Widok

Badanie kału

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, moja mała od jakiegoś półtora tygodnia robi kupki, w których są nitki krwi (w co którejś kupce), a od minimum miesiąca prawie w każdej kupce jest śluz w kolorze kupki karmię tylko piersią), do tego kupki są raczej wodniste. Pójde z małą w tygodniu do pediatry, ale chciałabym najpierw zrobić badanie kału, żeby pójść już z wynikami. Mam pytanie na co powinnam zrobić badanie kału i jak go przede wszystkim pobrać?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja bym zrobila najpierw ogolne badanie kalu, ew. jeszcze na krew utajona. kupujesz w aptece probowke do badania kalu i pobierasz kupke na sama lapatke, nie ladujesz calej probowki. jesli bedziesz robila te dwa badannia, o ktorych pisze, to lepiej wez dwie probowki z kupka, bo z jednej moze nie starczyc...
dokladnie jak pisze caroca
ja jestem na etapie badania kalu mojej corci
my robiliśmy to badanie kilka dni temu :)

próbkę możesz pobrać wieczorem, szczelnie zamknąć pojemniczek, włożyć do woreczka i zawiązać :) wstawić na noc do lodówki :) a rano zanieść do laboratorium :) (taką instrukcję dostałam od naszej Pani Dr)
A jak mam ją pobrać, jeśli moja mała robi żadkie kupki i wiekszosc wsiaka w pieluszkę i czy kremy przeciw odparzeniom, ktore zostaja tez na pieluszce przeszkadazaja?
Zaobserwuj może mała kupki robi w jakiś regularnych godzinach, albo po jedzeniu... Wystarczy tylko troszkę na łopatkę... Ja bym rozebrała dziecko, położyła na pieluszce jakąś folię np aluminiową, i zaczekała na kupkę ;) Wtedy nie wsiąknie w pieluszkę i możesz zebrać ;)
u nas kupa jest zawsze rano po przebudzeniu i jak np ostatnio chcialam zlapac mocz na posiew to zamiast siuskow poszla kupa;P
zawsze mozesz wlozyc na chwilke termometr i powinno troche pojsc tej kupki i wtedy zbierzesz z pieluszki a jak nie chcesz tak, to pozostaje ci czekac na kupe;)
Jolga, Tomaszek robi kupę o tygodnia punkt rano 10.15 ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

do góry