Widok

Barszcz wigilijny

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, czy macie sprawdzony, pyszny i prosty przepis na barszczyk czerwony? nie mam czas na sporządzanie samodzielnie zakwasu, więc kupię, ale jak resztę zrobić?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
W tym roku zrobię barszczyk z tego przepisu: http://www.jadlonomia.com/2013/12/moj-barszcz-wigilijny.html#more :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kilka tygodni temu robiłam swój pierwszy barszcz czerwony do krokietów i skorzystałam z tego przepisu, wyszedł idealny :)

https://www.winiary.pl/przepis.aspx/76430/barszcz-czerwony-czysty
Dziękuję anonimie i dziewczynom za przepis. Widziałam w niektórych przepisach, że dodaje się wywar warzywny, spróbuję Waszych, thx.
@Dziewczyny rozpędziłem się , ja właśnie taki barszcz gotuję dlatego,że bardzo lubię barszcz z krokietami i często tak jadam, nie tylko na wigilię i święta. SYRENKO jeśli robisz barszcz wigilijny to zrób tak jak dziewczyny napisały a jeśli wolisz "konkreta" ugotuj moim sposobem. KTO MI DAŁ MINUSA?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
No wędzonka lub rosół na barszcz wigilijny z założenia postny to faktycznie chyba kiepski pomysł.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Buraki (2kg) obieram i kroję na taką większą kostkę, zalewam wodą, wstawiam na małym ogniu. Cebulę (2-3) kroję w kostkę i podsmażam na oleju do zarumienienia. Dorzucam do buraków, dodaję liść laurowy, ziele angielskie i jeden suszony grzybek. Barszczyk gotuję na bardzo malutkim ogniu przez 2-2,5 godzinki. Po tym czasie przecedzam i zaprawiam cukrem i octem. Można dodać majeranku jeżeli ktoś lubi.

~anonim pierwszy raz słyszę, żeby barszcz wigilijny robiło się na rosole lub wędzonce.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Przyjmijmy ,że jestem dziewczyną he,he...ale przepis znam to Ci napiszę.Przepis bardzo prosty a barszcz niesamowicie dobry.

Buraki (jak ładne,małe nie musisz obierać,jak z brzydką skórą obierz) pokrój na małe kawałki i zagotuj (zagotuj tylko raz,pamiętaj ze przy każdym zagotowaniu się wody do 100 stopni barszcz traci swój piękny kolor)) potem gotuj (ale nie zagotuj) je długo na wolnym ogniu-tak leciutko tylko żeby woda delikatnie pyrtoliła po około 2 godz. wyjmij z garnka buraki.Barsz zakwaszam zaprawą cytrynową tzw.cytrynką do herbaty (ja używam Rolnika) i dosładzam cukrem (to już musisz równoważyć do swojego smaku) Oczywiście lisc laurowy, pieprz,sól. Ja nawet nie kupuję zakwasu -taki barszcz jest u nas już od kilku lat---Buraczki z niego zużywamy później do śledzia pod pierzynką. MOŻESZ GO ZROBIĆ na rosole a możesz go zrobić również na wedzonce no i nie zaponij o grzybie suszonym
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry