Widok
VIGANTOL
dziewczyny sprawdźcie czy nie macie czasami w domu
Główny Inspektor Farmaceutyczny
1) wvcofuie z obrotu na terenie caleqo kraiu produkt leczniczv:
Vigantol,k rople doustne,rozlu6r,500m cg/ml( 20000j. m./ml)
nu m er serii : 66352 01,data wa2no 6ci 31.10 .2014 ;
numers erii:6 633501data wa2no6c3i 0.09.2014;
numers erii:6 633402data wa2no6c3i 0.09.2014;
numers erii:6 619401data wa2no5ci3 1.08.2014:'
numers erii:6 619302d, taw a2no5ci3 1.08.2014;
numers erii:6 600401d, ataw aino5ci 30.06.2014;
numers erii:6 600301d,a taw a2no5c3i 0.06.2014;
numers erii:6 600201d, ataw a2no5c3i 0.06.2014;
numers erii:4 03110{d, ataw a2no5c3i 0.06.2014;
numers erii:6 565101d, ataw a2no6ci3 1.03.2014;
nu mers erii: 6565201d, ataw a2no6c3i 1. 03.2041;
numers erii: 6565003d, ataw a2no6ci2 8.02.2014;
numers erii:6 557601d, ataw a2no6ci2 8.02.2014;
numers erii:6 557501d, ataw a2no6ci2 8.02.2014;
numers erii:6 557401d, ataw a2no5ci2 8.02.2014;
numers erii:6 557301d, ataw a2no6ci2 8.02.2014;
numers erii: 6557203d, ataw a2no5ci2 8.02.2014;
podmioto dpowiedzialnyM: erckK GaA,D armstadtN, iemcy
http://www.gif.gov.pl/rep/gif/pdf-y/WC/WC_2010-09-08-039.pdf
Główny Inspektor Farmaceutyczny
1) wvcofuie z obrotu na terenie caleqo kraiu produkt leczniczv:
Vigantol,k rople doustne,rozlu6r,500m cg/ml( 20000j. m./ml)
nu m er serii : 66352 01,data wa2no 6ci 31.10 .2014 ;
numers erii:6 633501data wa2no6c3i 0.09.2014;
numers erii:6 633402data wa2no6c3i 0.09.2014;
numers erii:6 619401data wa2no5ci3 1.08.2014:'
numers erii:6 619302d, taw a2no5ci3 1.08.2014;
numers erii:6 600401d, ataw aino5ci 30.06.2014;
numers erii:6 600301d,a taw a2no5c3i 0.06.2014;
numers erii:6 600201d, ataw a2no5c3i 0.06.2014;
numers erii:4 03110{d, ataw a2no5c3i 0.06.2014;
numers erii:6 565101d, ataw a2no6ci3 1.03.2014;
nu mers erii: 6565201d, ataw a2no6c3i 1. 03.2041;
numers erii: 6565003d, ataw a2no6ci2 8.02.2014;
numers erii:6 557601d, ataw a2no6ci2 8.02.2014;
numers erii:6 557501d, ataw a2no6ci2 8.02.2014;
numers erii:6 557401d, ataw a2no5ci2 8.02.2014;
numers erii:6 557301d, ataw a2no6ci2 8.02.2014;
numers erii: 6557203d, ataw a2no5ci2 8.02.2014;
podmioto dpowiedzialnyM: erckK GaA,D armstadtN, iemcy
http://www.gif.gov.pl/rep/gif/pdf-y/WC/WC_2010-09-08-039.pdf
o kuźwa...
mój na szczescie nie na liscie
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 12 marca 2008 r.
w sprawie określenia szczegółowych zasad i trybu wstrzymywania i wycofywania z obrotu produktów leczniczych i wyrobów medycznych
3. Kierownik apteki, punktu aptecznego lub placówki obrotu pozaaptecznego jest obowiązany do:
4) przyjęcia od bezpośrednich odbiorców zwrotów produktów leczniczych - w przypadku procedury wycofania z obrotu;
w sprawie określenia szczegółowych zasad i trybu wstrzymywania i wycofywania z obrotu produktów leczniczych i wyrobów medycznych
3. Kierownik apteki, punktu aptecznego lub placówki obrotu pozaaptecznego jest obowiązany do:
4) przyjęcia od bezpośrednich odbiorców zwrotów produktów leczniczych - w przypadku procedury wycofania z obrotu;
a dokładniej z gumowej czesci w pipetce...
mój też jest na liście :/ Jak to w ogóle możliwe że coś takiego trafiło do aptek????? Gdyby nie założycielka wątku dalej byśmy podawały to dzieciom! A co z osobami które nie siedzą na forum?
Ja na razie nic nie będę podawała małej. W poniedziałek mamy szczepienie to się dowiem co dalej podawać.
A założycielce wątku badzo dziękuję!
Ja na razie nic nie będę podawała małej. W poniedziałek mamy szczepienie to się dowiem co dalej podawać.
A założycielce wątku badzo dziękuję!
Moja bardzo zaufana lekarz powiedziała mi jak mała się urodziła, żeby mnie nie pokusiło na vigantol, i od urodzenia podaję vitaD, może dziewczyny również pokupujcie vitaD bo nie ma co ryzykować, czy w następnych seriach nie będzie to samo
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts
Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
U nas też seria trafiona!! Na szczęście my podawaliśmy tylko przez ostatni miesiąć z tej butelki ale nie wiem czy poprzednia też nie była trafiona!!! Jak mogą takie rzeczys przedawać jeszcze dla małych dzieci. Szok!! Jak tylko przeczytała info. to obdzwoniłam wszystkie koleżanki, które podają Vigantol.
niestety też mam ten niedobry vigantol.
byłam w aptece (bynajmniej jednej) no i...po pierwsze nie wymienią, bo nie maja na co. w sensie, że nie ma jeszcze nowej dobrej serii (w tej jednej konkretnej aptece). po drugie, babka raczej dała mi do zrozumienia, ze ja to mało obchodzi, dodając jeszcze "3 złote pani szkoda".
szkoda, nie szkoda. nie jej sprawa.
VitaD jest droższa.
byłam w aptece (bynajmniej jednej) no i...po pierwsze nie wymienią, bo nie maja na co. w sensie, że nie ma jeszcze nowej dobrej serii (w tej jednej konkretnej aptece). po drugie, babka raczej dała mi do zrozumienia, ze ja to mało obchodzi, dodając jeszcze "3 złote pani szkoda".
szkoda, nie szkoda. nie jej sprawa.
VitaD jest droższa.
w tej aptece jest po 15,80 :)
http://www.doz.pl/apteka/p15541-Vita_D_kapsulki_z_witamina_D_dla_niemowlat_30_szt
http://www.doz.pl/apteka/p15541-Vita_D_kapsulki_z_witamina_D_dla_niemowlat_30_szt
http://www.dzienniklodzki.pl/aktualnosci/305513,popularne-krople-wycofywane-z-handlu,id,t.html
doczytałam, że podobno tylko zmienia kolor i zapach...
mam nadzieję, że na tym koniec.
doczytałam, że podobno tylko zmienia kolor i zapach...
mam nadzieję, że na tym koniec.
zaczęłam podawać Małemu po wakacjach vigantol, ale coś mi się dziwny wydawał, za każdym razem jak mu go podałam wieczorem następnego dnia było coś z kupkami, tak jakoś połączyłam to ze sobą bo nic innego w tym czasie nie dostawał, przestałam podawać, ale sobie myślałam, że coś mi się ubzdurało jak po vigantolu? i wróciłam i potem zaczęło się dupka go normalnie parzyła od kupki, tak płakał i podnosił dupkę żeby mu tylko pieluszkę zdjąć, mega rozwolnienie, wysoka temperatura, tydzień z tym walczyłam, gardło czyste, ogólnie zdrowy tylko te kupki i temp. przestałam podawać i do dziś nie podaję, nie wiedziałam skąd się to u niego wzięło, a terasz to już raczej jestem pewna. I podawaj tu niby coś dla zdrowia dziecka :/ do teraz ma co chwilę coś z pupką, a wcześniej nigdy nie miał. Idę z nim do lekarki, wezmę skierowanie na mocz/krew cokolwiek byle sprawdzić czy na pewno jest ok.
