Widok

CZERWCOWE MAMUŚKI 2010, cz. 23

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam w nowym wątku.

Mam nadzieje, że to najbardziej aktualna lista :)

18.05 - Mimii ~ chłopczyk Borys
28.05 - *Iza* ~ dziewczynka Pola (Zaspa)
30.05 - wiper ~ chłopczyk Marcin/Marcel? (Gliwice)
31.05 - aniami ~ chłopczyk~Mikołaj
01.06 - Julka82 ~ chłopak Hubert
04.06 - sylver ~ dziewczynka Anna/Zaspa
4/6.06 - 3oko ~ chłopczyk (Redłowo)
06.06 - kamila101 ~ chłopczyk Oliwier ~ Zaspa
07.06 - Aniouka ~ dziewczynka Zuzia (Zaspa)
07.06 - Daria_982 ~ dziewczynka Magdalenka (Redłowo)
10.06 - goniau
11.06 - dorcis - dwojaczki :) dziewczynka -Weronika, chłopczyk-Wojtuś
12.06 - inka.ja ~ dziewczynka - Zosia :)
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
16.06 - bauaganiarka ~ dziewczynka Martynka
17.06 - kamyk ~ chłopczyk Karol
20.06 - okruszek_ ~ dziewczyneczka Ania (Kliniczna)
22.06 - mammamia ~ dziewczynka - Gabrysia :)
21/24.06 - Myszka ~ dziewczynka
25.06 - grab85 ~ dwojaczki :)
25.06 - askomcio1 ~ dziewczynka
27.06 - Liluś - dziewczynka ~ Wiktoria
28.06 - magda81 - dziewczynka Liwia lub Oliwia (Szpital Wojewódzki)
28.06 - perła ~ chłopczyk
29.06 - lestek ~ chłopiec
29.06 - aniuko ~ dziewczynka Alicja (Szpital Wojewódzki Gdańsk)
30.06 - jolla ~ chłopczyk Marcin (Szpital Redłowo)
30.06 - baskasl ~ chłopczyk (Redłowo)
01.07 - cecha ~ chłopczyk

Z nami już na świecie:) :
Nataluś- chłopczyk Maksymilian, 2970g, 52cm, swissmed.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja dzisiaj też troche sprzątałam. W między czasie piorą się Liwusiowe ubranka :) Musze wykorzystać to słoneczko dzisiaj - na balkonie chwila moment i wszystko jest suche.
A wczoraj wieczorem poprasowałam pieluchy - niby tylko 15szt a z godzine mi zeszło :P

Grab85 dużo zdrówka dla Was :)
Mimii ale Ty szalejesz z tymi porządkami :) Nie zgub brzuszka gdzieś na podłodze :P
No! Jeszcze się okaże, że niechcący do pralki go wrzuciłaś ;)
No to się przyłączamy do życzeń urodzinowych. Wszystkiego naj....

Osoby które nie są w związku małżeńskim, a ojciec uznał dziecko wykazują zarówno dochody swoje jak i ojca dziecka chyba, że na to dziecko są zasądzone alimenty wtedy tylko dochody matki.
O zasiłek można ubiegać się w dowolnym terminie. Zarówno w czerwcu jak i w listopadzie. Nie ma znaczenia, że się wcześniej nie pobierało. Ważne jest to że o dodatek za urodzenie dziecka (wypłacany jednorazowo) można ubiegać się w ciągu roku od porodu. Tu również jest potrzebne zaświadczenie od lekarza, że choć raz było się u niego lub położnej przed porodem.
Jeżeli chodzi o dochody z zagranicy to można je uznać za utracone. Trzeba to tylko udowodnić, czyli jakiś kontrakt lub umowa z której wynika, że w tym czasie było się zatrudnionym i z tytułu tej pracy osiągnęło się takie a nie inne dochody (wszystko w języku polskim). Ważna jest też obecna sytuacja zawodowa. Bo w przypadku zatrudnienia jest dochód uzyskany. Wtedy liczy się to inaczej, ale o to jakie dokumenty są potrzebne i jak będą rozpatrywać daną sprawę to najlepiej spytać w swoim urzędzie bo niestety przepisy jedno, a ich interpretacja drugie. Może się okazać, że różne urzędy mają inne wymogi i zasady. Niestety nasza rzeczywistość.
No to się ujawnię urodzinowo ;)
Jednak wygląda na to, że nie ma wśród nas żadnej starszej niż 78 rocznik ... Ech, trochę mi matronowato hihi;)
Wszystkim wam bardzo dziękuję za życzenia! :*:*:*

