Widok

do dziewczyn ktore robia torty

Planuje na swieta zrobic sama tort i ozdoby z masy cukrowej, mam juz kupione wszystko co potrzebne ale brakuje mi wykrawaczek? badz czegos fajnego co pomoze mi zrobic fajny efekt. Moze ktos pomoze i powie gdzie mozna kupic?
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moze ktos wie?
image
image
bywają w tkmaxxie na dziale kuchennym. możesz tez wykorzystać foremki do świątecznych ciasteczek. sa np w ikei
foremki mam ale zastanawiam sie co jeszcze ciekawego moze byc
image
image
ja kupuje gacete ''dekoracje ciast'' i tam co numer jest jakas pierdółka:)
patka19841@wp.pl
ODBIÓR RZECZY ORUNIA GORNA , WYSYŁKA
wlasnie gazeta super ale zawsze o niej zapomne a prenumeraty nie chce zamawiac bo nie dojdzie mi na czas zreszta widze jakie komentarze pisza ci ktorzy czekaja juz bardzo dlugo
image
image
z jakiej okazji ma być tort? świąteczny?
tak swiateczny :)

Agusia masz sprawdzony przepis na biszkopt?
image
image
przepis z tego działu od Martek:
Składniki:
4 jajka
1 szkl cukru
0,75 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
6 łyżek wody
1,2 paczki proszku do pieczenia (opk 2-3 łyżeczek)
1 cukier waniliowy.

Żółtka utrzeć z 3,4 szkl cukru, pod koniec ucierania dodać wodę. Z vbiałek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru (1,4 szkl). Do piany dodawać po trochu cukier z zółtkami, mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Stale mieszać, baaaardzo powoli, drewnianą łyżką, i baaardzo delikatnie, nie musi być jakoś szczególnie dokładnie wymieszane.

Pieczenie: ok 180 st. W tortownicy - 40 min, starcza na przekrojenie nawet na 3 blaty. W blaszcze prostokątnej krócej, 30 min max. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, ale biszkopt jest delikatny i trzeba wolniutko otwierać piekarnik. Potem po upieczeniu też nie otwieram, tylko stygnie razem z piekarnikiem. Wyciągam jak już można gołą ręką wziąć :)

Smacznego :)

Juz go robiłam kilka razy, bardzo dobry, polecam :)

Co do foremek, kiedyś spotkałam sie trochę z hardcorowym pomysłem, no ale jakby się komuś chciało... otóż z aluminiowej puszki po jakimś napoju wycinane były paski, z których następnie kombinerkami wyginane były kształty foremek.
Martuchowata - mam jeszcze lepszy przepis na biszkopt :)))) mega fajny :))) wyszedł zajefajnie wysoki ;) i puszysty :] pierwszy raz w życiu wyszedł mi taki wysoki :] aż byłam mega dumna z siebie ;))

image

image

moja Mama przekroiła go na 3 blaty, a z pewnością 4, a może i 5 by wyszło ;) (jakby ktoś miał wprawę w krojeniu)

***** BISZKOPT ZRZUCANY *****
http://kulinarnie.blogspot.com/2010/02/rewelacyjny-biszkopt-na-tort.html

to nie żart :] po upieczeniu upuszczamy tortownicę z gorącym biszkoptem na podłogę z wysokości ok 60cm ;) oczywiście dnem do dołu :)
biszkopt piekłam późnym wieczorem i akurat do rana spokojnie studził się w piekarniku :]
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja tez upuszczam biszkopty nawet z wyzszej wysokosci ale nie studze w piekarniku wyjmuje na blat po upuszczeniu i robie bez maki ziemniaczanej sa wtedy duzo lzejsze biszkopty i bardziej wilgotne nie trzeba nasaczac a z ciekawosci Agusia w jakiej wielkosci tortownicy pieklas ??
image

Uploaded with ImageShack.us
Martuchowa na allegro mozna kupic tez ta gazete i to kazdy numer jaki chcesz
image

i koniecznie tu :)) http://www.thepinkwhisk.co.uk/2011/12/ideas-for-decorating-your-christmas-cake.html (krok po kroku każdy tort - klikaj na niebieskie nazwy obok zdjęć)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia to forum bez Ciebie byloby niczym! :P jak zwykle bardzo mi pomoglas! :) dziekuje
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
nie ma za co :] przeglądając tamto ostatnie forum robiłam coraz większe WOOOWW ;) jak otwierałam kolejne wątki ;)
nie wiem co za idiota dal minus pod podziekowaniem dla Agusi, chyba ktos zazdrosny
image
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ps. a po co się upuszcza to ciasto? :)
po to zeby wydobyc z niego powietrze i po takim upuszczeniu masz pewnosc ze biszkopt juz tobie nie opadnie
image

Martuchowata - jak Ci się udał tort?
smiesznie :P mam zdjecia gdzies ale u mezaw tel wieczorem wrzucę jak nie zapomne :)
image
image
koniecznie wrzuć :)))
Agusia a czym zrobiłaś takie ładne boki od tortu samą kremówka i przez rękaw?
Caroool - chodzi Ci o te "ślimaczki" ze srebrnymi perełkami? to był krem do tortu(Oetker) podbarwiony niebieską galaretką ;) (krem do tego tortu powstawał 3 razy ;) dwa razy z kremówki, trzeci raz z "proszku" ;) tamten dzień był totalnym dniem świra, kiedy mieliśmy do załatwienia ważne sprawy poza domem, a w wolnych chwilach próbowałam robić tort ;) w końcu już chciałam dać za wygraną i wyrzucić biszkopt - skoro i tak nic mi nie wychodziło ;) jak już wieczorem wracaliśmy do domu to Mąż przypomniał sobie o torcie i kremach Oetker do kupienia - moja Mama zrobiła taki krem, ja ozdobiłam tort)

a boki tortu były obsypane niebieską posypką waflową ;] np. http://allegro.pl/posypka-waflowa-10-kolorow-10-g-wafle-dekoracyjne-i2930078396.html
aa czyli chodziło mi o posypkę :) myślałam, że to robiłaś ze śmietany :)

mimo dnia świra wyszedł Ci dużo dużo ładniejszy niż moj ostatnio zamawiany u Czernisa :)

Dzięki:) będę kombinować:)
hehe - dzięki :]

posypkę zamawiałam razem z opłatkiem na Allegro :]

Inne tematy z forum Kulinaria

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

do góry