Widok

proste świąteczne smakołyki :)

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny potrzebuje pomocy i rady.

Jadę do narzeczonego za granicę na święta, to nasze 1 święta, które spędzimy zupełnie sami, także wiadomo, że coś muszę przygotować, tymbardziej, że moj biedny Tom, dawno nie miał okazji zjeść porządnych obiadów i jakiś innych "specjalnych" dań :) chcę się sprawdzić w roli przyszłej żony - kucharki, tymbardziej, że na święta Bożego Narodzenia też nie wracamy do Polski.

i tu moje pytanie,czy macie jakies fajne,smaczne sprawdzone przepisy ( nie za trudne i nie za wymyslne :P ) na dania?
może jakiś sałatki, przekąski, farsze do jajek, no nie wiem, cokolwiek :)
póki co uzbroiłam się w różnego rodzaju kurczaki zapiekane czymś tam i inne pomysły na.. :)

będę wdzięczna za pomoc, a może i ktoraś z Was też na tym skorzysta ;)

Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
faszerowane jajka:)
gotuje koło 5-6 jajek na twardo, po ostudzeniu przekrajam skorupiki na pół, wydrążam, do ugotowanych jajek dodaje natke pietruszki drobno pokrojonej, lyżkę masła,łyżkę bułki tartej i jedno świeże jajko,pieprz i sól,wsyztsko dokładnie mieszam aby powstała masa, faszeruje nią skorupki,na patelni podgrzewam masło, nafaszerowane skorupki wkładam do byłki tartej i na patelnie:)smażę pod przykryciem,smacznego

image
bociany napisał(a):

> faszerowane jajka:)
> gotuje koło 5-6 jajek na twardo, po ostudzeniu przekrajam
> skorupiki na pół, wydrążam, do ugotowanych jajek dodaje natke
> pietruszki drobno pokrojonej, lyżkę masła,łyżkę bułki tartej i
> jedno świeże jajko,pieprz i sól,wsyztsko dokładnie mieszam aby
> powstała masa, faszeruje nią skorupki,na patelni podgrzewam
> masło, nafaszerowane skorupki wkładam do byłki tartej i na
> patelnie:)smażę pod przykryciem,smacznego

robię troszkę inaczej :)

1) jajka ugotowane na twardo, przekroić na pół , białka i żółtka posiekać/zmielić/przecisnąć przez praskę)
do tego dodajesz łyżkę masła, posiekany drobno koperek, sól i pieprz - gotową masą napełniasz połówki skorupek(żeby farsz ciutkę wystawał), następnie "farszową" część maczasz w roztrzepanym jajku i bułce tartej, podsmażasz kilka minut na oleju (pod koniec smażenia dodaj troszkę masła na ładniejszy zapach)

2) ugotowane i obrane jajka kroimy na pół (wzdłuż - ale te już bez skorupek), wyjmujemy żółtka, :) żółtka mielimy, do tego mielimy kiełbasę (np. śląską, grillową, starowiejską bez skóry), dodajemy posiekany szczypiorek, trochę masła, sól, pieprz
jajka faszerujemy gotową masą - tak, żeby miały drugą (brakującą połówkę) z farszu (taką "górkę")
przed podaniem polać sosem (śmietana+musztarda) :) wszyscy zajadają się tymi jajcami ;) (aż trudno zliczyć do ilu domów poszedł już ten przepis)

możesz faszerować np. łososiem, tuńczykiem, pieczarkami, serem... :)

hihi to widze ze bede musiala sie uzbroic w duza ilosć jaj :P
a jakis smaczny sos, to moze tatarki, albo czosnkowy co myslicie?

a moze cos jeszcze? moze jakas fajna szyneczka faszerowana?taki ruloniki

olenka_21 - taką szyneczkę możesz nafaszerować nawet sałatką jarzynową ;) albo pastą jajeczną (przepis niżej)
wiem, że koleżanka robi właśnie z pasta jajeczną, układa ruloniki na półmisku i zalewa galaretką (może być gotowa - z proszku, są takie fajne doprawione)

możesz też dać paski ogórka(obojętnie czy świeży, czy kiszony/konserwowy), papryki :)

kiedyś na innym forum podałam kilka przepisów ;) teraz je tutaj przekopiuję :D

może Wam się spodobają ;)

kiedyś na święta zrobiłyśmy z moją Mamą pasztet z soją :) rewelacyjnie smakował z sosem tatarskim (za którym ogólnie nie przepadam) ;) można jeść z chlebkiem lub bez ;)