Ja tez trafiłam na wadliwa serie. Byłam dziś w aptece i jedyne co mogłam zrobić to te stare krople wrzucić do pojemnika na leki...Pan aptekarz zaproponował mi taką vit d:
http://www.doz.pl/apteka/p48613-D-Vitum_Witamina_D_dla_niemowlat_kapsulki_twist-off_36_szt
http://www.doz.pl/apteka/p48613-D-Vitum_Witamina_D_dla_niemowlat_kapsulki_twist-off_36_szt
Ja byłam wczoraj w "swojej" aptece i rozmawiałam z szefową nie dostała żadnej info o czymś takim dopiero ode mnie się dowiedziała ,trochę to przykre że o czymś takim dowiadujemy się przypadkiem a nie ma żadnej informacji w aptekach ani nigdzie,a Vigantol jest jeszcze w tabletkach ,moja siostra swojej córce podaje i za 3 opakowania płaciła ok 27 zł.W poniedziałek idę po receptę.
niestety też na liście, brak mi słów, poważnie się wystraszyłam, wyrzucam to świnstwo i nigdy więcej już żadnego vigantolu z tej firmy merck, aż wściekłość mnie ogarnia, że podawałam to dziecku, a firma będzie miala jakieś konsekwencje prawne??? dzięki za info
Dziewczyny
Byłam wczoraj z córeczką na szczepieniu i oczywiście zapytałam o wadliwy Vigantol i o potencjalne skutki bo podawałam przez 7 miesiecy.
No cóż - lekarz dowiedział sie o tym dopiero ode mnie, pytał skąd wiem i jakie było uzasadnienie, bo oni takich informacji nie mają.
A odnośnie skutków to zapytał czy obderwowałam jakieś zmiany w kupce odpowiedziałam że nie bo faktycznie nie było takich.
Powiedział, że może mi coś innego zapisać.
Ja zostaję przy Vigantolu tylko jak pójdę do apteki to z kartką i od razu sprawdzę czy seria jest wadliwa.
To indywidualna decyzja każdej z nas.
Byłam wczoraj z córeczką na szczepieniu i oczywiście zapytałam o wadliwy Vigantol i o potencjalne skutki bo podawałam przez 7 miesiecy.
No cóż - lekarz dowiedział sie o tym dopiero ode mnie, pytał skąd wiem i jakie było uzasadnienie, bo oni takich informacji nie mają.
A odnośnie skutków to zapytał czy obderwowałam jakieś zmiany w kupce odpowiedziałam że nie bo faktycznie nie było takich.
Powiedział, że może mi coś innego zapisać.
Ja zostaję przy Vigantolu tylko jak pójdę do apteki to z kartką i od razu sprawdzę czy seria jest wadliwa.
To indywidualna decyzja każdej z nas.
Dziewczyny, byłam wczoraj u pediatry, która też o niczym nie wiedziała.
Jednak opowiedziała mi jak kilka lat temu też była jazda z jakimś popularnym lekiem, który wycofano. Później wyszło na jaw, ze była to zmowa firm farmaceutycznych.
Vigantol jest tani, inne produkty podobne wiele droższe. Różnie może być...
Jednak opowiedziała mi jak kilka lat temu też była jazda z jakimś popularnym lekiem, który wycofano. Później wyszło na jaw, ze była to zmowa firm farmaceutycznych.
Vigantol jest tani, inne produkty podobne wiele droższe. Różnie może być...
Cena nie ma znaczenia, ponieważ niektóre leki są refundowane i to że płacimy 3zł nie znaczy że lek jest mało wart. Na przykład Devikap ma o wiele większe dawki witaminy D, a też kosztuje około 3zł (dostępny tylko na receptę).
Jeśli chodzi o komentarze troszkę wyżej: po to jest kontrola leków, żeby wykrywać nieprawidłowości. Z jednej strony, mi też ciśnienie skoczyło jak się dowiedziałam, z drugiej – skoro lek w ogóle dopuszczono do użytku, to nie jest sam w sobie niebezpieczny, tylko przez jakiś błąd w produkcji są wycofywane serie, co niestety może się każdemu przytrafić. Jak na mój gust, producent w takich przypadkach powinien przez apteki zwracać pieniądze nabywcom, ale to demagogia... No i informacje o wycofywanych lekach powinny jak byk wisieć w aptekach, przychodniach i być ogłaszane w mediach na zasadzie neutralnego przekazu a nie siania paniki i robienia antyreklamy.
Jeśli chodzi o komentarze troszkę wyżej: po to jest kontrola leków, żeby wykrywać nieprawidłowości. Z jednej strony, mi też ciśnienie skoczyło jak się dowiedziałam, z drugiej – skoro lek w ogóle dopuszczono do użytku, to nie jest sam w sobie niebezpieczny, tylko przez jakiś błąd w produkcji są wycofywane serie, co niestety może się każdemu przytrafić. Jak na mój gust, producent w takich przypadkach powinien przez apteki zwracać pieniądze nabywcom, ale to demagogia... No i informacje o wycofywanych lekach powinny jak byk wisieć w aptekach, przychodniach i być ogłaszane w mediach na zasadzie neutralnego przekazu a nie siania paniki i robienia antyreklamy.
Producent leku uspokaja w rozmowie z tvn24.pl, że zanieczyszczenie kropli zaobserwowano jedynie w ośmiu przypadkach na terenie Niemiec, a stężenie substancji chemicznych jest NIEGROŹNE dla zdrowia nawet najmniejszych dzieci.
http://www.tvn24.pl/12690,1673645,0,1,krople-dla-dzieci-wycofane-ze-sprzedazy,wiadomosc.html
http://www.tvn24.pl/12690,1673645,0,1,krople-dla-dzieci-wycofane-ze-sprzedazy,wiadomosc.html
Vigantol wycofany z aptek w całym kraju
http://www.rynekzdrowia.pl/Farmacja/Vigantol-wycofany-z-aptek-w-calym-kraju,101725,6.html
za chwile bedzie info na ten temat w Dzien Dobry TVN
http://www.rynekzdrowia.pl/Farmacja/Vigantol-wycofany-z-aptek-w-calym-kraju,101725,6.html
za chwile bedzie info na ten temat w Dzien Dobry TVN
Cześć,
niestety też podawałam do wczoraj mojej 4 m-cznej Amelce felerny vigantol z listy. Byłam dziś w aptece i Pani powiedziała, że wycofali cały lek, niezależnie z jakiej serii pochodził, dobrej czy złej.
Wystarczy przyjść do apteki z buteleczką vigantolu (zużytą lub nie) i zostaje on wymieniony na zamiennik, co ważne bez recepty. Nie wyrzucajcie więc leku.
pozdrawiam,
Magda M
niestety też podawałam do wczoraj mojej 4 m-cznej Amelce felerny vigantol z listy. Byłam dziś w aptece i Pani powiedziała, że wycofali cały lek, niezależnie z jakiej serii pochodził, dobrej czy złej.
Wystarczy przyjść do apteki z buteleczką vigantolu (zużytą lub nie) i zostaje on wymieniony na zamiennik, co ważne bez recepty. Nie wyrzucajcie więc leku.
pozdrawiam,
Magda M
byłam dzisiaj w aptece w kerfurze i farmaceuta powiedział mi, że wystarczy spojrzeć czy z pipetki nic nie leci, bo nie wszystkie podobno są uszkodzone, ale wszystkie musieli wycofać.
I według jego informacji Vigantol pojawi się nie wcześniej niż za miesiąc, bo wypuszczą znowu ten bez pipetki, muszą go zarejestrować itd itp.
Tak naprawdę sami sobie chcieli pomóc, a zaszkodzili, bo w zeszłym roku kupowałam vigantol tylko bez pipetki i było git :)
I według jego informacji Vigantol pojawi się nie wcześniej niż za miesiąc, bo wypuszczą znowu ten bez pipetki, muszą go zarejestrować itd itp.
