Widok

AKCJA "TRZEŹWY KASZUB

Proponuję, aby Wydział Ruchu Drogowego KMP Sopot/Gdynia/Gdańsk zorganizował akcję pod kryptonimem "Trzeźwy Kaszub". Cel akcji - sprawdzenie trzeźwości kierowców przewożących pracowników z podtrójmiejskich firm budowlanych.

Codziennie widzę na Wielkopolskiej/Chwaszczyńskiej "busowany" podtrójmiejskich firm budowlanych, w nich siedzą pracownicy, raczą się piwskiem, kierowcy również.

Uważam, że taka akcja bezsprzecznie przyczyniłaby się do poprawienia bezpieczeństwa na drogach, zadziałałaby profilaktycznie na sympatyków picia piwska "po robocie", w szczególności podczas prowadzenia pojazdów mechanicznych. Tylko wyjdzie im na zdrowie.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 5
A może ci pasażerowie też byli kierowcami? Kierujący != Kierowca.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeszcze jedno napisałam, że widziałam pasażerów pijących piwo, a nie kierowców. Jest różnica.
Anonim a w którym momencie Halewicz "obalił" którykolwiek z moich argumentów?
Ja nie twierdzę, że nie ma problemu, a staram się wskazać tym, którzy nie widzą, że problem nie dotyczy tylko Kaszubów. Dla mnie jest to jawna dyskryminacja tej grupy ludzi. Kaszubi przez to, że są zatrudniani przez deweloperów, firmy budowlane itd. z Trójmiasta są najbardziej widoczni i dlatego są na "świeczniku". Ale nikt mi nie powie, że trójmiejska policja nie zatrzymuje pijanych kierowców z Gdańska, Sopotu czy Gdyni.
Po Twoim wpisie i wpisach Halewicza widzę, że kompletnie nie rozumiecie o co mi chodzi.
Sorki ale nie obalilas zadnego argumentu Hala. Tylko racje mu przyznajesz a piszesz ze nie chcesz dyskutować. To się może zastanów:p
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie mówię, że Ty opluwasz, a że inni zaczęli opluwać. Nie bierz tak wszystkiego do siebie. Widzę, że myślisz jednotorowo i nie przeszkadza Ci fakt, że nie tylko Kaszubi pijani prowadzą samochody. Najlepiej znaleźć kozła ofiarnego i się uczepić tematu. Jak taki porządkowy jesteś, to czemu nie zgłosisz też wniosku o zatrzymywanie wszystkich kierowców, którzy w czasie jazdy rozmawiają przez komórkę? W mieście takich pełno, na Kaszubach pewnie też. Zresztą w ogóle proponuję, abyś startował w wyborach samorządowych bądź na jeszcze wyższym szczeblu i zrobił porządek ze wszystkimi, którzy myślą inaczej niż Ty. Dyskusja z Tobą jest bezcelowa, bo przecież i tak masz rację tylko i wyłącznie Ty.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Forma "pan/pani" w necie jest rzadko spotykana i trąci zbędnym zadęciem, amen. Możesz do mnie pisać "Panie Halewicz", dla mnie będziesz smyqula3^_^
Nikogo nie opluwam (co to w ogóle za retoryka??), a nazywam rzeczy po imieniu - piwsko i wódę żłopią, to nie będę pisać, że mają problem z nadużywaniem alkoholu^^
Starych frytek nie jadam - Ostrzyce, to ładne miejsce. Znajomi kupili tam piękną działkę nad jeziorem, to lubię spędzać czas w tak cudownych okolicznościach przyrody.
Skoro faktycznie widziałaś, jak ekipy budowlane z Kaszub piwsko żłopią w samochodzie, to wątek jest zasadny. Amen.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Po pierwsze, zwracam się do Ciebie na Pan, a Ty przechodzisz na Ty wiedząc, że jestem kobietą i nie znasz mojego wieku.
Poza tym swoim wątkiem, a zwłaszcza jego tytułem wywołałeś falę obelg w kierunku Kaszubów, a tego nie znoszę. Generalizowanie.
Moja wypowiedź świadczy o tym, że nie można opluwać kogoś, a mimo wszystko korzystać z dóbr, które ten ktoś oferuje. Skoro twierdzisz, że jest tak źle na Kaszubach, to po co tam jeździsz, po co jesz stare frytki? W górach się z tym nie spotkałeś? Zresztą wystarczy pojechać do pierwszej lepszej restauracji rybnej (smażalni ryb) w Trójmieście, żeby zatruć się starą rybą lub wąchać śmierdzący tłuszcz. Mi chodzi o to, że nie ma znaczenia skąd kto jest, wszyscy jesteśmy podobni. U mnie na osiedlu jest pełno pijanych typków w różnym wieku i nieraz widziałam jak po piwku wsiadają do samochodu. I o czym to świadczy? Że Gdańszczanie są pijakami? Bzdura.
Jeśli chcemy walczyć z pijaństwem na budowach, to nie zatrudniajmy ludzi, którzy piją. Ale ponieważ każdy chce mieć dom wybudowany najtańszym kosztem, to zatrudnia Gienka z Kaszub i potem psioczy.
Wracając do Twojego zarzutu, często jeżdżę poza Gdańsk i faktycznie widziałam, jak pasażerowie ekip budowlanych piją, ale kierowcy pijącego nigdy nie widziałam.
Ale czego twój wywód ma dowieść? Poddaję krytyce społeczność kaszubską, bo mam ku temu powody. Nadużywanie alkoholu na Kaszubach i przez Kaszubów jest nagminne. Ktokolwiek korzystał regularnie z usług firm z Kaszub, doskonale wie, o czym piszę.
Nie wiem również, co ma piernik do wiatraka (poza mąką) w kontekście weekendowych wypadów za miasto, na Kaszuby? Chyba to, że sezonie w kaszubskich restauracjach kroją turystów na wszystkim, czym się da - od smażenia frytek na starym oleju, po ledwo sprawne rowery wodne z Ostrzycach (nie kupują nowych od lat).
Często robię zakupy wędliniarskie w okolicach Luzina i bardzo sobie chwalę. Tu akurat wiedzą, że jeśli zaczną kombinować z gramaturą, to po prostu nikt nie kupi - i to jest jedyny argument, który powstrzymuje ich od dodawania do wędlin/kiełbas przysłowiowego papieru.

W tym wątku dyskutujemy o podpitych Kaszubach, którzy spożywają alkohol podczas prowadzenia samochodu. Skup się na tym problemie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Myślę, że w USA Autor wątku mógłby zostać oskarżony o rasizm. Co to za uogólnienia? Skąd taka dyskryminacja ludności, która od wieków żyje na tym terenie? To do Gdańska i Gdyni przybywali ludzie z różnych stron Polski zaraz po wojnie, aby się tu osiedlić. A Kaszubi byli tu od wieków. Jak ktoś już wspomniał każdy kierowca powinien być trzeźwy, tak jak każdy pracownik. Po co te docinki i opluwanie siebie na wzajem?
Jestem ciekawa, czy Ci którzy źle piszą o Kaszubach choć raz sami, z własnej woli byli na wakacjach, weekendzie itp na terenie Kaszub. Z pewnością nie raz. Wystarczy w piątek i niedzielę wieczorem wybrać się do Żukowa, żeby stwierdzić, że Trójmiasto jedzie i wraca ze wsi. Ze swoich działek, agroturystyk itp. I wtedy nikomu nie przeszkadza GKA w rejestracji (tak swoją drogą GPU, GLE to też Kaszubi, a jednym z czołowych mieszkańców Gdyni był Antoni Abraham - Kaszub). W kaszubskich restauracjach w weekend (w Wyczechowej i u Szadego na przykład) nie można znaleźć miejsca do siedzenia, a po swojskie kiełbasy kolejki jak za PRL-u. Także Panie Halewicz wstydziłby się Pan. W Pana wieku i z Pana wiarą, o której Pan tak opowiada, wstyd byłoby mi tak innych bliźnich opluwać. Nie kocham Kaszubów, ale inne nacje też mają swoje wady (Ślązacy, czy nie wspominając o Góralach) i trzeba umieć to tolerować i zmieniać, ale kulturalnie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Na Skwerze Kościuszki, dobre wino i ser grecki.
Cross, nikim się nie mienię, to po pierwsze. Po drugie, przez wiele lat miałem okazję korzystać z usług kaszubskich firm, sam miałem w tych okolicach dwa zakłady produkcyjne - także mam szerokie spektrum doświadczeń, na podstawie których mam pełne prawo napisać to, co napisałem.
Żenującym jest ogłaszanie Gdańska stolicą Kaszub i udawanie, że to taka przemiła społeczność. To jest dopiero "zaściankowość" i pseudo poprawność polityczna.
"Kaszubi nadużywają alkoholu. W takim Luzinie, czy Wyszecinie większość jest osób pijących - kto nie pije, ten jest alienowany. Taka społeczność."

Hal
Mienisz się człowiekiem wykształconym o szerokich horyzontach zupełnie więc nie rozumiem dlaczego z uporem godnym lepszej sprawy piętnujesz kolejne społeczności i grupy zawodowe posługując się przy tym stereotypami i płytkimi uprzedzeniami.

Trochę zajechało zaściankowością.
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
Proponuję aby policja sprawdzała wszystkich kierowców. Podoba mi sie akcja, kiedy stoją auta w korku a policjanci podchodza do auta i sprawdzają wszystkich prowadzących alkomatem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Typowy pomuchel z ciebie. A pletwy miedzy brudnymi paluchami tez masz pewnie. Prostaku kaszubski.
Pie rdolisz jak połamany, piją wszyscy. Dostałeś w morde od kaszuba, bo chciałes go oszukać, teraz pocisz sie przed kompem frajerze
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Kaszubi nadużywają alkoholu. W takim Luzinie, czy Wyszecinie większość jest osób pijących - kto nie pije, ten jest alienowany. Taka społeczność.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
ogólnie polacy to pijaki i złodzieje. Traktowani na swiecie, jak szkodniki, sami jesteśmy sobie winni. s**** we własne gniazdo. T kaszubi pijacy, slązacy ukryta opcja niemiecka, mazurzy, to też jacyś nie polscy.
Nie widziałem jeszcze trzeżwego kaszuba.
Nawet jeżeli akurat nie pił to i tak jakiś zamulony
witam cię serdecznie pozdrawiając serdecznie generalnie de facto w sumie sumarum fakt pozdrawiam! @_@
"kolejne zaszufladkowanie to tak to nie .........????????!!!!!!!!! ...???!!!
czy malarstwo było by podziwiane gdyby każdy tak samo tworzył itp
'witam' rzucone kulturalnie 'dzień dobry' do czasu niezadowolenia
wybranego z pośród wielu.."

Nic nie rozumiem.

Inne tematy z forum Motoryzacja

Kanał albo najazd (36 odpowiedzi)

witam wie ktoś gdzie jeszcze w gdańsku można autem skorzystać z kanału lub najazdu? muszę...

do góry