Widok

Uwaga! Foteliki z osłona tułowia test "roll-over"

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
No to w środowisku fotelikowym spadła bomba! Czekałem na taki film, bo nigdy nie darzyłem takich rozwiązań zaufaniem. Chociaż nie powiem sam kiedyś brałem je pod uwagę wybierając fotelik dla córki. Ten film i doniesienia o domniemanym hackingu manekinów przekonuje mnie w zupełności. Fotelikom z osłoną tułowia mówię zdecydowane nie! Podkreślam że problem dotyczy fotelików z osłoną tułowia.
http://youtu.be/ik_9_FxAfrI
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4
dobrze zepowstał ten filmik bo do tej pory były nie polecane bo nie bo lepsza uprzaz ale dlaczego? a teraz widac dlaczego
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No ładnie. Moja córka jeździła w takim foteliku, w tej chwili już jeździ, tylko na samym pasie samochodowym, ale przeraziło mnie to co zobaczyłam teraz. Byłam pewna, ze zapewniłam swojemu dziecku bezpieczeństwo kupując fotelik z testami :(
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Masakra... dlatego ja głównie wierze fotelikom tyłem do kierunku jazdy... jednak mam nadzieje, ze nigdy sie nie bede musiała przekonać...
Porażka na całej linii:( Teraz nasuwa się pytanie o wiarygodnośc testów fotelików i jakim cudem foteliki z osłoną tułowia miały takie wysokie noty.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie negowałbym całości niezależnych testów. Trzeba jednak zdać sobie sprawę z tego że są to tylko "testy". Nigdy procedury nie będą tak doskonałe aby w pełni oddać warunki panujące podczas realnych zdarzeń. Należy zaznaczyć że testy np ADAC i tak dają o wiele więcej danych na temat bezpieczeństwa niż homologacja. Dlaczego w niezależnych testach tego typu foteliki mają wysokie oceny? To proste. Manekin to nie dziecko. Producenci bardzo szybko się zorientowali i zaczęli ewidentnie projektować foteliki tak by najlepiej pasowały do manekina. Ten film to również nauka aby nie patrzeć ślepo na testy, owszem ich wyniki są ważne i należy je brać pod uwagę, ale nie powinny być głównym lub jedynym kryterium wyboru fotelika. Bardzo ważne jest dopasowanie do auta i do dziecka i dokładne sprawdzenie kompatybilności. Foteliki są urządzeniami, których zadaniem jest minimalizacja obrażeń podczas wypadku. Od naszych decyzji jako rodziców, staranności montażu zależy bardzo wiele. Wypadki nie zdarzają się innym... One się zdarzają.
w testach jest uderzenie boczne i czolowe, nie da sie przewidziec kazdej mozliwosci która moze wystapic podczas wypadku
Ja nie podważam samych testów, a o tym, że fotelik dobiera się odpowiednio do samochodu, to też wiemy, no, ale coś jednak jest na rzeczy z testami, skoro foteliki z osłoną tułowia mają takie wysokie oceny a tu taka wtopa. Zresztą film pokazuje, że ewidentnie producenci tych fotelików dali ciała.
Do tej pory byłam przekonana, że foteliki z osłoną tułowia mają jeszcze pasy - tzn tą uprząż.
Nie, nie mają.
A są już jakieś oficjalne stanowiska producentów? Cybex? Kiddy?
Na razie cisza.
Dziękuję za link do filmu.
To nie byle jaki filmik. Film przedstawia pełny test dachowania z użyciem bardzo kosztownego manekina typu Q. Test wykonało uznane laboratorium posiadające wszelkie niezbędne certyfikaty UTAC. Może to i wojna brandów, ale tym razem oskarżenia poparte są poważnymi i wiarygodnymi danymi. My widzimy tylko film. Użyto manekina typu Q, nie po to by zrobić wrażenia ale po to by zdobyć dane...
jesteśmy dopiero na etapie planowania dzieci, ale szczerze, już na pierwszy rzut oka, nie przekonują mnie takie dziwadła z osłoną tułowia...do tej pory nie wymyślono nic lepszego/bezpieczniejszego niż 5pkt pasy bezpieczeństwa i kubełkowe siedzenia, nawet rajdowcy, w formule F1 tego używają, wiec raczej prędzej czy później było do przewidzenia, to co wyszło na tym filmie...
a że testy wysokie te foteliki mają, biznes is biznes (niekoniecznie wiąże się z uczciwością, niekoniecznie chodzi o bezpieczeństwo dzieciaków, na pierwszym miejscu zawsze będzie kasa, nakręcanie klienta), więc jak podkreślił autor wątku, nie należy do końca ufać kilku literkom/cyferkom (tzn opierać się tylko na tym).
znalezione w sieci porównanie fotelików z osłoną i 5-punktowymi pasami:

http://www.sikkerautostol.dk/wp-content/uploads/2013/01/Safety-Performance-of-Shield-Systems-in-Comparison-to-5-Point-Belt-Syste....pdf

a tutaj, co pisze Britax:
http://www.britax-roemer.com/safety-centre/more-information/harness-facts-figures
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dzięki. Britax ma stronę w języku polskim ;) http://www.britax-roemer.pl/bezpiecze%C5%84stwo/wiecej-informacji/fakty-i-liczby
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ano ma, ale jakoś wtedy leciałam po necie angielskim :D
Dokument w pdf jest już nieaktualny, przynajmniej w części oceniającej ryzyko wypadnięcia dziecka z fotelika. Wtedy brak było wystarczających danych (raporty z wypadków, brak testu dachowania) Teraz już dane są.
Pytanie, co teraz z tego wyniknie. Ciekawe, czy ww. filmik pokazali w Monachium.
Raczej nie. Ostatnia konferencja była w grudniu 2012.
ja jestem na etapie powolnego poszukiwania fotelika teraz mamy maxi cosi cabrio fiz z baza iso fix. Jeśli mogę Pana Jacka prosić o radę co jest porównywalne jeśli chodzi o bezpieczeństwo jako fotelik dla dziecka o wadze od 9 lub 10kg do góry. Wydaje mi się że ma Pan bardzo dużą wiedzę na ten tema,
Dołączam się do powyższej prośby.
Pozdrawiam
na pewno fotelik tyłem do kierunku jazdy :)

besafe izi kid, izi kombi, recaro polaric, maxi cosi mobi, nie wiem co jeszcze obecnie jest dostępne :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
"Od czasu wprowadzenia pierwszego samochodu z trzypunktowymi pasami bezpieczeństwa wiele się zmieniło. Pasy zostały wyposażone w bezwładnościowe lub pirotechniczne napinacze, ograniczniki siły napięcia i regulację wysokości punktów kotwiczenia. Nie zmieniło się tylko jedno, jest to nadal jedno z najprostszych i najskuteczniejszych sposobów ochrony ciała w czasie wypadku"

źródło: http://www.motofakty.pl/artykul/pol-wieku-w-pasach-bezpieczenstwa.html

JEŻELI JEŹDZISZ DZIADOSTWEM, KTÓRE NIE POSIADA ŻADNYCH PUNKTÓW ADAC, NIE POSIADA STREFY ZGNIOTU I PASÓW W/W TO OBOJĘTNIE JAKIE MIELIBYŚCIE FOTELIKI TO I TAK DZIECKU GROZI ŚMIERĆ.

Odnośnie filmiku:
-nie uruchomiły się kurtyny boczne, które po części uniemożliwiłyby wysunięcie się dziecka z fotelika
-auto w teście nie posiada pirotechnicznych napinaczy pasów bezpieczeństwa (pasy bezpieczeństwa są luźne 1:05)
- brak ISOFIXA - nieprawidłowy montaż!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
no nie mogę, gołym okiem widać, że fotel jest luźny ponieważ bez bazy został zamontowany, lata w każdą stronę (też 1:05)
o jakiej wiarygodności zatem można mówić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
A pomyślał pan/pani wielokropek że to model bez isofix? To jest ful crash test fotelika wykonany przez UTC a nie jakieś fitu pitu jakimi karmią nas producenci/dystrybutorzy niektórych marek. Zapewne wie pan/pani jakich. Przy okazji witam przedstawicieli dystrybutora. Jak pan/pani wielokropek sobie życzy podyskutować to może z tym Panem Paweł Kurpiewski
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
a jakie są jeszcze modele fotelików z ochroną tułowia bez isofixa?
Rozczaruję Panie, nie polecam fotelików przez internet. Po prostu się nie da. Fotelik trzeba przymierzyć do auta i do dziecka. Tak jak wspomniała AsiaczeK_S_88, najlepiej tyłem do kierunku jazdy jak najdłużej się da.
czy oprócz Cybex Pallas Fix i Kiddy Guardian Fix są jakieś foteliki z poduszką bez bazy ISOFIX posiadające 4pkt ADAC?

panie/pani wielokropku proszę nie trolować. Proponuje zajrzeć na stronę dystrybutora lub producenta. Ja naliczyłem 3 foteliki bez isofix z osłoną tułowia, jeden w kategorii 9-18 i dwa 9-36 kg. Poza tym ten producent nie stosuje osobnej bazy isofix.
to ja wielokropek
ja naliczyłam tylko dwa i to z bazą ISOFIX

malinowa mandarynka niestety jest ich dość sporo. Proszę zajrzeć do tabeli wyników ;) Wiem do czego zmierzamy, ale tu zaskoczenie, fotelik który widzimy na filmie ma/miał ocenę 4 ADAC. Co to znaczy? Ano to ze procedury mają pewne ograniczenia i nie są doskonałe. Dużo lepiej i dużo więcej pisze na ten temat ekspert biomechaniki Paweł Kurpiewski
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
poleca mi tu Pan eksperta z Britax-Roemer, dzięki.

wiadomo, że chodzi tu o fotelik Cybex pallas fix i Kiddy Guardian fix, które posiadają 4 pkt ADAC. A co to znaczy, że te modele w kategorii 9-18 z osłoną tułowia są montowane na bazie ISOFIX. W teście fotelik jest źle zamontowany i tyle w temacie proszę Pana.
Stąd też miewam, że test do d*py.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Podałem wszystkie możliwe informacje, jeśli nie chcesz ich sprawdzić, ani chociażby zajrzeć na stronę producenta to twój problem. Nie troluj bo mnie nie sprowokujesz. Obie wymienione przez Ciebie firmy produkują foteliki z osłoną również bez isofix. No wiele by można powiedzieć o Pawle Kurpiewskim ale nie to że ma coś wspólnego z Britaxem;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
źle miewasz, bo wszystko poplątałaś malinowa mandarynko, pierwszy z brzegu Kiddy Guardian Pro - 4* w ADACu, montowane na pasach (filmik), isofixu brak:
http://www.youtube.com/watch?v=oqxajQwPQlM

i tyle w temacie :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
ostatnio natknelam sie sama w sklepie, mieszkam w uk i tam to znalazlam:

http://www.mamasandpapas.com/cybex-sirona/

co tym sadzicie?

pozdrawiam
image

image
Witam, wlasnie zamierzam kupic fotelik dla syna 10kg+
Dlaczego foteliki "tylem do kierunku jazdy" sa bezpieczniejsze?
Pytam bo mialam w planie np. MAXI COSI TOBI a teraz mam watpliwosci
pozdrawiam
czy dziecko nie ma malo miejsca na rozprostowanie nozek?
pollen tu masz troszkę info na ten temat :) http://forum.trojmiasto.pl/Nie-narazaj-swojego-dziecka-na-niebezpieczenstwo-t417943,1,131.html
http://www.youtube.com/watch?v=Mdlvlvi95ew nie wiem czy filmik jest do konca poprawny ale w dosc prosty sposob pokazuje róznice
image
izulucha
Są konstrukcje RWF w podobnej, a nawet niższej cenie i z większą "tradycją" na rynku, które sprawdzają się od lat. Tyłem i przodem, żadna nowość. iZi-Combi-X3-ISOfix tak jak linkowany przez Ciebie fotel można go montować tyłem i przodem do kierunku jazdy z tą różnicą że przy jeździe przodem nadal użytkujemy go z pięciopunktowymi pasami, które w świetle ostatnich wydarzeń wydają się być pewniejszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem niż osłona tułowia (patrz film w pierwszym poście)
zuzanka88
Animacja doskonale tłumaczy różnice w bezpieczeństwie. Film jest częścią kampanii społecznej prowadzonej przez norweską organizację bezpieczeństwa ruchu drogowego Trygg Trafikk Mają swój kanał na YT i kilka innych kampanii na koncie.
Żałuję że jeszcze 2 lata temu nie było tak łatwo kupić fotelik RWF. No ale człowiek uczy się całe życie, a mi zajęło to trochę dłużej niż wam dziewczyny ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ale już co do źle zapiętych pasów już Pan się nie wypowiada... Nadto ewidentnie źle posadzony manekin, za duży (głowa wystaje ponad fotelik). A Pan inż. Kurpiewskie ma kwalifikacje, ale do obiektywności mu daleko...
Pojawiła się odpowiedź Kiddy:
http://foteliki-pod-lupa.pl/testy-fotelikow-2/odpowiedz-kiddy-w-sprawie-publikacji-britaxa/
My właśnie kończymy użytkowanie naszego maxi cosi mobi i jestem przerażona tym,ze moja czterolatka ma jeździć przodem. Niestety nie znalazlam żadnego fotelika z grupy 15-36 kg do montażu tyłem do kierunku jazdy :( Może wy macie jakieś informacje o takim foteliku?pozdrawiam
Wg stanu mojej wiedzy nie ma fotelików 15-36 tyłem do kierunku jazdy
Nareszcie! Przed nami duże zmiany, szczegóły w linku http://foteliki-pod-lupa.pl/testy-fotelikow-2/foteliki-z-oslona-tulowia-przegraly-pod-lupa-ece/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
i co dalej?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

do góry