Widok
zapiekanka makaronowa - przepis
Macie jakieś fajne przepisy na zapiekanke makaronową? Marzy mi się cos takiego, ale nie mam pomysłu, ani przepisu.
Myślałam o takiej z podsmażoną kiełbaską, pomidory, pieczarki i na wierzch ser, ale nie wiem, czy to będzie dobre połaczenie... No i co z sosem - musi być, czy tak na sucho?
Myślałam o takiej z podsmażoną kiełbaską, pomidory, pieczarki i na wierzch ser, ale nie wiem, czy to będzie dobre połaczenie... No i co z sosem - musi być, czy tak na sucho?
Ja bym dodała do Twojego składu jeszcze cebulke podsmażoną i czerwona paprykę. A jeśli chodzi o sos, to jak dasz duuuzooo pomidorów to sos sam się zrobi, a jak mniej to można uzupełnić przecierem pomidorowym. Ja używam takiego składu nie do zapiekanki, tylko do makaroniotto - czyli wszytskie składniki które podałaś mieszam w garnku i na koniec ewentualnie posypuję serem na talerzu. Ale w formie zapiekanki będzie smakowało tak samo. Jest całkiem smaczne i bardzo szybkie.
generalnie do takiej zapiekanki mozna dac co na co ma sie ochote, zeby sucha nie byla zalac jakims sosem, dac poamidory czy cos.. albo zalac jajkami rozbitymi ze smietana... i zawsze wychodzi:D
ostatnio znalazlam taki przepis, byl super:
( i wg. podanej kolejnosci ukladane w naczyniu)
1. pomidory (ok2) w palsterki pociete, posolone, popieprzone, nataka pietruszki,
2. szynka gotowana pociate w kostke ( taka warstewka:) ale nie za gruba, na oko)
3. makaron ugotowany wstazki, niby 200g...
4. pomidory w plaserkach (2) natka, sol pieprz
5. szynka gotowana ( krojona w kosteczke)
6. 3 jaja rozbite ze smietana ok 150g do 200g..zalac wszystko i do piekarnika (czy cos tam posiadacie, u nas jest mikrofala z funkcja opiekania wiec tez sie da) na ok 30 min.
Trzeba sprawdzac czy sos sie zsciął, szyneczka sie przyrumienia...:)))
A do tego wszystkiego na zakonczenie, jak juz na talezach lezy:D:D:D podaje sie SER BIALY, taki twarozek np. wymieszany z cebulka:D:D i smietanka... PYYYYYCHAAAAAAAAAAAAAAAAA
ostatnio znalazlam taki przepis, byl super:
( i wg. podanej kolejnosci ukladane w naczyniu)
1. pomidory (ok2) w palsterki pociete, posolone, popieprzone, nataka pietruszki,
2. szynka gotowana pociate w kostke ( taka warstewka:) ale nie za gruba, na oko)
3. makaron ugotowany wstazki, niby 200g...
4. pomidory w plaserkach (2) natka, sol pieprz
5. szynka gotowana ( krojona w kosteczke)
6. 3 jaja rozbite ze smietana ok 150g do 200g..zalac wszystko i do piekarnika (czy cos tam posiadacie, u nas jest mikrofala z funkcja opiekania wiec tez sie da) na ok 30 min.
Trzeba sprawdzac czy sos sie zsciął, szyneczka sie przyrumienia...:)))
A do tego wszystkiego na zakonczenie, jak juz na talezach lezy:D:D:D podaje sie SER BIALY, taki twarozek np. wymieszany z cebulka:D:D i smietanka... PYYYYYCHAAAAAAAAAAAAAAAAA

Dzięki dziewczyny za propozycje, nastepnym razem je wykorzystam, bo dziś zapiekankę zrobiłam na chybił-trafił i wyszła super.
Podsmażyłam pieczarki, dodałam cebulkę, dalej dusiłam, potem pół paczki włośzczyzny mrożnoej ( akurat miałam w zamrażalniku), do tego ogórek kiszony ( jeden duzy) i dwa pomidory. Na koniec dodałam trochę koncenratu pomidorowego i doprawiłam do smaku.
W naczyniu układałam warstwowo raz makaron, potem sos - a na koniec ser :)
Podsmażyłam pieczarki, dodałam cebulkę, dalej dusiłam, potem pół paczki włośzczyzny mrożnoej ( akurat miałam w zamrażalniku), do tego ogórek kiszony ( jeden duzy) i dwa pomidory. Na koniec dodałam trochę koncenratu pomidorowego i doprawiłam do smaku.
W naczyniu układałam warstwowo raz makaron, potem sos - a na koniec ser :)