Widok
Warto szczepic przeciwko pneumokokom i meningokokom!
Ogolnie jestem przeciwna szczepieniom ale moj maly wszystkie podstawowe dostal.
Wczoraj rozmawialam ze znajoma pielegniarka,ktora pracuje w szpitalu na oddziale dzieciecym.Sama ogolnie tez uwaza ze nie warto szczepic na wszystko ale powiedziala mi ze ostatnio jest zbyt wiele przypadkow chorob u malych dzieci,ktore powoduja wlasnie pneumokoki i meningokoki.
Calkiem niedawno zmarlo 3 letnie dziecko rzekomo od zwyklego bolu gardla.Po 3 dniach od zapalenia gardla dziecko zeszlo z tego swiata.
Jak sie okazalo przyczyna byla bakteria meningokokowa.
Sama zaczynam sie powaznie zastanawiac nad tym szczepieniem.Wiem ze sa dosc kosztowne ale chyba nie warto ryzykowac w dzisiejszej dobie tak wielu bakterii i wirusow.
Czy jest tu ktos kto szczepil swoje dziecko na to?
Ile dawek trzeba podac 19 miesiecznemu dziecku?
Wczoraj rozmawialam ze znajoma pielegniarka,ktora pracuje w szpitalu na oddziale dzieciecym.Sama ogolnie tez uwaza ze nie warto szczepic na wszystko ale powiedziala mi ze ostatnio jest zbyt wiele przypadkow chorob u malych dzieci,ktore powoduja wlasnie pneumokoki i meningokoki.
Calkiem niedawno zmarlo 3 letnie dziecko rzekomo od zwyklego bolu gardla.Po 3 dniach od zapalenia gardla dziecko zeszlo z tego swiata.
Jak sie okazalo przyczyna byla bakteria meningokokowa.
Sama zaczynam sie powaznie zastanawiac nad tym szczepieniem.Wiem ze sa dosc kosztowne ale chyba nie warto ryzykowac w dzisiejszej dobie tak wielu bakterii i wirusow.
Czy jest tu ktos kto szczepil swoje dziecko na to?
Ile dawek trzeba podac 19 miesiecznemu dziecku?
Kazimiera sama musisz zdecydowac, ja szczepilam swoje dziecko i jestem spokojniejsza, a skutki uboczne mozesz miec nawet po antybiotyku jak to raz bylo w przypadku mojej corki , no i ile tak naprawde policzylas tych skutkow ubocznych po szczepionkoach? a io ilu tragicznych przypadkach z powodu wlasnie bakterii wywolanych przez pneumo i meningo ?.....nie ryzykuj - zaszczep !
Wiele z was obawia sie skutkow ubocznych szczepionek a nie obawia sie skutkow ubocznych spowodowanych stosowaniem lekow?! nie obawiacie sie ze dziecko dostanie np owrzodzenie przewodu pokarmowego lub czegos innego co jest mni skutkiem ubocznym stosowania wiekszosci antybiotykow?! Owszem - dzialania uboczne moga sie pojawic ale nie musza! Ktora z was czytala o dzialaniach niepozadanych np zwyklego leku przeciwbolowego np ibuprofemu ? ? To poczytajcie ile tego jest - ale nikt sie nad tym nie zstanawia i zayzywa bo.....bo rzadko sie zdarza - wlasnie - rzadko ale sie zdarza - tak samo jest ze szczepionkami
Ile tak naprawde policzylyscie dzialan niepozadanych u innych z powodu szzcepien a ile znacie przypadkow chorob i smierci spowodowanych bakteriami przeciwko ktorym sa owe szczepionki?!
Wiec skoro boicie sie to nie szczepcie dzieci wogole! Nawet na swinke, heinego czy odre ! ktora zaczela kilka lat temu dziesiatkowac w Anglii po tym jak zaprzestano szczepien ...wiec znowu wznowiono ...Jesli mozna zapobiegac to zapobiegajmy na co sie da a nie czekajmy ze moze dziecko nie zachoruje .....no moze...
Ile tak naprawde policzylyscie dzialan niepozadanych u innych z powodu szzcepien a ile znacie przypadkow chorob i smierci spowodowanych bakteriami przeciwko ktorym sa owe szczepionki?!
Wiec skoro boicie sie to nie szczepcie dzieci wogole! Nawet na swinke, heinego czy odre ! ktora zaczela kilka lat temu dziesiatkowac w Anglii po tym jak zaprzestano szczepien ...wiec znowu wznowiono ...Jesli mozna zapobiegac to zapobiegajmy na co sie da a nie czekajmy ze moze dziecko nie zachoruje .....no moze...
poniewaz te nowosci to wlasnie nowosci jak iles lat temu szczepionki na odre czy swinke , szzcepionki na pneumokoki i meningo oraz hib sa u nas stosunkowo od niedawna , jednakze w Stanach np wprowadzono je juz na poczatku lat 90-siatych i smiertelnosc z powodu zachorowan np na hib spadla do 90 procent, tak samo w Anglii , wiec moze warto sie nad tym zastanowic a wiadomo ze to co nowe i nieznane budzi zawsze lęk
my mamy już za sobą 2 dawki szczepionki przeciwko pneumokokom :P
chcę też zaszczepić na meningokoki :P
o powikłaniach nie czytam - żeby nie zgłupieć ;) skoro szczepionki są dopuszczone do użytku + lekarze, pielęgniarki itd. zalecają je - to będę słuchać lekarzy - w końcu to oni pokończyli medycynę, a nie ja :P
chcę też zaszczepić na meningokoki :P
o powikłaniach nie czytam - żeby nie zgłupieć ;) skoro szczepionki są dopuszczone do użytku + lekarze, pielęgniarki itd. zalecają je - to będę słuchać lekarzy - w końcu to oni pokończyli medycynę, a nie ja :P
ja mojego synka szczepilam przeciw pneumokokom, teraz ma 2 lata i nie ma zadnych powiklan, dodam ze urodzil sie z wrodzona wada serca, zastanawiam sie na meningokokami, ale najpierw musze znalezc dobrego pediatre z pruszcza, bo np syn nie ma tej ostatniej szczepionki ktora ma sie w wieku rok i 3 miesiace, akurat wtedy stanal z rozwojem fizycznymi kazali czekac ze szczepieniem bo niby moze hamowac rozwoj, teraz musze cos z tym zrobic bo kazdy lekarz w koncu mowil co innego i juz sama nie wiem co robic
OSOBISTY TRENER FITNESS, ODCHUDZANIE, kształtowanie i modelowanie sylwetki, zajęcia indywidualne,diety,zapraszam, tel.695519424,fitness-ola@wp.pl www.odchudzanieztrenerem.pl