Widok

C

Astronomem, tak:)
Ale najdroższa mi osoba powiedziała kiedyś że jestem gwiazdą bo przy przy nim promienieję niespotykanym blaskiem...
A to miłość...
To cudownie mieć na nosie różowe okulary...
Świat jest taki piękny, nabiera niespotykanych barw i soczystości....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ćma

nie przeczę. chociaż ostatnią podróż stopem odbyłem dwa lata temu na... przystanek woodstock (haha, popatrzec z ciekawościa zoologa jak sie młodzież bawi. i dla faceta (nawet o nieco zniewieściałej wrażliwości) jest to ciągle bezpieczne. a takie covery faktycznie powinny byc zakazane. kiedyś jak golden life zrobiło cover maanamu to wyszlo to lepiej niż oryginał. albo bema pamięci... w wykonaniu homo twist... to se ne wrati

jedwab

kilka dni temu o mało nie trafił mnie epizod wieńcowy,
gdy usłyszałam w radio ten kawałek
w wykonaniu discopolowego wieśniaka stachurskiego
(czy jak to się tam pisze...arrgh)
realizacja niektórych pomysłów powinna być zabroniona

motyla noga, to były czasy :)
ostatnie bezpieczne (no może nie do końca ;)
do samotnych autostopowych podróży po polsce

takie mam fantastyczne wspomnienia z tamtych lat
byłam chyba bardziej hobo
niż hobo jest :)
...no i ogólnie dużo się działo ;)

...

Jak pokonać przeciwnika?
Staraj się zniszczyć wiarę w jego własne siły.
Zwątpienie to najprostsza droga do przegranej.
Ludzie są równi, naprawdę równi, tylko wtedy gdy każdy z nich mocno wierzy w siebie...

Kochanie, pamiętasz?

Jesienny erotyk

Mam na języku słony smak niespokojnej skóry.
Nie wiem co będzie jutro. Nie wiem czy będzie jutro.
Wnikasz we mnie gwałtownie. Zamknięta w łuku ramion
opieram się przeczuciom. Jest jesień. Drzewa płoną
rdzawo-czerwonym blaskiem, a może to świat płonie
i kiedy się zbudzimy nie będzie już niczego.
Takie masz ciepłe dłonie. Jak niewidomy uważnie
poznajesz mnie dotykiem. Czy palce widzą więcej?
Czy zanim wiatr się zerwie zdążymy zapamiętać
dojrzały obraz września? Słony smak twojej skóry?
Zapach perfum zza ucha zmieszany z mchu wilgocią?
Słońce liśćmi pocięte układa się na twarzach
w marmuru drżące wzory. Jest jesień. Dzień miodowy.
Jutro nas tu nie będzie. Jutro nas tu nie będzie.

PREZERWATYWY

kupuj taniej prezerwatywy online!

C

Ta szczeglnie w Kartuzach podczas rozmow miedzynarodowych. I nagle pieniadz rosnie gwaltownie na wartosci ;)

*

Dobry tekst.
Dobry wokal.
Dobry teledysk.
Dobre współbrzmienie.

*

Ledwo się wywinąłem z weekendowej opresji a tu już na 2 dni przed birthday o 5 rano dochodzą teksty "siema Franciszku, chudy byku, stary dziki wariacie..."
Tak zaczynające się smsy zawsze wróżą ciężkie knajpiane dni i noce.
Zawieszam plan tego tygodnia na drewniany kołek.
Może narodzę się na nowo jeszcze jeden raz.

Ps. Adaś. Kaszubi nie palą-oni wciągają do nosa.

Worki do odkurzaczy

Kup worek do odkurzaczy ZELMER przez internet! Szybko, łatwo i przede wszystkim TANIO!

Co sądzi o Ślązakach

Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat Sląska i Ślązaków. Chętnych proszę aby wypełnili ankietkę znajdującą się tutaj -> http://www.ankietka.pl/ankieta/pokaz/id/10354/stereotyp-slazaka.html

w obronie drobnych posiadaczy

W OBRONIE DROBNYCH POSIADACZY

Zaczelo sie bardziej od kolezenskiej pomocy niz od typowej dzialalnosci spolecznej czy politycznej.

