Widok

38 lat to koniec życia?

Tak mnie naszła rozkmina... Czy jest jeszcze szansa na poznanie normalnego faceta? Faceta, który jest wolny, a przede wszystkim wolny od zaburzeń psychicznych? :) Już zaczynam tracić nadzieję. Czy naprawdę wszyscy 'normalni' faceci są już zajęci, a to, co zostało, to jakiś bezużyteczny odpad? Nie chce tak myśleć, bo w takim razie sama jestem takim 'odpadem' :) zapraszam do dyskusji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

33
Słowacki??? Doprawdy urocze...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

fubu - skoro sama piszesz, że zakochanie jest fazą początkową kochania, to chyba widzisz różnice. Zresztą "Ja" doskonale Ci to wytłumaczyła, zgadzam się z nią w 100%
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czytam i czytam te wasze posty ahhh. W sobotę idę na spacer. ok 10 z Brzeżna do Jelitkowa jeżeli któraś z tu obecnych Pań była by chętna zapraszam. chagny@onet.pl. Można ten wątek ciągnąc w nieskończoność tylko po co :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To ja może odniosę się tylko do pytanka o poetów, otóż, nie czytam wierszy ani tego typy literatury pięknej kiedy byłem mały ani nawet trochę większy. Dlatego wpisałem do wyszukiwarki słowa: Słowacki i alegoria; Słowacki - by On wydaje mi się że był polskim poetą, a alegoria bo to słowo najbardziej kojarzyło mi się z tym co miałem na myśli wcześniej i z tym o co najpewniej pytasz. Wybrałem takie o to hasła: Balladyna, motywy literackie.

Odpowiadając na pytanie: mam na myśli wszystkich poetów. A że już piszę to wymienię paru z głowy: Mickiewicz, Orzeszkowa, Szekspir no i Słowacki.

Mam nadzieję że odpowiedziałem na pytanie, jeśli coś niejasne, to pytać :)
I przepraszam za język, zapomniałem że ludzie się różnią i nie wziąłem tego pod uwagę. Uważam że nasze sądy i to jak piszemy najwięcej mówi o nas samych, o tym czego się boimy i jakie mamy uprzedzenia oraz jest lustrem tego jakie mamy wyobrażenie o otoczeniu i świecie.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A co ja napisałam? Że zakochanie to stan początkowy. W domyśle: kochania. I że mylony z zauroczeniem.
Fubu, czytaj ze zrozumieniem, proszę ;)

Według mnie jest odwrotnie. Zauroczenie to zauroczenie a zakochanie to faza początkowa kochania.

Fubu - zakochanie to stan "początkowy", że się tak wyrażę. Często mylone z zauroczeniem. I może minąć.
Kiedy kogoś poznamy i nasze uczucia staną się głębsze oraz upłynie trochę wody, można już chyba powiedzieć o miłości, czyli kochaniu drugiej osoby.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

@fubu:

Przeważnie różnica jest kilku..może kilkunastu miesięcy ;)

A jaka to znacząca różnica pomiędzy zakochaniem a kogoś kochaniem?

Cześć, ja idę bo ostatnio zauważyłem że narzekam na samotność a realnie nic nie robię aby to zmienić. Może to będzie jakiś przełom. Także może do zobaczenia.

Nie, może nie do końca się precyzyjnie "wyraziłam".
Nawet, gdy jest się zakochanym, albo kogoś kocha (bo to znacząca różnica), kompromis nie przychodzi bardzo łatwo. Kompromis w życiu codziennym, dotyczącym wielu poważnych spraw jest wielką sztuką i często w jakimś stopniu poświęceniem. I oczywiście warto trzeba szukać kompromisów, jednak nadal uważam, że nie jest to sprawa prosta, chyba że mówimy o kompromisach typu idziemy do kina czy teatru.

M
Kompromis to ciągłe zgadzanie się na wszystko? Od kiedy?

33
Tobie to Sherlock mógłby buty czyścić, brawo.
Doprecyzuję espeszali for Ju: kochamy się, więc się nie ograniczamy, szanujemy się, dbamy o siebie nawzajem czyli zero nikczemności a mnóstwo dobroci.

Mam pytanko: którego z poetów miałeś na myśli?

Miałam wrażenie, że tutaj wczoraj widziałam wpis o szybkich randkach, ale mogę znaleźć. Podobno są dzisiaj. Warto na to iść? Tzn nic nie tracę, ale nigdy nie byłam. Może " zaryzykuję". Ktoś ma jakieś doświadczenia z takimi spotkaniami?

"A Ty nie byłaś nigdy zakochana?! Biedna... "
Bogata nie jestem, ale biedna też nie :P
Zakochana byłam, a nawet jestem :-) Nie oznacza to jednak, że w niektórych sytuacjach kompromis jest bezproblemowy....W codziennym życiu, przez lata zakochania ciężko się ciągle zgadzać na wszystko.
Chyba, że nie zaznałaś zakochania przez lata i życia codziennego w stanie zakochania, to nie wiesz o czym mówię.

Nie bez powodu śpiewają "100 lat". Bądź dobrej myśli. Dobro może więcej.

Albo pewnie przesadzam, i niechcący, robię sobie przy tym kuku :)

Back to origin: nie uważam że życie kończy się po 38 roku życia.

Jo, miałem odpuścić - ale kłamię nagminnie, więc poradzę sobie z tym świetnie:)
"opary romantyzmu" do bardzo wdzięczne określenie, naprawdę. Myślę że można takimi oparami tłumaczyć wiele nikczemności jakie wg ogółu (jak sądzę) są postrzegane jako niepoprawne: "Kochanie, to nic nie znaczy - byłe/am pod wpływem Oparów Romantyczności - no sam(a) dobrze wiesz jak to jest"

Fubu, nie kumam o czym piszesz, nie wiem czy pod tymi kompromisami nie chciałaś ukryć drugiego dna. Pisząc niejasno i z ozdobnikami i dwuznacznie mam wrażenie że ludzie mogą przemycać treści którymi później mogą sobie wytrzeć buzie i powiedzieć że przecież są czyści - bo chodziło im o coś innego przecież. Piszać niejasno nie można mieć pretensji o to że ktoś dopytuję.
A może coś jak polityka dwóch (trzech..) prędkości? - czyli dla każdego coś miłego i każdy widzi i dopowie sobie co chce. Ale to mnie nie kręci z uwagi na to że ciężko (ba, to jest nie możliwe) tam o pełne zrozumienie o które chodzi mi - a może, to tylko mi chodzi o porozumienie - a reszta ma w......e, hhmm:D mają w......e? czy nie mają w......e? o to jest pytanie.
Poeci fajnie posługują się takim językiem.. starają się zawrzeć kilka myśli i odnieść do kilku głębszych kwestii pod płaszczykiem jakiegoś populistycznego sh*tu. A potem óczymy się o nich w szkole, no i dobrze ;)

A może ludziska chcom sobie pogadać tylko(?) - to też spoko opcja, bo trzeba gadać.

A Ty nie byłaś nigdy zakochana?! Biedna...

oni tez po czasie okażą się niewłaściwi, to ty jesteś inna
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry