Widok

Brak przyrostu wagi

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Moja córa (4,5 m-ca) przez ostatni tydzień nie przybrała ani grama na wadze. Poza tym wygląda na zdrową, nie widzę, aby coś ją łapało.

Zaczęła znacznie mniej spać właśnie od ok. tygodnia, robić znacznie więcej wygibasów. Jednak czy tym można tłumaczyć brak przybrania na wadze choćby o głupie 100 gram?

Zauważyłam też, że gorzej je. W tej chwili dostaje 4 posiłki mleczne (sztuczne mleko) i 1 przecier marchew-ziemniak, w sumie 5 posiłków. Udaje się zjeść 1 pełną butelkę mleka rano i ten przecier na obiad, z pozostałych butelek zjada 2/3 góra. Również nie mam pomysłu, co z tym zrobić, bo jak widać, chyba ma to wpływ na wagę.

Co należy z tym fantem zrobić, bo nie wiem, od czego zacząć?
Mała jest w dolnej części siatki centylowej i naprawdę powinna przybierać na wadze za wszelką cenę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój synek ma również 4,5 miesiąca a mleka pije przeważnie po 130 ml,na noc wipije 200,czasem w dzień 160,nie ma reguły.W tym wieku waga stopuje,a ile waży?Myślę że dużo Ci wypija mleka.
Może jakąś kaszkę/kleik zamiast porcji mleka? Żeby było bardziej treściwie :]
Mój zawsze był/jest z tych "szczypiorków" ;) (na bilansie 4-latka 90 centyl wzrostu i 50 centyl wagi)

Zrób jej kleik na mleku, wymieszaj z owocami :]
We wtorek idziemy na szczepienie, więc przy okazji porozmawiam z lekarką. Do tej pory szła równo, niewiele, ale przybierała i mieściła się w dolnej granicy normy.

Zastanawiam się, czy dobrze ją karmię.

ok. 6.30-7:00 - 210 ml mleka (zazwyczaj zjada całość)

ok. 11:00 - 210 ml mleka (bez szans - zjada ok. 120-130 i koniec)

ok. 15:00 przecier marchewka - ziemniak (potrafi już zjeść cały słoiczek) plus ok. 90 ml mleka góra zje)

ok. 19:00 - 210 ml mleka (ponownie raczej zjada ok. 150-180 góra i to w lepsze dni)

ok. 23:00 ostatni posiłek - 210 ml mleka (kończy się na 180 ml góra).

Próbuję ją dopajać sokiem jabłkowym i herbatką między posiłkami, ale pije niechętnie i mało.

Aha, mleko robię zgodnie z instrukcją z opakowania - 6 miarek, 180 ml wody w tej chwili.
Moja ma 3,5 miesiąca i też ostanio mniej jadła i nie przybrała przez tydzień nic. Też nie wyglądała na chorą, jedynie co miała stan podgorączkowy 37,4-37,7, poszłam do lekarza i okazało się, że ma zapalenie gardła, dostała antybiotyk i sytuacja powoli się stabilizuje z jedzeniem.
Co na to lekarz?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
może trochę mniej je bo ząbki idą?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry