Widok
Wczoraj załatwilismy USC. Było w miarę sprawnie, tylko szkoda, ze UM w Gdyni nie ma nr konta USC w Gdańsku. Pani reagowała na moje pytanie, jakbyśmy byli jedyną parą zameldowaną w Gdyni i urodzoną w Gdyni, która bierze ślub na terenie Gdańska. Na szczęście udało nam się telefonicznie ustalić ten nr i wpłacić kaskę gdzie trzeba.
Strsujące jest jak pani pyta o nazwisko :)
Strsujące jest jak pani pyta o nazwisko :)
Zazdroszczę, że macie to już za sobą. Nie cierpię załatwiać spraw urzędowych chociał sama pracuje w pewnym urzędzie :)))))
My chcemy pojechać w poniedziałek po to zaświadczenie, jeszcze zastanawiam się nad nazwiskiem ...hihihi. To żarcik oczywiście ale z ciężkim sercem to podpisze, lubię swoje nazwisko.
My chcemy pojechać w poniedziałek po to zaświadczenie, jeszcze zastanawiam się nad nazwiskiem ...hihihi. To żarcik oczywiście ale z ciężkim sercem to podpisze, lubię swoje nazwisko.
a my już wczoraj załatwiliśmy wszystkie formalności w USC,sporo załatwiania jeśli się bierze ślub w innem miejścu,nie podlegającym pod miejsce zamieszkania ale daliśmy rade:) też miałam duży dylemat gdy pani zapytała jakie nazwisko zamierzam nosić po ślubie,chciałam podwójne ale obecne mam takie długie że zdecydowałam się na mężusia:)
Ja uważam że podwójne nazwisko przysparza zbyt wiele problemów. I tam używa się najczęściej tylko jednego. Po czasie świadectwa pracy i inne dokumenty są różnie wystawiane i strasznie dużo zachodu z poprawianie tego. Może to jakieś zdoczenie zawodowe bo pracuję w urzędzie:))) Zdecydowałam się na jedno.
am jezeli chodzi o urzad to tak
trzeba miec skrocone odpisy aktow urodzenia - 1 twoj, 1 twojego przyszlego meza
mysmy takie skrocone odpisy mieli - znalazly sie u rodzicow ktorzy zawsze wszystko maja na wszelki wypadek ;)
gdybysmy ich nie mieli to taki jeden odpis kosztuje 50 zl
ponadto trzeba wplacic 84 zl na konto ktore podala nam wczesniej Pani z Urzedu Stanu Cywilnego w Rumi - to jest oplata za sporzadzenie aktu zawarcia malzenstwa
wiec jak idziesz do USC to musisz miec;
1. dowody osobiste
2. potwierdzenie wplaty 84 zl na konto urzedu miasta rumia
3. skrocone odpisy aktów urodzenia
trzeba miec skrocone odpisy aktow urodzenia - 1 twoj, 1 twojego przyszlego meza
mysmy takie skrocone odpisy mieli - znalazly sie u rodzicow ktorzy zawsze wszystko maja na wszelki wypadek ;)
gdybysmy ich nie mieli to taki jeden odpis kosztuje 50 zl
ponadto trzeba wplacic 84 zl na konto ktore podala nam wczesniej Pani z Urzedu Stanu Cywilnego w Rumi - to jest oplata za sporzadzenie aktu zawarcia malzenstwa
wiec jak idziesz do USC to musisz miec;
1. dowody osobiste
2. potwierdzenie wplaty 84 zl na konto urzedu miasta rumia
3. skrocone odpisy aktów urodzenia