Widok

pieluszki wielorazowe

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy ktoras z Was używa pieluszek wielorazowych? Podobno wygladaja jak jednorazowki ale wychodzi ogolnie taniej. Gdzie mozna je kupic i ile kosztuja? Czy lepsze sa jednorazowe?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeszcze nie używam, ale przymierzam się.
najlepiej poczytaj na stronach np. http://www.pieluszkarnia.pl
Na początku wydaje się to strasznie skomplikowane:) Jest kilka rodzajów pieluszek wielorazowych. Ja zdecydowałam się ponieważ:
- nie produkujesz stosów odpadów, czyli ekologiczne
- w ogólnym rozrachunku wychodzą dużo taniej niż pampersy (nawet doliczając koszty prania). Wadą jest to , ze na początku trzeba sporo zainwestować, bo są drogie
- zdrowsze dla skóry (brak chemikaliów wypełniających jednorazówki). Mamy używające wielorazowych pieluszek często piszą , ze nie muszą stosować żadnych kremów p/odparzeniom.
Pieluszki wielorazowe to nie jak wiele osób myśli tetra tylko np. mikro polar i inne materiały nie wymagające prasowania i szybkoschnące.
O praktyce mogę napisać za jakiś czas, ale poczytaj w/w stronę tam wiele rodziców wyraża się entuzjastycznie o pieluchach wielorazowych.
pieluszkarnia jest dosć droga aby tam kupować - ale warto przejrzeć stronę aby się zorientować co i jak; polecam również takie strony jak:
http://ekomaluch.pl
http://www.ekobaby.pl
http://mamenababy.blogspot.com/search/label/EKO PIELUSZKI
Tak w duzym skrócie to masz pieluszki:
- AIO czyli all in one --> pieluszka wyglada jak pampers i po zmoczeniu całą wrzucamy do pralki;
- kieszonki - pieluszka składa się z dwóch cześci: nieprzepuszczalnej zewnetrznej wyłozonej od srodka mikropolarem lub bambusem oraz wkładki chłonnej, wkladanej do srodka pieluszki
- otulacz czyli sama zewnetrzna, oddychajaca ale nieprzepuszczalna warstwa
- pieluszka formowana czyli to co wkłada się w otulacz (można też naszą zwyykła tetrę)
Ja bardzo się przekonałam do tego co piszą o tych pieluszkach i zakupiłam juz komplet 10 szt. naughty baby na allegro (chyba najbardziej atrakcyjna cena) - to na poczatek na pierwszy okres pieluszkowania; planuję jeszcze zakup zestawu otulacz+pieluszka do składania;
Na chustoforum mozna też znaleść info dot. poszczegolnych firm;
Dzięki wielkie za info!!!
Ja wlasnie dostalam dostawe moich pieluszek wielorazowych NaughtyBaby i juz je przepralam (trzeba je wyprac jakies 3-5 razy). No i czekaja na wrzesien kiedy to urodzi sie nasza corcia.
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ostola na moich naugty baby było napisane że raz tylko przeprać przed pierwszym uzyciem - po 3-4 razach to one uzyskuja pełną chłonnosc ale to da sie wyrobić bardzo szybko w trakcie już uzywania :) Ja i tak zakładam że na samym poczatku - puki maluszek nie przestanie robić do 20 kupek dziennie to będę używała pampersów a dopiero jak już będzie normalnie to wtedy wielorazowe :)
Ja używam Apple Cheeks i jestem zadowolona, moja Niunia też :)
W lato nie wyobrażałam sobie używania Pampersów! Od razu byłaby odparzona pupcia. U moich synków nie było takich problemów, ale córcia ma zdecydowanie za delikatną skórę żeby stosować papier z plastikiem (czytaj Pampersy:))
Już w ciąży możesz być super mamą!
www.supermama.boo.pl
Uzywam NaughtyBAby juz 5 miesiecy i szczerze mowiac nie polecam. A lepsze pieluchy. Ja kupilam duzy zestaw 16 pieluch + 32 wklady, a ze mam zamiar mloda odpieluchowac w lato to nie oplaca mi sie inwestowac w inne... Nie sa masakrczne, jak mala byla mlodsza to mocno przeciekaly, a teraz jest juz lepiej... Tylko troszke uciskaja na pleckach...
podbijam
hOOp

Moze wypowie sie mama praktykujaca - jakie wybrac, ile kupic?
na forum mamacafe jest forumka Pinklady ktora druga corke juz tak pieluchuje, ale musisz miec baslkon na sk;ladowanie brudnych :) ja nie mam
wystarczy wiadro z przykrywką, balkon niepotrzebny :)
Ja mam worek nie wiadro I jest ok..
No to po prawie 11 miesiacach uzywania wielorazowek moge podzielic sie troche doswiadczeniem :)
- na poczatku mielismy dwa zestawy: naugty baby (klasyczna kieszonka) 10 szt (plus dodatkowy wkład) i gDiapers (rodzaj zmodyfikowanego otulacza z wkładem) 6 szt (+ 6 dodatkowych).
- młody bardzo szybko wyrósł z gD. pomimo że miały być do 13 kg, z NB niedawno zrezygnowaliśmy
- taki zestaw wystarczał mi na 3 dni (w nocy jednak uzywam pampersow): po 2 dniach pranie wieczorem i na 3 dzien milalam jeszcze ok 6-7 pieluszek zanim wyschła duza partia.
- NB to typowe kieszonki i prawde mowiac po pewnym czasie wkurzalo mnie przygotowywanie pieluch po praniu, gD o wiele bardziej wygodne
- teraz uzywamy trzech otulaczy z jedenym zestawem prefoldów (6 szt.) i 16 wkładami (je trzeba stosować podwójnie w otulaczu bo pojedynczy juz mlody przesikuje).
- taki zestaw jak w/w tez wystarcza na około 3 dni
- jak dla mnie wersja otulacz plus prefold lub wkłady jest najwygodniejszy - jak koncza mi sie wkłady to ratuje sie zwykłą tetrą lub flanelką i tez jest spoko.
- samo pranie/suszenie itp nie jest jakos szczegolnie klopotliwe: otulacze schną dosłownie w 2-3h a pieluszek nie trzeba prasowac
- brudne pieluszki wrzucam do wiadra z pokrywa i dodaje kilka kropel naturalnego olejku herbacianego (dziala antybakteryjnie)
- do prania stosuje orzechy piorace i lyzeczke proszku do pieluszek nappyFresh (plus do plukania olejek herbaciany lub lawendowy)
- bardzo przydatne sa papierki celulozowe ktore kladzie sie miedzy pupe a pieluszke - przy kupce mozna calosc wrzucic do kibelka, a pieluszka nie wymaga jakiegos mega zapierania (przy siuskach papierek mozna wyprac)
Ogolnie jestem bardzo zadowolona i zakup pieluszek zwrocil mi sie po 3 miesiacach uzywania :)
Kupiłam najtańsze pieluszki na allegro. Do tego dokupiłam ok 20 dobrej jakości wkładów. Stosowaliśmy je wymiennie z huggies od 3 miesiaca życia. Myślę ze przy noworodku może być trudniej ze względu na duza ilość kupek:)) Stosowałam je przez ok 6 miesięcy. Czy zaoszczędziłam, nie wiem, ale pewne jest to ze malej pupka lepiej oddychała, a jak miała jakieś odparzenie to w wielorazówkach pupcia szybciej dochodziła do siebie. Niestety kilka moich pieluch zaczęło przeciekać, ale to moja wina gdyż przez pomyłkę wyprałam je 3 razy w zbyt gorącej wodzie.
ja mam na sprzedaż gdyby któraś chciała
jakie rodzaje jakich firm? mozesz dodac zdjecia z cennikiem?
http://allegro.pl/show_item.php?item=2175060903

i pozostałe

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2818042

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Podyplomowa rachunkowośc czy kurs na głównego księgowego (28 odpowiedzi)

Dziewczyny były już może podobne tematy, ale chodzi mi o opinie osób, które kończyły, co warto?

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

FAJNE msze dla dzieci gdzie w GDAŃSKU? (35 odpowiedzi)

no właśnie

do góry