Nasz kolega Leszek poprosil nas o pomoc w swojej walce z wladzami miasta Sopotu, ktore odmowily jego

mamie realizacji jej ustawowego prawa do zamiany prawa uzytkowania wieczystego na wlasnosc

nieruchomosci. Uwlaszczenie uzytkownikow wieczystych, ktorzy za komuny nabyli swoje prawo na

Ziemiach Odzyskanych, gwarantowala ustawa z roku 2002. Niestety jej wykonanie zostalo zboj-

kotowane przez wladze wiekszosci gmin, dzialajace wspolnie i w porozumieniu z administracja

rzadowa, prokuratura i elitami politycznymi.

Kilku przyjaciol zaczelo pomagac koledze Leszkowi w jego administracyjnej walce. Stwierdzilismy

jednak, ze sprawa jest grubymi nicmi szyta i samo pisanie podan i odwolan nie wystarczy.

Trzeba zalozyc stowarzyszenie. Na poczatku mialo byc to stowarzyszenie na rzecz obrony

uzytkownikow wieczystych. Potem stwierdzilismy, ze skoro robimy z tego sprawe publiczna, to

powinnismy spojrzec poza czubek wlasnego nosa, stworzyc cos szerszego. Zaczelismy myslec

o czyms co bedzie mialo w nazwie "uwlaszczenie", ale po namysle stwierdzilismy, ze to juz troche

skompromitowane i osmieszone okreslenie.

W koncu wymyslilismy cos nowego i uniwersalnego - STOWARZYSZENIE OBRONY DROBNYCH

POSIADACZY. Bylo to troche na wyrost, bo przeciez wiadomo bylo ze wszystkich nie obronimy ani

nawet nie wlaczymy do aktywnosci stowarzyszenia, ale od czegos trzeba bylo zaczac. Zajmowalismy

sie wieloma aspektami obrony praw szeroko rozumianych polskich drobnych posiadaczy, czyli

wiekszosci Polakow. Jednak glownym frontem naszej walki byla walka o uwlaszczenie uzytkownikow

wieczystych na Ziemiach Odzyskanych.

Leszka podnioslo na duchu zaangazowanie sie Prokuratury Okregowej i Apelacyjnej w Gdansku po jego

stronie (prokuratura ma prawo wlaczenia sie w wyjatkowych wypadkach do postepowania administracyjnego

i w przypadku mamy Leszka skorzystala z tego prawa). Ja bylem od poczatku sceptyczny. Czulem w tym

element jakiejs rozgrywki politycznej, jakiegos "zbierania hakow" a nie rzeczywistego zaangazowania

prokuratorow po stronie obywateli. I niestety to ja mialem racje. Co prawda Leszek wygral sprawe w NSA,

ale w miedzyczasie ustawa uwlaszczajaca uzytkownikow wieczystych zostala znowelizowana a wladze

miejskie uznaly, ze prawo dziala wstecz i kazaly ma sie ubiegac o uwlaszczenie od nowa, na mniej

korzystnych warunkach. Prokuratura zaakceptowala takie postepowanie wladz miejskich.

Podobny los spotkal innych uzytkownikow wieczystych, ubiegajacych sie o uwlaszczenie. Mozna wiec

powiedziec, ze stowarzyszenie konkretnego sukcesu nie odnioslo. Ot - kolejna "heroiczna kleska" Polakow.

Jednak nie jest to do konca prawda. Stowarzyszenie odnioslo jeden wielki polityczny sukces - chociaz raczej

niezamierzony. Obnazylismy cala hipokryzje rzadzacych elit - wladz miejskich, prokuratury i politycznych

elit roznych zabarwien. WSZYSTKICH ELIT - BEZ WYJATKU.

Co do politykow PO i SLD to, co prawda

wiadomo bylo, ze sa przeciwko powszechnemu uwlaszczeniu obywateli, przeciwko interesom drobnych

posiadaczy. Dzieki nam pokazali, ze w tym celu potrafia nawet ZBOJKOTOWAC USTAWE i wyroki sadow

administracyjnych. Tak czesto podcieraja sobie geby "panstwem prawa", gdy chodzi np. o obrone

roznych kanalii, ale w tym przypadku potrafili zbojkotowac wykonanie obowiazujacej ustawy i kpic z wyrokow

sadowych. Ale i rozni PISiacy i im podobni takze sie skompromitowali - nie robiac nic, poza jalowym gadaniem,

czesto totalnie zaciemniajacym rzeczywiste problemy. A niektorzy jak sam wodz Kaczynski po prostu klamali.

