Widok

niekapki - jakie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej Mamusie! w diecie mojego półrocznego synka zaczynam powoli wprowadzać inne pokarmy (dotąd był tylko na cycku) no i pojawił sie problem, ponieważ mały nie chce pić z butelki (przerabiałam różne butelki i smoczki). ostatnio koleżanka poradziła mi tzw niekapki. w tym przypadku chciałabym sie Was poradzić jakie są najlepsze, żeby nie eksperymentować tak jak to miało miejsce z butlami. pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja tez nie lubila i nie lubi i butelek i smoczkow a w wieku pol roku umiala pic ze szklanki i dalalm sobie spokoj z ymi kubkami poz atym ostatnio czytalam ze te kubki niekapki psuja zgryz wiec nie wiem ja nie uzywalam i corka nauczyla sie pic ze szklanki teraz ma 17 msc i nie przymuszlam
Moja córcia też w ogóle nie chciała pić z butelki. Od razu z piersi przeszła na kubek avent. Miałam też TT, ale się odkręcał bardzo łatwo i wszystko się wylewało.
U nas sprawdził się Nuby - dokładnie taki:
http://www.allegro.pl/item854778458_nuby_kubek_niekapek_z_ustnikiem_i_uchwytami_6.html

A z butelki nauczyłam pic córcię dopiero w wieku 10mc.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie wiem jakie do tej pory mialas butelki- a raczej smoczki, ja akceptuje tylko i wylacznie produkty bez Bisfenolu A ( www.stopbpa.pl ) i mam butelki MAM BABY. Moj synek dostal 1 butle jak mial 7 miesiecy ( po cycu) i wybralam butelke MAM antykolke ze smoczkiem z jedwabistego silikonu ( przypomina on skore i po naslinieniu nie ucieka z buzi) przy karmieniu pierwszymi zupkami/warzywami systematycznie dawalam mu popic z butli ( smoczek z szybkim przeplywem) tak aby zorientowal sie ze cos z niego mu leci, po jakis 7 dniach zalapal ze trzeba zaciagnac. Teraz mam tez taki smoczek Trainer ( ma system niekapka) i jest z gumy- twardszy i ma szybszy przeplyw.
Musisz nauczyc pic dziecko z butli bo jakby nie patrzyc po odsatwieniu od piersi maluch musi dalej pic mleko, moj teraz ma 11 miesiecy i wypija 4 butle po 210 ml.
Polecam MamBaby
Dla mnie okres gdy córcia nie umiała pic z butli był męczący,owszem była na piersi ale w późniejszym okresie gdy wprowadziłam kaszki,deserki czy chociażby picie wszystko było wożone łyżeczką.

Po roku odstawiłam od piersi i wtedy piła mleczko z butelki.

Fakt,bardzo szybko nauczyła się pic z niekapka potem ze szklanki ale jeszcze do dziś lubi wypic rano mleko z butli.
moja niunia i kuzynki synek uzywaja z Tommee tipee i jesteśmy zadowoleni
image
moj synek tez nie uzywa/wał butelki, od 6 m pije z niekapka z TT, a teraz z bidonu Canpola. Kaszki jeżeli je - to łyżeczką.
U nas od razu synek zaczął pić ze szklanki:)
Obyło się bez kapków-niekapków-złapał kubeczek i od 4 miesięcy pije normalnie.
image

image

Nuby super,
Avent niekapek tylko z nazwy - nie polecam
image
image

image
podbijam :)

przymierzam się do zakupu niekapka :)

niby Mam jest fajny - ale dla nas ma jeden wielki minus :P BRAK UCHWYTÓW dla małych rączek :P

oczywiście patrzę na kubki bez BPA :)
ja Używałam TT niekapek z serii explora

teraz używam Nuby ze słomką

Miśka też potrafi pić ze szklanki ale pozwalam jej na to tylko jak je posiłki
pomiedzy posiłkami używa niekapka ze słomką
image
image
polecam aventa niekapki sa dobre i nie kapia
ja zaczęłam od nuby i na niem się skończyło. Jasiek super załapał z pierwszego niekapka(z silikonowym ustnikiem),następny był z twardym ustnikiem, a teraz super pije z bidonu ze słomką. Wszystko nuby.
my mamy niekapki lovi, ale nie za bardzo podeszły małej. Mimo ustnika od 6 miesiąca bodajże, który nie jest taki twardy, Lena go gryzie i pić nie chce :).

Apropo niekapków, czy któraś z Was używała może tego nowego niekapka lovi co niby działa jak szklanka, że można pić z każdej strony? Zastanawiam się nad jego zakupem bo Mała chce pić ze szklanki, ale niestety rozlewa, a ten lovi to niekapek.
imageimage
image
mamy ten Lovi 360 i rzeczywiście nie kapie z niego :)

a niekapek z Aventu tez mieliśmy i niestety kapał :(

wg mnie najlepsze są te Nuby a potem TT
image
image
Ja polecam MAM ;) Nasz mały w końcu na tych smoczkach nauczył się pić mleko sztuczne! I teraz mamy butelkę do mleczka ze smoczkiem i niekapka (trainer) do soczków ;)
Tak czytam ten wątek i jedna myśl mi się nasuwa.
Piszecie moje dziecko 6 miesięczne chce to, chce tamto, chce samo pic ze szklanki czy kubka - pewnie, że będzie chciało to i wiele innych rzeczy. Dzieci naśladują i robią dokładnie to co ich rodzice. Skoro widzą, że rodzice piją z kubka czy szklanki to i ono też tak będzie chciało.

Ale pytanie czy należy im pozwalać na to co one chcą i czy to jest właściwe - na to niech każdy sobie sam odpowie.

Co do kubków/trainerów itd itp - to moja opinia jest taka
Należy dziecko do wszystkiego przyzwyczajać stopniowo - oczywiście rozumiem, że fajnie było by gdyby 6 miesięczne dziecko samo piło, samo jadło samo sobie pieluchy zmieniało ;) - niestety tak nie jest. Prawda jest taka, że to wszystko zależy od tego ile czasu chcemy poświęcić dziecku. Mam czas dla dziecka to wszystko stopniowo wprowadzamy. Nie mamy czy nie chcemy poświęcać dziecku czasu to lecimy po łebkach i omijamy etapy i tak oto nasz synek czy córeczka w wieku 7 miesięcy sam pije z kubka i mamy się czym pochwalić przed koleżankami czy rodziną.

A wracając do niekapków to ja polecam na początek coś takiego

image

Kubek ten posiada miękki ustnik i jest idealnym etapem z przejścia z butelki na typowy kubek

Wiem , że mój post jest ciut kontrowersyjny ale co tam taka jest moja opinia ;)

Martha masz całkowitą rację :)
image
image
My mamy właśnie takiego niekapka jak na zdjęciu Marthy ;) I bardzo polecam.
Martha - jaki tam kontrowersyjny, masz racje.
Rodzice tylko zapominaja o jednym, male dziecko dopiero uczy sie polykac i przelykac. Dorosly umie cala buzie plynu lyknac do zoladka, dziecko moze sobie nie poradzic. I wyglada to tak, LYCZEK, LYCZEK I ZACHLYSNIECIE. Tu rodzic nie zawsze wie jak zareagowac, co zrobic. Dziecko probuje sobie poradzic i odkaslac, moze nawet sie zrobic fioletowe! tak nawet moze dojsc do niedotlenienia i wtedy pogotowie. Jesli plyn dostanie sie do pluc - to mamy bakteryjne zapalenie pluc- szpital, antybiotyki. Nikomu nie zycze!
Dlatego wymyslono smoczki o stopniowym zwiekszaniu przeplywu, dlatego sa kubeczki treningowe, dlatego sa kubki z twardym ustnikiem, wszystko po to aby dziecko nauczylo sie radzic sobie z coraz wieksza iloscia plynu w ustach. A system niekapka to jest dla nas, rodzicow, aby miec mniej do sprzatania i prania.

Ja polecam kubki niekapki, kubki z twardym ustnikiem, jakie tylko chcecie i wam sie podobaja, byle by byly BPA FREE. Sma mam ten ze zdjecia wyzej.
[url]image[/url]
image
Martha - gdzie w Gdańsku dostane taki kubek (fotka którą wkleiłaś) ? W Akpolu będzie a może jakiś hipermarket?
image
image
tam gdzie inne produkty Mam Baby ;)

czyli np. w QQ Kids :P

tu masz spis aptek/sklepów http://www.mambaby.pl/lista_sklepow.html?district=11
dzięki :) najbliżej mam na Marusarzówny :)
image
image
Mam AVENT, polecam
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
ja zamówilam lovi. ale nie ten 360 tylko taki "zwykły"z ustnikiem. dobry wybor? do tej pory uzywalismy butelek aventa
do nanana : sprawdz czy jest bez Bisfenolu A. Jesli nie ma oznaczenia na opakowaniu to zapytaj producenta, szkoda by bylo szkodzic dziecku.
O bisfenolu A mozna poczytac w necie, jest masa informacji na temat jego szodliwosci.
[url]image[/url]
image
na opakowaniu bylo bpa.
chodzi mi o to czy nie kapia, czy dziecko polubi. przezywam bo zamowilam przez net. dwie sztuki i sie zastanawiam czy to nie kasa wyrzucona w bloto
ja miałam Lovi...taki z tym twardszym ustnikiem od 18 mies. i nie kapał...a Miśka potrafiła nim rzucać z nieżłym rozmachem ;)
image
image
właśnie o to mi chodziło. :)mam nadzieję, że będą ok. dzięki

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (40 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...

do góry