Widok
proste świąteczne smakołyki :)
Dziewczyny potrzebuje pomocy i rady.
Jadę do narzeczonego za granicę na święta, to nasze 1 święta, które spędzimy zupełnie sami, także wiadomo, że coś muszę przygotować, tymbardziej, że moj biedny Tom, dawno nie miał okazji zjeść porządnych obiadów i jakiś innych "specjalnych" dań :) chcę się sprawdzić w roli przyszłej żony - kucharki, tymbardziej, że na święta Bożego Narodzenia też nie wracamy do Polski.
i tu moje pytanie,czy macie jakies fajne,smaczne sprawdzone przepisy ( nie za trudne i nie za wymyslne :P ) na dania?
może jakiś sałatki, przekąski, farsze do jajek, no nie wiem, cokolwiek :)
póki co uzbroiłam się w różnego rodzaju kurczaki zapiekane czymś tam i inne pomysły na.. :)
będę wdzięczna za pomoc, a może i ktoraś z Was też na tym skorzysta ;)
Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
Jadę do narzeczonego za granicę na święta, to nasze 1 święta, które spędzimy zupełnie sami, także wiadomo, że coś muszę przygotować, tymbardziej, że moj biedny Tom, dawno nie miał okazji zjeść porządnych obiadów i jakiś innych "specjalnych" dań :) chcę się sprawdzić w roli przyszłej żony - kucharki, tymbardziej, że na święta Bożego Narodzenia też nie wracamy do Polski.
i tu moje pytanie,czy macie jakies fajne,smaczne sprawdzone przepisy ( nie za trudne i nie za wymyslne :P ) na dania?
może jakiś sałatki, przekąski, farsze do jajek, no nie wiem, cokolwiek :)
póki co uzbroiłam się w różnego rodzaju kurczaki zapiekane czymś tam i inne pomysły na.. :)
będę wdzięczna za pomoc, a może i ktoraś z Was też na tym skorzysta ;)
faszerowane jajka:)
gotuje koło 5-6 jajek na twardo, po ostudzeniu przekrajam skorupiki na pół, wydrążam, do ugotowanych jajek dodaje natke pietruszki drobno pokrojonej, lyżkę masła,łyżkę bułki tartej i jedno świeże jajko,pieprz i sól,wsyztsko dokładnie mieszam aby powstała masa, faszeruje nią skorupki,na patelni podgrzewam masło, nafaszerowane skorupki wkładam do byłki tartej i na patelnie:)smażę pod przykryciem,smacznego
gotuje koło 5-6 jajek na twardo, po ostudzeniu przekrajam skorupiki na pół, wydrążam, do ugotowanych jajek dodaje natke pietruszki drobno pokrojonej, lyżkę masła,łyżkę bułki tartej i jedno świeże jajko,pieprz i sól,wsyztsko dokładnie mieszam aby powstała masa, faszeruje nią skorupki,na patelni podgrzewam masło, nafaszerowane skorupki wkładam do byłki tartej i na patelnie:)smażę pod przykryciem,smacznego
bociany napisał(a):
> faszerowane jajka:)
> gotuje koło 5-6 jajek na twardo, po ostudzeniu przekrajam
> skorupiki na pół, wydrążam, do ugotowanych jajek dodaje natke
> pietruszki drobno pokrojonej, lyżkę masła,łyżkę bułki tartej i
> jedno świeże jajko,pieprz i sól,wsyztsko dokładnie mieszam aby
> powstała masa, faszeruje nią skorupki,na patelni podgrzewam
> masło, nafaszerowane skorupki wkładam do byłki tartej i na
> patelnie:)smażę pod przykryciem,smacznego
robię troszkę inaczej :)
1) jajka ugotowane na twardo, przekroić na pół, białka i żółtka posiekać/zmielić/przecisnąć przez praskę)
do tego dodajesz łyżkę masła, posiekany drobno koperek, sól i pieprz - gotową masą napełniasz połówki skorupek(żeby farsz ciutkę wystawał), następnie "farszową" część maczasz w roztrzepanym jajku i bułce tartej, podsmażasz kilka minut na oleju (pod koniec smażenia dodaj troszkę masła na ładniejszy zapach)
2) ugotowane i obrane jajka kroimy na pół (wzdłuż - ale te już bez skorupek), wyjmujemy żółtka, :) żółtka mielimy, do tego mielimy kiełbasę (np. śląską, grillową, starowiejską bez skóry), dodajemy posiekany szczypiorek, trochę masła, sól, pieprz
jajka faszerujemy gotową masą - tak, żeby miały drugą (brakującą połówkę) z farszu (taką "górkę")
przed podaniem polać sosem (śmietana+musztarda) :) wszyscy zajadają się tymi jajcami ;) (aż trudno zliczyć do ilu domów poszedł już ten przepis)
możesz faszerować np. łososiem, tuńczykiem, pieczarkami, serem... :)
> faszerowane jajka:)
> gotuje koło 5-6 jajek na twardo, po ostudzeniu przekrajam
> skorupiki na pół, wydrążam, do ugotowanych jajek dodaje natke
> pietruszki drobno pokrojonej, lyżkę masła,łyżkę bułki tartej i
> jedno świeże jajko,pieprz i sól,wsyztsko dokładnie mieszam aby
> powstała masa, faszeruje nią skorupki,na patelni podgrzewam
> masło, nafaszerowane skorupki wkładam do byłki tartej i na
> patelnie:)smażę pod przykryciem,smacznego
robię troszkę inaczej :)
1) jajka ugotowane na twardo, przekroić na pół
do tego dodajesz łyżkę masła, posiekany drobno koperek, sól i pieprz - gotową masą napełniasz połówki skorupek(żeby farsz ciutkę wystawał), następnie "farszową" część maczasz w roztrzepanym jajku i bułce tartej, podsmażasz kilka minut na oleju (pod koniec smażenia dodaj troszkę masła na ładniejszy zapach)
2) ugotowane i obrane jajka kroimy na pół (wzdłuż - ale te już bez skorupek), wyjmujemy żółtka, :) żółtka mielimy, do tego mielimy kiełbasę (np. śląską, grillową, starowiejską bez skóry), dodajemy posiekany szczypiorek, trochę masła, sól, pieprz
jajka faszerujemy gotową masą - tak, żeby miały drugą (brakującą połówkę) z farszu (taką "górkę")
przed podaniem polać sosem (śmietana+musztarda) :) wszyscy zajadają się tymi jajcami ;) (aż trudno zliczyć do ilu domów poszedł już ten przepis)
możesz faszerować np. łososiem, tuńczykiem, pieczarkami, serem... :)
olenka_21 - taką szyneczkę możesz nafaszerować nawet sałatką jarzynową ;) albo pastą jajeczną (przepis niżej)
wiem, że koleżanka robi właśnie z pasta jajeczną, układa ruloniki na półmisku i zalewa galaretką (może być gotowa - z proszku, są takie fajne doprawione)
możesz też dać paski ogórka(obojętnie czy świeży, czy kiszony/konserwowy), papryki :)
wiem, że koleżanka robi właśnie z pasta jajeczną, układa ruloniki na półmisku i zalewa galaretką (może być gotowa - z proszku, są takie fajne doprawione)
możesz też dać paski ogórka(obojętnie czy świeży, czy kiszony/konserwowy), papryki :)
kiedyś na innym forum podałam kilka przepisów ;) teraz je tutaj przekopiuję :D
może Wam się spodobają ;)
kiedyś na święta zrobiłyśmy z moją Mamą pasztet z soją :) rewelacyjnie smakował z sosem tatarskim (za którym ogólnie nie przepadam) ;) można jeść z chlebkiem lub bez ;)
Pasztet z soją lub soczewicą
Składniki:
40 dkg nasion soi lub soczewicy
20 dkg surowego boczku
3 marchewki
2 pietruszki
pół selera
1 por
2 cebule
10 dkg orzechów włoskich
bulion
3 jajka
2 łyżki oleju
sól, pieprz, kolendra, gałka muszkatałowa, mielona papryka, tłuszcz, bułka tarta do formy
Soję/soczewicę zalać wodą, odstawić na noc. Zalać świeżą wodą i gotować aż będzie miękka, osączyć, zemleć. Cebulę i pora posiekać. Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce(grube oczka). Boczek pokroić, podsmażyć z warzywami na oleju, podlać bulionem i poddusić.
Zmieloną soję/soczewicę wymieszać z warzywami, jajkami(białka najlepiej ubić na sztywno), posiekanymi orzechami, przyprawić. Masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni C.
Udka po meksykańsku
Składniki:
ok 1,5 kg udek z kurczaka
mąka
2-3 jajka
olej
3-5 ząbków czosnku
1 duża cebula lub 2 mniejsze
1/3 kostki masła
100g pikantnego ketchupu
2 kostki rosołowe (drobiowe)
50 g octu
50 g cukru
sól, woda, duża łyżka powideł
Udka oczyścić, wytrybować (usunąć kości), umyć, osuszyć. Następnie obtoczyć w mące i jajku i usmażyć z każdej strony na złoto.
Czosnek i cebulę posiekać, wrzucić do garnka, dodać masło, ketchup, kostki rosołowe(rozpuszczone w 1/2 szkl. ciepłej wody), ocet, cukier, 1 łyżeczkę soli, 50g wody i dużą łyżkę powideł. Wszystko zagotować.
Udka ułożyć na blaszce i zalać "sosem" - piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C
może jest troszkę zabawy - ale warto ;) tym bardziej, że później można też troszkę zamrozić ;) Mój Mariusz zakochał się w tych udkach ;) (ostatnio robiłam na Sylwestra - może sos nie wygląda najładniej w czasie gotowania, ale efekt końcowy jest rewelacyjny)
Polecam Wam przepis na pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych... To jest piiiifffffnnnneeee ;)
pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia ameryańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań...
Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... Jeśli wolisz Zingera - bułkę itd...
A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby
- 3 pojedyncze piersi;
na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);
na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz;
panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłacznie Nestle Corn Flakes - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda);
oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.
Wykonanie: Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z maką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjać mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem).
Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor.
Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami
Bardzo smaczne są też piersi w cieście
piersi pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą DELIKAT DO MIĘS i odstawić na 30 minut
zrobić gęste ciasto z mąki i jajka, proszku do pieczenia(można dodać jakieś przyprawy)
kawałki piersi(znów za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków) maczamy w cieście i wrzucamy na głęboki olej - smażymy aż będą złote
podajemy z czym chcemy - ryż, ziemniaki, frytki + surówki
jeśli chcecie - piersi możecie zastąpić skrzydełkami lub udkami/pałkami tylko takie kawałki mięsa muszą być najpierw ugotowane - w wodzie z ziarenkami smaku(robiłam też z Vegetą itp. i jest różnica - z ziarenkami są smaczniejsze), zielem angielskim, pieprzem, liskiem laurowym - może też być z włoszczyzną (ze smaku zrobicie zupkę, a mięsko możecie zrobić w płatkach kukurydzianych lub cieście) - ale żeby się nie rozpadały(nie były za miękkie)
kilka sałatek
Sałatka ziemniaczana (przepis przywieziony z Niemiec przez sąsiadkę)
~ ugotowane ziemniaki
~ świeży ogórek
~ twaróg
~ szczypiorek (może być do tego mała cebula)
~ śmietana, dużo soli i biały pieprz
Ziemniaki kroimy w dość duże i grube plasterki (żeby było widać i czuć zębem co się je). Obranego ogórka kroimy wzdłuż na 2(a jeśli większy to na 4) i w plasterki. Szczypiorek(+ewentualną cebulę) drobno siekamy. Twaróg kruszymy. Wszystki mieszamy, dodajemy śmietanę, dużo soli(ta sałatka musi być lekko przesolona) i pieprz. Mieszamy dokładnie i wstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki.
Podajemy schłodzoną.
Ziemniaczana sałatka fantastycznie się sprawdza latem jako obiad lub kolacja...
Sałatka Jasieniowa (wspomnienie wypadów z przyjaciółkami na działkę)
~ puszka kukurydzy
~ czerwona papryka
~ pęczek szczypiorku
~ około 30 dag wędliny (jakiejś mielonki lub mortadeli)
~ majonez, sól, pieprz
Kukurydzę odsączamy. Paprykę kroimy w kostkę. Kiełbaska ładniej wygląda pokrojona w paseczki (mniej więcej 5mm x 20mm). Szczypiorek drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy majonez, sól i pieprz. Mieszamy.
Sałatka jest bardzo smaczna, łatwa i szybka w robieniu... Do tego bardzo ładnie wygląda - kolorki cieszą oczy
Sałatka z tuńczyka
~ puszka tuńczyka w sosie własnym (ja do każdej sałatki z tuńczykiem daję rozdrobnionego, ale to wg uznania)
~ puszka kukurydzy
~ 2 małe cebule
~ 3 duże lub 5 małych jajek ugotowanych na twardo
~ majonez, sól, pieprz
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Do miski wrzucamy cebulę, odsączonego tuńczyka i kukurydzę. Jajka drobno kroimy i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy majonezem, solą oraz pieprzem i mieszamy.
Sałatka z tuńczyka dla leniwych
~ puszka tuńczyka w sosie własnym
~ 3 jajka ugotowane na twardo
~ puszka "mieszanki meksykańskiej" BONDUELLE
majonez, sól, pieprz
Tuńczyka i mieszankę meksykańską odsączamy. Wsypujemy wszystko do miski, dodajemy pokrojone jajka. Przyprawiamy majonezem, solą i pieprzem.
Sałatka królewska
~ seler konserwowy (przeważnie biorę 2 słoiczki)
~ puszka kukurydzy
~ kilka plastrów ananasa z puszki
~ 3-4 jajka na twardo
~ 25-30 dag szynki/mielonki
~ kawałek pora
~ majonez, sól, pieprz
Odsączamy selera, ananasa i kukurydzę. Ananasa kroimy w kwałki, nitki selera też "ciachamy" w kilku miejscach. wrzucamy do miski. Dodajemy posiekane jajka i pora, wędlinę pokrojoną w paseczki. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem.
Bardzo smaczna sałatka, której podstawą jest seler konserwowy.
Sałatka pieczarkowo-serowa
~ podgotowane w osolonej wodzie pieczarki (minimum 0,5 kg - kurczą się)
~ żółty ser
~ zielona pietruszka
~ 1-2 ząbki czosnku
~ majonez, sól, pieprz
Ostudzone pieczarki kroimy w plasterki. Siekamy natkę pietruszki. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem mieszamy, wciskamy czosnek. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem.
sałatka GYROS
~ 3-4 piersi z kurczaka(większe)
~ 1 duża cebula lub dwie małe
~ 2 większe papryki czerwone
~ puszka kukurydzy
~ 4-5 ogórków kiszonych
~ kapusta pekińska
~ majonez
~ Vegeta ,pieprz
~ przyprawa do gyrosa(to musi byc tylko przyprawa do gyrosa nie ważne z jakiej firmy)
przygotowanie:
piersi z kurczaka pokroić w nieduże kawałki, a cebulke posiekać, wrzucić razem na patelnię, smażyć kilka minut, przyprawić(obficie) przyprawą do gyrosa i Vegetą do smaku :)
przekładamy do salaterki, na to warstwa pokrojonej w kostkę czerwonej papryki-->na to puszka kukurydzy-->dalej pokrojone w kostkę ogórki--> następnie smarujemy warstwą majonezu i na koniec dajemy poszatkowaną kapustę pekińską, lekko ją dociskamy i posypujemy Vegetą - odstawiamy na kilka godzin do lodówki :)
sałatka pyszna :) jeśli ktoś woli - może przemieszać składniki ;) ale slicznie wygląda warstwowa(te kolory)
osobiście wolę ogórki konserwowe ;) i piersi z kurczaka można też zastąpić udkami - tylko trzeba pobawić się w trybowanie :)
pasta jajeczna
kilka jajek na twardo, szczypiorek, majonez, sól i pieprz :)
jajka posiekać(ja przeciskam przez praskę do ziemniaków), dodać pokrojony szczypiorek, majonez(nie za dużo), sól i pieprz
kilka surówek (moje ulubione)
1. surówka z marchewki
starta marchewka + starte jabłko, trochę cukru i soku z cytryny (może być też ananas ) i łyżka śmietany
2. colesław (znalazłam kiedyś na http://www.gotowanie.wkl.pl/przepisy.php)
- 8 szklanek startej na grubych oczkach białej kapusty
- 1-2 startych na grubych oczkach marchwi
- 2 małe cebule
- 1/3 szklanki cukru pudru (może być nieco mniej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szkl. majonezu (najlepszy Winiary - lub można wymieszać łyżkę majonezu z łyżką jogurtu bałkańskiego lub śródziemnomorskiego - mój wypróbowany trik )
- 1/4 szkl. mleka (lub trochę mniej jeżeli majonez będzie bardzo gęsty)
- 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
Posiekaną kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski.
Dodać drobniutko posiekaną cebulkę.
