Widok
ser na twargu polecam pilos z lidla a tu przepis http://www.kuradomowa.com/kuchnia/przepis_na_puszysty_sernik.html spawdzony ja robie na gore mase krowkawa i posypuje bakaliami
Moj zawsze wychodzi super, polecam:) kiedys uzywalam tylko twarogu w kostkach (z Gizycka), ale od jakiegos juz czasu robie z tego w wiaderkach Oetkera lub President, bo tamtego nie moglam juz dostac:
1kg twarogu
8 jajek
2 niepelne szklanki cukru
sok z polowki cytryny
kostka masla lub dobrej margaryny (wystarczy 200g)
maly olejek/aromat pomaranczowy i waniliowy
budyn waniliowy (tez zawsze biore Oetker'a)
szczypta soli
100g rodzynek
30g platkow migdalow
Najpierw ucieram zoltka z cukrem (oddzielone bialka odstawiam do lodowki), dodaje sok z cytryny, szczypte soli, oba aromaty i stopniowo twarog i budyn; do takiej masy dodaje miekkie maslo/margaryne. W osobnym naczyniu ubijam sama piane. Nastepnie, juz bez miksera!!! dodaje piane do masy (mieszam to duza lyzka) i wrzucam rodzynki i migdaly. Calosc przelewam do okraglej balchy i wstawiam na 50-60min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przedtem pieklam tylko w prodizu i tez bylo doskonale.
Polewe robie sama: rozpuszczam na patelni gorzka czekolade 100g i stopniowo dolewam mleko. Pychota!!!
1kg twarogu
8 jajek
2 niepelne szklanki cukru
sok z polowki cytryny
kostka masla lub dobrej margaryny (wystarczy 200g)
maly olejek/aromat pomaranczowy i waniliowy
budyn waniliowy (tez zawsze biore Oetker'a)
szczypta soli
100g rodzynek
30g platkow migdalow
Najpierw ucieram zoltka z cukrem (oddzielone bialka odstawiam do lodowki), dodaje sok z cytryny, szczypte soli, oba aromaty i stopniowo twarog i budyn; do takiej masy dodaje miekkie maslo/margaryne. W osobnym naczyniu ubijam sama piane. Nastepnie, juz bez miksera!!! dodaje piane do masy (mieszam to duza lyzka) i wrzucam rodzynki i migdaly. Calosc przelewam do okraglej balchy i wstawiam na 50-60min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przedtem pieklam tylko w prodizu i tez bylo doskonale.
Polewe robie sama: rozpuszczam na patelni gorzka czekolade 100g i stopniowo dolewam mleko. Pychota!!!
To jeszcze podrzucę przepis na taki nietradycyjny, w zeszłym roku robiłam dwa razy, i schodził przed tradycyjnym mojej teściowej ;)
http://whiteplate.blogspot.com/2010/12/sernik-sliwka-w-czekoladzie.html
http://whiteplate.blogspot.com/2010/12/sernik-sliwka-w-czekoladzie.html
SERNIK WIEDEŃSKI
1,20 kg sera
3 szt ziemniaków ugotowanych
1/4 kg margaryny
8 jaj
40 dkg cukru pudru
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 paczki proszku do pieczenia
1 łyżka kaszy mannej
3 paczki cukru waniliowego lub 1 zapach
bakalie ( rodzynki, skórka pomarańczowa)
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie mieszając dodawać po kolei żółtka. Utrzeć i dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę manną oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Do tego dodawać ser i ziemniaki przemielone 2 krotnie przez maszynkę do mięsa. Na końcu bakalie i ubite na sztywno białka - wymieszać łyżką.
Piec 1 godz.
1,20 kg sera
3 szt ziemniaków ugotowanych
1/4 kg margaryny
8 jaj
40 dkg cukru pudru
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 paczki proszku do pieczenia
1 łyżka kaszy mannej
3 paczki cukru waniliowego lub 1 zapach
bakalie ( rodzynki, skórka pomarańczowa)
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie mieszając dodawać po kolei żółtka. Utrzeć i dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę manną oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Do tego dodawać ser i ziemniaki przemielone 2 krotnie przez maszynkę do mięsa. Na końcu bakalie i ubite na sztywno białka - wymieszać łyżką.
Piec 1 godz.