Widok

Poszukuję sprawdzony przepis na mięso faszerowane i pieczone na święta:D

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Kulinaria Temat dostępny też na forum:
Podzielcie sie, proszę:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kupuję jak największą pierś z indyka , robię kieszonki tyle ile się da;) i wkładam na przemian suszone morele i śliwki, zawijam dokładnie nicią tak , żeby nie powypadały owoce, pozypuję mejerankiem, bazylią, oregano, zawijam w pazłotko i piekę w piekarniku. w 180 st około 1,5 godziny, ale sprawdzam, czy już dobre. wychodzi chrupkie mięso o słodkim smaku;)
image image
LidiaM super przepis, chyba się skuszę:) Jeszcze jakieś inspiracja sprawdzone macie?
A ja podam przepis na inne kotlety schabowe wieprzowe.
Pewnie z piersi można zrobic tak samo.

Schab rozbic,przyprawic.
Paprykę (sparzoną) i szynkę konserwową lub gotowaną pokroic w drobną kosteczkę,ser żółty zetrzec na tarce i wszystko wymieszac,na każdy kotlecik wkładac po trochu tego farszu wymieszanego,zawijac roladki,obtaczac w jajku i bułce.Po usmażeniu dobrze jest je jeszcze poddusic żeby były bardzo miękkie.
http://forum.trojmiasto.pl/Poszukuje-sprawdzony-przepis-na-mieso-faszerowane-i-pieczone-na-swieta-D-t201852,1,16.html

tam podałam przepis na Kurczaka faszerowanego mojej Mamy :) rewelacja :) tylko trzeba pobawić się w usunięcie wszystkich kości ;) (ale żeby ptak pozostał ptakiem, a nie kawałkami mięsa) ;P

***** KURCZAK FASZEROWANY *****

- 1 średni kurczak(mięsisty)

farsz:
- 0,5 kg mielonego z kurczaka
- 20-30dag kiełbasy (podwawelska, swojska itp.)
- 2 duże pęczki pietruszki (lub 4-5 małych)
- 1 jajko
- rodzynki, można dać też żurawiny

+ 4 jajka na omlet

-----------------------------------------------------------------

Kurczaka sprawić(oddzielić od kości), posypać Vegetą i pieprzem, odstawić na 12-15 godzin do lodówki(można jeszcze skropić sosem sojowym).
4 jaja ubić i usmażyć omlet.
Wyłożyć wnętrze kurczaka omletem, w środek napchać farsz, kurczaka zaszyć i piec około 1,5 godziny, jeśli duży kurczak to dłużej.

Kroić jak ostygnie :) cienkie plastry na kanapki, a grube do sosu i na obiad :)))

niebo w gębie ;)
AgusiaGda jadłam tego kurczaka jest boski:), ale niestety nie mam czasu na zabawę w patroszenie kury;)
boski, boski :] wczoraj kupiłam ptaszora, dzisiaj Mama ma go wytrybować i natarty przyprawami trafi do samochodu (zamiast lodówki - bo tam już miejsca nie ma) ;) a że na zew. temperatura taka, a nie inna... to pewnie zamarznie ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

prywatny dentysta (24 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

do góry