Widok
Nalewki - sprawdzone przepisy
Dziewczyny macie jakieś przepisy na nalewki?
Chodzi mi o takie "szybkie" nalewki, które nie muszą stać i nie są z owoców sezonowych, jak np wiśnie.
Ja robiłam porterówkę, ale już nam się znudziła i chcielibyśmy coś innego...
Dla chętnych przepis:
0,5 kg cukru
0,5 l piwa porter
0,5 l spirytusu
korzenie (np do grzańca lub piernika)
można dodać 1 op. cukru waniliowego
Cukier z piwem podgrzewamy, żeby się rozpuścił, dorzucamy przyprawę wg uznania (ja daję mniej niż płaską łyżeczkę). Jak wystygnie dolewamy spiryt. I gotowe, można pić od razu.
Nalewka jest super słodka, gęsta i mocna, idealna na zimne wieczory, do herbaty albo do polania lodów ;)
[/url]
[/url]
Chodzi mi o takie "szybkie" nalewki, które nie muszą stać i nie są z owoców sezonowych, jak np wiśnie.
Ja robiłam porterówkę, ale już nam się znudziła i chcielibyśmy coś innego...
Dla chętnych przepis:
0,5 kg cukru
0,5 l piwa porter
0,5 l spirytusu
korzenie (np do grzańca lub piernika)
można dodać 1 op. cukru waniliowego
Cukier z piwem podgrzewamy, żeby się rozpuścił, dorzucamy przyprawę wg uznania (ja daję mniej niż płaską łyżeczkę). Jak wystygnie dolewamy spiryt. I gotowe, można pić od razu.
Nalewka jest super słodka, gęsta i mocna, idealna na zimne wieczory, do herbaty albo do polania lodów ;)

Kategorie
wszystkie
| Dania bezmięsne
| Inne
| Mięso w roli głównej
| Napoje alkoholowe
| Pieczywo
| Pizza
| Podsumowanie akcji kulinarnych
| Przekąski/Przystawki
| Przetwory
| Ryby
| Sałatki
| Słodkości
| Zapiekanki
| Zupy
Domowy Baileys
- 0,4 -0,5 l wódki (według preferencji co do zawartości promili)
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 533g
- 0,5 szklanki śmietany kremówki lub mleka skondensowanego niesłodzonego (dałam mleko)
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Mleko w puszce włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu około 2½ godziny, a następnie pozostawić w tej wodzie do wystygnięcia,(można ugotować dzień prędzej).Lub użyć gotowej masy krówkowej , której nie trzeba gotować.
Wystudzone mleko przełożyć do miski i dodać do niego kawę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Całość dokładnie wymieszać łyżką.
Następnie dolać alkohol, śmietankę (mleko) i całość wymieszać.
Pozostawić na około 2 - 3 dni, do przegryzienia,
Można zrobić na bazie whisky :)
wszystkie
| Dania bezmięsne
| Inne
| Mięso w roli głównej
| Napoje alkoholowe
| Pieczywo
| Pizza
| Podsumowanie akcji kulinarnych
| Przekąski/Przystawki
| Przetwory
| Ryby
| Sałatki
| Słodkości
| Zapiekanki
| Zupy
Domowy Baileys
- 0,4 -0,5 l wódki (według preferencji co do zawartości promili)
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 533g
- 0,5 szklanki śmietany kremówki lub mleka skondensowanego niesłodzonego (dałam mleko)
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Mleko w puszce włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu około 2½ godziny, a następnie pozostawić w tej wodzie do wystygnięcia,(można ugotować dzień prędzej).Lub użyć gotowej masy krówkowej , której nie trzeba gotować.
Wystudzone mleko przełożyć do miski i dodać do niego kawę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Całość dokładnie wymieszać łyżką.
Następnie dolać alkohol, śmietankę (mleko) i całość wymieszać.
Pozostawić na około 2 - 3 dni, do przegryzienia,
Można zrobić na bazie whisky :)
Podejrzewam, że możesz mieć problem z produktami (juz po sezonie), ale polecam ARONIÓWKĘ!
---
2 kg aronii
600 szt (pełna reklamówka) liści wiśni
2 kg cukru
1 kwasek cytrynowy
4,5 l wody
1,5 l spirytusu
Aronię i liście gotować w podanej ilości wody przez ok. 15 min.
Następnie odcedzić, dodać cukier i kwasek. Po wystygnięciu dodac spirytus i rozlać do butelek (wychodzi ok. 12-13 półlitrówek).
Taki jest przepis oryginalny.
Ja go modyfikuję, gotując liście i aronię osobno i wygotowana aronię przepuszczam dodatkowo przez sokowyżymałke. Nalewka ma wówczas intensywniejszy cierpki posmak.
Nalewka jest rewelacyjna na sezon jesienno-zimowy, jako dodatek do herbaty.
---
2 kg aronii
600 szt (pełna reklamówka) liści wiśni
2 kg cukru
1 kwasek cytrynowy
4,5 l wody
1,5 l spirytusu
Aronię i liście gotować w podanej ilości wody przez ok. 15 min.
Następnie odcedzić, dodać cukier i kwasek. Po wystygnięciu dodac spirytus i rozlać do butelek (wychodzi ok. 12-13 półlitrówek).
Taki jest przepis oryginalny.
Ja go modyfikuję, gotując liście i aronię osobno i wygotowana aronię przepuszczam dodatkowo przez sokowyżymałke. Nalewka ma wówczas intensywniejszy cierpki posmak.
Nalewka jest rewelacyjna na sezon jesienno-zimowy, jako dodatek do herbaty.
sadyl: brzmi fajnie... niestety już po sezonie :(
o ile aronię może udałoby się dostać, tak na liście wiśni nie ma co liczyć ;)
AgusiaGda: a może likier Irish Cream?
- 500 ml kremówki 30%
- 3 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 kostki czekolady
- 3 szkl. whiskey (może być taka z Lidla, szkoda brać te najlepszej jakości)
Podgrzewamy lekko śmietanę i dodajemy do niej wczesnej rozpuszczona czekoladę i kawę. Następnie wrzucamy resztę składników i miksujemy.
[/url]
[/url]
o ile aronię może udałoby się dostać, tak na liście wiśni nie ma co liczyć ;)
AgusiaGda: a może likier Irish Cream?
- 500 ml kremówki 30%
- 3 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 kostki czekolady
- 3 szkl. whiskey (może być taka z Lidla, szkoda brać te najlepszej jakości)
Podgrzewamy lekko śmietanę i dodajemy do niej wczesnej rozpuszczona czekoladę i kawę. Następnie wrzucamy resztę składników i miksujemy.

Ja robie jak mnie najdzie taki likier krówkowy:
5złótek
1/2 szkl cukru pudru
2-3 cukry waniliwoe
20dag krówek
2 puszki mleka niesłodzonego
1 szkl sprytu
Mleko wlać do garnka wrzucic cukry waniliowe i krówki podgrzewac do rozpuszczenia cukierków potem ostudzić.
Utrzeć pałką żółtka z cukrem pudrem po trochu dodawac mleko cały czas mieszając na koniec wlac spirytus wymieszac.
5złótek
1/2 szkl cukru pudru
2-3 cukry waniliwoe
20dag krówek
2 puszki mleka niesłodzonego
1 szkl sprytu
Mleko wlać do garnka wrzucic cukry waniliowe i krówki podgrzewac do rozpuszczenia cukierków potem ostudzić.
Utrzeć pałką żółtka z cukrem pudrem po trochu dodawac mleko cały czas mieszając na koniec wlac spirytus wymieszac.
ententino: no ja tego nie robiłam, ale obstawiam raczej deserową, bo tam to mleko skondensowane da słodyczy, więc czymś trzeba przegryźć ;)
A coś bardziej wytrawnego? bo to wszystko to same słodkości...
słyszałam o cytrynówce, piłam raz imbirówkę, ale autora nie miałam okazji spotkać ;)
[/url]
[/url]
A coś bardziej wytrawnego? bo to wszystko to same słodkości...
słyszałam o cytrynówce, piłam raz imbirówkę, ale autora nie miałam okazji spotkać ;)

cytrynówka - wódka
1 litr spirytusu
1,5 szklanki cukru
4 szklanki wody
10 cytryn
cytryny umyć, skórkę zetrzeć na małych oczkach. włożyć do garnka dodać cukier i wodę - zagotować.
Cytryny wycisnąć, wlać spirytus,wystudzoną wodę z cukrem i ze skórką. Odstawić na dobę. Przecedzić i przelać do butelek.
Adwokat
mleko 3,2 % - 1,2 litra
żółtka 8 szt
cukier puder 40 dkg
spirytus 0,25 litra
laska wanilii 1 szt.
mleko zagotować z wanilią, wyjąć laskę, ostudzić , żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wlewać cieńkim strumieniem do mleka i cały czas mieszając podgrzewać aż zgęstnieje, wystudzić i powoli wlać spirytus, przelać do butelek i trzymać w lodówce
Wódka kawowa
1 litr spirytusu
3 piwa karmii po 0,4 l
3 płaskie łyżki cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 torebki cukru waniliowego
Karmi wlewamy do większego garnka i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy kawę cukier i cukier waniliowy. wszystko dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia kawy i cukru
czekamy do ostygnięcia i następnie dodajemy spirytus.
Przelewamy do butelek.
Likier kukułkowo-kawowy
kawa rozpuszczalna 250-280 ml
kukułki 3/4- 1 kg
spirytus 250 ml
kukułki wsypać do garnka i zalać kawą. Gotować aż do rozpuszczenia kukułek. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnego wlać spirytus, dobrze wymieszać mikserem i wstawić do lodówki. Następnego dnia przefiltrować. ( można dodać puszkę mleka skondensowanego słodzonego)
Miętówka
Duży pęczek mięty
1/2 l spirytusu
1 skórka z cytryny
1 szkl. cukru
2 szklanki wody
Mięte skórkę z cytryny zalać spirytusem, odstawić na 1 miesiąc w ciemnym miejscu. Po miesiącu odcedzić.
Wodę z cukrem zagotować przestudzić zalać liście mięty na 1 dzień. Odcedzić . Połączyć wszystko razem.
Żurawinówka
6 szkl. żurawiny
5-6 szkl cukru
1/2 l spirytusu
2-3 cukry waniliowe
1 litr wódki
żurawinę przekręcić przez maszynkę do mięsa, połączyć z wódką i odstawić na 9 dni. Przelewamy przez gazę, dodajemy cukier i cukier waniliowy podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. do ostudzonego dolewamy spirytus.
Malibu
1,5 szkl przegotowanej zimnej wody
20 dkg wiórków kokosowych
1,5 szk spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
wiórki zalać wodą i spirytusem, odstawić na 10 dni. Odcedzić i zmieszać z puszką mleka ( powoli wlewamy mleko do wody ze spirytusem, miksujemy na wolnych obrotach)
odstawić na 1 dzień. trzymamy w lodówce.
Wiórki można wykorzystać do ciasta.
1 litr spirytusu
1,5 szklanki cukru
4 szklanki wody
10 cytryn
cytryny umyć, skórkę zetrzeć na małych oczkach. włożyć do garnka dodać cukier i wodę - zagotować.
Cytryny wycisnąć, wlać spirytus,wystudzoną wodę z cukrem i ze skórką. Odstawić na dobę. Przecedzić i przelać do butelek.
Adwokat
mleko 3,2 % - 1,2 litra
żółtka 8 szt
cukier puder 40 dkg
spirytus 0,25 litra
laska wanilii 1 szt.
mleko zagotować z wanilią, wyjąć laskę, ostudzić , żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wlewać cieńkim strumieniem do mleka i cały czas mieszając podgrzewać aż zgęstnieje, wystudzić i powoli wlać spirytus, przelać do butelek i trzymać w lodówce
Wódka kawowa
1 litr spirytusu
3 piwa karmii po 0,4 l
3 płaskie łyżki cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 torebki cukru waniliowego
Karmi wlewamy do większego garnka i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy kawę cukier i cukier waniliowy. wszystko dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia kawy i cukru
czekamy do ostygnięcia i następnie dodajemy spirytus.
Przelewamy do butelek.
Likier kukułkowo-kawowy
kawa rozpuszczalna 250-280 ml
kukułki 3/4- 1 kg
spirytus 250 ml
kukułki wsypać do garnka i zalać kawą. Gotować aż do rozpuszczenia kukułek. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnego wlać spirytus, dobrze wymieszać mikserem i wstawić do lodówki. Następnego dnia przefiltrować. ( można dodać puszkę mleka skondensowanego słodzonego)
Miętówka
Duży pęczek mięty
1/2 l spirytusu
1 skórka z cytryny
1 szkl. cukru
2 szklanki wody
Mięte skórkę z cytryny zalać spirytusem, odstawić na 1 miesiąc w ciemnym miejscu. Po miesiącu odcedzić.
Wodę z cukrem zagotować przestudzić zalać liście mięty na 1 dzień. Odcedzić . Połączyć wszystko razem.
Żurawinówka
6 szkl. żurawiny
5-6 szkl cukru
1/2 l spirytusu
2-3 cukry waniliowe
1 litr wódki
żurawinę przekręcić przez maszynkę do mięsa, połączyć z wódką i odstawić na 9 dni. Przelewamy przez gazę, dodajemy cukier i cukier waniliowy podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. do ostudzonego dolewamy spirytus.
Malibu
1,5 szkl przegotowanej zimnej wody
20 dkg wiórków kokosowych
1,5 szk spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
wiórki zalać wodą i spirytusem, odstawić na 10 dni. Odcedzić i zmieszać z puszką mleka ( powoli wlewamy mleko do wody ze spirytusem, miksujemy na wolnych obrotach)
odstawić na 1 dzień. trzymamy w lodówce.
Wiórki można wykorzystać do ciasta.
pamiętam, że moja Ciocia robiła taka pomarańczowo-kawową :P
wielka pomarańcza ze skórką, w skórce robiła małe dziurki i w te dziurki wkładała ziarenka kawy :P zalewane spirytusem lub wódką.
nie wiem ile musiało stać i czy był cukier :P
mojej Mamy koleżanka robi orzechówkę :P dobra na problemy żołądkowe :P ale przepisu nie mam :) bo u nas ogólnie takie nalewki nie schodzą :]
wielka pomarańcza ze skórką, w skórce robiła małe dziurki i w te dziurki wkładała ziarenka kawy :P zalewane spirytusem lub wódką.
nie wiem ile musiało stać i czy był cukier :P
mojej Mamy koleżanka robi orzechówkę :P dobra na problemy żołądkowe :P ale przepisu nie mam :) bo u nas ogólnie takie nalewki nie schodzą :]
żurawina jest w sprzedaży więc nie powinno być problemu :) ja nawet dzisiaj u mnie w warzywniaku widziałam babka miała całą skrzynkę :)
Mięte zawsze zrywam u teściowej w ogródku ( nie robiłam z tej sklepowej) daje nawet więcej. Wódka ma kolor płynu do naczyń Ludwik, super jest jako lecznicza w bólach brzucha, niestrawności :)
Mięte zawsze zrywam u teściowej w ogródku ( nie robiłam z tej sklepowej) daje nawet więcej. Wódka ma kolor płynu do naczyń Ludwik, super jest jako lecznicza w bólach brzucha, niestrawności :)
mam jeszcze jeden przepis na taką wytrawną wódeczkę :)
1 litr spirytusu
1 litr wody
1 litr wódki
6 śliwek suszonych kalifornijskich
4 goździki
2-3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki rodzynek
4 duże ziela angielskie
2 małe listki laurowe
1/2 szklanki cukru
Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić. Wszystkie składniki połączyć w dużym słoju. 2 razy dziennie przemieszać. Można przecedzać już po dobie, ale najlepsza jest jak 2 do 3 dni postoi.
Co do cytrynówki - ja na bazie tego przepisu robiłam wódeczkę z pomarańczy 5 szt i czerwonych grapefruitów- 3 szt.
1 litr spirytusu
1 litr wody
1 litr wódki
6 śliwek suszonych kalifornijskich
4 goździki
2-3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki rodzynek
4 duże ziela angielskie
2 małe listki laurowe
1/2 szklanki cukru
Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić. Wszystkie składniki połączyć w dużym słoju. 2 razy dziennie przemieszać. Można przecedzać już po dobie, ale najlepsza jest jak 2 do 3 dni postoi.
Co do cytrynówki - ja na bazie tego przepisu robiłam wódeczkę z pomarańczy 5 szt i czerwonych grapefruitów- 3 szt.
zrobiłam dzisiaj na próbę domowego Baileys'a z przepisu Toshiby :]
robiłam z połowy ilości :] (akurat został mi kajmak i kremówka z tortu bezowego)
dałam trochę mniej wódki (zamiast 200-250ml dałam ok 180) - bo nie lubię jej smaku ;) tzn. jak coś jest za mocne :]
wyszła mi 1 butelka po advokacie(0,35l) i 2 x 100ml buteleczki po żołądkowej :]
robiłam z połowy ilości :] (akurat został mi kajmak i kremówka z tortu bezowego)
dałam trochę mniej wódki (zamiast 200-250ml dałam ok 180) - bo nie lubię jej smaku ;) tzn. jak coś jest za mocne :]
wyszła mi 1 butelka po advokacie(0,35l) i 2 x 100ml buteleczki po żołądkowej :]
LIKIER ŚMIETANOWY
1l śmietany kremówki 36%
3 szkl cukru
2 cukry waniliowe
1/4l spirytusu (pewnie można dać też wódkę)
Do garnka wsypać cukier plus cukier waniliowy,dodać śmietanę,rozpuścić,zagotować.Ostudzić do prawie zimnego od czasu do czasu mieszając.Wlać do tego spirytus,rozmieszać i rozlać do butelek.
1l śmietany kremówki 36%
3 szkl cukru
2 cukry waniliowe
1/4l spirytusu (pewnie można dać też wódkę)
Do garnka wsypać cukier plus cukier waniliowy,dodać śmietanę,rozpuścić,zagotować.Ostudzić do prawie zimnego od czasu do czasu mieszając.Wlać do tego spirytus,rozmieszać i rozlać do butelek.
Tak na mega szybko miksuję puszkę kajmaku z biedronki z wódką i wodą ewentualnie spirytus plus woda zależy co akurat mam w domu.
Dodaję łyżeczkę kawy rozpuszczalnej.
Jeśli chodzi o proporcje alkoholu i wody to robię na oko, tak aby konsystencja i procenty mi odpowiadały:)
Ale ten śmietanowy co podałam wyżej jest też smaczny i można sobie kieliszeczek do kawy wlać zamiast cukru i mleka aczkolwiek mi żal do kawy:)
Dodaję łyżeczkę kawy rozpuszczalnej.
Jeśli chodzi o proporcje alkoholu i wody to robię na oko, tak aby konsystencja i procenty mi odpowiadały:)
Ale ten śmietanowy co podałam wyżej jest też smaczny i można sobie kieliszeczek do kawy wlać zamiast cukru i mleka aczkolwiek mi żal do kawy:)