Widok

czy nazwiska na zaproszeniach się odmienia?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, czy wypisując nazwiska gości na zaproszeniach - trzeba je odmieniać czy wpisuje się je w nieodmiennej formie??

i jeszcze jedno
mamy zaproszenie dla 4osobowej rodzinki - wujek i ciotka+ dorosłe już dzieci z osobami towarzyszącymi (ale mieszkają wszyscy razem). Czy wtedy wypisujemy 3 zaproszenia czy na jednym???

proszę o Waszą radę;-)

Anulka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wszystkie polskie nazwiska sie odmienia - cytuje profesora Miodka :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
;-)))no to będzie zabawa;))))
mam nadzieję, że nikt się nie obrazi jak troszkę je przerobimy;-))

Anulka
;-))) Oj! Z tym przerabianiem bym uważała... Bywaja osoby wyczulone na punkcie swojego nazwiska!
(dlatego my zrobiliśmy zaproszenia bez nazwisk w środku - tylko na kopercie, bo tam są w mianowniku :-P ;-)
Ja wypisywałam dla każdego oddzielne zaproszenie. Sama bym nie chciała być wpisana na grupowe.
KarMar napisał(a):

> Ja wypisywałam dla każdego oddzielne zaproszenie. Sama bym nie
> chciała być wpisana na grupowe.
Jak to "grupowe"...?
Dawałaś np. osobne cioci i osobne wujkowi (którzy są małżeństwem...?)
:) dobre

Osobne dla dorosłych dzieci z osobami towarzyszącymi. Pamiętam jak dwa lata temu mój wtedy narzeczony dostał zaproszenie na ślub kuzynki, w sumie to jego ojciec dostał z synami i osobami towarzyszącymi. Kuzynka bliska i wiedziała, że jesteśmy po zaręczynach.
Eeee... Ja chyba jednak będę dawać jedno zaproszenie na "gospodarstwo domowe" ;-)
ja również radze uwazać z nazwiskami.. lepije chwile sie wstrzymac z wypisywaniem i delikatnie podpytac rodzinke czy nazwisko sie odmienia czy nie ... to jest dla wielu osob delikatna sprawa i warto wybadac teren

image

image
saraneta napisał(a):

> ja również radze uwazać z nazwiskami.. lepije chwile sie
> wstrzymac z wypisywaniem i delikatnie podpytac rodzinke czy
> nazwisko sie odmienia czy nie ... to jest dla wielu osob
> delikatna sprawa i warto wybadac teren
>
>

No i dylemat...
Bo prawidłowo - jak ktoś już tu pisał - nazwiska się odmienia...
Z drugiej strony - niektórzy nie lubią odmieniac swoich nazwisk.
To lepiej być poprawnym językowo, czy zrobić rodzinie przyjemność pisząc np. "zapraszamy Franciszka Wróbel" zamiast - jak powinno być - "Franciszka Wróbla"
no powiedzmy ze w typowych polskich nazwiskach prawidłowo sie odmienia .. ale niestety takich nazwisk jest niewiele .. mnnustwo jest nazwisk ktorych pochodzenia nie jestesmy w stanie określić.. i tu jest dylemat.. z drugije jednak strony dylemat miedzy byciem poprawnym grmaamtycznie a sprawieniem przyjemności goscią jest wg mnie kwestią wyboru... ja osobisie wolałabym nie uwazić kogos z moich gosci niż byc poprawną gramatycznie .. ale to jedynie moje skromne zdanie ....

image

image
;-))))))
oj ale się uśmiałam;-))))
no ale bardzo mi pomogłyscie.
A więc nie wypisuję na tzw. gospodarstwa domowe ale osobno i postaram sie ładnie poodmieniać;-)))))))

Anulka
anulkam napisał(a):

> A więc nie wypisuję na tzw. gospodarstwa domowe ale osobno >

Czyli np. nie "Annę i Jana Wróblów" tylko "Annę Wróbel i Jana Wróbla"...? Hmmm... No niby w liczbie pojedynczej faktycznie może być łatwiej z odmienianiem...
na szczęscie żadnych Wróbli u mnie nie ma;-))))

Anulka
anulkam napisał(a):

> na szczęscie żadnych Wróbli u mnie nie ma;-))))
>
>
;-)))) Wróbel to - jak ktos tu już pisał - jeszcze "małe piwko".
Kłopoty zaczynaja sie przy nazwiskach typu np. Handke, Merle, Hasse, Jagiełło, Misiuro... itp.itd.
A juz nawet popularny Szulc moze dostarczyc dylematu - Annę i Jana Szulc, czy Annę i Jana Szulów???
To juz może faktycznie łatwiej "Annę Szulc i Jana Szulca"...? Choc to trochę dziwnie...
A jeszcze jedno takie "fajne do odmiany";-) nazwisko mi sie przypomniało - Zupka!
Jakbście napisały... "Zapraszamy państwa Zupków"...? Czy państwa "Zupka"?
Ja mam w rodzinie dużo osób , które tak jak Zupka nie odmieniałam.
Uważam że nic się nie stanie jak będzie nie odmienione.
Np. Sz.P. Woźniak, a nie Woźniaków;

Ja przyjęłam taką zasadę, jeśli damska odmiana nazwiska jest różna od męskiej (chodzi o końcówki) to odmieniam nazwisko całego małżeństwa i robie z tego z końcówką -ów.
Jeśli nazwisko kobiety i faceta sa takie same, to zostawiam niezmienione.

Ps. Nie wiem czy to poprawne gramatycznie!

ej dziewczyny, ja nie odmieniam swojego nazwiska
wiec jakby ktos napisał że zaprasza Beatę Jucewiczównę,
to bym z krzesła spadła ze śmiechu :)

.
Beata, to nie odmiana, tylko staropolskie tradycje;)
Ale jezeli ktos zaprasza Twoich rodzicow, to zaprasza Annę i Jana Jucewiczów.

a zreszta Wam wkleje interpretacje z instytutu polonistyki, bo ja będe miala nazwisko na -wicz i sie zastanawialam.

"Mickiewiczowie dzisiaj
Moje pytanie dotyczy nazwisk zakończonych na -wicz. W rodzinie Mickiewiczów (Mickiewiczowie) był Adam Mickiewicz i Celina Mickiewiczowa, a córka Mickiewiczówna. Obecnie kobiety (żony i córki) przyjmują nazwiska jak mąż, a więc Celina Mickiewicz. Czy w takim wypadku piszą na wizytówce C. A. Mickiewiczowie, C. A. Mickiewicz czy C. A. Mickiewicze? Czy można do szkoły zapisać córkę Mickiewiczównę?

Nazwiska zakończone na -icz typu Mickiewicz przybierają formę liczby mnogiejMickiewiczowie. W dopełniaczu (państwa) Mickiewiczów, w celowniku (państwu) Mickiewiczom itd.
Na wizytówce więc należy napisać: Celina i Adam Mickiewiczowie (formy liczby mnogiej Mickiewicz i Mickiewicze nie są poprawne). Dodajmy, że na wizytówkach przyjęte jest umieszczanie przed nazwiskiem imienia czy imion w pełnej postaci – nie inicjałów imion.
Nazwisko córki Mickiewicza może obecnie przybrać formę Mickiewiczówna, ale nie jest to forma urzędowa, tylko zwyczajowa. Dlatego w dokumentach szkolnych figurować będzie nazwisko Mickiewicz.
Kobiety dorosłe, które chcą posługiwać się formą na -ówna, mogą tę formę nazwiska wprowadzić do swoich dokumentów w Urzędzie Stanu Cywilnego (następnie do dowodu osobistego itp.). Będzie to wówczas urzędowa forma ich nazwiska.
Zwyczaj posługiwania się panieńską formą nazwiska (bez względu na stan cywilny nosicielki nazwiska) spotykany był szczególnie w kręgach artystycznych, por. Zofia Kucówna. Obecnie, w związku z dążeniem do równych praw kobiet i mężczyzn, coraz częściej spotyka się nazwiska zamężnych kobiet w postaci dwuczłonowej, zawierającej nazwisko panieńskie i nazwisko męża, np. Katarzyna Kolenda-Zaleska.
- Małgorzata Marcjanik, prof., Uniwersytet Warszawski "