Nie robię dziś imprezy pierwszy raz od lat, przez ten remont, ale mąż chce mnie do knajpy zabrać.Zobaczymy co wyjdzie z tego;)

Kamila, Tobie jutro złożę zyczenia ;) Tak w ogóle nosimy to samo imię;)

Okruszek, ja nie wiem co jest na tej stronie z zegarkami, ale wierz mi, że z sklepie mają różne przedziały cenowe, mnie nie byłoby stac na coś powalającego cenowo ;)
no właśnie oczy mi wyszły mammamijko jak zobaczyłam te ceny bo pisałaś coś wcześniej że są przystępne :) i sobie myśle "o cholera! To ładnie mammamia musia zarabiać" hihihihihihi

udanej imprezki-nieimprezki dziś :)
grab85 dopiero doczytałam w poprzednim wątku-dobrze że to tylko jakieś niefortunne zatrucie nieszkodzące maluchom :)
Magda81 zobaczymy jak bedziesz szalec w czerwcu z porządkami kiedy to bedziesz chciala przyspieszyc :)Jutro zapewne zalegne jak kłoda, bo te porządki są bardzo meczące juz przy końcówce:)
dorcis Ty chyba jestes z księgowych, co??Masz rozległą sprawę w tym temacie. Moglabym napisac do ciedbie e-mail z zapytaniem??Jesli tak to podaj adres.

Mammamia no i co ze jestesmy mlodsze, ale to tylko cut ciut:)zadna w sumie roznica:)Lec z mężolem do tej knajpy i dobrze sie bawcie:)My dzis tez idziemy do kina. Widziala z Was ktoras "Starcie Tytanów"??Czy to film godny uwagi??

Miłego popoludnia:)
a ja mam pytanko do moich "leżących" koleżanek :)
czy oprócz siku i prysznica stąpacie gdziekolwiek? W sensie czy robicie pranko, jedzonko, wychodzicie gdzies z domu(oprócz lekarza :))????
Bo ja się zastanawiam czy mogę... i nie wymyśliłam jeszcze nic... :)
Wszystkiego najlepszego!!!!
no widzisz mamamia, jestesmy immienniczkami i o jeden dzień różnicy , tylko inny rocznik :-)))
mammamia...nie pękaj :) ja jestem rocznik 79 :)

witaj w klubie staruszek ;)
Wszystkiego Naj ...... z okazji Urodzinek!!!

Jestem dziś na maksa zmęczona. Wczoraj oglądaliśmy walkę Pudziana. Nie jestem przyzwyczajona do wczesnego wstawania, a dziś pobudka o 8 rano, bo sobota - jedyny dzień, gdy mój Małżon, ma czas i nie pracuje. Urlop oszczędzamy na pierwsze dni po porodzie i na lato. Zatem dziś ruszyliśmy się i troszkę jeszcze dokupowaliśmy dla Małej, co nam brakowało. Odebraliśmy wreszcie w hurtowni łóżeczko Klupś, materac, przewijak i dokupiłam też kilka drobiazgów brakujących. Łózio wypakowanie, sprawdzone, odkurzone i się wietrzy w kącie, bo skręcimy za jakieś 2-3 tyg. Jest naprawdę super, pasuje kolorystycznie idealnie !!!
Nadal jednak jeszcze trochę mi brakuje rzeczy do kupienia, a już ledwo chodzę :-(((( Muszę się sprężać w przyszłym tygodniu, bo się nie wyrobię.
Muszę już myśleć też o torbie do szpitala tzn. co do niej włożyć i czego jeszcze nie mam. Mąż mnie goni z tym tematem.
Mimii,
mam do Ciebie wielką prośbę. Pamiętam, że torbę masz już spakowaną, bo będzie Ci przydatna lada dzień i że rodzisz na Klinicznej.
Mogłabyś napisać, co w konsekwencji zapakowałaś do torby, zgodnie z radami Forumek, które rodziły na Klinicznej przed nami ?
Plisss w wolnej chwili wrzuć listę. Mi się to bardzo przyda i ułatwi pakowanie, żeby nic nie pominąć i nie wziąć czego nie trzeba. inne dziewczyny które będą rodziły na Klinicznej też pewnie skorzystają.