Tak naprawdę sami sobie chcieli pomóc, a zaszkodzili, bo w zeszłym roku kupowałam vigantol tylko bez pipetki i było git :)
Zdecydowanie nie ma co panikować, przede wszystkim przypadki te zdarzyły się w Niemczech(!) Dobrze, że firma dba o jakość a przede wszystkim o zdrowie dzieci. Ja mojemu synkowi podawałam Vigantol z wycofanej właśnie serii, poszłam do apteki, gdzie zwrócono mi całość pieniążków, za lek, poza tym poszłam do lekarza, który zdecydowanie mnie uspokoił, a jednocześnie przepisał mi Vigantoletten, tej samej firmy. A teraz zamist kropli nasz maluch dostaje napój do wypicia i problem z głowy. A powiem Wam, że problem mamy bo poziom vit. D mieliśmy przed podawaniem trochę zaniżony :(
Dostałam od kogoś dokument z info od firmy Merck, zamieszczam jego najważniejszą część:
stosowany w Polsce i innych krajach Europy nowy dozownik oryginalnego preparatu Vigantol, wyposażony w gumowy aspirator, okazał się sporadycznie (8 wykrytych przypadków, jedynie na terenie Niemiec) w kontakcie z substancją czynną uwalniać śladowe ilości zanieczyszczeń, co powodowało niekiedy zmianę barwy i zapachu preparatu. Nie stwierdzono jednak żadnych konsekwencji zdrowotnych, nawet u pacjentów, którzy przyjmowali reklamowane opakowania preparatu. Dbając o wysoką jakość wszystkich produktów dostarczanych dla naszych pacjentów, firma Merck postanowiła wycofać z rynku całą partię leku z tym aplikatorem. Będzie on zastąpiony innym - dbamy o to, by nowy aplikator stał się jak najszybciej dostępny na rynku.
Uprzejmie informujemy, że w okresie braku dostępności preparatu na rynku (który może potrwać maksymalnie do kilku miesięcy), krople Vigantol można zastępować rozpuszczalnymi w wodzie (niemowlęta, dzieci) lub połykanymi w całości (dorośli) tabletkami Vigantoletten, które:
- zawierają tę samą substancję czynną - cholekalcyferol, czyli witaminę D3 i mają ten sam zakres wskazań
- można stosować od urodzenia (zawiesina wodna) do starości (tabletki nie muszą być rozpuszczone)
- są dostępne w dawkach zgodnych z aktualnymi standardami (500 lub 1000 j.m.)
- dawki te idealnie odpowiadają 1 lub 2 kroplom roztworu Vigantol.
stosowany w Polsce i innych krajach Europy nowy dozownik oryginalnego preparatu Vigantol, wyposażony w gumowy aspirator, okazał się sporadycznie (8 wykrytych przypadków, jedynie na terenie Niemiec) w kontakcie z substancją czynną uwalniać śladowe ilości zanieczyszczeń, co powodowało niekiedy zmianę barwy i zapachu preparatu. Nie stwierdzono jednak żadnych konsekwencji zdrowotnych, nawet u pacjentów, którzy przyjmowali reklamowane opakowania preparatu. Dbając o wysoką jakość wszystkich produktów dostarczanych dla naszych pacjentów, firma Merck postanowiła wycofać z rynku całą partię leku z tym aplikatorem. Będzie on zastąpiony innym - dbamy o to, by nowy aplikator stał się jak najszybciej dostępny na rynku.
Uprzejmie informujemy, że w okresie braku dostępności preparatu na rynku (który może potrwać maksymalnie do kilku miesięcy), krople Vigantol można zastępować rozpuszczalnymi w wodzie (niemowlęta, dzieci) lub połykanymi w całości (dorośli) tabletkami Vigantoletten, które:
- zawierają tę samą substancję czynną - cholekalcyferol, czyli witaminę D3 i mają ten sam zakres wskazań
- można stosować od urodzenia (zawiesina wodna) do starości (tabletki nie muszą być rozpuszczone)
- są dostępne w dawkach zgodnych z aktualnymi standardami (500 lub 1000 j.m.)
- dawki te idealnie odpowiadają 1 lub 2 kroplom roztworu Vigantol.