Widok

nauki przedmałżeńskie

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy ktoś się orientuje gdzie w jak najkrótszym czasie można załatwić kurs nauk przedmałżeńskich.
Może tak na jednym spotkaniu :)

I czy to prawda, że jest on ważny tylko rok? Bo mam taki z liceum i znajomy mi mówił, że niestety jest on już nie ważny, ksiądź od niego chciał nowy. A mój narzeczony swój zgubił, ksiądz mu nie chcą wystawić duplikatu to poradźcie gdzie to jak najszybciej załatwić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja miałam też zaświadczenie o ukończeniu nauk z liceum i ksiądz go zaakceptował, nie robił żadnych problemów.
a liceum skończyłam grubo ponad rok temu :)
zaakceptował "je" a nie "go" :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzięki za info

piszcie jakie macie doświadczenia
zaświadczenie z liceum nie zwalnia z uczestnictwa w naukach przedmałżeńskich. najszybciej zrobisz w okrąglaku (4 dni). powodzenia:)
jak to?

przecież to zaświadczenie jedni księża przyjmują a inni nie... wytłumacz bo nie kumam o co chodzi.... w tm zaświadczeniu jest, że ukończyłam kurs nauk przedmałżeńskich.
u nas ksiadz nie przyjmie naszych zaswiadczen :/
mojej kumpeli natomiast przyjeto-a mialysmy takie same

Ale ja z checia pochodze na te spotkania chociazby z ciekawosci

Tez kiedys dowiadywalam sie o takie "szybkie zalatwienie tematu" no i slyszalam, ze mozna wyjechac np na weekend do Matemblewa i tam odbywaja sie cale nauki przedmał☺żeńskie...
na jaki czas przed ślubem planujecie robić nauki? pół roku wcześniej?
podobno w matemblewie sa weekendowe kursy ,ale podobno chętnych jest wiele .
ja mam termin na czerwiec 2011

zastanawia mnie to dlaczego jedni akceptują te zaświadczenia a inni nie, gdzie to jest uregulowane?
to zależy tylko i wyłącznie od woli księdza..od parafii..
ja np musiałam robić nauki, bo moja parafia zaświadczenia z liceum nie akceptuje..moja siostra robiła w innej parafii ślub i nie musiała robić nauk po raz kolejny ani poradni.. też dla mnie to jest dziwne..
a może to kwestia taka, że daaawnooo temu (ja np. 12 lat temu) by dostać to "zaświadczenie" z liceum, to trzeba było zdać tzw. maturę z religii - był to spory wysiłek (bo poza "normalną" maturą trzeba było jeszcze z religii przygotować, napisać itd), nie wszyscy się decydowali
a teraz, przynajmniej z tego co wiem od znajomych, którzy kończyli szkołę 5-6 lat temu - oni zaświadczenia dostawali "od ręki" po prostu za nieuciekanie z religii
i może dlatego część księży nie chce ich akceptować...

jednak powiem wam z naszego doświadczenia - nauki nie są takie złe i jak poczytacie sobie opinie dziewczyn z zeszłego (= tego) roku, to np. te po Matemblewie były zaskoczone pozytywnie i zadowolone - nauki pozwoliły porozmawiać z narzeczonymi na pewne tematy, na które normalnie się nie rozmawia, przemysleć kilka spraw

jesli chodzi o ważność nauk - są bezterminowe - ważne jednak wyłącznie z tym samym narzeczonym;)
my byliśmy na naukach weekendowych u Jezuitów w Gdyni (nazywa się to Rekolekcje dla Zakochanych) - gorąco polecamy - nas one umocniły w decyzji (bo wahaliśmy się kilka miesięcy przed ślubem, czy to "już" i nauki w styczniu nas utwierdziły)
image
jak nauki z tym samym narzeczonym?

Kto znowu ustanowił, że muszą być to nauki z tą osobą z którą chcę wziąść ślub?

Czy to znowu nie jest tak co ksiądź to inne zasady?
moze źle to ujęłam

tak, chodzi o to, że zaświadczenie o naukach jest wystawiane na konkretą parę (u nas nikt nie sprawdzał, kiedy planujemy ślub, w naszej grupie była para, która nie planowała ślubu) - czyli nie może być tak, że powiedzmy dwa lata temu spotykałam się z jakimś chłopakiem i z nim byłam na naukach dostaliśmy zaświadczenie, a teraz wychodzę za innego za mąż - to tamto zaświadczenie nie jest ważne

przecież to normalne, że skoro podczas nauk rozmawiacie między sobą (i nikt was nie podsłuchuje) m.in. na takie tematy jak ile chcecie mieć dzieci, jak je wychowywać, jak widzicie kwestię tradycji rodzinnych, podziału obowiązków, rozwiazywania problemów, kłótni itd to nauki z byłym narzeczonym nijak się do tego nie mają...
image
parafia św. Mikołaja w Gdyni Chylonii organizuje nauki weekendowe,

w piatek 03 grudnia 0 18.00 a w sobotę jest drugie spotkanie od 11.00 do 14.00 :)

zapisaliśmy się telefonicznie :)
Basiulka pisała, że jej siostrze ksiądz zaakceptował zaświadczenie z liceum.

