Widok
przepis z tego działu od Martek:
Składniki:
4 jajka
1 szkl cukru
0,75 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
6 łyżek wody
1,2 paczki proszku do pieczenia (opk 2-3 łyżeczek)
1 cukier waniliowy.
Żółtka utrzeć z 3,4 szkl cukru, pod koniec ucierania dodać wodę. Z vbiałek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru (1,4 szkl). Do piany dodawać po trochu cukier z zółtkami, mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Stale mieszać, baaaardzo powoli, drewnianą łyżką, i baaardzo delikatnie, nie musi być jakoś szczególnie dokładnie wymieszane.
Pieczenie: ok 180 st. W tortownicy - 40 min, starcza na przekrojenie nawet na 3 blaty. W blaszcze prostokątnej krócej, 30 min max. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, ale biszkopt jest delikatny i trzeba wolniutko otwierać piekarnik. Potem po upieczeniu też nie otwieram, tylko stygnie razem z piekarnikiem. Wyciągam jak już można gołą ręką wziąć :)
Smacznego :)
Juz go robiłam kilka razy, bardzo dobry, polecam :)
Co do foremek, kiedyś spotkałam sie trochę z hardcorowym pomysłem, no ale jakby się komuś chciało... otóż z aluminiowej puszki po jakimś napoju wycinane były paski, z których następnie kombinerkami wyginane były kształty foremek.
Składniki:
4 jajka
1 szkl cukru
0,75 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
6 łyżek wody
1,2 paczki proszku do pieczenia (opk 2-3 łyżeczek)
1 cukier waniliowy.
Żółtka utrzeć z 3,4 szkl cukru, pod koniec ucierania dodać wodę. Z vbiałek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru (1,4 szkl). Do piany dodawać po trochu cukier z zółtkami, mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Stale mieszać, baaaardzo powoli, drewnianą łyżką, i baaardzo delikatnie, nie musi być jakoś szczególnie dokładnie wymieszane.
Pieczenie: ok 180 st. W tortownicy - 40 min, starcza na przekrojenie nawet na 3 blaty. W blaszcze prostokątnej krócej, 30 min max. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, ale biszkopt jest delikatny i trzeba wolniutko otwierać piekarnik. Potem po upieczeniu też nie otwieram, tylko stygnie razem z piekarnikiem. Wyciągam jak już można gołą ręką wziąć :)
Smacznego :)
Juz go robiłam kilka razy, bardzo dobry, polecam :)
Co do foremek, kiedyś spotkałam sie trochę z hardcorowym pomysłem, no ale jakby się komuś chciało... otóż z aluminiowej puszki po jakimś napoju wycinane były paski, z których następnie kombinerkami wyginane były kształty foremek.
Martuchowata - mam jeszcze lepszy przepis na biszkopt :)))) mega fajny :))) wyszedł zajefajnie wysoki ;) i puszysty :] pierwszy raz w życiu wyszedł mi taki wysoki :] aż byłam mega dumna z siebie ;))

moja Mama przekroiła go na 3 blaty, a z pewnością 4, a może i 5 by wyszło ;) (jakby ktoś miał wprawę w krojeniu)
***** BISZKOPT ZRZUCANY *****
http://kulinarnie.blogspot.com/2010/02/rewelacyjny-biszkopt-na-tort.html
to nie żart :] po upieczeniu upuszczamy tortownicę z gorącym biszkoptem na podłogę z wysokości ok 60cm ;) oczywiście dnem do dołu :)
biszkopt piekłam późnym wieczorem i akurat do rana spokojnie studził się w piekarniku :]


moja Mama przekroiła go na 3 blaty, a z pewnością 4, a może i 5 by wyszło ;) (jakby ktoś miał wprawę w krojeniu)
***** BISZKOPT ZRZUCANY *****
http://kulinarnie.blogspot.com/2010/02/rewelacyjny-biszkopt-na-tort.html
to nie żart :] po upieczeniu upuszczamy tortownicę z gorącym biszkoptem na podłogę z wysokości ok 60cm ;) oczywiście dnem do dołu :)
biszkopt piekłam późnym wieczorem i akurat do rana spokojnie studził się w piekarniku :]
ja tez upuszczam biszkopty nawet z wyzszej wysokosci ale nie studze w piekarniku wyjmuje na blat po upuszczeniu i robie bez maki ziemniaczanej sa wtedy duzo lzejsze biszkopty i bardziej wilgotne nie trzeba nasaczac a z ciekawosci Agusia w jakiej wielkosci tortownicy pieklas ??
Martuchowa na allegro mozna kupic tez ta gazete i to kazdy numer jaki chcesz
Martuchowata - popatrz tu ;) może coś Cię "natchnie" ;)
http://www.garnek.pl/artdora/12365371/dekoracje-z-masy-cukrowej
http://kentcakecourses.co.uk/kent-cake-courses/christmas-cake
http://merrygoround-cakes.blogspot.com/
http://clairegevaux.wordpress.com/2009/11/26/christmas-cake-decorating/
http://www.google.pl/search?num=10&hl=pl&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1280&bih=905&q=christmas+cake&oq=christmas+cake&gs_l=img.3..0l8j0i24l2.1854.4997.0.5613.14.11.0.3.3.0.217.1587.3j7j1.11.0...0.0...1ac.1.w38qqR08x6o
Mirakula - w przepisie zalecają tortownicę 20-22 cm :] ja mam 21 cm ;]
a później dopiero 28 cm ;) muszę dokupić sobie coś pośredniego :]
http://www.garnek.pl/artdora/12365371/dekoracje-z-masy-cukrowej
http://kentcakecourses.co.uk/kent-cake-courses/christmas-cake
http://merrygoround-cakes.blogspot.com/
http://clairegevaux.wordpress.com/2009/11/26/christmas-cake-decorating/
http://www.google.pl/search?num=10&hl=pl&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1280&bih=905&q=christmas+cake&oq=christmas+cake&gs_l=img.3..0l8j0i24l2.1854.4997.0.5613.14.11.0.3.3.0.217.1587.3j7j1.11.0...0.0...1ac.1.w38qqR08x6o
Mirakula - w przepisie zalecają tortownicę 20-22 cm :] ja mam 21 cm ;]
a później dopiero 28 cm ;) muszę dokupić sobie coś pośredniego :]
i koniecznie tu :)) http://www.thepinkwhisk.co.uk/2011/12/ideas-for-decorating-your-christmas-cake.html (krok po kroku każdy tort - klikaj na niebieskie nazwy obok zdjęć)
zobacz jeszcze jakie piękne gwiazdy betlejemskie bezowe ;) http://www.hanielas.com/2011/11/christmas-poinsettia-meringues.html#
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=68138
kokarda na tort http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=245419
Mikołaj z reniferem http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=104114
szopka http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=68136
jak zrobić listek ostrokrzewu bez odpowiedniej wykrawaczki? http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=150925
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=68138
kokarda na tort http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=245419
Mikołaj z reniferem http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=104114
szopka http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=68136
jak zrobić listek ostrokrzewu bez odpowiedniej wykrawaczki? http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=150925
po to zeby wydobyc z niego powietrze i po takim upuszczeniu masz pewnosc ze biszkopt juz tobie nie opadnie
Caroool - chodzi Ci o te "ślimaczki" ze srebrnymi perełkami? to był krem do tortu(Oetker) podbarwiony niebieską galaretką ;) (krem do tego tortu powstawał 3 razy ;) dwa razy z kremówki, trzeci raz z "proszku" ;) tamten dzień był totalnym dniem świra, kiedy mieliśmy do załatwienia ważne sprawy poza domem, a w wolnych chwilach próbowałam robić tort ;) w końcu już chciałam dać za wygraną i wyrzucić biszkopt - skoro i tak nic mi nie wychodziło ;) jak już wieczorem wracaliśmy do domu to Mąż przypomniał sobie o torcie i kremach Oetker do kupienia - moja Mama zrobiła taki krem, ja ozdobiłam tort)
a boki tortu były obsypane niebieską posypką waflową ;] np. http://allegro.pl/posypka-waflowa-10-kolorow-10-g-wafle-dekoracyjne-i2930078396.html
a boki tortu były obsypane niebieską posypką waflową ;] np. http://allegro.pl/posypka-waflowa-10-kolorow-10-g-wafle-dekoracyjne-i2930078396.html