Pasztet z soją lub soczewicą

Składniki:
40 dkg nasion soi lub soczewicy
20 dkg surowego boczku
3 marchewki
2 pietruszki
pół selera
1 por
2 cebule
10 dkg orzechów włoskich
bulion
3 jajka
2 łyżki oleju
sól, pieprz, kolendra, gałka muszkatałowa, mielona papryka, tłuszcz, bułka tarta do formy

Soję/soczewicę zalać wodą, odstawić na noc. Zalać świeżą wodą i gotować aż będzie miękka, osączyć, zemleć. Cebulę i pora posiekać. Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce(grube oczka). Boczek pokroić, podsmażyć z warzywami na oleju, podlać bulionem i poddusić.
Zmieloną soję/soczewicę wymieszać z warzywami, jajkami(białka najlepiej ubić na sztywno), posiekanymi orzechami, przyprawić. Masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni C.

Udka po meksykańsku

Składniki:
ok 1,5 kg udek z kurczaka
mąka
2-3 jajka
olej
3-5 ząbków czosnku
1 duża cebula lub 2 mniejsze
1/3 kostki masła
100g pikantnego ketchupu
2 kostki rosołowe (drobiowe)
50 g octu
50 g cukru
sól, woda, duża łyżka powideł

Udka oczyścić, wytrybować (usunąć kości), umyć, osuszyć. Następnie obtoczyć w mące i jajku i usmażyć z każdej strony na złoto.

Czosnek i cebulę posiekać, wrzucić do garnka, dodać masło, ketchup, kostki rosołowe(rozpuszczone w 1/2 szkl. ciepłej wody), ocet, cukier, 1 łyżeczkę soli, 50g wody i dużą łyżkę powideł. Wszystko zagotować.
Udka ułożyć na blaszce i zalać "sosem" - piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C

może jest troszkę zabawy - ale warto ;) tym bardziej, że później można też troszkę zamrozić ;) Mój Mariusz zakochał się w tych udkach ;) (ostatnio robiłam na Sylwestra - może sos nie wygląda najładniej w czasie gotowania, ale efekt końcowy jest rewelacyjny)

Polecam Wam przepis na pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych... To jest piiiifffffnnnneeee ;)

pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia ameryańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań...

Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... Jeśli wolisz Zingera - bułkę itd...

A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby
- 3 pojedyncze piersi;

na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);

na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz;

panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłacznie Nestle Corn Flakes - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda);
oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.

Wykonanie: Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z maką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjać mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem).
Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor.

Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami

Bardzo smaczne są też piersi w cieście

piersi pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą DELIKAT DO MIĘS i odstawić na 30 minut
zrobić gęste ciasto z mąki i jajka, proszku do pieczenia(można dodać jakieś przyprawy)
kawałki piersi(znów za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków) maczamy w cieście i wrzucamy na głęboki olej - smażymy aż będą złote

podajemy z czym chcemy - ryż, ziemniaki, frytki + surówki

jeśli chcecie - piersi możecie zastąpić skrzydełkami lub udkami/pałkami tylko takie kawałki mięsa muszą być najpierw ugotowane - w wodzie z ziarenkami smaku(robiłam też z Vegetą itp. i jest różnica - z ziarenkami są smaczniejsze), zielem angielskim, pieprzem, liskiem laurowym - może też być z włoszczyzną (ze smaku zrobicie zupkę, a mięsko możecie zrobić w płatkach kukurydzianych lub cieście) - ale żeby się nie rozpadały(nie były za miękkie)

kilka sałatek

Sałatka ziemniaczana (przepis przywieziony z Niemiec przez sąsiadkę)
~ ugotowane ziemniaki
~ świeży ogórek
~ twaróg
~ szczypiorek (może być do tego mała cebula)
~ śmietana, dużo soli i biały pieprz

Ziemniaki kroimy w dość duże i grube plasterki (żeby było widać i czuć zębem co się je). Obranego ogórka kroimy wzdłuż na 2(a jeśli większy to na 4) i w plasterki. Szczypiorek(+ewentualną cebulę) drobno siekamy. Twaróg kruszymy. Wszystki mieszamy, dodajemy śmietanę, dużo soli(ta sałatka musi być lekko przesolona) i pieprz. Mieszamy dokładnie i wstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki.
Podajemy schłodzoną.
Ziemniaczana sałatka fantastycznie się sprawdza latem jako obiad lub kolacja...

