Widok

CENNIK W KOSCIELE!!!

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wlasnie wrocilam z Londynu-spisywalismy protokol. Jestem tak wsciekla ze zaraz wybuchne. Jak juz spisywanie dobieglo konca ksiadz powiedzial "a teraz poprosze 40 funtow"!!!Jak powiedzialam ze nie jestem na to przygotowana i mam tylko 20 to powiedzial ze on zaznaczy ze nie dalismy i musimy doniesc!!! Jestem tak zniesmaczona i chyba nawet wkur....Od kiedy to sa ustalone cenniki w kosciele. Z dojazdem wyszlo mi to 70 a to sa prawie moje 2 dni pracy! Jakim prawem ksiadz zarabia 40 w 15 minut! Kosciol powinien walczyc o ludzi, tym bardziej ze tak wielu sie od niego odsuwa. Juz wiem dlaczego! Chyba tak tego nie zostawie. To sie nadaje do "smiechu warte":))) Taki sam numer wykrecili nam na naukach. Nic wczesniej nie wspomnieli a po ostatnim spotkaniu przy rozdawaniu swiadectw zazadali 20 funciakow od osoby. Zalatwialismy tez bierzmowanie ale w innym miescie. Tam ksiadz przez telefon mi powiedzial "koszt bierzmowania 20 funtow". To sie w pale nie miesci! To juz nic nie ma wspolnego z Bogiem i wiara. To jest biznes!!!!!!!!!!!!!

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a my mieszkamy w miescie gdzie nie ma polskiej parafii za to ksiadz przyjezdza co 4 tydzien i z nim jakas narwana pani,ktora zbiera kase za niego ale tak nachalnie, ze jak ktos nie polozy na tace to zwroci uwage, obok nas stalo starsze malzenstwo i powiedzieli, ze nie wzieli kasy a ona z oburzeniem: jak to nie przeciez ksiadz z daleka przyjezdza(paliwo max 6 funtow hehe, a prawie kazdy wrzucal sporo kasy),juz pomijajac to ze wiekszosc osob nosi karty przy sobie a nie gotowke:]

A gdzie mieszkacie w uk?

W Richmond.
Heh, no to widze, ze fajny ksiadz nam sie trafil ;)

Londyn- Tooting Bec.

hej dziewczyny - a jak wygląda sprawa cenników w kościołach w gdańsku? ja wprawdzie będę brała kościelny poza gdańskiem -ale przyzam, ze cennik w kościele że to dość ciekawa kwestia...
nam w kancelarii powiedzieli, że musimy dać księdzu w kopercie 450zl za ślub, jak dla mnie to dużo, to kolegiata w Gdyni a oni maja 2 kościoły, więc co godzinę trzepią prawie 1000zl!
żeby było zabawniej tydzień wcześniej jedna z forumek też ma tam ślub i ma zapłacić 600zl!!!
JA rozumiem, gdyby to był duży kościół, który trzeba oświetlić kilowatami i ogrzać bo zimno, ale to jest maciupeńki kościółek z może 10 ławkami!

no tak...
Ja np jestem zameldowaa w Niemczech i tam zdzieraja co miesiac podatek- 8% od zarobkow, wlasnie na kosciol. Nie ma sie co dziwic ze koscioly sa puste. (Pomijajac, ze w ogole podatek w sumie wynosi 50%.) Ludzie zarabiajacy do 400 euro miesiecznie nie musza go placic (tego koscielnego), a Ci ktorzy maja dochod 500 euro juz tak. Wiec 40 funtow raz w zyciu jakos na mnie wrazenia nie robi. W ogole na mnie nie robi wrazenia zarobek na slubie. Wydajecie tysiace na suknie, fryzjera, kosmetyczke, majtki, kwiaty itd, a ksiedzu najchetniej nic byscie nie daly. Ja nie jestem za tym, zeby cenniki wywieszali, ani zeby sie napraszali z placeniem. Fakt, ze bezczelnosc niektorych ksiezy jest niesamowita.

Sama place za slub w PL"co laska". Nie zamierzam jednak skapic na tym. Bo to ceremonia cala chyba jest najwazniejsza dla wierzacych! A jak nie chcecie placic, zawsze mozna w USC za 80zl slub wziac. 15 minut i po krzyku;) To juz tez mam za soba.

taki cennik na sztywno to faktycznie troche przeginka w kosciołach

ale

-oswietlenie koscioła przez ponad godzien kosztuje
-ogrzewanie również itp itd

jakbyscie chcieli wynajac najtanszą salę na taka okazje spokojnie kazdy by zapłacił nawet te kilka stów :)

wiec tu uwazam ze 200-300 nalezy dac ksiedzu, ale co do cennikow np nie mniej niz 600 -bo nie dam slubu to stanowcze NIE!

TEKST REKLAMOWY ZOSTAŁ USUNIĘTY.
A potem się ludzie dziwią jak ktoś mówi: "jestem wierzący, ale niepraktykujący". Bo wiara w Boga to jedno, a podporządkowywanie się absurdom Kościoła to drugie...

Do andziula

Mam pytanie czy byliscie na naukach po polsku czy po angielsku? szukam po angielsku i nie wiem jak to sie zalatwia.
nam w parafi przy spisaniu protokołu ksiądz powiedział że koszt ślubu to 250 zł + 20 zł zapowiedzi.
mi to odpowiada, bo tak planowaliśmy a przynajmniej nie ma niedomówień.
w kilku kościołach cena jest nawet 500-600 zł.
pewnie gdyby mi tyle zaśpiewał to bym się wkurzyła.
za nauki i poradnie płaciliśmy 50 zł.

monia_f napisał(a):

> no tak...
> Ja np jestem zameldowaa w Niemczech i tam zdzieraja co miesiac
> podatek- 8% od zarobkow, wlasnie na kosciol. Nie ma sie co
> dziwic ze koscioly sa puste. (Pomijajac, ze w ogole podatek w
> sumie wynosi 50%.) Ludzie zarabiajacy do 400 euro miesiecznie
> nie musza go placic (tego koscielnego), a Ci ktorzy maja dochod
> 500 euro juz tak. Wiec 40 funtow raz w zyciu jakos na mnie
> wrazenia nie robi. W ogole na mnie nie robi wrazenia zarobek na
> slubie. Wydajecie tysiace na suknie, fryzjera, kosmetyczke,
> majtki, kwiaty itd, a ksiedzu najchetniej nic byscie nie daly.
> Ja nie jestem za tym, zeby cenniki wywieszali, ani zeby sie
> napraszali z placeniem. Fakt, ze bezczelnosc niektorych ksiezy
> jest niesamowita.
>
> Sama place za slub w PL"co laska". Nie zamierzam jednak skapic
> na tym. Bo to ceremonia cala chyba jest najwazniejsza dla
> wierzacych! A jak nie chcecie placic, zawsze mozna w USC za
> 80zl slub wziac. 15 minut i po krzyku;) To juz tez mam za soba.

Widzisz to nie bylo tylko 40 funtow jednorazowo. Podliczylismy wszystkie koszty i wyszlo nam 500. Kasuja za wszystko. Wlasnie sie zastanawiam gdzie sie podzialo "co laska"! Jak dla mnie mozesz dac i 100 tysiecy ksiedzu. Mnie to nie obchodzi, ale jesli ma to pokazac jak bardzo jestes wierzaca to gratuluje.
Poza tym ksiadz to nie jest zawod tylko powolanie a zeby sie utrzymac wystarczy im kasa z tacy.

kasa z tacy nie idzie dla księdza tylko dla kurii lub na inny cel np. budowę kościoła na wschodzie. uważam że powinien być cennik taki sam dla danej usługi

A ja jestem za wolnoscia i wyborem. Chce dac to dam a jak nie chce to nie dam. Nie bedzie mi nikt narzucal ile mam placic! To nie jest zwykla usluga! A przez takie osoby jak ty to jeszcze troche a wprowadza bilety do tego cyrku!

no i kto nadaje taki ton wypowiedzi! opanuj sie dziewczyno! pewnie że masz wybór bo nie musisz brać kościelnego!

Sama sie opanuj! Nie problem w tym ze nie chce slubu koscielnego ale w tym ze musze placic komus kto nie powinien rzadac pieniedzy!

rozumiem że Ci należy sie wszystko za darmo! to co robi ksiądz to jego praca a koro jak to nazwałaś jest to cyrkiem to tym bardziej powinno być płatne! a ja z tego wnioskuje ze Ty tez pracujesz za darmo!

Wcale nie uwazam, ze jak sie wydaje 30 tys na wesele i inne slubne fanaberie, to ksiedzu mozna dac 100 zl.
Niech bedzie cennik, ale jak (chyba) Barakuda zauwazyla jedeen dla wszystkich kosciolow, a nie w jednej parafii "co laska" a w innej 600 zl!
To zdeje sie o to chodzilo!

Ponad to bardzo nie ladne bylo zagranie ksiedza, ze dopiero na sam koniec powiedzial, ile nauki kosztuja. Sama pewnie nie mialabym tyle gotowki w portfelu, wiec chocby z tej racji mozna sie poczyc niezrecznie. Czy nie lepiej by bylo, gdzyby cena byla wczesniej powiedziana i kazdy by wiedzial, ze te 40 czy ilestam funtow ma zaplacic.

Cennik w kosciele jest dla mnie chorym pomyslem. Cena powinna byc indywidualna- czyli co laska! Poza tym jak juz wspomnialam wczesniej ksiadz to nie zawod tylko powolanie! To nie jest praca! Choc nie kazdy z nich o tym wie.
Opowiem wam cos jeszcze. W malej miejscowosci byla sobie rodzina. Bardzo biedna, zadluzona w kazdym okolicznym sklepie. Dzieci wybraly sie w niedziele na msze. Na tace daly tylko to co mialy- garstke grosikow(zoltych). Ksadz je powybieral z tacy, rzucil na podloge w kosciele i powiedzial ze takich to on nie chce.
Dawajcie i tysiace jesli to ma swiadczyc o tym jak bardzo jestescie wierzace. Nawet mi rym wyszedl:)

ok może być co łaska ale powinny być chociaż jakieś przedziały, bo niejeden da tyle że na prąd nie wystarczy, a z drugiej strony ksiądz sobie zażyczy sporej sumki! Znam przypadek gdzie chłopak dawał za msze co łaska i ksiądz sie spojrzał i powiedział: ona jest tylko tyle warta! a zaznaczę że dawał 500 zł
z zachowaniem księdza w stosunku do dzieci to bardzo nie ładnie ale niektórzy sa po prostu biznesmenami i chcą zbijać fortunę żeby utrzymać swoje wypasione plebanie i merasie, ale nie wszyscy są tacy

do góry