Widok
jakie przekąski na przyjęciu urodzinowym?
Kochane Forumki,
za tydzień robimy drugie urodzinki synka,będzie około 16 osób w tym kilkoro dzieci, oprócz słodkich przekąsek chciałabym zaserwować coś,gdy goście zgłodnieją, ale niekoniecznie tradycyjne danie obiadowe.Może macie sprawdzone jakies pomysły, tak aby i maluchy i dorośli mogli coś przekąsić?
Będę wdzięczna za podpowiedzi:)
za tydzień robimy drugie urodzinki synka,będzie około 16 osób w tym kilkoro dzieci, oprócz słodkich przekąsek chciałabym zaserwować coś,gdy goście zgłodnieją, ale niekoniecznie tradycyjne danie obiadowe.Może macie sprawdzone jakies pomysły, tak aby i maluchy i dorośli mogli coś przekąsić?
Będę wdzięczna za podpowiedzi:)
ja robię zawsze
krakersy z serkiem (almette np. chrzanowy) na to plasterek łososia wędzonego i gałązka koperku
jajka faszerowane (pieczarki z cebulką podsmażone do tego majonez i musztarda) w środek wbijam wykałaczkę z serem jako żagielek:)
małe pomidorki koktajlowe nadziewamy na patyczki do szaszłyków, na to kulka mozarelli i listek bazylii, wkładamy do wazoniku żeby wyglądały jak bukiet kwiatów:)
mini klopsiki - np. z papryką, koperkiem, czosnkiem, robię po kilkanaście różnych rodzajów zawsze i wkładam do kilku misek
kiełbaski w cieście francuskim - ja kupuję frankfurterki z lidla ale kuzynka robi z kabanosem albo z parówką i serem, zamiast musztardy wtedy keczup, kabanosy wg. mnie za suche są) kroimy ciasto (gotowe z lidla oczywiście:) na trójkąciki, smarujemy musztardą, układamy kiełbaskę na nadłuższą część tak żeby końcówki po zawinięciu ciasta wystawały:) ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem, pieczemy w rozgrzanym piekarniku aż ciasto zrobi się złote - ok. 25 minut.
to moje pewniaki
krakersy z serkiem (almette np. chrzanowy) na to plasterek łososia wędzonego i gałązka koperku
jajka faszerowane (pieczarki z cebulką podsmażone do tego majonez i musztarda) w środek wbijam wykałaczkę z serem jako żagielek:)
małe pomidorki koktajlowe nadziewamy na patyczki do szaszłyków, na to kulka mozarelli i listek bazylii, wkładamy do wazoniku żeby wyglądały jak bukiet kwiatów:)
mini klopsiki - np. z papryką, koperkiem, czosnkiem, robię po kilkanaście różnych rodzajów zawsze i wkładam do kilku misek
kiełbaski w cieście francuskim - ja kupuję frankfurterki z lidla ale kuzynka robi z kabanosem albo z parówką i serem, zamiast musztardy wtedy keczup, kabanosy wg. mnie za suche są) kroimy ciasto (gotowe z lidla oczywiście:) na trójkąciki, smarujemy musztardą, układamy kiełbaskę na nadłuższą część tak żeby końcówki po zawinięciu ciasta wystawały:) ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem, pieczemy w rozgrzanym piekarniku aż ciasto zrobi się złote - ok. 25 minut.
to moje pewniaki
1. ROLADKI Z SERA:
robimy farsz- jajka na twardo, majonez, szczypiorek, można dodać wędlinę, nakładamy łyżeczkę farszu na plaster sera i zawijamy (to zawsze pierwsze znika ze stołu;) można zrobić to samo tylko- z wędliną i twarożkiem, doprawiamy biały twaróg i zawijamy z plasterki wędliny (polecam sopocką z Biedronki)
2. WSZYSTKO Z FRANCUSKIM:
mogą być ruloniki z kiełbaską jak pisała pompka, torebeczki z pieczarkami i cebulą, ze szpinakiem lub na słodko z konfiturą lub twarogiem
3. KORECZKI Z KURCZAKA:
smażymy pierś z kurczaka (małe kawałeczki, dużo przypraw) i nadziewamy na wykałaczki razem z ananasem i rodzynkiem (tylko ta potrawa oczywiście nie dla dzieci!)
4. PULPETY Z IKEI :)
do tego kupuje sos pieczeniowy knorra i pycha !
5. KIEŁBASKI Z BOCZKIEM:
małe kiełbaski do Gzelli (najlepiej pasują) zawijamy z plasterek sera i cieniutki wędzony boczek, zapiekamy w piekarniku, do tego obowiązkowo sos czosnkowy
robimy farsz- jajka na twardo, majonez, szczypiorek, można dodać wędlinę, nakładamy łyżeczkę farszu na plaster sera i zawijamy (to zawsze pierwsze znika ze stołu;) można zrobić to samo tylko- z wędliną i twarożkiem, doprawiamy biały twaróg i zawijamy z plasterki wędliny (polecam sopocką z Biedronki)
2. WSZYSTKO Z FRANCUSKIM:
mogą być ruloniki z kiełbaską jak pisała pompka, torebeczki z pieczarkami i cebulą, ze szpinakiem lub na słodko z konfiturą lub twarogiem
3. KORECZKI Z KURCZAKA:
smażymy pierś z kurczaka (małe kawałeczki, dużo przypraw) i nadziewamy na wykałaczki razem z ananasem i rodzynkiem (tylko ta potrawa oczywiście nie dla dzieci!)
4. PULPETY Z IKEI :)
do tego kupuje sos pieczeniowy knorra i pycha !
5. KIEŁBASKI Z BOCZKIEM:
małe kiełbaski do Gzelli (najlepiej pasują) zawijamy z plasterek sera i cieniutki wędzony boczek, zapiekamy w piekarniku, do tego obowiązkowo sos czosnkowy
nie koniecznie przysmak dla maluchów... ale dorosłych powinny zainteresować takie koreczki (ja zamiast sera dawałam łososia)
http://www.smakimprezy.pl/2009/01/30/niecodzienne-zielone-koreczki-serowe/
http://www.smakimprezy.pl/2009/01/30/niecodzienne-zielone-koreczki-serowe/
Ja robiłam nuggetsy te z reklamy i całkiem fajne, panierka raczej nic specjalnego, ale sos właśnie dobry, taki ostry.