Sałatka Jasieniowa (wspomnienie wypadów z przyjaciółkami na działkę)
~ puszka kukurydzy
~ czerwona papryka
~ pęczek szczypiorku
~ około 30 dag wędliny (jakiejś mielonki lub mortadeli)
~ majonez, sól, pieprz

Kukurydzę odsączamy. Paprykę kroimy w kostkę. Kiełbaska ładniej wygląda pokrojona w paseczki (mniej więcej 5mm x 20mm). Szczypiorek drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy majonez, sól i pieprz. Mieszamy.
Sałatka jest bardzo smaczna, łatwa i szybka w robieniu... Do tego bardzo ładnie wygląda - kolorki cieszą oczy

Sałatka z tuńczyka
~ puszka tuńczyka w sosie własnym (ja do każdej sałatki z tuńczykiem daję rozdrobnionego, ale to wg uznania)
~ puszka kukurydzy
~ 2 małe cebule
~ 3 duże lub 5 małych jajek ugotowanych na twardo
~ majonez, sól, pieprz

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Do miski wrzucamy cebulę, odsączonego tuńczyka i kukurydzę. Jajka drobno kroimy i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy majonezem, solą oraz pieprzem i mieszamy.

Sałatka z tuńczyka dla leniwych
~ puszka tuńczyka w sosie własnym
~ 3 jajka ugotowane na twardo
~ puszka "mieszanki meksykańskiej" BONDUELLE
majonez, sól, pieprz

Tuńczyka i mieszankę meksykańską odsączamy. Wsypujemy wszystko do miski, dodajemy pokrojone jajka. Przyprawiamy majonezem, solą i pieprzem.

Sałatka królewska
~ seler konserwowy (przeważnie biorę 2 słoiczki)
~ puszka kukurydzy
~ kilka plastrów ananasa z puszki
~ 3-4 jajka na twardo
~ 25-30 dag szynki/mielonki
~ kawałek pora
~ majonez, sól, pieprz

Odsączamy selera, ananasa i kukurydzę. Ananasa kroimy w kwałki, nitki selera też "ciachamy" w kilku miejscach. wrzucamy do miski. Dodajemy posiekane jajka i pora, wędlinę pokrojoną w paseczki. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem.
Bardzo smaczna sałatka, której podstawą jest seler konserwowy.

Sałatka pieczarkowo-serowa
~ podgotowane w osolonej wodzie pieczarki (minimum 0,5 kg - kurczą się)
~ żółty ser
~ zielona pietruszka
~ 1-2 ząbki czosnku
~ majonez, sól, pieprz

Ostudzone pieczarki kroimy w plasterki. Siekamy natkę pietruszki. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem mieszamy, wciskamy czosnek. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem.

sałatka GYROS
~ 3-4 piersi z kurczaka(większe)
~ 1 duża cebula lub dwie małe
~ 2 większe papryki czerwone
~ puszka kukurydzy
~ 4-5 ogórków kiszonych
~ kapusta pekińska
~ majonez
~ Vegeta ,pieprz
~ przyprawa do gyrosa(to musi byc tylko przyprawa do gyrosa nie ważne z jakiej firmy)
przygotowanie:

piersi z kurczaka pokroić w nieduże kawałki, a cebulke posiekać, wrzucić razem na patelnię, smażyć kilka minut, przyprawić(obficie) przyprawą do gyrosa i Vegetą do smaku :)
przekładamy do salaterki, na to warstwa pokrojonej w kostkę czerwonej papryki-->na to puszka kukurydzy-->dalej pokrojone w kostkę ogórki--> następnie smarujemy warstwą majonezu i na koniec dajemy poszatkowaną kapustę pekińską, lekko ją dociskamy i posypujemy Vegetą - odstawiamy na kilka godzin do lodówki :)

sałatka pyszna :) jeśli ktoś woli - może przemieszać składniki ;) ale slicznie wygląda warstwowa(te kolory)

osobiście wolę ogórki konserwowe ;) i piersi z kurczaka można też zastąpić udkami - tylko trzeba pobawić się w trybowanie :)

pasta jajeczna
kilka jajek na twardo, szczypiorek, majonez, sól i pieprz :)
jajka posiekać(ja przeciskam przez praskę do ziemniaków), dodać pokrojony szczypiorek, majonez(nie za dużo), sól i pieprz

kilka surówek (moje ulubione)

1. surówka z marchewki
starta marchewka + starte jabłko, trochę cukru i soku z cytryny (może być też ananas ) i łyżka śmietany

2. colesław (znalazłam kiedyś na http://www.gotowanie.wkl.pl/przepisy.php)
- 8 szklanek startej na grubych oczkach białej kapusty
- 1-2 startych na grubych oczkach marchwi
- 2 małe cebule
- 1/3 szklanki cukru pudru (może być nieco mniej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szkl. majonezu (najlepszy Winiary - lub można wymieszać łyżkę majonezu z łyżką jogurtu bałkańskiego lub śródziemnomorskiego - mój wypróbowany trik )
- 1/4 szkl. mleka (lub trochę mniej jeżeli majonez będzie bardzo gęsty)
- 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
Posiekaną kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski.
Dodać drobniutko posiekaną cebulkę.
Cukier wymieszać z pieprzem, solą, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji
polać warzywa i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

3. "śmietnik"
potrzebujemy:
~ sałatę (masłową lub lodową / może być kapusta pekińska)
~ puszkę kukurydzy
~ świeże pomidory (czerwone, żółte, pomarańczowe - jakie lubicie, ja mam zawsze wybór - nie ma to jak własne pomidorki )
~ świeży ogórek
~ rzodkiewki
~ szczypiorek, koperek
~ cebulę (białą, czerwoną lub żółtą - wedle gustu)
możemy też dać kolorowe papryki
a moja Mama dodaje jeszcze jabłko

no i najważniejsze - sos sałatkowy Knorra koperkowo-ziołowy(z innym smakiem nie ma już tego efektu) - najczęściej robię z 2 torebek, dodaję 6 łyżek oleju i 4 łyżki wody(a nie 2x3 jak wychodzi z przepisu na opakowaniu) - pomidorki i ogórek puszczą sok, więc sos nie może być za bardzo rozcieńczony wodą, bo nie będzie smaku

można dodać winogrona - ciekawy efekt

4. z kapusty pekińskiej I
- kapusta pekińska
- marchewka
- cebula
- zielona pietruszka
- majonez
- sól + pieprz
Poszatkować liście kapusty, dodać drobno posiekaną cebulką, startą na grubych oczkach(ja dodatkowo siekam-ładniej wygląda) marchewkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem. Surowka musi odstać przynajmniej 30minut

5. z kapusty pekińskiej II
- kapusta pekińska
- jabłko
- sos Knorra koperkowo-ziołowy(+woda i olej jak w przepisie)
W misce rozrobić sos, zetrzeć(na tarce) do niego jabłko i dodać poszatkowane liście kapusty. Odstawić
(można dodać ananasa albo mandarynki)

no i dla mnie nie ma Wielkanocy bez białej kiełbaski ;)

ja polecam wlasnie salatke gyros :) jest przepyszna, tomek taka miche moze w 1 dzien wsunąć :)

ta będzie obowiązkowo :)

myslalam jeszcze o rybie po japońsku, moja kuzynka ją robi, jest równie pyszna :)

no i wasze jajka :)

no i gromadze dalej :)

olenka a co to ta rybka po japonsku?

:-)

image
tak mowiac najprosciej to rybka w ciescie podobnym do nalesnikowego, w occie, papryce marynowanej, ogorkach, naprawde pycha, to tak mowie jako laik, przepis mogę Ci napisac pod wieczor :)

oleńka_21 wysłałam ci maila, odnośnie innego tematu ;) zerknij

jak tylko otworzy mi sie poczta to ci odpisze, bo narazie nie moge sie zalogowac :)

fajnie olenka czekam, dzieki
;-)

image
RYBA PO JAPOŃSKU:
Składniki:
80 dkg filetów (u nas morszczuk lub panga)
1 większa cebula
1 słoik ogórków konserwowych
1 słoik papryki konserwowej
sól, pieprz do przypraw.ryby (lub zamiast tego vegeta)

Zalewa:
3/4 litra wody
mały słoiczek ketchupu
2 łyżki octu
2 łyżki cukru
1/2 szkl. oleju
wszystko zagotować

