Widok

jaka chusta lepsza?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
zastanawiam się nad kupnem chusty tylko zastanawiam się jaka jest lepsza?
tkana, elastyczna czy skośnokrzyżowa?
może opinie chustowych mam pomogą mi w wyborze :-)
a przy okazji czy ma któraś chuste firmy nimar?
bo znalazłam w fajnej cenie ale nie wiem czy jest dobra
pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi
image[/url]
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tylko tkana skośnokrzyżowo lub elastyczna

nie kupuj "pościelówy", tkanej splotem prostym (na allegro ogłaszane jako "tkane"; swoją drogą to głupota, bo jakie inne miały by być? ;))
ja kupiłam z ciekawości i ostatecznie pocięłam na torby, bo nosić się w niej dziecia nie dało ( konkretnie była to chusta azimi)

z firm polskich polecam Nati, LennyLamb (chusty obu firm mam, używam, polecam)
kup sobie na początek używaną
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
http://allegro.pl/chusta-tkana-nimar-kolorowe-paski-instrukcja-i2549749606.html

czy taka to jest "pościelówka"??
image[/url]
image
tak
"Dlaczego chusta firmy NiMar?
wyprodukowana ze 100% polskiej, certyfikowanej bawelny, bezpiecznej dla dziecka, o splocie prostym (...)"

taka chusta nie "trzyma" dobrze ciężaru dziecka, wpija się w ramiona;
gdy motałam małą w tą azimi, to po kilkunastu minutach spaceru Olga mi zjeżdżała na wysokość mostka,

elastyczną miałam, ale mi nie podpasowała, najwygodniej nosi mi się córkę w skośnokrzyżowej

do poczytania dla Ciebie:
http://klubkangura.com.pl/
http://forum.gazeta.pl/forum/f,44603,Kawalek_szmaty_chusty_i_.html
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
przejrzałam aukcje nimar, i okazało się, ze ma w ofercie identyczną chustę, jaką ja kupiłam u azimi:

http://allegro.pl/chusta-tkana-nimar-kolorowe-paski-instrukcja-i2530648213.html

tu nazywa się "mavi"
Ja polecam Pentelke, tania a dobra. Na poczatek zawsze elastyczna, dopiero gdy dziecko podrosnie i robi sie ciezkie zmieniasz na tkana. A kiedy to bedzie juz sama poczujesz - dziecko zacznie "opadac" w elastycznej.
na początek nie musi być wcale elastyczna,
ja motałam Olgę, od kiedy skończyła 2 tyg, i od początku w skośnotkaną
elastyczna jest łatwiejsza w wiązaniu - dziecko wkłada się to zawiązanej chusty. Nosiłam i w elastycznej i w tkanej - oba rodzaje mogę polecić ale na poczatek wolałam elastyczna.
Elastyka miałam od pentelki bo w odroznieniu od tkanej rodzaj materialu zawsez jest ten sam: bawelna z dodatkiem czegos elastycznego.
Tkaną mialam nati diamentowa i tez bylam bardzo zoadowolona - warto popatrzec za markowymi taknymi na allegro itp.
no właśnie znalazłam ta pentelkę i chce zobaczyć bo faktycznie ceny ma dość fajne
dzięki za wszelkie opinie i linki do poczytania :-)
image[/url]
image
ja na początku miałam i elastyka i tkaną (tak jak dziewczyny pisały tylko skośnokrzyżowe! )i elastyka nie używałam prawie wcale. Od początku o wiele lepiej nosiło mi się w tkanej.
Aga wejdź sobie na forum chusty.info tam jest chustostragan, można bardzo fajne chusty w fajnej cenie upolować :)
Ja miałam Nati i właśnie ubolewam, że mój się już nie daje motać :(
wiewi czy my się znamy?? :-)
no właśnie a czy gdzieś można pojechać i zobaczyć i spróbować zawiazać oba rodzaje żeby wybrać dobry dla siebie??
a tkana wiąże się z dzieckiem czy też na zawiązaną na sobie??
image[/url]
image
A widzisz z rozpędu użyłam imienia, sorki ;) znamy się znamy jeszcze z panieńskich czasów ;)
tele2 itp ;) Kasia mówi ;)
tkaną wiążesz z dzieckiem, tzn zależy jakie wiązanie, w 2X wkładasz dziecko i tylko dociągasz :)
Wiesz to się wydaje skomplikowane ale potem robisz to niemal odruchowo i w praktyce jest to duuużo prostsze niż się wydaje :)
a co do podjechania gdzieś, to podjedź do klubu kangura, na spotkaniach zawsze jest kilka chust :) nie wiem czy będą mieli elastyka, chociaż jakbyś napisała wcześniej to pewnie by się jakiś znalazł, ale spokojnie sobie spróbujesz tkanej :)
ja się uczyłam z filmików w necie i instrukcji papierowej od mojej Nati.
Aha pamiętaj, że elastyk jest tylko do jakiejś tam wagi, bodajże 9 kg? ale nie ręczę bo nie pamiętam, wiem, że mi Michał stosunkowo szybko wyrósł i był za ciężki na elastyka, niewygodnie było nawet mężowi który początkowo elastyk preferował.
Za to tkana jest od urodzenia do czasu kiedy młody buntownik da się motać ;) Mój młodszy ma 2 lata i już nie lubi, woli nogi i ew. wózek jak się zmęczy ;) czego bardzo żałuję. Ale starszaka jeszcze rok temu na jakieś dłuższe wycieczki w plecak motałam (wiązanie na plecach) a miał wtedy prawie 4 lata ;)
Zgadzam się z Wiewi :)

Jak patrzysz na kasę to nie kupuj elastyka - szybko go trzeba zmienić i jak spodoba Ci się chusta kupić taką tkaną. I do ceny tego elastyka dodasz też cenę tkanej i nawet jak wybierzesz tanie to wyjdzie sporo..

Poświczyć motanie z dzieckiem można choćby na misiu :) I są filmiki w necie. Ja kupiłam chustę w Natibaby i dodali super prostą intrukcję.. Pierwsze razy z bachorkiem mąż stał obok i trzymał ręcy by w razie czego łapać :) Nie było takiej potrzeby. Bardzo szybko sie nauczyłam sama.. Cieszę się ,ze kupiłam taką bo też chciaam elastyk ale zmieniłam zdanie..
Tak, moje pierwsze wiązania też były z misiem ;)
Też mam Nati i ich instrukcja jest bardzo czytelna.
Ale polecam też jeszcze raz forum chusty.info to jest skarbnica wiedzy jeśli o chustonoszenie chodzi :)
I instrukcje motania też są :)
ah witam wiewi :-) już pamiętam :-)
No właśnie boje się że z elastycznej mały szybko wyrośnie chociaż jak patrzymał na filmiki to elastyczna wydaje mi się łatwiejsza w wiązaniu ale fajnie by było gdybym mogła to sobie poćwiczyć gdzieś i wybrać która jest lepsza dla mnie
image[/url]
image
ja w elastycznej nosiłam do prawie roczku (wytrzymuje spokojnie do 12 kg). Pierwsza kupilam tkana nati i przez dwa miesiace tylko taka, a pozniej kupilam elastyka (przede wszystkim dla meza co by sam mogl motac) i zalowalam ze od poczatku nie mailam elastyka.
w instrukcji u PENTELKI pokazują że w tkaną też można motać bez dziecka.
czy w tych chustach też można w zimie nosić? nosiła któraś z was zimą?
image[/url]
image
Mała, ja nosiłam córkę całą zimę w chuście (córa rodzona na początku listopada); na to kurtka od pentelki, taka z panelem na chuściaczka z przodu; córeczce było w niej ciepło, wygodnie, nic nie chorowała; a chodziłam na spacery i w kilkustopniowy mróz, i w pluchę
wózek pojawił się u nas dopiero na wiosnę
sylwia a miałaś tkana czy elastyczną?
no ta kurtka fajna ale kurcze troche droga :-/
ale zastanawiam się czy któraś nosiła normalnie na swojej kurtce i np. tylko taką osłonkę jak pentelka ma na chuściaczka bo to jest dużo tańsze a przecież i tak w jakiś kombinezonik mogła bym ubrać małego
image[/url]
image
mieliśmy chustę elastyczną od Pentelki :] na nasze potrzeby była wystarczająca :] byliśmy zadowoleni z niej :]

jak Młody wyrósł - przeszliśmy na ergonomka :]
Mala, ja dokladnie tak nosilam :) chyba, ze cos sie zmienilo,ale jak kupowalam 1,5 roku temu, to ta oslonka byla taka na "szelkach". Chuste elastyczna nakladalam normalnie na kurtke, potem maluch tez normalnie ubrany(kombinezon) i potem jeszcze ta oslonka. Dawalo rade :) i z tego co pamietam, oslonke ubieralam tylko przy porzadnych mrozach lub dlugich spacerach, bo sama chusta tez daje troszke ochrone, a z drugiej strony ma Ciebie :) (tak na marginesie pozniej ta oslonka przydala nam sie kilka razy do wozka jako mini kocyk ;))
ja pewnie będę używała jej bardziej sporadycznie a częściej zimą jeżeli będą duże śniegi i wózek wtedy zostanie w domu
image[/url]
image
no teraz też jest na szelkach :-)
coraz bardziej zaczynam się przekonywać do elastycznej jakoś :-)
image[/url]
image
miałam skośnotkaną LennyLamb na zamianę z Nati
elastyk mi nie podpasował
Mała ale bierz pod uwagę wymianę chusty za parę (max) miesięcy w tym wypadku.
Wiele zależy od wagi dziecka. Może drobne dzieci dłużej w elastyku da się nosić. Ale mojego młodszego syna nie wyobrażam sobie w wieku 12 mscy w elastyku. Ani trochę.
Sprawdzałaś spotkania Klubu Kangura?
Naprawdę dobrze by było żebyś sobie przymierzyła na żywo i jedną i drugą.
Polecam chustę firmy: http://pl.lennylamb.com/

Mam tkaną splotem skośno-krzyżowym, bawełna z bambusem.
Jest wygodna, dobrej jakości.
Mała bardzo lubi być w niej noszona.
wiewi albo jestem ślepa albo nie ma w Gdańsku spotkań w klubie kangura :-(
wiem że elastyk na krócej ale pentelka u siebie przy tkanych chustach ma napisane że też są do wagi 10kg :-/ i już sama nie wiem a nie bardzo chciała bym teraz wydawać 200zł na chustę :-/
image[/url]
image
Mała,
wejdź tutaj :
Masz tam chustostragan :
I masz też dział o spotkaniach tam są tez KK wymienione, teraz nie mam za bardzo czasu szukać dokładnie wątku o gdańskim
Na forum gazety "kawałek szmaty" czy jakoś tak też wiem że są.
Kangur może mieć przerwę wakacyjną, ale że jest to wiem bo sama byłam na spotkaniu ;)
niestety nie widzę linków które wysłałaś :-/
właśnie zastanawiam się czemu i w elastycznej i w tkanej u PENTELKI jest waga do 10kg a później ma tylko nosidełka Mei Tai
image[/url]
image
chyba tam był błąd bo znalazłam u niej inną tkaną i jest napisane że do 20kg więc spoko :-)
jak dasz radę to wstaw jeszcze raz ten link bo chętnie spokała bym się z kimś kto pomoże mi dobrać chustę :-)
image[/url]
image
Mała, wklejam jeszcze raz linki :))

http://klubkangura.com.pl/

http://www.chustomania.pl/

http://forum.gazeta.pl/forum/f,44603,Kawalek_szmaty_chusty_i_.html
HEJ,

Daj znać jaką wybierzesz..

Dodam jeszcze, że ja nosiłam głownie w domu :) Więc zima nie byłą problemem. Moje maleństwo w chuście się bardzo uspokajało. Dzięki chuście mogłam więcej w domu zrobić. No i w sumie powyżej roku to jakoś używałam sporadycznie..
czy któraś z was miała od pentelki tkaną chustę?
bo ona ma tkane splotem prostym i chciałam zapytać czy one są wygodnie i nie wbijają się w ramiona tak jak któraś z was pisała o ty "pościelówkach"
image[/url]
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mała, chusta tylko splotem skośnokrzyżowym! na inne nawet nie patrz!
byłaś na forum chusty info? poszukałaś wątku "chustostragan"??
Nie upieraj się na tą pentelkę jeśli chcesz naprawdę nosić i oszczędzić czyli nie kupować za chwilę kolejnej chusty.
O rany Wiewi, co tak ostro? :) jesli dziewczyna chce pentelke, niech kupi pentelke :) nie zawsze drozsze znaczy lepsze :) ja mialam elastyka z pentelki wlasnie i tyle ile potrzebowalam, tyle mi sluzyla :) i jeszcze oddalam ja dalej. Rownie dobrze, moglabym tu teraz krzyczec, ze tylko chusta elastyczna i zadna inna. Jesli jednak kolezanka sie waha i zadaje pytania to bardzo dobrze :) w koncu znajdzie cos odpowiedniego dla siebie :) a nasza rola jako odpowiadajacych - podpowiadac, sugerowac, ale nie narzucac :)
ojej , nie , nie, to nie miało być ostro :) jeśli tak wyszło, przepraszam.
Ja elastyka też miałam jakiegoś z tańszych, nie jestem pewna czy nie od pentelki właśnie ;)
Te krzyki to jedynie tyczyły się chusty tkanej splotem prostym. bo to jest wyrzucenie pieniędzy w błoto.
Jeśli Mała wybierze elastyk, proszę ją bardzo. Ja uważam, że elastyk sprawdza sie od noworodka do bo ja wiem? 3 góra 4 miesiąca. Ale jak widać każdy ma inne doświadczenia z elastykami.
I wcale nie uważam, że droższe znaczy lepsze. Chociaż z chustami często tak bywa.
Ale ja miałam na przykład Natibaby chustę i sprawdziła się świetnie, a też do drogich nie należała.
I dlatego też piszę o chustostraganie, bo tam może trafić dobrą chustę w cenie porównywalnej do tej pentelki.
A dobra wiązana używana chusta jest czasem nawet lepsza od nowej :)
:)
tak czy siak, chusta to trafiony zakup, ile by nie kosztowała i z jakiegokolwiek byłaby materiału :-)
jako ogromna fanka chustonoszenia i obrażona matka swojego chuściocha który już w wieku 2 lat odmówił motania ;( ;)
zgadzam się ze wszystkim poza " z jakiegokolwiek by nie była materiału"
elastyk tak, tkana tak, ale tylko skośnokrzyżowo bo inna nie posłuży długo i będzie niewygodna, będzie się wpijała, źle wiązała, zbyt rozciągała itd. i tylko może zrazić do chustowania ;)
Ja miałam tkaną Nati i byłam b. zadowolona. Najpierw pozyczyłam od koleżanki, zobaczyłam, że wiązania nie są trudne i kupialm swoją. Syna nosiłam zimą, teściowa uszyła mi taką specjalną polarową osłonkę i było ok.
Potem kupiłam to mniejsze MT. I to też był super zakup. Szkoda tylko,że gdy mały nauczył się chodzić, motanie się skonczyło.
wiewi nie mogę znaleźć tego chustostraganu :-(

a może któraś z was ma na sprzedaż chuste tkaną w dobrej cenie?
tzn mi chodzi o cene max do 100zł nie wiem czy to nie za mało ale obecnie nie mogę dać więcej
image[/url]
image
Mała chustostragan jest tu : http://chusty.info/forum/forumdisplay.php?f=107 mam nadzieję, że widać link.
Ja mam Nati na sprzedaż, do końca tygodnia jest zerezerwowana dla jednej dziewczyny z mojego innego forum, ale jeśli się okaże, że się rozmyśliła to mogę ją Tobie za 100zł puścić.
a wysłała byś link z chustą jaką ty masz??
image[/url]
image
tutaj ktoś sprzedaje identyczną jak moja :
http://chusty.info/forum/showthread.php?t=84672 pozycja numer 2 - Nati Sunset, ja też mam 5 m, taką samą dokładnie. tam jest llink do zdjęć. ja nie mam w tej chwili zdjęć swojej.

Mi bardzo przypasowały chusty od Luna Dream. Są tańsze od tych konkurencyjnych, ale posiadają wszystkie wymagane atesty więc nie masz się czym przejmować. Na pewno jest to dobry wybór, ponieważ dziecko w chuście zupełnie inaczej sie rozwija. Jest spokojniejsze i mniej płacze, a każdy spacer to dla niego edukacyjna przygoda!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (119 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

do góry