Widok

becikowe

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
czy ktoras z niedawnych mam odebrała juz becikowe? czy wiecie moze czy oprocz skróconego aktu urodzenia jest potrzebny tez pesel dziecka?
pozdrawiam i dzieki za informacje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak pesel dziecka tez jest potrzebny oraz ksero dowodow obojga rodzicow
u mnie nie jest potrzebny pesel dziecka do becikowego.odbieram je 23.01 bez peselu.
image
ja becikowego nie dostalam,ale wiem ze czasem wystarczy sama data urodzenia dziecka- zalezy chyba na jak skrupulatnego urzednika trafisz:)
image
image
ja musialam miec akt urodzenia oraz moj dowod osobisty i oczywiscie wypelniony wniosek.ale masz racje-ze to chyba zalezy od urzednika z tym peselem.
image
Do becikowego pesel nie jest potrzebny,pesel jest potrzebny do swiadczenia rodzinnego i dodatkach z nim zwiazanych
imageimage
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://w
W Gdyni bez nr pesel nie dostaniesz becikowego....
czyli jak zwykle..co miasto....co urząd..to inaczej.
image
no wlasnie z Gdyni jestesmy szkoda ze tyle trzeba czekac, teraz wlasnie wozek kupujemy i by sie przydaly pieniazki
no wierze..coz co miasto to inaczej a niby przepis jest jeden...Ach ten nasz kraj...-wolna amerykanka:P
image
To poproś aby podali Ci podstawę prawną która mówi, że jest potrzebny pesel. Nie ma takiej. Powiedz, że chcesz złożyć i koniec.
Art. 15 c ustawy o świadczeniach rodzinnych mówi że do becikowego nie stosuje sie przepisów które wymagają podawania nr PESEl dziecka.
jeżeli mąż jest zameldowany w gdańsku (tutaj urodzi się dziecko), ja natomiast w innym województwie - czy w takiej sytuacji możemy ubiegać się o becikowe w gdańsku? ktoś wie może??
a ta nowa jakas ustawa ktora miala byc co mowic miala ze trzeba okazac karte ciazy nie obowiazuje?
image

image
20 lipca 2007
Zmiany obowiązują od listopada 2009 roku. Nie ma jednak wykładni do przepisów i nie wiadomo czy będzie dotyczyć osób, które zaszły w ciążę po tym terminie czy urodzą dziecko.
image
W poniedziałek składałam wniosek o becikowe w Gdańsku. Potrzebne było ksero aktu urodzenia oraz kserokopie dowodów rodziców, numeru pesel nie miałam. Wniosek został przyjęty, ale pod wnioskiem musiałam dopisać oświadczenie, że jak pesel otrzymam to go do nich dostarczę.
Na kaskę trzeba czekać 30 dni i albo przelew na konto albo do odbioru w kasie na Zielonym Trójkącie.
Gdzie składałaś wniosek?ile maksymalnie po urodzeniu można?
Gdzie skłąda się wniosek w Gdańsku?
http://www.becikowe.com/
image
image
Zgodnie z Komunikatem MSiPS od 1 listopada br przy ubieganiu się o "becikowe" wymagane będzie przedłożenie zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego, że matka dziecka pozostawała pod opieką lekarską przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży do porodu.
Wniosek o becikowe składa się w teminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka.
Wniosek składa się w Urzędzie właściwym ze względu na miejsce pobytu wnioskodawcy.

ul. Powstańców Warszawskich, na złożenie wniosku ma się 12 miesięcy od daty urodzenia Dzidziusia.
dziewczyny a jak to bedzie wygladało jak ja mam karte ciaży zalozona dopiero od 13 tc?? a z 5tc i 9 tc mam usg z opisem? uznaja to czy becikowe przepadnie?
imageimage
chyba w ustawie chodzi wlasnie o karte ciazy ze ma byc od 10 tyg....Tak to zrozumialam.
image
Dziewczyny, nie chodzi o kartę ciąży. Będą specjalne zaświadczenia (wzór opracowany został przez ministerstwo). Wystarczy, że jest się pod opieką lekarską od min. 10tc.

Kasia, myślę, że Ty będziesz mogła ubiegać się o becikowe jeszcze przed 1 listopada br., więc nie będziesz potrzebowała tego zaświadczenia.

aaa takie "buty" :)
image
PESEL nie jest potrzebny !!!!!!!!!

potrzebny jest on tylko do wypłat świadczeń stałych a nie jednorazowych !!!

to informacja pewna, my już złożyliśmy wniosek, a PESEL jeszcze nie odebrany :)
papilio1@op.pl
pesel jest potrzebny tylko po prostu mozna go doniesc pozniej:P.tak jest w wiekszosci miast:P
image
obiety w ciąży już teraz powinny prosić o wydanie zaświadczenia potwierdzającego opiekę lekarską w jej trakcie.

Od pierwszego listopada wypłata jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia dziecka będzie zależała od złożenia odpowiedniego zaświadczenia potwierdzającego pozostawanie pod opieką lekarza nie później niż od dziesiątego tygodnia ciąży aż do porodu. Te same zasady będą obowiązywały także w przypadku występowania o dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka, gdzie dodatkowo musi być spełnione kryterium dochodowe. Obydwa świadczenia wynoszą 1 tys. zł. Wzór wymaganego zaświadczenia, jak i formę opieki medycznej nad ciężarną ma określić rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia, ale wciąż trwają nad nim prace.

Ośrodki pomocy społecznej już od stycznia informują kobiety o zmianie w prawie.

- Przygotowaliśmy informację, która została wywieszona w urzędach i instytucjach, w tym w przedszkolach i szkołach. Daliśmy też ogłoszenie do lokalnej telewizji - mówi Ewa Opoka, dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kraśniku.

Marta Gwiazda, kierownik działu świadczeń rodzinnych MOPS w Sieradzu, dodaje, że często dzwonią kobiety, które o takim wymogu dowiadują się z mediów lub od swojego lekarza.

- Ponieważ nie wiadomo, jaki dokładnie dokument będzie wymagany, przyszłe matki mówią, że podstemplowują książeczki prowadzenia ciąży - mówi Marta Gwiazda.

Zdaniem Haliny Maliwieckiej, dyrektora MOPS w Zgorzelcu, z punktu widzenia urzędnika rodzaj wymaganego zaświadczenia nie będzie miał znaczenia, bo najważniejsze, żeby potwierdzało opiekę lekarską. Z kolei Ewa Opoka uważa, że nowe wymagania nie powinny wpłynąć na zmniejszenie liczby wypłacanych świadczeń, bo większość kobiet chodzi na regularne badania i wizyty lekarskie w trakcie ciąży.

Źródło: GP
Artykuł z dnia: 2009-03-16
hej ja składałam we Włocławku i musiałam mieć pesel dziecka ksero dowodu akt urodzenia i zaświadczenie od lekarza o choć jednej wizycie w czasie ciąży!! mam pytanie z powodu przeprowadzki do Gdańska nie odebrałam w terminie becikowego moja córka 8 lutego skończy dopiero 3 miesiące czy wiecie może czy będę miała jakies problemy z jego odebraniem??
Witam.Na odebranie becikowego masz rok,więc myślę,że problemów nie powinni robić.
Dziewczyny jedyne co jest wymagane to akt urodzenia i dowód osobisty. Nie dajcie się tym biurokratom którzy nawet o pesel będą prosić żeby tylko przeciągnąć wypłatę. Becikowe przysługuje od dnia narodzin a na pesel trzeba czekać. Poproście o regulamin przyznawania becikowego bez łachy muszą dać i niech wam pokażą tak odnośnik o peselu.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (35 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

do góry