Widok

Badanie kału

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, moja mała od jakiegoś półtora tygodnia robi kupki, w których są nitki krwi (w co którejś kupce), a od minimum miesiąca prawie w każdej kupce jest śluz w kolorze kupki karmię tylko piersią), do tego kupki są raczej wodniste. Pójde z małą w tygodniu do pediatry, ale chciałabym najpierw zrobić badanie kału, żeby pójść już z wynikami. Mam pytanie na co powinnam zrobić badanie kału i jak go przede wszystkim pobrać?
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja bym zrobila najpierw ogolne badanie kalu, ew. jeszcze na krew utajona. kupujesz w aptece probowke do badania kalu i pobierasz kupke na sama lapatke, nie ladujesz calej probowki. jesli bedziesz robila te dwa badannia, o ktorych pisze, to lepiej wez dwie probowki z kupka, bo z jednej moze nie starczyc...
image
image
dokladnie jak pisze caroca
ja jestem na etapie badania kalu mojej corci
imageimage
my robiliśmy to badanie kilka dni temu :)

próbkę możesz pobrać wieczorem, szczelnie zamknąć pojemniczek, włożyć do woreczka i zawiązać :) wstawić na noc do lodówki :) a rano zanieść do laboratorium :) (taką instrukcję dostałam od naszej Pani Dr)
A jak mam ją pobrać, jeśli moja mała robi żadkie kupki i wiekszosc wsiaka w pieluszkę i czy kremy przeciw odparzeniom, ktore zostaja tez na pieluszce przeszkadazaja?
image

image
Zaobserwuj może mała kupki robi w jakiś regularnych godzinach, albo po jedzeniu... Wystarczy tylko troszkę na łopatkę... Ja bym rozebrała dziecko, położyła na pieluszce jakąś folię np aluminiową, i zaczekała na kupkę ;) Wtedy nie wsiąknie w pieluszkę i możesz zebrać ;)
image
[url]image[/url]
[url]image[/url]
u nas kupa jest zawsze rano po przebudzeniu i jak np ostatnio chcialam zlapac mocz na posiew to zamiast siuskow poszla kupa;P
zawsze mozesz wlozyc na chwilke termometr i powinno troche pojsc tej kupki i wtedy zbierzesz z pieluszki a jak nie chcesz tak, to pozostaje ci czekac na kupe;)
imageimage
Jolga, Tomaszek robi kupę o tygodnia punkt rano 10.15 ;)
image
[url]image[/url]
[url]image[/url]

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Ciemieniucha - skuteczne metody (51 odpowiedzi)

Może doradzicie coś skutecznego na ciemieniuchę. Moja mała ma na środku główki cały placek....

Dr Kijuć czy to dobry lekarz? (81 odpowiedzi)

Co sądzicie o nim? Wiem, że tylko do niego w LX na następny tydzień jest dużo wolnych terminów,...

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (40 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

do góry