Widok

Biegunka a Bactrim?????

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny czy Wasze dzieci po Bactrimie miały biegunkę?? Mała dostała Bactrim na gronkowca złocistego w kale. Miała luźne, zielone i sluzowe kupki. Cały czas dostawała probiotyki. Była na mleku bez laktozy ze względu na podejrzenie nietolerancji laktozy. Pediatra w rejonie zleciła bactrim tylko dlatego, że wciąż kupki były zielone (wcześniej na tym mleczku były ok). Normalnie gronkowca w kale się nie leczy.

I dawkę leku podałam w piątek wieczorem, II dawka sobota rano. Po 4 godzinach taka biegunka, jakiej jeszcze nie miała - sama woda:( się dosłownie LAŁA;( wezwałam lekarza do domku.

Pediatra zaleciła zmianę mleka na bebilon pepti bo może to być alergia na białko mleka krowiego bo w jej dotycczasowym mleku nie było laktozy, ale było białko mleka krowiego (ma też szorstą skórę na nóżkach i juz pediatra sugerował ziane mleka) i zaleciła DALSZE PODAWANIE BACTRIMU, bo mała nie jest odwodniona i chętnie zjada (tylko, że po tym rozwolnieniu podałam jej dwa razy po 100ml wody z enterolem i kleikiem).

Od popołudnia wczoraj mieszany ze starym mlekiem Bebilon pepti. Kupka była w końcu taka jak na "piersi", żółta, nie śmierdząca, z grudkami.

Podałam III dawkę Bactrimu wczoraj wieczorem i ..... nie uwierzycie, ale o 4.00 obudziłam się bo słyszałam jak w łóżeczku z małej się leje, aż bulgotało.... sama żółta "woda", która w całości wsiąkła w pieluchę.... jeszcze się dalej lało jak wzięłam ją na przewijak.... 3 pielucy (te dwie następne w mniejszej ilości). Podałam jej 120 ml wody zOrsalitem (elektrolity).

Zbliża się kolejna dawka Bactrimu i nie wiem czy dalej stosować??? skoro na gronkowca to ma praktycznie ponoć niejednoznaczny wpływ, bo tej bakterii się nie wyleczy nigdy.... można zaleczyć.

Jak oczekiwać poprawy po Bebilon pepti skoro ten Bactrim może dawać biegunki jako działania niepożądane. Chcę się jutro skonsultować z naszym rejonowym pediatrą, ale nie wiem co robić dziś:(

Czy Wasze dzieci też miały podobne reakcje na Bactrim?

Z góry dziękuję!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Anna1979 dziękuję za Twój post:) Wiem, że pisząc na forum każdy może wyrazić swoje zdanie i za to Ci dziękuję:) napisałam z zapytaniem o ewentualną biegunke po Bactrimie prosząc o opinie mam, czy Wasze dzieciaczki też miały taką reakcję. Wiem, że nie zastąpi to wizyty u lekarza, ale jest weekend i stąd wątek.

Odnośnie leczenia małej to nie mogę się zgodzić, że "samodzielnie" leczymy gronkowca (na własną rękę), no bo byliśmy z małą w tej kwestii u dwóch pediatrów (w rejonie i wezwaliśmy prywatnie)- chyba że przez "samodzielne" rozumiesz leczenie małej w domku.

Obie Panie twierdzą, że normalnie się tego nie leczy tylko daje probiotyki. Natomiast moja rejonowa skłoniła się do Bactrimu tylko dlatego, że takie przeboje już trwają drugi tydzień:( W międzyczasie byliśmy na Polankach (wtedy jeszcze nie było wyniku posiewu). Doktor z Polanek i wczorajsza Pani doktor (też notabene z Polanek) nie widzi wskazań do hospitalizacji.
Natomiast kazała dalej podawać Bactrim. Jednak ewidentnie gdy go podam po kilku godzinach leje się z małej....
Osobiście też obawiam się tego gronkowca, podobnie jak Ty:(

Kontaktowałam się z dr Bałandą, ale była na urlopie i z wielką nadzieją czekam.... oby w tym tyg. udało nam się z nią umówić na wizytę.

Dzięki:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kwiatek, nie chcę być niemiła i wtracać się, ale czytam od pewnego czasu Twoje wątki na temat leczenia "samodzielnie" gronkowca.

Masz malutkie dziecko, gronkowiec to nie jest krostka na pupie, to zakażenie, które może wywołac dalsze niemiłe rzeczy, to nie jest "pan pikuś".

Nie wiem do kogo chodzicie z mała, ale jak dla mnie to pediatra trochę chyba przegina.Może i Bactrim jest na to , ale leczenie samodzielnie dziecka w domu antybiotykiem, którego dzieci nie nawidzą a juz takie małe całkowicie, to bardzo nieodpowiedzialna sprawa.

Jak dla mnie, to powinnaś skontaktowac sie z Bałandą albo dr Pociechą, z zakaźnego i zasuwać na badania kontrolne z córeczką.
Biegunki mogą nie tylko sugerować kłopoty z antybiotykiem( w sumie nie powinno ich jeszcze być, za mało dni podawałaś antybiotyk) , ale też mogą oznaczać wiele innych chorób, nawet zatrucie organizmu czy rotawirus- lepsza wersja.

Wiem, że silisz się na leczenie dziecka w domu, ale uwierz mi, czasami warto zobaczyć co jest gdzie pogrzebane i zbadać malucha.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

do góry