Widok

Amelek ale o co chodzi?

Hej.

Czy u Was też się dzieje coś niedobrego z internetem? Juz pal pies to że płacę za słaba jakość dostawcy ale płacę też za inne usługi (Netflix na przykład) z których i tak korzystać nie mogę bo działa to Koszmarnie!

http://www.speedtest.net/my-result/i/2221057569

Jak jest u was?

Dodam że router mam sprawny bo testowałem w innej lokalizacji. Problemy były zgłaszane.

Szczerze to chyba już mi się nie chce płacić za coś takiego: (

PS
Błagam też Panie Marku by nie pisał Pan tutaj o problemach Pańskich. Jako poważny przedsiębiorca powinien Pan wiedzieć że mało interesuje klienta to że Pan kogoś przedszkolil i ten spadł z konia czy z drabiny albo uciekł do konkurencji po przeszkoleniu. Proszę by naprawił Pan to co kiedyś działało dobrze a teraz nie. Jeżeli potrzeba inwestycji to niech Pan zainwestuje że środków unijnych kredytu lub własnych. Znam Pana zdanie na temat środków unijnych ale się z nim nie zgadzam. Mam Do tego prawo. Proszę mieć na uwadze że dzisiejszy klient to nie ten który płaci tylko Panu. On płaci też innym za korzystanie z usług (tv) i tych składek abonamentowych nikt nam nie zwróci przez to że Pan dostarcza a raczej nie dostarcza internetu o umówionych parametrach. A może jednak Pan zwróci te koszta do czasu naprawienia problemów po swojej stronie?

Pozdrawiam
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

w wave w godzinach szczytu wydajność spada gdzieś raptem 5-15%, więc Amelek faktycznie ma problem. Rozumiem gdyby z 40Mb robiło się nawet 20, to jeszcze przeżyjesz, ale z 40Mb raptem 2 ? to jest 95% gorzej!

Przecież jak ktoś ma łącze 10-20Mb (o ile amelek takie ma), to mu spada do prędkości modemu sprzed 15 lat!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

To nie wina jego internetu w sensie że brakuje mocy bo u mnie jest 24h praktycznie 40mega w szczycie czy rano, rano nawet trochę szybciej bliżej 50 więc to nie kwestia przeciążenia łącza tylko dosyłu gdzieś. Bronił go nie będę ale wiem jak u mnie działa, sam też mówi o jakichś problemach że rozwiązuje no to w końcu pewnie rozwiąże albo mu klienci odejdą i będę miał jeszcze szybszy internet :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jestem cierpliwa, ale moja cierpliwość się kończy. W ostatnim czasie jakość Amelka pogorszyła się diametralnie. Nie interesują mnie tłumaczenia. Czekałam długo, ale nic się nie poprawiło,nie korzystam z internetu tylko do rozrywki, żebym mogła się obejść bez internetu, lub z usługą o bardzo kiepskiej jakości... Jak w ciągu miesiąca nic się nie zmieni, zakończę tę męczarnie, a na początku współpracy było ok.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

a czy to samo ultimatum trafiło do dostawcy czy jak większość myślisz, że on nic innego nie robi niż czytanie forum i domyślanie się kto to napisał?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wypowiem się za koleżankę. Wiadomości (przynajmniej ode mnie) są wysyłane do Dostawcy, jednakże nie wiem czy "dotarły" bo nie ma odzewu. Ja osobiście olałem już jakąkolwiek inną komunikację poza forumową, bo co z tego że wyleję żale w mailu i nie dostanę feedback'u. Co z tego, że zadzwonię i usłyszę że pracownik z nocnika spadł i nogę złamał albo poszedł do konkurencji, że jest cięzko o pracowników, że to pewnie mój router. To się przerabiało i co to dało...

Forum jest też ścieżką kontaktu. Jako mieszkaniec Banina, promujący swego czasu też usługi tutaj wiadomym jest, że te informacje docierają do dostawcy. Niestety tu też bez odzewu. Zaleta forum jednak jest taka, że Ci, którzy zastanawiają się dziś nad dostawcą wiedzą, że nie mają po co się pchać do "niedrożnej rury". Plusem jest to że ta osoba pójdzie tam, gdzie jest dostaną to za co płacą, a "Ci lojalni" nie będą mieli dodatkowo zapychanego łącza przez nowych KLientów.

Ja napisałem do amelka, że mam słaby sygnał, że jak w najbliższym czasie (wrzesień/październik) nie poprawi to kończymy współpracę.
Dostalem odpowiedź, że są zaległości i że po ich nadrobieniu sytuacja u mnie też będzie na tapecie (KP).

Na razie efekty są w kratkę, przy braku obciążenia mam 30/10, wieczorami 10/4 ale zdaża się też 2-3 Mbps DL...

Pozostaje jeszcze jedna próba kontaktu i deadline, żeby w październiku pan Marek nie wystawiał kolejnej faktury, bo kończymy współpracę.

Swoją drogą - ktoś na KP przeszedł z amelka do konkurencji? Jak zadowolenie? w którą stronę są nadajniki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Serio? Uważasz, że forum tutaj publiczne "anonimowe" jest formą kontaktu z dostawcą internetu? Będziesz wypowiadał na coś umowę to napisz tez tutaj ciekawe czy przyjmą :D Skąd Wy się bierzecie ludzie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

No właśnie tu jest problem, narzekają ale nic nie słychać żeby gdzieś przeszli, nie chwalą się prędkościami za bardzo a jak chwalą to albo jakieś fejkowe (do własnych serwerów) albo o takich godzinach, gdzie u każdego jest dobrze. Jeden chciał się pochwalić jak mu chodzi multi wifi i wrzucił link do speedtestu gdzie miał prędkość 25mbit a powinien mieć już podwojoną bo po 23 podwajają tam prędkość czyli albo podwojone jest 25mbit już a normalnie połowa albo nie wiem, więcej nie odpisał jak zadałem to pytanie.
Takie jest to forum całe, ja wrzucałem sporo testów od amelka o różnych godzinach bo ludzie chcieli, jak ja prosiłem o jakieś prawdziwe screeny to nie było odzewu. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma jak widać.

Kubusia Puchatka po niewielkiej modernizacji (jeszcze nie koniec, tyle dało się zrobić na szybko; nadal czekamy na dostępność pewnych nowych na rynku urządzeń, która niestety się opóźnia), na forum nie wiem kto jest kto ale jeśli dobrze zgaduję że chodzi o kierunki na południowy zachód od bazy, to powinna być poprawa. Do czasu, aż kolejna konkurencja nie dostawi kilku kolejnych nadajników...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

wynik z teraz. chyba jest lepiej...(??)
image

A dla porównania lokalny serwer (Banino)? W tym przypadku chodzi o test samej sieci radiowej, bez wyjścia w świat.

chyba gorzej...
image

U mnie teraz jest 5/10 dl/ul. Czy Amelek czy Warszawa.

Ciekawe czemu 5 Mbps downland... A 10 Mbps upload...

Nie testujcie wszyscy na raz :)

A teraz 41/10...
http://www.speedtest.net/my-result/a/3198497621

najlepsze jest to, że ja ten sam własny router co miałem u amelka nadal używam i o ile wtedy "wina routera" o tyle teraz magicznie działa w innej sieci :) a to zwykły router za 59 złotych, dziadostwo jak nie wiem, ale w lepszej firmie jak widać starczy.

Po prostu "wina routera" zdarza się dość często, dlatego od sprawdzenia tego zwykle zaczynamy. Oczywiście gdyby zmiana routera nie pomogła, szukalibyśmy dalej. Nie tylko takie za 59 się psują, kiedyś klient miał prawie nowego wypasionego linksysa który ograniczał do 10 Mb/s nawet po kablu (choć Ethernet WAN i LAN linkował się na 100), po długich namowach zgodził się na zmianę routera i poszło 40. Sieć stale modernizujemy, by nadal być tą lepszą firmą. Są miejsca które dawniej były na granicy zasięgu, a teraz są w jego centrum - radio działa tam dobrze i będzie dopóki nie przyjdzie tam kilka innych konkurencji. Są i takie, gdzie po prostu jest za dużo konkurencji i jedyne rozwiązanie na dłużej to budowa sieci światłowodowej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Witam Panie Marku.

Czy jest możliwość by albo na stronie albo tutaj napisał nam Pan:

A. Zmodernizowano do dzisiaj (brak problemów z zasięgiem):
- ul. Kubusia Puchatka
- ul. Kolejna

B. Plany modernizacji:
- 09.2017 - ul. Jasia i Małgosi, kolejna, kolejna
- 10.2017 - ul. kolejna
- itd

C. Nie będą podlegały modernizacji (brak możliwości technologicznych lub za dużo konkurencji, chyba że światło):
- ul. xxx

Taka jasna komunikacja w stosunku do Klientów uspokoiłaby tych, którzy są w planie (tylko prosiłbym o realny harmonogram), a tych niecierpliwych skłoniłaby do refleksji (zostać czy odejść) i podjęcia decyzji. Myślę że to rozwiązanie jest fair w stosunku do Pana KLientów, nie powodowałoby negatywnie wpływającej na Pańską firmę dyskusji i zamknęłoby temat.

Od planu przeszlibyśmy do weryfikacji realizacji, więc mógłby Pan spodziewać się jedynie odpytania ze strony Klientów.

Co Pan na to?

Konkurencja na pewno chciałaby znać takie plany. Poza tym nie wszystko da się zaplanować, życie zbyt często koryguje - w maju śnieg, w czerwcu UKE, w lipcu odejście pracownika, wypadek drugiego i masowa awaria, w sierpniu jeden z 2 nowych pracowników zrezygnował pierwszego dnia, we wrześniu... jeszcze nie wiem :). Nie znam z kolei planów konkurencji, gdzie jeszcze ktoś postawi kolejne kilka nadajników. Nie da się wymienić kilkuset urządzeń na dachach w krótkim czasie, ale często da się coś poprawić tym kilku klientom którzy zamiast od razu uciekać do konkurencji lub anonimowo wylewać żale na forum, bezpośrednio zgłoszą problem i dadzą czas na poprawę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Panie Marku, nie wszyscy mają czas na to aby czekać aż Pan to wszystko poprawi, stąd ucieczka do konkurencji - to niestety naturalna konsekwencja
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry