Widok
ja mam wesele w kwietniu 2011, z kościołem radziłabym Ci jeszcze zaczekać, bo księżą nie mają nawet kalendarzy jeszcze na rok 2011 żeby zapisywać,a co dopiero na 2012, jak już koniecznie chcesz coś zacząć załatwiać, to ustalcie datę, później poszukajcie sali i orkiestry.. a kościół zostawcie sobie na pewno na rok 2011, bo szybciej nic i tak z kościołem nie załatwicie.
Dziewczyny, kościół i sala to dwie najważniejsze sprawy. Ja mam ślub 26 czerwca 2010. Rezerwowaliśmy kościół na początku zeszłego roku i co się okazało??? Wszystkie godziny od 15 do 18 zarezerwowane!!! Ksiądz dał nam do wyboru 14 lub 19. Oczywiście mamy na 14, ale cały czas sądzę, że to trochę za wcześnie :(
no, ja byłam w kościele w zeszłym tygodniu to ksiądz był zdziwiony, że już na 2011 chcę godzinę ustalać, w końcu zapisał mnie gdzieś na okładce kalendarza na 2010.. ale jakby nie było 2 lata szybciej w kościele załatwiać to zdecydowanie za szybko.. sale owszem, ale z kościołem radzę poczekać bo moim zdaniem nic się z takim wyprzedzeniem w kościele nie załatwi..
Ja w październiku zeszłego roku znalazłam jeden z niewielu wolnych terminów na 2012 ;) Gdyby nie to, że ktoś zwolnił termin 4 września 2010 to ślub miałabym aż w 2012 ;)
My salę na czerwiec 2011 zarezerwowaliśmy w styczniu tego roku, więc jak ktoś na 2012 to za salą myślę, że już warto się rozglądać. Co do kościoła to u nas ksiądz także się zdziwił, że tak wcześnie (byliśmy jakoś z miesiąc temu), w końcu zapisał nas na samym końcu 2010 roku, mam nadzieje, że jak będzie miał nowy kalendarz to o nas nie zapomni i przepisze :)
ja datę w kościele w grudniu 2009 roku rezerwowałam ;) i byłam pierwsza na 7 sierpnia 2010, więc z kościołem można poczekać
Oglądaj sale, dobrze się zastanów i zaklep sobie datę do października, z resztą czyli foto kamera dj zespół możesz wybierać do co najmniej grudnia
Suknie czekają cię na początku 2012
tak samo inne bajery ;p
Oglądaj sale, dobrze się zastanów i zaklep sobie datę do października, z resztą czyli foto kamera dj zespół możesz wybierać do co najmniej grudnia
Suknie czekają cię na początku 2012
tak samo inne bajery ;p
Wiecie co dziewczyny tak czytam i rece mi opadaja....... doslownie.... w sumie nie moj ineters i zaraz banda rozpieszonych babeczek wpadnie na mnie z.... ale zeby teraz planowac slub na 2010?? uwierzcie mi jak ja szukalam sali tro zwiedzilam ich okolo 35 i tylko jedna na ten rok byla zajeta. Wiec moglismy wybrzydzac itp...
dziewczyny slub to nie wszystko a zycie po nim weryfikuje czy ktos chcial miec huczne wesele a potem nie mogl zyc z druga osoba czy to ma byc Wasz dzien!!
Na spokojnie podejdzcie do tematu w pazdzierniku 2011 i tak o bedzie za wczesnie!!
Zacznijcie tak myslec bo moze wtedy bedzie mniej rozwodow.
Bez urazy...... Pozdrawiam
dziewczyny slub to nie wszystko a zycie po nim weryfikuje czy ktos chcial miec huczne wesele a potem nie mogl zyc z druga osoba czy to ma byc Wasz dzien!!
Na spokojnie podejdzcie do tematu w pazdzierniku 2011 i tak o bedzie za wczesnie!!
Zacznijcie tak myslec bo moze wtedy bedzie mniej rozwodow.
Bez urazy...... Pozdrawiam
Do Załamanej: myślę, że wspomniane przez Ciebie rozwody często biorą się z tego, że ludzie się przed ślubem dobrze nie poznają tylko organizują coś na szybkiego. Jasne, że da się zorganizować ślub i wesele w pół roku a nawet krócej to nie ulega wątpliwości, ale czy nie jest lepiej najpierw parę lat ze sobą pobyć? Moim zdaniem narzeczeństwo powinno trwać minimum rok, ale to moje zdanie i szanuje jak ktoś ma inne :)
Masz racje zgodze sie z Toba zeby to narzeczenstwo trwalo i 3 lata.... ale kto mowi o tym ze jak jest sie narzeczonymi to od razu trzeba planowac slub z 2.5 rocznym wyprzedezeniem. Forumowiczka napisala ze chca wziac slub w sierpniu 2012 a mamy kwiecien...... Mozna byc narzeczenstwem ale nie planowac jeszcze slubu i wlasnie dlatego by sie poznac.... myslisz ze skad potem biora sie tematy formu pt " odstapie sale weselna" ludzie sa jacys nie powazni.... nie wiem moze jestem dziwna ale czasami mam wrazenie ze to cale wesele przeslania ludziom to co jest naprawde istotne i tak sobie przysiegaja milosc wiernosc uczciwosc malzenska a prawda jest taka ze dzisiaj ludzi eo siebie nie walcza bardzo latwo sie poddaja..... sorki ale musialam sie wtracic bo rece mi opadly sierpien 2012....
Moja Droga, fakt 2012 to bardzo odległa data, ale jeżeli ktoś chce mieć salę, która mu się podoba- i wie że jest bardzo oblegana, fotografa i kamerzystę no i zespół, które też są oblegane, to dlaczego nie może tego zrobić 2 lata wcześniej? Ja również mam datę na czerwiec 2012 i salę, zespół, kamerzystę i fotografa będę rezerwować w te wakacje bo bardzo zależy żeby mieć, moją wymarzoną salę, pewien zespół który świetnie gra ( inny nie wchodzi w grę), fotografa i kamerzystę też sprawdzonych i nie chcę mieć innych. Wiem że mogłabym zacząć w styczniu 2012 ale nie chcę mieć byle jakiej sali,orkiestry, fotografa i kamerzysty.
Zgadzam sie z tym, co powiedziały dziewczyny wyżej - jesli komus zalezy na jakości, konkretnym miejscu, konretnej dacie, kapeli itp to dlaczego nie moze tego zrobic wczesniej, nawet te 2 lata? Maja do tego absolutne prawo.
Inną kwestia jest to, że planowana data z 2-letnim wyprzedzeniem jest w pewnym sensie dużym ryzykiem. Nawet na forum mozna zauwazyc, ze duzo par rozstaje się długo przed planowanym terminem. Mysle, ze to jest wlasnie spowodowane takim dlugim oczekwiwaniem. Mnie osobiscie to przeraza, ze trzeba tak szybko zadecydowac o wlasnym slubie, jakby na rynku gastronomicznym,muzycznym itp nie bylo dla nas odpowiedniego miejsca,zespolu itp na ktory bysmy mogli sie zdecydowac. Dwa lata to kupa czasu i musicie przyznac, ze rozne rzeczy moga sie przytrafic po drodze, zycie jest w koncu nieprzewidywalne i nigdy nie wiadomo co nam przyniesie;)
Inną kwestia jest to, że planowana data z 2-letnim wyprzedzeniem jest w pewnym sensie dużym ryzykiem. Nawet na forum mozna zauwazyc, ze duzo par rozstaje się długo przed planowanym terminem. Mysle, ze to jest wlasnie spowodowane takim dlugim oczekwiwaniem. Mnie osobiscie to przeraza, ze trzeba tak szybko zadecydowac o wlasnym slubie, jakby na rynku gastronomicznym,muzycznym itp nie bylo dla nas odpowiedniego miejsca,zespolu itp na ktory bysmy mogli sie zdecydowac. Dwa lata to kupa czasu i musicie przyznac, ze rozne rzeczy moga sie przytrafic po drodze, zycie jest w koncu nieprzewidywalne i nigdy nie wiadomo co nam przyniesie;)
JA NA miesiac sierpien 2010 rezerwowalam sale z poltorarocznym wyprzedzeniem i nie bylo wolnego temrinu na 21 sierpnia ( sobota) - wiec mam 20 sierpnia ( piątek )
dajcie spokoj - chce sobie planowac to niech planuje, no dobra sprawe ja bym w miesiac zaplanowala wszystko gdyby nie to ze 4 miesiace na suknie musze czekac - ale czy jakos wesela bylaby porownywalna z weselem planowanym 1.5 roku wczesniej i dopracowanym w minimalnym jego stopniu?
co nie zmienia faktu ze i tak pewnie byloby nie tak :P
dajcie spokoj - chce sobie planowac to niech planuje, no dobra sprawe ja bym w miesiac zaplanowala wszystko gdyby nie to ze 4 miesiace na suknie musze czekac - ale czy jakos wesela bylaby porownywalna z weselem planowanym 1.5 roku wczesniej i dopracowanym w minimalnym jego stopniu?
co nie zmienia faktu ze i tak pewnie byloby nie tak :P

A ja proponuję założyć wątek dla tych, którzy nie mają nic innego do roboty poza umoralnianiem/pouczaniem/itd. innych. :)
Maria Antonina to bylo super hahahahah ;)))) ja sie dolaczam do ych ktore maja jednak pokolei w glowie i nie mysl o planowaniu slubu 2,5 roku wczesniej a tekst typu jakosc wesela kolezanki wyzej zabil mnie!!!!!!
Bylam na wielu weselach i uwierzcie wiekszosc tych fajnych wesel nie charakteryzuje piekna sala ozdobiona zlotem a ludzie ktorzy sie bawia! nawet jedzenie moze byc zle najwazniejsi sa zaproszeni goscie.... wiec radzilabym poprostu poszukac fajnych gosci a impreza bedzie udana!!
Bylam na wielu weselach i uwierzcie wiekszosc tych fajnych wesel nie charakteryzuje piekna sala ozdobiona zlotem a ludzie ktorzy sie bawia! nawet jedzenie moze byc zle najwazniejsi sa zaproszeni goscie.... wiec radzilabym poprostu poszukac fajnych gosci a impreza bedzie udana!!
Przy złej muzyce i nie mając co jeść to chyba nawet najlepsi goście się nie bawią :)
Poza tym autorce wątku chodziło chyba o to, że chce zarezerwować to co się jej podoba i na tą datę, którą z narzeczonym wybrali, a nie musieć brać ślub w listopadzie albo w środku tygodnia, bo nie ma sali, zespołu, fotografa itd. :)
My rezerwowaliśmy te najważniejsze rzeczy na niespełna półtora roku przed ślubem, teraz mamy przerwę od organizowania i możemy skupić się na czymś innym, a na jesieni- zimą znowu pewnych rzeczy będziemy szukać. Jesteśmy narzeczeństwem trochę dłużej i było to przemyślane. I nie musiałam rezygnować z czegoś co mi się podobało tylko dlatego, że termin już zajęty. Rezerwując na pół roku wcześniej możliwe, że też by się udało to zarezerwować, ale ja jestem przezorna i wolę sprać spokojnie :) Poza tym większość usługodawców, u których rezerwowałam ich usługi zamówienia na 2011 w chwili naszej rezerwacji już miało trochę terminów na 2011 zajętych.
Poza tym autorce wątku chodziło chyba o to, że chce zarezerwować to co się jej podoba i na tą datę, którą z narzeczonym wybrali, a nie musieć brać ślub w listopadzie albo w środku tygodnia, bo nie ma sali, zespołu, fotografa itd. :)
My rezerwowaliśmy te najważniejsze rzeczy na niespełna półtora roku przed ślubem, teraz mamy przerwę od organizowania i możemy skupić się na czymś innym, a na jesieni- zimą znowu pewnych rzeczy będziemy szukać. Jesteśmy narzeczeństwem trochę dłużej i było to przemyślane. I nie musiałam rezygnować z czegoś co mi się podobało tylko dlatego, że termin już zajęty. Rezerwując na pół roku wcześniej możliwe, że też by się udało to zarezerwować, ale ja jestem przezorna i wolę sprać spokojnie :) Poza tym większość usługodawców, u których rezerwowałam ich usługi zamówienia na 2011 w chwili naszej rezerwacji już miało trochę terminów na 2011 zajętych.
Bez przesady! Nikt nie mówi o złym zespole, czy złym jedzeniu. Wiele dobrych miejsc jest dostępnych 9-6 mcy wcześniej. Problem w tym, że to ma być "ten hotel", "ten zespół", "ten dj" itp. I najlepiej, żeby miesiąc miał literkę "r".
Tak sobie myślę, że gdyby te wszystkie panny młode tyle energii i czasu poświęcały na budowanie swojego związku co na wybór wszystkich detali ślubnych, to nie byłoby tyle rozwodów.
Tak sobie myślę, że gdyby te wszystkie panny młode tyle energii i czasu poświęcały na budowanie swojego związku co na wybór wszystkich detali ślubnych, to nie byłoby tyle rozwodów.
Witam,
Dziwię się trochę wszystkim pouczającym w tym wątku. Zgodnie z tym co piszecie ludzie nie mają planować ślubu bo mogą się rozstać do tego czasu, może im się odmienić. Moim zdaniem jeśli ludzie biorą ślub to zakładają że chcą być ze sobą do końca życia - więc jesli nie wytrzymają okresu np. dwu letniego do ślubu, to gdzie całe dalsze życie. Mój ślub odbędzie się dwa lata po zaręczynach - z wielu powodów - bo chcieliśmy go zaplanować tak jak sobie wymarzylismy, chcieliśmy zebrać fundusze;), bo nikt nas nie goni. Jeśli ktoś woli szybko, spontanicznie to ja go nie potępiam, nie oceniam - to jego dzień może go planować wg własnej wizji. I może dajmy każdemu takie prawo - realizowania własnej wizji swjego szczególnego dnia. Zaznaczyć też trzeba, że planowanie z pewnym wyprzedzeniem wymusza rynek i konkurencja wśród usługodawców. Zgranie na jeden termin kamerzysty, fotografa, sali, zespołu/dj i kościoła wcale nie jest łatwą sprawą. Poza tym, po raz setny, co w tym złego że chcemy wszyscy aby ten dzień był wyjątkowy?
Trzymam kciuki za Pary z 2012 - niech moc będzie z wami;D
Dziwię się trochę wszystkim pouczającym w tym wątku. Zgodnie z tym co piszecie ludzie nie mają planować ślubu bo mogą się rozstać do tego czasu, może im się odmienić. Moim zdaniem jeśli ludzie biorą ślub to zakładają że chcą być ze sobą do końca życia - więc jesli nie wytrzymają okresu np. dwu letniego do ślubu, to gdzie całe dalsze życie. Mój ślub odbędzie się dwa lata po zaręczynach - z wielu powodów - bo chcieliśmy go zaplanować tak jak sobie wymarzylismy, chcieliśmy zebrać fundusze;), bo nikt nas nie goni. Jeśli ktoś woli szybko, spontanicznie to ja go nie potępiam, nie oceniam - to jego dzień może go planować wg własnej wizji. I może dajmy każdemu takie prawo - realizowania własnej wizji swjego szczególnego dnia. Zaznaczyć też trzeba, że planowanie z pewnym wyprzedzeniem wymusza rynek i konkurencja wśród usługodawców. Zgranie na jeden termin kamerzysty, fotografa, sali, zespołu/dj i kościoła wcale nie jest łatwą sprawą. Poza tym, po raz setny, co w tym złego że chcemy wszyscy aby ten dzień był wyjątkowy?
Trzymam kciuki za Pary z 2012 - niech moc będzie z wami;D
to ze ktos planuje szczegolowo wesele nie oznacza odrazu ze jego zwiazek skazany jest na niepowodzenie i ze nad nim nie pracuje, co ma piernik do wiatraka? my nasze wesele planowalismy rok z kawalkiem z sala akurat nie mielismy problemu bo chcielismy wziac slub w piatek a piatki nie ciesza sie az tak duzym zainteresowaniem,ja chcialam zaczac szybciej planowac, przymierzac suknie, wymyslac dekoracje, to sprawialo mi ogromna frajde i zaluje ze to juz za mna. ten czas byl dla mnie jednym z najpiekniejszych okresow w zyciu i nigdy go nie zapomne. Po cholere krytykujecie? czy takie wypowiedzi beda konstruktywne dla kogokolwiek? jesli ktos chce to niech planuje slub i przez5 lat to jego sprawa i jego zycie! a dlaczego ma rezygnowac z czegos co jest dla niego przyjemnoscia?
Tym razem zgodzę się z powyższym wpisem.Wystarczy 9-12 miesięcy na zarezerwowanie najlepszych lokali,zespołów,fotografów itp.Lepiej mieć pewność,że wesele się odbędzie niż wszystko odwoływać.Wystarczy poczytać forum o odstąpieniu terminów.Do zespołu MASSUANA dzwonią na czerwiec i wrzesień 2013.Prosiłem ich o zgłoszenie się jesienią 2012.

Dziewczyny ja mam ślub za rok i miesiąc i dopiero kilka dni temu zarezerwowałam salę - podobno mega obleganą, bo w miesiące wakacyjne nie robi wesel więc niewiele terminów w ciepłe dni zostaje. i nawet wczesniej nie można za bardzo było rezerwowac..dj, foto - mam też z gatunku "znani i oblegani: i jakoś wszyscy mają jeszcze terminy (nie mam zarezerwowanych), niektórzy nawet się dziwią że już, bo kalendarza nie mają. że o kościele nie wspmnę.. wg mnie najpierw ludzie wpadają w "szał" (nakręcany nota bene tym forum ;)) a potem na każdej stronie mamy po 5 sal do odstąpienia.. nie chcę pouczac nikogo, chcecie to rezerwujcie i 5 lat wstecz, ale jako troche bardziej "doświadczona wiekowo" mówie wam, że życie jest ciekawe i nieprzewidywalne i Misiaczek z którym dziś planujemy przyszłośc i dzieci może jeszcze się nam odwidziec przez 2-3 lata.. więc bez szału - poznajcie się dobrze, a jak chcecie brac ślub to i niecały rok wystarczy na wymarzone wesele - wiem z dośwaidczenia bliskich mi osób. no chyba że szukacie tzw. magicznych dat dla Was, lub czegos w stylu 12.12.2012 to rozumiem..:)
Widzę, że większość bardzo negatywnie odbiera ten wątek, ale cofając się wstecz tego forum to bardzo dużo osób planuje z 2 letnim wyprzedzeniem np
http://forum.trojmiasto.pl/slub-2011-t127756,1,11.html?hl=2011#hl
http://forum.trojmiasto.pl/Kiedy-zaczac-zalatwiac-t104511,1,11.html?hl=2011#hl. Powodzenia w przygotowaniach :p
http://forum.trojmiasto.pl/slub-2011-t127756,1,11.html?hl=2011#hl
http://forum.trojmiasto.pl/Kiedy-zaczac-zalatwiac-t104511,1,11.html?hl=2011#hl. Powodzenia w przygotowaniach :p
jak chcą to niech nawet 5 lat wcześniej organizują, niewiem czemu wam to przeszkadza:)
bo prawda jest taka, że restauracje/sale, zespoły, kamerzyści itd. którzy są dobrzy i "znani" mają rezerwacje i na 2 lata wprzód; sama uważam, że to z lekka "chore" że człowiek jest zmuszany do takich deklaracji na tyle czasu wcześniej - ja zorganizowałam swoje wesele w 9 miesięcy i wybór był nawet spory, a ślub miałam w sierpniu czyli chyba najbardziej obleganym miesiącu :) i naprawdę miałam wszystko super, nic nie było brane na siłę
ja akurat przyjmuje zamówienia na maks. rok wcześniej bo dużooo się może zdarzyć w tym czasie i tak, a grunt to owszem załatwić to co najważniejsze czyli kościoł, miejsce wesela, zespół/dj i potem spokojnie podejść do tematu, a nie potem przez dwa lata siedzieć np. na forum i wymyślać albo ostro angażować się w tematy - na to przyjdzie czas :) nie dać się po prostu zwariować
powodzenia w organizacji i planowaniu i spokoju życzę :)
ja akurat przyjmuje zamówienia na maks. rok wcześniej bo dużooo się może zdarzyć w tym czasie i tak, a grunt to owszem załatwić to co najważniejsze czyli kościoł, miejsce wesela, zespół/dj i potem spokojnie podejść do tematu, a nie potem przez dwa lata siedzieć np. na forum i wymyślać albo ostro angażować się w tematy - na to przyjdzie czas :) nie dać się po prostu zwariować
powodzenia w organizacji i planowaniu i spokoju życzę :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
To ładnie :) podejrzewam, że ten wątek się bardzooo rozbuduje po nowym roku i bedzie szałłłł terminów na 2012. Przyznajcie bardzo charakterystyczny rok. My planujemy wydać około 20 tyś. i wszystko na to wskazuje, że taka kwota zostanie. 60 osób bez poprawin no ale styczeń więc trafiliśmy na małe promocje.
My planujemy na 2012 i mamy już salę i Dj'a. Kościół tez już chciałam zarezerwować ale siostra powiedziała,że dopiero za rok będzie miała grafik i wcześniej nie może nas wpisać więc musimy pocekać, choć szczerze mówiąc wolałabym być już wpisana żeby się potem nie martwić. Mamy już konkretną datę, która znaczy dla nas wiele więc nie chcemy jej zmieniać.
Ja tam wolę już mieć zaklepane wszystko teraz zwłaszcza że wybraliśmy konkretną datę niż potem być zła na siebie że sale czy kościół który mi się podoba nie są dostępne.
Powiem szczerze,że niektórzy są zdziwieni jak jeździliśmy po salach,że tak wcześnie ale ta mniejszość bo większość przyznaje nam rację,że warto szukać wcześniej niż potem żałować a teraz jest przynajmniej w czym wybierać.:-)
Powodzenia
Ja tam wolę już mieć zaklepane wszystko teraz zwłaszcza że wybraliśmy konkretną datę niż potem być zła na siebie że sale czy kościół który mi się podoba nie są dostępne.
Powiem szczerze,że niektórzy są zdziwieni jak jeździliśmy po salach,że tak wcześnie ale ta mniejszość bo większość przyznaje nam rację,że warto szukać wcześniej niż potem żałować a teraz jest przynajmniej w czym wybierać.:-)
Powodzenia
Wcale nie uważam,żeby planowanie wesela z takim dużym wyprzedzeniem było czymś złym.Przecież nie żyje się tymi przygotowaniami non stop a stanowią tylko miłą odskocznię w niektóre weekendy..A to salę się obejrzy,a to zespołu poszuka..Przecież to sama przyjemność robić wszystko na spokojnie.I dłuższe narzeczeństwo też jest chyba lepsze..A że ludzie mogą się rozstać przed planowanym terminem..No cóż...Rozstanie grozi nam tak naprawdę w każdym momencie życia i ani wczesne czy póżne terminy,ani nawet małżeństwo niestety 100% gwarancji nie dają.
Ja z moim R planuję na lipiec, tylko mam dylemat, 7 czy 13?
A co do dziewczyn, które przewidują rozpad naszych związków to może one same mają problemy małżeńskie :-D Jestem szczęśliwa w związku od 7 lat, od blisko 3 lat noszę pierścionek zaręczynowy. Wesele jest to tylko imprezka, której organizacja wg mnie nie wpływa negatywnie na związek, a wręcz umacnia go, ponieważ pozwala na podejmowanie pierwszych ważnych decyzji razem. My planujemy ślub za niecałe 2 lata, gdy ja skończę studia i miejmy nadzieję, znajdę pracę która ułatwi nam start (lepsze 2 pensje niż 1). A zaczęliśmy tak szybko szukać sali itp., bo zaczęły się już rezerwacje na 2012, a chcemy mieć możliwość wyboru najodpowiedniejszej dla nas dwojga. Znaleźć coś odpowiadającego gustowi jest trudne, a dwóm gustom?
A co do dziewczyn, które przewidują rozpad naszych związków to może one same mają problemy małżeńskie :-D Jestem szczęśliwa w związku od 7 lat, od blisko 3 lat noszę pierścionek zaręczynowy. Wesele jest to tylko imprezka, której organizacja wg mnie nie wpływa negatywnie na związek, a wręcz umacnia go, ponieważ pozwala na podejmowanie pierwszych ważnych decyzji razem. My planujemy ślub za niecałe 2 lata, gdy ja skończę studia i miejmy nadzieję, znajdę pracę która ułatwi nam start (lepsze 2 pensje niż 1). A zaczęliśmy tak szybko szukać sali itp., bo zaczęły się już rezerwacje na 2012, a chcemy mieć możliwość wyboru najodpowiedniejszej dla nas dwojga. Znaleźć coś odpowiadającego gustowi jest trudne, a dwóm gustom?
właśnie chciałam podpisać już umowę, ale to i tak nie zmienia faktu, że chcą mieć zapis, że cena wzrośnie i będę płacić tą wyższą...
A tak skoro już o tym piszemy, może znacie jakieś fajne miejsca na wesele tak do ok. 170zł/os? Bo ja na razie znalazłam Magnat w Bojanie, Merkury w Straszynie i tą salę w Lublewie... Bo ja akurat szukam tak bliżej Gdańska :)
A tak skoro już o tym piszemy, może znacie jakieś fajne miejsca na wesele tak do ok. 170zł/os? Bo ja na razie znalazłam Magnat w Bojanie, Merkury w Straszynie i tą salę w Lublewie... Bo ja akurat szukam tak bliżej Gdańska :)
Ja z moim R myślmy o Faltomie, menu zaczyna się od 149zł za os., a sala jest naprawdę piękna, jedzonko pyszne (miałam tam studniówkę)
Tu masz link o cenach w innych salach
http://forum.trojmiasto.pl/Domy-weselne-restauracje-goscince-itp-Jaka-cena-za-osobe-t173866,1,130.html
Tu masz link o cenach w innych salach
http://forum.trojmiasto.pl/Domy-weselne-restauracje-goscince-itp-Jaka-cena-za-osobe-t173866,1,130.html
Dziewczyny, a ja uważam, że dobrze, iż powoli zaczynacie szukać i rezerwować. Zajrzałam do Waszego wątku z mojego 2011 wątku o pannach młodych ;) Ślub p0lanujemy na lipca 2011, ale salę już miałam zarezerwowaną w październiku 2009, a podpisaną umowę w listopadzie, bo już znajdowali się chętni na mój termin. Cieszę się, że tak wczesnie to załatwiliśmy, bo mamy wesele w miejscu, w którym chciałam. Nie wyobrażam sobie gdzie indziej :) A pisanie, że zakładanie wątków na 2012 jest śmieszne, bo to dużo czasu - jest nie na miejscu, bo nasz wątek - 2011 też powstał bardzo wcześnie, a zresztą dziewczyny które planujecie ślub na stycznia 2012 macie tak samo mało czasu do ślubu, jak te dziewczyny, które planują ślub na październik 2011. :) Życzę powodzenia i trzymam kciuki, aby wszystko szło po Waszej myśli :)
dziewczyny, utworzyłam nowy wątek na forum, ale tamten może zniknąć w 'tłumie'; chodzi o to, żebyście wzięły pod uwagę fakt, że w czerwcu mają miejsce rozgrywki EURO 2012, co może spowodować sporo utrudnień i komunikacyjnych i hotelowych itp. itd. Czytałam artykuł na trojmiasto.pl, że rozgrywki w Gdańsku mają mieć mieć miejsce od 10 do 22 czerwca (plus wcześniejszy przyjazd reprezentacji na treningi)
[/url]

Jeśli szukają Państwo ciekawej i oryginalnej formy uatrakcyjnienia Waszego wieczoru zapraszamy do skorzystania z oferty grupy "Shaker - Events". Nasze pomysły oraz umiejętności spowodują iż Państwa wesele stanie się jeszcze bardziej wyjątkowe . Zapewniamy efektowny , mobilny bar , najwyższej jakości alkohole na bazie których serwujemy koktajle , egzotyczne owoce , rożnorodne szkło oraz cały asortyment barmański niezbędny do wykonywania koktajli. Nasze doświadczenie oraz umiejętna organizacja pracy zostały docenione przez specjalistów poprzez powierzenie nam obsługi barmańskiej podczas wielkich wydarzeń kulturalnych takich jak 35 festiwal filmów fabularnych w Gdyni , czy też otwarcie hotelu "Hilton" w Gdańsku. Każdą ofertę dla naszych klientów sporządzamy indywidualnie , dostosowując się do życzeń oraz uwag . Wszelkie pytania prosimy kierować pod adres info@shaker-events.pl .
Pozdrawiam
Szymon Twardowski
Shaker-Events
http://www.shaker-events.pl
Pozdrawiam
Szymon Twardowski
Shaker-Events
http://www.shaker-events.pl
Dla tych Młodych Par, które mają już rezerwacje sali i wybrali już kościół, zapraszamy do skorzystania z naszych usług.
Dekoracje sali i kościoła już od 400zł.
Dekoracje sali i kościoła już od 400zł.

Bukiety ślubne i zaręczynowe Dekoracje ślubne i weselne Dekoracje kościoła Dekoracje sali Dekoracje samochodu Zaproszenia, winietki, zawieszki na alkohole Księgi gości Podziękowania dla rodziców i gości... Dostarczamy kwiaty pod wskazany adres!!!
My również planujemy ślubować w ostatnią sobotę sierpnia 2012 :) za przygotowywania do tego dnia zabieramy się od stycznia, a póki co daliśmy sobie do końca roku czas na planowanie, zbieranie informacji i namiarów na restauracje/zespoły/kamerzystów/fotografów ;) ...maaaaaasa tego, notes już mam zapchany. :) Pozdrawiam Was wszystkie :)
my wczoraj byliśmy zarezerwować salę.. chcieliśmy na sierpień, ale pan powiedział, że on ie wynajmie nam pensjonatu na jeden dzień, bo mu się to nie opłaca.. zresztą w trzech knajpach ta sama gadka... no i ustaliliśmy, że będzie to czerwiec, ale już nie było wszystkich wolnych terminów.... zostały dwa.. hihi a od wczoraj już tylko jeden :P
dziewczyny i no powracam :)
jestem normalnie w szoku ze za male pieniadze mozna zrobic fajne wesele :)
a juz myslalam we wieki bede odkladac na wesele ... a przy dziecku to ciezko ....
mam dalsza kuzynke ktora tydzien temu miala wesele i wydala 5-6tys ...
jak dla mnie szok nie sadzialm ze w tak malej kwocie mozna jeszcze dobrz esie bawic i to na sali z dj.
jestem normalnie w szoku ze za male pieniadze mozna zrobic fajne wesele :)
a juz myslalam we wieki bede odkladac na wesele ... a przy dziecku to ciezko ....
mam dalsza kuzynke ktora tydzien temu miala wesele i wydala 5-6tys ...
jak dla mnie szok nie sadzialm ze w tak malej kwocie mozna jeszcze dobrz esie bawic i to na sali z dj.
Styczeń
21 stycznia 2012 - Milena86
Czerwiec
2 czerwca 2012 - Ananao
9 czerwca 2012 - maryska372
9 czerwca 2012 - czarna84
23 czerwca 2012 - tymek200221
30 czerwca 2012 - patka02
Lipiec
7 lipca 2012 - gosiagg3g
7 lipca 2012 - Bronqa
Sierpień
11 sierpnia 2012 - paulen
18 sierpnia 2012 - Ciastko
18 sierpnia 2012 - nadiaaa
25 sierpnia 2012 - NiuniaAdasiowa
O to lista par 2012 :)
Jesli kogoś ominełam to PRZEPRASZAM dopiszcie sie :)
Czerwiec
2 czerwca 2012 - Ananao
Lipiec
7 lipca 2012 - gosiagg3g
7 lipca 2012 - Bronqa
Sierpień
O to lista par 2012 :)
Jesli kogoś ominełam to PRZEPRASZAM dopiszcie sie :)
myślałam nad atrakcjami na ślubie ...
przeglądałam tak sobie youtube i wpadło mi coś takiego na pierwszy taniec
http://www.youtube.com/watch?v=Ayw2mAVw-f8&feature=related
przeglądałam tak sobie youtube i wpadło mi coś takiego na pierwszy taniec
http://www.youtube.com/watch?v=Ayw2mAVw-f8&feature=related
Super, taniec rewelacja, ja będę miała zespół, więc żadne remixy nie wchodzą w grę bo nie chcę pierwszego tańca z płyty. Chciałabym Walca Wiedeńskiego, kroki znam bo nie są skomplikowane, słoń mi i mojemu M też nie nadepnął na ucho więc powinniśmy dać radę, ale nie chcę stresu związanego z tańcem. Zatańczymy jak zatańczymy i tak będzie fajnie, heheh.
Dopisuje się :)
Styczeń
Kwiecień
28 kwietnia 2012 - kamcia01
Czerwiec
2 czerwca 2012 - Ananao
Lipiec
7 lipca 2012 - gosiagg3g
7 lipca 2012 - Bronqa
Sierpień
Styczeń
Kwiecień
Czerwiec
2 czerwca 2012 - Ananao
Lipiec
7 lipca 2012 - gosiagg3g
7 lipca 2012 - Bronqa
Sierpień
Wszystkie Pary planujące ślub w 2012 i 2011 zapraszamy na IV Pomorską Galę Ślubną, która odbędzie się 21 listopada 2010 roku w Hotelu Murat w Redzie.
więcej na http://www.pomorskiserwisslubny.pl/aktualnosci.html
Do wygrania Suknia Ślubna marki CYMBELINE Paris o wartości do 5000 zł oraz biżuteria ślubna o wartości 1000 zł i wiele innych.
Wstęp wolny
więcej na http://www.pomorskiserwisslubny.pl/aktualnosci.html
Do wygrania Suknia Ślubna marki CYMBELINE Paris o wartości do 5000 zł oraz biżuteria ślubna o wartości 1000 zł i wiele innych.
Wstęp wolny
Jako, że widzę, że zostałam dopisana do tworzącej się listy terminów wprowadzam małą poprawkę - pobierzemy się dzień wcześniej, niż planowaliśmy, tj. Nasz Najważnijszy Dzionek w Życiu przypadnie na 24 sierpnia 2012. Natomiast sala/termin dziś zostały zaklepane, będziemy się bawić w Domu Bankietowym w Rumii :)) teraz rozpoczynamy poszukiwania fotografa i zespołu, kamerzystę mamy znajomego ;) Pozdrawiam Wszystkie przyszłe Mężatki i ich Narzeczonych! :D
!70 zł do końca tego roku, na przyszły rok + 10% ceny, czyli wychodzi 187 od osoby, a na 2012 zostaliśmy uprzedzeni, że ceny mogą się podnieść maksymalnie o kolejne 10% (ale nie muszą). Jednak w razie wyprawiania wesela w piątek - czyli tak jak w naszym wypadku - cena od osoby jest niższa o 5%. Wiem, że wiele par stwierdzi, że ceny są wysokie, jednak myślę, że sala jest tego warta - miejsce bajeczne, wiele udogodnień dla Młodej Pary, a pan prowadzący rozmowę bardzo sympatyczny . Potrafił odpowiedzieć na każde moje pytanie. A miałam ich naprawdę mnóstwo ;) Więc myślimy, że nie będziemy żałować decyzji odnośnie tego miejsca ;) pozdrawiam :))
Witam,
Jeżeli chodzi o Murat to jest to obiekt godny polecenia, ja pracuje w gastronomii i sam wybrałem Murat! Tylko, że zmieniłem prace no i co z tym się wiąże zmieniłem sale ;) Chętnie odsprzedam termin na niebieską salę! Promocyjna cena! Jako gastronom mogę pomóc w załatwieniu wszelkich spraw związanych z menu w Hotelu Murat :)
Dla zainteresowanych termin: 27.08.2011 (sobota)
Sala: Lazurowy Błękit
Cena do ustalenia :))
Kontakt: 507-366-758
Pozdrawiam serdecznie :)
Jeżeli chodzi o Murat to jest to obiekt godny polecenia, ja pracuje w gastronomii i sam wybrałem Murat! Tylko, że zmieniłem prace no i co z tym się wiąże zmieniłem sale ;) Chętnie odsprzedam termin na niebieską salę! Promocyjna cena! Jako gastronom mogę pomóc w załatwieniu wszelkich spraw związanych z menu w Hotelu Murat :)
Dla zainteresowanych termin: 27.08.2011 (sobota)
Sala: Lazurowy Błękit
Cena do ustalenia :))
Kontakt: 507-366-758
Pozdrawiam serdecznie :)
My mamy termin na Maj 2012 i byłam pewna ,że to dużo czasu ,ale mnie pan wystraszył cytuje '' moja droga pani na maj 2012 została mi tylko jedna sala bo są I komunie i rodzice już rezerwują dwa lata wcześniej i zaliczkują wiec radzę Pani już szukać bo Maj jest obsadzony komuniami'' zamarłam i jak wsiadłam w auto to aż byłam zła bo tak jak mówił w tych lokalach gdzie są duże sale i dobre jedzenie rezerwują I komunie. A byłam pewna ,że czasu mamy ......
Pozdrawiam ...
Pozdrawiam ...
