Widok
dajcie proszę przepis na sałatkę z rukoli :)
Dziewczyny, jak macie jakiś fajny sprawdzony przepis na sałatkę z rukoli, to napiszcie proszę :)
kupiłam w sklepie rukolę, bardzo się ucieszyłam, jak ją zobaczyłam i wzięłam od razu dużą ilość, ale nie mam przepisu ;) zawsze jadłam sałatki z rukoli tylko "w gościach" i strasznie mi smakowały, ale przepisu nigdy nie wzięłam.
zależy mi na tym, żeby to była sałatka głównie z rukoli, bez szynki czy innych mięs, ewentulanie z serem, ale najchętniej tylko warzywna, mocno zielona i jak najbardziej rukolowa ;) czyli żeby ta rukola była głównym składnikiem.
dzięki z góry! :)
kupiłam w sklepie rukolę, bardzo się ucieszyłam, jak ją zobaczyłam i wzięłam od razu dużą ilość, ale nie mam przepisu ;) zawsze jadłam sałatki z rukoli tylko "w gościach" i strasznie mi smakowały, ale przepisu nigdy nie wzięłam.
zależy mi na tym, żeby to była sałatka głównie z rukoli, bez szynki czy innych mięs, ewentulanie z serem, ale najchętniej tylko warzywna, mocno zielona i jak najbardziej rukolowa ;) czyli żeby ta rukola była głównym składnikiem.
dzięki z góry! :)
ja do sałatki z rukolą daję zawsze pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, małe serki mozarella, czarne oliwki pokrojone w krążki, świeży ogóreczek w półksiężyce, zielona papryka, troszkę kukurydzy, szynkę schwardzwaldzką (bardzo mało, tylko do ozdoby - zwijam ją w ruloniki i wciskam w kilku miejscach), skrapiam oliwą, posypuję bazylią, solą, pieprzem...a na wierzch jeszcze jak mi się czasem chce sypię malutkie grzaneczki opieczone na oliwie na pataleni...pychotka:))) no i pięknie to wygląda:)
A ja wam dam przepis na pyszną sałatkę z RICOTTĄ:
Gotuję makaron kolorowy (świdry) - mnie więcej 3/4 opakowania. Później go ostudzam. Kroję małe pomidorki koktajlowe na połówki (całe małe opakowanie). Kroję zielone oliwki na plasterki - np. każdą oliwkę na 3 plasterki. Pokrojonych oliwek to tak na oko - ja skrajam taką 'małą miseczkę'. W międzyczasie gdy gotuje się makaron przygotowuję sos - dodaję ricottę -tak 250-270 g (może być zamiennie feta lub twaróg tłusty - gdy twaróg tłusty to trzeba sałatkę dosolić). Rozcieram ser, zalewam oliwką z oliwek (sporo, nawet 10 ml), kroję na bardzo drobno świeżą bazylię (sporo) - gdy nie ma świeżej to dodaję sproszkowaną. Sos to musi powstać miękka papka. Następnie do sporej miski wrzucam makaron, pokrojone oliwki i pomidorki i sos - bardzo dokładnie mieszam - konsystencja sałatki musi być kleista (więc gdy za sucha to podlewam troszeczkę oliwką). Na koniec dodaję roztarty ząbek czosnku. I znowu mieszam. Jeśli mimo to sałatka jest mało słona to troszkę dosalam do smaku. I gotowe. Najlepiej odstawić na godzinkę do lodówki, aby sałatka przeszła smakiem.
Gotuję makaron kolorowy (świdry) - mnie więcej 3/4 opakowania. Później go ostudzam. Kroję małe pomidorki koktajlowe na połówki (całe małe opakowanie). Kroję zielone oliwki na plasterki - np. każdą oliwkę na 3 plasterki. Pokrojonych oliwek to tak na oko - ja skrajam taką 'małą miseczkę'. W międzyczasie gdy gotuje się makaron przygotowuję sos - dodaję ricottę -tak 250-270 g (może być zamiennie feta lub twaróg tłusty - gdy twaróg tłusty to trzeba sałatkę dosolić). Rozcieram ser, zalewam oliwką z oliwek (sporo, nawet 10 ml), kroję na bardzo drobno świeżą bazylię (sporo) - gdy nie ma świeżej to dodaję sproszkowaną. Sos to musi powstać miękka papka. Następnie do sporej miski wrzucam makaron, pokrojone oliwki i pomidorki i sos - bardzo dokładnie mieszam - konsystencja sałatki musi być kleista (więc gdy za sucha to podlewam troszeczkę oliwką). Na koniec dodaję roztarty ząbek czosnku. I znowu mieszam. Jeśli mimo to sałatka jest mało słona to troszkę dosalam do smaku. I gotowe. Najlepiej odstawić na godzinkę do lodówki, aby sałatka przeszła smakiem.
