Widok

VIGANTOL

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny sprawdźcie czy nie macie czasami w domu

Główny Inspektor Farmaceutyczny
1) wvcofuie z obrotu na terenie caleqo kraiu produkt leczniczv:
Vigantol,k rople doustne,rozlu6r,500m cg/ml( 20000j. m./ml)
nu m er serii : 66352 01,data wa2no 6ci 31.10 .2014 ;
numers erii:6 633501data wa2no6c3i 0.09.2014;
numers erii:6 633402data wa2no6c3i 0.09.2014;
numers erii:6 619401data wa2no5ci3 1.08.2014:'
numers erii:6 619302d, taw a2no5ci3 1.08.2014;
numers erii:6 600401d, ataw aino5ci 30.06.2014;
numers erii:6 600301d,a taw a2no5c3i 0.06.2014;
numers erii:6 600201d, ataw a2no5c3i 0.06.2014;
numers erii:4 03110{d, ataw a2no5c3i 0.06.2014;
numers erii:6 565101d, ataw a2no6ci3 1.03.2014;
nu mers erii: 6565201d, ataw a2no6c3i 1. 03.2041;
numers erii: 6565003d, ataw a2no6ci2 8.02.2014;
numers erii:6 557601d, ataw a2no6ci2 8.02.2014;
numers erii:6 557501d, ataw a2no6ci2 8.02.2014;
numers erii:6 557401d, ataw a2no5ci2 8.02.2014;
numers erii:6 557301d, ataw a2no6ci2 8.02.2014;
numers erii: 6557203d, ataw a2no5ci2 8.02.2014;
podmioto dpowiedzialnyM: erckK GaA,D armstadtN, iemcy

http://www.gif.gov.pl/rep/gif/pdf-y/WC/WC_2010-09-08-039.pdf
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
o kuźwa...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mój na szczescie nie na liscie
jeżeli ktoś ma w domu, to można iść do apteki i wymienią na dobry (bez opłat)
a mój tak;/
my na szczęście podajemy JUVI D3
imageimage
mojego nie ma :)
image
image
mój jest na liście,o cholerka a ja już 5 m-c podaję go młodemu,
na jakij podstawie wydają nowy w aptece?jest jakies rozporządzenie?
każdy lek wycofany z rynku przez GIF jest oddawany w aptece,bez względu na to, czy użyty, czy nie.
ok dzięki
my też z listy:(
image

image
A czy trzeba mieć paragon, bo my już napewno wyrzuciliśmy
image

image
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 12 marca 2008 r.
w sprawie określenia szczegółowych zasad i trybu wstrzymywania i wycofywania z obrotu produktów leczniczych i wyrobów medycznych

3. Kierownik apteki, punktu aptecznego lub placówki obrotu pozaaptecznego jest obowiązany do:
4) przyjęcia od bezpośrednich odbiorców zwrotów produktów leczniczych - w przypadku procedury wycofania z obrotu;
cholera ja też mam ten z listy??? i co teraz??? jak mam to zwrócić jak nie mam paragonu z apteki? podaję już to małej ok 1 miesiąca....fuck i co teraz?
no to świetnie :/ jak będę w domu to sobie od razu sprawdzę, ale coś czuję, że mój też jest na liście
imageimage
dzwoniłam do mojej położnej, kazała mi to wyrzucić i kupić witaD w zamian.
ale czemu wycofują?
ja tez stosowałam Vigantol dopóki mój zaufany lekarza kazał go wywalić i kupic VitaD

Świetnie -mój też z tej lipnej serii...kurcze z 4 miechy podawałam to Niuni....ja pier.....
Bardzo dziękuję za info, jutro idę do apteki i wypytam czemu te serie zostały wycofane.
image
no masz w uzasadnieniu że wycofują ze względu na zanieczyszczenia chemiczne w pipetce gumowej...
a dokładniej z gumowej czesci w pipetce...
W uzasadnieniu jest napisane dlaczego

Przyczyną podjęcia decyzji było stwierdzenie obecności zanieczyszczenia chemicznego, pchodzącego z gumowej części aplikatora pipety.

Tez musze sprawdzic w domu :/
image
Cholera moj jest na liscie :(

mój też jest na liście ...
image
i co robicie nowy vigantol czy witaD (parę osób polecało)
Dzięki dziewczyny za info odnośnie przyczyny wycofanie- mi się ten link z pierwszego posta nie chciał otworzyć więc nie mogłam doczytać...Też nie wiem czy zostać przy vigantolu czy podawać wit D- postaram się dodzwonić do pediatry i podpytam co ona radzi.
image
a ja wlasnie chciałam zamienic vitaD na vigantol bo to o wieeele taniej ale w takim wypadku zostajemy przy starej witamince
w podanym linku jest wiecej serii i moj niestety tez na liscie:( teraz sie zastanawiam czy warto sie w nowy pakowac..skoro ten caly syf przez ta pipete gumowa, moze za jakis czas sie okazac ze przebadaja i kolejne serie wycofaja...
moze faktycznie wit d?
image
mój też jest na liście :/ Jak to w ogóle możliwe że coś takiego trafiło do aptek????? Gdyby nie założycielka wątku dalej byśmy podawały to dzieciom! A co z osobami które nie siedzą na forum?

Ja na razie nic nie będę podawała małej. W poniedziałek mamy szczepienie to się dowiem co dalej podawać.

A założycielce wątku badzo dziękuję!
ja zamieniam na vita D...
Ja na szczęście od poczatku daje vitaD.

Ale czy to nie ma wpływu na zdrowie dzieciaczków którym były podawane krople z lipnej serii? Jakie są zagrożenia?
Moja bardzo zaufana lekarz powiedziała mi jak mała się urodziła, żeby mnie nie pokusiło na vigantol, i od urodzenia podaję vitaD, może dziewczyny również pokupujcie vitaD bo nie ma co ryzykować, czy w następnych seriach nie będzie to samo
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
uff my tez vitad od poczatku z zalecenia ped
image
No i sprawdzilam... tez mam wadliwa serie...

Kuzwa a mam juz koncówke wiec Mloda dostala prawie cała butelke...

W poniedzialek dzwonie do tego Głownego Inspektoratu farmaceutycznego!!!!!!

Po pierwsze jakie moga byc konsekwencje, a po drugie czemu w ogole wadliwa seria byla na rynku....
image
My nie używamy tego leku, ale kilka znajomych dzieciaczków owszem, właśnie z tych trefnych serii :/ Dzięki autorowi wątku za wrzucenie tej informacji :)
image
image
My mamy aż dwa opakowania z felernej serii :( Jedno już na wykończeniu :(
image image
U nas też seria trafiona!! Na szczęście my podawaliśmy tylko przez ostatni miesiąć z tej butelki ale nie wiem czy poprzednia też nie była trafiona!!! Jak mogą takie rzeczys przedawać jeszcze dla małych dzieci. Szok!! Jak tylko przeczytała info. to obdzwoniłam wszystkie koleżanki, które podają Vigantol.
cz wymienią mi na inny skoro nie mam paragonu?bo mój niestety też jest z felernej serii.czy muszę iść do apteki w której kupowałam ten Vigantol?
image
image
raczej ci nie wymienią bez paragonu bo jak udowodnisz że tam kupiłas??
niestety też mam ten niedobry vigantol.
byłam w aptece (bynajmniej jednej) no i...po pierwsze nie wymienią, bo nie maja na co. w sensie, że nie ma jeszcze nowej dobrej serii (w tej jednej konkretnej aptece). po drugie, babka raczej dała mi do zrozumienia, ze ja to mało obchodzi, dodając jeszcze "3 złote pani szkoda".
szkoda, nie szkoda. nie jej sprawa.
VitaD jest droższa.
no jest droższa to fakt ja zapłaciłam dziś za nią 19 zł ale wolę to niż badziewie...bo gdyby nie forum to na pewno dalej bym podawała vigantol....nie przyszłoby mi do głowy gdzieś to sprawdzić....a vitad i tak jest tańsza od vitak ( 34 zł)
cieszę się,ze Wam pomogłam i nie podajecie już tego swoim dzieciom. Ja z racji pracy codziennie zaglądam na stronę Głównego Inspektora Farmaceutycznego i jak zobaczyłam tą wiadomość, to od razu pomyślałam o forum. Mam nadzieję,ze nei będzie więcej takich wiadomości.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
w tej aptece jest po 15,80 :)

http://www.doz.pl/apteka/p15541-Vita_D_kapsulki_z_witamina_D_dla_niemowlat_30_szt
Ja byłam dziś w aptece i bardzo niemiła farmaceutka powiedziała, że jedyne, co ona może, to przyjąć mi lek do utylizacji...
Więc odpuszczam i też czym prędzej do apteki jutro polecę po vita D.
to i ja trułam swoja małą!
wiecie czy wiąże sie to z jakimiś konsekwencjami zdrowotnymi?
kurna!
Ja również dziękuja za informacje - niestety mam krople z wadliwej serii. Na szczęście w poniedziałek idę na szczepienie i dopytam pediatrę o szczegóły. Kurcze dawałam je dziecku już przez 7 tygodni.
super kurna też mam wadliwą serię ale czy ma to wpływ na dziecko????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
przeraziłam się:((((((((((((((((((((((
O k****gon do Gdańska przyjechał mój jest :( i pół butelki już małej dałam :((
No właśnie czy wiadomo jaki ma to wpływ na zdrowie dziecka ?
http://www.dzienniklodzki.pl/aktualnosci/305513,popularne-krople-wycofywane-z-handlu,id,t.html

doczytałam, że podobno tylko zmienia kolor i zapach...
mam nadzieję, że na tym koniec.
Jak dobrze że ja na VitaD ufff
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
zaczęłam podawać Małemu po wakacjach vigantol, ale coś mi się dziwny wydawał, za każdym razem jak mu go podałam wieczorem następnego dnia było coś z kupkami, tak jakoś połączyłam to ze sobą bo nic innego w tym czasie nie dostawał, przestałam podawać, ale sobie myślałam, że coś mi się ubzdurało jak po vigantolu? i wróciłam i potem zaczęło się dupka go normalnie parzyła od kupki, tak płakał i podnosił dupkę żeby mu tylko pieluszkę zdjąć, mega rozwolnienie, wysoka temperatura, tydzień z tym walczyłam, gardło czyste, ogólnie zdrowy tylko te kupki i temp. przestałam podawać i do dziś nie podaję, nie wiedziałam skąd się to u niego wzięło, a terasz to już raczej jestem pewna. I podawaj tu niby coś dla zdrowia dziecka :/ do teraz ma co chwilę coś z pupką, a wcześniej nigdy nie miał. Idę z nim do lekarki, wezmę skierowanie na mocz/krew cokolwiek byle sprawdzić czy na pewno jest ok.
imageimage
Ja tez trafiłam na wadliwa serie. Byłam dziś w aptece i jedyne co mogłam zrobić to te stare krople wrzucić do pojemnika na leki...Pan aptekarz zaproponował mi taką vit d:

http://www.doz.pl/apteka/p48613-D-Vitum_Witamina_D_dla_niemowlat_kapsulki_twist-off_36_szt
ja podaje witamine D raz podałam vigantol jak byłam u szwagierki bo zapomniałam witD ..... całe szczeście!!!
Ja byłam wczoraj w "swojej" aptece i rozmawiałam z szefową nie dostała żadnej info o czymś takim dopiero ode mnie się dowiedziała ,trochę to przykre że o czymś takim dowiadujemy się przypadkiem a nie ma żadnej informacji w aptekach ani nigdzie,a Vigantol jest jeszcze w tabletkach ,moja siostra swojej córce podaje i za 3 opakowania płaciła ok 27 zł.W poniedziałek idę po receptę.
kulka, jestem w szoku; z tego co wiem, apteki mają obowiązek na bieżąco sprawdzać informacje od Głównego Inspektora Farmaceutycznego :/
image
image
a do kiedy podawać dziecku należy vigantol, moja dzidzia ma już roczek i podawałam vigantol od początku a teraz sie boję że trułam tak długo dziecko, bo przecież wczesniejszych nr serii nie sprawdze, a ten który aktualnie stosuje też jest felerny. Co wiadomo o skutkach ubocznych, sa jakieś???
Normalnie szok moj też jest na lisie dzieki za wiadomość :)
mój też na liście :((((
czy wiadomo coś o złych klimatach dla dzieci?
niestety też na liście, brak mi słów, poważnie się wystraszyłam, wyrzucam to świnstwo i nigdy więcej już żadnego vigantolu z tej firmy merck, aż wściekłość mnie ogarnia, że podawałam to dziecku, a firma będzie miala jakieś konsekwencje prawne??? dzięki za info
image
image

[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/859
Dziewczyny

Byłam wczoraj z córeczką na szczepieniu i oczywiście zapytałam o wadliwy Vigantol i o potencjalne skutki bo podawałam przez 7 miesiecy.
No cóż - lekarz dowiedział sie o tym dopiero ode mnie, pytał skąd wiem i jakie było uzasadnienie, bo oni takich informacji nie mają.
A odnośnie skutków to zapytał czy obderwowałam jakieś zmiany w kupce odpowiedziałam że nie bo faktycznie nie było takich.
Powiedział, że może mi coś innego zapisać.
Ja zostaję przy Vigantolu tylko jak pójdę do apteki to z kartką i od razu sprawdzę czy seria jest wadliwa.
To indywidualna decyzja każdej z nas.
Pomyliłam się 7 tygodni - córeczka ma ledwie 3,5 miesiąca
Dziewczyny, byłam wczoraj u pediatry, która też o niczym nie wiedziała.
Jednak opowiedziała mi jak kilka lat temu też była jazda z jakimś popularnym lekiem, który wycofano. Później wyszło na jaw, ze była to zmowa firm farmaceutycznych.
Vigantol jest tani, inne produkty podobne wiele droższe. Różnie może być...
Ja swój wywaliłam, bo był na liście. Wczoraj Zosia nie dostała witaminy D.
a ile kosztuje Vigantol?? ja daje JuviD3 kosztuje chyba ok 15 zł
imageimage
Pomówienie to raczej nie jest. Dziś pediatra nam mówiła, że miała pacjentki, które pytały się czy to normalne, że w Vigantolu pływają jakieś drobinki. Ponoć w niektórych butelkach widać zanieczyszczenia i jest inny zapach.
image

image
Vigantol na receptę 3,20 i starcza gdzieś na 4 miesiące pewnie.
Juvit też starcza na 4 miesiące
imageimage
Cena nie ma znaczenia, ponieważ niektóre leki są refundowane i to że płacimy 3zł nie znaczy że lek jest mało wart. Na przykład Devikap ma o wiele większe dawki witaminy D, a też kosztuje około 3zł (dostępny tylko na receptę).
Jeśli chodzi o komentarze troszkę wyżej: po to jest kontrola leków, żeby wykrywać nieprawidłowości. Z jednej strony, mi też ciśnienie skoczyło jak się dowiedziałam, z drugiej – skoro lek w ogóle dopuszczono do użytku, to nie jest sam w sobie niebezpieczny, tylko przez jakiś błąd w produkcji są wycofywane serie, co niestety może się każdemu przytrafić. Jak na mój gust, producent w takich przypadkach powinien przez apteki zwracać pieniądze nabywcom, ale to demagogia... No i informacje o wycofywanych lekach powinny jak byk wisieć w aptekach, przychodniach i być ogłaszane w mediach na zasadzie neutralnego przekazu a nie siania paniki i robienia antyreklamy.
image
image
http://www.gif.gov.pl/rep/gif/pdf-y/WC/WC_2010-09-08-039.pdf
tez mam zly,,, podaje juz 3 mce... a wiecie jakie sa skutki podawania tego zanieczyszczonego????
image
Oooo, na POLSACIE hit wiadomości, podają właśnie info o Vigantolu. Brawa za refleks :/
image
image
taaa, a kilka godzin temu na tvn-ie mówili. szlak może człowieka trafić. Żeby takich rzeczy nie nagłaśniali od razu! Brak słów
Mówili cos o złym dzialaniu na dzieci?
Na POLSACie nie mówili.
image
image
Producent leku uspokaja w rozmowie z tvn24.pl, że zanieczyszczenie kropli zaobserwowano jedynie w ośmiu przypadkach na terenie Niemiec, a stężenie substancji chemicznych jest NIEGROŹNE dla zdrowia nawet najmniejszych dzieci.

http://www.tvn24.pl/12690,1673645,0,1,krople-dla-dzieci-wycofane-ze-sprzedazy,wiadomosc.html
Vigantol wycofany z aptek w całym kraju
http://www.rynekzdrowia.pl/Farmacja/Vigantol-wycofany-z-aptek-w-calym-kraju,101725,6.html

za chwile bedzie info na ten temat w Dzien Dobry TVN
image

HappyMum :))))
No ja tez mam ten zanieczyszczony , i z****iscie znowu do lekarza po recepte!!! Super
Cześć,
niestety też podawałam do wczoraj mojej 4 m-cznej Amelce felerny vigantol z listy. Byłam dziś w aptece i Pani powiedziała, że wycofali cały lek, niezależnie z jakiej serii pochodził, dobrej czy złej.
Wystarczy przyjść do apteki z buteleczką vigantolu (zużytą lub nie) i zostaje on wymieniony na zamiennik, co ważne bez recepty. Nie wyrzucajcie więc leku.
pozdrawiam,
Magda M
magdam- a w jakiej aptece uzyskałaś te informację, bo w większości aptek nie chcą wymieniać.
dziewczyny a ile kapsułek vita D podajecie swoim dzieciom dziennie? na opakowaniu piszą, że 1 kapsułka dziennie wystarcza.

mój mały dostawał 2 krople vigantolu dziennie i zastanawiam się jak to na vita D przeliczyć....

z góry dzięki za info :)
vita D to 400 jednostek chyba , spr na vigantolu ile ma jedna kropla i porównaj z kapsułką
jedna kapsulke dziennie
image

image
byłam dzisiaj w aptece w kerfurze i farmaceuta powiedział mi, że wystarczy spojrzeć czy z pipetki nic nie leci, bo nie wszystkie podobno są uszkodzone, ale wszystkie musieli wycofać.

I według jego informacji Vigantol pojawi się nie wcześniej niż za miesiąc, bo wypuszczą znowu ten bez pipetki, muszą go zarejestrować itd itp.

Tak naprawdę sami sobie chcieli pomóc, a zaszkodzili, bo w zeszłym roku kupowałam vigantol tylko bez pipetki i było git :)
imageimage
image
ja mam dziecko 2,5 letnie i juź dawno nie podawałam ale w szafce mialam jeszcze stare opakowanie> Myslałam ze problem mnie nie dotyczy i z ciekawosci sprawdzilam serie i okazalo sie, ze jest na liscie a kupilam go... chyba rok temu!!!!!!!
magdam pisała że można iść do apteki z trefnym vigantolem i bez problemu wymieniają na inny zamiennik,czy komuś też się tak udało? jak tak to w jakiej aptece?
Ja byłam w "przyjaznej aptece" i Pani się zdziwiła, że żądam wymiany vigantolu...powiedziala, ze ten zanieczyszczony moge wyrzucić a nowego mi nie dadzą, tylko muszę kupić :/
Dziewczyny moja kumpelka mówiła mi dzisiaj że w telewizji na TVP 3 chyba (nie pamięta dokładnie) mówili że nie było żadnego zanieczyszczenia :/ ,i wez bądz tu mądry człowieku ,kiiełbie wełbie robią,chyba sami nie są pewni czy coś jest czy nie.
Mam znajomych w branzy farmaceutycznej i sie dowiedziałam, że tak naprawde nie ma co panikować bo przypadki zanieczyszczenia mialy miejsce w Niemczech i to chodzi własnie o te serie z pipetką, ale to podobno nic powaznego. A dlatego wycofuja w Polsce zeby zmienic wysztkie opakowania na nowe.
Zdecydowanie nie ma co panikować, przede wszystkim przypadki te zdarzyły się w Niemczech(!) Dobrze, że firma dba o jakość a przede wszystkim o zdrowie dzieci. Ja mojemu synkowi podawałam Vigantol z wycofanej właśnie serii, poszłam do apteki, gdzie zwrócono mi całość pieniążków, za lek, poza tym poszłam do lekarza, który zdecydowanie mnie uspokoił, a jednocześnie przepisał mi Vigantoletten, tej samej firmy. A teraz zamist kropli nasz maluch dostaje napój do wypicia i problem z głowy. A powiem Wam, że problem mamy bo poziom vit. D mieliśmy przed podawaniem trochę zaniżony :(
Dostałam od kogoś dokument z info od firmy Merck, zamieszczam jego najważniejszą część:

stosowany w Polsce i innych krajach Europy nowy dozownik oryginalnego preparatu Vigantol, wyposażony w gumowy aspirator, okazał się sporadycznie (8 wykrytych przypadków, jedynie na terenie Niemiec) w kontakcie z substancją czynną uwalniać śladowe ilości zanieczyszczeń, co powodowało niekiedy zmianę barwy i zapachu preparatu. Nie stwierdzono jednak żadnych konsekwencji zdrowotnych, nawet u pacjentów, którzy przyjmowali reklamowane opakowania preparatu. Dbając o wysoką jakość wszystkich produktów dostarczanych dla naszych pacjentów, firma Merck postanowiła wycofać z rynku całą partię leku z tym aplikatorem. Będzie on zastąpiony innym - dbamy o to, by nowy aplikator stał się jak najszybciej dostępny na rynku.

Uprzejmie informujemy, że w okresie braku dostępności preparatu na rynku (który może potrwać maksymalnie do kilku miesięcy), krople Vigantol można zastępować rozpuszczalnymi w wodzie (niemowlęta, dzieci) lub połykanymi w całości (dorośli) tabletkami Vigantoletten, które:
- zawierają tę samą substancję czynną - cholekalcyferol, czyli witaminę D3 i mają ten sam zakres wskazań
- można stosować od urodzenia (zawiesina wodna) do starości (tabletki nie muszą być rozpuszczone)
- są dostępne w dawkach zgodnych z aktualnymi standardami (500 lub 1000 j.m.)
- dawki te idealnie odpowiadają 1 lub 2 kroplom roztworu Vigantol.
image
image
Moja sąsiadka jest farmaceutką i mi powiedziała, że Vigantol już wrócił na rynek, zatem nic wielkiego sie nie stalo - tak jak ktoś tu pisał - w Polsce nie było żadnego zanieczyszczenia.
Moja położna odradzala w\vigantol ze względu na przestarzała formule bo podobno dzieci sa po nim nerwowe. Jak odstawiłam i podawałam vit D twist off to mam spokojne dziecko.
Ja zawałem vigantol i nie miałam do czynienia z nerwowością
Nie wydaje mi się, żeby witamina D mogła mieć coś wspólnego z nerwowością. Oczywiscie trzeba uważać, żeby nie przedawkować, a wtedy wszystko będzie ok i na plus dla dziecka.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

Sprawdzone sposoby na odchudzanie:) (71 odpowiedzi)

Cześć Dziewczyny! Podzielcie się swoimi sposobami na skuteczne odchudzanie:) Ja muszę zrzucić aż...

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? (20 odpowiedzi)

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? jak się ubrać na taki zabieg? jak to działa i czy działa ?

do góry