Widok

APEL - Proszę przeczytać

Witam Panie i Panowie.

Drodzy poszukiwacze pracy, apeluję o rozsądek !

Nie wysyłajcie drogą e-mailową swoich danych osobowych rzekomym firmom oferującym pracę.

Radzę ignorować ogłoszenia w których występują darmowe domeny kont e-mail, nie jest podany adres/dane osobowe firmy/pracodawcy bądź też w samym ogłoszeniu występują błędy merytoryczne, interpunkcyjne a także ortograficzne.

Podejmując pracę u ludzi, którzy zamieszczają tego typu ogłoszenia ( na oko ok. 80 % ofert portalu), możecie być pewni, iż zostaniecie wy.ani na umowę, a niekiedy i na samą kasę. Nie wspomnę już o tym jak Wami będą pomiatać.

Drugą kwestią, którą chciałem poruszyć, to fakt, iż ktoś kto zamieszcza tego typu ogłoszenia nie zawsze tak naprawdę szuka pracownika. Jego zadaniem jest wyłudzenie od Was danych osobowych, które przecież widnieją na Waszych aplikacjach, czy też w panelu poczty e-mail.

Wówczas zaczynają się pojawiać spamy na Waszych skrzynkach e-mailowych, dostajecie pocztę do domu, zachęcającą do pójścia na pokaz akcesoriów kuchennych, czy też dzwoni do Was na telefon przedstawiciel firmy X i usiłuje wcisnąć usługę Y.

Rozumiem Waszą desperację i chęć podjęcia pracy. Jestem osobiście w tym samym położeniu co Wy, ale naprawdę lekceważcie tego typu ogłoszenia, to za jakiś czas na portalach z ofertami pracy zrobi się przejrzyście i będzie można się po nich poruszać ze swobodą. Bo na razie to jest jeden wielki kanał, tak jak na Naszym rynku pracya właściwie "rynku pracy".

Ignorujcie cwaniaków szukających taniej siły roboczej na tzw. czarnucha,, bądź też umowę śmieciową a także wyłudzaczy danych osobowych.

Niech Ci co oferują przysłowiową miskę ryżu zatrudniają u siebie w firmach własne dzieci, a nie ludzi co mają na utrzymaniu mieszkania i rodziny ! 10 zł netto na godzinę w oparciu o umowę o pracę to dzisiaj niemal mityczna stawka, a przecież to kropla w morzu potrzeb...no ale rudy i tak w TVNie robi dobrą minę do złej gry.

Pamiętajcie rodacy, tak długo jak będziecie się godzić na spartańskie warunki, tak długo one będą istniały.

Rozumiem że wielu nie ma wyboru, pracowało za 8 zł/h, dziś pracuje za 6 zł/h a za rok za 4 zł/h, a za 5 lat za dolara dziennie jak Chińczycy, przy stałym wzroście cen na wszystko co tylko można kupić.

Trzeba ludzie wyjść na ulicę, a nie dawać się dymać !!!

PS: Drodzy pracodawcy apeluję również o to, abyście z łaski swojej zamieszczali szczegóły w ogłoszeniach. Wybrzydzacie, przebieracie w aplikacjach, oczekujecie od ludzi nie wiadomo czego, a Wam się nawet stawki nie chce w ogłoszeniu zamieścić jaką oferujecie.

Pozdrawiam

Bartosz
popieram tę opinię 120 nie zgadzam się z tą opinią 1
Bardzo ciekawa, prawdziwa i bolaco rażąca wypowiedź. Biedny ten nasz kraj, przez tą ułomność jaka stworzyli nam ...No własnie kto....pewnie i my sami. Szukanie pracy to ostatnio jakiś koszmar. Najlepiej byc niepełnosprawnym studentem nie obrażając nikogo broń Boze. Pozdrawiam wszystkich szukających normalności w tym kraju.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
podpisuje sie pod tym ostrzegam przed zatrudnieniem w sklepie miesnym ,,sawa,, chyba ze lubicie byc trktowani jak biale murzyny,powodzenia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
upup :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Należy pozbyć się z hipermarketów produktów pochodzenia chińskiego i zastąpić go produkcją wykonywaną w naszym kraju. Tym samym pozbędziemy się taniej siły roboczej i tandetnych wyrobów.W Polsce powinny być warunki do pracy i tworzenia nowych miejsc pracy.Dosyć tych statków przywożących gotowe azjatyckie wyroby!!!!.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Krzysiek&AS

Jak popieracie tą akcję to załóżcie temat, w którym zmówimy się wszyscy w jednym miejscu i wykonamy wcześniej założony plan :)
To jest jakis hipokrzym....
Szukam pracy od grudnia. Obecnie dorabiam w stoczni. Setki wyslanych CV a jestem po szkole sredniej, i co? nie dosc ze sie nie odzywaja to jeszcze kreca....
Popieram w 100 procentach
AS dobry pomysł, stwórz taki temat w tym dziale:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a moze tak jednego pieknego dnia zorganizujmy happening...zbieramy sie w Sopocie pod domem rudego z walizkami i tobolami dajemy Donaldowi do zrozumienia,ze nie zarabiamy tyle co jego dzieci i wyjezdzamy z tego kraju. Nastepnie udajemy sie na lotnisko w Rebiechowie gdzie w punktach obslugi,informacyjnych poprosimy o podanie destynacji do krajow w ktorych mozna godnie zyc ...
Takich Firm na pewno jest sporo, tylko mógłbyś napisać czego generalnie szukasz, żeby ktoś mógł Ci pomóc.

Ja w swojej ostatniej Firmie pracowałem systemem 12 godzinnym. Dla mnie osobiście bomba, bo mogłem "manipulować" (w granicach zdrowego rozsądku oczywiście) swoim grafikiem co powodowało, iż jednorazowo nie wybierałem zbyt dużo dni z przydziału urlopowego, dzięki czemu mogłem sobie zaplanować i dłuższe wakacje i też dłuższe wolne np. na Święta :), a i tak jeszcze kilka dni urlopowych mi na nowy rok wchodziło do wybrania :).

No ale nie wszyscy lubią taki system, mi on akurat odpowiada, zwłaszcza gdy się ma przełożonych którzy idą w tych kwestiach na rękę.
Rządowi jest na rękę by wyjechali fachowcy. Polaków etaty zajmą tańsi pracownicy ze wschodu,a my zasilimy rynek zachodni za najniższe krajowe. W mojej miejscowości, a mieszkam blisko zatoki już zatrudniają Ukraińców. Na rękę 1200 zł i mogą przez cały tydzień realizować projekty unijne oczyszczania kanałów nawadniających pola.
czy na terenie trójmiasta istnieją firmy które zatrudniają na 8h dziennie ,czyli 160h miesięcznie ?. Z płacą netto 1500.
logika wbrew pozorom jest-te kasy muszą być zakupione oczywiscie nie u polskiego producenta :) a czy beda potem wykorzystane to zupełnie inny temat.
Polak ma być mobilny i przemieszczac sie za pracą żeby nigdzie nie stworzyły się silniejsze więzi miedzyobywatelskie,w pojedynke nikt zadnemu systemowi nie zagrozi tak samo jak niegroźny jest człowiek obarczony rodziną i żyjący z dnia na dzień.Dlatego płace leca w dół za przyzwoleniem ekip.A w razie stworzenia się silniejszych czytaj groźniejsych więzi jest...Facebook -wystarczy kliknąc i na tacy masz podane kto z kim,jak jeden się wychyli polecą wszyscy znajomi.
Popieram ten apel w 100%. Moim zdaniem czas najwyższy wyjść na ulicę i naprawdę pokazać z kim oni tańczą. Miarka zaczyna się przelewać. Ludzie mający fach w rękach zaczynają uciekać z tego bagna. Szkoda mi tych z kredytami na 30lat. Dla państwa złodziejskiego to idealni kandydaci do dymania. Nie uciekną i będą siedzieć cicho, bo nawet nie mają jak pojechać pod sejm i czegoś podpalić, przecież od świtu do zmierzchu są w fabryce, żeby zarobić na ryż i ratę kredytu. Uważam że cały kryzys i rozdawanie kredytów nawet przedszkolakom było zaplanowaną misterną akcją władz.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
zawsze może zajść w ciąże łatwiej zwolnic
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
...tylko gdzie tu wtedy logika ?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1
jednak z założenia budowa 30 kas, to tak jakby 30 stanowisk pracy w zamyśle, chyba że są jakieś nakładane wymogi, ze musi być ileś kas (nie ważne czy czynnych czy nie) względem powierzchni sklepu ?
Sugerujesz brak sensu otwierania 30 kas przez wzgląd na niedostatecznie dużą ilość klientów ? Jeżeli tak, to masz rację, jednakże 5 kas powinno być czynnych spokojnie, przynajmniej w tym hipermarkecie który mam na myśli, bo przy jednej robią się komunistyczne kolejki.
Sugerujesz brak sensu otwierania 30 kas przez wzgląd na niedostatecznie dużą ilość klientów ? Jeżeli tak, to masz rację, jednakże 5 kas powinno być czynnych spokojnie, przynajmniej w tym hipermarkecie który mam na myśli, bo przy jednej robią się komunistyczne kolejki.
"wystarczy spojrzeć na hipermarket...30 kas wybudowanych, jedna czynna, to idealnie oddaje fakt, iż cięcie etatów jest na hardkorowym poziomie w Polsce."

Jesteś pewien, że przyczyną są cięcia etatów?

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
To prawda, iż składanie aplikacji kończy się osobistą porażką i będzie na rynku pracy jeszcze gorzej, mimo iż wydawać by się mogło, że już i tak jesteśmy gospodarczo 10 metrów pod mułem, który znajduje się na dnie zasyfionego bajora.

Rząd kładzie lachę dosłownie na wszystko, nie ma instytucji, które kontrolowałyby rynek pracy i nieuczciwych pracodawców. Mamy po prostu wolną amerykankę i to nie jest Aga Twoja wina. Jest za dużo chętnych, za mało miejsc pracy i to w prawie każdym sektorze !

Trzeba mieć na prawdę szczęście jak ktoś przeczyta Twój List Motywacyjny (jeden z trzystu nadesłanych), nie mówiąc już o zaproszeniu na rozmowę.

Wielokrotnie też oficjalna rekrutacja jest mistyfikacją i tak naprawdę nowi pracownicy do firmy przedostają się kuchennymi drzwiami.

Przykład nie z mojej branży, ale wystarczy spojrzeć na hipermarket...30 kas wybudowanych, jedna czynna, to idealnie oddaje fakt, iż cięcie etatów jest na hardkorowym poziomie w Polsce.

Najśmieszniejsze jest to, że wiele osób szukających pracy ma większe kwalifikacje i są bardziej kompetentne niż te osły w parlamencie, to najlepiej obrazuje absurd jaki Nas niestety otacza.

Spoko...będzie gorzej, zobaczycie...do momentu aż ludzie wyjdą na ulicę, wręcz walczyć, bo negocjacje to Sobie w d**ę możemy wsadzić !
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Praca

anglia-praca (17 odpowiedzi)

Pojawiło się ogłoszenie o pracy w magazynach w Anglii."Produkcja Pracownik fizyczny iza". Czy...

Praca za granicą. Niemcy (11 odpowiedzi)

Jeżeli szukasz pracy sprawdź najnowsze oferty. Najnowsze oferty pracy Niemcy. Szukaj pracy w...

Własna gastronomia - czy się kalkuluje? (60 odpowiedzi)

Mam pytanie, głównie do mieszkańców Gdyni: jakie jest Wasze zdanie nt. poprowadzenia własnej...

do góry