Widok
Szpinakowe cuda - przepisy :)
Macie jakieś sprawdzone przepisy na dania ze szpinakiem?
ja robię makaron ze szpinakiem :)
kiedyś jak była jeszcze hala Komm und Kauf na pasie startowym kupowałam tam w boksie z garmażem pyszne dewolaje ze szpinakiem :] ale sama nigdy nie robiłam :P
chodzą za mną naleśniki ze szpinakiem :P ale też nigdy nie robiłam :)
czy faktycznie szpinak musi zawsze być doprawiony solą, śmietaną i czosnkiem żeby nie był mdły? może macie jakieś inne sposoby?
ja robię makaron ze szpinakiem :)
kiedyś jak była jeszcze hala Komm und Kauf na pasie startowym kupowałam tam w boksie z garmażem pyszne dewolaje ze szpinakiem :] ale sama nigdy nie robiłam :P
chodzą za mną naleśniki ze szpinakiem :P ale też nigdy nie robiłam :)
czy faktycznie szpinak musi zawsze być doprawiony solą, śmietaną i czosnkiem żeby nie był mdły? może macie jakieś inne sposoby?
szpinak przyrządzalam na podstawie przepisów z mojej ulubionej strony, kiedy mąż uszczęśliwił mnie dnia pewnego dosłownie siatą szpinaku:) wklejam link do potraw ze szpinakiem - jest w czym wybierac:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szpinak/przepisy.html
ja robiłam pesto szpinakowe (pycha, podałam z makaronem pełnoziarnistym, bo jakoś mni sie lepiej komponowało) no i zupkę szpinakową ale coś tam kombinowałam od siebie. robiłam też kiedys naleśniki wg. własnej koncepcji;) normalne ciasto naleśnikowe, farsz : czosnek podsmażony na patelni plus szpinak plus sól, do tego zrumieniony na innej patelni boczek (jakoś mi się dobrze komponuje coś wyrazistego w smaku ze szpinakiem), zawijałam takie jakby krokiety i zapiekałam chwilę w piekarniku. można do tego zrobić sos, np. śmietanowy lub taki na zimno już po wyjęciu dodać, choćby czosnkowy na bazie jogurtu. mniam, ale mi teraz ślinka pociekła:)
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szpinak/przepisy.html
ja robiłam pesto szpinakowe (pycha, podałam z makaronem pełnoziarnistym, bo jakoś mni sie lepiej komponowało) no i zupkę szpinakową ale coś tam kombinowałam od siebie. robiłam też kiedys naleśniki wg. własnej koncepcji;) normalne ciasto naleśnikowe, farsz : czosnek podsmażony na patelni plus szpinak plus sól, do tego zrumieniony na innej patelni boczek (jakoś mi się dobrze komponuje coś wyrazistego w smaku ze szpinakiem), zawijałam takie jakby krokiety i zapiekałam chwilę w piekarniku. można do tego zrobić sos, np. śmietanowy lub taki na zimno już po wyjęciu dodać, choćby czosnkowy na bazie jogurtu. mniam, ale mi teraz ślinka pociekła:)
ja daję czosnek(dużo) i słodką śmietankę albo serek śmietankowy, a najpierw rozpuszczam masło i na to wrzucam szpinak. Robi się taki sos i w to albo pierś z kurczaka, albo rybkę i na ryżu/makaronie. Szpinaku nauczyłam się jako 25-latka. Naleśników nie jadłam, bo mój sos jest dość rzadki, mimo, że szpinak w liściach. Miałam pomysł, żeby napchać takiego gęstego szpinaku do schabu zamiast śliwek. :)
http://gotowanie.onet.pl/33810,0,1,tarta-ze-szpinakiem,ksiazka_przepis.html
i robię jeszcze cannelloni ze szpinakiem, ale nie pamiętam linka... mogę podać przepis z głowy jeśli chcesz...
i robię jeszcze cannelloni ze szpinakiem, ale nie pamiętam linka... mogę podać przepis z głowy jeśli chcesz...
Polecam szpinak z kurczakiem zapiekany w cieście francuskim .
Szpinak podgrzać na maśle z czosnkiem i przyprawami i dodać fetę całość cały czas mieszać na ogniu aż się połączy dodać podsmażoną pierś z kurczaka i wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć gotowe ciasto zawijając boki na to wyłożyć przygotowany farsz zagiąć ciasto i posypać serem. Zapiekać aż ciasto się zarumieni.
Podawac z sosem czosnkowym.
To przepis jednej z forumek ,robiłam kilka razy - pycha!
Szpinak podgrzać na maśle z czosnkiem i przyprawami i dodać fetę całość cały czas mieszać na ogniu aż się połączy dodać podsmażoną pierś z kurczaka i wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć gotowe ciasto zawijając boki na to wyłożyć przygotowany farsz zagiąć ciasto i posypać serem. Zapiekać aż ciasto się zarumieni.
Podawac z sosem czosnkowym.
To przepis jednej z forumek ,robiłam kilka razy - pycha!
Ja kupuję mrożonkę rozdrobnionego szpinaku, gotuję z 15 minut, żeby odparował. Dodaję cytrynę, żeby był kolor. Potem mieszam z rozdrobnioną fetą, dodaję pieprzu, gałki muszkatołowej, no i ze 2 ząbki czosnku - zależy od mocy. Soli już nie trzeba.
No i tym już kombinuję. Można tym nadziać pierś kurzą, zrobić z tym naleśniki. Ja najczęściej to kupuję ciasto francuskie, kroję w kwadraty, faszeruję, zlepiam brzegi i piekę w piekarniku do zarumienienia.
Dla mnie szpinak bez czosnku nie ma racji bytu ;)
[/url]
[/url]
No i tym już kombinuję. Można tym nadziać pierś kurzą, zrobić z tym naleśniki. Ja najczęściej to kupuję ciasto francuskie, kroję w kwadraty, faszeruję, zlepiam brzegi i piekę w piekarniku do zarumienienia.
Dla mnie szpinak bez czosnku nie ma racji bytu ;)


ale fajne przepisy :D cóż... przed nami tydzień szpinakowy ;) hehehe :D
Ewwa - napisz jak robisz cannelloni :)
ja robię taki makaron ze szpinakiem :)
ugotować makaron(np. kokardki) :) w tym samym czasie ugotować 4-5 jajek na twardo :) i brokuły + marchewkę(w wodzie z jarzynką) :) (mogą być mrożone)
zamrożony szpinak podsmażyć, dodać śmietanę z solą i czosnkiem(wg gustu)
jajka obrać i pokroić :P
wszystko wymieszać :)
można spokojnie odgrzewać ;)
szpinaku nie czuć ;) ale jest taki ładny zielony makaron ;)
Ewwa - napisz jak robisz cannelloni :)
ja robię taki makaron ze szpinakiem :)
ugotować makaron(np. kokardki) :) w tym samym czasie ugotować 4-5 jajek na twardo :) i brokuły + marchewkę(w wodzie z jarzynką) :) (mogą być mrożone)
zamrożony szpinak podsmażyć, dodać śmietanę z solą i czosnkiem(wg gustu)
jajka obrać i pokroić :P
wszystko wymieszać :)
można spokojnie odgrzewać ;)
szpinaku nie czuć ;) ale jest taki ładny zielony makaron ;)
Przepisów ze szpinakiem jest bardzo dużo. W końcu szpinak jest bardzo zdrowy więc należy go jeść. Ostatnio na obiad robiłem https://kcalmar.com/blog/2018/04/19/pelnoziarniste-tortille-ze-szpinakowym-hummusem-zdrowy-przepis-na-majowke/ . Wszystkim bardzo smakowało i się pytali kiedy drugi raz zrobię. Do dobrego to łatwo nauczyć rodzinę :)