A tak przy okazji. W środę w SR na Klinicznej, położna prowadząca mówiła, że już bardzo dawno nie było przypadku, żeby jakąś rodzącą dziewczynę odesłali do innego szpitala, w związku z brakiem miejsc na porodówce. To bardzo dobra wiadomość dla nastawionych na rodzenie w tym szpitalu.

Dziewczynki jeszcze zapytam o kosmetyki.
Któraś z doświadczonych Mamuś pisała o tym wcześniej, że używała do pielęgnacji przy pierwszym Maluszku parafiny ciekłej i bardzo ją polecała. Tylko ja zapomniałam do czego ona by się mogła przydać ??? Przypomnicie ?
Okruszku ja w domu robiłam i nadal robię tyle na ilę brzuch mi pozwala. tzn. jak zaczyna boleć to daje sobie spokój. Na zakupy raz w tygodniu jeździmy razem do biedronki albo lidla. do większych marketów nie jeździmy, bo za dużo chodzenia i nie jestem w stanie takiego dystansu pokonać.
mając juz bąbla w domu nie da rady leżeć plackiem. tak czy siak trzeba cos porobić. ogólnie nie przemęczam się ale troche aktywna jestem.
hmmm...no właśnie-nawet bez dziecka ciężko jest utrzymać tyłek w łóżku (np mi) a co dopiero przy maluchu...heh... W sumie jeszcze dwa tyg i zacznie się 37tc... cały czas sie zastanawiam czy przeczekać czy troszku sie ruszyc, bo niedlugo zwariuję :) nawet notariusza mój mężuś załatwił nam do domu żebym nie musiala jechac do kancelarii....

ps podłączam się pod prośbę Myszki :) Mimii napisz co masz w torbie, bo ja nie wiem co tam włożyć :) a poza tym nie wiem jakie łaszki dla malej zabrac i ile? Nie wiem w jakim rozmiarze-56 czy 62 bo nie wiem kiedy przyjdzie mi rodzic :/
Myszko parafinka zamiast oliwki jest super i nie uczula. Ja tez sie zaopatruje w nią bo większość oliwek w tym moja Nivea jest po 1m.ż.
okruszek...pare w rozm.56 i coś w 62

moja Miśka miała 59 cm i zmieściła się w 56 ;) ale tylko przez pobyt w szpitalu ;)
dzięks Wiper :) to w sumie reszte sobie skompletuje bo na klinicznej nic nie ma więc biorę wszystko :)
Okruszku,
leżałam jak wiesz 2 razy. Na początku ciąży, gdy nie miałam jeszcze wcale brzuszka, to rzeczywiście cały czas leżałam, bałam się że stracę dziecko, ale wtedy łożysko się odklejało i było b. duże zagrożenie.

Teraz, miesiąc temu, gdy szyjka się zaczeła skracać leżałam, ale:
robiłam sobie sama jedzenie i picie, jednak tylko dla siebie, nie gotowałam dla męża wcale. Dodatkowo raz dziennie prysznic, toaleta - wiadomo, pranie też, ale tylko żeby wrzucić do prali w 5 min. i potem w 5 min. wywiesić. Zero sprzątania, prasowania i wychodzenia z domu. Leżałam tylko i czytałam, lub siedziałam w necie.
Okruszek,
coś mi świta, że chyba nie jest tak, że na Klinicznej nic zupełnie nie ma.
Zresztą poczekamy - może Mimii nam coś podpowie, co zabrać.

A co do ubranek, to zabiorę 56 tylko, ale co i ile sztuk nie wiem.

W razie jak się urodzi "Olbrzymek", w domu przygotuję te, na rozmiar 62 i Mąż przywiezie je, a zabierze te na 56.
Ja po prostu chciałabym zabrać do szpitala tylko to, co będzie niezbędnie potrzebne, resztą jak najmniej chce zabrać, bo w szpitalu nie ma gdzie to wszystko upychać i tylko z tym problem.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry