Widok

zapiekanka makaronowa - przepis

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Macie jakieś fajne przepisy na zapiekanke makaronową? Marzy mi się cos takiego, ale nie mam pomysłu, ani przepisu.
Myślałam o takiej z podsmażoną kiełbaską, pomidory, pieczarki i na wierzch ser, ale nie wiem, czy to będzie dobre połaczenie... No i co z sosem - musi być, czy tak na sucho?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja bym dodała do Twojego składu jeszcze cebulke podsmażoną i czerwona paprykę. A jeśli chodzi o sos, to jak dasz duuuzooo pomidorów to sos sam się zrobi, a jak mniej to można uzupełnić przecierem pomidorowym. Ja używam takiego składu nie do zapiekanki, tylko do makaroniotto - czyli wszytskie składniki które podałaś mieszam w garnku i na koniec ewentualnie posypuję serem na talerzu. Ale w formie zapiekanki będzie smakowało tak samo. Jest całkiem smaczne i bardzo szybkie.
Ja robie troszeczke inna ,na ugotowany makaron wylewam sos fix knorr -4 sery z brokulami,potem podsmazam piers z kurczaka w przyprawach(wedlug wlasnego uznania co lubisz)na to wysypuje ugotowane brokuly (ale tylko te koronki)i na gore starty ser ,potem do piekarnika i paluszki lizac:))

image
image
ASIU SKLADNIKI TE CO WYMIENIŁAŚ. OCZYWISCIE MOŻNA DODAĆ JESZCZE INNE.MOJA MAMA NA JEDNĄ WARSTWE MAKARONU ZAWSZ WYLEWA ROZBITE JAJKA I SMAKUJE TO WYŚMIENICIE. OCZYWISCIE CAŁOSĆ POSYPANA ŻÓŁTYM SEREM + KETCHUP LUB JAKIS SOSIK. SMACZENGO:)))

generalnie do takiej zapiekanki mozna dac co na co ma sie ochote, zeby sucha nie byla zalac jakims sosem, dac poamidory czy cos.. albo zalac jajkami rozbitymi ze smietana... i zawsze wychodzi:D

ostatnio znalazlam taki przepis, byl super:
( i wg. podanej kolejnosci ukladane w naczyniu)

1. pomidory (ok2) w palsterki pociete, posolone, popieprzone, nataka pietruszki,
2. szynka gotowana pociate w kostke ( taka warstewka:) ale nie za gruba, na oko)
3. makaron ugotowany wstazki, niby 200g...
4. pomidory w plaserkach (2) natka, sol pieprz
5. szynka gotowana ( krojona w kosteczke)
6. 3 jaja rozbite ze smietana ok 150g do 200g..zalac wszystko i do piekarnika (czy cos tam posiadacie, u nas jest mikrofala z funkcja opiekania wiec tez sie da) na ok 30 min.

Trzeba sprawdzac czy sos sie zsciął, szyneczka sie przyrumienia...:)))
A do tego wszystkiego na zakonczenie, jak juz na talezach lezy:D:D:D podaje sie SER BIALY, taki twarozek np. wymieszany z cebulka:D:D i smietanka... PYYYYYCHAAAAAAAAAAAAAAAAA

image
iwek, a czym przyprawiasz tą brokułowo- kurczakową???
a ja robię tak:
masłuje lekko formę. na to makaron lekko podgotowany. + szpinak, i warzywka (co mam w lodówce lub obok), makaron znowu i sos pomidorowy- (sparzam pomidory, obieram, dodaje bazlie i dużo czosnku- miksuję). i znowu warzywa i sos pomir + ser.
uwielbiam ten zapach czosnku!!!
Uzywam tylko dwie przyprawy delikat czewony do mies (tam jest zestaw przypraw w jednej torebce)i ziola prowansalskie:)

image
image
Dzięki dziewczyny za propozycje, nastepnym razem je wykorzystam, bo dziś zapiekankę zrobiłam na chybił-trafił i wyszła super.
Podsmażyłam pieczarki, dodałam cebulkę, dalej dusiłam, potem pół paczki włośzczyzny mrożnoej ( akurat miałam w zamrażalniku), do tego ogórek kiszony ( jeden duzy) i dwa pomidory. Na koniec dodałam trochę koncenratu pomidorowego i doprawiłam do smaku.
W naczyniu układałam warstwowo raz makaron, potem sos - a na koniec ser :)

no... jak na moj gust to odwaznie postąpiłas z tym ogórkiem kiszonym:D ale jak juz pisałam.. uwazam ze niezaleznie od tego co dasz zawsze bedzie pyszne:) urok zapiekanek:)

image
Iwek, dzisiaj robię, bo mi to bardzo smacznie brzmi :)))
Hihi - ja ogórki kiszone kocham :))) Mama zawsze sie ze mnie śmiała, że ja we wiecznej ciązy chodzę:)
I powiem szczerze, że dodany do zapiekanki był super pomysłem, dodał fajnego smaczku :) nawet mojemu tatcie i mężowi smakowalo!

narobiłyście mi smaka tą zapiekanką,
chyba sama jutro jakąś zmajstruję :)

Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
wczoraj czytałam ten watek i tak na mnie wpłynął, że zrobiłam wieczorem zapiekanke makaronowa, troche po swojemu, troche po waszemu- wymieszałam co mialam , pyyycha! na szczescie zostało jeszcze na dzisiaj:)
ps. zrobiłam z "Pomysłem na zapiekanke z szynką" - sosik polecam

Głodna jestem.

Fajny pomysł, muszę spróbować.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Ostrogi piętowe - jakie zabiegi najskuteczniejsze? (77 odpowiedzi)

Czy ktoś się borykał z tym problemem? Jakie zabiegi najbardziej pomagają?

Wakacje z dziećmi (120 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

szukam opinii o szkole podstawowej nr 85 gdańsk jasień (22 odpowiedzi)

hej, czy którejś z Was dziecko uczęszcza do tej szkoły?możecie coś powiedzieć na temat poziomu...

do góry