Widok

Antybiotyk zamiennik

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam wiecie może czy można teraz w aptece dostać zamiennik na antybiotyk mam przepisany lek za prawie 50zł a chciałabym jakiś tańszy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
podaj konkretna nazwe leku i dawke oraz wielkosc opakowania jakie masz zapisane
leka nazywa się bioracef 500mg 14 tabletek
ale on chyba kosztuje po zniżce 30,15 zł
zamienniki to Ceroxim , Zinnat, Novocef,Zinnoxx
http://bazalekow.mp.pl/leki/item.html?id=9565
tu możesz sprawdzić ceny zamienników -masz ich nazwy wypisane pod tabelą , kilkając na nazwę odnajdziesz cenę zamiennika - tylko nie wiem czy po tych zmianach teraz w aptekach wydadzą ci zamiennik ...zapytaj
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
No właśnie o to mi chodzi bo kiedyś to wiem że nie było problemu ale teraz kto to wie!?
I jak da się czy nie? Znalazłam taki zamiennik o nazwie zinnat 125mg tylko pytanie czy apteki zamieniają teraz leki na tańsze?
ale zinnat 125 mg to za mała dawka musisz mieć 500 mg
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a to w sumie wyjdzie na to samo ok dzięki
nooo nie całkiem bo i125 a 500 mg to róznica 4 x 125 daje dopiero 500 mg a ty masz zapisane 500 mg w 14 tabletkach
tzn 14 tabletek po 500 mg dokładnie masz zapisane a nie 14 tabletek po 125 mg (to za mała dawka )
Chodziło mi o cenę przy dawkach po 500mg
noo to musisz sobie przeliczyć który wyjdzie ci korzystniej cenowo :-)
Mi w poniedziałek aptekara sama zaproponowała tańszy zamiennik (antybiotyk) więc można na bank :)
Nie wiem, czy na bank, czy wszędzie, ale w wielu gdańskich aptekach widziałam naklejone kartki z informacją typu sprzedajemy tańsze zamienniki
image
Często mam nieprzyjemne sytuacje z farmaceutami- a to recepta zle wypisana, a to nieczytelna, a to nierozpisane dawkowanie, a to miksturka nie do zrobienia...

Ostatnio znajomą przeciągneli po 4 aptekach, niby nie mieli leku- a to standardowy antybiotyk- nie chcieli wydac zamiennika...
taaa, to wina farmaceuty że lekarz niestarannie wypisał receptę. Od nowego roku są tak drakońskie kary za realizację recept niezgodnych z
kretyńskimi rozporządzeniami że mało kto chce ryzykować
Jeśli aż w 4 aptekach były problemy to kogo to niby wina? Aptek, że zmówią się i akurat z jej receptą będą robić problemy czy lekarza, który spartolił sprawę?
Lekarz ma OBOWIĄZEK wystawić receptę w taki sposób aby żadna sprawa (czytelność, dawkowanie, dane pacjenta itp) nie budziły żadnych wątpliwości. Będąc na miejscu farmaceuty też nie nadstawiałbym karku za takiego konowała..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
to chyba niestety zależy od apteki ...

Mąż wczoraj był wykupić maść i w jednej aptece mu powiedzieli, że źle wypisana recepta i mu nie zrealizują, a w drugiej bez problemu przyjęli ..
imageimage
image
Hmm..czyżby?
Przykład z zeszłego miesiąca. Lekarka wypisuje receptę mówiąc przy okazji - proszę zrealizować ją tutaj na dole, jakby coś było z receptą nie tak to oni mnie znają i na pewno zrealizują bez problemów.

Faktycznie - ŹLE WPISAŁA NIP.
Czy NORMALNA apteka powinna zrealizować taka receptę?

Ktoś chciałby iść do jakiejś tańszej apteki i pocałuje klamkę.. A tak lekarka nabija aptece klientów a apteka przymyka oczy na pomyłki. Bo jak to inaczej wytłumaczyć?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sandra jak chcesz mam otwarty wczoraj zinnat 250 mg, pobrana jedna dawka,(2,5 ml) dziecko mi go nie przyjeło, oddam za free, stoi w lodówce
Hmm, te sytacje miały miejsce pod koniec zeszłego roku, nie wymagały wpisania NIP-u...

Moją matkę ganiali po aptekach z powodu nifuroksazydu...
Nie nazwałabym wypisujacego konowałem,

lubię to forum :) świat jest taki różnorodny !

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

macierzyński a likwidacja firmy (4 odpowiedzi)

Witam, Mam nadzieję, że jakaś obeznana osoba w kwestiach pracowniczo-zusowskich wesprze mnie...

szukam opinii o szkole podstawowej nr 85 gdańsk jasień (22 odpowiedzi)

hej, czy którejś z Was dziecko uczęszcza do tej szkoły?możecie coś powiedzieć na temat poziomu...

do góry