jeszcze nie jadłam rukoli :)
ale w tym roku moja Mama ma posiać i rukolę i roszponkę :) zawsze mamy masłową i lodową :) teraz jeszcze jakaś czerwona by nam się przydała - ale piękne sałatki będą latem ;)
znalazłam takie przepisy:
http://www.forum.kobiet.pl/salatka-z-rucoli-z-pomidorami-t32794.html
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,07,w,000170,0
http://www.gotujmy.pl/salatka-z-rukoli-i-salaty-radicchio,przepisy,30577.html
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Salatka_z_fasolka_i_z_rukola_,,23309351,9495.html
http://www.mojegotowanie.pl/zdjecia/salatka_z_rucoli_z_mocarella_i_pomidorami_koktajlowymi
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/salatki/salatka_z_rukola_i_serem
http://kobieta.interia.pl/news/salatka-z-rukola,1115805
http://www.mniamusnie.com/przepis-19206-salatka__rucola.html
http://www.we-dwoje.pl/rukola;z;camembertem,artykul,2442.html
http://www.ksiazka-kucharska.pl/przepis/3594/Rucola-z-prosciutto/
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/salatka_krabowa_z_rucola_i_orzechami_podana_z_haloumii/
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis43004.html z truskawkami ;)
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis36870.html
http://www.gotowanie.wkl.pl/szukaj.php?key=rukola&szukaj=Szukaj&sp=2&s_in=1&date1=&date2=&aut=
i przez przypadek znalazłam książkę - http://www.allegro.pl/item604991286_salatapotrawy_z_rukola_nowa_40_przepisow.html
ale w tym roku moja Mama ma posiać i rukolę i roszponkę :) zawsze mamy masłową i lodową :) teraz jeszcze jakaś czerwona by nam się przydała - ale piękne sałatki będą latem ;)
znalazłam takie przepisy:
http://www.forum.kobiet.pl/salatka-z-rucoli-z-pomidorami-t32794.html
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,07,w,000170,0
http://www.gotujmy.pl/salatka-z-rukoli-i-salaty-radicchio,przepisy,30577.html
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Salatka_z_fasolka_i_z_rukola_,,23309351,9495.html
http://www.mojegotowanie.pl/zdjecia/salatka_z_rucoli_z_mocarella_i_pomidorami_koktajlowymi
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/salatki/salatka_z_rukola_i_serem
http://kobieta.interia.pl/news/salatka-z-rukola,1115805
http://www.mniamusnie.com/przepis-19206-salatka__rucola.html
http://www.we-dwoje.pl/rukola;z;camembertem,artykul,2442.html
http://www.ksiazka-kucharska.pl/przepis/3594/Rucola-z-prosciutto/
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/salatka_krabowa_z_rucola_i_orzechami_podana_z_haloumii/
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis43004.html z truskawkami ;)
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis36870.html
http://www.gotowanie.wkl.pl/szukaj.php?key=rukola&szukaj=Szukaj&sp=2&s_in=1&date1=&date2=&aut=
i przez przypadek znalazłam książkę - http://www.allegro.pl/item604991286_salatapotrawy_z_rukola_nowa_40_przepisow.html
dzięki Dziewczyny za wszystkie rady, zrobiłam stosunkowo prostą sałatkę, dałam pomidorki koktajlowe, mozarellę, posypałam bazylią i polałam oliwą i wyszło super :)
następnym razem może wypróbuję coś bardziej skomplikowanego ;)
AgusiaGda - dzięki za wszystkie linki, ja sobie sama też poznajdowałam przepisy w necie, ale pisałam tutaj, żeby mi Dziewczyny coś sprawdzonego podały :)
następnym razem może wypróbuję coś bardziej skomplikowanego ;)
AgusiaGda - dzięki za wszystkie linki, ja sobie sama też poznajdowałam przepisy w necie, ale pisałam tutaj, żeby mi Dziewczyny coś sprawdzonego podały :)
przepyszna sałatka:
opakowanie rucoli
ok. 400 gram makaronu z pełnego ziarna ( np. penne, świderki, co kto lubi )
ok. 200 gram suszonych pomidorów ( namoczyć na 10 min, lub kupić odrazu "mokre" w oleju, nie w occie! )
zioła prowansalskie do smaku
pesto zielone
oliwa z oliwek, lub inny, dobrej jakości olej
trochę parmezanu, lub innego twardego sera do posypania
Makaron ugotować al dente, ostudzić. Namoczone pomidoru pokroić na cienkie paski, dorzucić do zimnego makaronu.Umytą i oszuszoną rucolę porwać i również dodać. Na koniec dodać cały słoik zielonego pesto i trochę oliwy jeśli sałatka będzie za sucha i ziół, posypać parmezanem. Smacznego!!!
opakowanie rucoli
ok. 400 gram makaronu z pełnego ziarna ( np. penne, świderki, co kto lubi )
ok. 200 gram suszonych pomidorów ( namoczyć na 10 min, lub kupić odrazu "mokre" w oleju, nie w occie! )
zioła prowansalskie do smaku
pesto zielone
oliwa z oliwek, lub inny, dobrej jakości olej
trochę parmezanu, lub innego twardego sera do posypania
Makaron ugotować al dente, ostudzić. Namoczone pomidoru pokroić na cienkie paski, dorzucić do zimnego makaronu.Umytą i oszuszoną rucolę porwać i również dodać. Na koniec dodać cały słoik zielonego pesto i trochę oliwy jeśli sałatka będzie za sucha i ziół, posypać parmezanem. Smacznego!!!
No to ja podam mój przepis :)
rucola
boczek wędzony krojony na tackach (jedna tacka wystarczy na pojemnik rucoli) - boczek należy pokroić i podsmażyć i wysypać na rucolę
oliwki
pomodorki malutkie
feta pokrojona
czerwona cebulka pokrojona w prążki
na koniec skropić troszkę oliwą z oliwek
wszystko wysyp na rucole i nie mieszaj, tak ładniej wygląda :)
goście na talerzyku sami sobie pomieszaja
smaczego bo jest pyszna! :)
rucola
boczek wędzony krojony na tackach (jedna tacka wystarczy na pojemnik rucoli) - boczek należy pokroić i podsmażyć i wysypać na rucolę
oliwki
pomodorki malutkie
feta pokrojona
czerwona cebulka pokrojona w prążki
na koniec skropić troszkę oliwą z oliwek
wszystko wysyp na rucole i nie mieszaj, tak ładniej wygląda :)
goście na talerzyku sami sobie pomieszaja
smaczego bo jest pyszna! :)