To chyba ja tego nie rozumiem.

To jak ma się to do zaświadczenia z liceum, które ksiądz akceptuje... przecież nie jest ono robione razem z przyszłym mężem?

Poza tym mi do tego nie jest potrzebny ksiądz abym z narzeczonym porozmawiać ilę chcę mieć dzieci itp... mieszkamy z sobą od ponad roku i widzimy swoje zachowania, rozmawiamy...

Wkurza mnie to, że nie ma jasnych zasad... a wszystko zależy od "widzi mi się" księdza
wiesz... to może najlepiej porozmawiać z księdzem, a nie opierać się na doświadczeniu znajomych...

poza tym tak jak wczesniej pisałam, rozbieżność też może wynikać z różnic czasowych - np. w zeszłym roku zalecenie kurii było takie, w tym roku jest inne

ja pamietam, że przy mojej maturze z religii ksiądz zwracał uwagę, że "zwolnienie" z nauk przedmałżeńskich będzie działać jak oboje narzeczeni takowe będą mieli oraz nie bedzie ono zwalniać z całości - tylko z części dotyczącej ogólnej nauki kościoła (czy jakoś tak, dawno było nie pamiętam), a i tak narzeczeni "jakieś" nauki będą musieli odbyć

najlepiej jednak pytać się u źródła, bo najnormalniej w swiecie, jeśli w przeszłości jakaś para/pary oszukały proboszcza kilkukrotnie, to on teraz będzie bardziej restrykcyjnie do tematu podchodził, a gdzie indziej będzie proboszcz, dla którego liczyć się będzie, ze młodzi w ogóle chcą się pobrać i machnie na wszystko ręką (tak samo, jak mieliśmy w szkole nauczycieli/wykładowców, którzy dawali zaliczenie za samo chodzenie na lekcje, a inni wymagali sporo ponad "normę")

a nauki generalnie prowadzi nie tyle ksiądz, co małżeństwa z pewnym stażem, a ksiądz jest z boku w razie wyjaśnienia jakiejś kwestii z punktu widzenia kościoła/Biblii

a co do tego rozmawiania... pewnie tak jest, ale co wam szkodzi potraktować nauki jako taki szczególny czas tylko dla was?
a słyszałam o parach, które po naukach jednak zdecydowały się zrezygnować ze ślubu - po prostu pojawiły się tematy, przemyślenia, które przedyskutowali i okazało się, że jednak do siebie nie pasują

ksiadz też nie jest potrzebny do ślubu - przecież nikt was nie zmusza do ślubu kościelnego, prawda? a ślub cywilny tez można zrobić przy super oprawie, niekoniecznie w USC
image
Aga B ma racje :) a ty tinka79 jak jesteś tak źle do tego nastawiona to po co Ci ślub kościelny idź do USC i będzie spoko. Co za problem iść na kurs no nie rozumiem poprostu tego.
nie jestem, źle nastawiona
nie lubię niejasnych zasad i tego, że każdy ksiądź od tak sobie wedle własnego uznania o tym decyduje

chyba wybiorę się jeszcze raz do księdza bo jak u niego byłam i mówiłam, że mam takie zaświadczenie z liceum to nic nie wspominał o dodatkowych naukach, ale nie rozmawiałam z proboszczem bo go nie było ale z wikarym.
To jeżeli nie akceptują to mógł mi powiedzieć, a nie ja na miesiąc przed ślubem dowiem się, że jednam mam coś załatwiać.

A te weekendowe to ile czasu trwają, czy to też zalezy od parafii?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
tinka - tak bedzie najlepiej - dopytać się wszystkie nieścisłości

nauki możesz "zrobić" w dowolnej parafii - niekoniecznie u siebie
weekendowe trwają albo od piatku wieczora do niedzieli "po obiedzie" (my byliśmy na takich, że nocowaliśmy i jedliśmy na miejscu), albo sobota i niedziela cały dzień
z tego co wiem, w matemlewie wraca się na noc do domu
nie w kazdej parafii w ogóle odbywają się takie nauki - jest to dodatkowy koszt dla parafii i mniejsze, które mają niewiele ślubów, nie prowadzą nauk

tu masz kilka informacji, ale nie wyczerpuje to wszystkich opcji: http://www.diecezja.gda.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=377 (to są chyba te nauki typowo parafialne)

właśnie widzę, że jest opcja na ten weekend w Gdańsku u Kapucynów (niedaleko Medisona, Wałowej, tuż obok ILO) http://www.spotkaniagdynia.pl/terminy/ bez noclegu tych spotkań, na których myśmy byli, choć nie wiem, czy są miejsca
image
dzięki za info

pójdę jutro do proboszcza i z nim pogadam, może nie będę musiała ich robić.
dziewczyny sobie chwaliły nauki u dominikanów (koło hali targowej - http://www.spotkaniagdynia.pl/terminy/ - startują chyba po uzbieraniu grupy, nie jestem pewna)

albo w okrąglaku na przymorzu - tu chyba nauki starują raz w miesiacu trwają 4 kolejne dni chyba po godzinie, ale można zrobić np dwa dni w jednym miesiącu, a potem jak nie pasuje to w kolejnym zrobić te brakujące dni (zbiera się podpisy na karteczkach)

no i to Matemblewo wiem, że było pozytywnie chwalone
image
Ja miałam nauki w Matemblewie i było SUPER.Takiej atmosfery i tylu znajomych ilu nam zostalo po tych naukach wogole sie nie spodziewalam :) Naprawde warto,niesamowite przezycie
image
hej
też jestem w trakcie poszukiwania miejsca do odbycia nauk
Poniżej zamieszczam Wam listę gdzie takowe można odbyć w tym roku;)

Nauki przedślubne w dekanatach Archidiecezji Gdańskiej
Nauki przedślubne dostępne przez cały rok.

1. Gdańsk Śródmieście:
Parafia Niepokalanego Poczęcia NMP, ul. Łąkowa
od września do grudnia
Duszpasterstwo OO. Dominikanów

2. Gdańsk Dolne Miasto:
Parafia Św. Rodziny
19.30 środy, z wyjątkiem lipca i sierpnia, sala parafialna

3. Gdańsk Łostowice:
Parafia św. Ojca Pio
19.30 wtorki

4. Gdańsk Siedlce:
Św. Maksymiliana Suchanino
19.00 środy, plebania po zebraniu par
Bożego Ciała Morena
19.00 wtorki, plebania, przerwa na czas kolęd oraz w lipcu i sierpniu

5. Gdańsk Wrzeszcz:
Najświętszego Serca Jezusowego
19.00 wtorki, Aula Domu Katechetycznego

6. Gdańsk Oliwa:
Parafia Archikatedralna
19:00 pierwsze trzy poniedziałki i środy miesiąca, Sala Katechetyczna pod plebanią

7. Gdańsk Przymorze
NPM Różańcowej Przymorze (Okrąglak)
19.00 poniedziałek-czwartek po II niedzieli miesiąca, zbiórka w dolnym kościele, przerwa wakacyjna 1 miesiąc.

8. Gdynia Śródmieście:
Parafia NSPJ
18:00 wtorki, Kaplica Akademicka Parafii NSPJ w Gdyni

9. Gdynia Orłowo:
Parafia NSPJ
18.30 wtorki co tydzień w Roku Szkolnym, Sala Parafialna. W wakacje parafie organizują indywidualnie

10. Gdynia Chylonia:
Parafia Św. Józefa Leszczynki
18:30 poniedziałki

11. Gdynia Oksywie:
Parafia Ducha Św. i Katarzyny Aleksandryjskiej Obłuże
marzec i październik

źródło: http://www.diecezja.gda.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=377

Podsumowując to co jest napisane w wielu wątkach na forum to miłe wspomnienia mają dziewczyny z:
- okrąglaka
- matemblewa
- od Dominikanów

Pozdrawiam i czekam na więcej info ;)
mam pyatnko, czy ktoś orientuję się może kiedy organizowane są nauki weekendowe w matemblewie, bądź w jakiejkolwiek innej parafii w trójmieście? zalęzy nam bardzo na weekendowych, ale niestety nie mogę niegdzie znaleźć takiej informacji. Dziekuje z góry :)
podłączam się do pytania, czy ktoś orientuje się kiedy ma odbyć się najbliższy weekendowy kurs przedmałżeński?
hoby.c
jak przeczytasz kilka wątków wcześniej to weekendowe są 3 grudnia w Gdyni
ale brak większych szczególów gdynia jest duża, poza tym ja rozumiem że one są w trakcie, więc to troche niejednoznaczne
witam :) już o tym pisałam wyżej

3 grudnia o 18 idziemy na kurs w Gdyni Chylonii

http://www.swmikolaj.org/content/view/95/50/

w sobotę od 11 do 14 :)

zgłosiliśmy sie telefonicznie - rozmawiałam z bardzo miłą Panią, niestety w środy kancelaria jest nieczynna... więc jeśli jesteś zainteresowana - zadzwoń jutro
a czy ten kurs jest drogi?
tak jeszcze mysle,że spotkań w weekend pewnie bedzie wiecej bo aż nie chce mi się wierzyć że tylko jedno spotkanie i koniec. a w matemblewie organizowane byly jednorazowe, trwające przez cały weekend (pt,sb, nd)
mam pytanie czy ktos wie ile czasu trwają nauki w okraglaku.
image
image
ja wszystkim szczerze polecam nauki przedmałżeńskie Pana Jacka Pulikowskiego, mozna ich wysłuchać w internecie pod poniższym linkiem

http://swjozef.com/mp3/nauki_przedmalzenskie_jacka_pulikowskiego/406.html

są wspaniałe!
No tak można ich posłuchac ale zaswiadczenie trzeba na papierze zanieść do kościoła
image
image
owszem, zaświadczenie przynieść trzeba, :)
jednak uważam, że osoby jak np autorka wątku, które chcą odbyć nauki w jak najszybszym czasie stracą bardzo wiele. Dlatego jeśli kogoś goni czas może w spokoju usiąść z narzeczonym i posłuchać tych nagrań w domu. Z resztą co tam komu w duszy gra ;)
Dziewczyny, a któraś z Was była może na naukach we Wrzeszczu w Parafii pw. Najświętszego Serca Jezusowego? Chcieliśmy iść do Okrąglaka, ale tam tylko dekanat Przymorze/Oliwa - a my mieszkamy we Wrzeszczu i już problemy robiią...z resztą Siostra, która odebrała telefon bardzo niemiła :/
image
Naprawdę a ja myślałam że do okrąglaka każdy może iść, Ale ja wsumie bez dzwonienia mam zamiar się z Narzyczonym wybrać teraz od poniedziałku.
image
image
my jesteśmy zapisani na majowe nauki weekendowe w Matemblewie 20-22:)
My byliśmy w kosciele serca Jezusowego. 4 spotkania od 19 do ok 20.
Można iść w ciemno, bez żadnego dzwonienia i zapowiadania się.
niestety ze względu na szkołe weekendy odpadają. Więc zostaje mi przejści sie w poniedziałek do okrąglaka i liczyć że nikogo nie wyrzuca. Bo wtorki odpadają bo idziemy na kurs tańca a prawie we wszystkich parafiach we wtorki sa nauki.
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
masakra...

nauka tańca ważniejsza od nauk przedmałżeńskich. po co bierzesz kościelny? żeby móc kupić suknie? do USC też możesz mieć, więc nie zajmuj sobie czasu naukami...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
~Loca - wypowiadaj się jako osoba zalogowana a nie anonimowo.
Zastanów się nad swoimi wypowiedziami. W dobie dzisiejszych czasów każdy robi to co chce i uważa za stosowne. Nauka tańca nie jest ważniejsza ale została już zaplanowana dawno z resztą dostaliśmy ja w prezencie więc trzeba t wykorzystać A jeżeli są alternatywy by skorzystać z czegoś innego to czemu nie!. Każdy swoja wiare pokazuje na taki jaki chce sposób. Jeśli jestem osoba wierzącą i mam potrzebę wziąć ślub kościelny to go wezmę i nie powinno Cię to interesować.
image
image
nie jestem anonimowa, jestem Loca w każdym temacie. Logowanie to strata czasu:)

Nauki tańca i tak uważam za totalna bzdurę:) Nam też chciano zrobić taki "prezent: na całe szczęście najpierw sie zapytano.

Porażka totalna. taniec nad nauki :D
polecan nauki wekendowe na ujeścisku , jeszcze w zeszłym roku były wekendowe
image
Ktos pisal ze w Serca Jezus sa nauki od 19 do 20. Nieprawda.

Od wczoraj zaczol sie nowy cykl i trwa od 18 do 20 ! No powiedzmy wczoraj skonczyl sie kolo 19:20-30. Bylo ciekawie i napewno ciekawiej niz na nauce tanca.... :D :D :D

tez niemam czasu sie logowac :D
albo sie zaloguje zeby bylo lepiej :D
image
Do Okrąglaka może iść każdy! Ja jestem z parafii w Sopocie, a nauki odbywaliśmy w Okrąglaku.
a trzeba się wcześniej zapisywać albo być z tej parafii? teraz mieszkamy bardzo blisko, ale jesteśmy z innych części 3miasta :/
czy to są 3 spotkania co wtorek? z rzędu?
image
przez telefon powiedzieli mi coś innego :/

Inne tematy z forum Wesele

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

do góry