Widok
"ciasto marchewkowe:
Składniki:
1 i 1/4 szklanki oleju, 4 jaja, 2 szkl. drobno utartej marchewki (z
doświadczenia= ok. 60dgk), 2 szkl. mąki, 2 szkl. cukru, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki sody, szczypta
soli, orzechy i rodzynki- według uznania.
Wykonanie:
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę (mikserem). Dodawać stopniowo
mąkę i olej, (dalej mieszać już ręcznie łopatką) na końcu marchew,
proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki.
Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni.
Polewa:
4 łyżki cukru, 1 łyżka masła, 2 łyżki zimnej wody.
Wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do
rozpuszczenia cukru.
Smarować zimne ciasto.
Podobno pycha z serkiem waniliowym."
robię z tego przepisu(mojej ex przyjaciółki) :) tylko polewę zawsze robię czekoladową :]
wersji z serkiem nie próbowałam :)
Składniki:
1 i 1/4 szklanki oleju, 4 jaja, 2 szkl. drobno utartej marchewki (z
doświadczenia= ok. 60dgk), 2 szkl. mąki, 2 szkl. cukru, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki sody, szczypta
soli, orzechy i rodzynki- według uznania.
Wykonanie:
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę (mikserem). Dodawać stopniowo
mąkę i olej, (dalej mieszać już ręcznie łopatką) na końcu marchew,
proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki.
Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni.
Polewa:
4 łyżki cukru, 1 łyżka masła, 2 łyżki zimnej wody.
Wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do
rozpuszczenia cukru.
Smarować zimne ciasto.
Podobno pycha z serkiem waniliowym."
robię z tego przepisu(mojej ex przyjaciółki) :) tylko polewę zawsze robię czekoladową :]
wersji z serkiem nie próbowałam :)
To ja podam swoje :)
Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
4 jajka (całe)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka cynamonu
1 czubata łyżeczka sody
1/2 szklanki rodzynek
1 szklanka orzechów
1 kostka tłuszczu (palmy)
2 szklanki marchwi (ok. 0.5 kg)
Rodzynki wymoczyć w wodzie, rozbić lub pokroić orzechy na mniejsze kawałki.
Jajka + cukier ubić mikserem. Dodać rozpuszczony tłuszcz. Wymieszać mikserem. Do masy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać mikserem. Dodać wcześniej startą na tarce (te grubsze oczka od warzyw) marchewkę, wsypać cynamon i sodę. dobrze ubić mikserem. do puszystej masy wsypać orzechy i rodzynki - wymieszać łyżką. i gotowe do pieczenia. przelać ciasto do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut. Wierzch ciasta można polać lukrem lub inną polewą np. czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
4 jajka (całe)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka cynamonu
1 czubata łyżeczka sody
1/2 szklanki rodzynek
1 szklanka orzechów
1 kostka tłuszczu (palmy)
2 szklanki marchwi (ok. 0.5 kg)
Rodzynki wymoczyć w wodzie, rozbić lub pokroić orzechy na mniejsze kawałki.
Jajka + cukier ubić mikserem. Dodać rozpuszczony tłuszcz. Wymieszać mikserem. Do masy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać mikserem. Dodać wcześniej startą na tarce (te grubsze oczka od warzyw) marchewkę, wsypać cynamon i sodę. dobrze ubić mikserem. do puszystej masy wsypać orzechy i rodzynki - wymieszać łyżką. i gotowe do pieczenia. przelać ciasto do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut. Wierzch ciasta można polać lukrem lub inną polewą np. czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Ja najczęściej robię z tego przepisu wychodzi rewelacyjna :) Można też kupić gotową np. Dr Oetker
2 szklanki cukru
szklanka śmietanki 30%
pół laski wanilii (od biedy cukier waniliowy)
tabliczka gorzkiej (lub deserowej) czekolady
Do garnka wlać śmietankę, wsypać cukier i włożyć rozciętą laskę wanilii (jeśli dajecie cukier waniliowy, to oczywiście mniej zwykłego cukru). Składniki mieszać i podgrzewać na silnym ogniu. Kiedy śmietanka się zagotuje stać nad nią i odmierzać czas - 11 minut. No i mieszać, przynajmniej od czasu do czasu. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać w miarę drobno połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Potem miksować, masa powinna lekko zgęstnieć. Polać na ciasto :)
2 szklanki cukru
szklanka śmietanki 30%
pół laski wanilii (od biedy cukier waniliowy)
tabliczka gorzkiej (lub deserowej) czekolady
Do garnka wlać śmietankę, wsypać cukier i włożyć rozciętą laskę wanilii (jeśli dajecie cukier waniliowy, to oczywiście mniej zwykłego cukru). Składniki mieszać i podgrzewać na silnym ogniu. Kiedy śmietanka się zagotuje stać nad nią i odmierzać czas - 11 minut. No i mieszać, przynajmniej od czasu do czasu. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać w miarę drobno połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Potem miksować, masa powinna lekko zgęstnieć. Polać na ciasto :)
prawdziwe ciasto marchewkowe powinno byc z polewa z serka PHILADEPLHIA,masła,soku z cytyryny ,cukru pudru,ciasto marchewkowe to raj :) jeżeli chcesz spróbować to we Wrzeszczu przy dworcu jest restauracja GREEN WAY, nie pamietam dokladnie nazwy,tam sprxedaja muffiny marchewkowe z polewa z serka,,,polecam!!!