Witam serdecznie,
Udostępniamy limuzyny z kierowcą na wszystkie okazje:
ślub, wieczór panieński/kawalerski, urodziny,
komunia, studniówka, rocznica, opera, koncert
rockowy, odbiór z lotniska, impreza firmowa czy spotkanie biznesowe. W ofercie dwa Lincolny Town Car 9 metrów, zabytkowy Mercedes Ponton 1958r.
Jesteśmy liderem branży limuzynowej w Starogardzie Gdańskim.
Dla wszystkich forumowiczek rabat 10% na wszystkie nasze usługi.
Pozdrawiam
Przemysław Flaga
Udostępniamy limuzyny z kierowcą na wszystkie okazje:
ślub, wieczór panieński/kawalerski, urodziny,
komunia, studniówka, rocznica, opera, koncert
rockowy, odbiór z lotniska, impreza firmowa czy spotkanie biznesowe. W ofercie dwa Lincolny Town Car 9 metrów, zabytkowy Mercedes Ponton 1958r.
Jesteśmy liderem branży limuzynowej w Starogardzie Gdańskim.
Dla wszystkich forumowiczek rabat 10% na wszystkie nasze usługi.
Pozdrawiam
Przemysław Flaga
Hej dziewczyny :).
Ja już mam sale zarezerwowaną i umowa podpisana, w piątek jadę podpisywać umowę z wodzirejem i póki co dam sobie spokój. Fotografem od stycznia planuję się zainteresować. Mam jedynie pytanie z jakim wyprzedzeniem trzeba szukać sukni i ewentualnie fryzjera i wizażystki? Suknie planuję kupić pod koniec roku jak będą wyprzedaże, ale nie wiem czy to nie będzie za późno bo wesele w kwietniu.
Pozdrawiam
Ja już mam sale zarezerwowaną i umowa podpisana, w piątek jadę podpisywać umowę z wodzirejem i póki co dam sobie spokój. Fotografem od stycznia planuję się zainteresować. Mam jedynie pytanie z jakim wyprzedzeniem trzeba szukać sukni i ewentualnie fryzjera i wizażystki? Suknie planuję kupić pod koniec roku jak będą wyprzedaże, ale nie wiem czy to nie będzie za późno bo wesele w kwietniu.
Pozdrawiam
Zapraszamy naąIV Pomorska Galę Ślubną
21 listopada Hotel Murat
Kameralna atmosfera.
Kawa, herbata, soki i kruche ciasteczne gratis dla odwiedzających.
Nagrody - Suknia Ślubna o wrtości 5000 zł
- Biżuteria Ślubna o wartości 1000 zł
- Dwa komplety biżuterii
- Komplet zaproszeń ślubnych
- Rabaty na usługi ślubne i wiele innych atrakcji.
- Degustacja Tortu Weselnego.
Wstęp wolny
21 listopada Hotel Murat
Kameralna atmosfera.
Kawa, herbata, soki i kruche ciasteczne gratis dla odwiedzających.
Nagrody - Suknia Ślubna o wrtości 5000 zł
- Biżuteria Ślubna o wartości 1000 zł
- Dwa komplety biżuterii
- Komplet zaproszeń ślubnych
- Rabaty na usługi ślubne i wiele innych atrakcji.
- Degustacja Tortu Weselnego.
Wstęp wolny
ja pierdziele :p to szybko już:P:P my na razie mamy salę zarezerwowaną, dj na oku (musimy się z nim skontaktować jeszcze), wódkę chcemy kupić przed nowym rokiem, ze względu na wzrost podatków, a do kościoła pójdę jakoś w czerwcu, bo ksiądz powiedział, że nie mamy co się spieszyć, bo jest małe obsadzenie terminów.. a reszta to od stycznia :D
Muszę przyznać ,że ja salę to już szukałam w sierpniu ale właśnie zmieniłam na inna bo chyba będziemy mieć więcej osób i bałam się że się wszyscy nie pomieścimy, więc ...
Mam już sale, fotografa, dj'a, video, samochód, wódkę,. Szukałam już obrączek i wiemy jakie nam się podobają ale moim zdaniem to jeszcze za wcześnie na kupowanie obrączek i sukienki, którą co prawda też już mniej więcej wybrałam ;-)
W kościele nam powiedziano,że dopiero będzie można się zapisać w czerwcu więc czekamy do czerwca, a w między czasie oglądam zaproszenia na allegro bo mają tam naprawdę fajne zaproszenia za fajną cenę ;-)
Powodzenia w przygotowaniach ;-))
Mam już sale, fotografa, dj'a, video, samochód, wódkę,. Szukałam już obrączek i wiemy jakie nam się podobają ale moim zdaniem to jeszcze za wcześnie na kupowanie obrączek i sukienki, którą co prawda też już mniej więcej wybrałam ;-)
W kościele nam powiedziano,że dopiero będzie można się zapisać w czerwcu więc czekamy do czerwca, a w między czasie oglądam zaproszenia na allegro bo mają tam naprawdę fajne zaproszenia za fajną cenę ;-)
Powodzenia w przygotowaniach ;-))
witam dziewczyny! dołączam się do grona na forum;-) jestem z maja 2012 i tak jak Wy mam już pare spraw załatwionych na szczęście.
widzę czarna84 że mamy podobny gust muzyczny, ja także mam fox art. słyszałam ich na weselu w tym roku w Faltomie i razem z moim Przemkiem od razu się na nich zdecydowaliśmy. grają świetnie! co do restauracji to się wahamy między faltomem właśnie a muratem. fotografa też już mamy na oku, ale jeszcze nie podpisaliśmy umowy.
widzę czarna84 że mamy podobny gust muzyczny, ja także mam fox art. słyszałam ich na weselu w tym roku w Faltomie i razem z moim Przemkiem od razu się na nich zdecydowaliśmy. grają świetnie! co do restauracji to się wahamy między faltomem właśnie a muratem. fotografa też już mamy na oku, ale jeszcze nie podpisaliśmy umowy.
Styczeń
Kwiecień
21 lub 28 Kwietnia 2012 - szklaudia
Maj
? maja 2012 - elizabet
Czerwiec
2 czerwca 2012 - Ananao
23 czerwca 2012 - tysia86
Lipiec
7 lipca 2012 - gosiagg3g
7 lipca 2012 - Bronqa
Sierpień
18 sierpnia 2012 - Paula i Jarek
24 sierpnia 2012 - NiuniaAdasiowa
Kwiecień
21 lub 28 Kwietnia 2012 - szklaudia
Maj
? maja 2012 - elizabet
Czerwiec
2 czerwca 2012 - Ananao
23 czerwca 2012 - tysia86
Lipiec
7 lipca 2012 - gosiagg3g
7 lipca 2012 - Bronqa
Sierpień
elizabet - też od dłuższego czasu myślę o Faltomie, miałam tam studniówkę i byłam bardzo zadowolona. Sala balowa jest piękna, a jedzenie pyszne. Faltom prowadzi też stołówkę Akademii Morskiej w Gdyni, zawsze jak mam czas między wykładami to idę na obiadek :-) Na forum spotkałam się tylko z pozytywnymi opiniami. Wyszło jak reklama :-P żeby nie było, to nie reklama tylko dialog :-P
~paula:-) na jakim etapie jesteś w załatwianiu wszystkiego bo ja mam wrażenie ,że czasu mam dużo ,ale jak zadzwoniłam aby zapytać się o Salę to Majowy termin obsadzony I komunią aż zdębiałam rodzice rezerwują już dwa lata w czesniej dziecku sale ....i teraz nie wiem czy dalej rezerwować orkiestrę czy po nowym roku dopiero .... a 05-05-2012 to 1,5 roku aż mam mętlik w głowie ehhh co tu robić ....
help!! SOS ;-)
help!! SOS ;-)
Wielki dzień http://suwaczki.slub-wesele.pl/20120505640113.html
ja mam wesele 9.06.2010, zawsze chciałam mieć w tym miesiącu;) sale zamawialiśmy jakies 2 miesiące temu i w sali w której chciałam nie było żadnego już terminu wolnego w czerwcu, dlatego sie niego przestraszyłam i zaczęłam z narzeczonym ostre poszukiwania innych fajnych sal, terminy są przerażające ale cóż...wkońcu znależliśmy wymarzoną sale ;) a co do orkiestry to jeśli jest znana i fajna to trzeba sie spieszyć z zamawianiem bo potem są problemy, a o to chodzi w tym dniu żeby był najlepszy i wymarzony ;)
Witam, chciałabym zasięgnąć Waszych opinii o miejscach na zorganizowanie wesela, tzn. my chcemy zrobić tak na 70-80os. i takiej sali potrzebujemy aby oczywiście było jeszcze miejsce do tańca. W sumie spodobał nam się - przynajmniej patrząc na str internetową MAGNAT Dwór Kaszubski oraz Roma w Łapinie. Dopiero zaczynamy się rozglądać. Gdyby ktoś miał jakieś informacje dotyczące tych miejsc, albo jakąś propozycję innego to z góry dziękujemy za pomoc:)
sala w Magnacie rzeczywiści jest ładna (byłam na weselu koleżanki) ale jeden minus był taki że strasznie mało jedzenia, z ręką na sercu powiem- trzeba było sie pilnować bo zabrakłoby dla innych gości ;) nie wiem czy to była kwestia zamówienia przez nią czy oferty sali bo napewno maja kilka ofert cenowych ale wiem że za tanio też tam nie jest...
Styczeń
Kwiecień
21 lub 28 Kwietnia 2012 - Szklaudia
28 kwietnia 2012 - Kamcia01
Maj
5maj 2012 - Asia
? maja 2012 - Elizabet
Czerwiec
2 czerwca 2012 - Ananao
9 czerwca 2012 - Maryska372
9 czerwca 2012 - Czarna84
9 czerwca 2012 - Ewelinka22
23 czerwca 2012 - Tymek200221
23 czerwca 2012 - Tysia86
30 czerwca 2012 - Patka02
Lipiec
7 lipca 2012 - Gosiagg3g
7 lipca 2012 - Bronqa
Sierpień
11 sierpnia 2012 - Paulen
18 sierpnia 2012 - Nadiaaa
Kwiecień
Maj
5maj 2012 - Asia
? maja 2012 - Elizabet
Czerwiec
2 czerwca 2012 - Ananao
Lipiec
7 lipca 2012 - Gosiagg3g
7 lipca 2012 - Bronqa
Sierpień
patka02 oooo moja droga to wódki na ten dzień tłuczenia to chyba bede musiała wykupić hurtownię powiem ci ,że tego dnia to się boję bo dzień przed kończy się nie o 24 jak zwykle tylko nad ranem ludzie przychodzą a te niedobitki zostają ..........no to już nas 3 muszkieterki iihihi ,a dołączy pewnie więcej do nas ..
mi właśnie też tak się wydaje, ja też planuję od przyszłego roku zająć się na poważnie resztą (oprócz dja i sali bo już to mam), póki co się rozglądam i mam mętlik w głowie, nie wiem co kiedy trzeba załatwiać...a niestety będę miała coraz mniej czasu bo podobnie jak niektóre z Was czeka mnie pisanie mgr pełną parą ;)
mamy 60 litrów na 80 osób (ale w tym 10 małych) ... ale oprocz tego kupujemy jeszcze kolo 20-25 butelek wina... a co do innych alkoholi.. to mozna kupic jedna butelke whisky, czy innego alkoholu.. na pewno nie bede zwracala uwagi na to co kto lubi, bo jakby wszsyscy lubili whisky to pomysl ile bys pieniedzy na to wydala....
a za suknia jakos w lato bede sie rozgladala.. jako ze w czerwcu mamy slub no to we wrzesniu pazdzienriku trzeba byloby juz cos zamowic... mam nadzieje ze beda juz promocje :)
a za suknia jakos w lato bede sie rozgladala.. jako ze w czerwcu mamy slub no to we wrzesniu pazdzienriku trzeba byloby juz cos zamowic... mam nadzieje ze beda juz promocje :)
Ananao Też tak podchodzę ,ale mama chce dobrze dla wszystkich i tak nagaduje ,ale zrobię tak jak myslałam szybciej wodka i kilka whisky a resztą niech się dopiją wódą co ja monopolowy jestem ;-) ,a z suknią to mam problem bo nie wiem co mi się podoba bezy nie chce;-)
Dziękuję Asia** :), ale właśnie problem w tym, że ciężko mi to idzie, mam strasznego promotora, któremu nic nie pasuje, jednym słowem masakra, dlatego mam zero motywacji, bo mam wrażenie że co nie napiszę będzie źle... ale pocieszam się tym, że nie tylko ja mam ten problem w mojej grupie ;). Chciałabym mieć to z głowy już i na spokojnie zająć się przygotowaniami...
Dziewczyny zobaczycie, że będziecie miały mgr na 5 ja mam nadzieje też :D. No to mi pewnie dużo alkoholu zostanie. Myślałam żeby częśc rozdać jako nagrody w konkursach :P Pozatym alkohol weselny się nie zmarnuje :P Ja sukienkę będę załatwiać we wrześniu bo też zamierzam jeszcze nad figurą popracować .... a stres związany z przygotowaniami i edukacją pewnie w tym pomoże.... Obrączki będziemy zamawiać też we wrześniu więc jeszcze troszkę czasu jest ale jak patrze jak mi szybko zleciał 2010 to podejrzewam, że 2011 zleci jak z bicza strzelił i będziemy się już tylko zdjęciami i wrażeniami wymieniać :D
Patka02 ja też zastanawiam się nad zespołem Party :)
Ale się ostatnio trochę podłamałam, myślałam że zaczynamy przygotowania w miarę wcześnie a tu zdziwienie kiedy Pani w Filipie w Osłoninie oznajmiła że na 2012 to już tylko dwa terminy w październiku im zostały, oglądaliśmy jeszcze Agrotkę ale nie zrobiła na nas wrażenia więc szukamy dalej :(
Ale się ostatnio trochę podłamałam, myślałam że zaczynamy przygotowania w miarę wcześnie a tu zdziwienie kiedy Pani w Filipie w Osłoninie oznajmiła że na 2012 to już tylko dwa terminy w październiku im zostały, oglądaliśmy jeszcze Agrotkę ale nie zrobiła na nas wrażenia więc szukamy dalej :(
czarna84 tak sobie myślę ,że może zadzwonie do tych zespołów wiem ,że dobrze grają ,ale czy termin mają ??http://www.centrumzespolow.pl/
witam Panie z 2012:) też z narzeczonym planujemy w 2012, daty nie znamy bo podpasujemy pod sale, kiedy będzie wolny termin. Jestem w Krakowie więc zaczynamy organizować wesele na odległość. Jakie sale polecacie? zastanawiam się nad Dworem Oleńka albo Dwór Magnat. Jakieś opinie? Jakie miejsca same macie, jakie polecacie? Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Styczeń
Kwiecień
Maj
5maj 2012 - Asia
? maja 2012 - Elizabet
Czerwiec
2 czerwca 2012 - Ananao
30 czerwca 2012 - Zosiek
Lipiec
7 lipca 2012 - Gosiagg3g
7 lipca 2012 - Bronqa
Sierpień
Kwiecień
Maj
5maj 2012 - Asia
? maja 2012 - Elizabet
Czerwiec
2 czerwca 2012 - Ananao
30 czerwca 2012 - Zosiek
Lipiec
7 lipca 2012 - Gosiagg3g
7 lipca 2012 - Bronqa
Sierpień
Po wizycie w Oleńce, jesteśmy bardzo zadowoleni :) obie sale śliczne i ceny też nie są wygórowane :) zastanawiamy się jeszcze nad Magnatem ale po naszych obliczeniach i analizie menu wychodzi że jednak w Oleńce będzie taniej, no i co dla nas istotne w Oleńce jest dużo miejsc noclegowych w bardzo przystępnych cenach, no i miejsce na uboczu :)
Ale ponieważ mój Luby wyjechał w delegacje to mamy tydzień na przemyślenie i decyzje :)
Ale ponieważ mój Luby wyjechał w delegacje to mamy tydzień na przemyślenie i decyzje :)
kochana ja tak na 50% mam 4fan z gdyni znam ich i wiem jak grają ,ale jeszcze znam i wiem ,że ludzi u mieja zabawić http://www.centrumzespolow.pl/ są też dobrzy grali na jednym weselu w moim Hotelu gdzie pracuję no i Viva też z Gdyni .... z tych bede wybierała .......... Mój Luby wybrał salę ,a mi zostawił zespół ,menu,foto i video stwierdził ,że się znam ;-)
heja :) Salino rzeczywiście daleko, ale miejsce fajne. Jeżdżę tam co roku, w tym roku na domek na sylwestra i pewnie gdyby to było bliżej to tez bym zastanowiła się czy tam nie robić wesela ;).
Z tego co czytam to ja jestem całkiem odosobniona, wesele robię w Gdańsku i mam w dodatku dja, chociaż nie takiego zwykłego bo z wodzirejem do pary ;) i coraz bardziej mnie to przeraża ;P
Z tego co czytam to ja jestem całkiem odosobniona, wesele robię w Gdańsku i mam w dodatku dja, chociaż nie takiego zwykłego bo z wodzirejem do pary ;) i coraz bardziej mnie to przeraża ;P
Patrząc pod tym kątem to się zgadza :). Ja wybierałam salę tylko spośród tych w Gdańsku bo zależy mi żeby było blisko (a akurat tam gdzie robię to też znajoma właścicielka) i część z moich gości to do domu nawet na piechotę będzie mogła wrócić a reszta i tak przyjeżdża autami, a nawet jak nie to będzie kierowca co ich podwiezie, bo ode mnie do sali jest dosłownie 5 minut samochodem ;). Goście się ucieszyli, że tak blisko i bez problemu wrócą sobie do domu nawet Ci bez samochodów.
my na nauki zapisaliśmy się na styczeń ponieważ nie ma terminów już później na nauki. Ślub mamy w ŚW. MIKOŁAJU w Gdańsku ten kościół zrobił limit na miejsca. rezerwacje na ślub w 2012 można zaklepywać dopiero od 1 lipca 2011. Pozatym ślubu nie udzielają nie parafianą a my nie jestesmy parafianami jedynym wyjsciem jest zrobienie nauk przedmałżeńskich w tym kościele także wolę to zrobić w styczniu rok przed ślubem jak jeszcze są w miarę miejsca żeby zdążyć zaklepać termin w lipcu niż się bujać z tym na ostatnią chwilę. Ale co kościół to obyczaj my wybraliśmy taki gdzie jest dużo chętnych :)
Hheeh, a ja właśnie nie wyobrażam siebie w prostej, choć są piękne, moją faworytką wciąż jest
http://forum.trojmiasto.pl/Sprzedam-piekna-suknie-Agnes4764-z-trenem-t156709,1,171.html
Jakiś czas temu jedna dziewczyna ją wystawiała. Widziałam ją w salonie chyba w 2008 roku, kiedy jeździłąm zprzyjaciółką szukać dla niej sukni i ta mi wpadła w oko:)
http://forum.trojmiasto.pl/Sprzedam-piekna-suknie-Agnes4764-z-trenem-t156709,1,171.html
Jakiś czas temu jedna dziewczyna ją wystawiała. Widziałam ją w salonie chyba w 2008 roku, kiedy jeździłąm zprzyjaciółką szukać dla niej sukni i ta mi wpadła w oko:)
czarna84 http://picasaweb.google.com/beata178/Suknia?authkey=Gv1sRgCPf41r7j_O_Qbg&feat=directlink ta też mi sie podoba ,ale ciekawe jak ja bede wyglądala ehhh
No fajnie śpiewa, chociaż mi mój bardziej się podoba hihih, każdy swój chwali, mój to foxart
http://www.foxart.pl/weselnik.htm
na dole masz piosenki
http://www.foxart.pl/weselnik.htm
na dole masz piosenki
wiesz co powiem ci ,że jeszcze umowy nie podpisałam ;-D ale widziałam płacz i narzekania pary młodej cytuje '' byliśmy i słyszeliśmy jak graja ,a teraz co mi robią '' jak orkiestry olały wesele i długie przerwy robiły tego się najbardziej boję ................. no laska fajnie śpiewa
Ananao a Ty niczego się nie boisz ani trochę? ;) Nie wiem czego się boi Asia**, ale ja np. tego, że coś nie wypali, nie będzie po mojej myśli jeśli chodzi o "ten" dzień, a jeśli chodzi o po to tego, że nie dostane pracy po studiach, a wtedy lekko nie będzie...ale ogólnie pewnie jak większość z Was nie mogę się już doczekać :D, ale szybciej nie dalibyśmy rady.
A tak z innej beczki, jakich macie fotografów na oku? Może macie jakiś poleconych, bo przyznam że zdjęcia są dla mnie bardzo ważne, a wiadomo, że z polecenia najlepiej ;)
A tak z innej beczki, jakich macie fotografów na oku? Może macie jakiś poleconych, bo przyznam że zdjęcia są dla mnie bardzo ważne, a wiadomo, że z polecenia najlepiej ;)
A jeśli chodzi o suknie to ja planuje skromną. Wczoraj przechodziłam we wrzeszczu obok salonu i ta mi wpadła w oko http://suknieangela.com.pl/files/Image/Verise 2011/ATHENAd.jpg ;)
wydaje mi się, że dużo zależy od tego ile się jest razem, rok czy dwa to moim zdaniem nie jest na tyle długo żeby poznać kogoś tak naprawdę dlatego można się obawiać tego co będzie "po" ;). Ja jestem ze swoim narzeczonym już 5 lat, będziemy brać ślub to będzie ponad 6 więc nie mam żadnych wątpliwości.
Będzie dobrze nie ma się czego obawiać ;) w końcu bardzo kochamy swoich facetów a oni nas ;P a to najważniejsze :)
Będzie dobrze nie ma się czego obawiać ;) w końcu bardzo kochamy swoich facetów a oni nas ;P a to najważniejsze :)
kamcia01 jeżeli chodzi o fotografów to ja najprawdopodobniej zdecyduję się na firmę Bugaryn http://bugi.pl/
moja przyjaciółka miała firmę http://www.hp.video-foto-studio.pl/ też ma niezłe zdjęcia
moja przyjaciółka miała firmę http://www.hp.video-foto-studio.pl/ też ma niezłe zdjęcia
ja też na początku się przejęła, że pewnie będzie tak, że gościom coś nie będzie odpowiadać, że będą marudzić, ale stwierdziłam, że to rzeczywiście nasz dzień jak mówi Ananao i my mamy być szczęśliwi i nam ma się wszystko podobać :)
A co do fotografa to ktoś ma jeszcze jakieś propozycje?? :)
A co do fotografa to ktoś ma jeszcze jakieś propozycje?? :)
Po prostu byłam już na kilku weselach i jeżeli para młoda nałożyła te cudeńka na butelki a potem wstawiła to do chłodni to wyglądały nieestetycznie a z kolei jeżeli miało to być w kwestii obsługi żeby np nakładać zawieszki przy stawianiu na stół to i tak wychodziło na to że wódka była bez zawieszek....ja wiem że wszystko zależy od organizacji i pewnie też wykonania, ale jakoś to do mnie nie przemawia
szklaudia masz racje, że potem wódka może być bez zawieszek bo kelnerom nie będzie się chciało tego zawieszać, ale z biegiem czasu i tak pewnie nikt na to uwagi nie zwróci, że ich nie ma. jak ja byłam na weselu to mieli zawieszki i fajne wierszyki i miło było sobie poczytać ;) a potem to już nawet nie wiem czy zawieszali czy nie, bo nie zwracałam na to uwagi. Dlatego ja planuje tylko na wejście zawieszki, na pierwsze butelki na stołach
Madzia2012 my mamy na oku Dworek Oleńka w Tuchomiu ale zastanawiam się jeszcze nad Jantarem w Pucku bo śliczną salę tam mają, ale wiem np. że w Filipie w Osłoninie już brak miejsc...także musicie się wziąć do pracy :) ja co prawda też jeszcze konkretnie nic nie mam zamówione także spokojnie zdążymy :)
a co wy na to dziewczyny też mi sie podoba ;-)http://allegro.pl/item1252138708.html
ogolnie mi sie podoba, ale ja mam male ale... nie znsoze sukienek, ktore nie maja chociaz cienkiego ramiączka.. uważam, że to nie ładnie wyglada, bo nawet u szczuplej dziewczyny wylewa sie cialo z tego.. no ale to moje zdanie :):) mi sie npo ta podoba http://www.lisaferrera-trojmiasto.pl/public/gown/3159/Demetrios_4275.html
witajcie;-) możecie mnie już wpisać: 26 maj 2012
agencja art. Fox Art kompleksowa organizacja, zespół Fox Art, sala murat albo faltom, jeszcze nie podpisałam umowy, ale poinformuję jak już będę miała wszystko dopięte;-)
ktoś z was zna aktualne opinie jak jest w muracie? w faltomie wiem, że jest świetna obsługa, proszę o pomoc w tym temacie.
agencja art. Fox Art kompleksowa organizacja, zespół Fox Art, sala murat albo faltom, jeszcze nie podpisałam umowy, ale poinformuję jak już będę miała wszystko dopięte;-)
ktoś z was zna aktualne opinie jak jest w muracie? w faltomie wiem, że jest świetna obsługa, proszę o pomoc w tym temacie.
Ja chcę mieć białe złoto i żółte, ale bez żadnych udziwnień i broń boże matowe ;) coś w tym stylu http://obraczki-slubne.pl/index.php?d1=135&d2=140&d3=-1&d4=0&id=971&p=0&x=0&p1=0&p2=0&session=Gb0BHnwr&k=0&dd=5&pp=1
ja tez keidys bardzo chcialam miec z meiszanego zlota, ale juz mi sie odwidzialo :P mojemu TŻ sie podobaja matowe... no nic trzeba bedzie ponegocjowac:P a gdzie chcecie kupic? w sklepie czy w necie? bo ja np mam pierscionek zareczynowy z neta i jestem bardzo zadowolona nic sie z nim NARAZIE nie dzieje :):)
No ja będę kupować na pewno gdzieś w sklepie, bo nie chce ryzykować przez neta, jak się coś stanie to zawsze można podejść i wiadomo co się kupuje. No i mieszane złoto bo nie lubię żółtego za bardzo, ale z drugiej strony samo białe złoto w obrączce to chyba nie bardzo, z resztą mój narzeczony nie chce samego białego. Pierścionek zaręczynowy chciałam z białego złota i taki dostałam z apartu też, oczywiście polerowany nie matowy. A matowe obrączki mój wujek kupił a na drugi dzień po weselu już miał od spodu porysowane, z resztą ja na 18stke też dostałam matowy pierścionek i dość szybko cały się wytarł i już jest wypolerowany od spodu ;)
I czytałam trochę tu na forum i będę chyba kupować w Goldex albo u Czarneckiego we Wrzeszczu bo polecają. W Goldexie już przymierzałam nawet i dopasowywałam model do pierścionka zaręczynowego ;). Ale na kupowanie jeszcze czas, zrobienie obrączek to raz dwa, z tego co czytałam to tydzień, więc kupować pewnie będziemy w 2012 może nowe modele będą ;)
My tradycyjnie kupujemy obrączki z żółtego złota bez żadnych ozdób tylko nie te półokrągłe ale płaskie. coś takiego: http://www.apart.pl/pl/obraczki,c,1,3,1689 lub http://www.apart.pl/pl/obraczki,c,1,3,142 Jak byliśmy w salonie APART to policzono nas za obrączki koło 1300 zł.
Ksiądz bardzo w porządku, wpisał nas bo stwierdził, że może być sporo chętnych na datę 7.07.2012. Zostaliśmy zapisani na końcu kalendarza 2010 i ma nas później przepisać. Nie wiedzieliśmy na jaką godzinę, to sam nam zaproponował:) Sukienkę kupiłam używaną Anchorange ze stanów, białą z trenem. 1400zł z 2parami butów i welonem. To była pierwsza jaką włożyłam na siebie i stwierdziłam ze to jest ta:)
tak na wesoło :-) http://www.youtube.com/watch?v=0saRdPbuJtw&feature=related
Spokoju i radości,
tylko miłych gości!
Smacznej Wigilii i całusów moc
- w tę najpiękniejszą w roku noc!
Szczęścia kilogramów,
ze śniegu bałwanów!
Życzliwych ludzi wokół,
żadnej łezki w oku,
Przyjaciół jakich mało.
Przez życie idźcie śmiało!
Niech miłość bez ustanku Was dotyka.
A w Nowym roku szczęście spotyka!
Szklaudia
tylko miłych gości!
Smacznej Wigilii i całusów moc
- w tę najpiękniejszą w roku noc!
Szczęścia kilogramów,
ze śniegu bałwanów!
Życzliwych ludzi wokół,
żadnej łezki w oku,
Przyjaciół jakich mało.
Przez życie idźcie śmiało!
Niech miłość bez ustanku Was dotyka.
A w Nowym roku szczęście spotyka!
Szklaudia
ach te przygotowania, moja przyjaciółka właśnie zaczyna na czerwiec 2012 ...powiem szczerze ze Wam zazdroszcze chociaz w sumie po czesci sama uczestnicze w przygotowaniach innych osób bo zaproszenia ozdoby, biżu itp....ach chcialabym jeszcze raz a na sylwestra to siedzimy w domku bo Oliwier za malutki zeby gdzies sie udac....
Hej dziewczyny.
Jestem nowa na tym forum, tez planujemy slub na 2012 rok ale jeszcze nic nie mamy zalatwione. Myslimy narazie nad terminem najlepiej wakacyjnym lipiec lub wrzesien. Planuje wyprawic wesele na sali gryf w zukowie, znam to miejsce, ma dobra opinie i cene ok, wiec pozostane raczej przy tej sali. Ale teraz mam myslenie odnosnie zespolu bo ceny jakie wy podajecie sa wysokie, nie wiedzialam ze az tak sobie licza za granie na weselu. Trzeba bedzie zaczac niedlugo rozgladac sie i rezerwowac sale i orkiestre.
Pozdrawiam
Jestem nowa na tym forum, tez planujemy slub na 2012 rok ale jeszcze nic nie mamy zalatwione. Myslimy narazie nad terminem najlepiej wakacyjnym lipiec lub wrzesien. Planuje wyprawic wesele na sali gryf w zukowie, znam to miejsce, ma dobra opinie i cene ok, wiec pozostane raczej przy tej sali. Ale teraz mam myslenie odnosnie zespolu bo ceny jakie wy podajecie sa wysokie, nie wiedzialam ze az tak sobie licza za granie na weselu. Trzeba bedzie zaczac niedlugo rozgladac sie i rezerwowac sale i orkiestre.
Pozdrawiam
Witam,
Ja również jestem nowa na tym forum ;) I również jestem przyszłą Panną Młodą 2012 ;) Jeszcze nic nie mamy ustalone, wiemy tylko gdzie chcemy mieć ślub, nad zespołem się zastanawiamy, ale na szczęście jesteśmy zgodni co do jednego a mianowicie DATY!! Nasz szczęśliwy dzień odbędzie się 13.04.2012 ;) Dodam, że to piątek :)
Pozdrawiam serdecznie!!
Ja również jestem nowa na tym forum ;) I również jestem przyszłą Panną Młodą 2012 ;) Jeszcze nic nie mamy ustalone, wiemy tylko gdzie chcemy mieć ślub, nad zespołem się zastanawiamy, ale na szczęście jesteśmy zgodni co do jednego a mianowicie DATY!! Nasz szczęśliwy dzień odbędzie się 13.04.2012 ;) Dodam, że to piątek :)
Pozdrawiam serdecznie!!
Więc tak - jesteśmy z Sopotu, ślub bierzemy w Gdańsku w mojej parafii, zaś wesele będzie w Kielnie ;) Co do zespołu, zastanawiamy się nad Sami Swoi, Ciocia mi Ich poleciła - mówiła, że Panowie są rewelacyjni ;) Podobno potrafią rozkręcić każdego ponuraka - oby, bo właśnie na takim zespole Nam zależy ;P
A Ty, Soraya, gdzie masz wesele, masz już jakiś zespół wybrany? :)
A Ty, Soraya, gdzie masz wesele, masz już jakiś zespół wybrany? :)
Jeśli chodzi o video-filmowanie, to bardzo polecam tych państwa http://slubnyreportaz.tv/ Nakręcili naszą uroczystość wraz z zaproszeniem. Film został profesjonalnie zmontowany z fajnymi efektami, a nie z jakimiś balonikami w tle itp. Na pewno tą firmę również zaprosimy na chrzciny naszego dziecka:)
Witajcie, mam pytanie - czy kotś z Was albo Waszych znajomych był na weselu/przyjęciu/sylwestrze w Dworku Gościnnym Gdańsk Lipce? Zastanawiamy się nad tym miejscem, ale powneiważ nie jest to restauracja czy hotel dlatego zastanawiamy się jakie potwary tam serwują, tzn. nie jakie konkretnie ale czy smacznie i dużo:) Z góry dzięki za odpowiedź:)
Magda, z tego co wiem to 2800 zł bierze sobie ten zespół :)
Szklaura (nie wiem czy dobrze, z góry przepraszam!!), póki co się nie śpieszymy, powolutku decyzje podejmujemy, bo to ma być najpiękniejszy dzień Naszego życia a nie najgorszy, nie chcemy dać się zwariować ;)
Pozdrawiam :)
PS. Co do tych Par. które zastanawiają się nad SAMI SWOI - polecam!! Ja jestem zdecydowana ;) Ale wiadomo, są gusta i guściki ;D
Szklaura (nie wiem czy dobrze, z góry przepraszam!!), póki co się nie śpieszymy, powolutku decyzje podejmujemy, bo to ma być najpiękniejszy dzień Naszego życia a nie najgorszy, nie chcemy dać się zwariować ;)
Pozdrawiam :)
PS. Co do tych Par. które zastanawiają się nad SAMI SWOI - polecam!! Ja jestem zdecydowana ;) Ale wiadomo, są gusta i guściki ;D
to jakaś masakra, obiecałam sobie że od początku roku zacznę szukać sali... tyle tego, że głowa boli
jestem z Centrum Gdańska narzeczony z Pruszcza,
mam na oku:
Bystą "Pod Lipami"
Hotel "Murat"
Dworek Gościnny
Hotel Victoria
Stara Wędzarnia
no i koniecznym jest DJ, wobec co to którego ustalę termin, a którego mam już upatrzone od paru lat :) Robert Jakubek
może ktoś coś podpowie co to sali?
nie znam żadnych z tych miejsc
pozdrawiam Emi
jestem z Centrum Gdańska narzeczony z Pruszcza,
mam na oku:
Bystą "Pod Lipami"
Hotel "Murat"
Dworek Gościnny
Hotel Victoria
Stara Wędzarnia
no i koniecznym jest DJ, wobec co to którego ustalę termin, a którego mam już upatrzone od paru lat :) Robert Jakubek
może ktoś coś podpowie co to sali?
nie znam żadnych z tych miejsc
pozdrawiam Emi
ja też miałam od stycznia zacząć wszystko.. ale mam tyle nauki, że nie myśle o niczym innym tylko o niej;/;/ mój luby miał się umówić na spotkanie z fotografem i dj... jakoś mu to słabo idzie :P ale mam nadzieję, że to załatwi.... heh ja już się nie mogę tego wszystkie doczekać :) niedługo zaczniemy przygotowywać albumy ze zdjęciami dla rodziców:) żeby mieli na pamiątkę.. ale najpierw trzeba pozbierać trochę fajnych zdjęć i powymyślać fajne teksty :) jakoś nie lubię robić wszystkiego na ostatnią chwilę, więc część albumu będzie już gotowa tak koło sierpnia :) teraz może rozejrzę się jeszcze za zaproszeniami, jakie byśmy chcieli mieć na weselu, żebyśmy mogli wszystko kupić co do nich potrzebne :)
hej mój narzeczony chciał w Łęgowie ale mi bardziej leży Bystra, w sumie to jak by miało to tylko ode mnie zależeć to zrobiłabym tam na 100%, tylko rodzice mówią: "poszukajcie, zobaczcie, przemyślcie, byle szybko bo czas leci" :)
daty jeszcze nie mamy, uzależniam to od Dj, i od wolnej sali, nie mam parcia na żadną z dat,
a wy? macie już date?
Pozdrawiam Emi
daty jeszcze nie mamy, uzależniam to od Dj, i od wolnej sali, nie mam parcia na żadną z dat,
a wy? macie już date?
Pozdrawiam Emi
Tak mamy termin 7.07.2012r i kościół w Łegowie, te sprawy załatwiliśmy najpierw. Także Pod Lipami byłoby blisko, byliśmy tam parę razy i nam sie podobało, ale jak będzie z wolnym terminem, zobaczymy. O DJ-u czy zespole jeszcze nie myśleliśmy, na pewno nie chcielibyśmy jakiejś chały. Idzie na targi ślubne 15-16 stycznia na AWF-ie?
Witam dziewczyny po nowym roku i wszystkiego dobrego :).
Czarna84 gratulacje :)
I mam pytanie do wszystkich idziecie może na targi 15-16 stycznia? Bo ja planuje iść tylko się zastanawiam kiedy lepiej w sobote czy niedziele a może opłaca się na dwa dni? Wie ktoś może jak to wygląda?
Chciałabym iść jeszcze do róży wiatrów w niedzele i potem 22 do tczewa, ale niestety nie wiem jak damy rade bo mamy strasznie dużo nauki a tak bardzo chciałabym już coś dalej załatwić :( nie lubię jak tak stoi wszystko w miejscu ;)
Czarna84 gratulacje :)
I mam pytanie do wszystkich idziecie może na targi 15-16 stycznia? Bo ja planuje iść tylko się zastanawiam kiedy lepiej w sobote czy niedziele a może opłaca się na dwa dni? Wie ktoś może jak to wygląda?
Chciałabym iść jeszcze do róży wiatrów w niedzele i potem 22 do tczewa, ale niestety nie wiem jak damy rade bo mamy strasznie dużo nauki a tak bardzo chciałabym już coś dalej załatwić :( nie lubię jak tak stoi wszystko w miejscu ;)
http://www.wytworniamgly.pl/index.php?k8,bizuteria-slubna
http://gruper.pl/polska
moze Wam sie przyda :)
http://gruper.pl/polska
moze Wam sie przyda :)
Czarna, najserdeczniejsze gratulacje z racji ciąży:) Jak ja Ci zazdroszczę, też bym chciała nosić pod sercem już maluszka, ale na wszystko przyjdzie czas ;)
Co tam u Was drogie Pary Młode, jak przygotowania? :)
U Nas już powolutku się zaczęło, tzn. na wstępie zaznaczam, że termin jednak zmieniamy :( Ojczym jest marynarzem i termin trzeba pod Niego dostosować, tak więc ślub będzie 25.05 bądź 29.06 - prawdopodobnie będzie ta druga data, jest bliższa Naszemu sercu, rocznica ;P
I zespół też zmieniamy, stwierdziliśmy, że chcemy mieć damski głos - będzie to zespół BEST ;) Aha, i sala już jest pewna również... Także powolutku, wszystko fajnie się układa - myślę, że w przyszłym tyg to wszystko załatwimy i do października dajemy sobie spokój ;P
Pozdrawiam serdecznie!!
Co tam u Was drogie Pary Młode, jak przygotowania? :)
U Nas już powolutku się zaczęło, tzn. na wstępie zaznaczam, że termin jednak zmieniamy :( Ojczym jest marynarzem i termin trzeba pod Niego dostosować, tak więc ślub będzie 25.05 bądź 29.06 - prawdopodobnie będzie ta druga data, jest bliższa Naszemu sercu, rocznica ;P
I zespół też zmieniamy, stwierdziliśmy, że chcemy mieć damski głos - będzie to zespół BEST ;) Aha, i sala już jest pewna również... Także powolutku, wszystko fajnie się układa - myślę, że w przyszłym tyg to wszystko załatwimy i do października dajemy sobie spokój ;P
Pozdrawiam serdecznie!!
Zaplanowalismy sobie w styczniu i lutym: nauki przedmałżeńskie, kupno garnituru, wyrobienie odpisów aktów urodzenia w urzędzie. Reszte załatwiać będziemy między czerwcem a październikiem czyli, rezerwaca terminu w kościele od 1 lipca można rezerwować, kupno mojej sukienki ślubnej i dodatków we wrześniu, obrączki latem a tak to mamy wszystko załatwione. No nie liczę ciasta, napoi i prezentów dla rodziców.
A to 17 - latka może być świadkiem? Pytam, bo słyszałam, że świadkami mogą być tylko osoby pełnoletnie, posiadające dowód osobisty.
Co do Świadków, u mojego B, będzie mój Brat zaś u mnie Jego Siostra, jesteśmy w o tyle komfortowej sytuacji, że nie mamy z tym żadnych problemów ;)
U Nas kolejna rzecz do przodu, a mianowicie wybraliśmy już fotografa ;) W przyszłym tyg będę do Niego dzwonić i umawiać się na podpisanie umowy ;) Cieszę się niesamowicie... Niby nic, ale jednak wiele :D
Pozdrawiam serdecznie - Ola.
Co do Świadków, u mojego B, będzie mój Brat zaś u mnie Jego Siostra, jesteśmy w o tyle komfortowej sytuacji, że nie mamy z tym żadnych problemów ;)
U Nas kolejna rzecz do przodu, a mianowicie wybraliśmy już fotografa ;) W przyszłym tyg będę do Niego dzwonić i umawiać się na podpisanie umowy ;) Cieszę się niesamowicie... Niby nic, ale jednak wiele :D
Pozdrawiam serdecznie - Ola.
hej dziewczyny :)
mam do sprzedania moja suknie ślubna:) wesele odbyło się w sierpniu w 2010 r.gdyby któraś była chętna zapraszam na przymiarki :)
http://ogloszenia.trojmiasto.pl/suknie-slubne/sprzedam-suknie-slubna-ogl3329204.html
mam do sprzedania moja suknie ślubna:) wesele odbyło się w sierpniu w 2010 r.gdyby któraś była chętna zapraszam na przymiarki :)
http://ogloszenia.trojmiasto.pl/suknie-slubne/sprzedam-suknie-slubna-ogl3329204.html
Ja suknie planuje kupić jakoś w październiku - listopadzie, wtedy są całkiem fajne promocje :) Troszkę szkoda mi wydać koło 3 tys na sukienkę a potem mieć problem z Jej sprzedażą ;D Z drugiej strony szycie też jest kłopotliwe - sama nie wiem... Dopiero po wakacjach o tym będę myśleć :D
Patka - jak pytałaś u samego źródła, to ok :) Widocznie, ktoś mi mylnie kiedyś powiedział ;D
A jak tam u Was Kochane koleżanki z przygotowaniami? My sobie na razie dajemy spokój, musimy tylko po wpłacać zaliczki i do czerwca luuzzz... W czerwcu chcemy tylko poszukać vide ;) Dopiero gdzieś pod koniec tego roku zaczną się poważne przygotowania ;)
Patka - jak pytałaś u samego źródła, to ok :) Widocznie, ktoś mi mylnie kiedyś powiedział ;D
A jak tam u Was Kochane koleżanki z przygotowaniami? My sobie na razie dajemy spokój, musimy tylko po wpłacać zaliczki i do czerwca luuzzz... W czerwcu chcemy tylko poszukać vide ;) Dopiero gdzieś pod koniec tego roku zaczną się poważne przygotowania ;)
My jesteśmy na etapie szukania fotografa ;) ciężko nam to idzie z racji braku czasu (sesja) ale już w tym tygodniu przynajmniej ja zajmę się tym na poważnie :) i do wakacji dajemy sobie spokój. Wtedy to już zaczniemy myśleć o zaproszeniach, wizaż, dekoracje kościoła i takie tam drobiazgi ;) no i video, ale tu jeszcze nie jesteśmy zdecydowani.
A co do sukni to wychodzę z tego samego założenia że październik i listopad będą promocje i wtedy sobie kupię ;)
A co do sukni to wychodzę z tego samego założenia że październik i listopad będą promocje i wtedy sobie kupię ;)
Jazzowa Panienka tak jestem z Żukowa kochana Fryzjera już mam kosmetyczkę też ,a będą mnie czesały dziewczyny z Matrixsa w Żukowie ,a kosmetyczka przyjaciółka moja i te dziewczyny mogę polecić nie abym reklamowała przyjaciółki salon ,ale sprawdziłam parę salonów i wracałam jak bumerang do jej więc od kilku lat jestem u niej
Jazzowa Panienka w taki dzień nie będę ryzykowała ryczeniem tak jak było na Studniówce fryzurę mi taką strzelono ,że poprawiała mi mama ,a brat to fotki strzelał ,a ja wyłam do księżyca.....i w finał taki ,że poszłam w kitku ,a te schody co mi zrobiła to do dziś pamiętam brrr
a ja mam właśnie z tym problem.. nie mogę się zdecydować kogo wybrać, szczerze Ci powiem, że korzystałam dosyć często z usług matrixa i byłam bardzo zadowolona ze strzyżenia, z czesaniem fryzury było troszke gorzej, ale zapewne to z winy moich niesfornych lookóóóów... ble... myślę również o salonie w Baninie nie pamiętam dokładnie nazwy ale prowadzi go Róża (piękne imię więc zapamiętałam) sama nie korzystałam z jej usług ale widziałam jakie cudo potrafi stworzyć na twarzy panny młodej.. a czy Twoja przyjaciółka ma jakąś stronkę internetową?
moja również :) my chcemy to załatwić jak najszybciej z tego powodu, że mamy nietypowy termin ślubu i nie wiemy czy ksiądz się zgodzi.. jeśli nie to zawsze ślub można wziąć w parafii narzeczonego, tam dostaniemy bez problemu.. I ten termin to nie z tego powodu, że sala zajęta, że dj nie może czy tam fotograf... tylko z tego, że my tak chcemy i już :)
Jezzowa Panienka hmm ładna data i myślę,że się zgodzi my chcemy w Maju ja będę też rozmawiała w tym tygodniu na kolędzie jeśli proboszcz osobiście będzie ja jestem pozytywnie nastawiona do Niego On raczej nie będzie robił problemów mam taką nadzieję.
hej hej:) tu kolejna przyszła Panna Młoda 2012 :P
zauważyłam, że wątek założony w kwietniu 2010, więc nie chce mi się czytać wszystkich postów od początku, ale za to od teraz nie przegapię żadnego, bo do 2012-ego już tylko rok ;)) czas leci szybko, więc trzeba się tu integrować i pomagać sobie na ile to możliwe :) , doradzać i odradzać, bo każda z nas coś wie, coś słyszała, więc warto dzielić się opiniami - tak sobie myślę nieśmiało :)
uważam, że najważniejsze, to zarezerwować wcześniej 1- salę, 2- zespół lub dj'a, no i 3- fotografa. potem można wyluzować na dłuższy czas, choć myślę, że w chwilach chandry poprzeglądanie sukien ślubnych (w necie lub w jakichś gazetach/katalogach jak ktoś ma) dla poprawy humoru też jest wskazane ;) bo warto mieć wcześniej jakiś pomysł na siebie, jak chciałoby się wyglądać w tym Pięknym, Wyjątkowym Dniu.
jedni mówią, że okaże się w salonach, co im wpadnie w oko, ale moim zdaniem każda z nas zna swoje atuty i mankamenty, i powinna widzieć, co jej pasuje. bywa, że coś bardzo się podoba, ale na nas nie byłoby już TEGO efektu. np.mnie bardzo podobają się gorsety, ale mam zbyt masywne ramiona i wiem, że nie będzie mi dobrze w takim gorsecie. no chyba, że...schudnę tak, jakbym chciała :P , ale póki co - trudno mi się zmobilizować do diety :(
myślę, że jak do ślubu pozostanie równy rok, to się wezmę w garść :D
więc tak jak napisałam wcześniej, najważniejsze TERAZ to sala, muzyka i foto, chociaż moim zdaniem to muza jest numer 1. jak będzie fajny, kulturalny i zabawny wodzirej, to połowa sukcesu wesela. ja postawiłam na początku na zespół SAMBA z Gdyni, bo 1) posłuchałam na stronie próbek ich grania - spodobało mi się, 2) na zdjęciach 2 młodych facetów + dziewczyna - uśmiechnięci i jakoś tak...dobrze im z oczu patrzyło :P, 3) no i na forach poczytałam, że super prowadzą wesele, że fajne konkursy (oczepiny), że karaoke itp. itd. napisałam do nich maila i niestety - mój (nasz) termin zajęty :((
trochę spanikowałam, że może pójść tak dalej, ale dziś napisałam do drugiego zespołu, który chodził mi po głowie - Malibu Latino i na szczęście mają wolny termin!!! juhuuu! :)))
mają fajną stronkę, z której wiele można się dowiedzieć i oczywiście posłuchać. ale namiary wzięłam oczywiście z forów internetowych, gdzie nie było ani jednej, ani nawet pół złej opinii.
zresztą pan Arek z Malibu odpisał mi dziś na moje pytanie o termin i koszt, i zrobił na mnie mega dobre wrażenie. przede wszystkim jest przekonywujący, bo zaprasza na swoje koncerty tu i tam, czyli żeby upewnić się na żywo, że to, co piszą o sobie na stronie, to nie ściema. bo ponoć - jeśli chodzi o samo przesłuchiwanie zespołów na ich stronach internetowych - często to jest tak obrobione komputerowo, żeby brzmiało jak najlepiej, a na żywo, czyli już na weselu, kiedy jest już TROCHĘ za późno na zmianę..., wychodzą antytalenty. słyszałam, że dużo osób na spotkaniach organizacyjnych z zespołami - prosi o krótki występ na żywo, spontanicznie, a capella, bo prawdziwi muzycy dadzą radę, a naciągacze i amatorzy - od razu wpadną. ja nie mam możliwości spotkania się z Malibu Latino przed wpłaceniem zaliczki, ale już samo to, że Pan Arek napisał, że możemy się swobodnie umówić, nie tylko pogadać, ale i posłuchać ich, to znaczy, że żadnej kompromitacji się nie obawia.
ale ten Jego email to była kropka nad "I", bo jednak najwięcej dały mi opinie forumiczów, ekhm - głównie Forumowiczek. nie udzielałam się, ale czytałam uważnie i to naprawdę miłe dla Malibu, że mają taką opinię. mam nadzieję, że sama napiszę tu taką za 1,5 roku:)
pozdrowionka Dziewczyny - jeszcze Narzeczone :)))
zauważyłam, że wątek założony w kwietniu 2010, więc nie chce mi się czytać wszystkich postów od początku, ale za to od teraz nie przegapię żadnego, bo do 2012-ego już tylko rok ;)) czas leci szybko, więc trzeba się tu integrować i pomagać sobie na ile to możliwe :) , doradzać i odradzać, bo każda z nas coś wie, coś słyszała, więc warto dzielić się opiniami - tak sobie myślę nieśmiało :)
uważam, że najważniejsze, to zarezerwować wcześniej 1- salę, 2- zespół lub dj'a, no i 3- fotografa. potem można wyluzować na dłuższy czas, choć myślę, że w chwilach chandry poprzeglądanie sukien ślubnych (w necie lub w jakichś gazetach/katalogach jak ktoś ma) dla poprawy humoru też jest wskazane ;) bo warto mieć wcześniej jakiś pomysł na siebie, jak chciałoby się wyglądać w tym Pięknym, Wyjątkowym Dniu.
jedni mówią, że okaże się w salonach, co im wpadnie w oko, ale moim zdaniem każda z nas zna swoje atuty i mankamenty, i powinna widzieć, co jej pasuje. bywa, że coś bardzo się podoba, ale na nas nie byłoby już TEGO efektu. np.mnie bardzo podobają się gorsety, ale mam zbyt masywne ramiona i wiem, że nie będzie mi dobrze w takim gorsecie. no chyba, że...schudnę tak, jakbym chciała :P , ale póki co - trudno mi się zmobilizować do diety :(
myślę, że jak do ślubu pozostanie równy rok, to się wezmę w garść :D
więc tak jak napisałam wcześniej, najważniejsze TERAZ to sala, muzyka i foto, chociaż moim zdaniem to muza jest numer 1. jak będzie fajny, kulturalny i zabawny wodzirej, to połowa sukcesu wesela. ja postawiłam na początku na zespół SAMBA z Gdyni, bo 1) posłuchałam na stronie próbek ich grania - spodobało mi się, 2) na zdjęciach 2 młodych facetów + dziewczyna - uśmiechnięci i jakoś tak...dobrze im z oczu patrzyło :P, 3) no i na forach poczytałam, że super prowadzą wesele, że fajne konkursy (oczepiny), że karaoke itp. itd. napisałam do nich maila i niestety - mój (nasz) termin zajęty :((
trochę spanikowałam, że może pójść tak dalej, ale dziś napisałam do drugiego zespołu, który chodził mi po głowie - Malibu Latino i na szczęście mają wolny termin!!! juhuuu! :)))
mają fajną stronkę, z której wiele można się dowiedzieć i oczywiście posłuchać. ale namiary wzięłam oczywiście z forów internetowych, gdzie nie było ani jednej, ani nawet pół złej opinii.
zresztą pan Arek z Malibu odpisał mi dziś na moje pytanie o termin i koszt, i zrobił na mnie mega dobre wrażenie. przede wszystkim jest przekonywujący, bo zaprasza na swoje koncerty tu i tam, czyli żeby upewnić się na żywo, że to, co piszą o sobie na stronie, to nie ściema. bo ponoć - jeśli chodzi o samo przesłuchiwanie zespołów na ich stronach internetowych - często to jest tak obrobione komputerowo, żeby brzmiało jak najlepiej, a na żywo, czyli już na weselu, kiedy jest już TROCHĘ za późno na zmianę..., wychodzą antytalenty. słyszałam, że dużo osób na spotkaniach organizacyjnych z zespołami - prosi o krótki występ na żywo, spontanicznie, a capella, bo prawdziwi muzycy dadzą radę, a naciągacze i amatorzy - od razu wpadną. ja nie mam możliwości spotkania się z Malibu Latino przed wpłaceniem zaliczki, ale już samo to, że Pan Arek napisał, że możemy się swobodnie umówić, nie tylko pogadać, ale i posłuchać ich, to znaczy, że żadnej kompromitacji się nie obawia.
ale ten Jego email to była kropka nad "I", bo jednak najwięcej dały mi opinie forumiczów, ekhm - głównie Forumowiczek. nie udzielałam się, ale czytałam uważnie i to naprawdę miłe dla Malibu, że mają taką opinię. mam nadzieję, że sama napiszę tu taką za 1,5 roku:)
pozdrowionka Dziewczyny - jeszcze Narzeczone :)))
Witamy witamy :)
A ja mam pytanie odnośnie tych "drobiazgów" ;)
Wiecie może gdzie w Gdańsku jest jakaś dobra fryzjerka i wizażystka?
Polecacie może jakąś kwiaciarnie?
Inne rzeczy to można samemu wyszukać jak suknia czy zaproszenia, ale fryzjerek i kwiaciarni jest tyle, że jakby się miało każdą odwiedzić to czasu by nie starczyło ;P
A ja mam pytanie odnośnie tych "drobiazgów" ;)
Wiecie może gdzie w Gdańsku jest jakaś dobra fryzjerka i wizażystka?
Polecacie może jakąś kwiaciarnie?
Inne rzeczy to można samemu wyszukać jak suknia czy zaproszenia, ale fryzjerek i kwiaciarni jest tyle, że jakby się miało każdą odwiedzić to czasu by nie starczyło ;P
Witam :)
Jeżeli chodzi o fryzjerkę, ja mam na oku p. Aleksandrę Czerwińską co do makijażystki to jeszcze sama nie wiem, może p. Magda Mosińska czy jakoś tak :)
Dziewczyny a myślałyście już o obrączkach? Bierzecie od takich zwykłych jubilerów, czy raczej firmowych typy Aparat, Kruk itd? :)
My raczej nie jesteśmy za tymi firmowymi, bo nierzadko można spotkać się z tym, że biorą 2 razy więcej niż zwykły jubiler, a jak można ciąć koszty to czemu nie? ;)
Co o tym sądzicie?
PS. Proponowałabym założyć nowy wątek, bo ten już trochę przydługaśny :)
Pozdrawiam!!
Jeżeli chodzi o fryzjerkę, ja mam na oku p. Aleksandrę Czerwińską co do makijażystki to jeszcze sama nie wiem, może p. Magda Mosińska czy jakoś tak :)
Dziewczyny a myślałyście już o obrączkach? Bierzecie od takich zwykłych jubilerów, czy raczej firmowych typy Aparat, Kruk itd? :)
My raczej nie jesteśmy za tymi firmowymi, bo nierzadko można spotkać się z tym, że biorą 2 razy więcej niż zwykły jubiler, a jak można ciąć koszty to czemu nie? ;)
Co o tym sądzicie?
PS. Proponowałabym założyć nowy wątek, bo ten już trochę przydługaśny :)
Pozdrawiam!!
Olesie86, masz rację z tymi obrączkami (z założeniem nowego wątku również, hehe;) ale ja jeszcze napiszę w starym).
Obrączka to obrączka, złota to złota! Czyżby u nieznanego jubilera były plastikowe pozłacane...? Chyba nie... ;DD
Ja rozumiem, że to na całe życie, ale jeśli coś nie jest Apart'u, Kruk'a czy Yes'a, nie znaczy, że reszta to złom, który rozpadnie się za 10lat, czy wcześniej.
Nie każdą DOBRĄ firmę jubilerską stać na taką reklamę jak Apart ma (miał) cudną zresztą kampanię reklamową z Anetą Kręglicką czy Anją Rubik. Ale to nie znaczy, że są gorsi. Przecież to może być (nie piszę, że jest, bo się nie znam) biżuteria równie dobra jakościowo.
My jeszcze obrączek nie mamy i nie rozmawialiśmy nawet o nich, ale tez uważam, że to jedna z tych rzeczy, gdzie można zaoszczędzić biorąc pod uwagę cały koszt wesela. Nie trzeba podchodzić do sprawy aż tak snobistycznie, żeby wszystko mieć firmowe/markowe, najdroższe i w ogóle naj naj :P
Obrączka to obrączka, złota to złota! Czyżby u nieznanego jubilera były plastikowe pozłacane...? Chyba nie... ;DD
Ja rozumiem, że to na całe życie, ale jeśli coś nie jest Apart'u, Kruk'a czy Yes'a, nie znaczy, że reszta to złom, który rozpadnie się za 10lat, czy wcześniej.
Nie każdą DOBRĄ firmę jubilerską stać na taką reklamę jak Apart ma (miał) cudną zresztą kampanię reklamową z Anetą Kręglicką czy Anją Rubik. Ale to nie znaczy, że są gorsi. Przecież to może być (nie piszę, że jest, bo się nie znam) biżuteria równie dobra jakościowo.
My jeszcze obrączek nie mamy i nie rozmawialiśmy nawet o nich, ale tez uważam, że to jedna z tych rzeczy, gdzie można zaoszczędzić biorąc pod uwagę cały koszt wesela. Nie trzeba podchodzić do sprawy aż tak snobistycznie, żeby wszystko mieć firmowe/markowe, najdroższe i w ogóle naj naj :P
no to gratki Timon, że udało Ci się z Sambą, bo naprawdę byłam na nich zdecydowana, ale nie trafiłam z datą :/
ale od razu mówię, to że to na pewno nie Ty mnie ubiegłeś, bo ja mam w maju ;))
co do mojego Malibu Latino, to...zaczynam się wahać :-O
jedna z Forumowiczek - Olesia - "podsunęła" mi zespól Best ze Starogardu i - kurcze - spodobało mi się!
wniosek z tego taki, że wolę chyba jednak kobiece wokale, tak jak zresztą jest w Sambie :)
a możesz napisać, ile Samba kasuje? jestem ciekawa, czy mają konkurencyjne ceny ;))
pozdrówki:)
ale od razu mówię, to że to na pewno nie Ty mnie ubiegłeś, bo ja mam w maju ;))
co do mojego Malibu Latino, to...zaczynam się wahać :-O
jedna z Forumowiczek - Olesia - "podsunęła" mi zespól Best ze Starogardu i - kurcze - spodobało mi się!
wniosek z tego taki, że wolę chyba jednak kobiece wokale, tak jak zresztą jest w Sambie :)
a możesz napisać, ile Samba kasuje? jestem ciekawa, czy mają konkurencyjne ceny ;))
pozdrówki:)
Hej dziewczyny, dawno mnie tu nie było, ale no cóż, ze względów materialnych razem z moim R jesteśmy zmuszeni przełożyć ślub na późniejszy termin, więc wykreślam się z listy. Ale wam życzę, aby wszystko się udało i byście w życiu były tak szczęśliwe jak w tym jednym dniu :-) Pozdrawiam i do usłyszenia pewnie za jakiś czas ;-P
Styczeń
Kwiecień
Maj
5maj 2012 - Asia
? maja 2012 - Elizabet
Czerwiec
2 czerwca 2012 - Ananao
30 czerwca 2012 - Zosiek
Lipiec
7 lipca 2012 - Bronqa
Sierpień
Styczeń
Kwiecień
Maj
5maj 2012 - Asia
? maja 2012 - Elizabet
Czerwiec
2 czerwca 2012 - Ananao
30 czerwca 2012 - Zosiek
Lipiec
7 lipca 2012 - Bronqa
Sierpień
Już tutaj to kiedyś też pisałam.
Jest już wątek o parach młodych w 2012, więc nie dublujcie wątków. Tam też jest spis ślubów ułożony miesiącami i można się dopisać.
Podaję linka:
http://forum.trojmiasto.pl/Mlode-Pary-2012-czesc-8-t272854,1,170.html
Jest już wątek o parach młodych w 2012, więc nie dublujcie wątków. Tam też jest spis ślubów ułożony miesiącami i można się dopisać.
Podaję linka:
http://forum.trojmiasto.pl/Mlode-Pary-2012-czesc-8-t272854,1,170.html