Widok

Bezrobocie

Tak się zastanawiam ile jest bezrobotnych (Statystyki i media kłamią) i z czego to się bierze? Mam 22 lata i już na starcie jestem stracony po liceum, a pracodawcy jak by tego było mało oczekują doświadczenia i koło się zamyka. Jak sobie poradziliście z bezrobociem? Urząd Pracy, ew. firma jakaś prywatna? Na pewno na to pierwsze nikt nie liczy, jak czytam po opiniach i po moim doświadczeniu. Pozdro.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To trudno jest powiedzieć jednoznacznie, czy media kłamią. Zgodzę się, że mieć zaufanie do mediów i wierzyć we wszystko, co napiszą, to na pewno rozmija się to z rzeczywistością i praktyką na codzień. Dane statystyczne, jakie otrzymują dziennikarze pochodzą od rzeczników urzędów pracy. Ci z kolei naginają liczby, mając świadomośc, że i tak nikt tego nie będzie sprawdzał. Jednak na te informacje o bezrobociu mozna śmiało spojrzeć z przymrużeniem oka i niedowierzaniem. Statystyki są niepełne(delikatnie mówiąc), ponieważ nie wszyscy bezrobotni skorzystali z rejestracji w PUP. Przyczyn może być wiele, choć podsatwową przyczyną jest brak kreatywności samych urzedników. Osobiście jestem bez prcy, poszukującym zarejestrowanym w PUP i wiem jak ten organ uzyteczności publicznej działa. Trudno dziwić się, że znaczny procent osób bezrobotnych nie chce korzystać z usług urzędu. Ci ludzie mają już pewne doświadczenie - np.nie uzyskują zasiłku, dowiadując się, że im nie przysługuje. To jest żenujące i poniżające, ale jak sam może już wiesz, że walka z wiatrakami to strata czasu, sił, energii, niepotrzebnych złości i nerwów. Mogę śmiało powiedzieć, że jeszcze nie poradziłem sobie z tym problemem i zapewne nie prędko to nastapi. Liczyć na PUP nie można, trzeba wziąć sprawę we własne ręce i rozejrzeć się za kimś kompetentnym. W zasadzie problem nie polega na braku pracy, ale na głupocie pracodawców stawiających wygórowane wymagania niezależnie od wieku. Sami też dopatrują się różnych powodów, by możliwość zatrudnienia była jak najbardziej trudna i w konsekwencji zniechęcająca. Piszę to dlatego, gdyż mam za sobą nie jedną rozmowę kwalifikacyjną i - no, cóz - bez powodzenia. Zresztą, wiele by o tym pisać. Pozdrawiam i życzę powodzenia w znalezieniu pracy.
pitu pitu ...
No, cóż, Mansonie muszę przyznać, że Twoja wiedza o bezrobociu jest większa aniżeli moja. Myśałem, że sporo wiem na ten temat, ale Twój komentarz zaskoczył mnie, bo akurat tego nie wiedziałem. Dzięki za wiedzę, jaką posiadasz. Pozdrawiam
ja tam nie wiem czy bym Cię zatrudnił jakbym taką tyradę usłyszał. jeszcze bym się dowiedział, że to moja wina bo jestem głup,i to po co mi to? ale nie jestem pracodawcą to tak sobie gdybam tylko
przeważnie nie używam dużych liter. to nie lekceważenie kogokolwiek. to nawet nie bunt. to po prostu lenistwo
Chciałbym znać Twoje zdanie, Hobo, czy to, co nazywasz ,tyrdą' odnosisz tylko do mnie, czy może masz takie zdanie o wszystkich bezrobotnych. Bo uważam, że problem niechęci zatrudniania nie jest stanem umysłu pracodawców, lecz wir tego świata, w który dali się wciągnąć. Bo przecież nie wyobrażam sobie, poszukującego pracy, który by conajmiej próbował ,tyrdować' przed pracodawcą, mając świadomość odrzucenia swojej kandydatury, poszukiwacza pracy. Ja myslę tak: może wystąpić z postulatem do sejmu, by kobietom w ciąży podawać coś w rodzaju, nazwijmy to eliksiru wiedzy, by mogły rodzić dzieci już odpowiednio przygotowane do potrzeb potencjalnego pracodawcy. Szkoła nichby była jedynie testerem posiadanej wiedzy i, powiedzmy w wieku ok.10lat taki młody człowiek byłby już przygotowany i doświadczony zgodnie z wymogami. Pozostaje jeszcze tylko jedna rzecz do zastanowienia: czy rozwiązałoby to problem pracodawców. Ale, cóż, właściwie to nie masz czego żałować, że nie jesteś pracodawcą, bo dzięki temu, masz jeszcze szansę na zdrowe myślenie i właściwe podejście do wszystkiego. Chetnie posłużyłbym się przykładem znanego mi człowieka, który od kilku dopiero lat jest szefem firmy, ale to długi temat więc pominę to.
No, cóż, można sobie czasem pożartować ze spraw poważnych, ale, jak sam wiesz, tylko tyle nam pozostało w tych pokręconych czasach w naszym kraju. I chyba masz rację, pogdybajmy sobie, zawsze to jakaś rozrywka. Pozdrawiam Cię.
Jesoo, wyluzuj, życie jest trudne, po co to komplikować?
Założyłem firmę.
Zróbcie to też.
Nie muszę być miły.
Mam wredny charakter.
Tia, bezrobotni są biedni a cała reszta to szuje bo ich nie szukają aby zatrudnić. Pacnij się facet. Mam kumpla, który też był na kuroniu przez długi i czas i z PUP dostał taką ofertę, że teraz wysyłają go do Hiszpanii. Pełen Top!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
A ja też mam kumpla on znalazł pracę dzięki pup...:D Wiesz co? Opowiadanie kumpel to, kumpel tamto jest żenujące....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ciekawie napisane, takich odpowiedzi tutaj trzeba... Też mam praktykę z pup, ale kopnęli mnie w cztery litery za jedno nie usprawiedliwione spotkanie, na odchodne głupia, nadęta i naburmuszona raszpla odpowiedziała że wyślą mi list w tej sprawie, parę miesięcy minęło i dalej nie ma.... I dzięki że mnie kopnęli to o jednego bezrobotnego mniej...

Również serdecznie pozdrawiam, i wzajemnie.
Mansoooooon, ale zobacz jaki Native ma potencjał.
Na podstawie "pitu pitu" wyciągnął dalekosiężne wnioski,
ja to se myślę, że sprawdził by się w prognozach.
Giełdowych albo pogody.

Zdrówko.
"Niektóre rzeczy są dokładnie tym, czym są, i niczym innym."

Charles Bukowski.
tyrada czyli taka podniosła wypowiedź. nie żadna tyrda. trudno mi się ustosunkować stary do tego bo po pierwsze jestem pijany a po drugie niestety nigdy nie będę kobietą w ciąży. one są nawet sexi - takie krągłe i kształtne. a po trzecie to ja już idę spać. przez pup możesz znaleźć pracę pod warunkiem że masz przyjaciół a następnie zdystansujesz konkurencję.
przeważnie nie używam dużych liter. to nie lekceważenie kogokolwiek. to nawet nie bunt. to po prostu lenistwo
Życie.
lubię cię.
Hobo, czepiasz się szczegółów i po co. Przez nieuwagę nie wklepałem literki ,a'. Prawnicy nazywają takie wpadki ,omyłką pisarską' i jakoś nikt nie ma oto pretensji. A tak na marginesie, ja też wiem co to jest ,tyrada'
Ale miło mi, dzięki za spostrzegawczość i przypomnienie. 3-m się.

PS.ja też lubię seksowne kobietki, w ciążę też zajść nie planuję i nałogów też nie mam.
To masz przerąbane w życiu Native.
Seksowne kobiety to się rwie i się z nimi sypia, a nie lubi.
Trochę "pedalskie" to "lubię".
Lubić to można frittatę, maliny, watę cukrową, lody calypso albo zimnego specjala.

A z nałogami to mnie lepiej nie rozśmieszaj bo brechnę, aż mi szyby zadrżą.
Każdy ma ich dzisiaj pełno od komórki, coca-coli, tv, ohydnego żarcia z biedronki, hazardu, netu, koksu, szlugów, alko, kościoła, mikrofalówek, onanizmu, leków, gier fabularnych, itd.

hehehe no chyba, że nie miałeś nigdy żadnej z tej pasji odpowiednio silnie rozbudowanej to nie masz nałogów, ale wtedy to jesteś nudny facet i o czym tu mamy gadać tyradą.
To prawda. Nawet krzyczac na ludzi niezrozumiale obelgi.
Boz, z tego starcia krawa
ciazy z bezpitowcami to wynika niezla entropia, hyhy.

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (98 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Jaka jest najlepsza strona do pobierania darmowych dzwonków? (11 odpowiedzi)

Cześć wszystkim, Czy kiedykolwiek bolała Cię głowa, szukając strony internetowej, z której można...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (727 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

do góry