Widok
CENNIK W KOSCIELE!!!
Wlasnie wrocilam z Londynu-spisywalismy protokol. Jestem tak wsciekla ze zaraz wybuchne. Jak juz spisywanie dobieglo konca ksiadz powiedzial "a teraz poprosze 40 funtow"!!!Jak powiedzialam ze nie jestem na to przygotowana i mam tylko 20 to powiedzial ze on zaznaczy ze nie dalismy i musimy doniesc!!! Jestem tak zniesmaczona i chyba nawet wkur....Od kiedy to sa ustalone cenniki w kosciele. Z dojazdem wyszlo mi to 70 a to sa prawie moje 2 dni pracy! Jakim prawem ksiadz zarabia 40 w 15 minut! Kosciol powinien walczyc o ludzi, tym bardziej ze tak wielu sie od niego odsuwa. Juz wiem dlaczego! Chyba tak tego nie zostawie. To sie nadaje do "smiechu warte":))) Taki sam numer wykrecili nam na naukach. Nic wczesniej nie wspomnieli a po ostatnim spotkaniu przy rozdawaniu swiadectw zazadali 20 funciakow od osoby. Zalatwialismy tez bierzmowanie ale w innym miescie. Tam ksiadz przez telefon mi powiedzial "koszt bierzmowania 20 funtow". To sie w pale nie miesci! To juz nic nie ma wspolnego z Bogiem i wiara. To jest biznes!!!!!!!!!!!!!
[url=http://www.slub-wesele.pl]

Aż trudno o komentarz mi się to w głowie nie mieści, chociaż w Polsce tez spotkałam się z cennikami,no cóż...
My na szczęście płaciliśmy za akty chrztu i zapowiedzi "co łaska" a jak zapytałam "ile to jest co łaska?" to ksiądz się uniósł i powiedział, że jak mam ochotę to mogę dać i 5 zł, a jak nie to nie mam przymusu czegokolwiek dawać, a przy spisywaniu protokołu jak wyjęłam pieniądze to mnie ochrzanił i prawie się obraził, także chyba mieliśmy szczęscie:)
My na szczęście płaciliśmy za akty chrztu i zapowiedzi "co łaska" a jak zapytałam "ile to jest co łaska?" to ksiądz się uniósł i powiedział, że jak mam ochotę to mogę dać i 5 zł, a jak nie to nie mam przymusu czegokolwiek dawać, a przy spisywaniu protokołu jak wyjęłam pieniądze to mnie ochrzanił i prawie się obraził, także chyba mieliśmy szczęscie:)
Wiesz, z parafiami polskimi za granica to jest tez tak, ze maja mniej wiernych. A co za tym idzie i mniej datkow. W Polsce zawsze znajda sie jakies etatowe babcie zasilajace tace, a tutaj glownie mlodziez chodzaca do kosciola od swieta.
Powiedzmy, ze moge zrozumiec, ze ksiadz zarzyczyl sobie oplaty, ale.... to, ze powiedzial o tym PO naukach,bylo bardzo nie fair!
Jak masz placic, to powinnas byc wczesniej poinformowana, chocby po to, by miec przy sobie gotowke (lub isc do innej parafii)
Powiedzmy, ze moge zrozumiec, ze ksiadz zarzyczyl sobie oplaty, ale.... to, ze powiedzial o tym PO naukach,bylo bardzo nie fair!
Jak masz placic, to powinnas byc wczesniej poinformowana, chocby po to, by miec przy sobie gotowke (lub isc do innej parafii)
lullaby, nie wiem jak jest w UK, ale za oceanem polskie koscioly sa zawsze wypelnione po brzegi! i oprocz tego sa msze w innych jezykach na ktore przychodza inne narodowosci i rowniez zostawiaja $......kochana, ja nawet co miesiac dostaje do domu kopertki na czeki dla kosciola!!! tak jak napisalam wyzej, kosciol tez potrzebuje pieniedzy aby sie utrzymac - i ja to rozumiem. tych zroznicowanych cen nie jestem w stanie pojac!!!!! w jedej parafii nie chca nic a w innej zadaja setek....
my tez w uk!
nam ksiądz na dzień dobry powiedzial, że nauki kosztuja 20 funtow od osoby. na koniec nauk- przyszedł do nas z "dobra wiadomościa" oswiadczyl, ze skoro tak dużo osób przychodzi na nauki to MOŻEMY zapłacić tylko 15 funtów :/ byl pewnien niesmak, że ksiądz tak z ambony krzyczy ile to funtow masz wrzucic na tace, ale stwierdziliśmy z narzeczonym, że lepiej tutaj im dać, niż latać do Polski, żeby papierki w kościele wypełniać.
za to ten sam miły ksiądz, w niedzielę gdy zanieśliśmy zapowiedzi, nie wziął od nas żadnych pieniędzy :D
pozdrawiam
nam ksiądz na dzień dobry powiedzial, że nauki kosztuja 20 funtow od osoby. na koniec nauk- przyszedł do nas z "dobra wiadomościa" oswiadczyl, ze skoro tak dużo osób przychodzi na nauki to MOŻEMY zapłacić tylko 15 funtów :/ byl pewnien niesmak, że ksiądz tak z ambony krzyczy ile to funtow masz wrzucic na tace, ale stwierdziliśmy z narzeczonym, że lepiej tutaj im dać, niż latać do Polski, żeby papierki w kościele wypełniać.
za to ten sam miły ksiądz, w niedzielę gdy zanieśliśmy zapowiedzi, nie wziął od nas żadnych pieniędzy :D
pozdrawiam