosoś z brązowym ryżem i puree z kalafiora. Ja niestety na diecie, więc obejdę się smakiem. Mikołaj jest niejadkiem i muszę się bardzo starać, żeby coś zjadł, dlatego tak urozmaicam.
ahalio-alez Twoj synek ma spust:D
image
amielka a Twoja corcia nie je takich typowych śniadanek jak chlebek z masełkiem czy dżemikiem?
chlebek i owszem ale z masłem i szyneczką, zamiennie z kaszą, czasami sama szyneczka, wtedy po. Jajecznicę na parze 2 razy próbowaliśmy i dwa razy wracała, więc na razie spasowaliśmy.
image
---
rano o 6-7 butla mleka tak sie budzi okolo 180-160
o 10-11 kaszka z owocani
12;30 drugie sniadanie chlebek z szyneczka drobiowa,serem,dzem,czy jajecznica z zoltka na parze
to o14 jakies owoce lub mus owocowy
15;30-16 obiadek z mieskiem obowiazkowo
miedzy kolacja podjada flipsy i biszkopty czy ciasteczka dla maluszkow 21 butla mleka okolo 180-210

zaznaczam ze za dwa tygodnie bedzie miala roczek a wazy 8.260

image

Moja je tak:

okolo:
7.40 - mleko ok. 180ml
9.30 - sniadanie (kanapeczki z szyneczka serkiem pomidorem itd, kaszka, jajecznica, jajo, czasem owsianka)
13.00 - obiad
16.00 - deser (owoc pociamkany bo inaczej ble, sloiczkowy deserek, jogurt, serek + biszkopty, ciasteczka, flipsy itp)
19.30 - mleko 260ml (pije pije az nie chce, to co zostaje przewaznie z 60ml dodaje kaszki i lyzeczka je)

Miedzyczasie, przewaznie rano miedzy mlekiem a sniadaniem flipsy czy pieczywo chrupkie jak sama znajdzie gdzies na stole lub gdzies dnia poprzedniego ukryla w zabawkach;P

Moja najchetniej je obiady. Malo pije - musze zabawiac by pila i to tylko butle toleruje:/ Mam nadzieje, ze niedlugo jej sie zmieni z tym piciem:)

Wazy teraz ok. 11 kg i 23.03 bedzie miec roczek.
image
image
Kasiaczku-moja Sarka tez pije tylko zbutli.lubi tez jak sie jej daje z łyzeczki np herbatke,kubek niekapek lezy w zabawkach:P
image
Hej.
Fabiana menu wyglada tak.

o 5:00 mleko - 210-240 ml. spi do 6;30.
o 7;30 - kaszka/ jajecznica na masełku/ parówka + kromka chlebka / twarozek + pieczywko
9;40 drzemka
do obiadu je jakieś flipsy, paluszka, ciasto, owoc, jogurt
Pije ile chce. Na przemian herbatka, kubus, woda...
obiad ok.14, je to co jemy my. Oczywiscie nie smazone. Ale zupy je nasze, dania gotowane, pieczone, duszone...
14;30 drzemka
ok 16;30 pobudka, deserek w postaci danonka, jakies ciastko słodkie, czy cos takiego.
o 20 butla 210-240 ml + 2 miarki kleiku. ;]
:)
Chyba jestes niepoważna !!!!podjada wafelki,ciasteczka,owoc???a śniadania nie??????żal mi takich matek!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Wybór auta :) (83 odpowiedzi)

Jeśli macie któreś z niżej wymienionych aut - proszę o opinię :) wszystkie auta diesel,...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

do góry