Cukier wymieszać z pieprzem, solą, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji
polać warzywa i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
3. "śmietnik"
potrzebujemy:
~ sałatę (masłową lub lodową / może być kapusta pekińska)
~ puszkę kukurydzy
~ świeże pomidory (czerwone, żółte, pomarańczowe - jakie lubicie, ja mam zawsze wybór - nie ma to jak własne pomidorki )
~ świeży ogórek
~ rzodkiewki
~ szczypiorek, koperek
~ cebulę (białą, czerwoną lub żółtą - wedle gustu)
możemy też dać kolorowe papryki
a moja Mama dodaje jeszcze jabłko
no i najważniejsze - sos sałatkowy Knorra koperkowo-ziołowy(z innym smakiem nie ma już tego efektu) - najczęściej robię z 2 torebek, dodaję 6 łyżek oleju i 4 łyżki wody(a nie 2x3 jak wychodzi z przepisu na opakowaniu) - pomidorki i ogórek puszczą sok, więc sos nie może być za bardzo rozcieńczony wodą, bo nie będzie smaku
można dodać winogrona - ciekawy efekt
4. z kapusty pekińskiej I
- kapusta pekińska
- marchewka
- cebula
- zielona pietruszka
- majonez
- sól + pieprz
Poszatkować liście kapusty, dodać drobno posiekaną cebulką, startą na grubych oczkach(ja dodatkowo siekam-ładniej wygląda) marchewkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem. Surowka musi odstać przynajmniej 30minut
5. z kapusty pekińskiej II
- kapusta pekińska
- jabłko
- sos Knorra koperkowo-ziołowy(+woda i olej jak w przepisie)
W misce rozrobić sos, zetrzeć(na tarce) do niego jabłko i dodać poszatkowane liście kapusty. Odstawić
(można dodać ananasa albo mandarynki)
no i dla mnie nie ma Wielkanocy bez białej kiełbaski ;)
może Wam się spodobają ;)
kiedyś na święta zrobiłyśmy z moją Mamą pasztet z soją :) rewelacyjnie smakował z sosem tatarskim (za którym ogólnie nie przepadam) ;) można jeść z chlebkiem lub bez ;)
Pasztet z soją lub soczewicą
Składniki:
40 dkg nasion soi lub soczewicy
20 dkg surowego boczku
3 marchewki
2 pietruszki
pół selera
1 por
2 cebule
10 dkg orzechów włoskich
bulion
3 jajka
2 łyżki oleju
sól, pieprz, kolendra, gałka muszkatałowa, mielona papryka, tłuszcz, bułka tarta do formy
Soję/soczewicę zalać wodą, odstawić na noc. Zalać świeżą wodą i gotować aż będzie miękka, osączyć, zemleć. Cebulę i pora posiekać. Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce(grube oczka). Boczek pokroić, podsmażyć z warzywami na oleju, podlać bulionem i poddusić.
Zmieloną soję/soczewicę wymieszać z warzywami, jajkami(białka najlepiej ubić na sztywno), posiekanymi orzechami, przyprawić. Masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni C.
Udka po meksykańsku
Składniki:
ok 1,5 kg udek z kurczaka
mąka
2-3 jajka
olej
3-5 ząbków czosnku
1 duża cebula lub 2 mniejsze
1/3 kostki masła
100g pikantnego ketchupu
2 kostki rosołowe (drobiowe)
50 g octu
50 g cukru
sól, woda, duża łyżka powideł
Udka oczyścić, wytrybować (usunąć kości), umyć, osuszyć. Następnie obtoczyć w mące i jajku i usmażyć z każdej strony na złoto.
Czosnek i cebulę posiekać, wrzucić do garnka, dodać masło, ketchup, kostki rosołowe(rozpuszczone w 1/2 szkl. ciepłej wody), ocet, cukier, 1 łyżeczkę soli, 50g wody i dużą łyżkę powideł. Wszystko zagotować.
Udka ułożyć na blaszce i zalać "sosem" - piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C
może jest troszkę zabawy - ale warto ;) tym bardziej, że później można też troszkę zamrozić ;) Mój Mariusz zakochał się w tych udkach ;) (ostatnio robiłam na Sylwestra - może sos nie wygląda najładniej w czasie gotowania, ale efekt końcowy jest rewelacyjny)
Polecam Wam przepis na pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych... To jest piiiifffffnnnneeee ;)
pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia ameryańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań...
Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... Jeśli wolisz Zingera - bułkę itd...
A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby
- 3 pojedyncze piersi;
na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);
na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz;
panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłacznie Nestle Corn Flakes - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda);
oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.
Wykonanie: Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z maką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjać mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem).
Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor.
Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami
Bardzo smaczne są też piersi w cieście
piersi pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą DELIKAT DO MIĘS i odstawić na 30 minut
zrobić gęste ciasto z mąki i jajka, proszku do pieczenia(można dodać jakieś przyprawy)
kawałki piersi(znów za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków) maczamy w cieście i wrzucamy na głęboki olej - smażymy aż będą złote
podajemy z czym chcemy - ryż, ziemniaki, frytki + surówki
jeśli chcecie - piersi możecie zastąpić skrzydełkami lub udkami/pałkami tylko takie kawałki mięsa muszą być najpierw ugotowane - w wodzie z ziarenkami smaku(robiłam też z Vegetą itp. i jest różnica - z ziarenkami są smaczniejsze), zielem angielskim, pieprzem, liskiem laurowym - może też być z włoszczyzną (ze smaku zrobicie zupkę, a mięsko możecie zrobić w płatkach kukurydzianych lub cieście
kilka sałatek
Sałatka ziemniaczana (przepis przywieziony z Niemiec przez sąsiadkę)
~ ugotowane ziemniaki
~ świeży ogórek
~ twaróg
~ szczypiorek (może być do tego mała cebula)
~ śmietana, dużo soli i biały pieprz
Ziemniaki kroimy w dość duże i grube plasterki (żeby było widać i czuć zębem co się je). Obranego ogórka kroimy wzdłuż na 2(a jeśli większy to na 4) i w plasterki. Szczypiorek(+ewentualną cebulę) drobno siekamy. Twaróg kruszymy. Wszystki mieszamy, dodajemy śmietanę, dużo soli(ta sałatka musi być lekko przesolona) i pieprz. Mieszamy dokładnie i wstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki.
Podajemy schłodzoną.
Ziemniaczana sałatka fantastycznie się sprawdza latem jako obiad lub kolacja...
Sałatka Jasieniowa (wspomnienie wypadów z przyjaciółkami na działkę)
~ puszka kukurydzy
~ czerwona papryka
~ pęczek szczypiorku
~ około 30 dag wędliny (jakiejś mielonki lub mortadeli)
~ majonez, sól, pieprz
Kukurydzę odsączamy. Paprykę kroimy w kostkę. Kiełbaska ładniej wygląda pokrojona w paseczki (mniej więcej 5mm x 20mm). Szczypiorek drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy majonez, sól i pieprz. Mieszamy.
Sałatka jest bardzo smaczna, łatwa i szybka w robieniu... Do tego bardzo ładnie wygląda - kolorki cieszą oczy
Sałatka z tuńczyka
~ puszka tuńczyka w sosie własnym (ja do każdej sałatki z tuńczykiem daję rozdrobnionego, ale to wg uznania)
~ puszka kukurydzy
~ 2 małe cebule
~ 3 duże lub 5 małych jajek ugotowanych na twardo
~ majonez, sól, pieprz
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Do miski wrzucamy cebulę, odsączonego tuńczyka i kukurydzę. Jajka drobno kroimy i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy majonezem, solą oraz pieprzem i mieszamy.
Sałatka z tuńczyka dla leniwych
~ puszka tuńczyka w sosie własnym
~ 3 jajka ugotowane na twardo
~ puszka "mieszanki meksykańskiej" BONDUELLE
majonez, sól, pieprz
Tuńczyka i mieszankę meksykańską odsączamy. Wsypujemy wszystko do miski, dodajemy pokrojone jajka. Przyprawiamy majonezem, solą i pieprzem.
Sałatka królewska
~ seler konserwowy (przeważnie biorę 2 słoiczki)
~ puszka kukurydzy
~ kilka plastrów ananasa z puszki
~ 3-4 jajka na twardo
~ 25-30 dag szynki/mielonki
~ kawałek pora
~ majonez, sól, pieprz
Odsączamy selera, ananasa i kukurydzę. Ananasa kroimy w kwałki, nitki selera też "ciachamy" w kilku miejscach. wrzucamy do miski. Dodajemy posiekane jajka i pora, wędlinę pokrojoną w paseczki. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem.
Bardzo smaczna sałatka, której podstawą jest seler konserwowy.
Sałatka pieczarkowo-serowa
~ podgotowane w osolonej wodzie pieczarki (minimum 0,5 kg - kurczą się)
~ żółty ser
~ zielona pietruszka
~ 1-2 ząbki czosnku
~ majonez, sól, pieprz
Ostudzone pieczarki kroimy w plasterki. Siekamy natkę pietruszki. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem mieszamy, wciskamy czosnek. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem.
sałatka GYROS
~ 3-4 piersi z kurczaka(większe)
~ 1 duża cebula lub dwie małe
~ 2 większe papryki czerwone
~ puszka kukurydzy
~ 4-5 ogórków kiszonych
~ kapusta pekińska
~ majonez
~ Vegeta ,pieprz
~ przyprawa do gyrosa(to musi byc tylko przyprawa do gyrosa nie ważne z jakiej firmy)
przygotowanie:
piersi z kurczaka pokroić w nieduże kawałki, a cebulke posiekać, wrzucić razem na patelnię, smażyć kilka minut, przyprawić(obficie) przyprawą do gyrosa i Vegetą do smaku :)
przekładamy do salaterki, na to warstwa pokrojonej w kostkę czerwonej papryki-->na to puszka kukurydzy-->dalej pokrojone w kostkę ogórki--> następnie smarujemy warstwą majonezu i na koniec dajemy poszatkowaną kapustę pekińską, lekko ją dociskamy i posypujemy Vegetą - odstawiamy na kilka godzin do lodówki :)
sałatka pyszna :) jeśli ktoś woli - może przemieszać składniki ;) ale slicznie wygląda warstwowa(te kolory)
osobiście wolę ogórki konserwowe ;) i piersi z kurczaka można też zastąpić udkami - tylko trzeba pobawić się w trybowanie :)
pasta jajeczna
kilka jajek na twardo, szczypiorek, majonez, sól i pieprz :)
jajka posiekać(ja przeciskam przez praskę do ziemniaków), dodać pokrojony szczypiorek, majonez(nie za dużo), sól i pieprz
kilka surówek (moje ulubione)
1. surówka z marchewki
starta marchewka + starte jabłko, trochę cukru i soku z cytryny (może być też ananas ) i łyżka śmietany
2. colesław (znalazłam kiedyś na http://www.gotowanie.wkl.pl/przepisy.php)
- 8 szklanek startej na grubych oczkach białej kapusty
- 1-2 startych na grubych oczkach marchwi
- 2 małe cebule
- 1/3 szklanki cukru pudru (może być nieco mniej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szkl. majonezu (najlepszy Winiary - lub można wymieszać łyżkę majonezu z łyżką jogurtu bałkańskiego lub śródziemnomorskiego - mój wypróbowany trik )
- 1/4 szkl. mleka (lub trochę mniej jeżeli majonez będzie bardzo gęsty)
- 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
Posiekaną kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski.
Dodać drobniutko posiekaną cebulkę.
Cukier wymieszać z pieprzem, solą, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji
polać warzywa i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
3. "śmietnik"
potrzebujemy:
~ sałatę (masłową lub lodową / może być kapusta pekińska)
~ puszkę kukurydzy
~ świeże pomidory (czerwone, żółte, pomarańczowe - jakie lubicie, ja mam zawsze wybór - nie ma to jak własne pomidorki )
~ świeży ogórek
~ rzodkiewki
~ szczypiorek, koperek
~ cebulę (białą, czerwoną lub żółtą - wedle gustu)
możemy też dać kolorowe papryki
a moja Mama dodaje jeszcze jabłko
no i najważniejsze - sos sałatkowy Knorra koperkowo-ziołowy(z innym smakiem nie ma już tego efektu) - najczęściej robię z 2 torebek, dodaję 6 łyżek oleju i 4 łyżki wody(a nie 2x3 jak wychodzi z przepisu na opakowaniu) - pomidorki i ogórek puszczą sok, więc sos nie może być za bardzo rozcieńczony wodą, bo nie będzie smaku
można dodać winogrona - ciekawy efekt
4. z kapusty pekińskiej I
- kapusta pekińska
- marchewka
- cebula
- zielona pietruszka
- majonez
- sól + pieprz
Poszatkować liście kapusty, dodać drobno posiekaną cebulką, startą na grubych oczkach(ja dodatkowo siekam-ładniej wygląda) marchewkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem. Surowka musi odstać przynajmniej 30minut
5. z kapusty pekińskiej II
- kapusta pekińska
- jabłko
- sos Knorra koperkowo-ziołowy(+woda i olej jak w przepisie)
W misce rozrobić sos, zetrzeć(na tarce) do niego jabłko i dodać poszatkowane liście kapusty. Odstawić
(można dodać ananasa albo mandarynki)
no i dla mnie nie ma Wielkanocy bez białej kiełbaski ;)
RYBA PO JAPOŃSKU:
Składniki:
80 dkg filetów (u nas morszczuk lub panga)
1 większa cebula
1 słoik ogórków konserwowych
1 słoik papryki konserwowej
sól, pieprz do przypraw.ryby (lub zamiast tego vegeta)
Zalewa:
3/4 litra wody
mały słoiczek ketchupu
2 łyżki octu
2 łyżki cukru
1/2 szkl. oleju
wszystko zagotować
Ciasto nalesnikowe do ryby:
1/2 szkl. wody
1/2 szkl.mąki
1 jajko
Filety posypac solą (pieprzem, vegetą-co kto lubi) do ciasta i na patelnię (ja ryby nie rozmrażam, czasami na chwilę wkładam pod kran z ciepła wodą). Papryka, ogórki pokroic w kostkę (tak aby tego było po równo mniej więcej, cebula także w kostkę i wszytsko wymieszać. Do miseczki układac warstwami: warzywa ryba. Wszystko zalać przegotowaną goracą zalewą. PYCHOTKA - najlepsza jest taka co postoi w tej zalewie jakic czas
Składniki:
80 dkg filetów (u nas morszczuk lub panga)
1 większa cebula
1 słoik ogórków konserwowych
1 słoik papryki konserwowej
sól, pieprz do przypraw.ryby (lub zamiast tego vegeta)
Zalewa:
3/4 litra wody
mały słoiczek ketchupu
2 łyżki octu
2 łyżki cukru
1/2 szkl. oleju
wszystko zagotować
Ciasto nalesnikowe do ryby:
1/2 szkl. wody
1/2 szkl.mąki
1 jajko
Filety posypac solą (pieprzem, vegetą-co kto lubi) do ciasta i na patelnię (ja ryby nie rozmrażam, czasami na chwilę wkładam pod kran z ciepła wodą). Papryka, ogórki pokroic w kostkę (tak aby tego było po równo mniej więcej, cebula także w kostkę i wszytsko wymieszać. Do miseczki układac warstwami: warzywa ryba. Wszystko zalać przegotowaną goracą zalewą. PYCHOTKA - najlepsza jest taka co postoi w tej zalewie jakic czas
śledzie w zalewie curry:)przepyszne
0,5 szklanki octu, 0,5 szklanki cukru, 3 szklanki wody, ziele ang., liść laurowy pieprz- zagotować ostudzić i zalać śledzie solone wymoczone na ok 12 gzodz. ugotować na oleju 0,5 szkl. oleju - 4 pokrojone cebule, słoiczek koncentratu, trochę keczupu, 2 łyżeczki cary, sól, pieprz do smaku, rodzynki, kilka kropli magi - ostrudzonym sosem zalać wyjęte z zalewy śledzie - smacznego
0,5 szklanki octu, 0,5 szklanki cukru, 3 szklanki wody, ziele ang., liść laurowy pieprz- zagotować ostudzić i zalać śledzie solone wymoczone na ok 12 gzodz. ugotować na oleju 0,5 szkl. oleju - 4 pokrojone cebule, słoiczek koncentratu, trochę keczupu, 2 łyżeczki cary, sól, pieprz do smaku, rodzynki, kilka kropli magi - ostrudzonym sosem zalać wyjęte z zalewy śledzie - smacznego
hej dziewczyny, no ja juz od wczoraj jestem w domu w Hilltown. no i moja walka z przygotowaniem swiat wlasnie sie rozpoczela :) zrobilam wlasnie salatke z gyrosa ( 1 raz sama) i wyszla super, przepyszna :)
teraz wlasnie mysle co dalej zrobic...hmm... bo na te faszerowane jajka to chyba ciut za szybko,jutro sie za nie wezme :)
moze zrobie serniczka :P
teraz wlasnie mysle co dalej zrobic...hmm... bo na te faszerowane jajka to chyba ciut za szybko,jutro sie za nie wezme :)
moze zrobie serniczka :P
galareta zrobiona z rosołu - na spd dajesz groszek konserwowy i ugotowaną marchewkę, mięso i zalewasz
do rosołu dodajesz zelatynę i jest ok
z ciast- sernik z brzoskiwniami, mazurek, babka 3 kolorowa z jabłkami, keks
Sprawdzone przepisy moje własne:
Sernik z brzoskwiniami
Kruszonka
Piana
Brzoskwinie
Ser
Ciasto
Ciasto: 3szklanki mąki,
½ szklanki cukru pudru,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 margaryna,
5 zółtek
cukier waniliowy.
Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, 1 część do zamrażalnika.
Masa serowa: 60 dag sera,
1 budyń śmietankowy,
1 margaryna,
1 całe jajko,
cukier waniliowy,
½ szklanki cukru.
Ser przekręcić przez maszynkę 2 razy, margarynę ucierać z cukrem, dodać jajko, ucierać dodać budyń- ucierać, dodać ser ucierać.Wyłożyć masę serową na ciasto w blaszce. Na masę serową położyć brzoskwinie. Z 5 białek i niepełnej szklanki cukru ubić pianę, wyłożyć na brzoskwinie, posypać kruszonką.
Mazurek bez pieczenia
Masa: 15 dag masła,
15 dag margaryny,
25 dag cukru pudru,
3 jaja,
4 paczki herbatników,
10 dag orzechów,
10 dag rodzynków,
2-3 łyżki kakao,
pół tabliczki czekolady,
2 wafle,
Polewa:1/2 szklanki śmietany,
1 szklanka cukru,
4 łyżki kakao lub pół tabliczki czekolady.
Masło i margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym jaju. Po dokładnym utarciu masy dodawać zmielone herbatniki, rodzynki, pokruszoną czekoladę, posiekane orzechy i kakao. Masę włożyć między wafle.
Polewa: Do garnka wlać śmietanę, wsypać cukier i od chwili zawrzenia gotować 5 minut. Po lekkim ochłodzeniu dodać kakao lub czekoladę i jeszcze ciepłą masą polać wafel. Po wierzchu można posypać wiórkami kokosowymi.
Babka 3 kolorowa
5 jaj,
1 szklanka cukru pudru,
1 margaryna,
1 ½szklanki mąki pszennej,
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu,
3-4 łyżeczki oliwy,
2 łyżki maku,
2 łyżki kakao,
zapach waniliowy, migdałowy, rumowy.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i margaryną. Do tego dodać mąkę + proszek + oliwa + ocet –wszystko ukręcić. Na końcu dodać ubite białka.
Ciasto podzielić na 3 części.
Do 1 części dodać 2 łyżki kakao i wanilię,
Do 2 części dodać ukręcony mak i migdałowy zapach,
Do 3 części dodać zapach rumowy lub arakowy.
Na spód dać ciasto z kakao, potem z makiem, na końcu białe. mozna na kazdą warstwę poukładac ósemki jabłek - bedzi ejescze smaczniejsze :) Piec około 45 minut.
Babka z jabłkami
1 margaryna,
6 jaj,
1 ½ szklanki cukru i cukier waniliowy,
2 szklanki mąki,
5 łyżek oliwy,
1/3 szklanki maku,
4 jabłka,
bakalie,
zapach migdałowy,
3 łyżki kakao.
Żółtka, masło i cukier utrzeć do białości, dodać mąkę z proszkiem i dalej ucierać. Dodać oliwę i ucierać. Na końcu dodać ubitą pianę.
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, olejek migdałowy, bakalie, wymieszać i wlać na tortownicę.
Na ciasto położyć połowę pokrajanych w ósemki jabłka. Wylać drugie ciasto wymieszane z kakao i znów jabłka. Na jabłka wylać pozostałe ciasto białe. Po upieczeniu polać polewą z orzechami.
Pijak
Placek tortowy:
30 dag mąki (2 szklanki),
15 dag cukru (niepełna szklanka),
2 łyżki ciepłego, naturalnego miodu,
1 łyżka sody,
1 jajo,
8 dag margaryny,.
Zagnieść wszystko i upiec 2 placki.
Biszkopt:
4 jaja,
1 szklanka cukru,
2 łyżki wody,
0,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki maki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku.
Białka ubić z cukrem, dodając po 1 żółtku .Potem dodać resztę składników. Upiec.
Masa:
10 dag (1/2szklanki) cukru,
0,5 litra mleka,
1 łyżka mąki pszennej,
1łyżka mąki ziemniaczanej,
1 cukier waniliowy,
¾ margaryny.
Odlać1/2 szklanki mleka do rozrobienia mąki .Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Wlać mąkę rozrobioną. Jak zgęstnieje zdjąć z ognia. Dodać masło i ukręcić łyżką. Smarować placki gorącą masą . Placek biszkoptowy przed smarowaniem nasączyć 1 szklanką alkoholu. Układać:
Placek tortowy+ masa +placek biszkoptowy nasączony +masa +placek tortowy. Na wierzch polewa.
Niebo w gębie
Biszkopt:
4 jaja,
1 szklanka cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1szklanka pszennej,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka kakao.
Składniki ubić na koniec dodać kakao i proszek
Masa makowa:
2 szklanki maku sparzyć, zemleć, dodać 1 szklankę cukru. Do rondla dodać ¼ kostki masła, wsypać zmielony mak, rodzynki, olejek migdałowy, 1 łyżeczkę miodu, i prażyć 15 minut.
Do zmielonego maku dodać 2 żółtka ubite z cukrem (5 łyżek cukru ). Wymieszać i wyłożyć na ostygły placek.
Masa orzechowa:
10 dag zmielonych orzechów ziemnych,
½ szklanki gorącego mleka zagotować z cukrem (2 łyżki) i wlać do orzechów. Ucierać do wystygnięcia. 25 dag masła utrzeć na puch i dodać orzechy, ucierać. Wyłożyć na masę makową. Polać polewą
faszerowane jajka -
ja robię tak - wyjmuję zółtka i mieszam z majonezem
dziele na kilka czesci i dokazdej dodaję jeden składnik: papryke marynowaną, pieczarki, ser zółty, grzybki marynowane, szczypiorek.
z połówkek jajek wydrązam jeszcze wiecej baiłka - tak zeby zostało jak najwiecej mijsac na włozenie farszu
do rosołu dodajesz zelatynę i jest ok
z ciast- sernik z brzoskiwniami, mazurek, babka 3 kolorowa z jabłkami, keks
Sprawdzone przepisy moje własne:
Sernik z brzoskwiniami
Kruszonka
Piana
Brzoskwinie
Ser
Ciasto
Ciasto: 3szklanki mąki,
½ szklanki cukru pudru,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 margaryna,
5 zółtek
cukier waniliowy.
Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, 1 część do zamrażalnika.
Masa serowa: 60 dag sera,
1 budyń śmietankowy,
1 margaryna,
1 całe jajko,
cukier waniliowy,
½ szklanki cukru.
Ser przekręcić przez maszynkę 2 razy, margarynę ucierać z cukrem, dodać jajko, ucierać dodać budyń- ucierać, dodać ser ucierać.Wyłożyć masę serową na ciasto w blaszce. Na masę serową położyć brzoskwinie. Z 5 białek i niepełnej szklanki cukru ubić pianę, wyłożyć na brzoskwinie, posypać kruszonką.
Mazurek bez pieczenia
Masa: 15 dag masła,
15 dag margaryny,
25 dag cukru pudru,
3 jaja,
4 paczki herbatników,
10 dag orzechów,
10 dag rodzynków,
2-3 łyżki kakao,
pół tabliczki czekolady,
2 wafle,
Polewa:1/2 szklanki śmietany,
1 szklanka cukru,
4 łyżki kakao lub pół tabliczki czekolady.
Masło i margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym jaju. Po dokładnym utarciu masy dodawać zmielone herbatniki, rodzynki, pokruszoną czekoladę, posiekane orzechy i kakao. Masę włożyć między wafle.
Polewa: Do garnka wlać śmietanę, wsypać cukier i od chwili zawrzenia gotować 5 minut. Po lekkim ochłodzeniu dodać kakao lub czekoladę i jeszcze ciepłą masą polać wafel. Po wierzchu można posypać wiórkami kokosowymi.
Babka 3 kolorowa
5 jaj,
1 szklanka cukru pudru,
1 margaryna,
1 ½szklanki mąki pszennej,
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka octu,
3-4 łyżeczki oliwy,
2 łyżki maku,
2 łyżki kakao,
zapach waniliowy, migdałowy, rumowy.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i margaryną. Do tego dodać mąkę + proszek + oliwa + ocet –wszystko ukręcić. Na końcu dodać ubite białka.
Ciasto podzielić na 3 części.
Do 1 części dodać 2 łyżki kakao i wanilię,
Do 2 części dodać ukręcony mak i migdałowy zapach,
Do 3 części dodać zapach rumowy lub arakowy.
Na spód dać ciasto z kakao, potem z makiem, na końcu białe. mozna na kazdą warstwę poukładac ósemki jabłek - bedzi ejescze smaczniejsze :) Piec około 45 minut.
Babka z jabłkami
1 margaryna,
6 jaj,
1 ½ szklanki cukru i cukier waniliowy,
2 szklanki mąki,
5 łyżek oliwy,
1/3 szklanki maku,
4 jabłka,
bakalie,
zapach migdałowy,
3 łyżki kakao.
Żółtka, masło i cukier utrzeć do białości, dodać mąkę z proszkiem i dalej ucierać. Dodać oliwę i ucierać. Na końcu dodać ubitą pianę.
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, olejek migdałowy, bakalie, wymieszać i wlać na tortownicę.
Na ciasto położyć połowę pokrajanych w ósemki jabłka. Wylać drugie ciasto wymieszane z kakao i znów jabłka. Na jabłka wylać pozostałe ciasto białe. Po upieczeniu polać polewą z orzechami.
Pijak
Placek tortowy:
30 dag mąki (2 szklanki),
15 dag cukru (niepełna szklanka),
2 łyżki ciepłego, naturalnego miodu,
1 łyżka sody,
1 jajo,
8 dag margaryny,.
Zagnieść wszystko i upiec 2 placki.
Biszkopt:
4 jaja,
1 szklanka cukru,
2 łyżki wody,
0,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki maki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku.
Białka ubić z cukrem, dodając po 1 żółtku .Potem dodać resztę składników. Upiec.
Masa:
10 dag (1/2szklanki) cukru,
0,5 litra mleka,
1 łyżka mąki pszennej,
1łyżka mąki ziemniaczanej,
1 cukier waniliowy,
¾ margaryny.
Odlać1/2 szklanki mleka do rozrobienia mąki .Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Wlać mąkę rozrobioną. Jak zgęstnieje zdjąć z ognia. Dodać masło i ukręcić łyżką. Smarować placki gorącą masą . Placek biszkoptowy przed smarowaniem nasączyć 1 szklanką alkoholu. Układać:
Placek tortowy+ masa +placek biszkoptowy nasączony +masa +placek tortowy. Na wierzch polewa.
Niebo w gębie
Biszkopt:
4 jaja,
1 szklanka cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1szklanka pszennej,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka kakao.
Składniki ubić na koniec dodać kakao i proszek
Masa makowa:
2 szklanki maku sparzyć, zemleć, dodać 1 szklankę cukru. Do rondla dodać ¼ kostki masła, wsypać zmielony mak, rodzynki, olejek migdałowy, 1 łyżeczkę miodu, i prażyć 15 minut.
Do zmielonego maku dodać 2 żółtka ubite z cukrem (5 łyżek cukru ). Wymieszać i wyłożyć na ostygły placek.
Masa orzechowa:
10 dag zmielonych orzechów ziemnych,
½ szklanki gorącego mleka zagotować z cukrem (2 łyżki) i wlać do orzechów. Ucierać do wystygnięcia. 25 dag masła utrzeć na puch i dodać orzechy, ucierać. Wyłożyć na masę makową. Polać polewą
faszerowane jajka -
ja robię tak - wyjmuję zółtka i mieszam z majonezem
dziele na kilka czesci i dokazdej dodaję jeden składnik: papryke marynowaną, pieczarki, ser zółty, grzybki marynowane, szczypiorek.
z połówkek jajek wydrązam jeszcze wiecej baiłka - tak zeby zostało jak najwiecej mijsac na włozenie farszu
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com