Ciasto nalesnikowe do ryby:
1/2 szkl. wody
1/2 szkl.mąki
1 jajko

Filety posypac solą (pieprzem, vegetą-co kto lubi) do ciasta i na patelnię (ja ryby nie rozmrażam, czasami na chwilę wkładam pod kran z ciepła wodą). Papryka, ogórki pokroic w kostkę (tak aby tego było po równo mniej więcej, cebula także w kostkę i wszytsko wymieszać. Do miseczki układac warstwami: warzywa ryba. Wszystko zalać przegotowaną goracą zalewą. PYCHOTKA - najlepsza jest taka co postoi w tej zalewie jakic czas

MamaKasia mnei uprzedzila :)

to właśnie ten przepis, gorąco go polecam :)
najlepiej jakby zrobic rybkę i zeby mogla sobie polezec jakies 12 h :)

ooo wielkie dzieki nie wiem czy to akurat dla mnie napisalas ale dzieki hihih
:-))

image
napewno go wyprobuje:-)

image
śledzie w zalewie curry:)przepyszne

0,5 szklanki octu, 0,5 szklanki cukru, 3 szklanki wody, ziele ang., liść laurowy pieprz- zagotować ostudzić i zalać śledzie solone wymoczone na ok 12 gzodz. ugotować na oleju 0,5 szkl. oleju - 4 pokrojone cebule, słoiczek koncentratu, trochę keczupu, 2 łyżeczki cary, sól, pieprz do smaku, rodzynki, kilka kropli magi - ostrudzonym sosem zalać wyjęte z zalewy śledzie - smacznego

image
up:)

image
hej dziewczyny, no ja juz od wczoraj jestem w domu w Hilltown. no i moja walka z przygotowaniem swiat wlasnie sie rozpoczela :) zrobilam wlasnie salatke z gyrosa ( 1 raz sama) i wyszla super, przepyszna :)

teraz wlasnie mysle co dalej zrobic...hmm... bo na te faszerowane jajka to chyba ciut za szybko,jutro sie za nie wezme :)

moze zrobie serniczka :P

galareta zrobiona z rosołu - na spd dajesz groszek konserwowy i ugotowaną marchewkę, mięso i zalewasz
do rosołu dodajesz zelatynę i jest ok

z ciast- sernik z brzoskiwniami, mazurek, babka 3 kolorowa z jabłkami, keks
Sprawdzone przepisy moje własne:
Sernik z brzoskwiniami

Kruszonka
Piana
Brzoskwinie
Ser
Ciasto
Ciasto: 3szklanki mąki,
½ szklanki cukru pudru,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 margaryna,
5 zółtek
cukier waniliowy.
Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, 1 część do zamrażalnika.
Masa serowa: 60 dag sera,
1 budyń śmietankowy,
1 margaryna,
1 całe jajko,
cukier waniliowy,
½ szklanki cukru.
Ser przekręcić przez maszynkę 2 razy, margarynę ucierać z cukrem, dodać jajko, ucierać dodać budyń- ucierać, dodać ser ucierać.Wyłożyć masę serową na ciasto w blaszce. Na masę serową położyć brzoskwinie. Z 5 białek i niepełnej szklanki cukru ubić pianę, wyłożyć na brzoskwinie, posypać kruszonką.

Mazurek bez pieczenia
Masa: 15 dag masła,
15 dag margaryny,
25 dag cukru pudru,
3 jaja,
4 paczki herbatników,
10 dag orzechów,
10 dag rodzynków,
2-3 łyżki kakao,
pół tabliczki czekolady,
2 wafle,
Polewa:1/2 szklanki śmietany,
1 szklanka cukru,
4 łyżki kakao lub pół tabliczki czekolady.
Masło i margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym jaju. Po dokładnym utarciu masy dodawać zmielone herbatniki, rodzynki, pokruszoną czekoladę, posiekane orzechy i kakao. Masę włożyć między wafle.
Polewa: Do garnka wlać śmietanę, wsypać cukier i od chwili zawrzenia gotować 5 minut. Po lekkim ochłodzeniu dodać kakao lub czekoladę i jeszcze ciepłą masą polać wafel. Po wierzchu można posypać wiórkami kokosowymi.

Babka 3 kolorowa

5 jaj,
1 szklanka cukru pudru,
1 margaryna,
1 ½szklanki mąki pszennej,
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu,
3-4 łyżeczki oliwy,
2 łyżki maku,
2 łyżki kakao,
zapach waniliowy, migdałowy, rumowy.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i margaryną. Do tego dodać mąkę + proszek + oliwa + ocet –wszystko ukręcić. Na końcu dodać ubite białka.
Ciasto podzielić na 3 części.
Do 1 części dodać 2 łyżki kakao i wanilię,
Do 2 części dodać ukręcony mak i migdałowy zapach,
Do 3 części dodać zapach rumowy lub arakowy.
Na spód dać ciasto z kakao, potem z makiem, na końcu białe. mozna na kazdą warstwę poukładac ósemki jabłek - bedzi ejescze smaczniejsze :) Piec około 45 minut.

Babka z jabłkami
1 margaryna,
6 jaj,
1 ½ szklanki cukru i cukier waniliowy,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 łyżek oliwy,
1/3 szklanki maku,
4 jabłka,
bakalie,
zapach migdałowy,
3 łyżki kakao.
Żółtka, masło i cukier utrzeć do białości, dodać mąkę z proszkiem i dalej ucierać. Dodać oliwę i ucierać. Na końcu dodać ubitą pianę.
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, olejek migdałowy, bakalie, wymieszać i wlać na tortownicę.
Na ciasto położyć połowę pokrajanych w ósemki jabłka. Wylać drugie ciasto wymieszane z kakao i znów jabłka. Na jabłka wylać pozostałe ciasto białe. Po upieczeniu polać polewą z orzechami.

Pijak
Placek tortowy:
30 dag mąki (2 szklanki),
15 dag cukru (niepełna szklanka),
2 łyżki ciepłego, naturalnego miodu,
1 łyżka sody,
1 jajo,
8 dag margaryny,.
Zagnieść wszystko i upiec 2 placki.
Biszkopt:
4 jaja,
1 szklanka cukru,
2 łyżki wody,
0,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki maki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku.
Białka ubić z cukrem, dodając po 1 żółtku .Potem dodać resztę składników. Upiec.
Masa:
10 dag (1/2szklanki) cukru,
0,5 litra mleka,
1 łyżka mąki pszennej,
1łyżka mąki ziemniaczanej,
1 cukier waniliowy,
¾ margaryny.
Odlać1/2 szklanki mleka do rozrobienia mąki .Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Wlać mąkę rozrobioną. Jak zgęstnieje zdjąć z ognia. Dodać masło i ukręcić łyżką. Smarować placki gorącą masą . Placek biszkoptowy przed smarowaniem nasączyć 1 szklanką alkoholu. Układać:
Placek tortowy+ masa +placek biszkoptowy nasączony +masa +placek tortowy. Na wierzch polewa.

Niebo w gębie
Biszkopt:
4 jaja,
1 szklanka cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1szklanka pszennej,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka kakao.
Składniki ubić na koniec dodać kakao i proszek
Masa makowa:
2 szklanki maku sparzyć, zemleć, dodać 1 szklankę cukru. Do rondla dodać ¼ kostki masła, wsypać zmielony mak, rodzynki, olejek migdałowy, 1 łyżeczkę miodu, i prażyć 15 minut.
Do zmielonego maku dodać 2 żółtka ubite z cukrem (5 łyżek cukru ). Wymieszać i wyłożyć na ostygły placek.
Masa orzechowa:
10 dag zmielonych orzechów ziemnych,
½ szklanki gorącego mleka zagotować z cukrem (2 łyżki) i wlać do orzechów. Ucierać do wystygnięcia. 25 dag masła utrzeć na puch i dodać orzechy, ucierać. Wyłożyć na masę makową. Polać polewą

faszerowane jajka -
ja robię tak - wyjmuję zółtka i mieszam z majonezem
dziele na kilka czesci i dokazdej dodaję jeden składnik: papryke marynowaną, pieczarki, ser zółty, grzybki marynowane, szczypiorek.
z połówkek jajek wydrązam jeszcze wiecej baiłka - tak zeby zostało jak najwiecej mijsac na włozenie farszu

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage

Inne tematy z forum Wesele

Co zamiast ciężkiego dymu na pierwszy taniec? (3 odpowiedzi)

Nie chcemy ciężkiego dymu przy pierwszym tańcu. Co innego można zorganizować, żeby dodać trochę...

Dj Waldzior (7 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś zamawiał na wesele Dj waldziora? Jakie opinie? Wiem, ze kiedys był jednym z...

Czy slub cywilny to wogole slub??? (209 odpowiedzi)

Przeciez tam nikt nic nikomu nie slubuje!

do góry