Widok
wielorazowe pieluchy - czy któraś z Was używa?
pojawiły się takowe na Allegro. Cena jedej sztuki nie jest mała jak na pieluche ale zaczynam się nad nimi zastanawiać bo moja Kornelka lada dzień skończy używać papmersów ale przed synkiem jeszcze dłuuuga droga ;/ a majątek na to wydajemy z mężem.
używacie ich moze? jak to wygląda w praktyce ? ile ich trzeba mieć ?
używacie ich moze? jak to wygląda w praktyce ? ile ich trzeba mieć ?
A ja na każdy temat mogę- i ciasta i pieluchy :-))))
Zobacz http://www.chusta.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=17&option=com_virtuemart&Itemid=29
oraz
http://www.tetro.pl/
Nie używałam tych pieluch- jakoś do mnie nie przemawiały- o ile pieluchy umieją mówić :-)
Właścicielka (Spotkanie poprowadzi Kinga Cherek - autorka poradnika "Pożegnanie z pieluszkami, czyli jak łatwo i przyjemnie nauczyć dziecko korzystania z toalety" oraz e-booka "Odpieluchowanie bez przemocy", producent chust do noszenia dzieci: www.chusta.pl, prywatnie szczęśliwa mama trzech córeczek.)
strony/sklepu z pierwszego linku jest z Gdańska, a w Edwardzie http://www.centrumedward.pl/index.php będzie prowadziła warsztaty z noszenia dzieci w chustach
Zobacz http://www.chusta.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=17&option=com_virtuemart&Itemid=29
oraz
http://www.tetro.pl/
Nie używałam tych pieluch- jakoś do mnie nie przemawiały- o ile pieluchy umieją mówić :-)
Właścicielka (Spotkanie poprowadzi Kinga Cherek - autorka poradnika "Pożegnanie z pieluszkami, czyli jak łatwo i przyjemnie nauczyć dziecko korzystania z toalety" oraz e-booka "Odpieluchowanie bez przemocy", producent chust do noszenia dzieci: www.chusta.pl, prywatnie szczęśliwa mama trzech córeczek.)
strony/sklepu z pierwszego linku jest z Gdańska, a w Edwardzie http://www.centrumedward.pl/index.php będzie prowadziła warsztaty z noszenia dzieci w chustach
W lato uwielbiałam pieluchy formowane+otulacz (wełniany w formie szortów). Teraz zdecydowanie wolę kieszonki, są nieprzemakalne, wkładasz do środka wkłady, które przed praniem wyjmujesz. Firma właściwie każda mi pasuje: bum geniusy, wonderoos itd. Jeśli będziesz zainteresowana kupnem pieluch "oryginalnych" to polecam:
www.ekobaby.pl
www.pieluszkarnia.pl
Na tych stronach masz też trochę teorii - mi na początku bardzo się to przydało:)
Kupowałam z obu sklepów i polecam, wszystko super.
Oprócz tego możesz kupić od dziewczyn, które same szyją pieluchy w domu, są prawie tak samo dobre a o połowę tańsze.
Pieluchę zmieniam co 1,5 godziny..tak mniej więcej. Czasem po wypiciu mleka wiem, że lepiej zmienić wcześniej, a czasem i po 2h pielucha jest sucha. Poza tym wielorazowe mają to do siebie, że im więcej są prane tym są chłonniejsze, a więc fajniejsze:)
Mój synek ma 21 m-cy, pieluch wielorazowe używamy od 12ego m-ca. Gdybym znała je wcześniej to używałabym od samego początku.
Kupę najpierw wywalasz do kibelka, próbujesz wymyć po bieżącą wodą i wrzucasz do pralki. Dopierają się:)
Polecam też forum:
http://forum.gazeta.pl/forum/f,61482,pieluszki_wielorazowe.html
www.ekobaby.pl
www.pieluszkarnia.pl
Na tych stronach masz też trochę teorii - mi na początku bardzo się to przydało:)
Kupowałam z obu sklepów i polecam, wszystko super.
Oprócz tego możesz kupić od dziewczyn, które same szyją pieluchy w domu, są prawie tak samo dobre a o połowę tańsze.
Pieluchę zmieniam co 1,5 godziny..tak mniej więcej. Czasem po wypiciu mleka wiem, że lepiej zmienić wcześniej, a czasem i po 2h pielucha jest sucha. Poza tym wielorazowe mają to do siebie, że im więcej są prane tym są chłonniejsze, a więc fajniejsze:)
Mój synek ma 21 m-cy, pieluch wielorazowe używamy od 12ego m-ca. Gdybym znała je wcześniej to używałabym od samego początku.
Kupę najpierw wywalasz do kibelka, próbujesz wymyć po bieżącą wodą i wrzucasz do pralki. Dopierają się:)
Polecam też forum:
http://forum.gazeta.pl/forum/f,61482,pieluszki_wielorazowe.html
Ja też używam, Bum genius i Bitti D'Lish Snap-In-One, obie polecam.
Tych z allegro nie znam, pojawiły się niedawno, a my już mamy wystarczającą ilość (16 szt, pranie co 2 dni).
Mnie do tych z allegro nie przekonuje jedna rzecz - można je prać w 40 st, co kilka prań w 60 st. Przy ciągłym praniu w 60 st. ponoć się niszczą (opinie dziewczyn z forum). Wiem, że część mam pierze w 40 i jest zadowolona, ja jednak bym się bała, czy na pewno pozbyłam się wszystkich bakterii. Ale to już moje zdanie, z którym nie trzeba się zgadzać :) Ogólnie pieluch wielorazowych się nie gotuje, temp. 90 niszczy otulacze z PUL-u.
Tak jak pisze Andzior, najllepsze są chyba kieszonki. Formowane pieluszki przylegają mokrą stroną do pupy dziecka, natomiast w kieszonkach zasiusiany wkład oddziela od skóry dziecka warstwa specjalnego polarku, który przepuszcza mocz do środka, a sam pozostaje suchy. Jak nie ma kupki, możesz wymienić wkład i zostawić ten sam otulacz (moim zdaniem można tak zrobić raz, później jednak należałoby wymienić otulacz ze względu na higienę).
W formowanych jest podobnie - zmieniasz pieluszkę, otulacz zostaje ten sam.
Ja piorę wszystko hurtem, otulacze i wkłady.
Tych z allegro nie znam, pojawiły się niedawno, a my już mamy wystarczającą ilość (16 szt, pranie co 2 dni).
Mnie do tych z allegro nie przekonuje jedna rzecz - można je prać w 40 st, co kilka prań w 60 st. Przy ciągłym praniu w 60 st. ponoć się niszczą (opinie dziewczyn z forum). Wiem, że część mam pierze w 40 i jest zadowolona, ja jednak bym się bała, czy na pewno pozbyłam się wszystkich bakterii. Ale to już moje zdanie, z którym nie trzeba się zgadzać :) Ogólnie pieluch wielorazowych się nie gotuje, temp. 90 niszczy otulacze z PUL-u.
Tak jak pisze Andzior, najllepsze są chyba kieszonki. Formowane pieluszki przylegają mokrą stroną do pupy dziecka, natomiast w kieszonkach zasiusiany wkład oddziela od skóry dziecka warstwa specjalnego polarku, który przepuszcza mocz do środka, a sam pozostaje suchy. Jak nie ma kupki, możesz wymienić wkład i zostawić ten sam otulacz (moim zdaniem można tak zrobić raz, później jednak należałoby wymienić otulacz ze względu na higienę).
W formowanych jest podobnie - zmieniasz pieluszkę, otulacz zostaje ten sam.
Ja piorę wszystko hurtem, otulacze i wkłady.
My rówież używamy wielorazówek.
W domu ptulacze plus formowanki na wyjścia, spacery kieszonki bądź AIO.
Wszystkie kupione przez net w różnych miejscach.
Na początku nakupowałam kieszonek a okazało się że lepiej nam się formowanki sprawdzają bo czuje że ma morko i sygnalizuję potrzebę.
Jak chcesz pogadać i obejrzeć pieluchy to zapraszam na spotkanie Klubu Kangura do Pana Dinka jutro, ale do mnie na kawkę.
Jak coś pisz na maila.
W domu ptulacze plus formowanki na wyjścia, spacery kieszonki bądź AIO.
Wszystkie kupione przez net w różnych miejscach.
Na początku nakupowałam kieszonek a okazało się że lepiej nam się formowanki sprawdzają bo czuje że ma morko i sygnalizuję potrzebę.
Jak chcesz pogadać i obejrzeć pieluchy to zapraszam na spotkanie Klubu Kangura do Pana Dinka jutro, ale do mnie na kawkę.
Jak coś pisz na maila.
ja też nigdy nie kupowałam na allegro. Pieluchy kupiłam albo z tych sklepów, do których linki Ci podałam, albo z Bazarku - http://www.chusty.info/forum/
Wchodzisz w hasło bazarek, możesz odkupić używane po mniejszej cenie, albo skontaktować się z dziewczynami, które szyją (też dział Handmade).
Naprawdę można się wciągnąć:)
Piorę wszystko i pieluchę i wkłady.
Wchodzisz w hasło bazarek, możesz odkupić używane po mniejszej cenie, albo skontaktować się z dziewczynami, które szyją (też dział Handmade).
Naprawdę można się wciągnąć:)
Piorę wszystko i pieluchę i wkłady.
I ja i mąż jesteśmy zadowoleni, dziecię chyba też, bo wstrętu do pieluszek nie okazuje :)
Mamy 22- miesięczną dziewczynkę, pieluszek używamy od 3 miesiąca życia córki. Dotychczas kilkakrotnie robiliśmy jej badania (mocz, posiew) i nie zdarzyły się żadne problemy z układem moczowym. Nie mamy problemów z odparzeniami.
Zakupy robiliśmy, tam gdzie Andzior + www.nosidla.com.pl
Na początek spróbowałabym kupić kilka pieluszek, np. 3-4, i kieszonek i formowanych i zobaczyłabym, co Wam podpasuje. Wtedy dokupić resztę.
Generalnie najszybciej schnie mikrofibra, bambus przynajmniej 2 razy dłużej. Do kieszonki możesz zresztą zawsze włożyć złożoną tetrę (jeśli nie chcesz pakować się w duże koszty). Szybko schnie, ja jej nie prasuję, tylko suszę tak, żeby była w miarę prosto rozwieszona.
Mamy 22- miesięczną dziewczynkę, pieluszek używamy od 3 miesiąca życia córki. Dotychczas kilkakrotnie robiliśmy jej badania (mocz, posiew) i nie zdarzyły się żadne problemy z układem moczowym. Nie mamy problemów z odparzeniami.
Zakupy robiliśmy, tam gdzie Andzior + www.nosidla.com.pl
Na początek spróbowałabym kupić kilka pieluszek, np. 3-4, i kieszonek i formowanych i zobaczyłabym, co Wam podpasuje. Wtedy dokupić resztę.
Generalnie najszybciej schnie mikrofibra, bambus przynajmniej 2 razy dłużej. Do kieszonki możesz zresztą zawsze włożyć złożoną tetrę (jeśli nie chcesz pakować się w duże koszty). Szybko schnie, ja jej nie prasuję, tylko suszę tak, żeby była w miarę prosto rozwieszona.
Można używać i tetry, tyle że zwykłe ceratki do tetry gotują pupę dziecka, a otulacze od pieluszek wielorazowych pozwalają skórze oddychać. My mamy pieluszki wielorazowe, z oryginalnymi wkładamii, ale korzystamy też ze złożonych pieluszek tetrowych jako wkładek. Oryginalne wkłady mają też przewagę nad tetrą w chłonności - nie trzeba przewijać tak często jak przy tetrze.
Popolini nie mam, ale raczej bym ich nie kupiła. 1.Drogo (najtańszy zestaw otualcz + pieluszka = 33zł+39 zł), 2. Otulacze trzeba co jakiś czas wymieniać (dopasować rozmiar do dziecka) 3.To są formowanki, których ja akurat nie lubię. 4.Czas schnięcia jest bardzo długi. Mikrofibra bije je na głowę.
Mnie Popolini nie przekonują, wydaje mi się, że teraz można kupić nowocześniejsze pieluszki. Ale tak jak mówię - nie używałam ich.
Co do otulaczy - otulacze służą do pieluszek formowanych. My używamy BumGenius i Bitti D'Lish Snap-In-One, czyli nieformowanek :) Obie dobrze trzymają wilgoć, z tymże BumGenius lepiej :)
Co do odkupywanych - sama nie wiem. Kupowaliśmy nówki. Trochę mam opory, że to używane. Jeśli byłyby bardzo intensywnie ekspolatowane, mogą być trochę zniszczone. Wolałabym je napierw zobaczyć. Aaa i jeśli ktoś prał pieluszki z PUL w 90 st. - po pewnym czasie zaczynają przepuszczać wilogoć na zewnątrz, sama tak załatwiłam 4 Bumgeniusy :(
Popolini nie mam, ale raczej bym ich nie kupiła. 1.Drogo (najtańszy zestaw otualcz + pieluszka = 33zł+39 zł), 2. Otulacze trzeba co jakiś czas wymieniać (dopasować rozmiar do dziecka) 3.To są formowanki, których ja akurat nie lubię. 4.Czas schnięcia jest bardzo długi. Mikrofibra bije je na głowę.
Mnie Popolini nie przekonują, wydaje mi się, że teraz można kupić nowocześniejsze pieluszki. Ale tak jak mówię - nie używałam ich.
Co do otulaczy - otulacze służą do pieluszek formowanych. My używamy BumGenius i Bitti D'Lish Snap-In-One, czyli nieformowanek :) Obie dobrze trzymają wilgoć, z tymże BumGenius lepiej :)
Co do odkupywanych - sama nie wiem. Kupowaliśmy nówki. Trochę mam opory, że to używane. Jeśli byłyby bardzo intensywnie ekspolatowane, mogą być trochę zniszczone. Wolałabym je napierw zobaczyć. Aaa i jeśli ktoś prał pieluszki z PUL w 90 st. - po pewnym czasie zaczynają przepuszczać wilogoć na zewnątrz, sama tak załatwiłam 4 Bumgeniusy :(
No tak ale nawet jeśli pieluszka jest taka chłonna to nie zmienia faktu ze dzidzia ma przez dłuzszy czas pupcie w siuskach albo gorzej:) Wydaje mi sie ze jak tetre sie czesciej zmienia to jest lepiej. Fajne moge byc same te otulacze na tetre skoro sa lepsze od ceratek, ale ja i tak ejstem za czestszym zmienianiem tych tetrowych:)
Ja na początku używałam tetrę + pulowy otulacz i niestety pupa odparzona - nie było bariery która chroniłaby pupę przed wilgocią, a nie zawsze możesz szybko zareagować. W przypadku pieluch wielorazowych masz taki polarek, który odciąga wilgoć w głąb pieluchy, tj. mokry jest wkład a przy pupie sucho. To główny i dla mnie nie do pobicia argument.
A tak poza tym podpisuję się pod tym co pisze gerberek:)
A tak poza tym podpisuję się pod tym co pisze gerberek:)
dzisiaj własnie przyszła do mnie paczka z pieluchami Naughty Baby (zakupione na allegro) - pieluszki typu kieszonka + dwa wkłady z mikropolaru --> na razie mogę napisać że z wygladu, dotyku i jakości wykonania sprawiaja wrażenie że są super; co do uzywania to jeszcze nie wiem bo maluszek w brzusiu, a ponieważ jestem przekonana na 100% do pieluch wielorazowych (prawie pół roku sledziłam temat i szukałam info) to zakupilismy wczesniej pierwszą partię aby rozłozyć wydatki w czasie :) nastepny zakup to z 5 szt. formatowanych :)
jeju pomyliło mi się, szukałam tych drugich na allegro i nie znalazłam..., w sumie chcę zastartować z wielorazówkami ale nie wiem które wybrać, jeżeli chodzi o jednorazówki to huggies były porażka dla nas -sprawdzają się tylko pampersy...
napiszcie czy te wkłady do tych pieluszek kupuje się oddzielnie czy jak, czy można wymieniać same wkłady, czy za każdym razem trzeba wymieniać też pieluszkę???
napiszcie czy te wkłady do tych pieluszek kupuje się oddzielnie czy jak, czy można wymieniać same wkłady, czy za każdym razem trzeba wymieniać też pieluszkę???
KK, ma spotkanie zazwyczaj 2 razy w miesiącu. Raz w Gdyni, raz w Gdańsku(weekend).
więcej danych gdzie i o czym rozmawiamy jest tutaj
http://klubkangura.com.pl/forumkangura/viewforum.php?f=30&sid=e25fc829778c756635364c936f4e093e
Zawsze możesz przyjść tak po prostu
Jak masz jakieś pytania to pisz e.fryczke@gmail.com
więcej danych gdzie i o czym rozmawiamy jest tutaj
http://klubkangura.com.pl/forumkangura/viewforum.php?f=30&sid=e25fc829778c756635364c936f4e093e
Zawsze możesz przyjść tak po prostu
Jak masz jakieś pytania to pisz e.fryczke@gmail.com
Hej dziewczyny, podejmuję temat bo jestem na etapie przygotowań do przyjścia na świat mojej dzidzi. po przewertowaniu netu w poszukiwaniu informacji o wielorazowych pieluszkach zdecydowałam, że zacznę od zakupu kilku bitti d'lish snap-in-one oraz kilku kieszonek (nie podjęłam jeszcze decyzji co do producenta, może jakieś sugestie?), potem z biegiem czasu pewnie będę decydowała się na kolejne eksperymenty ;) i tu wielka prośba do mam, które stosują bądź stosowały wielorazowe pieluszki: czy możecie napisać jak to wygląda od strony technicznej? czyli ile pieluch jednego i drugiego rodzaju będę potrzebowała na początku, ile dodatkowych wkładów i czy początkowy etap z kupkami w każdej pieluszce jest do przejścia z wielorazowymi czy powinnam raczej zacząć np od 2 miesiąca? będę baaardzo wdzięczna za porady :)
moim zdaniem pieluchowanie pieluszkami wielo od samego początku jest dużym wyzwaniem, ja się przyznam, że aż tak zmotywowana nie byłam i zaczełam gdzieś od momentu, gdy mała ważyła coś ponad 4 kg, a że była drobna (2,9 kg) to było to już na pewno po wyjściu z etapu kupek po każdym karmieniu, zresztą było to też uzasadnione tym, że kupiłam głównie kieszonki one size, które są za duże dla takiego noworodka, co waży niecałe 3 kg, dla takiego malucha trzeba by kupić jakieś najmniejsze rozmiarówki, z których dziecko szybko by wyrosło,
co do kieszonek to przetestowałam kilka rodzajów i jak dla mnie najlepsze są Fuzzi Bunz, ale każdy ma swój typ, więc lepiej wypróbować kilka rodzajów,
co do ilości to ja sobie radziłam z ok. 10 szt., pranie co 2 dzień, ale tak jak napisałam - to już nie był początkowy etap, no i na noc oraz jakąś wyprawę itp. zakładam pampersa,
jeśli chodzi o porady, to masę ich znajdziesz w necie, zwłaszcza na chustoforum,
a tak naprawdę to wszystko wyjdzie w praniu ;), nie kupuj na początku za dużo, szczególnie jednego rodzaju, z czasem zobaczycie co Wam pasuje, zawsze można dokupić,
powodzenia :)
co do kieszonek to przetestowałam kilka rodzajów i jak dla mnie najlepsze są Fuzzi Bunz, ale każdy ma swój typ, więc lepiej wypróbować kilka rodzajów,
co do ilości to ja sobie radziłam z ok. 10 szt., pranie co 2 dzień, ale tak jak napisałam - to już nie był początkowy etap, no i na noc oraz jakąś wyprawę itp. zakładam pampersa,
jeśli chodzi o porady, to masę ich znajdziesz w necie, zwłaszcza na chustoforum,
a tak naprawdę to wszystko wyjdzie w praniu ;), nie kupuj na początku za dużo, szczególnie jednego rodzaju, z czasem zobaczycie co Wam pasuje, zawsze można dokupić,
powodzenia :)
aniella - stosuje pieluszki wielorazowe u moich blizniaków( maja dwa miesiace) i najbardziej lubimy kieszonki- wiercipietki sa i najwygodniej sie zaklada. mam kilka sztuk Fuzzi Bunz,a le ostatnio ciagkle nam przeciekaja. Nie wiem w czym jest problem. sprawdzalam PUL - o.k., probowalam regulowac gumeczki, zmieniam wklad co 2-3 godziny (za rzadko? - inne tak nie przeciekaja). masz pomysl jako uzytkowniczka FB w czym moze byc problem. Moze po prostu nie potrafie ich ubrac:(
A propos kieszonek.
Ja bardzo lubie: Wonderoos V2 (zgrabny, chlonny, dobry na noce, one size) i Bumgenius V3 (super miekki w srodku, ladnie lezy, one size). mamy tez Tot bots pocket i tez jest fajna, tylko w srodku nie jest to polar. Naugty babay nam sie na razie nie sprawdzily, bo mimo ze one size nie leza fajnie na maluchach (maja po prawie 5 kg) i przeciekaja. moze jak beda wieksze to sie sprawdza. Itti bitti SIO sa super zgrabniutkie:)
ja pieluchowalam tak od ok. 4 kg, maluchy urodzily sie po 2 kg. Wspomagam sie papierkami przy kupach:)
Ja bardzo lubie: Wonderoos V2 (zgrabny, chlonny, dobry na noce, one size) i Bumgenius V3 (super miekki w srodku, ladnie lezy, one size). mamy tez Tot bots pocket i tez jest fajna, tylko w srodku nie jest to polar. Naugty babay nam sie na razie nie sprawdzily, bo mimo ze one size nie leza fajnie na maluchach (maja po prawie 5 kg) i przeciekaja. moze jak beda wieksze to sie sprawdza. Itti bitti SIO sa super zgrabniutkie:)
ja pieluchowalam tak od ok. 4 kg, maluchy urodzily sie po 2 kg. Wspomagam sie papierkami przy kupach:)
dedes czyli Wonderoo one size sprawdziły się już jak dzieciaczki miały 4 kg?
bo oprócz IB SIO chcę kupić kilka kieszonek i dobrze byłoby zainwestować w one size żeby nie generować kosztów. IB chciałam kupić kilka w romiarze S na początek a potem dokupić kolejny rozmiar kiedy mała już wyrośnie. ja cały czas nie podjęłam decyzji czy używać wielorazówek od początku czy dopiero np od 2 czy 3 miesiąca. dlatego jestem na tym forum i proszę o wszelkie rady od mamuś które są już weterankami w wielorazówkach :)
bo oprócz IB SIO chcę kupić kilka kieszonek i dobrze byłoby zainwestować w one size żeby nie generować kosztów. IB chciałam kupić kilka w romiarze S na początek a potem dokupić kolejny rozmiar kiedy mała już wyrośnie. ja cały czas nie podjęłam decyzji czy używać wielorazówek od początku czy dopiero np od 2 czy 3 miesiąca. dlatego jestem na tym forum i proszę o wszelkie rady od mamuś które są już weterankami w wielorazówkach :)
Od ponad miesiąca używamy naugthy baby i do tego dostałam od cioci ze stanów gDiapers; Używam ich w ciągu dnia, na noc zakładamy zwykłego pampersa (teraz jak mały sypia po 7h tow sumie schodzą nam 2-3 takie pampki dziennie);
Moje wrażenia co do tych pieluszek:
- ogólnie bardzo się to opłaca, nawet gdyby trzeba było prać codziennie - my mamy 10 szt NB i 6 szt gD. + dodatkowe 6 wkładów do gD (w sumie wychodzi 22 pieluszki) --> taki zapas starcza nam max na 3 dni;
- NB mają bardzo fajną regulację rozmiaru --> synek miał 4 kg jak zaczęłam ich używać i zaczęliśmy od środkowego zapięcia (pomijając najmniejsze)
- kupki bardzo ładnie się dopierają (nawet w 40 stopniach) - ja zapieram je lekko szarym mydłem;
- przy NB są 2 wkłady chłonne (można oba wpakować np. na noc) ale jak na razie stosujemy pojedyńczy
- polecam papierki wielorazowe do pieluszek - dzięki temu ślady pokupce są o wiele mniejsze i łatwiej wyprać
- gD. mają system: niby otulacz+wkładka z bawełny i polarku--> wymienia się tylko wkładki --> super szybko się taką pieluszkę zmienia :)
Wady (bo zawsze jakieś są):
- jak dla mnie w NB gumki przy nozkach i z tylu na pleckach za mocno trzymają - pojawiają się czasami odciski --> ja wyciągam trochę polarku za pieluszkę (na pleckach) i wtedy jest oki :)
Ogólnie bardzo polecam- teraz planuje zakupić ze 2-3 otulacze i do tego jakieś bambusowe pieluszki do składania lub prefold-y.
Moje wrażenia co do tych pieluszek:
- ogólnie bardzo się to opłaca, nawet gdyby trzeba było prać codziennie - my mamy 10 szt NB i 6 szt gD. + dodatkowe 6 wkładów do gD (w sumie wychodzi 22 pieluszki) --> taki zapas starcza nam max na 3 dni;
- NB mają bardzo fajną regulację rozmiaru --> synek miał 4 kg jak zaczęłam ich używać i zaczęliśmy od środkowego zapięcia (pomijając najmniejsze)
- kupki bardzo ładnie się dopierają (nawet w 40 stopniach) - ja zapieram je lekko szarym mydłem;
- przy NB są 2 wkłady chłonne (można oba wpakować np. na noc) ale jak na razie stosujemy pojedyńczy
- polecam papierki wielorazowe do pieluszek - dzięki temu ślady pokupce są o wiele mniejsze i łatwiej wyprać
- gD. mają system: niby otulacz+wkładka z bawełny i polarku--> wymienia się tylko wkładki --> super szybko się taką pieluszkę zmienia :)
Wady (bo zawsze jakieś są):
- jak dla mnie w NB gumki przy nozkach i z tylu na pleckach za mocno trzymają - pojawiają się czasami odciski --> ja wyciągam trochę polarku za pieluszkę (na pleckach) i wtedy jest oki :)
Ogólnie bardzo polecam- teraz planuje zakupić ze 2-3 otulacze i do tego jakieś bambusowe pieluszki do składania lub prefold-y.
dedes, ja kupiłam FB w rozmiarze S, dobrze się dopasowywały i nic nie przeciekało, zanim je kupiłam czytałam opinie na chustoforum i były pozytywne, nie pamiętam, żeby ktoś miał taki problem, ale każde dziecko jest inne, poza tym nie wiem jak duże są one size, może jeszcze Twoje maluchy do nich nie dorosły ;) ja zmieniam, jak czuję, że jest mokra, nawet co godzinę albo też co dwie - trzy, różnie to bywa, czasem samą wkładkę, regulacja daje dość duże możliwości, mi się wydaję, że najważniejsze, żeby dopiąć dosyć ściśle przy nóżkach ... tyle mi do głowy przychodzi ...
podziwiam matki bliźniaków :)
podziwiam matki bliźniaków :)
Wonderoos nie miałam, Bumgenius fajny, ale dla mnie przereklamowany ;) rzepy mi się tak do końca nie podobają, Tot bots mam jedną, którą kupiłam jako AIO, ale albo mi się coś pomyliło, albo ...? nie rozumiem tej pieluchy i rzadko jej używam, jest mokra, przecieka i właściwie wymaga dodatkowego otulacza z tym, że wówczas pupa byłaby wielka, może przyda mi się do treningu na potem, Naugty Baby mi się sprawdzają, choć większość chyba na nie narzeka, m.in., że uciskają, może dlatego, że moja taki chudziel, to jakoś nie ma takiego problemu, nam nie przeciekają, Itti bitti - czytałam wiele dobrego, jakbym miała dokupywać to właśnie te,
papierki przy kupach musowo, na początku używałabym do każdej pieluchy, jak jest kupa to wyrzucam, a jak nie to można wyprać razem z pieluchą
papierki przy kupach musowo, na początku używałabym do każdej pieluchy, jak jest kupa to wyrzucam, a jak nie to można wyprać razem z pieluchą
dedes ja też z bliźniakami i chyba raczej przejde na wielorazowe.
Mam do Ciebie prośbę. Wejdziesz na gg mój nr 4115016. Jeśli oczywiście znajdziesz czas, napisz mi kochana ile powinnam kupić pieluch, jakie najlepiej i jakie wkłady- czy wogóle :)
Mam do Ciebie prośbę. Wejdziesz na gg mój nr 4115016. Jeśli oczywiście znajdziesz czas, napisz mi kochana ile powinnam kupić pieluch, jakie najlepiej i jakie wkłady- czy wogóle :)
zocha -Wonderoo zaczęłam używać jak miały ok. 4,5 kg (dopiero wtedy dokupiłam) i mimo ze one size to lezą zgrabnie. tylko używając oryginalnego wkładu bambusowego trzeba go zagiąć i wtedy robi sie troche gorka.ja zaginam z przodu , bo maluchy to chłopcy. kupuj nowsza wersje tj V2, bo ulepszona i zgrabniejsza.
moje maluchy urodzily sie po ok. 2 kg, wiec nie mialam dylematu czy od poczatku pieluchowac wielorazowo, bo byly za drobne na wielo.. pierwszy miesiac lecialam na jednorazowkach. potem czestotliwosc kup spada:) ale jak codziennie wynosiłam dwa worki zużytych jednorazówek to moja motywacja do wielo wzrastała:)
papierki , takie:
http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-251--Imse-Vimse-Wkladki-Jednorazowe-200-szt-.html
używam wtedy gdy spodziewam się kupy np. moi chłopcy wypróżniają się zazwyczaj rano, niezużyty można wyprać i użyć ponownie.
aniella - dzieki, ja mam one size, moze musze pocwiczyc regulacje gumek i zapinanie:(
mi tez super sprawdzaja sie otulacze flipa z wkladem stay dry.
MamoMarty odezwe sie jak znajde dluzsza chwile:)
moje maluchy urodzily sie po ok. 2 kg, wiec nie mialam dylematu czy od poczatku pieluchowac wielorazowo, bo byly za drobne na wielo.. pierwszy miesiac lecialam na jednorazowkach. potem czestotliwosc kup spada:) ale jak codziennie wynosiłam dwa worki zużytych jednorazówek to moja motywacja do wielo wzrastała:)
papierki , takie:
http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-251--Imse-Vimse-Wkladki-Jednorazowe-200-szt-.html
używam wtedy gdy spodziewam się kupy np. moi chłopcy wypróżniają się zazwyczaj rano, niezużyty można wyprać i użyć ponownie.
aniella - dzieki, ja mam one size, moze musze pocwiczyc regulacje gumek i zapinanie:(
mi tez super sprawdzaja sie otulacze flipa z wkladem stay dry.
MamoMarty odezwe sie jak znajde dluzsza chwile:)
jesli chodzi o ilosc to dla dwojki mam:
- 6 otulaczy (4 Flipy, 2 econobum)
- 8 formowanek (2 bambinexy bambusowe, 2 tot bots strechie, 2 flanelki Tetro, 2 frotowe imse vimse)
- 4 AIO bambinex (one size , wiec na maluchach puchate)
- 4 kieszonki Fuzzi Bunz
- 2 kieszonki Woondero V
- 2 kieszonki Bumgenius V
- 1 tot pocket
-4 kieszonki Naughty Baby (malo uzywamy , traktuje jak rezerwowe)
- 2 itti bitti SIO
- troche muslinek ( uzywalam glownie na poczatku, teraz razdko)
Najbardziej lubie kieszonki i Flipy i IB, formowanki glownie na noc.
Pranie raz dziennie,czasami czesciej na razie uzywam loveli + olejek z drzewa herbacianego w 60 stopniach, ale bede testowac kule Ecoballs.
Wydaje mi sie ze najlepiej na poczatku kupic po sztuce roznych pieluch i sprawdzic ktore najbardziej pasują.
- 6 otulaczy (4 Flipy, 2 econobum)
- 8 formowanek (2 bambinexy bambusowe, 2 tot bots strechie, 2 flanelki Tetro, 2 frotowe imse vimse)
- 4 AIO bambinex (one size , wiec na maluchach puchate)
- 4 kieszonki Fuzzi Bunz
- 2 kieszonki Woondero V
- 2 kieszonki Bumgenius V
- 1 tot pocket
-4 kieszonki Naughty Baby (malo uzywamy , traktuje jak rezerwowe)
- 2 itti bitti SIO
- troche muslinek ( uzywalam glownie na poczatku, teraz razdko)
Najbardziej lubie kieszonki i Flipy i IB, formowanki glownie na noc.
Pranie raz dziennie,czasami czesciej na razie uzywam loveli + olejek z drzewa herbacianego w 60 stopniach, ale bede testowac kule Ecoballs.
Wydaje mi sie ze najlepiej na poczatku kupic po sztuce roznych pieluch i sprawdzic ktore najbardziej pasują.
Ja używam Apple Cheeks i jestem bardzo zadowolona. Wcześniej próbowałam marki Tetro, ale (choć są urocze) to bardzo długo schną, przez to, że nie ma wyjmowanego wkładu (jest on wszyty w pieluszkę). Można by z tej firmy wypróbować samego otulacza z wkładami, no ale ja już trafiłam na te rewelacyjne z Apple Cheeks.
Już w ciąży możesz być super mamą!
www.supermama.boo.pl
www.supermama.boo.pl
Napoczatku chcialam takich uzywac. Ale tu jednak musialby byc jakis delikatny proszek czy plyn do prania, bo to ma kontakt z pupcia niemowlecia. Ubranka piore z moimi i meza w zwyklym proszku. Do tego synek nosi szyne Mitchella co tez nie ulatwia zmiany pieluszki. A co dopiero zakladac wielorazowa gdzie byloby trudniej. No i musialabym miec ich chyba ze 100. Bo uruchamiac pralke dla kilku sztuk to szkoda wody, pradu. Wkoncu ubranka piore z naszymi.
Zdecydowanie warto korzystać z pieluszek wielorazowych. Mają spor zalet i korzyści nad normalnymi pieluszkami jak np. cyrkulacja powietrza. Są po prostu lepsze. A sklep https://lulli.pl/pl/c/pieluszki-wielorazowe/19 oferuje produkty najwyższej klasy.