Widok

Pyszna drożdzóweczka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Znacie sprawdzony przepis?
Naszła mnie ochota. :-D

Pozdrawiam wiosennie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja pieke z tego przepisu
tzn ciasto z 1/2 a kruszonke z całosci bo lubie duzo
pieke na 180 st ok 1/2 h na duzej blasze

Składniki:
1 kg mąki, 150 g drożdży, 500 ml mleka, 6 jajek, 200 g cukru, 100 masła, 50 ml oleju, 1 łyżeczka soli, cukier waniliowy, tłuszcz do formy, jajko do posmarowania ciasta.

Sposób wykonania:
Mąkę przesiej do miski, roztop masło. Przygotuj rozczyn drożdżowy – rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dodaj ciepłego mleka i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Będziesz mogła sprawdzić przy okazji czy drożdże są dobre, jeśli rozczyn nie będzie rósł to lepiej nie wykorzystuj tych drożdży do ciasta, bo prawdopodobnie nie urośnie.
Gdy rozczyn będzie sobie rósł utrzyj żółtka z cukrem.
Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, sól, cukier i dobrze wyrabiaj ręką. Gdy już będzie wyrobione dodaj rozpuszczone, ciepłe masło i olej. Teraz trochę przyłóż się do pracy i wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki.
Dobrze wyrobione ciasto uformuj w kulę i przypudruj je po wierzchu mąką. Nakryj miskę kołderką (ściereczką) aby ciepło nie uciekało i postaw ją w ciepłym miejscu.
Od czasu do czasu zaglądaj pod „kołderkę" (nie rób tego za często bo ono tego nie lubi) i sprawdzaj jak dużo ciasto urosło. Proces ten trwa różnie, czasami, gdy drożdże są bardzo dobre, wystarczy nawet pół godziny, czasem godzinę a nawet i dłużej.

Gdy ciasto już wyrośnie przełóż je na stół posypany mąką i zagnieć ponownie. Teraz możesz już zrobić z niego co chcesz, na przykład placek, babkę, bułeczki. Uformuj więc ciasto tak jak Ci to najbardziej odpowiada. Pamiętaj, że ciasto mocno rośnie, robiąc babkę nie wkładaj zbyt dużo ciasta do formy bo Ci z niej ucieknie.
Formę do ciasta posmaruj masłem i oprósz mąką.

Przed wstawieniem do pieca posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem lub jeśli wolisz posyp kruszonką.
Ciasto należy upiec na piękny złocisty kolor. Możesz sprawdzić czy jest w środku upieczone nakłuwając go suchym patyczkiem, nie rób tego za często, bo otwierając stale piekarnik możesz przyczynić się do zakalca.
Z podanego ciasta możesz też przygotować nadziewane bułeczki lub rogaliki. Pamiętaj aby przy robieniu rogalików brzegi ciasta smarować rozmąconym jajkiem.

Przepis na kruszonkę:
Składniki:
80g mąki, 50g masła, 50g cukru pudru, trochę cukru waniliowego
Wszystkie składniki ugnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce. Gotową kruszonkę rozdrabniać palcami na ciasto albo ścierać na grubej tarce. Jest mała porcja, przy większej ilości ciasta lepiej zrobić od razu podwójna porcję.
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl
najlepsza drozdzowka jaka ja sama zrobilam a robilam juz kilkakrotnie

http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3131
image
image
Ufff, już się piecze.
Zaczyn mi tak wyrósł, że zalał pół kuchni. ;-D

Dorzuciłam jeszcze śliwki i wiśnie, dopiero na to kruszonkę.
To mój pierwszy raz, zobaczymy co z tego będzie...
Dzięki za przepisy. :*
Daj znać jak Ci wyszło i z którego przepisu skorzystałaś :))
Dziewczyny kiedyś na forum krążył przepis na drożdżówkę z lodówki:D
Robiłam ją już kilka razy i za każdym razem nikt nie może się nadziwić jaka jest pyszna i puszyta i nie wierzy w to, jak się ją przygotowuje:)) Sama nie wierzyłam, że coś z tego wychodzi dopóki nie spróbowałam...A teraz to dla mnie jedyny drożdżówkowy przepis, nie do pokonania:)
A najlepsze jest to, że przepis jest taki, że nie trzeba robić prawie nic hehe:)

Drożdżówka 'z lodówki'
Składniki:
10 dkg drożdży – rozkruszyć bezpośrednio do miski a na to idą warstwami:
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
¾ szklanki oleju
4 roztrzepane jajka
szczypta soli
¾ szklanki mleka zimnego
4 szklanki mąki
owoce (konfitura) - opcjonalnie, dodaje się rano przed mieszaniem, albo na wierzch ciasta

Przygotowanie:
1.Nie mieszać!!!
2.Całość wstawić do lodówki na noc, przykryć ściereczką. Rano wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
3.Na formę wysmarowaną i obsypaną bułką tartą wyłożyć ciasto, ułożyć owoce/konfiturę i posypać kruszonką (6 dkg tłuszczu-masło lub margaryna; 10 dkg mąki; 5 dkg cukru i ugniatać).
4.Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
image
image
A mi nigdy ciasto nie wyrasta :(
dlatego jak w składzie widze "drożdże" to sobie daruje :(

a też bym schrupała :D
image
image
Karcia, ta z mojego przepisu zawsze wyrasta ale robi to sama, dopiero podczas pieczenia:D Nic nie trzeba robić wcześniej z tymi drożdżami i to jest najfajniejsze:D
image
image
Dodam, że w dalszym ciągu w ogóle tego nie rozumiem...:D Drożdże potrzebują ciepła, a ten przepis jest tego zaprzeczeniem hehe:) Biedne drożdże - tak potraktowane, przysypane wszystkimi innymi składnikami i do tego zamknięte na noc w lodówce... - a rano w piekarniku ciasto tak wyrasta, że wypływa z blachy:D
image
image
Czy tą drożdżówkę "z lodówki" Wkłada się do nagrzanego piekarnika?
OOO kurczaki, faktycznie O_O
niedoczytałam ;)

musze wypróbować ten przepis :D
image
image
bigbeat - cos juz wyszlo?
mniam.... alez mi ochoty narobilas....
smacznego!
image
image
Rewelacja!

Urosła pięknie, zrobiłam z przepisu danag, z połowy kg mąki.
Ciasto już na blasze posmarowałam białkiem i obłożyłam wiśniami i śliwkami drylowanymi, które wcześniej odsączyłam z kompotu, na to potarłam zmrożoną kruszonkę (duża porcja:-)). Do wyrobu ciasta korzystałam ze "specjalnej" miski, którą kiedyś dostałam - ciasto po wyrobieniu zamyka się w tej misce wypuszczając z niej powietrze;) i wkłada do większego pojemnika z ciepłą/gorącą wodą na ok. kwadrans, później się toto otwiera (miska może sama "strzelić") i znowu wypuszcza powietrze. Kiedy ciasto zwiększyło dwukrotnie objętość uformowałam je na blaszce. Ciasto piekłam w temperaturze, ok. 170 st. mniej więcej 50 minut. Teraz zajadam i popijam mleko.

Polecam! :-)
mnie zaciekawił przepis agusp :) na drożdżówkę z lodówki :)

mam też super przepis na ciasto - banalnie proste, gdzie absolutnie zabronione jest używanie miksera do połączenia składników :) ZAWSZE wychodzi :)

i to mówię ja - antytalencie jeśli chodzi o pieczenie :)

CIASTO KEFIROWE Z OWOCAMI
~ 3 szkl. mąki
~ 3/4 - 1 szkl. cukru
~ 1/2 szkl. oleju
~ kefir (w przepisie jest 1 mały kubek - 250g ale jak kupuję duży i daję 3/4)
~ 3 jajka
~ 3 łyżeczki proszku do pieczenia
~ cukier waniliowy, zapach

do tego dowolne owoce - sezonowe(jabłka lub gruszki z cynamonem - pycha, jeżyny, śliwki), suszone(moja Mama tak robi - i miesza z ananasem z puszki), z puszki(ananas lub brzoskwinki)

Wszystkie sypkie składniki wsypać do miski, wymieszać. Dodać jajka, olej i kefir. Przemieszać kilka razy łyżką!!!!!! Mają być takie grudki :)

wylewamy na blachę(dużą) wyłożoną papierem do pieczenia, na cieście układamy owoce i przykrywamy kruszonką :) tradycyjną(z mrożonego ciasta) lub kokosową:
20 dag wiórek kokosowych
2 łyżki masła(czubate)
2 łyżki cukru
1 żółtko
kruszonkę zagnieść, nie może się sypać :) gdyby tak było - dodajcie jeszcze masła :)

ciasto piec 45-60 min :)

po tych dzisiejszych ciastowych wątkach dostałam natchnienia(pierwszy raz od 3m-cy) i upiekłam ciasto ;)
kiedyś mój Mąż mi je zrobił :) nie mogłam doprosić się powtórki :P http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=81113 do podstawowego ciasta dodałam 2 łyżki kakao :) właśnie się studzi a ja zajadam 1 ciepły kawałek :P

dzisiaj moja Mama upiekła DROŻDŻÓWKĘ Z LODÓWKI - R*E*W*E*L*A*C*J*A*!!!!!!!!!!

najpierw nie rosła - ale w czasie pieczenia wyrosła na jakieś 6-7cm - bez kruszonki, owoców itp. :)
tylko z rodzynkami i posmarowana żółtkiem żeby góra była błyszcząca :)

no i mniej cukru jak w przepisie :)

Mama się cieszy, że wreszcie ma fajny przepis na drożdżówkę - i to taką dla leniwców ;P

Agusp dzięki za przepis :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

Wrzucanie fotek - ktok po kroku ver.2.0 (47 odpowiedzi)

Jako, że imageshack się zepsuło, wersja z innym hostingiem: 1. Wchodzimy na fotoo.pl...

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...

do góry