Widok

10 miesięczna dziewczynka nie raczkuje i nie siedzi sama

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam nasza córeczka zaczyna 10 miesiąc i nie potrafi sama usiąść ani raczkować ma podpór ale po chwili kładzie się i pływa po macie byliśmy już u bardzo polacenego fizjoterapeuty ale on twierdzi że wszystko jest dobrze i trzeba czasu tylko ostatnio na zwykłej kontroli pani doktor stwierdziła że powinna sama już siedzieć i zacząć raczkować i i skierowała nas do pani neurolog i teraz nie wiem czy mamy się martwić czy czekać na rozwój córki oczywiście dodam że najbliższy termin wizyty to dopiero koniec stycznia a to prawie jeszcze 2 miesiące
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jesli macie możliwość finansową to idzcie prywatnie na konsultację. Zapewne do czasu wizyty i tak będziesz się martwić, a to 2-3 miesiące, przez co możesz ten stres przenieść na dziecko.
Mam znajomą, której córka nie raczkowała do 9 miesiąca, w sumie to do 9,5 miesiąca, do tego czasu również nie siedziała. W okolicach 10 miesiąca usiadła i w sumie w ciągu 2-3 dni ogarnęła stanie przy meblach, ruszyła sama w 11 miesiącu.
Moje dziecko natomiast pieknie raczkowało, stało przy meblach od 7 miesiąca, fizjo mówiła, że to za szybko i kazała sadzać dziecko, gdy próbowało stawać (ochrona kręgosłupa). Po czym kazdy mówił, że szybko zacznie chodzić sam, a on zaczął pół roku pózniej dopiero.
Także rozwój dziecka może być naprawdę różny, ale rozumiem Twój niepokój, dlatego ja bym się udała prywatnie na konsultację, jesli masz taką możliwość.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (243 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

Przeprowadzka- jaka firma? (40 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

Niechciana 3 ciąża (255 odpowiedzi)

Jestem mamą 2 dzieci. Mam synka w wieku 6 lat i córkę 2 letnią. Kilka dni temy dowiedziałam się,...

do góry