Widok
Ja byłam w zeszły piątek w urzedzie i dałam im swój akt urodzenia, który ma tyle lat co i ja - bo dostałam go od mamy, a ona zaraz po moim urodzeniu i zarejestrowaniu - pani w urzedzie nawet nie mrugnęła okiem. Tak samo "stary" akt miał mój narzeczony i było to po tych aktach widać, że są "wiekowe" - wiec na pewno nie była to kwestia niezauważenia przez panią urzędniczkę.
beata81 napisał(a):
> no nie musiałby jechać,
> bo wystarczy napisać podanie,
> przykleić znaczek skarbowy na pismo
> i poleconym na adres USC w mieście gdzie sie urodził
> po tygodniu ma akt w domu
>
>
ale do Swiat na pewno nie zdazyli by tego zalatwic "korespondencyjnie", a nam wlasnie zalezy, zeby w pierwszy "pracujacy" dzien po swietach to zalatwic w USC, bo potem pojedziemy do Krakowa dopiero na slub :(
wczesniej nie mamy czasu :(
> no nie musiałby jechać,
> bo wystarczy napisać podanie,
> przykleić znaczek skarbowy na pismo
> i poleconym na adres USC w mieście gdzie sie urodził
> po tygodniu ma akt w domu
>
>
ale do Swiat na pewno nie zdazyli by tego zalatwic "korespondencyjnie", a nam wlasnie zalezy, zeby w pierwszy "pracujacy" dzien po swietach to zalatwic w USC, bo potem pojedziemy do Krakowa dopiero na slub :(
wczesniej nie mamy czasu :(
zamieszczam list, ktory dostalam po tym jak narobilam szumu, ze moj akt jest chyba niewazny:
Odpis aktu urodzenia jest zawsze ważny, chyba że dane personalne osoby na nim figurującej się zmieniły np. osoba zmieniła imię lub nazwisko, a odpis opiewa na stare imię lub nazwisko. Jeżeli nic się nie zmieniło, to taki odpis jest zawsze ważny. Bardzo jestem ciekaw na jakim forum wyczytała Pani, że odpis jest ważny 3 miesiące. Pozdrawiam Kierownik USC w Cz-wie.
Odpis aktu urodzenia jest zawsze ważny, chyba że dane personalne osoby na nim figurującej się zmieniły np. osoba zmieniła imię lub nazwisko, a odpis opiewa na stare imię lub nazwisko. Jeżeli nic się nie zmieniło, to taki odpis jest zawsze ważny. Bardzo jestem ciekaw na jakim forum wyczytała Pani, że odpis jest ważny 3 miesiące. Pozdrawiam Kierownik USC w Cz-wie.
wcele nie jest ważny 3 miesiące tylko dłużej, bo moj misiek miał z grudnia a slub mamy w czerwcy, notomiast wszystkie formalności zaczeliśmy załatwiac w koncu marca. Sama sie zastanawiałam jak to jest wiec zadzwoniłam do USC i zapytałam, więc nie ma na to terminu, mi Pani powiedziała, że może być kilku letni,ale nie kilkunastoletni.