No, chocby o tym, ze nie pozwola aby Polska weszla do Unii Europejskiej z nieuregulowanymi kwestiami

wlasnosciowymi na Ziemiach Odzyskanych. Przeciez wejscie Polski do UE Kaczory poparly a kwestia uwlaszczen

Ziemiach Odzyskanych nie jest uragulowana do dzis! Wladze miejskie pokazaly, ze sa manipulowane lub

troszcza sie tylko o budzet a nie o interesy mieszkancow miasta.

No i prokuratura pokazala, ze jest dziwka do wynajecia, ktora nagina sie tam gdzie wiatr zawieje.

A wiec warto bylo dzialac w Stowarzyszeniu Obrony Drobnych Posiadaczy, chocby po to, by obnazyc prawde

o polskich elitach. Szkoda tylko, ze wiekszosc ludzi nie chce zauwazyc, ze krol jest nagi.

Klaudiusz Wesolek

w obronie drobnych posiadaczy

W OBRONIE DROBNYCH POSIADACZY

Zaczelo sie bardziej od kolezenskiej pomocy niz od typowej dzialalnosci spolecznej czy politycznej.

Nasz kolega Leszek poprosil nas o pomoc w swojej walce z wladzami miasta Sopotu, ktore odmowily jego

mamie realizacji jej ustawowego prawa do zamiany prawa uzytkowania wieczystego na wlasnosc

nieruchomosci. Uwlaszczenie uzytkownikow wieczystych, ktorzy za komuny nabyli swoje prawo na

Ziemiach Odzyskanych, gwarantowala ustawa z roku 2002. Niestety jej wykonanie zostalo zboj-

kotowane przez wladze wiekszosci gmin, dzialajace wspolnie i w porozumieniu z administracja

rzadowa, prokuratura i elitami politycznymi.

Kilku przyjaciol zaczelo pomagac koledze Leszkowi w jego administracyjnej walce. Stwierdzilismy

jednak, ze sprawa jest grubymi nicmi szyta i samo pisanie podan i odwolan nie wystarczy.

Trzeba zalozyc stowarzyszenie. Na poczatku mialo byc to stowarzyszenie na rzecz obrony

uzytkownikow wieczystych. Potem stwierdzilismy, ze skoro robimy z tego sprawe publiczna, to

powinnismy spojrzec poza czubek wlasnego nosa, stworzyc cos szerszego. Zaczelismy myslec

o czyms co bedzie mialo w nazwie "uwlaszczenie", ale po namysle stwierdzilismy, ze to juz troche

skompromitowane i osmieszone okreslenie.

W koncu wymyslilismy cos nowego i uniwersalnego - STOWARZYSZENIE OBRONY DROBNYCH

POSIADACZY. Bylo to troche na wyrost, bo przeciez wiadomo bylo ze wszystkich nie obronimy ani

nawet nie wlaczymy do aktywnosci stowarzyszenia, ale od czegos trzeba bylo zaczac. Zajmowalismy

sie wieloma aspektami obrony praw szeroko rozumianych polskich drobnych posiadaczy, czyli

wiekszosci Polakow. Jednak glownym frontem naszej walki byla walka o uwlaszczenie uzytkownikow

wieczystych na Ziemiach Odzyskanych.

Leszka podnioslo na duchu zaangazowanie sie Prokuratury Okregowej i Apelacyjnej w Gdansku po jego

stronie (prokuratura ma prawo wlaczenia sie w wyjatkowych wypadkach do postepowania administracyjnego

i w przypadku mamy Leszka skorzystala z tego prawa). Ja bylem od poczatku sceptyczny. Czulem w tym

element jakiejs rozgrywki politycznej, jakiegos "zbierania hakow" a nie rzeczywistego zaangazowania

prokuratorow po stronie obywateli. I niestety to ja mialem racje. Co prawda Leszek wygral sprawe w NSA,

ale w miedzyczasie ustawa uwlaszczajaca uzytkownikow wieczystych zostala znowelizowana a wladze

miejskie uznaly, ze prawo dziala wstecz i kazaly ma sie ubiegac o uwlaszczenie od nowa, na mniej

korzystnych warunkach. Prokuratura zaakceptowala takie postepowanie wladz miejskich.

Podobny los spotkal innych uzytkownikow wieczystych, ubiegajacych sie o uwlaszczenie. Mozna wiec

powiedziec, ze stowarzyszenie konkretnego sukcesu nie odnioslo. Ot - kolejna "heroiczna kleska" Polakow.

Jednak nie jest to do konca prawda. Stowarzyszenie odnioslo jeden wielki polityczny sukces - chociaz raczej

niezamierzony. Obnazylismy cala hipokryzje rzadzacych elit - wladz miejskich, prokuratury i politycznych

elit roznych zabarwien. WSZYSTKICH ELIT - BEZ WYJATKU.

Co do politykow PO i SLD to, co prawda

wiadomo bylo, ze sa przeciwko powszechnemu uwlaszczeniu obywateli, przeciwko interesom drobnych

posiadaczy. Dzieki nam pokazali, ze w tym celu potrafia nawet ZBOJKOTOWAC USTAWE i wyroki sadow

administracyjnych. Tak czesto podcieraja sobie geby "panstwem prawa", gdy chodzi np. o obrone

roznych kanalii, ale w tym przypadku potrafili zbojkotowac wykonanie obowiazujacej ustawy i kpic z wyrokow

sadowych. Ale i rozni PISiacy i im podobni takze sie skompromitowali - nie robiac nic, poza jalowym gadaniem,

czesto totalnie zaciemniajacym rzeczywiste problemy. A niektorzy jak sam wodz Kaczynski po prostu klamali.

No, chocby o tym, ze nie pozwola aby Polska weszla do Unii Europejskiej z nieuregulowanymi kwestiami

wlasnosciowymi na Ziemiach Odzyskanych. Przeciez wejscie Polski do UE Kaczory poparly a kwestia uwlaszczen

Ziemiach Odzyskanych nie jest uragulowana do dzis! Wladze miejskie pokazaly, ze sa manipulowane lub

troszcza sie tylko o budzet a nie o interesy mieszkancow miasta.

No i prokuratura pokazala, ze jest dziwka do wynajecia, ktora nagina sie tam gdzie wiatr zawieje.

A wiec warto bylo dzialac w Stowarzyszeniu Obrony Drobnych Posiadaczy, chocby po to, by obnazyc prawde

o polskich elitach. Szkoda tylko, ze wiekszosc ludzi nie chce zauwazyc, ze krol jest nagi.

Klaudiusz Wesolek

czekam

będę czekać i odliczać dni

nie chcę już zawisać ze łzami w oczach
na nierdzewnych barierkach lotniska
nie chcę podawać tobie dłoni przez szybę
jak w kosmosie
nie chcę przytulać
tak jakby to miał być ostatni raz
nie chcę wyrywać z życia kilku tętniących chwil
i zamykać za tobą drzwi rodzinnego domu
biec ulicą za odjeżdżającym samochodem
czekać na koniec tej abstrakcyjnej życiowej lekcji

niech ta kara się już zakończy

cma barowa

Szczesliwej podrozy !

:)

Kaszubi

Pala z samotnosci, a nie upijaja sie.

C

To z nieopublikowanego Kaszubskiego slownika drugiej polowy XIX wieku Twojego pradziadka ?

;)

Manson

Piołun jasny, ja mam w słowniku.
Abstynent to jakiś rodzaj absyntu.
I nie chce być inaczej.

.

dni odliczam do chwili
gdy wyrwę się stąd
skasuję gdańsk
i z dreszczem niepokoju stanę na suchej przełęczy
gigantowym długim skrętem
rozetnę grzbiet beskidu
a wieczorem, oparta o granitową ścianę murowańca
z wiśnióweczką w ręku
spokojnie będę patrzeć na przełęcz liliowe
marzą mi się
te nieodpowiedzialne nocne rajdy sprinterskie
do kuźnic na szybkiego browca
(albo dwa)
zapomniałam już, jak to jest
nielegalnie szlakiem kłusowników
z duszą na ramieniu
(czy podetnie się lawinkę, czy nie?)
gnać do mojego najukochańszego chyba
malutkiego drewnianego schroniska
pod upadłym żlebem

:)

przefantastyczne

Stworku, c

na takiej karmie i w takich warunkach to ona ma 130 killerów gotowych zabić za chrupkę. Jestem zafascynowany.

Inne tematy z forum Hydepark

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (156 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

muza na dziś (787 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Grajdołki (246 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry