Widok

pytanie o muffinki

hejka
zakupilam dzis forme do muffinek
ale zaczelam sie zastanawiac czy ciasto wlewam wtedy bezposrednio do otworuw w tel blaszce czy musze jeszcze miec te papierowe foremki czy jak to sie tam zwie:P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
papierowe osłonki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
megii ok to nazwe juz znam ale potrzebne czy jak mam blache to juz styknie?:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie styknie ;p trzeba włożyć papierowe osłonki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie, raczej nie styknie. Chyba, że masz formę silikonową.

Jeśli nie masz osłonek, papilotek czy jak tam to sobie nazwiesz ;) - wysmaruj każde zagłębienie masłem, bo inaczej wszystko Ci przywrze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeśli to blacha to musisz nasmarować tłuszczem i jeszcze posypać kaszą lub bulką tartą bo ich nie wyciągniesz, z papierowymi słonkami będą ładniejsze mufinki bo łatwo wychodzą a i blaszka dłużej wytrzyma - nie zniszczy się
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to po co wlasciwie jest ta blacha. nie mozna piec poprostu w papierkach?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
można
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hehe czyli ogolnie bez sensu wydalam kase:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeśli muffinki będą lekkie (nie będą miały np. mnóstwa bakalii) to możesz jak najbardziej piec w samej formie, ale lepiej jest ją posmarować masłem.
Jeśli muffinki będą ciężkie, mocno nadziane, na bogato - polecam użyć do formy papilotki.
W samych papilotkach nie da się upiec (czyli nie wyrzuciłaś pieniędzy w błoto), bo one po prostu nie utrzymają swojego kształtu w czasie pieczenia, muffinki Ci się rozleją w nich na placki - raz widziałam takie muffinki z papilotek bez blachy :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no to mi ulżyło :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a macie jakis prosty przepis np na muffinki czekoladowe, albo z budyniem? bo w necie pewnie tego duzo ale ktore sa sprawdzone:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Yecath kiedyś podawała przepis na pyszne muffinki czekoladowo-bananowe :))) można też robić wersję "ciasto" w keksówce zamiast babeczki :]

"Są baaaardzo proste do zrobienia, i zawsze wychodzą! Nawet jak się zapomni o nich i zostawi 15 minut za długo w piekarniku :D

Przygotuj dwie miski, jedna na suche produkty, druga na mokre:

SUCHE:
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszcz.
0,5 łyżeczki proszku do piecz.
0,5 łyżeczki soli
1/3 szklanki kakao
1 pokruszona/pokrojona na małe kawałeczki tabliczka czekolady (można wymieszać - gorzka, mleczna, biała)

MOKRE:
4 zmiksowane, rozciapciane banany (najlepiej kupić takie bardziej dojrzałe)
1 duże jajko
1/3 szklanki oleju

Wymieszkać suche składniki, wymieszać mokre składniki. Mokre wlać do suchych i mieszać łyżką (nie mixować!) do połączenia się składników. Nawet jak będą małe grudki, to nic nie szkodzi.

Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka) w temp ok. 190 stopni.

Naprawdę są rewelacyjne :-) Ja je bardzo często robię- np. jak dowiaduję się, że goście mają przyjść za pół godzinki ;)"
http://forum.trojmiasto.pl/Kto-upiecze-mufinki-t411130,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
agusia ile razy jeszcze mnie uratujesz?:P to forme juz mam wiec chyba wieczorem je upieke bez tych papilotek zobaczymy co z tego wyjdzie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hehehe ;) Jola - może my jesteśmy na siebie "skazane"? ;) hehehe :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tylko czemu to ty mnie zawsze ratujesz a nie ja ciebie. ehhh az mi glupio:P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
czekaj, czekaj ;) może kiedyś to ja będę potrzebowała ratunku ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
agusia jestres moze jeszcze?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie mam konta na FB - i nawet nie wiem co jest na tej stronie :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
myslalam ze masa wyjdzie mi rzadsza a ona raczej taka zwiezla byla i nie wiedzialam ile jej wkladac ale cos tam wyszlo

i na fejsie chcialam ci pokazac foty
no ale trudnio:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u mnie też zawsze jest gęsta :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
znajopmi zachwalali wiec hcyba wyzly dobre:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kulinaria

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

do góry