Widok

Amotaks 500mg/5ml

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej, moja córka 2,5 lat dostała dziś antybiotyk jwt na zapalenie zatok. Zastanawiam się czy pediatra nie pomyliła się w dawkowaniu... Mam podawać co 12h po 5ml.. Córka ma niecałe 14kg. Na ulotce jest napisane 20 do 60 mg/kg mc. na dobę.... Nie znam się ale w wakacje jak brała antybiotyk to miała 2,5ml...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7
moja ma 11 kg i brała 2ml amotaksu
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dzieęki za odp. A czy ktos wie jak to się liczy? 20-60 mg/kg jak to się oblicza dla 14kg?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
60*14= 840 jednostek na dobę
840/2= 420 w jednej dawce max
a przy 2*5ml miałabyś dawkę 1000 czyli za dużą jak na 14kg
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7
na zatoki polecam sinupret dla malucha 10kropli 3 razy dziennie - poczytaj sobie w necie o tym- mi zawsze pomaga a tak się męczyłam zawsze
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mój synek teraz bierze Amotaks 500 mg, ma blisko 15 kg, ponad 3 lata i dostał dawkę 4,5ml co 12h.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4
nie chodzi o ilosc ml tylko o stezenie substancji w 1ml, Ty masz 500mg/5ml (czyli 100mg/ml), dopuszczalna dawka jest 20-60mg/kg, dziecko ma 14 kg, wiec dawka dla niej wynosi odpowiednio od 280 do 840 mg, Ty masz 100mg/ml, podajesz 5ml (500mg) czyli wszystko w normie.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 5
nie doczytałam ze masz dwa razy na dobe, generalnie w ciężkich przypadkach stusuje sie do 90 mg/kg, więc nawet jeśli podajesz 1000mg miescisz się w normie (1260mg), ale jesli masz wątpliwości zapytaj jeszcze lekarza (nie wiem jak ostry jest stan córki).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
pamietaj tez zeby dawać jakis probiotyk (pomiedzy dawkami antybiotyku nie od razu), żeby się dzieciak nie wyjałowił.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pamieteam że w czerwcu na zapalenie gardła miała augumentin 2x 3ml... A to jest chyba ten sam skład co amotaks, corka wazyła wtedy z
13kg
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
mój własnie przestał brac wazy niecale 14kg dawkowanie 2x3,5ml
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kurcze mogłam zadzwonic do przychodni jak jeszcze była czynna:/ teraz nie wiem kompletnie co zrobić czy dać te 5ml czy mniej :/ córka ma zapalenie zatok+kaszel, bez gorączki. Zaczeło jej też ropieć oczko od infekcji zatok. 3tygodnie miała żółty gęsty katar i dlatego że tak długo to trwa dostała antybiotyk+syrop na kaszel i krople do nosa, ale żeby od razu taka końska dawka antybiotyku?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Zadzwoń na dyżur.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój 3-latek na zapalenie ucha bierze wlasnie Amotax 2x7ml i waży 14 kg. Czyli jeszcze więcej niż w Twoim przypadku. A moj mąż, też lekarz, jeszcze weryfikjował czy to jest OK. Augumentin to ta sama substancja, ale chyba ma inne stężenie na 1ml.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny dziękuje bardzo za pomoc! Skombinowałam nr prywatny do mojej pediatry i pow ze na zatoki jest silniejsza dawka 80mg na kg czyli
1120 a mała dostaje 1000 na dobe. Pozdrawiam!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ale korzystając z sytuacji że już jest ten wątek zapytam jeszcze o coś (jakoś w gabineciu u dr zawsze wydaje mi się że już wszystko wiem:) ).
Oprocz antybiotyku ktory przed chwila dalam o 20.40 musze dac jeszcze clemastinum na noc. Czy trzeba jakis czas odczekac przed podaniem czy moge dać od razu oba?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja dawałam od razu po antybiotyku albo przed
tylko probiotyk dawałam 2h po podaniu leku

ps zdrowka dla maluszka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mój maks dziś dostał 8 mcy na 9 kilo 3ml dałam mu 2,5
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9
mysle ze padiatra wie co robi jak mozecie sobie samemu zmieniac dawkowanie?!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ile dni podawalyscie antybiotyk?ja mam trzy latka i butaelka starczyla na 5 dni.a z tego co wiem antybiotyk powinno sie podawac od 7 do 10 dni.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

do góry