Widok

Sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Kulinaria Temat dostępny też na forum:
Czy mogłybyście podac mi przepis na ciasto marchewkowe ale taki który macie już wypróbowany? Jutro mam gości i chciałabym je upiec.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
"ciasto marchewkowe:



Składniki:
1 i 1/4 szklanki oleju, 4 jaja, 2 szkl. drobno utartej marchewki (z
doświadczenia= ok. 60dgk), 2 szkl. mąki, 2 szkl. cukru, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki sody, szczypta
soli, orzechy i rodzynki- według uznania.

Wykonanie:
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę (mikserem). Dodawać stopniowo
mąkę i olej, (dalej mieszać już ręcznie łopatką) na końcu marchew,
proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki.
Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni.

Polewa:
4 łyżki cukru, 1 łyżka masła, 2 łyżki zimnej wody.

Wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do
rozpuszczenia cukru.
Smarować zimne ciasto.
Podobno pycha z serkiem waniliowym."



robię z tego przepisu(mojej ex przyjaciółki) :) tylko polewę zawsze robię czekoladową :]
wersji z serkiem nie próbowałam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agnieszko bardzo ci dziękuję :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To ja podam swoje :)
Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
4 jajka (całe)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka cynamonu
1 czubata łyżeczka sody
1/2 szklanki rodzynek
1 szklanka orzechów
1 kostka tłuszczu (palmy)
2 szklanki marchwi (ok. 0.5 kg)

Rodzynki wymoczyć w wodzie, rozbić lub pokroić orzechy na mniejsze kawałki.
Jajka + cukier ubić mikserem. Dodać rozpuszczony tłuszcz. Wymieszać mikserem. Do masy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać mikserem. Dodać wcześniej startą na tarce (te grubsze oczka od warzyw) marchewkę, wsypać cynamon i sodę. dobrze ubić mikserem. do puszystej masy wsypać orzechy i rodzynki - wymieszać łyżką. i gotowe do pieczenia. przelać ciasto do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut. Wierzch ciasta można polać lukrem lub inną polewą np. czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
image
image

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
image
image
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ups trochę duże ale mam nadzieję ze widać :) Oczywiście to ciasto marchewkowe wg powyższego przepisu :)
image
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ciasto Agusi:)


image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki Aga jak zawsze stoisz na straży.
image
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aga a jak się robi tą polewę czekoladową do tego ciasta marchewkowego?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja najczęściej robię z tego przepisu wychodzi rewelacyjna :) Można też kupić gotową np. Dr Oetker

2 szklanki cukru

szklanka śmietanki 30%

pół laski wanilii (od biedy cukier waniliowy)

tabliczka gorzkiej (lub deserowej) czekolady

Do garnka wlać śmietankę, wsypać cukier i włożyć rozciętą laskę wanilii (jeśli dajecie cukier waniliowy, to oczywiście mniej zwykłego cukru). Składniki mieszać i podgrzewać na silnym ogniu. Kiedy śmietanka się zagotuje stać nad nią i odmierzać czas - 11 minut. No i mieszać, przynajmniej od czasu do czasu. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać w miarę drobno połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Potem miksować, masa powinna lekko zgęstnieć. Polać na ciasto :)
image
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
DZIĘKUJĘ Agusia, a czy to ciasto jest smaczne?bo nigdy jeszcze nie jadłam i zastanawiam się, czy warto je zrobić, na zdj. wygląda bardzo apetycznie:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
aha i napisz jeszcze bardzo proszę ile dajesz tego cukru waniliowego do polewy??bo ja mam taki w paczce tylko, nie mam lasek wanilii.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mniej więcej połowę z paczki czyli jakieś 8g-10g
Ja też wanilii rzadko używam bo niestety jest dość droga :(

A ciasto bardzo dobre jak dla mnie trzeba ale to najlepiej wypróbować i ocenić samemu :)
image
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
prawdziwe ciasto marchewkowe powinno byc z polewa z serka PHILADEPLHIA,masła,soku z cytyryny ,cukru pudru,ciasto marchewkowe to raj :) jeżeli chcesz spróbować to we Wrzeszczu przy dworcu jest restauracja GREEN WAY, nie pamietam dokladnie nazwy,tam sprxedaja muffiny marchewkowe z polewa z serka,,,polecam!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziękuję dziewczyny, w takim razie zakasam rękawy i robię dziś ciasto marchewkowe :) Pozdrawiam Was serdecznie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
polewę czekoladową robię z:

1/3 kostki masła
1 łyżka wody lub mleka
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru


:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dobry ortodonta (30 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni

do góry