***MadziaK***
image
image
ok Madzia :)
no a za chwile bede sie nazywała Matczak
wiec Beatę i Pawła Matczak
a nie Beatę i Pawła Matczaków przecież

.
moje przyszłe nazwizko jest jak najbardziej polskie ... a nie odmienia się go.... hmmm ...... jest kaszubskie.... może dlatego

image
image
beata81 napisał(a):

> ok Madzia :)
> no a za chwile bede sie nazywała Matczak
> wiec Beatę i Pawła Matczak
> a nie Beatę i Pawła Matczaków przecież
>
>

No ale tak bardzo poprawnie - to chyba właśnie "państwa Matczaków", "państwo Matczakowie" ...
Moje przyszłe nazwisko kończy sie na "-ski" "-ska" i tego problemu nie będzie:-)
Beata, wlasnie że Matczaków:))

***MadziaK***
image
image
ale to pogmatwane;-)))))))

a gdybym - dla znajomych - wypisałam zaproszenia po imienne??
np.....Jacusia i Anetkę.....
myślicie, ze to obraźliwe??

Anulka
Moim zdaniem moglabys, ale...
Anetkę i Jacusia:)

***MadziaK***
image
image
no właśnie właśnie - Anetkę i Jacusia;-)))

Anulka
MadziaK napisał(a):

> Beata, wlasnie że Matczaków:))
>

no to beka, będę Matczakowa
błeee....

.
Dobrze ze ja nie mam takich problemów
teraz mam niemickie nazwisko ale sie nie odmienia wiec luzik a po męzu bede miała typowo polskie i kończy sie ski wiec luzik

beata81 napisał(a):

> MadziaK napisał(a):
>
> > Beata, wlasnie że Matczaków:))
> >
>
>
> no to beka, będę Matczakowa
> błeee....
>
>

Nie będziesz Matczakowa, tylko Matczak:-)
Jak ktos będzie zapraszał tylko Ciebie - to "Beatę Matczak"
A jak Was razem - "państwa Matczaków"
tak oczywiście - odmienia się, chyba ze nazwisko jest nieodmienne Imiona tez sie odmienia, np.
Sz.P. Anne i Tomasza Kowalskich
A na kopercie - Sz.P. Anna i Tomasz Kowalscy

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
ale z kowalskimi to nie problem, ale np z Malek, Pigoń, pytlik, Łań, :)
itd :)

.
Malek - nieodmienne
Pigoń - nieodmienne
pytlik - nieodmienne lub, jesli przyjęte jest że odmieniają to może być "PYTLIKÓW"
, Łań - nieodmienne lub -''- "ŁANIÓW"

Ale zawsze lepiej dac nieodmienne w takich przypadkach bo bedziemy wiedzieli na 100% ze nie urazimy nikogo, kto nie lubi np. odmieniac swojego nazwiska
itd :)

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
masz racje :)

.
no to może byc tez pigoniów

Zatem tych z trudnymi nazwiskami wykreślamy z listy gości:PPPPPPPPPPPPP)))

a ja bede koniewska i nie mam w ogole problemów:)hihi:)a poza tym nawiazujac do tematu to uwazam ze jak myslisz tak napisz na zaproszeniach nie sadze aby ktos sie obraził...ja np czesc odmieniam a czesc nie bo głupio brzmi a sadze ze rodzinka jak by sie doczepiła (w co watpie) to obruce to w zart i bedzie ok:)powiem ze mam dysortografie:)

Inne tematy z forum Wesele

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (216 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

do góry