Widok

sałatka owocowa

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
szukam inspiracji :) robię imprezę na słodko i przyszła mi na myśl sałatka owocowa, niestety nigdy nie robiłam i nie wiem jak ugryźć
czekam na podpowiedzi :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
banan, jablko, gruszka, mango, brzskwinia, nektarynka, kiwi, moze byc ananas co masz pod reka skropic troszke cytryna i ja zawsze dodaje sosu malinowego sa takie gotowe do lodow i jest pyszna oczywiscie wszystko kroje w kostke lub cwiartki.
mozna tylko skropic cytryna zeby banan jablko nie zczernialy i dodac troche cukru to po jakiejs godzinie dwoch sos zrobi sie sam z owocow.
Ja robiłam wczoraj.
Generalnie pod nóż poszło, co było
Puszka brzoskwniń
Puszka ananasa w kawałkach (resztę, którą kroiłam dostosowałam wielkością do tego ananasa)
Jabłko (ale było takie mało wyraziste, wiec tylko jedno wkroiłam)
ze trzy gruszki
3 banany
6 kiwi
ok 6 mandarynek (obierałam, te białe "wąsy" starałam sie oskubać, ale błonki zostawiłam) - krojone na pół (bo małe mandarynki były)
dałam jednego białego grejfruta (tutaj obrałam ze wszsytkich błonek, dzieliłam palcami, by za dużo soku nei popłynęło) - grejfrut daje troche orzeźwienia - generalnie mogłam dac więcej

wszystkie owoce niepuszkowe mysłam wcześniej (cytrusy w ciepłej wodzie)

w lato daję arbuza albo melona
truskawki, winogrona (teraz nie dałam, bo drooogie)
image
Składniki
• 2 banany
• 3 duże jabłka
• winogrona
• 2 duże pomarańcze
• 5 kiwi
• truskwawki
• sok z cytryny
• bita śmietana

Etapy przygotowania
1. Na początek wszystkie owoce umyj.
2. Wszystkie owoce posiekaj na plasterki.

Potem wszytko włóż do miseczki, polej sokiem z cytryny i włóż na 20 minut do lodówki.
3. Po wyjęciu z lodówki ozdób bitą śmietaną możesz dodać listek mięty.
4. Podawaj odrazu. Możesz też polać deser sosem czekoladowym
imageimage
jeśli nie będą jadły jej dzieci to - owoce, dowolne puszkowe, plus świeże np gruszka, pomarańcz, banan itd...zalać adwokatem i dosypać cynamonu.

no rewelka
ja owoce daje jask wyzej
i zawszeskropione cytryna a za sos robi jogurt z ziarnami

czasem jak mam mniej owocow niz potrzeba na tyle osob dodaje galaretke pokrojona w kostke
ja dodaję kostki arbuza i kostki melona jeszce do pomysłów powyżej

w restauracji Santorini-greckiej w Gdyni kiedys przy dużym zamówieniu dostaliśmy wielką michę sałatki owocowej i na wierzchu było polane ciekłym miodem i kilka kul bitej smietany. To wszystko należy wymieszać, boskie .... po dziś dzień taką w chacie robimt własnie z ciekłym miodem i bitą smietaną mmmm
jesli o salatke chodzi to uzywam owocow ktore "nie zciemnieja" czyli z ktorych nie ulotni sie wit C i nie beda brzydko wygladaly:)

polaczyc mozesz z jogurtem, ale chyba tylko przed podaniem,zeby ladnie wygladalo:)

ale polecam ci szaszłyki owocowe, na patyczki do szaszłykow nabijam wieksze kawałki ananasa,arbuza,brzoskwini,winogrona (rozne kolory)

kiedys na imprezce zniknely od razu,wygladaja pysznie i takie tez sa:)
A ja mam taką

ugotowany ryż
brzoskwinie i ananas z puszki
rodzynki (sparzone)
odrobina majonezu lub jak kto woli majonez plus jogurt naturalny
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
robimy czysto-owocową sałatkę :] nie dodajemy jogurtów i innych takich dodatków :]

wystarczy sok, który będzie z owoców :] jest meeeega pyszna :]

dajemy co mamy :]

jabłka, mandarynki, banany, kiwi, pomarańcze, ananas i brzoskwinie z puszki itp.
ładnie pokroić, wymieszać, odstawić przynajmniej na 30 minut :]

wg mnie jogurt psuje smak takiej sałatki ;]
Moze zrobic "czysta" salatke, tzn same owoce jak pisze Agusia, a np miod, jogurt naturalny, jogurt waniliowy podac w miseczkach obok, goscie sami sobie "doprawia" wg gustu?
ja właśnie kiedyś jadłam taką z rodzynkami i bitą śmietaną ale szczegółów nie pamiętam
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
z bitą śmietaną i ciekłym miodem - REWELA

ale z mazejonem czy jogurtem naturalnym, sorki ale tego nie widzę ...
No samych owoców z majonezem to akurat też nie widzę:) ale ja podałam przepis na sałatkę ryżowo - owocową do której dodaję trochę majonezu dla połączenia składników (osobiście nie mieszam go z jogurtem) i jest naprawdę smaczna.
A do sałatki z samych owoców nie dodaję nic,wystarczy jak już ktoś napisał sam sok,który one puszczą.
ja wlewam likier.
ja robie tak:

banany, mandarynki, kiwi, ananasy, rodzynki, jabłka to polewam ciut likierem kokosowym i przykrywam to wszystko na góre bitą smietana i na to idą wiórki czekolady :))) i do lodówki na min 30min
ja polewam czasami sosem balsamicznym - (nie mylic z octem balsamicznym chciaz sos jest na jego bazie robiony)
I jeszcze taka rada - nie dajcie sie skusic na kiwi z puszki - kiedys kupilam bo nie bylo swiezych i jest paskudne !!
A ja robie tylko ze swieżych owoców. Baza to jabłko, banan, winogrona.
Do tego to co mam - czasem grapefruit, pomarancze, mandarynki, , kiwi, sok z cytryny
image
ja robię z wszystkich owoców jakie akurat mam ( czasem dodam coś z puszki np. brzoskwinie, czy mandarynki) dodaje tylko sok z cytryny i dosłownie odrobinę cukru waniliowego bo daje super posmak
owoce w zależności jakie mam pod reką+ dodaje sos- jogurt +rozpuszczona biała czekolada, uważam że sałątka smakuje o niebo lepiej niż z samym sokiem owocowym:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...

Dzieci w spektrum autyzmu i szkoła (5 odpowiedzi)

Dzień dobry, czy są tu mamy uczniów szkół podstawowych (od klasy 0), którzy są w spektrum...

jechać czy nie jechać... oto jest pytanie ;) (58 odpowiedzi)

hej jestem mamą 2 dziewczynek - 4 letniej i rocznej na codzien sama zajmuję się dziećmi, bez...

do góry